En ny befattning servicevärd inom vård och omsorg?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En ny befattning servicevärd inom vård och omsorg?"

Transkript

1 Arbetsgruppen assisterande tjänster Maryam Wahlund En ny befattning servicevärd inom vård och omsorg? Introduktion Socialchefsnätverket inom Göteborgsregionen (GR) har definierat kompetensförsörjning som ett av sina mest angelägna områden, och har tagit initiativ till att undersöka vilka möjligheter det kan ge att utveckla så kallade assisterande tjänster. Nätverket gav i oktober 2018 en arbetsgrupp bestående av sex kommuner (Alingsås, Partille, Stenungsund, Kungälv, Ale och SDF AFH, Göteborgs Stad) i uppdrag att gemensam ta fram en beskrivning av roll och utbildning till assisterande tjänst samt möjligheter till vidareutbildning. GR processleder arbetet och sammanställer material från arbetsgruppen. Nedanför redovisas arbetsgruppens förslag och överväganden. Benämning/namn på den nya befattningen är inte fastställd. I detta dokument används benämningen servicevärd 1. Bakgrund och behov Vård och omsorg står inför stora rekryteringsutmaningar, inte minst inom äldreomsorgen och funktionshinderverksamheten. Det är svårt att rekrytera personal med rätt kompetens, främst när det gäller personal med gymnasial utbildning inom vård och omsorg. Rekryteringsbehovet finns i stort sett inom alla verksamheter. Genom att differentiera rollerna och införa ytterligare en befattning utöver undersköterska och vårdbiträde med andra kompetenskrav ökar möjligheterna att utveckla och förändra arbetsorganisationen och därigenom höja kvalitén inom vård och omsorg. Det finns arbetsuppgifter i verksamheten som inte nödvändigtvis kräver en vård- och omsorgsutbildning. Syftet med en ny befattning är att stärka kompetensförsörjningen inom vård och omsorg genom att skapa fler vägar in i området. Uppdrag, ansvarsområden och organisation Servicevärdens uppdrag är att bidra till att brukare ska leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Servicevärden arbetar för att höja kvalitén med brukaren i fokus. Servicevärdens ansvar är att assistera vårdpersonalen genom att avlasta i olika praktiska arbetsuppgifter. För mer detaljerad beskrivning av arbetsuppgifter se bilaga 1. Servicevärdens ansvarsområden består i huvudsak av; måltidshantering städning av allmänna utrymmen och brukarnära städning skötsel av tvätt 1 Befattningen servicevärd används bl.a i Region Östergötland, Region Kronoborg och Region Skåne. Malmö Stad har även infört befattningen på försök under ett år sedan hösten 2018 inom barnomsorg p.g.a bristen på förskollärare. 1 (6)

2 ledsagning avfallshantering leveranser, förråd och varuhantering livsmedelshantering stötta aktivitetssamordnare Uppdraget anpassas utifrån verksamhetens behov och medarbetarens kompetens Kompetens och utbildningskrav Anställning som servicevärd är tänkt för de som har annan kompetens än den som krävs för att anställas som vårdbiträde eller undersköterska Personer som anställs ska vara lämpliga för arbete inom vård och omsorg och ha ett gott bemötande gentemot brukare, anhöriga m.fl. Man ska kunna kommunicera på svenska. Utifrån de arbetsuppgifter som definierats för rollen bedöms inte utbildning på gymnasial nivå vara nödvändig för rollen. För yrket behövs dock kunskap om delar av vård- och omsorgsarbetet. Ett samlat intyg för genomförd praktik och utbildning kan ges. Förslag på utbildning: Lokalvårdsutbildning Certifieringskurs (steg 1-4) Servicerollen läses mot ett samlat intyg. Innehåll: Serviceuppgifter i hushållet, till exempel tvätt hantering, städning, matlagning och livsmedelshantering. Hygien, till exempel att förebygga smitta och smittspridning genom rena rutiner. Kost, vätska och måltidsmiljö inom äldreomsorgen o Viktigt att utbildning ges om matning om detta ska ingå i servicevärdens arbetsuppgifter. Service i olika situationer inom äldreomsorgen Serviceinriktat förhållningssätt. Det egna förhållningssättet och den egna rollen i mötet med brukare o o Kunskap om kognitiva svårigheter (inom funktionshinder) Kunskap om demens och förmåga att etiskt, pedagogiskt och empatiskt sätt samarbeta med brukare Olika kulturer, deras uttryckssätt och kulturmönster samt kulturens betydelse för människors värderingar Frisk- och riskfaktorers påverkan på människors hälsa, till exempel motion, rekreation och kost, samt droger och stress. Innebörden av ett salutogent förhållningssätt. Arbetets, arbetsmiljöns och fritidens påverkan på människors hälsa. Olika former av folkhälsoarbete och hälsofrämjande arbetssätt på individ-, grupp- och samhällsnivå. Normer, värderingar och ideal inom vård och omsorg. 2 (6)

