Konsekvensutredning för säkerhetssamordnares och kontrollenheters kompetens, verksamhet och uppgifter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsekvensutredning för säkerhetssamordnares och kontrollenheters kompetens, verksamhet och uppgifter"

Transkript

1 Konsekvensutredning 1 (15) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Per Vedin Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning för säkerhetssamordnares och kontrollenheters kompetens, verksamhet och uppgifter I lagen (2006:418) om säkerhet i vägtunnlar och förordning (2006:421) om säkerhet i vägtunnlar framgår att kontroller, provningar och utvärderingar ska ske av kontrollenheter och att dessa ska vara funktionellt oberoende av tunnelhållaren. Idag är det oklart vad en kontrollenhet är. Det är också oklart vilken kompetens och vilket oberoende en sådan ska ha. Om ingen reglering kommer till stånd kommer dessa problem att kvarstå. En annan roll som finns i lagen är säkerhetssamordnare, en central roll hos tunnelhållaren för att säkerhetsarbetet ska fungera. För säkerhetssamordnare finns idag inte några föreskrivna kompetenskrav. Regleras inte kompetenskraven för säkerhetssamordnare kommer det att vara otydligt vilka kompetenskrav som ska ställas på en säkerhetssamordnare med en reducerad säkerhet som konsekvens. Genom att meddela föreskrifter och besluta allmänna råd om kontrollenheters verksamhet och uppgifter kan granskning helt eller delvis ske parallellt med projektring där tunnelhållaren själv ansvarar för att upphandla kontrollenheter i likhet med anmälda organ eller oberoende granskare vid godkännande av järnvägsinfrastruktur. Det här är ett första steg att föra godkännandeprocesserna för väg och järnväg närmare varandra. Genom att föra godkännandeprocesserna för väg och järnväg närmare varandra underlättas arbetet för vår största infrastrukturförvaltare, Trafikverket, som idag hanterar två godkännandeprocesser med olika förutsättningar. Utöver det underlättas också arbetet med godkännande internt hos Transportstyrelsen. 1 Vad är problemet eller anledningen till regleringen? I lagen (2006:418) om säkerhet i vägtunnlar och förordningen (2006:421) om säkerhet i vägtunnlar framgår att kontroller, provningar och utvärderingar ska ske av kontrollenheter. Vidare sägs att en kontrollenhet ska vara funktionellt oberoende av tunnelhållaren. Idag finns det inte specificerat vad en kontrollenhet är, vad de har för befogenhet eller vad som krävs för att få agera som kontrollenhet. I direktivet står att den administrativa myndigheten, tunnelmyndigheten, själv får vara kontrollenhet. Transportstyrelsen är idag tunnelmyndighet.

2 Datum Dnr/Beteckning 2 (15) En annan roll som finns i lagen är säkerhetssamordnare, en central roll hos tunnelhållaren för att säkerhetsarbetet ska fungera. Varken för kontrollenheter eller för säkerhetssamordnare finns idag några kompetenskrav. Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/54/EG av den 24 april införlivades i svensk rätt genom lagen om säkerhet i vägtunnlar. Lagen gäller vägtunnlar längre än 500 meter. I lagen stadgas att det ska finnas en tunnelmyndighet som utses av regeringen. Transportstyrelsen är tunnelmyndighet från och med 1 januari Att pröva ansökningar om godkännande om en tunnel ska få öppna för allmän trafik är en av tunnelmyndighetens uppgifter. En annan är att utöva tillsyn på tunnlar som godkänts enligt lagen om de uppfyller föreskrivna krav. 1.1 Kontrollenheters verksamhet och uppgifter Den första tunnel som godkänts enligt lagen är Norra Länken i Stockholm. Under godkännandeprocessen av Norra Länken hartransportstyrelsen fått agera kontrollenhet genom att själva upphandla kompetens som hjälpt oss att göra kontroller och utvärderingar av säkerhetsdokumentationen och riskanalyserna. Detta har lett till en ineffektiv process eftersom vi inte inleder en granskning förrän vi fått en ansökan om godkännande. Granskningen har skett i ett mycket sent skede av projektet. Efter att första etapperna av Norra Länken har godkänts har Transportstyrelsen inlett en tillsyn för att kontrollera om tunnelhållaren uppfyller föreskrivna krav. Eftersom det inte funnits några kompetenskrav eller krav på oberoende för kontrollenheter har vi även i det här fallet själva agerat kontrollenhet tillsammans med konsulter som vi upphandlat. Kompetenskraven för dessa har Transportstyrelsen utarbetat för upphandlingstillfället. Utöver tillsyn ska tunnelmyndigheten även under driftskedet kontrollera att regelbundna inspektioner genomförs av kontrollenheter. Eftersom tunnelhållaren inte själv kan anlita kontrollenheter, då krav på kompetens och oberoende saknas, kommer tunnelmyndigheten att vara de enda som kan upphandla dessa för att utföra inspektioner eller kontroller. 1.2 Säkerhetssamordnarens verksamhet och uppgifter Säkerhetssamordnarens ansvar framgår i grova drag i förordningen (2006:421) om säkerhet i vägtunnlar. Däremot är det oklart vilken typ av kompetens en säkerhetssamordnare ska ha för att kunna utföra sina uppgifter. För att alla uppgifter i säkerhetssamordnarens verksamhet ska kunna utföras krävs kompetens inom flera områden. Exempelvis 1 Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/54/EG av den 29 april 2004 om minimikrav för säkerhet i tunnlar som ingår i det transeuropeiska vägnätet.

