Arvodering på lokal nivå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arvodering på lokal nivå"

Transkript

1 Lokalavdelningarnas svar på remiss om lokal arvodering 2008/2009 Arvodering på lokal nivå Med anledning av stämmans beslut har styrelsen frågat alla lokalavdelningar om synen på lokal arvodering kontra ideellt arbete och sammanställt svaren. Styrelsen kommer under 2009 ta ställning till om förändringar i arvodering på lokal nivå är nödvändiga. Remissen skickades den 27 nov till 27 lokalavdelningar. Det är 16 lokalavdelningar som har svarat på remissen. De samtycker med innehållet i medlemsstrategin till stora delar. Några LA har synpunkter på förändringar, dock ganska små. Alla sätter stor vikt vid det ideella arbetet. Det är endast en lokalavdelning som vill införa arvode på informationsmöten. Några få är tveksamma. De flesta lokalavdelningar vill inte införa fler arvoden lokalt. Åsikterna skiljer sig mellan lokalavdelningarna om kursledararvodet ska var kvar eller inte. Några kan tänka sig ersättning för förlorad arbetsinkomst istället, medan någon annan är tveksam till rättvisan i det. Övervägande delen vill nog ha kursledararvodet kvar men några är beredda att skippa det helt. Alla remissvar finns presenterade nedan. 1. Vilken syn har ni på ideellt arbete i JAK Medlemsbank? Inom ansvarsgruppen delar vi en grundsyn om vad ideellt arbete är för oss personligen, den beskrivs dock lite olika men det handlar om att göra något vi tycker är meningsfullt, kul och i detta fall viktigt, i den omfattning som vi själva väljer, var och en. Vi tror inte att ideellt arbete får kraft av vilken ekonomisk ersättning man får, däremot tycker vi att ersättning för utlägg, telefon, bensin mm. är självklart. (Boden/Luleå) Vi tycker att reglerna som finns idag är fullt tillräckliga eftersom det är ideellt arbete vi håller på med, vilket betyder att vi inte ska tjäna något på det utan endast få ersättning för eventuella utlägg som vi har. Arvodering passar inte i en ideell medlemsägd bank utan det tillhör de kommersiella bankerna, det är också en stor anledning till att det inte kostar så mycket att vara med i JAK och de ska det fortsättningsvis vara på det viset att man som medlem inte ska behöva betala för arvoden till ideellt arbetande medlemmar. (Gävle) Vi är för arvodering vid planerade infomöten från 1h långa till 8h utbildningar, men de ska vara planerade, bokade och väl förankrade i lokalavdelningen. Deltagarantalet på ett möte spelar ingen roll anser vi. Vi förordar arvodering på följande vis. Man tar det högre arvodet för utbildare och delat det på 8h så får man fram vad man ska ha per timma. (Jämtland/Härjedalen)

2 I huvudsak som JAK tycker. Håller med om synen på strategin att det ideella är ett viktigt fundament i folkbildningen. (Västmanland) Skall inte arvoderas, då det ger större frihet att utforma aktiviteter efter eget mönster. Vid arvodering måste ställas större krav på planering. Innehåll och material för en kurs kräver mer av de ideella informatörerna. Blir kanske svårare att få medlemmar att engagera sig aktivt. (Södra Halland) Här ska JAKs medlemsstrategi gälla fortfarande. (Säter) Ideellt arbete inom JAKs lokalavdelningar ska vara oavlönat. Arvode till kursledare/cirkelledare ska såsom för närvarande sker, betalas av JAK i enlighet med preciserade kriterier. Personer som är anställda av JAK Medlemsbank ska erhålla lön/ersättning för utfört arbete. (Malmö) Att det ideella arbetet är roligt och grunden för ett genuint engagemang. (Nedansiljan) Mer trovärdigt med ideellt arbete. (Helsingborg) Ideellt arbete borde utgöra stommen i JAK marknadsföring, lokala arbete och utveckling. Det är genom att aktivera och engagera människor som vi kan få till en förändring som är både djupt rotad och långsiktigt hållbar. Att känna delaktighet i JAK är en viktig del, det möjliggörs med den demokratiska och lokala arbetsformen. (Uppsala) Ideellt arbete är grunden, arbetet i LA skall bygga på intresse och frivillighet. (Göteborg) Vår syn är att ideellt arbete = gratis arbete som görs av intresse. Att träffa trevliga människor och fika är betalning nog. Det bygger på en frivillighet och ska heller inte kräva någon större kompetens. (Norra Hälsingland) Ideellt arbete i JAK är aktivitet som sker utanför kursverksamhet och studiecirklar. (Höglandet) Vår uppfattning är att det är okej som det är.(järna/södertälje) Vi anser att arvoderingen kring grundkurser och studiecirklar ska vara kvar. Det är svårt att dra en tydlig gräns för vad som utöver detta kan arvoderas, bör arvode utgå för möten av föredragskaraktär, men inte för samkvämsaktiga träffar? Vi känner att vi skulle vara mindre skeptiska till utökad arvodering om det fanns en tydlig princip kring arvodet. Vi tycker också att det är en styrka att kunna säga att man informerar om JAK ideellt. Dessutom anser vi att JAK redan är väldigt generösa, och vi uppskattar idén om att ingen ska förlora på sitt engagemang. För det sista tycker vi att fokus bör ligga på ideologin, och inte på att få betalt. (Härnösand) Vi har samma syn som Medlemsbanken att det lokala arbetet ska ske ideellt och på frivillig grund utifrån de resurser som varje person kan uppbåda. (Medelpad)

