Temperaturen stiger både i luften och i politiken. Ljuset kommer tillbaka. Vi känner hopp och förväntan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Temperaturen stiger både i luften och i politiken. Ljuset kommer tillbaka. Vi känner hopp och förväntan."

Transkript

1 Tal av LOs andre vice ordförande Ingela Edlund Första Maj 2013 i Härnösand. Det talade ordet gäller Kamrater, mötesdeltagare. Visst är det nåt speciellt med Första Maj! Temperaturen stiger både i luften och i politiken. Ljuset kommer tillbaka. Vi känner hopp och förväntan. Kanske är det lite som vi sjunger i den klassiska förstamajsången: Varje trött proletär, glömmer mödorna här, och går drucken av vårvindars rus. Men borgerliga politiker och ledarsidor påstår att första maj är onödigt. Att arbetarrörelsens högtidsdag inte behövs. Kamrater, låt vårt svar höras över hela vårt land och över hela vår värld! Jo, första maj behövs! Första maj behövs så länge en enda människa går utan arbete. Första maj behövs så länge vi har ett klassamhälle som skiljer människor åt. Och första maj behövs så länge som det finns människor som lever i ofrihet och förtryck. För vi demonstrerar ju inte bara här i Härnösand idag, utan över hela vår värld. Och överallt är det inte en självklarhet att få göra det. Tänk för ett ögonblick tanken att militär och polis plötsligt skulle komma in här och upplösa vårt möte med tårgas och batonger. Att vi som samlats här skulle arresteras, och kanske till och med riskera livet, för att vi uttrycker våra åsikter. Den tanken känns givetvis overklig för oss. Men så ser verkligheten ut i många länder. Låt mig berätta om en kollega till mig. Hon hette Dora Liliana Serna. Den 21 december 2011 sköts hon ihjäl utanför sin arbetsplats i Colombia. Hennes brott var att hon var fackligt förtroendevald för sitt lands offentliganställda. Och det som drabbade Dora Liliana Serna är inget undantag. Enbart under det året mördades minst 76 människor över hela världen enbart för att de använde den mänskliga rätten att engagera sig fackligt. Till det kommer de tusentals som fängslades, misshandlades eller förföljdes och trakasserades på andra sätt.

2 Allt detta står att läsa i den rapport som varje år ges ut av vår fackliga international, IFS. Det finns en risk med sådana här siffror. Det kan vara lätt att känna sig nedslagen och maktlös. Har vi egentligen något att sätta emot? Men mitt svar är - jo, vi har något att sätta emot. Vi har vår internationella solidaritet. Vi har våra internationaler. Vi har vårt fackliga bistånd och vi har arbetarrörelsens internationella solidaritetsfond. Och vi vet att denna solidaritet är en kraft som fungerar. IFS konstaterar till exempel i samma rapport att det faktiskt, på många håll, blivit lite bättre eller åtminstone lite mindre dåligt. Vår solidaritet ger resultat. Uppgivenheten är vår främsta fiende sade Anna Lindh. I år är det tio år sedan hon mördades. Därför samlar vi under årets förstamajmöten in pengar till hennes minnesfond. Till stöd för personer och organisationer som har modet att bekämpa likgiltighet, fördomar, orättvisor och förtryck. Lägg gärna en slant i bössan du också. För, kamrater, vi kommer aldrig att ge upp. Vi kommer aldrig att ge upp vår kamp mot alla former av diktatur, förtryck och förföljelser! Vi kommer aldrig att ge upp vår dröm om alla människors frihet och hela världens fred. Jobb och framtidstro, står det på de förstamajmärken vi bär idag. Parollen är välbekant. Jobben har alltid har varit vår främsta fackliga och politiska uppgift. Varför är detta då så viktigt? Jag läste nyligen ett väldigt bra svar på den frågan. Låt mig citera: Fler jobb betyder bättre ekonomi. Då kan vi höja kvalitén i sjukvården, omsorgen och skolan och minska de ökande klyftorna Det är smartare att lösa problemen tillsammans än att ställa yngre mot äldre, sjuka mot friska, män mot kvinnor och arbetslösas mot dem som har jobb. Sverige tjänar på rättvisa.

3 Så inleds Möjligheternas Västernorrland, det framtidsprogram socialdemokraterna här i länet presenterat. Och bättre än så kan det väl inte sägas? Det är just en sådan politik vi behöver idag När människor går utan arbete. När långtidsarbetslösheten ökar. Och när nästan var femte ung är arbetslös trots att de inget hellre vill än att ha ett jobb. Här i Västernorrland är dessutom ungdomsarbetslösheten bland de högsta i landet. Över tretusen unga går utan arbete i länet, enligt arbetsförmedlingen. Allt fler ungdomars första kontakt med arbetslivet är alltså en stängd dörr. Där de möts av beskedet: Nej, vi vill inte ha dig. Vi behöver inte dig och din arbetslust. För första gången i modern tid riskerar Sverige nu att få en ungdomsgeneration som får det sämre än sina föräldrar. Då är det inte så konstigt att många unga idag väntar med att bilda familj. För om man inte kan se en långsiktigt trygg försörjning och kanske inte ens kan få en bostad, hur ska man då kunna ta ansvar för ett nytt liv? Och så länge stora grupper av unga människor är arbetslösa, eller bara erbjuds tidsbegränsade anställningar eller deltider, så länge är de också ekonomiskt otrygga. Regeringen har nu i flera år påstått att massarbetslösheten beror på finanskrisen. Och det är klart att läget på arbetsmarknaden har påverkats av den ekonomiska krisen. Men det är inte finanskrisen som har urholkat a-kassan. Det är inte finanskrisen som skurit ner den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen. Och det är inte finanskrisen som sänkt skatterna med 100 miljarder för lånade pengar. Det är den svenska regeringen. När de inte skyller på finanskrisen påstår de att arbetslösheten beror på för mycket trygghet och på att människor inte söker jobb. Men problemet är inte att människor inte söker jobb. Problemet är att det finns för få jobb att söka. Och att alltför många saknar rätt utbildning för de jobb som finns och de jobb som kommer. Ändå har regeringen minskat möjligheterna att utbilda sig och vidareutveckla sig. De sänker kunskapskraven i skolan och skär ner på gymnasieskolan. Dessutom har man sett till att de som skaffar sig en yrkesutbildning i gymnasiet inte får den behörighet som krävs för att studera vidare. Detta är en politik som cementerar klassamhället! Jag skulle vilja fråga regeringen: Vad håller ni på med?

