Kurser Yh Byggproduktionsingenjör med fördjupning inom hållbart byggande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kurser Yh Byggproduktionsingenjör med fördjupning inom hållbart byggande"

Transkript

1 Kurser Yh Byggproduktionsingenjör med fördjupning inom hållbart byggande Utbildningen har 16 delkurser Arbetsledning och kommunikation Yh-poäng: 15 förstå sin egen personlighet och hur det påverkar den egna ledarrollen. samarbeta och förstå gruppdynamik. principerna för hur grupper fungerar, hur man stärker gruppkänslan samt hur man hanterar konflikter. redogöra för ledarskapets olika funktioner och hur ledarskapet påverkar verksamheten. beskriva hur man leder och styr arbetsgrupper. tillvarata arbetsgruppens resurser på ett effektivt sätt. planera och fördela arbetsinsatser inom en grupp. redogöra för projektledningens olika arbetssteg. kommunicera med konsulter och leverantörer med deras termologi. beskriva hur arbetet bör läggas upp inom bygg- och anläggningsbranschen på olika enheter. beskriva hur kommunikationen fungerar genom kroppsspråket, tal och skrift. Byggnadskonstruktioner Yh-poäng: 40 formulera, analysera, lösa matematiska problem inom hållfasthet t ex drag- /tryckhållfasthet, skjuvning i olika material - trä, betong, stål, glas. tillämpa den klassiska hållfasthetslärans principiella grunder. redogöra för grunderna i de vanligaste byggkonstruktionerna och för hållfasthet. de vanligaste terminologierna. tillämpa grunderna inom trä-, betong-, stålbyggnadsteknik - vanligaste egenskaperna. - tillverkningsprocess, användningsområden. - miljöpåverkan, livscykelanalys. - dimensionering av konstruktionsdetaljer. - utföra enklare konstruktions-/dimensioneringsberäkningar ur säkerhets/kvalitetsperspektiv. redogöra för konsekvenser vid felaktigt materialval. redogöra för sätt att främja miljön - välja rätt material, ställa krav på leverantörerna. genomföra kraftanalys inom: ramar, fackverk, fritt upplagda balkar, dimensionering av konstruktionsdetaljer i trä, betong, stål. tillämpa CAD för hållfasthetsberäkningar. Byggproduktion Yh-poäng: 30 beskriva vilka processer en byggherre ska genomföra. beskriva logistikens betydelse för att uppnå en effektiv och lönsam produktion. praktiskt uppvisa färdigheter i att manuellt och med datorstöd kunna genomföra planering, kostnadsberäkning, styrning och uppföljning av byggprojekt. redogöra för hur projektplanering kan utföras i ett databaserat planeringsprogram. beskriva hur ett projekt kan följas upp och dokumenteras. beskriva hur man systematiskt kan jobba med utvärdering i byggproduktion. beskriva de vanligaste branschnormerna. redogöra för de mest använda byggnormerna samt ha förmåga att kunna ta reda på olika byggnormer för specifika situationer.

2 Ekonomi och juridik Yh-poäng: 15 beskriva de vanligaste förekommande begreppen inom ekonomi. tillämpa grundläggande metoder för budgetering och kalkylering. redogöra för vad begränsat budgetansvar innebär. beräkna lönsamhet för energiåtgärder vid nybyggnad. beräkna lönsamhet för energirenoveringsprojekt av både flerbostadshus och småhus. beskriva relevant miljölagstiftning för byggbranschen. tillämpa användningen av offerter för att styra en kund. beskriva upphandlingsstruktur och de viktigaste reglerna. beskriva grundläggande normer och lagar vid kontraktskrivning. de vanligaste och viktigaste försäkringarna inom området. beskriva arbetsrättsliga frågor. redogöra för de vanligaste områdena inom brand- och säkerhetslagstiftning. Energi i byggnader redogöra för olika distributionssätt av kraft, värme och kyla. redogöra för olika typer av värmesystem i husbyggnader. redogöra för hur värme som går ur byggnaden kan tillvaratas på ett effektivt sätt, exempelvis varmt avloppsvatten. hantera energistatistik och redogöra för hur man går till väga för att ta fram hus som är energisnåla. beskriva det mest grundläggande om energianvändning och energioptimering. beskriva grunderna i energianvändningens olika möjligheter i inomhusmiljö samt besparingsmöjligheter utifrån effekt, energi, fukt, inneklimat och miljöpåverkan. beräkna u-värden. beräkna köldbryggor. redogöra för energisparpotentialer på fastighets-, regional- och nationellnivå. föra och tolka driftstatistik på fastighetsnivå. beskriva fastighetsbranschen ur ett energiperspektiv. beskriva plusenergihus Examensarbete Syftet är att den studerande ska kunna tillämpa de förvärvade kunskaperna i ett examensarbete inom utbildningsområdet. Ett exempel på en inriktning för examensarbetet är passiv- eller nollenergibyggande. utforma och genomföra ett självständigt arbete inom utbildningsområdet. definiera och beskriva en relevant problemställning inom utbildningsområdet. utveckla en relevant arbetsmetod för att kunna belysa ett problem/frågeställning inom ett för utbildningen relevant område. samla in data, sammanställa, analysera och dra slutsatser med utgångspunkt från formulerat syfte.

