MAH ORGUT. Inledning. Rapport studentinflytande i organisationsöversynen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MAH ORGUT. Inledning. Rapport studentinflytande i organisationsöversynen."

Transkript

1 1 (7) Rapport studentinflytande i organisationsöversynen..doc Inledning Rektor tillsatte på ledningsgruppens sammanträde den 10e april ett antal arbetsgrupper för att vidare belysa den förestående organisationsöversynen. En grupp fick i uppgift att fokusera på studentinflytande, och uppdraget gavs till prorektor Harriet Axelsson tillsammans med en studentrepresentant. s styrelse beslöt den 12e april att utse till studentrepresentant för arbetet. Till arbetet knöts också Therese Kinnberg, tillträdande vice kårordförande och under förra året projektanställd på Teknik och samhälle för att arbeta med att utveckla studentinflytandet på området. Arbetet inleddes med en enkel översyn över studentinflytandet som det ser ut idag, bilaga 1. Utifrån denna översyn identifierades tre problemområden, synen på studenten, demokrati och transparent för lärare och student samt tydlighet för studenten som kollektiv. Denna text presenterar problemområdena med föreslagna åtgärder inom ramen för en fakultetsbaserad organisation. Avslutningsvis ges ett förslag på hur studentinflytandet i stort kan organiseras i den nya organisationen för att bidra till att stärka studentinflytandet. Texten utgår i stor utsträckning ifrån befintligt studentinflytande och betonar därför de punkter av studentinflytande som kan behöva förändras eller förstärkas. Det studentinflytande som idag finns och fungerar väl i till exempel högskoleövergripande beslutsorgan men inte nämns här bör inte förändras.

2 2 (7) Synen på studenten.doc Problembeskrivning Ett relativt vanligt problem är att studenter betraktas som elever, och i förlängningen ofta som barn. Det medför att studenten inte betraktas som en medaktör, och inte ges möjlighet och uppmuntran att ta en aktiv del i sin utbildning. När studenten behandlas som ett objekt som ska matas med kunskap får det direkta följder både för undervisningen som sådan och för kvalitetsutvecklingen av utbildningen. Studenter har själva valt att studera och måste uppmuntras att ta ansvar för sina studier och sin utbildning genom kritisk reflektion och självständigt tänkande. Många utbildningar, kurser och lärare ger idag sina studenter detta, men långt ifrån alla. Frågan är dessutom av ökande vikt i och med införandet av Bologna där studentens lärande ska stå i fokus, och där inte bara faktakunskaper utan också förståelse, förmågor och förhållningssätt ska bedömas. Ett stort antal studenter känner sig illa bemötta eller kränkta, något som kan inverka menligt inte bara på studentens studier, utan på livet som helhet. 1 Kåren nås också av många fall där studenter är rädda för bestraffning om de uttrycker sin åsikt. Kombinationen av synen på studenten, behandlingen av studenten och rädslan för bestraffning bidrar till att många studenter idag inte vågar säga ifrån om något upplevs som felaktigt eller orättvist. När studenter inte känner sig hörda, när studenter känner sig behandlade som barn, och när studenter är rädda för att bli bestraffade för sina åsikter då har högskolan ett problem. Åtgärdsförslag Aktiva studenter som är med och påverkar högskolans utveckling är av största betydelse för kvalitetsarbetet. För att säkra kvalitetsarbetet ska det dessutom inrättas en organisation som får till uppgift att samordna, följa upp och kontrollera det kvalitetssäkrande arbetet. Det är en funktion som idag saknas, men som det finns ett skriande behov av. Inom den högskolepedagogiska utbildningen ska studentinflytande utgöra en självklar grund. Det ska därmed ingå i den inledande kursen i Akademiskt lärarskap. Dessutom bör det utvecklas ett tema inom ramen för den andra kursen med inriktning på studentinflytande. Denna temakurs ska vara öppen för såväl personal som kåraktiva studenter. 1 Therese Persson, Studentinflytande och bemötande - kartläggning av studiemiljön för lärarstudenter på Malmö högskola, 2007