3 Datum Dnr/Beteckning 3 (15) konstruktion, brand, beteendevetenskap och trafiksäkerhet. Vilka kompetenser som krävs bör specificeras mer i detalj. Idag finns en risk att en prövning av ansökan om att få verka som säkerhetssamordnare inte sker på ett likvärdigt sätt. Det finns även en risk att godkända säkerhetssamordnare kan sakna kompetens inom vissa områden. Under senaste åren har antalet tunnlar en säkerhetssamordnare ansvarar för utökats och en säkerhetssamordnares godkännande har idag ingen maximal giltighetstid. Tydligare krav på kompetens, giltighetstid för godkännande och en gräns för hur många tunnlar en säkerhetssamordnares bör ansvara för behövs för att säkerställa att säkerhetssamordnarens uppgifter utförs och att en minsta säkerhet upprätthålls. 2 Vad blir effekterna om någon lösning på problemet eller någon reglering inte kommer till stånd? Tunnelmyndigheten kommer själv i framtida projekt att få agera kontrollenhet i alla tunnelprojekt. Tunnelmyndigheten kommer därmed att vara den enda som kan ansvara för upphandling och samordning av kontrollenheter. Det innebär att tunnelhållaren vid ansökan om godkännande får bedömningar om i vilken omfattning säkerhetskraven är uppfyllda i ett mycket sent skede. I detta skede är det tekniskt komplicerat eller mycket kostsamt att göra förändringar. Idag är oklart vad en kontrollenhet är. Det är också oklart vilken kompetens och vilket oberoende en sådan ska ha. Om ingen reglering kommer till stånd kommer dessa problem att kvarstå. Alternativet att inte reglera skulle innebära att Transportstyrelsen som tunnelmyndighet fortsatt är den enda som kan agera som kontrollenhet. Nackdelen med detta är att tunnelmyndigheten inte har möjligheten att enligt lagen granska handlingar i ett tidigt skede. Det skede där de största besparingar både i tid och pengar kan göras om eventuella brister finns. Fördelen med att tunnelmyndigheten fortsättningsvis är den enda som kan agera som kontrollenhet är att det inte kommer att råda några oklarheter om kontrollenheten har tillräcklig kompetens och oberoende. Detta eftersom det är tunnelmyndigheten själv som är tillsynsmyndighet för att avgöra detta. Tunnelmyndigheten skulle dock kunna komma fram till att de inte har tillräcklig kompetens för att utföra sina uppgifter som kontrollenhet. Det kan emellertid ifrågasättas om det är en lämplig ordning att tillsynmyndigheten därvid i princip utövar tillsyn över sig själv. Oavsett om tunnelmyndigheten fortsättningsvis agerar kontrollenhet eller omett företag anlitat av tunnelhållaren gör det, kommer det troligtvis att vara samma person som utför uppdraget i praktiken. Detta på grund av att tunnelmyndigheten själv inte kommer att äga dessa resurser. Vid

4 Datum Dnr/Beteckning 4 (15) godkännande eller tillsyn kommer tunnelmyndigheten att få upphandla denna kompetens hos företag, precis som det skett i de senaste ärendena avseende Norra Länken i Stockholm. Regleras inte säkerhetssamordnarens verksamhet och uppgifter kvarstår en idag hög arbetsbelastning vilket leder till reducerad säkerhet. Kompetenskraven på säkerhetssamordnare kommer också att förbli otydliga. 3 Vad ska uppnås? En tunnelhållare ska själv kunna upphandla kontrollenheter för att medverka under projekttiden och driftskedet i den omfattning de anser att det behövs för att säkerhetskraven är uppfyllda. Detta innebär att tunnelhållaren i ett tidigt skede kan få besked från en kontrollenhet om eventuella justeringar eller kompletteringar som krävs för att uppfylla säkerhetskraven. Genom vår tillsyn har vi möjlighet att kontrollera kontrollenheternas kompetens, oberoende och yttranden. Tunnelmyndigheten kan på så sätt fatta beslut om godkännande utifrån kontrollenheternas yttranden. Det ska finnas formella krav på kompetens för en säkerhetssamordnare. En säkerhetssamordnares ansvarsområde, de antal tunnlar som de kan ansvara för, ska gå att begränsa. Ett godkännande som säkerhetssamordnare ska vara tidsbegränsat. 4 Vilka möjliga lösningar finns? 4.1 Alternativ som inte innebär reglering Alternativet att inte reglera är att fortsatt låta förordningens text vara det enda som anger kontrollenheters och säkerhetssamordnares verksamhet, uppgifter och kompetens. 4.2 Regleringsalternativ Vi har studerat två alternativ. I det först alternativet har vi studerat möjligheten att godkänna kontrollenheter på samma sätt som säkerhetssamordnare godkänns idag. I det andra alternativet har vi utgått ifrån att kontrollenheter inte ska godkännas. I övrigt är det två alternativen likvärdiga vad avser krav på verksamhet, uppgifter och kompetens för rollerna.