3 Husbyggnation uppvisa kunskaper inom byggfysik och byggmateriallära. rita enkla byggdelar i CAD. redogöra för hur byggnadsdelar bör utformas utifrån ekonomiska och fysikaliska villkor. redogöra för olika installationsmöjligheter inom uppvärmning, ventilation och sanitet. beskriva elinstallationers uppbyggnad och göra enklare elritningar. beskriva starkströmsföreskrifterna. tillämpa grundläggande U-värdesberäkning. redogöra för brandskydd. redogöra för tappvattenssystem och hur energibesparingar går att uppnå. genomföra relevanta lönsamhetsanalyser inom husbyggnation. beskriva vilka system det finns för beteendepåverkan. beskriva olika kvalitetskrav. redogöra för fukt och fuktproblem i byggnaden. identifiera kritiska punkter inom lufttäthet och köldbryggor i konstruktioner samt hur detta kan åtgärdas/förhindras. Introduktion byggingenjör grunderna i byggmatematik. beskriva de vanligaste arbetsuppgifterna för en byggingenjör. redogöra för vilka olika yrkesgrupper som samverkar med byggingenjörer samt vilka uppgifter varje yrkesgrupp ansvarar för. beskriva grunderna kring miljö- och energiklassningar av byggnader. beskriva grunderna kring global och regional resurshushållning. beskriva grunderna kring passivhuskonceptet och effektivt byggande KMA - Kvalitet, Miljö och Arbetsmiljö redogöra för hur ett modernt kvalitetsarbete bör skötas på olika nivåer i ett företag. beskriva vilka effekter kvalitetssatsningar har för företagets konkurrenskraft och lönsamhet. beskriva de grundläggande reglerna för inre och yttre miljöarbete enligt ISO 9001 och ISO beskriva vilket ansvar yrkesrollen innefattar med hänsyn till arbetsmiljön och helhetsperspektivet gällande kvalitets- och miljöarbetets inverkan på byggprocessen. övergripande beskriva Boverkets byggregler (BBR), Boverkets konstruktionsregler (BKR), samt Plan och Byggnadslagen (PBL).

4 LIA 1 Yh-poäng: 55 Ett mål med den första praktikperioden (LIA Lärande i arbete) är att träna den studerandes förmåga att samarbeta och ta ansvar på arbetsplatsen, att den studerande får inblick i hur ett aktuellt företag är organiserat och hur samordningen mellan underentreprenörerna fungerar. Ytterligare ett mål med praktikperioden är att träna den studerandes förmåga att jobba med ritningar, ledarskap och byggprocessen. En av praktikperioderna ska genomföras på en byggarbetsplats eller konsultföretag som jobbar med passivhus eller plusenergihus. läsa och förstå samt göra mindre ändringar i olika installationsritningar. grunderna i byggprocessen. förstå olika kontraktshandlingar. genomföra de enklare stegen i en produktionsplanering. genomföra företagets normalt förekommande arbetsplatsadministration. agera som en självständig medarbetare. bygga långsiktiga relationer med underentreprenörer. samarbeta i grupp. LIA 2 Yh-poäng: 50 Målet med den andra praktikperioden (LIA Lärande i arbete) är att den studerande ska få en djupare förståelse för hela byggprocessen när det gäller arbetssätt med inriktning energi. En av praktikperioderna ska genomföras på en byggarbetsplats eller konsultföretag som jobbar med passivhus eller plusenergihus. självständigt arbeta i ett byggföretag. lösa problem på egen hand och i grupp. arbeta på ett projektorienterat sätt och uppvisa initiativförmåga, flexibilitet och kreativitet. ta beslut om åtgärder och komma till avslut. Passiv- och nollenergibyggnader som system redogöra för energi- och miljöklassificeringar för byggnader. rita enkla konstruktioner av byggnadsdelar i passivhus. utföra enklare energi- och effektberäkningar av byggnader med inriktning mot passivhus och nollenergihus. Projektering upprätta olika bygghandlingar innehållande ritningar och beskrivningar. läsa arkitektritningar och konstruktionsritningar. redogöra för hur byggnadsbeskrivningar upprättas. redogöra för hur projekteringsarbetet styrs vid olika upphandlings- och entreprenadformer. beskriva olika funktionskrav som bärförmåga och isolering osv. redogöra för olika besiktnings- och kontrollmetoder. beskriva olika metoder som kan förebygga eller avhjälpa fel. redogör för de mest lämpliga skedena för kontroll av byggnadens kvalitet. Identifiera kvalitetskritiska moment och områden inom lufttäthet och köldbryggor i konstruktioner.

5 Resurshållning beskriva global energianvändning. beskriva Sveriges energianvändning och dess utveckling. redogöra för olika miljöproblem och dess dignitet. redogöra för byggsektorns roll i samhällets miljöpåverkan. redogöra för möjliga hållbara energikällor. beskriva möjligheter för omställning till minskad miljöpåverkan i samhället. beskriva global resurshushållning och hur detta påverkar husbyggnation. beskriva materialvalets påverkan på miljön. redogöra för hur effektivt byggande påverkar resurshushållningen. Ritningslära och CAD-teknik inom bygg grunderna i ritningsläsning, beskrivningar och anvisningar. upprätta ritningar inom byggnation. grunderna i CAD-teknik. tillämpa grunderna i ett CAD-system och utföra enklare planritningar med datorstöd. Ventilationssystem och inneklimat inriktning energibesparing Yh-poäng: 30 beskriva viktiga områden inom energiteknik. redogöra för luftströmning. beskriva grundlägg. strömningslära. beskriva funktionskrav på ventilation, ventilationssystem, dess funktioner. beskriva luftbehandl.aggregat. redogöra för kanal-/rumsystem inom ventilation. redogöra för värmeväxlingsteknik, värmeväxlartyper. beräkna energivinster med ventilationssystem, flöden. använda beräkn.hjälpmedel. redogöra för brandskydd i ventilationssystem. redogöra för luftkvantitet inkl radon, ljud-/ljusklimat. beskriva kylkällor, distributionssystem, begränsn. av kylbehov. använda, välja styr-/regleringssystem för byggnader. redogöra för energieffektiviserande åtgärder. genomföra lönsamhetsanalyser. identifiera orsaker till problem med inomhusklimat, föreslå förbättr.åtgärder. genomföra beräkn. kring luftfuktighet, påverkan på inneklimat. mäta, utvärdera inneklimatfaktorer. beskriva orsaker "sjuka hus", krav "sunda hus".

Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning Diarienummer: YH 2013/2334 Utskriftsdatum: 2013-09-10 Kurser

Utbildningsplan för yrkeshögskoleutbildning Diarienummer: YH 2013/2334 Utskriftsdatum: 2013-09-10 Kurser Kurser Utbildningen har 17 huvudmoment/delkurs(er). Kursens namn: Behörighetskurser Beskrivning: Här har vi samlat ett antal behörighetsgivande småkurser som är nödvändiga för ett arbete inom byggproduktion

Läs mer

Byggarbetsplatsen & Behörighetskurser

Byggarbetsplatsen & Behörighetskurser Kurser Kursen har 20 huvudmoment/delkurs(er) Anläggning Yh-poäng: 20 Kursen skall ge kunskaper om byggande av anläggningar. Kursen skall omfatta vattenförsörjnings- och avloppsteknik samt byggande av gator

Läs mer

Handledning Lärande i Arbete (LIA) Byggprojektör CAD/BIM

Handledning Lärande i Arbete (LIA) Byggprojektör CAD/BIM Handledning Lärande i Arbete (LIA) Byggprojektör CAD/BIM 1 Innehåll Yrkeshögskola... 3 LIA - Lärande i arbete... 3 Kursmål för Lärande i arbete 1-2, Byggkonstruktör CAD/BIM... 3 Lärande i arbete 1 12 veckor...

