Hantverk i skogsbrynet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hantverk i skogsbrynet"

Transkript

1 Växtfärg Papper, växter. Stormkök, konservburk att koka i ( så slipper ni färgad kastrull ). Gör så här: Plocka växter och växtdelar, blommor, blad eller bär. Samla dom färgvis. Ta ca 2 dl växter till ½ dl vatten och koka dom i 5-10 minuter. Sila bort växterna och måla med färgen. Koka några olika skvättar så har ni så att det räcker det till en hel målning.

2 Växtfärgning Ullgarn- gör en liten härva av garnet och knyt om på flera ställen. Ullgarn finns ofta att köpa på program. Växter- prova t ex björklöv, skvattram, brännässla, grankottar, vassvippor eller daggkåpa. Stormkök- använd en stor konservburk att koka i så slipper ni ha en färgad kastrull. Gör så här: Samla ihop växterna, dela de tjocka växtdelarna. Varva växtdelar, garn och vatten i kastrullen, konservburken. Fyll brännaren, koka upp och koka på sparlåga tills spriten tar slut. Låt stå tills det kallnar, gärna längre. Ta upp garnet och skaka ur växtdelarna. Det här blir ett experiment för att se vad det finns för färger i växter, vill man en hållbarare färg för att använda till garn i ett plagg eller så kan man inte färga på det här sättet. Då måste man använda olika kemikalier och gå tillväga lite annorlunda.

3

4 Spiralsnodd Bomullsgarn, finns att köpa på program Mjölkkartong, som klipps till och ritas upp enligt teckningen. Sax. Gör så här: Klipp till sex längder garn av tre olika färger och ca 90 cm långa. Fäst ihop de sex trådarna på mitten med en liten tråd. För ner den lilla tråden i mitthålet och fördela ut de tolv ändarna i hacken på skivan enligt symbolerna på bilden. Flytta trådarna som siffrorna visar. 1 till 2, 3 till 4, 5 till 6 och 7 till 8, 9 till 10 och 11 till 12. Observera! Siffrorna gäller endast första varvet, därefter förflyttas trådarna stegvis på samma sätt

5 Naturakvarell Akvarellpapper eller annat lite kraftigare papper. Gör så här: Välj en växtdel som du tycker har en bra färg, gnugga den mot papperet där du vill ha färgen. Man kan också använda andra naturmaterial t ex Brunt- jord+vatten Svart- kol,sot Tips: Gör vykort eller en samling tavlor med lägerminnen.

6 Aphand 1,5 m av 3 mm hamprep, nyckelring, flörtkula, ev kaus. Materialet finns att köpa på program. Gör så här: Följ beskrivningen nedan för själva knopen. Stoppa sedan in flörtkulan i knopen och samsa den. Följ repet och dra åt det eftersom. Sätt fast nyckelringen, det snyggaste sättet är om man använder bara den ena änden och gör en ögonsplits, eventuellt med ett kaus. Annars trär man en ände igenom nyckelringen och in i knopen. I båda fallen skär man av den andra änden precis vid knopen.

7 Barkbåt Tallbark från stubbar eller fallna träd. Kniv, ev en liten borr till masthål. Gör så här: Tälj till formen på båten, gör hål för masten, masterna. Sätt segel med ett löv eller en bit näver som du hittar på marken. Tips: Ha en kappsegling i badviken. Vem blåser sin båt fortast över mållinjen?

8 Barksmycken Tallbark från stubbar eller fallna träd. Läderrem eller annan tråd- finns att köpa på program. Kniv, liten borr att göra hål med. Gör så här: Tälj en eller flera tjocka barkbitar släta och fina, borra ett hål. Armband- trä upp många bitar på en resårtråd. Halsband- en vacker barkbit i läderrem. Nyckelring- sätt fast barkbiten i en nyckelring med en lädersnodd.

9 Bladtryck Vattenfärg eller plakatfärg, textilfärg till tygtryck. Papper eller tyg att trycka på. Pensel, svamp eller wettexduk att trycka med. Gör så här: Måla bladet på baksidan eller tryck det mot en svamp med färg i. Vänd det och tryck mot papper eller tyg. Tips: Ni kan t ex göra vykort eller lägermärken eller varsin egen liten bladbok.

10 Brummare Träämne, nylonsnöre eller annan tråd. Kniv, borr Gör så här: Till brummaren används ett träspån som är cm långt, ca 3-6 cm brett och 0,5-1 cm tjock. Ett sådant ämne får man lättast genom att klyva ett vedträ. Använd ytved. Forma den egna profilen som på bilden med en rak överdel och spetsig underdel. Kanterna täljs ner så att de blir vassa, medan mitten på träspånet får behålla sin tjocklek. Borra hål i överänden. Måla dekorationer eller gör mönster. Knyt fast ett nylonsnöre i hålet. Snöret ska inte vara så tunt att det går av men heller inte tjockt att träbiten får svårt att rotera. Linda snöret några varv kring pekfingret och snurra brummaren i en cirkel i luften, så börjar den sjunga. Efter en stund när snöret är tvinnat upphör ljudet. Stanna då brummaren ned handen och börja genast snurra åt andra hållet.

