Idag samlas vi än en gång på gator och torg, i folkparker och i Folkets hus, för att fira arbetarrörelsen högtidsdag Första Maj.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Idag samlas vi än en gång på gator och torg, i folkparker och i Folkets hus, för att fira arbetarrörelsen högtidsdag Första Maj."

Transkript

1 Tal av LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson 1 maj 2013 i Örnsköldsvik. Det talade ordet gäller Kamrater, mötesdeltagare! Idag samlas vi än en gång på gator och torg, i folkparker och i Folkets hus, för att fira arbetarrörelsen högtidsdag Första Maj. I går utmanade vi mörkret med valborgseldar. Idag utmanar vi alla mörka krafter med våra röda fanor. Men från en del får vi höra att vi borde lämna våra röda fanor hemma. Att de är otidsenliga och att vi borde gömma undan dem. Mitt svar till dem är följande: Tro inte att vi överger våra röda fanor! Svensk arbetarrörelse bar de röda fanorna när vi tog striden för rätten att få organisera oss och rätten att få rösta. Vi bar dem när vi byggde folkhemmet och välfärdssamhället. Vi bär dem idag och vi ska bära dem när vi bygger framtiden Och vi bär dem inte bara här i Örnsköldsvik och på andra platser i vårt land. Vi demonstrerar idag över hela världen. För ända sedan arbetarna i Chicago år 1886 valde denna dag för att demonstrera för åtta timmars arbetsdag har den varit arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Här i Örnsköldsvik kan vi fira första maj i fred och frihet. Men så är det inte överallt. Tänk för ett ögonblick tanken att militär och polis skulle upplösa vårt möte här idag, med tårgas och batonger. Att vi som samlats här skulle arresteras, och kanske till och med riskera livet, för att vi uttrycker våra åsikter. Det är ingen fantasi. Så ser verkligheten ut i många länder. Låt mig berätta om en kollega till mig. Han hette Freddy Bermúdez. Den 9 december 2011 sköts han ihjäl utanför sin arbetsplats i Colombia.

2 Hans brott var att han var fackligt förtroendevald för livsmedelsarbetarna i sin hemregion. Det som hände Freddy Bermudez är inget undantag. Enbart under det året mördades 76 människor enbart för att de använde den mänskliga rätten att engagera sig fackligt. Till det kommer tusentals som fängslades, misshandlades eller förföljdes och trakasserades på andra sätt. Allt detta står att läsa i den rapport som varje år ges ut av vår fackliga international, IFS. Risken med sådana här siffror är att man känner sig nedslagen och maktlös. Har vi egentligen något att sätta emot? Men mitt svar är - jo, vi har något att sätta emot. Vi har vår internationella solidaritet. Vi har våra internationaler. Vi har vårt fackliga bistånd och vi har arbetarrörelsens internationella solidaritetsfond. Och vi vet att denna solidaritet är en kraft som faktiskt fungerar. IFS konstaterar till exempel i sin rapport att det trots allt, på många håll, blivit lite bättre eller åtminstone mindre dåligt. Uppgivenheten är vår främsta fiende sade Anna Lindh en gång. I år är det tio år sedan hon mördades. Anna Lindh hade rätt. Vi får aldrig ge upp. Därför samlar vi under årets förstamajmöten in pengar till hennes minnesfond. Till stöd för personer och organisationer som har modet att bekämpa fördomar, orättvisor och förtryck. Lägg gärna en slant i bössan du också. För, kamrater, vi ger aldrig upp! Vi ger aldrig upp vår kamp mot alla former av diktatur, förtryck och förföljelser! Vi ger aldrig upp vår dröm om alla människors frihet och hela världens fred. Vi demonstrerar här idag under parollen Jobb och framtidstro. Det är en paroll vi känner igen. Jobben är, och har alltid varit, vår främsta fackliga och politiska uppgift. Så var det när Per-Albin Hansson samlade landet kring 30-talets krispolitik. Så var det när vi tillsammans tog Sverige ur 90-talskrisen. Och så är det idag när sju års högerpolitik åter har kastat vårt land ut i massarbetslöshet.

3 Varför är detta då så viktigt? Jag läste nyligen ett väldigt bra svar på den frågan. Låt mig citera: Fler jobb betyder bättre ekonomi. Då kan vi höja kvalitén i sjukvården, omsorgen och skolan och minska de ökande klyftorna Det är smartare att lösa problemen tillsammans än att ställa yngre mot äldre, sjuka mot friska, män mot kvinnor och arbetslösas mot dem som har jobb. Sverige tjänar på rättvisa. Så inleds Möjligheternas Västernorrland, det framtidsprogram socialdemokraterna här i länet presenterat. Och bättre än så kan det väl inte sägas? Några tycker kanske att massarbetslöshet är ett starkt ord. Och det är det. Men det finns inget annat sätt att beskriva en situation när människor går arbetslösa. När långtidsarbetslösheten biter sig fast. När allt fler arbetslösa kastas ut ur a-kassan och hänvisas till socialbidrag eller till att förnedras i Fas 3 idag en av Sveriges största arbetsgivare. När nästan var femte ung kille eller tjej går utan arbete, trots att de inget hellre vill än att jobba. Här i Västernorrland är dessutom ungdomsarbetslösheten bland de högsta i landet. Över tretusen unga går utan arbete i länet, enligt arbetsförmedlingen. Allt fler ungdomars första kontakt med arbetslivet är alltså en stängd dörr. Där de får beskedet: Nej, vi vill inte ha dig. Vi behöver inte dig och din arbetslust. För första gången i modern tid riskerar Sverige att få en ungdomsgeneration som får det sämre än sina föräldrar. Då är det inte så konstigt att många unga idag väntar med att bilda familj. För om man inte kan se en långsiktigt trygg försörjning och kanske inte ens kan få en bostad, hur ska man då kunna ta ansvar för ett nytt liv? Och så länge stora grupper av unga människor är arbetslösa, eller bara erbjuds tidsbegränsade anställningar eller deltider, så länge är de också ekonomiskt otrygga. Regeringen har nu i flera år påstått att massarbetslösheten beror på finanskrisen. Och det är klart att läget på arbetsmarknaden har påverkats av den ekonomiska krisen. Men det är inte finanskrisen som har urholkat a-kassan. Det är inte finanskrisen som skurit ner den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen. Och det är inte finanskrisen som sänkt skatterna för lånade pengar. Det är den svenska regeringen.

