Handlingsplan för miljöarbetet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan för miljöarbetet"

Transkript

1 Gemensamma förvaltningens Handlingsplan för miljöarbetet Reviderad

2 GF:s miljöpåverkan Gemensamma förvaltningen (GF) påverkar miljön på flera olika sätt, både positivt och negativt. Följande områden bedöms ha en betydande miljöpåverkan, positiv eller negativ. Utifrån dessa områden har miljömålen för förvaltningen formulerats. Energianvändning Användning av fossila bränslen bidrar till klimatpåverkan, försurning och övergödning av mark, samt nyttjande av ändliga resurser. Kärnkraft och andra energikällor har också stor miljöpåverkan. Avfall Även om GF främst är en kontorsverksamhet så skapas en hel del avfall. Allt avfall som inte källsorteras går till förbränning (luftutsläpp) eller deponering (mark och grundvattenutsläpp). Miljöpåverkan av avfall är betydande om det inte hanteras på rätt sätt. Lokalvård Lokalvård har en stor positiv effekt på inomhusklimatet. Vid lokalvårdsarbete används dock en del farliga kemikalier som kan ha en negativ effekt på miljön. Eftersom städkem oftast hälls till avlopp är denna miljöaspekt viktig. Byggprojektering All byggprojektering för universitetet sker i samråd med Fastighetsavdelningen. Miljöpåverkan återfinns i hela processen, från materialval via byggprocessen till förvaltningsskedet. Data och IT Datorer och IT-utrustning kan ha många positiva effekter på miljöbelastningen, t ex kan e-post ersätta både transporter och papper. IT-utrustning medför dock en stor elförbrukning och innehåller dessutom tungmetaller och andra miljöstörande ämnen. Resor och transporter Resor och transporter där fossila bränslen används, bidrar huvudsakligen till klimatpåverkan, försurning, och övergödning av vatten och mark, luftföroreningar i tätorter, skapande av marknära ozon och nyttjande av ändliga resurser. Upphandling Totalt gjorde Göteborgs universitet inköp för 900 miljoner kronor under Miljökrav i dessa inköp och vid upphandlingarna har en stor positiv miljöeffekt, motsatsen gäller vid avsaknad av miljökrav.

3 Om handlingsplanen Handlingsplanen för miljöarbetet på Gemensamma förvaltningen gäller åren har satts upp för de områden som har en betydande miljöpåverkan, men även för t.ex. kommunikation av miljöarbetet. Flera av målen, t.ex. de om avfall, energi och resor, ska all personal på förvaltningen arbeta för att uppfylla. Andra mål riktar sig främst till vissa avdelningar. Alla mål i handlingsplanen ska vara uppnådda senast 2010 om inte annat anges. Efter varje årsskifte följs mål och nyckeltal upp för att se hur långt förvaltningen kommit med uppfyllandet av målen. Handlingsplanen revideras vid behov. Avfall/återvinning Mängden avfall som inte går till källsortering ska minska. Källsorteringen ska omfatta alla förpackningsmaterial och kompost. Mängd avfall som går till deponi/förbränning Avfallshandläggaren på Fastighetsavdelningen ska, tillsammans med lokalvård och fastighetsägare, verka för att minst 70 procent av Gemensamma förvaltningens avfall materialåtervinns. Fastighetsavdelningen ska informera om och ytterligare förbättra elektronikskrotsinsamlingen på universitetet. Fastighetsavdelningen ska årligen uppdatera och fastställa universitetets Avfallsplan.

4 Energiförbrukning Minska energiförbrukningen i universitetets lokaler. - kwh el/m2 - kwh värme/m2 Fastighetsavdelningen ska verka för att universitetets förbrukning av el, värme och kyla minskar genom kampanjer, driftsoptimeringar, energisnålare utrustning etc. Fastighetsavdelningen ska verka för energieffektiva fastigheter vid förhyrningar och byggprocesser. Fastighetsavdelningen skall verka för att minska värmeförbrukningen i samverkan med hyresvärdar och brukare. Fastighetsavdelningen ska verka för upphandling av grön el och liknande åtgärder. Fastighetsavdelningen ska verka för fler mätpunkter för elenergi i universitetets lokaler Fastighetsavdelningen ska öka incitamentet till energibesparingar hos brukarna både genom tydligare ekonomisk redovisning och genom reglering avtalsmässigt. IT-ledning och IT-service ska verka för energisnålare datorer och kringutrustning på universitetet.

5 Vattenförbrukning Mäta och föra statistik på vattenförbrukningen i Gemensamma förvaltningens lokaler. Erhållen statistik om vattenförbrukning Uppdrag till universitetsgemensamma resurser Fastighetsavdelningen ska mäta vattenförbrukningen i Gemensamma förvaltningens lokaler.

