Niclas Carlsson Dnr B5 284/11. Otillbörlig påverkan - Regelverk och policy

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Niclas Carlsson 2011-05-31 Dnr B5 284/11. Otillbörlig påverkan - Regelverk och policy"

Transkript

1 Internrevisionen Revisionsrapport Niclas Carlsson Dnr B5 284/11 Otillbörlig påverkan - Regelverk och policy

2 1 Inledning, syfte och metod 1.1 Inledning I revisionsplanen för 2011 ingår bl a att granska området mutor och bestickning/ otillbörlig påverkan. Området har bedömts intressant ur ett riskperspektiv inte minst mot bakgrund av det massmediala intresset runt vissa av Göteborgs kommunala bolag. Universitetet förutsätts ha en intern kontrollstruktur som motverkar och i förekommande fall upptäcker och hanterar oegentligheter. Internrevisionen ska enligt Ekonomistyrningsverkets föreskrifter till Internrevisionsförordningen (2006:1228) i sin riskanalys beakta risken för bedrägerier och andra oegentligheter. 1.2 Syfte Under 2009 har universitetets regelverk runt hanteringen av mutor och bestickning uppdaterats. Syftet med granskningen är att kontrollera hur regelverket efterlevs samt hur informationsspridningen hanteras. Den grundläggande frågan är om universitetet säkerställt en tillfredsställande nivå på det regelverk och de rutiner som berör området. 1.3 Metod Internrevisionen har ställt ett antal frågor till ett 20-tal av universitetets verksamhetsföreträdare om hanteringen av frågor kring mutor och bestickning. Inläsning har även skett av diverse dokument och föreskrifter. 2 Övergripande regelverk Reglerna om mutor och bestickning regleras i brottsbalken samt i marknadsföringslagen och syftar bland annat till att värna om allmänhetens förtroende för myndigheternas verksamhet och främja sund konkurrens i samhället samt objektiv tjänsteutövning. Mutbrott begås när en arbets- eller uppdragstagare tar emot mutor, begär eller inte tackar nej till en otillbörlig förmån i syfte att låta sig påverkas till att på ett eller annat sätt gynna den som lämnar den otillbörliga förmånen. Att gynna behöver inte innebära att gåvan eller förmånen faktiskt medfört att givaren blir eller blivit gynnad utan att denne objektivt sett torde/anses kunna bli det. Bestickning är att lämna, utlova eller erbjuda en otillbörlig förmån till arbets- eller uppdragstagare. Även att acceptera en begäran från en arbets- eller uppdragstagare om att få en otillbörlig förmån betraktas som bestickning. För att belöningen, förmånen eller gåvan ska anses som muta/bestickning ska den vara otillbörlig. Någon definition om vad som är otillbörligt finns inte i lagtexten. Vad som är otillbörligt bestäms därför utifrån en samlad bedömning av alla omständigheter som har betydelse i det enskilda fallet. 2(9)

3 3 Universitetets policy och regelverk Under 2009 arbetade avdelningarna för personal och ekonomi fram en policy och ett internt regelverk för mutor och bestickning. Någon tidigare skriftlig policy fanns inte. Policyn, daterad , finns publicerad under styrdokument. Regelverket, också det daterat i november 2009, återfinns i personalhandboken. Policyn innehåller en kort bakgrund samt deklarerar följande: Anställda och uppdragstagare vid Göteborgs universitet ska inte ta emot gåvor/förmåner från extern eller intern part om det sker i avsikt att påverka den anställdes tjänsteutövning. Anställda och uppdragstagare vid Göteborgs universitet ska inte ge gåvor/förmåner till extern eller intern part om det sker i avsikt att påverka den andra partens tjänsteutövning. Anställda och uppdragstagare vid Göteborgs universitet får inte låta beslut eller agerande påverkas av öppet eller förtäckt hot från extern eller intern part. Universitetets regelverk innehåller en redogörelse för vad mutbrott och bestickning innebär samt aktuella straffsatser/påföljder. Regelverket innehåller även en översikt över vad som kan anses vara tillbörligt respektive otillbörligt. Även om regelverket är relativt tydligt formulerat så finns skäl att lyfta fram informationen också i denna rapport. Följande gåvor/förmåner är i normalfallet godtagbara och får endast anses ha som syfte att skapa en god professionell relation. Enklare måltider och arbetsluncher/kaffe vid enstaka tillfällen om det är ett naturligt led i tjänsteutövningen. Måltiden får dock inte vara det primära syftet med sammankomsten och måltider får inte erbjudas systematiskt. Enklare reklamartiklar samt varuprover och dylikt med begränsat värde (pennor, almanackor etc). Rabatter, frikort, presentkort och liknande som erbjuds samtliga anställda vid universitetet kan som regel utnyttjas. Gåvor och uppvaktningar i samband med högtidsdagar, jul, sjukdom m m accepteras normalt. Dock måste gåvan vara av ringa värde. Ett riktmärke är att värdet bör understiga en procent av basbeloppet vid julgåvor, vilket innebär cirka 400 kr, och tre procent, motsvarande kr, vid 50- och 60 årsdagar. Gränserna är inte absoluta, en gåva kan anses som otillbörlig även om den är av ringa värde. Gåvan får inte förknippas med en viss prestation. Studieresor, studiebesök, kurser, konferenser, seminarier, kundträffar och andra utbildningsarrangemang har generellt godtagits om de har ett naturligt samband med tjänsteutövningen och under förutsättning att utbildnings- och informationsmomenten dominerar. Vad gäller offentligt anställda kan det sällan anses tillbörligt att acceptera 3(9)