3 2. Sammanfaller er syn på ideellt arbete med JAKs medlemsstrategi? JA! (Boden/Luleå) Ja, delvis. (Västmanland) Ja. (Södra Halland) Ja. (Säter) Ja, den sammanfaller. (Malmö) I stora drag ja. Vi hann inte gå igenom hela strategin till punkt och pricka. Men vi kunde inte se något som vi inte ställer upp på. (Nedansiljan) Knepigt formulerad fråga. Vi är nöjda med det arbete (ideella och avlönade) som sker just nu. (Helsingborg) Ja, den sammanfaller. Vi tycker att medlemmarna skall utgöra kraften både gällande folkbildning, möjligheten till ekonomisk frigörelse och spridande av den demokratiska arbetsformen. (Uppsala) För att fullt ut kunna svara på denna fråga hade vi behövt veta vilka förändringar som har gjorts till den nya Medlemsstrategin. Generellt tycker vi att ja, den sammanfaller delvis. (Göteborg) Delvis. (Norra Hälsingland) Ja. (Höglandet) Nej. (Medelpad) 3. Om inte, på vilka punkter sammanfaller det inte? s. 3 JAKs ideella informatörer ska vara så välinformerade att de aldrig känner sig vilsna inför allmänhetens frågor om JAK. Vi tror att informatörerna kan en hel del, men kommer att känna sig vilsna inför vissa frågor. Därför tycker vi att meningen ska omarbetas. (Västmanland) Vi vill göra ett tillägg, när vi är ute och informerar på mässor och marknader hela dagar vill vi ha traktamente för lunch. Det är inte rätt at man ska behöva betala själv. (Säter)

4 Vi tycker att det inte är rättvist att visst arbete arvoderas och inte annat. (Göteborg) Angående den differentiering som idag finns. Att arvodera visst "ideellt" arbete, men inte annat, signalerar olika värde som inte stämmer med de värden som JAK i övrigt har om lika värde, solidaritet och rättvisa. (Norra Hälsingland) Se vår lista nedan på aktiviteter som ingår i det lokala arbetet. Vi efterlyser en fördjupad strategi. Eftersom resurserna är begränsade så är det en viktig fråga. Vi är kritiska till att personer kostnadsfritt kan delta på JAK-skolan upprepade gånger. Vi har skrivit en motion om detta. Bättre att skräddarsy kostnadsfria fördjupningskurser för de som redan är aktiva i LA. Vi vill stärka LA:s ställning. Informatörer ska godkännas av LA. Vi är för ett fullmäktigesystem. Prioriteringar och ersättningar ska utformas så att det stärker den ideella kraften och inte kommer i motsättning till denna (se sista punkten under övriga kommentarer nedan). (Medelpad) 4. Vill ni ändra grunden för lokal arvodering? Nej! Vi tycker att nuvarande upplägg är mycket bra - rättvist och lika för alla. (Boden/Luleå) Nej. Ett alternativ skull kunna vara att utöka antalet projektanställningar (Västmanland) Nej. Ersättning för faktiska kostnader t ex kopiepapper, resor till arrangemang, inträde till desamma, för att kunna deltaga i aktiviteten, parkeringsavgifter, fika osv ersättes ju redan idag och bör finnas kvar. (Södra Halland) Nej. (Säter) Nej. (Malmö) Ja. (Nedansiljan) Inget direkt men vi är återhållsamma med arvodering på lokal nivå. (Helsingborg) Nej. Det är bra att konkreta utlägg i reda pengar kompenseras, men förhållandet till tid och dess avkastning är en viktig del för att komma bort från dagens ekonomiska system. JAK borde inte uppmuntra till att tid värderas enbart i pengar. Varför ska då grundkurser arvoderas, är det någon skillnad mot att stå på en mässa och sprida JAK budskap? Ja, för det blir på en mer avancerad nivå, man måste vara mycket mer förberedd. Men vi skulle hellre se att arvoderingen av grundkursen togs bort än att man börjar arvodera för att stå på en mässa. (Uppsala) Ja. (Göteborg) Ja. (Norra Hälsingland)