4 Tror ni verkligen att det går att konkurrera med sämre skolor och mindre utbildning? Tror ni att ni kan sätta alla i arbete genom sänkt krogmoms och sämre socialförsäkringssystem? Hur kan ni låta en hel ungdomsgeneration stå och vänta? Regeringens passivitet inför massarbetslösheten fortsätter i den vårproposition de presenterade för ett par veckor sedan. Trots hög arbetslöshet så är propositionen helt tom på insatser för jobb. Men det går inte att vänta. Vi behöver en nystart i kampen för full sysselsättning! En bra grund för en sådan nystart lades vid den socialdemokratiska partikongressen i början av april. Kongressen beslutade att Socialdemokraterna ska sätta jobben främst. Det ska vi göra genom satsningar på utbildning, infrastruktur och byggande. Sverige ska konkurrera med kunskap och kompetens - inte med sämre löner och anställningsvillkor. A-kassan ska förstärkas, liksom sjukförsäkringen och det viktiga arbetsmiljöarbetet. Vi står tillsammans upp för jobben inom välfärden. Och för en skola, vård och omsorg som styrs av människors behov, inte av vinstintressen. Vi är också överens om att arbetslivet måste bli jämställt. Heltidsjobb ska vara en rättighet och viktiga steg mot en jämställd föräldraförsäkring ska tas redan under nästa mandatperiod. En av de första åtgärder en ny socialdemokratisk regering kommer att genomföra efter valet är dessutom att alla unga ska garanteras en utbildning, en praktikplats eller arbete att gå till, senast efter 90 dagars arbetslöshet, Det var ett krav som från början drevs av SSU och som fick stöd av LO. Och det var en stor framgång att en enig socialdemokratisk partikongress ställde sig bakom det. Det kanske viktigaste kongressbeslutet var att Sverige senast 2020 ska ha EUs lägsta arbetslöshet. Det är ett ambitiöst mål och våra motståndare har redan börjat håna det. Det går inte säger de, det är orealistiskt. Men det har de alltid sagt om de samhällsförändringar arbetarrörelsen genomfört. De har alltid haft fel. Och de har fel den här gången också. För vi vet att samhället går att förändra. Förra veckan presenterade LO-ekonomerna förslag på ett stimulanspaket som till att börja med skulle ge nya jobb och få ner arbetslösheten med två procent. Bostadsbyggandet ska öka. A-kassan och barnbidragen höjas och mer pengar ska gå till kommuner och landting för fler välfärdsjobb.

5 Mer pengar ska också satsas på statliga investeringar i infrastruktur.. Och just infrastrukturen är ett tydligt exempel på hur man med tydliga åtgärder skulle kunna sätta fart på investeringar och sysselsättning. Att behoven är eftersatta inom järnvägen är det väl till exempel ingen som tvivlar på efter de senaste vintrarna. Men problemet är inte vädret. Problemet är minskade resurser tillsammans med privatisering och konkurrensutsättning. Och det är resenärerna som fått betala priset. Enligt beräkningar från LO-förbundet SEKO kostade inställda och försenade tåg samhället drygt fem miljarder bara under Då har man ändå inte räknat med sådant som minskat förtroende för järnvägen som transportmedel, förlorade affärer för industrin och ökad klimatpåverkan för att människor hellre väljer bilen eller flyget. Samtidigt vet vi att investeringar i järnväg och annan infrastruktur bidrar till att hålla sysselsättningen uppe. Sådana satsningar borde därför vara helt centrala i en situation där människor går utan arbete. Men då krävs politisk vilja och framtidstro. Då krävs en politik som sätter investeringar i nya jobb före fortsatta skattesänkningar. Då krävs en ny regering. Kamrater. Mitt under den värsta jobbkrisen på årtionden så utkämpar LO-förbunden nu en mycket hård och viktig avtalsrörelse. Som alltid i tider av arbetslöshet har vi mötts av en arbetsgivarsida som hoppas att vi ska vika ner oss. Som hoppas att arbetslösheten och konkurrensen om jobben ska få oss att sänka våra krav på rimliga löner och bra arbetsvillkor. Men de som tror det kommer att bli besvikna. Flera avtal har redan tecknats. I helgen lyckades LOs största förbund, Kommunal, få ett avtal som är en tydlig framgång i kampen för att minska lönegapet mellan mans- och kvinnodominerade branscher. Kommunal fick också igenom viktiga förbättringar av arbetstiderna och av de visstidsanställdas villkor. Som i alla avtalsrörelser handlar resultaten om en kompromiss. Men de förbund som har tecknat avtal har lyckats med några mycket viktiga saker. Avtalen har skapat goda förutsättningar för reallöneökningar under kommande tre år.

