Statistiska centralbyrån Statistics Sweden. En liten statistikundersökning för en lektionstimme

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Statistiska centralbyrån Statistics Sweden. En liten statistikundersökning för en lektionstimme"

Transkript

1 Statistiska centralbyrån Statistics Sweden En liten statistikundersökning för en lektionstimme

2 Innehållsförteckning Ett litet exempel på hur en statistisk undersökning går till Exempel på frågor och rop om hjälp som kommit till SCB:s informationsservice

3 Ett litet exempel på hur en statistisk undersökning går till (Kan med fördel genomföras på en lektionstimme i en högstadieklass/gymnasieskoleklass) Vi utgår från följande sakproblem: Klassen skall för elevkaféets räkning ta reda på hur mycket småpengar eleverna brukar ha på sig under skoltid. Vi frågar oss: Vad behöver vi veta för att belysa vårt problem? Behöver vi över huvud taget göra en statistisk undersökning? VAD behöver undersökas VEM ska vi undersöka HUR ska resultatet presenteras? HUR ska vi samla in uppgifterna? Fråga också vad som är möjligt att undersöka? Vad har vi för resurser i pengar, personer och tid? Jo, vi har tillgång till just oss själva i det här klassrummet, just nu och cirka 40 minuter framåt. Några resurser i form av pengar för t.ex. porto och dylikt har vi inte. Låt stå! VEM? VAD? HUR? Vi ska försöka få igång en diskussion om vilka vi egentligen skulle vilja undersöka för att belysa elevkaféets sakproblem. Helst kanske alla elever i samtliga klasser borde vara med i undersökningen. Men det går ju inte utan vi måste begränsa oss. Eftersom vi inte har tid och möjlighet att undersöka alla klasser i skolan begränsar vi oss till vår klass. Bestäm sedan om frånvarande klsskamrater borde vara med. Om vi bestämmer oss för att ta med även de frånvarande eleverna blir också de objekt i undersökningspopulationen. Vi kanske kan ringa till dem. Lyckas vi inte få tag på dem blir de bortfall. Låt stå! VEM? VAD? HUR? Eleverna i S2A (inkl. sjuka)

4 Vi enas om följande definition av population: Eleverna i klass S2A inklusive frånvarande). Eftersom populationen är så liten bestämmer vi oss för att göra en totalundersökning i klassen. I annat fall måste vi dra ett slumpmässigt urval. Vi formulerar vårt sakproblem så här: Hur mycket småpengar brukar eleverna ha på sig under skoltid. Vad menar vi med småpengar? Är det samma som mynt? Knappast numera, väl? Är t.ex en tjuga eller femtiolapp småpengar? Skulle det vara av intressant att visa på eventuella skillnader mellan några grupper? Det kan ur pedagogosk synpunkt vara intressant att få två eller tre redovisningsgrupper, t.ev. flickor-pojkar, storrökare-måttliga rökare-inte rökare. Redovisningsgrupperna bestäms här med hjälp av bakgrundsvariablel, t.ex. kön eller rökare. Skriv upp förslag emellanåt och revidera dem. Vad ska egentligen mätas? Vad menar vi med ha på sig? Vid vilken tidpunkt på dagen? I dag eller vilken dag som helst? Fortsätt att diskutera variabeln till dess att alla enas om en formulering, t.ex.: Hur mycket pengar har pojkar resp flickor på sig idag (nu). Låt stå! VEM? Eleverna i S2A (inkl. sjuka) VAD? Hur mycket pengar har killar resp tjejer på sig idag (nu) HUR? Ska undersökningens resultat presenteras i form av en totalsumma, ett medelvärde eller i en tabell? Det är viktigt att bestämma det innan vi bestämmer hur vi ska gå vidare med undersökningens uppläggning. Låt oss därför göra en tabellplan. Vi kanske enas om en så n här: Flickor Pojkar Totalt HUR? 0:0-9:50 10:00-24:50 25:00- Totalt Bortfall När vi kommit så här långt är det dags att bestämma sig för en mätmetod. Hur ska undersökningen genomföras? Vilken mätmetod ska vi använda? De vanligaste metoderna är intervju och enkät. Det lämpliga i vårt fall är enkät. Vi formulerar frågor som belyser de variabler vi tidigare enats om. Frågorna i vår enkät ska mäta det vi enades om när vi diskuterade VAD som skulle mätas. Och så här kan enkätfrågorna slutligen bli efter diskusion:

5 1) Hur mycket pengar har du på dig just nu?...kr...öre 2) Kön Tjej Kille Den mätmetod vi ska ha är alltså enkät. I det här fallet behöver vi inte sända dem perr post som i verkliga undersökningar utan vi kan samla in dem direkt. Någon tryckt blankett behövs inte heller utan var och en tar ett papper och gör sin egen blankett. Läraren eller någon elev gör kanske ett försök att ringa till de frånvarande. Eller också avstår man och de frånvarande blir då automatiskt bortfall. Eleverna räknar sina pengar och skriver in sin summa och sitt kön på sitt papper. Nu utnämner vi ett par elever till dator. Men först samlar vi in blanketterna. Datorn noterar därefter svaren, sorterar dem och framställer en tabell enligt planen. Räkna svaren! Har alla svarat eller finns det bortfall? Hade vi några sjuka som vi inte fick tag på? Kan alla svar tydas eller uppstår kodningsproblem? Vi antar att deltagarna i vårt undersökningsexempel skrivit följande på sina lappar: Tjejer 23,50 24,00 Inga 12, ,50 92,50 50,00 45,50 25,00 33,00 25,50 47,00 45,50 Killar 35,00 24,00 42,50 25,00 tre tior 23,50 Värdena förs sedan in i tabellen! Observera att vi var tvugna att byta klasser eftersom eleverna hade mer pengar än väntat! 0:0-19:50 20:00-39:50 40:00- Svarande Bortfall Flickor III IIII I IIII 2 Pojkar IIII I 1 Totalt Den slutliga tabellen får detta utseende: 0:0-19:50 20:00-39:50 40:00- Svarande Bortfall Flickor Pojkar Totalt Diskutera resultatet! Diskutera också undersökningens kvalitet och dra gemensamt en slutsats som ni kan delge kaféägaren. Observera att vi bara kan dra slutsatser om den undersökta populationen - vår klass - och inte hela skolan. Undersökningen gäller en bestämd dag: Är den representativ? Är vår klass speciell på något sätt? Skiljer den sig från de övriga klasserna i skolan t.ex. vad gäller fickpengar? Har ovanligt många eller ovanligt få elever betalda veckoslutsjobb eller kvällsjobb?

6 En statistisk undersökning - de viktigaste momenten Population Ram Urval Sakproblem Statistiskt problem Variabler Tabellplan Mätmetod Mätinstument Tabellframställning Datainsamling Granskning Rättning Kodning Dataregistrering Analys Publicering Ett statistiskt problem är ett problem som kan besvaras med utnyttjande av statistisk metodik Objekt är de personer, föremål, händelser eller likande, vilkas egenskaper eller attityder man vill studera. En population är summan av de personer, föremål eller andra objekt som man önskar information om. Ramen är en lista eller förteckning över undersökningspopulationens objekt. Ett urval är en delmängd av den aktuella populationen. Urvalet tas ut med hjälp av statistiska metoder från ramen och man undersöker bara de utvalda objekten. Från urvalet kan man sedan dra slutsatser om hela den population som man drog urvalet ur. En variabel är en storhet som kan anta olika värden hos olika objekt som observeras. En variabel kan vara: kontinuerlig (kan anta vilket värde som helst inom ett intervall t.ex. ålder, längd) diskret (kan anta endast vissa åtskilda värden (t.ex. barnantal, antal bostadsrum) En variabel kallas: kvantitativ då den antar numeriska värden (t.ex. ålder, inkomst) kvalitativ då den antar icke-numeriska värden (t.ex. kön, civilstånd) En tabellplan är en samling tomma tabeller som undersökningens resultat så småningom ska presenteras i. Mätmetoden är det sätt på vilket man skaffar information om undersökningsvariablerna. Man kan utnyttja en eller flera av följande metoder: registerdata, brevenkät, telefonintervju, besöksintervju. Mätinstrumentet är en blankett med de frågor man formulerat. Datainsamlingen ger till resultat ifyllda enkäter eller intervjusvar Databearbetningen kan delas upp i följande moment: Kodning som innebär att svaren översätts till ett enhetligt språk Dataregistrering innebär att uppgifterna överförs till datorläsbart medium Granskning i syfte att komplettera ofullständigheter och rätta fel i det insamlade materialet. Tabellframställningen görs utifrån den på förhand fastställda tabellplanen. Analys och publicering är det sista steget i processen. Då sammanställs resultaten i en publikation.

