schaktning i områden utfyllda med formsand

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "schaktning i områden utfyllda med formsand"

Transkript

1 schaktning i områden utfyllda med formsand MILJÖSAMVERKAN ÖSTRA SKARABORG BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON FAX E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS Foto. Patrik Svedberg Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 10 december 2014, 67.

2 Inledning Miljösamverkan östra Skaraborg har i samarbete med Volvo Powertrain AB tagit fram denna vägledning. Syftet är att säkerställa en miljömässigt korrekt hantering av formsand i samband med schaktarbeten och samtidigt underlätta för markägare och entreprenörer i deras arbete. Sammantaget är avsikten att underlätta för ett hållbart och resurseffektivt byggande. Vägledningen bygger på de erfarenheter och undersökningar som gjorts av formsanden och slaggranulatet och dess hantering. Formsand från Volvo Powertrain i Skövde Fonnsand och slaggranulat är avfall som genereras från gjuteriverksamheten vid Volvo Powertrain. Avfallen har under lång tid använts som konstruktionsmaterial i samband med olika utfyllnader framför allt inom Skövde kommun. Kunskapen om avfallen är god både när det gäller de tekniska och miljömässiga egenskaperna. Utfyllnader och avslutade deponier med formsand finns på ett relativt stort antal platser i Skövde. Dokumentationen över utfyllnader som har gjorts före talet är ofta bristfällig. För utfyllnader gjorda från 1980-talet och framåt är kunskapen bättre eftersom utfyllda områden med formsand och slagg har dokumenterats i samband med utfyllnad. Från mitten av 2000-talet är de utfyllnader som har gjorts väl dokumenterade med anledning av att de handlagts som anmälningsärenden hos miljönärnnden. Vid olika typer av schaktningsarbeten förekommer det att formsand påträffas på hittills okända områden. Ä ven på kända platser finns ofta behov av att utföra schaktarbeten. Sammanfattning av vägledningen Eftersom en del utfyllnader med formsand inte har varit kända har de inte heller kunnat kartläggas. Om man vid markarbeten påträffar formsand och inte med säkerhet vet att förekomsten är känd måste den som ansvarar för schaktningen därför enligt miljöbalken underrätta Miljösamverkan om upptäckten av förorenad mark. På så sätt skapas möjlighet att samla information om sådana markområden. Miljösamverkans ambition är att få en så komplett bild som möjligt av var områden med formsand finns. Syftet är att hålla den samlade informationen tillgänglig för de som behöver den. Är förekomsten av formsand känd av den som schaktar ska anmälan göras senast 6 veckor före det att schaktarbeten påbörjas i själva formsanden. Om formsand påträffas där det tidigare inte varit känt att den finns ska arbetet avbrytas och anmälan göras omedelbart till Miljösamverkan östra Skaraborg. Vägledningens flödesscheman utgör grunden för hur formsanden ska hanteras. Eventuella avsteg från hanteringen ska beslutas av Miljösamverkan östra Skaraborg.

3 Innehållsförteckning Utfyllnader med formsand och slaggran ulat Flödesscheman for ärendehantering... 4 schaktarbeten i områden där den som schaktar känner till att det finns formsand... 4 När formsand påträffas vid schaktarbeten och forekorosten av formsand inte i forväg är känd av den som schaktar... 5 Bilaga l. Blankett att använda vid schaktning i kända områden med formsand.. 6 Bilaga 2. Blanketter att använda när formsand påträffas i områden som tidigare inte varit kända... 7 Bilaga 3. Metod for återfyllning av formsand och slaggranulat... 8 Alternativa metoder for återfyllning av schakt med ledningar och konstruktioner Ledningar och konstruktioner som kan ligga i tät återfyllning... 8 Ledningar och konstruktioner som inte kan ligga i tät återfyllning... 8 Bilaga 4. Grundläggande karaktärisering av formsand (Underlag for deponering)... 9

4 Utfyllnader med formsand och slaggranulat Vid Volvo Powertrain i Skövde tillverkas bland annat dieselmotorer. Vid tillverkningen bildas restprodukter i form av formsand och slaggranulat som enligt miljölagstiftningen betraktas som avfall. Under åren har olika benämningar använts för formsanden såsom gjutsand, gjuterisand och sotsand men de är alltså olika benämningar för samma material. Förutom tvättad sjösand innehåller formsanden lera (bentonit) och stenkolspulver (sot) eller s.k. sotersättningsmedel Den största delen av formsanden återanvänds i processen men eftersom man av tekniska skäl måste tillsätta en viss mängd ny sand till systemet måste motsvarande mängd tas ut i form av ett avfall. slaggranulatet uppkommer i smältprocessen och är ett helt inert material som varit upphettat till över l 500 C. slaggranulaten har dränerande egenskaper medan formsand som packas blir mycket tät beroende på dess innehåll av lera. Fonnsand och slagg har använts för anläggningsändamål i vart fall sedan talet. Vid schaktarbeten påträffas därför ibland utfyllnader med formsand som tidigare inte varit kända. Först från 1980-talet har man mer noggrant dokumenterat var utfyllnaderna gjorts. Kontakta Miljösamverkan östra Skaraborg för mer information. En1igt Avfallsförordningen (SFS 2011 :927) klassas fonnsanden från Volvo Powertrains gjuteri som icke farligt avfall. Detta gäller även om fonnsanden grävs upp ur gjorda utfyllnader. För områden som är utfyllda från ca 2005 och framåt är avfallens totalinnehåll av olika ämnen och lakningsegenskaper väl kända. Denna kunskap finns tillgänglig hos Miljösamverkan östra Skaraborg och denna vägledning baseras på dessa kunskaper. Formsand ca cm D slaggranulat/dränerande material ca. 20 cm c:j Jord Figur l Skiss: Genomskärning av en utfyllnad som prövats enligt miljöskyddslagen eller miljöbalken.

5 Flödesscheman för ärendehantering schaktarbeten i områden där den som schaktar känner till att det finns formsand Vägledning vid planering av schaktning i områden med känd förekomstavformsand där platsen prövats enligt miljöbalken eller miljöskyddslagen Skicka anmälan till Miljösamverkan östra Skaraborg senast 6 veckor före grävning". Använd blanketter enligt bilaga 1. ~ Kan uppgrävda mängder av formsand och slaggranulat helt eller delvis återfyllas dät de togs!j(;!(;!? JA Aterfyll enligt metodbeskrivningen l bilaga s. ' Uppgrävda massor ska hållas materialseparerade för att möjliggöra återanvändning. l anmälan ska den planerade användningen av massorna beskrivas. " För att säkerställa utfyllnadens täthet och dräneringsskikt ska återfyllnad alltid ske enligt metodbeskrivningen i bilaga 3. Detta galler aven om andra massor används för återfyllnad. NEJ Kan överblivna massor, helt eller delvis, läggas på Volvos pågående utfyllnadsområde? Kontakta miljöchefen vid Volvo Powertrain i Skövde. Tel JA ~ f- ~ NEJ Transporttill pågående utfyllnadsområde i separerade fraktioner (formsand resp. granulat). Transport till deponi. Lämna dokumentför karaktärisering av avfall. bilaga 4, till deponln. Figur 2 Beroendepa förutsättningarna på den aktuella platsen kan de olika sätten att hantera formsanden behöva kombineras. Miljösamverkan östra Skaraborg hänvisar till länsstyrelsen för information om vilka deponier som har tillstånd att ta emot avfallet.