6 Resor i tjänsten Minska mängden transporter med egen bil i tjänsten, samt minska antalet totala transporter med bil i tjänsten. - Antal mil som ersätts ekonomiskt för egen bil i tjänsten - Antalet video och datakonferenser - Internpostens bränsleförbrukning/kilometer Miljösamordnaren ska tillsammans med miljörådet och Trafikkontoret följa upp den resevaneundersökning som genomfördes på Gemensamma förvaltningen hösten 2006 och genomföra åtgärder för att miljöpåverkan från personalens resor ska minska. IT-ledning och IT-service ska, i samarbete med Serviceavdelningen, verka för att användningen av video- och datakonferensutrustning ökar. Resegruppen ska se över universitetets resepolicy och resesätt Internposten ska tillämpa ecodriving för att minska bränsleförbrukningen/ körsträcka

7 Transporter av gods, post och dokument Öka elektronisk hantering av dokument för att minska transporter och pappersförbrukning. - Genomförda utbildningar och åtgärder för att öka personalens kunskaper om att hantera olika elektroniska system. - Antalet användare i Egenrapportering/Kursportalen/Studentportalen - Årlig pappersförbrukning - Införd elektronisk fakturahantering och inköps-/beställningsstöd Personalavdelningen ska införa Egenrapportering på hela universitetet, samt att verka för att det används. Personalavdelningen ska utveckla funktioner och tjänster på Medarbetarportalen ur ett miljöperspektiv. Ekonomiavdelningen ska införa elektronisk fakturahantering på universitetet senast samt att införa ett inköps-/beställningsstöd senast Studentavdelningen, tillsammans med Personalavdelningen, ska främja användandet av Kursportalen, genom att öka kunskapen bland lärare om hur man använder kursportalen för elektroniska dokument till undervisningen. Syftet är att minska pappersförbrukningen, samt öka tillgänglighet och service. Universitetsledningens kansli ska, i den utsträckning det är möjligt och praktiskt försvarbart, ersätta utskick och arkivering av pappersdokument med elektroniska dokument, t.ex. utskick från diariet/registraturen och universitetsstyrelsens handlingar.

8 Inköp och upphandling Miljöanpassa inköp och upphandling - Antal upphandlingar där miljökrav ställts på produkten/tjänsten - Andel miljömärkta inköp på universitetet - Antal ekologiska och rättvisemärkta livsmedel i ordinarie konferensverksamhet - Antal miljömärkta produkter i GU-shopens sortiment - Andel Svanenmärkta trycksaker från Externa relationer Upphandling och inköp ska i förekommande fall ställa miljökrav på såväl leverantörens miljöarbete och arbete för en hållbar utveckling som upphandlade produkter vid upphandlingar. Upphandling och inköp ska ställa krav i upphandlingar om att miljömärkta/ miljövänligare produkter ska synliggöras av leverantören på webbaserade produktkataloger. Upphandling och inköp ska i avtalsdatabasen tydliggöra miljöinformation om upphandlade leverantörer, som t.ex. utbud av miljömärkta varor och om de har ett certifierat miljöledningssystem. Upphandling och inköp ska tillsammans med miljöenheten genomföra utbildningar för inköpsansvariga om miljöaspekter vid inköp. Upphandling och inköp ska tillsammans med miljöenheten genomföra minst en dag för personalen med ett tema inom en produktkategori. Serviceavdelningen ska kontinuerligt se över och öka GU-shopens sortiment av miljömärkta varor samt marknadsföra dessa varor framför andra. Serviceavdelningen ska utöka sitt sortiment av KRAV- och/eller Rättvisemärkt

9 mat och dryck i sin restaurangverksamhet samt informera kunder om att dessa alternativ finns. År 2010 ska minst 50 procent av den dryck som serveras i Serviceavdelningens regi (vin, måltidsdryck mm) vara ekologisk. Serviceavdelningens restaurang ska senast 2010 vara en KRAV-godkänd restaurang. Andelen Svanenmärkta trycksaker ska inom Informationsenheten vid Externa relationer vara minst 50 procent vid utgången av 2007 och sedan årsvis öka med 5 procent fram till Ekonomiavdelningen ska beakta de uppföljningsbehov som miljöarbetet kräver genom att tillhandahålla konton i universitetets kontoplan. Ekonomiavdelningen ska förstärka inriktningen att placera medel inom stiftelse- och fondförvaltning med hänsyn taget till hållbar utveckling.

10 Miljöpåverkan från kemiska produkter Minska miljöpåverkan från kemiska produkter i lokalvården - Förbrukning av kemikalier i lokalvården. - Genomförda utbildningar för lokalvårdare Lokalvården uppdras att: Utbilda och informera all lokalvårdspersonal i Miljövänlig städning under 2007, samt se till att lokalvårdarna använder dessa miljövänliga städmetoder, dvs torra/fuktiga metoder och rätt dosering städkemikalier. Städkemikalier ska förutom med miljöhänsyn även väljas med hänsyn till allergiker. Verka för att all personal inom lokalvårdsenheten ska ha genomgått minst en miljöutbildning och/eller avfallsutbildning till år Under 2007 ska minst 30 lokalvårdare gå miljö- och/eller avfallsutbildning. Utreda möjligheterna och konsekvenserna av att successiv övergå till städklara moppar. Minska energi och vattenförbrukning successivt i takt med inköp av ny tvättutrustning. Lokalvårdschef ser till att kraven uppfylls vid nyinköp av tvättmaskiner. Här ingår också doseringssystem för tvättmedel.

11 Kommunikation internt och med omgivande samhälle Verka för att kännedomen om universitetets miljöarbete och miljöcertifiering ökar internt och externt, samt att miljöarbetet integreras med universitetets övriga verksamhet. - Antal trycksaker med ISO 14001/EMAS-logga - Publika sammanhang med miljöinriktning - Miljöfrågor i Arbetsmiljöbarometern/Studentarbetsmiljöbarometern Externa relationer ska i alla sina kanaler, på lämpligt sätt, förmedla budskapet att universietet är miljöcertifierat och gärna kombinera detta med universitetets strategiska profil verkar för det hållbara samhället. Externa relationer ska stimulera inslag om hållbar utveckling i sina populärvetenskapliga arrangemang. Universitetsledningens kanlis ska verka för fortsatt integrering av miljöledningsarbetet med övriga verksamhetsuppdrag. Personalavdelningen ska ta med miljöfrågor i nästa Arbetsmiljöbarometer för personalen (2008). Personalavdelningen ska ta med miljöfrågor i Studentarbetsmiljöbarometern, som ska göras för första gången under Personalavdelningen ska i ledarutvecklingsutbildningen (den längre varianten) integrera miljöfrågorna och behandla ledarskap ur ett miljöperspektiv. Avdelningscheferna på Gemensamma förvaltningen ska utarbeta verksamhetsmål ur ett miljöperspektiv.

