REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN 2010-2013"

Transkript

1 REGIONALT SERVICEPROGRAM (RSP) FÖR STOCKHOLMS LÄN ) Målformulering Syftet med programmet. Syftet med verksamheten är att bidra till att uppnå en god tillgänglighet till kommersiell och offentlig för medborgare och näringsliv i gles- och landsbygd. Detta ska uppnås genom satsningar på bl.a. tillgänglighet till dagligvaror, drivmedel och samt insatser för att öka tillgängligheten till för personer med funktionsnedsättning. Även samverkanslösningar mellan kommersiell och offentlig och den ideella sektorn ska eftersträvas. Övergripande mål. Det övergripande målet är att skapa förutsättningar för människor och företag att bo och verka var de vill i länet och erbjudas god nivå inom rimliga avstånd. Alla insatser som bedrivs inom ramen för programmet skall bidra till att uppfylla det övergripande målet samt syftet. Programmet överensstämmer väl med intentionerna i länets Regionala utvecklingsprogram (RUP) och Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen (RUFS). RUP har samordnats med RUFS som därmed utgör regionens samlade utvecklingsplan. Insatsspecifika mål. I programmet koncentreras de insatsspecifika målen till fyra områden: A dagligvaror, B drivmedel, C och D Samordnade lösningar kommersiell och offentlig. De insatsspecifika målen är uppdelade på tre nivåer: Aktivitetsmål, Resultatmål och Effektmål. Till dessa mål kopplas indikatorer som ska mäta måluppfyllelsen för respektive mål. Målstrukturen för Serviceprogrammet i Stockholms län kan sammanfattas av nedanstående figur:

2 Figur 1 Målstruktur i Stockholms regionala program Serviceprogrammets syfte Bidra till att uppnå en god tillgänglighet till kommersiell och offentlig för medborgare och näringsliv i gles- och landsbygd. Serviceprogrammets övergripande mål Skapa förutsättningar för människor och företag att bo och verka var de vill i länet och erbjudas god nivå inom rimliga avstånd Insatsområde A till dagligvaror Insatsområde B till drivmedel Insatsområde C till Insatsområde D Samordnade lösningar kommersiell och offentlig Aktivitetsmål Resultatmål Effektmål Aktivitetsmål Resultatmål Effektmål Aktivitetsmål Resultatmål Effektmål Aktivitetsmål Resultatmål Effektmål Indikatorer Indikatorer Indikatorer Indikatorer Under år 2009 genomförde FLF (Föreningen Landsbygdshandelns Främjande), på uppdrag av Länsstyrelsen, en kartläggning av gles- och landsbygdsbutikerna i Stockholms län, inkl. skärgården. Det var första gången som butiker och drivmedelsanläggningar i hela länets gles- och landsbygd kartlades. Arbetet resulterade i en förstudie som skulle ingå i Länsstyrelsens arbete med ett regionalt program. Studien omfattade 66 butiker och 29 drivmedelsanläggningar. Av de deltagande 66 butikerna angav 67 % behov av investeringar och 56 % behov av kompetensutveckling. När det gäller åtgärder inom de olika insatsområdena gäller följande: Insatsområde A: Insatserna för livsmedelsbutikerna riktas till glesbygden, i första hand till skärgården. De syftar till att bevara de butiker som finns idag, inte att bygga nya. Investeringarna avser ofta effektiviseringar av butiksverksamheten och kompletterande verksamheter som kaférörelse och tillbehörsförsäljning av olika slag. 2 (11)

3 Serviceprogrammet riktar sig mot åretruntbutiker på mindre orter med en omsättning på högst 15 milj. kr. per år. Dessa begränsningar innebär att 45 butiker ingår i programmet. Insatsområde B: I likhet med butikerna inriktas insatserna till de drivmedelsanläggningar som finns idag. I programmet ingår, efter ytterligare inventeringar, 40 drivmedelsanläggningar, d.v.s. fler än de som fanns med i förstudien. Insatsområde C: När svensk Kassa lades ned 2008 försvann möjligheterna att ta ut kontanter, betala räkningar och lämna dagskassor. PTS har upphandlat (ej dagskassor) på fyra öar i Stockholms skärgård. Insatserna inriktas mot förbättringar av betaln, i glesbygd och skärgård. Målet är att, i första hand, skall finnas på de16 öar som av Länsstyrelsen och Landstinget utpekats som s.k. Skärgårdssamhällen/Kärnöar. Insatsområde D: Insatserna riktas mot en utökat samverkan mellan butiker, kommuner, myndigheter och lokala ideella föreningar vad gäller olika former av till medborgarna t.ex. post, turistinformation, kommuninformation och bank. I den ovannämnda förstudien besöktes 10 kommuner i länet, (Norrtälje, Vaxholm, Österåker, Värmdö, Haninge, Nynäshamn, Södertälje, Vallentuna, Sigtuna, Ekerö), för information om förutsättningarna för butikerna inom resp. kommun. I förstudien visade det sig att endast 25 % av butikerna haft kommunkontakter utöver Miljö och Hälsa. Vid besöken togs frågor, om översiktsplanering, bostadsbyggande, (skolor, äldrevård, sjukvård), turism, lokal upphandling mm, upp. De tre målnivåerna på insatsnivå skiljer sig åt med avseende på när i tiden de förväntas uppnås samt vilka möjligheter insatsen har att direkt påverka målen. Nedan följer en beskrivning av respektive målnivå. Aktivitetsmål (Aktivitetsmål är mål för de aktiviteter som genomförs inom insatsen). Insats A1: 32 beviljade investeringsstöd för upprustning/inventarier. Insats A2: 40 mentorsinsatser för skapande av attraktivare dagligvarubutiker (tillgänglighet, säkerhet, ekonomi, energi). Insats B: 8 beviljade investeringsstöd för upprustning/utrustning. Insats C: 16 stöd till betaltjänstlösningar har åstadkommits (möjligheter till kontantuttag, betalningsförmedling eller dagskasseinlämning). Insats D: 8 stöd till samordningsslösningar mellan butiker och stat/kommun/annan givare har etablerats. Resultatmål (Resultatmål är ett resultat av en insats). Insats A1: Antal dagligvarubutiker som fått en mer rationell eller breddad verksamhet. Insats A2: Antal genomförda mentorsinsatser. 3 (11)

