Närsjukvårdsberedningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Närsjukvårdsberedningen"

Transkript

1 Närsjukvårdsberedningen Johan Larsson Hälso- och sjukvårdsstrateg BESLUTSFÖRSLAG Datum Dnr (8) Närsjukvårdsberedningen Förstärkt psykosocialt och psykologiskt stöd till små barn och deras förälder Ordförandens förslag Närsjukvårdsberedningen föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden följande 1. Uppdraget till psykosocialt och psykologiskt stöd till små barn, föräldrar och blivande föräldrar utökas med 5 miljoner kronor i anslag för att möjliggöra likvärdig och jämlik vård i. 2. 2,1 miljoner kronor avsätts för år 2014 till att utveckla och samordna stödet för barn med oklara utvecklingsavvikelser samt samordna stödet till blivande föräldrar. Närsjukvårdsberedningen föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden föreslå regionstyrelsen följande 3. Regionstyrelsen ger uppdrag till utveckling av psykosocialt och psykologiskt stöd till små barn, föräldrar och blivande föräldrar enligt föreliggande förslag. 4. Regionstyrelsen utvecklar en reviderad ersättnings- och uppföljningsmodell för detta uppdrag. Sammanfattning Barn som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa är en prioriterad grupp i och i överenskommelsen mellan staten och Sveriges kommuner och landsting. Det finns stora vinster både mänskligt och ekonomiskt med att så tidigt som möjligt identifiera och med effektiva metoder behandla psykisk ohälsa hos barn och unga inom rimlig tid och på rätt vårdnivå. Det psykosociala och psykologiska stöd som genomförs till föräldrar och barn inom BVC och BMM är en viktig del av vården och C:\pactdok\Hälso- och sjukvårdsnämnden\ \18 Förstärkt psykosocialt och psykologiskt stöd till små barn och deras föräldrar\ NSB_Beslutsförslag.docx Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Skånehuset, J A Hedlunds väg Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (8) utgör en del av första linjens hälso- och sjukvård för psykisk ohälsa för barn mellan 0-6 år. Ett gemensamt uppdrag och ökad finansiering föreslås i syfte att skapa en likvärdig och jämlik vård i avseende tidiga insatser till blivande föräldrar, barn 0-6 år och deras vårdnadshavare. I skiljer sig utbudet för medborgarna genom dels skillnader i genomförandet av uppdraget men framförallt på varierande tillgång till stödet. Ärendet innehåller också förslag till utvecklingsuppdrag i syfte att utveckla och samordna stödet för barn med oklara utvecklingsavvikelser samt samordna stödet till blivande föräldrar. I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Inom Hälsoval Skåne finns det Ackreditering och Avtal för Barnmorskemottagning (BMM) och Barnavårdscentraler (BVC). I båda dessa uppdrag är det psykosociala och psykologiska stödet en fri nyttighet. Det innebär att vårdgivare med avtal inom Hälsoval Skåne ska kunna få konsultation av psykologer eller kuratorer. Dessutom ska blivande föräldrar, vårdnadshavare och barn mellan 0-6 år kunna remitteras till eller själva kunna söka detta utökade stöd. I norra Skåne har stödet varit organiserade inom team för mödra- och barnhälsovårdspsykologer (MBHV-psykolog) Medan södra och mellersta Skåne har haft dels team med barnhälsovårdspsykologer (BHV-psykolog). Båda ovan varianter har sedan 2009 varit organiserade inom barnsjukvården vid fyra sjukhus. Stödet till blivande föräldrar och BMM har i mellersta och i södra Skåne genomförts av socionom med påbyggnadsutbildning i psykoterapi. I skiljer sig utbudet för medborgarna genom dels skillnader i genomförandet av uppdraget men framförallt på varierande tillgång till stödet. Det övergripande målet för detta stöd till blivande föräldrar, föräldrar och barn är ett hälsofrämjande arbete som ska förebygga psykisk ohälsa. Vanliga orsaker till att småbarnsföräldrar söker BHV-psykolog är exempelvis osäkerhet i föräldrarollen, oro kring barnets utveckling, känslomässiga reaktioner såsom depression, ångest eller stress. Det finns stora regionala skillnader i vilken ålder barnen var när stödet söktes. Sammanfattningsvis går det att konstatera att det är framförallt under första levnadsåret samt när barnet är i åldern mellan 4-5 år som de flesta söker psykologiskt stöd. Orsaker till att blivande föräldrar söker psykolog eller socionom under graviditeten är framförallt depression/nedstämdhet, ångest, stress och ambivalens inför föräldraskap eller graviditet.

