Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S), vice ordf. Ferdinand Meilinger (M) Johan Blomberg (M) Anders Sundberg (S)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S), vice ordf. Ferdinand Meilinger (M) Johan Blomberg (M) Anders Sundberg (S)"

Transkript

1 (33) Plats och sammanträdestid Tunasalen, onsdagen den 13 juni 2012, kl Beslutare Närvarande, ej beslutande ersättare Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S), vice ordf. Ferdinand Meilinger (M) Johan Blomberg (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka Övriga deltagare Projektledare Stefan Larsson, 119 Stadsarkitekt Bo Klarén, , 138 Bygglovingenjör Melanie Lipka, , 138 Miljö- och hälsoskyddsinspektör Anders Karlsson, Miljö- och hälsoskyddsinspektör Sven af Ekenstam, 136, 140 Miljö- och hälsoskyddsinspektör Björn Holm, 119, 139 Livsmedelsinspektör Gunnel Persson, 136 Miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Blomberg, 136 Miljö- och hälsoskyddsinspektör Emy Ekholm, 136 Förvaltningssekr. Inga-Maj Svensson Johan Blomberg, ersättare Anders Sundberg Justeringens plats och tid Plan- och bygglovavdelningen Underskrifter Paragrafer sekreterare Inga-Maj Svensson Ordförande Bo Svensson Johan Blomberg ANSLAGSBEVIS (justeringen har tillkännagivits genom anslag) Organ Miljö- och byggnämnden Datum anslagsuppsättning Datum anslagsnedtagning Protokollets förvaringsplats Underskrift Plan- och bygglovavdelningen Inga-Maj Svensson

2 MBN 119 Dnr 6/2012 VA-policy för Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar att lägga dagens redovisning till handlingarna. VA-policyn kommer att behandlas vid nämndens sammanträde Arbetsgruppen för kommunens VA-planering har upprättat utkast till VA-policy för Vimmerby kommun. VA-policyn utgör steg två i den planeringsprocess som i steg tre innebär framtagande av en VA-plan för kommunen. VA-policyn skall förankras politiskt genom att den antas av kommunfullmäktige. Nämnder och styrelser har möjlighet att lämna synpunkter senast på policyförslaget. Policyn skall vara vägledande vid alla kommunala VA-frågor för att säkerställa att kommunala beslut och planer bidrar till: - att vattenförsörjningen tryggas, - att VA-systemen kretsloppsanpassas och - att näringsämnen i avloppsvattnet återförs till produktiv mark. VA-policyn aktualitetsförklaras en gång per mandatperiod. Kommunstyrelsen ansvarar för detta. VA-policy för Vimmerby kommun,

3 MBN 120 Detaljplan för del av Vimmerby 3:3 samt Vimmerby 3:303, Hällebacka, Vimmerby, Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar att tillstyrka upprättat förslag till detaljplan för del av Vimmerby 3:3 samt Vimmerby 3:303, Vimmerby tätort. Kommunen har , efter framställan från exploatören, beslutat att ett planarbete kan inledas för del av Vimmerby 3:3, 3:303 samt Munin 1 & 2 i Vimmerby. Planarbetet har indelats i etapper och för del av exploateringsområdet antogs en detaljplan i vilken har tillskapats byggrätter på m 2 vilket motsvarar ca lägenheter. Resterande del av exploateringsområdet ingår i nu aktuell detaljplan. Syftet med uppdraget är att undersöka möjligheterna att totalt i båda planetapperna skapa nya byggrätter för minst 30 nya bostäder i 1-2 våningar. Området är beläget ca 1,5 km öster om Vimmerby stads centrum. Området anslutet, - i norr och öster till ett befintligt villaområde, - i väster mot Folkets park, - i söder mot en industrifastighet, ett bostadshus samt Björkbackens hotell & campinganläggning. Samrådshandling. Sändlista:

4 MBN 121 Dnr A 2012/0011 Detaljplaneprogram för Vimmerby 3:321, Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar att lämna följande synpunkter för beaktande gällande föreliggande detaljplaneprogram - Ligger inom område med risk för översvämning. - Närheten till riksväg och järnväg medför risk för buller m strandskydd längs Stångån - Närheten till Vimmerby reningsverk, luktproblem - Högspänningsledning som genomkorsar området - Höga naturvärden inom området - Behov av långsiktiga infrastrukturlösningar Ett antal frågor behöver utvärderas ytterligare innan slutlig ställning tas till framtaget detaljplaneprogram. Kommunstyrelsen beslutade att ge plan- och bygglovavdelningen ett planuppdrag på del av fastigheten Vimmerby 3:321, för att möjliggöra en utveckling av sagoparken. Detaljplaneprogrammet har tagits fram av ett konsultföretag i samarbete med plan- och bygglovavdelningen samt övriga kommunala förvaltningar. Syftet med planprogrammet är att undersöka möjligheterna till ny centrumbebyggelse vilket bl.a. medger teater, bio, butiker, service, föreningslokaler, restaurang, hotell samt badanläggning. Byggnader och anläggningar med anknytning till Astrid Lindgrens sagoteater- och filmmiljöer kommer också att tillåtas. Planområdet är beläget ca 2 km nordväst om Vimmerby centrum. Området begränsas i väster av riksväg 34, i öster av Stångådalsbanan, i norr av skog och i söder av en fördelningsstation för kraftledningar. Området är också beläget intill Stångån med förordnande om 100 meters strandskydd.

5 forts. MBN 121 Samrådshandling. Sändlista:

6 MBN 122 Dnr A 2012/0015 Detaljplan för del av Vimmerby 3:3, Rosenhill, Vimmerby tätort, Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar att tillstyrka upprättat förslag till detaljplan för del av Vimmerby 3:3, Rosenhill, Vimmerby tätort. Plan- och bygglovavdelningen har i uppdrag att påbörja ett planarbete för aktuellt område. Syftet med planuppdraget är att bilda en egen fastighet runt befintlig byggnad. Planområdet är centralt beläget ca 100 meter från Stora Torget. Planområdet begränsas i söder av Västra Tullportsgatan. Marken är i privat ägo. Byggrätter skapas för att möjliggöra för eventuellt minde tillbyggnad i en- och två våningar. Samrådshandling. Sändlista:

7 MBN 123 Dnr A 2012/0012 Strandskyddsplan för Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar att tillstyrka upprättat förslag till strandskyddsplan, landskapsutveckling i strandnära lägen (LIS-plan). Plan- och bygglovavdelningen har upprättat förslag till strandskyddsplan, landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS-plan). Planen syftar till att utreda strandskyddsintresset och väga det mot var det kan vara lämpligt med sjönära landsbygdsutveckling i Vimmerby kommun. Runt sjöar och vattendrag finns ett områdesskydd som kallas strandskydd. Syftet är att långsiktigt trygga att alla medborgare, genom allemansrätten, har tillgång till strandområden. Syftet är också att bevara goda livsvillkor för växt- och djurlivet. Inom strandskyddat område är det inte tillåtet att bygga hus, anlägga bryggor, schakta bort jord och flera andra åtgärder, utan att man har fått dispens från strandskyddet. För område som utpekas som lämpligt för landsbygdsutveckling (LIS-område) i översiktsplanen (även som tematiskt tillägg) gäller: - Byggnaden/verksamheten, anläggningen eller åtgärden bidrar långsiktigt till utvecklingen av landsbygden. - Bostadshuset kommer att uppföras i anslutning till befintligt bostadshus. 15 LIS-områden med serviceorter har utpekats. Samrådshandling, Sändlista:

