Utbildardagar Workshop Att vara utbildare på Leda Scouting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildardagar Workshop Att vara utbildare på Leda Scouting"

Transkript

1 Utbildardagar 2019 Workshop Att vara utbildare på Leda Scouting Övning: Samtida undersökning Alla deltagare får varsin fråga på en lapp (hård papp eller stöd). Man behåller sin fråga under hela övningen. Alla minglar runt och den man möter svarar på min fråga o tvärtom. Svar noteras på frågelappen. Efter ca 20 minuter samlas svaren in. Vi summerar sedan i storgrupp alla svar och tankar kring frågorna och utvecklar det som behöver mer tid. Alla besvarar samtliga frågor. Frågor på lappar 1. Vilken deltagare önskar jag ha på Leda scouting på en kort kurs (en dag)? 2. Vilken deltagare önskar jag ha på Leda scouting på en helgkurs? 3. Mina erfarenheter och kunskaper - som är bra att ha när jag leder kursen Leda scouting 4. Vem vill/bör jag helst vara kursledare tillsammans med? 5. En bra ledarutbildare som jag minns. Vad var ett bra sätt att lära ut? 6. Vilka delar i kursprogrammet för Leda Scouting är jag mest intresserad av? Lista på kursinnehållet. 7. Vad är svårast i kursinnehållet och som jag vill att vi pratar lite extra om här och nu? Lista på kursinnehållet. 8. Hur kan patruller användas i kursen? 9. Mina tips till en bra kurs - där deltagarna får ut max.

2 Utbildardagar 2019 Workshop Att vara utbildare på Leda Scouting SAMTIDA UNDERSÖKNING sammanställning av deltagarnas svar Vilken deltagare önskar jag ha på Leda scouting - på en kort kurs (en dag)? Svar: Gamla ledare som vill fräscha upp sina kunskaper. Ledare som har tidsbrist just nu och som inspireras att gå helgkursen senare. Vilken deltagare önskar jag ha på Leda scouting - på en helgkurs Svar: Mix av unga och nya vuxna Motiverade deltagare Vem vill/bör jag helst vara kursledare tillsammans med? Svar: Någon som jag trivs ihop med Vi ska komplettera varandra Någon med färsk avdelningsledarerfarenhet Alla i teamet bör ha färsk avdelningsledarerfarenhet Personkemin ska fungera Mina erfarenheter och kunskaper - som är bra att ha när jag leder kursen Svar: Jag vet att vissa kursdeltagare vill prata öppet, medan andra inte vill. Vad som gick bra förra kursen och vad som gick sämre. (Utvärdering: Handen) Jag har lång scouterfarenhet Jag lyssnar på deltagarna Jag kan prata inför en grupp Mina tidigare erfarenheter som kursledare Jag är engagerad och är en möjliggörare. Jag använder stödjande och lyssnande ledarskap, då krävs inte lång egen erfarenhet Jag använder scoutmetoden Jag jobbar med vision och reflexion Jag har varit scoutledare och vet hur patrullsystemet fungerar Jag har gått Leda scouting Har varit scoutledare eller haft annan position i kårer Jag har en kunskapsbank, sedan jag var en 8-åring Har bra erfarenheter från t.ex. målspåren, har egna praktiska erfarenheter. Har erfarenhet från andra kurser och scouting. Min värdegrund Jag har scouterfarenhet och med åldern också många andra erfarenheter Har varit med om dåliga/misslyckade situationer tidigare, men har löst dem via reflexion. Förståelse för olika behov hos deltagare

3 Utbildardagar 2019 Workshop Att vara utbildare på Leda Scouting Att utvärdera kursen så att den blir bättre och bättre Jag är bra på lekar Jag är bra på att lyssna och att se människor Blandad erfarenhet av scouting och andra typer av evenemang Att alltid vara två på ett kurspass, så man stödjer och kompletterar varandra. Jag är bra på att prata och att framföra ett budskap. Min ledarerfarenhet och erfarenheter från tiden som scout. Så här gjorde vi.. Jag kan ge praktiska exempel på hur man implementerar teorin i praktiken. En bra ledarutbildare som jag minns. Vad var ett bra sätt att lära ut? Svar: Att använda liknelser och bilder t.ex. Värderingar = Bojen eller Näckrosen. Fysisk rörelse Dynamiskt kurspass; Ett givande och tagande, inte bara kursledaren har svar utan även deltagarna. Att vara konsekvent hålla sig till ämnet Att tala fritt (utan manuskript/bok) och använda exempel Flera talare som byts av Deltagarna flyttar runt, byter platser Lyssna på deltagarna, möt alla med stor respekt. Ingen kan allt, lär ut det du kan. Bjud på dig själv, berätta egna anekdoter. Plocka ner på basic nivå Då kursledaren återberättade sina erfarenheter och avslöjade sina bästa tricks. Två ledare turas om - vid varje byte av talare flyttade alla deltagare ett steg i ringen. Detta skapade ny energi. Att tala lugnt, pedagogisk och roligt. Att förklara något på flera olika sätt. Engagemang Vara öppen för frågor, man anpassar sig efter gruppen. Se och få med alla i gruppen, göra avstämning att alla är med. Att lära ut på ett roligt och äventyrligt sätt. Att inspirera deltagarna att vara aktiva själva. Leda istället för att styra.

4 Utbildardagar 2019 Workshop Att vara utbildare på Leda Scouting Mina tips till en bra kurs - där deltagarna får ut max. Svar: Se till att man är redo själv och att ha energin till att dela Bra och fyllig information till deltagarna innan kursen Var bra förberedd Varva teori och praktik allvar och lek Learning by doing Kursteamet ska vara samspelt Försök plocka bort rena presentationskoncept Inte bara sitta och prata Mångfald, blandad kompott bland deltagare Blandade patruller, t.ex. ålder och kunskaper/erfarenheter Att teamet har olika erfarenheter inom scouting Kursteamet samspelt, påläst och har roligt. Dela erfarenheter med varandra och lyssna på deltagarna, Ett givande oh tagande. Att få en sammanfattning av kursen (eller delar av kursen) i pappersform att kunna ha i bröstfickan Hur kan patrullen användas i kursen? Svar: I diskussioner I grupparbeten I övningar Genom att använda pl-rollen som presentatör, redovisare Vid matlagning Rotera pl under kursen Patrullindelning med alla delaktiga Bestäm tillsammans i storgrupp vilka kriterier som är viktiga för att få den optimala patrullen. Lista dessa på whiteboard/blädderblock. Ju fler kriterier desto svårare att få ihop patrullerna. Exempel på kriterier på kurs: Kön, ålder, erfarenhet, stor/liten kår, stadskår/landsortskår Bestäm antal patruller. Dela ut tomma kort till deltagarna där var och en skriver sitt namn på ena sidan och egenskaperna på den andra sidan. Sedan läggs alla korten med namnet ner mot bordet/golvet och tillsammans delar man upp, i det bestämda antalet patruller. Därefter vänder ledaren på korten och alla ser hur patrullerna ser ut. Patrullindelningen är klar när alla tydligt uttalat att de är nöjda. Om någon inte är nöjd så kan hen försöka få till det på ett bättre sätt. Antingen med korten på ena eller andra hållet. Efter det ställs frågan igen är alla nöjda nu? Om förslaget känns väldigt skevt och korten ligger med namnen synliga så kan ni vända på korten och se om kriterierna fortfarande är okej. Fortsätt tills alla är nöjda.

