Förslag till ny organisation för Odontologiska fakulteten vid Malmö universitet Beslutad av Odontologiska fakultetsstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till ny organisation för Odontologiska fakulteten vid Malmö universitet Beslutad av Odontologiska fakultetsstyrelsen"

Transkript

1 Förslag till ny organisation för Odontologiska fakulteten vid Malmö universitet Beslutad av Odontologiska fakultetsstyrelsen Dnr. LED /156 1 (av 20)

2 (Dnr. LED /156) 2 (av 20) Innehållsförteckning BESKRIVNING AV ARBETET MED NY ORGANISATION 3 BAKGRUND TILL OMORGANISATIONEN 4 ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR 7 DEN NYA ORGANISATIONEN 8 FAKULTETENS LEDNING 8 Ledningsgrupp 9 Ämnesrådet 9 Sektionschef 10 Ämnesföreträdare 11 UNIVERSITETSTANDVÅRD 12 Tandvårdschef 14 Dentalservice 15 Klinikenhetschef 15 PRINCIPER FÖR REKRYTERINGAR ALLMÄNT 16 SAMVERKAN MELLAN SEKTIONER OCH UNIVERSITETSTANDVÅRD 16 Administrativt stöd till sektioner och universitetstandvård 19 TIDPLAN 19

3 (Dnr. LED /156) 3 (av 20) BESKRIVNING AV ARBETET MED NY ORGANISATION Per Alstergren har under hösten 2018 lett arbetet kring genomförande av ny organisation i två olika projekt om akademin respektive Universitetstandvården (Projektplan för genomförande av ny organisation; Dnr /456). I arbetet har ett stort antal medarbetare från alla avdelningar inom fakulteten förutom oral patologi och dentalverkstaden medverkat. I akademigruppen, som letts av Dan Ericsson, medverkade Susanne Brogårdh-Roth, Julia Davies, Kristina Hellén- Halme, Thomas List och Evaggelia Papia. I universitetstandvårdsgruppen, som letts av Bengt Götrick, medverkade Jonas Becktor, Nina Lundegren, Jafar Mohani, Karin Nerbring, Sofia Petrén, Maria Pigg och Claes Virdeborn. Beskrivning av projektdirektiv (Projektplan för genomförande av ny organisation; Dnr /456): Projektets avgränsningar Uppdraget är begränsat till att omfatta organisationen, dess styrning samt hur de organisatoriska enheterna ska interagera. Frågor som berör t ex lokaler, uppdragsutbildning, framtida ekonomi och uppdrag för nämnder hanteras i särskild ordning. Gemensamt övergripande projektdirektiv Ta fram ett förslag på former för samverkan mellan Akademi och Universitetstandvårdskliniken (UTV) med särskilt fokus på tandvårdsekonomi och som beaktar rådande arbetstidsavtal. Här ska regleringsbrevets syfte med Tandvårdscentralen speciellt beaktas. Projektdirektiv: Akademi Ta fram förslag på uppdragsbeskrivning och kravprofil för Sektionschef inklusive behov av verksamhetsstöd Ta fram förslag på ämnesföreträdarens uppdrag Ta fram ett förslag som definierar Ämnesrådets roll och mandat Ta fram ett förslag på hur ämnenas särart kan säkerställas i den nya organisationen Ta fram förslag på hur pedagogisk koordinering samt kvalitets- och utvecklingsarbete ska bedrivas i den nya organisationen Projektdirektiv: Universitetstandvårdsklinik Ta fram förslag på uppdragsbeskrivning och kravprofil för chef för UTV Ta fram förslag på hur enheterna och Dentalservice kan organiseras i en linjeorganisation inom UTV Ta fram ett förslag på uppdrag som odontologiskt ansvarig inom de olika klinikerna och ämnena samt hur ett ämnesöverskridande kompetenscentrum kan organiseras inom UTV.

4 (Dnr. LED /156) 4 (av 20) Analysera och definiera UTV:s behov av stöd (verksamhetsstöd och stöd för tandvårdsverksamheten). Ta fram förslag på hur kvalitets- och utvecklingsarbete (inkl. pedagogisk kompetensutveckling för ta-personal) ska bedrivas inom UTV. Projektet har haft en styrgrupp som utgjorts av fakultetens nuvarande arbetsutskott (FAU) förutom de i FAU som medverkat i projektgrupperna. I styrgruppen har Liselotte Paulsson, Christel Larsson och Gunilla Klingberg ingått. De avdelningsföreståndare som inte deltagit i projektgrupperna har utgjort referensgrupp. Projektgruppernas rapport presenterades för dekan i slutet av januari Rapporten liksom riskanalys tillställdes styr- och referensgrupperna för synpunkter under första veckorna i februari. Utifrån inkomna synpunkter har en slutlig rapport och underlag för rektorsbeslut tagits fram av styrgruppen, dvs de dokument du nu läser. Detta underlag skickas till fakultetsstyrelsen för godkännande och därefter till central facklig samverkan och rektorsbeslut. Parallellt kommer alla medarbetare inom fakulteten att bjudas in till informationsmöte om underlag, tidplan och tilltänkta rekryteringsprocesser. Fackliga organisationer har informerats löpande om arbetet med ny organisation vid facklig samverkan vid fakulteten. När rektorsbeslut är fattat kommer nominering till rekryteringsgrupper att genomföras, annonsering av uppdrag och anställningar och rekrytering kommer att genomföras utifrån beskrivningarna i aktuellt underlag. Målet är att kunna tillsätta uppdragen innan sommarsemestern och att den nya organisationen går i drift vid halvårsskiftet. BAKGRUND TILL OMORGANISATIONEN Odontologiska fakulteten har en organisation som skiljer sig från den vid övriga fakulteter vid lärosätet. Det är framför allt två saker som är annorlunda. För det första, indelningen i ganska små avdelningar som utgår från de odontologiska ämnena och inte en indelning i större institutioner som vid övriga fakulteter. För det andra, chefs- och ledningsuppdragen inom fakulteten, avdelningsföreståndare och klinikchef, har varit årsvisa uppdrag där dekan utsett cheferna. Cheferna har inte haft tid avsatt för sina uppdrag vilket skiljer sig från villkoren för övriga chefer inom lärosätet. Odontologiska fakultetens organisation har varit ifrågasatt av flera rektorer och högskolestyrelser. Lärosätets ledningar jämför ofta med hur det ser ut vid de andra fakulteterna som har institutioner där ledningsansvaret är tydligare, vilket man menar är positivt när det gäller hela kedjan personalansvar, budget/ekonomi, planering, arbetsmiljö osv.

5 (Dnr. LED /156) 5 (av 20) I ett rektorsbeslut rörande verksamhetsbeslut för Odontologiska fakulteten för år 2016 och framåt (Dnr MAHR /328) gav dåvarande rektor Stefan Bengtsson i uppdrag åt Odontologiska fakultet att se över organisation, lokaler, att få en ekonomi i balans och att redovisa detta arbete redan under år I beslutet beskrivs fakultetens uppdrag så här: Att fortsätta arbetet med att ta fram en målbild för en vidareutveckling av Odontologiska fakulteten, som beskriver organisation och arbetsformer för utbildnings-, forsknings- och samverkansenheten med hänsyn till de nya förutsättningar som ombyggnation av lokalerna samt den ekonomiska situationen ger. Organisation och arbetsformer bör inte avvika på avgörande sätt från högskolans övriga fakulteter när det gäller ledning och styrning av verksamheten. Att få samtliga verksamhetsgrenar i ekonomisk balans. I mars 2015 beslutade universitetsdirektör Per Bengtsson vid KI och förvaltningschef Susanne Wallmark vid dåvarande Malmö högskola direktiv (föregånget av beslut av respektive rektor) till en gemensam utredning om de ekonomiska förutsättningarna för att bedriva tandvård inom ramen för lärosätenas verksamhet. Den tidigare universitetsdirektören vid KI, Bengt Norrving blev projektledare och utredare. Från Malmö högskola deltog Carl-Henrik Bonde som kontaktperson. Bakgrund till utredningen var kostnadsutveckling, lokalkostnader, OH etc. Norrvings utredning (Universitetstandvård Utredning om ekonomiska och Organisatoriska förutsättningar att bedriva tandvård vid Karolinska Institutet och Malmö högskola; dnr Mah /186) föreslog att organisationerna vid KI och Mah skulle göras om så att tandvårdsverksamheten flyttades till en egen organisation som förenklat skulle undantas från den solidariska hyresprincipen men i gengäld betala för de tjänster som finns inom hyra och nuvarande OH (ex städ, ekonomistöd mm). Utredningens förslag lämnades till KI och Mah i januari Utredningens förslag implementerades på KI under år Ett första arbete med ny organisation för Odontologiska fakulteten i Malmö baserat på Norrvings förslag påbörjades under 2016 och leddes av dåvarande kanslichefen vid fakulteten, Lars-Ingmar Olsson. Parallellt arbetades med lokalfrågan med syfte att krympa med 2000 kvm som ett sätt att nå målet samtliga verksamhetsgrenar i ekonomisk balans. Arbetet rörande lokalfrågan gick i stå pga svårigheter att hantera kostnader för ombyggnation. Arbetet med en ny organisation avbröts då lokalfrågan inte kom vidare. Under 2017 startade fakulteten ett nytt projekt för att ta fram en ny organisation vilket resulterade i ett första förslag som byggde på Norrvings utredning (Ny organisation för Odontologiska fakulteten vid Malmö högskola; Dnr. LED /86). Akademin föreslogs bli organiserade i fyra sektioner med sektionschefer och en universitetstandvårdsklinik (UTK) med en undervisningsklinik och ett ämnesöverskridande kompetenscentrum med tandvårdschef och fyra gruppchefer.