3 Datum (8) I det hälsofrämjande arbetet ingår det att möjliggöra konsultation till BVC och BMM inom uppdraget för att BVC-sjuksköterskor och barnmorskor ska ha kunskap att identifierar de barn, föräldrar och blivande föräldrar med risk för ohälsa som har behov av stöd. Barn som har eller riskerar att utveckla psykisk ohälsa är en prioriterad grupp i och i överenskommelsen mellan staten och Sveriges kommuner och landsting. Det finns stora vinster både mänskligt och ekonomiskt med att så tidigt som möjligt identifiera och med effektiva metoder behandla psykisk ohälsa hos barn och unga inom rimlig tid och på rätt vårdnivå. Det psykosociala och psykologiska stöd som genomförs till föräldrar och barn inom BVC och BMM är en viktig del av vården och utgör en del av första linjens hälso- och sjukvård för psykisk ohälsa för barn mellan 0-6 år. Behovsbeskrivning Ett sätt att beskriva vilka resurser som krävs för att möta behovet i befolkningen är att utgå från antal barn inskrivna på BVC och gravida kvinnor på BMM. Ett mått är framtaget av yrkesförbundet Psykologer för mödrahälsovård och barnhälsovård inom Sveriges Psykologförbund där det framgår att varje tjänst MBHV-psykolog ska ha mellan inskrivna barn på BVC samt inskrivna gravida kvinnor på BMM. Intervallen mellan antalet inskrivna ska läsas som att socioekonomiska skillnader ska beaktas. Behovet av stöd från psykolog bedöms som större i den delen av befolkningen som har högre risk för ohälsa. I Sverige som helhet finns det betydande skillnader mellan tillgång till MBHV-psykologer. Samma gäller för Skåne samtidigt som det är svårt att göra jämförelser då stödet i södra Skåne till blivande föräldrar genomförs av socionomer med påbyggnadsutbildning inom psykoterapi. I en jämförelse med enbart BHV-delen i uppdraget skulle behovet utifrån detta beräkningssätt vara ca 3000 barn per psykolog. Vid en sådan jämförelse visar sig att resurserna i Skåne skiljer sig mellan ca 2500 barn per psykolog till ca 5000 barn per psykolog. För att kunna värdera behovet utifrån socioekonomiska skillnader kan antalet listade inom BMM och BVC viktas utifrån indexet Care Need Index (CNI). CNI är ett mått som beskriver risk för att utveckla ohälsa baserad på socioekonomiska variabler och används exempelvis inom vårdvalen inom Hälsoval Skåne som en del i ersättningen. En fördelning av resurser som tar hänsyn till CNI skulle för BMM och BVC utifrån sjukvårdsförvaltningarnas geografi att bli enligt nedan:

4 Datum (8) Förvaltningens geografi BMM antal listade Andel av listade Viktad andel (CNI) Kryh % 17,5 % Sund ,5 % 28,0 % SUS ,5 % 54,5 % Totalt % 100 % Förvaltningens geografi BVC antal listade Andel av listade Viktad andel (CNI) Kryh ,5 % 17 % Sund % 28,5 % SUS ,5 % 54, 5% Totalt % 100 % I delar av Skåne har statistik över inkomna remisser sammanställts systematiskt under flera år. Slutsatserna av den sammanställningen är att behovet under mer än 10 år varit relativt konstant oberoende antalet psykologresurser eller förändringar inom BVC och BMM: cirka 5 % av barnen/föräldrar från BVC och 5 % av de blivande föräldrarna har bedömts ha behov av förstärkt stöd. Det genomsnittliga besöksantalet för föräldrar och barn från BVC har varit ca 3,5 besök per unik patient och för BMM ca 4 besök per unik patient. Behovsbedömningen kommer i detta uppdrag utgå från antal listade inom BMM och BVC som tar hänsyn till CNI tillsammans med andel som förväntas söka detta stöd samt besöksfrekvens per unik patient. Utifrån dessa betingelser bedöms det finnas ett behov i Skåne som är enligt nedan: Hälsoval Antal förväntade unika patienter/ år Antal förväntade besök/ år BMM BVC Totalt Uppdragets omfattning Konsultation och utbildning inom Barnhälsovården/Mödrahälsovården ska bedrivas inom intervallet 20 % till 30 % av finansiering.