5 Datum Dnr/Beteckning 5 (15) Alternativ 1 Godkännande av kontrollenheter Att ställa tydliga verifierbara krav på kompetens eller erfarenheter är mycket svårt. För att säkerställa om en person är lämplig att verka som kontrollenhet krävs en bedömning av någon som är sakkunnig, hos tunnelhållaren eller hos tunnelmyndigheten. Även om tunnelhållaren gör bedömningen att anlitade kontrollenheter har tillräcklig kompetens och är oberoende, kan tunnelmyndigheten i ett senare skede göra en annan bedömning. Det skulle innebära att lämnade yttranden av kontrollenheterna inte anses som godtagbara. Om tunnelmyndigheten istället skulle godkänna kontrollenheter skulle det innebära en ökad trygghet för tunnelhållaren. Efter att ha studerat lagen, förordningen, direktivet samt förarbeten till dessa har vi kommit fram till att det inte finns något bemyndigande för oss att meddela föreskrifter om att kontrollenheter ska godkännas av tunnelmyndigheten. Den här slutsatsen bekräftas även vid samtal med personer som deltagit i arbetet med att införliva direktivet i Sverige. I arbetet med framtagande av direktivet lades först förslag på att kontrollenheter skulle ackrediteras, detta förslag togs sedan bort eftersom det inte gick att enas om krav och formuleringar. Vid den första granskningen enligt förordningen, av Götatunnelns säkerhetsdokumentation, hölls istället ett samråd mellan dåvarande tunnelmyndigheten, länsstyrelsen i Västra Götaland och Vägverket. I det samrådet kom man överens om att de personer som anlitats som kontrollenheter hade tillräcklig kompetens och var oberoende av tunnelhållaren Alternativ 2 Ej godkännande av kontrollenheter Alternativet innebär att kontrollenheter inte godkänns av tunnelmyndigheten. Istället kan tunnelmyndigheten genom en tillsyn yttra sig över kontrollenheternas kompetens och oberoende. 4.3 Valda alternativ Alternativ 2 förordas eftersom bemyndigande saknas för att meddela föreskrifter om godkännande av kontrollenheter. I alternativ 2 kan tunnelmyndigheten istället via sitt tillsynsmandat skapa samma trygghet för tunnelhållaren som ett godkännande skulle innebära.

6 Datum Dnr/Beteckning 6 (15) 4.4 Beskrivning av förslaget Allmänt Genom att meddela föreskrifter eller allmänna råd om kontrollenheters verksamhet och uppgifter kan granskning helt eller delvis ske parallellt med projektring där tunnelhållaren själv ansvarar för att upphandla kontrollenheter i likhet med anmälda organ eller oberoende granskare vid godkännande av järnvägsinfrastruktur. Föreskrifter och allmänna råd avseende kontrollenheter är en förutsättning för att kunna fortsätta utveckla godkännande- och tillsynsprocessen för vägtunnlar. Det här är ett första steg att föra godkännandeprocesserna för väg och järnväg närmare varandra Avsnittet Inledande bestämmelser i föreskriften Avsnittet Definitioner Definitionen för kontrollenhet har formulerats utifrån definitionen för oberoende granskare som gäller för järnväg i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:116) om godkännande av delsystem för järnväg. Det har skett eftersom funktionen för en oberoende granskare och en kontrollenhet i en godkännandeprocess är likvärdig. Begreppet oberoende granskare kan inte användas eftersom det är begreppet kontrollenhet som används i lagen och förordningen. Förslaget innebär att tunnelhållaren själv ges möjlighet att upphandla kontrollenheter. Det kan då ifrågasättas om de upphandlade kontrollenheterna kan anses oberoende eftersom de till viss del ingått ett avtal med tunnelhållaren och att tunnelhållaren ersätter dem för deras arbete. Dock fungerar det på samma sätt med motsvarande funktion inom järnväg, vilket regleras på EU-nivå. Infrastrukturförvaltaren anlitar själv anmälda organ, motsvarande kontrollenheter, för att kontrollera att de tekniska kraven är uppfylls. Vidare framgår det i departementspromemorian 2 till lagen att tunnelhållaren bör ha möjlighet att fritt anlita en kontrollenhet som bedöms kunna utföra uppgiften. Det är sedan tunnelmyndighetens uppgift att bedöma kontrollenhetens yttranden. 2 Departementspromemorian Säkerhet i vägtunnlar (DS 2005:18), ISBN