11 Grentomte Lämplig pinne av lövträd, nubb, sisalsnöre. Kniv, hammare, såg. Gör så här: Såga pinnen rak i nederkant, tälj till en spets som mössa i andra kanten. Tälj bort barken för ansiktet. Slå i nubb till ögon. Klistra eller spika fast uppfransad sisal till skägg. Tips: Det kanske finns kvistar på pinnen som kan bli näsa, ben eller armar.

12 Grytkrok Två grenkrokar ca tio cm långa. Snöre. Kniv. Gör så här: Skala grenkrokarna och tälj dem enligt bilden Linda snöret runt skarven så att grenarna sammanfogas. Börja och sluta med ett dubbelt halvslag. På snöret som kroken ska hänga i slås en tältlineknop. Häng kroken i öglan och grytan eller något annat i den andra kroken.

13 Det här är en samling förslag på enkla hantverk som man kan göra med sina scouter på byn eller i skogsbrynet. De kräver inte många verktyg eller avancerade material. Oftast finns materialet att köpa på program och verktygen att låna. Vi hjälper också gärna till med att visa hur man gör. Innehåll Aphand Råbandsplatting Grentomte Växtfärg Växtfärgning Ullmask Ullmus Bladtryck Grytkrok Brummare Sälgpipa Naturakvarell Barksmycken Barkbåt Låna gärna av instruktionerna och kom med åsikter och nya förslag.

14 Naturakvarell Gör så här: Tips:

15 Råbandsplatting Makramégarn eller hamprep, nyckelring. Materialet finns att köpa på program. Kniv eller sax. Gör så här: Kalven, innertråden ska vara dubbelt så lång som den färdiga plattingen. Tråden som man knyter med ska vara nio gånger så lång som den färdiga plattingen. Förslagsvis kan man till en nyckelring ta 30 cm till kalven och 80 cm till att knyta med. Fäst kalven i nyckelringen med en lärkstek. Man kan också använda två trådar som båda är 60 cm. Då fäster man dem som på bilden nedan och låter mitttrådarna bli en 15 cm lång kalv. Slå plattingen, avsluta varje tråd med en stoppknop eller med pärlor. Instruktionen nedan visar en platting som vrider sig i spiral. Om man istället börjar varannan knop med vänster tråd och varannan med höger så får man en rak platting.

16 Sälgpipa Färsk sälg eller rönn. Pipan kan bara göras på våren när träden savar och barken lossnar lätt. Kniv Gör så här: Skär av en gren ca en cm tjock och tio cm lång. (A) Kapa ämnet snett i den smalare änden och skär loss en kil ett par cm in på pipan. (B) Gör ett snitt runt barken ungefär mitt på ämnet. (C) Lossa barken på den smalare änden genom att knacka försiktigt på den med knivens skaft och vrid barken runt. (D) Tälj ner överdelen på den barkade pinnen mellan kilsnittet och framänden.(e) Kapa bort den del där kilsnittet gjorts och sätt tillbaka den lilla biten i munstycket. (F) Trä på munstycket på pinnen och blås. Genom att dra pinnen fram och tillbaka i munstycket bildas olika toner.

17 Ullmus Ull, kardad eller okardad, såpa, garn och skinnbitar. Materialet finns oftast att köpa på program. Nål och sax, eventuellt kardor - finns att låna på program. Gör så här: Om man använder okardad ull måste man börja men att karda den. Ta en tunn, avlång bit kardad ull och linda den till en boll. Doppa bollen i varmt vatten med en klick såpa i. Rulla den mellan händerna som man rullar köttbullar, först försiktigt sedan hårdare. Ju mer man arbetar med musen desto fastare blir den. Vill man att musen ska bli tjockare lindar man på ett till lager torr ull, doppar den i såpvattnet igen och arbetar vidare. Blir det väldigt långa svansar som sticker ut så klipper man bort dom och sen rullar men den lite till. För att få musform på sin boll rullar man den på bara ena ledden. Skölj ur musen i vanligt vatten och krama ur den. Sy på öron av skinn eller filt och gör svans och morrhår av garn.

18 Ullmask Ull, kardad eller okardad, såpa, ståltråd. Materialet finns oftast att köpa på program. Eventuellt kardor- finns att låna på program. Gör så här: Om man använder okardad ull måste man börja men att karda den. Ta sedan en liten bit ståltråd, gärna klädd sådan och vik in ändarna på den. Linda runt ett tunt lager kardad ull i flera varv. Doppa masken i varmt vatten med en klick såpa i. Rulla den mellan händerna, först försiktigt sedan hårdare. Ju mer man arbetar med masken desto fastare och smalare blir. Vill man att masken ska bli tjockare lindar man på ett till lager torr ull, doppar den i såpvattnet igen och arbetar vidare. Blir det väldigt långa svansar i ändarna så klipper man bort dom och sen rullar men den lite till. Skölj ur masken i vanligt vattnet och krama ur den. Sy eventuellt ögon och annan dekorering.

Smygmaskvirkade vantar

Smygmaskvirkade vantar Smygmaskvirkade vantar Virka luftmaskor, och gör luftmaskkedjan så lång, att den når 1 ½ varv runt handen, där den är bredast, vid tumleden. Jag har ett 3-trådigt garn och virknål nummer 5 ½. Det blev

Läs mer

VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med

VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med VÄXTFÄRGNING FÖR NYBÖRJARE med teljé dda FÖRORD: Jag kommer beskriva denna växtfärgningsprocess som om jag växtfärgade endast en garnhärva. Varför då? Jo, för texten är främst för den som aldrig växtfärgat

Läs mer

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL

LINNE MED SNEDREMSA I HALS- OCH ÄRMHÅL Du behöver: urklippta delar till ett linne + extra tyg till snedremsor (ca 50 x 50 cm), symaskin och matchande tråd, sax, knappnålar, synål, måttband, strykjärn och strykbräda. Köpta snedremsor använder

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Luften trycker på allt omkring sig. När man blåser upp en ballong blir det högre lufttryck inne i ballongen än utanför.