Läs mer

TEKNISKA SYSTEM EL. Ämnets syfte

TEKNISKA SYSTEM EL. Ämnets syfte TEKNISKA SYSTEM EL Ämnet tekniska system el behandlar den arbetsprocess där man projekterar och dokumenterar tekniska system och anläggningar inom teknikområdet elinstallation. I projektering ingår utrednings-

Läs mer

INSTALLATIONSTEKNIK VVS

INSTALLATIONSTEKNIK VVS INSTALLATIONSTEKNIK VVS Ämnet installationsteknik VVS behandlar uppbyggnad och funktion av system och installationer inom VVS-området. Det behandlar också hur dessa utformas för att ge ett tillfredsställande

Läs mer

Byggprojektör - CAD/BIM Kursplan

Byggprojektör - CAD/BIM Kursplan Byggprojektör - CAD/BIM Kursplan Byggprojektör - CAD/BIM Kursöversikt Obligatoriska kurser Kurs Poäng BIM-metodik 15 Bygg- och förvaltningsprocessen 25 Byggnadskonstruktion (beräkningsprogram) 30 Byggteknik

Läs mer

TRÄ. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet trä ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TRÄ. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet trä ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TRÄ Ämnet trä behandlar arbete med olika konstruktioner i trämaterial. Det behandlar även alla typer av skivmaterial i byggnadskonstruktioner. Vidare behandlar ämnet olika slag av utvändig beklädnad på

Läs mer

Drifttekniker Vatten och Miljöteknik

Drifttekniker Vatten och Miljöteknik Drifttekniker Vatten och Miljöteknik Yrkesroller Yrkesroll 1: Vatten- och miljötekniker, drifttekniker Yrkesroll 2: Vatten- och miljötekniker, VA-driftingenjör Yrkesroll 3: Vatten- och miljötekniker, VA-processingenjör

Läs mer

TEKNISKA SYSTEM VVS. Ämnets syfte

TEKNISKA SYSTEM VVS. Ämnets syfte TEKNISKA SYSTEM VVS Ämnet tekniska system VVS behandlar den arbetsprocess där man projekterar och dokumenterar tekniska system och anläggningar inom teknikområdet VVS-installation. I projektering ingår

Läs mer

Byggregler en historisk översikt

Byggregler en historisk översikt Datum 2014-09-29 1(10) Byggregler en historisk översikt Här finner du en kort redogörelse för de byggregler som har funnits före Boverkets byggregler, BBR, Boverkets konstruktionsregler, BKR och de europeiska

Läs mer

2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd

2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd 2:1 Material och produkter 2 Allmänna regler för byggnader 2:2 Ekonomiskt rimlig livslängd 2 5 Allmänna regler för byggnader Detta avsnitt innehåller föreskrifter och allmänna råd till 9 kap. 1 PBL samt

Läs mer

Kurssekreterare Postadress: Besöksadress: Telefon:

Kurssekreterare Postadress: Besöksadress: Telefon: Gemensamt kursprogram: Projektarbete i byggprocessen VBE675 - Ledning 7,5 hp VBE680 - Programarbete, samhällsplanering och gestaltning 7,5 hp VBE685 - Projektering och design 7,5 hp VBE690 - Produktion,

Läs mer

SKOLFS. beslutade den maj 2015.

SKOLFS. beslutade den maj 2015. SKOLFS Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:44) om ämnesplan för ämnet samhällsbyggande i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den maj

Läs mer

VENTILATIONSPLÅTSLAGERI

VENTILATIONSPLÅTSLAGERI VENTILATIONSPLÅTSLAGERI Ämnet ventilationsplåtslageri behandlar ventilationstekniska system och deras uppbyggnad samt hur ett väl fungerande inneklimat påverkar vår boende- och arbetsmiljö. Ämnets syfte

Läs mer

Ämnet samhällsbyggande behandlar byggprocessens olika delar samt byggmaterial, byggnadsteknik och installationsteknik.

Ämnet samhällsbyggande behandlar byggprocessens olika delar samt byggmaterial, byggnadsteknik och installationsteknik. SAMHÄLLSBYGGANDE Ämnet samhällsbyggande behandlar byggprocessens olika delar samt byggmaterial, byggnadsteknik och installationsteknik. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet samhällsbyggande ska syfta till

Läs mer

ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Kristina Mjörnell

ByggaF. metod för fuktsäker byggprocess Kristina Mjörnell ByggaF metod för fuktsäker byggprocess Fuktsäkerhet i byggprocessen 2007 kom FoI rapporten om ByggaF 2008 lanserades ByggaF Bakgrund 2012-2013 vidareutvecklades ByggaF till svensk branschstandard Vissa

Läs mer

Brandsäkerhet i byggnader Sven Thelandersson. Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 1

Brandsäkerhet i byggnader Sven Thelandersson. Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 1 . Brandsäkerhet i byggnader Sven Thelandersson Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 1 Sverige Göteborgsbranden 1998 Antal personer Byggnadskonstruktion Konstruktionsteknik LTH 2 Dödsfall vid brand

Läs mer

TÄTSKIKT VÅTRUM. Ämnets syfte

TÄTSKIKT VÅTRUM. Ämnets syfte TÄTSKIKT VÅTRUM Ämnet tätskikt våtrum behandlar olika tätskiktssystem i våtrum och underliggande konstruktioner. Det behandlar hur arbetet utförs vid såväl ombyggnader och tillbyggnader som vid nyproduktioner.