6 (Dnr. LED /156) 6 (av 20) Tid för chefsuppdrag skulle avsättas med % beroende på uppdrag. Man utgick från Norrvings ekonomiska modell och föreslog att solidarisk hyresprissättning inte skulle gälla för UTKs lokaler, att inga overhead-kostnader skulle belasta tandvårdsanslaget. I stället skulle UTK bekosta det faktiska utnyttjande av verksamhetsstöd innebärande att en särskild OH-nivå skulle tas fram för UTK. Den ekonomiska konsekvensanalys av organisationsförslaget som presenterades i januari 2018 visade ett mycket stort underskott för grundutbildningen i den föreslagna organisationen samtidigt som tandvårdsverksamheten (UTK) skulle kunna visa överskott. Parallellt sågs en allvarlig negativ trend i ekonomiskt resultat för fakulteten för perioden 2011 till Detta medförde att organisationsförslaget inte kunde genomdrivas. Under 2018 fattade universitetet beslut om förändring av prislappar där nuvarande omföring av medel från NT prislapp till OD upphör vilket leder en minskning av anslaget med 8 miljoner kronor (successiv nedtrappning under fem år). Ett arbete påbörjades inom fakulteten för att se över fördelningen av grundutbildningsanslag för tandläkarprogrammet (projektet Curriculum 2019). Parallellt gjordes en kartläggning av användningen av lokaler. Målet var att komma till rätta med fakultetens ekonomi. I april 2018 beslutade universitetsledningen att Odontologiska fakulteten skulle genomföra en organisationsmodell som bygger på 4-5 sektioner och en universitetstandvårdsklinik, men att den nya organisationen skulle genomföras utan att använda den ekonomiska modell som Norrving föreslagit i utredningen från Under april 2018 tog dekan fram ett stort antal förslag till sammansättning av sektioner och organisation av UTK, varvid den nya organisationen vid KI beaktades. Dessa presenterade för rektor i maj. Därefter diskuterades sektionssammansättningen och UTK med prodekan och i fakultetens arbetsutskott. Utifrån detta föreslogs ett nytt utkast till organisation baserat på fyra sektioner med ansvar för utbildning och forskning samt en UTK med fyra klinikenheter med ansvar för Tandvårdscentralen, studentkliniker och lärar- och specialistkliniker samt en enhet för Dentalservice (Förslag till principer för ny organisation vid Odontologiska fakulteten; Dnr LED /455). Information gavs bland annat i samband med fakultetens sommarmottagning 2018 och via Yammer. Förslaget bearbetades under hösten vidare i ett nytt projekt som letts av Per Alstergren (Projektplan för genomförande av ny organisation; Dnr /456) och som informerades om till medarbetare i oktober månader då information även lades ut på Yammer. Det är projektgruppens arbete som ligger till grund för nu aktuellt förslag till ny organisation för Odontologiska fakulteten vid Malmö universitet.

7 (Dnr. LED /156) 7 (av 20) ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR Genomförandet av en ny organisation syftar till att i) skapa ett hållbart ledarskap inom alla fakultetens verksamheter som en förutsättning för en fortsatt god arbetsmiljö; ii) skapa en struktur för ledning och verksamhet som bättre överensstämmer med organisationen vid övriga fakulteter inom Malmö universitet; iii) genom en ny organisation underlätta för fakulteten att nå en ekonomi i balans. Odontologiska fakultetens verksamhet vilar på tre ben utbildning, forskning och tandvård. Organisationen ska ge förutsättningar för ämnesövergripande samarbete och kvalitet i undervisning, klinik och forskning. Genomförande av en ny organisation påverkar inte innehåll i nuvarande anställningar. Arbetstidsavtal ska följas. Nuvarande regler för lokalhyra och indirekta kostnader tillämpas i den nya organisationen. Följande nya chefs- och ledningsuppdrag skapas: sektionschef, tandvårdschef, klinikenhetschef. Dessa chefer kommer att ha personal-, arbetsmiljö- och budgetansvar för de medarbetare respektive verksamheter som organiseras under deras ansvar. Nuvarande uppdrag som avdelningsföreståndare och klinikchef upphör. Se vidare under organisation och respektive uppdrag. Universitetets arbetsordning reglerar ansvar för fakultetsstyrelse och dekan. Kvalitetssäkring av utbildning, forskning och tandvård, inklusive aktivt kvalitetsarbete och uppföljning är ytterst fakultetsstyrelsens ansvar. Fakultetsstyrelsen ska som ett led i universitets nya arbetsordning fastställa nämndstruktur för Odontologiska fakulteten. Givet nuvarande nämndstruktur, ansvarar respektive nämnd fortsatt för planering och kvalitetssäkring av respektive ansvarsområde i enlighet med delegationsordning. Fakulteten ska hålla interna kvalitets- och verksamhetsdialoger med sektionsoch klinikråd. Forskare ansvarar för och förfogar över externa forskningsbidrag utifrån bestämmelserna för respektive tilldelning och universitetets regelverk för forskningsbidrag samt gällande arbetstidsavtal. Användning av externa forskningsmedel för forskningstid ska planeras i samråd med respektive sektionschef. Samtliga chefs- och ledningsuppdrag ska utannonseras. Dekan ansvarar för samtliga rekryteringar i samverkan med kollegialt tillsatta rekryteringsgrupper där fackliga organisationer involveras på sedvanligt sä tt. Se vidare under respektive uppdrag. Uppdragen som ämnesföreträdare ska beslutas av dekan i samråd med rekryteringsgrupp och samverkas i fakultetens samverkansgrupp. Ämnesföreträdare bör vara den mest seniora personen i ämnet, dvs är högst vetenskaplig meriterad och besitter mest omfattande erfarenheten av utbildning, forskning och klinik inom ämnesområdet. I de flesta fall är det nuvarande avdelningsföreståndare.

8 (Dnr. LED /156) 8 (av 20) Ämnesföreträdare är kopplat till odontologiskt ämne, oftast en klinisk specialitet, t ex oral protetik eller ortodonti. Vid fakulteten är utbildningarnas kurser integrerade (ofta 30 hp) där flera olika odontologiska ämnen bidrar i varje kurs. Kurs- respektive examinations-ansvar följer därför inte enskilt ämne. Ställföreträdande chefs- eller ledningsuppdrag beslutas av dekan och samverkas i fakultetens samverkansgrupp. Anställningen som 1:e verkmästare vid universitetskliniken fortsätter som i nuvarande organisation. DEN NYA ORGANISATIONEN Odontologiska fakultetens verksamhet organiseras i två delar där den ena ansvarar för utbildning och forskning (sektioner) och den andra ansvarar för klinisk verksamhet (Universitetstandvården, UTV). I sektionerna, som leds av sektionschefer, organiseras samtliga lärare (klinisk assistent, adjunkt, lektor och professor), forskare, BMA och motsvarande anställda vid forskningslaboratorier, doktorander, postdok, forskarassistent m fl. I Universitetstandvården, som leds av en tandvårdschef, organiseras personal inom Dentalservice, personal anställd inom tandvårdsverksamheten ss tandsköterskor, tandhygienist och tandtekniker som inte har läraranställning, kliniksamordnare, röntgensjuksköterska, sjuksköterska, fotograf, tandvårdssamordnare, ansvarig för journalsystem ss T4 och Romexis. Högskoleadministratörer, utbildningshandläggare, ekonomiassistenter, ekonomer, controller, It-tekniker, HR-specialister, HR-assistenter m fl är fortsatt anställda inom Gemensamt verksamhetsstöd. Nuvarande regler för lokalhyra och indirekta kostnader tillämpas i den nya organisationen. Universitetstandvården finansieras huvudsakligen av tandvårdsanslag och patientintäkter. Sektionerna finansieras huvudsakligen av utbildnings- och forskningsbidrag samt externa bidrag. Anställningar konteras baserat arbetsuppgifter och arbetstidsavtal enligt nuvarande ordning. FAKULTETENS LEDNING Fakultetsstyrelsen är fakultetens högsta beslutande organ. Dekan ansvarar för verksamheten utifrån universitets arbetsordning och delegationsordning. Vid fakulteten bildas en ledningsgrupp (LG) som behandlar frågor som fakultetsövergripande rör personal, arbetsmiljö och ekonomi och sammanträder regelbundet, vanligtvis varannan vecka under terminstid. Förslaget om ny organisation utgår från befintlig nämndstruktur. Denna kan komma att ändras då fakultetsstyrelsen som ett led i universitets nya arbetsordning ska fastställa en arbets- och delegationsordning inklusive nämndstruktur för Odontologiska fakulteten.