3 3 (7) Det är enhetschefens ansvar att tillse att personalen uppmärksammas på vad det innebär att vara en student, och på skillnaden mellan en student och en elev. Enhetscheferna ska också ansvara för att studenternas åsikter blir hörda, både på den enskilda kursen genom en meningsfull dialog kring kursen utifrån kursvärderingar eller motsvarande och på andra nivåer inom enheten. All personal ska känna till Studenternas rättigheter & skyldigheter, och det ligger på enhetschefens ansvar att se till att dokumentet efterlevs. Enhetscheferna måste också vara uppmärksamma på hur kritiska studenter behandlas och bemöts, och tydliggöra för studenter att någon bestraffning aldrig får förekomma. Allt detta ska syfta till att studenter uppmuntras till att ta en aktiv del i sin utbildning och vidareutvecklingen av densamma så att vi kan få ett levande studentinflytande som lyfter högskolan..doc Demokrati & transparens för lärare och student Problembeskrivning Det finns på högskolan en mängd olika grupper och organ med varierande uppgifter, mandat och befogenheter. Bilaga 2. Gruppernas roller och mandat är otydliga i många fall, och ofta är inte ens gruppernas existens känd av exempelvis studentkåren. Ingen verkar riktigt veta vad respektive grupp egentligen ska göra, får göra och kan göra. För det andra är den enskilda ledamotens roll och mandat än mer otydligt. Ofta finns en implicit förväntning om att en ledamot ska förankra saker och ting på sitt område eller motsvarande, men sällan finns några rutiner eller stödjande funktioner för hur detta ska gå till. Handlingar kommer också ofta ut för sent eller på sittande möte vilket i praktiken omöjliggör förankring av åsikter. För det tredje används inte organen alltid på det sätt som de kanske borde. Det finns alltså en rad otydligheter som bidrar till en stor frustration inte bara för studenter/studentrepresentanter utan också för lärare och övriga representanter i organen. Det händer att frågor som kan uppfattas höra till ett visst organ istället behandlas av enskilda chefer utan uppenbar anledning. Allt detta leder till stor frustration över bristen på transparens i det beredande och beslutsfattande systemet. För studenterna får det dubbel effekt. Studentrepresentanterna får svårt att utföra sina uppdrag men framför allt ger lärare som känner sig maktlösa klart minskade möjligheter till studentinflytande. Åtgärdsförslag I den nya organisationen måste det finnas tydliga beskrivningar av olika gruppers mandat och roller på respektive nivå. Det ska framgå vad gruppen ska göra samt i vilka frågor grupper är beredande eller beslutande. Det bör även framgå i vilka fall en grupps ansvar övertas av annan person eller organ. En lista över dessa grupper ska ses över årligen av den ovan nämnda organisationen för kvalitetsarbetet.

4 4 (7) Det ska också finnas beskrivning av respektive ledamots roll och ansvar. Om en representant, antingen det är lärare, student eller administratör, förväntas ha beslut förankrade så måste det också byggas upp funktioner för detta. Viktigt är även att handlingar och dylikt kommer ut i tid. Alla ledamöter i högskolans organ erbjuds årligen en introduktion till sitt uppdrag. Tydlighet för studenter som kollektiv.doc Problembeskrivning När det gäller studentkollektivets rättigheter i allmänhet och studentinflytande i synnerhet råder många oklarheter om vad som egentligen ska gälla och hur saker och ting bör fungera. Det är i allra högsta grad varierande mellan de olika områdena huruvida det finns något studentinflytande att tala om, vilken roll kåren har i det och hur det organiseras. Olikheter är inte i sig något dåligt, men vi kan konstatera att studentinflytandet fungerar betydligt bättre på vissa områden än på andra (se Bilaga 1). Det är väldigt svårt för studentkollektivet att veta vad som egentligen ska gälla och hur saker och ting egentligen ska fungera. Studenters rättigheter och skyldigheter problematiserar kring flera av dessa aspekter, men utgår från den individuella studentens perspektiv och har en strikt formell grund utifrån lagar och förordningar. Åtgärdsförslag Upprättandet av en studentinflytandepolicy kan bidra till att komma till rätt med den otydlighet som nu råder och dessutom bli ett bra avstamp för den nya organisationen. Umeå universitet har en mycket bra studentinflytandepolicy som kan användas som utgångspunkt (Se Bilaga 3). Studentinflytande i den nya organisationen I en ny fakultetsbaserad organisation finns det flera saker att ta fasta på. Några av de sakerna har vi problematiserat ovan och sedan lyft in i detta förslag. Vi har valt att anpassa det hela till en fakultetsbaserad organisation. I den nya organisationen förslås enheterna stärkas vilket är en bra möjlighet att stärka studentinflytandet. Vi kommer nedan att presentera våra tankar kring organiserandet av det formella, representativa studentinflytandet, och vi kommer att gå nerifrån och upp. Från den enskilda studenten via enheten och fakulteten till det högskolegemensamma. Det är viktigt att alla dessa delar ger utrymme för självständiga aktörer samtidigt som en samordning måste finnas.