4 Insats B: Antal drivmedelsanläggningar som fått en mer rationell eller breddad verksamhet. Insats C: Antal givare som fått ökad omsättning och antal kunder som fått kortare resväg. Insats D: Antal givare som fått ökad omsättning och antal kunder som fått kortare resväg. Effektmål (Effektmål är direkta och indirekta effekter som uppstår till följd av en insats). Insats A1: Förbättrade överlevnadsmöjligheter bl.a. i form av högre omsättning. Insats A2: Ökad omsättning tack vare mentorsinsatserna. Insats B: Förbättrade överlevnadsmöjligheter bl.a. i form av högre omsättning. Insats C: Ökad tillgänglighet till. Insats D: Ökad tillgänglighet till kommersiell och offentlig. Effektmålen kan definieras på både kort och lång sikt. Effektmål på kort sikt kan mäta måluppfyllelsen under en pågående insats. Effektmål som ligger långt fram i tiden kan inte mätas förrän några år efter en insats är avslutad. Effektmålen ligger utanför insatsens direkta kontroll. 2) Tydliggörande vad programmet ska förändra och på vilket sätt? Den tänkta kopplingen mellan resurser, genomförda aktiviteter, uppnådda resultat och effekter åskådliggörs av figur 2 i bilaga. 2.1) Resurser Mot bakgrund av de begränsade regionalpolitiska medel som Länsstyrelsen, av tradition, tilldelas av Regeringen blir resurserna för insatserna inom det kommersiella området inte så omfattande. Under de senaste åren har ca 1-1,5 milj. kr. kunnat avsättas för kommersiell. Ca 8-10 investeringsstöd brukar kunna beviljas. Huvuddelen av projektverksamheten i länets lands- och glesbygder måste finansieras inom Landsbygdsprogrammet. Stöd till företag inom sektorn får dock inte beviljas inom detta program. Länsstyrelsens personella resurser för handläggningen av frågor inom kommersiell uppgår till ca en årsarbetskraft. 2.2) Partnerskap Länsstyrelsen har inte funnit det meningsfullt att forma ett nytt partnerskap för frågorna utan använt de befintliga partnerskap som redan finns, Skärgårdsrådet (ursprungligen bildat 1974) och Exekutivkommittén. Länsstyrelsens arbete med stöd till kommersiell har hittills, i första hand, riktats mot skärgården. Arbetet har dock påbörjats med att inkludera övriga lands- och glesbygdsdelar i länet. I Skärgårdsrådet och Exekutivkommittén ingår representanter för Länsstyrelsen, Landstinget, kommunerna, Skärgårdsstiftelsen, SL, Företagarna Skärgården och SIKO (Skärgårdarnas In- 4 (11)

5 tresseföreningars Kontaktorganisation). SIKO representerar de boende och har 14 medlemsföreningar. 3) Indikatorer Indikatorer är ett verktyg för att mäta programmets aktiviteter och måluppfyllelse. Indikatorerna ska mäta måluppfyllelse för programmets aktivitets-, resultat- och effektmål. Aktivitetsindikatorer avser utfall för de aktiviteter som gjorts inom insatsen: Insats A1: Antal genomförda investeringar. Insats A2: Antal medverkande butiker inom insatsen. Insats B: Antal genomförda investeringar. Insats C: Antal genomförda betaltjänstlösningar. Insats D: Antal genomförda samordningslösningar. Resultatindikatorer avser resultat av en insats: Insats A1: Antal butiker jämfört med utgångsläget. Insats A2: Antal företag som anser att mentorsinsatserna lett till ökad kompetens. Insats B: Antal drivmedelsstationer jämfört med utgångsläget. Insats C: Antal betaltjänstlösningar jämfört med utgångsläget. Insats D: Antal samordningslösningar jämfört med utgångsläget. Effektindikatorer avser de direkta och indirekta effekter som uppstår till följd av en insats. Effekterna kan uppstå med en viss tidsförskjutning men har ändå en koppling till insatsen. Insats A1: Avstånd (km, tid) till närmaste butik. Insats A2: Genomsnittlig ekonomisk omsättning i medverkande butiker. Insats B: Avstånd (km, tid) till närmaste drivmedelsanläggning. Insats C: Avstånd (km, tid) till närmaste betaltjänst. Insats D: Avstånd (km, tid) till närmaste samordnade. 4) Uppföljning och utvärdering 4.1) Uppföljning Uppföljningar av det regionala programmet ska årligen (31 januari) genomföras av länsstyrelsen i enlighet med, av Tillväxtverket, fastställd redovisningsmall. Aktiviteter inom de olika insatsområdena ska redovisas. 4.2) Utvärdering Länsstyrelsen ansvarar också för genomförandet av en halvtidsutvärdering 2012 och en slututvärdering Dessa blir mer omfattande varför anlitande av en upphandlad extern konsult kan bli aktuell. 5 (11)

6 Särskilda uppföljningar och utvärderingar kan komma att genomföras under programmets löptid när aktiviteter av särskild dignitet genomförts. Länsstyrelsens uppföljnings- och utvärderingsplan redovisas i bilaga. 4.3) Nationell uppföljning av de regionala programmen Tillväxtverket har ansvar för den årliga nationella uppföljningen av de regionala programmen med rapport till Näringsdepartementet. Rapporteringen kommer dels att bygga på Tillväxtverkets egna undersökningar, dels på resultat från länens uppföljningar och utvärderingar. Syftet med den nationella uppföljningen är att ge en sammanfattande bild över områdets utveckling och status i landet. 6 (11)