5 Ja (Höglandet) Ja, se nedan. (Medelpad) 5. Om ja på fråga 4; a) bör mer arvodering införas? I så fall på vad? Nej. (Malmö) Vi tycker inte att mer arvodering ska införas. (Nedansiljan) Nej. (Uppsala) Nej, dock skulle vi vilja införa möjligheten att kunna få ersättning för förlorad arbetsinkomst samt för omkostnader. Vi har två svar på frågan (eftersom vi ser möjlighet till två olika lösningar). Svar 1: nej. Svar 2: ja. Informationsmötena bör ha en differentierad arvodering liksom grundkurserna så att det blir en trappstegsliknande modell där inget arvode utgår för små möten (t.ex. hos grannen o.likn.) medan avancerade möten ger mest arvode (t.ex. heldagarsseminarier för en kommunstyrelse eller i riksdagen). (Norra Hälsingland) Det är angeläget att diskussionen inte slutar här eftersom förutsättningarna kan vara olika i LA. Olika typer av arvodering borde utredas. (Höglandet) Nej. (Medelpad) b) bör den arvodering som idag finns på lokalt arbete, dvs kursledararvode, tas bort? Om något ska ändras så möjligen att ta bort arvoderingen och ersätta den med ersättning för faktiska utlägg du har i förberedelserna inför en kurs. (Men frågan är om det blir lika rättvist!?) (Boden/Luleå) Nej. (Malmö) Vi skulle kunna tänka oss att få arvodering för kurs även om den inte omfattar 8 tim, utan kanske t ex 5 tim, eftersom människor inte vill avsätta för många tillfällen till en kurs. De kurser vi har kört har legat på en vardagskväll + en lördfm. vilket vi tycker har fungerat både för oss och deltagare. (Nedansiljan) Nej. (Uppsala) Ja. (Göteborg)

6 Vi har två svar på frågan (eftersom vi såg möjlighet till två olika lösningar). Svar 1: ja. I samband med detta vill vi påpeka att det finns möjlighet för den som så vill, att erhålla studiecirkelledararvode från studieförbunden. Svar 2: nej. Kursledararvodet måste dock harmoniera med det maxtak för dagersättning som gäller för förtroendevalda på riksnivå (max 1000 kr/person). Det tycker vi är självklart, men eftersom det inte är så idag så verkar det inte vara så självklart för föreningen. Vi vill också poängtera att detta kursledararvode inte bara ska gå till den person som på pappret leder kursen, utan delas av de ideella som har gjort kursen möjlig att genomföra; medledare, kursvärdar m.fl. Vi diskuterade i sammanhanget även vikten av att mentorskap premieras, inte bara att anställda fungerar som mentorer utan även att erfarna ideella tar till sig mentorskapet så att fler utbildade informatörer vågar ta steget att hålla kurser eller informationsmöten. Därför skulle t.ex. ett ev. kursledararvode kunna vara kopplat till mentorskap. Det viktiga att är att vi blir fler som håller kurser/möten, inte bara att det hålls kurser/möten. (Norra Hälsingland) Nej. (Höglandet) Ja, och ersättas med ersättning för uppkomna kostnader. (Medelpad) Övriga kommentarer: En idé att ge kraft till arbetet ute landet med kurser och cirklar kan ju vara att formulera ännu en stafettpinne som just går ut på att jobba med kurser, cirklar mm. Alltså med ett lite annat fokus än den som finns idag dom skulle komplettera varandra. (Men det ska vi ju i så fall ha råd med!!) (Boden/Luleå) Vi anser i huvudsak att: - Rimligt med de ersättningar som finns för omkostnader såsom bensinpengar och liknande. - Det kan bli onödiga konflikter när vi ska beräkna hur mycket var och en ska få betalt för en aktivitet - Det kan bli svårt att dra gränsen mellan olika typer av arbeten. (Västmanland) Vi föreslår att varje LA skulle kunna skicka 2 personer till stämman med resa och uppehälle betalt. En morot för de aktiva i LA. (Södra Halland) Som utgångspunkt för en diskussion om arvodering på lokal nivå kan det vara lämpligt att särskilja de vanligaste inslagen i det lokala arbetet. 1. Styrelsearbetet som inkluderar återkommande möten, årsmöten med formalia och ekonomisk redovisning/övriga kontakter med Medlemsbanken. 2. Möten med lokala medlemmar. 3. Offentliga möten som planerats/initierats av lokala styrelsen 4. Offentliga möten som LA inbjudits till av annan aktör. 5. Föreningsmöten som LA planerat/initierat. 6. Föreningsmöten som LA inbjudits till för att presentera JAK.

