Projektinriktad kontroll: frityrolja Sala och Heby kommun, 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektinriktad kontroll: frityrolja Sala och Heby kommun, 2015"

Transkript

1 Rapport Projektinriktad kontroll: frityrolja Sala och Heby kommun, 2015 Anna Samuelsson Miljöenheten, Sala kommun

2 Innehåll 1. Sammanfattning Bakgrund och syfte Lagstöd Arbetsmetod Resultat Rutin för byte av olja och rengöring av fritös TPM-värde Allergener Hantering av avfall Uppföljning Diskussion och slutsats BILAGA 1 Checklista... 12

3 1. Sammanfattning Projektet genomfördes från september 2015 till april 2016 i Sala och Heby kommun, med syftet att säkerställa att restauranger och storkök inom Sala och Heby kommun har säkra rutiner kring byte av frityrolja och rengöring av fritös. 33 verksamheter i kommunerna kontrollerades och vid 32 av dem mättes kvaliteten på olja. 3 verksamheter bedömdes ha brister i allergenhanteringen och vid 6 verksamheter noterades avvikelse på grund av för dålig kvalitet på frityroljan. Avvikelserna följdes upp antingen vid extra offentlig kontroll eller vid nästa normala offentliga kontroll. Att med jämna mellanrum genomföra liknande kontroller är relevant för att säkerställa att konsumenterna får livsmedel som är friterade i en olja av god kvalitet.

4 2. Bakgrund och syfte Bygg och miljö Sala-Heby har kontrollansvaret enligt livsmedelslagstiftningen och syftet med tillsynen är att kontrollera att gällande lagstiftning följs. Under 2010 kontrollerades användningen och hantering av frityrolja och fritering av livsmedel i Sala-Heby och kontrollerades detta på nytt. Liknande projekt har genomförts i andra kommuner. Säker hantering, lagring och transport, rengöring och desinfektion, HACCP samt hantering och förvaring av avfall var de fyra kontrollområden som inkluderades i detta projekt. Syftet med projektet var att få en bild över hur hanteringen av frityrolja och fritering ser ut i Sala och Heby kommuner, samt att kartlägga hur den uttjänta oljan hanteras. Syftet har även varit att uppmärksamma verksamhetsutövarna inom Sala och Heby kommuner på hur väl deras rutiner kring hanteringen av frityrolja och fritering fungerar och i förekommande fall informera om hur temperatur påverkar åldrandet av olja. Förhoppningsvis leder projektet till att verksamhetsutövarna blir mer medvetna om hur temperatur och hantering påverkar oljans kvalitet och att de får en större insikt om vikten att fritera i en olja av bra kvalitet. Fritering är ett tillagningssätt som ger maten ett högt fett- och energiinnehåll som kanske inte är det mest hälsosamma. Verksamheternas rutiner kring rengöring och byte av frityrolja påverkar frityroljans kvalitet och därmed dess hälsoaspekter. Konsumenterna ska, när de köper friterad mat, kunna lita på att maten friterats på ett hygieniskt sätt och i en olja av god kvalitet. Åldern på oljan påverkas negativt av värme och det är viktigt att man har en bra temperaturinställning på fritöserna. När oljan åldras bildas starkare polära ämnen och oljans kvalitet försämras därmed, vilket är mätbart med det instrument som användes i projektet.