6 När formsand påträffas vid schaktarbeten och förekomsten av formsand inte i forväg är känd av den som schaktar Vägledning när formsand påträffas under pågående schaktning och det inte är känt att platsen prövats enligt miljöbalken eller miljöskyddslagen Anmälantill Miljösamverkan östra Skaraborg på blanketten Aterfyll enligt " efterbehandling av metodbeskrivningen i förorenat område" bilaga 3'". enligt bilaga 2 JA Anmäl omgående upptäckt av förorening till Miljösamverkan östra Kan uppgrävda mängder av NEJ Transporttill deponl. Skaraborg' formsand och slaggranulat Lämna dokument för Tei.OS och/eller ~ helt eller delvis återfyllas karaktärisering av avfall, på blankett enligt bilaga 2 där de togs u1m? bilaga 4, till deponin. ("Underrättelse om upptäckt av förorening'') Uppgrävda massor ska hållas materialseparerade för att möjliggöra återanvändning. l anmälan ska den planerade användningen av massorna beskrivas. '" För att säkerställa utfyllnadens täthet och dräneringsskikt ska återfyllnad alltid ske enligt metodbeskrivningen l bliaga 3. Detta gäller även om andra massor används för återfyllnad. Figur 3 Beroende päförutsättningarna på den aktuella platsen kan de olika sätten att hantera formsanden behöva kombineras. Om det, efter anmälan till Milj"ösamverkan östra Skaraborg, visar sig att platsen ändå tidigare är prövad kan hantering ske enligt figur 2. MiljösamYerkan östra skaraborg hänvisar tilllänsstyrelsen for infonnation om vilka deponier som har tillstånd att ta emot avfallet.

7 Bilaga 1. Blankett att använda vid schaktning i kända områden med formsand Blankett för efterbehandling Miljösamverkans blanketter for anmälan av efterbehandling av fororenat område finns på Miljösamverkans webbplats, under Blanketter och Miljöfarliga verksamheter. Hjälp vid ifyllnad av blanketten: Under "Avfallshantering": ange att avfallet har klassats enligt avfallsjörordningen. Under "Om ja, hur kontrolleras att massorna inte är fororenade" ange foljande: Avfallet består av formsand och slaggranulat från Volvo Powertrains verksamhet och är klassificerad som icke farligt avfall. Avfallen är kända av Miljösamverkan östra Skaraborg. Under "Beskriv hanteringen av fororenade massor (ev. sortering, siktning, krossning, kontroll av massornas fororeningsgrad):" ange: Hur massorna ska hanteras och användas. Hur materialseparering sker av formsand och slaggranulat Hur mycket som beräknas användas for återfyllning. Om och i så fall vilka mängder som kan läggas på en pågående utfyllnad hos Volvo Powertrain. Hur mycket som ska deponeras och var detta ska ske.

8 Bilaga 2. Blanketter att använda när formsand påträffas i områden som tidigare inte varit kända Blankett för upptäckt av förorening Miljösamverkans blankett för anmälan av underrättelse om upptäckt av förorening i mark, vatten eller byggnad finns på Miljösamverkans webbplats, under Blanketter och Miljöfarliga verksamheter. Hjälp vid ifyllnad av blanketten Under "Typ av förorening": angeformsand och slaggranulatfrån Volvos verksamhet Blankett för efterbehandling Miljösamverkans blankett för anmälan av efterbehandling av förorenat område finns på Miljösamverkans webbplats, under Blanketter och Miljöfarliga verksamheter. Hjälp vid ifyllnad av blanketten: Under "Avfallshantering": ange att avfallet klassats enligt avfallsforordningen. Under "Om ja, hur kontrolleras att massorna inte är förorenade", ange: Avfallet består av formsand och slaggranulat från Volvo Powertrains verksamhet och är klassificerad som icke farligt avfall. Avfallen är kända av Miljösamverkan östra Skaraborg. Under "Beskriv hanteringen av förorenade massor (ev. sortering, siktning, krossning, kontroll av massornas föroreningsgrad):" ange: Hur massorna ska hanteras och användas. Hur materialseparering sker av formsand och slaggranulat Hur mycket som beräknas användas för återfyllning. Hur mycket som ska deponeras och var detta ska ske.

9 Bilaga 3. Metod för återfyllning av formsand och slaggranulat Här beskrivs metoden får hur formsand och granulat hanteras vid schaktning får anläggningsarbeten där materialen återfårs där de påträffades. För att säkerställa utfyllnadens täthet och dräneringsskikt ska återfyllnad alltid ske enligt denna metodbeskrivning. Detta gäller även om andra massor används för återfyllnad. Det är viktigt att bibehålla de ursprungliga lagren med kompakterad formsand och dräneringsskikt (granulat). slaggranulaten läggs som dräneringsskikt Under fårutsättning att den uppgrävda formsanden är helt fri från slaggranulat eller annat dränerande material kan det vara aktuellt med återfyllning. schaktningen ska då utföras i enlighet med något av nedanstående alternativ. Därmed bibehålls en packad yta med en packningsgrad som är minst 70 % motsvarande 1,5 ton!m 3. Vid tillfållig uppläggning av formsand for återfyllning ska verksamhetsutövaren se till att sanden förvaras skyddad från nederbörd så att dess ursprungliga vattenkvot behålls. Om fukten bibehålls i formsanden undviks även problem med damning. Alternativa metoder för återfyllning av schakt med ledningar och konstruktioner Ledningar och konstruktioner som kan ligga i tät återfyllning a) Schakten återfylls med aktuell formsand och eventuell annat och ej förorenat material som bedöms lämpligt i samråd med Miljösamverkan östra Skaraborg. Anvisningar for återfyllnad finns även i Anläggnings AMA 1 Formsanden packas med vibratorplatta enligt kraven i Anläggnings-AMA. b) Återfyllningen avslutas med dränerande material och med minst 50 cm skyddsskikt Ledningar ocft konstruktioner som inte kan ligga i tät återfyllning a) Tätheten hos schaktbotten (formsand) i horisontella ledningsgravar återställs efter schaktarbetet genom packning med vibratorplatta enligt kraven i Anläggnings-AMA och avrinningsmöjligheter säkerställs. b) Schaktet återfylls med dränerande material och lutningsförhållandena säkras så att vatten som infiltrerar tillledningsgraven kan avrinna fritt och uppbyggnad av fri vattenyta förhindras. c) skyddsskiktet återställs efter avslutade schaktarbeten. 1 Återfyllning av schakter utförs enligt AMA Anläggning 10, kod CEC. 72, Strömningsavskärande fyllning med bentonitblandad sand. Detta innebär att fyllningen ska ansluta tätt mot ledningar och mot ledningsgravs väggar och botten, dvs. formsand återanvänds såväl tillledningsbädden som till kringfyllning och resterande fyllning. All återfylld formsand ska packas enligt tabell CE/4 som material av typ 4, tabell CEll. Tabellerna återfinns i AMA Anläggning 10.