4 en studieresa som varar mer än en dag. Varar arrangemanget längre tid så får nöjesinslag i princip inte förekomma. Inbjudan ska var riktad till arbetsgivaren och denne har att välja ut de personer som deltar. Det kan utifrån ovanstående konstateras att även för de gåvor/förmåner som accepteras så är detta förenat med reservation och restriktivitet. Vilka gåvor/förmåner tas då upp som otillbörliga? Följande nämns: Exklusiva måltider, fester och andra evenemang, teaterbesök, golf- och jaktarrangemang m m. Betalda resor, lån av sommarstuga, båt, bil m m. Rabatter som inte erbjuds samtliga anställda. Bonuserbjudanden som inte tillfaller arbetsgivaren, exempelvis flygbonuspoäng. Kontanter, värdepapper, lån, efterskänkande av lån och/eller räntor, presentkort, lotter, provisioner, premier samt gratisprenumerationer. Sidoleveranser från universitetets leverantörer till den anställde. Bidrag till verksamheten i syfte att gynna en student. Donationer med krav på gentjänster (se SUHF:s skrivelse SP 2009:1, Etiska riktlinjer för mottagande av donationer till svenska universitet och högskolor). Beträffande den sista punkten noteras att en arbetsgrupp inom SUHF utformat ett antal exempel på etiska dilemman i samband med donationer. Detta eftersom praktiska exempel är av stor betydelse i alla diskussioner om etik. Arbetsgruppen har även redovisat eller antytt möjliga ställningstaganden till varje exempel med syfte att inbjuda till diskussion och medvetenhet. Vad gäller universitetets regelverk nämns vidare de grupper av anställda vilka bedöms såsom särskilt integritetskänsliga. Dessa, de s k riskgrupperna, bör avhålla sig helt från att ta emot förmåner och indelas i följande kategorier: Anställda som arbetar med examination. Sakkunniga, ledamöter i disciplinnämnd och personalansvarsnämnd. Upphandlingsansvariga samt övriga som deltar i förberedelser och utvärderingar av upphandlingar. Anställda som hanterar inköp, beslutar om inköp eller har möjlighet att påverka beslut om inköp. 4(9)

5 Anställda som samarbetar med kommersiella företag. Det redogörs även för hur man som anställd ska agera om man blir föremål för påverkan samt också hur implementering och uppföljning bör ske. Bl a bör man tala med sin chef vid tveksamhet och man ska också vid tvekan omgående avvisa erbjudandet. Ansvaret vilar alltid ytterst på den som är mottagare av erbjudandet, även om chefen skulle ge sitt godkännande. Vad gäller implementeringen uttalas att all personal vid sin anställning ska ta del av policyn och att uppföljning ska ske löpande vid medarbetarsamtal. Internrevisionen har i några sammanhang uppmärksammat konkreta situationer med koppling till granskningsområdet: Vid samtal med en anställd, som bl a trycker upp tentamina, uppgavs att han/hon erbjudits pengar av en student i utbyte mot en kommande tentamensskrivning. Den anställde nekade dock. I ett annat fall erbjöds en anställd att tillsammans med sin respektive tillbringa en helg på en konferensanläggning för att få en uppfattning om anläggningens kvalitet och servicenivå. Den anställde avstod efter att ha rådfrågat internrevisionen. Ett fastighetsbolag erbjuder biljetter avseende fotbollsmatcher på Ullevi. Man sitter då i speciella loger och det ingår även någon form av förtäring. På Ullevis hemsida framgår bl a följande avseende logerna: Logerna är placerade på andra våningsplanet på gamla Ullevi och garanterar dig och dina gäster den bästa utsikten över planen. Före matchen träffas ni i logen för att umgås, äta och dricka gott. När domaren blåser igång matchen skjuter ni undan glasdörren och sätter er i de tillhörande sittplatserna i anslutning till logen.. Logerna rymmer cirka 10 personer och det uppskattade värdet uppges vara cirka kr, motsvarande per person och tillfälle. Den anställde, som erbjuds detta 3-4 gånger per år, har en inköpsroll gentemot fastighetsbolaget och kan troligen också påverka framtida upphandlingar. Han/hon, som leder en grupp anställda, har dock valt att avstå men accepterar att personer i gruppen deltar. Dessa personer har ingen direkt påverkan på inköp och upphandling men samarbetar med fastighetsbolagets personal. Enligt internrevisionens bedömning är det korrekt att den ansvarige avstår att delta. Att regelmässigt träffa leverantörer på fritiden innebär risk för att den professionella relationen övergår till att närma sig en vänskapsrelation, vilket i sin tur medför svårigheter att i längden föra professionella förhandlingar, därutöver sänder det felaktiga signaler till omvärlden. Vidare är det internrevisionens bedömning att de personer som valt att delta bör tona ned sin närvaro i sådan utsträckning att den inte längre kan sägas vara frekvent. Internrevisionen har förmedlat denna uppfattning till den ansvarige för gruppen. 5(9)

6 4 Granskningsresultat Internrevisionen har ställt sex frågor till ett 20-tal av universitetets verksamhetsföreträdare. I följande redogörs för resultatet. 1) Universitetet har sedan november 2009 ett styrdokument benämnt Policy avseende mutor och bestickning ( Sedan november 2009 finns även i personalhandboken publicerat Regler angående mutor och bestickning/otillbörlig påverkan för anställda och uppdragstagare vid Göteborgs universitet. Känner du till denna policy/dessa regler sedan tidigare? 2) Av reglerna framgår att anställda vid universitetet ska ta del av policyn i samband med anställning samt att uppföljning ska ske vid medarbetarsamtal. Stämmer detta in på det sätt din enhet arbetar med dessa frågor? 3) Vad anser du om policyn/reglerna avseende mutor och bestickning? 4) Känner medarbetarna vid enheten generellt till var gränserna går vid exempelvis tillbörliga/otillbörliga gåvor? 6(9)