5 Datum (8) Konsultationer till föräldrar och blivande föräldrar samt fördjupade bedömningar och/eller utredningar avseende barnets utveckling ska bedrivas ska bedrivas inom intervallet 70 % till 80 % av finansieringen. Resurser ska fördelas enligt viktad andel av listade inom BMM och BVC. Uppdrag för psykosocialt och psykologiskt stöd till små barn och deras förälder I uppdraget ska bedömningar, utredningar och behandling ske genom: - Konsultationer till föräldrar och blivande föräldrar som innefattar rådgivande samtal, krisbearbetning och kortare psykoterapeutiska insatser. - Fördjupade bedömningar och/eller utredningar avseende barnets utveckling vilket också kan innefatta teambaserade bedömningar i samverkan med annan berörd hälso- och sjukvård. Det kliniska arbetet med psykologiska interventioner i bedömning och behandling ska ha sin utgångspunkt i ett salutogent förhållningssätt där friskfaktorer stärks genom hög tillgänglighet med tidiga och korta insatser. Metod och inriktning för arbetet ska vara i överensstämmelse med övrig hälsovård och stå för förebyggande insatser av psykologisk karaktär. Arbetet ska innefatta både barn- och familjeperspektiv. Varje sjukvårdsförvaltning ska bedriva uppdrag för konsultation till BMM och BVC. Konsultationen ska prioritera stöd i enskilda ärenden samt generellt verka för att ökad kunskap utifrån ett psykologiskt förhållningssätt. Varje sjukvårdsförvaltning ska samverka med kunskapscentrum barnhälsovård och expertgrupp för mödrahälsovård i frågor som rör utbildning och fortbildning. Samverkan med kunskapscentrum barnhälsovård och expertgrupp för mödrahälsovård ska syfta till att hälsovården utvecklas likvärdigt i hela. I uppdraget ska varje sjukvårdsförvaltning erbjuda en samlad ingång till detta stöd för att barn, vårdnadshavare och blivande förälder samt till BVC och BMM. Berörda sjukvårdsförvaltningar ansvarar för att samordning sker mellan psykologerna och socionomer med påbyggnadsutbildning inom psykoterapi avseende stödet till blivande föräldrar. Samordningen ska verka för att stödet ska kunna ges samhållet under graviditet tills barnet är 6 år. Inom detta uppdrag eftersträvas att varje sjukvårdsförvaltning ska ha minst en mödra- och barnhälsovårdspsykolog.

6 Datum (8) I övrigt ska varje sjukvårdsförvaltning i utförandet av detta uppdrag: - ha ett tillräckligt stort antal psykologer för att kunna erbjuda praktisk tjänstgöring som psykolog för nyutexaminerade psykologer (PTPtjänst). - samverka med berörda verksamheter inom hälso- och sjukvården och genom denna samverkan kunna erbjuda teambaserad hälso- och sjukvård för barn med oklara utvecklingsavvikelser. - särskilt uppmärksamma barn som far illa eller riskerar att fara illa och följa s handlingsprogram för barn som far illa samt våld i nära relationer. - särskilt uppmärksamma barnkonventionen och dess tillämpning - säkerställa tillgänglighet till bedömning, behandling och fördjupad utredning i enlighet med gällande vårdgaranti samt ha en god tillgänglighet per telefon. Utvecklingsuppdrag kring stöd till blivande föräldrar I kan blivande föräldrar som har behov av extra stöd få detta av antingen MBHV- psykolog eller socionom med påbyggnadsutbildning i psykoterapi beroende på var i Skåne de blivande föräldrarna söker vård. Sjukvårdsförvaltningarna får i uppdrag att säkerställa att stödet blir likvärdigt och att samordning mellan socionomer och psykologer sker. Utvecklingsuppdrag kring sammanhållen utredningsgång för små barn med oklara utvecklingsavvikelser Samarbete ska möjliggöra en sammanhållen utredningsgång i team i syfte att tidigt identifiera och ge stöd på rätt vårdnivå för barn 0-6 år med oklara utvecklingsavvikelser. Kompetensen för barn med oklara utvecklingsavvikelser finns uppdelade i flera specialistområden där föräldrarnas första kontakt ofta är hos BHV-psykologen. Övriga viktiga aktörer är oftast kompetens inom barn- och ungdomsmedicin, barn- och ungdomspsykiatri och barn- och ungdomshabilitering. Uppdraget utgår från att utveckla samarbetet i multiprofessionella team mellan ovan nämnda områden för att möjliggöra en sammanhållen utredningsform som bidrar till tidigt stöd för barnen i målgruppen. Sjukvårdsförvaltningarna ansvarar för att tillsammans utveckla innehållet i stödet på ett likvärdigt sätt. Ekonomiska konsekvenser och finansiering I förvaltningsuppdragen för år 2012 genomförde ett volymuppdrag för besök samt anslag för konsultation. För att kunna leva upp till det nya uppdraget där stöd till blivande föräldrar och BMM involveras föreslås att ersättnings- och uppföljningsmodellen revideras.

