HANDLINGSPLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDLINGSPLAN"

Transkript

1 UPPGÖRANDE AV KOMMUNIKATIONS- OCH MARKNADSFÖRINGSPLAN 2014 FÖR PLATSEN KRISTINESTAD HANDLINGSPLAN STADSSTYRELSEN I KRISTINESTAD

2 1. Bakgrund Kommitténs (Profileringsgruppens) uppdrag Stadsstyrelsen beslöt ( 188) utse medlemmar till arbetsgruppen som fick i uppgift att före den 30 september ge förslag till stadsstyrelsen om höjning av Kristinestads image, profilering och positionering. I beredningstexten konstateras bl.a. följande: Med beaktande av Kristinestads alla styrkefaktorer och stadens dragningskraft kan konstateras att staden har en mycket låg profil och hamnar/blir i skymundan. Staden är en gammal och välbevarad stad av värde med en omkringliggande levande landsbygd och en företagsam befolkning som respekterar traditionerna. Marknaderna och sjöfarten under tidigare århundraden är kända. Staden är genuint tvåspråkig, staden ger service på lika grunder åt båda språkgrupperna. Idag finns också mera potential och orsak att förbättra stadens synlighet än vad man anspråkslöst låter förstå. Samtidigt som uppmärksamhet fästs vid att bevara och förbättra stadens servicenivå bl.a. genom att förbättra infrastrukturen, för att inte glömma åtgärderna för att stabilisera ekonomin och öka antalet arbetsplatser, är det också förnuftigt att höja profilen till en nivå som staden verkligen förtjänar. Stadsstyrelsen beslöt vid samma sammanträde ( 191) tillsätta en arbetsgrupp för uppdateringen av Kristinestads strategi I beredningstexten konstateras att stadsfullmäktige godkände år 2008 dokumentet stadens vision och strategi 2014 och beslöt samtidigt att strategin uppdateras i början av fullmäktigeperioden Strategin uppgjordes av förtroendemanna- och tjänstemannaledningen, representanter för personalen, ungdomsrådet och företagarna. Även byaföreningarna fick ge synpunkter på och idéer till strategin. Strategin är en långsiktig plan för stadens verksamhet. Den anger riktningen för verksamheten och de viktigaste linjedragningarna som staden ska följa. Strategin är riktgivande för övriga planer, bl.a. förvaltningarnas och resultatenheternas planer. I en snabbt föränderlig situation är det skäl att uppdatera strategin i början av fullmäktigeperioden. I den ikraftvarande strategin finns säkert många faktorer som fortsättningsvis är aktuella och kan försvaras, t.ex. Kristinestad är en ypperlig miljö att bo och arbeta i eller "Staden tryggar invånarna en god service, stadens nuvarande strategi, bilaga. Det centrala är fortfarande stadens framgång och allt som hör därtill, och då behövs i allt större utsträckning konkreta mål och bl.a. mer utvecklingsinriktad verksamhet och förmåga att förändras. Då strategin uppdateras är det viktigt att gå igenom stadens nuläge t.ex. med en SWOTanalys, dra upp linjer för verksamhetsidén, målbilden 2014, kritiska framgångsfaktorer och åtgärder med konkreta mål. Särskild uppmärksamhet bör naturligtvis fästas vid förverkligandet av strategin, uppföljningen av åtgärdernas effekt med lämplig metod samt regelbunden uppdatering. I strategin och uppdateringen av den bör vi också beakta sektorernas tväradministrativa funktioner t.ex. i form av lämpliga program.

3 Också denna gång är det önskvärt att förtroendemanna- och tjänsteinnehavarledningen, representanter för personalen, ungdomsrådet och stadens centrala intressentgrupper samt stadsborna deltar i uppgörandet av strategin. Arbetsgruppen beslutar om hur stadens invånare ska höras i samband med uppdateringen av strategin. Kommitténs sammansättning De båda ovan nämnda uppdragen gavs åt en och samma kommitté med följande sammansättning: Ulf Grindgärds, ordförande Milla Mattila Milla Monola Pauli Ojala Dennis Rundt Carina Storhannus Alexandra Teir Asko Wilén. Sekreterare: Förvaltningschef Dan-Anders Sjöqvist. Stadsdirektör Riitta El-Nemr har också deltagit i arbetsgruppens möten. Carina Storhannus fick i uppdrag att sammankalla kommittén och vid det första sammanträdet valdes Ulf Grindgärds till kommitténs ordförande. Kommitténs sammanträden och evenemang Kommittén, som under arbetets gång erhöll namnet profileringsgruppen, har hållit sex sammanträden enligt följande: , , , , samt Kommittén beslöt anlita Place Marketing Oy från Åbo som stöd för sitt arbete. I samarbete med konsulterna ordnades ett seminarium och beslöts att samma företag även anlitas för konsultering i samband med uppgörandet av projektplanen. Kommittén ordnade ett seminarium Strategisk utveckling kommunikations och marknadsföringens betydelse. Seminariet var ett förberedande tillfälle för Kristinestads utvecklingsstrategiarbete. Seminariet hade 53 deltagare. Place Marketing Oy gjorde en uppföljningsförfrågan angående seminariet. Resultat från seminariets uppföljningsförfrågan som Bilaga 1.