5 5 (7) Det är viktigt att komma ihåg att det är studenterna samlat i studentkårerna som äger rätt att utse studentrepresentanter. Ändå har vi valt att ge synpunkter på hur det bäst skulle kunna göras detta är inte en instruktion till studentkårerna utan ett förslag till ordning och samarbete mellan studentkårerna och högskolan. Dessa förslag är inte tänkta att förändra eller begränsa studentkårernas lagstadgade uppgift att utse representanter studentkårerna utser studentrepresentanter..doc För studenten I varje enskild kurs ska studenten ges möjlighet att föra fram synpunkter på kursens innehåll och form i en kursvärdering. Dessa ska sammanställas och bör tillgängliggöras såväl vederbörande som kommande studenter inom kursen. Till exempel är det ofta uppskattat och klokt att återge vilka synpunkter tidigare grupper av studenter haft på en kurs samt vad man förändrat respektive inte förändrat i kursens innehåll och form. Den enskilda studenten bör ges möjlighet att på varje program eller längre kurs delta i en dialog kring sin utbildning. Formellt organiseras det genom inflytanderåd med representanter från de klasser/kurser/grupper som ingår i utbildningen och som omfattar hela terminer. Den ansvariga läraren ansvarar för att informera om detta samt låta klassen/kursen/gruppen välja sina representanter. Representanternas kontaktuppgifter samlas in och sänds till såväl respektive studentkår som enhetschefen. I inflytanderåden samlas studenter och lärare från utbildningens/programmets olika nivåer för att diskutera sin utbildning och utbyta erfarenheter. Detta bör kompletteras genom återkoppling kring kursvärderingar eller motsvarande där samtliga studenter ges en möjlighet till insyn i arbetet att utveckla och kvalitetssäkra utbildningen. Alla representanter i inflytanderåden erbjuds en enklare utbildning från högskola och studentkår om sin roll som representant samt om högskolan och studentkåren. På enheten På enhetsnivå ska studenter finnas representerade i ett enhetsråd eller motsvarande organ där enhetsövergripande frågor diskuteras över utbildningsgränserna. Det kan till exempel gälla praktik, strategiska frågor, policys eller budget, men också frågor av mer specifik karaktär som exempelvis kan ha uppkommit på ett inflytanderåd. I enhetsrådet utses tre representanter. Dessa skulle studentkåren kunna utse med samma modell som dagens representanter i områdesstyrelse dvs en utsedd av studentkåren centralt och två representanter utsedda i forum för studenterna på enheten eller fakulteten. Forum för val av representanter organiseras av studentkåren med stöd av högskolan och kan användas förutom till val av enhetsrepresentanter också för att ge intresserade studenter en chans till dialog om aktuella frågor. Särskild personlig inbjudan bör skickas till representanter i inflytanderåd.

6 6 (7) Om en studentrepresentant tillsätts av studentkåren centralt säkerställs samordning med studentinflytandet på fakultets- och högskolenivå samtidigt som de två övriga studentrepresentanterna säkerställer en koppling direkt till utbildningen. Enhetschefen har ansvar för att underlätta detta. I detta ansvar ingår att skapa ett öppet klimat där såväl studenter som lärare uppmuntras att uttrycka sin åsikt..doc På fakulteten På fakultetsnivå ska studenter finnas representerade med två till tre representanter i varje organ. I viktigare organ bör en av studentrepresentanterna tillsättas av kåren centralt för att samordning ska kunna säkerställas. Då fakulteten kommer ha ett övergripande ansvar för forskningsrelaterade frågor är det i några fall önskvärt med en representant från de forskarstuderande. I fakultetsstyrelsen (fakultetsnämnden) är det önskvärt med representanter väl insatta i såväl grundutbildning som forskarutbildning. Dessa tillsätts enklast på samma sätt som på enheterna genom ett öppet forum, möjligen i ett kombinerat enhets- och fakultetsforum. I framtiden kan eventuellt en organisering av forskarstudenterna medföra en förändring av hur dessa platser tillsätts. På högskolan På den högskolegemensamma nivån ska studenter finnas representerade i varje organ med två till tre representanter vilka tillsätts av studentkåren centralt. I forskningsrelaterade organ är det önskvärt med en forskarstuderande. En starkare organisering av de forskarstuderande eftersträvas. Organisationen för kvalitetsarbetet ansvarar för att följa upp att studentinflytande fungerar över hela högskolan, såväl korrekt som tillfredsställande. Informellt studentinflytande i den nya organisationen Informellt inflytande uppkommer naturligt i alla sammanhang. Detta kan i sig vara något positivt samtidigt som det kan få negativa konsekvenser. Det är viktigt att man identifierar dessa negativa konsekvenser och i den nya organisationen skapar system för att motverka dem så att studenter i mesta möjliga utsträckning får tillgång till samma möjligheter och information, på lika villkor. Det finns flera verktyg för lärare och personal att använda sig av för att upprätthålla en viss jämlikhet. Viktigt information bör till exempel läggas ut på kurs- eller programhemsidor istället för vänta på att den sprids av sig själv bland de studerande.

7 7 (7).doc Om det finns studenter som är uttrycksfulla och högljudda så är det bra att ta in det budskap som de har de kan ofta på ett tydligt och enkelt sätt ge röst åt studenternas åsikter och behov. Samtidigt har det visat sig att detta inte i någon större utsträckning är en tillförlitlig källa för vad hela gruppen anser och önskar. Några få studenters informella synpunkter får inte bli alibi för att slippa ta tag i verkliga problem eller behov. I de formella sammanhangen är det lätt att studenter, som inte är en del av arbetslaget och inte har samma erfarenhet och självkänsla inom ämnet i fråga, hamnar i skymundan och inte riktigt räknas. Detta motverkas bäst genom att aktivt försöka inkludera dem i gruppen, processen och besluten. Här är det informella väldigt viktigt, att se, prata med, välkomna och uppmuntra studenter och deras åsikter. Samtidigt är det farligt om studenterna behandlas som småbarn eller skolelever de är utsedda för att medverka på lika villkor. Att till exempel veta vad studentrepresentanter heter, vad de läser och hälsa på dem i korridoren eller inte kan innebära en studentrepresentant som blir väldigt värdefull eller inte alls existerar.