6 Vi har fått en föräldraförsäkring för privatanställda LO medlemmar som innebär ett litet men viktigt steg mot ett mer jämställt arbetsliv. Och vi har fått högre krontalshöjningar för dem som tjänar under kronor Men avtalsrörelsen är inte slut. Flera avtal återstår. Nu måste vi fortsätta vår kamp för solidariska och rättvisa löner där de som tjänar under kronor ska ha lite mera. Och där lägstalönerna ska höjas mest. LO-förbundens medlemmar kräver inte, som storbolagens direktörer, miljoner i lönehöjningar. De kräver uppskattning för det arbete de utför. De kräver den lön de är värda. Och det, kamrater, det ska vi se till att de får! Vi får ofta höra att vi lever i ett av världens mest jämställda länder. Och det stämmer att vi ligger före andra länder när det gäller sådant som andelen kvinnor på arbetsmarknaden, en utbyggd barnomsorg och en stark jämställdhetslagstiftning. Men risken är att för mycket självberöm gör att vi glömmer hur mycket som faktiskt återstår att göra. Sverige har till exempel fortfarande en av Europas mest könsuppdelade arbetsmarknader. Och trots att vi från LO-förbundens sida lyckats driva utvecklingen åt rätt håll under de senaste avtalsrörelserna så har kvinnodominerade branscher fortfarande genomsnittligt lägre löner än manligt dominerade. Kvinnor utför dessutom betydligt mindre betalt arbete än män, de jobbar oftare deltid och har otryggare anställningar. Sådant bryr sig den borgerliga regeringen dock inte om. Istället har man till exempel infört ett vårdnadsbidrag - eller rättare sagt ett bidrag för vård av frisk man i hemmet. Det leder till ännu fler kvinnor med otrygga anställningar, ännu fler kvinnor som tvingas jobba deltid och ännu större löneskillnader mellan kvinnor och män. Den borgerliga riksdagsmajoriteten har dessutom gång på röstat ner socialdemokratiska förslag om barnomsorg även på obekväma tider. Detta trots att hälften av LO-förbundens kvinnliga medlemmar arbetar på kvällar, nätter och helger.

7 Förra veckan meddelade regeringen dessutom att man helt enkelt tänker strunta i EUs krav att Sverige ska göra något åt missbruket av upprepade tidsbegränsade anställningar hos samma arbetsgivare. Något som framför allt drabbar kvinnor och ungdomar. Kamrater, det är hög tid att ta kampen för jämställdhet på allvar igen. Ta bort de ofrivilliga deltidstjänsterna! Avskaffa vårdnadsbidraget! Jämställ föräldraförsäkringen! Höj kvinnolönerna! Och modernisera välfärden så att den passar dagens arbetsliv! Detta är inte kvinnofrågor. Det är frågor som rör oss alla. Kampen för jämställdhet måste drivas av både kvinnor och män. För det är bara med ökad jämställdhet som vi kan skapa ett bättre samhälle för alla! Mötesdeltagare! Arbetarrörelsens visioner grundar sig på insikten om alla människors lika värde och rätt. Olof Palme sade till exempel: Det får inte finnas vi och dom det får bara finnas vi. Detta är också kärnan i fackföreningsrörelsen och i våra kollektivavtal. Varje människa är unik. Vi är lika och olika. Vi har lika och olika egenskaper. Men för oss är det självklart att alla ska behandlas lika. Oavsett om du är kvinna eller man. Oavsett vem du väljer att älska. Oavsett om du kommer från Härnösand eller Mogadishu. Oavsett om du har en funktionsnedsättning eller inte. Oavsett om du är muslim, kristen eller ateist. En samhällsutveckling som bygger murar mellan människor strider mot arbetarrörelsens mest grundläggande principer. Det strider mot visionen om ett samhälle där välfärd, trygghet och frihet är till för alla. De senaste åren har vi sett hur mörka krafter ur det förflutna börjat dyka upp igen. Krafter som vill sprida hat och misstro. Främlingsfientliga och rasistiska partier finns idag representerade i flera europeiska parlamentet, också i vårt eget.

8 För att möta detta hot mot våra värderingar och mot vår demokrati har LO-förbunden inlett en gemensam satsning som vi kallar Alla kan göra något. Syftet är att våra medlemmar och förtroendevalda ska ha den kunskap och det mod som behövs för att ta debatten, varhelst den uppstår. Att öka och stärka medvetenheten om alla människors lika värde och lika rätt är ett arbete som kräver ett ständigt engagemang i vår vardag. Vi måste alla stå upp för våra värderingar och för våra arbetskamrater. Kamrater, främlingsfientlighet och rasism är ett hot mot allt vi tror på och allt vi står för. Därför är kampen mot dessa krafter en av våra viktigaste uppgifter. Det handlar om våra grundvärderingar. Det handlar om alla människors lika värde och rätt. Mötesdeltagare. När den politiska debatten tar fart i vardagen så stärker arbetarrörelsen sin ställning. När det börjar pratas i busskurer, tvättstugor och runt fikabord om kampen mot arbetslösheten, om hur viktigt det är med pengar till välfärden och om kollektivavtal som garant för tryggheten, då känner börjar högern bli oroliga. Låt oss se till att det blir så. Och låt oss till att den kraften bär ända fram till valdagen nästa år! Låt oss då se till att väljarna ställs inför tydliga alternativ. Låt oss ställa de viktiga frågorna: Hur blir det med jobben? Ska vi satsa mer på fler människor i arbete, eller kasta ut ännu fler i otrygghet? Hur blir det med vården och omsorgen? Ska vi satsa mer resurser för att förbättra kvalitén, eller ska vi privatisera ännu mer och låta aktieägare plocka ut våra skattepengar? Hur blir det med skolan ska vi satsa på att alla barn får en bra skolgång, eller nöja oss med bara några? Det är om detta valet 2014 handlar. Och överallt ska vi ställa frågorna och berätta vad vilken politik vi tror på. Varje tillfälle som ges ska vi ta. Och ges inget tillfälle ska vi skapa det själva.