Luften trycker på allt omkring sig. När man blåser upp en ballong blir det högre lufttryck inne i ballongen än utanför. Luft 1 Luft...2 Lufttryck...2 Lufttryck och väder...2 Minska lufttrycket...3 Luftmotstånd...3 Varm luft...3 Snurrande spiral...3 Varm luft och kall luft...4 Luft Luft väger Gör en balansvåg av en blompinne

Läs mer

12-17. Diadem/Brudkrona Bröllopstårta & Sverigeband. Brudbukett

12-17. Diadem/Brudkrona Bröllopstårta & Sverigeband. Brudbukett 12-17 SOFT COTTON DANIEL & VICTORIA Amigurumi Ca 100 g 8856, 100 g 8800 + 50 g/färg svart, grön, rosa, grått, brunt, cerise, blått, gult LÄNGD: Ca 24 cm VIRKNÅL: Nr 3 Diadem/Brudkrona Bröllopstårta & Sverigeband

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

yarndesign@mail.com Ulrika Pileborg, Visby Ni hittar mig på facebook-sidan Stickåvirk

yarndesign@mail.com Ulrika Pileborg, Visby Ni hittar mig på facebook-sidan Stickåvirk yarndesign@mail.com Ulrika Pileborg, Visby Ni hittar mig på facebook-sidan Stickåvirk Tre olika varianter av virkade torgvantar i tvinnat ullgarn. Tjocka, varma och mjuka. Garn: Viking of Norway, Naturgarn

Läs mer

BRUDPAR OCH STUDENT HUVUD OCH KROPP. Figurerna på bilderna är ca 12 cm höga. De är virkade med ett bomullsgarn lämpligt för virknål 2,5 3 mm.

BRUDPAR OCH STUDENT HUVUD OCH KROPP. Figurerna på bilderna är ca 12 cm höga. De är virkade med ett bomullsgarn lämpligt för virknål 2,5 3 mm. BRUDPAR OCH STUDENT Figurerna på bilderna är ca 12 cm höga. De är virkade med ett bomullsgarn lämpligt för virknål 2,5 3 mm. Till en figur behövs också: stoppning eventuellt metalltråd för att göra armar

Läs mer

Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger

Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger Täcke i opphämta Ett täcke med vinterfärger Karen Sato Innehållsförteckning Inledning... 1 Inspiration... 2 En skiss till mitt täcke... 3 En skiss till baksidan av täcket... 4 Färgning till mitt täcke...

Läs mer

Att montera lapptäcke utan vadd. Plocka fram de tyger du vill ha i täcket. Det du

Att montera lapptäcke utan vadd. Plocka fram de tyger du vill ha i täcket. Det du Plocka fram de tyger du vill ha i täcket. Det du behöver när du gör detta är: tyger, gärna gardiner, ej för nötta. Sytråd, symaskin, gummimatta och rullkniv, sax, säkerhetsnålar, måttband. Riv/klipp bort

Läs mer

DRAKEN. Detta är en svensk översättning på ett mönster för en drake från den ryska sajten shityomoyo.ru gjord av alias Pialinn här på Amigurumi.

DRAKEN. Detta är en svensk översättning på ett mönster för en drake från den ryska sajten shityomoyo.ru gjord av alias Pialinn här på Amigurumi. DRAKEN Detta är en svensk översättning på ett mönster för en drake från den ryska sajten shityomoyo.ru gjord av alias Pialinn här på Amigurumi.ifokus Innan du börjar virka, ber vi dig att LÄS DETTA! Sluta

Läs mer

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper.

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper. Strävorna 4B Längdlådor... utvecklar sin förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande....

Läs mer

T-tunika med formremsa i halsringningen

T-tunika med formremsa i halsringningen Du behöver: begagnade tyger. Jag har en gardin och ett par shorts. Symaskin och matchande tråd, pappersoch tygsax, knappnålar, måttband, strykjärn och strykbräda, mellanlägg/fliselin till halsremsan. Synål.

Läs mer

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1

Kapitel 8: Hantverk. fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 Kapitel 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid 8:1 8: Hantverk fn:s barnkonvention, artikel 31 Vila och fritid nami, 4 år berättar: Varje morgon går jag till förskolan tillsammans

Läs mer

Att laga stickade sockor

Att laga stickade sockor Du behöver: lagningsgarn, gärna med syntetfibrer i ex.vis akryl, eller polyamid, strumpstickor, stoppnål med trubbig spets, sax, måttband. Personens fotmått är också bra att ha. Det här garnet köpte jag

Läs mer

Lyft vagnen upp på stolen utan att använda någon ramp. Mät hur mycket kraft som används vid lyftet.