7 7. Mässor och marknader som oftast sträcker sig över flera dagar och kräver planering och bemanning. 8. Mediakontakter. 9. Studiecirklar för JAK-medlemmar och andra intresserade. 10. Styrelsens egen fortbildning. Vad ska arvoderas och vad ska utföras ideellt? Det är lätt att förstå att gränsdragningen kan bli problematisk!! Riksstyrelsen har hittills hållit en linje som kan sammanfattas enligt följande: - Man ska skilja mellan ideellt arbete som initieras och utförs lokalt och det som initieras på riksnivå och utförs lokalt. - Det är kostnadseffektivt att arvodera studiecirklar eftersom det genererar medlemmar som kan gå JAK-skolan och därmed får vi fler ideella informatörer (formulerat i styrelsens svar på motionen 2008). Urvalsprincipen för arvodering är således att arbetet ska vara riksinitierat och generera så många ideella informatörer som möjligt. Prioriterade insatser ska arvoderas. Arvodet är moroten som ska få oss att göra det. Motionären på förra årets riksstämma menade istället att det nedlagda arbetet skulle vara urvalsprincipen för arvodering. Lämnar prioriteringen åt LA. Utskottet på förra årets stämma menade att arvoden helt slopas och att uppkomna kostnader istället ersätts. Förkastar det ekonomiska incitamentet och stöttar det ideella. JAK Medelpad ansluter sig till den senare ståndpunkten med följande motivering. Lokalt arbete ska vara ideellt för att det ger kraft och trovärdighet. Ekonomisk ersättning ska endast utgå på tydliga premisser så att vi slipper diskussioner om gränsdragningar och rättvisa. Exempel på en sådan rättvisediskussion finns i motionen från förra året utifrån att lika arbete ska ge lika ersättning. Tydliga premisser för ekonomisk ersättning i det lokala arbetet är uppkomna kostnader. Sådana kostnader kan vara förlorad arbetsinkomst, resekostnader, kost, logi, kontorsmaterial etc. På förra årets stämma framfördes invändningen att ersättning för förlorad arbetsinkomst är orättvis eftersom folk har olika inkomster. En märklig invändning om man accepterar ersättning för uppkomna kostnader! Mindre märklig om man ställer det mot att lika arbete ska ge lika ersättning. Det kan förvisso finnas en solidarisk tanke i att det ska kosta mer för höginkomsttagaren att arbeta ideellt men det är knappast JAKs primära uppgift att arbeta för inkomstutjämning i samhället, inte minst för att det kan bromsa ideella insatser. Det borde också vara så att förlorad arbetsinkomst endast uppkommer undantagsvis eftersom ideellt arbete normalt utförs på ledig tid. Det är knappast möjligt att uppnå millimeterrättvisa på denna punkt. Ett alternativ kan vara att fastställa en schablonersättning för förlorad arbetsinkomst baserat på någon normalinkomst vilket förvisso även skulle göra det smidigare att administrera det hela. Vi menar att arvodering av en del av det ideella arbetet, grundkurser, skapar en onödig konflikt med tanken att det finns en kraft i det ideella. Att arvodera grundkurser för att det är en prioriterad aktivitet bygger på den outtalade premissen

8 att arvodet motiverar våra informatörer att hålla fler grundkurser. Vårt ideella engagemang är alltså inte tillräckligt. Bättre då med ett system som gör att vårt ideella engagemang inte hindras av personliga kostnader för våra lokala aktiviteter. Det uppnår vi med ett system för kostnadsersättning istället för arvodering. Detta ökar den ideella kraften helt enligt JAKs medlemsstrategi. (Medelpad)

Studieplanering i organisationen

Studieplanering i organisationen Studieplanering i organisationen 1 Syftet Vi vill tillsammans med våra medlems- och samarbetsorganisationer starta en process som handlar om att utveckla studieverksamheten. Genom att presentera ett antal

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Stockholm den 15 juni 2016. Till Socialdepartementet. Dnr S2016/02084/SF

Stockholm den 15 juni 2016. Till Socialdepartementet. Dnr S2016/02084/SF Stockholm den 15 juni 2016 Till Socialdepartementet Dnr S2016/02084/SF Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och deras familjer.

Läs mer

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 1 (16) 2015-10-22 Område Livsmedelskontroll Avdelning Support Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 2 1. Sammanfattning För att ta reda på vilka möjligheterna är för livsmedelskontrollmyndigheterna

Läs mer

Med grund i det jag anfört ovan ställer jag mig starkt kritisk till förslaget att heltidsarvodera förbundsordförande.

Med grund i det jag anfört ovan ställer jag mig starkt kritisk till förslaget att heltidsarvodera förbundsordförande. Jag, Nicklas Kövamees, har i egenskap av förbundskassör läst utredningen om arvoderingen av förbundsordförande. Nedan följer de kommentarer jag har att lämna på utredningen; till de delar av utredningen

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår

Värvningsguide. - så får ni fler medlemmar till er elevkår Värvningsguide - så får ni fler medlemmar till er elevkår Sida 2 av 7 Innehåll Vad är en medlem?... 3 Aktivt medlemskap... 3 Elev kontra medlem... 3 Vad säger stadgan?... 3 Elevkårens mål bör vara att

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf

om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf om att anordna föreningsstyrelsesamling i unf Fss-manualen anordna föreningsstyrelsesamling i unf innehåll Det du håller i din hand är ett viktigt verktyg för att utveckla UNF:s föreningar och deras arbete

Läs mer

Förbättrade chanser för förortsföretagare att lyckas Motion av Rebwar Hassan (mp) (2008:29)

