Tillsyn av Migrationsboende

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsyn av Migrationsboende"

Transkript

1 Tillsyn av Migrationsboende Alvesta Peter Larsson Miljö- och Hälsoskyddsinspektör Miljöavdelningen, Eksjö kommun

2 Upplägg på dagens föredrag - Vem är jag, bakgrund, erfarenhet? - Vad är ett migrationsboende? - Vem är ansvarig/verksamhetsutövare? - Vad säger lagen? - Upplägg och tips på/vid inspektion/tillsyn - Bilder och massor av frågor från er!

3 Innan start kom ihåg, - Det jag säger här i presentationen är min erfarenhet ifrån tillsynen i Eksjö, era erfarenheter kan vara annorlunda. - Det finns inga dumma frågor, så fråga på!

4 Vem är jag, bakgrund, erfarenhet? - Ursprungligen från Borås - Läste i Umeå, Miljö- Hälsoskydd Eksjö kommun sen Områden: samordnare Hälsoskydd i projektform, bostadsklagomål, nya verksamheter, allmänna klagomål (30 %) samt Miljötillsyn (50 %)

5 Anledningen till att vi är här i dag

6 Anledningen till att vi är här i dag Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (FMH) 45 Kommunen ska ägna särskild uppmärksamhet åt följande byggnader, lokaler och anläggningar: 1.Byggnader som innehåller en eller flera bostäder och tillhörande utrymmen, 2.Lokaler för undervisning, vård eller annat omhändertagande,

7 Svea Hovrätt, Miljööverdomstolen, fastslog i dom med nummer M att: det finns sådana likheter mellan verksamheten flyktingmottagning och annat tillfälligt boende eller vårdboende som står under nämndens tillsyn att den verksamhet som Migrationsverket bedriver, även när det rör sig om en relativt självständigt boende, är sådan att den omfattning av 9 kap. 9 miljöbalkens tillämpningsområde.

8 I och med Svea hovrätts dom så ger det oss rätt: - att bedriva tillsyn på Migrationsverkets verksamhet när det gäller migrationsboende, - att ta ut en avgift för tillsynen i enlighet med fastställd kommunal taxa.

9 Vad är ett migrationsboende? Ankomst, sker till särskilda mottagningscenter i landet där personerna stannar en kortare tid. Boende, sker ute i landet genom Migrationsverkets försorg, hos släktingar eller vänner i väntan på att personens ärende ska handläggas. Ensamkommande barn, som ovan men för dessa ansvarar kommunen vad gäller uppehälle.

10 Olika migrationsboende Kan välja mellan att bo i: ABO Anläggningsboende EBO Eget boende

11 Olika migrationsboende ABE anläggningsboende egen, Boende i lägenhet med självhushåll, hyrs av migrationsverket. ABT Anläggningsboende tillfälligt, Boende i ex. hotell, vandrarhem, stugor utan självhushåll, upphandlade och drivs av privat aktör. ABK Anläggningsboende korridor, Boende i korridor med självhushåll, hyrs av migrationsverket.

12 Vad är en verksamhetsutövare? Verksamhetsutövare är den som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd som riskerar att motverka 1 kap 1 miljöbalken. 1 kap 1 MB, Miljöbalken ska tillämpas så att: 1. människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter oavsett om dessa orsakats av förorening eller annan påverkan.

13 Vem är verksamhetsutövare? En verksamhetsutövare är den som har den juridiska möjligheten och ekonomiska förutsättningarna att vidta åtgärder för att avhjälpa en brist. Migrationsverket är verksamhetsutövare för verksamheten migrationsboende, ansvarar för personerna på anläggningen, städning, information etc. Fastighetsägaren är verksamhetsutövare vad gäller uthyrningen av fastigheter för bostadsändamål och ansvarar för fastighetsrelaterade frågor som skötsel, underhåll, skadedjursbekämpning, reparationer etc.

14 Vad säger lagstiftningen? 9 kap 9 MB Bostäder och lokaler för allmänna ändamål ska brukas på ett sådant sätt att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer och hållas fria från ohyra och andra skadedjur.

15 En bostad ska, 33 FMH I syfte att hindra uppkomst av olägenhet ska en bostad särskilt: -Ha tillfredställande luftväxling genom ventilation, -Medge tillräckligt dagsljus, -Hållas tillfredställande uppvärmd, -Ge möjlighet att upprätthålla god personlig hygien, -Ha tillgång till vatten i erforderlig mängd och godtagbar beskaffenhet till dryck, matlagning, personlig hygien och andra hushållsgöromål.

16 34 FMH Byggnader och lokaler för annat än allmänt ändamål ska hållas fria från ohyra. 35 Det ska finnas tillräckligt med toaletter i eller i anslutning till byggnader där mäniskor vistas under en längre tid av dygnet. I själva verket är dessa frågor inte konstigare än vanliga bostadsfrågor som ni hanterar regelbundet.

17 Planering och kontroll 26 kap 19 MB, Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller miljön ska fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga sådan verkningar. Ska genom egna undersökningar eller på annat sätt hålla sig underrättad om verksamhetens eller åtgärdens påverkan på miljön och kan om myndigheten kräver det lämna in kontrollprogram.