5 3. Lagstöd Reglerna kring detta område utgår från gemensamma EU-lagstiftningar. I Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002, om allmänna principer och krav för livsmedelssäkerhet, artikel 14, kan läsas att livsmedel inte ska släppas ut på marknaden om de inte är säkra. Vidare anges livsmedel som icke säkra om de anses vara skadliga för hälsan eller otjänliga som människoföda. Vid avgörande om ett livsmedel är skadligt ska man ta hänsyn till de tänkbara omedelbara, kortsiktiga och/eller långsiktiga effekterna av livsmedlet. Vid fastställande om ett livsmedel är otjänligt ska man ta hänsyn till om livsmedlet är olämpligt som människoföda i enlighet med dess avsedda användningsområde, bland annat vad gäller försämring. I artikel 16 i samma lagstiftning får konsumenterna inte vilseledas genom det sätt på vilket livsmedel märks, marknadsförs och presenteras inbegripet den information om dem som finns tillgänglig. Om ett livsmedel innehåller ett allergent ämne som inte förväntas finnas i det specifika livsmedlet, kan konsumenten vilseledas. Enligt kapitel V bilaga II i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004 ska alla föremål, tillbehör och all utrustning som kommer i kontakt med livsmedel rengöras effektivt och, när det är nödvändigt, desinficeras. Rengöring och desinficering ska ske tillräckligt ofta för att förhindra risk för kontaminering. I kapitel VI bilaga II i samma lagstiftning beskrivs att allt avfall ska avlägsnas från livsmedelslokalen så snart som möjligt. Det ska också elimineras på ett hygieniskt och miljövänligt sätt i enlighet med tillämplig gemenskapslagstiftning och får inte utgöra en direkt eller indirekt källa till kontaminering.

6 4. Arbetsmetod En checklista togs fram för projektet, se bilaga 1. Projektet genomfördes på samtliga anläggningar som hade blivit tilldelade ett ordinarie kontrollbesök under projektperioden och där projektet var applicerbart. Från september 2015 till april 2016 besöktes 33 verksamheter inom detta projekt, varav oljans kvalitet mättes på 32 av dem. Verksamheterna var restauranger, pizzerior och mobila anläggningar. Verksamheternas rutiner kring fritering, såsom rengöring av fritös, frekvens för oljebyte och hantering av uttjänt frityrolja, kontrollerades på plats. Även eventuella egenkontrollprogram granskades. Frityroljans kvalitet analyserades med hjälp av Nordtecs mätinstrument Testo 265, som mäter temperatur och analyserar oljans kvalitet direkt i fritösen. Kontroll av kvaliteten innebar i detta fall att andelen polära ämnen i oljan mättes i % TPM (Total Polar Materials). Oljan kontrollerades med mätaren när temperaturen låg inom det godkända mätintervallet C. När mätvärdet efter några sekunder hade stabiliserats kunde resultatet avläsas. Om två fritöser användes kontrollerades oljan i båda. Företagare eller personal på plats fick efter mätningen direkt del av resultatet och kunde då också ges råd om eventuellt byte av oljan. Tabell 1. Värden som avläses på mätaren och vilken kvalitet de motsvarar TPM-värde Kvalitet på oljan TPM Total Polar Materials >1 14 % Fräsch >14-18 % Lätt använd >18-22 % Använd men fortfarande ok >22-24 % Flitigt använd, bör bytas >24 % Dålig, dags att byta Uppmättes TPM-värdet till 24 % eller högre, klassades oljan vara av dålig kvalitet (se tabell 1). I dessa fall genomfördes en uppföljande oanmäld inspektion. Vid den uppföljande inspektionen gjordes en ny analys av frityroljan med mätinstrumentet. Rutiner för rengöring av fritös inkluderade rengöringsmetod, eventuella rengöringsmedel och rengöringsfrekvens. Även rutiner kring allergener kontrollerades. I de fall där fisk friterades ställdes frågor om hur verksamheten kunde säkerställa att allergener inte överfördes till andra livsmedel som friterades. Verksamhetsutövaren fick, förutom att inspektören muntligt meddelade eventuella avvikelser på plats, ta del av resultatet genom en kontrollfolder eller kontrollrapport. I de fall avvikelser hade noterats, följdes dessa upp via en extra offentlig kontroll, alternativt vid nästa ordinarie kontrollbesök, beroende på typ och allvarlighetsgrad av avvikelse.

