Tisdag den 31 oktober 2006 kl Ulf Stecksen. Sten-Ove Danielsson. Kommunstyrelsen. Ånge kommunkontor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tisdag den 31 oktober 2006 kl. 14.00. Ulf Stecksen. Sten-Ove Danielsson. Kommunstyrelsen. Ånge kommunkontor"

Transkript

1 1 (36) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ej beslutande Övriga deltagare Ånge kommunkontor, rum Flataklocken, måndag den 23 oktober 2006, kl Ajournering kl Sten-Ove Danielsson, s, ordförande Stiven Wiklund, s, vice ordförande Åke Nyhlén, s Inger Persson, s Ove Beirot, s, ersätter Kent Norlander, s Rolf Meiding, s, ersätter Jörgen Dahlin, s, Tage Påhlsson, c Carl-Henric Ohlsson, m Gunn Thornberg, kd Bertil Ericson, fp Jan-Eric Berglund, v Gunilla Thornberg, kd Göran Fjellström, kommunchef Ulf Stecksen, kommunsekreterare Karin Wennberg, bygg- och miljöchef, 137 Torbjörn Westberg, VD Åfa, 138 Stefan Wallsten, chef utvecklingsenheten, 140, 144 Mats Öberg, vuxenutbildningsansvarig, Ove Skägg, teknisk chef, 150 Frank Sällström, koncernekonom, Margit Mogren, upphandlingssamordnare, 149 Justeringens plats och tid Tisdag den 31 oktober 2006 kl Paragrafer Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerande Ulf Stecksen Sten-Ove Danielsson Stiven Wiklund Gunn Thornberg ÅNGE KOMMUN ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Datum för anslags uppsättande Sista dag för överklagande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Ånge kommunkontor Underskrift/anslaget av Utdragsbestyrkande

2 2 Innehållsförteckning: Sid. 137 Motionssvar - Ingen uranbrytning i underbara avkrokar, Mp Motionssvar - Seniorboende i Torpshammar, C Motionssvar - Förändring av överförmynderiverksamheten - M, Fp Motionssvar - Inflyttning till Ånge från Holland - M, Mp, Kd, Fp och C Motionssvar - Ånge kommun till Akademi Norr, C Lokal kursplan i ämnet företagsekonomi, datorstödd bokföring, grund Lokal kursplan i ämnet i ämnet datorteknik, kurs datakörkort ECDL/LK Rapport - Utvecklingsenheten Motionssvar - Bra introduktion av nya fullmäktige, S Avvikelserapport - Ekonomi Ånge kommuns budget 2007 med plan för 2008 och Kommunrevisionens budget 2007 (Dnr 06/173) Upphandlingspolicy reviderad Höjning av va-avgifter Ansökan om stöd till lokalt klimatinvesteringsprogram (KLIMP) Partistödet i Ånge kommun Rapport - Ledningsgruppen Aktuella rapporter Styrgrupp i rehabiliteringsfrågor Delgivningar Delegationsbeslut 36

3 3 137 Motionssvar - Ingen uranbrytning i underbara avkrokar, Mp Dnr KS 06/415 Jan-Owe Dvärby och Kicki Jeschke, miljöpartiet de gröna i Ånge kommun, har lämnat in en motion till kansliet daterad 31 augusti 2006 adresserad till kommunfullmäktige. De skriver att uranpriserna stiger kraftigt i världen och att detta utlöst jakt på brytvärda fyndigheter. Företaget Geoforum Scandinavia AB i Lunvika planerar att söka efter uranfyndigheter i ett område 5 km sydväst om Ytterturingen. De skriver vidare att det är stora hälsorisker med kärnkraften och ger exempel på detta. De citerar ministern Ulrika Messing som avvisar uranbrytning, men frågar hur det blir med en annan regering. Kommunen har vetorätt om uranbrytning enligt miljöbalken. Miljöpartiet yrkar därför att Kommunfullmäktige uttalar ett klart nej till uranbrytning inom Ånge kommun. Beslutsunderlag Motion från mp Ingen uranbrytning i underbara avkrokar Utdrag om lagstiftning om uranbrytning Överläggning arbetsutskottet 10 oktober Bygg- och miljöchef Karin Wennberg föredrar ärendet. I miljöbalken 17 kap skrivs att regeringen får tillåta uranbrytning endast om kommunfullmäktige har tillstyrkt detta. Fullmäktige beslutade att Ånge kommun som en symbolisk handling och markering i denna fråga uttalar att kommunen önskar förbli en kärnvapenfri zon. en var ett initiativ från Riksförbundet Sveriges Fritids- och Hembygdsgårdar där man uppmanar kommuner i Norden markera sin ståndspunkt i denna fråga. Arbetsutskottet delar denna inställning. Eftersom frågan måste behandlas i fullmäktige om den blir aktuell och att det finns ett ställningstagande sedan tidigare anser arbetsutskottet att man ej behöver ta förnyad ställning till detta i nuläget. Beslut arbetsutskottet 10 oktober Föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige 1. Kommunen vidhåller sin tidigare uppfattning som innebär att man ser negativt på all sorts uranbrytning i kommunen. 2. Motionen avslås med motiveringen att frågan kräver fullmäktigebeslut om den blir aktuell.

4 4 Bygg- och miljöchef Karin Wennberg föredrar ärendet. Föreslå kommunfullmäktige 1. Kommunen vidhåller sin tidigare uppfattning som innebär att man ser negativt på all sorts uranbrytning i kommunen. 2. Motionen avslås med motiveringen att frågan kräver fullmäktigebeslut om den blir aktuell.

5 5 138 Motionssvar - Seniorboende i Torpshammar, C Dnr KST 06/180 Magdalena Flemström, Torps Centerkvinnor, lämnar in rubricerad motion 17 mars Hon skriver bl.a. i motionen: I Torpshammar har olika organisationer drivit frågan om ett seniorboende under många år. Det har hittills inte resulterat i något konkret, men frågan har belysts från olika synvinklar. Exempelvis försökte Intresseföreningen Hammarslaget få till stånd ett boende med privat drift. Det finns helt klart intresse på orten för ett seniorboende, men det har aldrig förverkligats. Magdalena Flemström föreslår att kommunfullmäktige uppdrar till ÅFA och kommunstyrelsen att snarast iordningställa ett seniorboende i Torpshammar. Beslutsunderlag Motion inlämnad av Magdalena Flemström 17 mars 2006 Definition av olika begrepp av Torbjörn Westberg Överläggning arbetsutskottet 30 maj VD:n för ÅFA Torbjörn Westberg föredrar ärendet. Torbjörn ger sin och ÅFA:s syn på frågan. I ÅFA:s bostäder i kommunen är snittåldern så hög som 58 år och hela 66 år i Torpshammar. Man kan säga att man på ett sätt redan har en sorts seniorboende. Detta aktualiserar vad man menar med begreppet seniorboende. Man har ofta olika definitioner i olika kommuner. Finns i vissa kommuner även ett s.k. plusboende där man är minst 55 år och med lite tilläggstjänster och lite fräschare lägenheter. I dagsläget finns inga förfrågningar till ÅFA om seniorboende på andra orter än Ånge. Det skulle kunna bli ett seniorboende vid Spångbrogården om och när ett våningsplan blir ledigt. Avståndet till service är viktigt. Solgårdgatan har för långt till affären. Förordar två varianter plusboende och seniorboende med olika koncept. Torbjörn klargör att om man ska ordna ett seniorboende eller liknande är det inte frågan om någon nybyggnation. ÅFA har i dagsläget bara ett seniorboende i Fränsta, med lite tryggare boende. Tage Påhlsson menar att han började prata om seniorboende för år sedan. Nacka kommun är en föregångare med säkrare boende och service med portvakt. Uppiffade lägenheter och lite dyrare, där man ska kunna bo i kanske 20 år. Man bör klara ut beteckning och servicegrad i vår kommun. Det bör utredas ordentligt. I den fortsatta diskussionen framkommer att pensionärsorganisationerna tror det bara finns behov av seniorboende i Ånge och Fränsta. Vems ansvar det är att ordna seniorboende diskuteras, kommunens eller ÅFA:s? Torbjörn redovisar planer för bostadsbeståndet i Alby. Har 38 % vakans, varför åtgärder måste till.

6 6 Beslut arbetsutskottet 30 maj Uppdra till Torbjörn Westberg att redovisa möjligheterna för äldres boende i Torpshammar och lämna förslag på definition av seniorboende och andra angränsande begrepp. Överläggning arbetsutskottet 10 oktober VD:n för ÅFA Torbjörn Westberg föredrar ärendet. Bild visas på lägenhetsbeståndet i Torpshammar och hyresgästernas ålder redovisas. Olika åldrar bor tillsammans i samma områden utan problem. Inget tryck finns idag på att skapa ett speciellt äldreboende. Om efterfrågan uppstår ska man kunna sätta in hiss där behov uppstår. ÅFA har planering och är förberedda om det inträffar. Olika typer av boende typ seniorboende, plusboende och vårdboende definieras. Bemannad reception är en service som förekommer vid dessa typer av boende. Plusboende är luxiöst boende. Påpekas att äldre ofta vill ha billigt boende med närliggande service och inte dyra lyxlägenheter. Torbjörn menar att de vill ha låg hyra, men även bra standard. Beslut arbetsutskottet 10 oktober Föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta uttala att det ej finns behov i dagsläget av speciellt äldreboende och att planering finns för detta hos ÅFA om det skulle uppstå. Med detta anses motionen besvarad. VD:n för ÅFA Torbjörn Westberg föredrar ärendet. Tage Påhlsson anser att man borde ha en plan och ett erbjudande färdigt för att utflyttade ska kunna flytta tillbaks till kommunen. Åke Nyhlén anser att den åldersgrupp det handlar om är lite äldre, över 70 år. Carl-Henric Ohlsson anser att man ska ordna informationsträffar för att se behovet. Han menar att till Spångbro finns kö. Rolf Meiding anser att det inte finns behov i Torpshammar. Sten-Ove Danielsson menar att om det uppstår ett behov i Torpshammar är det lätt att tillgodose. Gunilla Thornberg menar att detta är framtidens boende. Jan-Erik Berglund yrkar bifall till arbetsutskottets förslag.