7 Datum Dnr/Beteckning 7 (15) Avsnittet Säkerhetssamordnare i föreskriften Avsnittet Godkännande En bestämmelse om att en godkännande kan återkallas föreslås. Det kan ske om tunnelhållaren inte ger säkerhetssamordnaren förutsättningar för att kunna utföra sina uppgifter, exempelvis om säkerhetssamordnaren bedöms ha en mycket hög arbetsbelastning. Ett godkännande som säkerhetssamordnare ska vara giltigt i sex år. Tidsperioden överensstämmer med kravet på kontroller som ska genomföras enligt 11 i lagen samtidigt som tidsperioden är lämplig utifrån den tid som en säkerhetssamordnare kan tänkas medverka under projektering och byggnation av ett tunnelprojekt. Avsnittet Ansökan om godkännande I avsnittet anges vilka administrativa krav som ställs för att en ansökan ska gå att handlägga på ett bra sätt. Bland annat anges vad en ansökan ska innehålla och vem som ska göra den. Avsnittet Verksamhet och uppgifter Eftersom säkerhetssamordnarens uppgifter anges i förordningen så beskrivs dessa inte närmare i föreskrifterna. Allmänna råd till förordningen föreslås för att tydliggöra för tunnelhållaren att mer än en säkerhetssamordnare kan krävas beroende på hur många eller komplexa tunnlar de ansvarar för. Avsnittet kompetens för en säkerhetssamordnare Endast krav för säkerhetssamordnarens verksamhet anges i förordningen. För att säkerställa att säkerhetssamordnaren även har rätt kompetens för att utföra dessa uppgifter så föreslår vi kompetenskrav. Det är mycket svårt att ställa specifika utbildningskrav eftersom uppgifterna har en stor bredd. Risken med att ställa detaljerade krav skulle innebära att ingen skulle uppfyller kraven eller att tunnelmyndigheten själv måste utbilda säkerhetssamordnare. Kompetenskraven är därför övergripande och en bedömning om de är uppfyllda sker genom att en ansökan kontrolleras mot den sökandens erfarenheter, referenser och renommé Avsnittet Kontrollenheter i föreskriften Avsnittet Verksamhet och uppgifter I avsnittet finns upplysningar om vad en kontrollenhet har för uppgift. Det ges också rekommendationer om när och varför kontrollenheter bör anlitas av tunnelhållaren.

8 Datum Dnr/Beteckning 8 (15) Kontrollenhetens uppgift är att avge yttranden som vi som tunnelmyndighet sedan kan ha som underlag inför våra bedömningar om en tunnel ska godkännas eller i vilken omfattning en tunnel uppfyller säkerhetskraven vid en tillsyn eller kontroll. För att underlätta för kontrollenheten regleras vad ett sådant yttrande minst ska innehålla. Avsnittet Kompetens för en kontrollenhet Att ställa tydliga och verifierbara kompetenskrav är svårt. Det beror bl.a. på att ett krav för unika kompetenser, som i fallet med kontrollenheter, ofta är erfarenhet och renommé. Det är enkelt att ställa kompetenskrav i form av lägsta utbildning, betyg eller antal projekt någon deltagit i, och det är lätt att verifiera. Tyvärr så säger dessa saker inte speciellt mycket om en persons kunskap och kompetens och speciellt inget om personens integritet, en viktig egenskap som kontrollenhet. Vi har därför valt att enbart ange att en kontrollenhet ska ha djup kunskap inom det område som ska kontrolleras. Eftersom antalet kontrollenheter kommer att vara begränsat på grund av ett begränsat antal tunnelprojekt, kommer eventuella osäkerheter att kunna hanteras genom tillsyn eller via samråd med tunnelhållaren. För projekt där det krävs flera kontrollenheter ställer vi även krav på att en samordnad kontrollenhet ska finnas. Uppgiften för hen är att leda och samordna granskningsarbetet och göra en samlad bedömning utifrån övriga kontrollenheters synpunkter. Det är nödvändigt eftersom vi i våra säkerhetskrav kräver att säkerhetsåtgärderna som vidtas ska vara resultatet av en samlad bedömning av alla ingående delar i tunnelsystemet.

9 Datum Dnr/Beteckning 9 (15) 5 Samhällsekonomisk analys 5.1 Företag Hur många företag berörs, i vilka branscher är företagen verksamma samt hur stora är företagen? De föreslagna föreskrifterna ger alla teknikkonsultföretag i Sverige, som har djup kompetens inom området tunnelsäkerhet, möjlighet att verka som kontrollenheter. Speciellt berörs enskilda experter på desa företag. Denna marknad domineras idag av Sweco (ca anställda, omsättning ca MSEK (2014)), Ramböll (ca anställda, omsättning MSEK (2014)), ÅF (ca anställda, omsättning ca MSEK (2014)), WSP (ca anställda, omsättning MSEK i Sverige (2014)), och Tyréns (ca anställda, omsättning MSEK (2014)). Utöver dessa finns i Sverige även ett 10-tal små företag med mindre än 10 anställda som har den kompetens som krävs för att verka som kontrollenheter. Förslaget omöjliggör inte för utländska företag att verka som kontrollenheter. Transportstyrelsen har själv anlitat ett antal internationella experter som kontrollenheter vid godkännandet av Norra Länken Vilken blir tidsåtgången för de berörda företagen och vad innebär detta för företagens administrativa kostnader? Förslaget ger ingen påverkan på företagens administrativa kostnader. Detta eftersom den administration, anbud i samband med upphandling, är lika oavsett om det är tunnelmyndigheten eller tunnelhållaren som upphandlar funktionen Vilka är de ekonomiska konsekvenserna för de berörda företagen och vilka följdändringar av verksamheten kan företagen behöva vidta? Förslaget innebär en ny marknad för företagen. Marknaden är dock begränsad eftersom den är beroende av antalet tunnelprojekt och en tunnelhållares vilja att anlita kontrollenheter i tidiga skeden I vilken utsträckning påverkas konkurrensförhållandena för de berörda företagen? Konkurrensförhållandena förbättras eftersom möjligheterna att verka som kontrollenheter blir lika för alla företag, stora som små.