Lyft vagnen upp på stolen utan att använda någon ramp. Mät hur mycket kraft som används vid lyftet. Enkla maskiner 1 Enkla maskiner...2 Lutande plan...2 Kil...2 Skruv...3 Hävstång...4 Hjul...6 Block...7 Pröva dragkampen...7 Fjäder...8 Enkla maskiner Redan på stenåldern började mänskorna uppfinna maskiner

Läs mer

91077 RAGGI SOFT COTTON

91077 RAGGI SOFT COTTON 91077 RAGGI SOFT COTTON A B D C Version 1 91077 DÖRRSTOPP ELLER GOSEDJUR GARNKVALITÉ (A,C,D) Raggi (70% Ull Superwash, 30% Polyamid. Nystan ca 100 g = 150 m) GARNALTERNATIV (A,C,D) Gästrike 4 tr, Vinga

Läs mer

Nr 1 år 2007 Årgång 25

Nr 1 år 2007 Årgång 25 FLASKPOSTEN Nr 1 år 2007 Årgång 25 Bättre sent än aldrig eller hur? Så nu kommer äntligen en tidning lagom till sommarlovet, när alla får gunga vidare på egen hand ett tag. Här kan ni läsa om vad vi gjort

Läs mer

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger

Höga paneler på ett par timmar. 2 lösningar som ger LÖSNING Släta paneler med en profilerad dekorlist upptill skapar enkelhet på ett nästan klassiskt sätt. Lätt Svårt Svårighetsgrad: Monteringen är enkel om du bara har mätt och sågat rätt. Tidsåtgång: Beror

Läs mer

Ångbåt med brygga. Pepparkakshus 2006. 2006 års hus kräver en del improvisation. Vi böjde till och kapade lite hit och dit vartefter...

Ångbåt med brygga. Pepparkakshus 2006. 2006 års hus kräver en del improvisation. Vi böjde till och kapade lite hit och dit vartefter... Pepparkakshus 2006 Ångbåt med brygga 2006 års hus kräver en del improvisation. Vi böjde till och kapade lite hit och dit vartefter... Ni får ju vara beredd att fuska lite, för som vanligt är våra mallar

Läs mer

Vår-Medley. Lördagen den 25 mars 2006 kl. 18. Starter Fikon med ost. Förrätt Grön vårsoppa med bröd och parmesansmör

Vår-Medley. Lördagen den 25 mars 2006 kl. 18. Starter Fikon med ost. Förrätt Grön vårsoppa med bröd och parmesansmör Vår-Medley Lördagen den 25 mars 2006 kl. 18 Starter Fikon med ost Förrätt Grön vårsoppa med bröd och parmesansmör Huvudrätt Svampspäckad oxfilé med pommes Anna fänkål och oliver i rödvinssås haricots vertes

Läs mer

91301 SOFT COTTON A I H E D C F B G

91301 SOFT COTTON A I H E D C F B G 91301 SOFT COTTON A I H D E C F B G Version 1 91301 RÅVAROR FÖR DEN LILLE KOCKEN GARNKVALITÉ Soft Cotton (100% Bomull. Nystan ca 50 g = 80 m) MASKTÄTHET Ca 17 fm x 18-19 v på virknål nr 3.5 = 10 x 10 cm

Läs mer

OMGIVNINGSLÄRA. Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors

OMGIVNINGSLÄRA. Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors EXPEDITION OMGIVNINGSLÄRA Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors INNEHÅLL KAPITEL 1 VI LÄR OSS TILLSAMMANS 4 1 Expeditionen kan börja! 6 2 Du är en viktig del av klassen 10 3 Traiken löper tack vare gemensamma

Läs mer

Virkade raggsockor By: Pratamedrut

Virkade raggsockor By: Pratamedrut Virkade raggsockor By: Pratamedrut Garn: 7 Bröder Raita regnbåge (nr 822) 7 Bröder Svart (nr 099) Detta garn kommer i 150 g nystan och är ca 300 m, dvs 100 m/50 g om du vill byta ut det till något annat

Läs mer

Måttinstruktioner 11/11/2013. AnySuit.se och HappyTie.se. Kroppsmått. Att förstå vid mätning. Exakta plaggmått. Plaggets längd

Måttinstruktioner 11/11/2013. AnySuit.se och HappyTie.se. Kroppsmått. Att förstå vid mätning. Exakta plaggmått. Plaggets längd Måttinstruktioner 1 AnySuit.se och HappyTie.se 2 AnySuit.se grundades 2007 och är en av de första skrädderierna på Internet. Tack vare vår långa erfarenhet har vi lärt oss kundens behov och att sy rätt

Läs mer

Dagslända Dun st. 1-3

Dagslända Dun st. 1-3 Dagslända Dun st. 1-3 Titta på filmerna innan du väljer en beskrivning av något specifikt mönster. De visar hur du använder Kroppsbindarnål, Vingbrännare och Vingmaterial, samt hur man binder in Vingar/Ving-anlag

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Läggningsanvisning. Konsumentvinyl. Februari 2013

Läggningsanvisning. Konsumentvinyl. Februari 2013 Läggningsanvisning Konsumentvinyl Februari 2013 Läggning av konsumentvinyl 1. Städa det gamla golvet noga, så att inga gruskorn eller liknande finns kvar. Om du tänker lägga ditt plastgolv ovanpå en gammal