Policy för studentinflytande vid Malmö universitet

Policy för studentinflytande vid Malmö universitet 2018-04-20 1 (av 8) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Policy 2018-04-20 Universitetsstyrelsen

Läs mer

Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet

Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet 1 (6) 2009-06-25 Dnr SU 31-0587-09 Linda Stridsberg Utredare Ledningskansliet Policy och riktlinjer för studentinflytande vid Stockholms universitet Ett gemensamt kvalitetsarbete Studenternas inflytande

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring av Beslut av rektor , Dnr

Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring av Beslut av rektor , Dnr HÖGSKOLAN I HALMSTAD Riktlinjer för studentinflytande vid Högskolan i Halmstad Ändring 2008-04-01 av Beslut av rektor 2007-11-19, Dnr 10-2007-2019 Allmänna utgångspunkter Dessa riktlinjer ingår i högskolans

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden

Prioriterade utvecklingsområden Prioriterade utvecklingsområden 1. Rekrytering av akademiska chefer Problemformulering: Att ha en gemensam och transparent process som möjliggör kollegialt inflytande vid rekrytering av personer med akademiska

Läs mer

BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244

BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244 Malmö högskola / Gemensam förvaltning Jonas Alwall Arbetsgruppen för studentinflytandepolicy vid Malmö högskola 1(9) BESLUT 2009-03-26 Dnr Mahr 50-2009/244 Studentinflytandepolicy för Malmö högskola Inledning

Läs mer

Policy för studentinflytande vid Umeå universitet

Policy för studentinflytande vid Umeå universitet Umeå universitet StudentCentrum Ulf Pantzare POLICY 1 Policy för studentinflytande vid Umeå universitet Inledning Denna policy för studentinflytande antogs i sin ursprungliga variant av universitetsstyrelsen

Läs mer

Policy för kvalitetsbygge: kursutvärdering

Policy för kvalitetsbygge: kursutvärdering 1 Policy för kvalitetsbygge: kursutvärdering Malmö högskolas övergripande mål är att vara en öppen och inkluderande högskola där studenter och medarbetare aktivt deltar i utvecklingen av lärosätets utbildningar.

Läs mer

Anvisningar för studentinflytande vid Karolinska Institutet Dnr: 1-774/2018 Fastställd av Rektor Gäller fr.o.

Anvisningar för studentinflytande vid Karolinska Institutet Dnr: 1-774/2018 Fastställd av Rektor Gäller fr.o. Anvisningar för studentinflytande vid Karolinska Institutet Dnr: 1-774/2018 Fastställd av Rektor 2018-11-06 Gäller fr.o.m 2019-01-01 Anvisningar för studentinflytande vid Karolinska Institutet INNEHÅLL

Läs mer

Lokala regler för studentrepresentation

Lokala regler för studentrepresentation Beslutsdatum: 2017-02-20 Dnr: 2017/1156-1.1 Regeldokument Lokala regler för studentrepresentation Beslutat av Rektor Gäller från 2017-02-20 1 (4) Bakgrund Dokumentet har tagits fram gemensamt av studentkåren

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Policy för studentinflytande vid SLU

Policy för studentinflytande vid SLU 1 SLU ua 2014.1.1.1-4548 Rektor BESLUT 2014-12-08 Sändlista Policy för studentinflytande vid SLU Beslut Rektor beslutar att fastställa policy för studentinflytande vid SLU enligt bilaga. Redogörelse för

Läs mer

Studentinflytande vid rekrytering av rektor och prorektor

Studentinflytande vid rekrytering av rektor och prorektor BESLUT 1(5) Avdelning Juridiska avdelningen Handläggare Caroline Cruz 08-563 087 23 caroline.cruz@uka.se Göteborgs universitet Universitetsstyrelsen Box 100 405 30 Göteborg Studentinflytande vid rekrytering

Läs mer

Verksamhetsplan 2019/2020

Verksamhetsplan 2019/2020 Verksamhetsplan 2019/2020 SöderS Södertörns högskolas studentkår Antagna i andra läsningen av valfullmäktige 2019/05/09 Verksamhetsplan 2019/2020 Innehållsförteckning Ett starkt studentinflytande samt

Läs mer

Kommittédirektiv. Avveckling av kår- och nationsobligatoriet. Dir. 2007:49. Beslut vid regeringssammanträde den 29 mars 2007

Kommittédirektiv. Avveckling av kår- och nationsobligatoriet. Dir. 2007:49. Beslut vid regeringssammanträde den 29 mars 2007 Kommittédirektiv Avveckling av kår- och nationsobligatoriet Dir. 2007:49 Beslut vid regeringssammanträde den 29 mars 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall föreslå hur en avveckling

Läs mer

Riktlinjer för studentinflytande vid Chalmers tekniska högskola AB

Riktlinjer för studentinflytande vid Chalmers tekniska högskola AB Beslut av: Rektor Datum för beslut: 2015-06-15 Typ av styrdokument: Riktlinjer Handläggare: Malin Blomqvist, processledare Diarienummer: C 2015-0923 Process: 1.4, Leda utbildning Dokumentet gäller från

Läs mer

SöderS Handbok för studentinflytande på Södertörns högskola. effekt.