7 5) Kan universitetet bli bättre på att informera kring mutor och bestickning? Denna frågeställning har kommenterats enligt följande: Bra med information men farligt att flytta för mycket fokus från kärnverksamheten. Den typ som vi har erfarenhet av, lärare som får gåvor av studenter innan tentan har rättats, kan man ganska lätt komma till rätta med genom information. Vill man vara olaglig hjälper det inte med mer information. Det går väl alltid att bli bättre men det är mycket som behöver förbättras. Det är lite svårt att hitta information på universitetets hemsida. Kunde kanske vara mer tillgänglig. Det är viktigt med information, informationsbroschyr till personalen skulle vara ett bra komplement. Regelverket bör också finnas på engelska eftersom vi har en ökande internationalisering. Jag tror att information från cheferna är det bästa sättet för att nå ut. Skicka e-post till alla anställda om dessa regler. Ja, genom att ordna speciella informationsmöten/utbildningar. Kanske genom att låta motsvarande information som finns i dokumentet presenteras på ett mer säljande sätt, att ex. fakultetsvis ordna sittningar där ledande institutionsföreträdare ska närvara och inköpare/ekonomer så att budskapet sprids och med uppdrag att implementera detta på institutionerna. 6) Hur kan universitetet ytterligare minska risken för att felaktigheter och lagbrott begås med anknytning till detta område? 7(9)

8 Här återges ett antal av de förslag som inkommit. Tror att man om något ska se till att administratörer hålls informerade och avlasta prefekter. Bättre rutiner för upphandlingar, betalningar, avtal etc. Emellanåt kan man också fundera på om universitetet skulle försöka införa lite avskräckande sanktioner i tid också? Det är väldigt sällan något händer med dem som gjort fel, även om de upptäcks. Denna typ av påminnelser men till samtliga chefer. Mycket som ligger på de anställda, men lathund och länk till kortare lista, väl synlig på medarbetareportalen skulle vara bra. Hellre prioritera känsliga områden än att använda stora resurser för ökad information till alla. Att det klargörs vilka konsekvenserna blir om man bryter mot regelverket. Eftersom de flesta chefer är rädda för att fatta svåra beslut är det risk för godtycklig behandling vid regelbrott. Uppföljning, återkommande påminnelser och tillsyn. Informera om till vem man ska vända sig om man känner sig tveksam. Det kan utifrån frågeställningarna konstateras att det till viss del råder delade meningar om hur man på bästa sätt ska närma sig området, dock finns det en enighet om att frågorna förtjänar en större uppmärksamhet och att regelverket i sig inte fått tillräcklig exponering. Enligt internrevisionens bedömning är regelverket väl utformat beträffande innehåll och omfång. Det efterfrågas ibland en ökad tydlighet i form av exempel och beloppsgränser. Mot bakgrund av lagstiftningen och områdets komplexitet är det dock vanskligt att precisera situationer och siffror. Risken finns att man då får en inlåsning i ett alltför detaljerat dokument eftersom det inte går att förutse alla situationer. Däremot skulle säkerligen s k case fungera väl som underlag för diskussion på personalmöten och konferenser. Målsättningen med universitetets regelverk får främst anses vara att förmedla ett förhållningssätt och ett resonemang som underlättar och bidrar till att lösa kommande situationer. 5 Sammanfattande slutsatser och rekommendationer Det kan konstateras att det inte finns någon lagstiftning eller några regler som anger exakt vad som är tillåtet respektive icke tillåtet. Det finns heller inga fasta beloppsgränser. Allt beror på syftet med förmånen/gåvan, d v s om den på något sätt är avsedd att påverka eller får som följd att mottagaren påverkas på ett otillbörligt sätt. Internrevisionen konstaterar vidare att universitet har ett uppdaterat regelverk, men bedömer ändå att det finns en förbättringspotential inom området vilken kan utnyttjas för att reducera risken för förtroendeskadliga händelser. 8(9)

9 Enligt de vid granskningen tillfrågade verksamhetsföreträdarna kände 40 procent inte till att universitetet har en skriven policy och ett internt regelverk. Vidare noteras att 80 procent av de tillfrågade inte arbetar med mutor och bestickning i enlighet med regelverket. Endast 35 procent av de tillfrågade bedömer att medarbetarna generellt är medvetna om var gränserna går mellan tillbörliga och otillbörliga gåvor. Det är, enligt internrevisionens bedömning, önskvärt att området får en något mer framträdande roll framöver. Vidare är det positivt, vilket internrevisionen också fört fram i tidigare rapporter, att det finns en ambition att minska antalet beställare inom universitet. Detta bör rimligen minska den grupp anställda som kan bli föremål för otillbörlig påverkan. Av universitetets Handläggningsordning vid upptäckta eller misstänkta oegentligheter framgår att misstänkta oegentligheter ska rapporteras till närmaste chef som sedan i sin tur får bedöma om ärendet ska föras vidare uppåt. Är ärendet av sådan karaktär att det kan bli föremål för personalansvarsnämndens prövning ska rektor underrättas. Säkerhetschefen och/eller personalchefen kan bistå med eventuell utredning. Vid misstänkta ekonomiska oegentligheter ska alltid internrevisionen involveras. Denna ordning förtjänar att lyftas fram eftersom den inte uppmärksammats på alla håll. Internrevisionen rekommenderar följande: Policyn och regelverket bör presenteras i ett sammanhang, lämpligen på universitetets hemsida under rubriken personal. Det är angeläget att det för läsaren görs tydligt att det finns två dokument. Internrevisionen konstaterar att idag utgår många ifrån att policyn också inkluderar regelverket, vilket medför att all information inte når fram. Dokumenten och området har en relativt anonym och diskret placering på hemsidan. En något tydligare exponering vore önskvärd. Enligt regelverket ska de aktuella frågorna beröras under utvecklingssamtalen. Det är inte säkert att detta alltid är det mest lämpliga sättet att föra ut informationen. Respektive prefekt/chef bör ha möjlighet att kommunicera även på andra sätt som denne finner lämpligt utifrån enhetens sammansättning och arbetsområde, exempelvis som ett inslag vid personalmöten, konferenser och utbildningar och då eventuellt med stöd av intern/extern konsulthjälp. Internrevisionen har för avsikt att framöver beröra ämnet i ökad utsträckning vid möten med prefekter och chefer. INTERNREVISIONEN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Niclas Carlsson Jan Sandvall 9(9)