10 Bilaga 4. Grundläggande karaktärisering av formsand (Underlag för deponering) Grundläggande karaktärisering enligt 5, NFS 2004: lo Lämna denna infonnation till den som ansvarar får den deponi som fonnsanden lämnas till. la. Avfallets ursprung: Förbrukad formsand och slagg från Volvo Powertrains gjuteri som använts för anläggnings ändamål. lb. Nuvarande avfallsproducents identitet Företag: Adress: Postnr och ort:..... Telefon: Org nr:.... Kontaktperson: Process som gett upphov till avfallet: schaktarbeten i utfyllt område 3. Behandling som avfallet genomgått: Sortering 4. Avfallets sammansättning och dess utlakningsegenskaper (vad gäller utlakningsegenskaper ska dessa anges om detta inte undersökts tidigare): Förbrukad fonnsand med innehåll av lera och stenkol/stenkolsersättning (alternativt även slagg) 5. Avfallets lukt, färg och fysikaliska form: Svart sand (och slagg) med ingen eller svag lukt. 6. A vfallskoder: l O (fonnsand) och l O (ugnsslagg) 7. Deponityper enligt NFS 2004:10: Deponi får icke farligt avfall. 8. Behöver extra säkerhetsåtgärder för deponin vidtas? Undvik dammande hantering 9. Möjlighet till ev. materialutnyttjande/återvinning: Återfyllnad i ledningsschakt där fonnsanden påträffades och/eller användning vid annat pågående uppläggningsområde får formsand.

11 10. Variationer i materialets sammansättning: Förutom formsand innehåller avfallet ca 3-8% lera (bentonit) och 3-5% kol eller sotersättningsmedel samt ugnsslagg + diverse föroreningar från gjuteriprocessen. Ort och datu1n: Avfallsproducentens underskrift:

12 Hertig Johans torg 2, Skövde

Alternativt faxas till 031-61 84 01 eller scannas och skickas via e-post till tekniskt.saljstod@renova.se

Alternativt faxas till 031-61 84 01 eller scannas och skickas via e-post till tekniskt.saljstod@renova.se GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV AVFALL TILL DEPONI Denna blankett grundar sig på NFS 2004:10 (Naturvårdsverkets föreskrifter om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid anläggningar

Läs mer

Frågor kan ställas till tekniskt säljstöd, Renova (031-61 80 00) eller till er tillsynsmyndighet.

Frågor kan ställas till tekniskt säljstöd, Renova (031-61 80 00) eller till er tillsynsmyndighet. GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV ASBESTAVFALL TILL DEPONI Denna blankett grundar sig på NFS 2004:10 (Naturvårdsverkets föreskrifter om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid

Läs mer

PR-Slamsugning AB Utgåva 1, 2007-12-17

PR-Slamsugning AB Utgåva 1, 2007-12-17 BLANKETT FÖR GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV AVFALL SOM SKA DEPONERAS Datum. Avfallsproducent Namn Adress Organisationsnummer Postnummer Kontaktperson Postort Telefonnummer Beskrivning av avfall Karakteriseringen

Läs mer

Avfallsfrågor. -vad ska vara gjort, när och hur? LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALAND Gudrun Magnusson Miljösamverkan 1 sept 2004

Avfallsfrågor. -vad ska vara gjort, när och hur? LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALAND Gudrun Magnusson Miljösamverkan 1 sept 2004 Avfallsfrågor -vad ska vara gjort, när och hur? LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALAND Gudrun Magnusson Miljösamverkan 1 sept 2004 Deponering av organiskt material förbjudet (DF) Avfallsproducenten skall klassificera

Läs mer

Transportör: Adress: Postnr: Ort: Avfallsentreprenör: Adress: Postnr: Ort: Annan Om annan, ange vad:

Transportör: Adress: Postnr: Ort: Avfallsentreprenör: Adress: Postnr: Ort: Annan Om annan, ange vad: Ifylles av Atleverket Atleverkets löpnummer. : Behandlat av: Avfallsdeklaration för grundläggande karakterisering av deponiavfall Gäller endast icke-farligt avfall samt asbest som ska deponeras Faxa ifylld

Läs mer

Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras

Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras MÅS 3.5.3 1 (5) Referens nr. Avfallstyp Datum Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras 1. Avfallsproducent och avfallets ursprung (5 1 punkten) Datum Platsnummer Företag Org.nummer Postadress

Läs mer

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338 Miljöinspektör: Therese Andersson Tfn: 0481-453 82 E-post: therese.andersson@nybro.se 2015-02-16 MY2014.2338 Sluttäckning deponi Beslut Myndighetsnämnden i Nybro kommun (nedan förkortad MYN) har inga invändningar

Läs mer

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Att kunna återanvända och återvinna avfall som anläggningsmaterial är positivt ur miljösynpunkt. Det kan röra sig om schaktmassor, en

Läs mer

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00)

Kommunicering via e-post? Kordinater (ange centrumpunkt för punktförorening alt. hörn/noder för förorenat område, SWEREF 15.00) Saneringsanmälan Enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälare Verksamhetsutövare Personnummer/organisationsnummer Gatuadress Postnummer och ort E-postadress Fastighetsbeteckning

Läs mer

Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras.

Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras. 1 (7) Vissa revideringar kan komma att ske efter inkomna synpunkter och då erfarenhet vunnits. Kontakta tillsynsmyndigheten för senaste versionen Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras.