7 Datum (8) I samband med augustiuppföljning förväntar hälso- och sjukvårdsnämnden en återrapportering av vårdproduktionsberedningen hur uppdraget har genomförts. För att inte medlen ska återbetalas till hälso- och sjukvårdsnämnden ska: År 1 - minst 70 % av uppdragsvolymen genomförts År 2 minst 80 % av uppdragsvolymen genomförts År 3 minst 100 % av uppdragsvolymen genomförts Finansiering av 5,0 miljoner kronor för att möjliggöra likvärdig och jämlik vård i sker ur hälso- och sjukvårdsnämndens budget för övrig hälso- och sjukvård. Ersättning på 2,1 miljoner kronor avseende att utveckla och samordna stödet för barn med oklara utvecklingsavvikelser samt stödet till blivande föräldrar finansieras genom statsbidraget Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Utvecklingsuppdraget avser pågå under två år och satsningen ska ställas mot övriga prioriteringar i 2015 års satsningar som avser Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Juridisk bedömning Samråd har skett med avdelning för juridik som inte har några invändningar mot förslaget. Miljökonsekvenser Ärendet bedöms inte medföra miljökonsekvenser. Samverkan med berörda fackliga organisationer Samverkan i ärendet har slutförts på regional nivå. Uppföljning Besök inom området ovan ska registreras i det patientadministrativa systemet (PASIS). Varje sjukvårdsförvaltning ska i samband med tertialuppföljningen i augusti redovisa hur medlen från hälso- och sjukvårdsnämnden har använts. De mått som ska följas upp ska tas fram i den nya särskilda ersättning- och uppföljningsmodell som föreslås. Uppdraget att utveckla stöd till blivande föräldrar ska återrapporteras till uppdragsgivaren genom dokumenterade rutiner samt genom broschyr som beskriver stödet för blivande föräldrar. Delredovisning ska ske i samband med årsredovisning och slutredovisning ska senast ske under år 2015.

8 Datum (8) Uppdraget att utveckla en sammanhållen utredningsgång för små barn med oklara utvecklingsavvikelser ska återrapporteras till uppdragsgivaren dels genom dokumenterade rutiner för utredning av små barn med oklarutvecklingsavvikelser samt genom föräldrabroschyrer som beskriver arbetsgången. Delredovisning ska ske i samband med årsredovisning och slutredovisning ska senast ske under år Gilbert Tribo Ordförande Peter Sigsjö Enhetschef

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-01-16 1 (12) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-01-22 09.30 Plats: Skånehuset, Kristianstad,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-05 Dnr 1600982 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-04-14 1 (7) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-04-16 kl.09.30-ca.13.00 (inkl. lunch) Plats:

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-13 Dnr 1800274 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen PROTOKOLL 1 21 Datum 2014-01-22 1 (12) Protokoll från närsjukvårdsberedningens sammanträde Tid: 2014-01-22, 09.30-14.00 Plats: Skånehuset, Kristianstad, sammanträdesrum 3 Beslutande Gilbert Tribo (FP),

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-03-05 1 (6) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-03-12 kl.10.30 (Observera starttiden!) Plats:

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-02-21 Dnr 1400196 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget justeringar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-20 Dnr 1500885 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Icke-kirurgisk behandling