10 Datum Dnr/Beteckning 10 (15) Troligtvis är det lättare att bedöma huruvida ett mindre företag kan anses vara oberoende av tunnelhållaren än ett större företag. Det beror bl.a. på att ett större företag kan ha betydligt fler uppdrag åt en tunnelhållare än ett litet företag. Förslaget kan därför anses gynna mindre företag Behöver särskild hänsyn tas till små företag? Ingen särskild hänsyn behöver tas till små företag I vilka andra avseenden påverkas de berörda företagen? Inga andra avseenden har identifierats. 5.2 Konsumenter Förslaget innebär att tiden för godkännande av vägtunnlar kommer att reduceras vilket leder till kostnadsbesparingar och en snabbare tillgång till ny infrastruktur för konsumenter (medborgare). 5.3 Statens finanser Idag debiteras tunnelhållaren en löpande timkostnad på 1400 kronor per timme av tunnelmyndigheten för all granskning som sker i samband med en ansökan om godkännande. Om tunnelhållaren nyttjar andra kontrollenheter än tunnelmyndigheten kommer den själv att få betala kontrollenheternas kostnader istället för att debiteras av tunnelmyndigheten. Det innebär att tunnelmyndighetens intäkter minskar medan tunnelhållarens kostnader ökar. Det finns en potential att en upphandling av tunnelhållaren kan leda till reducerade administrativa kostnader. 5.4 Samhället i övrigt Möjligheten till att tidigare upptäcka eventuella brister kommer att medföra reducerade kostnader för samhället i samband med byggandet av tunnlar. 5.5 Myndigheter och övrig offentlig förvaltning Förslaget ger en enklare och mer flexibel granskningsprocess för tunnelhållare, Trafikverket och kommuner. Om tunnelhållaren väljer att anlita kontrollenheter i tidiga skeden innebär det att en större del av granskningen inför ett godkännande kommer att vara genomfört innan en ansökan om godkännande inkommer. Detta kommer att ge en snabbare godkännandeprocess.

11 Datum Dnr/Beteckning 11 (15) 5.6 Detaljerad beskrivning av förslagets konsekvenser Allmänt Genom att föra godkännandeprocesserna för väg- och järnväg närmare varandra underlättas arbetet för vår största infrastrukturförvaltare, Trafikverket, som idag hanterar två godkännandeprocesser med olika förutsättningar. Utöver det underlättas också arbetet med godkännande internt hos Transportstyrelsen. Förslaget innebär en ökad tydlighet för de som omfattas av lagen och förordningen Avsnittet Inledande bestämmelser i föreskriften Avsnittet Godkännande Förslaget gör det möjligt att återkalla ett godkännande för en säkerhetssamordnare om hen inte längre har tillräcklig kompetens eller förutsättningar för att fullgöra sina uppgifter. Giltighetstiden för ett godkännande sätts till sex år. På så sätt kommer en säkerhetssamordnarens kompetens och lämplighet att omprövas med jämna intervall. Det kommer säkerställa en hög säkerhet. Avsnittet Ansökan om godkännande De administrativa kraven för en ansökan gör att en ansökan snabbare kan handläggas och beslutas Avsnittet Säkerhetssamordnare i föreskriften Avsnittet Verksamhet och uppgifter Föreskrifterna tydliggör att en säkerhetssamordnare inte kan ansvara för ett obegränsat antal tunnlar. Genom att tunnelmyndigheten beaktar detta säkerställs att säkerhetssamordnarens uppgifter utförs och därmed att en hög säkerhet upprätthålls. Avsnittet kompetens för en säkerhetssamordnare Vid godkännande av säkerhetssamordnare ställs krav på kompetens vilket säkerställer att de kan utföra sina uppgifter på ett bra sätt.

12 Datum Dnr/Beteckning 12 (15) Avsnittet Kontrollenheter i föreskriften Avsnittet Verksamhet och uppgifter Tydliga krav för vad en kontrollenhetens yttrande ska innehålla underlättar både för tunnelhållaren och för tunnelmyndigheten och förenklar godkännandeprocessen. Vid en godkännandeprocess är det tydligt vad en kontrollenhets uppgift är vilket Avsnittet Kompetens för en kontrollenhet Genom att krav ställs på kontrollenheters kompetens och att de godkänns av tunnelmyndigheten innebär det att de kan fungera som tunnelmyndighetens förlängda arm. Tunnelhållaren kan anlita kontrollenheter och på så sätt tidigt i projekten få indikationer på om det finns behov av att vissa säkerhetskrav måste ses över. Detta kommer minska risken tidigt i projekten samtidigt som det kommer att förenkla den godkännandeprocessen av en tunnel. Tunnelhållaren betalar idag en löpande timtaxa på 1400 kr då tunnelmyndigheten agerar som kontrollenhet. Vi bedömer att den löpande timtaxan som uppstår om tunnelhållaren själv anlitar kontrollenheter förblir densamma. Däremot så kommer möjligheten för tunnelhållaren att anlita kontrollenheter i ett tidigt skede att innebära besparingar då eventuella brister upptäcks i tid, hur stora sådana besparingar är svårt att bedöma och beror på vilka fel som upptäcks och vad de hade kostat att åtgärda i ett sent skede av projektet. Tiden för tunnelmyndighetens granskning vid ett godkännande kommer att reduceras. Eftersom det är ett fåtal projekt som omfattas så är bedöms besparingen vara ca 1000 timmar eller 1,4 miljoner kronor. Ett arbetssätt har eftersträvats vilket liknar det för järnvägsområdet. Det kommer att underlätta för Trafikverket som arbetar trafikslagsövergripande. Det kommer också att underlätta för oss vid godkännandeprocesser eftersom även vi arbetar trafikslagsövergripande idag.