7 5. Resultat Totalt 9 av 33 kontrollerade anläggningar hade avvikelser som bedömdes behöva följas upp vid antingen extra offentlig kontroll eller vid normal offentlig kontroll. Detta motsvarar 27 %. Avvikelser som vid nästa normala offentliga kontroll ännu inte är avhjälpta, kommer att leda till en extra offentlig kontroll och/eller sanktioner. 5.1 Rutin för byte av olja och rengöring av fritös Vid inspektion uppgav 31 av 33 verksamheter att rengöringen av fritösen skedde med samma frekvens som oljebyte. 2 verksamheter uppgav att fritösen rengjordes oftare än oljebyte. Vid avgörande om huruvida det var dags att byta olja eller inte, uppgavs visuell bedömning och/eller mängden rök/os vara utgångspunkten i de flesta fall. I några fall berättade verksamheterna att man istället utgick från att byta oljan med ett visst antal dagars mellanrum, ibland i kombination av hur mycket som hade friterats. Diagram 1 (Frekvens för byte av olja) anger det maximalt antal dagar som oljan uppgavs användas innan byte. Då verksamheterna hade uppgivit olika intervall gällande frekvenser för byte av olja, har följande indelning skapats: max 1, 4, 8, 10 eller 14 dagars mellanrum mellan byte. En verksamhet har bara placerats i en enda kategori och då har den kategori valts som har högsta antal dagar innan byte. Om två olika restauranger till exempel skulle ange sin frekvens för oljebyte till 1-7 dagar respektive 6-8 dagar, skulle båda placeras i kategorin max 8 dagar. Frekvens för byte av olja 6% 6% 3% 3% 15% 1 dag 4 dagar 8 dagar 10 dagar 14 dagar saknas 67% Diagram 1. Frekvens för byte av olja.

8 Samtliga 33 verksamheter har inkluderats i diagrammet för frekvens för byte av olja (diagram 1). 3 % av verksamheterna (1 st) uppgav att de bytte olja varje dag. 15 % (5 st) bytte med max 4 dagars intervall och 67 % (22 st) bytte med max 8 dagars intervall. 6 % (2 st) uppgav att frekvensen för oljebyte var max 10 dagar och lika många uppgav max 14 dagar. Resterande 3 % (1 verksamhet) kunde inte uppge frekvens för byte av olja. Att frekvensen för oljebyte skiljer så pass mycket mellan verksamheterna behöver i sig inte innebära en felaktig eller bristfällig hantering. Företagen har olika inriktning, typ av verksamhet och serverar inte friterat i lika stor omfattning. Alla verksamheter bör därför anpassa oljebytesfrekvensen bland annat med hänsyn till vilken typ av olja som används samt hur ofta och hur stor mängd livsmedel som friteras. 5.2 TPM-värde Av de 32 verksamheter, där oljekvaliteten mättes med instrument, bedömdes 26 av dem ha en olja av bra eller acceptabel kvalitet (TPM-värde 0-24 %). Vid 6 verksamheter uppmättes en dålig kvalitet (TPM-värde över 24 %). Det maximala TPM-värde (%) som uppmättes inom projektet var 49. Kvalitet på oljan 0% 3% 6% 19% TPM-värde (%) % >24 Diagram 2. Kvalitet på oljan. 5.3 Allergener De olika livsmedel som friterades varierade efter typ av verksamhet. Pommes frites var dock det vanligaste livsmedlet, men i vissa verksamheter friterades även klyftpotatis, fisk, chicken nuggets, schnitzel och lökringar m.m. Vid tre av verksamheterna noterades vissa brister i hanteringen av allergener och i samtliga fall bedömdes dessa kunna följas upp vid normal offentlig kontroll eller vid kontroll på kontoret, då verksamheterna oftast hade lösningar redan vid inspektionen. På ytterligare ett par verksamheter fördes extra diskussion kring allergener och risker, utan att deras rutiner bedömdes som avvikelse.

9 5.4 Hantering av avfall De allra flesta verksamhetsutövarna lämnade oklara eller otydliga svar på frågan om vart den uttjänta oljan skickades. Verksamhetsutövarna uppgav någon firma, en släkting/kompis eller privatperson som svar. I endast ett par fall uppgavs Svensk Fettåtervinning hämta oljan och i ett fall uppgav verksamhetsutövaren att oljan kördes till Återbruket. Ingen extra offentlig kontroll utfördes med anledning av oklara svar inom detta kontrollområde. Dock sammanställdes uppgifterna som underlag för kartläggning.