8 MBN 124 Dnr L 2012/0135 Ansökan om bygglov för nybyggnad av bostad för korttidsboende i källarplan på fastigheten Aspen 8, Vimmerby tätort. Miljö- och byggnämnden beslutar med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen att bevilja bygglov för nybyggnad av bostad för korttidsboende i källarplan på fastigheten Aspen 8, Vimmerby tätort. Föreslagna fasadändringar och sänkning av markhöjder ingår ej i bygglovet. Åtgärderna får ej påbörjas innan bygglov vunnit laga kraft, vilket bedöms inträffa fyra veckor efter detta beslut. För lovet gäller Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap. 23 PBL. Tekniskt samråd och kontrollansvarig krävs inte i detta ärende. Med startbeskedet bestämmer miljö- och byggnämnden att 1. Checklista skall upprättas. 2. Följande handlingar ska lämnas in till plan- och bygglovavdelningen som underlag för slutbesked: - Intyg från byggherren att checklistan har följts och att byggnadsåtgärden överensstämmer med beviljat bygglov. - Meddelande att byggnadsarbetena är avslutade. Innan bostaden får tas i bruk måste slutbesked ha meddelats enligt 10 kap. 4 PBL. Lovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vunnit laga kraft enligt 9 kap. 43 plan- och bygglagen. om startbesked upphör att gälla den dag beslutet om bygglov upphör att gälla.

9 forts. MBN 124 Fastigheten är belägen inom detaljplanelagt område. Miljö- och byggnämnden har beslutat att avslå en ansökan om permanent inredande av lägenhet i källarplan då erforderlig takhöjd för bostäder enligt BBR 2,4 meter inte kunde erhållas. Inkommen ansökan avser nu nybyggnad av en bostad för korttidsboende i källarplanet för vilket precisa gränser för takhöjder saknas. Ansökan om bygglov, Plan- och bygglovavdelningen, yttrande Sändlista:

10 MBN 125 Dnr L 2012/0018 Ansökan om bygglov för nybyggnad av sophus på fastigheten Skatan 5, Vimmerby tätort. Miljö- och byggnämnden beslutar med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen att bevilja bygglov för nybyggnad av sophus på fastigheten Skatan 5, Vimmerby tätort. Åtgärden får ej påbörjas innan bygglov vunnit laga kraft, vilket bedöms inträffa fyra veckor efter detta beslut. För lovet gäller Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap. 23 PBL. Tekniskt samråd och kontrollansvarig krävs inte i detta ärende. Med detta startbesked bestämmer miljö- och byggnämnden att - Ingen teknisk kontroll erfordras. - När arbetena är avslutade meddelas plan- och bygglovavdelningen så att ärendet kan avslutas med slutbesked. Lovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vunnit laga kraft enligt 9 kap. 43 plan- och bygglagen. om startbesked upphör att gälla den dag då beslutet om bygglov upphör att gälla. Fastigheten är belägen inom detaljplanelagt område. Aktuell åtgärd avser nybyggnad av ett mindre sophus. Placeringen innebär byggande i förgårdslinje mot gata samt närmare tomtgräns än 4,5 meter. Berörd fastighetsägare Skatan 6 har därför hörts i ärendet. Erinran har framförts från fastighetsägaren mot att det blir för lite luft mellan husen. Då tomten är kuperad anser nämnden att föreslagen placering kan godkännas för uppförande av aktuellt sophus.

11 forts. MBN 125 Ansökan om bygglov, Sändlista:

12 MBN 126 Dnr L 2012/0143 Ansökan om bygglov för ändrad användning av del av ekonomibyggnad (ladugård) till fritidsboende på fastigheten Djursdala 3:12, Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen att bevilja bygglov för ändrad användning av ekonomibyggnad, del av ladugård till gäststuga på fastigheten Djursdala 3:12, Vimmerby kommun. Åtgärden får ej påbörjas innan bygglov vunnit laga kraft, vilket bedöms inträffa fyra veckor efter detta beslut För lovet gäller Åtgärden får inte påbörjas förrän miljö- och byggnämnden lämnat ett startbesked (10 kap. 3 PBL). Innan byggnaden får tas i bruk måste slutbesked ha meddelats enligt 10 kap. 4 PBL. Lovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vunnit laga kraft enligt 9 kap. 43 plan- och bygglagen. Tillstånd krävs också för att anordna enskild avloppsanläggning. Detta tillstånd söks hos miljö- och byggnämnden. Fastigheten är belägen utanför detaljplanelagt område och sammanhållen bebyggelse men inom riksintresseområde för kulturmiljö och naturvård. Ansökan avser ändrad användning av en del av ladugård till gäststuga. Ansökan om bygglov, Plan- och bygglovavdelningen, yttrande, Sändlista:

13 MBN 127 Dnr L 2012/0149 Ansökan om dispens från strandskydd för uppförande av förrådsbyggnad på fastigheten Snokebo 1:25, Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar med stöd av 7 kap. 18 miljöbalken medge dispens från strandskydd för nybyggnad av förråd på fastigheten Snokebo 1:25 vid sjön Snesaren i Vimmerby kommun, med följande skäl: - Markområdet är redan ianspråktaget på ett sätt som innebär att det helt saknar betydelse för strandskyddets syften. - Aktuell åtgärd kan inte anses påverka allmänhetens tillträde till stranden och åtgärden kan inte heller anses utgöra en väsentlig försämring av livsvillkoren för djur och växter i området. Byggnaden ska förläggas så som angivits på den till ärendet hörande situationsplanen. Endast den yta som byggnaden upptar får tas i anspråk för ändamålet. Den befintliga fastigheten får endast tas i anspråk som tomtplats för ändamålet, se karta/situationsplan. Beslutet om dispens upphör att gälla, om den åtgärd som avses med dispensen inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vunnit laga kraft. Sökanden upplyses om att Länsstyrelsen har besvärsrätt och att eventuellt påbörjande sker på egen risk innan besvärstidens utgång. Fastigheten är belägen utanför detaljplanelagt område men inom sammanhållen bebyggelse och inom område för strandskydd vid sjön Snesaren. Platsen är sedan tidigare ianspråktagen som tomt för permanentboende.