Policy och riktlinje mot mutor för Göteborgs Stad

Policy och riktlinje mot mutor för Göteborgs Stad (Styrelsemöte i Förvaltnings AB Framtiden 2014-12-09) Personal Gemensamt för staden Policy och riktlinje mot mutor för Göteborgs Stad - Policy Handläggare: Jan Persson Fastställare: Kommunfullmäktige Gällande

Läs mer

Svedala Kommuns 1:39 Författningssamling

Svedala Kommuns 1:39 Författningssamling Svedala Kommuns 1:39 Författningssamling 1 (5) Policy mot mutor och bestickning för anställda och förtroendevalda Antagen av kommunfullmäktige 2009-01-14, 12 Gäller från 2009-01-15 Tjänstemän, politiker

Läs mer

Riktlinjer för representation och gåvor

Riktlinjer för representation och gåvor Riktlinjer för representation och gåvor Antaget av kommunfullmäktige den 20 december 2011, 144 INLEDNING En förutsättning för att Halmstadsborna ska ha förtroende för oss som verkar inom kommunkoncernen

Läs mer

Vägledande riktlinje för ett gemensamt förhållningssätt avseende hantering av gåvor och andra förmåner inom Norrköpings kommun

Vägledande riktlinje för ett gemensamt förhållningssätt avseende hantering av gåvor och andra förmåner inom Norrköpings kommun Riktlinje 2013-03-04 Vägledande riktlinje för ett gemensamt förhållningssätt avseende hantering av gåvor och andra förmåner inom Norrköpings kommun Diarienummer KS 987/2012 003 Riktlinjen är antagen av

Läs mer

1(8) Policy mot muta och bestickning. Styrdokument

1(8) Policy mot muta och bestickning. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-02-26 24 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1...4 1.1 1.2 1.3 2 Allmänt...4 Syfte...

Läs mer

UFV 2014/937. Riktlinjer mot mutor. Fastställt av rektor 2014-08-19

UFV 2014/937. Riktlinjer mot mutor. Fastställt av rektor 2014-08-19 UFV 2014/937 Riktlinjer mot mutor Fastställt av rektor 2014-08-19 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Mutbrott 3 2.1 Lagstiftningen 3 2.2 Chefens eller annans medgivande eller vetskap 3 2.3 Allmänna bedömningsgrunder

Läs mer

Direktionen beslutade den 2013-11-04 60 att det skulle upprättas en policy med riktlinjer för representation inom Räddningstjänsten Jämtland.

Direktionen beslutade den 2013-11-04 60 att det skulle upprättas en policy med riktlinjer för representation inom Räddningstjänsten Jämtland. TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG Datum: Dnr: 740.2013.01728 Lars Nyman 063-14 47 04 lars.nyman@ostersund.se Direktionen för Räddningstjänsten Jämtland Policy och riktlinjer för Representation. Direktionen beslutade

Läs mer

Försäljning av kommunal egendom och mottagande av gåvor

Försäljning av kommunal egendom och mottagande av gåvor Revisionsrapport Försäljning av kommunal egendom och mottagande av gåvor Piteå kommun juni 2009 Linda Marklund 2009-06-11 Linda Marklund, projektledare Helena Lundberg, uppdragsledare Innehållsförteckning

Läs mer

Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun

Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun Policy om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-02-02 (Formaliareviderad 2015-09-02) Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen

Läs mer

Policy avseende otillbörliga förmåner

Policy avseende otillbörliga förmåner KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2014-01-30, 8 Gäller fr o m den 1 februari 2014 Policy avseende otillbörliga förmåner för förtroendevalda och anställda inom Värnamo kommun 1 (6)

Läs mer

Policy och riktlinjer mot mutor för Helsingborgs stad

Policy och riktlinjer mot mutor för Helsingborgs stad SID 1(5) Policy och riktlinjer mot mutor för Helsingborgs stad PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Kontakscenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se

Läs mer

Policy och riktlinjer för representation och personalförmåner

Policy och riktlinjer för representation och personalförmåner Policy och riktlinjer för representation och personalförmåner FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-11-23 Innehållsförteckning 1. Policy för representation och personalförmåner s. 3 2. Riktlinjer för representation

Läs mer

Riktlinjer för att motverka mutor och bestickning i Gävle kommunkoncern

Riktlinjer för att motverka mutor och bestickning i Gävle kommunkoncern 2008-09-15 Sid 1 (6) Riktlinjer för att motverka mutor och bestickning i Gävle kommunkoncern Bakgrund och syfte Alla medarbetare i Gävle kommun är en del av den offentliga förvaltningen. Inom den offentliga

Läs mer

Riktlinjer för representation, gåvor samt jäv

Riktlinjer för representation, gåvor samt jäv ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.1-0102/2011 SID 1 (12) 2011-05-23 Handläggare: Amanda Hernbäck Telefon: 08-508 35 511 Till Arbetsmarknadsnämnden 2011-06-14 Riktlinjer för representation,

Läs mer

Etiska regler. NOVEMBER 2005 (Senast uppdaterad 2009-06-23)

Etiska regler. NOVEMBER 2005 (Senast uppdaterad 2009-06-23) Etiska regler NOVEMBER 2005 (Senast uppdaterad 2009-06-23) 1. Inledning En viktig förutsättning för att Riksbanken ska kunna fullgöra sina uppgifter är att allmänheten har förtroende för Riksbanken. För

Läs mer

Kungälvs kommuns riktlinjer mot mutor och jäv.