7 7 Föreslå kommunfullmäktige besluta uttala att det ej finns behov i dagsläget av speciellt äldreboende och att planering finns för detta hos ÅFA om det skulle uppstå. Med detta anses motionen besvarad.

8 8 139 Motionssvar - Förändring av överförmynderiverksamheten - M, Fp Dnr KST 06/132 Lars-Erik Larsson, m, och Bertil Ericson, fp, föreslår att överförmyndarverksamheten utreds i en motion inkommen 27 februari De skriver: Ånge är en liten kommun som knappast behöver en nämnd av detta slag. Sammanträdena är mycket få och verksamheten sköts huvudsakligen av en tjänsteman på deltid. Ordföranden deltar också i någon mån. Motionärerna föreslår att man löser nämndens arbetsuppgifter i samarbete med annan/andra kommuner och att man lägger ned nämnden och eventuellt behåller en överförmyndare. Beslutsunderlag Motion om utredning av överförmynderiverksamheten från Lars-Erik Larsson, m och Bertil Ericsson, fp Fråga till partierna från kommunchefen om samarbete med andra kommuner Vänsterpartiets yttrande Beslut kommunfullmäktige 27 februari 2006 Överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Beslut arbetsutskottet 8 mars Överlämna motionen till kommunchefen för beredning Förslag till beslut Med hänvisning till bifogat svarsskrivelse föreslår kommunchefen kommunstyrelsen föreslå att kommunfullmäktige ska besluta: 1. Uppta förhandling med de tre samverkande kommunerna Sundsvall, Timrå och Nordanstig om att även Ånge kommun ska införlivas i den nya gemensamma politiska organisationen från om man beslutar bilda en sådan. 2. Om detta inte kan fullföljas föreslås Ånge kommun inrätta en funktion som överförmyndare i stället för en nämnd. 3. Förhandlingar upptas med syfte att ingå i den gemensamma kansliorganisationen. Överläggning arbetsutskottet 8 maj Kommunchef Göran Fjellström föredrar ärendet. Vissa ändringar i kommunchefens förslag beslutas enligt nedan. Beslut arbetsutskottet 8 maj Föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige

9 9 Uppta förhandling med de tre samverkande kommunerna Sundsvall, Timrå och Nordanstig, om att även Ånge kommun ska införlivas i den nya gemensamma organisationen från om man beslutar bilda en sådan. Om detta inte kan fullföljas får ärendet återupptas. Med detta anse motionen besvarad. Överläggning kommunstyrelsen 23 maj Kommunchef Göran Fjellström föredrar ärendet. Gemensam nämnd men ej kommunalförbund, är den juridiska formen för ett samarbete med andra kommuner. Uppdras till kommunchefen att ytterligare utreda samarbetet med de andra kommunerna innan beslut tas. Beslut kommunstyrelsen 23 maj Uppdras till kommunchefen att ytterligare utreda samarbetet med de andra kommunerna innan motionen besvaras och beslut tas. Överläggning arbetsutskottet 12 september Kommunchef Göran Fjellström föredrar ärendet. Den form som går använda i detta fall är gemensam nämnd. Utredningen föreslår att det blir fem ledamöter och fem ersättare, där Ånge kommun får en ledamotsplats och en ersättareplats. Förslag till reglemente och överenskommelse mellan kommunerna delas ut. Det finns en jurist inom kompetensområdet i Sundsvalls förvaltning. Verksamheten kostar idag totalt ca 550 kkr. Kostnaden i förslaget diskuteras med samverkande kommuner. Föreslås att kommunchefen ska tillfråga partierna om hur de ser på planerna på samarbete med de tre andra kommuner inför nomineringsarbetet till styrelser och nämnder. Tage Påhlsson föreslår att revisorerna kontaktas angående förslaget. Beslut arbetsutskottet 12 september Uppdras till kommunchefen att förhandla om förslaget med de andra kommunerna innan motionen besvaras och beslut tas. Sista dag för svar är 3 oktober och till dags dato, 29 september, har bara Vänsterpartiet svarat.

10 10 Överläggning arbetsutskottet 10 oktober Kommunchef Göran Fjellström föredrar ärendet. Bara vänsterpartiet har svarat på hur man ser på samarbete med de andra kommunerna. Man är positiv till ett sådant samarbete. Sista dag för svar var 3 oktober. Finns utkast till överenskommelse mellan kommunerna och reglemente. Tage Påhlsson vill ha mer information om ekonomiska konsekvenser, vilket ska beredas ytterligare av samtliga kommuner. De andra kommunerna arbetar i gemensamt kansli. Problem att då ha tre olika styrorganisationer. Funderar därför på gemensam nämnd. Ånge kommun föreslås ha en ledamot i en ev. gemensam nämnd. En lösning skulle kunna vara att börja med att ha gemensamt kansli, men avvakta med nämndfrågan. Frågan hänskjuts till kommunstyrelsen för att komma fram till hur Ånge kommun ska gå vidare. Beslut arbetsutskottet 10 oktober Informera kommunstyrelsen i ärendet. Kommunchef Göran Fjellström föredrar ärendet. Det politiskt osäkra läget i Sundsvalls kommun har gjort att beslut försenats. Med hänvisning till att Sundsvalls kommun ej har klart med konkret förslag hänskjuts frågan till nästa kommunstyrelsemöte.

11 Motionssvar - Inflyttning till Ånge från Holland - M, Mp, Kd, Fp och C Dnr KST 06/85 Kicki Jeschke, mp, Carl-Henric Ohlsson, m, Gunn Thornberg, kd, Bertil Ericsson, fp och Tage Påhlsson, c har lämnat in en gemensam motion inkommen 13 februari Motionsskrivarna föreslår att kommunen genom utvecklingsenheten undersöker om det finns personer i Holland som under speciellt gynnsamma förutsättningar vill flytta till Ånge med sitt företag. Om detta slår väl ut kan man i fortsättningen söka företagare även från andra länder som t ex Belgien eller Schweiz, som även de har väldigt mycket folk och dyr mark. Kommunfullmäktige beslutar 27 februari 2006 att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Beslutsunderlag Motion Inflyttning till Ånge från Holland inkommen Kommunfullmäktige , 9 Förslag på svar från utvecklingsenheten delas ev. ut på sammanträdet Överläggning arbetsutskottet 8 mars Kommunchef Göran Fjellström föredrar ärendet. Beslut arbetsutskottet 8 mars Överlämna motionen till utvecklingsenheten för beredning. Överläggning arbetsutskottet 10 oktober Chefen för utvecklingsenheten Stefan Wallsten föredrar ärendet. Företagssamverkare Leif kastberg deltar också. I styrgruppen för Framtid Ånge har man beslutat att kontakta de holländare som finns i kommunen. Leif Kastberg berättar om en sådan kontakt. Han anser att kommunens hemsida måste utvecklas för att locka holländare och kontaktpersonen skulle kunna vara en hjälp i detta arbete. Framkommer att det är mycket krångel, bl.a. med personnummer för de som flyttar hit, vilket måste minimeras. Diskuterar utformningen av motionssvaret, vilket bör besvaras positivt. Beslut arbetsutskottet 10 oktober Föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att ställa sig positiv till motionen och anta denna.

12 12 Chefen för utvecklingsenheten Stefan Wallsten föredrar ärendet. Styrgruppen för EU-projekt Ånge Näringslivsutveckling vill att man till att börja med riktar in sig på vad som gör att man är intresserad att flytta hit genom att ta tillvara erfarenheter och kunskaper från redan inflyttade holländare. Föreslå kommunfullmäktige att ställa sig positiv till motionen och anta denna.

13 Motionssvar - Ånge kommun till Akademi Norr, C Dnr KS 06/336 Tage Påhlsson, c, har lämnat in en motion 12 juni Han föreslår att Ånge kommun snarast möjligt upptar förhandlingar med ledningen för Akademi Norr för en anslutning på samma villkor som nu deltagande kommuner. Sedan ett tiotal år har ett antal kommuner från fyra län i huvudsakligen det norrländska inlandet gått samman i ett kommunalförbund för en gränsöverskridande samverkan i fråga om högre utbildning. Samarbetet går under namnet Akademi Norr och syftar till att initiera, samordna och genomföra högre utbildningar på högskolenivå. Antalet deltagande kommuner har från det ursprungliga halvdussinet successivt utökats till 13, varav två från vårt län, Sollefteå och Kramfors. Tage Påhlsson skriver att från organisationens ledning är önskvärt med ytterligare inlandskommuner, vilket har diskuterats i vår kommun, men av någon anledning kommer vi inte till skott med en ansökan. Tage anser att kommunen skulle ha många fördelar med att gå med i detta nätverk, där vi genom samverkan kan höja kvalitet och utbud på vår utbildning. Förutom en avgörande roll för arbetet med kompetensutveckling i allmänhet kan samarbetet bidra till ytterligare resurstillgänglighet och skapande av kontaktnät i Norrland till nytta för det lokala näringslivet. Akademi Norr är ett nätverk av fungerande lärcentra. Vi har vårt lärcentrum Ångströmsenheten, som mycket väl passar in i detta sammanhang. Eftersom vi har mycket gemensamt både strukturellt och näringslivsmässigt med de i nätverket deltagande kommunerna menar Tage att det finns all anledning att vi snarast ansöker om medlemskap. För mer information om Akademi Norr se hemsidan Beslutsunderlag Motionen inlämnad 12 juni 2006 Förslag till svar från Mats Öberg daterad , uppdaterat Överläggning arbetsutskottet 7 augusti Utvecklingsenhetens chef Stefan Wallsten föredrar ärendet. Beslut arbetsutskottet 7 augusti Uppdra till den vuxenutbildningsansvarige Mats Öberg att skriva förslag till motionssvar. Föreligger förslag på motionssvar från Mats Öberg.