13 Datum Dnr/Beteckning 13 (15) 5.7 Sammanställning av de samhällsekonomiska konsekvenserna Alternativ 1 Berörd aktör Värderade effekter/prissatt a konsekvenser Icke värderade effekter/icke prissatta konsekvenser Nettoeffekt i tkr Fördelar Nackdelar Företag 0 Alla kommer att ha möjlighet att ansöka. Konsumenter - Snabbare tillgång till ny infrastruktur. Statens finanser Total bedömning/ kommentar -. En ny marknad med tydligare krav skapas för företagen. - Snabbare tillgång till ny infrastruktur. Samhället i övrigt n.a. n.a. n.a n.a. Myndigheter och andra offentliga organ 1400 Snabbare godkännandep rocess och minskade osäkerheter Upphandling av kontrollenheter för tunnelhållare. En snabbare och enklare godkännandeprocess erhålls. Minskade osäkerheter. Totalt Med tydligare krav på kompetens och uppgifter skapas en bättre och enklare godkännandeprocess för både tunnelhållaren och tunnelmyndigheten. 6 Fördelningsanalys Förslaget till reglering bedöms inte ge effekter som påverkar grupper av medborgare eller olika delar av landet på olika sätt. 7 Analys av transportpolitisk måluppfyllelse 7.1 De transportpolitiska målen Funktionsmålet Funktionsmålet handlar om att skapa tillgänglighet för människor och gods. Transportsystemets utformning, funktion och användning ska medverka till att ge alla en grundläggande tillgänglighet med god kvalitet och användbarhet samt bidra till utvecklingskraft i hela landet. Samtidigt ska transportsystemet vara jämställt, det vill säga likvärdigt svara mot kvinnors respektive mäns transportbehov.

14 Datum Dnr/Beteckning 14 (15) Hänsynsmålet Hänsynsmålet handlar om säkerhet, miljö och hälsa. De är viktiga aspekter som ett hållbart transportsystem måste ta hänsyn till. Transportsystemets utformning, funktion och användning ska anpassas till att ingen ska dödas eller skadas allvarligt. Det ska också bidra till det övergripande generationsmålet för miljö och till att miljökvalitetsmålen uppnås samt bidra till ökad hälsa. 7.2 Måluppfyllelse Tidigare analyser av säkerhetskraven och tydligare kompetenskrav för kontrollenheter och säkerhetssamordnare leder till en ökad säkerhet. Det sker genom att kompetenta personer yttrar sig över säkerhet i vägtunnlar. Detta bidrar till en ökad uppfyllelse av hänsynsmålet. 8 Vad är förslaget? En föreskrift som säkerställer och förtydligar kontrollenheters och säkerhetssamordnares kompetens, verksamhet och uppgifter. Förslaget innebär att tunnelhållare i ett tidigt skede kan få yttranden över föreslagna säkerhetsåtgärder. Det innebär vidare att godkännandeprocessen inför öppnande av tunneln blir effektivare för både tunnelhållaren och tunnelmyndigheten. 9 Överensstämmer regleringen med eller går den utöver de skyldigheter som följer av EU-rättslig reglering eller andra internationella regler? Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/54/EG av den 24 april 2004 om minimikrav på säkerhet i tunnlar som ingår i det transeuropeiska vägnätet införlivades i svensk rätt genom lagen om säkerhet i vägtunnlar. Lagen gäller vägtunnlar som är längre än 500 meter på alla vägar i Sverige och innebär därför en utökning av direktivets krav. Genom att föreskrifterna utgår från svensk lagstiftning gäller dessa i samma omfattning som lagen. Vid utarbetandet av lagen och förordningen gjorde lagstiftaren bedömningen att säkerhetsaspekterna bör prioriteras och att det finns skäl att låta samma regelsystem gälla för alla vägtunnlar längre än 500 meter oavsett om de ingår i det transeuropeiska vägnätet eller inte. Regleringen går därmed utöver vad som följer av EU-rättslig reglering.