12 Miljörådet driver arbetet Miljöarbetet på gemensamma förvaltningen drivs av ett miljöråd med representanter från förvaltningens olika avdelningar, se namnlista till höger. Till hjälp har miljörådet en miljösamordnare, Jonna Bjuhr Männer, som administrerar och samordnar arbetet. Miljöhandbok på webben Gemmensamma förvaltningen har en miljöhandbok på nätet där alla dokument som berör miljöarbetet finns samlade, Tyck gärna till! Vi tar gärna emot synpunkter eller förslag på miljöarbetet. Kontakta miljörådsrepresentanten på din avdelning eller miljösamordnaren via mail på via telefon på MILJÖRÅDET Ekonomiavdelningen Gustav Bertilsson Uleberg, tfn e-post: Staffan Sjöholm, tfn e-post Externa relationer Jeanette Olofsson, tfn e-post Fastighetsavdelningen Magnus Kinding, tfn e-post Maritha Svensson, tfn e-post IT-service Jan Jonson, tfn e-post Carina Östborn, tfn e-post IT-ledning Björn Magnusson, tfl Serviceavdelningen Thommie Englund, tfn Bo Leibratt, tfn e-post Personalavdelningen Katerina Tzova, tfn e-post Universitetsledningens kansli Camilla Ljung, tfn e-post Studentavdelningen Christin Andersson, tfn e-post Klara Dahlstrand, tfn e-post Foto: Mattias Jacobsson, Göran Olofsson, Carina Elmäng, Stock.XCHNG

Miljöredovisning för Gemensamma förvaltningen 2008

Miljöredovisning för Gemensamma förvaltningen 2008 Miljöredovisning för Gemensamma förvaltningen 2008 Foto: Håkan Berg Innehåll Avfall/återvinning... 2 Energiförbrukning... 3 Vattenförbrukning... 4 Resor i tjänsten... 5 Transporter av gods, post och dokument...

Läs mer

Gemensamma förvaltningens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015

Gemensamma förvaltningens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015 Handlingsplan Dnr F8 70/10 Gemensamma förvaltningens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015 Beslutsfattare Förvaltningschefen Handläggare Miljösamordnare Anna Gadde Beslutsdatum 2010-12-07

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2012/204 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015 Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Pam Fredman Miljöenheten

Läs mer

2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017

2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16. Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017 2016-04-07 Dnr SU FV-2.10.1-0704-16 Stockholms universitets miljöhandlingsplan för 2016 och 2017 Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 BAKGRUND... 3 1.2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 3 1.3 UPPFÖLJNING... 3 1.4 REGELKRAV...

Läs mer

De närvarande samt Carina Östborn, Jeanette Olofsson, Katerina Tzova, Anna Thorén, Ulf Lamberg och Björn Magnusson

De närvarande samt Carina Östborn, Jeanette Olofsson, Katerina Tzova, Anna Thorén, Ulf Lamberg och Björn Magnusson Fastighetsavdelningen Magnus Kinding 1 / 4 GFs Miljöråd Ordinarie sammanträde Minnesanteckningar Datum 2010-02-10 Plats Närvarande Distribution Vasaparken, VR-rummet Jonna Bjur Männer, Christin Andersson,

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Specialpedagogiska skolmyndigheten

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Specialpedagogiska skolmyndigheten 2014-02-19 ALL 2014/193 Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Specialpedagogiska skolmyndigheten Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2010

Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2010 Dnr: 750/2010-019 2010-02-08 Sid: 1 / 12 Universitetsförvaltningen Karolinska Institutets ledningssystem för miljö- och hållbar utveckling Karolinska Institutets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

Läs mer

HÖGSKOLANS MILJÖLEDNINGSARBETE

HÖGSKOLANS MILJÖLEDNINGSARBETE 1(5) HÖGSKOLANS MILJÖLEDNINGSARBETE Miljöarbetet på Högskolan i Gävle startade 1996. Högskolestyrelsen beslutade 2001-12-07 att Högskolan i Gävle ska under perioden 2002- ta fram ett miljöledningssystem

Läs mer

Miljöberättelse 2012 Rektor har ordet Organisation och verksamhet

Miljöberättelse 2012 Rektor har ordet Organisation och verksamhet Miljöberättelse 2012 Organisationsnummer: 802006-4096 Postadress Box 6901, 102 39 Stockholm Besöksadress: Kungstensgatan 45 Stockholm Tfn: 08-789 42 00 E-post: direkt@folkuniversitetet.se Hemsida: www.folkuniversitetet.se

Läs mer

Stockholms universitets miljöledningssystem

Stockholms universitets miljöledningssystem Sida 1 (5) Omfattningen av miljöledningssystem Stockholm universitet har byggt ett miljöledningssystem som omfattar all verksamhet. Vid universitetet sker utbildning och forskning inom universitetets fyra

Läs mer

GFs Miljöråd. Ordinarie sammanträde Minnesanteckningar. Datum 2009-10-09. Närvarande