Kungälvs kommuns riktlinjer mot mutor och jäv. 2012-12-18 Antagna av kommunfullmäktige 2013-03-14 48 Kungälvs kommuns riktlinjer mot mutor och jäv. Sammanfattning av lagstiftning och rättspraxis Anställda och förtroendevalda, inom den offentliga sektorn

Läs mer

Kommunikationsplattform

Kommunikationsplattform 1(11) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Malin Bergkvist Kommunikationsplattform för Kristianstads kommun, KS 2011/1002 2013-02-11 044-13 21 00 malin.bergkvist@kristianstad.se Kommunikationsplattform

Läs mer

Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern

Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern Riktlinjer om muta och bestickning för anställda och förtroendevalda i Oxelösunds kommunkoncern Beslutad av Kommunstyrelsen den 2013-05-29 78 Innehållsförteckning Allmänt...3 Syfte...3 Muta och bestickning...3

Läs mer

Datum 2011-08-12. Motion av Maria Gardfjell och Alf Karlsson (båda MP) om handlingsplan för förbättrad internkontroll i Uppsala kommun

Datum 2011-08-12. Motion av Maria Gardfjell och Alf Karlsson (båda MP) om handlingsplan för förbättrad internkontroll i Uppsala kommun KS 15 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Davidsson Per Datum 2011-08-12 Diarienummer KSN-2010-0591 Kommunstyrelsen Motion av Maria Gardfjell och Alf Karlsson (båda MP) om handlingsplan för förbättrad

Läs mer

Riktlinjer mot mutor

Riktlinjer mot mutor Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Kommunchef Dokumentnamn Dokumentet gäller för Tjörns kommun, kommunala bolag samt stiftelser Fastställd/Upprättad 2016-02-11 KS

Läs mer

Översyn av riktlinjer för att motverka mutor

Översyn av riktlinjer för att motverka mutor KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SIDA 14 (42) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 25 mars 2013 9 Paragraf Diarienummer KS-2012/753.112 Översyn av riktlinjer för att motverka mutor Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen

Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Revisionsrapport Beredningsprocessen i kommunens nämnder och styrelsen Smedjebackens kommun December 2009 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund och revisionsfråga...3 1.2 Kontrollmål...3

Läs mer

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen Fastställd av styrelsen 2015-04-29 Uppförandekod för Indutrade-koncernen I Uppförandekoden ger oss vägledning, men det är det personliga ansvaret som spelar roll. II Bästa kollegor, Indutrade är en växande

Läs mer

2004-09-21. Ärendebeskrivning:

2004-09-21. Ärendebeskrivning: 2004-09-21 Ärende 5 Policy för mottagande av gåvor och förmåner från privata verksamheter och personer (Återremitterat från fullmäktigemötet 2004-06-28 29) RS/010285 Ärendebeskrivning: På uppdrag av regiondirektören

Läs mer

Riktlinjer för representation vid Högskolan i Skövde

Riktlinjer för representation vid Högskolan i Skövde 3GSKOLA : SKÖVDE Rektor BESLUT 2015-10-01 Dnr HS 2015/668 Riktlinjer för representation vid Högskolan i Skövde Härmed fastställer jag riktlinjer för representation vid Högskolkan i Skövde. Riktlinjerna

Läs mer

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Revisionsrapport Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Landstinget Halland September 2010 Anders Lundberg 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning...

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

RIKTLINJER I SAMBAND MED REPRESENTATION VID HÖGSKOLAN I GÄVLE

RIKTLINJER I SAMBAND MED REPRESENTATION VID HÖGSKOLAN I GÄVLE HÖGSKOLAN I GÄVLE 2012-06-18 Dnr 2011/1113 Reviderad 2012-10-31 Reviderad 2013-09-17 RIKTLINJER I SAMBAND MED REPRESENTATION VID HÖGSKOLAN I GÄVLE Begreppet representation Representation är ett samlingsbegrepp

Läs mer

INSTRUKTION AVSEENDE MUTA OCH BESTICKNING

INSTRUKTION AVSEENDE MUTA OCH BESTICKNING INSTRUKTION AVSEENDE MUTA OCH BESTICKNING Innehållsförteckning 1. DEFINITIONER... 3 2. BAKGRUND OCH SYFTE... 3 3. TILLÄMPLIGHET... 3 4. GIVANDE OCH MOTTAGANDE AV ALLA TYPER AV FÖRMÅNER... 3 4.1 Godkännande

Läs mer

Avesta kommun. Styrande dokument Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2011-11-29 Antal sidor: 10. Rapport

Avesta kommun. Styrande dokument Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2011-11-29 Antal sidor: 10. Rapport Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB 2011-11-29 Antal sidor: 10 Rapport Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Syfte 1 4. Avgränsning 2 5. Revisionskriterier 2 6. Ansvarig nämnd/styrelse 3

Läs mer

Riktlinjer för representation

Riktlinjer för representation Riktlinjer för representation Inledning Dessa riktlinjer syftar till att konkretisera policyn. Bakgrund Riktlinjerna anger den norm som gäller för representation, uppvaktningar och gåvor inom Falköpings

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALKOHOL OCH DROGPOLICY 1 POLICY 1 2 MÅLSÄTTNINGAR OCH REGLER 2 2.1 Mål och medel 2 2.2 Regler 2 3 CHEFENS/ARBETSLEDARENS ROLL OCH ANSVAR 3 4 TIDIGA TECKEN PÅ MISSBRUK

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av Trelleborgs kommuns lönesättning ur ett jämställdhetsperspektiv