9 För det är på oss själva som det beror ingen annan. Och dagen efter valet, när vi fått en socialdemokratisk regering med Stefan Löfven som statsminister, ska vi kunna säga: det gjorde vi bra! Vi såg problemen. Vi gjorde något åt dem. Och nu tar vi tillsammans itu med de utmaningar vårt land står inför. Tack ska ni ha!

Idag samlas vi än en gång på gator och torg, i folkparker och i Folkets hus, för att fira arbetarrörelsen högtidsdag Första Maj.

Idag samlas vi än en gång på gator och torg, i folkparker och i Folkets hus, för att fira arbetarrörelsen högtidsdag Första Maj. Tal av LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson 1 maj 2013 i Örnsköldsvik. Det talade ordet gäller Kamrater, mötesdeltagare! Idag samlas vi än en gång på gator och torg, i folkparker och i Folkets hus,

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Vårt samhälle. Kongress 2014. Var med och påverka ditt framtida arbetsliv!

Vårt samhälle. Kongress 2014. Var med och påverka ditt framtida arbetsliv! 1 Vårt samhälle Kongress 2014 2 Var med och påverka ditt framtida arbetsliv! Kollektivtrafik. Barnomsorg. Utbildning i livets olika faser. Sjukvård. Föräldraförsäkring. Arbetsförmedling och arbetslöshetsförsäkring.

Läs mer

LOs politiska plattform inför valet 2014

LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 Sveriges löntagare behöver en ny politik och en ny regering. Arbetslösheten är idag högre än vid regeringsskiftet 2006.

Läs mer

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik?

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför politik Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför att din chef gör det. Arbetsgivarna har ett tätt samarbete med de borgerliga partierna för att få lagar och beslut som gynnar dem.

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik?

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför politik Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? För att din chef gör det. Arbetsgivarna har ett tätt samarbete med de borgerliga partierna för att få lagar och beslut som gynnar dem. Av samma

Läs mer

Bygg välfärd! dalarnas län 1

Bygg välfärd! dalarnas län 1 Bygg välfärd! dalarnas län 1 välfärd 3 Världens bästa välfärd utan privata vinster Varje dag lämnar massor av människor sina allra bästa, sina barn, till förskola, skola och barnomsorg. Många lämnar vården

Läs mer

Vi vill bygga framtiden

Vi vill bygga framtiden å p n e k fi y N? Socia a n r e t a r ldemok Vi vill bygga framtiden Politiken måste alltid blicka framåt. Den måste alltid handla om framtiden, om det samhälle vi vill skapa imorgon, inte om det vi redan

Läs mer

Tal av LOs avtalssekreterare Erland Olauson Första maj 2007 Linköping Det talade ordet gäller! Hur känns det att fira första maj?

Tal av LOs avtalssekreterare Erland Olauson Första maj 2007 Linköping Det talade ordet gäller! Hur känns det att fira första maj? Tal av LOs avtalssekreterare Erland Olauson Första maj 2007 Linköping Det talade ordet gäller! 1 Mötesdeltagare, Hur känns det att fira första maj? Känner du dig lite mer dämpad än vanligt? Ett halvår

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

Det talade ordet gäller. Mötesdeltagare, kamrater!

Det talade ordet gäller. Mötesdeltagare, kamrater! Det talade ordet gäller. Mötesdeltagare, kamrater! Först och främst, tack för att jag har fått komma hit till Malå idag. Det är väldigt roligt att vara här, tillbaka till den plats dit jag gjorde min första

Läs mer

Lättare för unga att få jobb

Lättare för unga att få jobb Socialdemokraterna Skara 2010-09-08 Lättare för unga att få jobb - Ett vallöfte från Socialdemokraterna i Skara Innehållsförteckning I Skara ska alla unga erbjudas jobb eller utbildning... 3 2 miljoner

Läs mer

Men borgerliga politiker och ledarskribenter säger att våra röda fanor är otidsenliga. Att första maj inte behövs.

Men borgerliga politiker och ledarskribenter säger att våra röda fanor är otidsenliga. Att första maj inte behövs. 1 Det talade ordet gäller! Tal av Leif Håkansson 1 Maj i Tierp 2006 Kamrater. Mötesdeltagare. I dag firar vi återigen arbetarrörelsens stora högtidsdag första maj! Vi samlas åter under våra röda fanor

Läs mer

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten!