3 Arbetsställningar och förflyttningar. Datoranvändning och säker informationshantering. Sekretess i vård- och omsorgsarbetet Yrkessvenska Svenska som andraspråk Praktisk implementering av ovan nämnda moment på arbetsplats De gemensamt framtagna utbildningspaketen bedöms kunna genomföras under veckor och tillval som språkstöd kan göras av de som har behov. Utbildningen ska kombineras med anställning/praktik. Arbetsgruppen har diskuterat olika varianter av utbildningsupplägg. Alternativ 1: Utbildning varvas med arbete några dagar/vecka. Detta alternativ är bra för individen men kan vara svårt för verksamheten då det inte blir någon kontinuitet i arbetsuppgifterna som ska utföras. Alternativ 2: Utbildning sammanhängande några veckor i taget. Kan underlätta för verksamheten att veta när personen arbetar och inte. Alternativ 3: Lite längre sammanhängande utbildning i början och sedan arbeta fyra dagar i veckan och utbildning en dag i veckan. Arbetsgruppen anser att det är viktigt att personen ska få möjlighet att pröva på arbetet under ett begränsat antal veckor innan hen eventuellt fattar beslut om att påbörja utbildningen. Arbetsgivaren ges då också möjlighet att bedöma lämplighet för yrket. En viktig faktor för att utbildningen ska vara framgångsrik är förstärkt handledning på arbetsplatsen. Tidigare försök har visat att handledaren har en viktig roll under servicevärdens utbildning och implementering av rollen på arbetsplatsen. Vidareutbildning En viktig princip med servicevärds befattningen är att den ska vara första steget in till arbetslivet för personer med begränsad arbetslivserfarenhet inom vård och omsorg, men med möjligheter att utvecklas och få utökat ansvar. Det innebär att efter utbildning till servicevärd ska personerna som har tillräckligt kunskap och motivation för vidare studier inom området uppmuntras till vidareutbildning till vårdbiträde och därefter undersköterska. Nästa steg Den 12 april 2019 presenteras arbetsgruppens förslag för socialchefsnätverket inom Göteborgsregionen. Därefter får nätverket ta ställning till eventuellt fortsatt samarbete om ny befattning. Kommunerna kommer själva att fatta beslut om de önskar införa den nya befattningen samt att förhandla dessa fackligt i respektive kommun. 3 (6)

4 Regionaltsamarbete/fortsatt samarbete Om det finns intresse för att fortsätta arbeta med implementering av rollen som servicevärd vore det bra att fundera på vilka delar kommunerna tjänar på att genomföra tillsammans. Exempelvis bereda inför facklig förhandling, inrättandet av sådan befattning, upphandling av utbildning m.m Utmaningar och framgångsfaktorer som arbetsgruppen identifierat Arbetsgruppen för assisterade tjänster har under perioden november februari 2019 haft tre möten. Under dessa tillfällen har frågor lyfts fram som är av värde att ta i beaktande inför fortsatt arbete samt eventuell implementering av rollen. Arbetsgruppen har diskuterat vikten av förankring i organisationen om rollen som servicevärd ska införas. Erfarenhet från tidigare försök i bl.a. Göteborg Stad visar att en samordnande funktion har varit en framgångsfaktor för implementering av rollen. Samordnaren har varit länken mellan servicevärd, handledare, ansvarig chef och utbildningsanordnare när det har uppstått frågor. Flera kommuner i arbetsgruppen ser att det finns en vinst om rollen är mer kommunövergripande. Servicevärd i kommunen som har möjlighet att arbeta t ex inom både äldre och barnomsorg eller t o m fastighetsskötsel. Förslag har varit att ha en servicevärdpool. Arbetsgruppen ser att det finns en risk när det tas fram olika roller med olika kvalifikationskrav som t.ex. inom vård och omsorg och barnomsorg för liknande arbetsuppgifter. Arbetsgruppen ser också att det är viktigt att redan i tidigt skede se över ekonomin för införandet av rollen som servicevärd för en långsiktig planering. Det är även viktigt det finns en kontinuerlig uppföljning av hur de olika rollerna på arbetsplatsen samspelar för att skapa en så effektiv verksamhet som möjligt. Det ställer krav på verksamheten att avsätta tid för verksamhetsutveckling. 4 (6)