14 14 Överläggning arbetsutskottet 10 oktober Vuxenutbildningsansvarige Mats Öberg föredrar ärendet. Mats redogör för olika samarbetsorgan som vi är med i, KHIS och Nitus, och en nyligen inkommen inbjudan att vara med i Fyra Norra. Mats föreslår att vi hellre tar ställning till att vara med i Fyra Norra än Akademi Norr. Tage Påhlsson föreslår att medel bör budgeteras för att kunna delta i samverkansorgan och accepterar att man överväger gå med i Fyra Norra framför Akademi Norr. Beslut arbetsutskottet 10 oktober Föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att med hänvisning till Mats Öbergs svarsskrivelse avslå motionen. Vuxenutbildningsansvarige Mats Öberg föredrar ärendet. Bertil Ericson håller med om att det räcker att vara med i Fyra Norra. Föreslå kommunfullmäktige att med hänvisning till Mats Öbergs svarsskrivelse avslå motionen.

15 Lokal kursplan i ämnet företagsekonomi, datorstödd bokföring, grund Dnr KS 06/445 Enligt förordning om kommunal vuxenutbildning, 2 Kap, 10, ska kursplaner för lokala kurser i vuxenutbildningen fastställas av styrelsen för utbildningen. Mats Öberg, ansvarig för vuxenutbildning, anhåller att kommunstyrelsen fastställer bifogad lokala kursplan i företagsekonomi, datorstödd bokföring, grund, för användning inom vuxenutbildningen i Ånge kommun. Kursen ska ge deltagarna grundläggande kunskaper om och färdigheter i bokföring, så att de själva kan klara av att sköta ett mindre företags löpande bokföring. Kursen ska även utveckla förmågan att använda information från bokföringen för kritisk granskning och uppföljning. Beslutsunderlag Lokal kursplan i företagsekonomi, datorstödd bokföring, grund Överläggning arbetsutskottet 10 oktober Den vuxenutbildningsansvarige Mats Öberg föredrar ärendet. Beslut arbetsutskottet 10 oktober Föreslå kommunstyrelsen fastställa bifogad lokal kursplan i företagsekonomi, datorstödd bokföring, grund. Den vuxenutbildningsansvarige Mats Öberg föredrar ärendet. : Fastställa bifogad lokal kursplan i företagsekonomi, datorstödd bokföring, grund.

16 Lokal kursplan i ämnet i ämnet datorteknik, kurs datakörkort ECDL/LK Dnr KS 06/446 Enligt förordning om kommunal vuxenutbildning, 2 Kap, 10, ska kursplaner för lokala kurser i vuxenutbildningen fastställas av styrelsen för utbildningen. Mats Öberg, ansvarig för vuxenutbildning, anhåller att kommunstyrelsen fastställer bifogad lokal kursplan i ämnet datorteknik, kurs datakörkort ECDL/LK, 250 poäng för användning inom vuxenutbildningen i Ånge kommun. Kursen ska ge eleven likvärdiga kunskaper som ställs som krav för att erhålla ett datakörkort enligt europeisk standard. Beslutsunderlag Lokal kursplan i ämnet datorteknik, kursen datakörkort ECDL/LK, 250 poäng Överläggning arbetsutskottet 10 oktober Den vuxenutbildningsansvarige Mats Öberg föredrar ärendet. Beslut arbetsutskottet 10 oktober Föreslå kommunstyrelsen fastställa bifogad lokala kursplan ämnet datorteknik, kursen datakörkort ECDL/LK, 250 poäng. Den vuxenutbildningsansvarige Mats Öberg föredrar ärendet. Fastställa bifogad lokala kursplan ämnet datorteknik, kursen datakörkort ECDL/LK, 250 poäng.

17 Rapport - Utvecklingsenheten Dnr KST 06/29 Utvecklingsenheten ger regelbundet en kortare information om aktuella frågor inom enhetens verksamhetsområde. Chefen för utvecklingsenheten Stefan Wallsten föredrar ärendet. Stefan redogör för regeringens lagda budgetproposition för Datortek avskaffas från 1 januari 2007, vilket kan få stora konsekvenser för kommunen. 23 personer på 21 heltider har anställts på plusjobb 2007 ut och dessa berörs ej. Nya beslut om plusjobb får ej tas. Förstärkt anställningsstöd, utbildningsvikariat, bidrag för feriearbeten och friår försvinner. Kommunens ungdomsprogram KUP och KUG fasas ut. Detta kan få stor påverkan på kommunstyrelsens budget Utfasning innebär förhoppningsvis att man kör till 1 juli Nyheter i budgeten är nystartsjobb, vilket innebär att arbetsgivare får tillbaks på arbetsgivaravgiften. Detta gäller för privata och affärsdrivande verksamheter inom offentliga sidan. Jobb- och utvecklingsgarantin regeringen återkommer under hösten med detaljer. Vuxenutbildningen riktade statsbidraget upphör och kommer att ingå i det gemensamma statsbidraget. Spara in årsplatser. Minskar ca 30 % från 1,8 till 1,2 mdr. Rekryteringsbidraget försvinner för de som står längst från arbetslivet. Stefan Wallsten ska tillsammans med Mats Öberg utreda konsekvenserna av regeringens budgetproposition. Mycket återstår att förtydligas om vad som gäller från regering och myndigheter. I hittills föreslagen kommunbudget för 2007 finns ej konsekvenserna av föreslagna åtgärder med. Stefan återkommer till kommunstyrelsen med förslag om eventuella anpassningar av verksamheterna. Stefan fortsätter med att planeringsunderlag för trafiken ska lämnas in för 2006/2007. Stefan ser inga större behov av ändringar. Smärre justeringar kan göras med trafikplaneraren på Länstrafiken. Det har varit förhållandevis lite diskussioner om trafiken i Ånge kommun utifrån Länstrafikens synvinkel.

18 18 Sten-Ove Danielsson frågar vid vilka stationer man tänker stanna med den nye operatören för Mittlinjen. Carl-Henric Ohlsson efterfrågar en utvärdering av servicelinjen och nedlagda kvällsturer till Sundsvall. Stefan Wallsten avser komma till kommunstyrelsen eller arbetsutskottet med trafikplaneraren Per Eriksson och diskutera bland annat dessa frågor. Christer Löfgren och Lars Norling från Servanet informerar om bredband. Christer informerar om nuläget. Planerna går som tänkt, lite kompletteringar i tätorten, snart klar. Inga mer villaprojekt i år. Servanet är inblandade i utbyggnad av ADSL i Östavall. Man har av Teliasonera köpt in ADSL i Kölsillre och Överturingen.. Fråga ställs om att få med Nordanede och Christer ska ta med sig frågan. Av ca 200 hyresgäster hos Åfa som fått möjligheten till bredbandsuppkoppling har ca 50 st kopplat upp sig. Carl-Henric Ohlsson frågar om utbudet och det som lovats vid informationsträff i Bystugan i Ånge. Han menar att utlovad effekt inte hålls. Christer informerade att en viss leverantör inte håller utlovad kapacitet. Carl-Henric efterlyser mer tydlighet vid informationerna om leverantörernas kvalitet på levererade produkter. Bandbreddsmätning har gjorts på nätet i oktober på tre olika ställen i och kring Ånge tätort. Det ska klara 100 mb och man kom upp i ca 90 mb, vilket är fullt godkänt. Skycom har tyvärr haft för lite kapacitet på internet in i nätet. Man kommer att öka denna nu. Om de inte ökar som lovat så får man ta bort dem ur nätet. Man måste tänka på att även om man köper viss kapacitet har man inte hela denna kapacitet hela tiden. I nuläget rekommenderas inte Skycom. Mats Nilsson är lokalt ombud för Skycom och därför har många valt denna leverantör. Billigast är Bahnhof på 2 mb för 184 kr/månad och 5 mb för 194 kr/månad totalt inklusive nätkostnad till Servanet. Telefoni berörs också. Skype och Alltele är två olika typer av internettelefoni. Alltele har fördelen är att det fungerar som gamla Telia, då man kan söka felet som förr i tiden, eftersom telefontrafiken är separerad, vilket inte går göra med Skype. Tv över Internet är igång i Ånge kommun. Fungerar bra till 99,9 %. Problemet är att bilden försvinner helt vid störningar.

19 19 Tacka för informationen.

20 Motionssvar - Bra introduktion av nya fullmäktige, S Dnr KS 06/338 Erik Rapp, s, föreslår i en motion inkommen 12 juni 2006 att fullmäktiges presidium får i uppdrag att tillsammans med de olika partigruppernas företrädare utreda om grundidéerna i hans förslag nedan går att genomföra i någon form. Erik Rapp vill att det nya fullmäktige ska få en bra introduktion som start och en bra möjlighet att sätta sig in i kommunens verksamhet. Introduktionen bör innehålla både gemensam och övergripande information vilka regler som gäller för fullmäktiges arbete och enskild information partivis. Information om kommunens olika verksamheter bör ges från varje nämnd med besök ute i verkligheten. Varje ledamot bör även fritt få disponera ett antal timmar per år för studiebesök i kommunens olika verksamheter. Förslagsvis två dagar per år under mandatperioden. Beslutsunderlag Motion från Erik Rapp, s Bra introduktion av nya fullmäktige Motionssvar från kommunchefen Introduktion av nya ledamöter i kommunfullmäktige Överläggning arbetsutskottet 7 augusti Kommunchef Göran Fjellström föredrar ärendet. Beslut arbetsutskottet 7 augusti Uppdra till kommunchefen Göran Fjellström skriva förslag till motionssvar. Överläggning arbetsutskottet 12 september Kommunchef Göran Fjellström föredrar ärendet. Kommunchefen har skrivit ett förslag till motionssvar, där han föreslår att motionen bifalles. Beslut arbetsutskottet 12 september Föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige bifalla motionen. Kommunchef Göran Fjellström föredrar ärendet. Föreslå kommunfullmäktige bifalla motionen.