GFs Miljöråd. Ordinarie sammanträde Minnesanteckningar. Datum 2009-10-09. Närvarande Fastighetsavdelningen Magnus Kinding 1 / 3 GFs Miljöråd Ordinarie sammanträde Minnesanteckningar Datum 2009-10-09 Närvarande Distribution Jonna Bjur Männer, Magnus Kinding, Carina Östborn, Gustav Bertilsson

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbetet vid Göteborgs universitetsbibliotek 2011-2015

Handlingsplan för miljöarbetet vid Göteborgs universitetsbibliotek 2011-2015 Handlingsplan för miljöarbetet vid Göteborgs universitetsbibliotek 2011-2015 Om handlingsplanen: Handlingsplanen för miljö och hållbar utveckling anger de övergripande målen för universitetsbibliotekets

Läs mer

MEDDELANDE NR 2005:9. Miljöredovisning för Länsstyrelsen i Jönköpings län år 2004

MEDDELANDE NR 2005:9. Miljöredovisning för Länsstyrelsen i Jönköpings län år 2004 MEDDELANDE NR 25:9 Miljöredovisning för Länsstyrelsen i Jönköpings län år 24 1 Miljöredovisning för Länsstyrelsen i Jönköpings län år 24 Meddelande nr 25:9 Referens Anna Westerlund, Samhällsbyggnadsavdelningen,

Läs mer

Miljödriven affärsutveckling

Miljödriven affärsutveckling Snabbguide till Miljödriven affärsutveckling För alla företag som vet vad de vill men inte hur. -Kan ni vara snäll att tala om vilken väg jag ska gå? -Det beror på vart du vill komma. -Det spelar inte

Läs mer

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2011

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2011 Sida 1 av 9 Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2011 Denna uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete under 2011 består av två delar; Del 1: Uppföljning av KIs handlingsplan för miljö-

Läs mer

GF Miljöråd 5 maj 2011

GF Miljöråd 5 maj 2011 GF Miljöråd 5 maj 2011 Plats: Vasaparken, Konsistorierummet Tid: 5 maj kl. 13.00 16.00 Närvarande: Adrian Nählinder, Thommie Englund, Kristina Johansson, Björn Magnusson, Anna Gadde, Staffan Sjöholm Dagordning

Läs mer

MILJÖPOLICY. Fastställd av styrelsen den 6 december 2013

MILJÖPOLICY. Fastställd av styrelsen den 6 december 2013 MILJÖPOLICY Fastställd av styrelsen den 6 december 2013 Inledning I Förbos affärsplan anges bolagets affärsidé, mål och strategier för att nå visionen om att Förbo ska uppfattas som en av Sveriges bästa

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Meteorologiska institutionen. Generell miljöpolicy vid Meteorologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Meteorologiska institutionen. Generell miljöpolicy vid Meteorologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Meteorologiska institutionen Generell miljöpolicy vid Meteorologiska institutionen Miljöpolicy MISU har som sin främsta verksamhet att bedriva forskning och utbildning inom det meteorologisk-oceanografiska

Läs mer

Mottagare: Universitetsdirektör

Mottagare: Universitetsdirektör PM Datum: 2016-11-01 Dnr: V 2016/828 Mottagare: Universitetsdirektör Handläggare: Björn Magnusson Fördelning av uppdrag som ges till universitetsdirektör och respektive område inom gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Ekonomiavdelningen Dnr KS/2015:105-0061 Inköpsenheten 2015-02-13 1/6 Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Bakgrund Kommunfullmäktige gav i samband med beslutet om årsplan för 2014 nämnderna och

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 Mätning budgetår 14-15 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras.

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

Föreskrifter för inköp vid Lunds universitet

Föreskrifter för inköp vid Lunds universitet BESLUT 1 (3) 2013-12-12 Dnr EK 2012/103 Rektor Föreskrifter för inköp vid Lunds universitet Bakgrund Lunds universitet beslutade 2010-09-30 Dnr EK 2010/26 om Föreskrifter för inköp. Inköpspolicy Universitetsstyrelsen

Läs mer

Oktober 2006. Torsdagen den 30 november arrangerar miljöenheten en temadag om effektivt och hållbart resande. Dagen består bland annat av:

Oktober 2006. Torsdagen den 30 november arrangerar miljöenheten en temadag om effektivt och hållbart resande. Dagen består bland annat av: Oktober 2006 Månadens Miljöprofil Ulf Ernstson på Kulturgeografiska institutionen är månadens miljöprofil. Ulf har nyligen avlagt filosofie doktorsexamen med en avhandling om spridningen och implementeringen

Läs mer

Vår miljö din framtid! Centralsjukhuset Kristianstad

Vår miljö din framtid! Centralsjukhuset Kristianstad Vår miljö din framtid! Centralsjukhuset Kristianstad Vår miljö din framtid! Driften av ett sjukhus påverkar den yttre miljön på många sätt. Det innebär att resurser förbrukas, den förorsakar utsläpp av

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Gemensamma nämnden FM 2016-03-02 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, Plan 1, Rum 111 15:00 Beslutande Leif Rülf Leif G Nilsson Gunnar Elvingsson Marcus Håkansson Fackliga

Läs mer

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Strategi Kunskapskälla och betydelsefull aktör UKÄ ska vara den självklara kunskapskällan om

Läs mer

4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.R32 Revisionsrapport F 8 80/06 3 7

4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.R32 Revisionsrapport F 8 80/06 3 7 ILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.R32 Revisionsrapport F 8 80/06 3 7 Upprättad av: ottagen av: Datum för