Läs mer

SY, SY, SY VINDJACKA

SY, SY, SY VINDJACKA SY, SY, SY VINDJACKA 1 VINDJACKA ATT TÄNKA PÅ Tygåtgång Beräknad på tygbredd 140 cm i storlek M. Jacka ca 2.8 m tyg + mudd och foder, detta är generöst räknat. Innan du köper eller klipper av tyget vid

Läs mer

Mål med kursen Baddaren N1

Mål med kursen Baddaren N1 Mål med kursen Baddaren N1 Kunna doppa huvudet under vattenytan, inte vara rädd för att få vatten i ögonen samt att hoppa från kant på djupt vatten. Simmärke: Baddaren Blå Doppa Doppa huvudet 5 gånger,

Läs mer

SVARTSTICK mönstret taget ur boken Svartstick av Anna Hådell, isbn: 91-36-01295-5

SVARTSTICK mönstret taget ur boken Svartstick av Anna Hådell, isbn: 91-36-01295-5 SVARTSTICK mönstret taget ur boken Svartstick av Anna Hådell, isbn: 91-36-01295-5 1 Material: Broderilinne, 10-11 trådar/cm Moulinégarn, 2 deltrådar av 6, valfri färg Inköpsställen: närmaste handarbetsaffär.

Läs mer

Fiska gädda med spinnfluga på vanligt haspelspö.

Fiska gädda med spinnfluga på vanligt haspelspö. Fiska gädda med spinnfluga på vanligt haspelspö. [Andreas] Zonkerspinnfluga för gädda. (Fler av [Andreas] skapelser finns på www.sportfiskeforum.se) Material: 10cm längd av 3mm plasttub 1 st Rasselkammare

Läs mer

Triss i prydnadskuddar

Triss i prydnadskuddar Triss i prydnadskuddar Prydnadskuddar med julmotiv är det perfekta sättet att sätta en personlig prägel på hemmet. Men din Husqvarna Viking symaskin är det enkelt att sy kuddar. Nedan finner du steg för

Läs mer

Kemisk tipsrunda. Så trodde vi innan experimentet. Station 1 X 2 Hypotes 1

Kemisk tipsrunda. Så trodde vi innan experimentet. Station 1 X 2 Hypotes 1 Så trodde vi innan experimentet Station 1 X 2 Hypotes 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Så blev resultatet av experimentet Försök att förklara resultatet och utveckla gärna något nytt experiment för att

Läs mer

Tutorial Av Marika ioma Lantz för HannasPysselstuga.se

Tutorial Av Marika ioma Lantz för HannasPysselstuga.se Fjärilalbum med tags Tutorial Av Marika ioma Lantz för HannasPysselstuga.se Materialet som jag använt: (Hittar du inte materialet i webshopen så kontakta Hanna så kan hon ordna det) Kartong eller annat

Läs mer

Klädsömnad: haremsbyxor

Klädsömnad: haremsbyxor De här byxorna är superbekväma! Du behöver: bomulls- eller linnetyg, gärna begagnat. Jag har tagit en gardinlängd som jag hittat på Kupan. Den låg i lådan för mattrasor; en hel kasse för 20 kronor. Så

Läs mer

15-15. 15-15. (A-G) MINI ULL & MINI AKRYL alt BABY PASCAL A + B

15-15. 15-15. (A-G) MINI ULL & MINI AKRYL alt BABY PASCAL A + B 15-15 15-15. (A-G) MINI ULL & MINI AKRYL alt BABY PASCAL A + B G F D E C 15-15 BARBIEKLÄDER I MINI ELLER BABY PASCAL GARNKVALITÉ Mini Ull (100% ull) Mini Akryl (100% Akryl), 1 nyst ca 10 g = 36 m A. BRUDKLÄNNING

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

ÖVERVIDD. Ca 38½(41)46(50)54(58)60 cm HEL LÄNGD

ÖVERVIDD. Ca 38½(41)46(50)54(58)60 cm HEL LÄNGD 91259 SKRÅLLAN Version 1 91259 Rätstickat till baby GARNKVALITÉ Skrållan (70% Extrafin Merinoull, 30% Mjölkfiber. Nystan ca 25 g = 100 m) GARNALTERNATIV Baby Pascal, Gästrike 2 tr, Järbo 8/4, Nova, Mini

Läs mer

Friluftsliv - använda naturen

Friluftsliv - använda naturen Friluftsliv - använda naturen Idrott och hälsa 1 Hur kan vi använda naturen på ett bra sätt! Introduktion Som vi pratat om berört många gånger nu under friluftslivs lektionerna är att naturen har mycket

Läs mer

Kamratbanan på Rävnäs Lägergård Vi som sett till att kamratbanan blivit verklighet är Biståndsgruppen Interfant.

Kamratbanan på Rävnäs Lägergård Vi som sett till att kamratbanan blivit verklighet är Biståndsgruppen Interfant. Kamratbanan på Rävnäs Lägergård Vi som sett till att kamratbanan blivit verklighet är Biståndsgruppen Interfant. Bea Eriksson Jennifer Rydmark Linda Magnusson Maria Andersson Anna Holgersson Sanna Porres

Läs mer

Viking Björk. Strand-dress 1409-1A

Viking Björk. Strand-dress 1409-1A Strand-dress 1409-1A Storlekar-1-3-6-9-12mån-2år Övervidd-40-43-47-51-55-60 cm Hel längd-40-43-46-49-52-55 cm Benlängd-5-6-7-8-9-10 cm Beige nr 507-1-1-2-2-2-2nystan Ljusrosa nr 565-1-1-1-1-1nystan Rosa

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

Läsnyckel Hugo och Holger på kollo av Oscar K. och Teddy Kristiansen

Läsnyckel Hugo och Holger på kollo av Oscar K. och Teddy Kristiansen Läsnyckel Hugo och Holger på kollo av Oscar K. och Teddy Kristiansen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än tidigare. Vi vill att böckerna ska räcka länge

Läs mer

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Övningar flyta och glida Stjärnan Stå i ring, varannan ligger på rygg eller mage. De andra drar ringen runt. På rygg Försök att ligga stilla på rygg i vattnet.