5 Bilaga 1 Nedan följer en mer detaljerad beskrivning av arbetsuppgifter inom områden som arbetsgruppen har haft i uppdrag att se över. Dessa områden består av äldreboende, hemtjänst och boende för personer med funktionsnedsättningar. Äldreboende Städning Städning av brukarens hem i samverkan med undersköterska och brukaren. Även städning av allmänna utrymmen. Matberedning Duka, förbereda inför måltider, duka av och diska efter måltiden. Eventuellt stöd vid måltid. Ledsagning Promenader till och från aktivitet. Ej sjukhusbesök. Sociala aktiviteter Assistera vid sociala aktiviteter i samverkan med aktivitetssamordnare och vid träffpunkter. Skötsel av tvätt - tvätta i samråd med brukare Avfallshantering hantering av sopor enligt rutiner som finns inom kommunen med återvinning Leveranser, förråd och varuhantering Se över skafferiet, rensa gammal mat, frosta av frys och städa kyl. Ta emot leveranser och eventuellt beställning av matvaror. Hur ska servicevärden och undersköterska samarbeta? Vid dagplanering på morgonen kommer arbetsgruppen gemensam överens om arbetsfördelning. Eventuellt kan servicevärden ha en egen mapp med beskrivna arbetsuppgifter för varje dag. Hemtjänst Städning Städning av brukarens hem i samråd med undersköterska och brukaren. Matberedning Duka, förbereda inför måltider, duka av och diska efter måltiden vid behov. Eventuellt stöd vid måltid. Ledsagning Promenader till och från aktivitet. Följa med på sjukhusbesök om språket fungerar tillsammans med brukare som kan tala för sig själv. Sociala aktiviteter Följa med på promenader. Utföra enklare ärenden tillsammans med brukare så som inköp av kläder och hygienartiklar. Ta med brukare på fika. Skötsel av tvätt - tvätta i samråd med brukare 5 (6)

6 Avfallshantering hantering av sopor enligt rutiner som finns för återvinning. Inköp och beställning Tillsammans med brukare planera inköp av matvaror genom att se över skafferi och kylskåp. Rensa gammal mat och handla för brukaren. Hur ska servicevärden och undersköterskan samarbeta? Inom hemtjänst är det viktigt att arbetsuppgifterna tydligt delegeras från undersköterska till servicevärd. Undersköterska som är kontaktperson ska ta reda på vilka servicetjänster brukaren har behov av, tydligt skriva ner vilka av dessa som ska utföras av servicevärden. Undersköterska har uppföljningsansvar gentemot både brukare och servicevärd. Här ställs det krav på tydlig information från undersköterska till servicevärd avseende arbetsuppgifter i varje brukares hem. Morgonarbetet kan med fördel utföras i team av undersköterska och servicevärd men att arbetsuppgifterna är tydligt definierade. Boende för personer med funktionsnedsättningar Detta område skiljer sig från resterande och servicevärdens roll är inte lika självklar. Detta beror till stor del på att personer med funktionsnedsättningar med fördel ska utföra stor del av arbetsuppgifterna själva och personalen ska uppmuntra brukaren till självständighet. Servicevärden roll blir av en mer coachande och handledande karaktär. Städning handleda och coacha brukare i dess lägenhet. Städning av gemensamma utrymmen kan utföras av servicevärd. Matberedning planera inköp av matvaror. Coacha och handleda i matlagning. Ledsagning promenader till och från aktivitet vid behov. Skötsel av tvätt - tvätta i samråd med brukare Avfallshantering hantering av sopor enligt rutiner som finns för återvinning. Sociala aktiviteter aktiviteter utanför hemmet med brukare. Av erfarenhet kan dessa personer vara ensamma och servicevärden kan bli bonusperson. Utföra enklare ärenden tillsammans med brukare så som inköp av kläder och hygienartiklar. Ta med brukare på fika. Det är viktigt att bedöma lämplighet från brukare till brukare för genomförandet av socialaktiviteter. I visa fall kan det vara lämpligt men i andra fall inte. Sociala aktiviteter borde inte vara en generell arbetsuppgift för servicevärd utan bedömas från fall till fall. 6 (6)

Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg?

Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg? Servicevärd, en ny befattning inom vård och omsorg? Ett samarbete inom Göteborgsregionen Alingsås kommun, Partille kommun, Ale kommun, Stenungsunds kommun, Kungälvs kommun, Göteborgs Stad Socialchefsnätverket

Läs mer

APL (Arbetsplatsförlagt lärande)

APL (Arbetsplatsförlagt lärande) Gymnasium och vuxenutbildning APL (Arbetsplatsförlagt lärande) ARBETSPLATS: ELEV: HANDLEDARE: KURS: Vård- och omsorgsarbete1 PERIOD/VECKA: Hej Tack för att ni tar emot elever från. Eleven som kommer till

Läs mer

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: HÄLSA Ämnet hälsa är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, socialmedicin och pedagogik. I ämnet behandlas hälsa och hälsofrämjande arbete utifrån ett individ-, gruppoch samhällsperspektiv.

Läs mer

Checklista för bedömning av praktisk validering Kurs: Vård och omsorgsarbete 1, 200 poäng Kurskod: VÅRVÅR01

Checklista för bedömning av praktisk validering Kurs: Vård och omsorgsarbete 1, 200 poäng Kurskod: VÅRVÅR01 Checklista för bedömning av praktisk validering Kurs: Vård och omsorgsarbete 1, 200 poäng Kurskod: VÅRVÅR01 Validandens namn Medbedömare: Födelsedatum: Medbedömare: Arbetsplats: Lärare: Inskriven termin:

Läs mer

Checklista vid teoretisk validering

Checklista vid teoretisk validering Checklista vid teoretisk validering Kurs: Vård och omsorgsarbete 1, 200 poäng Kurskod: VÅRVÅR01 Validandens namn Lärare: Personnummer: Lärare: Datum för genomförande av teoretisk validering: Kursen omfattar

Läs mer

APL (Arbetsplatsförlagt lärande)

APL (Arbetsplatsförlagt lärande) APL (Arbetsplatsförlagt lärande) ARBETSPLATS: ELEV: HANDLEDARE: KURS: VÅRD OCH OMSORGARBETE 1 PERIOD/VECKA: Hej Tack för att ni tar emot elever från Birgittaskolan. Eleven som kommer till Er för att göra

Läs mer

Elevens namn:... Kurs/klass:... År: Veckor. Lärare i kursen:... Tel.nr.. Praktikplats:... Handledare:... Tel.nr.