Läs mer

Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall

Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall Sida 1(7) Ansökan om dispens från förbuden att deponera utsorterat brännbart avfall eller organiskt avfall Sökanden Namn Ansökan avser Hushållsavfall från kommun Annat än hushållsavfall vid deponin Postadress

Läs mer

Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras. 1. Avfallsproducent och avfallets ursprung (5 1 punkten)

Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras. 1. Avfallsproducent och avfallets ursprung (5 1 punkten) Exempel på blankett Grundläggande karakterisering finns på www.o.lst.se Grundläggande karakterisering av avfall som ska deponeras 1. Avfallsproducent och avfallets ursprung (5 1 punkten) Datum Nr Företag

Läs mer

PROJEKTERINGS-PM GEOTEKNIK. Geoteknisk utredning för ny VA-ledning och ny väg (Etapp 1) i Svärtinge Skogsbacke, Norrköping Kommun 2014-09-15

PROJEKTERINGS-PM GEOTEKNIK. Geoteknisk utredning för ny VA-ledning och ny väg (Etapp 1) i Svärtinge Skogsbacke, Norrköping Kommun 2014-09-15 PROJEKTERINGS-PM GEOTEKNIK Geoteknisk utredning för ny VA-ledning och ny väg (Etapp 1) i Svärtinge, Norrköping Kommun 2014-09-15 Upprättad av: Christopher Roxström Granskad av: Christina Berglund Godkänd

Läs mer

LÄGGNINGSANVISNINGAR FÖR BETONGRÖR OCH BRUNNAR MODERNT LEDNINGSBYGGE MED BETONGRÖR

LÄGGNINGSANVISNINGAR FÖR BETONGRÖR OCH BRUNNAR MODERNT LEDNINGSBYGGE MED BETONGRÖR LÄGGNINGSANVISNINGAR FÖR BETONGRÖR OCH BRUNNAR MODERNT LEDNINGSBYGGE MED BETONGRÖR 2 Inledning Detta häfte innehåller grundläggande information och beskriver kortfattat de viktigaste momenten kring rörläggning

Läs mer

Omholmens reningsverk

Omholmens reningsverk Sotenäs kommun Göteborg 2010-03-25 Datum 2010-03-25 Uppdragsnummer 61461038379 Tomas Trapp Tomas Trapp Jimmy Aradi Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR SCHAKTNINGSARBETEN I GATUMARK

ANVISNINGAR FÖR SCHAKTNINGSARBETEN I GATUMARK ANVISNINGAR FÖR SCHAKTNINGSARBETEN I GATUMARK Vid intrång exempelvis schaktning i allmän platsmark/gatumark skall tillstånd finnas. Ansvarig förvaltning, verk, företag, fastighetsägare eller privatperson,

Läs mer

PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin

PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin 2014-01-16 PM: Sluttäckning av Toverumsdeponin Information om sluttäckningsarbeten av Toverum Toverumsdeponin har varit aktiv sedan slutet av 60-talet fram till 2005. Avfall som deponerats är bland annat

Läs mer

Geotekniskt PM 1. Översiktlig geoteknisk undersökning för detaljplan. Gullbranna 1:13 mfl, Halmstads kommun 2014-04-04

Geotekniskt PM 1. Översiktlig geoteknisk undersökning för detaljplan. Gullbranna 1:13 mfl, Halmstads kommun 2014-04-04 Geotekniskt PM 1 2014-04-04 Upprättad av: Sayle Shamun Granskad av: Sven-Åke Öhman Godkänd av: Fredrik Stenfeldt GEOTEKNISKT PM 1 Kund Sindeman Byggnads AB Att: Jon E Sindeman Propellervägen 4 B 183 62

Läs mer

Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald

Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald Efterbehandling Att återskapa markområden och möjliggöra biologisk mångfald Två av Bolidens efterbehandlingar. På föregående sida ses den sjö som numera täcker Långselegruvan och här syns det vattentäckta

Läs mer

Vid klagomål på en störning kommer en kopia på denna blankett att skickas till fastighetsägaren/verksamhetsutövaren/den störande.

Vid klagomål på en störning kommer en kopia på denna blankett att skickas till fastighetsägaren/verksamhetsutövaren/den störande. Miljö- och byggnämnden KLAGOMÅL PÅ STÖRNING Enligt miljöbalken avseende olägenhet för människors hälsa eller miljön UB.11 VER.1 1(5) Miljö- och byggavdelningen Att sändas till: tel: 040-43 90 00 Miljö-

Läs mer

FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD

FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD PM GEOTEKNIK FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD 2013-07-01 Innehållsförteckning 1 Objekt... 4 2 Ändamål... 4 3 Underlag för PM... 5 4 Befintliga förhållanden... 5 5 Geotekniska förhållanden... 5 6 Hydrogeologiska

Läs mer

Yttrande angående remiss gällande tillsynsansvar för förorenade områden

Yttrande angående remiss gällande tillsynsansvar för förorenade områden 1 (4) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2015-02-10 2014-007140- MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 4 mars 2015 Adressat: m.registrator@regeringskansliet.se christina.malmros@regeringskansliet.se

Läs mer

ANVISNINGAR Grävning i allmän mark

ANVISNINGAR Grävning i allmän mark ANVISNINGAR Grävning i allmän mark 2014-04-29 Rev 2015-06-25 INLEDNING Allmän mark används till anläggningar som är till nytta för kommunens innevånare. På ytan finns t ex gator, vägar och parker, och

Läs mer

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET

ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET ANMÄLAN AV MILJÖFARLIG VERKSAMHET 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Om ni ska starta miljöfarlig verksamhet måste ni lämna in en anmälan till samhällsnämnden.

Läs mer

Avfall från verksamheter. Hörby 2009. Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi HÖRBY KOMMUN

Avfall från verksamheter. Hörby 2009. Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi HÖRBY KOMMUN Avfall från verksamheter Hörby 2009 Sortering av brännbart avfall från annat avfall samt karakterisering av avfall till deponi RAPPORT 2010-2 Sid 2 Inledning Under 2008-2009 har Miljösamverkan Skåne bedrivit

Läs mer

ÅRJÄNGS KOMMUN SILBODALSKOLAN HÖGSTADIESKOLA GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK. Örebro 2013-04-25. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro

ÅRJÄNGS KOMMUN SILBODALSKOLAN HÖGSTADIESKOLA GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK. Örebro 2013-04-25. WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro ÅRJÄNGS KOMMUN SILBODALSKOLAN HÖGSTADIESKOLA GEOTEKNISK UTREDNING TEKNISK PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 010/722 50 00 2 ÅRJÄNGS KOMMUN SILBODALSKOLAN

Läs mer

AVFALLSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2025

AVFALLSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2025 YDRE KOMMUN AVFALLSPLAN FÖR PERIODEN 2015-2025 KORTVERSION BESLUTAD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-06-22 Alla varor som köps och används blir så småningom avfall. Ju mer varor vi konsumerar, desto mer avfall

Läs mer

Mottagningsregler. Blåbergets avfallsanläggning

Mottagningsregler. Blåbergets avfallsanläggning Mottagningsregler Blåbergets avfallsanläggning Verksamheten Blåbergets avfallsanläggning drivs av Sundsvall Energi. Verksamheten består av sortering, mellanlagring, bränsleproduktion och deponering. Vi

Läs mer

PM Planeringsunderlag Geoteknik. Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla 2014-08-13. Upprättad av: Charlotte Andersson Granskad av: Ulrika Isacsson

PM Planeringsunderlag Geoteknik. Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla 2014-08-13. Upprättad av: Charlotte Andersson Granskad av: Ulrika Isacsson Geoteknik Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla 2014-08-13 Upprättad av: Charlotte Andersson Granskad av: Ulrika Isacsson Geoteknik Detaljplan för Kv Eol 2, Uddevalla Kund Länsförsäkringar i Göteborg och