Läs mer

Lille katt, lille katt - virka lille katta!

Lille katt, lille katt - virka lille katta! Lille katt, lille katt - virka lille katta! 1 / 6 2 / 6 Låt mig presentera lille katt - en söt kissemisse i sina allra bästa år! Vill du virka dig en egen? Då är det bara att sätta igång - idag bjuder

Läs mer

Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6

Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6 Instruktion G-vagn v. 0.1 Sida 1 av 6 INSTRUKTIONER G-VAGN Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

Instruktioner Rigg av Landshypoteks tältkit 3x3m.

Instruktioner Rigg av Landshypoteks tältkit 3x3m. Instruktioner Rigg av Landshypoteks tältkit 3x3m. Verktyg o hjälpmedel som finns med i kitet: Skruvdragare med stjärnbits (alt. vanlig skruvmejsel) Sax och packtejp + silvertejp Tuschpenna och papper (för

Läs mer

INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS DELARNA. Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7

INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS DELARNA. Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7 Instruktion Y1 v. 0.2 Sida 1 av 7 INSTRUKTIONER Y1 HJÄLPMEDEL SOM KAN BEHÖVAS Byggsatsen skall limmas ihop. Lämpligt lim är cyanoakrylat, ex. Loctite Super Attak. Nyttiga verktyg: Kniv typ brytkniv Nålfilar

Läs mer

Viking Balder 0814-1 Kjol, mössa, vantar och filt

Viking Balder 0814-1 Kjol, mössa, vantar och filt Viking Balder 0814-1 Kjol, mössa, vantar och filt Storlekar 6 mån 12 mån 18 mån 2 år 4 år KJOL Övervidd 48 50 53 55 58 cm Hellängd 32 35 38 40 44 cm JACKA Övervidd 56 60 63 66 70 cm Hellängd: 25 30 33

Läs mer

Mapp till Art Journal eller vad du vill

Mapp till Art Journal eller vad du vill Du behöver: tyg, täckfoder, mellanlägg/vliseline, kartong, symaskin, sax, knappnålar, penna, ev. linjal. Tunt bomullsgarn och en vass nål med stort öga. Jag har använt en gammal gardin, fodret ur en jacka,

Läs mer

Checklista över pooldelar:

Checklista över pooldelar: Vi gratulerar till din nya linerpool Malmö. Läs igenom den här bruksanvisningen noga före installationen. Använd arbetshandskar vid installationen. Poolväggen och skenorna är av plåt vars kanter kan vara

Läs mer

Har du något på huvudet lyfter du på det med handen som är bakom spegeln det svävar också!

Har du något på huvudet lyfter du på det med handen som är bakom spegeln det svävar också! TROLLA BORT BENET 1. Håll en handduk framför benen. Sänk ner duken mot golvet. 2. Böj upp ena benet bakom duken. 3. Höj duken för att visa att benet är borta. För att trolla tillbaka benet gör du bara

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5. Cyanlim

Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5. Cyanlim Instruktion Rapid v. 0.2 Sida 1 av 5 INSTRUKTIONER RA Observera, instruktionen är helt nyskriven och uppdateras fortfarande. Titta på produktsidan på www.mollehem.se efter senaste versionen. HJÄLPMEDEL

Läs mer

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT TVÄTTA SKÖTSELRÅD För att kläder och andra textiler ska hålla sig fräscha och fina länge, är det viktigt att tvätta och torka dem enligt skötselråden som finns i plaggen. Kläderna bör vara lättskötta.

Läs mer

Fastsättning av toppduken i bakkanten av båspallen

Fastsättning av toppduken i bakkanten av båspallen Monteringsinstruktioner för The Comfort Zone Instruktioner för montering av: Viktigt: läs igenom denna instruktion grundligt innan monteringsarbetet påbörjas. Verktyg som behövs: Snörslå / laser / krita

Läs mer

Sweet dreams. Åsa Swanberg. Malou Holm. Wolƒgang Kleinschmidt. Matilda Boström. recept och bakning

Sweet dreams. Åsa Swanberg. Malou Holm. Wolƒgang Kleinschmidt. Matilda Boström. recept och bakning Sweet dreams recept och bakning Åsa Swanberg rekvisita, bildarrangemang och grafisk form Malou Holm foto Wolƒgang Kleinschmidt retusch Matilda Boström ordalaget . CHOKLAD 6 VITT 50 NÖTTER 78 FRUKTIGT 112

Läs mer

PIONI-AXELVÄSKA. Varpordning: 1 l svart 1 l oblekt 143x 1 l svart

PIONI-AXELVÄSKA. Varpordning: 1 l svart 1 l oblekt 143x 1 l svart PIONI-AXELVÄSKA Design: Kokemäen Kudonta ja Värjäys Oy, Marja Rautiainen och Hanna Hakala-Rosu Storlek: 43x35 cm Förnödenheter: Kokemäen Kudonta ja Värjäys Oy:s jutegarn 20 g rött (fnr 40) och 30 g grönt