10 6. Uppföljning Vid de 6 verksamheter där TPM-värdet uppmättes till >24 % genomfördes en extra offentlig kontroll på plats. De extra offentliga kontrollerna genomfördes 3-7 veckor efter det första besöket och en ny TPM-mätning gjordes då. Samtliga fick då ett godkänt värde. En av de extra offentliga kontrollerna resulterade i ett TPM-värde på 20,5 %, vilket innebar att oljan ansågs vara använd, men fortfarande ok. Rutinerna vid denna verksamhet var dock fortfarande bristfälliga och det krävdes ytterligare komplettering av företagaren innan hanteringen av frityrolja bedömdes godkänd.

11 7. Diskussion och slutsats Då 27 % av anläggningarna hade avvikelser inom hantering av frityrolja kan det konstateras att projektet var angeläget. I det liknande projekt som genomfördes 2010 i Sala-Heby kommun hade 11 av 41 verksamheter (27 %) dålig kvalitet på oljan (TPM-värde på >24 %). Vid jämförelse med resultatet i detta projekt, där 6 av 32 (19 %) uppmättes ha dålig kvalitet på oljan, kan konstateras att andelen verksamheter med dålig kvalitet i dagsläget är lägre. Kring detta är dock svårt att dra några slutsatser. Nya verksamheter har tillkommit, det har skett ägarbyten och en del verksamheter har upphört. Allergener kontrollerades inte vid projektet 2010 och det resultatet kan därför inte jämföras. Bortförsel av uttjänt olja kunde i många fall bedömas vara bristfällig, även om hanteringen av den uttjänta oljan på plats på verksamheten bedömdes vara utan avvikelser. Att om några år på nytt genomföra detta projekt känns relevant för att säkerställa att kvaliteten på frityrolja är god, för att konsumenterna ska få friterade livsmedel av den smak och kvalitet som kan förväntas, samt att minimera risken för kontamination för framförallt allergiker.

12 8. BILAGA 1 Checklista Säker hantering, lagring och transport 1. Vilken olja använder du? Egen kontroll Typ: Härdning: Ev. tillsats: 2. Vilken temperatur friterar du i? Egen kontroll Temp: TPM: 3. Är fritösen alltid påslagen? Om inte, vilken temperatur är det däremellan? 4. Hur mäter du temperaturen? 5. Hur ofta/när byter du olja? 6. När bytte du olja senast? 7. Kan du beskriva hur oljan ser ut när du byter den? 8. Finns skriftliga rutiner för hanteringen? JA NEJ Bedömning: Ändamålsenliga rutiner för säker hantering? JA NEJ Noteringar: HACCP-baserade förfaranden Anteckningar 1. Visa hur du friterar! 2. Vilka typer av livsmedel friterar du? Om olika livsmedel friteras: Innehåller livsmedlen allergener? Hur gör du om någon kund är allergisk? Hur separerar du olika livsmedel?

13 Bedömning: Ändamålsenliga rutiner för HACCP-baserade förfaranden? JA NEJ Noteringar: Rengöring och desinfektion Anteckningar 1. Visa hur du rengör fritösen! 2. Hur avgör du när det är tid att rengöra fritösen? 3. Rengöringsfrekvens? 4. Dokumenteras rengöringen? 5. Finns skriftliga rutiner för hanteringen? JA NEJ Bedömning: Ändamålsenliga rutiner för rengöring? JA NEJ Noteringar: Hantering och förvaring av avfall Anteckningar 1. Visa vad du gör med den gamla oljan när du har bytt! Om oljan blir upphämtad: Privatperson eller företag (i så fall vilket)? Finns dokumentation? Om oljan lämnas på återvinningsstation: Finns företagskort? 2. Finns fettavskiljare? JA NEJ 3. Hur töms den? Risker? Var dras slangen? 4. Frekvens tömning fettavskiljare? 5. Hur förvaras oljan i lokalen till dess att den hämtas/lämnas iväg? 6. Vilka risker finns vid felaktig hantering av olja? Bedömning: Ändamålsenlig rutin för avfallshantering? JA NEJ Noteringar:

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Sanktioner 2010 Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Christin Furuhagen & Linda Karlsson Augusti 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Livsmedelskontroll. Irina Söderberg och Lise-Lotte Wallin Miljöinspektörer. www.nybro.se

Livsmedelskontroll. Irina Söderberg och Lise-Lotte Wallin Miljöinspektörer. www.nybro.se Livsmedelskontroll Irina Söderberg och Lise-Lotte Wallin Miljöinspektörer www.nybro.se Innehåll EU-lagstiftning Livsmedel -vad kontrolleras? Säkra livsmedel varför kontroller? Livsmedelsföretagare vem

Läs mer

SLUTRAPPORT. Frityrolja hos restauranger, pizzerior och gatukök Irene Thydén M17-485

SLUTRAPPORT. Frityrolja hos restauranger, pizzerior och gatukök Irene Thydén M17-485 SLUTRAPPORT Frityrolja hos restauranger, pizzerior 2018-04-20 Irene Thydén M17-485 Sammanfattning Projektet genomfördes under 2017 i Nacka kommun med syftet att kontrollera kvaliteten på den frityrolja

Läs mer

Författad av: Magdalena Goczkowska Miljö- och räddningstjänstförvaltningen Livsmedelsenheten Eskilstuna kommun. Frityrolja 2012

Författad av: Magdalena Goczkowska Miljö- och räddningstjänstförvaltningen Livsmedelsenheten Eskilstuna kommun. Frityrolja 2012 Författad av: Magdalena Goczkowska Miljö- och räddningstjänstförvaltningen Livsmedelsenheten Eskilstuna kommun Frityrolja 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning 1. Inledning 1.1 Bakgrund och syfte 1.2

Läs mer

Kontroll av rengöring på restauranger och mindre serveringar 2010

Kontroll av rengöring på restauranger och mindre serveringar 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Kontroll av rengöring på restauranger och mindre serveringar 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Projektledare: Susann Andersson och Ellinor Fredriksson Rundlöf Oktober 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Projektinriktad kontroll: kött i butik

Projektinriktad kontroll: kött i butik Rapport Projektinriktad kontroll: kött i butik Sala och Heby kommun, 2014 Anna Samuelsson Miljöenheten, Sala kommun 2014-12-15 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund och syfte... 4 Lagstöd... 4 Arbetsmetod...

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

PROJEKT. Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02

PROJEKT. Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02 PROJEKT Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

FREDA-farlighetsbedömning

FREDA-farlighetsbedömning FREDA-farlighetsbedömning Råd för användning FREDA-farlighetsbedömning görs i samtal med den våldsutsatta. Det är viktigt att förklara varför man gör FREDA-farlighetsbedömning. Det vanligaste skälet är

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Tips vid tillsyn enligt LBE. Erik Egardt, Enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Tips vid tillsyn enligt LBE. Erik Egardt, Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Tips vid tillsyn enligt LBE Erik Egardt, Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Tillsyn rätt planerad, utförd och uppföljd räddar liv, hälsa, egendom och miljö Hur fungerar tillsynen i kommunerna?

Läs mer

Lastbilsförares bältesanvändning. - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013

Lastbilsförares bältesanvändning. - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013 Lastbilsförares bältesanvändning - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013 Innehåll Bakgrund och syfte... 3 Metod... 3 Resultat av intervjuer med lastbilsförare... 4 Resultat av bältesobservationer...

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014

Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Enheten för utbildningsstatistik 2014-10-21 1 (8) Resultat från nationella prov i årskurs 3, vårterminen 2014 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd

Granskningsrapport. Brukarrevision. Angered Boendestöd Granskningsrapport Brukarrevision Angered Boendestöd 2013 INLEDNING Syftet med brukarrevisionsarbetet är att söka finna nya och bättre sätt att ta reda på vad de vi är till för inom verksamhetsområdet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB ellan -` Skolinspektionen ULNO AB för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av ULNO AB Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal?