4 När de inte skyller på finanskrisen påstår de att arbetslösheten beror på för mycket trygghet och på att människor inte söker jobb. Men problemet är inte att människor inte söker jobb. Problemet är att det finns för få jobb att söka. Och att alltför många saknar rätt utbildning för de jobb som finns och de jobb som kommer. Regeringens passivitet inför massarbetslösheten fortsätter i den vårproposition de presenterade för ett par veckor sedan. Trots hög arbetslöshet så är propositionen helt tom på insatser för jobb. Men det går inte att vänta. Sverige behöver en nystart för jobben! En bra grund för en sådan nystart lades vid den socialdemokratiska partikongressen i början av april. LO och Socialdemokraterna står nu tillsammans upp för en politik som sätter jobben främst. Sverige ska konkurrera med kunskap och kompetens - inte med sämre löner och anställningsvillkor. En av de första åtgärder en ny socialdemokratisk regering kommer att genomföra efter valet är att alla unga ska garanteras en utbildning, en praktikplats eller arbete att gå till, senast efter 90 dagars arbetslöshet, Det kanske viktigaste kongressbeslutet var att Sverige senast 2020 ska ha EUs lägsta arbetslöshet. Det är ett ambitiöst mål och våra motståndare har redan börjat håna det. Det går inte säger de, det är orealistiskt. Men det har de alltid sagt om de samhällsförändringar arbetarrörelsen genomfört. De har alltid haft fel. Och de har fel den här gången också. För vi vet att samhället går att förändra. Vi har gjort det förr och vi kan göra det igen, i facklig-politisk samverkan. Förra veckan presenterade LOs ekonomer ett tydligt förslag på hur vi kan skapa nya jobb och, till att börja med, få ner arbetslösheten med två procent. Mer pengar ska satsas på statliga investeringar i vägar och järnvägar. Bostadsbyggandet ska öka. Förslaget innehåller också höjd a-kassa, höjda barnbidrag och ökat stöd till kommuner och landsting för fler välfärdsjobb. Med en sådan offensiv stimulanspolitik kan vi redan nu byta väg, från massarbetslöshet till en politik för full sysselsättning. Vårt mål om full sysselsättning uttrycks ofta i siffror och nationalekonomiska termer. Och det är bra. Vi måste vara bättre än borgarna även på sånt.

5 Men vårt mål kan också uttryckas så här: på morgonen ska du stiga upp och gå till jobbet. Någon efterfrågar din kunskap. Du är sedd och behövd. För så länge en enda människa behöver vakna på morgonen, vinka av barnen till skolan, ropa hej då till sin sambo och sedan ensam bli sittandes kvar vid köksbordet, så behöver vi göra mer för att bekämpa arbetslösheten! Men då krävs en politik som inte sätter sänkt skatt före investeringar i jobb och framtidstro. Då krävs en politisk vilja att bygga ett samhälle där alla behövs. Då krävs en ny regering. Mitt under den värsta jobbkrisen på årtionden så utkämpar nu svensk fackföreningsrörelse en hård och viktig avtalsrörelse. Som alltid i tider av arbetslöshet möter vi en arbetsgivarsida som hoppas att vi ska vika ner oss. Som hoppas att arbetslösheten och konkurrensen om jobben ska få oss att sänka våra krav. Nu, när vi inte har gjort det, så möts vi istället av hårda attacker från arbetsgivarna. Svenskt Näringslivs VD Urban Bäckström är till och med ännu argare än han brukar vara. Och det vill inte säga lite för han är arg för det mesta. De säger att LO-förbundens krav hotar svensk ekonomi. Men det har de alltid sagt. Det är världens äldsta arbetsgivarargument. Och det är inte sant den här gången heller. Vad är det då vi slåss för i avtalsrörelsen? Samtliga LOs förbund är eniga om att de som tjänar minst ska få lite mer än andra. Det betyder att kostnadsökningarna på deras områden ska bli högre än industrinormen 6,8 procent under en treårsperiod. Det är krav som ligger väl inom ramen för det samhällsekonomiska utrymmet och de är helt nödvändiga om vi ska få en rättvis arbetsmarknad. Industrins lönenorm är viktig. Men den betyder inte att en exakt procentsats intill minsta decimal ska ristas in i sten och gälla alla. En stark nationell konkurrenskraft måste kunna kombineras med mer rättvisa och jämställda löner. Flera avtal har redan tecknats. Nu i helgen lyckades Kommunal få ett avtal som ger minst 1700 kr i löneökning under en treårsperiod, en minimering av de obetalda håltimmarna och stora förbättringar av villkoren för visstidsanställda.