9 (Dnr. LED /156) 9 (av 20) Ledningsgrupp Ledningsgruppen består av dekan, prodekan, sektionschefer och tandvårdschef samt fakultetens ledamöter i råden för samverkan respektive globalt engagemang, representant för student- och doktorandkår samt administrativ chef och projektkoordinator. Till ledningsgruppen kan dekan därutöver, tillfälligt eller tidsbegränsat, adjungera ordförande i fakultetens nämnder, fakultetens representanter i Malmö universitets råd för hållbart universitet samt rådet för breddad rekrytering och breddat deltagande, HR-specialist, controller, kommunikatör eller andra för verksamheten viktiga personer. Radiologisk ledningsfunktion (RALF) rapporterar till dekan. Ämnesrådet Ämnesrådet (ÄR) är ett rådgivande organ för gemensamma fakultetsövergripande frågor rörande utbildning och forskning. Ämnesrådet består av samtliga ämnesföreträdare, dekan, prodekan, samt ordförande i utbildningsnämnden. Dekan kan därutöver tillfälligt eller tidsbegränsat adjungera andra för verksamheten viktiga personer till ämnesrådet. Figur 1. Schematisk bild av den nya organisationen där utbildning och forskning organiseras i sektioner och tandvårdsverksamheten i en klinikdel (Universitetstandvården, UTV).

10 (Dnr. LED /156) 10 (av 20) SEKTIONER Sektionerna ansvarar för utbildning och forskning. All lärarpersonal med huvudsaklig arbetsuppgift inom utbildning och forskning vid fakulteten kommer att tillhöra en sektion. Sektionen leds av en sektionschef och inom varje sektion bildas ett sektionsråd bestående av sektionschef och ämnesföreträdare inom sektionen. En av ämnesföreträdarna utses av dekan att vara ställföreträdande sektionschef. För den enskilde medarbetaren innebär den nya organisationen att personen får en ny närmaste chef sektionschefen. Anställningen är fortsatt knuten till ett odontologiskt ämne, eller för lärare vid tandtekniker- och tandhygienistprogrammen till respektive program. Detta motiveras av kopplingen till specialistbehörighet för flertal ämnesområden. Framöver kommer tandhygienistoch tandteknikerprogrammen att tydligare organiseras i egna enheter som ska motsvara ämnenas funktion inom sektionerna. Detta är viktigt för att utveckla respektive utbildningsprogram och stärka profileringen av dessa utbildningars och vetenskapsområdens särart och självständighet. Lärarens arbetsuppgifter regleras i arbetstidsavtal, men består huvudsakligen av undervisning, forskning och klinisk tjänstgöring samt därtill hörande administration. Den kliniska tjänstgöringen utförs inom Universitetstandvården (UTV). Schemaläggning hanteras ämnesvis inom sektionen. Fyra sektioner bildas: Sektion Ämnen Sektion 1 Oral biologi, Oral patologi Sektion 2 Sektion 3 Käkkirurgi och oral medicin, Materialvetenskap och teknologi, Parodontologi, Protetik, Tandteknikerprogrammet Cariologi, Endodonti, Orofacial smärta och käkfunktion Sektion 4 Odontologisk röntgendiagnostik, Oral diagnostik med samhällsodontologi, Ortodonti, Pedodonti, HTA-O/WHO CAPP, Tandhygienistprogrammet Figur 2. De fyra sektionerna med respektive ingående ämnen och program. Sektionschef Varje sektion ska ledas av en sektionschef (uppdrag) som förordnas på 3 år, med möjlighet till förlängning efter utvärdering. Sektionschefen bör ha en grundanställning som lektor eller professor. Uppdraget som sektionschef är ett tidsbegränsat ledningsuppdrag där omfattningen av ledningsuppdraget vanligtvis är 50% av heltid, men omfattningen kan variera beroende på antal medarbetare i sektionen. Sektionschefen ingår i fakultetens ledningsgrupp. En av ämnesföreträdarna utses av dekan att vara ställföreträdande sektionschef. Ställföreträdarskap utses för en period om ett år i taget och samverkas i fakultetens samverkansgrupp.

11 (Dnr. LED /156) 11 (av 20) Sektionschefen har personal- arbetsmiljö- och budgetansvar för sektionen. Sektionschefen ansvarar för APT. Sektionschefen är lönesättande chef för medarbetare inom sektionen. Lönesättning av professorer sker i samråd med dekan. Vid varje sektion finns ett sektionsråd där sektionsövergripande frågor rörande utbildning och forskning diskuteras. Sektionsrådet utgörs av sektionschef och sektionens ämnesföreträdare. Sektionsrådet ansvarar t ex för övergripande planering av uppdragsutbildningar såsom ST, IM och utser ansvariga handledare och säkerställer att såväl teoretisk som klinisk handledning och klinisk resurs tillförsäkras dessa uppdragsutbildningar. Sektionsrådet ska också ansvara för planering inom sektionen i enlighet med universitetets process Planera och följa upp verksamhet. Fakulteten har intern kvalitets- och verksamhetsdialog med sektionsrådet. Sektionschefen ska i sektionsrådet också samråda med ämnesföreträdare i frågor som rör personal och ekonomi. Sektionschefen ska svara för att sektionen bidrar i undervisning och klinisk handledning utifrån bemanningsuppdrag från programansvariga samt samråda med ämnesföreträdare för att säkerställa att forskningstid planeras för lärare. Schemaläggning av lärare inom undervisning sker av sektionschef tillsammans med ämnesföreträdare eller annan lärare utsedd av densamme. Sektionschefen ska ansvara för att lärare upprätthåller egen klinisk verksamhet vid Universitetstandvårdens specialist- och lärarklinik. Planering av arbete (undervisning, forskning och klinik) för lärare ska utgå från arbetstidsavtal. Sektionschef rekryteras genom annonsering internt vid fakulteten. Det finns även möjlighet att nominera person för uppdraget, men enbart de som sökt sektionschefsuppdrag kan tilldelas detta. Vid tillsättning av sektionschefer ska dekan samråda med en kollegialt utsedd rekryteringsgrupp om fem personer. I gruppen ska finnas professor, lektor och adjunkt. Rekryteringsgruppen utses genom nominering och ska bestå av minst två kvinnor/två män. I gruppen ska även ingå representanter för fackliga organisationer. Profil för uppdraget tas fram tillsammans med rekryteringsgruppen. Sektionschef ska ha erfarenhet av utbildning, forskning samt klinisk eller laborativ verksamhet. Doktorsexamen erfordras. Dokumenterad erfarenhet av ledningsansvar och ledningsuppdrag inom akademi är meriterande. Ämnesföreträdare Varje ämne ska ha en ämnesansvarig, benämnd ämnesföreträdare. Ämnesföreträdaren representerar och företräder ämnet internt och externt och utses av dekan i samråd rekryteringsgrupp och samverkas i fakultetens samverkansgrupp. Uppdraget som ämnesansvarig är på tre år med möjlighet till förlängning efter utvärdering. Ämnesföreträdaren ska vara senior person inom ämnet utifrån erfarenhet av undervisning, forskning och klinik (i förekommande fall) med