18 Undersökningsskyldighet 26 kap 22 MB, Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller miljön, är skyldig att utföra sådana undersökningar av verksamheten och dess verkningar som behövs för tillsynen. Detsamma gäller den som upplåter byggnad för bostäder eller för allmänna ändamål, om det finns skäl att anta att byggnadens skick medför olägenheter för människors hälsa. Möjlighet till rättelse på annans bekostnad,

19 Problemområden bostäder Vanligaste problemen: - Allmänna utrymmen: ytskikt/städning - Lägenheter i stort: ytskikt/städning - Badrum: Ytskikt - Kök: städning/utrustningen

20 Egenkontroll Krav på skriftlig egenkontroll kan normalt inte ställas, dock bör dokumentation i någon form och efter behov finnas på ex. Ventilation, temperatur, buller, radon, städning, fukt/mikroorganismer, underhåll, Legionella och skadedjur

21 Boendetäthet Migrationsverkets krav minst 5 kvm/person och maximalt 4 personer per sovrum. Lokalens fysiska förutsättningar sätter gränsen gällande ventilation, WC, dusch, spis etc. Om samtliga boende ska duscha, laga mat etc., hur lång tid tar det från att den första börjar till att den sista är klar? Är tiden rimlig?

22 Fukt/mikroorganismer Enligt min erfarenhet kanske det största problemet, ofta beroende på för hög belastning och för gamla/dåligt rustade byggnader. En förstärkt/modern ventilation kan vara lösningen. Äldre byggnader kan förstärkas med ex PAX-fläkt

23 Hygienutrymmen Vad är tillräckligt antal? Bör inte ge upphov till orimligt långa väntetider Sammanfattning av Folkhälsomyndigheten, - en WC/dusch per varje påbörjat 6-tal personer för lägenhetsboende, - en WC/dusch för varje påbörjat 12-tal personer för anläggningsboende.

24 Livsmedel/matlagning Självhushåll: Tillgång till spis, kyl/frys, hur många ska använda dessa? Hur ser det ut med fläkt, hur ser fläkten ut?

25 Skadedjur Vanligaste djuren är kackerlackor och vägglöss Har boendet problem? Hittar man några vid inspektion, kontrollera särskilt kök bakom kyl/frys etc. där värme och fukt finns? Finns avtal med firma för bekämpning? Rutin i samband med inflyttning, fynd etc.?

26 Städning Vem utför vilken städning och finns det rutiner? Hur ser det ut vid tillsyn, sköts städningen? Städar de boende inte i ABE/ABK, migrationsverkets ansvar. Städar de boende inte i ABT, leverantörs ansvar.

27 Ventilation Krav i bostäder enligt Folkhälsomyndighetens AR: - Luftomsättning på 0,5 rumsvolymer/timme och ett uteluftflöde på 0,35 l/kvadratmeter och sekund. För anläggningsboende med fler boende: - 4 liter/person och sekund. Begär att en OVK utförs!

28 Övriga områden Övriga områden som: Buller, Tobaksrök, Radon, Temperatur, Vatten, Avlopp, Avfall hanteras som vanligt vad gäller boende.

29 Sammarbeta i kommunen Glöm inte att sammarbeta i kommunen vad gäller nya och gamla boenden. Viktiga aktörer är bl.a. byggenhet och räddningstjänst! Varför inte göra gemensamma inspektioner?

30 Tips/trix för upplägg av inspektion - Ta kontakt med migrationsverket och fastighetsägare, båda är verksamhetsutövare och därför bör båda vara närvarande vid inspektionen - Boka tid, se till att någon av VU har tillgång till nycklar etc, boka gott om tid - Förbered inspektionen väl - Tag med anteckningsplock, kamera, ficklampa, tumstock och vid behov, en kollega

31 Dokumentation - Ställ allmänna övergripande frågor först, därefter fokus på varje individuell lägenhet - Gör en kort checklista, max en sida och använd en lista /lägenhet - Kombinera checklistan med en fototagg för att kunna hålla ordning på fotona - Inga stickprov, be att få se samtliga boende, stor variation på standard mellan lägenheterna - Håll god ordning på papper och foton

32 Fokusera på de frågor som rör miljöbalken, för övriga frågor ber du fastighetsägaren föra ett eget protokoll. Exempel på sådana frågor är trasiga fönster, handtag som saknas eller som är trasiga, fönster/dörrar som inte går att öppna, droppande kranar etc. Glöm inte: - var tillmötesgående, förklara att det är boendet ni vill titta på, inget annat, - det är någons hem ni kommer till, - ett leende kommer man långt på!

33 , och så till sist! Foton

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69 Några frågor efter detta,?

70 Tack för att jag fick komma,,och lycka till i tillsynen!

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke Juridiken kring förelägganden och förbud Helena Emanuelson och Anneli Wejke Utredning? Har vi tillräckligt med underlag? Vad har vi för indikationer? Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation,

Läs mer

Juridik vid hantering av inomhusmiljöärenden. Anna Jarl och Monika Gerdhem, 2012-11-19

Juridik vid hantering av inomhusmiljöärenden. Anna Jarl och Monika Gerdhem, 2012-11-19 Juridik vid hantering av inomhusmiljöärenden Anna Jarl och Monika Gerdhem, 2012-11-19 Inte bara miljöbalken Miljöbalken, MB, och förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd, FMH Jordabalken,

Läs mer

DOM 2016-06-09 Stockholm

DOM 2016-06-09 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060305 DOM 2016-06-09 Stockholm Mål nr M 9862-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-10-19 i mål nr M 1429-15, se bilaga KLAGANDE BRF Kastanjen

Läs mer

Tillsyn campingplatser

Tillsyn campingplatser MILJÖSAMVERKAN F Tillsyn campingplatser 2016-04-04 Innehållsförteckning Tillsyn campingplatser... 2 Arbetsgrupp... 2 Mål... 2 Avgränsningar... 2 Handläggarstöd... 2 Definitioner... 3 Vilka typer av boenden

Läs mer

Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem

Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem Inledning Du som driver en skola, förskola och/eller ett fritidshem har ansvaret för att verksamheten inte orsakar skada på människors hälsa