Revisionsrapport Granskning av Trelleborgs kommuns lönesättning ur ett jämställdhetsperspektiv www.pwc.se Revisionsrapport Carl-Gustaf Folkeson Granskning av Trelleborgs kommuns lönesättning ur ett jämställdhetsperspektiv Trelleborgs kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Policy mot mutor för Norrtälje kommun Inklusive riktlinjer

Policy mot mutor för Norrtälje kommun Inklusive riktlinjer Policy mot mutor för Norrtälje kommun Inklusive riktlinjer 2 (8) Inledning Demokrati, rättssäkerhet och effektivitet är grundläggande värden för all offentlig verksamhet. Tilltron till våra demokratiska

Läs mer

Flint Group Policy för gåvor och underhållning

Flint Group Policy för gåvor och underhållning Flint Group Policy för gåvor och underhållning I SYFTE Det är gängse affärspraxis att ge och ta emot affärsförmåner (gåvor, måltider, resor och underhållning) i syfte att bygga upp relationer med våra

Läs mer

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell

MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell MER-styrning - Lekeberg kommuns styrmodell Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-06-11 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: 13KS231 Program

Läs mer

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING!! 1 Ambassadör Uppdaterad 8 augusti 2012 Detta är ett material för Hyresbostäder i Norrköping. Copyright ( ) alla rättigheter reserverade

Läs mer

Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm (SOU 2014:31)

Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm (SOU 2014:31) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-06-27 A2014/2170/ARM Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm (SOU 2014:31) Korruption och andra

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Policy och riktlinjer avseende mutor i Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2017-11-16, 145, Dnr 2017/0276 KS Innehållsförteckning 1. Policy... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Förhållningssätt... 2 1.3 Omfattning...

Läs mer

Riktlinjer för att förhindra mutor, bestickning och annan korruption inom Lidköpings kommun.

Riktlinjer för att förhindra mutor, bestickning och annan korruption inom Lidköpings kommun. 2010-08-17 (rev 2011-01-10) Riktlinjer för att förhindra mutor, bestickning och annan korruption inom Lidköpings kommun. Fastställda av kommunstyrelsen i Lidköping 2011-. Inledning Dessa riktlinjer har

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Kommunstyrelsen Sociala myndighetsnämnden Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningen kring kvalitet

Läs mer

Riktlinjer för representation

Riktlinjer för representation 1 (9) Riktlinjer Diarienummer RS 1525-2014 Västra Götalandsregionen Beslutade av regionstyrelsen den 31 mars 2015 83 Riktlinjer för representation Riktlinjer representation 2 (9) Innehåll Inledning...

Läs mer

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan

Att förändra framgångsrikt. Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan Att förändra framgångsrikt Exempel på planeringsmatriser till förtydligade och kompletterade områden i förskolans läroplan INNEHÅLL ATT FÖRÄNDRA FRAMGÅNGSRIKT 3 Så fungerar matriserna 3 Exempel förtydligade

Läs mer

Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun. Antagen av kommunfullmäktige 75/2015

Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun. Antagen av kommunfullmäktige 75/2015 Policy avseende Farliga förmåner i Bräcke kommun Antagen av kommunfullmäktige 75/2015 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 3. Måltider... 3 4. Rabatter, subventioner och lån... 4 5.

Läs mer

Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad Policy och riktlinje för upphandling och inköp inom Göteborgs Stad Policy för upphandling och inköp All anskaffning av varor, tjänster och entreprenader ska baseras på en helhetssyn där Stadens gemensamma

Läs mer

Handledning alternativa lönemodellen. En handledning skapad av SLA och Kommunal

Handledning alternativa lönemodellen. En handledning skapad av SLA och Kommunal Handledning alternativa lönemodellen En handledning skapad av SLA och Kommunal Innehåll Handledning alternativa lönemodellen... 1 En handledning skapad av SLA och Kommunal... 1 1 Hur inför vi den alternativa

Läs mer

Riktlinje för representation och gåvor

Riktlinje för representation och gåvor Riktlinje för representation och gåvor 1(6) BESLUTSFATTARE BESLUTSDATUM DIARIENUMMER ANSVARIG AVD Ekonomi- och finanschef 2015-12-18 Ks 2015/1254 EFA DOKUMENTANSVARIG DOKUMENTTYP GÄLLER FRÅN DATUM UPPDATERAD

Läs mer

Likabehandlingsarbete

Likabehandlingsarbete Likabehandlingsarbete Årlig rapport Mars 2015 Barn- och ungdomsförvaltningen Tove Briell Dnr Bun 2015/123 SAMMANFATTNING Den årliga rapporten om likabehandling är en del av barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Miljöprogram. Hallands nation. Antaget: 2011-05-11 Senast ändrat: 2012-02-15 Dokumentansvarig: Quratelet, Hallands nation

Miljöprogram. Hallands nation. Antaget: 2011-05-11 Senast ändrat: 2012-02-15 Dokumentansvarig: Quratelet, Hallands nation Miljöprogram Hallands nation 2011 Antaget: 2011-05-11 Senast ändrat: 2012-02-15 Dokumentansvarig: Quratelet, Hallands nation Hallands nation Thomanders väg 3 046-15 91 91 Dokumentets syfte är att fungera

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun VINDELNS KOMMUN Datum 2015-03-30 Utbildnings och Fritidsförvaltningen Hällnäs skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för skolor och förskolor i Vindelns kommun Det här är Vindelns kommuns

Läs mer

Nya rättsmedel ger bättre offentliga upphandlingar

Nya rättsmedel ger bättre offentliga upphandlingar 2010-11-29 1 (7) Anförande av Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom vid Upphandlingsforum den 29 november 2010 i Stockholm Det talade ordet gäller Nya rättsmedel ger bättre offentliga upphandlingar