14 forts. 127 Ansökan om dispens från strandskydd, Plan- och bygglovavdelningen, yttrande, Sändlista:

15 MBN 128 Dnr L 2012/0156 Ansökan om dispens från strandskydd för tillbyggnad av enbostadshus på fastigheten Locknevi 2:14, Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar med stöd av 7 kap. 18 miljöbalken medge dispens från strandskydd för tillbyggnad av enbostadshus på fastigheten Locknevi 2:14 vid sjön Frindeln i Vimmerby kommun, med följande skäl: - Markområdet är redan ianspråktaget på ett sätt som innebär att det helt saknar betydelse för strandskyddets syften. - Aktuell åtgärd kan inte anses påverka allmänhetens tillträde till stranden och åtgärden kan inte heller anses utgöra en väsentlig försämring av livsvillkoren för djur och växter i området. Som tomt för ändamålet får endast tas i anspråk det område som med röd linje utmärkts på kartan/situationsplanen. Beslutet om dispens upphör att gälla, om den åtgärd som avses med dispensen inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vunnit laga kraft. Sökanden upplyses om att Länsstyrelsen har besvärsrätt och att eventuellt påbörjande sker på egen risk innan besvärstidens utgång. Fastigheten är belägen utanför detaljplanelagt område och sammanhållen bebyggelse men inom område för strandskydd vid sjön Frindeln. Platsen är sedan tidigare ianspråktagen som tomt för permanentboende. Aktuell ansökan avser tillbyggnad av befintligt bostadshus. Ansökan om dispens från strandskydd, Plan- och bygglovavdelningen, yttrande,

16 forts. 128 Sändlista:

17 MBN 129 Dnr L 2012/0072 Vindkraftverk på fastigheten Gnöst 1:9, Rumskulla, Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar att uppdra till plan- och bygglovavdelningen att tillskriva Eolus när yttrandena inkommit från berörda grannar och myndigheter som hörts i ärendet. Plan- och bygglovavdelningen har med anledning av inkommen ansökan om bygglov för 4 st vindkraftverk översänt handlingar till berörda grannar och övriga myndigheter för anhållan om synpunkter i ärendet. De synpunkter som hittills inkommit är negativa till den planerade exploateringen. Eolus bör därför tillskrivas i ärendet och meddelas att miljö- och byggnämnden med hänsyn till de erinringar som inkommit inte kommer att kunna lämna ett positivt besked i ärendet.

18 MBN 130 Dnr L 2012/0161 Ansökan om bygglov för nybyggnad av gårdsslakteri på fastigheten Ryggåsen 1:4, Brantestad, Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar att delegera till berörd tjänsteman att med stöd av delegerad beslutanderätt bevilja bygglov i ärendet när kompletta handlingar föreligger. Fastigheten är belägen utanför detaljplanelagt område. Aktuell åtgärd avser nybyggnad av gårdsslakteri. Ärendet är inte komplett för beslut vid dagens sammanträde då berörda grannar måste höras i ärendet innan bygglov kan beviljas. Ansökan om bygglov, Sändlista:

19 MBN 131 Dnr L 2011/0172 Ansökan om bygglov för ändrad användning av bostadshus till turistboende på fastigheten Sjundhult 1:4, 1:5, Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar enligt 9 kap. 31 plan- och bygglagen att bevilja bygglov för ändrad användning av enbostadshus till turistboende på fastigheten Sjundhult 1:4, 1:5, Vimmerby kommun. Åtgärden får inte påbörjas innan bygglov vunnit laga kraft, vilket bedöms inträffa fyra veckor efter detta beslut. För lovet gäller Åtgärden får inte påbörjas förrän miljö- och byggnämnden lämnat ett startbesked (10 kap. 3 PBL). Innan byggnaden får tas i bruk måste slutbesked ha meddelats enligt 10 kap. 4 PBL. Lovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vunnit laga kraft enligt 9 kap. 43 plan- och bygglagen. Fastigheten är belägen utanför detaljplanelagt område och sammanhållen bebyggelse. Åtgärden avser inredande av ett befintligt bostadshus till turistboende med max. 20 bäddar fördelade på fyra rum på två våningsplan. Ansökan om bygglov, , Plan- och bygglovavdelningen, tjänsteyttrande, Sändlista:

20 MBN 132 Dnr L 2012/0159 Ansökan om dispens från strandskydd för nybyggnad av pumpstation på fastigheten Vimmerby 3:2, Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar med stöd av 7 kap. 18 miljöbalken att medge dispens från strandskydd för anläggande av ny pumpgrop på fastigheten Vimmerby 3:2, vid vattendraget Stångån i Vimmerby kommun, med följande skäl: - Markområdet är redan ianspråktaget på ett sätt som innebär att det helt saknar betydelse för strandskyddets syften. - Byggnaden/Anläggningen måste för sin funktion ligga vid vattnet. - Aktuell åtgärd kan inte anses påverka allmänhetens tillträde till stranden och åtgärden kan inte heller anses utgöra en väsentlig försämring av livsvillkoren för djur och växter i området. Anläggningen ska förläggas så som angivits på den till ärendet hörande situationsplanen. Endast den yta som byggnadsföretaget upptar får tas i anspråk för ändamålet. Beslutet om dispens upphör att gälla, om den åtgärd som avses med dispensen inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vunnit laga kraft. Sökanden upplyses om att Länsstyrelsen har besvärsrätt och att eventuellt påbörjande sker på egen risk innan besvärstidens utgång. Fastigheten är belägen utanför detaljplanelagt område och sammanhållen bebyggelse men inom område för strandskydd för Stångån. Platsen är sedan tidigare ianspråktagen som plats för pumphuset. Ansökan om bygglov, Plan- och bygglovavdelningen, tjänsteyttrande,

21 forts. MBN 132 Sändlista:

22 MBN 133 Dnr L 2012/0095 Ansökan om bygglov för nybyggnad av bensinstation på fastigheten Vi 43:1, Södra Vi, Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar med stöd av 9 kap. 33 plan- och bygglagen bevilja tidsbegränsat bygglov för 10 år för uppförande av bensinstation på fastigheten Vi 43:1, Södra Vi, Vimmerby kommun. Bygglovet gäller till och med Marken ska då vara återställd enligt en inlämnad avvecklingsplan. Åtgärderna får ej påbörjas innan bygglov vunnit laga kraft, vilket bedöms inträffa fyra veckor efter detta beslut. För att genomföra åtgärden krävs en kontrollansvarig: Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag till kontrollansvarig: Åke Säll. Den kontrollansvarige är certifierad kvalitetsansvarig enligt 10 kap. 9 plan- och bygglagen. Åtgärden får inte påbörjas förrän miljö- och byggnämnden lämnat ett startbesked (10 kap. 3 PBL). Lägeskontroll krävs i detta ärende. Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Innan byggnaden får tas i bruk måste slutbesked ha meddelats enligt 10 kap. 4 PBL. Lovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vunnit laga kraft enligt 9 kap. 43 plan- och bygglagen. Fastigheten är belägen inom detaljplanelagt område. Aktuell ansökan avser uppförande av en ny bensinmack (containermack). En ansökan om tillstånd för hantering av brandfarlig vara har även inkommit samt ansökan enligt miljöbalken för hantering av petroleumprodukter.