Förbättrade chanser för förortsföretagare att lyckas Motion av Rebwar Hassan (mp) (2008:29) Utlåtande 2008: RI (Dnr 009-807/2008) Förbättrade chanser för förortsföretagare att lyckas Motion av Rebwar Hassan (mp) (2008:29) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2008:29)

Läs mer

Guide till påverkanstorg

Guide till påverkanstorg Guide till påverkanstorg Inledning Påverkanstorg är en mötesform som arbetades fram av Scouterna. Flera organisationer, stora som små, använder mötesformen. I den här guiden får du först en kort presentation

Läs mer

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna

Medlemsenkät 2015. Bakgrund lyssna på medlemmarna Medlemsenkät 2015 Medlemsenkät 2015 Bakgrund lyssna på medlemmarna Vi vill locka ännu fler medlemmar till vår klubb. För att lyckas med detta arbete behöver vi din hjälp! Vi hoppas att du vill fylla i

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

ETF:s enkät 2011 översikt

ETF:s enkät 2011 översikt ETF:s enkät 11 översikt 1. Anordna Midsommarfirande 2. Anordna Simskola 3. Anordna Valborgseld: 4. Anordna Höstfest/ Kräftskiva: 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6 1 2 3 4 6. Anordna gemensamma arbetsdagar:

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(20) Sammanträdesdatum Plats och tid Beslutande Listerbysalen, kl.10:30-11:55 Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Malin

Läs mer

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Tecknologen AB - din resurs när det gäller tecken - Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Några tankar och förslag kring teckenkurser i samarbete med Tecknologen AB Håkan Ernklev 2013-09 1 Att planera,

Läs mer

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström

Studieplan. Stå inte och se på! för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplan för idrotten till boken Att lyckas med lobbning av Henrik Bergström & Jan Byström Studieplanen är framtagen av Jan Byström, SISU Idrottsutbildarna och Mattias Claesson, Riksidrottsförbundet

Läs mer

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015 Att leda förändring Jostein Langstrand Daniel Lundqvist Helixdagen 2015 Det är farligt, Frodo, att gå ut genom dörren och ut på vägen. Håller du inte fötterna i styr, vet ingen vart du kan svepas i väg.

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Projektbeskrivning och Utvecklingsplan

Projektbeskrivning och Utvecklingsplan Projektbeskrivning och Utvecklingsplan Löparakademins tioveckorsprogram 2016 Om Löparakademin Löparakademin är en ideell organisation vars övergripande ändamål är att öka samhörighet och integration genom

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

Lokal pedagogisk planering. Frivilligt kvällsdisco i skolmatsalen för de som går i årskurs 1 4 på skolan.

Lokal pedagogisk planering. Frivilligt kvällsdisco i skolmatsalen för de som går i årskurs 1 4 på skolan. Lokal pedagogisk planering Frivilligt kvällsdisco i skolmatsalen för de som går i årskurs 1 4 på skolan. Elevgrupp: Fritidshemmets :or är 25 elever. De är ansvariga för godis, frukt och läskförsäljning

Läs mer

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012

Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping. Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning av besöksenkät på familjecentralerna i Nyköping Undersökningsperiod november 2012 Sammanställning februari/mars 2013 Dnr 2/19 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Sammanfattning

Läs mer

ÖREBRO LÄN KURSER FÖR FÖRENINGAR VÅREN 2016 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

ÖREBRO LÄN KURSER FÖR FÖRENINGAR VÅREN 2016 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG ÖREBRO LÄN KURSER FÖR FÖRENINGAR VÅREN 2016 12 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Kortkurserna vänder sig till ABF Örebro läns medlemsorganisationer. Tänk på att platserna är begränsade - hör av dig med din anmälan

Läs mer

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april

Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Så gör man en Klädbytardag på Miljövänliga Dagen 9 april Ordna en Klädbytardag på Sveriges största Klädbytardag den 9 april som också är Miljövänliga Dagen. Naturskyddsföreningens kretsar, ideella medlemmar

Läs mer

Resultat Varberg. 64 respondenter

Resultat Varberg. 64 respondenter Resultat Varberg 64 respondenter 1 2 Kommentarer Starta-eget kurs Gick några ggr på entreprenörskolan när jag hållit på några år Inte individanpassat, dessutom mer information snarare än dialog. Upplevde

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Varsågod! Spännande att ni vill starta lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga. Här får ni de handlingar ni behöver. Läs först igenom

Läs mer

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare

Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare Riktlinje 2015-12-10 Riktlinjer för arvoden till gode män och förvaltare ÖFM 2015/0070 Antagen av överförmyndarnämnden den 10 december 2015. Riktlinjen ersätter Riktlinjer för arvoden till gode män och

Läs mer

Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen)

Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen) Arbetsbeskrivningar föräldraengagemang Järfälla Simsällskap (Simsektionen) Detta dokument beskriver de olika grupper man som förälder har möjlighet att engagera sig i. Du kan läsa vad rollen innebär, vilken

Läs mer

Det bästa som hänt under min tid som boklånare

Det bästa som hänt under min tid som boklånare Stockholms stadsbibliotek Det bästa som hänt under min tid som boklånare Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek tycker om att låna e-böcker från biblioteket.se.