Läs mer

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod

Bedömningsmall. Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod BILAGA 3 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (12) Bedömningsmall Riktlinjer för bedömning och jämförelse av svar på frågeformulär för uppföljning av uppförandekod Centrala grundförutsättningar: Frågorna avser tillverkningsprocessen

Läs mer

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär

Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 09:86 1 (5) Förklaringstexter till SKL:s uppföljningsformulär Fråga 1 Vilken typ av företag är ni? Olika typer av företag har olika förutsättningar att arbeta med leverantörsansvar

Läs mer

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet KVALITETSSÄKRAD VÄLFÄRD Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet EXEMPEL FRÅN SÄRSKILT BOENDE FÖR ÄLDRE Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet 1 1. Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet exempel

Läs mer

Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling på Andersbergsringens förskola

Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling på Andersbergsringens förskola Datum för upprättande av planen: 2012-11-06 Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling på Andersbergsringens förskola Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att främja

Läs mer

Revisionsstrategi 2015-2018

Revisionsstrategi 2015-2018 1 Inledning I enlighet med god revisionssed föreslås en strategi för kommunrevisionens långsiktiga revisionsarbete under den pågående fyraårsperioden. Revisionsstrategin ska fungera som en vägledning i

Läs mer

Jämställdhetsplan för Ulricehamns kommun

Jämställdhetsplan för Ulricehamns kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Jämställdhetsplan för Ulricehamns kommun ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-06-02, 186 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Personalchef GÄLLER

Läs mer

Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag

Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag Revisionsrapport Granskning av likställighetsprincipen avseende föreningsstöd och evenemangsbidrag Katrineholms kommun Februari 2010 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och

Läs mer

Vervas kräver ISO 27001 och ISO 27002 av alla statliga myndigheter. Maylis Karlsson, Utvecklingsstrateg Verva 08-04-03

Vervas kräver ISO 27001 och ISO 27002 av alla statliga myndigheter. Maylis Karlsson, Utvecklingsstrateg Verva 08-04-03 Vervas kräver ISO 27001 och ISO 27002 av alla statliga myndigheter Maylis Karlsson, Utvecklingsstrateg Verva 08-04-03 Vervas regeringsuppdrag Utveckla säkert elektroniskt informationsutbyte Leda och samordna

Läs mer

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad

Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Verksamheter på entreprenad KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer genomfört en granskning

Läs mer

HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING.

HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING. HANDLINGSPLANER FÖR MOBBNING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING. Bakgrund styrdokumenten säger: Det demokratiska uppdraget är formulerat i skollagen, läroplaner och kursplaner. Det består

Läs mer

Riktlinjer gällande mutor, otillbörliga förmåner och andra oegentligheter

Riktlinjer gällande mutor, otillbörliga förmåner och andra oegentligheter Hallsbergs kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen, 2018-10-09 Reviderad: Dokumentet gäller för: Hallsbergs Kommun Dokumentansvarig: Kommunstyrelseförvaltningen, Administrativa avdelningen Ärendenummer: 18/KS/167

Läs mer

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014

Handlingsplan. AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet. Räddningstjänsterna i Skåne. För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan För stärkt brandskydd för den enskilde 2013 och 2014 AG Skåne Sakområde skydd och säkerhet Kontaktperson: Lotta Vylund,

Läs mer

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Revisionsrapport Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Trelleborgs kommun Jean Odgaard Certifierad kommunal revisor Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i

Läs mer

Riktlinje för att förhindra jäv samt givande och tagande av muta bland förtroendevalda

Riktlinje för att förhindra jäv samt givande och tagande av muta bland förtroendevalda Riktlinje för att förhindra jäv samt givande och tagande av muta bland förtroendevalda 0 Riktlinje för att förhindra jäv samt givande och tagande av muta bland förtroendevalda Diarienr: Ansvarig: HR-direktör

Läs mer

Landstinget i Kalmar Län

Landstinget i Kalmar Län Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna i Landstinget Kalmar Län Landstinget i Kalmar Län Granskning av bisysslor Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund och syfte...3

Läs mer

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier

Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier Likabehandlingsplan 2016-2018 för Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ALLMÄNNA MÅL Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier ansluter sig till de mål och riktlinjer

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER

RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Personalpolitiska rutiner Sid 1 av 5 RUTINER OCH METODER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH SEXUELLA TRAKASSERIER Dessa rutiner och metoder är ett komplement till personalpolitiska riktlinjer

Läs mer

Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017

Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017 Datum: 2015-12-28 Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017 Innehåll: 1. Inledning 2. Likabehandlingsplanens syfte 3. Definitioner 4.

Läs mer

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET)

SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Klassificering Sida Publik 1/8 Skandias Bolagsmanual Regelverkstyp Policy Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Nr 1.02 SKANDIAS POLICY OM ANSVARSFULLT FÖRETAGANDE (HÅLLBARHET) Beslutad av Styrelsen

Läs mer

Birgittaskolans trygghetsplan - handlingsprogram mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling

Birgittaskolans trygghetsplan - handlingsprogram mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Augusti 2015 Birgittaskolans trygghetsplan - handlingsprogram mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Vision - Birgittaskolan ska vara en plats där barn, ungdomar och vuxna kan

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling.

Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Ekenhillsvägens förskola 1 (13) Likabehandlingsplan för Ekenhillsvägens förskola. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. I april 2006 kom Lagen mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet

Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet 1. (7) Utvecklingssamtal vid Stockholms universitet Inledning Detta dokument är en beskrivning av processen i ett utvecklingssamtal. I dokumentet får du en bild av utvecklingssamtalets syfte och uppbyggnad.