7 Figur 2 Beskrivning av kopplingen mellan aktiviteter, resultat och effekter. Insatsområde Aktivitet Resultat Effekt Syfte dagligvaror till drivmedel 32 beviljade investeringsstöd för upprustning/inventarier 40 mentorsinsatser för skapande av attraktivare dagligvarubutiker 8 beviljade investeringsstöd för upprustning/utrustning Antal livsmedelsbutiker som fått en mer rationell eller breddad verksamhet Antal genomförda mentorsinsatser Antal drivmedelsanläggningar som fått en mer rationell eller breddad verksamhet Förbättrade överlevnadsmöjligheter bl.a. i form av högre omsättning Ökad omsättning tack vare mentorsinsatserna Förbättrade överlevnadsmöjligheter bl.a. i form av högre omsättning Programmet syftar till att bidra till att uppnå en god tillgänglighet till kommersiell och offentlig för medborgare och näringsliv i gles- och landsbygd 16 stöd till betaltjänstlösningar har åstadkommits Antal givare som fått ökad omsättning och antal kunder som fått kortare resvägar Ökad tillgänglighet till Samordnade lösningar kommersiell och offentlig 8 stöd till samordnade lösningar mellan stat/kommun/annan givare har etablerats Antal givare som fått ökad omsättn. och antal kunder som fått kortare resv. Ökad tillgänglighet till kommersiell och offentlig 7 (11)

8 Samordnade lösningar kommersiell och offentlig drivmedel dagligvaror Uppföljnings- och utvärderingsplan 1 Mål och indikatorer I de tre följande underrubrikerna anges programmet/insatsens mål och indikatorer utifrån de utfall, resultat och effekter som beskrivits i programmet. När det gäller kolumnen Källa är det Länsstyrelsen som via kontakter med givarna gör uppföljningen av alla insatser. 1.1 Aktivitetsmål och indikatorer Aktivitetsmål är mål för de aktiviteter som genomförs inom programmet/insatsen. Aktivitetsmål Aktivitetsindikator Definition X antal beviljade Antal genomförda investeringar investeringsstöd för upprustning/inventarier X antal mentorsinsatser för Antal medverkande butiker inom skapande av attraktivare insatsen dagligvarubutiker (tillgänglighet, säkerhet, ekonomi, energi) X antal beviljade Antal genomförda investeringar investeringsstöd för upprustning/utrustning Källa X antal stöd till betaltjänstlösningar har åstadkommits Antal genomförda betaltjänstlösningar X antal stöd till samordningslösningar mellan butiker och stat/kommun/annan givare har etablerats Antal genomförda samordningslösningar 8 (11)

9 Samordnade lösningar kommersiell och offentlig drivmedel till dagligvaror 1.2 Resultatmål och indikatorer Resultatmåt är resultat av en insats. Resultatmål Resultatindikator Definit ion Antal dagligvarubutiker som Antal butiker jämfört med fått en mer rationell eller utgångsläget breddad verksamhet Antal genomförda mentorsinsatser Antal företag som anser att mentorsinsatserna lett till ökad kompetens Källa Antal drivmedelsanläggningar som fått en mer rationell eller breddad verksamhet. Antal drivmedelsanläggningar jämfört med utgångsläget Antal givare som fått ökad omsättning och antal kunder som fått kortare resväg Antal betaltjänstlösningar jämfört med utgångsläget Antal givare som fått ökad omsättning och antal kunder som fått kortare resväg Antal samordningslösningar jämfört med utgångsläget 9 (11)

10 Samordnade lösningar kommersiell och offentlig till drivmedel dagligvaror 1.3 Effektmål och indikatorer Effektmål är de direkta och indirekta effekter som uppstår till följd av programmet/insatsen. Effektmål Effektindikator Definit ion Förbättrade Avstånd (km, tid) till närmaste överlevnadsmöjligheter butik bl.a. i form av högre omsättning Ökad omsättning tack vare mentorsinsatserna Genomsnittlig ekonomisk omsättning i medverkande butiker Källa Förbättrade överlevnadsmöjligheter bl.a. i form av högre omsättning Avstånd (km, tid) till närmaste drivmedelsanläggning. Ökad tillgänglighet till Avstånd (km, tid) till närmaste betaltjänst Ökad tillgänglighet till kommersiell och offentlig Avstånd (km, tid) till närmaste samordnade Horisontella kriterier De horisontella perspektiven Jämställdhet Mångfald Miljö integreras i programmet och i uppföljnings- och utvärderingsarbetet. Förhållningssätt till jämställdhet Insatserna i programmet riktas såväl till kvinnor som till män. Av förstudien 2009 framgår att av de 66 ingående butikerna är det 38 kvinnor och 42 män som är ägare/delägare/butikschefer/. Av tradition har glesbygdsbutikerna i Stockholms haft en jämn könsfördelning när det gäller ledningen i butikerna. 10 (11)

11 Förhållningssätt till mångfald Enligt förstudien 2009 är det endast två personer (män) med utländsk härkomst som driver butik. Utgångspunkten för arbetet i programmet är att insatserna skall utformas efter butikernas situation och de behov som finns bland handlare och personal, oavsett härkomst. Förhållningssätt till miljö Serviceprogrammet bidrar till att uppnå miljömålen på flera sätt. Genom att informera de aktörer som medverkar i programmet och påpeka vikten av att bevara den lokala n kan bilresor för att handla på andra orter begränsas. Grundpelaren i programmet är god tillgänglighet till. Varje nedlagt ställe betyder ökad miljöbelastning. I förstudiens kommunkontakter har lokal upphandling av närodlade produkter diskuterats. Syftet är att minska varutransporterna och därmed miljöbelastningen men också att skapa arbetstillfällen. 11 (11)

Rapport 2001:01 2014:6. Regionalt serviceprogram 2014 2018. för kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygd

Rapport 2001:01 2014:6. Regionalt serviceprogram 2014 2018. för kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygd Rapport 2001:01 2014:6 Regionalt serviceprogram 2014 2018 för kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygd Rapport 2014:6 Regionalt serviceprogram 2014 2018 för kommersiell och offentlig service

Läs mer

Uppföljning av regionalt serviceprogram 2012

Uppföljning av regionalt serviceprogram 2012 Uppföljning av regionalt serviceprogram 2012 Bilaga 2 Redovisningsmall Programperioden börjar nu närma sig sitt slut. Därför har årets uppföljning ett tydligt fokus på att beskriva och redovisa resultat

Läs mer

att överlämna yttrande till Näringsdepartementet enligt förvaltningens förslag

att överlämna yttrande till Näringsdepartementet enligt förvaltningens förslag Stockholms läns landsting 1(4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-06-22 TRN 2015-0113 Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Ankom Stockholms läns landsting