5 Utbildardagar 2019 Workshop Att vara utbildare på Leda Scouting Vad är svårast i kursinnehållet - som jag vill att vi pratar lite extra om här och nu? Scouternas vision och strategi Tips: Presentera Scouternas vision o uppdrag + Strategin - sätt sedan upp dem på väggen. Bra att ha målet för scoutverksamheten ( VARFÖR ) synligt under hela kursen. Scouternas värderingar: Svårt att prata om på ett underhållande sätt. Tips: Visa sidan Gör sedan en Tvärtom övning. Dvs. låt deltagarna ändra en rubrik + förklaringen - så att budskapet blir helt tvärtom. Det ursprungliga budskapet blir ännu mer tydligt - och tvärtom-budskapet blir så hemskt att det kan upplevas som absurt.. och lite kul. Exempel: Vi har ingen avbytarbänk Vi har plats för alla i laget. Scouterna jobbar i den lilla gruppen där var och en får synas och utvecklas i en drogfri miljö. Vi är schyssta kompisar. Vi har många på avbytarbänken Alla barn o ungdomar får inte spela med i laget. Scouterna jobbar gärna med stora grupper där bara några syns. I den stora gruppen utvecklas de starkaste individerna, i en icke drogfri miljö. Vi är egoistiska och bryr oss mest om oss själva. Ledarskap baserat på Scouternas värderingar Tips: Scoutlagen + Scoutlöftet sammanfattar kort Scouternas värderingar, som alla scoutledare ska leda och agera utifrån. De är kortfattade och välkända av många. Se till att Scoutlagen och Scoutlöftet finns uppsatta på väggen eller på t.ex. träkubbar i rummet. I Handledningen till Leda Scouting finns flera bra övningar på sidan Exempel från verksamheten på sidan ger underlag för bra diskussioner. Lyssnande och stödjande ledarskap Tips: Läs gärna högt från sidan 40 - Synen på människan och Se scouterna! Övningen Lyssnande och stödjande ledarskap 2 på sidan 44. Förbered korta scener/improvisationer som spelas upp. T.ex. spåraravdelningen ska bestämma tema för några kommande scoutmöten. Ledarens agerande diskuteras efteråt. Var ledarskapet lyssnande och stödjande? Använd lyssnande och stödjande ledarskap själv, som kursledare. Då kan du hänvisa till en tidigare situation under kursen där du praktiskt använde denna typ av ledarskap.

6 Utbildardagar 2019 Workshop Att vara utbildare på Leda Scouting Målspåren: Det är krångligt med målspår Det finns hela 14 målspår för att täcka in dessa 5 utvecklingsområden för scouten Kroppen: Tanken: Känslan: Gruppen: Andlig: Se bilaga: Målspår grupperade Fysisk utveckling Intellektuell utveckling Emotionell utveckling Social utveckling Existensiell utveckling Tips: Kolla in Där finns kortfilmer om hur man jobbar med de 14 målspåren - att man kan krydda en given aktivitet med olika målspår - och få aktiviteten att handla om helt olika syften/mål. Där beskrivs även varje Målspår per åldersgrupp samt hur Scoutmetoden kan tillämpas per åldersgrupp. VARFÖR + HUR = VAD: Skriv varje ord på ett pappark. Visa aktuellt ord då ni jobbar med olika delar av kursen. Varför = Vision och uppdrag. Utvecklingsområden för scouten. Målspåren. Hur = Scoutmetoden Vad = Terminsprogrammet, aktiviteter på ett scoutmöte. Märkessystemet Att kombinera målspår med Scoutlagens 1:a punkt Tips: Se bilagan LivStil programmaterial om scoutlagen. Scoutlagens 1:a punkt kombineras här med målspåren Kritiskt tänkande, Existens och Egna värderingar Scoutmetoden Tips: Se bilagan Scoutmetoden de sju fundamenten. Klipp ut varje symbol och använd dem i övningar. T.ex. att kursdeltagarna ska kombinera ett målspår med en eller flera delar av scoutmetoden och skapa en aktivitet. Gör övningen på sidan 61 Färglägga scoutmetoden

7 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Pin Ett frågetecken Material - Aktivitet Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken. Nu till uppgiften: Lyssna till ett påstående. Om du anser att påståendet är något man tror, ställ dig på ena sidan om linjen. Om påståendet är något du vet, ställ dig på andra sidan. Jorden är rund. Det finns någon slags Gud. Alla människor är lika mycket värda. Människan är god innerst inne. Det finns ungefär 7 miljarder människor på jorden. Att vara på scoutläger är det roligaste du kunde ha gjort den här veckan. Löv är gröna. Män är starkare än kvinnor. Livet har en mening. Jorden föddes ur en explosion. Ledaren berättar Vi människor delar upp saker i det vi vet, och det vi tror. Det är inte alltid en självklar uppdelning. Mycket som du tar som sanning kanske någon annan inte håller med dig om, fast du anser att det är självklart. Det är i själva verket få saker vi kan vara helt säkra på, och därför är det viktigt att respektera att alla människor tänker olika, för vem vet, kanske var det inte du som hade rätt i slutändan? Diskussion Vilka av påståendena var ni inte överens om? Hur resonerar de olika sidorna? Finns det något man kan veta helt säkert? Utcheckning: Ställ er i en ring. Gå varvet runt och säg något som du tror.