6 Som alltid handlar resultaten i de olika avtalen om en kompromiss. Men de förbund som har tecknat avtal har lyckats med några mycket viktiga saker. Avtalen har skapat goda förutsättningar för reallöneökningar under kommande tre år. De som tjänar under kronor har fått högre krontalshöjningar, vilket betyder att de i procent får lite mer än andra. Vi har dessutom fått ett avtal om föräldraförsäkring för privatanställda LO medlemmar som innebär ett litet men viktigt steg mot ett mer jämställt arbetsliv. Men avtalsrörelsen är inte slut. Långt därifrån. Kampen för rättvisa och jämställda löner fortsätter. LO-förbundens medlemmar kräver inte, som storbolagens direktörer, miljoner i lönehöjningar. De kräver uppskattning för det arbete de utför. De kräver den lön de är värda. Och det, kamrater, det ska vi se till att de får! Avtalsrörelsen är det tillfälle då vi tar strid för våra kollektivavtal. Kollektivavtalen föddes ur ett löfte mellan löntagare. Ett löfte om att vi inte ska arbeta till lägre löner och sämre villkor än dem vi kommer överens om. Ingen ska tvingas att sälja sitt arbete billigare än det står i avtalet. Kollektivavtalen är alltså löntagarnas skydd mot arbetsgivarens godtycke. De garanterar våra pensioner, semesterersättning och annat som man inte alltid tänker på och inte heller ska behöva tänka på som löntagare. Seriösa arbetsgivare tycker att det är bra med kollektivavtal. De vet att de slipper osund konkurrens där andra försöker tvinga bort dem från marknaden med lägre löner och sämre villkor för sina anställda. Men det finns arbetsgivare och andra krafter som vill rasera den svenska modellen med starka kollektivavtal. Som vill sänka löner och försämra de rättigheter som löntagarna kämpat till sig. Den borgerliga regeringen säger sig dock stå upp för kollektivavtalen. Det låter ju bra. Men kan vi lita på dem? På moderaternas förra stämma sammanfattades deras taktik av en av deras delegater i media. Det är dumt att sparka på getingbon sa han.

7 Moderaterna har alltså insett att de inte vinner på att gå till öppet frontalangrepp på världens starkaste fackföreningsrörelse. Därför har de valt att försöka försvaga oss på andra sätt istället. Genom att göra det dyrare att vara med i facket, dyrare att vara med i a-kassan och se till att man får ut mindre ersättning hoppas de få solidariteten mellan löntagare att minska. Och solidariteten är arbetarrörelsens livsluft. De vet de lika väl som vi. Därför tar vi strid, på arbetsmarknaden och i politiken. Mot arbetsgivarnas försök att öka de orättvisa löneskillnaderna. Mot den borgerliga regeringens försök att undergräva solidariteten. För den solidaritet som hållit oss samman inom arbetarrörelsen i över hundra år. För rättvisa löner och justa villkor på arbetsmarknaden. Kamrater. Arbetarrörelsens värderingar kan beskrivas på många olika sätt. Det har till och med skrivits lärda doktorsavhandlingar om saken. Men egentligen är det ganska enkelt. Vi vill ha ett samhälle där alla har rätt till ett arbete. Vi vill ha ett samhälle där arbetet är en källa till glädje, inte till stress, sjukdom och skador. Vi vill ha ett samhälle där det inte är plånbokens storlek som avgör vilken vård du får när du blir sjuk, eller vilken omsorg dina barn eller dina gamla föräldrar har rätt till. Den tidigare LO-ordföranden Arne Geijer sade så här i ett tal på sextiotalet: "Varje välutvecklat industriland med en snabbt ökande produktion måste ägna stor kraft åt fördelningsfrågorna, i annat fall finns det större risker än någonsin att vi kommer att skapa historiens kanske hemskaste klassamhälle." Regeringen ser dock inte ökade klyftor som ett problem. Tvärtom. Därför har de skapat ett Sverige som drar isär. Ett Sverige där klyftorna ökat. Klyftorna mellan sjuk och frisk. Mellan hög- och lågavlönad. Mellan man och kvinna. Mellan infödd och invandrad. Och mellan Sveriges olika delar.

8 År 1980 tjänade makteliten i Sverige fem gånger så mycket som en industriarbetare. Idag tjänar näringslivets direktörer 46 gånger så mycket som en industriarbetare. De växande ekonomiska klyftorna är inte bara ett bekymmer för att en del kan ha 46 gånger så dyra bilar eller 46 gånger så stora hus. Det är inte bra för ett samhälle om några få procent kapar åt sig allt mer åt sig själva medan alla andra lämnas åt sidan. Det leder inte Sverige åt rätt håll. Den högerpolitik som nu förs utmanar hela tanken om människors lika värde och rätt. Om den får fortsätta så får vi ett Sverige som fortsätter att slitas isär mer och mer. Till slut har högern genomfört hela det systemskifte det inte längre vill tala högt om. Kamrater, ett sådant Sverige vill vi inte ha! Vi vill föra Sverige åt ett annat håll. Mot ett samhälle där klyftorna mellan människor minskar, inte ökar! Mot ett land där man kan försörja sig på sin inkomst. Mot ett arbetsliv där alla har rätt att vara med på sina villkor. Mötesdeltagare! Om mindre än ett och ett halvt år är det val igen. Men om vi ska lyckas få den nystart för jobb och framtidstro Sverige behöver måste vi börja redan nu. Jag tror att vi tillsammans kommer att klara det. Men det hänger på oss. Vi måste prata om våra värderingar och vår politik, med grannar, vänner och arbetskamrater. För när det börjar pratas i busskurer, tvättstugor och runt fikabord om kampen mot arbetslösheten, om hur viktigt det är med solidarisk välfärd, arbetsrätt och kollektivavtal, då stärks arbetarrörelsen. Vi ska bära fram de gemensamma drömmarna om ett bättre samhälle, en politisk idé som bygger på att vi har råd med varandra, ett land där vi faktiskt investerar i varandra för att växa tillsammans, och där vi ser på varandra som medmänniskor, inte konkurrenter. Då handlar det om värderingar. Då handlar det om det vackraste ordet av dem alla, om solidaritet. Låt mig därför avsluta mitt tal denna första maj med att citera en klok före detta svetsare vid Hägglund & Söner här i Örnsköldsvik. Han heter Stefan Löfven och han ska bli Sveriges nästa statsminister. Så här sade han vid senaste LO-kongressen:

9 Det är inte ödet som styr, det är faktiskt vi själva som styr vår egen framtid. Utvecklingen ligger i våra egna händer, genom politik, genom fackligt arbete både i Sverige och i världen. Vi tror på, och vi vet om, politikens otroliga möjligheter. Så, mötesdeltagare, nu hänger det på oss! Det hänger på oss om vi blir många som deltar i valarbetet! Det hänger på oss att vi blir många som tar diskussionen med våra arbetskamrater. Det hänger på oss att övertyga så många som möjligt om att de ska utnyttja sin rösträtt. Och rösta för en socialdemokratisk regering med Stefan Löfven som statsminister! Tack ska ni ha!

Temperaturen stiger både i luften och i politiken. Ljuset kommer tillbaka. Vi känner hopp och förväntan.

Temperaturen stiger både i luften och i politiken. Ljuset kommer tillbaka. Vi känner hopp och förväntan. Tal av LOs andre vice ordförande Ingela Edlund Första Maj 2013 i Härnösand. Det talade ordet gäller Kamrater, mötesdeltagare. Visst är det nåt speciellt med Första Maj! Temperaturen stiger både i luften

Läs mer

Men borgerliga politiker och ledarskribenter säger att våra röda fanor är otidsenliga. Att första maj inte behövs.

Men borgerliga politiker och ledarskribenter säger att våra röda fanor är otidsenliga. Att första maj inte behövs. 1 Det talade ordet gäller! Tal av Leif Håkansson 1 Maj i Tierp 2006 Kamrater. Mötesdeltagare. I dag firar vi återigen arbetarrörelsens stora högtidsdag första maj! Vi samlas åter under våra röda fanor

Läs mer

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric Nu drar vi igång! Så kan löntagarna vinna valet 2006 Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Maria Lindberg, medlem i Handels. I undersökningen Valet är ditt har 30 032 medlemmar deltagit och

Läs mer

Tal av LOs avtalssekreterare Erland Olauson Första maj 2007 Linköping Det talade ordet gäller! Hur känns det att fira första maj?

Tal av LOs avtalssekreterare Erland Olauson Första maj 2007 Linköping Det talade ordet gäller! Hur känns det att fira första maj? Tal av LOs avtalssekreterare Erland Olauson Första maj 2007 Linköping Det talade ordet gäller! 1 Mötesdeltagare, Hur känns det att fira första maj? Känner du dig lite mer dämpad än vanligt? Ett halvår

Läs mer

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik?

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför politik Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför att din chef gör det. Arbetsgivarna har ett tätt samarbete med de borgerliga partierna för att få lagar och beslut som gynnar dem.

Läs mer

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik?

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför politik Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? För att din chef gör det. Arbetsgivarna har ett tätt samarbete med de borgerliga partierna för att få lagar och beslut som gynnar dem. Av samma

Läs mer

LOs politiska plattform inför valet 2014

LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 Sveriges löntagare behöver en ny politik och en ny regering. Arbetslösheten är idag högre än vid regeringsskiftet 2006.

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Att bli medlem i Handels en bra affär! Medlemskap i facket är fortfarande en självklarhet samtidigt finns det undersökningar

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Vi har inte råd med en borgerlig regering

Vi har inte råd med en borgerlig regering Vi har inte råd med en borgerlig regering En granskning av vad moderaternas politik kostar löntagare efter valet 2006 1 2 Vi har inte råd med en borgerlig regering! Plötsligt var allt som förändrat. Åtminstone

Läs mer

Vårt samhälle. Kongress 2014. Var med och påverka ditt framtida arbetsliv!

Vårt samhälle. Kongress 2014. Var med och påverka ditt framtida arbetsliv! 1 Vårt samhälle Kongress 2014 2 Var med och påverka ditt framtida arbetsliv! Kollektivtrafik. Barnomsorg. Utbildning i livets olika faser. Sjukvård. Föräldraförsäkring. Arbetsförmedling och arbetslöshetsförsäkring.

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

A-kassan är till för dig som har arbete

A-kassan är till för dig som har arbete A-kassan är till för dig som har arbete Illustration: Robert Nyberg. Trygga vågar Trygga människor vågar. Vågar ställa om och pröva nya banor. Samhällets sätt att tillverka varor och erbjuda tjänster förändras

Läs mer

Landsorganisationen i Sverige 2013

Landsorganisationen i Sverige 2013 Integrationspolicy Landsorganisationen i Sverige 2013 Foto: Lars Forsstedt Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet, Stockholm 2013 isbn 978-91-566-2907-5 lo 13.12

Läs mer

Vi vill bygga framtiden

Vi vill bygga framtiden å p n e k fi y N? Socia a n r e t a r ldemok Vi vill bygga framtiden Politiken måste alltid blicka framåt. Den måste alltid handla om framtiden, om det samhälle vi vill skapa imorgon, inte om det vi redan

Läs mer

Kamrater Mötesdeltagare!

