Med anledning av remissen får Byggherreforum framföra följande.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Med anledning av remissen får Byggherreforum framföra följande."

Transkript

1 Håkan Albrecht Byggherreforum Byggandets kontraktskommitté BKK Remissvar avseende förslag till Allmänna Bestämmelser för Totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten ABT 05 samt ABT 05/Underhåll Med anledning av remissen får Byggherreforum framföra följande. Allmänt Totalentreprenad enligt ABT 94 har visat sig i många fall leda till lägre kvalitet än förväntad i den del av entreprenaden som entreprenören projekterar. Särskilt påtagligt gäller detta faktorer som påverkar projektets ekonomi i ett långsiktigt perspektiv - LCC. För projekt med kort livslängd kan mycket väl ABT 94 fungera men är enligt många beställare inte ändamålsenligt för projekt med avsedd lång livslängd. Byggherreforum återkommer till denna fråga nedan. Byggherreforum ställer sig i huvudsak bakom förslagen i beställarkolumnen. Som framgår nedan har Byggherreforum i några fall kompletterande synpunkter och förslag gällande förslagen i beställarkolumnen. Byggherreforum anser att vissa förslag i det följande bör genomföras samtidigt även i AB 04. I utarbetande av AF-delar till AB 04 har en grupp i medlemskretsen med inriktningi första hand på bostäder och lokaler kommit fram till att beställare normalt behöver göra avsteg från vissa fasta bestämmelser i AB 04. Bland annat avser det erhållande av vissa handlingar och problem med att entreprenören inte i föreskriven tid avhjälper besiktningsanmärkningar. Byggherreforum återkommer i det följande till dessa frågor. VASAGATAN 52, 3 tr, STOCKHOLM. TELEFON TELEFAX E-POST: office@byggherre.se HEMSIDA: BANKGIRO

2 2 Begreppsbestämningar med anmärkningar I anmärkningen till begreppet skriftligen föreslår Byggherreforum ett tillägg av innebörd att mottagningsbekräftelse behövs för att part skall vara säker på att motpart fått del av information som skickats med exempelvis post eller e-post. Hur information skall skickas mellan parterna för att motparten skall anses ha fått del av den är en lämplig fråga att ta upp vid startmötet. Ändringen bör föras in även i AB 04. Besiktning inom två år efter godkänd slutbesiktning är vanligt vid fem års garanti och brukar benämnas Tvåårsbesiktning. Byggherreforum föreslår att Tvåårsbesiktning regleras i kap 7 och definieras i Begreppsbestämningar med anmärkningar. Ändringen bör föras in även i AB 04. Kommentaren till kap 1 2 I första meningen ändras arbete till krav eftersom det syftar på beställarens beskrivning. Kommentaren till kap 1 3 under rubriken Andra stycket i paragrafen Normalt i första meningen stryks eftersom regeln som sådan är absolut. Skrivningen i kap 1 3 tredje stycket om omständigheterna uppenbarligen överensstämmer dessutom inte med normalt. Kommentaren till kap 1 3 under rubriken Tredje stycket i paragrafen I tredje stycket anges att om entreprenören i anbud redovisar funktion som avviker från funktionskrav i förfrågningsunderlag gäller det om den redovisas klart och tydligt och på lämplig plats i anbudet. Motsvarande gäller enligt fjärde stycket för att i anbud redovisad teknisk lösning skall gälla före funktionskrav i förfrågningsunderlag. Byggherreforum föreslår istället att avvikelse som avses i föregående stycke, på motsvarande sätt som enligt kap 1 3 punkt 2 gäller för ändring av fast bestämmelse, skall redovisas i en sammanställning i anbudet. Kap 1 6 Byggherreforum föreslår att tredje stycket i kap 1 6 skall vara en egen paragraf efter 5 med därav föranledda följdändringar i den slutliga versionen.