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-21 Dnr 1302793 1 (6) Närsjukvårdsberedningen Psykiatriöverenskommelse 2014

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet Vårdproduktionsutskottet Ingrid Bergman Ledningsstrateg 046-275 19 01 Ingrid.Bergman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-16 Dnr 1302793 1 (5) Vårdproduktionsutskottet Psykiatriöverenskommelse 2014 Ordförandens

Läs mer

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne Enheten för folkhälsa, området hälsoinriktad hälso- och sjukvård Anna Friberg 044-309 34 53, sms: 0768-87 07 49 anna.friberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-08-27 Dnr 1001045 1 (6) Ersättningsmodell

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-11-21 1 (12) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-06-18 Dnr 1801085 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Inriktningsbeslut för vårdvalen 2019 Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden fastställer

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Anders Wallner Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 30 Anders.Wallner@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-15 Dnr 1302556 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Bidrag år 2014 till organisationer

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-04-13 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-17 Dnr 1301426 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Återrapportering:

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare, enhetschef Kunskapsstyrning 040-675 30 59 sven.oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-02 Dnr 1701054 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2017-01-23 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne Kulturnämnden Christina Gedeborg-Nilsson Utvecklare Kultur och hälsa 040-675 37 45 Christina.Gedeborg-Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-12 Dnr 1602317 1 (5) Kulturnämnden Regional biblioteksplan

Läs mer

Datum Dnr Avtal med leverantör om psykoterapi

Datum Dnr Avtal med leverantör om psykoterapi Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-01-11 Dnr 1802365 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Mödra- och Barnhälsovårds (MBHV) psykologer i NO och NV, region Skåne

Uppdragsbeskrivning för Mödra- och Barnhälsovårds (MBHV) psykologer i NO och NV, region Skåne Uppdragsbeskrivning för Mödra- och Barnhälsovårds (MBHV) psykologer i NO och NV, region Skåne Mars 2010 Mödra- och Barnhälsovårdspsykologernas verksamheter i Nordvästra Skåne Nordöstra Skåne VO Barn-Familj-Kvinnosjukvård

Läs mer

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Tyra Warfvinge Avdelningen för vård och omsorg tyra.warfvinge@skl.se 08-452 79 12 Överenskommelser? Används inom områden som

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-09-11 1 (6) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Lisa Davidsson Enhetschef 044-309 33 21 lisa.davidsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1101776 1 (3) Personal- och arbetsgivarutskottet Specialistutbildning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1500342 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Arbetsuppgiftsomflyttningar del

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-22 Dnr 1503558 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-11 Dnr 1703363 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Återrapportering av

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Ronny Wain 040-675 31 16 Ronny.Wain@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-04-16 Dnr 1102241 1 (6) Närsjukvårdsberedningen Utredning rehabilitering Ordförandens förslag Närsjukvårdsberedningen

Läs mer

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 1 (5) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge och åtgärder Ordförandens

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-06-18 1 (8) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Emelie Sundén Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 29 emelie.sunden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-02-20 Dnr 1500023 1 (5) Beredningen för psykiatri,

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen PROTOKOLL 16 31 Datum 2013-03-11 1 (9) Protokoll från närsjukvårdsberedningens sammanträde Tid: 2013-03-11, kl. 09.30 13.30 Plats: Simrishamns sjukhus, Stora samlingssalen, ingång via huvudentrén, Christian

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/- beredningen

Vårdproduktionsutskottet/- beredningen Vårdproduktionsutskottet/- beredningen DAGORDNING Datum 2013-10-03 1 (6) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/- beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

Beredningen för integritetsfrågor

Beredningen för integritetsfrågor Beredningen för integritetsfrågor Lie Lindström Handläggare 040-675 38 32 Lie.Lindstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-08-28 Dnr 1201732 1 (5) Beredningen för integritetsfrågor Patientens direktåtkomst

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet

Uppföljning januari-mars 2009 inklusive fördjupning av produktionsuppföljning och tillgänglighet Denna information redogör kortfattat för beslut i de ärenden som behandlades vid vårdproduktionsberedningens sammanträde den 27 april 2009. För mer information om olika ärenden, besök www.skane.se under

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-20 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2014-08-15 1 (8) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-08-22 09.30

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-10-19 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder Regionstyrelsen Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-04-07 Dnr 1100466 1 (3) Regionfullmäktige Policy och riktlinjer gällande vård för personer från