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobbkommissionen Socialdemokraterna i Sörmland SSU i Sörmland Sverige står inför den värsta jobbkrisen på decennier. Hårdast drabbas de som redan

Läs mer

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric Nu drar vi igång! Så kan löntagarna vinna valet 2006 Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Maria Lindberg, medlem i Handels. I undersökningen Valet är ditt har 30 032 medlemmar deltagit och

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Vi vill investera i Sverige

Vi vill investera i Sverige Vi vill investera i Sverige Karl-Petter Thorwaldsson LOs ordförande Tobias Baudin LOs förste vice ordförande Ingela Edlund LOs andre vice ordförande Torbjörn Johansson LOs avtalssekreterare Dags att investera

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Kronoberg Växjö 2011-11-17 Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Socialdemokraterna i Kronoberg Liedbergsgatan 31 352 32 Växjö T: 0470-711 772 F: 0470-711 782 www.socialdemokraterna.se/kronoberg Ojämn arbetsmarknad

Läs mer

2 (6) Måste det vara så?

2 (6) Måste det vara så? 2 (6) Vi vill att Karlskrona ska vara den kommun där vi kan förverkliga våra drömmar, en kommun där man känner att man har möjligheter. Vi vill att barnen och ungdomarna ska få en bra start i livet och

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar

Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Bli medlem i Handels du är värd det! korta argument för dig som värvar nya medlemmar Att bli medlem i Handels en bra affär! Medlemskap i facket är fortfarande en självklarhet samtidigt finns det undersökningar

Läs mer

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik!

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! För mer information gå in på: www.lo.se/stockholmsmodellen Facket ska jobba för att individen får mer inflytande. Man 38 år, Byggnads Sluta jaga sjuka.

Läs mer

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa Ett rött Europa för jobb och rättvisa 2 Fotografer: Nils Sjöstedt sid 1, Bea Tigerhielm sid 5, 9, 11, Jonas Lundborg sid 7, Lars-Örjan Josefsson sid 13 och Jeanette Larsson sid 15. Ett rött Europa för

Läs mer

Vi gör det med vinden i fanorna och opinionsvinden i ryggen. Det känns bra att vara en del av arbetarrörelsen idag!

Vi gör det med vinden i fanorna och opinionsvinden i ryggen. Det känns bra att vara en del av arbetarrörelsen idag! Tal 1 Maj 2014 Ingela Edlund DET TALADE ORDET GÄLLER Kamrater! Mötesdeltagare! Idag samlas vi för att fira Första maj! Vi gör det med vinden i fanorna och opinionsvinden i ryggen. Det känns bra att vara

Läs mer

Små barn har stort behov av omsorg

Små barn har stort behov av omsorg Små barn har stort behov av omsorg Den svenska förskolan byggs upp Sverige var ett av de första länderna i Europa med offentligt finansierad barnomsorg. Sedan 1970-talet har antalet inskrivna barn i daghem/förskola

Läs mer

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 "8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5 " 1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 "8 4#/=7&>#&(

1 1!2 #&#'(/&'( 3 +.(4(/(,-4/4(& 56!&#.#&(7)&#(#&(/ 56 1 1 1 8!!1 9 #&/&('/ 5: #&#.-&/&+/& 5  1 8;8!!9 ;/&#&##. 5* #&#$%+/&#.#& 50 8 4#/=7&>#&( 2 #$%) * +#,-./ 0 1 1 2 ##/ 3 +.4/,-4/4 56 #.#7)##/ 56 1 1 1 81 9 #// 5: ##.-/+/ 5 1 8;89 ;/###. 5* ##$%+/#.# 50 7-./#..# 5 8 4#/=7># >=?@- @ A.>++,->7-%/A %=6- A8#$%>#....A 1 /=*?- 5? A#.>#>#,#A =/B06-5@

Läs mer

maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona

maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona Orimliga löneskillnader i Blekinge 2012 Inledning För 50 år sedan avskaffades de särskilda lönelistor som gällde för kvinnor. Kvinnolönerna

Läs mer

Jobben först investera i våra unga!

Jobben först investera i våra unga! Jobben först investera i våra unga! Ofta får man höra att dagens ungdom är slö, slapp och likgiltig. Det snacket har jag aldrig trott på. Jag tror på den svenska ungdomens vilja till gemenskap och personliga

Läs mer

Högre kvalitet i förskolan

Högre kvalitet i förskolan Stockholm 26 augusti 2010 Högre kvalitet i förskolan Första delen av den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/6 I dag presenterar vi rödgröna partier den första delen av vår regeringsplattform om förskolan

Läs mer

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015 Övriga handlingar SSU:s 38:e förbundskongress 2015 1 2 Uttalanden Jämlik framtid Det är det jämlika samhället som vi människor blir fria att forma våra liv utan att vår bakgrund bestämmer förutsättningarna.

Läs mer

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor.

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. Därför EU Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. 2 Ett EU för oss EU kan kännas krångligt och långt borta, men är mer tydligt och nära än du

Läs mer

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN Dags för ett feministiskt systemskifte i välfärden Det drar en feministisk våg över Sverige. Den feministiska rörelsen är starkare än på mycket länge

Läs mer

Fler jobb, schyssta villkor och mindre klimatpåverkan i EU och i Sverige. Socialdemokraternas EU-valplan 2014

Fler jobb, schyssta villkor och mindre klimatpåverkan i EU och i Sverige. Socialdemokraternas EU-valplan 2014 Fler jobb, schyssta villkor och mindre klimatpåverkan i EU och i Sverige Socialdemokraternas EU-valplan 2014 Valet är avgörande: Socialdemokraterna kan bli största parlamentsgrupp i EU Mandatfördelning

Läs mer

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014

KONGRESSBLADET. Sveriges näste statsminister besökte kongressen. 13 juni 2014 KONGRESSBLADET 13 juni 2014 Sveriges näste statsminister besökte kongressen Under fredagseftermiddagen kom Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till Byggnads kongress. Han talade om arbetsrätt

Läs mer

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se politik 0ör 0ler och tr3gga jobb. Att alla som kan och vill arbeta ska få ett jobb. Att anslagen till forskning

Läs mer

Vi har inte råd med en borgerlig regering

Vi har inte råd med en borgerlig regering Vi har inte råd med en borgerlig regering En granskning av vad moderaternas politik kostar löntagare efter valet 2006 1 2 Vi har inte råd med en borgerlig regering! Plötsligt var allt som förändrat. Åtminstone

Läs mer

Kamrater Mötesdeltagare!