23 forts. MBN 133 Från Trafikverket och Räddningstjänsten har inkommit yttranden i ärendet. Inga erinringar har framförts. Ansökan om bygglov, Sändlista:

24 MBN 134 Dnr L 2012/0004 Förhandsbesked gällande byggnation på fastigheten Hörestadhult S:1, Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar att översända föreliggande svarsskrivelse, daterad , som nämndens eget svar på inkomna frågeställningar om handläggning av rubricerade ärende. Miljö- och byggnämnden beslutade att avskriva ärendet från vidare handläggning då sökanden återtagit sin ansökan om förhandsbesked. XXXXXX, XXXXXXXXXX har i skrivelse ifrågasatt beslutet. Miljö- och byggnämnden har beslutat att återremittera ärendet till plan- och bygglovavdelningen för vidare utredning. Till dagens sammanträde har plan- och bygglovavdelningen upprättat ett yttrande med bemötande av det brev som inkommit till kommunen med anhållan om svar på ett antal punkter. Inkommen skrivelse, daterad Plan- och bygglovavdelningen, upprättad svarsskrivelse, Sändlista:

25 MBN 135 Dnr Ansökan om tillstånd för hantering av petroleumprodukter på fastigheten Vi 43:1, inom yttra skyddszon för grundvattentäkt i Södra Vi, Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar att ge XXXXXXXXXX, XXXXXXXXXX, tillstånd att hantera petroleumprodukter inom yttre skyddszon för Södra Vi grundvattentäkt enligt tillståndsansökan. Beslutet gäller till och med Företaget föreläggs om följande skyddsåtgärder gällande tillståndsgiven verksamhet: 1. Verksamheten ska bedrivas enligt vad som angivits i ansökan, inkl kompletteringar, om inte annat framgår av beslut från tillsynsmyndigheten. 2. För spillzoner vid tankning och påfyllning gäller att de avvattnas via oljeavskiljare klass 1 utförd, dimensionerad och underhållen enligt SS-EN 858, samt att vattnet efter oljeavskiljning avleds via tät ledning till plats utanför skyddsområdet för den kommunala grundvattentäkten. 3. Innan anläggningen tas i bruk ska till miljö- och byggnämnden skriftligen redovisas larmrutiner, där det framgår att man säkerställt dygnet runt-bemanning för larmmottagning, kompetensen hos larmmottagande personal, samt åtgärdsschema vid larm. Beslutet kan överklagas hos Länsstyrelsen. Information Miljö- och byggnämnden påminner om att detta beslut enligt miljöbalken inte befriar sökanden från skyldigheten att iaktta vad som kan finnas föreskrivet på annan plats i miljöbalken, eller i annan författning, beträffande den anläggning eller verksamhet som avses i detta beslut. Beträffande lagring av brandfarliga vätskor påminns om NFS 2003:24 Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor i allmänhet, och dess 10:e kapitel i synnerhet.

26 forts. MBN 135 XXXXXXXXXXX har inkommit med ansökan om tillstånd för hantering av petroleumprodukter inom yttre skyddszon för Södra Vi grundvattentäkt. Tillståndsplikt för denna hantering gäller enligt 4 och 7 i länsstyrelsebeslut om fastställande av skyddsområde och skyddsföreskrifter för grundvattentillgång för vattenförsörjning för Södra Vi samhälle, daterat Ansökan avser anläggande och drift av tankningsanläggning för motorfordon placerad på fastigheten Vi 43:1, Södra Vi, inom yttre skyddszon för ortens vattentäkt. Anläggningen utförs som s.k. containermack med 2 bränslecisterner á 9 m 3 samt en försäljningspump, allt placerat i en container. Anläggningens spillzoner vid pump, container och påfyllningsplats avvattnas via oljeavskiljare och tät ledning till plats utanför vattentäktens skyddszon. Vattentäkten för Södra Vi har ändrats och utvidgats under de senaste åren, dock inte i riktning mot nu aktuellt område. Tillkommande uttagspunkter är placerade längre västerut. Skyddsområde/skyddsföreskrifter kommer enligt VEMAB:s planer att revideras, men man gör bedömningen att revideringen inte kommer att innebära sämre förutsättningar för den planerade hanteringen. Tillståndet har dock tidsbegränsats med anledning av denna revidering av skyddsområdet/skyddsföreskrifterna, samt att diskussioner förs om förändringar av vägnätet i närområdet. Inkommen ansökan. Miljöförvaltningen, yttrande Remissvar VEMAB Sändlista:

27 MBN 136 Uppföljning av verksamhetsplaner för miljö- och hälsoskyddsverksamheten Miljö- och byggnämnden beslutar att godkänna årsredovisningen för En avstämning och uppföljning vad gäller verksamhetsplanering 2012 för livsmedelstillsyn, hälsoskydd, miljöskydd inom lantbruk samt miljötillsyn m m lämnas av respektive handläggare vid dagens sammanträde. En skriftlig redovisning har lämnats till nämndes ledamöter. Av redovisningen framgår att: - Verksamhetsplanen bör vad gäller livsmedel fungera som planerat om inget oförutsett händer. - Verksamhetsplanen för hälsoskyddstillsyn är målet att den ska kunna klaras i de delar som återstår för år Verksamhetsplanen för miljöskydd inom lantbruk ser också ut att fungera som planerat. Dock har förutsättningarna ändrats då både lantbruksinspektören i Vimmerby och Hultsfreds kommun kommer att avsluta sina anställningar för respektive kommun i juni och september. - Av verksamhetsplanen för miljöskydd m m. konstateras att såväl administrativa förändringar som oförutsedda händelser påverkat planeringen negativt, men förhoppningen är fortfarande att verksamhetsplanen i stort sett ska kunna följas under Verksamhetsplaner miljö- och hälsoskyddsverksamheten.

28 MBN 137 FÖSAM-protokoll. Miljö- och byggnämnden beslutar att lägga protokollet till handlingarna. Från miljöförvaltningen föreligger FÖSAM-protokoll från Miljö- och byggnämnden har fått ta del av aktuellt protokoll.

29 MBN 138 Inköp av datautrustning till nämndens ledamöter. Miljö- och byggnämnden beslutar att köpa in läsplattor till nämndens ordinarie ledamöter. I miljö- och byggnämnden har uppkommit frågan om hur man ska distribuera och hantera utskick till ledamöter när det gäller kallelser och protokoll. I nuläget skickar plan- och bygglovavdelningen ut papperskopior av kallelsen till samtliga ledamöter och ersättare tillsammans med bilagor. Förslag som diskuteras är att ledamöterna erhåller läsplattor där de tar emot och läser handlingar. Förutom hantering av sammanträdeshandlingar får man även tillgång till den kommunala e-posten, kan göra mötesbokningar i kalendern och har möjlighet att leta och hämta information snabbt och enkelt via internet. Vid dagens sammanträde medverkar Magnus Karlsson från kansliavdelningen för att informera om läsplattornas funktion. Kansliavdelningen ansvarar för användarstödet och kommer att visa hur läsplattan fungerar och presentation av hur man får fram sina dokument så att man kan läsa dem på skärmen. ITSAM ansvarar för om något fel uppstår på själva läsplattan. Kostnaden för 1st Ipad är ca kronor + tangentbord 700 kronor. Till detta tillkommer också en abonnemangsavgift på 179/mån. För nämndens del är det aktuellt med inköp av 5 st Ipads + tangentbord.