15 Datum Dnr/Beteckning 15 (15) 10 Behöver särskild hänsyn tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och finns det behov av speciella informationsinsatser? 10.1 Tidpunkt för ikraftträdande De föreslagna föreskrifterna bör träda i kraft utan fördröjning eftersom det underlättar och förenklar godkännandeprocessen för pågående projekt som till exempel Förbifart Stockholm Övergångsbestämmelser Inga övergångsbestämmelser anses nödvändiga Behov av informationsinsatser Trafikverket och kommunerna är i huvudsak dem som i stor utsträckning kommer att beröras av föreskrifterna och därför ska vi rikta speciella informationsinsatser mot dem, till exempel i form av utskick. 11 Vilka bemyndiganden grundar sig myndighetens beslutanderätt på? Säkerhetssamordnarens verksamhet och uppgifter enligt bemyndigande 17 förordning (2006:421) om säkerhet i vägtunnlar. Kontrollenheters verksamhet och uppgifter enligt bemyndigande 23 förordning (2006:421) om säkerhet i vägtunnlar. Om ni har några frågor med anledning av konsekvensutredningen eller synpunkter ni vill framföra får ni gärna kontakta oss: Per Vedin Utredare anläggningskonstruktion och tunnelsäkerhet E-post. per.vedin@transportstyrelsen.se Tel Jonas Malmstig Verksjurist E-post. jonas.malmstig@transportstyrelsen.se Tel

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om säkerhet i vägtunnlar; SFS 2006:421 Utkom från trycket den 7 juni 2006 utfärdad den 24 maj 2006. Regeringen föreskriver 1 följande. Inledande bestämmelser 1 Denna

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering

Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering Myndigheters tillgång till tjänster för elektronisk identifiering E-legitimationsdagen 2013-01-31 Louise Merz Pontus Söderström Myndigheternas försörjning idag För att täcka det offentligas behov av tjänster

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för sysselsättning och socialfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för sysselsättning och socialfrågor 17 september 2002 PE 316.369/9-23 ÄNDRINGSFÖRSLAG 9-23 Förslag till betänkande (PE 316.369) Manuel Pérez Álvarez Tillämpning på

Läs mer

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare.

I promemorian föreslås ändringar i patientsäkerhetslagen (2010:659) när det gäller användandet av yrkestitlar för tillfälliga yrkesutövare. Promemoria 2015-03-20 U2014/2885/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Förslag till ytterligare lagändringar om tillfällig yrkesutövning till följd av yrkeskvalifikationsdirektivet

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20)

Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering (Ds 2010:20) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Handläggare: Elisabet Åman Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal Om bristande tillgänglighet som diskriminering

Läs mer

av den 20 december 1985 om färdskrivare vid vägtransporter. 2 Europaparlamentets och Rådets direktiv 2006/126/EG av den 20 december 2006 om

av den 20 december 1985 om färdskrivare vid vägtransporter. 2 Europaparlamentets och Rådets direktiv 2006/126/EG av den 20 december 2006 om Konsekvensutredning 1 (9) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Liv Lennius Johansson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg Genomförande av EU-direktivet om mänskliga organ

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; beslutade den 9 juni 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 och 9 förordningen (2011:728) om behörighet för

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

ENKLARE REGLER FÖR AVFALLSTRANSPORTÖRER Remiss från kommunstyrelsen, Rll Stadsbyggnads- och trafikroteln, med dnr 303-593/2008

ENKLARE REGLER FÖR AVFALLSTRANSPORTÖRER Remiss från kommunstyrelsen, Rll Stadsbyggnads- och trafikroteln, med dnr 303-593/2008 SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-04-15\dagordning\tjänsteutlåtande\22 Enklare regler för avfallstransportörer.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5)

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om ändring av direktiv 2011/96/EU om ett gemensamt beskattningssystem för

Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om ändring av direktiv 2011/96/EU om ett gemensamt beskattningssystem för Skatteutskottets utlåtande 2013/14:SkU23 Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om ändring av direktiv 2011/96/EU om ett gemensamt beskattningssystem för moderbolag och dotterbolag hemmahörande

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Vad menas med delaktighet i forskning?

Vad menas med delaktighet i forskning? Vad menas med delaktighet i forskning? I forskarvärlden talas det mer och mer om vikten av delaktighet i forskningen eller, med ett annat ord, brukarmedverkan. Det kan gälla olika grupper av medborgare,

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STÖD OCH SERVICE TILL PER SONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-10-17 Handläggare: Maria Ek Telefon: 08-508 14 021 Till

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Datum 2011-02-15 Bilaga 2 1(5) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2011 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

Lathund för pedagoger Grundskola med:

Lathund för pedagoger Grundskola med: Att skriva omdo men Lathund för pedagoger Grundskola med: Utdrag ur Skolverkets allmänna råden Exempel på olika sätt att skriva omdömen Steg för steg instruktioner om hur du gör i Unikum Sida 1 av 12 Allma

Läs mer

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING UPPSALA KOMMUN BIDRAGSREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING Detta är ett komplement till idrotts- och fritidsnämndens bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson och justitierådet Lars Dahllöf. Sänkt kapitalvinstbeskattning

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation

Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Dnr 2008-12-15 AdmD-407-2008 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Promemorian Vissa ändringar i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation Sammanfattning Kammarrätten avstyrker

Läs mer

VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: 2014-09-09

VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: 2014-09-09 VÄGLEDNING PRODUKTCERTIFIERING Ansökan enligt system 1b Version: Införda ändringar: Referens till ny certifieringsbestämmelse SS-EN ISO/IEC 17067:2013 samt mindre uppdateringar. Välkommen till SBSCs produktcertifiering

Läs mer

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag Innehållsförteckning GreenBuilding bakgrund och sammanfattning... 3 Åtaganden för att delta i GreenBuilding som Stödjande

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB ellan -` Skolinspektionen ULNO AB för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av ULNO AB Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Kulturskoleanordnare i Järfälla