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

Miljöredovisning för Gemensamma förvaltningen 2010

Miljöredovisning för Gemensamma förvaltningen 2010 Miljöredovisning för Gemensamma förvaltningen 2010 Innehåll Avfall/återvinning... 2 Energiförbrukning... 3 Vattenförbrukning... 6 Resor i tjänsten... 7 Transporter av gods, post och dokument... 8 Inköp

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

Komplettering miljöredovisning Uppsala universitet 2010

Komplettering miljöredovisning Uppsala universitet 2010 Komplettering miljöredovisning Uppsala universitet 2010 Miljöredovisningen för Uppsala universitet utformas enligt krav i förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter. Utöver de krav på

Läs mer

2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU

2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Linköpings Universitet Beslut LiU-2013-00358 Universitetsförvaltningen 2013-02-14 2013 års kriterier för miljödiplomering av studentsektioner vid LiU Diplomeringen av studentsektioner som Gröna Sektioner

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Miljöprogram 2010-2013

Miljöprogram 2010-2013 Miljöprogram 2010-2013 Inledning Drivkraften i landstingets miljöarbete är att bidra till att skapa en god livsmiljö för nuvarande och kommande generationer. Detta ligger i linje med landstingets vision

Läs mer

Miljöberättelse 2014 för Folkuniversitetet

Miljöberättelse 2014 för Folkuniversitetet Miljöberättelse 2014 för Folkuniversitetet Vår miljöpolicy har två inriktningar den ena avser vårt externa arbete som vänder sig till en bred allmänhet som fritt och frivilligt söker kunskap. Den andra

Läs mer

MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA

MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN 212 Skärmbild från utbildning i resfria möten 212-11-27 Denna redovisning ger en översikt över vad som har gjorts inom miljöarbetet under 212 och sammanfattar

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Nej 2. Hur lyder myndighetens miljöpolicy? Statens institutionsstyrelse, SiS, har till uppgift att

Läs mer

Inbjudan 2011-05-06. Entreprenör till cafeterian på Herrgårdsgymnasiet

Inbjudan 2011-05-06. Entreprenör till cafeterian på Herrgårdsgymnasiet Inbjudan 2011-05-06 Entreprenör till cafeterian på Herrgårdsgymnasiet FÖRFRÅGAN Cafeteria till Herrgårdsgymnasiet 1. Bakgrund Säffle kommun söker en entreprenör som vill utveckla och driva cafeterian på

Läs mer

Grön it-strategi. Grön it-strategi A

Grön it-strategi. Grön it-strategi A Grön it-strategi Grön it-strategi A Innehåll Växjö - Europas grönaste stad 3 Växjö kommuns miljöarbete 3 Grön it strategi 5 It som miljöteknik 6 Miljövänlig it 9 Ansvar och uppföljning 10 Produktion: Växjö

Läs mer

Miljöpolicy 2008-2010. Policy. Hälsa Sjukvård Tandvård

Miljöpolicy 2008-2010. Policy. Hälsa Sjukvård Tandvård Hälsa Sjukvård Tandvård Policy Miljöpolicy 2008-2010 Att ta hänsyn till miljön är viktigt, för att medverka till en långsiktig, hållbar utveckling. I denna miljöpolicy anges inriktningen för miljöarbetet

Läs mer

Bilaga 16. Branschgemensamt miljöprogram

Bilaga 16. Branschgemensamt miljöprogram Bilaga 16. Branschgemensamt miljöprogram AVTALSPROCESSEN Beslutad av branschorganisationerna Juni 010 Innehåll 1 Inledning... 4 Struktur... 5 Kollektivtrafikens miljöpåverkan... 6 4 Miljöpolicy... 8 5

Läs mer

Gemensamma förvaltningens miljöråd Ledningens genomgång Protokoll

Gemensamma förvaltningens miljöråd Ledningens genomgång Protokoll Miljöenheten Jonna Bjuhr Männer LEDNINGENS GENOMGÅNG PROTOKOLL 2011-05-04 dnr F8 70/11 1 / 3 Gemensamma förvaltningens miljöråd Ledningens genomgång Protokoll Datum: 2011-05-04 Tid: kl. 10.00-11.00 Plats:

Läs mer

Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 212-215 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

Städning. Tvätt. Hygien. Matlagning. Avfall. Energianvändning Kemikaliehantering. Hälsoaspekter. Pedagogiska krav.

Städning. Tvätt. Hygien. Matlagning. Avfall. Energianvändning Kemikaliehantering. Hälsoaspekter. Pedagogiska krav. arkiveras som redovisande dokument. Utgåva 2 Sid. 1(6) 2011-10-25 Lag Hur berörs vi Hur gör vi Kommentarer Dat./Sign Städning. Tvätt. Hygien. Matlagning. Avfall. Energianvändning Kemikaliehantering. Hälsoaspekter.