21 Avvikelserapport Ekonomi Dnr KST 06/28 får vid varje sammanträde en rapport om kommunens ekonomi. Koncernekonom Frank Sällström föredrar ärendet. Nytt cirkulär med preliminära prognoser på skatteutfallet visar på förstärkning av 2005 och 2006 års taxerade inkomster, vilket förbättrar 2006 års utfall. Befolkningen 1 november avgör de slutliga siffrorna. I december fastställs de faktorer bl.a. standardkostnader, som ger kommunens skatte- och utjämningsintäkter. Avvikelsen från verksamheternas budgeterade nettokostnader för 2006 är enligt helårsprognosen bara + 0,3 %. Finansieringen visar tack vare de nya skatteprognoserna ett stort överskott. Tillsammans ger det en stark prognos på drygt 14 mnkr i överskott. Det blir 8 mnkr bättre än budgeterat. Om preliminära skatteprognoserna håller kommer tidigare års underskott att bli återställt inom lagstadgad tid. Humanistiska nämnden har förbättrat prognosen till ett överskott med 1,2 mkr. går mot ett överskott med 0,7 mkr. Socialnämnden vidhåller 0,5 mkr underskott. Finansieringssidan ger överskott på 6 mkr. Budgetpropositionen har analyserats av Kommunal och Landstingsförbundet. Större förändringar för kommunen är ändring av statsbidrag till komvux samt stopp för vissa arbetsmarknadsåtgärder. Effekten för kommunens hantering av sysselsättningsskapande åtgärder är därför svåra att överblicka, men kommer sannolikt att vålla problem. Utvecklingsenheten bearbetar frågan till14 november, då kommunstyrelsen slutligt ska behandla budgeten för Prognos för ÅFA och Ånge Energi pekar på 6 resp. 4 mkr överskott. Det stora överskottet för ÅFA förklaras delvis av en senarelagd renovering av badhuset i Fränsta. Från överskotten räknar kommunen med att erhålla en hyres- och värmekostnadsreglering på 2 mkr. Tacka för rapporten.

22 Ånge kommuns budget 2007 med plan för 2008 och 2009 Dnr KST 06/173 Enligt kommunallagen skall kommunfullmäktige varje år upprätta en budget för nästa kalenderår. Budgeten skall innehålla en plan för verksamheten och ekonomin under verksamhetsåret. Budgeten skall också innehålla en plan för ekonomin för en period av tre år. Kommunfullmäktige beslutade 12 juni 2006, 41, att anta förslag till framtidsstrategi och ekonomiska ramar Beslutsunderlag Kommunfullmäktiges protokoll , 41 Resultatbudget Ånge kommun Kommunfullmäktiges rambeslut i juni Revisionens förslag till driftsbudget 2007 s förslag till driftsbudget och mål 2007 Sammanställning investeringar blad Tekniska nämndens förslag till drifts- och investeringsbudget samt mål för 2007 Humanistiska nämndens drifts- och investeringsbudget samt (mål) 2007 Socialnämndens förslag till drifts- och investeringsbudget samt (mål) 2007 Bygg- och miljönämndens förslag till drifts- och investeringsbudget samt mål 2007 Överförmyndarnämndens driftsbudget 2007 Målen för socialnämnden är ej färdigbehandlad i nämnden. Under presidiedagarna (budgetberedning) 3 och 4 oktober 2006 presenteras och diskuteras de olika nämndernas och kommunstyrelsens budgetförslag. Överläggning arbetsutskottet 10 oktober Ärendet föredras av kommunchef Göran Fjellström, koncernekonom Frank Sällström och verksamhetsutvecklare Lena Paulsson. Övergripande budgetsiffror och jämförelsekostnader gås igenom och kommenteras. Arbetsutskottet förslår oförändrad skattesats, vilket innebär 23,03 kronor per skattekrona. Olika mål berörs, bl.a. beträffande brottsförebyggande rådet samt behovet av strukturgruppens fortsatta arbete. Beslut arbetsutskottet 10 oktober Presenterat förslag överlämnas till kommunstyrelsen 23 oktober, där även kommunstyrelsens egna mål ska diskuteras ytterligare.

23 23 Ärendet föredras av kommunchef Göran Fjellström, koncernekonom Frank Sällström. Göran Fjellström går igenom förutsättningarna för det fortsatta budgetarbetet. Prognos för 2006 slutar på 14,2 mkr i resultat och underskotten från kan därmed täckas. Frank Sällström går igenom konsekvenserna för kommunen av budgetpropositionen för 2007 i 9 punkter. Enligt Kommun och Landstingsförbundets analys ger framförallt ökad skattekraft i riket något förbättrade intäkter Omflyttning av statsbidrag till skolor, komvux och barnomsorg leder till omfördelning inom ramarna. Besparingar i vuxenutbildning och arbetsmarknadsåtgärder är svåra att överblicka, varför utvecklingsenheten behöver tid till kommunstyrelsen den 14 oktober för att presentera en lösning. Ett försök att räkna om budgeten enligt de nya förutsättningar har gjorts. Budgetförslaget för 2007 ger preliminärt resultatet 5,4 mkr. Med förslaget om nytt skatteutjämningssystem, där kommunen beräknas tappa 3,2 mkr, blir det preliminära resultatet för ,8 mkr. Bertil Ericson föreslår att Frank Sällström till nästa kommunstyrelse räknar på ett förslag om skattesänkning, vilket får gehör av kommunstyrelsen. Sten-Ove Danielsson föreslår oförändrad skatt 2007, skattekrona. Carl-Henric Ohlsson föreslår skattesänkning 2007 med 24 öre. Ordföranden ställer proposition på sitt förslag om oförändrad skatt och Carl-Henric Ohlssons förslag och finner att hans förslag om oförändrad skatt vunnit. Carl-Henric Ohlsson reserverar sig till förmån för sitt förslag. 1. Föreslå kommunfullmäktige fastställa den kommunala utdebiteringen till 23,03 kronor per skattekrona. 2. Uppdra till koncernekonomen att räkna på olika skattesänkningsalternativ.

24 Kommunrevisionens budget 2007 Dnr 06/173 Revisionen beslutar 25 september 2007 att anta revisionens ram på kronor för 2007 och att återkomma med en begäran om eventuellt ytterligare anslag när fullmäktige beslutat om antalet revisorer och utsett nya revisorer för mandatperioden. Från och med revisionsåret 2007 ska nämligen fullmäktige utse minst fem revisorer och inga ersättare. Det är fullmäktige som fastställer antalet revisorer, oftast i ett revisionsreglemente. De revisorer som är valda för mandatperioden avslutar inte sitt uppdrag vid årsskiftet utan först under våren 2007, när revisionsberättelsen avlämnas. Under några månader finns därför två revisorsgrupper som arbetar parallellt. Revisorerna har haft överläggningar med ordförande och vice ordförande i kommunfullmäktige om revisionens budget för Beslutsunderlag Budget 2007 finns i kommunens hela budgetsammanställning i annat ärende Det finns ett beredningstvång enligt kommunallagen som innebär att ärendet ska passera kommunstyrelsen på väg till fullmäktige. har inget att tillföra revisionens budgetförslag. Efter beredningen i kommunstyrelsen integreras revisionens budget i Ånge kommuns budget till fullmäktigebehandlingen. Föreslå kommunfullmäktige anta revisionens ram på 802 kkr för 2007.

25 Upphandlingspolicy reviderad 2006 Dnr KS 06/307 Nuvarande upphandlingspolicy fastställs av kommunfullmäktige , 126. Förslag till reviderad upphandlingspolicy har utarbetats av upphandlingssamordnaren. Förslaget innehåller förutom omarbetningar tillägg angående samordning, kvalitetskrav, miljöhänsyn och antidiskrimineringsklausuler. Riktlinjer för direktupphandling som beslutats av kommunstyrelsen , 22, har dessutom infogats. Beslutsunderlag Förslag till upphandlingspolicy arbetsmaterial med ändringar och tillägg. Överläggning arbetsutskottet 30 maj Ärendet föredras av upphandlingssamordnare Margit Mogren. Beslut arbetsutskottet 30 maj Föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige anta föreliggande förslag till upphandlingspolicy för Ånge kommun. Överläggning kommunstyrelsen 20 juni Ärendet föredras av upphandlingssamordnare Margit Mogren. Margit Mogren går igenom förslaget där vissa ändringar görs. Skrivningen av mål ska ändras så att ordet hela tas bort i hela kommunen, då det kan ge intrycket att det inte bara gäller Ånge kommun som organisation. I samma mening ska lägsta möjliga totalkostnad ersättas av ekonomiskt mest fördelaktiga anbud. Detta ger följande formulering: En god ekonomi för kommunen genom att tillgodose behovet av varor och tjänster genom val av ekonomiskt mest fördelaktiga anbud. Dessutom görs vissa redaktionella ändringar. Beslut kommunstyrelsen 20 juni Föreslå kommunfullmäktige anta föreliggande förslag till upphandlingspolicy för Ånge kommun med vissa förändringar av mål m.m. Överläggning kommunfullmäktige 25 september Magdalena Flemström, c, ställer frågor som besvaras av Sten-Ove Danielsson, s. Flemström föreslår vid upphandling av livsmedel att samma krav ska ställas som man ställer på de som producerar maten, vilket innebär att ta mer kvalitetshänsyn. Carl-Henric Olsson, m, lämnar förslag med en hel lista på redaktionella ändringar,

26 26 vilket föranleder Stiven Wiklund, s, Jan Jonsson, v, Tage Påhlsson, c, och Sten- Ove Danielsson, s, att begära återremiss. Kicki Jeschke, mp, föreslår att kommunen ska trycka på om miljöpumpar. Åke Nyhlen, s, och Torbjörn Karlsson, c, och Hans-Erik Bäck, m, yttrar sig. Framkomna förslag och synpunkter ska beaktas i den fortsatta beredningen. Beslut kommunfullmäktige 25 september Återemittera ärendet till kommunstyrelsen för att beakta framkomna förslag och synpunkter. Överläggning arbetsutskottet 10 oktober Upphandlingssamordnare Margit Mogren och inköpsassistent Åsa Skarpsvärd föredrar ärendet. Carl-Henrik Ohlsson förslag gås igenom. Under rubriken inriktning föreslår han att lägga till entreprenader, vilket arbetsutskottet instämmer med. Under rubriken mål vill arbetsutskottet bara komplettera med entreprenader. Under rubriken affärsetik avvisas tilläggförslaget. Under rubriken kvalitetskrav om referensgruppen föreslås förslaget formuleras om. Under rubriken direktupphandling om tidsperioden under året ska länsstyrelsens skrivning inhämtas för att se hur länsstyrelsen hanterar detta. Detta efter att ordföranden relaterat till en modell de nyttjar. Förslaget under rubriken regler för inköp avvisas då samma sak i stort redan står. Magdalena Flemströms förslag om livsmedel är oklart och behöver kompletteras med förtydligande innan ställning tas. Beslut arbetsutskottet 10 oktober Föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige anta föreliggande förslag till upphandlingspolicy för Ånge kommun med av arbetsutskottet föreslagna förändringar. Margit Mogren ska lämna förslag om direktupphandling till kommunstyrelsens behandling. Upphandlingssamordnare Margit Mogren föredrar ärendet. Magdalena Flemström föreslår genom Margit Mogren att policyn kompletteras med att Vid all upphandling av livsmedel ska EKU - kriterierna tillämpas.