3 3 Byggherreforum föreslår vidare att bestämmelsen i form av täckbestämmelse skall utgå från att entreprenören före anbud förutsätts ha utfört erforderliga undersökningar av fastigheten eller i förekommande fall del därav. Följande lydelse föreslås av kap 1 6 tredje stycket: Om inte annat föreskrivits förutsätts entreprenören före anbud ha utfört en fackmässig undersökning av den fastighet eller del av fastighet som berörs av kontraktsarbetena. Kommentaren till kap 1 6 och 7 Andra stycket i kommentaren i entreprenörkolumnen är en partsuppfattning om upphandling som inte ökar förståelsen för bestämmelsen och hör därför inte hemma i en kommentar till ABT. Byggherreforum accepterar inte begränsningen i näst sista stycket till offentliga handlingar. Begränsningen skulle exempelvis innebära att det inte ingår i entreprenörens åtagande att ta reda på kapaciteten i bredband och telenät. Kommentaren till kap 1 8 Förslaget i tredje stycket i entreprenörkolumnen minskar entreprenörens ansvar och gör dessutom regeln oklar och därmed svårtolkad. För beställaren medför förslaget att totalentreprenad blir mindre attraktiv som entreprenadform. Byggherreforum vidhåller nuvarande regel i ABT 94 i beställarkolumnen som enligt vad som är känt inte heller har orsakat några tolkningsproblem. Kommentaren i tredje stycket överensstämmer inte med texten i kap 1 8 andra meningen eftersom normalt har en vidare innebörd än omständigheterna uppenbarligen föranleder annat. Byggherreforum föreslår att kommentaren omformuleras så att den får samma innebörd som författningstexten. Kap 1 9 Bestämmelsen i kap 1 9 första stycket passar i sak bättre i kap 1 7. Byggherreforum föreslår att kap 1 9 första stycket flyttas till kap 1 7. Kommentaren till Kap 1 11 Andra stycket i kommentaren kan strykas eftersom skrivningen inte tillför något som belyser författningstexten i kap 1 11.

4 4 Kap 2 1 I totalentreprenaden är begreppet kvalitetsangivelse inte heltäckande. Byggherreforum anser att standardangivelse och kvalitetsangivelse skall användas en funktion beskrivs i första hand i standardtermer men även beskrivning i kvalitetstermer kan förekomma. För att totalentreprenaden skall beakta framtida kostnader för drift och underhåll föreslår Byggherreforum följande tillägg i andra stycket: Om inte annat föreskrivits i kontraktshandlingarna skall entreprenören i fråga om system och tekniska lösningar välja det som är optimalt med hänsyn till kostnader för investering samt framtida drift och underhåll. Kap 2 2 Eftersom entreprenören ansvarar för projektering vid totalentreprenad är det naturligt att upprättande av arbetsmiljöplan enligt gällande arbetsmiljölagstiftning ingår i entreprenörens åtagande. Byggherreforum föreslår att entreprenören skall upprätta arbetsmiljöplan enligt gällande arbetsmiljölagstiftning och att detta regleras i en paragraf direkt efter kap 2 2. På samma sätt som för kvalitetsplan och miljöplan bör regleringen vara en täckbestämmelse. Kap 2 4 Tredje att-satsen bör hänvisa till kap 1 9 första stycket, jämför dock förslaget ovan under Kap 1 9. Kap 3 3 Byggherreforum ifrågasätter om beställaren skall vara skyldig att delta i projekteringsmöten som normalt är en fråga mellan entreprenören och dennes konsulter. Byggherreforum föreslår att man särar på regleringen av projekteringsmöte och byggmöte samt att frågan om beställarens medverkan vid projekteringsmöten klaras ut vid startmötet. Lämpligen görs ett tillägg om detta i kap 3 2. Kap 4 2 Av information från medlemmar i Byggherreforum framgår att man behöver visst utrymme för ÄTA-arbete utan att kontraktstiden förlängs. En vanlig text är följande tillägg till bestämmelsen i kap 4 2 och dess motsvarighet i AB 04: ÄTA-arbete intill 5 % av kontraktssumman, normalt fördelade under kontraktstiden, skall inte