SöderS Handbok för studentinflytande på Södertörns högskola. effekt. SöderS Handbok för studentinflytande på Södertörns högskola effekt. Innehåll Hej! 1. Att arbeta med studentinflytande Ämnesråd Programråd Institutionsnämnd 2. Att vara representant Att bli studentrepresentant

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

1. Meriteringsmodellen

1. Meriteringsmodellen Sid 1 (7) 1. Meriteringsmodellen Av Umeå universitets visionsdokument Vision 2020 framgår det att vårt pedagogiska meriteringssystem bidrar till att ge skickliga lärare. Det övergripande målet för Umeå

Läs mer

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola

Arbetsordning för fakultetsnämnd och dess utskott vid Mälardalens högskola Beslutsdatum: 2013-06-25 MDH 1.1.1 220/13 1 (6) Beslutande: Rektor Handläggare: Maria Spennare Dokumentansvarig: Utbildnings- och forskningssektionen Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Dokumenttyp: Regel Dnr: 100-828-10 Område: Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen

Läs mer

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Kvalitetsdialoger för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 2018-03-12 (Dnr. LED 1.3-2018/119 ) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Läs mer

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN)

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Allmänt Föreliggande arbetsordning för grundutbildningsnämnden och programnämnder är ett utdrag ur den av MFS fastställda arbetsordning

Läs mer

Utveckling av ledningen av utbildning, forskning och samverkan vid Malmö högskola

Utveckling av ledningen av utbildning, forskning och samverkan vid Malmö högskola Mahr 19-2014/428 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 141023 141023-150630 Mahr 19-2014/428 Revisionsinformation

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) Typ av dokument: Instruktion Datum: 2018-12-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01-2022-01-01 Område: Organisation Ansvarig

Läs mer

Studentguiden PRESENTERAD AV STUDIENÄMNDEN

Studentguiden PRESENTERAD AV STUDIENÄMNDEN Studentguiden PRESENTERAD AV STUDIENÄMNDEN Hej! Studentguiden finns för er studenter för att ni ska veta vart ni kan vända er om ni stöter på något slags problem under er studietid här på KTH - Studienämnden!

Läs mer

Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet

Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet FÖRESKRIFTER 1 2012-09-13 Dnr LS 2011/762 Rektor Policy och föreskrifter för studentinflytande vid Lunds universitet Detta dokument träder i kraft 2013-01-01. Det ersätter Riktlinjer för studentinflytande

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Fastslagen 150111 av kårstyrelsen

Verksamhetsplan 2015 Fastslagen 150111 av kårstyrelsen Verksamhetsplan 2015 Fastslagen 150111 av kårstyrelsen 1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanen hanterar studentkårens utbildningspolitiska arbete och hanterar därför inte löpande verksamhet eller verksamhet

Läs mer

System för säkring och utveckling av kvalitet

System för säkring och utveckling av kvalitet STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Direktiv Ärendenummer: HIG-STYR 2017/79 Samlingsnummer: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-08 Giltighetstid: Tillsvidare System för säkring och utveckling

Läs mer

Konstituerande möte BUVs Studentråd

Konstituerande möte BUVs Studentråd Konstituerande möte BUVs Studentråd Datum: 2017-01-31 Tid: 15:00 Lokal: Nobelrummet, Stockholms Universitets Studentkår Närvarande: 1. Mötet öppnas 1.1. Val av mötesordförande 1.2. Val av mötessekreterare

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling för SFI på Folkuniversitetet i Stockholm, läsåret 2013/2014 Planen omfattar såväl skolans arbete med likabehandling och mot diskriminering

Läs mer

HANDLÄGGNINGS- ORDNING FÖR PEDAGOGISK MERITERING VID UMEÅ UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGS- ORDNING FÖR PEDAGOGISK MERITERING VID UMEÅ UNIVERSITET HANDLÄGGNINGS- ORDNING FÖR PEDAGOGISK MERITERING VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.1-14444-19 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Personal, lika villkor och arbetsmiljö

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun

Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun Policy för medborgardialog för Ängelholms kommun 2017-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Läs mer

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Strategiskt råd Det strategiska rådet har uppgifter och ansvar enligt KTH:s arbetsordning och utgör rådgivande organ till skolchefen i följande ärenden: Viktigare

Läs mer

Remissvar: Utvecklad ledning av universitet och högskolor (SOU 2015:92)