Läs mer

KONTROLLPLAN BÖR OMFATTA

KONTROLLPLAN BÖR OMFATTA KONTROLLPLAN KONTROLLPLAN BÖR OMFATTA 1. Vilka kontroller som ska göras och vad kontrollerna ska avse (mot vad) 2. Vem som ska göra kontrollerna 3. Vilka anmälningar som ska göras till BN 4. Vilka arbetsplatsbesök

Läs mer

ANLÄGGNING. Ämnets syfte

ANLÄGGNING. Ämnets syfte ANLÄGGNING Ämnet anläggning behandlar mark- och anläggningsbyggande från planering till det att objektet är färdigt att brukas. Det behandlar också olika jord- och bergmaterials egenskaper. Ämnets syfte

Läs mer

för fuktsäker byggprocess

för fuktsäker byggprocess Väderskydd betonas i ByggaF, liksom i AMA AF 07 under AFH.51 Skydd av arbete: Arbete får inte utan betryggande skyddsåtgärder bedrivas under väder som kan orsaka skada. ByggaF Metod för fuktsäker byggprocess

Läs mer

BILAGA FUKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA FUKT KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 1a 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BEHOVSANALYS... 3 KRAVSPECIFIKATIONER... 3 Lokal- och funktionsprogram... 3 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 3 Byggnadsprogram... 4 BESLUTSUNDERLAG

Läs mer

RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER

RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER RIKTLINJE PROJEKTERANDE KONSULTER KARLSTADS KOMMUN REVIDERINGAR Nedan redovisas de fem viktigaste revideringarna sedan den förra utgåvan. X X X X X Senaste revidering markeras med vertikal linje i vänstermarginalen

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG Miljö- och samhällsnämnden. 2015-08-26 Dnr 1280-2015

PROTOKOLLSUTDRAG Miljö- och samhällsnämnden. 2015-08-26 Dnr 1280-2015 PROTOKOLLSUTDRAG Miljö- och samhällsnämnden 2015-08-26 Dnr 1280-2015 213 Remiss - rapporten Förslag till svensk tillämpning av näranollenergibyggnader - Rapport 2015:26 M2015/2507/Ee Boverket har tagit

Läs mer

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL 1 Instruktioner för att använda mallen för plan enligt PBL Mallen är utformad för att kunna användas för tillbyggnad. Kontrollplanen ska anpassas efter det aktuella projektet. Det kan betyda att det behövs

Läs mer

Plan för attraktiv arbetsgivare

Plan för attraktiv arbetsgivare SID 1(8) Plan för attraktiv arbetsgivare PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJE Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se SID 2(8) Innehållsförteckning Inledning sid

Läs mer

SP Zero Emission Buildings. Kristina Mjörnell, Energiteknik

SP Zero Emission Buildings. Kristina Mjörnell, Energiteknik SP Zero Emission Buildings Kristina Mjörnell, Energiteknik SP ZEB en stark FoI-miljö Ett kompetenscentrum för forskning, innovation och kunskapsöverföring inom energieffektiva hållbara byggnader SP ZEB:s

Läs mer

Byggingenjör Hållbart byggande, 180 hp

Byggingenjör Hållbart byggande, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Byggingenjör Hållbart byggande, 180 hp Building Engineering Sustainable Building, 180 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TBYHG Grundnivå

Läs mer

Byggingenjör 180 högskolepoäng

Byggingenjör 180 högskolepoäng Utbildningsplan Byggingenjör 180 högskolepoäng Building Engineering 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2007-12-20 Gäller fr.o.m. 2008-07-01 *) 1 Higher Education

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret Tekniska kontoret Miljökontoret

Stadsbyggnadskontoret Tekniska kontoret Miljökontoret Stadsbyggnadskontoret Tekniska kontoret Miljökontoret CHECKLISTA Nedan anges under respektive rubrik de krav som måste uppfyllas av exploatör som skall bygga inom området. Under varje rubrik finns dessutom

Läs mer

BESTÄLLARINFORMATION ORIENTERING OM BESTÄLLARENS VERKSAMHET

BESTÄLLARINFORMATION ORIENTERING OM BESTÄLLARENS VERKSAMHET B B1 BESTÄLLARINFORMATION ORIENTERING OM BESTÄLLARENS VERKSAMHET Ålands landskapsregering har tillsatt en arbetsgrupp med uppdrag att leda projekteringen av en tillbyggnad av det s.k. Nya internatet vid

Läs mer

BILAGA KONSTRUKTÖR KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR

BILAGA KONSTRUKTÖR KÄRNFASTIGHETERS PROJEKTERINGSANVISNINGAR Version: 3 2014-10-01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMSKEDE... 4 BEHOVSANALYS... 4 KRAVSPECIFIKATIONER... 4 Lokal- och funktionsprogram... 4 Lokal- Fastighets- tomtutredning och plananalys... 4 Byggnadsprogram...

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LLTK90 Teknik för lärare i gymnasieskolan, 90 hp (1-90), Ingår i Lärarlyftet II, 90 högskolepoäng Teacher education: Technology for Upper Secondary School, 90 higher education credits

Läs mer

Kursprogram VT 2010 Konstruktionsteknik- Byggsystem, VBKF01, 7,5 hp Alternativobligatorisk kurs

Kursprogram VT 2010 Konstruktionsteknik- Byggsystem, VBKF01, 7,5 hp Alternativobligatorisk kurs Kursprogram VT 2010 Konstruktionsteknik- Byggsystem, VBKF01, 7,5 hp Alternativobligatorisk kurs Kursen ska ge fördjupade kunskaper om teknisk projektering av byggnader inklusive tidiga skeden i projekteringsprocessen.