Elevens namn:... Kurs/klass:... År: Veckor. Lärare i kursen:... Tel.nr.. Praktikplats:... Handledare:... Tel.nr. Vård- och omsorgsprogrammet Vård- och omsorgsutbildning vuxna APL - arbetsplatsförlagt lärande Ämnet vård och omsorg har sin grund i praktiskt arbete men också i vetenskapliga ämnesområden som vårdvetenskap

Läs mer

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg 1 (15) Dnr 2013:454 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:94) om ämnesplan för ämnet hälsa i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den

Läs mer

Kartläggning av assisterande tjänster inom vård och omsorg

Kartläggning av assisterande tjänster inom vård och omsorg Kartläggning av assisterande tjänster inom vård och omsorg Maryam Wahlund Göteborgsregionen (GR) Augusti 2018 Bakgrund Frågan om assisterande tjänster inom vård och omsorg har länge diskuterats i socialchefnätverket

Läs mer

Vårdbiträde

Vårdbiträde Vårdbiträde 2018-05-24 Avsiktsförklaring mellan Kommunal och SKL Arbete som pågår i Göteborg. Margaretha Häggström Arbetet som undersköterska har blivit mer avancerat bland annat till följd av fler äldre

Läs mer

STÖDPEDAGOGENS ROLL. Var befinner vi oss i Luleå?

STÖDPEDAGOGENS ROLL. Var befinner vi oss i Luleå? STÖDPEDAGOGENS ROLL Var befinner vi oss i Luleå? Identifierade frågeställningar 1/ Överenskommelse grund för stödpedagog SOSF2014:2 2/ Vilka eftergymnasiala kurser, program, YH, FHSK kan ingå, motsvarande

Läs mer

Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal

Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson 2015-03-25 annika.nilsson@kil.se Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal BAKGRUND Under sommarperioden ska

Läs mer

Validering av praktiska förmågor och kunskaper mot del av kurs inom Vård och omsorgsprogrammet, Viva komvux, Umeå.

Validering av praktiska förmågor och kunskaper mot del av kurs inom Vård och omsorgsprogrammet, Viva komvux, Umeå. Validering av praktiska förmågor och kunskaper mot del av kurs inom Vård och omsorgsprogrammet, Viva komvux, Umeå. Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering och dokumentation

Läs mer

Introduktion av vikarier gällande vård- och omsorgspersonal i hemtjänsten

Introduktion av vikarier gällande vård- och omsorgspersonal i hemtjänsten KIL1000, v1.1, 2014-01-31 KILS KOMMUN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se RUTIN 2019-03-01 Beslutade i ledningsgrupp 190319 Introduktion av vikarier gällande vård- och omsorgspersonal i hemtjänsten

Läs mer

Vård- och Omsorgsutbildning - Kursbeskrivningar

Vård- och Omsorgsutbildning - Kursbeskrivningar Vård- och Omsorgsutbildning - Kursbeskrivningar Vård- och omsorgsarbete 1, 200 poäng, Kurskod: VÅRVÅR01 Centrala begrepp, till exempel vård och omsorg, omvårdnad och socialt arbete. Hygien, till exempel

Läs mer

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015. Vision: Göteborg - världens bästa stad att åldras i Rätt kompetens för äldres behov

KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015. Vision: Göteborg - världens bästa stad att åldras i Rätt kompetens för äldres behov KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN 2015 Vision: Göteborg - världens bästa stad att åldras i Rätt kompetens för äldres behov KOMPETENSFÖRSÖRJNING 2015 Nuläge/bakgrund Behov av vård-och omsorg för äldre kommer öka

Läs mer

Lärarhandledning Hälsopedagogik

Lärarhandledning Hälsopedagogik Lärarhandledning Hälsopedagogik Får kopieras 1 72 ISBN 978-91-47-11592-1 Rune Johansson, Lars Skärgren och Liber AB Redaktion: Anders Wigzell Omslagsbild: Maja Modén Produktion: Adam Dahl Får kopieras

Läs mer

Kurs: Vård och omsorgsarbete 1, 200p Bedömningsunderlag APL

Kurs: Vård och omsorgsarbete 1, 200p Bedömningsunderlag APL Kurs: Vård och omsorgsarbete 1, 200p Bedömningsunderlag APL Jan 2015 Vård och omsorgsprogrammet Bedömningsunderlag under APL Kurs: Vård- och omsorgsarbete 1, VÅRVÅR 01, 200 poäng Elev: Handledare: APL-plats:

Läs mer

Undervisningen i ämnet vård och omsorg ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet vård och omsorg ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: VÅRD OCH OMSORG Ämnet vård och omsorg behandlar olika former av service, vård och omsorg av människor som är i behov av stöd i vardagen. Ämnet handlar om vårdtagarens behov samt möjligheter att kunna delta

Läs mer

Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Hälsopedagogik 100 poäng Kurskod: HALHAL0

Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Hälsopedagogik 100 poäng Kurskod: HALHAL0 Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Hälsopedagogik 100 poäng Kurskod: HALHAL0 Validandens namn: Födelsedatum: Lärare: Lärare: Inskriven termin: Datum för genomförande: Kursen omfattar

Läs mer

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad 1 INNEHÅLL Sid 3 - Sammanfattning Sid 4 - Visions förslag för en bättre arbetsmiljö

Läs mer

Checklista för handledning vid praktik

Checklista för handledning vid praktik Checklista för handledning vid praktik Innan praktikanten börjar Innan praktikanten börjar behöver verksamheten vara förberedd. Det är viktigt att utse roller, vem eller vilka som är handledare och vilken

Läs mer

Bilaga 3 Jobbspår i Östersunds kommun

Bilaga 3 Jobbspår i Östersunds kommun Bilaga 3 Jobbspår i Östersunds kommun Innehåll Målgrupp... 1 Innan aktualisering till ett jobbspår... 1 Planering för deltagare i jobbspåren... 1 Jobbspår i Östersunds kommun... 2 Kontaktpersonens roll...

Läs mer

Merservice inom LSS och särskilda boenden

Merservice inom LSS och särskilda boenden Merservice inom LSS och särskilda boenden Anställningsenheten, JobbMalmö Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-01-22 1.2 Jahangir Hosseinkhah Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Kompetensutvecklingsplan. för medarbetare inom äldreomsorgen

Kompetensutvecklingsplan. för medarbetare inom äldreomsorgen Kompetensutvecklingsplan för medarbetare inom äldreomsorgen Kompetensutvecklingsplan för: Namn Arbetsplats och enhet Enhetschef Datum KRAVMÄRKT YRKESROLL, Layout och produktion Birgitta Klingsäter, birgitta@klingsater.se,

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Mars 2019 Upplaga 5 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo.

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-02-04 Vår referens Anne Wolf Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse anne.wolf@malmo.se Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013 SOFV-2014-208

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön

Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön Antagen av Kommunstyrelsen 2011-09-21. Inom Kristianstads kommun är vi av uppfattningen

Läs mer

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde Verksamhetsplan2009-2011 för Bryggarens hemtjänstområde Reviderad 20110104 Till grund för enhetens verksamhet är Förvaltningen för omsorg och hälsas verksamhetsplan 2009-2011 Vision Vi är till för att

Läs mer

Serviceassistent. inom. Ett projekt som stöds av Europeiska Socialfonden

Serviceassistent. inom. Ett projekt som stöds av Europeiska Socialfonden Serviceassistent äldreomsorg inom barnomsorg Allbo Lärcenter,, Alvesta Ett projekt som stöds av Europeiska Socialfonden För r vilka? För r personer med intellektuella funktionsnedsättningar ttningar och

Läs mer

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Spira Assistans AB Org.nr 556815 4305 info@spiraassistans.se 040-15 66 85 2 Innehåll Presentation 5 Dina kontaktpersoner 10 Arbetsmiljö

Läs mer

Merservice inom förskolan

Merservice inom förskolan Merservice inom förskolan Anställningsenheten, JobbMalmö Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-01-22 1.2 Jahangir Hosseinkhah Arbetsmarknad-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Branschråd: Förskola - syfte, målsättningar, prioriteringar, mandat och sammansättning

Branschråd: Förskola - syfte, målsättningar, prioriteringar, mandat och sammansättning HANDLING 2018-02-19 Sofia Larsson, Anders Pettersson Branschråd: Förskola - syfte, målsättningar, prioriteringar, mandat och sammansättning Detta dokument beskriver syfte, målsättningar, prioriterade frågor,

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

VÅRD OCH OMSORG. Ämnets syfte

VÅRD OCH OMSORG. Ämnets syfte VÅRD OCH OMSORG Ämnet vård och omsorg har sin grund i praktiskt arbete men också i vetenskapliga ämnesområden som vårdvetenskap och socialt arbete. Ämnet behandlar vård- och omsorgsarbete ur ett helhetsperspektiv,

Läs mer

Elevens namn:... Kurs/klass:... År: Veckor. Lärare i kursen:... Tel.nr.. Praktikplats:... Handledare:... Tel.nr.