8 2. En scout är ärlig och pålitlig Pin OK-hand Material Penna och papper. Aktivitet Ge scouterna var sitt papper och en penna. Låt dem ta några minuter till att skriva tre påståenden om sig själva, varav ett är sant och två är falska. Dela sedan in dem två och två och låt dem läsa upp de olika påståendena för varandra. De ska sedan gissa vilket påstående som är sant. Ledaren berättar Vad vet vi om varandra? Känner vi varandra så väl som vi tror? Kanske har du någon gång hittat på något om dig själv? Hur vill vi att andra ser på oss? Detta är frågor som jämt är på tapeten och som alla funderar över. Diskussion Hur kändes det att dela dessa påståenden med varandra? Var det lätt att förstå vilket påstående som var sant? Har du någon gång hittat på något om dig själv? Varför har du gjort det? Utcheckning Ställ er i en ring, gå varvet runt och säg något om dig själv, som är sant, som alla kanske inte vet.

9 3. En scout är vänlig och hjälpsam Pin Två händer som håller i varandra. Material Penna och papper. Aktivitet Alla får var sitt papper och skriver sina namn överst. Pappret skickas runt och alla skriver något snällt om personen vars namn står på pappret. Ledaren berättar När gjorde du senast en god gärning? När gjorde du senast något för att få någon annan att må bra? Det behöver inte vara något stort, bara att le mot någon kan göra den personens dag. Bara tanken hos någon att den har blivit sedd kan vara något som finns kvar länge. Hur gör du för att visa att du tycker om någon eller tycker att någon gjort något bra? Diskussion Hur reagerar du när du ser någon som är ensam? Vad får dig att känna att du hjälpt någon? Hur är du mot andra? Utcheckning Ställ er i en ring och låt alla säga något om hur det kändes att få läsa snälla saker om sig själv.

10 4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat. Pin Tummen upp. Material Spindelnät av snöre som finns uppsatta. Aktivitet Att ta patrullen genom ett spindelnät, som är ett rutnät uppspänt mellan två träd. Varje hål får bara användas en gång, och alla i patrullen ska igenom varsitt hål. Här krävs planering och samarbete. Ledaren berättar Ibland pratar vi om att det måste vara rättvist, men vad är egentligen rättvist? Är det att alla får lika mycket av allt? På sätt och vis ja, fast en person har aldrig samma förutsättningar som en annan. En är lång, en annan kort. Någon har god ekonomi, någon har inte god ekonomi. Någon... och så vidare. Diskussion Var det lätt att komma överens om hur ni skulle göra? Hur handlade aktiviteten om att visa hänsyn och vara en god kamrat? Blev det rättvist? Utcheckning Ställ er i en ring. Var och en bestämmer tyst en patrullkompis som den ska vara lite extra schysst mot under resten av lägret. Välj gärna någon du inte känner så bra.

11 5. En scout möter svårigheter med gott humör Pin Ett leende. Material En vattenballong. Aktivitet Ställ patrullen på ett led. Skicka en vattenballong mellan alla patrullmedlemmar. Ställ er sedan med lite längre mellanrum och skicka ballongen mellan er igen. För varje gång ni klarar detta utan att ballongen går sönder så gör ni mellanrummen mellan varandra större. Fortsätt tills ni tappar ballongen! Ledaren berättar Om vi hade kastat ett ägg istället för en ballong, skulle samma sak ha hänt? Ser vi på ett ägg så är det oftast slätt och fint med ett polerat hårt skal. Men om skalet knäcks på ett okokt ägg så rinner innehållet ut. Kollar vi istället på en persika så har den inte ett lika polerat och hårt skal. Om du däremot öppnar en persika stannar den kvar i sin form och har en kärna som inte går att dela på, hur hårt du än tar i. Det här är en bild på en människa som bygger sitt värde på antingen prestationer och utsidan som ägget eller på det faktum att du finns och därför är värd att älskas en persika. En persika-person har hög självkänsla: Jag är okej med mina talanger och mina fel. Du är också okej precis som du är. Självkänsla är INTE samma sak som självförtroende. Liksom ett ägg kan ha ett jättebra skal (självförtroende) kan det ändå krossas lätt. Diskussion Vad är skillnaden mellan självförtroende och självkänsla? Tycker ni att bilden av ett ägg och en persika funkar? Hur skulle ni annars kunna förklara skillnaden? Hur hör detta ihop med att möta svårigheter med ett gott humör? Utcheckning Ställ er i en ring. Gå varvet runt och låt var och en säga något som de tänker på efter denna station och avsluta med Jag är bra, med mina talanger och mina fel.

12 6. En scout lär känna och vårdar naturen Pin Vattendroppe. Material En hink fylld med vatten och var sin kåsa till scouterna. Aktivitet Vattenstafett. Dela upp patrullen i två grupper och ställ grupperna med cirka 50 meters mellanrum. Ställ vattenhinken hos den ena gruppen. Nu ska de flytta dunken mellan varandra så fort de kan utan att spilla ut vattnet och när sista personen har bytt sida är de klara. Då får alla dricka vatten från dunken. Ledaren berättar Tänk dig: först har du burit vatten i två timmar. När du sedan dricker av vattnet blir du sjuk eftersom vattnet är så smutsigt. Det gör att du kanske inte orkar hämta vatten nästa dag. Någon annan måste då göra det. Fundera på vad som kan hända om du måste tvätta dig i vattnet i rännstenen på gatan. Eller om du kanske måste dricka det Miljontals människor gör just det! I Sverige är vi så bortskämda med tillgång till rent vatten att vi kanske inte tänker på att vatten är en fråga om liv eller död. Världen blir allt törstigare därför att vi blir fler och fler. Varje vecka blir vi en miljon fler människor. Smutsigt vatten gör att många barn blir sjuka eller dör. Massor av barn kan inte gå i skolan för att de har blivit sjuka på grund av dåligt vatten Till exempel kan de ha fått diarré eller kolera till följd av detta. Över barn dör varje år av diarré som orsakats av smutsigt vatten och dålig sanitet. Det betyder att mer än barn dör på grund av detta varje dag. På de flesta håll där man måste bära vatten är det flickorna och kvinnorna som får göra jobbet. Kvinnorna i Afrika och Asien bär ofta vatten i behållare, som kan väga 20kg, på huvudet. Det är lika mycket som man får ha som mest i bagaget när man flyger. På landsbygden i Afrika använder man en fjärdedel av sin tid till att hämta vatten! Tänk dig att du, innan du går till skolan, måste gå omkring 1,5 timme för att hämta vatten och vatten är tungt!