4 Galluputfrågningar har genomförts i anslutning till Kristinestads sommarmarknad , Gammaldags torgdag samt Mikaelimarknaden I samband med de två förstnämnda tillfällena har inlämnats ett 70-tal gallupsvar. Därtill har kommittén erhållit respons på sitt arbete från enskilda personer och grupper. Kommittén har genom detta arbete under tiden kommit fram till att det i enlighet med stadsstyrelsens förslag är nödvändigt att genom två parallella processer uppdatera nuvarande strategi och i enlighet med den skapa en Kommunikations- och marknadsföringsstrategi och att dessa implementeras och förverkligas. Kommitténs förslag Kommittén föreslår att stadsstyrelsen och stadsfullmäktige godkänner förslag till handlingsplaner 1) gällande uppdateringen av dokumentet Visionen till år 2014 och de strategiska målen; 2) uppbyggandet av en Kommunikations- och marknadsföringsplan Kommittén föreslår att för ändamålet intas anslag i stadens budget för åren samt att staden anställer en person med ansvar för kommunikation och marknadsföring senast från år 2013 och årliga anslag för befattningen och åtgärderna intas i stadens budget. 2. Motiveringar VARFÖR BEHÖVER KRISTINESTAD EN FÖRNYAD VISION-STRATEGI OCH PROFILERING? Kristinestad är en småstad som kämpar för sin existens. Hur vi ska hålla vår stad levande och aktiv är en fråga som anger riktningen för vår stads utveckling. Det är livsviktigt att ändra riktningen på befolkningsutvecklingen. Det innebär mera liv, mer verksamhet och också mera skatteinkomster för att vi ska kunna bygga en framtid för vår stad och dess service. Kristinestad kunde kallas en gömd pärla som charmar besökaren från första besöket. Frågan är om vi ska hålla vårt ljus under skäppan eller om vi kanske ska berätta om det åt någon? Kunde vi utveckla vår stad på ett konsekvent sätt så att den skulle locka nya invånare, nya företagare, nya besökare? Och även så att stadens invånare mår bra och trivs och inte flyttar bort. Vi har något som alla inte har. Kristinestad är en vacker tvåspråkig småstad med en unik historia, stadsinfrastruktur, havsmiljö och lyckliga människor. Det vi saknar är en klar vision om i vilken riktning vi vill att vår stad ska utvecklas samt en klar plan för hur vi ska ta till

5 vara, marknadsföra och produktifiera våra styrkor. Att identifiera möjligheter går ofta snabbare och blir också billigare än att bygga upp dem. Världssituationen och den ändring i värderingarna som den medför ger oss också nya möjligheter. Tiden och välbefinnandet har blivit allt viktigare än det materiella. Detta slow life tänkande kan gömma en möjlighet även för Kristinestad. Målsättningen för profileringsprojektet är att utkristallisera strategiska målsättningar och en vision för Kristinestad. Vi behöver ett redskap som aktiverar och styr verksamheten, istället för att enbart konstatera fakta. På detta sätt kan vi också få till stånd tydliga praktiska åtgärder för att förverkliga en målsättning. Förenklat sagt resulterar projektet i en plan om HURDAN vi vill att vår stad ska vara och HUR vi förverkligar detta så effektivt som möjligt. För detta behövs målsättningar, konsekventa handlingar och riktiga resurser. Strävan är att finna tillvägagångssätt och lösningar för att ge livskraft åt vår stad så att den också lockar nya invånare och är en bra plats att bo på. Därför är det nödvändigt att ett omfattande arbete med uppdatering av stadens nuvarande strategi genomförs där vi fastställer vår gemensamma vilja och identitet. Parallellt med strategiarbetet genomförs ett professionellt arbete för att skapa en detaljerad Kommunikations- och marknadsföringsplan där Kristinestads varumärke utkristalliseras och en effektiv och intressant marknadsföring av platsen Kristinestad kan inledas genom valda fokusområden mot olika målgrupper. Dessa två processer; uppdatering av strategin och byggande av Kristinestads profil skall genom en optimal delaktighetsprocess stärka VI ANDAN i Kristinestad Kristinestadsandan. 3. Mål En kommunikations- och marknadsföringsplanför Kristinestad har byggts upp i samklang med uppdateringsprocessen av den nuvarande strategin och den nya uppdaterade version av KRS Alltså ett dokument som säger hur platsen Kristinestads brand skall byggas och hur denna skall kommuniceras och marknadsföras ut. Invånarna i Kristinestad skall ha getts möjlighet att ta del av denna slutprodukt.

6 4. Organisation För ett leda detta arbete fungerar samma organisation som leder strategiarbetet enligt följande: Styrgrupp En bred styrgrupp (10-12 personer) som handhar det övergripande ansvaret och har ca 3 möten under planeringsprocessen Styrgruppssammansättning: 1. Byarnas representant 2. Fullmäktigegruppernas representant 3. Stadens sektorers representant 4. Ungdomsrepresentant 5. Näringslivsrepresentant/Turistbranschens representant 6. Seniorrepresentant 7. Föreningsrepresentant 8. Konst och kultur 9. Idrottsrörelsen 10. Församlingarna Arbetsgrupp För att leda arbetet operativt tillsätts en arbetsgrupp (5-7 personer). Förslag till arbetsgrupp: Ulf Grindgärds Alexandra Teir Milla Monola Asko Wilen Dennis Rundt Carina Storhannus Personal Personal anställs i enlighet med planen på köptjänstbasis i huvudsak.