Läs mer

Regionalt serviceprogram för Uppsala län Inledning. Analys

Regionalt serviceprogram för Uppsala län Inledning. Analys Regionalt serviceprogram för Uppsala län 2014-2018 Inledning Regeringen har uppdragit åt Länsstyrelsen i Uppsala län att utarbeta ett regionalt serviceprogram för perioden 2014-2018. Det regionala serviceprogrammet

Läs mer

Utvärdering av regionala serviceprogram 2010-2013. Working paper/pm 2012:07

Utvärdering av regionala serviceprogram 2010-2013. Working paper/pm 2012:07 Working paper/pm 2012:07 Utvärdering av regionala serviceprogram 2010-2013 Tillväxtanalys har fått Näringsdepartementets uppdrag att utvärdera de regionala serviceprogrammen åren 2009-2013. Denna rapport

Läs mer

Regionala serviceprogram. delredovisning februari 2010

Regionala serviceprogram. delredovisning februari 2010 Regionala serviceprogram delredovisning februari 2010 Tillväxtverket, Östersund Regional samverkan och landsbygdsutveckling Box 3034 831 03 Östersund www.tillvaxtverket.se Har du några frågor om denna

Läs mer

Inledning 3 Bakgrund 3. Koppling till andra program och strategier 5 Servicesamverkan Skåne 5 Analys nuläge och framtid i Skåne 6

Inledning 3 Bakgrund 3. Koppling till andra program och strategier 5 Servicesamverkan Skåne 5 Analys nuläge och framtid i Skåne 6 Regionalt Serviceprogram Skåne 2010-2013 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Definitioner 4 Koppling till andra program och strategier 5 Servicesamverkan Skåne 5 Analys nuläge och framtid i Skåne

Läs mer

Kommersiell service för regional tillväxt. Förutsättningar, utmaningar och aktiviteter för Värmlands län 2009-2014

Kommersiell service för regional tillväxt. Förutsättningar, utmaningar och aktiviteter för Värmlands län 2009-2014 1 Kommersiell service för regional tillväxt Förutsättningar, utmaningar och aktiviteter för Värmlands län 2009-2014 2 Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund...5 Nuläge och analys..8 Horisontella kriterier.12

Läs mer

Lokala servicelösningar Delredovisning, januari 2013

Lokala servicelösningar Delredovisning, januari 2013 Dnr: 012-2009-905934 2013-01-25 Lokala servicelösningar Delredovisning, januari 2013 Delredovisning avseende Regeringsbeslut N2009/465/RT med uppdrag till Tillväxtverket att stimulera framtagandet av lokala

Läs mer

Ann-Charlotte Wiberg (S) Björn Jansson (FP) Louise Holm(M) Cvijeta Stojnic-Karlsson (MP)

Ann-Charlotte Wiberg (S) Björn Jansson (FP) Louise Holm(M) Cvijeta Stojnic-Karlsson (MP) 1 Sammanträdesplats Sammanträdets öppnande Sessionssalen, Linköping 48 Ordföranden hälsar alla välkomna samt förklarar sammanträdet öppnat. Närvarande 49 Ledamöter Göran Gunnarsson (C) ordförande Bengt

Läs mer

Regionalt Serviceprogram. Gävleborgs län 2010-2013

Regionalt Serviceprogram. Gävleborgs län 2010-2013 Regionalt Serviceprogram Gävleborgs län 2010-2013 Innehållsförteckning Sammanfattning..3 Bakgrund.3 Definitioner...3 Koppling till andra program och strategier...4 Hållbar utveckling...5 Genomförande...5

Läs mer

Länsstyrelsen Stockholm 5 december Skärgårdsråd

Länsstyrelsen Stockholm 5 december Skärgårdsråd Länsstyrelsen Stockholm 5 december Skärgårdsråd Nuvarande regionala serviceprogram 2010-2013 Nytt regionalt serviceprogram 2014-2018, 14 mars Våra utgångspunkter Stockholms läns regionala serviceprogram

Läs mer

VARUFÖRSÖRJNINGSPLAN 2008

VARUFÖRSÖRJNINGSPLAN 2008 VARUFÖRSÖRJNINGSPLAN 2008 Antagen av kommunfullmäktige 2008-09-29 INLEDNING Det moderna samhället har utvecklats i en riktning där rationaliseringar och effektivitet blivit allt mer centralt eftersom konkurrensen

Läs mer

Nya metoder för hållbara service lösningar

Nya metoder för hållbara service lösningar Nya metoder för hållbara service lösningar Thomas Westerberg Region Västerbotten Gunilla Hedman Länsstyrelsen Västerbotten Bakomliggande motiv Regionalt serviceprogram 2010-2013 Nya metoder för hållbara

Läs mer

Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård

Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård 2014-09-09 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/460-141 Kommunstyrelsen Samarbetsavtal om regional samverkan för en starkare besöksnäring i Stockholms skärgård Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Metodutveckling för skapandet av lokala servicepunkter i Falu kommun

Metodutveckling för skapandet av lokala servicepunkter i Falu kommun falun.se/ 2006-06-01 Metodutveckling för skapandet av lokala servicepunkter i Falu kommun Slutrapport Falun har en omfattande och en attraktiv tätortsnära landsbygd dit människor vill flytta och bo. En

Läs mer

Regionalt serviceprogram för landsbygden i Kronobergs län 2010-2013

Regionalt serviceprogram för landsbygden i Kronobergs län 2010-2013 Regionalt serviceprogram för landsbygden i Kronobergs län 2010-2013 LÄNSSTYRELSEN I KRONOBERGS LÄN 2011-01-03 Regionalt serviceprogram Sid 0 Bakgrund och riktlinjer Den nationella strategin för regional

Läs mer

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014

Kommittédirektiv. Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden. Dir. 2014:4. Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Kommittédirektiv Stöd till kommersiell service i särskilt utsatta glesbygdsområden Dir. 2014:4 Beslut vid regeringssammanträde den 23 januari 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska undersöka förutsättningarna

Läs mer

Dalarnas regionala serviceprogram 2014-2018

Dalarnas regionala serviceprogram 2014-2018 Bilaga 1 Dalarnas regionala serviceprogram 2014-2018 Untorp, Orsa Foto: Mostphotos Näringslivsenheten Sten-Rune Lundin och Birgitta Laszlo Länsstyrelsen Dalarna Telefon 010 225 00 00 www.lansstyrelsen.se/dalarna

Läs mer

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland.