13 Diskussion Vad kan vi göra? Här i Sverige behöver vi kanske inte spara på vattnet för att det ska räcka till. Däremot krävs det energi för att få fram rent vatten. Genom att spara vatten sparar vi alltså energi, som bidrar till klimatförändringen. Varmvattnet hemma kräver stora mängder energi och genom att spara på vattenåtgången i tvätt, dusch och disk kan vi bidra till att energi används till bättre saker. Sluta dricka flaskvatten! Dels är det gånger dyrare än kranvatten, dels är kranvattnet i Sverige av bättre kvalitet än flaskvattnet! Buteljerat vatten bidrog till lika mycket koldioxidutsläpp som mer än bilar i Sverige Det betyder klimatförändringar, som i sin tur betyder torrare väder på många håll. Fundera på vad du äter och varifrån maten kommer. En vegetarisk kost kräver liter vatten om dagen att odla, medan en köttbaserad kräver det dubbla. Skänk pengar. Vi i Sverige kan hjälpa till på olika sätt för att människor ska få rent vatten. Man kan säga att om vi ger 1 krona så är det egentligen 4 kronor. Vi tjänar inga 4 kronor på att skänka, men andra som får del av våra pengar kan göra det. Pengarna gör att människor blir mindre sjuka, att barnen kan gå mer i skolan, vuxna kan arbeta mer och dylikt. Utcheckning Ställ er i ring fundera tyst en minut på vad du ska göra för att vårda naturen och berätta sedan det för de andra.

14 7. En scout tar ansvar för sig själv och andra Pin En stopphand. Material - Aktivitet Ledaren väljer ut två eller tre scouter och berättar för dem att de ska agera motsträvigt i den kommande uppgiften och inte vilja hjälpa till. Låt inte de andra scouterna veta vad du givit för instruktioner! Nu till uppgiften: Alla scouterna ska tillsammans hoppa 1000 jämfotahopp. Alla behöver inte hoppa lika många, men sammanlagt ska 1000 bli hoppade. (Om patrullen består av färre än 10 scouter, räkna med ca 100 hopp/person.) Ledaren berättar En scout känner ansvar för sig själv och andra lyder den sjunde scoutlagen. Det kan ibland vara svårt när två intressen krockar. Om någon inte tar något ansvar i en scoutpatrull tvingas några andra ta extra mycket ansvar. Det är inte så snällt mot de som måste ta allt ansvar, men säkert har ni alla råkat ut för detta någon gång. Antingen har ni varit den som tvingats ta mer ansvar, eller den som smitit undan. Dessutom kan det finnas någon som av någon anledning inte kan ta lika mycket ansvar som de andra. Då är det viktigt att respektera det och hjälpa den scouten. Diskussion Hur kändes det när några i patrullen inte hjälpte till? Hur agerade ni andra scouter när några inte hjälpte till? Har du någon gång känt att du har behövt ta för mycket ansvar, för att någon annan har försökt komma undan? Eller har du själv försökt smita? Berätta! Utcheckning: Ställ er i en ring. Tänk ut en situation var där ni, under den resterande tiden av lägret, tänker ta extra ansvar. Det kan vara allt från matlagning till aktiviteter, att vara extra hjälpsam, eller något annat ni kommer på. Gå varvet runt och berätta för varandra vilken situation ni valde.

15 Scoutmetoden är en sak som gör scouting till scouting i hela världen. Vad man gör i olika länder kan skilja sig åt. Men om det görs enligt scoutmetoden och har målet att hjälpa barn/unga att utvecklas då är det scouting. Patrullsystemet Scoutlag och scoutlöfte Friluftsliv Learning by doing Stödjande och lyssnande ledarskap Symboliskt ramverk Lokalt och globalt samhällsengagemang

16

17 Fem UTVECKLINGSOMRÅDEN - för att få scouten att växa Ett målspår kan tillhöra mer än ett område, men detta är den naturliga kopplingen KROPPEN Fysiska utmaningar Ta hand om sin kropp Existens Egna värderingar Självinsikt och självkänsla Ledarskap Relationer SCOUTEN - i sin helhet Känsla för naturen Aktiv i samhället Aktiv i gruppen Förståelse för omvärlden Problemlösning Kritiskt tänkande Fantasi och kreativt uttryck

18 Fyra olika sätt att jobba med målspåren Aktiviteter Gör specifika aktiviteter för att uppnå vissa delmål. T ex: Skriv ett förslag till kommunfullmäktige för att jobba med Aktiv i samhället Arbetssätt Använd ett genomtänkt arbetssätt som hjälper scouterna att nå målet. Exempel: Låt scouterna leda varandra för att jobba med Ledarskap. Lite varje möte Ibland är det bra att inte fokusera ett helt scoutmöte på ett målspår, utan istället återkomma till det en kort stund varje gång. Exempel: Avsluta varje scoutmöte med en punkt i scoutlagen för att jobba med Existens. Fånga tillfället Lär er målspåren och ta vara på de tillfällen som dyker upp för att jobba med dem. Exempel: Stanna upp mötet då en konflikt uppstår. Ta chansen att diskutera hur scouterna vill vara mot varandra och hur konflikten kan lösas. Då jobbar ni med Relationer och Problemlösning.

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING UNGA SOM GÖR VÄRLDEN BÄTTRE Scouterna ger över 68 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Det innebär

Läs mer

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING UNGA SOM GÖR VÄ Scouterna ger över 70 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Det innebär att vi

Läs mer

För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting)

För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting) För nya ledare börjar resan på Ledarskapsön med landstigning på ön via Bryggan. Vilka utbildningar finns här? (Trygga möten och Leda scouting) Genom arbetet med Trygga Möten rustar Scouterna ledare för

Läs mer

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING

SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING SPÄNNING, GEMENSKAP OCH UTVECKLING 1 UNGA SOM GÖR VÄRLDEN BÄTTRE Scouterna ger över 65 000 barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer. Det

Läs mer

jamboree förbedelser för utmanarscouter, år För dig som är ny scout- eller spårarledare

jamboree förbedelser för utmanarscouter, år För dig som är ny scout- eller spårarledare jamboree förbedelser för För dig som är ny scout- eller spårarledare utmanarscouter, 15-18 år UTMANARNAS Kort om jamboree17 Sommaren 2017 samlas hela scoutrörelsen och många som ännu inte är scouter på

Läs mer

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna STARTA SCOUTKÅR Så här startar du en lokalförening i Scouterna 2016 Hej! Vad roligt att just du är nyfiken på Scouterna! I det här materialet hittar du information om vad Scouterna är och vilka möjligheter

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Antal år sedan senaste scoutledarutbildningen?