7 5. Handlingsplan och tidsplan ( ) 5.1. Organisationen fastställs Stadsstyrelsen väljer medlemmarna till grupper enligt pt 4. Ansvarig: Stadsstyrelsen Tidtabell: Stadsstyrelsens möte a) Styrgrupp (10-12 personer): Har det övergripande ansvaret och bred sammansättning (har 3 möten) b) Arbetsgrupp (5-7 personer): Leder det operativa arbetet c) Personal (köptjänst): Att leda (projektledning) uppgörande av Kommunikations- och marknadsföringsstrategin Dessa anställs av arbetsgruppen i enlighet med planen Kommunikations- och marknadsföringsstrategi samt åtgärdsprogram Kommunikations- och marknadsföringsstrategin samt åtgärdsprogrammet uppgörs i samma process och enligt samma tidtabell som den nya strategin (KRS 2014). Detta är det mest ändamålsenliga både med tanke på beredningen och tidtabellen för beslutsfattandet. Framför allt möjliggör detta att de kommunikations- och marknadsföringsåtgärder som framförs i planeringen kan inledas snabbt. Nedan i punkt beskrivs den nära koppling som finns mellan den nya strategin och kommunikationen och marknadsföringen. I samband med varje moment i den nya strategin framförs med kursiv stil vilket element inom kommunikationen och marknadsföringen som bör definieras just i denna punkt. I punkt presenteras dispositionen för kommunikationsoch marknadsföringsstrategin och processen och tidtabellen för uppgörandet. Kommunikations- och marknadsföringsstrategin samt åtgärdsprogrammet uppgörs av den organisation som utsetts för strategiarbetet, dvs. styrgruppen och arbetsgruppen. Arbetsgruppen kan kalla lokala representanter för olika områden till sina sammanträden för att behandla kommunikations- och marknadsföringsfrågor. För uppgörandet av kommunikations- och marknadsföringsstrategin köps tjänster av en sakkunnigbyrå.

8 Förslagen för skede I av kommunikations- och marknadsföringsstrategin och åtgärdsprogrammet behandlas i kommunikationsworkshopar som ordnas i januari och för skede II i mars Till workshoparna kallas representanter för företag samt aktörer inom boende-, kultur- och turismfrågor Kopplingen mellan den nya strategin och kommunikations- och marknadsföringsstrategin UTMANINGAR Kristinestads utmaningar då det gäller framgång Utmaningar då det gäller att göra staden känd och profileringen VÄRDEN På vilka värden grundar Kristinestad sin verksamhet Viktigt att definiera värdena med tanke på kommunikationen och marknadsföringen VISION Hur vill Kristinestad se ut år 2020 = strategiska avsikter Målprofil STRATEGISKA MÅLSÄTTNINGAR Visionen preciserad Attraktionsfaktorer /spjutspetsar utkristallisering av brandet KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER Med vilka saker bör Kristinestad lyckas och var bör göras för att uppnå ovannämnda strategiska mål Grundpelare för en lyckad kommunikation och marknadsföring

9 MÅLSÄTTNINGAR Mätbara mål för de strategiska målsättningarna Målsättningar och mätare för kommunikation och marknadsföring Disposition för kommunikations- och marknadsföringsstrategin samt åtgärdsprogrammet ÅTGÄRDSPROGRAM Åtgärdsprogram för kommunikation och marknadsföring A. Framtida möjligheter/målprofil 2020 B. Attraktionsfaktorer /spjutspetsar utkristallisering av brandet C. Kärnbudskap och tema-/branschvisa budskap D. Intern kommunikation och marknadsföring E. Extern kommunikation och marknadsföringens tyngdpunktsområden F. Målgrupperna enligt tyngdpunktsområden G. Kommunikationskanaler, speciellt nätkommunikation H. Aktiv information I. Visuell layout J. Organisering av kommunikationen K. Resurser/kommunikations- och marknadsföringsbudget L. Åtgärdsprogram 09/ ARBETSPROCESS OCH TIDTABELL Skede I: Arbetsgruppen bearbetar punkterna A-F tillsammans med sakkunnigbyrån. Skede II: Januari 2010 Kommunikationsworkshop under första halvan av januari Resultatet från skede I behandlas.

10 Skede III: Arbetsgruppen bearbetar punkterna G-L tillsammans med sakkunnigbyrån. Skede IV: Mars 2010 Kommunikationsworkshop i slutet av mars. Kommunikations- och marknadsföringsstrategin samt åtgärdsprogrammet behandlas i sin helhet. Skede V: April 2010 Kommunikations- och marknadsföringsstrategin samt åtgärdsprogrammet finslipas. Presenteras för beslutsfattarna som en del av utkastet till strategi.

11 6. Budget Sammanträdesarvoden Styrgruppen: 10 personer x 1 möte x 35,-/person Arbetsgruppen: 6 personer x 2 möten x 35,-/person Köptjänster Resekostnader Uppgörande av kommunikations- och marknadsföringsstrategi samt åtgärdsprogram Förberedande och dragande av kommunikationsworkshops 2 x Arbetsgruppen: 6 personer x 2 möten x 20 km/person x 0,45,-/km Sakkunnigbyråns resekostnader: 270 km x 0,45 x 5 (+ ev. inkvarteringskostnader) Möteskostnader Hyra: 2 kommunikationsworkshops 100 Kaffe 50 Övrigt Kopiering mm TOTALT

12

UPPDATERING AV DOKUMENTET KRISTINESTAD - VISION TILL ÅR 2014 OCH STRATEGISKA MÅLEN HANDLINGSPLAN

UPPDATERING AV DOKUMENTET KRISTINESTAD - VISION TILL ÅR 2014 OCH STRATEGISKA MÅLEN HANDLINGSPLAN UPPDATERING AV DOKUMENTET KRISTINESTAD - VISION TILL ÅR 2014 OCH STRATEGISKA MÅLEN HANDLINGSPLAN 15.10.2009-31.12.2010 STADSSTYRELSEN I KRISTINESTAD 1. Bakgrund Kommitténs (Profileringsgruppens) uppdrag

Läs mer

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA Stfm 16.4.2007 33 Motionen: Bilaga 33 Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med sin arbetsordning att remittera

Läs mer

MARKNADSFÖRINGS- PLAN 2007-2010 Godkänd av kommunstyrelsen 16.10.2006 260 Inledning Susanne Hongell initierade vid kommunstyrelsens möte 6.2.2006 tillsättande av en arbetsgrupp för marknadsföring. Styrelsen

Läs mer

KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM. Godkänt i stadsstyrelsen

KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM. Godkänt i stadsstyrelsen KARLEBY STADS PERSONALPROGRAM 2018 2021 Godkänt i stadsstyrelsen 10.9.2018 341 1 Inledning Personalprogrammet stöder verkställandet av Karleby stads strategi. Stadsstrategin Karleby förnyas djärvt har