Läs mer

Jan Kling IVsk. Bättre arbetsmiljö Säkrare arbetsplatser

Jan Kling IVsk. Bättre arbetsmiljö Säkrare arbetsplatser Jan Kling IVsk Bättre arbetsmiljö Säkrare arbetsplatser Ordnings- och skyddsregler Nödutgång Återsamlingsplats 2 2013-03-14 FiA dagen 12 mars 2013 Branschgemensamt samarbete för god arbetsmiljö och säkrare

Läs mer

Kasper Salin-vinnare skapad

Kasper Salin-vinnare skapad Peter Fajers, Civilingenjör, handläggande stålkonstruktör Väven Kasper Salin-vinnare skapad FEM-DESIGN Umeås nya landmärke har skapats i samarbete mellan två av Skandinaviens ledande arkitektkontor, norska

Läs mer

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist

Ny plan- och bygglagstiftning. Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning Anders Larsson, jurist Ny plan- och bygglagstiftning träder i kraft 2 maj Gamla lagstiftningen Nya lagstiftningen PBL 1987:10 + BVL 1994:847 PBF 1987:383 + BVF 1994:1215 +

Läs mer

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PRODUKTUTVECKLING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PRODUKTUTVECKLING Ämnet produktutveckling behandlar arbetsprocessen för att skapa en produkt samt produktens material, konstruktion och design. Ämnet behandlar också hur olika intressenters krav samordnas

Läs mer

Energihus i praktiken. Syfte: Bygga ett energieffektivt parhus i trä genom traditionellt byggsätt dvs uppregling av stomme

Energihus i praktiken. Syfte: Bygga ett energieffektivt parhus i trä genom traditionellt byggsätt dvs uppregling av stomme Energihus i praktiken Syfte: Bygga ett energieffektivt parhus i trä genom traditionellt byggsätt dvs uppregling av stomme Målgrupper Företag i byggbranschen Planeringsbyråer Ungdomar och vuxna studeranden

Läs mer

PRODUKTION AV ENERGIEFFEKTIVA BYGGNADER PROCESSBESKRIVNING BILAGA 3 FÖRSLAG TILL UTBILDNINGSPLAN

PRODUKTION AV ENERGIEFFEKTIVA BYGGNADER PROCESSBESKRIVNING BILAGA 3 FÖRSLAG TILL UTBILDNINGSPLAN VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning PRODUKTION AV ENERGIEFFEKTIVA BYGGNADER PROCESSBESKRIVNING BILAGA 3 FÖRSLAG TILL UTBILDNINGSPLAN Forskningsprojekt nr 12044 Antal

Läs mer

PROJEKTSPECIFIKATION OCH BESTÄLLARHANDLEDNING

PROJEKTSPECIFIKATION OCH BESTÄLLARHANDLEDNING PROJEKTSPECIFIKATION OCH BESTÄLLARHANDLEDNING GR:s seminarium Hans-Åke Ivarsson Byggherrens betydelse 13 mars 2001 L O K A L F Ö R S Ö R J N I N G S F Ö R V A L T N I N G E N G Ö T E B O R G LOKALFÖRSÖRJNINGSFÖRVALTNINGEN

Läs mer

Projekteringsprocessen. Construction Management

Projekteringsprocessen. Construction Management Projekteringsprocessen Construction Management Byggprocessen 2 Projekteringsprocessen 3 Påverkan från omvärlden Samhällsförändringar Politiska förändringar Finansiella förutsättningar Lokala opinioner

Läs mer

CHECKLISTA - 1. Samverkan

CHECKLISTA - 1. Samverkan Sida 1 (3) Utgåva 3 CHECKLISTA - 1. Samverkan Datum Projektansvarig: Anteckningar: Alla som medverkar i projektet ska, under hela den tid projektet pågår, samverka för att nå upp till projektets målsättningar.

Läs mer

Lilliehorn Konsult AB. Rebus 1. Vad betyder de olika delarna i nedanstående räknetal? 2 + 2 + 96 = 100. 2012 Folkuniversitetet_Ombyggnadsprojekt

Lilliehorn Konsult AB. Rebus 1. Vad betyder de olika delarna i nedanstående räknetal? 2 + 2 + 96 = 100. 2012 Folkuniversitetet_Ombyggnadsprojekt Rebus 1 Vad betyder de olika delarna i nedanstående räknetal? 2 + 2 + 96 = 100 1 Byggprocessen Min definition: Börjar med att någon vill bygga ett nytt hus eller bygga om ett befintligt och slutar med

Läs mer

Personcertifiering av ventilationsmontörer. en kravspecifikation upprättad av PVF Plåt & Vent Yrkesnämnd

Personcertifiering av ventilationsmontörer. en kravspecifikation upprättad av PVF Plåt & Vent Yrkesnämnd Personcertifiering av ventilationsmontörer en kravspecifikation upprättad av PVF Plåt & Vent Yrkesnämnd Stockholm 2013 Innehåll 1. Inledning 2. Ändamål 3. Kvalifikationskrav för certifiering 4. Förkunskaper

Läs mer

Eurokoder, vad behöver ni på kommunen veta?

Eurokoder, vad behöver ni på kommunen veta? Eurokoder, vad behöver ni på kommunen veta? FSBI s informations-och utbildningsdagar 2012 i Gävle J-O Nylander 1 Varför EUROKODER? 2 Europasamarbetet på byggområdet Byggproduktförordningen( CPR) Ersätter

Läs mer

Undervisningen i ämnet mekatronik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet mekatronik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MEKATRONIK Mekatronik är en sammanslagning av mekanik och elektronik. De två teknikområdena slås ihop för att man ska kunna studera sådan teknisk utrustning i vardagen som integrerar elektriska och mekaniska

Läs mer

Kursprogram. Uppdragsutbildning Fuktsäkerhet i byggprocessen

Kursprogram. Uppdragsutbildning Fuktsäkerhet i byggprocessen Uppdragsutbildning Fuktsäkerhet i byggprocessen Kursprogram Bakgrund Skärpta regler för fukt i byggnader gäller i BBR sedan 2007. Byggnader ska utformas så att fukt inte orsakar skador, elak lukt eller

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för industriell teknik, 120 poäng. The Programme in Industrial Engineering, 180 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för industriell teknik, 120 poäng. The Programme in Industrial Engineering, 180 ECTS Dnr: 843/2005-510 Grundutbildningsnämnden för matematik, naturvetenskap och teknik UTBILDNINGSPLAN Programmet för industriell teknik, 120 The Programme in Industrial Engineering, 180 ECTS Ansvarig institution

Läs mer

Bästa inneklimat. till lägsta energikostnad. Gunnel Forslund Jan Forslund

Bästa inneklimat. till lägsta energikostnad. Gunnel Forslund Jan Forslund Bästa inneklimat till lägsta energikostnad Gunnel Forslund Jan Forslund Förlag och distribution AB Svensk Byggtjänst 113 87 Stockholm Telefon 08-457 10 00 www.byggtjanst.se 2016 AB Svensk Byggtjänst och