Kulturskoleanordnare i Järfälla Kulturskoleanordnare i Järfälla Vilkor för auktorisation Mer kulturskola till Järfällas barn och ungdomar 2015 kommer alla unga i Järfälla att få en digital check som de kan använda som betalning för valfria

Läs mer

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen 1(5) Miljöskyddsavdelningen Birgitta Alexandersson 010-224 46 86 Sevesoverksamheter i Västra Götalands län Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen Den 1 juni 2015 trädde nya regler ikraft som

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:10 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:5 av Håkan Jörnehed (v) om fler lönebidragsanställda i landstinget Föredragande landstingsråd: Maria Wallhager Ärendet Motionären

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM40. Direktiv om åtgärder avseende tillgänglighetskrav för produkter och tjänster. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM40. Direktiv om åtgärder avseende tillgänglighetskrav för produkter och tjänster. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om åtgärder avseende tillgänglighetskrav för produkter och tjänster Socialdepartementet 2015-12-09 Dokumentbeteckning KOM (2015) 615 final Förslag till EUROPA

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 28 januari 2005 Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm Regeringens beslut om åtgärdsprogram för luftkvalitet i Stockholms län Regeringen

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:112) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:112) om registrering av fordon m.m. i vägtrafikregistret Konsekvensutredning 1 (79) Datum Diarienummer 2015-02-11 TSF 2014-6 Handläggare Louise Hagström Transportregisteravdelningen Ledningsstöd Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:112)

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uppdaterat 2012-06-08 ALLMÄNT RÅD (BFNAR 2000:2) 1. Detta allmänna råd gäller för näringsdrivande, icke-noterade mindre och

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Kalmarsunds Gymnasieförbund gymnasieforbundet@gyf.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Kalmarsunds Gymnasieförbund Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Yttrande över promemorian Förslag till ny lag om Pensionsmyndighetens premiepensionsverksamhet (Fi2016/01000/FPM)

Yttrande över promemorian Förslag till ny lag om Pensionsmyndighetens premiepensionsverksamhet (Fi2016/01000/FPM) 2016-06-01 REMISSVAR Finansdepartementet FI Dnr 16-5204 Finansmarknadsavdelningen (Anges alltid vid svar) 103 33 Stockholm Skickas även med e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se Finansinspektionen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7)

Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7) 2016-03-01 Dnr UM2016/08384/ANKA Gunnar Fröberg ambassadråd Charlotte Kämpe andre ambassadsekreterare Justiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd av

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Kommittédirektiv. Självkörande fordon på väg. Dir. 2015:114. Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2015

Kommittédirektiv. Självkörande fordon på väg. Dir. 2015:114. Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2015 Kommittédirektiv Självkörande fordon på väg Dir. 2015:114 Beslut vid regeringssammanträde den 12 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera vilka regelförändringar som behövs för en

Läs mer

Synpunkter på betänkandet Framtidens valfrihetssystem- inom socialtjänsten (SOU 2014:2)

Synpunkter på betänkandet Framtidens valfrihetssystem- inom socialtjänsten (SOU 2014:2) 2014-05-07 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Synpunkter på betänkandet Framtidens valfrihetssystem- inom socialtjänsten (SOU 2014:2) Pensionärernas Riksorganisation, PRO, har getts möjlighet att yttra

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-06-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ansvarsfördelning och riktlinjer

Läs mer

Ansökan om bidrag för studier vid svensk skola i utlandet

Ansökan om bidrag för studier vid svensk skola i utlandet Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-09-03 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2015-09-21 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Förslag till föreskrifterna bifogas i bilaga.

Förslag till föreskrifterna bifogas i bilaga. KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2015-11-04 Dnr 258-2395-2015 1(3) Britt Silfvergren Enheten för samordning och stöd 010-2239292 Åsa Tapani Nygårdsallén 1 622 61 Visby Trafikverket Region Stockholm Ärendemottagningen

Läs mer

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2013-12-27 Handläggare Magnus Broman 08-508 465 69 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Konferens Vem bestämmer om arkiv

Konferens Vem bestämmer om arkiv Konferens Vem bestämmer om arkiv Tid: Tisdagen den 17 november 09:00-16:30 Plats: Elite Grand Hotell, Gävle Närvarande: 66 anmälda + 14 föredragshållare och samrådsgruppen Här följer en sammanställning

Läs mer

Remissvar gällande yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97) Dnr: U2015/05421/GV

Remissvar gällande yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97) Dnr: U2015/05421/GV Till Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Remissvar gällande yrkesprogramsutredningens slutbetänkande Välja yrke (SOU 2015:97) Dnr: U2015/05421/GV Riksförbundet Vuxenutbildning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-16 Närvarande: Regeringsrådet Rune Lavin, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Sekretess för uppgifter på de s.k. tsunamibanden

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

lpt-domar Barns röster i tvångsvård och tvångsåtgärder / barns röster

lpt-domar Barns röster i tvångsvård och tvångsåtgärder / barns röster Barns röster i lpt-domar Förvaltningsrätterna ska, som oberoende kontrollinstans, pröva beslut om tvångsvård. Barnombudsmannen har undersökt hur barnets åsikter redovisas i förvaltningsrättens beslut.

Läs mer