Läs mer

Lovisa 2010 kommunikationsplan för kommunfusionsprocessen

Lovisa 2010 kommunikationsplan för kommunfusionsprocessen Lovisa 2010 kommunikationsplan för kommunfusionsprocessen Behandlad: i infogruppen 3.9.2008 och 22.9.2008 i beredningsgruppen 23.9.2008 i den interimistiska organisationskommissionen 30.9.2008 Allmän vision

Läs mer

LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012

LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012 1 LOVISA STADSSTRATEGIS UPPGIFT OCH STRUKTUR 2020 20.04.2012 Lovisa stadsstrategi Stadsstrategin är det viktigaste dokumentet som styr stadens verksamhet, den innehåller fullmäktiges centrala riktlinjer

Läs mer

Värderingar Vision Etiska principer

Värderingar Vision Etiska principer Värderingar Vision Etiska principer Strategiprogrammet fastställer fyra års mål och uppgifter Stadsfullmäktige godkände Helsingfors strategiprogram för åren 2013 2016 vid sitt sammanträde 24.4.2013. I

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR PIA NURME BORGÅ GÖR EN SEPARAT UTREDNING OM PRODUKTIONEN AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTER DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA UR KOMMUNERNAS SYNPUNKT NÄR SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS-

Läs mer

PEDERSÖRE KOMMUN. Äldrerådet PROTOKOLL Sammanträdestid: Fredag , kl Purmohemmet. Sammanträdesplats:

PEDERSÖRE KOMMUN. Äldrerådet PROTOKOLL Sammanträdestid: Fredag , kl Purmohemmet. Sammanträdesplats: 31.08.2018 1 Sammanträdestid: Fredag 31.8.2018, kl. 09.30 11.40 Sammanträdesplats: Purmohemmet Beslutande Dahlfelt, Karita Ede, Per-Erik Eklöv, Gudrun Forsman, Stig Kass, Gustav Käcko, Gunnevi Nyman, Christer

Läs mer

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige )

Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige ) Stadga för Åbo ungdomsfullmäktige (Ungdomsfullmäktige 28.1.2014 8) 1 Ungdomsfullmäktiges syfte och mål översättning Verksamhetsidé Ungdomsfullmäktige representerar ungdomarna och är ett sakkunnigorgan

Läs mer

Kyrkslätts bildningsväsendes informations- och kommunikationsteknikstrategi

Kyrkslätts bildningsväsendes informations- och kommunikationsteknikstrategi SFUN 1/27.1.2016 3 Dnr 22/07.00.00/2016 Kyrkslätts bildningsväsendes informations- och kommunikationsteknikstrategi 2016-2019 Inledning Med informations- och kommunikationsteknik (IKT / ICT) avses all

Läs mer

Esbo stad Protokoll 165. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 165. Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 10.12.2012 Sida 1 / 1 2553/07.02.00/2012 Stadsstyrelsen 321 12.11.2012 165 Motion om användning av Esbo stads vapen Beredning och upplysningar: Tyry-Salo Satu, tfn 09 8162 2112 E-post enligt

Läs mer

Evenemangsstrategi för Stockholms stad

Evenemangsstrategi för Stockholms stad STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 053-1394/2011 SID 1 (6) 2011-06-23 Handläggare: Hanna Brogren Telefon: 08 508 29 436 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Drömmarnas Borgå 2030 och 2050

Drömmarnas Borgå 2030 och 2050 Drömmarnas Borgå 2030 och 2050 BORGÅ STADS STRATEGI OCH DELGENERALPLAN FÖR DE CENTRALA DELARNA I BORGÅ DELGENERALPLAN FÖR DE CENTRALA DELARNA PROGRAM FÖR BYSTRUKTUREN Stadsfullmäktige 15.12.2004 (trädde

Läs mer

KS 16 11 APRIL 2012. Uppsala Health Summit. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 16 11 APRIL 2012. Uppsala Health Summit. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 16 11 APRIL 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Sterte Eva Datum 2012-03-21 Diarienummer KSN-2012-0524 Kommunstyrelsen Uppsala Health Summit Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

B R A N D B O O K B Y K A L M A R

B R A N D B O O K B Y K A L M A R BRANDBOOK BY KALMAR Vårt hjärta klappar för Kalmar. KALMARS STADSSIGILL FRÅN 1247 ÄR NORDENS ÄLDSTA HERALDISKA STADSVAPEN. Nordens äldsta varumärke. REDAN FÖR 600 ÅR SEDAN var Kalmar en stad med aktning.

Läs mer

STRATEGI FÖR KARLEBY. Utkast till innehåll

STRATEGI FÖR KARLEBY. Utkast till innehåll STRATEGI FÖR KARLEBY Utkast till innehåll 5.9.2017 5.9.2017 Hur är läget, Karleby? De centrala utvecklingsmätarna för Karleby uppvisar ytterst goda resultat vid en nationell jämförelse, med undantag för

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version Evenemangstrategi för Region Skåne Sammanfattad förkortad version Bakgrund Evenemang är en viktig del av Region Skånes varumärke. Målsättningen att vara en attraktiv och innovativ region kombineras med

Läs mer

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU

Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Kommunikationsavdelningen PROJEKTPLAN SLU ID: SLU.ua2016.1.1.1-4219 2017-03-13 Utveckling av SLU:s varumärkesarbete bilden av SLU Bakgrund I en ökande konkurrens spelar varumärket en allt viktigare roll,

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 2. Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Att ridklubben har en bra dialog och ett gott samarbete med sin kommun är viktigt för ridklubbens

Läs mer

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Lathund #2 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare.