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2015015 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Juseks studerandesektion Årsmötesskola

Juseks studerandesektion Årsmötesskola Juseks studerandesektion Årsmötesskola En handbok som innehåller allt du som förtroendevald student inom Jusek behöver veta för att aktivt kunna delta och påverka under studerandesektionens årsmöte. 1.

Läs mer

Enkät om köandet i SKB

Enkät om köandet i SKB Enkät om köandet i SKB Under perioden 1 januari till 8 februari 00 har föreningens köande medlemmar haft möjlighet att, på SKBs hemsida, svara på frågor om: - Köandet i SKB - Informationen om befintliga

Läs mer

Samlingsdokument 2016 Verksamhetsidé Mål och strategi Policy

Samlingsdokument 2016 Verksamhetsidé Mål och strategi Policy Samlingsdokument 2016 Verksamhetsidé Mål och strategi Policy 1 Verksamhetsidé Lilla Torg FF är en fotbollsförening med bredden i fokus. Det känns därför naturligt för oss att formulera vår verksamhetsidé

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

LAGLEDARPÄRM - JÄRNA SPORTKLUBB

LAGLEDARPÄRM - JÄRNA SPORTKLUBB 111 2010-04-12 1 LAGLEDARPÄRM - JÄRNA SPORTKLUBB 1. Presentation av JSK 2. Användnings område av klubbloggan, typsnitt m.m 3. Kommunikation inom Järna Sportklubb 4. Närvarokort aktivitetsbidrag 5. Medlemskap

Läs mer

Piratpartistisk tidning

Piratpartistisk tidning Piratpartistisk tidning Beslutsunderlag inför Piratpartiets styrelsemöte 27 september 2015, av Anton Nordenfur Bakgrund Inför partistyrelsemötet i augusti 2015 lämnade jag in ett beslutsunderlag som sammanfattade

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND 2013 Utbildningarna riktar sig till tre olika delar av vår organisation; medlemmarna, s-föreningarna och de förtroendevalda. Studieprogrammet är basen som vi

Läs mer

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor

Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Din anställningstrygghet - en av Försvarsförbundets viktigaste frågor Myndighetsvärlden är ofta föremål för förändring. Det kan röra sig om neddragningar, utlokaliseringar eller andra former av situationer

Läs mer

Riktlinje för arvode till ställföreträdare 2016.

Riktlinje för arvode till ställföreträdare 2016. PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinje för arvode till ställföreträdare 2016. Örebro kommun 2015-12-02 ÖN 100/2015 orebro.se 2 RIKTLINJE FÖR ARVODE TILL STÄLLFÖRETRÄDARE PROGRAM Uttrycker

Läs mer

Välkommen till Sollentunamoderaterna!

Välkommen till Sollentunamoderaterna! Nymedlemsinformation Utgåva 1/2012 Välkommen till Sollentunamoderaterna! Vi vill hälsa dig varmt välkommen till Sollentunamoderaterna! Vi är en del av ett parti som ständigt försöker förnya oss och utveckla

Läs mer

Miljöbilssituationen i Höör

Miljöbilssituationen i Höör Miljöbilssituationen i Höör ** 2 stjärnor av 10 möjliga - En granskning av Gröna Bilister Juni 2007 Gröna Bilister Tfn 018-320 220 Postgiro 32 34 83-8 Kungsgatan 16 Org.nr. 802400-0674 753 32 Uppsala e-post:

Läs mer

Introduktionsutbildning för cirkelledare

Introduktionsutbildning för cirkelledare Introduktionsutbildning för cirkelledare 1 Introduktion till utbildaren En gemensam introduktionsutbildning för cirkelledare som ska kunna användas av alla distrikt har tagits fram. Folkbildningsrådet

Läs mer

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN INNEHÅLL 3 Vilka sitter i valberedningen? 4 Vad gör valberedarna? 7 Liten checklista för valberedningen 8 Världens bästa styrelse 10

Läs mer

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen SKTFs förbundsmöte Innehåll Förbundsstyrelsens yttrande... 1 Bakgrund... 1 Förslag... 2 Målen SKTF 2012... 5 Övrigt... 5 Förbundsstyrelsens

Läs mer

REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN

REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN 1(11) REGLEMENTE MED BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL STÄLLFÖRETRÄDARE I MARKS KOMMUN Dokumenttyp Reglemente Dokumentansvarig Överförmyndarsekreterare Beslutad av Överförmyndarnämnden Gäller för Överförmyndarnämnden

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

ABCDE. Stadsdelsförvaltning. Remissvar angående Förslag till mål och riktlinjer för sommarkoloniverksamheten. Förskola, skola fritid och kultur