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Stefan Karlegärd Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 36 70 Stefan.Karlegard@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-31 Dnr 1202760 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hantering

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702495 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Korta

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-31 Dnr 1702206 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-26 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Barnhälsovård i Skåne

Barnhälsovård i Skåne Barnhälsovård i Skåne Åsa Lefèvre, Dr Med Vet, leg sjuksköterska, vårdutvecklare Malin Skoog, doktorand, distriktssköterska, vårdutvecklare Kunskapscentrum barnhälsovård Kunskapsmål: Vad är syftet med

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-29 Dnr 1502566 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Psykologverksamheter Mödrabarnhälsovård/Föräldra- och barnhälsa i region Skåne SUS (Mottagningar i Lund, Malmö

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702434 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Outnyttjad

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-19 Dnr 1601845 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Översyn av ambulanssjukvård och prehospitala resurser i Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Dnr Samlad budget för förtroendemannaverksamheten i Region Skåne Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Dnr Samlad budget för förtroendemannaverksamheten i Region Skåne Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget BESLUTSFÖRSLAG Karl Gustav Andersson Datum 2012-11-08 Dnr 1200810 1 (5) Samlad budget för förtroendemannaverksamheten i 2013 Ordförandens förslag 1. fastställer föreliggande förslag till detaljbudget om

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Lotta Christofferson Personalstrateg 040-675 30 66 lotta.christofferson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-17 Dnr 1402519 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Central prioritering

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-02-15 1 (9) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Psykologer för Mödra- och barnhälsovården i Västra Götalandsregionen Foto: Viktoria Svensson Reviderad version Augusti 2011 Följande dokument har arbetats fram för att beskriva psykologfunktionen,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Susanne Renard Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 39 78 Susanne.Renard@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-02-02 Dnr 1604541 1 (6) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2019-02-14 1 (8) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2019-02-14 kl.

Läs mer

Datum 2010-04-19 Dnr 0902202. Sjukvårdande behandling utomlands. Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden föreslår Hälso- och sjukvårdsnämnden

Datum 2010-04-19 Dnr 0902202. Sjukvårdande behandling utomlands. Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden föreslår Hälso- och sjukvårdsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Ulla Mårtensson 044-309 41 21 ulla.martensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-04-19 Dnr 0902202 1 (4) Sjukvårdande behandling utomlands Ordförandens förslag föreslår

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-02 Dnr 1600425 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende till Hälso- och

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård 7. Utskottet Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Wallström Handläggare 040-675 31 19 Maria.Wallstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-23 Dnr 1703582 1 (6) Utskottet för primärvård,

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Carina Wirth 040-675 30 64 carina.wirth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1202189 1 (2) Personal- och arbetsgivarutskottet Personalidén - personalpolitisk

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Wallström Handläggare 040-675 31 19 Maria.Wallstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-03 Dnr 1704240 1 (5) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-06-21 Dnr 1703363 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämnden Vårdval Hud - ersättningsförändringar Ordförandens förslag Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår

Läs mer

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel

Datum Dnr Slutlig fördelning av samverkansmedel Folkhälsoberedningen Mats Brandström Strateg folkhälsa 040-675 32 87 Mats.Brandstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-25 Dnr 1400873 1 (5) Folkhälsoberedningen Slutlig fördelning av samverkansmedel

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-09-19 Dnr 1801982 1 (5) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Psykologer för mödra- och barnhälsovården i Västra Götalandsregionen Foto: Viktoria Svensson Reviderad version augusti 2016 Följande dokument har arbetats fram för att beskriva psykologfunktionen,

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601578 1 (2) Sjukvårdsnämnd Sund Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-29 Dnr 1602797 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Tillägg till

Läs mer

Hälsoval Skåne Förändring av vårdenheter i Helsingborg

Hälsoval Skåne Förändring av vårdenheter i Helsingborg Vårdproduktionsberedningen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 lars.blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-09-16 Dnr 1301076 1 (5) Vårdproduktionsberedningen Hälsoval Skåne Förändring av vårdenheter

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-14 Dnr 1500340 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Kortare väntetider i cancervården

Läs mer

Nyheter i korthet: Många bidrag till ideellt arbete Studie för tidigare upptäckt av tjocktarms- och ändtarmscancer