Elevens namn:... Kurs/klass:... År: Veckor. Lärare i kursen:... Tel.nr.. Praktikplats:... Handledare:... Tel.nr. Vård- och omsorgsprogrammet Vård- och omsorgsutbildning vuxna APL - arbetsplatsförlagt lärande Ämnet vård och omsorg har sin grund i praktiskt arbete men också i vetenskapliga ämnesområden som vårdvetenskap

Läs mer

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016

Ett gott liv var dag. Politisk handlingsplan. Vård- och omsorgsprojektet. Augusti 2015 juni 2016 Politisk handlingsplan Augusti 2015 juni Ett gott liv var dag Vård- och omsorgsprojektet JUNI 2014 JUNI 2015 Förslag som kräver politiska beslut Skäl till förslaget Aktivitet Ansvar Tidplan Skapa tillgängliga

Läs mer

Samverkan - Protokoll och yrkanden Bilaga 12 Sidan 1 av 29

Samverkan - Protokoll och yrkanden Bilaga 12 Sidan 1 av 29 Samverkan - Protokoll och yrkanden Bilaga 12 Sidan 1 av 29 Samverkan - Protokoll och yrkanden Bilaga 12 Sidan 2 av 29 Samverkan - Protokoll och yrkanden Bilaga 12 Sidan 3 av 29 Samverkan - Protokoll och

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Motion av Jonas Segersam och Ulla Johansson (båda KD) om vårdserviceteam KSN

Motion av Jonas Segersam och Ulla Johansson (båda KD) om vårdserviceteam KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-04-10 49 KSN-2016-2644 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att besvara motionen med föredragningen i ärendet. Reservation

Läs mer

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN Att ha medarbetare som har kunskap och vilja att delta i arbetsplatsens förändrings- och utvecklingsarbete, är en avgörande faktor för en verksamhets framgång och utveckling.

Läs mer

Ansökan om stimulansmedel för ökad bemanning ÄO Ansökan avser HEMTJÄNST år: 2016

Ansökan om stimulansmedel för ökad bemanning ÄO Ansökan avser HEMTJÄNST år: 2016 1 (10) Ansökan om stimulansmedel för ökad bemanning ÄO Ansökan avser HEMTJÄNST år: 2016 Planerar ni att ansöka om stimulansmedel nästa år: Ja Företag/Sdf Enhet Ansvarig chef Tel.nr Mejladress Regiform

Läs mer

Remiss - Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre

Remiss - Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Pierre Börjesson 2017-09-14 ON 2017/0080 52545 Omsorgsnämnden Remiss - Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (5) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019

VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019 VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019 Attraktiv och effektiv organisation Det kommunala uppdraget är att varje skattekrona ska ge största möjliga utväxling vare sig det gäller snöröjning eller omsorgen på ett äldreboende.

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL BOENDE

UPPDRAG OCH YRKESROLL BOENDE UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL BOENDE Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll - boende är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Inkluderande/assisterande tjänster

Inkluderande/assisterande tjänster Inkluderande/assisterande tjänster Socialchefsnätverket 170825 Gunilla Bergström Casinowsky FoU i Väst/GR gunilla.bergstrom@grkom.se Studiens frågor 1. Vilka samhälleliga problem förväntas assisterande

Läs mer

Omvårdnadsförvaltningen

Omvårdnadsförvaltningen Omvårdnadsförvaltningen Datum 2006-10-17 Rev: 2007-09-12 Rev: 2009-10-15 Arbetsgrupp 2006 Arbetsgrupp 2009 Marie Fasth-Pettersson Lisbeth Eriksson Katarina Schuurman Ulrika Hernant Anita Jäderskog Caroline

Läs mer

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Utlysning ESF Nationellt Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Övergripande för det nationella programmet Bidra till en väl fungerande arbetsmarknad och

Läs mer

Svar på motion- Att införa servicevärdar inom vård och omsorg

Svar på motion- Att införa servicevärdar inom vård och omsorg 2016-05-02 2015/38156 1(9) Vår adress Sociala Sektorn Borlänge kommun Adress Omsorgsnämnden Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Mats Boman 0243-74315 mats.boman@borlange.se Nämnd Datum

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning

Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Information till APL-handledare inom Vård- och omsorgsutbildning Reviderad upplaga Januari 2018 Upplaga 4 Regional styrgrupp för Vård- och omsorgscollege Värmland beslutade i september 2011 att en handbok

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Evikomp. E-län vi kompetensutvecklar Ett ESF-projekt

Evikomp. E-län vi kompetensutvecklar Ett ESF-projekt Evikomp E-län vi kompetensutvecklar Ett ESF-projekt Evikomp ett samarbete mellan 15 parter Linköpings kommun (projektägare) Region Östergötland Söderköping Vadstena Valdemarsvik Finspång Mjölby Motala

Läs mer

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid 06 07 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,4 6,5 6,6 5,0 Lilla Edet 7,3 7,4 8, 4,9 Tjörn 6,8 7,4 7,6 6, Härryda 7,7 7,5 7,6 6,4 Mölndal 7,7 7,7 7,9 5,9

Läs mer

Att arbeta inom Stöd och service

Att arbeta inom Stöd och service Att arbeta inom Stöd och service 1 Att arbeta inom Stöd och service Att leva med en funktionsnedsättning innebär att man kan behöva stöd och hjälp att kompensera det som skapar hinder i det dagliga livet.