30 MBN 139 Lägesrapport från inventering av enskilda avlopp i Vimmerby kommun. Miljö- och byggnämnden beslutar att lägga redovisningen till handlingarna. Inventeringen av enskilda avlopp i Vimmerby kommun har påbörjats. Planen är att inventera ca 200 avlopp per år. Hittills under 2012 har inventeringen delats upp på tre etapper; Snesaren samt väster och öster om Krön. Ca 175 fastigheter har erhållit enkäter i dessa områden. Anhållan om svar begärs inom tre veckor. Utifrån enkätsvaren bestäms sedan vilka avlopp som är underkända, godkända eller behöver inventeras. När det gäller inkomna ansökningar om tillstånd för inrättande av enskilda avlopp har hittills i år ca 10 ansökningar beviljats i Vimmerby och ca 5 i Hultsfred. Lägesrapport,

31 MBN 140 Nationellt tillsynsprojekt om fastighetsägares egenkontroll. Miljö- och byggnämnden beslutar att lägga redovisningen till handlingarna. Socialstyrelsen har drivit ett nationellt tillsynsprojekt om fastighetsägares egenkontroll. Socialstyrelsen är nationell tillsynsvägledande myndighet för tillsynen av hälsoskydd i bostäder och lokaler m m. Enligt miljöbalken ska fastighetsägare bedriva egenkontroll. Det innebär att fastighetsägaren på ett systematiskt sätt ska planera och kontrollera verksamheten för att undvika hälsoproblem för de boende och skador på miljön. Miljökontoren bedömde i 39 av 1004 tillsynsrapporter att fastighetsägarna hade en egenkontroll med stora brister. I 531 fall bedömdes det finnas mindre brister. Det visar att kunskapen om egenkontroll är relativt god hos de flesta fastighetsägare, men att det ändå finns behov av att kommunerna arbetar vidare med att öka kunskapen om fastighetsägarnas egenkontroll. Miljökontoren har vid tillsynen funnit att de flesta fastighetsägare hade rutiner för klagomålshantering, skadedjur, inomhustemperatur, fukt och mögel. Ett något färre antal fastighetsägare hade rutiner för kontroll av frisk luft, ljudalstrande konstruktioner och varmvattentemperatur. Det område där flest fastighetsägare saknade rutiner för kontroll var radon.

32 MBN 141 Redovisning av delegationsbeslut. Miljö- och byggnämnden beslutar att godkänna lämnad redovisning över ärenden avgjorda med stöd av delegerad beslutanderätt för tiden Delegationslistor, plan- och bygglovavdelningen samt miljöförvaltningen,

33 MBN 142 Meddelanden Miljö- och byggnämnden beslutar att lägga följande meddelanden till handlingarna: 1) Dnr L 2012/0078 Länsstyrelsen, beslut , ärendet prövas inte gällande dispens från strandskydd, fast. Vimmerby 3:307. 2) Dnr L 2010/0050 Växjö Tingsrätt, dom , överklagandet avslås gällande dispens från strandskydd på fastigheten Frödinge 3:20. 3) Dnr Miljöförvaltningen, meddelande , mindre ändring gällande tillstånd till nytt enskilt avlopp, Vimmerby-Ingebo 1:3. 4) Dnr , -0649, -0678, Polisen, tillståndsbevis.

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD)

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD) 2012-04-18 1 (22) Plats och sammanträdestid Tunasalen, onsdagen den 18 april 2012, kl. 08.30-11.05 Beslutare Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S)

Läs mer

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Johan Blomberg (M) Anders Sundberg (S) Ferdinand Meilinger (M) Lennart Nygren (S)

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Johan Blomberg (M) Anders Sundberg (S) Ferdinand Meilinger (M) Lennart Nygren (S) 2012-11-21 1 (22) Plats och sammanträdestid Sevederummet, onsdagen den 21 november 2012, kl. 08.30-11.40 Beslutare Närvarande, ej beslutande ersättare Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf.

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämnden 2010-05-12 1 (24)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämnden 2010-05-12 1 (24) Miljö- och byggnämnden 2010-05-12 1 (24) Plats och sammanträdestid Tunasalen, onsdagen den 12 maj 2010, kl. 08.30-12.10 Beslutare Björn Swedborg (m), ordf. Lars-Inge Green (s), vice ordf. Bernt Kristoffersson

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bygg och miljönämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bygg och miljönämnden 1(27) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 09.00-14.45 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Roland Moberg (KD) Åke Nilsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2012-06-19 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum YXNINGEN, tisdagen den 19 maj 2012 kl. 13 30 15 15. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Anna Thuresson, c Christopher Svensson, s Ej tjänstgörande

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämnden 2011-08-24 1 (41)

VIMMERBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämnden 2011-08-24 1 (41) Miljö- och byggnämnden 2011-08-24 1 (41) Plats och sammanträdestid Tunasalen, onsdagen den 24 augusti 2011, kl. 08.40-13.50 Beslutare Bo Svensson (c), ordf. Lars-Inge Green (s), vice ordf. Håkan Carlsson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-03-21 1(17) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 09.00-12.00 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Peter Johansson (FP) Mattias Joelsson (KD) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2200-2215 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-11-19 1(11)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-11-19 1(11) 2015-11-19 1(11) Plats och tid Norrtull, konferensrum nedre kl. 13:30-15:05 Beslutande Barbro Axelsson (S), ordförande, ersättare för Wilhelm Bodmark (S) Sofia Karlsson (S) Bengt Olsson (C) ersättare för

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 10. Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Jörgen Eriksson (KIM) Nr 10 Byggnadsnämnden 2015-11-18 1(15) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Karin Hilmér, ordf. (C) Anette Levin, vice ordf. (FP) Kent

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2011-08-29 1 (11)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2011-08-29 1 (11) 2011-08-29 1 (11) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 29 augusti 2011, klockan 14.00 14.50 Beslutande Börje Ahlin (S), ordförande Per Jörgensen (S) Johanna Skottman (S) Benny

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Erkki Pokela (s), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-04-01 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl. 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2013-05-28

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2013-05-28 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum Roothvillan, tisdagen den 28 maj 2013 kl. 13 30 14 50. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Johan Mervin, m Anna Thuresson, c Ersättare Förtroendevalda

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2128-2132 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Jävsnämnden 2012-02-17 1 (7)

Jävsnämnden 2012-02-17 1 (7) Jävsnämnden 2012-02-17 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.30-9.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande

Läs mer

1 Information om de nya arvodesbestämmelserna. 2 Information till nämnden MBN 15/30

1 Information om de nya arvodesbestämmelserna. 2 Information till nämnden MBN 15/30 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-01-29 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, torsdag 29 januari 2015, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag miljönämnden 2012-04-11 1(11) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00-16.10 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Kenneth Åkerblom (M) Börje Wredén (FP) Jarl Teljstedt (KD) Jan

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS

Samhällsbyggnadskontoret, bygg- och miljö Sala 14 juni 2013 kl. 09.00 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Heby kommun 13.00 14.30 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), vice ordförande Margaretha Quistberg(s) Anne Öman

Läs mer

Per-Arne Hagby (C), Ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson (KD) Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP)