12 (Dnr. LED /156) 12 (av 20) anställning inom ämnet. Ämnesföreträdaren ska ha vetenskaplig kompetens motsvarande minst doktorsexamen. I det fall det för ämnet finns godkänd klinisk specialitet ska ämnesföreträdare inneha specialistexamen. Ämnesföreträdaren utses för de nuvarande 13 ämnena vid fakulteten. Fler ämnen kan tillkomma mot bakgrund av nya specialiteter eller huvudområden. Ämnesföreträdare ska ha utrymme inom anställningen med 10% av heltid för att fullgöra uppdraget. Uppdraget tas från lärarens utbildningsuppdrag och avser 5% utbildning och 5% forskning. Ämnesföreträdaren ansvarar för att säkerställa att ämnesområdet utvecklas inom utbildning och klinik och för att samla och organisera ämnet inom fakulteten. Ämnesföreträdaren ska även stimulera till forskning inom ämnet och verka för utveckling av forskning i samverkan med andra ämnen, fakulteter, lärosäten och samverkansparter. I ansvaret ligger att planera interna seminarier, terapimöten inom ämnet, forskningsmöten, uppdragsutbildningar såsom ST, IM, fort- och vidareutbildningskurser. Ämnesföreträdaren ansvarar för schemaläggning samt för remisshantering inom ämnets specialist- och lärarklinik tillsammans med sektionschefen. Dessa uppdrag kan delegeras till annan lärare inom ämnet. Remissansvar vid specialist- och lärarklinik ska inrymmas inom ramen för lärarens kliniska tjänstgöring. Lärare som ansvarar för remisser rörande studenternas kliniska verksamhet ska ges tid för denna uppgift inom utbildningsuppdraget. I samråd med sektionschef kan uppdrag inom t ex ST och IM delegeras till lärare med erforderlig kompetens inom ämnet. Ämnesföreträdaren ingår i Ämnesrådet och representerar ämnet i sektionens sektionsråd. UNIVERSITETSTANDVÅRD Tandvården organiseras i tre klinikenheter samt Dentalservice och benämns Universitetstandvården (UTV). Universitetstandvården ansvarar för all klinisk verksamhet vid Odontologiska fakulteten. Anställda inom tandvårdsverksamheten såsom tandsköterskor, tandhygienist och tandtekniker som inte har läraranställningar, kliniksamordnare, röntgensjuksköterska, sjuksköterska, fotograf, tandvårdssamordnare, ansvarig för journalsystem ss T4 och Romexis m fl organiseras inom de olika klinikenheterna. Personal vid Dentalservice blir kvar inom nuvarande enhet som fortsatt benämns Dentalservice.

13 (Dnr. LED /156) 13 (av 20) Tre klinikenheter samt Dentalservice bildas inom UTV: Klinikenhet Verksamhet (för klinikenhet student-, lärar- och specialistklinik) Dentalservice Dentalservice Klinikenhet 1 Klinikenhet 2 Käkkirurgi och oral medicin, Parodontologi, Protetik, Tandteknikerprogrammet Operationsavdelning Cariologi, Endodonti, Orofacial smärta och käkfunktion Klinikenhet 3 Odontologisk röntgendiagnostik, Oral diagnostik, Ortodonti, Pedodonti, Tandhygienistprogrammet Figur 3. Dentalservice och de tre klinikenheterna som utgör Universitetstandvården. Universitetstandvårdens uppdrag är att upprätthålla en klinik som säkerställer utbildningens behov, förutsättningar för lärares kliniska tjänstgöring utifrån arbetstidsavtal samt ger möjlighet till klinisk forskning. Universitetstandvården leds av en tandvårdschef som har ett övergripande ledningsansvar för tandvården. En ställföreträdande tandvårdschef utses av dekan bland lärarna vid sektionerna. All personal med huvudsaklig arbetsuppgift inom tandvårdande verksamhet kommer att tillhöra en klinikenhet inom Universitetstandvården. För den enskilde medarbetaren innebär den nya organisationen att personen får en ny närmaste chef klinikenhetschef. Planering, bemanning och schemaläggning utförs vid respektive klinikenhet. Universitetstandvården ansvarar för drift av fakultetens kliniker vilka omfattar lokaler och utrustning (student- och specialist- lärarkliniker, steril, reception etc) inklusive till kliniken tillhörande tandtekniska laboratorier och Skills-lab. Universitetstandvården ska kännetecknas av hög kvalitet där medarbetare och klinisk miljö ger förutsättningar för forskningsanknuten klinisk praktik. Ett multidisciplinärt kompetenscentrum som har sin grund i lärar- och specialistklinikerna samt den kliniska behandlingsforskningen tillsammans med övrig forskningsverksamhet vid fakulteten ska på sikt inrättas. Förutsättningarna ska tas fram inom fakultetens ledningsgrupp. Universitetstandvården ska inom sig utveckla allmäntandvårdskliniker för vuxen-, respektive barn- och ungdomstandvård med syfte att möta utbildningarnas behov av allmäntandvård som integrerar olika ämnesområden i en sammanhållen vård för patienten. Allmäntandvårdsklinikerna ska utvecklas med mål att vara huvudkliniker för studenternas kliniska utbildning och även organisera de delar av lärarklinik som inte är specialisttandvård. Förutsättningarna ska tas fram inom fakultetens ledningsgrupp.

14 (Dnr. LED /156) 14 (av 20) Dentalservice utgör en enhet inom Universitetstandvården och ansvarar för drift, underhåll och teknisk support av dentalutrustning, steril med mera samt medverkar vid upphandling och planering av utrustning och lokaler. Tandvårdschef Universitetstandvården leds av en tandvårdschef som förordnas på 3 år med möjlighet till förlängning efter utvärdering. Tandvårdschefen ska vara legitimerad tandläkare och anställningen bör kombineras med en grundanställning som lärare vid fakulteten. Uppdraget som tandvårdschef är ett tidsbegränsat ledningsuppdrag med en omfattning av 75% för ledningsuppdrag och 25% för egen klinik, forskning eller undervisning. Tandvårdschefen ingår i fakultetens ledningsgrupp. En ställföreträdande tandvårdschef utses av dekan bland lärarna vid sektionerna. Uppdraget tidsbegränsas till sex månader, den tid under vilken den nya ledningsgruppen utreder uppdrag som biträdande tandvårdschef. Uppdrag som ställföreträdande tandvårdschef samverkas i fakultetens samverkansgrupp. Tandvårdschefen har ett övergripande personal-, arbetsmiljö- och budgetansvar för Universitetstandvården. Tandvårdschefen ansvarar för övergripande budget och för fördelning av bidrag till de olika klinikenheterna och dentalservice. Tandvårdschefen ansvarar för genomförande av regelbundna arbetsplatsträffar för alla anställda inom Universitetstandvården. Tandvårdschefen är chef för 1:e verkmästare, klinikenhetschefer och ska tillsammans med dessa bilda ett klinikråd för planering, samråd och informationsutbyte rörande den kliniska verksamheten. Klinikrådet ska gemensamt planera och följa upp frågor rörande personal, arbetsmiljö, ekonomi och drift av UTV. Tandvårdschefen är även chef för tandvårdsamordnaren och T4-koordinator. Dessa kan kallas till klinikrådet i särskilda ärenden. Fakulteten har intern kvalitets- och verksamhetsdialog med klinikrådet. Tandvårdschefen ansvarar för att driften av all klinisk verksamhet sker utifrån tillämpliga krav reglerade i lagar, författningar och föreskrifter inom vårdens område. Tandvårdschefen ansvarar för att kliniska förutsättningar finns för genomförande av klinisk tjänstgöring inom grundutbildningens olika program liksom för lärar- och specialistklinik samt för uppdragsutbildningar såsom avtalad specialistutbildning och internationell mastersutbildning. Tandvårdschefen ska även i samråd med ämnesföreträdare och forskare skapa förutsättningar för klinisk forskning av hög kvalitet. I tandvårdschefens uppdrag ingår att säkerställa vård enligt avtal med Region Skåne om vård för barn- och ungdom och unga vuxna, odontologisk röntgendiagnostik, omhändertagande av patienter med orofacial smärta, och övriga avtal om vård. I uppdraget ingår patientsäkerhetsansvar och vårdgivaransvar tillsammans med dekan och universitetsledning.