5 5 medföra jämkning av färdigställandetiden. Även 10 % av kontraktssumman förekommer. Byggherreforum föreslår att förslaget behandlas i det fortsatta revideringsarbetet. Ändringen bör föras in även i AB 04. Kap 4 7 Byggherreforums uppfattning är att garantitiden skall vara fem år. I totalentreprenaden är det entreprenören som väljer material och varor varför inte hinder föreligger, i enlighet med den uppfattning som också entreprenörsidan framförde vid revideringen av AB, att garantitiden är fem år för entreprenörens hela åtagande. Om beställaren föreskriver material eller varor är det fråga om en teknisk lösning för vilken beställaren svarar enligt kap 1 6. Entreprenörens ansvar är ändå, vilket framgår av andra stycket i kommentaren till kap 5 5, begränsat till normal beskaffenhet hos material och varor som beställaren föreskrivit. Av information från medlemmar i Byggherreforum framgår att flera med inriktning i första hand på bostäder och lokaler normalt kommer att föreskriva fem års garanti i förfrågningsunderlaget. Kommentaren till kap 5 5 I första stycket i kommentaren anser Byggherreforum att normalt i andra och tredje meningarna skall strykas eftersom det uppfattas som en inskränkning i entreprenörens ansvar som saknar stöd i författningstexten. Kommentaren till kap 5 6 I sjunde stycket beskrivs ett sätt att i stället för väsentligt fel använda ett prisbasbeloppsanknutet belopp. Av information från medlemmar i Byggherreforum framgår att flera med inriktning i första hand på bostäder och lokaler normalt kommer att ersätta väsentligt fel med 0,5 prisbasbelopp och att flera fel av samma slag skall anses som ett fel vid tillämpningen av beloppsgränsen. Kommentarstexten till vad som är väsentligt fel innehåller flera skrivningar som enligt ordalydelsen kan läsas som att endast exempelvis fel som innebär fara för liv och hälsa eller att entreprenaden inte fungerar för avsett ändamål är att anse som väsentliga. Byggherreforum anser att kommentarstexten skall ändras så att tröskeln för vad som är väsentligt fel sänks till en rimligare nivå. Ändringen bör föras in även i AB 04.

6 6 Kap 6 15 I totalentreprenaden svarar entreprenören för projektering och har därmed större möjlighet att påverka arbetsprestation samt val av material och varor. Fel i projekteringen har också större påverkan på entreprenaden än rena utförandefel. I en totalentreprenad har entreprenören således större påverkandemöjligheter än i en utförandeentreprenad och för beställaren är det särskilt angeläget att få fel avhjälpta. Erfarenheter visar att beställaren i en totalentreprenad behöver ett kraftigare medel för att få entreprenören att avhjälpa fel än i en utförandeentreprenad. Byggherreforum ser i totalentreprenader inte annan lösning på problemet med fel som avhjälps för sent eller inte alls avhjälps än förslaget i beställarkolumen. Av information från medlemmar framgår att flera med inriktning i första hand på bostäder och lokaler i AF-delen normalt kommer att föreskriva ändringen i beställarkolumnen i såväl total- som utförandeentreprenader. Kap 7 11 Entreprenörens ansvar för projektering i en totalentreprenad innebär i praktiken att sex månader inte räcker för att bedöma om synliga fel föreligger eller inte. Gränsdragningen mellan å ena sidan synliga fel och å andra sidan dolda fel eller fel som beror på fel i entreprenörens projektering är många gånger svår och föremål för oenighet mellan parterna. Grundkravet i ett affärsförhållande är att respektive part ansvarar för sina fel. För beställaren är det rimligt att kunna ta upp alla fel vid Tvåårsbesiktningen oavsett om det är synligt, dolt eller hänför sig projekteringen. Byggherreforum föreslår därför att tiden i kap 7 11 andra stycket punkt 3 ändras till två år. Byggherreforum bedömer att detta inte är lika angeläget i AB 04. Kap 7 12 Vanligen ingår i kontraktsarbetena att entreprenören i samband med slutbesiktningen skall överlämna vissa handlingar som är nödvändiga för förvaltningen av objektet. Det är ett stort bekymmer för många beställare att dessa handlingar överlämnas långt efter slutbesiktningen och i vissa fall inte alls. Detta har medfört att ett stort antal beställare i kap 7 12 som förutsättning för godkännande av entreprenaden för in krav på att vissa angivna handlingar skall ha överlämnats senast vid slutbesiktningen. Det kan exempelvis vara fråga om relationshandlingar samt drifts- och underhållsinstruktioner. Byggherreforum föreslår att kap 7 12 första stycket kompletteras enligt följande: Besiktningsmannen får inte godkänna entreprenaden om handlingar som är upptagna i sammanställning i administrativa föreskrifter inte har