ABCDE. Stadsdelsförvaltning. Remissvar angående Förslag till mål och riktlinjer för sommarkoloniverksamheten. Förskola, skola fritid och kultur Farsta Stadsdelsförvaltning Förskola, skola fritid och kultur TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2004-04-06 DNR 000334 2004 Handläggare: Lars Lindgren Tfn: 08-508 18 250 Till Farsta stadsdelsnämnd Remissvar angående

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt

- integration kan vara drama. självförtroende och engagemang. På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt På lika villkor SAMMANFATTNING - integration kan vara drama BAKGRUND delaktighet, självförtroende och engagemang På lika villkor är ett metodutvecklingsprojekt som pågår under tiden 1 april 2013-31 mars

Läs mer

Uppsala OL-allians karframställning 1(8) 2005-11-26 Enkät om kvaliteten på kartframställning i Uppland i allmänhet och Uppsala i synnerhet.

Uppsala OL-allians karframställning 1(8) 2005-11-26 Enkät om kvaliteten på kartframställning i Uppland i allmänhet och Uppsala i synnerhet. Uppsala OL-allians karframställning 1(8) 2005-11-26 Enkät om kvaliteten på kartframställning i Uppland i allmänhet och Uppsala i synnerhet. Syfte Styrelsen i Uppsala OL-allians vill få in kvalitetssynpunkter

Läs mer

Förvaltningsberättelse för Uppsala Paddlarklubb, verksamhetsåret 2015

Förvaltningsberättelse för Uppsala Paddlarklubb, verksamhetsåret 2015 Förvaltningsberättelse för Uppsala Paddlarklubb, verksamhetsåret 2015 Klubbens ekonomiska medel finns framför allt på ett plusgirokonto en mindre summa pengar finns också i en kontantkassa. Sedan i februari

Läs mer

STOCKHOLMS DÖVAS FÖRENING Protokoll fört vid årsmöte 21 mars 2015 ( 1-17; Bilagor 1-3)

STOCKHOLMS DÖVAS FÖRENING Protokoll fört vid årsmöte 21 mars 2015 ( 1-17; Bilagor 1-3) Datum: 2014-03-21 kl 13:00-16:00 Sammanträde: Årsmöte Plats: EnArena, Rosenlundsgatan 33 Ordförande: Katarina Linné Sekreterare: Mona Riis Justerare: Britta Markusson Justerare: Pelle Kanbjer 88 röstberättigade

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa?

Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa? Föreningsbyrån Socialtjänsten Hur ska den ideella föreningen gå till väga om ett barn misstänks fara illa? Föreningar kommer ibland i kontakt med barn som riskerar att fara illa. Som ett stöd i sådana

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

Uppdrag: Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2

Uppdrag: Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2 Du vet nu mer om hur Östersjön mår. Nu är det dags att göra något. I Uppdrag: Rädda Östersjön! Handlingsplan Elevmaterial 2 Dags att ta steget från ord till handling Uppdrag: Rädda Östersjön! Ni har nu

Läs mer

HUMAN RESOURCES AND VOLONTÄRSAMORDNING

HUMAN RESOURCES AND VOLONTÄRSAMORDNING HUMAN RESOURCES AND VOLONTÄRSAMORDNING Nivå - Medel Den här kursen tar upp grundläggande förberdelser och praktiker för volontärsamordnare när de ska samordna potentiella volontärer och volontärer som

Läs mer

Simklubben Elfsborgs policy gällande FÖRÄLDRAENGAGEMANG. och riktlinjer gällande att ha barn som deltager i tävlingsverksamheten

Simklubben Elfsborgs policy gällande FÖRÄLDRAENGAGEMANG. och riktlinjer gällande att ha barn som deltager i tävlingsverksamheten Simklubben Elfsborgs policy gällande FÖRÄLDRAENGAGEMANG och riktlinjer gällande att ha barn som deltager i tävlingsverksamheten 1 Denna policy gällande föräldraengagemang är ett av flera policydokument

Läs mer

Rutiner kring mat, rörelse och hälsa

Rutiner kring mat, rörelse och hälsa Före-mätning Efter-mätning Bilaga 1 Rutiner kring mat, rörelse och hälsa Enkät till arbetsgrupper i gruppbostäder och servicebostäder Frågor kring övergripande hälsoarbete H1. Hälsofrämjande arbete Bedrivs

Läs mer

Remissvar avseende promemorian Statligt stöd till civila samhället en översyn av fyra bidragsförordningar samt stödet till Exit, Ds 2015:38.