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering

Foto Maria Carlsson. Scandinav.se. Äldreomsorg i Borås Stad. Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Scandinav.se Foto Maria Carlsson Äldreomsorg i Borås Stad Förebyggande insatser, service, omsorg, hälso- och sjukvård samt rehabilitering Du som är äldre ska ha möjlighet att leva ett gott liv var dag.

Läs mer

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Falu kommun ESF-projekt 2017-2020 Karin Rosenberg 023-87915 23 november 2017 29 Bakgrund till projektet Kompetensförsörjning i välfärden Kvalitetsbrister

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Wallingatan Kontaktuppgifter Besöksadress Wallingatan 25 A Telefon 018-727 66 58 vardochomsorg.uppsala.se www.sober.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av 6 Organisatorisk tillhörighet

Läs mer

KRITERIER FÖR ANSTÄLLNINGSBARHET FÖR GRUNDLÄGGANDE ARBETSUPPGIFTER INOM FUNKTIONSHINDEROMRÅDET, SJUKVÅRDEN OCH ÄLDREOMSORGEN, I SÖDERMANLANDS LÄN

KRITERIER FÖR ANSTÄLLNINGSBARHET FÖR GRUNDLÄGGANDE ARBETSUPPGIFTER INOM FUNKTIONSHINDEROMRÅDET, SJUKVÅRDEN OCH ÄLDREOMSORGEN, I SÖDERMANLANDS LÄN KRITERIER FÖR ANSTÄLLNINGSBARHET FÖR GRUNDLÄGGANDE ARBETSUPPGIFTER INOM FUNKTIONSHINDEROMRÅDET, SJUKVÅRDEN OCH ÄLDREOMSORGEN, I SÖDERMANLANDS LÄN Enligt beslut i Regional styrgrupp för Vård-och omsorgscollege

Läs mer

PROFFSSYSTERN I STOCKHOLM AB KVALITETSBERÄTTELSE FÖR ÅR Solna Kommun

PROFFSSYSTERN I STOCKHOLM AB KVALITETSBERÄTTELSE FÖR ÅR Solna Kommun PROFFSSYSTERN I STOCKHOLM AB KVALITETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2018. Solna Kommun Verksamhetsbeskrivning bedriver verksamhet inom vård och omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Proffssystern

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se

Läs mer

VÅR SYN PÅ LEDAR- OCH MEDARBETARSKAP. en gemensam värdegrund i Gotlands kommun

VÅR SYN PÅ LEDAR- OCH MEDARBETARSKAP. en gemensam värdegrund i Gotlands kommun Dokumentet har beslutats av kommunfullmäktige i mars 2003 på förslag av kommunledningsgruppen och efter samverkan med de fackliga organisationerna. VÅR SYN PÅ LEDAR- OCH MEDARBETARSKAP en gemensam värdegrund

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen Medarbetarpolicy för Samhall AB Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Titulatur och utbildningskrav för baspersonal inom funktionshinderområdet i Göteborgsregionens kommuner

Titulatur och utbildningskrav för baspersonal inom funktionshinderområdet i Göteborgsregionens kommuner Titulatur och utbildningskrav för baspersonal inom funktionshinderområdet i Göteborgsregionens kommuner Presentation 140328 Marie Tibell, Göteborgs stad Göteborgsregionens kommuner 13 kommuner 950 000

Läs mer

Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro

Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro Plan Diarienummer: KS 2015/1997 Dokumentansvarig: Hr-chef Beredande politiskt organ: Personal- och näringslivsutskottet Beslutad av: Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande

Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Riktlinje för hantering av ett hållbart arbetsmarknadsåtagande Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2017-05-02 237 Status: reviderad ks 2018-11-13 415 Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings

Läs mer

HEMTJÄNST - MÖJLIGHET ATT VÄLJA LEVERANTÖR. Godkända leverantörer i Kungälvs kommun

HEMTJÄNST - MÖJLIGHET ATT VÄLJA LEVERANTÖR. Godkända leverantörer i Kungälvs kommun HEMTJÄNST - MÖJLIGHET ATT VÄLJA LEVERANTÖR Godkända leverantörer i Kungälvs kommun Möjlighet att välja leverantör inom hemtjänsten Kungälvs kommun har ett valfrihetssystem inom hemtjänsten. Det innebär

Läs mer

Kunskapsprofil i förflyttningskunskap. för dig som är legitimerad arbetsterapeut eller sjukgymnast

Kunskapsprofil i förflyttningskunskap. för dig som är legitimerad arbetsterapeut eller sjukgymnast Kunskapsprofil i förflyttningskunskap för dig som är legitimerad arbetsterapeut eller sjukgymnast Kunskapsprofil i förflyttningskunskap I den här skriften får du råd om vad en heltäckande fortbildning

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad

Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad Verksamhetsplan 2012 Orrekullens gruppbostad Orrekullens gruppbostads Verksamhetsplan 2012 Orrekullen är ett särskilt boende enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Gruppbostaden

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för hemtjänst. Hemtjänst 1

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för hemtjänst. Hemtjänst 1 Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för hemtjänst Hemtjänst 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Nationella jämställdhetsmål