Läs mer

Verksamhetsplan. för arbetet som Fairtrade City. Diarienummer: Ks2016/0054.150. Gäller från: 2016-05-01

Verksamhetsplan. för arbetet som Fairtrade City. Diarienummer: Ks2016/0054.150. Gäller från: 2016-05-01 Diarienummer: Ks2016/0054.150 Verksamhetsplan för arbetet som Fairtrade City Gäller från: 2016-05-01 Gäller för: Kommunkoncernen Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Fairtrade City styrgrupp Revideras

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten

Läs mer

Miljöredovisning utdrag ur Årsredovisning 2007

Miljöredovisning utdrag ur Årsredovisning 2007 Miljöredovisning utdrag ur Årsredovisning 2007 1/5 MILJÖREDOVISNING FÖR ÅR 2007 Beskrivning av miljöledningssystemet Miljöledningssystem enligt standarden ISO 14 001:2004 ska vidareutvecklas inom Lasarettet

Läs mer

MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA VERKSAMHET 2006 2007 SAMT HANDLINGSPLAN FÖR 2008 09

MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA VERKSAMHET 2006 2007 SAMT HANDLINGSPLAN FÖR 2008 09 MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA VERKSAMHET 2006 2007 SAMT HANDLINGSPLAN FÖR 2008 09 1 Institutionens miljögrupp har i sitt arbete använt de miljömål som universitetet/sahlgrenska

Läs mer

Minnesanteckningar från uppdatering av GF:s miljöaspekter

Minnesanteckningar från uppdatering av GF:s miljöaspekter Minnesanteckningar från uppdatering av GF:s miljöaspekter Arbetet med identifiering av miljöaspekter och urval av betydande miljöaspekter har genomförts av Gemensamma förvaltningens miljöråd vid två tillfällen

Läs mer

Universitetsdirektörens delegationsordning

Universitetsdirektörens delegationsordning Dnr: ST 2013/32-1.1 Regeldokument Universitetsdirektörens delegationsordning Beslutat av Universitetsdirektör Gäller från 2013-05-07 Inledning Inom ramen för rektors delegation till universitetsdirektören

Läs mer

Företaget skall marknadsföra produkter av högsta kvalité för park och trädgård. Vi skall väl svara upp mot kundens krav.

Företaget skall marknadsföra produkter av högsta kvalité för park och trädgård. Vi skall väl svara upp mot kundens krav. KVALITETSPLAN IDÉ: Vi ska vara ett kundfokuserat företag som hela tiden arbetar med förbättringar på ett målmedvetet och offensivt sätt för att skapa nöjda kunder och medarbetare. Organisation: Från och

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för lagefterlevnad och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet.

VD Kenneth Stahre och vice VD Roger Lifvergren bär det yttersta ansvaret för lagefterlevnad och Jonnah Stahre för miljöledningsarbetet. Miljöberättelse 2014 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City:

Future City 2014 2015. Så här kan ditt företag delta i Future City: Så här kan ditt företag delta i Future City: Future City 2014 2015 Guldarrangör, max sex Silverarrangör, max sex Partner Uppsats Partner Minecraft Dela ut ett pris, max tre Supporter Annonsering 100 000

Läs mer

Jakten på det farliga avfallet fortsätter!

Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Informatör Kiruna den 28 april 2011 Stina Johansson Tfn. 0980-707 22 E-post: stina.johansson@tekniskaverkenikiruna.se Jakten på det farliga avfallet fortsätter! Tävlingen fortsätter och nu är det dags

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge

Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge fff Miljö- och hållbarhetsplan för Landstinget Blekinge Policy, visioner, mål och åtgärdsförslag för miljö, ekonomi samt socialt ansvarstagande. Gäller för åren 2014-2024 Innehåll Landstingets aktiva arbete

Läs mer

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier Likabehandlingsplan 2016-2018 för Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ALLMÄNNA MÅL Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ansluter sig till de mål och riktlinjer

Läs mer

SKEPPISUTBILDNING 2013

SKEPPISUTBILDNING 2013 SKEPPISUTBILDNING 2013 Hej medlem! Du får det här brevet eftersom du har varit deltagare på våra läger, och nu har blivit tillräckligt gammal för att söka till årets skeppisutbildning. Skeppisutbildning

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Riksgäldskontoret

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Riksgäldskontoret Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Riksgäldskontoret Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ANSTÄLLNINGSMYNDIGHET BUDGET 2012

KOMMUNSTYRELSENS ANSTÄLLNINGSMYNDIGHET BUDGET 2012 1 KOMMUNSTYRELSENS ANSTÄLLNINGSMYNDIGHET BUDGET 2012 Justerade effektmål inför 2012 Efter kommunfullmäktiges budgetbeslut den 30 november 2010 gjordes en översyn av effektmål och prioriterade aktiviteter

Läs mer

HUTs nätverksträff för förebyggande. Åsa Lindskog, Avfall Sverige

HUTs nätverksträff för förebyggande. Åsa Lindskog, Avfall Sverige HUTs nätverksträff för förebyggande Åsa Lindskog, Avfall Sverige Avfall Sveriges nätverksträff 25/9, 2014 Avfall Sveriges arbete med förebyggande EMA Kampanjen Extra satsning (resursförstärkning, samarbete

Läs mer

Upphandla kontorsmaterial med miljöhänsyn. Emma Johansson Centrala Upphandlingsenheten

Upphandla kontorsmaterial med miljöhänsyn. Emma Johansson Centrala Upphandlingsenheten Upphandla kontorsmaterial med miljöhänsyn Emma Johansson Centrala Upphandlingsenheten Sammanfattning Malmö stad upphandlar för ca 5 miljarder per år Köper in kontorsmaterial för ca 15 miljoner SEK/ år

Läs mer

Miljöbilssituationen i Höör

Miljöbilssituationen i Höör Miljöbilssituationen i Höör ** 2 stjärnor av 10 möjliga - En granskning av Gröna Bilister Juni 2007 Gröna Bilister Tfn 018-320 220 Postgiro 32 34 83-8 Kungsgatan 16 Org.nr. 802400-0674 753 32 Uppsala e-post:

Läs mer

Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012

Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012 Uppföljning av åtagande inom strategisk plan 2012 Tillväxt Karlstads kommun ska ha god planberedskap för bostäder och verksamhetsmark samt skapa attraktiva boendemiljöer med blandad bebyggelse. Kommunens

Läs mer

Miljöplan för Högbo Golfklubb

Miljöplan för Högbo Golfklubb Miljöplan för Högbo Golfklubb 2006-01-01 MILJÖPOLICY FÖR HÖGBO GOLFKLUBB Högbo golfklubb ska genom sin verksamhet bidra till hållbar samhällsutveckling genom kretsloppstänkande. Miljöhänsyn ska tas i varje

Läs mer

Miljömärkta livsmedel som en del i miljöledningssystemet

Miljömärkta livsmedel som en del i miljöledningssystemet Miljömärkta livsmedel som en del i miljöledningssystemet Eddi Omrcen Miljöchef, Göteborgs universitet. www.mls.adm.gu.se NMC & GAME seminarium, 2007-01-19 1 Fokus/möjligheter Miljöledningssystem Upphandling

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Högskolan i Halmstad

Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Högskolan i Halmstad Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Högskolan i Halmstad Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Nej. 2.

Läs mer

Arbeta för miljödiplom!

Arbeta för miljödiplom! 1 MILJÖDIPLOM 1 Vi i bygdegårdsrörelsen vill erbjuda miljöcertifierade lokaler, där bygdegårdens energiförsörjning, drift och materialval bidrar till långsiktigt hållbar utveckling på jorden, vara en föregångare

Läs mer

SP4. Miljörapport 2015 Kommunstyrelsen BESLUTSFÖRSLAG. Kommunstyrelsen föreslås besluta: Rapporten läggs till handlingarna. 2016-01-26 Tom Andersson

SP4. Miljörapport 2015 Kommunstyrelsen BESLUTSFÖRSLAG. Kommunstyrelsen föreslås besluta: Rapporten läggs till handlingarna. 2016-01-26 Tom Andersson SP4 BESLUTSFÖRSLAG Miljörapport 2015 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen föreslås besluta: Rapporten läggs till handlingarna. 2016-01-26 Tom Andersson Datum Kommunalråd x Tillstyrkes Alternativt förslag 2016-01-27

Läs mer

miljö - med fokus på klimat -

miljö - med fokus på klimat - miljö - med fokus på klimat - Miljöarbetet på LKF startade redan 1990 med projektet Trimma LKF. Det gick ut på att minska alla våra kostnader och miljöpåverkan, då företrädesvis värme, vatten och el. Till

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

AVFALLSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2025

AVFALLSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2025 YDRE KOMMUN AVFALLSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2025 KORTVERSION BESLUTAD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-06-22 Alla varor som köps och används blir så småningom avfall. Ju mer varor vi konsumerar, desto mer avfall

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat

Policy för hållbar utveckling och mat Policy för hållbar utveckling och mat Bakgrund och syfte Bakgrund - Matens betydelse - mer än ett mål mat i Malmö I Malmö stad är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla,

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av excellent lärmiljö år 2015-2016

Handlingsplan för utveckling av excellent lärmiljö år 2015-2016 Rektor BESLUT 2015-05-26 Dnr HS 2015/129 Handlingsplan för utveckling av excellent lärmiljö år 2015-2016 Jag fastställer härmed handlingsplan för utveclding av excellent lärmiljö år 2015 2016. Rådet för

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Ekologiska livsmedel i Stockholms stad

Ekologiska livsmedel i Stockholms stad PM 2006 RI+VIII (Dnr 119-2171/2006) Ekologiska livsmedel i Stockholms stad Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Kommunfullmäktige m.m. anvisas tilläggsanslag med 6 mnkr som

Läs mer

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun

Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Upphandlings- och inköpspolicy för Rättviks kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-12, 112 Innehåll Inledning... 2 Kommunstyrelsens roll... 2 Upphandlingsfunktionens roll... 2 Förvaltningarnas roll...

Läs mer

Utvärdering-2009. Handlingsplan för Miljö. Institution/motsvarande: Linköpings universitetsbibliotek. Behandlad i LSG den: 2009-02-19

Utvärdering-2009. Handlingsplan för Miljö. Institution/motsvarande: Linköpings universitetsbibliotek. Behandlad i LSG den: 2009-02-19 Utvärdering-200 1(8) Handlingsplan för Miljö Institution/motsvarande: sbibliotek Behandlad i LSG den: 200-02-1 Fastslagen i institutionsstyrelsen/ motsvarande den: 200-02-27 Miljöpolicy: (UB) följer universitetets

Läs mer

Hållbarhetsmål 2013-2015

Hållbarhetsmål 2013-2015 Dnr: LNU 2012/393 Regeldokument Hållbarhetsmål 2013-2015 Beslutat av Rektor Gäller från 2013-01-01 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 121119 Dnr: LNU 2012/393 Hållbarhetsmål 2013-2015 Globala värden, såsom

Läs mer

Infrastrukturkostnader inom IT-området för 2013

Infrastrukturkostnader inom IT-området för 2013 GÖTEBORGS UNIVERSITET 2012-09-12 Bilaga 7 Infrastrukturkostnader inom IT-området för 2013 IT-fakturan för 2013 bygger på samma principer som för tidigare år, d v s att den är indelad i tjänsteområden.