Läs mer

Egenkontroll för fastighetsägare Bättre rutiner i din verksamhet

Egenkontroll för fastighetsägare Bättre rutiner i din verksamhet Egenkontroll för fastighetsägare Bättre rutiner i din verksamhet Bättre koll med egenkontroll Känner ni till de miljöregler som gäller för er fastighet? Har ni en klar ansvarsfördelning? Har ni bra rutiner

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av grundskolor och gymnasier 2010-2011

Hälsoskyddstillsyn av grundskolor och gymnasier 2010-2011 Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten 2011-05-11 Berit Ekman Hälsoskyddstillsyn av grundskolor och gymnasier 2010-2011 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn PROJEKT Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn Rapport avseende tillsynsprojekt 2016 Syfte och mål Syftet med projektet var att identifiera aktuella verksamheter samt genomföra tillsyn inom

Läs mer

Miljöförvaltningen föreslår att Miljönämnden beslutar. att med stöd av 2 kap 3, 9 kap 3 och 9, 26 kap 9, 14 och 21 miljöbalken förelägga:

Miljöförvaltningen föreslår att Miljönämnden beslutar. att med stöd av 2 kap 3, 9 kap 3 och 9, 26 kap 9, 14 och 21 miljöbalken förelägga: Malmö stad Miljöförvaltningen Tjänsteutlåtande Datum 2010-02-05 Handläggare Miljöinspektör Caroline Tandefelt Miljöinspektör Lisa Törnqvist Direkttelefon 040-34 20 44/56 Ärende: 543:05698-2008 Förslag

Läs mer

Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014

Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014 Handlingstyp: Rapport Ärendenr: MHN 2015/204 Datum: 2015-01-22 Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014 Tillsyn utförd av enhet miljö- och hälsoskydd 2014 Besöksadress Visborgsallén 19, Visby Postadress SE

Läs mer

Gällande lagar och regler

Gällande lagar och regler Gällande lagar och regler för uthyrning i andrahand och uthyrning av rum i bostad För dig som hyr Innehållsförteckning Kortfattad Information Sida 3 Vad är Andrahandsuthyrning Sida 4 Hur länge får jag

Läs mer

Rapport tillsyn av tillfälligt boende

Rapport tillsyn av tillfälligt boende Datum Dnr 2015-11-27 BMK.2015.5991 Rebecca Avemark rebecca.avemark@varmdo.se 08 570 47 611 Miljöinspektör Tjänsteskrivelse Rapport tillsyn av tillfälligt boende Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen

Läs mer

Egenkontroll på skolor

Egenkontroll på skolor UI.23 Version 14/1-2016 Miljö- och byggnämnden 1(5) Egenkontroll på skolor Alla skolor och liknande verksamheter ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Genom er egenkontroll ska ni motverka

Läs mer

Information om tillsyn enligt miljöbalken på förskolor 2013

Information om tillsyn enligt miljöbalken på förskolor 2013 Anna Seim, Anna Larsson 2013-12-09 1 (11) Information om tillsyn enligt miljöbalken på förskolor 2013 Bakgrund Stadsbyggnad- och miljönämnden ansvarar för tillsynen enligt miljöbalken på kommunens förskolor.

Läs mer

FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA

FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA FYSISK SKYDDSROND OCH EGENKONTROLL CHECKLISTA 1 (11) Verksamhetsutövaren ska fortlöpande och systematiskt identifiera, förutse och förebygga risker i verksamheten utifrån hälso- och miljösynpunkt. Ett

Läs mer

Tillsynsprojekt 2017:

Tillsynsprojekt 2017: Tillsynsprojekt 2017: Tillfälliga boenden i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner 2017-11-07 Lena Lausevic 1. Inledning 1:1. Bakgrund Vid vistelser i bostäder eller lokaler med en dålig inomhusmiljö finns

Läs mer

Information om handläggning av klagomål

Information om handläggning av klagomål Samhällsbyggnadskontoret KLAGOMÅL Anmälan om klagomål i bostad 1/6 Information om handläggning av klagomål Läs informationen nedan innan du fyller i blanketten Miljöenheten handlägger klagomål som rör

Läs mer

Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd MILJÖFÖRVALTNINGEN Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälningsplikt enligt miljöbalken Den som avser att driva bassängbad för allmänheten

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten 2011-11-29 Birgitta Sturesson Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar 2011 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Vad säger miljöbalken om buller i och kring bostäder?

Vad säger miljöbalken om buller i och kring bostäder? Vad säger miljöbalken om buller i och kring bostäder? 1 Buller Utbrett miljö- och folkhälsoproblem Miljöstörning som påverkar flest antal människor i Sverige Samhällsbuller består av ljud från exempelvis

Läs mer

Vägledning om inomhusmiljön i asylboenden. www.folkhalsomyndigheten.se

Vägledning om inomhusmiljön i asylboenden. www.folkhalsomyndigheten.se Vägledning om inomhusmiljön i asylboenden www.folkhalsomyndigheten.se 1 Vad är ett asylboende? Vad är ett asylboende? Migrationsverket har ansvar att ordna boenden åt de asylsökande som inte kan ordna

Läs mer

Agenda. Migrationsverkets uppdrag och ansvar. Upphandlingskrav boendemiljö. Besiktning och uppföljning. Frågor. Kenneth Karlsson

Agenda. Migrationsverkets uppdrag och ansvar. Upphandlingskrav boendemiljö. Besiktning och uppföljning. Frågor. Kenneth Karlsson Agenda Migrationsverkets uppdrag och ansvar Kenneth Karlsson Upphandlingskrav boendemiljö Kristina Fröjd, Fredrik Ljung Besiktning och uppföljning Frågor Lars Carlstedt Migrationsverkets uppdrag och ansvar

Läs mer

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för skolor

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för skolor Överkalix kommun Miljökontoret 956 81 ÖVERKALIX Information om egenkontroll enligt miljöbalken för skolor December 2013 Varför behövs egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att förskolan tydligt

Läs mer

Tillsynsprojekt förskolor i Uddevalla kommun 2012

Tillsynsprojekt förskolor i Uddevalla kommun 2012 Tillsynsprojekt förskolor i Uddevalla kommun 2012 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Utförande och metod... 3 Resultat... 4 Diskussion och Slutsatser... 7 Förbättringsområden...