Per-Arne Hagby (C), Ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson (KD) Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP) 1(12) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 12 oktober 2015 kl 14:00-16:35. Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), Ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2216-2225 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2013-10-22 1 (24)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2013-10-22 1 (24) Jävsnämnden 2013-10-22 1 (24) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 14.00-15.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot, ordförande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-25 1(23) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-15.10 Beslutande Agneta Staaf (S), tjänstgörande ordförande Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 56 Strandskyddsdispens för uppförande av näststation Västerkärr 1:3... 107 57 Bygglov för tillbyggnad av industri Brandstorp 1:90... 109 58 Remiss handlingsprogram för Trygghet och

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2260-2269 Sekreterare A-C Utter Löfgren Ordförande

Läs mer

Leif Persson (S), ersättare Andris Widuss (M), ersättare Per Rathsman, stadsarkitekt Håkan Blomquist, byggnadsinspektör Annika Nilsson, sekreterare

Leif Persson (S), ersättare Andris Widuss (M), ersättare Per Rathsman, stadsarkitekt Håkan Blomquist, byggnadsinspektör Annika Nilsson, sekreterare 1(13) Plats och tid Beslutande - oc h by gg na ds nä m nd en s be sl ut Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, onsdagen den 20 augusti, 2014, kl 08.30 10.15. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Thordis Stålhandske (S) Ola Ekblom (L)

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Thordis Stålhandske (S) Ola Ekblom (L) Sammanträdesdatum Sida 1/17 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:50 ande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C)

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.45 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Arne Hedkvist (S) ersättare Tobias Hellberg

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2080-2085 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2016-01-26 1(19)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 2016-01-26 1(19) 2016-01-26 1(19) Plats och tid Norrtull, konferensrum övre kl. 13:30-15.15 Beslutande Barbro Axelsson (S), tillförordnad ordförande Pertti Rolöf (S) ersätter Wilhelm Bodmark (S) Sofia Karlsson (S) Sven

Läs mer

Anne-Lie Stenberg (M), ordförande Aarno Magnusson (C), 1 vice ordförande Birgitta Jansson (S), 2 vice ordförande Åke Arnesson (BP)

Anne-Lie Stenberg (M), ordförande Aarno Magnusson (C), 1 vice ordförande Birgitta Jansson (S), 2 vice ordförande Åke Arnesson (BP) 1(2) Plats och tid Kommunhusets plenisal, 13:00-16:15 Beslutande Ledamöter Anne-Lie Stenberg (M), ordförande Aarno Magnusson (C), 1 vice ordförande Birgitta Jansson (S), 2 vice ordförande Åke Arnesson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-11 1(12) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-15.00 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Erik Olsson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2011-11-09 1 (30) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Organ Sekreterare Ordförande Justerande

Läs mer

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp)

Marianne Ström (fp) Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Thomas Nyvell (mp) BYGGNADSNÄMNDEN 2014-05-06 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3 rum 611. Kl. 15.00 16.30. Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde

Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Byggnadsnämndens arbetsutskotts sammanträde 2013-08-13, kl 8.00 i Särörummet. Kontakta Ulrika Mild senast 2013-08-12 om du inte kan justera. 1 (8) Datum 2013-07-30 Ärende Bil. Beslutsförslag

Läs mer

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38

Monica Magnusson, sekreterare. Ulla-Britt Brandin. Kommunhusets byggnadskontor klockan 18.00 Paragrafer 31-38 1 (10) Plats och tid Kommunförvaltningens sammanträdesrum, Boken kl. 15:45 17:00 Beslutande Marie-Louise Andersson (V) ordförande Patrik Ströbeck (M) vice ordförande Edward Galia (SD) ledamot Christian

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2319-2331 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Miljö- och byggnämnden 2012-02-20 1 (15)

Miljö- och byggnämnden 2012-02-20 1 (15) Miljö- och byggnämnden 2012-02-20 1 (15) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 20 februari 2012 kl. 13.30-17.30. Beslutande Per Garnegård (M), ordförande Tommy Lövquist (S), vice ordförande

Läs mer

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010

Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Handlingar till bygg- och miljönämndens sammanträde den 8 juni 2010 Sidan 3 av 44 Ärende 1 Sidan 4 av 44 Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 5 av 44 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning

Läs mer

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 82 Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar: 1. efter lokaliseringsprövning

Läs mer

Bo Eddie Rossbol, (S) ordförande Petra Haraldsson, (S) Christer Norrby (S) ersättare för Zeljka Krajinovic, (S)

Bo Eddie Rossbol, (S) ordförande Petra Haraldsson, (S) Christer Norrby (S) ersättare för Zeljka Krajinovic, (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid Sammanträdesrum Moberg, kl. 13:00 16:30 Beslutande Övriga deltagande Bo Eddie Rossbol, (S) ordförande Petra Haraldsson, (S) Christer Norrby (S) ersättare för Zeljka

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-02-11 1 Plats och tid: Beslutande: Brandstationen i Kisa Göran Olsson (c), ordförande Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson (c) Sören

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Samhällsbyggnadsförvaltningen Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2031-2036 Sekreterare Mai-Lith Larsson Ordförande Justerande

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Åre, tisdagen den 27 juni 2006 Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Fränsta 13:1, tillbyggnad 3 Gäle 1:8, nybyggnad kraftstation

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 40-53 Plats och tid Kommunhuset sammanträdesrum 1, kl 13:00 15:45 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret

Jan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare. Kommunstyrelsekontoret 1(1) Plats och tid Beslutande Kommunhuset Boxholm, sammanträdesrummet, 2013-06-11, kl. 14.00 Arne Karlsson, ordf, (S) Niilo Kulojärvi, (S) Tore Sjö, (S) Rolf Stenward, (S) Annsofi Ramevik, (S) Håkan Johansson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-16.05 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Forssell (S), ersättare

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och plannämnden

Föredragningslista Bygg- och plannämnden Föredragningslista Bygg- och plannämnden Plats och tid för sammanträdet Fränsta Vårdcentral, tisdagen den 27 september 2005 Se nedan OBS se tiden Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering 2 Boltjärn

Läs mer

Plats: Lokal Älven, Kommunförvaltningen, Storgatan 27. Ledamöter: Lars-Gunnar Näsström, s ordförande. Kristina Sandsten, v Inger Lundberg, fp

Plats: Lokal Älven, Kommunförvaltningen, Storgatan 27. Ledamöter: Lars-Gunnar Näsström, s ordförande. Kristina Sandsten, v Inger Lundberg, fp PROTOKOLL 1(11) Tid: kl 09:00-11:30 Plats: Lokal Älven, Kommunförvaltningen, Storgatan 27 Ledamöter: Lars-Gunnar Näsström, s ordförande Tjänstgörande ledamöter: Karl-Erik Sjöberg, s Kristina Sandsten,

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2014-07-03 kl. 08.30-11.40 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Vivianne Gustafsson (S) Övriga deltagare Bo Hallgren, förvaltningschef

Läs mer

Myndighetsnämnden 2009-10-20

Myndighetsnämnden 2009-10-20 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, kl 14.15-16.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Gerd Karlsson, ordförande (S) Arne Andersson (S), ersättare för Kenneth Wåhlund (S)