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. 2011-11-21 Eva Olsson Landsbygdsenheten 031-60 59 82 eva.olsson@lansstyrelsen.se Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. SAMMANFATTNING. Omsättningen

Läs mer

RAPPORT. ISSN1400-0792 Nr 2010:9. Studie av grundläggande betaltjänster på landsbygden i Södermanlands län

RAPPORT. ISSN1400-0792 Nr 2010:9. Studie av grundläggande betaltjänster på landsbygden i Södermanlands län RAPPORT ISSN1400-0792 Nr 2010:9 Studie av grundläggande betaltjänster på landsbygden i Södermanlands län 2 Titel: Studie av grundläggande betaltjänster på landsbygden i Södermanlands län Utgivningsår:

Läs mer

Regionalt serviceprogram 2014-2018. Länsstyrelsen Norrbotten. Camilla Häggström, Carola Medelid, Roger Ylinenpää

Regionalt serviceprogram 2014-2018. Länsstyrelsen Norrbotten. Camilla Häggström, Carola Medelid, Roger Ylinenpää Regionalt serviceprogram Norrbottens län 2014-2018 Titel Författare: Omslagsbild: Kontakt: Regionalt serviceprogram 2014-2018. Länsstyrelsen Norrbotten. Camilla Häggström, Carola Medelid, Roger Ylinenpää

Läs mer

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar.

I detta korta PM sammanfattas huvuddragen i de krav som ställs och som SKA uppfyllas för att ett projekt ska kunna få pengar. Vad krävs för att få pengar från ESF (EU:s socialfond) för projekt i Stockholmsregionen? - En genomgång av förutsättningar och krav som gäller på EU-, nationell- och regional nivå För alla som ska söka

Läs mer

Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84)

Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) Datum Diarienummer Registraturen 2014-05-16 1.3.1-2014-00659 Näringsdepartementet Remissvar Utredningen om fossilfri fordonstrafik Fossilfrihet på väg (SOU 2013:84) Tillväxtverket arbetar för att stärka

Läs mer

Dalarnas Regionala Serviceprogram (RSP) 2010-2013

Dalarnas Regionala Serviceprogram (RSP) 2010-2013 Dalarnas Regionala Serviceprogram (RSP) 2010-2013 1 Innehållsförteckning 2 1. Inledning 3 2. Bakgrund Dalarnas tidigare servicearbete 4 Regeringsuppdraget att utforma ett regionalt serviceprogram 5 Riktlinjer

Läs mer

Förslag till beslut. Företagsstödet 2016. 2015-11-27 D nr. Styrelsen

Förslag till beslut. Företagsstödet 2016. 2015-11-27 D nr. Styrelsen 2015-11-27 D nr Styrelsen Förslag till beslut Företagsstödet 2016 Förslag till beslut Styrelsen föreslås besluta i enlighet med arbetsutskottets förslag att redovisade principer ska gälla för företagsstödet

Läs mer

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost 2013-12-06 Handläggare: Mikael Engström Stockholms läns landsting tel. dir: 076 643 96 70 registrator.lsf@sll.se Shula Gladnikoff Diarienummer LS 1304-0578 tel. dir. 076 643 96 73 RUFS 2010 - aktualitet

Läs mer

Befolkning & tillgänglighet

Befolkning & tillgänglighet Rapport Maj 2009 Befolkning & tillgänglighet En sammanställning av Glesbygdsverkets GIS-kartor Omslagsbilder Karta över Jämtlands län. Illustration: Glesbygdsverket och Nordregio. Tågspår i solnedgång.

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

Skärgårdskunskap en presentation från SIKO, Skärgårdens Intresseföreningars KontaktOrganisation

Skärgårdskunskap en presentation från SIKO, Skärgårdens Intresseföreningars KontaktOrganisation Skärgårdskunskap en presentation från SIKO, Skärgårdens Intresseföreningars KontaktOrganisation Bakgrundsfakta delvis hämtade från Länsstyrelsens Skärgårdsfakta 2015 SIKO organiserar de fastboende - en

Läs mer

Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok. Kl. 11.45 Sammanfattning och avrundning Ann Mårtensson

Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok. Kl. 11.45 Sammanfattning och avrundning Ann Mårtensson Kl. 10.00 Kl. 10.10 Kl.10.25 Kl. 11.15 Välkommen! Syfte med dagen! Presentation av området Samhällsbyggnad Trafikförsörjningsprogrammet med Hållplatshandbok Bikupor med utgångspunkt i frågeställningarna

Läs mer

Investera i Uppsalas landsbygd!

Investera i Uppsalas landsbygd! Skyttorp 2014-03-04 Investera i Uppsalas landsbygd! Sex punkter och 20 förslag för jobb och tillväxt i hela kommunen Uppsala är en expansiv storstad men också en vidsträckt landsbygdskommun. En fjärdedel

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionalt serviceprogram

Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionalt serviceprogram Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionalt serviceprogram 2014-2018. 1 (10) Sammanfattning Det regionala serviceprogrammet är ett viktigt verktyg i samordningen av insatser och aktörer för

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020. Sara Nilsson

Landsbygdsprogrammet 2014-2020. Sara Nilsson Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Sara Nilsson Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Företagsstöd och projektstöd?ll investeringar Startstöd?ll unga lantbrukare Stöd?ll miljöinvesteringar Kompetensutveckling och

Läs mer

Regionalt serviceprogram för Västmanlands län 2009-2013. Diarienr: 302-14128-08

Regionalt serviceprogram för Västmanlands län 2009-2013. Diarienr: 302-14128-08 Regionalt serviceprogram för Västmanlands län 2009-2013 Diarienr: 302-14128-08 1 Inledning Detta regionala serviceprogram styr insatser för att försöka främja service på landsbygden. Service på landsbygd

Läs mer

Slutrapport. Vad är bakgrunden till projektidén och vad planerade du/ni att genomföra?