Läs mer

Välkomna till ett seminarium om asylboenden. Sid

Välkomna till ett seminarium om asylboenden. Sid Välkomna till ett seminarium om asylboenden Sid. Dagens agenda 09.30 09.40 Välkommen Miljösamverkan Skåne och Folkhälsomyndigheten 09.40 11.30 Folkhälsomyndighetens vägledning om inomhusmiljön i asylboenden

Läs mer

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke Juridiken kring förelägganden och förbud Helena Emanuelson och Anneli Wejke Föreläggande om undersökning Kommunicering 17 FL 17 Ett ärende får inte avgöras utan att den som är sökande, klagande eller annan

Läs mer

Adress. Adress. Inspektionsrapport för skolans namn utförd datum. Deltagare vid inspektionen (namn, befattning) Basuppgifter Verksamhetens namn

Adress. Adress. Inspektionsrapport för skolans namn utförd datum. Deltagare vid inspektionen (namn, befattning) Basuppgifter Verksamhetens namn Tjänsteställe: Bygg- och Miljökontoret Verksamhetens namn Handläggare: Adress Datum: Adress Beteckning: Er beteckning: Inspektionsrapport för skolans namn utförd datum Deltagare vid inspektionen (namn,

Läs mer

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar Välkommen! Vad roligt att Du valt att bo hos oss. Vi hoppas att Du kommer att trivas i Ditt nya hem och Ditt nya område. För att göra Ditt boende så bra som möjligt både för Dig och oss, så vill vi dela

Läs mer

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar MILJÖBALKEN Hänsynsregler I miljöbalken är bevisbördan omvänd vilket innebär att det är verksamhetsutövaren, dvs. den som bedriver en verksamhet eller äger

Läs mer

Vägledning i arbetet med egenkontroll

Vägledning i arbetet med egenkontroll Vägledning i arbetet med egenkontroll Här presenteras ett antal frågor som är anpassade till vad du som fastighetsägare bör tänka på och som kan vara en hjälp på vägen för införande av en egenkontroll.

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av gymnastikhallar

Hälsoskyddstillsyn av gymnastikhallar Hälsoskyddstillsyn av gymnastikhallar Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport oktober 2012 Sida 1 av 7 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 3

Läs mer

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för förskolor

Information om egenkontroll enligt miljöbalken för förskolor Överkalix kommun Miljökontoret 956 81 ÖVERKALIX Information om egenkontroll enligt miljöbalken för förskolor December 2013 Varför behövs egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att förskolan tydligt

Läs mer

DOM 2013-07-03 Stockholm

DOM 2013-07-03 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 2013-07-03 Stockholm Mål nr M 2177-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-13 i mål nr M 4360-12, se bilaga KLAGANDE Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

Verksamhets- och funktionsbeskrivning. Migrationsverket Lokalprogram Korridorboende utan kost 2013-06-10. Rev 2015-04-27

Verksamhets- och funktionsbeskrivning. Migrationsverket Lokalprogram Korridorboende utan kost 2013-06-10. Rev 2015-04-27 Verksamhets- och funktionsbeskrivning Migrationsverket Lokalprogram Korridorboende utan kost 2013-06-10 Rev 2015-04-27 Innehåll 1 GRUNDLÄGGANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 3 2 NYTTJANDE OCH UPPBYGGNAD 3 2.1 Kortfattad

Läs mer

Hälsoskydd vid tillfälligt boende. Hotell, vandrarhem, campingplatser m.m.

Hälsoskydd vid tillfälligt boende. Hotell, vandrarhem, campingplatser m.m. Hälsoskydd vid tillfälligt boende Hotell, vandrarhem, campingplatser m.m. Socialstyrelsen klassificerar sin utgivning i olika dokumenttyper. Denna publikation tillhör Handböcker för handläggning. Det innebär

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden; BFS 2016:xx Utkom från trycket den 0 månad

Läs mer

PROJEKT. Samlingslokaler

PROJEKT. Samlingslokaler PROJEKT Samlingslokaler Rapport avseende tillsynsprojekt 2012 Syfte och mål Syftet med projektet var att identifiera aktuella samlingslokaler och genomföra tillsyn på områdena hälsoskydd och miljöskydd.

Läs mer

Tillsyn över solarier i Solna år 2005

Tillsyn över solarier i Solna år 2005 SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 7/2005 Tillsyn över solarier i Solna år 2005 MILJÖKONTORET SEPTEMBER 2005 Projektet utfört av: Namn Namn Namn Postadress Solna Stad 171 86 Solna E-post miljokontoret@solna.se

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 HYRESGÄSTFÖRENINGEN JÄRFÄLLA

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 HYRESGÄSTFÖRENINGEN JÄRFÄLLA BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 HYRESGÄSTFÖRENINGEN JÄRFÄLLA EN BOSTAD, ETT HEM, EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET Samhället ålägger varje kommun ansvar för att det finns bostäder efter behov. Järfälla kommun är i ett

Läs mer

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef

Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket. Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Utmaningen att bygga bort bostadsbristen vad gör Boverket Ingrid Hernsell Norling Enhetschef Boverket - myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Boverket är förvaltningsmyndighet för: Frågor

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Fastighetsägares egenkontroll. Tillsyn av egenkontrollrutiner hos ägare till flerbostadshus RAPPORT 2010-7 MILJÖKONTORET 2010

HÖRBY KOMMUN. Fastighetsägares egenkontroll. Tillsyn av egenkontrollrutiner hos ägare till flerbostadshus RAPPORT 2010-7 MILJÖKONTORET 2010 Fastighetsägares egenkontroll 2010 Tillsyn av egenkontrollrutiner hos ägare till flerbostadshus RAPPORT 2010-7 Sid 1 Innehållsförteckning Inledning... 2 Lagstiftning som är tillämplig... 2 Miljöbalken...