7 7 överlämnats till beställaren senast i samband med slutbesiktning. Ändringen bör föras in även i AB 04. ABT 05/Underhåll I remisskrivelsen efterfrågas synpunkter på ABT 05/Underhåll som ett appendix till ABT. Byggherreforum tycker det är bra med ökade åtaganden för entreprenören i förvaltningsskedet med tydliggörande av entreprenörens ansvar under ansvarstiden och ett utökat garantiansvar i förslaget till ny ABT. ABT 05/Underhåll bygger på ABT och i sin rättsliga reglering på undantag och tillägg i förhållande till ABT. Genom den komplicerade rättsliga regleringen är det svårt att få ett grepp om innehållet. Byggherreforum begränsar sig emellertid i enlighet med vad som efterfrågas i remisskrivelsen till frågan om ABT 05/Underhåll som ett appendix till ABT. Det blir svårt att dra en gräns mellan en förvaltningsentreprenör med Aff-avtal och en entreprenör med ABT 05/Underhåll-avtal. Det vore enklare om en stomme till ett Aff-avtal läggs in i förfrågningsunderlaget i vilket beställarena krav på hantering av felanmälan, styrsystem, rapportering etc framgår. Med långa åtaganden aktualiseras också frågan om vad som händer vid nya ombyggnader som bör inordnas under den löpande garantin eller med egen garantitid. I praktiken blir det svårt att anlita någon annan än den ursprungliga entreprenören vilket begränsar konkurrensmöjligheterna. Byggherreforum vill också peka på nackdelen att begreppsbestämningarna i ABT 05/Underhåll inte överensstämmer med motsvarande i Aff. Byggherreforum avstyrker att ett utökat underhållsåtagande för entreprenören skall regleras som ett appendix till ABT utan förordar i så fall ett självständigt dokument på samma sätt som AB, ABT och ABK. I prioriteringshänseende förordar dock Byggherreforum en revidering av ABK och ABM framför ett nytt dokument ABT/Underhåll. Det ger också tid att se vad Aff-kommittén och BQR kommer fram till i likartat syfte vilket kan visa att behovet av en ABT 05/Underhåll är begränsat. För Byggherreforum Hans Bergqvist Ordförande i arbetsgruppen Avtal & Regelverk

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet

AB 04. 2 kap. 9. Underrättelseskyldighet 2 kap. 9 Underrättelseskyldighet Part skall, utöver vad som föreskrivs i 7 i detta kapitel, utan dröjsmål underrätta motparten, om han upptäcker att uppgifter eller föreskrifter i kontraktshandlingarna

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Allmänna bestämmelser AB 04 ABT 06 AF AMA 07 AFU 96 ABM 92 1. Omfattning Förutsätts att handlingarna är kalkylerbara Tidplan och betalningsplan saknas i rangordningslistan. (tas med i beställningsskrivelsen?)

Läs mer

garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008

garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008 garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008 GARANTI GARANTI FÖR FJÄRRVÄRME- OCH FJÄRRKYLEDISTRIBUTIONSSYSTEM Tekniska bestämmelser D:206 Januari

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Allmänna bestämmelser AB (Allmänna bestämmelser) ABT (Allmänna bestämmelser totalentreprenad) ABK (Allmänna bestämmelser konsultuppdrag) AFU (Allmänna

Läs mer

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg Genomförande av EU-direktivet om mänskliga organ

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28. Preskription och information i försäkringssammanhang 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-05-28 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Preskription och information i försäkringssammanhang

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 Närvarande: Regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Sekretess för uppgifter på de s.k. tsunamibanden

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson och justitierådet Lars Dahllöf. Sänkt kapitalvinstbeskattning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-06. Elektronisk ingivning för ekonomiska föreningar och vissa andra företag, m.m.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-06. Elektronisk ingivning för ekonomiska föreningar och vissa andra företag, m.m. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-06 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Elektronisk ingivning för ekonomiska

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Entreprenader dess olika former, upphandling, reglerande avtal och kontroller