Nationella jämställdhetsmål Grästorps kommun Jämställdhetsplan Antagandebeslut: Kommunstyrelsen 2014-04-08, 86 Giltighet: 2014-2016 Utgångspunkter Grästorp kommuns jämställdhetsplan tar sin utgångspunkt från de nationella jämställdhetsmålen,

Läs mer

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst PLAN Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad Lättläst Innehåll Inledning... 3 1. Du ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över din vardag... 5 2. Du

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN. Vo Vård och Omsorg Gunilla Larsen Tel: Vård- och omsorgsnämnden

ESLÖVS KOMMUN. Vo Vård och Omsorg Gunilla Larsen Tel: Vård- och omsorgsnämnden ESLÖVS KOMMUN Vård och Omsorg Gunilla Larsen Tel: 0413-622 61 Vo0.2012.0135 2012-04-10 Vård- och omsorgsnämnden Ändrade utbildningskrav inom LSS-verksamhet Ärendebeskrivning Förändrade behov hos brukarna

Läs mer

Kommunstyrelsen. Socialdepartementet med kopia till

Kommunstyrelsen. Socialdepartementet med kopia till Kommunstyrelsen Datum 2019-09-11 Diarienummer 0842/19 Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se med kopia till s.fs@regeringskansliet.se s remissyttrande Stärkt kompetens i vård och omsorg,

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i vård och omsorg samt ge kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Efter

Läs mer

YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019

YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019 Kursplaner YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: 201500540 Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019 Utbildningen består av sju kurser om totalt 200 YH-poäng och genomförs som en distansutbildning

Läs mer

Valfrihet inom hemtjänsten. - ger möjlighet att välja leverantör. Godkända leverantörer i Tjörns kommun

Valfrihet inom hemtjänsten. - ger möjlighet att välja leverantör. Godkända leverantörer i Tjörns kommun Valfrihet inom hemtjänsten - ger möjlighet att välja leverantör Godkända leverantörer i Tjörns kommun Möjlighet att välja leverantör inom hemtjänsten Tjörns kommun har fr o m den 1 april 2011 infört valfrihet

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Delaktighet i hemvården

Delaktighet i hemvården Delaktighet i hemvården Kort överblick Delaktighet och inflytande i vården är en grundläggande förutsättning för hälsa och god vård. Enskilda individer behöver känna att de har möjlighet att påverka sin

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. skolan som ger dig extra stöd

Särskild utbildning för vuxna. skolan som ger dig extra stöd Särskild utbildning för vuxna skolan som ger dig extra stöd LÄSÅRET 2011/2012 Innehållsförteckning Välkommen till Särvux...1 Utbildningar/kurser Kommunikation...3 Verklighets och omvärldsuppfattning...3

Läs mer

Kursens namn: Etik och moral Kurstyp: Standard Valbar: Nej Yh-poäng: 25

Kursens namn: Etik och moral Kurstyp: Standard Valbar: Nej Yh-poäng: 25 Kursens namn: Etik och moral Yh-poäng: 25 Innehåll Etik / moral Bemötande, Förhållningssätt Livsåskådning Religion, etnicitet, kultur, tradition Kommunikation Salutogent förhållningssätt Offentlighet/

Läs mer

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern Vårt olika, gemensamma uppdrag Den här policyn beskriver samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare. Detta samspel måste fungera för att vi ska nå våra mål och

Läs mer

KPRSamorg. Pensionärsorganisationernas i Ale kommun synpunkter på Värdegrund i Ale kommun

KPRSamorg. Pensionärsorganisationernas i Ale kommun synpunkter på Värdegrund i Ale kommun Pensionärsorganisationernas i Ale kommun synpunkter på i Ale kommun Etik som påverkar Etiken ska ge vägledning för hur en människa ska handla Etik som påverkar Etiken ska ge vägledning för hur en människa

Läs mer

Utmaningar som kräver annat tankesätt

Utmaningar som kräver annat tankesätt Utmaningar som kräver annat tankesätt Rekryteringsutmaningen Kräver utveckling av verksamhet, organisation, arbetssätt och ökad digitalisering Sjukfrånvaron Kräver förebyggande samt hälsofrämjande arbetsmiljöarbete

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Grundläggande kunskaper hos personal som arbetar i socialtjänstens omsorg om äldre

Socialstyrelsens författningssamling. Grundläggande kunskaper hos personal som arbetar i socialtjänstens omsorg om äldre SOSFS 2011:12 (S) Allmänna råd Grundläggande kunskaper hos personal som arbetar i socialtjänstens omsorg om äldre Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Ale Vision 2025 Lätt att leva. Se mig! Äldreplan för Ale kommun,

Ale Vision 2025 Lätt att leva. Se mig! Äldreplan för Ale kommun, Ale Vision 2025 Lätt att leva Se mig! Äldreplan för Ale kommun, 2019-2026 1 Uppdrag Arbeta fram förslag på en äldreplan som beskriver kommunens riktning gällande äldrefrågor de kommande åren (2019-2026).

Läs mer