Kamrater Mötesdeltagare! 2014-05-01 Christer Engelhardt Kamrater Mötesdeltagare! Varmt välkomna till supervalårets första majfirande här i Bingebyparken och jag vill rikta ett varmt tack till Gråbo- Bingeby Socialdemokratiska

Läs mer

Det talade ordet gäller. Mötesdeltagare, kamrater!

Det talade ordet gäller. Mötesdeltagare, kamrater! Det talade ordet gäller. Mötesdeltagare, kamrater! Först och främst, tack för att jag har fått komma hit till Malå idag. Det är väldigt roligt att vara här, tillbaka till den plats dit jag gjorde min första

Läs mer

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Anförande debatt 16 mars Inlägg 1: I dag går över 4 700 000 människor i Sverige till jobbet. För någon timme sedan satte sig ett

Läs mer

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor.

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. Därför EU Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. 2 Ett EU för oss EU kan kännas krångligt och långt borta, men är mer tydligt och nära än du

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015 Övriga handlingar SSU:s 38:e förbundskongress 2015 1 2 Uttalanden Jämlik framtid Det är det jämlika samhället som vi människor blir fria att forma våra liv utan att vår bakgrund bestämmer förutsättningarna.

Läs mer

Små barn har stort behov av omsorg

Små barn har stort behov av omsorg Små barn har stort behov av omsorg Den svenska förskolan byggs upp Sverige var ett av de första länderna i Europa med offentligt finansierad barnomsorg. Sedan 1970-talet har antalet inskrivna barn i daghem/förskola

Läs mer

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056 Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se 2 Avtalet är befrielse Kollektivavtalet handlar om löner, arbetstider och ersättningar. Men

Läs mer

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 Samordnade förbundsförhandlingar LOs stadgar innehåller sedan kongressen 2008 tre former för samverkan mellan medlemsförbunden i en avtalsrörelse gemensamma förhandlingar,

Läs mer

Den orättvisa sjukförsäkringen

Den orättvisa sjukförsäkringen Den orättvisa sjukförsäkringen Orättvis sjukförsäkring Den borgerliga regeringens kalla politik drar oss ned mot den absoluta nollpunkten. I snabb takt har de genomfört omfattande förändringar i den allmänna

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka.

Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka. Tal, Livs kongress 2013-06-04 12 min Tack! Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka. Jag vill gratulera till en lyckad kongress. Ett uttalande från er som har spridits på nätet

Läs mer

Vi vill investera i Sverige

Vi vill investera i Sverige Vi vill investera i Sverige Karl-Petter Thorwaldsson LOs ordförande Tobias Baudin LOs förste vice ordförande Ingela Edlund LOs andre vice ordförande Torbjörn Johansson LOs avtalssekreterare Dags att investera

Läs mer

Jobben först investera i våra unga!

Jobben först investera i våra unga! Jobben först investera i våra unga! Ofta får man höra att dagens ungdom är slö, slapp och likgiltig. Det snacket har jag aldrig trott på. Jag tror på den svenska ungdomens vilja till gemenskap och personliga

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

Strax dags för jobb. Om anställning och facket

Strax dags för jobb. Om anställning och facket Strax dags för jobb Om anställning och facket IF Metall din Har du eller utbildar du dig till arbete inom industrin är IF Metall din fackförening. Du och alla andra medlemmar ska behandlas rättvist och

Läs mer

Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker!

Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Valets vik tigaste fr ågor Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Landsorganisationen i Sverige 2006 Omslagsfoto: Stefan Bohlin Grafisk form: LO Original: MacGunnar

Läs mer

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten!

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobbkommissionen Socialdemokraterna i Sörmland SSU i Sörmland Sverige står inför den värsta jobbkrisen på decennier. Hårdast drabbas de som redan

Läs mer

En stark a-kassa för trygghet i förändringen

En stark a-kassa för trygghet i förändringen En stark a-kassa för trygghet i förändringen En stark a-kassa för trygghet i förändringen När den moderatledda regeringen tillträde hösten 2006 inledde man med att snabbt försvaga arbetslöshetsförsäkringen.

Läs mer

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Kronoberg Växjö 2011-11-17 Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Socialdemokraterna i Kronoberg Liedbergsgatan 31 352 32 Växjö T: 0470-711 772 F: 0470-711 782 www.socialdemokraterna.se/kronoberg Ojämn arbetsmarknad

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land.

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Sverige är ett rikt land Trots det lever över 220 000 barn i fattigdom. Det beror ofta på att deras föräldrar saknar jobb eller arbetar deltid mot

Läs mer

VAD ÄR VIKTIGAST NÄR DET GÄLLER ARBETE?

VAD ÄR VIKTIGAST NÄR DET GÄLLER ARBETE? ARBETSLIV VAD ÄR VIKTIGAST NÄR DET GÄLLER ARBETE? 1. Vilka yrken ska ha hög respektive låg lön enligt dig? 2. Vilken funktion har lönen förutom som inkomst? 3. Vad tror du är den främsta orsaken till att

Läs mer

Vad är fackföreningens uppgift? Samla och organisera människor! Varför? Vi blir starkare!