Antal år sedan senaste scoutledarutbildningen? Antal år sedan senaste scoutledarutbildningen? Villighet lägga ned tid på utbildning, (uppdelat på ålder) (uppdelat på ålder) Personer upp till 25 år kan i högre grad tänka sig att lägga 4-7 dagar på utbildning

Läs mer

Knivsta Scoutkår. Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012

Knivsta Scoutkår. Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012 Ungdoms- och föreningspolicy för Knivsta scoutkår Antagen vid kårstämman den 18 mars 2012 Inledning till vår policy Vår förenings värderingar bygger på scoutrörelsen synsätt och uppfattningar. Nedan finns

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Rapport från Gnugghelgen november 2016

Rapport från Gnugghelgen november 2016 Rapport från Gnugghelgen 11-12 november 2016 Plats: Tors scoutstuga på Björkö Deltagare: Daniel Sundqvist - Äventyrarledare Victoria Olofsson - Spårarledare Mikael Jedenby - Äventyrarledare Angelica Stenberg

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

Äventyren Förebilden ÄVENTYRET FÖREBILDEN

Äventyren Förebilden ÄVENTYRET FÖREBILDEN ÄVENTYRET FÖREBILDEN Förebilden handlar om att göra en heldagsaktivitet för yngre scouter, i det här exemplet har vi utgått från spårarscouter. För mer information om äventyret, finns det i sin helhet

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

De nya scouterna. Vår verksamhet bygger på den värdegrund som du hittar i scoutlagen, scoutlöftet och scoutmetoden. Scouterna gör unga redo för livet.

De nya scouterna. Vår verksamhet bygger på den värdegrund som du hittar i scoutlagen, scoutlöftet och scoutmetoden. Scouterna gör unga redo för livet. De nya scouterna 2006 enades våra fem scoutförbund om en gemensam strategi. Anledningen var en insikt om att scoutrörelsen i Sverige behövde ta gemensamma krafttag för att utvecklas positivt. Tillsammans

Läs mer

Verksamhetsplan för 2018

Verksamhetsplan för 2018 Verksamhetsplan för 2018 den 27 januari 2018 Verksamhetsplan för 2018 Innehåll Inledning 3 Ur Scouternas strategi 2015-2025 3 Scouterna utvecklas till förebilder 3 Vi överträffar scouternas förväntningar

Läs mer

Föräldramöte HT2018 Myrorna

Föräldramöte HT2018 Myrorna Föräldramöte HT2018 Myrorna Ledare på Myrorna Namn på ledare Funktion Linus Envall Avdelningsledare Marcus Wibrink Vice Avdelningsledare Desiree Wahren Stattin Ledare Frida Heimann Ledare Henrik Forsberg

Läs mer

Ledarutbildning INTRO

Ledarutbildning INTRO Ledarutbildning INTRO Ledarutbildning INTRO - 1 - Ledarutbildning INTRO Inledning Det här är instruktioner till dig som ska hålla Ledarutbildning INTRO. Målgrupp Nyfikna vuxna som vill lära sig grunderna

Läs mer

Äventyren Mötet ÄVENTYRET MÖTET

Äventyren Mötet ÄVENTYRET MÖTET ÄVENTYRET MÖTET Det här äventyret går ut på att scouterna träffar en annan ungdomsgrupp, med en annan livsåskådning eller verksamhet än de själva, och funderar på vad som är lika och olika. Mötesplaneringen

Läs mer

Tankar kring den pedagogiska grundsynen

Tankar kring den pedagogiska grundsynen Tankar kring den pedagogiska grundsynen Scoutprogrammet När det gäller de utvecklingsområdena så känner jag att de kommer in mer eller mindre i de ledarkurser vi kör. Vad som kommer att vara viktigt är

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV, INUTI OCH UTANPÅ Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna fundera kring sådant som finns inuti oss och påverkar vårt beteende,

Läs mer

RLU 2012 Utbildningspass

RLU 2012 Utbildningspass RLU 2012 Utbildningspass Lördag 28/1 Söndag 29/1 Pass 1 Pass 2 Pass 3 Pass 4 Pass 5 Pass 6 Pass 7 Utbildning 1,5 h 2,0 h 2,0 h 2,0 h 2,0 h 1,5 h 1,5 h Ledarutbildning BAS B1 B2 B5 B4 B3 Ledarutbildning

Läs mer

Äventyren Världen ÄVENTYRET VÄRLDEN. Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut.

Äventyren Världen ÄVENTYRET VÄRLDEN. Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut. ÄVENTYRET VÄRLDEN Det här äventyret handlar om att få kontakt med scouter i ett annat land och lära sig om hur deras liv ser ut. Scouterna ska arrangera en JOTI-helg med avdelningen. Patrullerna ska välja

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911

Verksamhetsplan 2015. TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911 Verksamhetsplan 2015 TRELLEBORGS SCOUTKÅR Gemenskap och friluftsliv sedan 1911 Verksamhetsplan Vi erbjuder barn och unga unika möjligheter till utveckling, äventyr och gemenskap. Vi vill att alla ska få

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

PATRULLTID & PYJAMASBÖN

PATRULLTID & PYJAMASBÖN PATRULLTID & PYJAMASBÖN Till dig ledare Det viktigaste under lägret är kanske samlingen i den lilla gruppen/patrull? Här finns möjligheten att varje morgonen och kväll på ett särskilt sätt se varandra,

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Säters Scoutkår. - Vi hjälper barn och ungdomar att bli redo för livet!

Säters Scoutkår. - Vi hjälper barn och ungdomar att bli redo för livet! Säters Scoutkår - Vi hjälper barn och ungdomar att bli redo för livet! Innehåll Välkommen! 3 Redo för livet 4 Avdelningar 5 Scoutmötet 6 Scoutåret 7 Praktisk information 8 Scoutkåren och miljön 9 Trygga

Läs mer

Studiehandledning till

Studiehandledning till Studieguide Studiehandledning till Glöd scouting på kristen grund Studieguiden är framtagen av equmenia och Studieförbundet Bilda för att scoutledare ska få hjälp att samtala och arbeta med innehållet

Läs mer

Workshopunderlag. En snabbstart i det förbundsgemensamma scoutprogrammet - 1 -

Workshopunderlag. En snabbstart i det förbundsgemensamma scoutprogrammet - 1 - Programworkshop Workshopunderlag En snabbstart i det förbundsgemensamma scoutprogrammet - 1 - Det här är ett underlag till dig som ska hålla workshop i det förbundsgemensamma scoutprogrammet. Se det som

Läs mer

Blå Tråd Äventyr Idéprogram för Hanekinds Äventyrare

Blå Tråd Äventyr Idéprogram för Hanekinds Äventyrare Blå Tråd Äventyr Idéprogram för Hanekinds Äventyrare 2012-01-17 Monica Svenselius Torbjörn Lundberg Henrik Lindståhl Det här dokumentet berättar om Hanekinds scoutkårs syn på scouting och vad vi ska syssla

Läs mer

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok.