Remissvar: Utvecklad ledning av universitet och högskolor (SOU 2015:92) Handläggare: Simon Berg Datum: 2016-03-01 Dnr: PU2-7/1516 Remissvar: Utvecklad ledning av universitet och högskolor (SOU 2015:92) Sveriges förenade studentkårer, SFS, har fått möjlighet att framföra synpunkter

Läs mer

Bil 29:1. Lärarutbildningsnämndens ansvarsbefogenheter

Bil 29:1. Lärarutbildningsnämndens ansvarsbefogenheter Lärarutbildningsnämndens ansvarsbefogenheter Bil 29:1 Inledning I Högskoleverkets utvärdering och granskning under 2004 av lärarutbildningen lämnades bl.a. följande synpunkt på Högskolan i Gävle: I denna

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM Normer och värden sid 2 Kunskaper sid 3-7 Ansvar och inflytande för elever sid 8 Betyg och bedömning sid 9 Rektors ansvar sid 10-11

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403

Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen. Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Kvalitetsprogram 2012-2014 Gemensamma förvaltningen Fastställd av förvaltningschefen 2013-10-24, dnr: 19-2012-2403 Inledning Högskolan i Halmstads 1 kvalitetsarbete vilar på ett flerdimensionellt kvalitetsbegrepp:

Läs mer

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor UFV 2015/475 Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering vid Uppsala universitet Direktiv Beslutade av rektor 2015-04-14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdraget 4 3 Utgångspunkter

Läs mer

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö

Projektdirektiv. Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Projektdirektiv Kravspecifikation för en högskolegemensam virtuell lärandemiljö Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektdirektiv 1.0 130930 Ursprunglig version Projektdirektiv 1.1 131004 Möte

Läs mer

Studentkåren Malmös verksamhetsplan 14/15

Studentkåren Malmös verksamhetsplan 14/15 Studentkåren Malmös verksamhetsplan 2013-2014.doc 1 (5) Studentkåren Malmös verksamhetsplan 14/15 1. Inledning Under verksamhetsåret 13/14 har Studentkåren Malmö genomfört många förbättringar i Kårens

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Fastställd av universitetsstyrelsen 2010-04-15 Dnr 100-828-10 Dokumenttyp:

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015

Verksamhetsplan 2014/2015 Verksamhetsplan 2014/2015 1 Verksamhetsplanen är ett styrdokument för Linnéstudenternas arbete och lyfter ut fokusområden för kommande verksamhetsår. Det finns frågor som Linnéstudenterna prioriterar utöver

Läs mer

Detaljerade mål/aktiviteter för att nå mål Slutdatum Ansvarig Ansvarig för uppföljning UTBILDNING. Diarenr: Akademi 1

Detaljerade mål/aktiviteter för att nå mål Slutdatum Ansvarig Ansvarig för uppföljning UTBILDNING. Diarenr: Akademi 1 Diarenr: Akademi 1 Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2014 2016: A1_fd_THS Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande måldokumentet för hållbar utveckling Högskolegemensamma mål för hållbar

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 SPRÅKFAK 2015/58 Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 Språkvetenskapliga fakulteten Fastställd av språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2016-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 Lika villkor

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Dnr: UTBVET 2012/85 Jämställdhetsplan 2012 2014 Fakulteten för Fastställd av 2012-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Fortlöpande dokumentation och informationsspridning 3 3. Återkoppling mellan

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2013/6 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen Medborgardialog Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-28 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen Antagen

Läs mer

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017.

Övergripande och detaljerade mål i denna handlingsplan är hämtade från högskolans övergripande mål för 2015-2017. HB Akademin för Bibliotek, information, pedagogik och IT Fastställd av akademichef 2015-06-10 Dnr 286-15 1 (8) Lokal handlingsplan för hållbar utveckling på Akademi A3, 2015-16 Högskolan i Borås arbetar

Läs mer

Fastställd av årsmötet Verksamhetsplan 2015/2016

Fastställd av årsmötet Verksamhetsplan 2015/2016 Fastställd av årsmötet 0 Verksamhetsplan 0/0 Fastställd av årsmötet 0 0 0 0 Verksamhetsplanen är ett styrdokument för Linnéstudenternas arbete och lyfter upp fokusområden för kommande verksamhetsår. Det

Läs mer

Strategidokument för Enheten för polisutbildning vid Umeå universitet

Strategidokument för Enheten för polisutbildning vid Umeå universitet Strategidokument för Enheten för polisutbildning vid Umeå universitet 2013-2017!"#$%&"'()*#+*,-.//",0.'')#+,'"/.*#/,1#)2.*)*#-3*#.%%#%*422)*.#/)156''.7#-3*# $%8.9:'"02#)8#/8.0/:#+,'"/#,95#-3*#.%%#'"8/';02%#.2.%#'6*)0(.

Läs mer

Träningsskolan, Sandvikens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Träningsskolan, Sandvikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Träningsskolan, Sandvikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Träningsskolan och dess fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

Verksamhetsplan för Göta studentkår 2017/2018.