Vad är fackföreningens uppgift? Samla och organisera människor! Varför? Vi blir starkare! IDÉN!? Vad är fackföreningens uppgift? Samla och organisera människor! Varför? Vi blir starkare! Hur gör vi detta? Att organisera oss för att bli starkare är en idé! En idé som är långt mycket äldre än

Läs mer

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa Ett rött Europa för jobb och rättvisa 2 Fotografer: Nils Sjöstedt sid 1, Bea Tigerhielm sid 5, 9, 11, Jonas Lundborg sid 7, Lars-Örjan Josefsson sid 13 och Jeanette Larsson sid 15. Ett rött Europa för

Läs mer

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN Dags för ett feministiskt systemskifte i välfärden Det drar en feministisk våg över Sverige. Den feministiska rörelsen är starkare än på mycket länge

Läs mer

Uppdraget - att värna det fackliga löftet. (kopieupplaga)

Uppdraget - att värna det fackliga löftet. (kopieupplaga) Uppdraget - att värna det fackliga löftet (kopieupplaga) LO För mer läsning beställ boken: Löftet löntagarna och makten på arbetets marknad från Bilda Distribution i Stockholm, telefon 08-709 05 00, e-post

Läs mer

Människovärde. Inte marknadsvärde. rödaste röst. Välj Göteborgs

Människovärde. Inte marknadsvärde. rödaste röst. Välj Göteborgs Människovärde Inte marknadsvärde Välj Göteborgs rödaste röst Vi är det antikapital INGET AV DE PARTIER som sitter i Göteborgs kommunfullmäktige ser någon framtid utan kapitalism. De tror att samhällelig

Läs mer

Lönesänkarpartiet moderaterna

Lönesänkarpartiet moderaterna Lönesänkarpartiet moderaterna En granskning av moderaternas politik för otrygga jobb -Byggnads agerande är en skamfläck för hela LO. Här har ett skolbygge upphandlats enligt alla konstens regler. Fredrik

Läs mer

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014 KONGRESSBLADET 13 juni 2014 Sveriges näste statsminister besökte kongressen Under fredagseftermiddagen kom Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till Byggnads kongress. Han talade om arbetsrätt

Läs mer

Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna. arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då

Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna. arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då människor från alla världens hörn samlas för att demonstrera

Läs mer

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 8-12 APRIL 2017 VALKRETS 2

KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 8-12 APRIL 2017 VALKRETS 2 KANDIDATER TILL PARTIKONGRESSEN DEN 8-12 APRIL 2017 VALKRETS 2 INFORMATION Den 8 till 12 april har Socialdemokraterna sin 39:e partikongress. Denna genomförs på Svenska mässan i Göteborg. Till kongressen

Läs mer

Fler jobb, schyssta villkor och mindre klimatpåverkan i EU och i Sverige. Socialdemokraternas EU-valplan 2014

Fler jobb, schyssta villkor och mindre klimatpåverkan i EU och i Sverige. Socialdemokraternas EU-valplan 2014 Fler jobb, schyssta villkor och mindre klimatpåverkan i EU och i Sverige Socialdemokraternas EU-valplan 2014 Valet är avgörande: Socialdemokraterna kan bli största parlamentsgrupp i EU Mandatfördelning

Läs mer

Idag samlas vi ännu en gång för att tillsammans fira Första Maj - arbetarrörelsens internationella högtidsdag.

Idag samlas vi ännu en gång för att tillsammans fira Första Maj - arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Tal av Leif Håkansson i Köping 1 Maj 2007 Kamrater! Mötesdeltagare! Idag samlas vi ännu en gång för att tillsammans fira Första Maj - arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Det har vi gjort i 120

Läs mer

Värnen mot marknaden

Värnen mot marknaden Ett starkt anställningsskydd Lagen om anställningsskydd reglerar när en arbetsgivare får säga upp en anställning. Vid arbetsbrist gäller turordning sist in först ut och lagen ger rätt till återanställning.

Läs mer

På väg ut i arbetslivet

På väg ut i arbetslivet På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att din arbetsmiljö är säker. Ditt ansvar är att göra jobbet och följa de regler som finns på arbetsplatsen. Men det finns många

Läs mer

Facklig introduktion. du, facket och kollektivavtalet

Facklig introduktion. du, facket och kollektivavtalet Facklig introduktion du, facket och kollektivavtalet Landsorganisationen i Sverige 2010 Illustrationer: Pontus Fürst, Pipistrello AB Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet,

Läs mer

Välfärd är trygghet. Varje dag, dygnet runt. Facklig information från Kommunal

Välfärd är trygghet. Varje dag, dygnet runt. Facklig information från Kommunal Välfärd är trygghet Varje dag, dygnet runt Facklig information från Kommunal När vi investerar i välfärden investerar vi i ett tryggare Sverige Vi i Kommunal är ryggraden i välfärden vi är där och skapar

Läs mer

Framtidskontraktet. Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020

Framtidskontraktet. Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020 Framtidskontraktet Sverige skall ha lägst arbetslöshet i EU 2020 Sverige är ett bra land och Lysekil är en bra kommun. Det är aldrig fel att ha höga ambitioner. Felet ligger i förankringen i den verklighet

Läs mer

Ett Norrköping för alla inte bara några få

Ett Norrköping för alla inte bara några få Ett Norrköping för alla inte bara några få Vänsterpartiet Norrköping Valfrågor 2018 Norrköping behöver jämlikhet Sverige och Norrköping är rikare än någonsin tidigare. Ändå säger de flesta politiker att

Läs mer

Anförande budgetdebatt i kommunfullmäktige

Anförande budgetdebatt i kommunfullmäktige Socialdemokraterna i Landskrona Landskrona 2010-06-21 [Det talade ordet gäller] Anförande budgetdebatt i kommunfullmäktige Möjligheternas Landskrona bygger vi tillsammans Dagens budgetdebatt är den sista

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen

Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen Till dig som jobbar inom spårtrafikbranschen Vi står aldrig still Med dig blir vi ännu starkare Vi är många medlemmmar och vi är en kraftfull motpart gentemot arbetsgivarna inom spårtrafikbranschen. Men

Läs mer

Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet. Maja, medlem i Handels

Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet. Maja, medlem i Handels Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet Maja, medlem i Handels På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att

Läs mer

Vem vinner på en bra arbetsmiljö?

Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Illustration: Robert Nyberg. Är arbetsmiljö viktigt? Vilka är de viktigaste fackliga områdena? Är det anställningstrygghet och uppenbara plånboksfrågor om lön och skydd

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö arbetarekommuner 5 ombud skall väljas i valkretsen. Presentation av de 16 kandidater som kandiderar i valkrets

Läs mer

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Innehåll Vanliga ord 6 Heltidsarbete som norm 8 Håll utkik! I materialet hittar du några symboler. Dessa är framtagna för

Läs mer

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter JOBBA! En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter 23 sidor som ger dig bättre koll på ditt jobb och på oss 05 välkommen till ditt arbetsliv! Om att jobba och varför vi ger dig den här broschyren.

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

DU AVGÖR EFFEKTEN. Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med.

DU AVGÖR EFFEKTEN. Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med. DU AVGÖR EFFEKTEN Fackets styrka påverkas av vad du bidrar med. " 2 Min kompetens garanterar din säkerhet. Jag är stolt över mina yrkeskunskaper och vill ha bra betalt för dem. ENSAM ELLER GEMENSAMT Det

Läs mer

Ett askmoln, översvämningar, jordbävningar och en tsunami påminde oss om att naturens krafter är starka.

Ett askmoln, översvämningar, jordbävningar och en tsunami påminde oss om att naturens krafter är starka. Kamrater och mötesdeltagare När vi idag samlas under parollen Jämlikhet och utveckling har det gått ett år sedan vi sist möttes för att fira första maj. Då kämpade vi för att vinna valet. Så blev det inte.

Läs mer

Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa

Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa 1 INNEHÅLL Ordlista... 3 När du har ett jobb... 4 Intervju med Samir... 5 Om du förlorar ett jobb... 6 7 Intervju med Anna... 8 Första

Läs mer

Unga arbetstagares möte

Unga arbetstagares möte Unga arbetstagares möte Durban, Sydafrika lördag 24 november 2012 I folkets intresse: ett ungdomsperspektiv STÖDINFORMATION 0 I folkets intresse: ett ungdomsperspektiv Unga människor är en av samhällets

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

Lättare för unga att få jobb

Lättare för unga att få jobb Socialdemokraterna Skara 2010-09-08 Lättare för unga att få jobb - Ett vallöfte från Socialdemokraterna i Skara Innehållsförteckning I Skara ska alla unga erbjudas jobb eller utbildning... 3 2 miljoner

Läs mer

Jag vill börja med att säga att jag är oerhört stolt och hedrad över att få vara här med er på Gotland idag och tala på 1:a maj.

Jag vill börja med att säga att jag är oerhört stolt och hedrad över att få vara här med er på Gotland idag och tala på 1:a maj. Tal 1 maj Inledning Mötesdeltagare, kamrater Jag vill börja med att säga att jag är oerhört stolt och hedrad över att få vara här med er på Gotland idag och tala på 1:a maj. Ja, jag vet att många tal börjar

Läs mer

En fullmatad rapport

En fullmatad rapport En fullmatad rapport Kapitel 1 förklarar framväxten av kollektivavtalsmodellen. Vad är det som gör arbetets marknad unik? Vilka är kollektivavtalens förutsättningar? Kapitel 2 handlar om löner och avtal.

Läs mer

Den svenska byggindustrin är något att vara stolt över. Kvalitén är hög, byggarna kompetenta och trivseln på topp. Men svartarbete och oseriösa

Den svenska byggindustrin är något att vara stolt över. Kvalitén är hög, byggarna kompetenta och trivseln på topp. Men svartarbete och oseriösa Den svenska byggindustrin är något att vara stolt över. Kvalitén är hög, byggarna kompetenta och trivseln på topp. Men svartarbete och oseriösa aktörer solkar ner vårt rykte och förstör för de hederliga

Läs mer

En föräldraförsäkring delad i tre lika stora delar - Varför? Ett OH-material LOs Välfärdsprojekt Mars 2006

En föräldraförsäkring delad i tre lika stora delar - Varför? Ett OH-material LOs Välfärdsprojekt Mars 2006 En föräldraförsäkring delad i tre lika stora delar - Varför? Ett OH-material LOs Välfärdsprojekt Mars 2006 1 Arbetsliv och familjeliv två sammanflätade delar Val hemma påverkar ställning i arbetslivet

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren

Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren Val 2014 Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren För dig som valarbetare 2 (5) Valstrategin Vår berättelse kan vara bra att använda som en plattform till de samtal som genomförs vid dörren. Väck intresse:

Läs mer

2000. Alla behövs stoppa rasismen 1 maj Alla behövs 1 maj Tillsammans mot klyftor och egoism.

2000. Alla behövs stoppa rasismen 1 maj Alla behövs 1 maj Tillsammans mot klyftor och egoism. 2000. Alla behövs stoppa rasismen 1 maj 2000. 2001. Alla behövs 1 maj 2001. 2002. Tillsammans mot klyftor och egoism. 2003. Tid tillsammans 1 maj 2003. 2004. Anna Lindh 1 maj 2004. 1 2005. Trygghet och

Läs mer

1. Varselvågen i Kalmar län

1. Varselvågen i Kalmar län 1. Varselvågen i Kalmar län -Så drabbade varselvågen Kalmar län Januari 2013 Innehåll Inledning... 2 Varselvågen augusti - december 2012... 3 Varselsituationen i Kalmar län i ett 8-års perspektiv... 4

Läs mer

Facket för Service och Kommunikation. Gott & blandat inför yrkeslivet

Facket för Service och Kommunikation. Gott & blandat inför yrkeslivet Facket för Service och Kommunikation Gott & blandat inför yrkeslivet Det här är SEKO 3 Vi tror på solidaritet! 5 Kolla avtalen 7 Åldern inne? 8 Sommarjobbet 9 Jobb utomlands 10 Mer info 10 Försäkra dig!