Läs mer

Grundläggande karakterisering av farligt avfall till deponi

Grundläggande karakterisering av farligt avfall till deponi Grundläggande karakterisering av farligt avfall till deponi Grundläggande karakterisering av avfall utförs av avfallsproducenten. Denna blankett gäller för farligt avfall. Om avfallet klassas som icke-farligt

Läs mer

Uponor Tryckrörssystem

Uponor Tryckrörssystem Uponor Tryckrörssystem 1 2013 33001 Inledning Uponor tryckrörssystem i plast används för transport av tryckvatten, spillvatten och gas. Med plaströr får man ett rörsystem med mycket stor styrka och flexibilitet,

Läs mer

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-18 2012-08-29

MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-18 2012-08-29 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-18 Plats och tid Miljökontoret, Orsa kommun kl 08.00 11.00 Beslutande Hans Nahlbom (S) Ordförande Christina Bröms (C), Karin Finnpers-Wahlund (C) Gunnar Nilsson (S)

Läs mer

Föreskrifter och AR om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall (NFS 2004:4) Ersätter NFS 2001:17 Hantering av brännbart avfall

Föreskrifter och AR om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall (NFS 2004:4) Ersätter NFS 2001:17 Hantering av brännbart avfall Föreskrifter och AR om hantering av brännbart avfall och organiskt avfall (NFS 2004:4) Ersätter NFS 2001:17 Hantering av brännbart avfall Sortering av brännbart avfall Undantag Dispenser 04-12-03 1 Undantag

Läs mer

Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar

Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar 1 (7) Miljö- och byggkontoret April 2005 Bo Jernberg PM Användning av LB-ugnsslagg från stålverket i Smedjebacken Bakgrund och förutsättningar I Stålverket i Smedjebacken, Fundia Special Bar AB, tillverkas

Läs mer

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Skövde kommun, Miljöförvaltningen Östra Skaraborg,

Läs mer

Västerråda 2:25 m.fl Mellerud Detaljplan Geoteknik Utvärderingar, beräkningar och bedömningar PM 2011-11-03 Arb.nr: U11084

Västerråda 2:25 m.fl Mellerud Detaljplan Geoteknik Utvärderingar, beräkningar och bedömningar PM 2011-11-03 Arb.nr: U11084 Västerråda 2:25 m.fl Mellerud Detaljplan Geoteknik Utvärderingar, beräkningar och bedömningar PM 2011-11-03 Arb.nr: U11084 Uddevalla 2011-11-03 Bohusgeo AB Tobias Thorén Uppdragsansvarig tobias@bohusgeo.se

Läs mer

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun

Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Kompletterande miljöteknisk markundersökning vid Djursholms f.d. Elverk, Danderyds kommun Upprättat: Mikael Pyyny, Hifab AB Granskat: Åsa Sand, Hifab AB Datum: 2006-08-21 Uppdragsnummer: 310 893 Envipro

Läs mer

AVTAL om konstverk som Moderna Museet deponerar på museer och liknande institutioner

AVTAL om konstverk som Moderna Museet deponerar på museer och liknande institutioner AVTAL om konstverk som deponerar på museer och liknande institutioner Avtalsparter: (nedan kallad MM ) org. nr. 2021005091 och X Museum (nedan kallad låntagaren ) Avtal beträffande föremål enligt bifogad

Läs mer

Underlag till schaktplan

Underlag till schaktplan Datum 2015-02-10 Uppdrag Beställare Från Till nummer Komplettering avseende anmälan om efterbehandling, Karlholms strand Karlholm Utveckling KB Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan 21 104 62 Stockholm

Läs mer

Allmänna villkor för schaktning i kommunal mark

Allmänna villkor för schaktning i kommunal mark Allmänna villkor för schaktning i kommunal mark Schakttillstånd Sökande göres uppmärksam på att ett beviljat schakttillståndet inte befriar från skyldighet att inhämta ytterligare erforderliga tillstånd

Läs mer

För bättre trafiksäkerhet. Blomlådor i gatan

För bättre trafiksäkerhet. Blomlådor i gatan För bättre trafiksäkerhet. Blomlådor i gatan Enköpings kommun Blomlådor för bättre trafiksäkerhet! Boende har möjligheten att ställa ut blomlådor på sin gata för att minska bilarnas hastighet. Vilka krav

Läs mer

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd

Ny verksamhet Befintlig verksamhet Avslutande av verksamhet Annat. byggomiljokontoret@norrkoping.se Bygg- och miljökontoret Miljö- och hälsoskydd Administrativa uppgifter 1(8) ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET - Enligt 9 kap. 6 i miljöbalken samt 10 i miljöprövningsförordningen (2013:251) Anläggning, namn Organisations- eller personnummer Kund-ID

Läs mer

Anvisning gällande förskrivning av specialanpassad medicinteknisk produkt:

Anvisning gällande förskrivning av specialanpassad medicinteknisk produkt: Sidan 1 av 6 Specialanpassade medicintekniska produkter 2006-04-12 Anvisning gällande förskrivning av specialanpassad medicinteknisk produkt: Arbetet ska baseras på en skriftlig anvisning och att produkten

Läs mer

Träd & Dagvatten. Stockholm Stad Trafikkontoret

Träd & Dagvatten. Stockholm Stad Trafikkontoret Träd & Dagvatten Örjan Stål VIÖSAB orjan.stal@viosab.se Björn Embrén Trädexpert Stockholm Stad Trafikkontoret bjorn.embren@stockholm.se Fungerar gröna infiltrationstråk som bra växtbäddar för träd? Varför

Läs mer

Anmälan muddring i Hårte Fiskehamn

Anmälan muddring i Hårte Fiskehamn Anmälan muddring i Hårte Fiskehamn 2013-04-14 Hårte fiskehamnsförening upa /Staffan Berg, ordförande Anmälan vattenverksamhet Reviderad 2012-04-05 Länsstyrelsen i Gävleborgs län 801 70 Gävle Anmälan, muddring

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN HUSBEHOVSTÄKT. Jag som söker samråd är markägare entreprenör konsult / ombud arrendator annat

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN HUSBEHOVSTÄKT. Jag som söker samråd är markägare entreprenör konsult / ombud arrendator annat Miljö-, bygg- och räddningsnämnden Information om t ex natur- och kulturvärden som berörs av det planerade arbetet kan fås via Länsstyrelsen karttjänst Östgötakartan http://ext-webbgis.lansstyrelsen.se/ostragotaland/ostgotakartan

Läs mer

Bestämmelser för arbeten på kommunal mark

Bestämmelser för arbeten på kommunal mark Bestämmelser för arbeten på kommunal mark TEKNISKA KONTORET Avdelning gata/park Uppdaterad December 2015 Bestämmelser för arbeten på kommunal mark Framtaget av tekniska kontoret, gata/park, 2008 Uppdaterad

Läs mer

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan

Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan Bilaga 11 1(8) Miljöbedömning för Kristinehamns kommuns avfallsplan När en plan eller ett program upprättas, vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, ska enligt miljöbalken (1998:808)

Läs mer

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD AVF VFALLSHANTERING hos verksamheter INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERA RÄTT FRÅN BÖRJAN...SID 1 LAGSTIFTNING...SID 2 SORTERING AV AVFALL...SID 3 HUSHÅLLSAVFALL...SID 4 FARLIGT AVFALL...SID

Läs mer

Om inget annat anges i dessa grävningsbestämmelser ska allt grävarbete utföras enligt senaste AMA Anläggning för anläggningsarbeten.