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

SOTE-beredningsgruppen

SOTE-beredningsgruppen Organ: SOTE-beredningsgruppen Tid: 22.06.2016 kl 9 Plats: Vasa centralsjukhus, mötesrum Roskarl Y-3 Kallade: Gun Kapténs Stefan Svenfors Gösta Willman Kristina Stenman Malin Brännkärr Mikko Ollikainen

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY

KOMMUNIKATIONSPOLICY KOMMUNIKATIONSPOLICY KOMMUNIKATION Kommunikation är ett strategiskt verktyg och en central del av kommunens verksamhet. Det är en förutsättning för demokrati och service. Kommunikation vid rätt tidpunkt

Läs mer

Vi har fokus på kunden inom vår verksamhet Vi utökar självbetjäningsmöjligheterna för våra kunder och hjälper kunderna agera riktigt på egen hand.

Vi har fokus på kunden inom vår verksamhet Vi utökar självbetjäningsmöjligheterna för våra kunder och hjälper kunderna agera riktigt på egen hand. Vi förnyar modigt Förnyelse innebär att vi reagerar snabbare än tidigare på förändringar i vår verksamhetsmiljö. Vi stärker vår yrkeskunnighet, testar modigt nya tillvägagångssätt, lär oss tillsammans

Läs mer

Säkerhetsplan för kommunerna i Mellersta Österbotten och för Kronoby kommun 2010 2015 GENOMFÖRANDEPLAN

Säkerhetsplan för kommunerna i Mellersta Österbotten och för Kronoby kommun 2010 2015 GENOMFÖRANDEPLAN Säkerhetsplan för kommunerna i Mellersta Österbotten och för Kronoby kommun 2010 2015 GENOMFÖRANDEPLAN INNEHÅLL 1. Målen för säkerhetsplanen, innehållet i åtgärdsprogrammet, de ansvariga personerna för

Läs mer

12.8.2008 Bilaga 5 ANVISNING OM STARTMÖTEN. Allmänt

12.8.2008 Bilaga 5 ANVISNING OM STARTMÖTEN. Allmänt 12.8.2008 Bilaga 5 ANVISNING OM STARTMÖTEN Allmänt Anvisningen om startmöten är uppgjord för att stöda verkställaren, finansiären samt projektets målsättningar och resultat. Startmötet är i idealfallet

Läs mer

Projektplan för Vision 2025

Projektplan för Vision 2025 Projektplan för Vision 2025 1(4) 1 Inledning Projektet innebär att via ett processarbete ta fram förslag till åtgärder och aktiviteter för att uppnå visionen 25 000 invånare år 2025. Faserna och målen

Läs mer

Sibbo Godkänd av fullmäktige

Sibbo Godkänd av fullmäktige Sibbo 2025 Godkänd av fullmäktige 7.10.2013 1 1. Utgångspunkterna för Sibbo Sibbo är en tvåspråkig skärgårdskommun med dragningskraft som kan möta metropolområdets tillväxtutmaningar. Det råder en genuin

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument Riktlinjer för styrdokument Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-11-20 165 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För eventuell uppföljning

Läs mer

#FramtidaKimitoön STRATEGI

#FramtidaKimitoön STRATEGI #FramtidaKimitoön STRATEGI 2017 2021 KIMITOÖNS STRATEGI NU OCH FRAMÖVER Att ta fram Kimitoöns kommuns nya strategi har varit givande. Vi har öppnat upp möjligheten för alla invånare och hela personalen

Läs mer

Vi vill ha ett program för Livskraftiga byar och Företagsamma företagare på den österbottniska landsbygden!

Vi vill ha ett program för Livskraftiga byar och Företagsamma företagare på den österbottniska landsbygden! Studiefrämjandet i Österbotten r.f. Vi vill ha ett program för Livskraftiga byar och Företagsamma företagare på den österbottniska landsbygden! Vill du? 1 Finns det pengar? Vad behövs? Det kommer under

Läs mer

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9)

INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN. Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad ( 9) Kristinestad Instruktion för vård- och omsorgscentralen 1 INSTRUKTION FÖR VÅRD OCH OMSORGSCENTRALEN Godkänd av stadsfullmäktige i Kristinestad 31.1.2011 ( 9) Samarbetsförfarande 7.12.2010 Vård- och omsorgsnämnd

Läs mer

Borgås samarbetsbok för turism

Borgås samarbetsbok för turism Borgås samarbetsbok för turism Om det var jag som valde Borgå eller Borgå som valde mig har egentligen ingen betydelse. Här lever jag min dröm, för jag känner igen mig i stadens gamla gränder. Jag förälskar

Läs mer

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf

Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Finlands Kommunförbund rf Suomen Kuntaliitto ry Protokoll 2/2015 1 (17) Mötesinformation Tid Onsdag 11.11.2015 kl. 14.00 18.00 Torsdag 12.11.2015 kl. 9.00 13.40 Plats Kommunernas hus, stora föreläsningssalen och konferensrummen

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå

Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå SPRÅKPROGRAM 31.3.2010 1. SPRÅKPROGRAMMETS BAKGRUND Stadsstyrelsen beslutade 17.12.2007 att för staden utarbetas ett språkprogram; Stadsstyrelsen tillsatte 21.11.2009

Läs mer

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet

Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet ANM/1112/02.03.01/2018 1/5 Utlysning av statsunderstöd till organisationer för projekt som främjar integrationsarbetet 17.9. 17.10.2018 Stödjande av barn, unga och unga vuxna som har kommit till Finland

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet.

Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet. Ingå 2020 18.6.2015 Ingås mission Ingå kommun skapar förutsättningar för att Ingåborna ska ha ett gott liv och erbjuder en konkurrenskraftig verksamhetsmiljö för affärsverksamhet. Kommunen ordnar effektiv

Läs mer

LÖNESYSTEMET FÖR TJÄNSTEMÄNNEN I MEDIEBRANSCHEN

LÖNESYSTEMET FÖR TJÄNSTEMÄNNEN I MEDIEBRANSCHEN LÖNESYSTEMET FÖR TJÄNSTEMÄNNEN I MEDIEBRANSCHEN Utbildningsguide 2008 Medieförbundet Mediernas Centralförbund Tjänstemannaunionen TU VAAL VKL TU 2 VAAL VKL TU 3 FÖRORD Förbunden har kommit överens om minimilönesystem

Läs mer

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och

Utsikt - Ett projekt kring missbruksproblematik och Innehåll 1. Inledning 4 1.1 Projektets bakgrund... 4 2 Projektbeskrivning 4 2.1 Uppdragsbeskrivning... 4 2.2 Syfte... 4 2.3 Mål... 4 2.4 Avgränsningar... 4 2.5 Framgångsfaktorer... 4 2.6 Risker... 5 Utsikt

Läs mer

MARKNADSFÖRINGSPLAN 2007 Antagen av kommunstyrelsen 061025

MARKNADSFÖRINGSPLAN 2007 Antagen av kommunstyrelsen 061025 MARKNADSFÖRINGSPLAN 2007 Antagen av kommunstyrelsen 061025 Inledning Vi möts av mellan 2 000-3 000 olika budskap varje dag. Hur skall man i en djungel av budskap och information få sitt budskap att tränga

Läs mer

Ledningsgruppsutveckling

Ledningsgruppsutveckling Ledningsgruppsutveckling Ni skapar samsyn och en gemensam strategi!! Två dagars ledningsgruppsutveckling med coaching och rådgivning från seniora experter! Vi får människor att samlas kring affären på

Läs mer

SALA KFN 21. Sala Silverfestival. Per Larsson[SBA]yrkar

SALA KFN 21. Sala Silverfestival. Per Larsson[SBA]yrkar SALA üilaga ZS 2017fQ4/1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KULTURocH FRITIDSNÄMNDEN Sammanträdesdatum 2017-02-16 8(21) KFN 21 Sala Silverfestival Dnr 2017/ 216 INLEDNING IKS, Ideell Kultur Sala, har inkommit med ett

Läs mer

Stadsledningskontoret Kommunikationsavdelningen

Stadsledningskontoret Kommunikationsavdelningen Stadsledningskontoret Kommunikationsavdelningen 1(5) Datum 2012-08-21 Handläggare Vår Referens Helena Zimmerdahl 469/2010/004.991 1. Varumärkets betydelse En omvärld som präglas av ökande konkurrens och

Läs mer

Destinationsdagen Uppsala, 2 oktober 2013

Destinationsdagen Uppsala, 2 oktober 2013 Destinationsdagen Uppsala, 2 oktober 2013 Affärsidé Vi driver utvecklingsprocesser för platser, företag och organisationer som vill stärka sin attraktions- & konkurrenskraft. Attraktionskraft Boende Besökare

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

Migrationsverkets Kommunikationsstrategi

Migrationsverkets Kommunikationsstrategi Migrationsverkets Kommunikationsstrategi 2013 2017 Utgångspunkt Migrationsverkets kommunikationsstrategi 2013 2017 grundar sig på de skyldigheter och rättigheter som har fastställts för statsförvaltningen

Läs mer

Strategi Version

Strategi Version Strategi 2020 Version 5.12.2017 Vision Vår turismidentitet grundar sig på naturnära element som annars också kommuniceras från vårt område Naturen, Solen, Lycka, Energi och Internationalitet Visionen formas

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 ÖVERGRIPANDE RIKTLINJER Gislaveds kommuns kommunikation ska bidra till att nå och förverkliga våra mål och kommunens vision. I syfte att

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer

Över- / underskott åren 2009-2017

Över- / underskott åren 2009-2017 Pressmeddelande 5.11.2014 KOMMUNENS EKONOMI STÖRTDYKER? Ännu under år 2014 är Kimitoöns kommuns ekonomi ungefär i balans. Prognosen visar ett ganska nära noll resultat. 2014 kommer att bli året som kommunen

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2015-10-14 Riktlinjer för styrdokument Kommunstyrelsen 2015-10-14 1 (4) Riktlinjer för styrdokument Inledning Styrdokument

Läs mer

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI KOMMUNIKATIONSSTRATEGI 2019 2020 ALLMÄNT 1. Introduktion Församlingsrådet tillsatte 13.6.2018 en arbetsgrupp för att utarbeta en kommunikationsstrategi för Vasa svenska församling. Denna kommunikationsstrategi

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

VERKSAMHETSPLANERING OCH VÄRDERINGAR

VERKSAMHETSPLANERING OCH VÄRDERINGAR VERKSAMHETSPLANERING OCH VÄRDERINGAR Monica Wingsund, LKAB Finance, Head of Group Control & Accounting 16 mars 2015 AGENDA Kort om LKAB Verksamhetsplaneringsprocessen och värderingar Bakgrund Utvecklingsprojektet

Läs mer

Grunder för ett levande program för integrationsfrämjand hur uppnå resultat?

Grunder för ett levande program för integrationsfrämjand hur uppnå resultat? Grunder för ett levande program för integrationsfrämjand hur uppnå resultat? Programmet för integrationsfrämjande är en del av en större kommunstrategi Allt fler kommuner har och borde ha en kommunstrategi

Läs mer

Projektdirektiv Dnr V 2011/182. Ann-Charlotte Schützer Sida: 1 (5) Projektdirektiv

Projektdirektiv Dnr V 2011/182. Ann-Charlotte Schützer Sida: 1 (5) Projektdirektiv Ann-Charlotte Schützer Sida: 1 (5) Projektdirektiv Ann-Charlotte Schützer Sida: 2

Läs mer

15774/14 ul/aw/chs 1 DG D 2A

15774/14 ul/aw/chs 1 DG D 2A Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 204 (OR. en) 5774/4 EJUSTICE 8 JUSTCIV 30 COPEN 296 JAI 90 NOT från: till: Ärende: Ordförandeskapet Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet Rådets