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal? SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen Vågar man bli gammal? Maj 2008 2 Inledning Huvudinriktningen för regeringens äldrepolitiska satsningar är att äldre personer och deras närstående

Läs mer

Frityr- och tryckplattsprojekt

Frityr- och tryckplattsprojekt Miljö- och hälsoskyddskontorets Frityr- och tryckplattsprojekt Hösten 2012 Rapport: Magdalena Alehagen SIG100, v2.0, 2010-02-26 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET 195 85 Märsta Telefon 08-591 260 00 vx Fax

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta

Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta 1 (5) Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket 100421 Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta 1. Mot vilken sjukdom används läkemedlet Cymbalta? Läkemedelsverket har godkänt det

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

UNIONEN - TILLGÄNGLIGHET UNDER SEMESTERN 2015

UNIONEN - TILLGÄNGLIGHET UNDER SEMESTERN 2015 UNIONEN - TILLGÄNGLIGHET UNDER SEMESTERN 2015 Kund: Unionen Kontakt: Åsa Märs 28 maj 2015 Kontakt på Novus: Freja Blomdahl +46 76 262 04 53 freja.blomdahl@novus.se Om undersökningen Metod: Webbaserade

Läs mer

EN BÄTTRE KREDITAFFÄR

EN BÄTTRE KREDITAFFÄR 3 tre SMARTA RÅD FÖR EN BÄTTRE KREDITAFFÄR UC Affärsoptimering Kreditscoringmodeller Tre metoder för att genomföra bra avslagsanalyser i kreditportföljen Det är idag vanligt att kreditgivare bygger kreditscoringmodeller

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor. Förslag till direktiv (KOM(2002) 375 C5-0341/2002 2002/0152(COD))

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor. Förslag till direktiv (KOM(2002) 375 C5-0341/2002 2002/0152(COD)) EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor 30 januari 2003 PE 319.407/6-15 ÄNDRINGSFÖRSLAG 6-15 Förslag till betänkande (PE 319.407) Anne Ferreira Sötningsmedel för

Läs mer

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588 POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-22588 FEBRUARI 2002 T-22588 1 (7) BAKGRUND/SYFTE Post- och Telestyrelsen genomför inom ramen för sin tillsynsverksamhet undersökningar om inverkan på

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING UPPSALA KOMMUN BIDRAGSREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING Detta är ett komplement till idrotts- och fritidsnämndens bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: LPP laboration Syfte: Eleverna ska få möjlighet att undersöka vardagliga naturvetenskapliga händelser och skapa förståelse kring varför dessa händelser äger rum. Eleverna ska göra det med hjälp av naturvetenskapliga

Läs mer

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen 1(5) Miljöskyddsavdelningen Birgitta Alexandersson 010-224 46 86 Sevesoverksamheter i Västra Götalands län Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen Den 1 juni 2015 trädde nya regler ikraft som

Läs mer

Skolenkäten hösten 2011

Skolenkäten hösten 2011 Foto: Ryno Quantz Skolenkäten hösten 2011 Enkätresultat för elever i gymnasiets år 3 på Mikael Elias Teoretiska gymnasium, Sollentuna i Sollentuna Antal elever: 64 Antal svarande: 51 Antal borttagna svar:

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av kommunernas tillsyn av fristående förskolor i Eskilstuna kommun. Beslut

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av kommunernas tillsyn av fristående förskolor i Eskilstuna kommun. Beslut Dnr 401-2014:5632 efter kvalitetsgranskning av kommunernas tillsyn av fristående förskolor i Eskilstuna kommun 1 (5) Innehåll Inledning Bedömningar Utvecklingsområden Uppföljning Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Herrhagen (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Herrhagen (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Herrhagen (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Kronobergs län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 6 Beslut Skolinspektionen 2014-03-26 Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Rektorn vid Kårsta skola jeanette.wass.andersson@vauentuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Kårsta

Läs mer

UNGA LÄSARE. Enkätrapportering

UNGA LÄSARE. Enkätrapportering UNGA LÄSARE Enkätrapportering Rapport nummer 8 April 26, 2016 Enkätrapportering - Unga Läsare Under senhösten 2015 genomfördes en enkätstudie med unga vuxna som studerar på Högskolan i Halmstad. Enkäten