15 (Dnr. LED /156) 15 (av 20) Tandvårdschefen ansvarar för den administrativa driften och för att funktioner som journalsystem, sterilfunktion, reception m fl upprätthålls samt för samarbete med IT-teknik, ekonomi med mera inom GV. Tandvårdschefen är adjungerad ledamot i Tandvårdsnämnden. Tandvårdschefen ska även samråda med de inom ämnena utsedda remissansvariga för planering av verksamheten vid lärar- och specialistklinik. Denna verksamhet ska planeras så att lärarna kan utöva klinisk tjänstgöring enligt arbetstidsavtal. Tandvårdschefen ansvarar för rekrytering av patienter till studentklinik och för säkerställande av planering av och utförande av vård för dessa. Tillsammans med klinikenhetscheferna ansvarar tandvårdschef för bemanning och schemaläggning så att grundutbildningens behov tillgodoses. Tandvårdschef rekryteras genom extern annonsering och såväl interna som externa sökande är välkomna. Vid tillsättning av tandvårdschef ska dekan samråda med en kollegialt utsedd rekryteringsgrupp om fem personer. I gruppen ska finnas två representanter från lärargruppen varav en ska vara nuvarande klinikchef, representant från dentalservice, kliniksamordnare och tandsköterska. Rekryteringsgruppen utses genom nominering och ska bestå av minst två kvinnor/två män. I gruppen ska även ingå representanter för fackliga organisationer. Profil för uppdraget tas fram tillsammans med rekryteringsgruppen. Tandvårdschefen ska vara tandläkare, gärna med doktorsexamen, och ha erfarenhet av ledningsuppdrag inom klinisk verksamhet. Erfarenhet av utbildning inom universitet liksom forskning är meriterande. Dentalservice Dentalservice utgör en enhet inom Universitetstandvården med ansvar för klinisk utrustning och teknik samt stöd i lokalfrågor. Verksamheten leds av en 1:e verkmästare som har personal- arbetsmiljö- och budgetansvar för enheten. Denne ansvarar för interna APT inom Dentalservice och ingår i klinikrådet. Förste verkmästare är närmsta chef för medarbete inom dentalservice och lönesätter efter samråd med tandvårdschef. En ställföreträdande 1:e verkmästare ska utses av dekan för en period av ett år i taget och samverkas i fakultetens samverkansgrupp. Nuvarande 1:e verkmästare fortsätter sitt uppdrag i den nya organisationen. Vid framtida rekrytering av chef för enheten för dentalservice används samma modell som för rekrytering av klinikenhetschef. Klinikenhetschef Varje klinikenhet leds av en klinikenhetschef som ansvarar för personal och arbetsmiljö inom klinikenheten samt för klinikenhetens budget. Klinikenhetschefen är närmsta chef för medarbete inom klinikenheten, ansvarar för APT inom klinikenheten och lönesätter efter samråd med tandvårdschef. Inom varje klinikenhet utses en ställföreträdande klinikenhetschef av dekan i samråd med

16 (Dnr. LED /156) 16 (av 20) tandvårdschefen. Uppdraget gäller för ett år i taget och ska samverkas i fakultetens samverkansgrupp. Klinikenhetschefen ansvarar för att bemanning och schemaläggning av personal inom klinikenheten säkerställer behoven inom grundutbildning, forskning, samt inom lärarnas kliniska tjänstgöring utifrån arbetstidsavtal. Klinikenhetschefen ansvarar för genomförande av APT vid klinikenheterna i enlighet med samverkansavtal. Klinikenhetschef rekryteras genom extern annonsering och såväl interna som externa sökande är välkomna. Vid tillsättning av klinikenhetschefer ska tandvårdschef och dekan samråda med en kollegialt utsedd rekryteringsgrupp om fem personer. I gruppen ska finnas en lärarrepresentant. Rekryteringsgruppen utses genom nominering och ska bestå av både män och kvinnor. I gruppen ska även ingå representanter för fackliga organisationer. Profil för uppdraget tas fram tillsammans med rekryteringsgruppen. Klinikenhetschef ska ha utbildning från tandvård, eller sjukvårdsområdet och erfarenhet av klinisk verksamhet inom tandvård, gärna vid utbildningsklinik. Dokumenterad erfarenhet av ledningsansvar är meriterande. PRINCIPER FÖR REKRYTERINGAR ALLMÄNT Vid alla rekryteringar av personal ska Malmö universitets process och regelverk för rekrytering användas och jämställdhetsaspekter ska särskilt beaktas. I de fall ett uppdrag ska förenas med anställning som lektor eller professor ska tillsättningen hanteras av anställningsnämnd. Vid rekrytering av personer för chefs- eller ledningsuppdrag ska i tillägg en process med kollegialt inflytande användas. Ansvarig rekryterande chef ska genomföra rekryteringen i samråd med en kollegialt utsedd grupp med representanter från verksamheten samt fackliga organisationer. Gruppen ska spegla arbetsplatsens sammansättning och en jämn könsfördelning mellan kvinnor och män ska eftersträvas. Tjänster ska utannonseras. Profil för ansökan vid chefs- och ledningsuppdrag ska utformas i samråd med rekryteringsgrupp. Undantaget från ovan är ämnesföreträdare som utses av dekan inom befintlig lärargrupp i ämnet efter avstämning med rekryteringsgrupp och därefter samverkas i fakultetens samverkansgrupp. Vidare beslutar dekan om ställföreträdande chefseller ledningsuppdrag som också samverkas i fakultetens samverkansgrupp. SAMVERKAN MELLAN SEKTIONER OCH UNIVERSITETSTANDVÅRD Odontologiska fakultetens organisatoriska modell med sektioner och universitetstandvård ska präglas av samsyn kring fakultetens mål och verksamhet. En kvalitetsdrivande kultur och positiv samverkan mellan sektioner och

17 (Dnr. LED /156) 17 (av 20) universitetstandvård är en förutsättning för att den nya organisationen ska bli framgångsrik. Fakultetens mål utgår från universitetets Strategi 2022 om att: Malmö universitet har hög kvalitet i utbildning och forskning där vi i samverkan med andra samhällsaktörer skapar, delar och sprider kunskap för att förstå, förklara och utveckla samhället. Vid Malmö universitet ska de olika vetenskapsområdenas särart och traditioner respekteras och ges möjlighet att framträda på ett tydligt sätt. Odontologiska fakulteten bygger på tre ben utbildning, forskning och klinik där varje ben är en förutsättning för fakultetens verksamhet och mål att bedriva utbildning, forskning och klinik av hög kvalitet. Detta står i samklang med universitetets övergripande mål för utbildning och forskning: Långsiktig, nationellt och internationellt framstående forskning som tillsammans med forskarutbildningen utgör en tredjedel av universitetets verksamhet Utbildning som är vetenskapligt förankrad både avseende pedagogik och ämnesinnehåll, vilket ger förutsättningar för inkluderande och studentaktivt livslångt lärande Sammanhållna, starka och gränsöverskridande internationella akademiska miljöer där utbildning, forskning och samverkan är integrerade Fakultetens ledningsgrupp har ett särskilt ansvar för att skapa bästa förutsättningar för den nya organisationen och för god samverkan sektioner emellan liksom mellan sektioner och universitetstandvård. Viktiga förutsättningar för detta är fakultetens mål och verksamhetsplanering, att ledningsgruppen med stöd från HR ger utrymme för möten mellan medarbetare i sektioner och universitetstandvård. Gemensamma fora för dialog behöver skapas och processer behöver etableras för att säkerställa hur information sprids till medarbetare och hur medarbetare inkluderas i utvecklingen av den nya organisationen. Bärande ska alltid vara verksamhetens tre ben som alla är lika viktiga för att nå målet hög kvalitet i utbildning, forskning och klinik. Verksamhetens tre ben är en förutsättning för etablerandet av ett multidisciplinärt kompetenscentrum. Förutsättningarna för det multidisciplinära kompetenscentret tas fram inom fakultetens ledningsgrupp. Centret ska ha sin grund i lärar- och specialistklinikerna samt den kliniska behandlingsforskningen tillsammans med övrig forskningsverksamhet vid fakulteten.

18 (Dnr. LED /156) 18 (av 20) Förutsättningar för utvecklingen av allmäntandvårdskliniker för vuxen-, respektive barn- och ungdomstandvård inom UTV ska tas fram av ledningsgruppen. Klargörande av roller och uppdrag är också viktigt särskilt när organisationen startas upp. Ledningsgruppen ska ansvara för detta, men det är lämpligt att bilda en kollegialt tillsatt arbetsgrupp som bidrar i detta arbete tillsammans med ledningsgruppen. Även ämnesrådet och programansvariga ska involveras. Några viktiga förutsättningar är: Utbildningens behov av lärarresurs och klinikresurs (tillgång till plats på studentklinik, assistens, logistik kring patienter etc) baseras på de i kursplanerna beskrivna lärandemålen och lärandeaktiviteterna. Programansvariga beställer dessa resurser. o Beställning av lärare till teoretiska och kliniska lärandeaktiviteter går till sektionschefen med information om ämnesspecifika krav på lärarprofil. Sektionschefen samråder med lärarrepresentant från respektive ämne som schemalägger. o Beställning av klinikresurs går till tandvårdschefen med information om ämnesspecifika krav för kliniken. Tandvårdschefen samråder med klinikenehetschefen som planerar kliniken och schemalägger tandsköterskor. Lärare ska schemaläggas avseende utbildningsuppdrag, forskning och egen klinisk tjänstgöring utifrån arbetstidsavtal. Sektionschefen har ett övergripande ansvar, men kan delegera till lärare inom respektive ämne. Schemaläggningen för lärares kliniska tjänstgöring utgör beställning av klinikresurs på lärar- och specialistklinik. Schemaläggande lärare ska samverka med klinikenhetschef för att säkerställa klinikresurs finns och att lärarklinik genomförs. Lärare som erhåller externa medel för forskningstid ska planera uttaget av forskningstid tillsammans med sektionschefen. Möjlighet till utökad forskningstid ska ha hög prioritet i tjänsteplanering och det är viktigt att dels beakta arbetstidsavtalet och arbetsuppgifterna inom resterande tjänstgöringstid, dels att i god tid planera för ersättare till verksamheten. Klinisk forskning är en väsentlig del i fakultetens forskningsprofil. Universitetstandvården ska vara en självklar plats för genomförande av kliniska studier. För att säkerställa att Universitetstandvården har förutsättningar att bidra med klinikresurs ska forskare planera kliniska studier vid Universitetstandvården i samråd med sektionschef och tandvårdschef. Ledningsgruppen ska ansvara för att det tas fram en rutin som kan underlätta för klinisk forskning och som även hanterar ekonomi för detta. Ledningsgruppen ska under första halvåret utreda behov av biträdande tandvårdschef och hur denna funktion ska se ut. Under tiden ska det finnas en ställföreträdande tandvårdschef.