Läs mer

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Allmänt T illståndshavaren är huvudansvarig för säkerheten på anläggningen. I Lagen om brandfarliga

Läs mer

Likheter och skillnader mellan Sveby

Likheter och skillnader mellan Sveby Likheter och skillnader mellan och LÅGAN Rapport februari 2015 Åsa Wahlström Förord Föreliggande rapport har tagits fram med stöd från LÅGAN-programmet. LÅGAN-programmet (program för byggnader med mycket

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år;

Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år; Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år; beslutade den -- maj 2015. Skolverket föreskriver följande med stöd av 2 kap. 2 förordning

Läs mer

BYGG- och INSTALLATIONSTEKNIK

BYGG- och INSTALLATIONSTEKNIK NYA KURSTILLFÄLLEN KURSINBJUDAN 2016 2016 > 22-23 september i Stockholm > 6-7 december i Stockholm BYGG- och INSTALLATIONSTEKNIK för icke byggare - att tolka och förstå byggnader, teknik, energi- och miljöfrågor

Läs mer

Diplomerad fastighetsförvaltare

Diplomerad fastighetsförvaltare Diplomerad fastighetsförvaltare En unik utbildning parallellt med jobb Start hösten 2016 F A Att arbeta som fastighetsförvaltare Som fastighetsförvaltare får du ett omväxlande, spännande och kul arbete

Läs mer

Projekt- och Teknisk beskrivning

Projekt- och Teknisk beskrivning Upprättad 2019-04-16 Fastighetsbeteckning 1/10 Projekt- och Teknisk beskrivning 2/10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 PROJEKTBESKRIVNING 3 ALLMÄN ORIENTERING 3 UTFORMNING 3 KONSTRUKTION 3 UPPVÄRMNING

Läs mer

Fuktsäkerhetsprojektering från ankommande virke till nyckelfärdigt hus

Fuktsäkerhetsprojektering från ankommande virke till nyckelfärdigt hus Fuktsäkerhetsprojektering från ankommande virke till nyckelfärdigt hus Derome hus & bostad A hus Varbergshus Syftet är att ta fram en fuktsäkerhetsprojektering anpassad för 3 arbetsplatser: A hus fabrik

Läs mer

SIRIUS-FABRIKENS KOMPETENSFÖRSÖRJNING SKOLKONTAKTER KOMPETENSFÖRSÖRJNING

SIRIUS-FABRIKENS KOMPETENSFÖRSÖRJNING SKOLKONTAKTER KOMPETENSFÖRSÖRJNING SIRIUS-FABRIKEN Skogsindustrins råd för industriell utveckling i samverkan, SIRIUS, har byggt en fabrik vars syfte är att ge ledningsgrupper inspiration till hur man kan jobba mer metodiskt med kompetensförsörjning.

Läs mer

Policy för ny-, om- och tillbyggnad av kommunala lokaler

Policy för ny-, om- och tillbyggnad av kommunala lokaler Policy för ny-, om- och tillbyggnad av kommunala lokaler Ks/2015:532 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Policy för ny-, om- och tillbyggnad av kommunala lokaler Fastställd av

Läs mer

Undervisning på engelska

Undervisning på engelska kontrollansvar mätning projektekonomi projektledning ritningsläsning underhåll av vägar upphandling utsättning Efter avslutad utbildning ska den studerande ha färdigheter i att medverka vid ledning av

Läs mer

Fuktcentrums informationsdag

Fuktcentrums informationsdag Fuktcentrums informationsdag Säker Vatten och Bygga F Fuktsäkerbyggnad Fredrik Runius, Säker Vatten AB Branschregler Säker Vatteninstallation Bygga F BBR 2015 Fukt inte orsaka skador, inte påverka hygien

Läs mer

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL 1 Instruktioner för att använda mallen för plan enligt PBL Mallen är utformad för att kunna användas för inredande av en till lägenhet som normalt är bygglovbefriat men kräver en anmälan. Kontrollplanen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Byggteknik med inriktning mot byggnadsutformning, 120 poäng. Building Technology with specialisation in Architectural Engineering,

UTBILDNINGSPLAN. Byggteknik med inriktning mot byggnadsutformning, 120 poäng. Building Technology with specialisation in Architectural Engineering, Dnr: 608/2002-51 Grundutbildningsnämnden för matematik, naturvetenskap och teknik UTBILDNINGSPLAN Byggteknik med inriktning mot byggnadsutformning, 120 poäng Building Technology with specialisation in

Läs mer

Grundläggande (År 1) Specialisering (År 2-3)

Grundläggande (År 1) Specialisering (År 2-3) Sture Sahlström Faktaböcker Bygg Grundläggande (År 1) Byggstart Ritningsläsning och mätningsteknik Byggteknik Material,verktyg, utrustning Arbetsmiljö Specialisering (År 2-3) Träarbete Byggnadsarbete Betongarbete

Läs mer

Remissvar avseende Boverkets byggregler

Remissvar avseende Boverkets byggregler Borlänge 14 Jan 2011 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remissvar avseende Boverkets byggregler Revidering av avsnitt 9 Energihushållning och Regler om ändring av byggnad Inom projektet SWX-Energi har

Läs mer

Statik. Nåväl låt oss nu se vad som är grunderna för att takstolsberäkningen ska bli som vi tänkt.

Statik. Nåväl låt oss nu se vad som är grunderna för att takstolsberäkningen ska bli som vi tänkt. Statik Huvuddelen av alla takstolsberäkningar utförs idag med hjälp av ett beräkningsprogram, just anpassade för takstolsdimensionering. Att ha ett av dessa program i sin dator, innebär inte att användaren

Läs mer

MÅLERI. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet måleri ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

MÅLERI. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet måleri ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MÅLERI Ämnet måleri behandlar byggnadsmåleri från planering och utförande till det att objektet är färdigt att brukas. Det behandlar även färgens estetiska värden och skyddande egenskaper. Ämnets syfte

Läs mer

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL

Instruktioner för att använda mallen för kontrollplan enligt PBL 1 Instruktioner för att använda mallen för plan enligt PBL Mallen är utformad för att kunna användas för bygge av garage/carport. Kontrollplanen ska anpassas efter det aktuella projektet. Det kan betyda