Entreprenader dess olika former, upphandling, reglerande avtal och kontroller Entreprenader dess olika former, upphandling, reglerande avtal och kontroller Maria Mickelåker Hushållningssällskapet Kristianstad Vad förväntas av byggherren? Om inget annat avtalats är byggherren ansvarig

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:162

Regeringens proposition 2007/08:162 Regeringens proposition 2007/08:162 Ändring i lagen om lägenhetsregister Prop. 2007/08:162 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22 maj 2008 Fredrik Reinfeldt Anders Borg

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Yttrande över promemorian Förslag till ny lag om Pensionsmyndighetens premiepensionsverksamhet (Fi2016/01000/FPM)

Yttrande över promemorian Förslag till ny lag om Pensionsmyndighetens premiepensionsverksamhet (Fi2016/01000/FPM) 2016-06-01 REMISSVAR Finansdepartementet FI Dnr 16-5204 Finansmarknadsavdelningen (Anges alltid vid svar) 103 33 Stockholm Skickas även med e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se Finansinspektionen

Läs mer

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 Tillägg till PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplanen för Ludvika gård m.m. i Ludvika enkelt

Läs mer

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter PROMEMORIA Datum 2006-10-10 Författare Oskar Ode, Andrea Arppe och Mattias Olander Finansinspektionen P.O. Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Anpassning av sjukpenninggrundande inkomst (SGI) efter löneutvecklingen inom yrkesområdet för arbetslösa

Anpassning av sjukpenninggrundande inkomst (SGI) efter löneutvecklingen inom yrkesområdet för arbetslösa Med anledning av socialförsäkringsbalkens införande den 1 januari 2011 har redaktionella ändringar i form av bl.a. nya laghänvisningar beslutats i detta rättsliga ställningstagande (dnr 034638-2010). Anpassning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 4144-08 KLAGANDE ID Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uppdaterat 2012-06-08 ALLMÄNT RÅD (BFNAR 2000:2) 1. Detta allmänna råd gäller för näringsdrivande, icke-noterade mindre och

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-12-02 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2014-12-18 Ansökan om medgivande att fullgöra

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s)

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Utlåtande 2006:161 RV (Dnr 204-795/2004) Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Kommunstyrelsen ges i uppdrag att senast

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete.

Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete. Vägledningen i Redovisningsrevision Vad är på gång i vårt gemensamma arbete. Hans Gavin Karin Selander 2014-09-19 Projektets historik God sed kommittén gick 2007 genom RS och Intosai. Styrelsen svarade

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2013-12-27 Handläggare Magnus Broman 08-508 465 69 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 28 januari 2005 Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm Regeringens beslut om åtgärdsprogram för luftkvalitet i Stockholms län Regeringen

Läs mer

Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket

Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Tullverket Regeringsbeslut II:29 Justitiedepartementet 2015-12-17 Ju2015/04549/Å Ju2015/04886/PO Ju2015/05328/Å Ju2015/09908/Å Åklagarmyndigheten Box 5553 114 85 STOCKHOLM Uppdrag till Åklagarmyndigheten att i samverkan

Läs mer

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Februari 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

Synpunkter på betänkandet Framtidens valfrihetssystem- inom socialtjänsten (SOU 2014:2)

Synpunkter på betänkandet Framtidens valfrihetssystem- inom socialtjänsten (SOU 2014:2) 2014-05-07 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Synpunkter på betänkandet Framtidens valfrihetssystem- inom socialtjänsten (SOU 2014:2) Pensionärernas Riksorganisation, PRO, har getts möjlighet att yttra

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

Tryckfrihetsförordning

Tryckfrihetsförordning Tryckfrihetsförordning SFS nr: 1949:105 Utfärdad: 1949-04-05 Ändring införd: t.o.m. SFS 2002:1049 Omtryck: SFS 2002:908 2 kap. Om allmänna handlingars offentlighet 1 Till främjande av ett fritt meningsutbyte

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Reflex Pensionsförsäkring Pensionsförsäkring Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 24 och 25 kap. i kyrkolagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I kyrkolagen föreslås ändringar som föranleds av revideringen

Läs mer

Uttalande om tolkningen av koncernbegreppet vid bedömningar som sker enligt bokföringslagen

Uttalande om tolkningen av koncernbegreppet vid bedömningar som sker enligt bokföringslagen 1 (7) Uttalande om tolkningen av koncernbegreppet vid bedömningar som sker enligt bokföringslagen ALLMÄNNA RÅD BFNAR 2002:12 1. Detta allmänna råd skall tillämpas av företag. Med företag avses fysisk eller

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

VY2016. Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter.