Kamrater Mötesdeltagare! 2014-05-01 Christer Engelhardt Kamrater Mötesdeltagare! Varmt välkomna till supervalårets första majfirande här i Bingebyparken och jag vill rikta ett varmt tack till Gråbo- Bingeby Socialdemokratiska

Läs mer

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! Sju riksdagspartier berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. 1 Rösta på oss! I år, 2014, är det val den 14 september. Då får alla svenska medborgare som har fyllt 18

Läs mer

socialdemokraterna.se/dalarna

socialdemokraterna.se/dalarna ETT KOMPETENSLYFT FÖR DALARNA DALARNA SKA KONKURRERA MED KUNSKAP OCH INNOVATIONER RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER.. ETT BÄTTRE DALARNA.. FÖR ALLA.. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Kompetensbrister i dagens

Läs mer

Rådslagsmaterial Minskade klyftor

Rådslagsmaterial Minskade klyftor Rådslagsmaterial Minskade klyftor Socialdemokraterna i Örebro Örebro arbetarekommun har tagit initiativ till ett antal lokala rådslag. Rådslagen syftar till att öka kunskapen och debatten om respektive

Läs mer

Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna. arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då

Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna. arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då människor från alla världens hörn samlas för att demonstrera

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö arbetarekommuner 5 ombud skall väljas i valkretsen. Presentation av de 16 kandidater som kandiderar i valkrets

Läs mer

Unga ska först! www.ssu.se. - En rapport om ungdomsarbetslösheten och socialdemokratin

Unga ska först! www.ssu.se. - En rapport om ungdomsarbetslösheten och socialdemokratin Unga ska först! - En rapport om ungdomsarbetslösheten och socialdemokratin En rapport från Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund www.ssu.se www.ssu.se Förord Arbetslösheten når nya rekordnivåer i

Läs mer

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010

GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 GEMENSAMMA KRAV INFÖR AVTAL 2010 Samordnade förbundsförhandlingar LOs stadgar innehåller sedan kongressen 2008 tre former för samverkan mellan medlemsförbunden i en avtalsrörelse gemensamma förhandlingar,

Läs mer

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro - Vänsterpartiets och socialdemokraternas förslag till budget

Läs mer

Jämställdhet nu! dalarnas län 1

Jämställdhet nu! dalarnas län 1 Jämställdhet nu! dalarnas län 1 jämställdhet 3 Jämställdhet på riktigt Sverige är inte jämställt. Kvinnor arbetar lika mycket som män, men får inte lika mycket betalt. Ofta är arbetsvillkoren sämre i de

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Framtidsstrategi för Vänsterpartiet. Partistyrelsens förslag

Framtidsstrategi för Vänsterpartiet. Partistyrelsens förslag Framtidsstrategi för Vänsterpartiet Partistyrelsens förslag Vad är problemet? Rödgrön valförlust Vänsterpartiet gick tillbaka Ett främlingsfientligt parti i riksdagen Motsägelsefull utveckling Tusentals

Läs mer

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Anförande debatt 16 mars Inlägg 1: I dag går över 4 700 000 människor i Sverige till jobbet. För någon timme sedan satte sig ett

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Sommarlovet som aldrig tar slut

Sommarlovet som aldrig tar slut I Riksdagen Enköping 2009-09-21 Sommarlovet som aldrig tar slut En rapport om ungdomsarbetslösheten i Uppsala län och om socialdemokraternas investeringar för jobb och utbildning till unga 2 (10) Framtidstro

Läs mer

SSU Upplands Arbetsmarknadspolitiska program

SSU Upplands Arbetsmarknadspolitiska program SSU Upplands Arbetsmarknadspolitiska program Arbetet är en av grundstenarna i byggandet av det jämlika samhället. Arbetet skapar självständighet och frihet samt formar oss som individer. Men arbetet är

Läs mer

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land.

Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Fredagsmys. 12 sidor om fattiga barn i ett rikt land. Sverige är ett rikt land Trots det lever över 220 000 barn i fattigdom. Det beror ofta på att deras föräldrar saknar jobb eller arbetar deltid mot

Läs mer

Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren

Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren Val 2014 Samtalskampanjen - Samtalet vid dörren För dig som valarbetare 2 (5) Valstrategin Vår berättelse kan vara bra att använda som en plattform till de samtal som genomförs vid dörren. Väck intresse:

Läs mer

RAPPORT: VI FÅR BETALA UNGAS ÖKANDE EKONOMISKA OTRYGGHET

RAPPORT: VI FÅR BETALA UNGAS ÖKANDE EKONOMISKA OTRYGGHET RAPPORT: VI FÅR BETALA UNGAS ÖKANDE EKONOMISKA OTRYGGHET Ung Vänster Juli 2014 För kontakt: 08-654 31 00 info@ungvanster.se Under lång tid har ungas situation i Sverige försvårats. I takt med att samhällsutvecklingen

Läs mer

Du gör skillnad. Stark tillsammans

Du gör skillnad. Stark tillsammans Du gör skillnad Stark tillsammans Du gör skillnad Som medlem är du alltid i fokus hos oss. Tillsammans hjälps vi åt och ser till att medlemskapet lönar sig för dig och dina arbetskamrater. Ditt engagemang

Läs mer

Anförande budgetdebatt i kommunfullmäktige

Anförande budgetdebatt i kommunfullmäktige Socialdemokraterna i Landskrona Landskrona 2010-06-21 [Det talade ordet gäller] Anförande budgetdebatt i kommunfullmäktige Möjligheternas Landskrona bygger vi tillsammans Dagens budgetdebatt är den sista

Läs mer

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland!