27 27 Under rubriken direktupphandling förordar upphandlingssamordnaren efter kontroll med Länsstyrelsen Carl-Henric Ohlssons förslag om direktupphandling. Detta ska då lyda: Direktupphandling får användas om upphandlingens sammanlagda värde för Ånge kommun under året inte beräknas överstiga 1 prisbasbelopp för varor, 3 prisbasbelopp för tjänster och 5 prisbasbelopp för konsulttjänster. Under rubriken mål föreslås en komplettering med: I detta skall exempelvis i rätt tid inbegripas. Affärsetik diskuteras utan att några ändringar görs. Påpekas att det är olämpligt att exemplifiera dåligt handlande. Under rubriken kvalitetskrav föreslås ändra sista meningen enligt följande: Referensgruppen består av företrädare för användarna med erforderlig kompetens. Carl-Henric Ohlsson reserverar sig mot beslutet. Föreslå kommunfullmäktige anta föreliggande förslag till upphandlingspolicy för Ånge kommun med av arbetsutskottet och kommunstyrelsen föreslagna förändringar.

28 Höjning av va-avgifter 2007 Dnr KS 06/451 Tekniska nämnden föreslår i sin driftbudget 2007 en höjning av va-taxan (vatten och avlopp) fr.o.m 1 januari 2007 med 3 %. Förvaltningen har svårt hitta besparingar motsvarande de kostnadsökningar man får för el, som beräknas uppgå till 500 kkr för hela förvaltningen, varav VA-sidans del är ca 300 kkr. Beslutsunderlag Protokoll från tekniska nämnden , 38 Brukningsavgifter fr.o.m Överläggning arbetsutskottet 10 oktober Tekniske chefen Ove Skägg föredrar ärendet. Den föreslagna höjningen om 3 % motsvarar för en villakund en kostnadsökning på 175 kr/år inkl. moms. Efter höjning kommer årskostnaden för ett småhus att uppgå till kr inkl moms. Den senaste taxeändringen gjordes 2003 och då höjdes vaavgiften för ett småhus med 125 kr till samma nivå som det var 1997, kr. Ser man på perioden så blir den totala ökningen endast 3 %, och det kan jämföras med den allmänna prisstegringen, där konsumentprisindex har ökat med 11,6 % under motsvarande period. Beslut arbetsutskottet 10 oktober Föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige höja va-taxan med 3 % enligt bifogat förslag fr.o.m. 1 januari Tekniske chefen Ove Skägg föredrar ärendet. Ove Skägg motiverar höjningen. Minskad kapitaltjänst och neddragning av personal har gjort att man kunnat hålla kostnaderna nere över åren. Föreslå kommunfullmäktige höja va-taxan med 3 % enligt bifogat förslag fr.o.m. 1 januari 2007.

29 Ansökan om stöd till lokalt klimatinvesteringsprogram (KLIMP) Dnr KS 06/327 Matilda Rapp, projektansvarig för ansökan om stöd till lokalt klimatinvesteringsprogram (KLIMP) har lämnat förslag till program för Ånge kommun. Förslaget till åtgärd är att använda spillvattenvärme från EKA Chemicals, Alby, vilket är under utarbetande av Kurt Hagström. Beslutsunderlag Ansökan om stöd till lokalt klimatinvesteringsprogram (KLIMP) åren Överläggning arbetsutskottet 10 oktober Bygg- och miljöchef Karin Wennberg föredrar ärendet. Ett arbetsexemplar, framarbetat av Matilda Rapp, till ett förslag på ansökan till lokalt klimatinvesteringsprogram delas ut. Kurt Hagströms ska komplettera materialet med åtgärder. Ärendet bör behandlas i kommunstyrelsen 23 oktober. Länsstyrelsen ska ombetts lämna synpunkter på programmet. Beslut arbetsutskottet 10 oktober Behandla ärendet i kommunstyrelsen 23 oktober då ett näst intill färdigt förlag bör vara klart. Bygg- och miljöchef Karin Wennberg föredrar ärendet. Kurt Hagström och nyttjad konsult ska inbjudas till nästa kommunstyrelsemöte. Sten-Ove Danielsson föreslår att kommunstyrelsen godkänner en nästan klar Klimp-ansökan, eftersom den ska vara inlämnad senast 1 november. Detta innebär inte att kommunen tagit ställning till investeringen, utan bara att söka medel. Karin frågar om vi ska söka Klimp-bidrag till andra investeringar för 2008, som är sista året för att söka. Inga beslut fattas i detta. Godkänner en nästan klar Klimp-ansökan eftersom den ska vara inlämnad senast 1 november.

30 Partistödet i Ånge kommun Dnr KS 06/474 Kommunchefen föreslår att nivån för partistödet justeras från kr till kr/mandat, vilket inte påverkar budgetutrymmet. Ånge kommun budgeterar kr per år i partistöd till de lokala partiorganisationerna. Medlen är uppdelade dels i ett grundstöd för att säkerställa ett stöd till de mindre partierna och dels i ett mandatstöd. Grundstödet är kr per parti. För budget 2007 föreslås oförändrat kr totalt i partistöd. Antalet mandat i fullmäktige ändras ju till 35 från Om mandatstödets storlek ska neutralisera effekten av att antalet ledamöter i fullmäktige ska minska till 35 bör stödet per mandat istället öka. Beslutsunderlag Skrivelse från kommunchef om partistödet i Ånge kommun Tidigare beslut om regler för kommunalt partistöd i fullmäktige Överläggning arbetsutskottet 10 oktober Kommunchef Göran Fjellström föredrar ärendet. Beslut arbetsutskottet 10 oktober Föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att nivån för partistödet justeras från kr till kr/mandat, vilket innebär samma kostnad som tidigare. Detta ska inarbetas i tidigare utformade riktlinjer. Kommunchef Göran Fjellström föredrar ärendet. Till behandlingen i kommunfullmäktige vill Sten-Ove Danielsson ha en sammanställning på partistödet i länets kommuner. Föreslå kommunfullmäktige att nivån för partistödet justeras från kr till kr/mandat, vilket innebär samma kostnad som tidigare.

31 Rapport - Ledningsgruppen Dnr KST 06/27 Kommunchefen Göran Fjellström rapporterar regelbundet till kommunstyrelsen om aktuella frågor som behandlas i ledningsgruppen. Beslutsunderlag Rapport från ledningsgruppen Kommunchefen Göran Fjellström lämnar en skriftlig och muntlig rapport. Budgetarbete inför 2007 Fördjupningar sker i olika delar fram till dess kommunstyrelsen har att slutligt lägga budgetförslag. Analyserna avser både kostnader och intäkter. Några konkreta exempel kommer under budgetärendet samma dag. Utbildning av förtroendevalda Ett arbete har inletts. Här finns många goda önskemål och även erbjudanden om gemensamma arrangemang. Kommunchefen ser en uppdelning i dels utbildning som ges inom respektive nämnd, dels vad som är viktigt för helheten i Ånge kommun och slutligen sådant som är generellt och eventuellt kan erbjudas tillsammans med andra kommuner om det känns fördelaktigt. Några andra rubriker under månaden: Kommunövergripande verksamhetsstyrning Bilpool inriktning mot finansiell leasing (mera likt ägande ) Strategiska personalfrågor Översyn av administrativa processer Övertagande av hemsjukvård från landstinget, vilket kan ske 2008 Tacka för rapporten.

32 Aktuella rapporter Dnr KST 06/30 Denna paragraf används för att kunna lämna olika angelägna rapporter för kommunstyrelsens kännedom. Inga rapporter lämnas. Inga beslut fattas, då inga rapporter lämnas.

33 Styrgrupp i rehabiliteringsfrågor Dnr KS 06/488 Personalchef Erik Grundberg föreslår att en styrgrupp bildas med syftet att skapa förståelse och insikt för rehabiliteringsfrågor och kommunens arbetssätt i rehabilitering. Gruppen föreslås bestå av socialchefen, barn- och utbildningschefen, personalchefen, socialnämndens samt humanistiska nämndens ordförande samt ordföranden i personal- och organisationsutskottet. Vid behov deltar även övriga förvaltningschefer. Gruppen träffas 2-4 gånger per år och utvärdering sker efter ett år. Överläggning personal- och organisationsutskottet 17 oktober Utskottet lägger stor vikt vid att rehabiliteringsärenden handläggs på ett professionellt sätt och att Ånge kommun följer gällande lagreglering inom området. Det konstateras att det idag finns brister i olika rutiner trots påpekanden. En styrgrupp med fokus på rehabiliteringsfrågor med deltagande från de personalintensiva verksamheterna bör leda till ökad insikt, mer förståelse och kunnande. Personal- och organisationsutskottet beslutar 17 oktober Föreslå kommunstyrelsen besluta 1. En styrgrupp i rehabiliteringsfrågor tillsätts enligt personalchefens förslag. 2. Utvärdera gruppens arbete efter ett år. Personalchef Erik Grundberg har förhinder, varför Stiven Wiklund föredrar ärendet. 1. En styrgrupp i rehabiliteringsfrågor tillsätts enligt personalchefens förslag. 2. Utvärdera gruppens arbete efter ett år.