Hjälps åt att skriva några rader om senaste scoutmötet i avdelningens loggbok. SCOUTMÖTET JAG SJÄLV OCH MINA SCOUTKOMPISAR Det är bra om du som ledare läser igenom detta innan mötet äger rum. Under dagens möte får scouterna tänka kring vad de själva och deras scoutkompisar är bra

Läs mer

Äventyren Scenen ÄVENTYRET SCENEN

Äventyren Scenen ÄVENTYRET SCENEN ÄVENTYRET SCENEN Äventyret Scenen handlar om att berätta om sina åsikter i teaterform. För mer information om projektet, finns äventyret beskrivet för äventyrare i Äventyrarnas handbok. Det här terminsprogrammet

Läs mer

I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen.

I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen. Spårare 8-9 år I Scouterna kan du uppleva äventyr i naturen, upptäcka nya sätt att lösa problem eller bara ha kul tillsammans medan vi utforskar världen. I Scouterna kan du hitta på nästan vad som helst,

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

KURSPASS LÖRDAG 14/9, FÖRMIDDAG

KURSPASS LÖRDAG 14/9, FÖRMIDDAG Program KURSPASS LÖRDAG 14/9, FÖRMIDDAG WORKSHOP OM SVÅRA SAMTAL I Scouterna jobbar vi med Trygga möten för att skapa en trygg och säker verksamhet. Ibland händer det dock saker som är svåra att hantera

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

(Observera att denna programpunkt endast riktar sig till för de som definierar sig som kille/man )

(Observera att denna programpunkt endast riktar sig till för de som definierar sig som kille/man ) Val av kurspass lördag 14/9 förmiddag Workshop om svåra samtal I Scouterna jobbar vi med Trygga möten för att skapa en trygg och säker verksamhet. Ibland händer det dock saker som är svåra att hantera

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt Avsluta Oavsett om det är en kort aktivitet eller en verksamhet som pågår under en längre tid så är det viktigt att regelbundet stämma av vad deltagarna tycker och koppla tillbaka till de syftet, mål och

Läs mer

Extramaterial till skola och förskola

Extramaterial till skola och förskola Extramaterial till skola och förskola Hej! För tredje året i rad lanserar vi Snällkalendern en julkalender med uppmaningar om att göra något snällt varje dag fram till julafton. Vi har tagit fram Snällkalendern

Läs mer

Å R S M Ö T E T

Å R S M Ö T E T Stadgar för Svenska Scoutrådet (Beslutade av Svenska Scoutrådets årsmöte 22 november 2003 och skall under 2004 godkännas av WAGGGS och WOSM) Kapitel 1 Inledning 1 Svenska Scoutrådet Svenska Scoutrådet

Läs mer

Ledarutbildning PATRULL

Ledarutbildning PATRULL Handledning för kursledare Scouterna Reviderad mars 2011 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 2... 3 2.1 Patrulledarens roll... 4 2.2 Friluftsteknik... 5 2.3 Scoutmetoden... 7 2.4 Patrullen... 9 2.5

Läs mer

Presentationsteknik Tips och råd

Presentationsteknik Tips och råd Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite? Fruit For Management FFM 2015 1 Är du nervös? Alla är nervösa inför ett framträdande Det som skiljer bu eller bä är hur man hanterar anspänningen

Läs mer

Äventyren Hajken ÄVENTYRET HAJKEN

Äventyren Hajken ÄVENTYRET HAJKEN ÄVENTYRET HAJKEN Det här äventyret går ut på att patrullen ska planera och genomföra en hajk. Hajken är ett självklart inslag i scouting och ett ord som väcker minnen. De flesta scouter åker på minst en

Läs mer

Märkestavla Upptäckare Termin: 1

Märkestavla Upptäckare Termin: 1 Termin: 1 Vägen Andra repmärket Andra repmärket är en fortsättning på det första repmärket. Genom att jobba med aktiviteter kopplade övar du dig i att lösa problem och hur du kan få nytta av rep till olika

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Scouternas vision är att skapa en bättre värld. Scouternas syfte är att göra unga redo för livet.

Scouternas vision är att skapa en bättre värld. Scouternas syfte är att göra unga redo för livet. Redo för livet Scouternas vision är att skapa en bättre värld. Scouternas syfte är att göra unga redo för livet. Scouterna gör unga redo Redo för naturen Redo för sjön Redo för livet Scoutmetoden Patrullsystemet

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Lägg upp på Snap LÄRARMATERIAL OKEJ?

Lägg upp på Snap LÄRARMATERIAL OKEJ? 3 Lägg upp på Snap Adam Bastian Film 3: Lägg upp på Snap Sociala medier är en självklar del av ungas vardag, och är därför viktigt att inkludera i samtal om relationer, sex och ömsesidighet. Ibland kan

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Scouternas program. Programförklaring

Scouternas program. Programförklaring Scouternas program Programförklaring 2Programförklaring Scouternas programförklaring Det här dokumentet är programförklaringen för scoutförbundens gemensamma program. Programförklaring är grunden för programmet

Läs mer

STARKARE TILLSAMMANS!

STARKARE TILLSAMMANS! Lokalt engagemang SCOUTERNAS VISION är unga som gör världen bättre. Det innebär bland annat att vi som scouter själva engagerar oss i vår omvärld. Det syns bland annat tydligt i scoutmetoden lokalt och

Läs mer

5 MINUTER. 3 minuter tänk på tre saker som du har gjort bra den senaste tiden (veckan, dagen etc).

5 MINUTER. 3 minuter tänk på tre saker som du har gjort bra den senaste tiden (veckan, dagen etc). 5 MINUTER Denna övning tränar självkännedom. Klocka Övningen passar framförallt för barn från 10år. Avsätt 5 minuter i slutet av en lektion. Mät tiden. 3 minuter tänk på tre saker som du har gjort bra

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INLEDNING INTERAKTION: SAMVERKAN, SAMSPEL ELLER ÖMSESIDIG PÅVERKAN? Vad betyder det att något är interaktivt? Det är lite av ett modeord och många vill använda det. Många gånger

Läs mer

jamboree förbedelser för roverscouter, år För dig som är ny scout- eller spårarledare

jamboree förbedelser för roverscouter, år För dig som är ny scout- eller spårarledare jamboree förbedelser för För dig som är ny scout- eller spårarledare roverscouter, 19-25 år Kort om jamboree17 Sommaren 2017 samlas hela scoutrörelsen och många som ännu inte är scouter på Jamboree17.