Verksamhetsplan för Göta studentkår 2017/2018. Verksamhetsplan för Göta studentkår 2017/2018. Inledning Göta studentkår organiserar studenterna på grund-, avancerad- och forskarnivå vid samhällsvetenskapliga fakulteten, humanistiska fakulteten, naturvetenskapliga

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet AVTAL 2017-11-23 1 STYR 2017/1659 Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet Syfte Detta avtal tydliggör hur arbetet med den fysiska och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

Läs mer

Kårfullmäktigesammanträde

Kårfullmäktigesammanträde Verksamhetsåret 2012/2013 Kårfullmäktigesammanträde den 17 december 2012 - Utskotts- och kommittéförslag a) förslag om ändring i Reglemente för Ekonomiska sektionen 2011-01-18 Reglemente för Ekonomiska

Läs mer

Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor 2015:92

Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor 2015:92 Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Kommentarer till Ledningsutredningens betänkande Utvecklad ledning av universitet och högskolor Ulrika Bjare

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Arbetsmiljöplan

Arbetsmiljöplan STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Plan Ärendenummer: HIG-STYR 2017/76 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-05-15 Reviderad: Giltighetstid: t.o.m. 2020-12-31 Arbetsmiljöplan

Läs mer

RIKTLINJER VID KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING AV ANSTÄLLDA VID

RIKTLINJER VID KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING AV ANSTÄLLDA VID Sida 1 av 6 HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT fattat av rektor 2010-10-12 Dnr 692-10-92 RIKTLINJER VID KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING AV ANSTÄLLDA VID HÖGSKOLAN I BORÅS 1 Hantering av ärenden Till grund för kränkande

Läs mer

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA

VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA VÅGA VISA BEDÖMNINGSMATRIS GYMNASIESKOLA NORMER OCH VÄRDEN Värdegrundsarbetet Det saknas eller finns i liten utsträckning en gemensam syn på verksamhetens värdegrund bland personalen. Det finns till viss

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

VÅR SYN PÅ. Ledningsgruppsarbetet inom KY. Ledningsgruppens uppdrag. Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006.

VÅR SYN PÅ. Ledningsgruppsarbetet inom KY. Ledningsgruppens uppdrag. Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006. VÅR SYN PÅ Information från Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning April 2006 Ledningsgruppsarbetet inom KY Ledningsgruppen för varje kvalificerad yrkesutbildning (KY) har mycket viktiga arbetsuppgifter.

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET

ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET ROLLER OCH ANSVARSFÖRDELNING INOM FORSKARUTBILDNINGEN VID TEKNISK-NATURVETENSKAPLIG FAKULTET Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Örebro studentkårs åsiktsdokument

Örebro studentkårs åsiktsdokument Dnr.1415.I.B.7.8 Örebro studentkårs åsiktsdokument 2015-2017 Förord Det här är Örebro studentkårs åsiktsdokument som redogör för Örebro studentkårs ståndpunkt i flertalet områden som rör både studier och

Läs mer

REGLER FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR VID UNIVERSITETETS STYRELSER KOMMITTÉER, RÅD OCH NÄMNDER

REGLER FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR VID UNIVERSITETETS STYRELSER KOMMITTÉER, RÅD OCH NÄMNDER REGLER FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR VID UNIVERSITETETS STYRELSER KOMMITTÉER, RÅD OCH NÄMNDER Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: Giltighetstid: 2018-01-01 2021-12-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision.

Lönekriterier. för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. 1 (7) BESLUT 2013-08-29 SU FV-2.3.8-2436-13 Personalchefen Lönekriterier för bedömning av resultat och skicklighet inför lönerevision. Stockholms universitet Telefon: 08-16 20 00 Universitetsvägen 10 A

Läs mer

Göteborgs universitet på tre års sikt Följebrev

Göteborgs universitet på tre års sikt Följebrev Till Universitetsstyrelsen 2012-05-15 Göteborgs universitet på tre års sikt Följebrev 2011-2012 Göteborgs universitet på tre års sikt Studenternas prioriteringar är en vision på tre års sikt. Dokumentet

Läs mer

MAH / Styrelsen Lärarrepresentanter. Studeranderepresentant. Peter Gustafsson Marie Böiers

MAH / Styrelsen Lärarrepresentanter. Studeranderepresentant. Peter Gustafsson Marie Böiers 1(3) PROTOKOLL Närvarande Ledamöter Eva Östling Ollén Regionchef Skåne, ordförande Kent Andersson Kommunalråd, vice ordförande Katarina Erlingson Regionråd Henric Kahlmeter Barn- och ungdomschef Lennart

Läs mer

Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola och dygnet runt verksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2018/239 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Projektplan Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektplan 1.0 140123 Ursprunglig version Projektplan 1.1 140128 Gunilla Lilie

Läs mer

Studentguiden PRESENTERAD AV STUDIENÄMNDEN

Studentguiden PRESENTERAD AV STUDIENÄMNDEN Studentguiden PRESENTERAD AV STUDIENÄMNDEN Hej! Studentguiden finns för er studenter för att ni ska veta vart ni kan vända er om ni stöter på något slags problem under er studietid här på KTH - Studienämnden!