34 Delgivningar Dnr KS 06/213 Utvecklingsenheten, Lägesrapport, Bredbandsutbyggnad juli augusti 2006, (Dnr 01/466) Monika Larsson, Odemokratiskt att inte alla politiska partier har rätt att intervjua skolelever (Dnr 06/425) SmåKom, Bli med i vår Vänförening i år betala först 2007 (Dnr 06/238) Folkbildningsförbundet, Rekommendation angående fördelning av stöd till SISU Idrottsutbildarna (Dnr 06/437) Sveriges Kommuner och Landsting, Delrapport e-förvaltningsutveckling i Sveriges Kommuner 2006 (Dnr 06/439) Sveriges Kommuner och Landsting, Närvård i Sverige 2005 (Dnr 06/440) Ångermanlands Tingsrätt, Meddelande om kungörelsedelgivning (Torpshammars vägförening) (Dnr 06/462) Medelpads Fornminnesförening, Tack för lyckad 100årsdag (Dnr 06/464) Bolagsverket, Företag från Kungälv först med att starta aktiebolag helt elektronsikt (Dnr 06/469) Svensk Biblioteksförening, Ett Sverige i världsklass (Dnr 06/470) Naturvårdsverket, Temafaktablad med information om vad Riksintresse för naturvård och friluftsliv innebär (Dnr 06/471) Statens Offentliga Utredningar, Delrapport om ungas situation på bostadsmarknaden, Boutredningen efterlyser lokala initiativ med syfte att underlätta ungas inträde på bostadsmarknaden (Dnr 06/472) Sveriges Kommuner och Landsting, Aktuellt om skola och barnomsorg 2006 (Dnr 06/473) Samtliga protokoll från kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträden delges kommunstyrelsens ledamöter och ersättare direkt efter justering genom separat utskick. Protokoll från Näringslivsutskottet

35 35 Delges och läggs till handlingarna.

36 Delegationsbeslut Dnr KS 06/214 Bertil Holm, byggnadsinspektör Förköpsrättsärenden 99 Dnr 06/ Dnr 06/ Dnr 06/ Dnr 06/ Dnr 06/ Dnr 06/ Dnr 06/ Dnr 06/ Dnr 06/ Dnr 06/ Dnr 06/ Dnr 06/ Dnr 06/ Dnr 06/ Dnr 06/468 Göran Fjellström, kommunchef Beslutsattestanter kommunstyrelsens verksamhetsområde 3 Dnr 06/174 Delges och läggs till handlingarna.

Göran Fjellström, kommunchef Ulf Stecksen, kommunsekreterare. Ånge kommunkontor, tisdag den 5 december 2006, kl. 8.00.

Göran Fjellström, kommunchef Ulf Stecksen, kommunsekreterare. Ånge kommunkontor, tisdag den 5 december 2006, kl. 8.00. 1 (33) Plats och tid för sammanträdet Ånge kommunkontor, fullmäktigesalen, måndag den 27 november 2006 kl. 17.00 20.30 Gruppmöten 13.00 15.30 Information Beslutande Övriga deltagare Kl. 15.30 16.30 - Information

Läs mer

Torsdag den 14 september 2006 kl. 8.30. Ulf Stecksen. Sten-Ove Danielsson

Torsdag den 14 september 2006 kl. 8.30. Ulf Stecksen. Sten-Ove Danielsson 1 (17) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Ånge kommunkontor, rum Flataklocken, tisdag den 12 september 2006, kl. 9.00 13.45. Ajournering kl. 12.00-13.00. Sten-Ove Danielsson, s,

Läs mer

Föredragningslista Kommunstyrelsens arbetsutskott

Föredragningslista Kommunstyrelsens arbetsutskott Föredragningslista Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid för sammanträdet Ånge kommunkontor, rum Flataklocken, tisdagen den 7 mars 2006 kl. 15.30-16.45 efter presidieöverläggningarna Föredragande

Läs mer

Föredragningslista. Översyn av organisation 4 Löneyrkande från Kommunal. 11 Höjning av lön i särskilt fall

Föredragningslista. Översyn av organisation 4 Löneyrkande från Kommunal. 11 Höjning av lön i särskilt fall Föredragningslista Plats och tid för sammanträdet Föredragande Ånge kommunkontor, personal- och enonomienheten, måndag den 13 februari 2006, kl 08.30 Ärenden 1 Justering 2 Föregående mötesprotokoll Göran

Läs mer

Ärendelista Kommunstyrelsens arbetsutskott. Ånge kommunkontor, rum Flataklocken, tisdagen den 7 december 2004, kl. 09.00-12.00. Upprop och justering

Ärendelista Kommunstyrelsens arbetsutskott. Ånge kommunkontor, rum Flataklocken, tisdagen den 7 december 2004, kl. 09.00-12.00. Upprop och justering Ärendelista Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid för sammanträdet Ånge kommunkontor, rum Flataklocken, tisdagen den 7 december 2004, kl. 09.00-12.00 Föredragande Ärenden Upprop och justering Gunilla

Läs mer

Sammanträdesdatum 2007-08-21. Magdalena Flemström

Sammanträdesdatum 2007-08-21. Magdalena Flemström 1 (17) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Ånge kommunkontor, rum Flataklocken, tisdag den 21 augusti 2007, kl. 9.00 12.00 och 13.00 14.50 Sten-Ove Danielsson, s, ordförande Stiven

Läs mer

Tjänstemän och övriga deltagare

Tjänstemän och övriga deltagare 1 (24) Plats och tid för sammanträdet Ånge kommunkontor, rum Flataklocken, tisdag den 7 april 2009, kl. 10.00 12.00 Beslutande Tjänstemän och övriga deltagare Sten-Ove Danielsson, s, ordförande Göran Fjellström,

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Göran Fjellström, kommunchef Ulf Stecksen, kommunsekreterare. Ulf Stecksen. Alf Hallén

Göran Fjellström, kommunchef Ulf Stecksen, kommunsekreterare. Ulf Stecksen. Alf Hallén 1 (52) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ånge kommunkontor, fullmäktigesalen, måndag den 17 december 2007 kl. 13.00 18.20. Ajournering 15.25 till 15.50. Se bilaga Gruppmöte Kl. 10.00-12.00 Övriga

Läs mer

Ånge kommunkontor, måndag den 25 juni 2007. Ulf Stecksen. Sten-Ove Danielsson. Kommunstyrelsen. Ånge kommunkontor

Ånge kommunkontor, måndag den 25 juni 2007. Ulf Stecksen. Sten-Ove Danielsson. Kommunstyrelsen. Ånge kommunkontor 1 (6) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ånge kommunkontor, rum Flataklocken, måndag den 25 juni 2007, kl. 11.30 12.30. Sten-Ove Danielsson, s, ordförande Stiven Wiklund, s, vice ordförande Åke

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 3 juli 2007 kl. 08:00-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 3 juli 2007 kl. 08:00-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 3 juli 2007 kl. 08:00-11:35. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Sven-Åke Eriksson Ove

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn 2011-11-15 1 (8) Plats och tid 2011-11-15, kl. 09.00 12.45, Lilla salen, kommunhuset Simrishamn Birgitta Larsson, ordförande Froste Persson, vice ordförande Alf-Göran Andersson Ann-Mari Louison Ingegerd

Läs mer

Plats och tid för Folkets Hus Ljungaverk, måndag den 16 februari 2004, sammanträdet: kl. 17.00.

Plats och tid för Folkets Hus Ljungaverk, måndag den 16 februari 2004, sammanträdet: kl. 17.00. ÅNGE KOMMUN KUNGÖRELSE Kommunfullmäktige 2004-02-03 Plats och tid för Folkets Hus Ljungaverk, måndag den 16 februari 2004, sammanträdet: kl. 17.00. Allmänhetens frågestund Under allmänhetens frågestund

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 146 Plats och tid Björnekullasalen kl. 18.00-20.20 Beslutande Jan Nilsson (s) ordförande Nils Göran Nilsson (kd) Mats Kroon (m) Reino Persson (s) Gunilla Karlsson (s) Gull-Britt Svensson

Läs mer

Sammanträdesdatum 2008-02-12. Magdalena Flemström

Sammanträdesdatum 2008-02-12. Magdalena Flemström 1 (13) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Ånge kommunkontor, rum Flataklocken, tisdag den 12 februari 2008, kl. 10.00 14.30, ajournering 12.15-13.00 Sten-Ove Danielsson, s, ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15. Ingalill Jonsson (m)

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15. Ingalill Jonsson (m) 1(24) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 12.15 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande: Utses att justera: Kerstin Asplund,

Läs mer

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor 1(1) Plats och tid Beslutande Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30 Enligt bilagor sidor 15 och 16. Övriga deltagande Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor Utses att justera Rolf

Läs mer

Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15

Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15 Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11 juni 2013 1(12) Plats och tid Trångsvikens Bygdegård, kl 08.00-09.15 Beslutande Ledamöter Maria Söderberg, C, ordf Lisa Sallin, M, 1:e vice ordf Rolf Lilja, S,

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Sammanträdesdatum

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Sammanträdesdatum PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Pajala Folkets Hus, 2014-06-16, kl 1000-1430 ande Harry Rantakyrö, S Vesa Hiltunen, S Holger Videkull, NS Kurt Wennberg, S Gotthard Patomella, S

Läs mer

Sammanträdesrummet Bildhuggaren kl. 08:15-12:05 Claes Jägevall (FP) PeO Andersson (M) Stefan Larsson (KD) Rolf Eriksson (S) Anne-Marie Wahlström (S)

Sammanträdesrummet Bildhuggaren kl. 08:15-12:05 Claes Jägevall (FP) PeO Andersson (M) Stefan Larsson (KD) Rolf Eriksson (S) Anne-Marie Wahlström (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-04-23 Plats och tid ande Sammanträdesrummet Bildhuggaren kl. 08:15-12:05 Claes Jägevall (FP) PeO Andersson (M) Stefan Larsson (KD) Rolf Eriksson (S) Anne-Marie

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-24 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-12:00 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (23) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng (C)

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-03 36 36 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-09-03, kl 13.15-16.40 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Monica Sundberg (S) Tommy Botström (S) Gunilla Österberg (M) Kenneth Eriksson (C) Birgitta

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 141 Plats och tid Kulturhuset Björnen kl. 18.00-21.05 Beslutande Enligt sammanträdeslista, bilaga A Övriga närvarande Ersättare Tore Håkansson (s) Lizette Åkerman (s) Tony Berglund (s)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad...