Om inget annat anges i dessa grävningsbestämmelser ska allt grävarbete utföras enligt senaste AMA Anläggning för anläggningsarbeten. Regler för schakt i allmän mark. 2015-03-30 Allmänt Dessa regler gäller schakt inom kommunens väghållningsområde och där Kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för grönyteskötseln. Vägföreningar och

Läs mer

Tänk på det här innan du gräver

Tänk på det här innan du gräver Tänk på det här innan du gräver Foto: Jönköpings kommun 2018 10 03 Du som är gräventreprenör, har åkeriverksamhet, är fastighetsförvaltare och som arbetar med schaktmassor kan på olika sätt bidra till

Läs mer

PM Geoteknik Kv. Flugsvampen 1 Lidköpings Kommun

PM Geoteknik Kv. Flugsvampen 1 Lidköpings Kommun PM Geoteknik Kv. Flugsvampen 1 Lidköpings Kommun Datum: 2015-01-15 Rev. Datum: Uppdragsnummer: 515-794 Upprättad av: Peter Nilsson, Johan Ericsson BG&M Konsult AB, Rådmansgatan 24, 541 45 Skövde Kv. Flugsvampen

Läs mer

1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken

1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken Uppdragsnr: 10095928 1 (7) PM Kommentarer till periodisk besiktning av RagnSells, Fagerliden deponi och avfallsanläggning 2011 1 Allmänna 1.1 Syftet med en periodisk besiktning enligt miljöbalken Med besiktning

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2004:10) om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid

Läs mer

GRÄVNING I ALLMÄN PLATSMARK

GRÄVNING I ALLMÄN PLATSMARK Tekniska kontoret Föreskrift Antagen av KF 1(6) GRÄVNING I ALLMÄN PLATSMARK 2 Dessa föreskrifter har tillkommit för att inom Bengtsfors kommuns väghållningsområde reglera förhållandena mellan kommunens

Läs mer

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ANMÄLAN OM EFTERBEHANDLING AV ETT FÖRORENAT OMRÅDE (enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 Skövde Fastighetsägare

Läs mer

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken

Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken Anmälan om ändring av verksamhet enligt miljöbalken 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Mellanlagring av avfall, Östra Hamnen, Halmstad Halmstads Energi och Miljö AB 2012-07-11

Läs mer

Administrativa uppgifter

Administrativa uppgifter Insändes till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggning, namn Besöksadress

Läs mer

Fastighet och sökande/anmälare

Fastighet och sökande/anmälare ANMÄLNINGSBLANKETT Datum Sid 1 (5) Bygg- och miljöförvaltningen Box 66 742 21 Östhammar byggochmiljo@osthammar.se Fastighet och sökande/anmälare Fastighetsbeteckning Fastighetsägare (om annan än sökande)

Läs mer

Provgropar intill Arbogaåns stenskodda åbrink

Provgropar intill Arbogaåns stenskodda åbrink Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:100 Provgropar intill Arbogaåns stenskodda åbrink Arkeologisk antikvarisk kontroll Fornlämning Arboga 34:1 Kv. Herrgården Arboga stadsförsamling Arboga kommun Västmanlands

Läs mer

Ansvar för föroreningsskada. Sara Lundquist

Ansvar för föroreningsskada. Sara Lundquist Ansvar för föroreningsskada Sara Lundquist 10 kapitlet miljöbalken Tillämpligt om föroreningsskada finns Huvudregeln är att den som förorenat också ska avhjälpa. (10:2 MB) Vad är avhjälpande? Utredning,

Läs mer

Mottagningsregler. Blåbergets avfallsanläggning

Mottagningsregler. Blåbergets avfallsanläggning Mottagningsregler Blåbergets avfallsanläggning Verksamheten Blåbergets avfallsanläggning drivs av Sundsvall Energi. Verksamheten består av sortering, mellanlagring, bränsleproduktion och deponering. På

Läs mer

CLP-förordning, vad innebär det? Grundläggande karakterisering av jordmassor

CLP-förordning, vad innebär det? Grundläggande karakterisering av jordmassor Grundläggande karakterisering av jordmassor Sami Serti Citres AB Tfn: 0734 12 64 88 E-post: sami.serti@citres.se Avfall Sveriges rekommenderade haltgränser för klassificering av förorenade massor som farligt

Läs mer

Renoveringsblankett BRF Stugan 4 S:t Göransgatan 146-152

Renoveringsblankett BRF Stugan 4 S:t Göransgatan 146-152 Medlem/Bostadsrättsinnehavare Namn Lägenhetsnummer Adress Post nr Ort Telefonnummer Mailadress Mobilnummer Renoveringsblankett inlämnas till styrelsen i god tid (senast 2 veckor) innan planerade åtgärder

Läs mer

Process Guide Rensmuddring

Process Guide Rensmuddring COPENHAGEN MALMÖ PORT AB Process Guide Rensmuddring Myndighetsgodkännande i Sveriges Hamnar 2013-07-04 Innehåll 1. Generellt om beslutsordning... 1 2. Rensmuddring... 1 3. Utfyllnad av muddermassor på

Läs mer

Att söka tillstånd. 2. Samråd

Att söka tillstånd. 2. Samråd Bilaga 1 Att söka tillstånd Arbete pågår inom MPD-nätverket med att ta fram en länsstyrelsegemensam informationsbroschyr Att söka tillstånd. Miljösamverkan Sveriges projekt Samråd enligt 6 kap. miljöbalken

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN HÖVIKSNÄS. Geoteknisk utredning

TJÖRNS KOMMUN HÖVIKSNÄS. Geoteknisk utredning TJÖRNS KOMMUN HÖVIKSNÄS Geoteknisk utredning PM angående markförhållanden och grundläggningsförutsättningar för planerade enbostadshus Projekteringsunderlag Göteborg 2008-07-04 Ärende nr. 08-069 Handläggare

Läs mer

Checklista bygg- och rivningsavfall

Checklista bygg- och rivningsavfall BILAGA 4 Checklista vid inspektion av bygg- och rivningsavfall Checklista bygg- och rivningsavfall A. Allmänna uppgifter Kommun Datum 1. Ärendet avser: Rivning Ombyggnation 2. Fastighetsbeteckning 3. BN:s