VY2016. Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter. VY2016 Allmänna leveransbestämmelser för Värmebehandling av industriella verktyg och komponenter. 1. Tillämplighet Dessa allmänna leveransbestämmelser skall tillämpas när parterna skriftligen eller på

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-06-09 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Marianne Lundius och f.d. justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren. En förenklad semesterlag

Läs mer

Uttalande - BFN U 98:2

Uttalande - BFN U 98:2 Uttalande BFN U 98:2 Miljöinformation i förvaltningsberättelsen 6 kap. 1 årsredovisningslagen (1995:1554; ÅRL) Förutsättningar Enligt 2 kap. 1 andra stycket 4 och 7 kap. 3 första stycket 4 ÅRL skall årsredovisningen

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C)

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C) Barn- och utbildningsförvaltningen Per Olof Sahlberg Ärendenr BUN 2014/568 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 29 oktober 2014 Barn- och utbildningsnämnden Remiss - Promemoria En bättre skolstart

Läs mer

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Sanktioner 2010 Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Christin Furuhagen & Linda Karlsson Augusti 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM40. Direktiv om åtgärder avseende tillgänglighetskrav för produkter och tjänster. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM40. Direktiv om åtgärder avseende tillgänglighetskrav för produkter och tjänster. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om åtgärder avseende tillgänglighetskrav för produkter och tjänster Socialdepartementet 2015-12-09 Dokumentbeteckning KOM (2015) 615 final Förslag till EUROPA

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1078-2013 Staffanstorpshus AB Box 137 245 22 Staffanstorp Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Staffanstorpshus AB har behandlat

Läs mer

DISKUTERA. Kursplanen i samhällskunskap KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

DISKUTERA. Kursplanen i samhällskunskap KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ 2013-10-24 KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ DISKUTERA Kursplanen i samhällskunskap Det här diskussionsunderlaget riktar sig till dig som undervisar i kursen samhällskunskap inom kommunal

Läs mer

Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering.

Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-10-04 Handläggare: Margreth Larsen, telefon: 508 33819 Ingrid Olsson, telefon: 508 33810 Utbildningsnämnden 2010-10-21

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

DOM 2015-01-30 Stockholm

DOM 2015-01-30 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2015-01-30 Stockholm Mål nr M 8081-14 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Statens va-nämnds beslut 2014-06-16, i mål nr Va 287/11, BVa 56, se bilaga A KLAGANDE RE MOTPART Kristianstads

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om genomförande av mätningar och provtagningar i vissa verksamheter; NFS 2000:15 Utkom från trycket den 14 december 2000

Läs mer

Temadag. Karin Nordenson och Margareta Lindberg. Konsumentverkets ansvar

Temadag. Karin Nordenson och Margareta Lindberg. Konsumentverkets ansvar Temadag Karin Nordenson och Margareta Lindberg Konsumentverkets ansvar Konsumentverket skall stödja och ge vägledning för den budget och skuldrådgivning som kommunerna skall svara för 2 skuldsaneringslagen

Läs mer

Socialdepartementet Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken

Socialdepartementet Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken S2013/8194/SF Socialdepartementet Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken 3 Förord Denna promemoria har utarbetats av en arbetsgrupp inom Socialdepartementet.