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Nya Perkinsmaskinen. Svensk bruksanvisning. Lättare anslag Lägre vikt Mindre bullrig Fler funktioner

Nya Perkinsmaskinen. Svensk bruksanvisning. Lättare anslag Lägre vikt Mindre bullrig Fler funktioner Nya Perkinsmaskinen Lättare anslag Lägre vikt Mindre bullrig Fler funktioner Svensk bruksanvisning Läs denna innan du börjar använda din nya Perkins. Såld i Sverige av: Iris Hjälpmedel AB Tel. 08 39 94

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

2. Om du har köpt en RGB styrenhet med Fjärrkontroll ta bort den transparenta plasten vid batteriet.

2. Om du har köpt en RGB styrenhet med Fjärrkontroll ta bort den transparenta plasten vid batteriet. Instruktion LED RGB lister /Strips Det här är en generell instruktion/bruksanvisning för våra RGB LED lister. Vi testar alltid att de lister vi skickar ut fungerar, men det kan ju ändå vara bra att prova

Läs mer

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1. Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn.

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1. Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1 SKAPA MED TOARULLAR! Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Färgglad fisk Toarulle Plast/papptallrik Häftapparat

Läs mer

Järbo Garn AB Garn, Tillbehör & Gratis beskrivningar http://www.jarbo.se. Bä, bä, virka lamm! 1 / 8

Järbo Garn AB Garn, Tillbehör & Gratis beskrivningar http://www.jarbo.se. Bä, bä, virka lamm! 1 / 8 Bä, bä, virka lamm! 1 / 8 2 / 8 Är du en van virkare som vill ta dig an någonting både ulligt och gulligt? I så fall har du hittat rätt! Idag bjuder vi nämligen på mönster till denna lilla sötnos... Lammet

Läs mer

carpaccio på nötrulle

carpaccio på nötrulle XköttX carpaccio på nötrulle från olsson s utvalda med confit på svamp Recept: Peter Häll 300 g nötrulle Olsson s Utvalda 300 g blandad svamp 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 dl olivolja skal och saft av 1

Läs mer

Kristian Pettersson Feb 2016

Kristian Pettersson Feb 2016 Foto Manual Kristian Pettersson Feb 2016 1. Inledning Det viktigaste om vi vill bli bra fotografer är att vi tycker att det är kul att ta bilder och att vi gör det ofta och mycket. Vi kommer i denna kurs

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Måla med Patina. Patina Style STILRUMMET STOCKHOLM. Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger.

Måla med Patina. Patina Style STILRUMMET STOCKHOLM. Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger. Patina Style STOCKHOLM Måla med Patina Sammanfattning i hur du målar med matta kalkfärger. Tack för att du handlar av oss. Du är välkommen åter om du har frågor och funderingar kring färgerna. Vi utökar

Läs mer

Vikblöjor. Vika för en nyfödd

Vikblöjor. Vika för en nyfödd De flesta vana tygblöjeanvändare har hittat sina egna trix för att få allt att fungera optimalt (har de inte det har de oftast gett upp tygblöjor efter ett tag). Tyvärr är det inte så vanligt att man delar

Läs mer

Att träna och köra eldriven rullstol

Att träna och köra eldriven rullstol Bilaga 12:5 1(13) Att träna och köra eldriven rullstol Mål och delmål för barn och ungdomar. Tidsfaktorn är viktig vilket ställer krav på den som skall handleda. att kunna invänta att inte skynda på att

Läs mer

Krypande kaninen Karin

Krypande kaninen Karin Krypande kaninen Karin Kaninens hjul snurrar och den får en rolig krypande rörelse! Se en film på produkten: http://youtu.be/3_mdnvihxos Vilket material behöver man? Plywood 21 mm tjock Distanser - muttrar

Läs mer

Skogsgruppen Träsktrollen

Skogsgruppen Träsktrollen Skogsgruppen Träsktrollen Från och med v.10 startar vi upp skogsgruppen träsktrollen.tanken med gruppen är att vi ska lära oss att vistas i naturen på ett glädjefyllt sätt och enligt allemansrättens regler

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

Splitsning av flätade linor gjorda av polyester eller nylon.

Splitsning av flätade linor gjorda av polyester eller nylon. Denna splits är inte lämplig för dubbelflätade linor vars styrka enbart beror på styrkan i kärnan. Öglesplitsen används för att placera en permanent ögla i änden av ett rep, i allmänhet för förtöjning

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Viking Björk bomull/merino

Viking Björk bomull/merino Viking Björk bomull/merino Tröja, kofta, byxor, mössa och sockor 1005-1 Storlekar: 3/6 9 12/18 mån 2 4 år Övervidd ca: 52 58 62 67 72 cm Hel längd ca: 24 29 33 36 40 cm längd ca: 20 22 25 28 31 cm Benlängd

Läs mer

Casita Lusthus. Ägarguide och instruktionsmanual Alla Runda Modeller

Casita Lusthus. Ägarguide och instruktionsmanual Alla Runda Modeller Casita Lusthus Ägarguide och instruktionsmanual Alla Runda Modeller Säkerhets instruktioner 1. Montera ej ihop Casita huset under blåsiga förhållanden. 2. Om starka vindar eller stormar är förutspådda,