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad... Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2014-08-15 Innehåll 101 Antagande av städentreprenad... 136 2014-08-15 135 Plats och tid Bjurbäcksrummet kl. 09.00-09.25 ande Thore Thorstensson, ordf.

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c)

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (20) Sida Plats och tid Beslutande Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva

Läs mer

Föredragningslista Kommunstyrelsen

Föredragningslista Kommunstyrelsen Föredragningslista Kommunstyrelsen Plats och tid för sammanträdet Ånge kommunkontor, rum Flataklocken, tisdag den 21 mars 2006, kl. 10.00 Föredragande Göran Fjellström Göran Fjellström 35 Anki Dahlqvist

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05

Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05 1(15) Plats och tid ande Ledamöter Tjg ersättare Kommunkontoret, Nedre Fryken, onsdag 30 november 2011, kl 15.00-18.05 Peter Krööse (c), ordförande Anita Karmteg (fp) Annika Bjelvert (m) Eva Hammar (mp)

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 1 (15) Plats och tid Nordmarkens skola, aulan 19.10 20.10 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida Sandra Norsell, Kommunsekreterare Britt-Marie Öjstrand, T.f. kommunchef Linda Sydengen, Ekonomichef

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (1717) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.43 1 (11) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2005-08-16 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.30 Beslutande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson Hjelm (s) Myrna

Läs mer

Protokoll 2011-11-02

Protokoll 2011-11-02 2011-11-02 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanträdesrum, Kumla, 2011-11-02, klockan 17:00 Beslutande Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Christer Thörner (S) Margareta Engman (M) Stefan Svensson (S)

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5. Kommunfullmäktige 2006-05-17 1(11)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5. Kommunfullmäktige 2006-05-17 1(11) Nr 5 Kommunfullmäktige 2006-05-17 1(11) Plats och tid Tingshuset, Mellerud, onsdagen den 17 maj 2006, klockan 19.00 21.15 Beslutande Enligt närvarolista Tjänstgörande ersättare Enligt närvarolista Övriga

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 16 Plats och tid Björnekullasalen kl. 18.00 20.30 Beslutande Ronny Sandberg (s) ordförande Hans-Ingvar Jönsson (c) Gösta Hellman (m) Gull-Britt Svensson (s) Jan Nilsson (s) Per-Arne Håkansson

Läs mer

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20

INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 INNEHÅLL Barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2014-03-20 BUN 34 ANMÄLAN AV ÖVRIGA FRÅGOR... 1 BUN 35 INFORMATION... 2 BUN 36 ARBETSMILJÖFRÅGOR... 3 BUN 37 EN FJÄRDE KOMPETENSUTVECKLINGSDAG FÖR FÖRSKOLAN...

Läs mer

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 116 Kommunstyrelsen 2012-08-15

SJÖBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 116 Kommunstyrelsen 2012-08-15 Plats och tid Kommunhuset i Sjöbo onsdagen den 15 augusti 2012 kl. 13.30-16.00. Beslutande Ledamöter Stefan Lundgren, ordförande Kent Ivan Andersson Wiggo Wrangborg Cecilia Rosenqvist Perry Ulrika Axelsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.05 18.00 1 (17) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger Tid: Måndag 27 september 2004 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 september 2014 kl. 08:15-11:50. Eva Engström Sekreterare. Kommunkontoret i Bergsjö 2014-10-03.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 september 2014 kl. 08:15-11:50. Eva Engström Sekreterare. Kommunkontoret i Bergsjö 2014-10-03. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (16) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 25 september 2014 kl. 08:15-11:50. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd

Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd Sammanträdesdatum Sida 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID Asylsökande personer som fyllt 18 år och som inte beviljas 3 uppehållstillstånd Förslag angående nya riktlinjer och vägledning vid 4 bedömning av ekonomiskt

Läs mer

Görel Nilsson (S), Gunnar Karlsson (C) och Niklas Magnusson (M)

Görel Nilsson (S), Gunnar Karlsson (C) och Niklas Magnusson (M) Kommunstyrelsen 1 (14) Plats och tid Kommunhuset, Hellquistsalen, måndagen den 7 juni 2010, klockan 16.00-17.40. ande AnneMarie Andersson (C) ordförande, Margareta Johansson (S), Rolf Lindgren (S), Sergio

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-01-23 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.30 Beslutande Övriga närvarande LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m), 1:e vice ordförande

Läs mer

Plats och tid för sammanträdet. Ånge kommunkontor, personal- och ekonomienheten, tisdag den 19 april 2005, kl 08.30

Plats och tid för sammanträdet. Ånge kommunkontor, personal- och ekonomienheten, tisdag den 19 april 2005, kl 08.30 Plats och tid för sammanträdet Föredragande Ånge kommunkontor, personal- och ekonomienheten, tisdag den 19 april 2005, kl 08.30 Ärenden 1 Justering 2 Föregående mötesprotokoll 3 Slopande av karensdag 4

Läs mer

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54

Ann-Britt Uhrbom, sekreterare Annika Larsson, kommunchef Lars Gladh, konsult, 49 Bo Klamfelt, ekonomichef, 54 Kommunstyrelsen 2010-06-01 1 Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl. 18:00-20:00 Beslutande Övriga deltagande Claes Jägevall (FP) Ann-Britt Danielsson (M) PeO Andersson (M) Siw Malmsten (FP) Claes-Gunnar

Läs mer

Pär Edgren. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn- o utbildningsnämnden

Pär Edgren. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn- o utbildningsnämnden 1(11) Plats och tid Revelj, kommunhuset, Hultsfred kl. 09.00-11.30 ande Gunilla Abrahamsson, s Pär Edgren, m Arne Fäldt, s Gunilla Nilsson, c Carola Nilsson, s Lennart Eklund, c Runa Petersson, kd Benny

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18 2009-01-28 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.30 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Tf kommunchef Jeanette Lämmel Kommunsekr Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att

Läs mer

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50

Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 2012-04-02 1(19) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, Hörby Måndagen den 2 april 2012, klockan 13.00 16.50 Maria Danielsson

Läs mer

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1. Se bilagd upprops- och voteringslista

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1. Se bilagd upprops- och voteringslista Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunfullmäktige 2009-11-26 1 Plats och tid Torsdag 26 november 2009 kl 17.00-20.00 Beslutande Se bilagd upprops- och voteringslista Övriga deltagande Utses att justera

Läs mer

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson

PROTOKOLL 1(15) 2008-02-11. Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare. Justerare: Anita Backman Eilert Isaksson PROTOKOLL 1(15) Tid: Kl 13:00-13:40 Plats: Forsen (A-Salen) Ledamöter: Se närvarolista Övriga: Ralph Forsberg, kommunchef, föredragande Lilian Johansson, kommunsekreterare Justeringsdag: 2008-02-18 Paragrafer:

Läs mer

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 10.00-15.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Björn Andreasson, (m), ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Johan Svanberg, (m), ledamot Brita Edholm, (fp),

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 22. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 22. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24) Nr 22 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 21 november 2006, klockan 08.30-12.10, 12.50-18.00 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken

Läs mer

Föredragningslista Kommunstyrelsens arbetsutskott

Föredragningslista Kommunstyrelsens arbetsutskott Föredragningslista Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid för sammanträdet Ånge kommunkontor, rum Flataklocken, tisdagen den 12 augusti 2003, kl 09.00 Gruppmöten Föredragande Ärenden 1 Justering

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Personal- och organisationsutskottet 2006-06-21 1 Plats och tid Ånge kommunkontor, personal- och ekonomienheten, onsdag den 21 juni 2006, kl 08.30-12.20 ande Stiven Wiklund, ordförande (s) Inga-Britt Söderberg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2010-09-30 Sid: 1 Instans Kommunfullmäktige Plats och tid Gnosjösalen, Kommunhuset, Gnosjö, kl 18.30 19.25 Beslutande Sture Jonsson, (M) ordförande Anna Heijel (M) Ingemar Svensson (C),

Läs mer

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S)

Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) 1(20) Plats och tid A-salen, kl. 9.00 11.20 Beslutande Ledamöter Lotta Hellström (M), ordförande Jenny Önnevik (S) Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Övriga närvarande Ersättare

Läs mer

Gerd Lundin Kultur- och fritidskontoret, 2007-03-27, kl 17.00. Siw Persson. Gerd Lundin ANSLAG/BEVIS

Gerd Lundin Kultur- och fritidskontoret, 2007-03-27, kl 17.00. Siw Persson. Gerd Lundin ANSLAG/BEVIS 1 (19) Plats och tid Lilla Vik, kl 15.00-17.20 Beslutande Övriga närvarande Karin Fellström-Arnoldsson (m) Göran Thorén (s), ordförande 24 Margreth Bengtsson (c) Gerd Lundin (s) Inga Olsson (m) Clas-Göran

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19. Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19. Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19 Beslutsärenden KS 1 Personuppgiftslagen (PUL) 2 Vårgården 3 Yttrande över trafikförsörjningsplan 2002/2003 4 Upphandling av skolskjutsar 5 Delegationsärenden 6 Meddelanden KF

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Kommunstyrelsen 2005-03-09 1(16)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3. Kommunstyrelsen 2005-03-09 1(16) Nr 3 Kommunstyrelsen 2005-03-09 1(16) Plats och tid Melleruds kommunkontor, onsdagen den 9 mars 2005, klockan 08.30-12.05 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken (s) Gunnar Karlsson (c) Stig Larsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18)

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18) Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18) Plats och tid Lilla Sess, kl. 19:00 Beslutande Bengt ÅströmCs), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Josef Janosi(m) Anita Ljung(m) Anneli

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Stensdalens ordenshus, kl. 18.30-20.30, med ajournering för allmänhetens frågestund. Se bifogad sammanträdeslista (Bilaga Kf 75)