Läs mer

Lönepolicy för Umeå universitet

Lönepolicy för Umeå universitet Lönepolicy för Umeå universitet Fastställd av rektor 2013-03-26 Dnr: UmU 300-376-13 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Policy Rektor 2013-03-26 tills vidare Lönebildning

Läs mer

Verktyg för arbete utifrån lotsmodellen

Verktyg för arbete utifrån lotsmodellen Verktyg för arbete utifrån lotsmodellen Förberedelser Arbete utifrån lotsmodellen är ett erbjudande till barnen och deras vårdnadshavare. Tackar familjen nej, är det inte möjligt att använda denna form

Läs mer

Årlig plan för lika behandling

Årlig plan för lika behandling Årlig plan för lika behandling Ålberga förskola Nyköpings kommun 2012-2013 Postadress Ålberga förskola Mossvägen 2-4 61190 Ålberga Telefon 0155-72265 sida Innehållsförteckning 1 1. Inledning och syfte

Läs mer

Riktlinjer för sponsring m m

Riktlinjer för sponsring m m Riktlinjer 1 (7) Riktlinjer för sponsring m m Inledning Skurups kommun är en politiskt styrd organisation, vilket ställer särskilda krav på styrning och ledning. För att underlätta styrningen och ledningen

Läs mer

Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer

Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer Regionala Godstransportrådet Attitydundersökning Godstransportköpare och Speditörer Januari 2010 Reagera Marknadsanalys AB OM UNDERSÖKNINGEN Upplägg Reagera Marknadsanalys har under december 2009 genomfört

Läs mer

Riktlinjer gällande mutor och bestickning för anställda och förtroendevalda i Täby kommun

Riktlinjer gällande mutor och bestickning för anställda och förtroendevalda i Täby kommun Fastställt av kommunstyrelsen Riktlinjer gällande mutor och bestickning för anställda och förtroendevalda i Täby kommun Allmänt De lagregler om mutor och bestickning som finns omfattar alla anställda och

Läs mer

Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen

Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen Innehållsförteckning Policy om tagande och givande av muta... 3 Allmänt...3 Syfte...3 Tagande

Läs mer

Syftet med denna policy är att

Syftet med denna policy är att Datum 2007-03-14 Ert datum Vår beteckning Er beteckning Upphandling och service Kommunstyrelsen Upphandlingspolicy för Fagersta kommun Syftet med denna policy är att stödja verksamheterna i sitt uppdrag

Läs mer

Vägledning för anställda och förtroendevalda i Nyköpings kommun om mutor

Vägledning för anställda och förtroendevalda i Nyköpings kommun om mutor Dnr KK19/276 RIKTLINJER Vägledning för anställda och förtroendevalda i Nyköpings kommun om mutor 2019-05-14 Dnr KK19/276 2/5 1 Bakgrund och syfte Vi som är verksamma inom Nyköpings kommun, såväl anställda

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA Policy mot oegentligheter för Stockholms Stadsmission Antagen av Stockholms Stadsmissions styrelse 2015-06-15 Antagen av Stadsmissionens Skolstiftelses och Stiftelsen

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Uppföljning av Miljöplan 2006

Uppföljning av Miljöplan 2006 Revisionsrapport Uppföljning av Miljöplan 2006 Nyköpings kommun Februari 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Revisionsfrågor och revisionsmetod...3 2 Granskningsresultat...4

Läs mer

Användning av sociala linköpings universitet

Användning av sociala linköpings universitet 2012-10-15 BESLUT Dnr LiU-2012-01606 1(7) Användning av sociala linköpings universitet medier vid Inledning I detta beslut beskrivs hur sociala medier ska användas vid Linköpings universitet (LiU). Med

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET

ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET ALKOHOL OCH DROGPOLICY FÖR FÖRETAGET Denna policy omfattar frågor som har med vanor och skadligt bruk att göra och kan användas som mall för upprättande av en egen alkohol- och drogpolicy. Syfte och mål

Läs mer

Policy och riktlinjer för resor i tjänsten. Policy för resor i tjänsten

Policy och riktlinjer för resor i tjänsten. Policy för resor i tjänsten Bilaga 4, Förslag till beslut Policy och riktlinje för resor i tjänsten Policy och riktlinjer för resor i tjänsten Policy för resor i tjänsten Policyn innebär att de minst klimatpåverkande färdmedlen ska

Läs mer

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 15 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Handbok mot mutor i Tanums kommun

Handbok mot mutor i Tanums kommun Kommunkansliet Ida Aronsson Hammar Datum 2013-11-15 Vår referens Handbok mot mutor i Tanums kommun Bakgrund Kommunen verkar på medborgarnas uppdrag och ska iaktta saklighet och opartiskhet i enlighet med

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler GRANSKNINGS Risker med Malmö stads biltransporter Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler Beslutad av revisorskollegiet 2014-10-13 Faktagranskad av berörda nämnder Risker med Malmö stads biltransporter(220784)_tmp

Läs mer

Utvecklingssamtal Chefsmaterial Bild på man och kvinna som samtalar.

Utvecklingssamtal Chefsmaterial Bild på man och kvinna som samtalar. Utvecklingssamtal Chefsmaterial Bild på man och kvinna som samtalar. Förberedelse inför start-/infomöte om utvecklingssamtal Det kan vara en god idé att ha ett start-/infomöte inför utvecklingssamtalen.

Läs mer

2015-2016. Datum: 2015-08-13

2015-2016. Datum: 2015-08-13 Datum: 2015-08-13 Mönsteråsgymnasiets Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling (gäller både gymnasieskolan och vuxenutbildningen) 2015-2016 Innehåll: 1. Inledning

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskningar av öppenvårdsinsatserna inom IFO-Barn och familj i Borås stad

Uppföljning av tidigare granskningar av öppenvårdsinsatserna inom IFO-Barn och familj i Borås stad 1 Uppföljning av tidigare granskningar av öppenvårdsinsatserna inom IFO-Barn och familj i Borås stad Rapport: Ledarskaparna Management, Ionie Oskarson, 2012-02-10 Uppföljning av granskningar av öppenvårdsinsatserna

Läs mer