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING

LUNDS UNIVERSITET VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING 1 Precision, grad av industrialisering, materialval, hållbarhet, produktivitet, lönsamhet, funktion Attraktion, vi ska trivas

Läs mer

Butikschefsutbildning med inriktning mot textil och mode Retail Education with Specialization in Textile and Fashion 180 credits

Butikschefsutbildning med inriktning mot textil och mode Retail Education with Specialization in Textile and Fashion 180 credits Utbildningsplan Butikschefsutbildning med inriktning mot textil och mode Retail Education with Specialization in Textile and Fashion 180 credits Ladokkod: TGMBU Version: 4.0 Utbildningsnivå: Grundnivå

Läs mer

Miljöåterbetalningstid för energieffektiviseringsförslag i förhållande till BBR19

Miljöåterbetalningstid för energieffektiviseringsförslag i förhållande till BBR19 NR U 5226 MAJ 2015 RAPPORT Miljöåterbetalningstid för energieffektiviseringsförslag i förhållande till BBR19 Exempelbyggnader För Boverket och Energimyndigeheten Martin Erlandsson Författare: Martin Erlandsson

Läs mer

Entreprenör och företagare inom gröna sektorn YH 250 p.

Entreprenör och företagare inom gröna sektorn YH 250 p. Entreprenör och företagare inom gröna sektorn YH 250 p. är en ny och, enligt trädgårdsbranschen, efterlängtad utbildning. Efterfrågan på ekologiska livsmedel ökar starkt, medan den svenska produktionen

Läs mer

Personalpolicy i Hultsfreds kommun

Personalpolicy i Hultsfreds kommun Personalpolicy 1 (5) Personalpolicy i Hultsfreds kommun Inledning Kommunstyrelsen är det politiska organ som ytterst är ansvarig för personalpolitiken i Hultsfreds kommun. Det är kommunstyrelsen som beslutar

Läs mer

Byggteknik - Högskoleingenjörsprogram 180 högskolepoäng

Byggteknik - Högskoleingenjörsprogram 180 högskolepoäng Sida 1(5) Utbildningsplan Byggteknik - Högskoleingenjörsprogram 180 högskolepoäng Building Engineering Programme 180 Credits* 1. Programmets mål 1.1 Mål enligt Högskolelagen (1992:1434), 1 kap. 8 : Utbildning

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING

LUNDS UNIVERSITET VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING 1 UTMANINGEN! Effektivare byggproduktion Effektivare byggprojektledning Effektivare förvaltning av det befintliga beståndet

Läs mer

VENTILATION. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler (BBR) Hans Severinson

VENTILATION. En handbok i anslutning till Boverkets byggregler (BBR) Hans Severinson VENTILATION En handbok i anslutning till Boverkets byggregler (BBR) Hans Severinson Förlag och distribution AB Svensk Byggtjänst 113 87 Stockholm Tel 08-457 10 00 www.byggtjanst.se 2015 AB Svensk Byggtjänst

Läs mer

Att ställa energikrav vid nybyggnation

Att ställa energikrav vid nybyggnation Att ställa energikrav vid nybyggnation Utmaningar och möjliga lösningar Jens Johansson Miljöstyrningsrådet www.msr.se Bred avstämning - intressenter MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSSTÖD PRISBELÖNT I EU

Läs mer

Ny kaj Husarö brygga

Ny kaj Husarö brygga : Handling Sidantal 8 Vy från ångbåtsbryggan 2004-02-01 innan affären brann Rambeskrivning kaj-anläggning Bygghandling Upprättad 2009-10-12 Av : Sida 2 (8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING TYP AV BESKRIVNING 3 OBJEKTET

Läs mer

Utbildningar SP Brandteknik 2013

Utbildningar SP Brandteknik 2013 Utbildningar SP Brandteknik 2013 Har dina medarbetare rätt kompetens för att möta de nya krav som ställs? SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Rätt utbildning är alltid en god investering för ut-veckling,

Läs mer

ARKITEKTENS ROLL I BYGGPROCESSEN VBEA05 Byggprocessen Fördjupningsuppgift

ARKITEKTENS ROLL I BYGGPROCESSEN VBEA05 Byggprocessen Fördjupningsuppgift ARKITEKTENS ROLL I BYGGPROCESSEN VBEA05 Byggprocessen Fördjupningsuppgift 9 februari 2015 Erik Appelgren Simon Fast Anton Lundblad Alex Svärd Innehållsförteckning Inledning... 3 Referat... 3 Arkitekten

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan Syfte - Att utveckla elevernas möjligheter att kommunicera - Att använda det svenska språket i tal och skrift i teknik - Skapande arbete ger eleverna

Läs mer

Byggandets klimatpåverkan en obekväm sanning

Byggandets klimatpåverkan en obekväm sanning Byggandets klimatpåverkan en obekväm sanning Kiruna 2015-03-11 Hans-Eric Johansson Bostadsutveckling AB En väckarklocka för bygg- och fastighetssektorn 2014 i Almedalen presenterade IVA och Byggindustrin

Läs mer

Nikolaj Tolstoy Tekn dr

Nikolaj Tolstoy Tekn dr Nikolaj Tolstoy Tekn dr Takras 2010 delrapport Regeringsuppdrag 1 juni 2010 2009-03-11 Sida 2 2010-11-16 Sida 3 Athletics Hall 2010-11-16 Sida 4 Boverket Analys: Troliga orsaker Formfaktorer för låglutande

Läs mer

Branschstandard ByggaF metod för fuktsäker byggprocess

Branschstandard ByggaF metod för fuktsäker byggprocess Branschstandard ByggaF metod för fuktsäker byggprocess ByggaF - metod för fuktsäker byggprocess. Branschstandard - ByggaF 1 (24) Innehåll 1 Branschstandard ByggaF metod för fuktsäker byggprocess... 5 1.1

Läs mer

Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl

Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl Påvisande av ekonomiska & miljömässiga vinster vid solskyddsinvestering (Arbetet är en del i kursen Diplomerad Solskyddstekniker) Christian Westberg & Jim Eriksson

Läs mer

Information om Byggprocessen i Sverige & Konsultupphandling

Information om Byggprocessen i Sverige & Konsultupphandling Information om Byggprocessen i Sverige & Konsultupphandling Syfte Den här presentationen syftar till att ge en övergripande bild av den juridiska ramen som reglerar byggprocessen i Sverige. Från lag till