Stensdalens ordenshus, kl. 18.30-20.30, med ajournering för allmänhetens frågestund. Se bifogad sammanträdeslista (Bilaga Kf 75) Kommunfullmäktige 2015-03-31 1 (20) Plats och tid Stensdalens ordenshus, kl. 18.30-20.30, med ajournering för allmänhetens frågestund Beslutande Ledamöter Övriga deltagare Tjänstemän/övriga deltagare Se

Läs mer

Protokoll. Lena Svensson. Thordis Stålhandske (S) Inge-Marie Byström (S) Annelie Ejnermark (V) Anders Nilsson (SD) Anna-Karin Berglund

Protokoll. Lena Svensson. Thordis Stålhandske (S) Inge-Marie Byström (S) Annelie Ejnermark (V) Anders Nilsson (SD) Anna-Karin Berglund Sammanträdesdatum Sida 1/18 Plats och tid Plenisalen, Hagfors Stadshus kl 19:00 21:30 ande Åsa Johansson (S) Göran Eriksson (S) Ann-Sofie Ronacher (S) Anders Skogfeldt (SD) Stellan Andersson (C) Sten-Inge

Läs mer

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 132-147. Ann-Charlotte Elgh. Ordförande: Roger Rydström. Justerande: Else-Marie Frisk

Justeringens plats och tid: Sekreterare: Paragrafer: 132-147. Ann-Charlotte Elgh. Ordförande: Roger Rydström. Justerande: Else-Marie Frisk Socialnämnden 2015-10-15 1 (17) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa, torsdagen 2015-10-15, kl. 09.30-12.10 Beslutande: Gruppmöte: 08.00-09.30 Roger Rydström (S), ordf. Else-Marie Frisk (S) Risto Laine

Läs mer

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2009-05-04 kl 16.30 Paragrafer 28-34 sekr 12-17 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:...

Justeringens plats Kommunhuset och tid 2009-05-04 kl 16.30 Paragrafer 28-34 sekr 12-17 Underskrifter Sekreterare:... Ordförande:... Justerande:... 2009-04-27 35 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.28 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Brita Edholm, (fp), ordförande Anna Palm, (m), 1:e vice ordförande Johan Svanberg, (m), tjg ersättare Gunilla

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn

Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg Britta Bergström Catharina Fredriksson (s) Hans Trovik Agneta Rönn SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad 1 (18) Plats och tid rum 293 i Kommunhuset kl 14.10-15.45 Beslutande Benita Vikström (s) Emil Carlsson (v) Katarina Jakobsson (m) Sören Carlsson, 78-91 (s) Olle Berg (s) Britta

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 253 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Katarina Christensson, miljöchef, 142 Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-06-04

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-06-04 Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 4 juni 2008, klockan 17.00-17.40 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Torbjörn Ahlin (c) Annica Eriksson (s) Per Holm (kd) Lennart Eriksson (s) Linda Axäng

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Kramstarummet, plan 3, 13:15-15:00 Beslutande: Ordförande Tommy Olsson (C) Vice ordförande Ove Schönning (S) Stig Almström (LB) Jan Nilsson Anna-Maria Winblad Ingvar Pettersson Kurt Rådlund

Läs mer

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Anders Udd (c) Anders Udd

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Anders Udd (c) Anders Udd Plats och tid Beslutande 2007-05-30 Sidan 1 av 11 Ånge kommunkontor, rum Myckelmyrberget (363), onsdag 30 maj 2007 kl 08.00-11.55. Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Anders Udd (c) Övriga deltagande Margareta

Läs mer

Ajournering 14.20-15.00

Ajournering 14.20-15.00 Tekniska nämnden 2010-08-31 Plats och tid Kommunstyrelsesalen 13.15-15.20 Ajournering 14.20-15.00 Beslutande Övriga deltagare Catrin Strömvall (S) Börje Blomkvist (S) Karl-Bertil Eklund (S) Hans Jansson

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1. Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19) Nr 1 Kommunstyrelsen 2016-01-13 1(19) Tid och plats Onsdagen den 13 januari 2016, klockan 08.30 12.30, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Tommy W Johansson (S) Christine Andersson (S) Marianne Sand

Läs mer

Stefan Luukkonen (S), Zdenka Klemse (S), Jerry Emanuelsson (S), Kurt Jonsson (KD)

Stefan Luukkonen (S), Zdenka Klemse (S), Jerry Emanuelsson (S), Kurt Jonsson (KD) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-06-14 39 Plats och tid Konferensrummet, Nämndhuset, Katrineholm kl 13.30-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz (M) ordförande, Marie-Louise Karlsson (S) 1:e vice ordförande,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-05-20 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande 113-122, 124-134 Hans Unander (S) 113-122, 124-134 Johnny Skottheim

Läs mer

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s)

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare. Jan-Åke Jansson (kd) och Torill Stjerndahl (s) 1(20) Plats och tid Sessionssalen, kultur- och utbildningscentrum, klockan 18.00 18.35 Beslutande Ledamöter Se sidan 2 Övriga närvarande Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell 1:e kommunsekreterare

Läs mer

2014-02-19. Justeringens plats och tid Förvaltningsbyggnaden, fredagen den 21 februari 2014, kl. 08.30

2014-02-19. Justeringens plats och tid Förvaltningsbyggnaden, fredagen den 21 februari 2014, kl. 08.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 86 (101) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Onsdagen den 19 februari 2014, kl. 09.30 15.45 Beslutande Tommy Nyström (s), ordförande Birgitta Larsson (s) Roland

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred kl. 08.30-15.00 Beslutande Bo Bergman Jonny Bengtsson Per-Inge Pettersson Åke Nilsson Tommy Ejnarsson Övriga deltagande

Läs mer

Socialnämnden 2013-11-14 85

Socialnämnden 2013-11-14 85 Socialnämnden 2013-11-14 85 Plats och tid Hjernet, 2013-11-14 kl. 13.00-16.15 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Anna Pettersson (S), tj ers för Elisabeth Hoikkala (S) Kent Nilsson (S) Raimo Niskanen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2002-08-21 1. Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2002-08-21 1. Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) 2002-08-21 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 08.30-10.15 Beslutande Övriga deltagande Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) v ordf Bo-Anders Thornberg (m) Kanslichef Per Hildingson Ekonomichef Bengt-Arne

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 18.25

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 18.25 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 18.25 1 (10) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Sven-Erik Sjöstrand (v), 1:e vice ordförande Arnold Andréasson (c), 2:e vice ordförande Lars Svensson

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 1 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-19.15 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Anders

Läs mer

2014-01-13. Ann-Katrin Karlsson, kommunsekreterare Liza Yngström, samhällsplanerare, 1

2014-01-13. Ann-Katrin Karlsson, kommunsekreterare Liza Yngström, samhällsplanerare, 1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (7) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Måndagen den 13 januari 2014, kl. 10.00 10.25 Beslutande Övriga deltagande Tommy Nyström (s), ordförande Birgitta

Läs mer

Kommunfullmäktige 2014-09-08

Kommunfullmäktige 2014-09-08 Kommunfullmäktige 2014-09-08 Plats och tid Förvaltningshuset, Smedjebacken klockan 18.00 21.00 Beslutande Carin Runeson ordf. (S) Rågher Thelin (S) Calle Morgården (MP) Leif Nilsson (S) Anders Karlsson

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-06 1 (16)

Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-06 1 (16) Kultur- och fritidsnämnden 2012-09-06 1 (16) Plats och tid Stadshuset kl 14:00-16:30 Paragrafer 44-56 BESLUTANDE Ledamöter Namn Anna-Karin Skatt (S) Bengt Karlsson (S) Monica Staadig (S) Ulla Brissman

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Samhällsbyggnadsnämnden. Sammanträdesdatum 2013-09-10. Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Hans Glawing (M)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Samhällsbyggnadsnämnden. Sammanträdesdatum 2013-09-10. Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Hans Glawing (M) Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 9:00-12:15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Beslutande Mathias R Karlsson (S) Ordförande Gunilla C Johansson (M) 1:e vice ordförande Matti Wahlström (V) 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.40

Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.40 Plats och tid Kommunkontoret, Karpen kl. 15.00 16.40 1 (14) Beslutande Ulrika Thulin (s), ordförande Lars Svensson (s), ledamot Boel Rosdahl (s), ledamot Lars Holmström (m), ledamot Patrik Ströbeck (m),

Läs mer

Gymnasienämnden 2005-02-14 1 (8)

Gymnasienämnden 2005-02-14 1 (8) Sammanträdesdatum 1 (8) Plats och tid Gymnasieförvaltningen, Idrottsgatan 7, kl 13.30-17.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kjell Nilsson (s), ordförande Orvar Carlsson (kd), vice ordförande

Läs mer

Ulf Stecksen. Sten-Ove Danielsson. Kjell Grip. Ånge kommunkontor

Ulf Stecksen. Sten-Ove Danielsson. Kjell Grip. Ånge kommunkontor 1 (21) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Ånge kommunkontor, rum Flataklocken, tisdagen den 21 september 2010 kl. 9.00 12.00, 13.00 14.35 Sten-Ove Danielsson, s, ordförande Stiven

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningen

Barn- och ungdomsförvaltningen Sida Barn- och ungdomsnämnden 2003-10-20 1 ( 15) Plats och tid Kommunhuset, kl 15.00 21.30. Beslutande Enligt närvarolista Övriga deltagande Enligt närvarolista Utses att justera Andreas Vänerlöv (kd)

Läs mer

Virpi Lindfors, miljö- och stadsbyggnadsdirektör Johan Rydén, miljö- och hälsoskyddsinspektör Elina Peronius, nämndsekreterare

Virpi Lindfors, miljö- och stadsbyggnadsdirektör Johan Rydén, miljö- och hälsoskyddsinspektör Elina Peronius, nämndsekreterare 1(18) Plats och tid Mörby centrum, Tranholmen. Kl. 19.00-21.00 Paragrafer 44-54 Beslutande Siv Sahlström (C) ordförande Mats Nilsson (M) 1:e vice ordförande Elvy Svennerstål (FP) 2:e vice ordförande Leo

Läs mer

f^> Ä Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-09-01 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-11.30, 13.30-14.

f^> Ä Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-09-01 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-11.30, 13.30-14. f^> Ä Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-09-01 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-11.30, 13.30-14.30 Beslutande Kurt Podgorski (S), ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom

Läs mer