Läs mer

förslag till åtgärder

förslag till åtgärder Föreningsprogram Föreningsprogrammets förslag till åtgärder VERKSAMHETEN 1. Föreningarnas grundläggande verksamhet och program byggs modigt upp på nytt Föreningens verksamhet utgår från medlemmarna och

Läs mer

Åtgärder för att på kort och lång sikt trygga behovet av blodgivare i sjukvården i Stockholms läns landsting, Bli en ven till livet

Åtgärder för att på kort och lång sikt trygga behovet av blodgivare i sjukvården i Stockholms läns landsting, Bli en ven till livet Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2004 03 08 1 (8) LS 0401-0124 Åtgärder för att på kort och lång sikt trygga behovet av blodgivare i sjukvården i Stockholms läns landsting, Bli en ven

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I RASEBORGS STAD

ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I RASEBORGS STAD Godkänd av stadsfullmäktige 10.11.2008 ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I RASEBORGS STAD Reviderad i stadsfullmäktige 8.12.2014 ARVODESSTADGA FÖR FÖRTROENDEVALDA I RASEBORGS STAD 1 Tillämpningsområde...

Läs mer

Protokoll för SKYREVs informationskommitté

Protokoll för SKYREVs informationskommitté Protokoll för SKYREVs informationskommitté Plats: Torsgatan 21, Stockholm Tid: 2018-05-14 klockan 10.00-16.00 Närvarande: Maria Jäger, ordförande, Ulf Rubensson, Teodora Heim och Malin W Blom 812 Sammanträdets

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck BREDBAND I HÄRSTORP Checkens namn Härstorps fiber ekonomiska förening (under bildande) Sökande

Läs mer

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Beslutad av: Diarienummer: Version: Plan Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Så här påverkar du vid stämman Helsingfors ATT HJÄLPA GER GLÄDJE. Finlands Röda Kors Organisationsutbildning Otto-Ville Väätäinen

Så här påverkar du vid stämman Helsingfors ATT HJÄLPA GER GLÄDJE. Finlands Röda Kors Organisationsutbildning Otto-Ville Väätäinen Otto-Ville Väätäinen ATT HJÄLPA GER GLÄDJE Så här påverkar du vid stämman Helsingfors 10 11.6.2017 Finlands Röda Kors Organisationsutbildning 2017 Suomen Punainen Risti Järjestökoulutus 2017 sivu 1 ALLA

Läs mer

Om projektplanen Projektplanen är ett levande dokument som kommer att uppdateras allt eftersom projektet fortlöper.

Om projektplanen Projektplanen är ett levande dokument som kommer att uppdateras allt eftersom projektet fortlöper. Projektplan Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet Maria Eriksson 2013-05-02 Projektplan för projektet Kommunikationsstrategi för Göteborgs universitet 1. Basfakta Projektnamn Kommunikationsstrategi

Läs mer

Återrapportering av uppdrag & direktiv Digital kommunikationsstrategi Ärende 41 KS 2017/38

Återrapportering av uppdrag & direktiv Digital kommunikationsstrategi Ärende 41 KS 2017/38 Återrapportering av uppdrag & direktiv Digital kommunikationsstrategi Ärende 41 KS 2017/38 Sida 3 av 7 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-12-17 Dnr: KS 2017/38 Kommunstyrelsen Återrapportering av uppdrag & direktiv

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN

LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN 7.12.2017 31.5.2018 Godkänt 7.12.2017 Innehåll 1. Organisering av beredningen av landskapsreformen och

Läs mer

Sote-beredningsgruppen

Sote-beredningsgruppen Organ: Sote-beredningsgruppen Tid: 26.2.2016 kl 9-11 Plats: Vasa centralsjukhus, mötesrum Roskarl Y-3 Kallade: Gun Kapténs Stefan Svenfors Gösta Willman Anne Ekstrand Malin Brännkärr Mikko Ollikainen Rurik

Läs mer

Projektkontor IT Thomas Persson

Projektkontor IT Thomas Persson Projektkontor IT 2018-02-06 Thomas Persson Dokumentets syfte Detta dokument beskriver vad Projektkontor IT omfattar i nuläget, och vilken målbild som finns. IT-staben har idag ansvaret för Projektkontor

Läs mer

Projektledningsgruppen

Projektledningsgruppen sid 1(6) Vår referens / tel.nr Göran Jansson / 040-25 22 61 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Bo Persson / 0435-71 99 15 bo.persson@kfsk.se Projektledningsgruppen Minnesanteckningar, möte med projektledningsgruppen

Läs mer

Nationell träff, 15 16 maj 2014, Sandviken

Nationell träff, 15 16 maj 2014, Sandviken 1 2014-05-20 Nationell träff, 15 16 maj 2014, Sandviken Ett viktigt inslag på träffen var kollegialt lärande genom att utbyta erfarenheter på tre olika teman. Deltagarna växlade mellan olika diskussionsbord

Läs mer

Finlands Svenska Scouter r.f. FISSC VERKSAMHETSPLAN

Finlands Svenska Scouter r.f. FISSC VERKSAMHETSPLAN Finlands Svenska Scouter r.f. FISSC VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 INLEDNING Finlands Svenska Scouter r.f:s (FiSSc) främsta uppgift är att finnas till för våra medlemmar, d.v.s scoutkårerna. Vår roll är att

Läs mer

Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun

Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun 1 Att bygga ett starkt varumärke Att bygga ett starkt varumärke kräver inte enbart en bra produkt eller tjänst. Att bygga ett starkt varumärke kräver

Läs mer

#FramtidaKimitoön Page 1

#FramtidaKimitoön Page 1 2017-2021 #FramtidaKimitoön 9.12.2016 Page 1 Kimitoöns strategi nu och framöver Att ta fram Kimitoöns kommuns nya strategi har varit givande. Vi har öppnat upp möjligheten för alla invånare och hela personalen

Läs mer

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019.