Läs mer

Frågor - Högstadiet. Grupp 1. Jetline. Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet)

Frågor - Högstadiet. Grupp 1. Jetline. Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet) Grupp 1 Jetline Mät och räkna: Före eller efter: Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet) Var under turen känner du dig tyngst? Lättast? Spelar

Läs mer

Start för Mattestigen. Promenera till Vindskyddet

Start för Mattestigen. Promenera till Vindskyddet Start för Mattestigen Promenera till Vindskyddet Hur många skålar till bokollon finns i burken? Hur många skålar tror du att det behövs för att det skall väga lika mycket som burken? Ta upp en bokollonskål

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Jag älskar att leva. Ibland måste man få lov att säga detta.

Jag älskar att leva. Ibland måste man få lov att säga detta. Snötvättat och smördegsinbakat Text & recept Tina Nordström matstylist Birgitta lirenius ringqvist Foto Magnus Palmér Jag älskar att leva. Ibland måste man få lov att säga detta. För det är här och nu

Läs mer

ANGÅENDE REGLARNAS TJOCKLEK

ANGÅENDE REGLARNAS TJOCKLEK Montera din Celine 15 MULTI så här: *Stugan levereras i väggblock; 12 st med bredden 1200 mm och 2 st med bredden 472 mm. *Fönster, dörr och foder levereras omonterade, för att monteras efter målning.

Läs mer

Roliga runda paket. Det här behöver du:

Roliga runda paket. Det här behöver du: Flera f ina inslagningstips Roliga runda paket Det här behöver du: Scotch tejp för presentinslagning Ett papper, ca 50 x 50 cm Sidenband, ca 3 cm brett En flaska (t ex vin, olivolja eller ett blockljus)

Läs mer

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 1: Tidsresan. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 1: Tidsresan Pernilla Kans, Elin Ulander, 2008 Illustrationer

Läs mer

Beskrivning av skötaruppgifter vid Uppsala Ponnyklubb (poängordning)

Beskrivning av skötaruppgifter vid Uppsala Ponnyklubb (poängordning) Beskrivning av skötaruppgifter vid Uppsala Ponnyklubb (poängordning) 1 poäng Putsa sköthästens träns och martingal/inspänning Ta en svamp i sadelkammaren och fukta den och ta på lite sadeltvål. Putsa tränset

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Tråckla kallas även förstygn eller rynksöm sy bara för hand upp ner, upp ner, upp ner

Tråckla kallas även förstygn eller rynksöm sy bara för hand upp ner, upp ner, upp ner Markering i mönstret när det finns en liten svart triangel i kanten av mönstret är det en markering som ska passa mot en söm eller en likadan markering på en annan del. Klipp ett litet jack i din sömsmån

Läs mer

Församlingens godaste kyrkkaffekaka

Församlingens godaste kyrkkaffekaka Vinnare av tävlingen Församlingens godaste kyrkkaffekaka i Kyrktuppen nr 4-2010 Dubbla marsankakor 175 g margarin 1 dl socker 70 g marsanpulver för kokning 3 dl vetemjöl Chokladsmörkräm: 75 g margarin

Läs mer

Kängurutävlingen Matematikens Hopp 2001

Kängurutävlingen Matematikens Hopp 2001 Kängurutävlingen Matematikens Hopp Del A 1.. Teckningarna föreställer talen, och med sina spegelbilder. Hur ska nästa teckning se ut? A B C D E Maria har sju pinnar. Hon bryter en mitt itu. Hur många pinnar

Läs mer

Verktyg för små händer. Häftet sammanställt av länshemslöjdskonsulenterna i Sverige

Verktyg för små händer. Häftet sammanställt av länshemslöjdskonsulenterna i Sverige Verktyg för små händer Häftet sammanställt av länshemslöjdskonsulenterna i Sverige #1/ 2008 Målgrupp och syfte Barn och unga är en viktig målgrupp för oss som jobbar med slöjd. Vi vill att de unga ska

Läs mer

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola 1. Hur ser en fjäril? har så kallade fasettögon som är sammansatta av upp till 17 000 delögon. Detta ger fjärilen ett mosaikseende. Måla

Läs mer

10 goda tapas på svenska Gör läckra smårätter på svenska smaker. Perfekt till festen!

10 goda tapas på svenska Gör läckra smårätter på svenska smaker. Perfekt till festen! 1 10 goda tapas på svenska Gör läckra smårätter på svenska smaker. Perfekt till festen! IDÉ Tapas är perfekt som buffé på festen - alla kan plocka vad de gillar. Många av rätterna passar också bra som

Läs mer

Dagslända Nymf st. 1-2

Dagslända Nymf st. 1-2 Dagslända Nymf st. 1-2 Titta på filmerna innan du väljer en beskrivning av något specifikt mönster. De visar hur du använder Kroppsbindarnål, Vingbrännare och Vingmaterial, samt hur man binder in Vingar/Ving-anlag

Läs mer

SDA specialmärken för spårare.

SDA specialmärken för spårare. SDA specialmärken för spårare. Detta är en sammanställning gjord av KG Eriksson januari 2015 av de SDA specialmärken som finns med svenska kriterier för spårare. Vill ni som patrull ta ett märke och tycker

Läs mer