Läs mer

Miljöinformation för Skanska Sveriges underentreprenörer. Kortfattad information om våra generella miljökrav

Miljöinformation för Skanska Sveriges underentreprenörer. Kortfattad information om våra generella miljökrav Miljöinformation för Skanska Sveriges underentreprenörer Kortfattad information om våra generella miljökrav Denna broschyr riktar sig till dig som arbetar som underentreprenör åt Skanska Sverige. Här hittar

Läs mer

Ledningsarbeten i Svista

Ledningsarbeten i Svista UV RAPPORT 2013:20 ARKEOLOGISK FÖRUNERSÖKNING I FORM AV SCHAKTÖVERVAKNING Ledningsarbeten i Svista Södermanland; Eskilstuna socken; Grönsta 2:2 2:5 och 2:6; Eskilstuna 519:1 3 Louise Evanni UV RAPPORT

Läs mer

Ansökan om tillstånd Landskapsbildsskydd enligt 19 naturvårdslagen i dess lydelse före 1975

Ansökan om tillstånd Landskapsbildsskydd enligt 19 naturvårdslagen i dess lydelse före 1975 Ansökan om tillstånd Information Landskapsbildsskydd är ett skydd för landskapsbilden med stöd av 19 naturvårdslagen i dess lydelse före den 1 januari. Landskapsbildsskyddet infördes innan begreppet riksintresse

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR SCHAKTNING/TRYCKNING m.m. I ALLMÄN PLATSMARK SOM ÖREBRO KOMMUN ÄR ÄGARE TILL

BESTÄMMELSER FÖR SCHAKTNING/TRYCKNING m.m. I ALLMÄN PLATSMARK SOM ÖREBRO KOMMUN ÄR ÄGARE TILL Tn 2/2013 BESTÄMMELSER FÖR SCHAKTNING/TRYCKNING m.m. I ALLMÄN PLATSMARK SOM ÖREBRO KOMMUN ÄR ÄGARE TILL Antagen av Tekniska nämnden 2014-12-17 Innehållsförteckning Bestämmelser för schaktning/tryckning

Läs mer

Ansökan om tillstånd för enskild avloppsanläggning (enligt 13 och 14 förordningen (1998:8999) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Ansökan om tillstånd för enskild avloppsanläggning (enligt 13 och 14 förordningen (1998:8999) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Ansökan om tillstånd för enskild avloppsanläggning (enligt 13 och 14 förordningen (1998:8999) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Uppgifter om fastigheten Fastighetsbeteckning (obligatorisk uppgift)

Läs mer

Upptäckt av förorenade jordmassor med kvicksilver i fri fas EKA Bengtsfors 2007. Projektstatus rapport nr 6

Upptäckt av förorenade jordmassor med kvicksilver i fri fas EKA Bengtsfors 2007. Projektstatus rapport nr 6 Upptäckt av förorenade jordmassor med kvicksilver i fri fas EKA Bengtsfors 2007 2007-10-29 Projektstatus rapport nr 6 Författad av Fredrik Hansson, Empirikon AB 1 Göran Nilsson, Hifab AB 2 1 Projektledning

Läs mer

PROJEKTERINGSUNDERLAG GEOTEKNIK

PROJEKTERINGSUNDERLAG GEOTEKNIK PROJEKTERINGSUNDERLAG GEOTEKNIK JÄRNVÄGSGATAN, MULLSJÖ 2015-10-23 Inledning Föreliggande Projekteringsunderlag behandlar projekteringsförutsättningar avseende geoteknik och grundvatten för rubr. objekt.

Läs mer

3 Genomförande 3 HÄRNÖSANDSKOMMUN FÖRESKRIFTER FÖR LEDNINGSARBETEN I GATA L1G 1998. Innehåll. Sid. O Allmänt 1. 1 Tillstånd 1,2

3 Genomförande 3 HÄRNÖSANDSKOMMUN FÖRESKRIFTER FÖR LEDNINGSARBETEN I GATA L1G 1998. Innehåll. Sid. O Allmänt 1. 1 Tillstånd 1,2 FÖRESKRIFTER FÖR LEDNINGSARBETEN I GATA Innehåll Sid. O Allmänt 1 1 Tillstånd 1,2 2 Allmänna föreskrifter 2 3 Genomförande 3 4 Schaktning 3 5 Aterfyllning 4, 5 6 Aterställning 5, 6 7 Kontroll och besiktning

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden. ANMÄLAN om kompostering och spridning av latrin och/eller lagring och spridning av urin enligt 38 Avfallsförordning 2001:1063

Bygg- och Miljönämnden. ANMÄLAN om kompostering och spridning av latrin och/eller lagring och spridning av urin enligt 38 Avfallsförordning 2001:1063 Bygg- och Miljönämnden ANMÄLAN om kompostering och spridning av latrin och/eller lagring och spridning av urin enligt 38 Avfallsförordning 2001:1063 Kompostering och spridning av latrin Lagring och spridning

Läs mer

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3

BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 PLATS FÖR LEVERANTÖRENS LOGOTYP 1 Grunddata Produktidentifikation Varunamn AquaTeam Ny deklaration Ändrad deklaration Upprättad/ändrad den 2010-09-03 BYGGVARUDEKLARATION BVD 3 enligt Kretsloppsrådets riktlinjer

Läs mer

Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd MILJÖFÖRVALTNINGEN Anmälan om bassängbad Enligt 38 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälningsplikt enligt miljöbalken Den som avser att driva bassängbad för allmänheten

Läs mer

Upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken Anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Organisationsnummer/Personnummer

Upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken Anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Organisationsnummer/Personnummer Anmälan om avhjälpande åtgärder eller grävarbeten i förorenad jord med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (efterbehandling av ett förorenat område)

Läs mer

HÄLLBACKEN ETAPP 4. Geoteknisk deklaration Fastighet 1:276. Framställd för: Luleå kommun RAPPORT. Uppdragsnummer: 1524074

HÄLLBACKEN ETAPP 4. Geoteknisk deklaration Fastighet 1:276. Framställd för: Luleå kommun RAPPORT. Uppdragsnummer: 1524074 HÄLLBACKEN ETAPP 4 Geoteknisk deklaration Fastighet 1:276 Framställd för: Luleå kommun RAPPORT Uppdragsnummer: 1524074 Innehållsförteckning 1.0 ALLMÄNT... 1 2.0 UTFÖRDA UNDERSÖKNINGAR... 1 3.0 GEOTEKNISKA

Läs mer

Anteckna namnet på den person som fyller i blanketten och hans/hennes telefonnummer och e post adress med tanke på eventuella senare förfrågningar.