Projektdirektiv. Projektnamn: Projektägare: Styrgrupp: Projektledare: Startdatum: Januari 2010. Slutdatum: December 2019. Projektnamn: Färdplan Flen Projektägare: Kommunfullmäktige Styrgrupp: Kommunstyrelsens arbetsutskott, Lars Rådh, Sari Eriksson, Karin Lindgren och Arne Fältin Projektledare: Karina Krogh Startdatum: Januari

Läs mer

PEFC FI 1006:2014. Finlands PEFC-standard. Utarbetning av kriterierna för PEFC skogscertifiering 27.10.2014. PEFC Finland

PEFC FI 1006:2014. Finlands PEFC-standard. Utarbetning av kriterierna för PEFC skogscertifiering 27.10.2014. PEFC Finland Finlands PEFC-standard Utarbetning av kriterierna för PEFC skogscertifiering PEFC FI 1006:2014 27.10.2014 Utarbetning av kriterierna för PEFC skogscertifiering PEFC Finland Cittervägen 7, 00420 HELSINGFORS

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument

Riktlinjer för styrdokument STYRDOKUMENT KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Gäller fr o m Diarienummer 2019-03-18 KS-2018/296.111 Beslutad av Dokumentansvarig Typ av styrdokument Kommunfullmäktige Kanslidirektör Riktlinjer 1 (6) Riktlinjer

Läs mer

FRAMTIDENS BREDBAND TILL KRONOBY KOMMUN LIVSKRAFT OCH FÖRETAGSAMHET TILL LANDSBYGDEN

FRAMTIDENS BREDBAND TILL KRONOBY KOMMUN LIVSKRAFT OCH FÖRETAGSAMHET TILL LANDSBYGDEN FRAMTIDENS BREDBAND TILL KRONOBY KOMMUN LIVSKRAFT OCH FÖRETAGSAMHET TILL LANDSBYGDEN Projektplan 1.9.2007-29.2.2008 FRAMTIDENS BREDBAND TILL KRONOBY KOMMUN LIVSKRAFT OCH FÖRETAGSAMHET TILL LANDSBYGDEN

Läs mer

JHS 179 Planering och utveckling av en övergripande arkitektur Bilaga 1. Beskrivning av strategi med strategikarta

JHS 179 Planering och utveckling av en övergripande arkitektur Bilaga 1. Beskrivning av strategi med strategikarta JHS 179 Planering och utveckling av en övergripande arkitektur Bilaga 1. Beskrivning av strategi med strategikarta Version: 2.0 Publicerad: 7.2.2017 Giltighetstid: tills vidare Innehåll 1Strategikarta

Läs mer

Nytt idrottspolitiskt program arbetsprocess och tidsplan

Nytt idrottspolitiskt program arbetsprocess och tidsplan IDROTTSFÖRVALTNINGEN STABEN FÖR IDROTT OC H FOLKHÄLSA DNR 402/666/11 SID 1 (5) 2011-09-02 IDN 2011-09-22 Handläggare: Magnus Åkesson Telefon: 508 27 638 Till idrottsnämnden Förvaltningens förslag till

Läs mer

Varumärkesstrategi för Region Blekinge

Varumärkesstrategi för Region Blekinge Varumärkesstrategi för Region Blekinge Innehåll Sida 1. Inledning...2 2. Varumärkesplattform... 4 3. Logotyp... 6 4. Varumärkeshierarki...7 5. Samarbeten... 9 6. Uppföljning...11 1 1. Inledning Den 1 januari

Läs mer

QM ANSÖKAN. Kvalitetsmärkningen för samverkansorganisationer i city, centrum och stadskärnan QUALITY MARK SVENSKA STADSKÄRNOR

QM ANSÖKAN. Kvalitetsmärkningen för samverkansorganisationer i city, centrum och stadskärnan QUALITY MARK SVENSKA STADSKÄRNOR QM ANSÖKAN Kvalitetsmärkningen för samverkansorganisationer i city, centrum och stadskärnan QM-ANSÖKAN KVALITETSMÄRKNINGEN FÖR SAMVERKANSORGANISATIONER I CITY, CENTRUM OCH STADSKÄRNAN 1 ANSÖKAN NAMN PÅ

Läs mer

EVENEMANGSPRODUKTION. Johanna Stenback, Jokowski Ab

EVENEMANGSPRODUKTION. Johanna Stenback, Jokowski Ab EVENEMANGSPRODUKTION Johanna Stenback, Jokowski Ab JOHANNA STENBACK Innehålls- och evenemangsproducent, Moomin Characters gruppen Producent, Jokowski Ab Tv- och radioproducent på Yle 9 år Galor, musikprogram,

Läs mer

Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM)

Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM) Projektplan för projektet Samarbete mellan minoriteter inom minoriteten (MiM) Innehåll 1. Bakgrund och behov 2. Målsättningar och målgrupp 3. Samarbetsorganisationer och samarbetsparter 4. Projektets resultat

Läs mer

STUDERANDENAS IDROTTSFÖRBUNDS STRATEGI

STUDERANDENAS IDROTTSFÖRBUNDS STRATEGI 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 STUDERANDENAS IDROTTSFÖRBUNDS STRATEGI 2016 2020 VÅR MISSION Att främja motions- och idrottskulturen 1 och välbefinnande bland studerande. VÅR VISION Studerande rör på sig tillräckligt

Läs mer

Älmhults kommuns kommunikationspolicy

Älmhults kommuns kommunikationspolicy Älmhults kommuns kommunikationspolicy Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-12-15 Diarienummer: Dnr 2014/170-534 Gäller från 2014-12-15 Innehållsförteckning Inledning... 3 Koppling till andra interna styrdokument

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, karriärutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många

Läs mer