Läs mer

Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se

Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-10

Läs mer

Checklista för hållbara konferenser och event

Checklista för hållbara konferenser och event Checklista för hållbara konferenser och event regiongavleborg.se Bakgrund Vi vill ha ett hållbart Region Gävleborg där vi arbetar för att alla människor har möjlighet att delta på lika villkor och främjar

Läs mer

Redovisning av uppdrag lämnade till förvaltning, gymnasiechef eller administration av gymnasienämnden 2010

Redovisning av uppdrag lämnade till förvaltning, gymnasiechef eller administration av gymnasienämnden 2010 1(6) Redovisning av uppdrag lämnade till förvaltning, gymnasiechef eller administration av gymnasienämnden 2010 Gymnasienämnd 2010-01-21. 1 1:1 Att uppdra åt gymnasiechefen att utreda om 1 andra stycket

Läs mer

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Lunds universitets policy för hållbar utveckling Lunds universitet ska förstå, förklara och förbättra vår värld och människors

Läs mer

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Miljökompetensbehoven utgör en grund för fakulteternas miljöutbildningsplaner. Varje fakultet skall ha en egen

Läs mer

Gemensam handlingsplan 2013

Gemensam handlingsplan 2013 handlingsplan 2013 Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Organisation och ansvarsområden... 6 3.1. Kontaktmannagruppen...

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för molekylär och klinisk medicin, IMK Hälsouniversitetet 581 85 LINKÖPING Anneli Pedersen Brandt

LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för molekylär och klinisk medicin, IMK Hälsouniversitetet 581 85 LINKÖPING Anneli Pedersen Brandt LINKÖPINGS UNIVERSITET Institutionen för molekylär och klinisk medicin, IMK Hälsouniversitetet 581 85 LINKÖPING Anneli Pedersen Brandt RAPPORT Sid 1 (6) 2004-09-14 Miljöpåverkande verksamhet vid IMK -

Läs mer

KURSER HÖSTEN 2016 KVALITET MILJÖ HÅLLBARHET ARBETSMILJÖ

KURSER HÖSTEN 2016 KVALITET MILJÖ HÅLLBARHET ARBETSMILJÖ KURSER HÖSTEN 2016 KVALITET MILJÖ HÅLLBARHET ARBETSMILJÖ Välkommen på kurs Vi får ofta höra att vi har engagerade och kompetenta kursledare, vilket är precis det vi strävar efter! En anledning till att

Läs mer

Carolines presentation vi konferensen Entreprenöriellt lärande 21-22 oktober 2015 Eskilstuna

Carolines presentation vi konferensen Entreprenöriellt lärande 21-22 oktober 2015 Eskilstuna Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Carolines presentation vi konferensen Entreprenöriellt lärande 21-22 oktober 2015 Eskilstuna Vi valde att göra en visuell

Läs mer

LEADER Göteborgs Insjörike

LEADER Göteborgs Insjörike LEADER Göteborgs Insjörike PROJEKTPLAN Bilaga Diarienummer: (ifylls av kansliet) Obs! Börja med att fylla i dokumentet på skärmen och spara det i din dator. Maila sedan in din ansökan. 1. Allmänna uppgifter

Läs mer

Areims miljö och energiledningssystem 2015

Areims miljö och energiledningssystem 2015 AREIM I FUND L.P Quarterly Report 4th Quarter 2008 Areims miljö och energiledningssystem 2015 Areim AB 2016-04-20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 MILJÖPOLICY 4 2 PLANERA VERKSAMHETEN 4 2.1 Miljöutredning 4 2.2

Läs mer

Vår resepolicy i praktiken

Vår resepolicy i praktiken Vår resepolicy i praktiken Det här dokumentet vänder sig till dig som undrar varför en resepolicy behövs, vad den tillför och hur den införs. På Trafikkontoret i Göteborg har vi en resepolicy för att kunna

Läs mer

Kom igång med. GRÖNA offentliga inköp i mindre samhällen KÖP GRÖNT

Kom igång med. GRÖNA offentliga inköp i mindre samhällen KÖP GRÖNT Kom igång med GRÖNA offentliga inköp i mindre samhällen KÖP GRÖNT Gröna offentliga inköp i mindre samhällen Den offentliga sektorn är storförbrukare av varor och tjänster. Att införa gröna offentliga inköp

Läs mer

Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion. läsåret 2016/2017

Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion. läsåret 2016/2017 Stimulus miljö- och handlingsplan i Grön sektion läsåret /2017 Grundläggande krav för diplomering o Organisation O1. Mål Åtgärd Tidplan Ansvarig Uppföljning/resultat Två (minst en) utsedda miljöansvariga

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Företagets logotyp. Plats för företagets logotyp 1

Företagets logotyp. Plats för företagets logotyp 1 Företagets logotyp 1 Allmänt om vårt miljöarbete Miljö ingår som en integrerad del i vårt ledningssystem. Miljöansvarig är Oscar Weurmann Presentationen innehåller: Vår vägvisare för miljö Beskrivning

Läs mer

Policy och riktlinjer för inköp vid SLU

Policy och riktlinjer för inköp vid SLU 1(3) DNR: SLU ua 2014.2.4.4-3549 Exp. den: 2014-09-22 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Ekonomiadministration, upphandling, stiftelser och bolag Dokumenttyp: Policy samt riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli:

Läs mer

Etiska och sociala krav vid Upphandling

Etiska och sociala krav vid Upphandling Etiska och sociala krav vid Upphandling Rolf Robèrt Etiska och sociala krav - bakgrund Rättsläget avseende möjligheten att ställa etiska och sociala krav i samband med offentlig upphandling har länge varit

Läs mer