7 Exempel på frågor och rop om hjälp som kommit till SCB:s informationsservice Undrar hur många gatlyktor det finns i Sverige. Har ni statistik över det? Jag undrar om ni har eller om ni kan ge mig tips på var jag kan hitta statistik över hur många av s.k. utbrända personer som spelar något instrument eller kanske sjunger i kör? Min erfarenhet efter att ha träffat några utbrända personer är att ingen av dessa höll på med musik och då fick jag tanken till att försöka forska vidare i detta. Hej! Jag undrar om ni löser statistikuppgifter till privata personer. Nämligen har jag 3 st uppgifter som måste lösas och jag undrar om ni kan göra det åt mig? Hej! Vi är en klass på gymnasieskolan i Strömsund som håller på med en undersökning gällande grävmaskinsägare i Nederländerna. Vi har väldigt svårt för att hitta statistik över detta och då undrar vi om vi kunde få hjälp av er? Hej! Jag skulle vilja veta hur många ord det svenska språket egentligen innehåller i förhållande till det franska. Jag tror det är en myt att svenskan är så fattigt och franskan så rikt! Sedan undrar jag om ni har statistik på hur många kalas det ordnas i Sverige; barnkalas, födelsekalas typ 30-, 40-årskalas. Tja kalas i allmänhet. Jag undrar om banan är en frukt likaså om kokosnöt är en frukt? Hur många män finns det som har mer än 5 barn. Hur många män finns det som har mer än 17 barnbarn? Världsproduktionen av olja är idag 60 miljoner fat per dag. Hur många fat olja extra per dag skulle behöva produceras om kineserna körde lika mycket bil som amerikanarna? Hej! Jag undrar om ni skulle kunna hjälpa mig med en liten fråga angående studsbollar. Finns det någon EU-standardisering på vilken diameter en studsboll minst skall ha? Ungefär hur många kommersiella budskap/intryck nås en person av dagligen? Hejsan, jag heter Sara och jag är upprörd över en sak. Jag skulle vilja göra en undersökning för att se om det är fler som också är upprörda över den saken. Hur gör jag? Jag vill ha uppgift om antalet laxar som vandrat upp genom laxtrappan i Jokkfall belägen i Kalix älv.

8 Jag fick hem ett brev med en frågeblankett och på den stog det citat Ingen kan se vad just du har svarat och jag svarade aldrig för jag vill inte yttra mig om mina åsikter om jag inte vill det. En vecka senare fick jag en påminnelse att jag inte svarat. Om ingen kan se vad just jag har svarat, hur vet då ni att jag inte svarat? Vill ha ett svar! Finns det någon undersökninggjord om det finns ett samband mellan kroppslängd och inkomst? (ev. förmögenhet). Hej! Jag har en fråga. När det gäller skönlitteratur, hur många procent av böckerna är skrivna i jag-form respektive berättarperspektiv. Hej! Det har under längre tid varit debatt att män ofta har högre lön än kvinnor. Finns det statistik på om kvinnor som genomgått könsbyte fått höjd lön och tvärtom? Hej jag skulle vilja ha reda på hur ofta kvinnor respektive män tittar sig själva i spegeln. Kan ni hjälpa till med det? Hej jag håller på att skriva ett tal som uppgift i svenska. Det handlar om hur jag tror att skolan kan bli en bättre och trevligare upplevelse om dagarna vore kortare. Jag behöver dock lite basfakta. Finns det några undersökningar som: 1) visar hur länge i genomsnitt man kan ta in och bearbeta information innan hjärnan säger stopp. 2) visar att korta lektioner på högst en timme är mer produktiva effektiva än monsterpass på två-tre timmar 3) visar att långa skoldagar verkar stressande på studenten och är uttröttande och utbrända 4) visar att långa skoldagar minskar tid till läxläsning och fritid 5) visar att kortare skoldagar minskar tristessfaktorn i skolan och gör den mer uthärdlig Tack på förhand!

Hur går en statistisk undersökning till?

Hur går en statistisk undersökning till? Hur går en statistisk undersökning till? Gången i en statistisk undersökning framgår av bilden och är i stort sett densamma i en verklig undersökning, t ex folk- och bostadsräkningen, som i en miniundersökning.

Läs mer

Statistiska centralbyrån Statistics Sweden

Statistiska centralbyrån Statistics Sweden Statistiska centralbyrån Statistics Sweden Svar på Tal eller en liten undersökning för en lektionstimme 4 9 6 Nu även med tipsrad & facit! Innehållsförteckning 1. Tipsrad 2. Ett exempel på hur en liten

Läs mer

Hur gör de egentligen?