Läs mer

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Den nya skollagen Nuvarande skollag är på olika sätt föråldrad Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Avspeglar

Läs mer

Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet

Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet Cirkulärnr: 16:12 Diarienr: 16/01971 P-cirknr: 16-2:6 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet Tommy

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20)

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Handläggare: Elisabet Åman Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering

Läs mer

Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7)

Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7) 2016-03-01 Dnr UM2016/08384/ANKA Gunnar Fröberg ambassadråd Charlotte Kämpe andre ambassadsekreterare Justiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten

Läs mer

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/575 2011-12-02 Kommunstyrelsen Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Förslag

Läs mer

Upplägg och genomförande - kurs D

Upplägg och genomförande - kurs D Upplägg och genomförande - kurs D Provet består av fyra delprov: Läsa A och B Höra Skriva Tala Läsförståelse Hörförståelse Skriftlig produktion Muntlig produktion och interaktion Tid på respektive provdel

Läs mer

Sammanfattning. Utgångspunkter

Sammanfattning. Utgångspunkter Sammanfattning Utgångspunkter En del av vårt uppdrag har varit att överväga om det är ändamålsenligt med en uppdelning mellan å ena sidan bestämmelserna i 15 kap. sekretesslagen om registrering av allmänna

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer. Tomas Söderlund, TSEM AB 1 december 2010

Uppförandekod för vindkraftprojektörer. Tomas Söderlund, TSEM AB 1 december 2010 Uppförandekod för vindkraftprojektörer Tomas Söderlund, TSEM AB 1 december 2010 1 Sverige har goda förutsättningar Källa: European Wind Atlas 2 Vindkraften har stort stöd! Källa: SOM-INSTITUTET 3 Vindkraften

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 november 2009 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Jonas Granfelt Advokatfirman Althin Skeppsbron 28 111 30 Stockholm MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-04-12

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-04-12 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-04-12 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Fjärrundervisning och entreprenad nya

Läs mer

Remissvar gällande yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97) Dnr: U2015/05421/GV

Remissvar gällande yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97) Dnr: U2015/05421/GV Till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Remissvar gällande yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97) Dnr: U2015/05421/GV Riksförbundet Vuxenutbildning

Läs mer

En tredjedel av medborgarna i norra Sverige vill ha nya regioner men många är skeptiska

En tredjedel av medborgarna i norra Sverige vill ha nya regioner men många är skeptiska En tredjedel av medborgarna i norra Sverige vill ha nya regioner men många är skeptiska Ungefär en tredjedel av de som bor i de fyra nordligaste länen (34 procent) vill ha någon form av nya regioner (figur

Läs mer

Begränsad uppräkning av den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017

Begränsad uppräkning av den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsad uppräkning av den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017 April 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal?

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal? SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen Vågar man bli gammal? Maj 2008 2 Inledning Huvudinriktningen för regeringens äldrepolitiska satsningar är att äldre personer och deras närstående

Läs mer

DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping

DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping Avdelning 2 DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping Sida 1 (5) Mål nr 3684-10 KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/stockholm 103 51 Stockholm MOTPART XX, ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Gallring ur belastningsregistret av. av uppgifter om unga lagöverträdare.

Gallring ur belastningsregistret av. av uppgifter om unga lagöverträdare. Justitieutskottets betänkande 2009/10:JuU28 Gallring ur belastningsregistret av uppgifter om unga lagöverträdare Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2009/10:191 Gallring ur belastningsregistret

Läs mer

Remiss - KS 2014/0234 Boende utanför det egna hemmet, placeringsformer för barn och unga

Remiss - KS 2014/0234 Boende utanför det egna hemmet, placeringsformer för barn och unga UTDRAG 1 (3) 80 Remiss - KS 2014/0234 Boende utanför det egna hemmet, placeringsformer för barn och unga Dnr SN 2014/0234 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2014-04-15 s yttrande över remiss daterat 2014-04-15

Läs mer

Cirkulärnr: 1999:117 Diarienr: 1999/2222. Datum: 1999-09-28

Cirkulärnr: 1999:117 Diarienr: 1999/2222. Datum: 1999-09-28 Cirkulärnr: 1999:117 Diarienr: 1999/2222 Handläggare: Sektion/Enhet: Herman Crespin Finanssektionen Datum: 1999-09-28 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Barnomsorg/skola Maxtaxa

Läs mer

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Kommunstyrelsens personalutskott 2004-05-10

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Kommunstyrelsens personalutskott 2004-05-10 RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Kommunstyrelsens personalutskott 2004-05-10 Plats och tid Kallingesalen, Stadshuset, Ronneby kl 13.30 15.45 Beslutande JanAnders Palmqvist, ordförande 1 o 2,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2016:752 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens

Läs mer