Läs mer

FÖRSKOLORNAS INOMHUSMILJÖ Sammanställning av miljökontorets periodiska tillsyn Åren 2001-2003

FÖRSKOLORNAS INOMHUSMILJÖ Sammanställning av miljökontorets periodiska tillsyn Åren 2001-2003 SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 3/2004 FÖRSKOLORNAS INOMHUSMILJÖ Sammanställning av miljökontorets periodiska tillsyn Åren 2001-2003 MILJÖKONTORET JUNI 2004 Rapport 3/2004 Ärende: MN/2004:117 Projektet

Läs mer

Ordningsregler Brf Översten

Ordningsregler Brf Översten Vad är en bostadsrätt Vi säger i dagligt tal att vi äger vår bostad. Det är riktigt att säga så när det gäller villor men i Sverige kan man till skillnad från de flesta andra länder inte äga sin bostadsrättslägenhet.

Läs mer

Delegationsordning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun. Översikt 1 (17)

Delegationsordning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun. Översikt 1 (17) 1 (17) Översikt Delegationsordning Miljö- och hälsoskyddsnämnden Vänersborgs kommun Antagen av MHN 2008-11-10, 125/08 A MILJÖBALKEN sid 4 A.1 ALLMÄNT Ändring beslut Avskrivning ärende Föreläggande och

Läs mer

Län Dalarna Gatuadress Kumbelvägen 1 Kommun Mora Storlek 4 rum (3 sovrum) / 95 m² Område Gopshus Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Dalarna Gatuadress Kumbelvägen 1 Kommun Mora Storlek 4 rum (3 sovrum) / 95 m² Område Gopshus Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Dalarna Gatuadress Kommun Mora Storlek 4 rum (3 sovrum) / 95 m² Område Gopshus Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Trivsam timmerstuga med närhet till skidspår och slalombacke. -- Peter Ladiges,

Läs mer

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS

SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SÅGSTUVÄGEN 4-30 INFORMATION OM RENOVERING AV DITT HUS SNART ÄR DET DAGS FÖR RENOVERING DÄR DU BOR Husen på Sågstuvägen 4-30 byggdes 1964-1966. Med lite fantasi kan man föreställa sig hur husen och lägenheterna

Läs mer

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Beckasinen nr 17. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Beckasinen nr 17. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! ORDNINGSREGLER för Bostadsrättsföreningen Beckasinen nr 17 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen

Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2004-12-20 RH0325 Tolkningar och bedömningar av Egenkontrollförordningen Förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll (FVE) (SFS 1998:901) gäller för

Läs mer

Egenkontroll ENLIGT MILJÖBALKEN. Skolor och förskolor i Linköpings kommun. Linköpings kommun linkoping.se

Egenkontroll ENLIGT MILJÖBALKEN. Skolor och förskolor i Linköpings kommun. Linköpings kommun linkoping.se Egenkontroll ENLIGT MILJÖBALKEN Skolor och förskolor i Linköpings kommun Linköpings kommun linkoping.se Ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Östergötland och länets kommuner. Egenkontroll - skolor och

Läs mer

Ordningsregler för Brf Skrapkakan

Ordningsregler för Brf Skrapkakan Ordningsregler för Brf Skrapkakan Det här bör du veta om föreningens ordningsregler. Ansvar för ordningen Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten

Läs mer

Projektrapport. Miljö- och hälsoskyddnämndens inspektion av skolornas inre miljö

Projektrapport. Miljö- och hälsoskyddnämndens inspektion av skolornas inre miljö Barn- och utbildningsförvaltningen Anne Gardelius Ärendenr BUN 2015/630 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (2) Datum 22 oktober 2015 Barn- och utbildningsnämnden Projektrapport. Miljö- och hälsoskyddnämndens

Läs mer

1 Föreningens firma är Svenska folkbyggen bostadsrättsförening Nr 8 i Göteborg. Styrelsen har sitt säte i Göteborg.

1 Föreningens firma är Svenska folkbyggen bostadsrättsförening Nr 8 i Göteborg. Styrelsen har sitt säte i Göteborg. 1(9) STADGAR Brf Svenska Folkbyggen nr 8 i Göteborg FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Svenska folkbyggen bostadsrättsförening Nr 8 i Göteborg. Styrelsen har sitt säte i Göteborg. Föreningen

Läs mer

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Brf Rimfrosten 5. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

ORDNINGSREGLER. för Bostadsrättsföreningen Brf Rimfrosten 5. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! ORDNINGSREGLER för Bostadsrättsföreningen Brf Rimfrosten 5 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

Information till ansvariga för boenden

Information till ansvariga för boenden Från: Sahlin Skoog Lotta Skickat: den 29 december 2015 14:26 Till: Kommuner/miljökontor i Västra Götalands län Ämne: Tillsyn över asylboenden och andra tillfälliga boenden för flyktingar Prioritet: Hög

Läs mer

God sed för fastighetsägare i bostadshyresförhållanden

God sed för fastighetsägare i bostadshyresförhållanden God sed för fastighetsägare i bostadshyresförhållanden God sed för fastighetsägare i bostadshyresförhållanden Innehåll 1. Förord 4 2. Fastighetsägarnas etiska regler 6 3. Fastighetsägaren i förhållande