Nyheter i korthet: Många bidrag till ideellt arbete Studie för tidigare upptäckt av tjocktarms- och ändtarmscancer Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 31 januari. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Överenskommelse om barnhälsoteam i Värmland

Överenskommelse om barnhälsoteam i Värmland Överenskommelse 1 (5) Nya Perspektiv Datum 2018-03-12 Diarienummer Överenskommelse om barnhälsoteam i Värmland 2018-2020 REGION VÄRMLAND 2018-03-12 2 (5) Innehållsförteckning Inledning...3 Kompetenser...3

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1502566 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av resterande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-22 Dnr 1600962 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Utredning om den samlade

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Sara Anderhov Näringslivsutvecklare 040-675 32 47 Sara.Anderhov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-01-28 Dnr 1802344 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Ersättning folkhögskolor

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Karin Gidlöf Wuttke Planerings- och utvecklingsstrateg 0705-37 37 07 Karin.Wuttke@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-23 Dnr 1700820 1 (6) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Specialiserade överviktsmottagningar

Specialiserade överviktsmottagningar Underlag Specialiserade överviktsmottagningar Bakgrund Fetma utgör ett stort hot för folkhälsan. Med fetma följer en ökad risk för psykisk ohälsa, ökad sjuklighet och för tidig död. Övervikt/fetma brukar

Läs mer

Datum Dnr Framställan om utökat uppdrag om brännskadevård

Datum Dnr Framställan om utökat uppdrag om brännskadevård Sjukvårdsnämnd SUS Anders Dybjer Divisionschef 046-17 79 65 Anders.Dybjer@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-20 Dnr 1601034 1 (5) Sjukvårdsnämnd SUS Framställan om utökat uppdrag om brännskadevård Ordförandens

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-27 Dnr 1800792 1 (8) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-10-30 1 (9) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-11 Dnr 1600618 1 (6) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC)

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC) Sid 1 (5) HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL () 1 Mål och inriktning Barnhälsovården utgör en viktig del i det samlade folkhälsoarbetet. Verksamheten skall utgå från ett folkhälsoinriktat och psykosocialt

Läs mer

Juridisk bedömning kommer att ske när avtalsförslag upprättas.

Juridisk bedömning kommer att ske när avtalsförslag upprättas. Regionstyrelsen Ledningsstrateg 044-309 35 30 marianne.palmqvistberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2009-06-09 Dnr 0901212 1 (2) Regelverk för förvaltningar inom Region Skåne gällande försäljning/uthyrning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden DAGORDNING Datum 2014-01-29 1 (15) Sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden Ledamöter och ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden kallas till sammanträde. Tid: Plats: 2014-01-31

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet PROTOKOLL 23 38 Datum 2014-03-31 1 (10) Protokoll från vårdproduktionsutskottets sammanträde Tid: 2014-03-31, kl. 15.45-16.10 Plats: Skånevåningen, Dockplatsen, Malmö Beslutande Stefan Lamme (M), Ordförande

Läs mer

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-02 Dnr 1500111 1 (8) Beredningen för psykiatri,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Gunne Arnesson Lövgren Strateg 044-309 31 33 gunne.arnesson.lovgren@skane.se YTTRANDE Datum 2016-05-20 Dnr 1601244 1 (5) Remissvar avseende Olika vägar till föräldraskap (SOU

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2017-02-13 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr )

YTTRANDE. Datum Dnr Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr ) Regionstyrelsen Ingvar Thell Enhetschef 044-309 31 39 Ingvar.Thell@skane.se YTTRANDE Datum 2017-12-07 Dnr 1700179 1 (5) Granskning av psykiatri - uppföljning (rapport nr 9-2017) Revisorerna har översänt

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-29 Dnr 1603256 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård PROTOKOLL 12 18 Datum 2016-04-11 1 (4) Protokoll från utskottet för primärvård, psykiatri och tandvårds sammanträde Tid: 2016-04-11 kl. 14:15 14.25 Plats:

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Pia Landgren Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-24 Dnr 1602011 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Patientavgifter 2017

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Anders Wallner Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 30 anders.wallner@skane.se Datum 2017-01-23 Förfrågningsunderlag för Ackreditering

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2016-09-28 1 (6) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: Plats: 2016-09-28 kl.09.00-16.00 (ca.) Styrbord/Babord, Dockplatsen

Läs mer