Läs mer

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27

Innehållsförteckning. Stadsbyggnadsnämnden 2015-04-27 2(36) Innehållsförteckning 15 Justering av protokoll och fastställande av föredragningslista 3 17 Ekonomiuppföljning mars prognos 2015 4 18 Förelägganden, uppföljning 5 19 Anmälan av delegeringsbeslut

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2261 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (10) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 10 februari 2015, kl 08.00 11.30 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Lars Gudmundsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (11) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 15.00 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Utses att justera Lena Hållinder Berglund (S) Åke Karlsson (S) Mikael

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll På grund av personuppgiftslagens bestämmelser är vissa uppgifter i detta protokoll xxx-markerade. 3-5 Plats och tid 9.00 9.30 Närvarande Se sidan 2 Justeringens tid 2016-02-10 Sekreterare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 2013-06-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 2013-06-17 Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid: Beslutande: Krokoms kommunhus, Mus-Ollerummet kl 08.30 12.30 Kurt-Olov Göransson, C, 1:e vice ordförande Hans Åsling, C Johnny Olofsson, M, Owen Laws, Mp, ordförande

Läs mer

Sammanställning av inkomna meddelanden Sammanställning av delegationsredovisning Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus på

Sammanställning av inkomna meddelanden Sammanställning av delegationsredovisning Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus på Sammanställning av inkomna meddelanden Sammanställning av delegationsredovisning Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten Bösakulla 1:6 i Östra Göinge kommun Ansökan om bygglov

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S)

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) 1(12) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik

Läs mer

Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth Isaksson (m)

Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth Isaksson (m) Plats och tid Kommunkontoret 2015-11-17, kl 13.00 14.15 Beslutande Patrik Nilsson (s) ordförande Marta Pettersson (c), ersättare för Lars Bäckström (c) Ove Lindström (s) Per Boström Johansson (s) Kenneth

Läs mer

Bygg- och miljökontoret, 2009-05-29. Karin Wennberg. Erik Rapp. Kicki Jeschke. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bygg- och miljökontoret, 2009-05-29. Karin Wennberg. Erik Rapp. Kicki Jeschke. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 (19) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Justeringens plats och tid Paragrafer Underskrifter Vildhussen Torpshammar, tisdagen den 25 maj 2009. kl. 8.00 15.30 Erik Rapp, (s),ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15) FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-12-16 1 (15) Plats och tid: Nämndhuset rum 385, kl 09.00 kl 10.30 Beslutande: Övriga deltagande: Justeringsman: Bengt-Olov Persson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Sammanträdesdatum MILJÖ OCH BYGG NÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kroksbo, Heby kommun 13.00 14.00 Beslutande Mats Jennische(M), ordförande Olof Nilsson(S), v ice ordförande Margaretha Quistberg(S) Per

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 2012-08-23 1 Plats och tid Kommunhuset, kl. 13.30-15.05 Ajournering: kl. 14.25 14.45 ande Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Leif Johansson (S) tjänstgörande

Läs mer

Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens beredning. Bn 284 BUDGET. Budgetuppföljningsrapport för november 2007. Föredras och läggs till handlingarna.

Byggnadsnämnden Byggnadsnämndens beredning. Bn 284 BUDGET. Budgetuppföljningsrapport för november 2007. Föredras och läggs till handlingarna. s beredning Bn 284 BUDGET Budgetuppföljningsrapport för november 2007. Föredras och läggs till handlingarna. s beredning Bn 285 DELEGATIONER Ärenden beviljade med delegation, nr 160 192, föredras och läggs

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2011-10-25 1(17) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00 16.45, Smedjan, Nämndhuset Torbjörn Holm (V), ordförande Leif Grönberg (V), vice ordförande Lena Lindkvist (MP) Stina Borjo (V) Virpi Ljung

Läs mer

BEVIS OM ANSLAG. PROTOKOLL 1(11) Miljö- och byggnadsnämnden 2011-04-01

BEVIS OM ANSLAG. PROTOKOLL 1(11) Miljö- och byggnadsnämnden 2011-04-01 PROTOKOLL 1(11) Paragrafer 51-59 Plats och tid Städet Gillbergarummet, Järnvägsgatan 9, kl. 09.00 10.20 ande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Protokolljusterare Agneta Pettersson (C), ordförande

Läs mer

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Krister Bergqvist (C) Lennart Nygren (S)

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Krister Bergqvist (C) Lennart Nygren (S) 2012-05-15 1 (23) Plats och sammanträdestid Tunasalen, tisdagen den 15 maj 2012, kl. 08.30-11.20 Beslutare Närvarande, ej beslutande ersättare Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-07-03 1 (13)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-07-03 1 (13) Miljö-, bygg och räddningsnämnden 2012-07-03 1 (13) Plats och tid Tingsbacka, sammanträdesrum Tjidtjakk, tisdagen den 3 juli 2012, klockan 09:00 12:00. Ajournering kl 09:50 10:10 för kaffe. Beslutande

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-10-14. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll 2015-10-14. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Byggnadsnämnden Sammanträdesdag 2015-10-14 Innehåll 65 Godkännande av ärendelista... 94 66 Anmälan av delegationsbeslut... 95 67 Delgivningar... 96 68 Detaljplan för Bosebygd 1:485 m.fl. (Duvgatan 5-9)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Sammanträdesdatum MILJÖ OCH BYGG NÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Ebbasalen, samhällsbyggnadskontoret, Sala kommun 13.00 16.00 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), v ice ordförande

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 13:00 14:40.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 13:00 14:40. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 augusti 2015 kl. 13:00 14:40. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S)

Läs mer

Miljö- och byggnämnden 2012-12-10 1 (10)

Miljö- och byggnämnden 2012-12-10 1 (10) Miljö- och byggnämnden 2012-12-10 1 (10) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult den 10 december 2012 kl. 13.30-16.30. Beslutande Per Garnegård (M), ordförande Tommy Lövquist (S), vice ordförande Göran Widing

Läs mer

Stadsarkitektkontoret 2011-03-22 12-22

Stadsarkitektkontoret 2011-03-22 12-22 BYGGNADSNÄMNDEN 2011-03-15 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 10.55 Beslutande Erik Liljencrantz ordförande (m), Marie-Louise Karlsson 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson 2:e vice

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-06-11 1 (13)

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-06-11 1 (13) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-06-11 1 (13) Plats och tid: Kommunkontoret kl 13.30 16.00 ande: Göran Olsson (c), ordförande Sören Hellberg (s) Göran Lindgren (m) Margareta Holm (mp) Marie Egerborn

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2011-12-14 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2011-12-14 1 (15) FILIPSTADS KOMMUN Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2011-12-14 1 (15) Plats och tid: Nämndhuset rum 385, kl 09.00 kl 11.00 Beslutande: Övriga deltagande: Justeringsman: Bengt-Olof Persson,

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-06-15

Sammanträdesdatum 2015-06-15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid Sammanträdesrum Moberg, kl. 13:00 15:45 Beslutande Bo Eddie Rossbol, (S) ordförande Christer Norrby (S) ersättare för Petra Haraldsson, (S) Zeljka Krajinovic,

Läs mer

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 14 december 2010, kl. 13 30 14 50

Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 14 december 2010, kl. 13 30 14 50 Plats och tid Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 14 december 2010, kl. 13 30 14 50 Beslutande Evert Johansson, s, ordförande Jan Korsfeldt, m Roy Wasniowski, v Ej tjänstgörande Övriga folkvalda Ks 2003-01-08

Läs mer

Delphisalen, Högskolecentrum i Arboga kl.08.15-09.15

Delphisalen, Högskolecentrum i Arboga kl.08.15-09.15 VMMF6000, v2.0, 2013-12-10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Förbundsdirektion 2016-06-16 Plats och tid ande Övriga deltagare Delphisalen, Högskolecentrum i Arboga kl.08.15-09.15 Dan Avdic Karlsson (V), ordförande,

Läs mer

Anders Jonasson, miljöchef Cecilia Lundqvist Hahne, sekreterare Sören Linder, bygglovchef. Cecilia Lundqvist Hahne. Kenneth Wåhlund.