Läs mer

Lokalt samverkansavtal

Lokalt samverkansavtal Lokalt samverkansavtal på institutions- och avdelningsnivå vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Tecknat 27 september 2012 mellan arbetsgivaren (KMH) och arbetstagarorganisationerna (SACO-S, OFR/S och

Läs mer

Arbetsordning för Malmö högskola

Arbetsordning för Malmö högskola Dnr Mahr 12-2012/530 Arbetsordning för Malmö högskola Fastställd av högskolestyrelsen 2012-09-28 1. Inledning 3 2. Generella begrepp och beslutande grupper 3 Begreppet vetenskaplig kompetens 3 Beslutande

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 209-07-0 tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/16 Gemenskap Utveckling Glädje Fastställd av Kårfullmäktige den 12 maj 2015 enligt beslut 1415-KF

Verksamhetsplan 2015/16 Gemenskap Utveckling Glädje Fastställd av Kårfullmäktige den 12 maj 2015 enligt beslut 1415-KF Sid 1(10) Verksamhetsplan 20 Gemenskap Utveckling Glädje Fastställd av Kårfullmäktige den 12 maj 2015 enligt beslut 1415-KF-05 6.4 Sid 2(10) INTRODUKTION Tekniska Högskolans studentkårs verksamhetsplan

Läs mer

Delmål 1: Att implementera den struktur för studentinflytande på programnivå som kårstyrelsen under tidigare år upprättat

Delmål 1: Att implementera den struktur för studentinflytande på programnivå som kårstyrelsen under tidigare år upprättat Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplanen hanterar studentkårens utbildningspolitiska arbete och hanterar därför inte löpande verksamhet eller verksamhet som definieras av stadgan. Studentinflytande Studenterna

Läs mer

4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14

4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14 Avsändare: Datum: Kårstyrelsen 2013-09-09 4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14 Kårstyrelsen föreslår fullmäktige: att anta den konkretiserade verksamhetsplanen för verksamhetsåret

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Umeå universitets chefs- och ledarskapspolicy

Umeå universitets chefs- och ledarskapspolicy Umeå universitets chefs- och ledarskapspolicy Fastställd av rektor 2013-09-03 1 INNEHÅLL Inledning ledarskapets strategiska roll 3 En policy för alla chefer och ledare 4 Ditt uppdrag 5 Förhållningssätt

Läs mer

HISTORISKT SAMVERKANSAVTAL. LINKÖPINGs UNIVERSITET Rektorskansliet

HISTORISKT SAMVERKANSAVTAL. LINKÖPINGs UNIVERSITET Rektorskansliet SAMVERKANSAVTAL Mellan Linköpings universitet och dess studentkårer LinTek, StuFF och Consensus har ingåtts följande avtal om samverkan vad gällande arbetsmiljö, hälsa och säkerhet m m. l Bakgrund Linköpings

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullborg förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullborg förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullborg förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Sarianne Segersten och Titti Karlsson Förskolechef Lejla Sultanic Vår vision Arbetet

Läs mer

Förskolan Myrans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Myrans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Myrans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Myndighetens syn på. ledningsgruppsarbete. yrkeshögskolan

Myndighetens syn på. ledningsgruppsarbete. yrkeshögskolan Myndighetens syn på ledningsgruppsarbete inom yrkeshögskolan 1 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2011 Dnr: YH 2011/491 ISBN-nr: 978-91-978684-5-7 Elanders 2011 Ledningsgruppsarbete inom yrkeshögskolan

Läs mer

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Konstnärliga fakultetsnämnden BESLUT 1 / 5 2011-06-08 Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Vid sitt sammanträde 2011-06-08 har Konstnärliga fakultetsnämnden fattat nedanstående

Läs mer

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154

Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor Dnr: L 2018/154 Riktlinjer för inrättande och avveckling av utbildning på forskarnivå Fastställd av rektor 2018-11-19 Dnr: L 2018/154 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Process inför ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

Handlingsplan för likabehandling av studenter vid Stockholms universitet. Läsåret 2004/2005. R , dnr SU

Handlingsplan för likabehandling av studenter vid Stockholms universitet. Läsåret 2004/2005. R , dnr SU Handlingsplan för likabehandling av studenter vid Stockholms universitet. Läsåret 2004/2005. R 2004-07-01, dnr SU 40 0371-03 Inledning Lagen om likabehandling av studenter i högskolan (SFS 2001:1286) trädde

Läs mer

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2008: Kl Java på IT-universitetet

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2008: Kl Java på IT-universitetet Göteborgs universitet Tid och plats Närvarande ledamöter Frånvarande Kl. 11.30 13.00 Java på IT-universitetet Ylva Hambraeus Björling, Sun Microsystems, ordförande Anna Börjesson, Ericsson Mats Johansson,

Läs mer