Anteckna namnet på den person som fyller i blanketten och hans/hennes telefonnummer och e post adress med tanke på eventuella senare förfrågningar. AVFALLSSTATISTIK 2016 Fyll i blanketten i två exemplar. Det ena exemplaret behåller Ni för eventuell senare kontroll och det andra lämnas in till Ålands statistik och utredningsbyrå, PB 1187, AX 22111

Läs mer

DELDOM 2007-02-08 meddelad i Stockholm

DELDOM 2007-02-08 meddelad i Stockholm STOCKHOLMS TINGSRÄTT DELDOM 2007-02-08 meddelad i Stockholm Sid 1 (67) Mål nr SÖKANDE Vafab Miljö AB, 556191-4200 Nyängsleden 721 87 Västerås Ombud: Advokat Mikael Hägglöf Fröberg & Lundholm Advokatbyrå

Läs mer

Övergiven gård i Uggledal, Askim

Övergiven gård i Uggledal, Askim UV VÄST RAPPORT 2001:3 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Övergiven gård i Uggledal, Askim Västergötland, Askim socken, RAÄ 239 Carina Bramstång UV VÄST RAPPORT 2001:3 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING Övergiven gård

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

Namn/Företag. Postnummer och ort. Fastighetsägare Entreprenör Konsult/ombud Arrendator. Fastighetsägare (om annan än sökande)

Namn/Företag. Postnummer och ort. Fastighetsägare Entreprenör Konsult/ombud Arrendator. Fastighetsägare (om annan än sökande) HUSBEHOVSTÄKT Anmälan om samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken 1(3) Ankomststämpel: Sökande Namn/Företag Tel. Postadress Mobiltel. Postnummer och ort Fax Sökanden är Fastighetsägare Entreprenör Konsult/ombud

Läs mer

SWECO KOMPLETTERANDE GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DETALJPLAN, NATIONALARENAN I ÅRE, ÅRE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER: 2444624000 SKI TEAM SWEDEN ALPINE AB

SWECO KOMPLETTERANDE GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DETALJPLAN, NATIONALARENAN I ÅRE, ÅRE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER: 2444624000 SKI TEAM SWEDEN ALPINE AB SWECO SKI TEAM SWEDEN ALPINE AB KOMPLETTERANDE GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DETALJPLAN, NATIONALARENAN I ÅRE, ÅRE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER: 2444624000 PM GEOTEKNIK REV 1 Östersund 2014-10-16 Rev 1 2014-12-04

Läs mer

Oleotop Oljeavskiljare av betong för markförläggning

Oleotop Oljeavskiljare av betong för markförläggning Installationsanvisning Oleotop Oljeavskiljare av betong för markförläggning Innehåll Oljeavskiljare OLEOTOP finns i fyra storleksområden, som skiljer sig åt i uppbyggnad. enna installationsanvisning är

Läs mer

Vilka upplysningar kräver ni (som minimum)? T.ex. är det ett sanerat område (KM, MKM, PSR)? Industriområde? Fyllnadsmassor? Lagringsplats?

Vilka upplysningar kräver ni (som minimum)? T.ex. är det ett sanerat område (KM, MKM, PSR)? Industriområde? Fyllnadsmassor? Lagringsplats? Checklista Checklista del 1 2015-10-14 Del 1, tillsyn: Uppföljning av uppgrävda massors transportkedja och destination. Schaktmassorna kan finnas på den plats där de grävts upp (behöver inte vara en marksanering),

Läs mer

UMEÅ KOMMUN Kv Hoppet 1 och Sofiehem 2:2. Översiktlig geoteknisk undersökning. 2014-11-18 Upprättad av: Torbjörn Karlefors Granskad av: Arvid Lejon

UMEÅ KOMMUN Kv Hoppet 1 och Sofiehem 2:2. Översiktlig geoteknisk undersökning. 2014-11-18 Upprättad av: Torbjörn Karlefors Granskad av: Arvid Lejon UMEÅ KOMMUN Kv Hoppet 1 och Sofiehem 2:2 2014-11-18 Upprättad av: Torbjörn Karlefors Granskad av: Arvid Lejon Handläggare: Torbjörn Karlefors Status: UMEÅ KOMMUN Kv Hoppet 1 och Sofiehem 2:2 KUND Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

PROJEKT. Golfbanor 2012 2012-09-12

PROJEKT. Golfbanor 2012 2012-09-12 PROJEKT Golfbanor 2012 2012-09-12 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Resultat Alla golfbanor

Läs mer

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING

GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING LEGAL#12790049v1 Bilaga 1 GÄLLANDE VILLKOR FÖR STORSKOGENS AVFALLSANLÄGGNING Denna sammanställning avser de villkor och bemyndiganden som gäller för verksamheten vid Storskogens avfallsanläggning. I parentes

Läs mer

ASVT:s Trottex AB:s. Mässa 2015. 24 26 september Solvalla Travbana

ASVT:s Trottex AB:s. Mässa 2015. 24 26 september Solvalla Travbana ASVT:s Trottex AB:s Mässa 2015 24 26 september Solvalla Travbana Travhästauktioner - kom och skapa nya kontakter ASVT:s Trottex AB, Sveriges ledande arrangör av travhästauktioner, bildades i slutet av

Läs mer

Ansökan för lantbrukare om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden

Ansökan för lantbrukare om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden Ansökan för lantbrukare om yrkesmässig spridning och lagring av kemiska bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 54 8 Skövde eller miljoskaraborg@skovde.se

Läs mer

Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com

Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com Härryda kommun Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Teknisk PM Geoteknik Underlag för detaljplan 2012-06-29 Handläggare: i samråd med: Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Grundfix

SÄKERHETSDATABLAD Grundfix Grundfix Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD Grundfix AVSNITT 1: Namnet på ämnet/blandningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 27.11.2012 1.1. Produktbeteckning Produktnamn Grundfix 1.2 Relevanta identifierade

Läs mer

Dynapac Dokumentationssystem. Jordpackning

Dynapac Dokumentationssystem. Jordpackning Dynapac Dokumentationssystem Jordpackning Dynapac Dokumentationssystem Dynapacs erfarenhet av yttäckande packningskontroll sträcker sig tillbaka till sent 70-tal. Vi har sedan dess erbjudit våra kunder

Läs mer

EuroPEK Filter -oljeavskiljare

EuroPEK Filter -oljeavskiljare www.wavin.se WAVIN Kjulamon 6 S-635 06 ESKILSTUNA Tel: 016-541 00 00 Fax: 016-541 00 01 E-mail: wavin@wavin.se 02/06 EuroPEK Filter -oljeavskiljare Installation, drift och skötsel Innehåll 1 ALLMÄNT...

Läs mer

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER Fastställd av kommunfullmäktige den 20 mars 2006, 17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Föreskrifter om avfallshantering för Osby kommun 1 Inledande bestämmelser sid. 3 2 Ansvar för avfallshanteringen

Läs mer

Renhållningstaxa 2016

Renhållningstaxa 2016 Taxa Renhållningstaxa 2016 Revidering antagen av kommunfullmäktige 125/2015 att gälla från den 1 januari 2016, att nuvarande taxa, fastställd av kommunfullmäktige 102/2014 upphör att gälla från samma datum.

Läs mer