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att vara speciell. Varför är man speciell? Är det för att man inte gillar samma sorts kläder som andra i klassen eller är det för att man gillar

Läs mer

Är det några som inte känner varandra i gruppen är det bra att hitta ett sätt att presentera deltagarna. Här kommer några förslag:

Är det några som inte känner varandra i gruppen är det bra att hitta ett sätt att presentera deltagarna. Här kommer några förslag: Allmänna pedagogiska tips För dig som ska leda en grupp och söker inspiration eller variation följer här några tips som kan vara användbara för att börja ett möte eller utbildningstillfälle, värma upp

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 1. Hur uppfattar du kursen som helhet? Mycket värdefull 11 Ganska värdefull 1 Godtagbar 0 Ej godtagbar 0 Utan värde 0 Ange dina viktigaste motiv till markeringen

Läs mer

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren

Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Att be med barn Maria Furusand & Ann Lundgren Barn kan be! Men de måste ibland få veta att deras böner är lika viktiga som vuxna krusidullböner. När vi ber med barn, brukar vi sätta upp enkla böneregler.

Läs mer

OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS

OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS TIPS DIG SOM SKA KÖPA EN UTBILDNING 8 SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ 1 FORMULERA TYDLIGA MÅL Lägg energi på att beskriva vad du vill uppnå med kursen. På så sätt kan

Läs mer

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild

Det här står vi för. Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar 1 (7) Ur Elevers tankar i ord och bild Det här står vi för Kultur- och fritidsförvaltningens värderingar Ur Elevers tankar i ord och bild 1 (7) Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och

Läs mer

Beslutsunderlag: Programförklaring

Beslutsunderlag: Programförklaring Beslutsunderlag: Programförklaring Genom Färdplan för framtid tog utvecklingen av ett förbundsgemensamt program fart. 2007 inleddes arbetet av en projektgrupp och sedan dess har det hänt mycket i programutvecklingsprojektet.

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Det är aldrig efteråt. Lars Björklund & Hans Hartman. Samtalshandledning Hans Hartman Kerstin Selén1

Det är aldrig efteråt. Lars Björklund & Hans Hartman. Samtalshandledning Hans Hartman Kerstin Selén1 Det är aldrig efteråt Lars Björklund & Hans Hartman Samtalshandledning Hans Hartman Kerstin Selén1 Det är aldrig efteråt dikter och bilder för samtal om livet Samtalshandledningen vill ge inspiration och

Läs mer

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare!

Det finns en del tomma rutor där det är fritt fram att fylla på med egna idéer och upptäcker. Lycka till som utbildare! En liten verktygslåda med metoder för utbildaren Här nedan följer en liten övningsbank kring pedagogiska verktyg & metoder som ni bidragit till. Övningarna är indelade i följande kategorier: Presentationsövningar

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

Intro för nya utbildare. Riskhanteringskurs - Ett smakprov

Intro för nya utbildare. Riskhanteringskurs - Ett smakprov Intro för nya utbildare Är du ny som utbildare? På vår workshop får du inspiration och kunskap som gör dig redo för att börja utbilda! Elin Jungevi Fabian Östman En introduktion om vad utbildning handlar

Läs mer

Äventyren Miljön ÄVENTYRET MILJÖN

Äventyren Miljön ÄVENTYRET MILJÖN ÄVENTYRET MILJÖN Det här är ett exempelprojekt för äventyret Miljön och handlar helt enkelt om att göra en insats för miljön. Som ledare behöver du titta igenom projektbeskrivningen och avgöra hur mycket

Läs mer

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN

MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN MED LÄROPLANEN UTE OCH INNE I VÄXELVERKAN FORTBILDNING FÖR PEDAGOGER 2018 Norrtälje Naturcentrum erbjuder fortbildning på Färsna gård i Norrtälje gällande utomhuspedagogik och möjligheterna kring naturen

Läs mer

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack.

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. 1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. Utskick 1.0 Inleda med introduction. Endast handla om stunden under panikångesten. Skrika på hjälp. Måla. 1-5 Skådespelare. Visa smsa talen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 2012. Styrelsen har haft 9 möten under året, varav 1 var konstituerande efter årsmötet och 1 var via mail.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 2012. Styrelsen har haft 9 möten under året, varav 1 var konstituerande efter årsmötet och 1 var via mail. Säters scoutkår ansluten till Scouterna VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR TIDEN 2012 Styrelse Ordförande: Jörgen Erlandsson Vice ordförande: Edvin Premberg Sekreterare: Karolina Pallin Kassör: Lars Jungermann

Läs mer

Vi börjar med lära-känna-övningar och går sedan in på uttrycket Kamratskap. Vad betyder det för oss och vad är egentligen en riktigt bra kompis?

Vi börjar med lära-känna-övningar och går sedan in på uttrycket Kamratskap. Vad betyder det för oss och vad är egentligen en riktigt bra kompis? Lektionshandledning #152 1/6 (varav sida 3-6 är OH-bilder i Tema: Kamratskap & Teambuilding Ämne: Sv, So & Idrott/Hälsa Rekommenderad årskurs: 4-9 & Gymnasiet Lektionslängd: 60 min Material och förberedelser:

Läs mer

VÄXTKRAFT 14 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 7-9/11 2014 I SAMARBETE MED SENSUS. Lär dig spela ukulele steg 1. Kursledare: Gitten Abramsson

VÄXTKRAFT 14 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 7-9/11 2014 I SAMARBETE MED SENSUS. Lär dig spela ukulele steg 1. Kursledare: Gitten Abramsson VÄXTKRAFT 14 KURSHELG I SÖDERTÖRNS SCOUTDISTRIKT 7-9/11 2014 I SAMARBETE MED SENSUS Lär dig spela ukulele steg 1 Kursledare: Gitten Abramsson Materialkostnad: Ukulele finns för 295:- om du inte har egen.