19 (Dnr. LED /156) 19 (av 20) Ledningsgruppen ska särskilt följa och utvärdera hur sammanförandet av olika kliniska avdelningar till klinikenheter fungerar med hänsyn till antal medarbetare och ledningsstruktur. Ledningsgruppen ska särskilt följa och utvärdera hur sammanförandet av olika avdelningar till sektioner fungerar med hänsyn till antal medarbetare och ledningsstruktur. Ledningsgruppen ska tillsammans med chefer inom Gemensamt verksamhetsstöd säkerställa administrativt stöd till sektioner och universitetstandvård. Sektionschef och tandvårdschef ska regelbundet stämma av och utvärdera hur studentklinik respektive lärar- och specialistklinik fungerar utifrån sektionens respektive klinikens perspektiv samt säkerställa att viktig information når alla medarbetare. Exempel på sådan information är avvikelser inom klinik, förändringar utbildningen, nya medarbetare mm. Administrativt stöd till sektioner och universitetstandvård Malmö universitet är organiserat i fem fakulteter, universitetsbibliotek och gemensamt verksamhetsstöd (GV). Implementering och drift av Odontologiska fakultetens nya organisation är avhängigt ett administrativt stöd av hög kvalitet och tillräcklig omfattning. Detta är en prioriterad fråga för fakulteten. Ledningsgruppen ska tillsammans med administrativ chef och chefer för övriga GV-avdelningar vid Malmö universitet, samt vid behov Universitetsdirektör, säkerställa detta. TIDPLAN Förslag till organisation godkänns av fakultetsstyrelsen under mars I samband med detta informeras avdelningsföreståndare och informationsmöten för samtliga medarbetare hålls. Det ska ges möjlighet till flera informationsträffar och om önskemål medverkar även styrgrupp vid APT. Efter fakultetsstyrelsens beslut skickas underlaget till ny organisation till rektor för central samverkan samt rektorsbeslut. Rektorsbeslut väntas kunna fattas under april månad. Därefter utses rekryteringsgrupper för tillsättning av chefs- och ledningsuppdragen. Annonsering och tillsättning av chefs- och ledningsuppdrag sker under april juni. Målsättning att samtliga uppdrag ska vara tillsatta innan halvårsskiftet. Program för gemensam introduktion och utbildning för samtliga chefer tas fram under våren tillsammans med HR och ekonomiavdelningen. Den nya organisationen träder i kraft 1 juli och praktisk implementering direkt efter semestern.

20 (Dnr. LED /156) 20 (av 20) Figur 4. Tidplan för införande av ny organisation under Samtliga nya chefer samlas i augusti för genomgång och planering. Här ska chefsgruppen planera för APT, dialoger och evt utbildningar för medarbetare under hösten. Tillsammans med HR och ekonomiavdelningen genomförs program för gemensam utbildning till samtliga chefer. Implementeringen följs upp i ledningsgrupp och ämnesråd. Särskilt uppmärksamhet ska ägnas arbetsmiljöaspekter.

Ny organisation ODinformation

Ny organisation ODinformation Ny organisation ODinformation medarbetare 2019-03-04 06 Förutsättningar Genomförandet av en ny organisation syftar till att i) skapa ett hållbart ledarskap inom alla fakultetens verksamheter som en förutsättning

Läs mer

Arbetsordning för Tandvårdshögskolan

Arbetsordning för Tandvårdshögskolan Fakultetsstyrelsen 1(7) Beslutatad 2012-04-17 Arbetsordning för Tandvårdshögskolan 1 Fakultetsstyrelsen Fakultetsstyrelsen har det samlade ansvaret för verksamheten, d.v.s. utbildning på grund- och avancerad

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen,

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen, Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Universitetsförvaltningen, 2017-01-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter INNEHÅLL Prefektens uppdrag... 1 Kompetenskrav för prefektkandidaten...

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2018-10-15 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-10-15 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

Prioriterade nyckeltal

Prioriterade nyckeltal Dnr: MAHR 61-2014/600 1 (av 7) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-05-04 Styrgruppen Madeleine Hulting Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.1 2015-04-23 Utkast till projektgrupp

Läs mer

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet

Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Anställningsordning för lärare vid Karolinska Institutet Fastställd av Konsistoriet 2017-12-04 Dnr: 1-877/2017 Gäller från och med 2018-04-01 Ersätter anställningsordning för Karolinska Institutet dnr

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter. Universitetsförvaltningen Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Universitetsförvaltningen 2019-01-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter INNEHÅLL Prefektens uppdrag... 1 Kompetenskrav för prefektkandidaten...

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 209-07-0 tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) Typ av dokument: Instruktion Datum: 2018-12-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01-2022-01-01 Område: Organisation Ansvarig

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande.

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande. Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsnämnden med kommittéer, fakultetsrådet samt rådgivande val av vicerektor och vice kommittéordförande. Fastställda av konsistoriet 2018-04-24

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden Fakultetskansliet RIKTLINJER 1 / 4 2014-12-11 dnr V 2014/900 Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2015-07-01 2018-06-30 FÖRUTSÄTTNINGAR Val till fakultetsstyrelse och

Läs mer

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Ersätter Dnr 03316/2012-238. Universitetsförvaltningen, 2014-10-01

Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Ersätter Dnr 03316/2012-238. Universitetsförvaltningen, 2014-10-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Ersätter Dnr 03316/2012-238 Universitetsförvaltningen, 2014-10-01 Regler och anvisningar för rekrytering av prefekter Dnr 1-538/2014 Innehållsförteckning

Läs mer

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMIN FÖR BIBLIOTEK, INFORMATION, PEDAGOGIK OCH IT:s ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

Prioriterade utvecklingsområden

Prioriterade utvecklingsområden Prioriterade utvecklingsområden 1. Rekrytering av akademiska chefer Problemformulering: Att ha en gemensam och transparent process som möjliggör kollegialt inflytande vid rekrytering av personer med akademiska

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet, fakultetsnämnden med kommittéer, fakultetsrådet samt rådgivande val av kommittéordförande, vice kommittéordförande och dekan Fastställda av konsistoriet

Läs mer

AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 884-17 AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRDS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80

Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor , dnr L 2018/80 Rektors besluts- och delegationsordning Beslutad av rektor 2018-06-25, dnr L 2018/80 Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 Halmstad Besöksadress: Kristian IV:s väg 3 Tel: 035-16 71 00 registrator@hh.se Org.

Läs mer

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden

Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2017-06-15 Dnr V 2017/464 Handelshögskolan vid Göteborgs universitet Fakultetskansliet RIKTLINJER dnr V 2017/464 Riktlinjer inför val till fakultetsstyrelse och institutionsråd perioden 2018-07-01 2024-06-30

Läs mer

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet

Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Fastställda av konsistoriet 2018-08-30 Dnr 1-112/2018 2 Regler för val till akademiska uppdrag vid Karolinska Institutet. Dnr 1-112/2018

Läs mer

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket

Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket MIUN 2012/1290:21 Organisation och arbetsordning vid Universitetsbiblioteket Innehåll Organisation... 1 1. Avdelningar... 1 2. Bibliotekskansli... 1 3. Ledningsforum... 1 4. Biblioteksråd... 1 5. Samverkan...

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR)

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR DEMOGRAFI OCH ÅLDRANDEFORSKNING (CEDAR) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-07-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING

AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Dnr 313-15 AKADEMINS FÖR TEXTIL, TEKNIK OCH EKONOMI ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

Utveckling av ledningen av utbildning, forskning och samverkan vid Malmö högskola

Utveckling av ledningen av utbildning, forskning och samverkan vid Malmö högskola Mahr 19-2014/428 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 141023 141023-150630 Mahr 19-2014/428 Revisionsinformation

Läs mer

Organisationsplan för Karolinska Institutet

Organisationsplan för Karolinska Institutet Organisationsplan för Karolinska Institutet Fastställd av konsistoriet 2018-12-03 Dnr: 1-93/2019 Ersätter 1-106/2018 Gäller från och med 2019-01-01 Organisationsplan för Karolinska Institutet Dnr: 1-106/2018

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Reviderad 2014-01-27 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag:

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag: Göteborgs universitet Naturvetenskapliga fakulteten Ledningen PROTOKOLL nr 4 Sammanträdesdatum 2015-02-03 e APPENDIX e 2 Ärende Beslut/åtgärd 1 V 2015/ 128 Uppdrag för Svenskt NMR-centrum och ställningstaganden

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS).