Slutrapport. Vad är bakgrunden till projektidén och vad planerade du/ni att genomföra? Slutrapport 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? Datum (ÅÅÅÅ-MM-DD) 2012-04-30 Projektnamn Turisthemsida för Södra skärgården Journalnummer (ex. 2012-1234) 2011-4146 Diarienummer (ex. TM999)

Läs mer

Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet

Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet Antagen av regionstyrelsen 2010-12-08, uppdaterad 2011-12-14 Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet Projektmedel är ett viktigt verktyg för regional utveckling, och dessa ska

Läs mer

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt

Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Samverkan och mervärde av EU:s sammanhållningspolitik för regional tillväxt Kjell Unevik, Europaforum XII Norra Sverige, Örnsköldsvik 7-8 maj 2008 Lissabonstrategin Nationella strategin för regional konkurrenskraft,

Läs mer

Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar

Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar SKRIVELSE 1(8) Lagar och regler för regionalt utvecklingsansvar Detta är en sammanställning av några kortare texter som beskriver vilka lagar och regler som styr det regionala utvecklingsuppdraget som

Läs mer

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020

Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 REDOVISNING Dnr 604-6474-2015 2016-03-14 Utdrag ur godkänd 2016-03-14 Regional handlingsplan för landsbygdsprogrammet och havs- och fiskeriprogrammet 2014-2020 1.1. Stöd till bredband (delåtgärd 7.3 fokusområde

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionala serviceprogram

Riktlinjer. Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionala serviceprogram Riktlinjer Riktlinjer för framtagande och genomförande av regionala serviceprogram 2014 2018 Sammanfattning De regionala serviceprogrammen är viktiga verktyg för samordning av insatser och aktörer i arbetet

Läs mer

Landsbygdsprogrammet 2014-2020

Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Landsbygdsprogrammet 2014-2020 Förädlingsstöd Förädlingsstöd för kortare livsmedelskedja och lokala marknader Förädlingsstöd för att skapa nya jobb Investeringsstöd för lantbrukets konkurrenskraft Investeringsstöd

Läs mer

Landsbygdsprogrammet

Landsbygdsprogrammet Landsbygdsprogrammet 440,7 MSEK 2014-2020 ( ca 80% av budgeten är tilldelad) Budgetfördelning i Östergötland (MSEK) Natur- och kulturmiljö: 8,4 Hembygdsgårdar: 3,7 Rekreation/turistinformation: 6,7 Service

Läs mer

2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder

2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder 2015-10-23 (1) Arbetsplan arbetsgrupp Service i landsbygder Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Förändringar vi vill få till stånd som direkt följd av våra prioriteringar...

Läs mer

Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2014 2014-02-11

Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2014 2014-02-11 Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2014 2014-02-11 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Visionen 4 Budget 4 Möteschema 4 Verksamheter 2014 5 Studieresa 5 Marknadsföring 6 Vandringsleder 7 Kilinventering

Läs mer

Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2013

Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2013 Verksamhetsplan för samverkan i Rösjökilen 2013 2 Innehållsförteckning INLEDNING..................................................... 3 VISION........................................................ 3

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 1 Innehåll Samverkan... 3 Resurser för samverkan... 3 Organisering av samverkan inklusive samlokalisering... 3 Arbete i samverkan... 4

Läs mer

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun Enkät rörande boende för äldre i s Kommun 2015-10-14 I din hand håller du just nu en enkät som vi vill att du skall fylla i. Enkäten är helt anonym och skall endast användas för att få fram önskemål om

Läs mer

System för målformulering, uppföljning och utvärdering av de regionala serviceprogrammen

System för målformulering, uppföljning och utvärdering av de regionala serviceprogrammen System för målformulering, uppföljning och utvärdering av de regionala serviceprogrammen 2010 2013 System för målformulering, uppföljning och utvärdering av de regionala serviceprogrammen 2010 2013 Info

Läs mer

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018

Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Serviceplan för Säters kommun 2015-2018 Inledning Stöd till kommersiell service är ett av de ekonomiska verktyg som Länsstyrelsen kan använda för att stödja och stimulera tillgången till dagligvaror och

Läs mer

Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service 2012. Rapport 2013:04

Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service 2012. Rapport 2013:04 Rapport 2013:04 Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service 2012 Denna rapport beskriver utvecklingen av kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygder i olika delar av Sverige. I

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1(3) Handläggare Dag Segrell Tfn 0142-851 50 Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2016-03-07 KS/2015:280 Näringsdepartementet Ert diarienummer N2016/0179/TIF Svar på delrapport

Läs mer

Solna stads likabehandlingsplan med verksamhetsperspektiv för 2012 (med sikte på 2013-2014)

Solna stads likabehandlingsplan med verksamhetsperspektiv för 2012 (med sikte på 2013-2014) Solna stads likabehandlingsplan med verksamhetsperspektiv för 2012 (med sikte på 2013-2014) 1 Inledning Principen om likabehandling ska genomsyra hela Solna stad. Alla Solnabor ska i alla verksamheter

Läs mer

Varuförsörjningsplan

Varuförsörjningsplan Varuförsörjningsplan 2007 Varuförsörjningsplan 2007 för Kalmar kommun Bakgrund Kommunens tidigare varuförsörjningsplan antogs av fullmäktige i december 1994 och är alltför gammal för att kunna utgöra ett

Läs mer

Motion till riksdagen. 1989/90: Ub725. av Jan Hyttring och Kjell Ericsson (båda c) Högskolan i Karlstad. Utbyggnad av ett universitet i Karlstad

Motion till riksdagen. 1989/90: Ub725. av Jan Hyttring och Kjell Ericsson (båda c) Högskolan i Karlstad. Utbyggnad av ett universitet i Karlstad Motion till riksdagen 1989/90: av Jan Hyttring och Kjell Ericsson (båda c) Högskolan i Karlstad Utbyggnad av ett universitet i Karlstad Om inga särskilda åtgärder vidtas kommer utvecklingen i Sverige att

Läs mer

Serviceplan Strömsunds kommun

Serviceplan Strömsunds kommun Serviceplan Strömsunds kommun 2016-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-20, 29 Utarbetad av Ville Welin SUAB 1 Innehållsförteckning 1.Inledning 3 2.Bakgrund..4 3.Mål o Syfte...5 -Övergripande mål

Läs mer

Varuförsörjningsplan för Norrköpings kommun utanför centralorten

Varuförsörjningsplan för Norrköpings kommun utanför centralorten Lagstadgad plan den 1 februari 2001 Varuförsörjningsplan för Norrköpings kommun utanför centralorten KS-1792/2000 Fastställd av kommunfullmäktige 2001-02-01. Dokumentet kommer att uppdateras under 2015.