Läs mer

Egenkontroll. Inomhusmiljö och miljöpåverkan enligt miljöbalken. för ... 20 - -

Egenkontroll. Inomhusmiljö och miljöpåverkan enligt miljöbalken. för ... 20 - - Egenkontroll Inomhusmiljö och miljöpåverkan enligt miljöbalken för...... 20 - - Egenkontrollens innebörd Miljöbalken omfattar alla, verksamheter och privatpersoner och dess syfte är att skapa en hållbar

Läs mer

Information till ledning för medlem i bostadsrättsföreningen

Information till ledning för medlem i bostadsrättsföreningen 1 Brf Ekerum 1o2 Information till ledning för medlem i bostadsrättsföreningen 1. Ägare, medlem och årsavgift Bostadsrättsföreningen (föreningen) äger fastigheten, dvs. mark och hus. Medlemmen (bostadsrättshavare)

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN KYRKBACKEN I SOLNA

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN KYRKBACKEN I SOLNA BRF Kyrkbacken i Solna STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN KYRKBACKEN I SOLNA FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Kyrkbacken i Solna Föreningen har till ändamål att främja

Läs mer

INFORMATION Februari 2014

INFORMATION Februari 2014 Livsmedels INFORMATION Februari 2014 Offentlig kontroll av livsmedelsanläggning Inspektion Detta informationsblad är sammanställt för att informera om inspektion i offentlig kontroll av livsmedelsföretag/verksamheter.

Läs mer

BESLUT MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN

BESLUT MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN ECOS Mall 90_ALL_bes_obj_delg - ver. 2007-10-16 Bilaga 7 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN BESLUT DNR: 2012-11972 SID 1 (5) 2013-08-27 Handläggare Marithe Eriksson 08-508 28 172 marithe.eriksson@stockholm.se

Läs mer

Promemoria. Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden. Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemoria. Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemoria Anpassade krav för tillfälliga anläggningsboenden Promemorians huvudsakliga innehåll Det krävs åtgärder för att snabbt kunna ordna boende för det stora antal asylsökande som har kommit till

Läs mer

Solarietillsyn i. Landskrona 2008

Solarietillsyn i. Landskrona 2008 Miljöförvaltningen Solarietillsyn i Landskrona 2008 Emilie Jönsson & Victoria Andersson Miljöinspektörer Rapport 2008:16 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona Sammanfattning Det finns ett klart samband

Läs mer

Frågor och svar. Beskrivning: Direktupphandling Tillfälligt boende för asylsökande Nr 7, Område 1 Syd. E-post:

Frågor och svar. Beskrivning: Direktupphandling Tillfälligt boende för asylsökande Nr 7, Område 1 Syd. E-post: Frågor och svar Köpare Upphandling Köpare: Namn: Tillfälligt boende för asylsökande Nr 7, Område 1 Syd Handläggare: Kristina Fröjd Referensnr: 3.2.2-2015-1874 Telefon: 010-485 35 28 Beskrivning: Direktupphandling

Läs mer

Handläggarstöd Legionella ett kunskaps- och tillsynsprojekt inom Miljösamverkan Västernorrland. Version 2015-04-01

Handläggarstöd Legionella ett kunskaps- och tillsynsprojekt inom Miljösamverkan Västernorrland. Version 2015-04-01 Handläggarstöd Legionella ett kunskaps- och tillsynsprojekt inom Miljösamverkan Västernorrland Version 2015-04-01 Inledning - Legionella Legionella är en bakterie som kan orsaka två typer av sjukdomar,

Läs mer

Checklista för tillsyn enligt FoHM:s vägledning om migrationsverkets asylboenden (kan även tillämpas på HVBhem för ensamkommande barn)

Checklista för tillsyn enligt FoHM:s vägledning om migrationsverkets asylboenden (kan även tillämpas på HVBhem för ensamkommande barn) Checklista för tillsyn enligt FoHM:s vägledning om migrationsverkets asylboenden (kan även tillämpas på HVBhem för ensamkommande barn) Administrativa uppgifter Datum: Diarienummer:.. Verksamhetens namn:

Läs mer

Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger.

Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger. 1 Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Det är vår förhoppning att du ska trivas i din nya miljö. Vi försöker göra huset och de närmaste omgivningarna så trivsamma som möjligt och hoppas

Läs mer

Sida 0 av 12. Radon i bostäder. Kartläggning av radonarbete i SABO-företag. Mars 2016

Sida 0 av 12. Radon i bostäder. Kartläggning av radonarbete i SABO-företag. Mars 2016 Sida 0 av 12 Radon i bostäder Kartläggning av radonarbete i SABO-företag. Mars 2016 Sida 1 av 12 Innehåll 1. Inledning... 2 2. Sammanfattning... 3 3. Radon i bostäder och lokaler... 4 3.1 Mätmetoder och

Läs mer

Tillsyn Solarier 2008-2009

Tillsyn Solarier 2008-2009 1(8) Tillsyn Solarier 2008-2009 Britta Wänström 2009-03-26 701 35 2(8) Sammanfattning Sedan den 1 juli 2007 har Miljönämnden tillsynen över strålsäkerheten hos solarieverksamheter i kommunen. Den tillsynen

Läs mer

Information till fastighetsägare. GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster

Information till fastighetsägare. GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster Information till fastighetsägare om GÖTENE KOMMUNS Allmänna vatten- och avloppstjänster INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2 Huvudmannen för den allmänna VA-anläggningen... 3 3 Verksamhetsområde... 3 3.1 Fastighetsägare...