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Thomas Strandberg Adm PM 20150121, Dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). Beslut i olika är delegerade rektor

Läs mer

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Konstnärliga fakultetsnämnden BESLUT 1 / 5 2011-06-08 Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Vid sitt sammanträde 2011-06-08 har Konstnärliga fakultetsnämnden fattat nedanstående

Läs mer

Uppdrag vid naturvetenskapliga fakulteten - tillämpning av uppdragstillägg samt ersättning till institution

Uppdrag vid naturvetenskapliga fakulteten - tillämpning av uppdragstillägg samt ersättning till institution BESLUT 2019-05-28 STYR 2019/895 Dekan Uppdrag vid naturvetenskapliga fakulteten - tillämpning av uppdragstillägg samt ersättning till institution Bakgrund Föreskrifter om ledningsuppdrag vid Lunds universitet

Läs mer

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Dnr SAMFAK 2017/30 Arbetsordning Samhällsvetenskapliga fakulteten Beslut 2017-05-04 Arbetsordningen gäller från och med 2017-10-01 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ledningsorgan 3 2.1 Fakultetskollegium

Läs mer

Villkor för uppdraget som dekan eller prodekan vid Umeå universitet

Villkor för uppdraget som dekan eller prodekan vid Umeå universitet Umeå universitet, 901 87 Umeå 901 87 Umeå Dokumenttyp: Regler Område: Personal Ansvarig enhet: Personalenheten Fastställd av: Rektor Datum: 2014-06-17 Giltighetstid: 2014-07-01 och tv Dnr: FS 1.1.2-803-14

Läs mer

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad

Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Organisationsplan för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2015-09-04, dnr 10-2010-2598. Ersätter organisationsplan beslutad av högskolestyrelsen 2015-06-05. Organisationsplan för Högskolan

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING Typ av dokument: Instruktion Datum: Dnr: FS 1.2.1-1691-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12.

Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12. Beslutsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2013-06-14, dnr 19-2003-1087. Ersätter beslut av högskolestyrelsen 2012-04-12. Beslutad av rektor 2014-03-25, dnr 10-2012-725. Ersätter

Läs mer

ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015. Utbildning, forskning och tandvård i symbios

ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015. Utbildning, forskning och tandvård i symbios ODONTOLOGISKA FAKULTETEN TANDVÅRDSHÖGSKOLAN 2007 2015 Utbildning, forskning och tandvård i symbios Odontologiska fakultetens vision för år 2015 utgår från Malmö högskolas visionsdokument Där mångfald gör

Läs mer

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet

Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Regler och handläggningsordning för inrättande av institutioner, centrumbildningar, arbetsenheter och högskolor vid Umeå universitet Dokumenttyp: Regel Dnr: 100-828-10 Område: Beslutsfattare: Universitetsstyrelsen

Läs mer

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH

Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Ledningsgrupper, råd och andra organ CBH Strategiskt råd Det strategiska rådet har uppgifter och ansvar enligt KTH:s arbetsordning och utgör rådgivande organ till skolchefen i följande ärenden: Viktigare

Läs mer

Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Per Capsulam

Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Per Capsulam Kallelse/Dagordning 2014-06-27 Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Per Capsulam Datum: 2014-06-27 Svar Ledamöter: Adjungerande: Svar lämnas till FHL fhl@lnu.se senast den 2 juli 2014 kl 18.00.

Läs mer

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation 2017-10-01 Fastställd av högskolestyrelsens presidium 2015-12-11 Reviderad av presidiet 2016-02-17 Reviderad av rektor 2017-10-01 Dnr:

Läs mer

Arbetsordning Högskolan Dalarna

Arbetsordning Högskolan Dalarna Arbetsordning Högskolan Dalarna Styrelsens ansvarsområde och rektors uppdrag vid Högskolan Dalarna. Beslut: Högskolestyrelsen, 2011-12-15 Reviderad: 2016-12-15 Dnr: DUC2011/2027/10 Gäller fr o m: 2016-12-15

Läs mer

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper Arbetsordning för Fakulteten för utbildningsvetenskaper 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Fakultetsnämnd och dekan 3 3. Fakultetskollegiet för utbildningsvetenskaper 3 4. 4 5. Arbetsutskottet 5 6. Programkommittén

Läs mer

Tillsättning av valberedning, prefekt, ställföreträdande och biträdande prefekt, institutionsstyrelse och studierektorer

Tillsättning av valberedning, prefekt, ställföreträdande och biträdande prefekt, institutionsstyrelse och studierektorer PROCESSBESKRIVNING 2018-08-10 STYR 2018/847 1 Lunds tekniska högskola Naturvetenskapliga fakulteten Tillsättning av valberedning, prefekt, ställföreträdande och biträdande prefekt, institutionsstyrelse

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2018-02-07) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning

ORU 2018/ Projektdirektiv. Framtidens lärarutbildning ORU 2018/05417 Projektdirektiv Framtidens lärarutbildning 1 Allmän beskrivning av projektet 1.1 Bakgrund En förutsättning för en likvärdig undervisning med hög kvalitet är en välutbildad och motiverad

Läs mer

Arbetsordning för Malmö högskola

Arbetsordning för Malmö högskola Dnr Mahr 12-2012/530 Arbetsordning för Malmö högskola Fastställd av högskolestyrelsen 2012-09-28 1. Inledning 3 2. Generella begrepp och beslutande grupper 3 Begreppet vetenskaplig kompetens 3 Beslutande

Läs mer

ARBETSTIDSAVTAL FÖR LÄRARE. Gäller från 1 januari 2018 Partsgemensam presentation med Saco-S och OFR/S

ARBETSTIDSAVTAL FÖR LÄRARE. Gäller från 1 januari 2018 Partsgemensam presentation med Saco-S och OFR/S ARBETSTIDSAVTAL FÖR LÄRARE Gäller från 1 januari 2018 Partsgemensam presentation med Saco-S och OFR/S Förutsättningar: Centralt Villkorsavtal /Villkorsavtal-T 2 kap 2 samt bilaga 2 och 5 Lokalt arbetstidsavtal

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Psykologiska institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT fattat av förvaltningschef den 1 februari 2008 1 (7) Dnr 434-11-11 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola

Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola 1/16 Dnr 654/1.2.1/2014 Anställningsordning för Stockholms konstnärliga högskola Beslutad av Organisationskommittén 2013-12-20 Reviderad av högskolestyrelsen 2015-02-16 2/16 Innehållsförteckning Anställningsordning

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS)

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) PM 20171103 Dnr LED 1.3 2017/536 Ersätter Dnr LED 1.3 2017/16 Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) Beslut i olika är delegerade

Läs mer

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064).

3 kap. Har upphävts genom förordning (2010:1064). Högskoleförordning (1993:100) Svensk författningssamling 1993:1993:100 t.o.m. SF...Sida 9 av 157 Om beslut ska fattas av en grupp av personer enligt 2 kap. 6 andra stycket högskolelagen, har studenterna

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet

Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet Kompetenser och arbetsuppgifter för examinator, examinerande lärare, lärare och instruktör samt befattningsbeteckningar inom hippologprogrammet Innehåll Innehåll... 1 Inledning... 1 Kompetensbeskrivning

Läs mer

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd

Utveckling av gemensamma arbetsprocesser för högskolans verksamhetsstöd Dnr Mahr 19-2014/568 1 (av 10) Projektplan Beslutsdatum: Beslutande: Dokumentansvarig: 2015-03-27 Susanne Wallmark Jenny Wendle Revisionsinformation Version Datum Kommentar 1.0 150327 Slutgiltig projektplan

Läs mer

Rekrytering Meritering Karriärvägar

Rekrytering Meritering Karriärvägar Rekrytering Meritering Karriärvägar En enkätstudie till landets lärosäten hösten 2015 Mikael Alexandersson, Sandro Reljanovic, Johannes Sandén Högskolan i Halmstad Svarsfrekvens: 81% 30 av 37 lärosäten

Läs mer

Arbetsordning för Malmö universitet

Arbetsordning för Malmö universitet 1 (av 10) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Strategidokument xx Universitetsstyrelsen Tillsvidare Chef

Läs mer

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten

Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Sid 1 (6) Arbetsordning för den Samhällsvetenskapliga fakulteten Bakgrund Universitetsstyrelsen har den 6 oktober 2016 fastställt en revidering av Arbetsordning för Umeå universitet (dnr: FS 1.1.2-20-14).