Läs mer

VENTILATIONSPLÅTSLAGERI

VENTILATIONSPLÅTSLAGERI VENTILATIONSPLÅTSLAGERI Ämnet ventilationsplåtslageri behandlar ventilationstekniska system och deras uppbyggnad samt hur ett väl fungerande inneklimat påverkar vår boende- och arbetsmiljö. Ämnets syfte

Läs mer

FutureBuilt 2011 ERFARENHETER HAMNHUSET OCH HUR HAR VI GÅTT VIDARE. Onsdag 12 oktober 2011. Berth Olsson vvd. www.bengtdahlgren.se

FutureBuilt 2011 ERFARENHETER HAMNHUSET OCH HUR HAR VI GÅTT VIDARE. Onsdag 12 oktober 2011. Berth Olsson vvd. www.bengtdahlgren.se FutureBuilt 2011 Onsdag 12 oktober 2011 ERFARENHETER HAMNHUSET OCH HUR HAR VI GÅTT VIDARE Berth Olsson vvd www.bengtdahlgren.se 1 BENGT DAHLGREN Ett av landets största teknikkonsultföretag inom: VVS Energi

Läs mer

www.alvstranden.com Långsiktigt tänkande lönsamt redan idag! Från normhus till passivhus i tre steg! Energieffektivt byggande i Alingsås

www.alvstranden.com Långsiktigt tänkande lönsamt redan idag! Från normhus till passivhus i tre steg! Energieffektivt byggande i Alingsås Långsiktigt tänkande lönsamt redan idag! Passivt med mycket teknik? - Goda exempel från Älvstranden i Göteborg Per Andersson, projektledare 1 www.alvstranden.com Några siffror Energiförbrukningen i bostäder

Läs mer

Riktlinje Byggnadstekniskt brandskydd samt projektering

Riktlinje Byggnadstekniskt brandskydd samt projektering Riktlinje Byggnadstekniskt brandskydd Skapad: 2005-01-20 Senast ändrad: 2013-12-12 R 7.1 Saija Thacker David Widlund Karin Sjöndin 2005-01-20 2013-12-12 2013-12-12 2 (11) INNEHÅLL 1 Allmänt... 3 1.1 Inledning...

Läs mer

Bygg säkert med cellplast

Bygg säkert med cellplast Bygg säkert med cellplast Smarta tips som lär dig använda cellplast på ett effektivt och säkert sätt. För dig som är byggare eller byggherre. EPS bygg isolering Kvalitetsmärke för isoleringsprodukter av

Läs mer

Styrande dokument beslutat av GD. Kulturarv STATENS FASTIGHETSVERK

Styrande dokument beslutat av GD. Kulturarv STATENS FASTIGHETSVERK Styrande dokument beslutat av GD 2(11) Styrande dokument innehåller: Policy spolicy Krav och råd Vårdprogram Slottsarkitekt spolicy (11) spolicy SFV:s kulturarvspolicy beskriver hur vi ser på vårt uppdrag

Läs mer

Samverkan mellan skola och arbetsliv på ett yrkesprogram ett exempel

Samverkan mellan skola och arbetsliv på ett yrkesprogram ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan mellan skola och arbetsliv på ett yrkesprogram ett exempel Här presenteras ett fiktivt exempel med syfte att inspirera till samverkan inom gymnasieskolan med studie-

Läs mer

SPECIALIST PÅ UPPDRAG MED HÖGA KRAV

SPECIALIST PÅ UPPDRAG MED HÖGA KRAV SPECIALIST PÅ UPPDRAG MED HÖGA KRAV 2 EN ENTREPRENÖR MED KONTROLL Hygien Bygg Telge AB är ett entreprenadföretag inom byggbranschen som är specialiserat på entreprenader i känsliga miljöer och att utföra

Läs mer

Fuktsäkerhet i projekteringsfasen - erfarenheter från Sverige

Fuktsäkerhet i projekteringsfasen - erfarenheter från Sverige Fuktsäkerhet i projekteringsfasen - erfarenheter från Sverige Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Fuktskador drabbar byggbranschen Obehag och ohälsa för brukarna Stora kostnader för

Läs mer

MILJÖBYGGNAD - KOMMUNIKATIONSPLATTFORM: FÖRDELAR, POSITIONERING OCH MÅLGRUPP

MILJÖBYGGNAD - KOMMUNIKATIONSPLATTFORM: FÖRDELAR, POSITIONERING OCH MÅLGRUPP WWW.SGBC.SE MILJÖBYGGNAD - KOMMUNIKATIONSPLATTFORM: FÖRDELAR, POSITIONERING OCH MÅLGRUPP INLEDNING 3 mars 2014 I detta dokument sammanställs hårda och mjuka fakta om Miljöbyggnad i form av en bruttolista

Läs mer

Parkhuset i Västra Sannegården. Materialkrav och byggvarudeklarerat. Miljödeklarerat enligt Boverkets mall. Energikrav enligt

Parkhuset i Västra Sannegården. Materialkrav och byggvarudeklarerat. Miljödeklarerat enligt Boverkets mall. Energikrav enligt Parkhuset i Västra Sannegården Materialkrav och byggvarudeklarerat Miljödeklarerat enligt Boverkets mall Energikrav enligt Höghuset i Västra Sannegården 14 våningar, 74 hyreslägenheter Energioptimerat

Läs mer

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Vad är det vi måste förbereda oss för? Naturolyckornas snabba

Läs mer

HUSBYGGNAD. Ämnets syfte

HUSBYGGNAD. Ämnets syfte HUSBYGGNAD Ämnet husbyggnad behandlar husbyggnadsprocessens alla stadier från projektering till det att objektet är färdigt att användas. Det behandlar även svensk byggtradition och arkitektur samt olika

Läs mer

BeBo Renovera energieffektivt i miljonprogrammet. Göran Werner WSP, koordinator för BeBo

BeBo Renovera energieffektivt i miljonprogrammet. Göran Werner WSP, koordinator för BeBo BeBo Renovera energieffektivt i miljonprogrammet Göran Werner WSP, koordinator för BeBo Medlemmar BeBo Övergripande mål och strategi BeBo Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus

Läs mer