Läs mer

Län Dalarna Gatuadress Rönningvägen 44 Kommun Malung Storlek 4 rum (2 sovrum) / 90 m² Område Lindvallen Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Dalarna Gatuadress Rönningvägen 44 Kommun Malung Storlek 4 rum (2 sovrum) / 90 m² Område Lindvallen Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Dalarna Gatuadress Kommun Malung Storlek 4 rum (2 sovrum) / 90 m² Område Lindvallen Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Charmigt hus med fjällatmosfär och lugnt läge med närhet till Lindvallens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1(15) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 15.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Lena Hållinder Berglund (S) Åke Karlsson (S)) Mikael Swahn (S) Kjell Åke

Läs mer

Trivselregler. för Bostadsrättsföreningen Barisen 1. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

Trivselregler. för Bostadsrättsföreningen Barisen 1. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Trivselregler för Bostadsrättsföreningen Barisen 1 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och

Läs mer

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar

Försäkring. Tillfälligt boende för flyktingar Försäkring Tillfälligt boende för flyktingar Enorma mängder människor är på flykt i världen och många söker sig till Sverige i hopp om att finna en tryggare tillvaro. Detta skapar ett akut behov av boende

Läs mer

Län Stockholm Gatuadress Mälarsyn 7 Kommun Stockholm Storlek 4 rum / 100 m² Område Hässelby Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Stockholm Gatuadress Mälarsyn 7 Kommun Stockholm Storlek 4 rum / 100 m² Område Hässelby Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Stockholm Gatuadress Kommun Stockholm Storlek 4 rum / 100 m² Område Hässelby Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Drömmer du om att bo på en ö? Lambarö är en unik möjlighet att få både öromantik

Läs mer

Miljökontoret informerar om. Solarium

Miljökontoret informerar om. Solarium Miljökontoret informerar om Solarium Inledning Den som avser att driva en solarieverksamhet är skyldig att anmäla detta till miljö- och byggnadsnämnden innan lokalen tas i bruk, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Län Jämtland Gatuadress Västra Kungsvägen 27 Kommun Bräcke Storlek 6 rum (3 sovrum) / 178 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Jämtland Gatuadress Västra Kungsvägen 27 Kommun Bräcke Storlek 6 rum (3 sovrum) / 178 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Jämtland Gatuadress Kommun Bräcke Storlek 6 rum (3 sovrum) / 178 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Det bästa är husets ålder och sjön, det är fantastiska att följa alla årstider. Gångavstånd

Läs mer

Skogsdalsvägen 7. Län. Västra Gatuadress Skogsdalsvägen 7. Kommun Bollebygd Storlek 5.0 rum (3 sovrum) / 127 m² Område Olsfors Tillträde tidigast

Skogsdalsvägen 7. Län. Västra Gatuadress Skogsdalsvägen 7. Kommun Bollebygd Storlek 5.0 rum (3 sovrum) / 127 m² Område Olsfors Tillträde tidigast Län Västra Gatuadress Götaland Kommun Bollebygd Storlek 5.0 rum (3 sovrum) / 127 m² Område Olsfors Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning Lugnt, populärt och

Läs mer

ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler!

ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3. Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄRPINGEHEM NR. 3 Det här bör Du veta om föreningens ordningsregler! Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

Auroravägen 73. Välskött och trevligt parhus! Län Norrbotten Typ Parhus Kommun Kiruna Storlek 135 m2 Tillträde tidigast Gatuadress Auroravägen 73

Auroravägen 73. Välskött och trevligt parhus! Län Norrbotten Typ Parhus Kommun Kiruna Storlek 135 m2 Tillträde tidigast Gatuadress Auroravägen 73 Auroravägen 73 Län Norrbotten Typ Parhus Kommun Kiruna Storlek 135 m2 Område Tillträde tidigast Gatuadress Auroravägen 73 Välskött och trevligt parhus! Nu ges möjligheten att förvärva ett välskött parhus

Läs mer

Härjedalens kommun har varit oss behjälpliga att distribuera ut materialet så att alla registrerade fastighetsägare skall få sitt exemplar.

Härjedalens kommun har varit oss behjälpliga att distribuera ut materialet så att alla registrerade fastighetsägare skall få sitt exemplar. Till Dig som fastighetsägare på Slagavallen. Med anledning av de pågående diskussionerna gällande Vatten- och Avloppsfrågan på Slagavallen kommer här ett informationsmaterial sammanställt och framtaget

Läs mer

Upplaga 2, 2015-11-30

Upplaga 2, 2015-11-30 Upplaga 2, 2015-11-30 1. Inledning 3 2. Lagar och aktörer 3 Miljöenheten 3 Miljöbalken 3 Livsmedelslagen 4 Andra förvaltningar inom Sjöbo kommun 4 Aktörer utanför kommunen 5 3. Praktisk tillämpning (tillfälligt

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR Hemtjänst Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Hemtjänst Insatser från hemtjänsten skall ges för att underlätta och möjliggöra den dagliga livsföringen och

Läs mer

Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Slottshörnet. Det här bör du veta om föreningens ordningsregler!

Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Slottshörnet. Det här bör du veta om föreningens ordningsregler! Slottshörnet B O S T A D S R Ä T T S F Ö R E N I N G Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Slottshörnet Det här bör du veta om föreningens ordningsregler! För att alla boende i fastigheten ska trivas

Läs mer

ORDNINGSREGLER BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN TORPEDBÅTEN

ORDNINGSREGLER BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN TORPEDBÅTEN ORDNINGSREGLER FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN TORPEDBÅTEN Det här bör du veta om föreningens ordningsregler Ansvar för ordningen Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen

Läs mer

Västra Gatuadress Körsångsgången 161 Götaland Kommun Göteborg Storlek 2 rum (1 sovrum) / 37 m² Tillträde tidigast

Västra Gatuadress Körsångsgången 161 Götaland Kommun Göteborg Storlek 2 rum (1 sovrum) / 37 m² Tillträde tidigast Län Västra Gatuadress Götaland Kommun Göteborg Storlek 2 rum (1 sovrum) / 37 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Den perfekta platsen att hämta energi på genom odling, långa promenader i skogen,

Läs mer

Meddelande om styrelsens beslut bör lämnas senast två veckor efter det att ansökan inkommit.