Läs mer

Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård

Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård Bilaga 14KS17-1 Förslag samverkansavtal Bottenvikens skärgård Sedan kommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda har enats om att samarbeta för utveckling av Bottenvikens skärgård har nedanstående

Läs mer

EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013

EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013 EU:s Strukturfondsprogram 2007-2013 EU-programenheten Tre mål 1. Konvergens 2. Konkurrenskraft och sysselsättning Regionala fonden Sociala fonden 3. Europeiskt territoriellt samarbete A. Gränsregionalt

Läs mer

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-04 Bygg- och miljönämnden Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Framkomlighetsprogram för Storstockholm (TRV2014/24179) KS/2015:118

Läs mer

Österåkers kommun Sanhällsbyggnadsförvaltningen Datum: 2014-04-28 Dnr: KS 2014/0114-219 PM, Ställningstagande till översiktsplanens aktualitet Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar

Läs mer

dels driva Transits verksamhet på Telefonplan i Stockholm,

dels driva Transits verksamhet på Telefonplan i Stockholm, 1 (5) Avtal mellan Stockholms läns landsting genom kulturnämnden, nedan kallat landstinget, och den ideella föreningen Transit Kulturinkubator, rörande verksamheten i en regional kulturinkubator 2012.

Läs mer

Grundläggande betaltjänster- nya förutsättningar. Den 15 juni 2011

Grundläggande betaltjänster- nya förutsättningar. Den 15 juni 2011 Grundläggande betaltjänster- nya förutsättningar Den 15 juni 2011 Bakgrund Staten har sedan länge tagit stort ansvar för att det ska finnas möjligheter att betala räkningar ta emot betalningar tillgången

Läs mer

REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN. Förslag

REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN. Förslag REGIONAL VERKSAMHET FÖR SAMHÄLLSORIENTERING I STOCKHOLMS LÄN Förslag Lisa Alm Projektledare Botkyrka kommun Maj 2010 1 Här presenteras ett förslag till hur en regional verksamhet för samhällsorientering

Läs mer

Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16

Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 Arbetet med att strukturera och systematisera tillgänglighetsarbetet går framåt i Trelleborgs kommun. Som ett led i arbetet har detta målprogram för tillgänglighet tagits

Läs mer

9 Ikraftträdande och genomförande

9 Ikraftträdande och genomförande 9 Ikraftträdande och genomförande Förslag: Lagen om regional fysisk planering och övriga lagförslag ska träda i kraft den 1 januari 2019. 7 kap. plan- och bygglagen (2010:900) och lagen (1987:147) om regionplanering

Läs mer

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap Leader en metod för landsbygdsutveckling Grundkunskap Leader betyder Länkar mellan åtgärder för att utveckla landsbygdens ekonomi Vi börjar med en titt i backspegeln, Leader har ju faktiskt funnits i Sverige

Läs mer

Luleå kommun Fastställt av Kommunstyrelsen 2013-06-03

Luleå kommun Fastställt av Kommunstyrelsen 2013-06-03 Luleå kommun Fastställt av Kommunstyrelsen 2013-06-03 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. Syfte 3 3. Olika typer av sponsring och avgränsning 3 3.1 Evenemangssponsring 3 3.2 Idrottsponsring 3.3 Övrig

Läs mer

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt "Pilotverksamhet för utformningen av ett regionalt yrkesvux Utlysning Nationellt

Läs mer

SIKO organiserar de fastboende

SIKO organiserar de fastboende SIKO organiserar de fastboende - en brokig skara av t ex hantverkare med småbarn, servicepersonal, pendlare och utflyttade pensionärer - och prioriterar följande frågor: Bredband Besöksnäring Kommunikationer

Läs mer

Yttrande om samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010

Yttrande om samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Till Regionplane- och trafikkontoret Stockholms läns landsting Stockholm den 28 november 2008 Yttrande om samrådsförslag till Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 I Samrådsförslaget

Läs mer

Skärgårdens utveckling i siffror RAPPORT 2016:01

Skärgårdens utveckling i siffror RAPPORT 2016:01 Skärgårdens utveckling i siffror RAPPORT 2016:01 Skärgårdens utveckling i siffror RAPPORT 2016:01 Tillväxt- och regionplaneförvaltningen, TRF, ansvarar för regionplanering och regionala utvecklingsfrågor

Läs mer

Redovisning av aktiviteter per juni 2014

Redovisning av aktiviteter per juni 2014 Redovisning av aktiviteter per juni 2014 Tillståndsenheten Beslut i nämnden: /14, 2014-09-03, Dnr SRMH: 2014-1.54 Vår verksamhet Tillståndsenheten arbetar med tillståndsgivning för att få servera alkoholdrycker

Läs mer

Tillväxtenheten Ledningskontoret 2009-12-16. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2009-2013

Tillväxtenheten Ledningskontoret 2009-12-16. Regionalt serviceprogram Gotlands län 2009-2013 Tillväxtenheten Ledningskontoret 2009-12-16 Regionalt serviceprogram Gotlands län 2009-2013 Innehållsförteckning Inledning och syfte....3 Avgränsning....3 Kopplingar till andra program....3 Bakgrund........4

Läs mer

Johanna Hellsten. Samhällsplanerare. Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne

Johanna Hellsten. Samhällsplanerare. Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne Johanna Hellsten Samhällsplanerare Region Skåne Avdelningen för samhällsplanering Strukturbild för Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional

Läs mer

Serviceplan. Kommersiell serviceplan för Krokoms kommun 2015 2020

Serviceplan. Kommersiell serviceplan för Krokoms kommun 2015 2020 Serviceplan Kommersiell serviceplan för Krokoms kommun 2015 2020 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 4 november 2015 För revidering ansvarar: Näringslivsavdelningen Förord Den kommersiella serviceplanen