Anders Jonasson, miljöchef Cecilia Lundqvist Hahne, sekreterare Sören Linder, bygglovchef. Cecilia Lundqvist Hahne. Kenneth Wåhlund. Sammanträdesprotokoll 1 (19) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 14.15 15.35 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, Ordförande (S) Gerd Karlsson, Vice

Läs mer

Utskottet för samhällsbyggnad

Utskottet för samhällsbyggnad 1(2) Plats och tid Kommunhusets plenisal, kl 13.00-14.30 Beslutande Ledamöter Anne-Lie Stenberg (M), ordförande Aarno Magnusson (C), 1 vice ordförande Birgitta Jansson (S), 2 vice ordförande Åke Arnesson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o räddningsnämnden 2011-01-25

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o räddningsnämnden 2011-01-25 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum ÖREN, tisdagen den 25 januari 2011 kl. 13 30 15 40. Peder Griph, s ordförande Arne Holmgren, s Kenneth Axelsson, m Johan Merving, m Anna-Thuresson, c

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Barbro Rülcker (M) Mikael Edvardsson (SD) Yazan Alqhuaji (S)

Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Barbro Rülcker (M) Mikael Edvardsson (SD) Yazan Alqhuaji (S) Sammanträdesdatum Sida 1/23 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:15 ande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD) Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.55-15.30 Ajournering 14.45-15.05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Leif Hägg (M), ordförande

Läs mer

Myndighetsnämnden 2009-11-24

Myndighetsnämnden 2009-11-24 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, kl 14.15-16.00 Beslutande Gerd Karlsson, ordförande (S), ej 126 Kenneth Wåhlund (S), ordförande 126 Anders Söderström (S) Hysen Dembogaj (S) Eva Svensson

Läs mer

Torsdag den 7 februari 2013, kl 14:00 14:45 i Gruesalen, Bjuv

Torsdag den 7 februari 2013, kl 14:00 14:45 i Gruesalen, Bjuv 1(16) Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Torsdag den 7 februari 2013, kl 14:00 14:45 i Gruesalen, Bjuv Niklas Svalö (S) ordförande Lars Karlsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2013-02-26

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bygg- o Räddningsnämnden 2013-02-26 Plats och tid Beslutande Ledamöter Sammanträdesrum BYSJÖN, tisdagen den 26 februari 2013 kl. 13 30 15 00. Peder Griph, s ordförande Kenneth Axelsson, m Arne Holmgren, s Johan Merving, m Anna Thuresson,

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Protokoll 2014-10-21 1 (31) Plats: Munkfors, kommunhuset Tid: Klockan 08.30 09.40 Avser : 70-88 Beslutande: Tjänstgörande ersättare: Ej tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Maria Norell (S), ordförande

Läs mer

Ärendelista Bn 808/2014

Ärendelista Bn 808/2014 Ärendelista Bn 808/2014 Byggnadsnämnden Datum: 2015-11-19 Klockan: 9:00 - Plats: Sessionssalen, Stadsbyggnadshus II 1 Justering Förslag: Ordinarie: Marcus Willén (MP) Ersättare: Linn Andersson (M) Tid:

Läs mer

Föredragningslista Bygg- och miljönämnden

Föredragningslista Bygg- och miljönämnden Föredragningslista Bygg- och miljönämnden Plats och tid för sammanträdet Ånge kommunkontor, tisdagen den 24 april 2006, Bergåsen (rum 572) kl. 10.00 OBS Tiden Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll Blad Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden 2011-06-17 86 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur, klockan 11.00-12:15 Beslutande Anders Harr (s),ordförande Dick Homström (s)

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (8)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (8) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Angarnsrummet, Tuna huset, Vallentuna, kl 19.50-20.17 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Ylva Mozis (L) ordförande, Bengt-Åke Grip

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämndens arbetsutskott 2011-03-24 1 (8)

STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sidnr Sammanträdesdatum Miljö- och byggnämndens arbetsutskott 2011-03-24 1 (8) Sidnr 1 (8) Plats och sammanträdestid Beslutare Miljö- och byggförvaltningens sammanträdesrum, kl 08.30-11.50, 13.00-13.45 Lena Martinsson (s) Siwert Hjalmarsson (m) Bengt Bivrin (mp) Övriga deltagare

Läs mer

Lars Gustafson (M), ordförande Svante Persson (S) Sven Gustavson (S) Anders Zadik (V) Mats Nilsson (M) Bo Bengtsson (C)

Lars Gustafson (M), ordförande Svante Persson (S) Sven Gustavson (S) Anders Zadik (V) Mats Nilsson (M) Bo Bengtsson (C) Sida PROTOKOLL 1(19) Plats och tid Sessionssalen, Järnvägsg 12, kl 15:00-16:40 Beslutande Ledamöter Lars Gustafson (M), ordförande Svante Persson (S) Sven Gustavson (S) Anders Zadik (V) Mats Nilsson (M)

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Byggnadsnämnden. Innehåll 2014-05-21. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

M U L L S J Ö K O M M U N Byggnadsnämnden. Innehåll 2014-05-21. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag M U L L S J Ö K O M M U N SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-05-21 Innehåll 51 Tillkommande ärenden... 68 52 Föregående protokoll... 69 53 Delgivningar... 70 54 Ekonomiuppföljning av byggnadsnämndens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-10-21 1 (18) Miljö- och byggnadsnämnden

Sammanträdesprotokoll 2015-10-21 1 (18) Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och byggnadsnämnden 2015-10-21 1 (18) Plats och tid Tekniska kontoret Bäsnarummet, kl. 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tomas Fredén (S) ordförande Ingvar Hagberg (S) Curt

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-11-11 1 (18)

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-11-11 1 (18) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2014-11-11 1 (18) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa 2014-11-11 kl 13.30-16 ande: Göran Olsson (c), ordförande Göran Lindgren (m) Rune Larsson (c) Marie Egerborn

Läs mer

Jävsnämnden 2011-11-24 1 (6)

Jävsnämnden 2011-11-24 1 (6) Jävsnämnden 2011-11-24 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Karin Nyström (S), ordförande

Läs mer