Meddelande om styrelsens beslut bör lämnas senast två veckor efter det att ansökan inkommit. Stadgar för Bostadsföreningen Norrbacka U. P. A. med organisationsnummer 702001-5439. Föreningen bildades den 4 september 1918. Stadgarna antagna på årsmötena 2006-05-03 och 2007-05-24. 1 Namn och ändamål

Läs mer

Län Dalarna Gatuadress Åsen 110 Kommun Avesta Storlek 5 rum (3 sovrum) / 160 m² Område By Kyrkby Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Dalarna Gatuadress Åsen 110 Kommun Avesta Storlek 5 rum (3 sovrum) / 160 m² Område By Kyrkby Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Dalarna Gatuadress Kommun Avesta Storlek 5 rum (3 sovrum) / 160 m² Område By Kyrkby Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Härligt uppvuxen trädgård. Ljusa fina umgängesytor och helt moderniserat

Läs mer

Granskning av flyktingmottagandet Torsås kommun

Granskning av flyktingmottagandet Torsås kommun www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor Granskning av flyktingmottagandet Torsås kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Robert Eriksson Telefon: 508 28 951. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm MHN 2012-03-06, p 13

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Robert Eriksson Telefon: 508 28 951. Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm MHN 2012-03-06, p 13 MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-02-21 Handläggare: Robert Eriksson Telefon: 508 28 951 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm MHN 2012-03-06, p 13 Överklagande av länsstyrelsens

Läs mer

ORDNINGS- och TRIVSELREGLER för BRF Ankdammen

ORDNINGS- och TRIVSELREGLER för BRF Ankdammen ORDNINGS- och TRIVSELREGLER för BRF Ankdammen Att bo i bostadsrätt rättigheter och skyldigheter Att bo i bostadsrätt är förenat med både rättigheter och skyldigheter. Du bor i en bostadsrättsförening,

Läs mer

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Allmänt T illståndshavaren är huvudansvarig för säkerheten på anläggningen. I Lagen om brandfarliga

Läs mer

Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret

Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret Bostadsenkät lgh nr Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret Enkäten levererades till bostadsinnehavare (en per lägenhet) i mitten av maj 2011, och svaren lämnades av svarare i föreningsbrevlådan

Läs mer

Innehåll. Kompletterar/anknyter till tidigare MVG-handledning Hantering av schaktmassor (2010) Avsnitt 1-2

Innehåll. Kompletterar/anknyter till tidigare MVG-handledning Hantering av schaktmassor (2010) Avsnitt 1-2 Innehåll Täkttillsyn 10 okt 2011 1 Ta del av detta! Läs handledningen på skärmen allt är klickbart Varför handledning: Stöd för täkttillsyn efterfrågat Finns inget annat samlat stöd (NVs branschfakta om

Läs mer

Län Västmanland Gatuadress Gränsta 234 Kommun Västerås Storlek 2 rum (1 sovrum) / 50 m². Tillträde tidigast

Län Västmanland Gatuadress Gränsta 234 Kommun Västerås Storlek 2 rum (1 sovrum) / 50 m². Tillträde tidigast Län Västmanland Gatuadress Kommun Västerås Storlek 2 rum (1 sovrum) / 50 m² Område " Gränsta koloniområde Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Lugn oas med fågelkvitter och skogens sus. Endast ett

Läs mer

PROJEKT. Märkning av livsmedel. - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört våren 2012

PROJEKT. Märkning av livsmedel. - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner. Genomfört våren 2012 PROJEKT Märkning av livsmedel - Kontroll av märkning inom dagligvaruhandel i Haninge, Tyresö och Nynäshamns kommuner Genomfört våren 2012 Projektgrupp: Margareta Jonsson Margareta Söderstedt Sammanfattning

Läs mer

DOM 2015-12-21 Stockholm

DOM 2015-12-21 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060202 DOM 2015-12-21 Stockholm Mål nr M 8944-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-10-06 i mål nr M 3851-15, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Socialförvaltningen informerar. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten

Socialförvaltningen informerar. Hemtjänst. Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Socialförvaltningen informerar Hemtjänst Biståndshandläggning och insatser från hemtjänsten Hemtjänst Insatser från hemtjänsten skall ges för att underlätta och möjliggöra den dagliga livsföringen och

Läs mer

Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008

Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008 Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008 Radon är en radioaktiv ädelgas som bildas när radium, ett radioaktivt grundämne, sönderfaller. Ädelgasen varken syns, luktar eller känns. Radon i bostäder kan

Läs mer

STADGAR. FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN Appelgarden, Kv Dalen 5

STADGAR. FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN Appelgarden, Kv Dalen 5 STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN Appelgarden, Kv Dalen 5 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 3 MEDLEMSKAP OCH ÖVERLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT 3 INSATS OCH AVGIFTER MED MERA 3 BOSTADSRÄTTSHAVARENS

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT FASTIGHETSÄGAREN SKA ÅTERSTÄLLA WC/ DUSCHUTRYMME I BRUKBART SKICK

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT FASTIGHETSÄGAREN SKA ÅTERSTÄLLA WC/ DUSCHUTRYMME I BRUKBART SKICK MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-02-20 Handläggare: Kajsa Holmborn Telefon: 08 508 28 190 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2012-03-06 p. 9 ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT

Läs mer