Läs mer

Möte med Regionalt Skärgårdsråd

Möte med Regionalt Skärgårdsråd Diarienummer: RTN 2008-0307 Möte med Regionalt Skärgårdsråd Tid: kl. 13.00-16.00 Plats: Fatburen konferens, Västgötagatan 2 Närvarande: Se bifogad deltagarlista 1. Mötets öppnande och fastställande av

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram

Yttrande över remiss Regionalt trafikförsörjningsprogram 1 (7) Datum 2015-11-17 Diarienummer KS 2015-270 Handläggare Stina Granberg Direkttelefon 0380-51 81 78 E-postadress stina.granberg@nassjo.se Jönköpings Länstrafik Region Jönköpings län Yttrande över remiss

Läs mer

HÅLLBAR TILLVÄXT. Miljöarbete i Uddevalla kommun

HÅLLBAR TILLVÄXT. Miljöarbete i Uddevalla kommun HÅLLBAR TILLVÄXT Miljöarbete i Uddevalla kommun Visste du? Uddevalla kommun är sedan 2010 diplomerad Fairtrade City. Detta betyder bland annat att vi engagerar oss för etisk konsumtion och lever upp till

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning OBJEKT: BYTESPUNKTER FÖR BUSS DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-31 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Upprustningsåtgärder av bytespunkter

Läs mer

Vad händer i Stockholmsregionens gröna kilar?

Vad händer i Stockholmsregionens gröna kilar? Vad händer i Stockholmsregionens gröna kilar? Göteborg 2016-06-09 Bette Lundh Malmros och Elisabeth Mårell Stockholms läns landsting Innehåll 1 - Historik viktiga vägval och ställningstaganden 2 - Vad

Läs mer

Gemensamt delprogram för stormusslor

Gemensamt delprogram för stormusslor Bakgrund: Gemensamt delprogram för Revidering av länens miljöövervakningsprogram för perioden 2009-2014 Gemensamma delprogram: för att öka samordningen mellan länen samt mellan RMÖ och NMÖ - på så sätt

Läs mer

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna!

Lanseringskonferens av EU:s fonder. Välkomna! Lanseringskonferens av EU:s fonder Välkomna! Strukturfondspartnerskap Ordförande Kommuner och Landsting (tio) Arbetsmarknadens organisationer (fem) Länsstyrelser (tre) Arbetsförmedling/Försäkringskassa

Läs mer

Kontanthantering via dagligvarubutiker

Kontanthantering via dagligvarubutiker Kontanthantering via dagligvarubutiker Sammanfattning av ett pilotförsök inom programmet Lokala servicelösningar December 2011, Dnr: 2520-2010-002913 Sammanfattning Inom ramen för programmet Lokala servicelösningar

Läs mer

Pilotkommuner för serviceutveckling

Pilotkommuner för serviceutveckling Pilotkommuner för serviceutveckling Slutrapport 20160412 Dnr 2500-2012-938 Uppdrag att stärka utvecklingen av lokal service N2011/6952/RT Beslutet att godkänna denna slutrapport har fattats av generaldirektör

Läs mer

TEM 2015 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2015. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015. Inklusive åren 2006-2014

TEM 2015 HÄRJEDALEN HÄRJEDALEN 2015. Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015. Inklusive åren 2006-2014 TEM 2015 HÄRJEDALEN Ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekter av turismen i Härjedalens kommun 2015 Inklusive åren 2006-2014 RESURS för Resor och Turism i Norden AB INNEHÅLL Nyckeltal turismen i Härjedalen

Läs mer

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/

Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Alvar Bogren; SOI och upphandlingens framtid http://www.soi.se/2010/12/21/alvar-bogren-soi-och-upphandlingens-framtid/ Trots att Alvar Bogren ofta föredrar att arbeta i bakgrunden så har han under många

Läs mer

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Regionkonferens Luleå 3 feb Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Gösta Bergenheim, M? KSO Varberg 1999-2010 1:e vice ordf kommunalförbundet Region Halland 2003-2010

Läs mer

LANDSBYGDSPROGRAM FÖR

LANDSBYGDSPROGRAM FÖR 1 LANDSBYGDSPROGRAM FÖR ÅTVIDABERGS KOMMUN 2002-10-31 2 INLEDNING I Hannäs/Kvarnvik bildades 1995 en arbetsgrupp med syfte att ta fram en plan för bygdens framtid. Planen skulle omfatta barn- och äldreomsorg,

Läs mer

UTVECKLING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN

UTVECKLING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN UTVECKLING INOM JÖNKÖPINGS KOMMUN Varför ett program för Jönköpings landsbygd och kommundelar? Jönköpings kommun arbetar kontinuerligt med att utveckla landsbygdens olika områden och skapa vitala och tilltalande

Läs mer

Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen. Teknisk dokumentation

Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen. Teknisk dokumentation Anpassning av befolkning och sysselsatta år 2030 enligt RUFS 2010 till utfallet av Stockholmsförhandlingen Teknisk dokumentation Tillväxt, miljö och regionplanering (TMR) ansvarar för regionplanering och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2000:283) om landsbygdsstöd; SFS 2005:529 Utkom från trycket den 27 juni 2005 utfärdad den 16 juni 2005. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen

Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen KUN 2008-11-06 p, 11 Enheten för kultur- och föreningsstöd Handläggare: Agneta Olofsson Yttrande över Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen - RUFS 2010 1 Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås

Läs mer

Tillgänglighet i vården Rapport 12-10

Tillgänglighet i vården Rapport 12-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2011-03-22 Rev/10049 Revisorerna Johan Magnusson Tillgänglighet i vården Rapport 12-10 Tillgänglighet i vården Bakgrund Landstingets revisorer ansvarar för att genomföra årlig granskning

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (4)

Stockholms läns landsting 1 (4) Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-10-07 LS 1409-1048 Handläggare: Hans Brattström Ankom Stockholms läns landsting

Läs mer

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016

STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 LULEÅ KOMMUN STRATEGI Version 1 (7) 2014-03-18 0.7 STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDEROMRÅDET 2014-2016 Luleåborna är jämställda, har jämlika förutsättningar för hälsa och välfärd och är delaktiga i samhällsutvecklingen.

Läs mer