Hur gör de egentligen? Hur gör de egentligen? bra statistik alltså! Vad är statistik? Ordet statistik kan ha olika betydelser. Vanligen menar man sifferuppgifter om förhållandena i samhället. Ursprungligen var det ordagrant

Läs mer

Kvinnor och män i statistiken 11

Kvinnor och män i statistiken 11 Kvinnor och män i statistiken I detta kapitel ska statistikprocessen beskrivas mycket översiktligt. Här ges också exempel på var i processen just du kan befinna dig. Var finns statistik om kvinnor och

Läs mer

Undersökningsplanering Datakällor: officiell statistik, olika databaser, registerstatistik

Undersökningsplanering Datakällor: officiell statistik, olika databaser, registerstatistik F2 Undersökningsplanering Datakällor: officiell statistik, olika databaser, registerstatistik Planeringen av en statistisk undersökning Tre huvudfrågor: Vem ska undersökas? Vad ska undersökas? Hur ska

Läs mer

Varför föds det så få barn?

Varför föds det så få barn? Maj 2000 Bilaga 1 Varför föds det så få barn? Under 1990-talet har barnafödandet sjunkit mycket kraftigt i Sverige och i dag har vi den lägsta nivå som någon gång observerats i vårt land. Vi vet inte riktigt

Läs mer

Information om årets enkät samt skolbladen för elevenkäten 2012 vad de olika tabellerna och diagrammen visar

Information om årets enkät samt skolbladen för elevenkäten 2012 vad de olika tabellerna och diagrammen visar elevenkät 2012 - informationsblad 3 Malmö stad Barn och Ungdom Projekt kvalitetsarbete Malmö 2012-11-21 Information om årets enkät samt skolbladen för elevenkäten 2012 vad de olika tabellerna och diagrammen

Läs mer

Uppföljningsundersökning. Lärare. Teknisk rapport

Uppföljningsundersökning. Lärare. Teknisk rapport Uppföljningsundersökning Lärare Teknisk rapport Inledning Enheten för statistik om utbildning och arbete vid Statistiska centralbyrån (SCB) genomförde under perioden mars - juni 2011 en postenkät på uppdrag

Läs mer

Statistik 1 för biologer, logopeder och psykologer

Statistik 1 för biologer, logopeder och psykologer Innehåll 1 2 Diskreta observationer Kontinuerliga observationer 3 Centralmått Spridningsmått Innehåll 1 2 Diskreta observationer Kontinuerliga observationer 3 Centralmått Spridningsmått Vad är statistik?

Läs mer

732G01/732G40 Grundläggande statistik (7.5hp)

732G01/732G40 Grundläggande statistik (7.5hp) 732G01/732G40 Grundläggande statistik (7.5hp) 2 Grundläggande statistik, 7.5 hp Mål: Kursens mål är att den studerande ska tillägna sig en översikt över centrala begrepp och betraktelsesätt inom statistik.

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (17) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Lönestrukturstatistik, statlig sektor (SLS) Ämnesområde Arbetsmarknad Statistikområde Löner och arbetskostnader Produktkod AM0104

Läs mer

Vad beror benägenheten att återvinna på? Annett Persson

Vad beror benägenheten att återvinna på? Annett Persson Vad beror benägenheten att återvinna på? Annett Persson 12 mars 2011 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Bakgrund............................... 2 1.2 Syfte.................................. 2 1.3 Metod.................................

Läs mer

Återbetalning av studiestöd 2010

Återbetalning av studiestöd 2010 Återbetalning av studiestöd 2010 UF0402 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Utbildning och forskning A.2 Statistikområde Studiestöd A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik Statistikprodukten

Läs mer

Hur tycker du skolan fungerar?

Hur tycker du skolan fungerar? Hur tycker du skolan fungerar? För att få veta mer om hur det fungerar i skolan vill vi ställa några frågor till dig som går i årskurs 9. Statistiska centralbyrån (SCB) och Göteborgs universitet genomför

Läs mer

Tentamen på. Statistik och kvantitativa undersökningar STA101, 15 hp. Torsdagen den 24 e mars Ten 1, 9 hp

Tentamen på. Statistik och kvantitativa undersökningar STA101, 15 hp. Torsdagen den 24 e mars Ten 1, 9 hp MÄLARDALENS HÖGSKOLA Akademin för ekonomi, samhälle och teknik Statistik Tentamen på Statistik och kvantitativa undersökningar STA101, 15 hp Torsdagen den 24 e mars 2016 Ten 1, 9 hp Tillåtna hjälpmedel:

Läs mer

Föreläsning 1. 732G60 Statistiska metoder

Föreläsning 1. 732G60 Statistiska metoder Föreläsning 1 Statistiska metoder 1 Kursens uppbyggnad o 10 föreläsningar Teori blandas med exempel Läggs ut några dagar innan på kurshemsidan o 5 räknestugor Tillfälle för individuella frågor Viktigt

Läs mer

Statistikens grunder. Mattias Nilsson Benfatto, Ph.D

Statistikens grunder. Mattias Nilsson Benfatto, Ph.D Statistikens grunder Mattias Nilsson Benfatto, Ph.D Vad är statistik? Statistik är en gren inom tillämpad matematik som sysslar med insamling, utvärdering, analys och presentation av data eller information.