Läs mer

Övningar FLER SKA FÅ UPPLEVA SCOUTING VI ÖVERTRÄFFAR SCOUTERNAS FÖRVÄNTNINGAR I VARJE MÖTE SCOUTERNA UTVECKLAS TILL FÖREBILDER

Övningar FLER SKA FÅ UPPLEVA SCOUTING VI ÖVERTRÄFFAR SCOUTERNAS FÖRVÄNTNINGAR I VARJE MÖTE SCOUTERNA UTVECKLAS TILL FÖREBILDER Övningar för att jobba med Scouternas strategi och vision Unga som gör världen bättre SCOUTERNA UTVECKLAS TILL FÖREBILDER VI ÖVERTRÄFFAR SCOUTERNAS FÖRVÄNTNINGAR I VARJE MÖTE FLER SKA FÅ UPPLEVA SCOUTING

Läs mer

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga.

Barnen får genom övningen känna att de spelar roll på förskolan, och att era gemensamma upplevelser är viktiga. TACK FÖR DIG SYFTE: Att få uppmärksamhet på ett sätt som fokuserar på person och inte prestation. Det här är en övning som passar utmärkt till att ha på fredagar efter en gemensam vecka, och som fungerar

Läs mer

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande.

Det här är en övning för de barn som har förmåga till visst abstrakt tänkande. ALLA SKA MED / FN-DAGEN SYFTE: Att ge förslag på lösningar, att lyssna på varandras förslag, att pröva olika lösningar och att samarbeta. Samt att knyta samman de processer som sker i det lilla med det

Läs mer

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Spelar roll? Författare: Camilla Jönsson Spelar roll? är en fristående fortsättning på boken Vem bryr sig? Här får vi lära känna förövaren, Sigge, han som mobbade och misshandlade. Nu har Sigge

Läs mer

IDÉ ACTION! Exempel på planering. Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se

IDÉ ACTION! Exempel på planering. Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se IDÉ ACTION! Exempel på planering Är du trött på att bara prata? Watch it! - Metoder för att GÖRA demokrati! watchitmalmolund.se Om workshopen Idé->Action! handlar om att uppleva känslan i kroppen av att

Läs mer

Välkommen! Än en gång, varmt välkommen till Säters Scoutkår! Vi är glada att ha just dig med!

Välkommen! Än en gång, varmt välkommen till Säters Scoutkår! Vi är glada att ha just dig med! Säters Scoutkår Innehåll Välkommen! 3 Redo för livet 4 Avdelningar 5 Scoutmötet 6 Scoutåret 7 Scoutdräkten 8 Praktisk information 9 Scoutkåren och miljön 10 Trygga möten 11 Scoutord 12 Engagera dig! 13

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

VILKEN MÅLSÄTTNING HAR DU SOM FÖRÄLDER FÖR DITT BARNS IDROTTANDE?

VILKEN MÅLSÄTTNING HAR DU SOM FÖRÄLDER FÖR DITT BARNS IDROTTANDE? DEN STÖDJANDE FÖRÄLDERN Du som förälder kommer finnas där för ditt barn oavsett om han lyckas eller misslyckas Vi ledare vill inte att du som förälder skall vara tyst En förälder blandar ofta ihop vägskylten

Läs mer

Värderingsövning -Var går gränsen?

Värderingsövning -Var går gränsen? OBS! jag har lånat grundidén till dessa övningar från flera ställen och sedan anpassat så att man kan använda dem på högstadieelever. Värderingsövning -Var går gränsen? Detta är en övning i att ta ställning

Läs mer

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013

Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 Utvärdering av Värdegrundsdag 2013 24 september 2013 Vad har varit bra under dagen? Tänkvärt - Kommunikation viktigt för att förebygga konflikter Givande dag, lugnt och bra tempo Håkan - Bra föreläsare,

Läs mer

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR

Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR Vad är Verdandi? utbildningsmaterial MEDLEMS- UTBILDNING FÖR BARN OCH UNGDOMAR 2 VAD ÄR VERDANDI? VAD ÄR VERDANDI? 3 TRÄFF 1 Medlemsutbildning för barn och ungdomar Detta är en version av förbundets medlemsutbildning

Läs mer

Utvärdering av föräldrakursen STRATEGI

Utvärdering av föräldrakursen STRATEGI Utvärdering av föräldrakursen STRATEGI Agneta Hellström Anna Backman 12-10-06 1 Utvärdering STRATEGI- kursen Utvärderingen har gjorts 2009 2011 vid ADHD-center i Stockholms läns landsting Sammanlagt har

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Antal svarande Fråga 1.1 I vilken grad har kursen som helhet gett dig: Ökad kunskap om ditt barns funktionshinder och hur det påverkar familjen n=203

Antal svarande Fråga 1.1 I vilken grad har kursen som helhet gett dig: Ökad kunskap om ditt barns funktionshinder och hur det påverkar familjen n=203 Antal svarande Fråga. I vilken grad har kursen som helhet gett dig: Ökad kunskap om ditt barns funktionshinder och hur det påverkar familjen n=23 9 9 8 79 Antal svarande 7 6 5 4 I mycket hög grad I hög

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt

Vad handlar boken om? Mål ur Lgr 11. Bort från dig Lärarmaterial. Författare: Tomas Dömstedt sidan 1 Författare: Tomas Dömstedt Vad handlar boken om? Lukas är orolig för att Jonna är på fest utan honom. Han skickar ett antal sms till henne men får bara ett enda svar. Lukas kan inte slappna av

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Se Tranströmer. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selén

Se Tranströmer. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selén Se Tranströmer Samtalshandledning för studiecirkeln Kerstin Selén Se Tranströmer dikter och bilder för samtal om dikt och liv Samtalshandledningen vill ge inspiration och idéer för det goda, fördjupande

Läs mer

Handledarguide. Tillsammans! Följ med på Wildas och Walters gruppäventyr.

Handledarguide. Tillsammans! Följ med på Wildas och Walters gruppäventyr. Handledarguide Tillsammans! Följ med på Wildas och Walters gruppäventyr. Inledning Vill du få barnen aktiva att själva lära och reflektera, vara involverade i planering och genomförande utifrån sina egna

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

Scouterna är unga som gör världen bättre! med grund i Scoutmetoden

Scouterna är unga som gör världen bättre! med grund i Scoutmetoden Scouterna är unga som gör världen bättre! Vi gör det genom att varje person som deltar i scoutverksamhet blir redo för livet, utvecklas till sin fulla potential och blir en aktiv världsförbättrare. Kraften

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra

Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida Leka med andra Innehåll: Sida 1 Presentation Sida 2-8 Förstå andras känslor Sida 9-17 Redo att lära Sida 18-21 Leka med andra Det här materialet är utformat av leg. logoped Julia Andersson för elever som behöver stöd

Läs mer