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Östergötland 2009-11-16 10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Socialdemokraterna i Östergötland har presenterat ett program som ska genomföras efter

Läs mer

Diagram2: Utbetalt ekonomiskt bistånd exklusive introduktionsersättning, tkr

Diagram2: Utbetalt ekonomiskt bistånd exklusive introduktionsersättning, tkr 2 (7) 3 (7) Inför valet 2006 hade de borgerliga partierna ett högt tonläge. Socialdemokraterna hade misslyckats med jobben. Trots hög tillväxt rådde massarbetslöshet i Sverige. Ännu värre, många fler än

Läs mer

Med sikte på framtiden

Med sikte på framtiden Med sikte på framtiden inspirationstexter extrakongress 17 18 mars 2007 i Stockholm Med sikte på framtiden Socialdemokratin är en folkrörelse på demokratins grund. Partiets politiska vision för samhället

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

Landsorganisationen i Sverige 2013

Landsorganisationen i Sverige 2013 Integrationspolicy Landsorganisationen i Sverige 2013 Foto: Lars Forsstedt Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet, Stockholm 2013 isbn 978-91-566-2907-5 lo 13.12

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018

Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018 Prioriterade områden och huvudaktiviteter 2018 Inledning Kongressen 2017 beslutade om att fastställa en verksamhetsplan för hela kongressperioden. Inför varje verksamhetsår beslutar sedan förbundsstyrelsen

Läs mer

Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker!

Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Valets vik tigaste fr ågor Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Landsorganisationen i Sverige 2006 Omslagsfoto: Stefan Bohlin Grafisk form: LO Original: MacGunnar

Läs mer

Vallöfte: 90-dagarsgaranti för alla unga

Vallöfte: 90-dagarsgaranti för alla unga Stockholm 2014-08-26 Vallöfte: 90-dagarsgaranti för alla unga Socialdemokraterna presenterar idag ett viktigt vallöfte: Vid regeringsskifte kommer en 90-dagarsgaranti för alla unga att införas. Genomförandet

Läs mer

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION VALSTRATEGI, SNABBARE INTEGRATION Dagens presentation LÄGET VID VALÅRETS BÖRJAN MÅLSÄTTNINGAR OCH INRIKTNING BUDSKAP OCH PRIORITERINGAR MÅLGRUPPER HUVUDMOTSTÅNDARE VÅR KAMPANJ SAMMANFATTNING Sverige har

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Inga fler sovmorgnar

Inga fler sovmorgnar Socialdemokraterna 2010-09-06 Inga fler sovmorgnar Ungas framtid går före stora skattesänkningar 2 (10) Innehållsförteckning 1. Nu ger även moderata väljare tummen ner för regeringens passiva politik...

Läs mer

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun.

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. Till dig som väljer väg för Sverige. Sverige är ett land att vara stolt över. Jag vet det. Min uppväxt, min trygghet

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

Tankar och reflektion från medlemmar vid Årsmötetsdagen 28/2 Sunderby Folkhögskola. Viktigaste frågan är jobben, eller rättare sagt bristen på jobb.

Tankar och reflektion från medlemmar vid Årsmötetsdagen 28/2 Sunderby Folkhögskola. Viktigaste frågan är jobben, eller rättare sagt bristen på jobb. 1(9) Tankar och reflektion från medlemmar vid Årsmötetsdagen 28/2 Sunderby Folkhögskola. Viktigaste frågan är jobben, eller rättare sagt bristen på jobb. 75-dagars regel, A-kasse indragning från dag 76.

Läs mer

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET.

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. VI ÄLSKAR VÄLFÄRD MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. Välfärden ska erbjuda mer än bara grundtrygghet. Den ska omfatta alla oavsett inkomst och finansieras solidariskt. Välfärden ska hålla en hög kvalitet och styras

Läs mer

Idag samlas vi ännu en gång för att tillsammans fira Första Maj - arbetarrörelsens internationella högtidsdag.

Idag samlas vi ännu en gång för att tillsammans fira Första Maj - arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Tal av Leif Håkansson i Köping 1 Maj 2007 Kamrater! Mötesdeltagare! Idag samlas vi ännu en gång för att tillsammans fira Första Maj - arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Det har vi gjort i 120

Läs mer

Full sysselsättning kräver jämställdhet

Full sysselsättning kräver jämställdhet Full sysselsättning kräver jämställdhet Sammanfattande inledning Full sysselsättning kräver jämställdhet, men det är inte mycket som händer. År 2005 var sysselsättningsgraden 5,3 procentenheter lägre för

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER

ARBETSMATERIAL MR 1 ODELBARA RÄTTIGHETER SIDA 1/9 Abalonien Ni ingår i regeringen i landet Abalonien ett litet land med mycket begränsade resurser. Av olika politiska och ekonomiska anledningar kan inte folket få alla de rättigheter som finns

Läs mer

Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka.

Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka. Tal, Livs kongress 2013-06-04 12 min Tack! Jag har lovat att hålla mig kort, så jag ska i alla fall försöka. Jag vill gratulera till en lyckad kongress. Ett uttalande från er som har spridits på nätet

Läs mer

Mitt namn Är Karl Längberg, snart 25 år gammal, studera till historia och religionslärare.

Mitt namn Är Karl Längberg, snart 25 år gammal, studera till historia och religionslärare. Första Maj tal. Kamrater, det känns riktigt kul att få stå här i Emmaboda idag och få prata på första maj. De jag hade tänkta prata med er om idag är varför vi inte kan låta Borgarna vinna valet. Men innan

Läs mer

Har vi råd med arbete?

Har vi råd med arbete? Har vi råd med arbete? 1. Kraftigt ökad efterfrågan av arbetskraft genom sänkta skatter och arbetsgivareavgifter 2. Kraftigt ökat utbud av arbetskraft genom anställningsstöd och nedskärningar i t.ex. A-kassa

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Socialdemokraterna. Stockholm 2010-09-03. Lex Jörg. Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser

Socialdemokraterna. Stockholm 2010-09-03. Lex Jörg. Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser Socialdemokraterna Stockholm 2010-09-03 Lex Jörg Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser 2 (6) Varje dag kommer nya exempel på personer som drabbas på ett helt orimligt sätt av det regelverk

Läs mer

En ekonomi för alla inte bara för några få. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2019

En ekonomi för alla inte bara för några få. Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2019 En ekonomi för alla inte bara för några få Vänsterpartiets vårbudgetmotion 2019 Sverige ska bli världens mest jämlika land igen. Vänsterpartiet inriktning på den ekonomiska politiken Klimatomställningen

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson FRAMTIDSPARTIET I FALUN KLIMAT FÖR UTVECKLING Jonas Lennerthson Anna

Läs mer

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver?

Vår organisation. Kongress 2014. Hur ska vi jobba framöver? 1 Vår organisation Kongress 2014 2 Hur ska vi jobba framöver? Fackliga studier. Information och opinionsbildning. Kultur. Medlemsförsäkringar. Ekonomi och avgiftsfrågor. Medlemsutveckling. Klubbar, avdelningar

Läs mer

Ett bättre LEKSAND. Valprogram 2015-2018 för Socialdemokraterna i Leksand. Liv Lunde Andersson, Krister Ellström och Maria Qvarnström

Ett bättre LEKSAND. Valprogram 2015-2018 för Socialdemokraterna i Leksand. Liv Lunde Andersson, Krister Ellström och Maria Qvarnström Ett bättre LEKSAND. För alla. Valprogram 2015-2018 för Socialdemokraterna i Leksand Liv Lunde Andersson, Krister Ellström och Maria Qvarnström En attraktiv kommun för fler Leksand ska vara en bra kommun

Läs mer

Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID

Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan 2017 2019 KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID Vi är Verdandi! för social rättvisa och ett drog- och alkoholskadefritt samhälle

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Den orättvisa sjukförsäkringen

Den orättvisa sjukförsäkringen Den orättvisa sjukförsäkringen Orättvis sjukförsäkring Den borgerliga regeringens kalla politik drar oss ned mot den absoluta nollpunkten. I snabb takt har de genomfört omfattande förändringar i den allmänna

Läs mer

1. Varselvågen i Kalmar län

1. Varselvågen i Kalmar län 1. Varselvågen i Kalmar län -Så drabbade varselvågen Kalmar län Januari 2013 Innehåll Inledning... 2 Varselvågen augusti - december 2012... 3 Varselsituationen i Kalmar län i ett 8-års perspektiv... 4

Läs mer

Valplattform. Vi ser en annan framtid. För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid.

Valplattform. Vi ser en annan framtid. För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid. Valplattform På lättläst svenska 2018 Vi ser en annan framtid För oss handlar politik om att längta efter en annan framtid. Fi vill ha ett samhälle som är jämlikt, jämställt och hållbart. Tillsammans kan

Läs mer

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest?

Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som behöver det mest? Är Sverige till Salu?? Ja idag är Sverige till salu! Vill vi ha det så? Frågan är - vilket Sverige vill vi leva i. Vill vi leva i ett Sverige där girigheten får råda, där den tar över omtanken om de som

Läs mer

Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos

Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos Kommunal driver kampanj för bättre upphandlingar En facklig valrörelse Kommunals uppdrag är att förbättra villkoren för medlemmarna. Därigenom

Läs mer

S-kvinnor i Östergötland vill därför under de kommande fyra åren prioritera följande områden:

S-kvinnor i Östergötland vill därför under de kommande fyra åren prioritera följande områden: 1 Vision för S-kvinnor i Östergötland S-kvinnor i Östergötland är socialdemokratiska feminister som ser ett jämställt och jämlikt samhälle som en förutsättning för att ge alla samma möjligheter i livet.

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

2000. Alla behövs stoppa rasismen 1 maj Alla behövs 1 maj Tillsammans mot klyftor och egoism.

2000. Alla behövs stoppa rasismen 1 maj Alla behövs 1 maj Tillsammans mot klyftor och egoism. 2000. Alla behövs stoppa rasismen 1 maj 2000. 2001. Alla behövs 1 maj 2001. 2002. Tillsammans mot klyftor och egoism. 2003. Tid tillsammans 1 maj 2003. 2004. Anna Lindh 1 maj 2004. 1 2005. Trygghet och

Läs mer