Läs mer

Matematik. Bedömningsanvisningar. Vårterminen 2009 ÄMNESPROV. Delprov B ÅRSKURS

Matematik. Bedömningsanvisningar. Vårterminen 2009 ÄMNESPROV. Delprov B ÅRSKURS ÄMNESPROV Matematik ÅRSKURS 9 Prov som ska återanvändas omfattas av sekretess enligt 4 kap. 3 sekretesslagen. Avsikten är att detta prov ska kunna återanvändas t.o.m. 2009-06-30. Vid sekretessbedömning

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Länsprojekt i Dalarna 2010 Märkning av färdigmat som har packats i butik

Länsprojekt i Dalarna 2010 Märkning av färdigmat som har packats i butik Länsprojekt i Dalarna 2010 Märkning av färdigmat som har packats i butik Ansvariga för projektplan och sammanställning av rapport är samverkansgruppen för livsmedel- Dalarnas län: Siv Björkbacka, miljöförvaltningen,

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Taxebilaga 3 Risk- och erfarenhetsbedömning

Taxebilaga 3 Risk- och erfarenhetsbedömning Sid (5) Dnr: 5SBN426 Taxebilaga 3 Risk- och erfarenhetsbedömning Årlig tillsynstid Verksamheten placeras först i en avgiftsklass enligt taxebilaga 2 och 3. Verksamheten placeras därefter i en riskkolumn

Läs mer

NORM SBF 2005:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten

NORM SBF 2005:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten NORM SBF 2005:1 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten Brandskyddstekniker F-gas 2010 Förord Till vissa gassläcksystem används släckmedel som kategoriseras som fluorerade växthusgaser (även kallade

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för HTJ Östermalm (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för HTJ Östermalm (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för HTJ Östermalm (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Rengöringskontroll. Rengöringskontroll i skolkök. En rapport från miljöförvaltningen Thorbjörn Johansson MILJÖFÖRVALTNINGEN.

Rengöringskontroll. Rengöringskontroll i skolkök. En rapport från miljöförvaltningen Thorbjörn Johansson MILJÖFÖRVALTNINGEN. MILJÖFÖRVALTNINGEN Rengöringskontroll Rengöringskontroll i skolkök En rapport från miljöförvaltningen Thorbjörn Johansson Februari 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen SAMMANFATTNING Miljöförvaltningen

Läs mer

Kännedomsundersökning 2015

Kännedomsundersökning 2015 1 Om undersökningen Genomförande Bakgrund TNS Sifo har i flera år genomfört en kännedomsundersökning på uppdrag av KRAV. Undersökningen genomfördes i år på samma sätt som 11-14, förutom att några extra

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda.

Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-09-05 147 Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda. KS-2015/607

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC) föreskrifter (STAFS 2003:1) om färdigförpackning av varor efter volym eller vikt Ändring införd: t.o.m. STAFS 2008:10

Läs mer

Kvaliteten i din hemtjänst Kungsholmen

Kvaliteten i din hemtjänst Kungsholmen Kvaliteten i din hemtjänst Stadsledningskontorets brukarundersökning 20 November 20 1 Inledning Beskrivning av genomförandet av undersökningen Metod: Postala enkäter med två skriftliga påminnelser Målgrupp:

Läs mer

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963

POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963 POST & TELESTYRELSEN Postens service-kassatjänst T-20963 FEBRUARI 2001 T-20963 1 (7) BAKGRUND/SYFTE Post- och Telestyrelsen genomför inom ramen för sin tillsynsverksamhet undersökningar om inverkan på

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Stockholm_Din hemtjänst i Stockholm AB (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Stockholm_Din hemtjänst i Stockholm AB (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Stockholm_Din hemtjänst i Stockholm AB (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Laxabon Frågor, svar och praktiska tips

Laxabon Frågor, svar och praktiska tips Laxabon Frågor, svar och praktiska tips Laxabon frågor, svar och praktiska tips Svaren är baserade på bipacksedel för Laxabon pulver oral lösning daterad 2010-03-26. Observera att information kan komma

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning

Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning version 2011-11-23 Denna vägledning är tänkt som en hjälp för att kunna fylla i vårt förslag på kemikalieförteckning som finns att ladda ner som ett Excel-dokument

Läs mer