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET.

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. VI ÄLSKAR VÄLFÄRD MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. Välfärden ska erbjuda mer än bara grundtrygghet. Den ska omfatta alla oavsett inkomst och finansieras solidariskt. Välfärden ska hålla en hög kvalitet och styras

Läs mer

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv

Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ökade klyftor och ett otryggare arbetsliv Ett PM om konsekvenserna av en borgerlig regerings politik Dyrare och lägre a-kassa, fler otrygga jobb, skrotad rätt till heltid och uteblivna satsningar på arbetsmiljö

Läs mer

PERSONVAL TEMO DIREKT 3-6 juni. Vertikal procent 14 jun 2002 PARTIVIKT 1

PERSONVAL TEMO DIREKT 3-6 juni. Vertikal procent 14 jun 2002 PARTIVIKT 1 Kön Ålder Utbildning Ort Hushållsinkomst ---------- ---------------------- ---------------- ---------------- ---------------------- Sth/ To Kvi 16-30- 45- Gr Gymn Hö Gbg/ Stä Gles - 150'- 250'- > tal Man

Läs mer

Varför ska du vara med i facket?

Varför ska du vara med i facket? Varför ska du vara med i facket? www.gåmedifacket.nu 020-56 00 56 Vill du förhandla på egen hand? Det gör inte din chef. Visst kan du förhandla om din egen lön, och visst kan du själv diskutera dina villkor

Läs mer

Vad är en god välfärd för dig?

Vad är en god välfärd för dig? RÅDSLAG VÄLFÄRD V I SO C I A L D E M O K R AT E R V I L L B J U D A IN till en öppen och kritisk diskussion om välfärdspolitiken och hur den kan utvecklas för att möta framtidens utmaningar. Välfärd är

Läs mer

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro - Vänsterpartiets och socialdemokraternas förslag till budget

Läs mer

Årets första maj-paroll är demokrati och mänskliga rättigheter. Det är ett sätt att hedra Anna

Årets första maj-paroll är demokrati och mänskliga rättigheter. Det är ett sätt att hedra Anna Tal av LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin Första maj 2004 Norrköping Det talade ordet gäller! Mötesdeltagare, Årets första maj-paroll är demokrati och mänskliga rättigheter. Det är ett sätt att hedra Anna

Läs mer

Var tredje av oss unga är utan jobb. Var tredje! Reinfeldt menar att unga är arbetslösa för att vi inte söker jobb. Tycker du att det låter elakt?

Var tredje av oss unga är utan jobb. Var tredje! Reinfeldt menar att unga är arbetslösa för att vi inte söker jobb. Tycker du att det låter elakt? Läge att rösta! Var tredje av oss unga är utan jobb. Var tredje! Reinfeldt menar att unga är arbetslösa för att vi inte söker jobb. Tycker du att det låter elakt? Smaka på den här: Arbetslösheten är en

Läs mer

FYLL I DE ORD SOM SAKNAS I TEXTEN

FYLL I DE ORD SOM SAKNAS I TEXTEN FYLL I DE ORD SOM SAKNAS I TEXTEN dialog Samir sida 5 i häftet Skriv ord på raden. Det kan vara ord från dialogen i häftet eller andra ord som du tycker passar. Hej Samir. Det bra. är det? Har det något

Läs mer

Inledning Herr/Fru Talman! Sverige kommer ur den ekonomiska krisen än de flesta andra länder.

Inledning Herr/Fru Talman! Sverige kommer ur den ekonomiska krisen än de flesta andra länder. Inledning Herr/Fru Talman! Sverige kommer ur den ekonomiska krisen än de flesta andra länder. Vi ser hur våra europiska grannar sliter med nedskärningar, skattehöjningar och växande skuldberg. Samtidigt

Läs mer

Trygghet Inte för några, inte för nästan alla, utan Trygghet för alla. Behoven, inte pengarna, ska styra.

Trygghet Inte för några, inte för nästan alla, utan Trygghet för alla. Behoven, inte pengarna, ska styra. Erland Olauson LOs förste vice ordförande Första maj-tal 2005 Finspång Det talade ordet gäller Kamrater, Mötesdeltagare, I år står det Trygghet och solidaritet på våra förstamaj-paroller. Det är värderingar

Läs mer

Nu kräver vi. 10 röster för ett arbetaralternativ KOMMUN STISKA PART I ET

Nu kräver vi. 10 röster för ett arbetaralternativ KOMMUN STISKA PART I ET Nu kräver vi förändring 10 röster för ett arbetaralternativ KOMMUN STISKA PART I ET Svenska kollektivavtal ska gälla på alla arbetsplatser i Sverige. Jorge Nunez, metallarbetare, Ludvika När politikerna

Läs mer

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi?

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? talarmanus för skolinformatör i åk 1-3 2011 talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? JOBBA Värt att veta inför sommar- och extrajobb. Bild 2 Berätta vem du är och varför du är engagerad i facket

Läs mer