Remissvar avseende promemorian Statligt stöd till civila samhället en översyn av fyra bidragsförordningar samt stödet till Exit, Ds 2015:38. Remissvar avseende promemorian Statligt stöd till civila samhället en översyn av fyra bidragsförordningar samt stödet till Exit, Ds 2015:38. Stockholm 2015-09-13 I egenskap av företrädare för det samlade

Läs mer

Rekryteringsstrategier. hur hittar vi nya ledare och andra personer till vår verksamhet

Rekryteringsstrategier. hur hittar vi nya ledare och andra personer till vår verksamhet Rekryteringsstrategier hur hittar vi nya ledare och andra personer till vår verksamhet Frågor som styrelser bör ha fastställt - Vilken typ av organisation är vi? - Har vi fler engagerade idag än för 5

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Likabehandlingsplan Lunnekullens förskola 2015-2016

Likabehandlingsplan Lunnekullens förskola 2015-2016 2015-11-29 Likabehandlingsplan Lunnekullens förskola 2015-2016 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Handslag för ett framtidsparti

Handslag för ett framtidsparti Handslag för ett framtidsparti Socialdemokratins vision är ett samhälle där alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. Det är en vision som grundar sig i övertygelsen att jämlika människor

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

Mentorsprojektet. Rapport 1 2003-08-16. Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult. Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm

Mentorsprojektet. Rapport 1 2003-08-16. Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult. Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm Mentorsprojektet Rapport 1 2003-08-16 Extern utvärdering, Tvärkulturell konsult Önver Cetrez Niklas Karlsson Brännkyrkag 49 Valhallavägen 157 118 22 Stockholm 115 57 Stockholm Tel: 08-641 05 35 0739-39

Läs mer

Kallelse Föredragningslista 2016-03-21. Demokratiberedning

Kallelse Föredragningslista 2016-03-21. Demokratiberedning Kallelse Föredragningslista l (l) 2016-03-21 Sammanträde Demokratiberedning Plats och tid stadshuset, Kompassen, kl. 9:00 fredagen den O l april 2016 Ordförande sekreterare Alf Gillberg Annica Åberg Föredragningslista

Läs mer

Öppet brev angående arabhästuppvisningar

Öppet brev angående arabhästuppvisningar 2013-08-03 Öppet brev angående arabhästuppvisningar s arbetsgrupp för hästfrågor har dokumenterat djurskyddsmässigt tveksam hantering av arabhästar vid flera showarrangemang som Svenska Arabhästföreningen

Läs mer

Manual för medlemsvärvning

Manual för medlemsvärvning Manual för medlemsvärvning BLI MEDLEM I SFP! ETT TVÅSPRÅKIGT OCH FRISINNAT FINLAND BEHÖVER DIG Vem skall värva? Alla kan värva! Vi kan vara stolta över vårt parti, SFP. Därför kan vi alla marknadsföra

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Handledning alternativa lönemodellen. En handledning skapad av SLA och Kommunal

Handledning alternativa lönemodellen. En handledning skapad av SLA och Kommunal Handledning alternativa lönemodellen En handledning skapad av SLA och Kommunal Innehåll Handledning alternativa lönemodellen... 1 En handledning skapad av SLA och Kommunal... 1 1 Hur inför vi den alternativa

Läs mer

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version Idag är vi samlade här i Stockholm för att visa vår regering i Sverige att vi inte tänker stå och se på när Sverige håller på att sjunka som ett skepp i ett djupt hav. Jag är djupt oroad över den utveckling

Läs mer

Skrivprocessen. Varför skriva för att lära? Min kunskapssyn

Skrivprocessen. Varför skriva för att lära? Min kunskapssyn Skrivprocessen Skrivprocessens viktigaste grundtanke att sätta eleven och hans/hennes förutsättningar i centrum. Skrivprocessen är inte bara ett sätt att skriva uppsatser utan framförallt skriva för att

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT Under 2016 inför Ängelholms kommun ett nytt arbetssätt gällande handläggning av bistånd och planering

Läs mer

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS)

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS) Arbetsordning För kongressperioden 2015-2017. Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 5-9 augusti 2015. Uppdaterad på förbundsstyrelsemötet den 8-10 januari 2016. Inledning Arbetsordningen syftar till att

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Vägskälsdag 2 februari 2014

Vägskälsdag 2 februari 2014 Vägskälsdag 2 februari 2014 Den 2 februari 2014 arrangerade riksstyrelsen en vägskälsdag dit UH:s medlemmar var inbjudna för att fördjupa sig och diskutera kring rekrytering, engagemang och UH:s vision

Läs mer

Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare

Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare Avvägningsfrågor Sammanfattning av inkomna svar från reformstödsgruppen för länspolismästare 2014-09-28 Regeringskansliet Postadress Besöksadress Telefonväxel 103 33 Stockholm Karlavägen 100 1 Promemoria

Läs mer

Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst

Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst S 2016 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst 1 Handels grundläggande förtroendemannautbildning Steg 1-6 Kursinnehåll Steg 1 inriktas först och främst på a göra en individuell

Läs mer

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4

Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 Sammanfattning Öppet Hus vecka 3 och 4 20 funktionärer svarade på utvärderingen. Genomgående är intrycket positivt och majoriteten vill göra om det. Många har kommenterat den dåliga informationen och planeringen

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Våren i korthet Förskola (s. 2,3,4) 18 februari Utenätverk Utomhuspedagogikens styrkor, forskning mm (em) 16 mars Lärande för hållbar

Läs mer