Läs mer

Föreskrifter för utseende av ledamöter till fakultetsnämnden

Föreskrifter för utseende av ledamöter till fakultetsnämnden HÖGSKOLAN I SKÖVDE Styrelsen BESLUT 2016-09-27 Dnr HS 2016/789 Föreskrifter för utseende av ledamöter till fakultetsnämnden Härmed fastställs föreskrifterför utseende av ledamöter till fakultetsnämnden

Läs mer

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola

Projektplan. Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Projektplan Kravspecifikation för virtuell lärandemiljö (vlm) på Malmö högskola Revisionsinformation Utgåva Datum Kommentar Projektplan 1.0 140123 Ursprunglig version Projektplan 1.1 140128 Gunilla Lilie

Läs mer

15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221

15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221 15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221 Ärendet Som ett led i att säkra den framtida kompetensförsörjningen

Läs mer

Strålskyddsorganisation vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskola

Strålskyddsorganisation vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskola 1(5) Strålskyddsorganisation vid Odontologiska fakulteten, Malmö högskola Definitioner Medicinsk bestrålning Med sådan avses bestrålning med joniserande och icke-joniserande strålning av Berättigande a)

Läs mer

Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre for Health Equity Studies (CHESS).

Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre for Health Equity Studies (CHESS). STOCKHOLMS UNIVERSITET Tidigare Dnr SU 50-0580-99 KAROLINSKA INSTITUTET Tidigare Dnr KI 4467/97 Nytt Dnr SU 301-2581-05 Nytt Dnr KI 6154/05-103 Avtal om Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa, Centre

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet

Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet KAROLINSKA INSTITUTET Dnr. 4808/03-200 Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet 2003-2005 Beslutad av konsistoriet 2003-02-19 samt 2003-10-07 Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet 2003-2005

Läs mer

Rektor i Orkanen 12 september Stefan Bengtsson Malmö högskola

Rektor i Orkanen 12 september Stefan Bengtsson Malmö högskola Rektor i Orkanen 12 september 2014 Stefan Bengtsson Malmö högskola INNEHÅLL Antagning HT2014 Malmö högskolas lokaler Förslag till högskolestyrelsen rörande ändrad organisation av verksamhetsstödet Förslag

Läs mer

Val av områdes- och fakultetsnämnder mm

Val av områdes- och fakultetsnämnder mm Dnr UFV 2013/1233 Val av områdes- och fakultetsnämnder mm 2014-2017 Anvisningar Beslutad av rektor 2013-09-17 Innehållsförteckning Val till områdesnämnd 3 Elektorsförsamlingens sammansättning 3 Röstberättigad

Läs mer

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24

Dnr 193/2012-200. Anvisningar. till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet. Giltig från 2012-04-24 Dnr 193/2012-200 Anvisningar till Anställningsordningen för lärare och forskare vid Karolinska Institutet Giltig från 2012-04-24 Fastställd av rektor den 17 januari samt 24 april 2012 INNEHÅLL 1. INLEDNING...

Läs mer

Regler för rekrytering av administrativa chefer

Regler för rekrytering av administrativa chefer Karolinska Institutet Regler för rekrytering av administrativa chefer Regler för rekrytering av administrativa chefer Universitetsförvaltningen, 2019-01-01 Karolinska Institutet Regler för rekrytering

Läs mer

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet och i verksamhetsstyrelserna

Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet och i verksamhetsstyrelserna Regler för val av lärarrepresentanter i konsistoriet och i verksamhetsstyrelserna samt rådgivande val av dekaner och prodekaner Dnr 1-620/2013 Fastställd 2013-12-02 Reviderad 2014-02-19 Regler för val

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019 Dnr V 2018/703 Psykologiska institutionen DATUM: 2018-10-30 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning är fastställd 2017-06-13 och träder i kraft samma datum. Dnr HS 2017/474 1 Inledning Beslut i alla frågor som ankommer på Högskolan förutom de frågor

Läs mer

Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå

Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå DNR: SLU ua Fe 2013.1.1.1-2588 Internrevisionen 2013-09-25 Styrning av utbildning på grund- och avancerad nivå Rapport från internrevisionen Innehåll Sammanfattning... 3 1 Bakgrund och motiv... 4 2 Granskningens

Läs mer

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB)

GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 1 (8) Dnr 796-13 GEMENSAMMA FÖRVALTNINGENS ORGANISATIONS- OCH BESLUTSORDNING (FOB) Styrelsen för Högskolan i Borås har i styrelsens organisations- och beslutsordning (SOB)

Läs mer

Ramverk för kvalitetsarbete i utbildning på. grundnivå och avancerad nivå

Ramverk för kvalitetsarbete i utbildning på. grundnivå och avancerad nivå Mahr 16-2014/532 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2014-11-19 Cecilia Christersson Karin Sjögren,

Läs mer

Rekrytering Meritering Karriärvägar

Rekrytering Meritering Karriärvägar Rekrytering Meritering Karriärvägar En enkätstudie till landets lärosäten hösten 2015 Mikael Alexandersson, Sandro Reljanovic, Johannes Sandén Högskolan i Halmstad Svarsfrekvens: 81% 30 av 37 lärosäten

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektorsbeslut Datum: 2010-10-04 Dnr: 2010/1 Rektors delegationsordning Allmänna regler för delegation vid Linnéuniversitetet Delegation kan avse en grupp av ärenden eller ett enskilt ärende. Delegation

Läs mer

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2018-04-20, dnr L 2018/42. Ersätter arbetsordning beslutad av högskolestyrelsen 2014-12-05. Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Föreliggande

Läs mer

Efterutbildning/tjänstgöring för tandläkare och tandhygienister Centrum för specialisttandvård, Odontologiska utbildningsenheten, Örebro

Efterutbildning/tjänstgöring för tandläkare och tandhygienister Centrum för specialisttandvård, Odontologiska utbildningsenheten, Örebro Efterutbildning/tjänstgöring för tandläkare och tandhygienister 2011 Centrum för specialisttandvård, Odontologiska utbildningsenheten, Örebro Assistenttjänstgöring och Auskultation söks av intresserade.

Läs mer

Rektors besluts- och delegationsordning

Rektors besluts- och delegationsordning Dnr: ST 2013/165-1.1 Regeldokument Rektors besluts- och delegationsordning Beslutat av Rektor Gäller från 2013-04-22 Senast reviderad 2015-07-01 Beslutat av: rektor Beslutsdatum: 2013-04-22 Dnr: ST 2013/165-1.1

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor

UFV 2015/475. Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering. universitet. Direktiv. Beslutade av rektor UFV 2015/475 Uppdrag om att utforma en modell för systematisk utbildningsutvärdering vid Uppsala universitet Direktiv Beslutade av rektor 2015-04-14 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 4 2 Uppdraget 4 3 Utgångspunkter

Läs mer

REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN

REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN Sid 1 (7) REGLER FÖR UTSEENDE AV LEDAMÖTER I STYRELSEN FÖR HANDELSHÖGSKOLAN VID UMEÅ UNIVERSITET, FÖR TIDEN 2018-01-01--2021-12-31 Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-03 Beslutad av: rektor Giltighetstid:

Läs mer

Vid bedömningen gäller reglerna i högskoleförordningen (1993:100) och Örebro universitets anställningsordning.

Vid bedömningen gäller reglerna i högskoleförordningen (1993:100) och Örebro universitets anställningsordning. ORU 1.2.1-02595/2017 Behörighetskrav och bedömningsgrunder samt anvisningar till sakkunnigutlåtande för professorsanställningar inom ENT-nämndens ansvarsområde vid Örebro universitet Vid bedömningen gäller

Läs mer

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden

Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden Sidnr 1 (7) Regler för val och utseende av ledamöter i fakultetsnämnderna vid Umeå universitet, för tiden 2014-07-01--2017-06-30 1 Bakgrund Innevarande mandatperiod för fakultetsnämndernas ledamöter löper

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Reviderad 2015-02-19 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen

Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid universitetsförvaltningen UFV 2011/1902 Uppgifter och beslutanderätter till avdelningschefer vid Fastställd av universitetsdirektören 2012-01-12 Reviderad 2012-09-04 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 Organisation och ansvarsfördelning

Läs mer

Förslag på ny organisationsstruktur HDK/Valand

Förslag på ny organisationsstruktur HDK/Valand 2017-12-05 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Förslag på ny organisationsstruktur HDK/Valand Bakgrund/ processen hit Hösten 2015 påbörjades arbetet med ett lokalprogram för en samlokalisering av hela Konstnärliga

Läs mer