Läs mer

Enkät i grundskolan. Rapporten innehåller totalresultaten för åk 2, 5 och 8. STADSLEDNINGSKONTORET SIDAN 1 6/10/2011

Enkät i grundskolan. Rapporten innehåller totalresultaten för åk 2, 5 och 8. STADSLEDNINGSKONTORET SIDAN 1 6/10/2011 Enkät i grundskolan Rapporten innehåller totalresultaten för åk, och. //0 SIDAN 1 Fakta om undersökningen En undersökning inom skolans område har genomförts våren 0. Undersökningen är en totalundersökning

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön

Om mig 2014. Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig 2014 Snabbrapport för grundskolans år 8 per kön Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan

Läs mer

Föreläsning G70 Statistik A

Föreläsning G70 Statistik A Föreläsning 1 732G70 Statistik A 1 Population och stickprov Population = den samling enheter (exempelvis individer) som vi vill dra slutsatser om. Populationen definieras på logisk väg med utgångspunkt

Läs mer

Servicemätning via telefon och e-post Barn med behov av särskilt stöd

Servicemätning via telefon och e-post Barn med behov av särskilt stöd RAPPORT Servicemätning via telefon och e-post Barn med behov av särskilt stöd DACKE November 2008 BOX 55650 102 14 STOCKHOLM TEL 08 783 82 90 E-MAIL hq@jsm-telefront.se BESÖKSADRESS: NÄRINGSLIVETS HUS,

Läs mer

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare

Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Lektionshandledning till filmen Tusen gånger starkare Tusen gånger starkare är en långfilm baserad på Christina Herrströms bok med samma namn. Filmen finns att se som strömmande media via www.selma.pedc.se

Läs mer

Programmering på papper. Datorer, programmering och instruktioner

Programmering på papper. Datorer, programmering och instruktioner Programmering på papper Lektion 1 av Valentina Chapovalova, valentina.chapovalova@gmail.com Datorer, programmering och instruktioner Uppskattningen är att lektionen kommer ta 40-50 minuter, men det beror

Läs mer

Population. Antal tänder. Urval

Population. Antal tänder. Urval Population ID Antal tänder 1 12 2 14 3 15 4 28 5 16 6 11 7 24 8 19 9 23 10 21 Urval ID Antal tänder 2 14 4 28 8 19 10 21 Urvalsmetoder Population Urval Urval Urvalsmetoder Definitioner: Populationen består

Läs mer

Kvalitativ Analys. Utvärderingsmetoder inom MDI DH2408

Kvalitativ Analys. Utvärderingsmetoder inom MDI DH2408 Kvalitativ Analys Utvärderingsmetoder inom MDI DH2408 Inlämningsuppgift 2 Era gruppinlämningar ligger här framme, leta reda på er egen!!! Jag har godtyckligt gett er ett gruppnummer, referera till det

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Beskrivning av statistik. Återbetalning av studiestöd 2004

Beskrivning av statistik. Återbetalning av studiestöd 2004 Beskrivning av statistik Återbetalning av studiestöd 2004 Studiestöd återbetalning av studiestöd 2004 UF0402 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Utbildning och forskning A.2 Statistikområde Studiestöd

Läs mer

Planeringen av en statistisk undersökning

Planeringen av en statistisk undersökning F2 Undersökningsplanering Datakällor: officiell statistik, olika databaser, registerstatistik (kap 2.5, 4) Planeringen av en statistisk undersökning Tre huvudfrågor: Vem ska undersökas? Vad ska undersökas?

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110

Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110 BV/UA 2013-03-27 1(10) Särskild utbildning för vuxna: elever per 15 oktober 2012 UF0110 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas

Läs mer

En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni.

En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni. En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni. Genom att besvara den här enkäten bidrar du med viktig kunskap om en-till-en-projektet och hjälper oss att förbättra

Läs mer

Föreläsning 2: Datainsamling - Observation, enkät, intervju. Att läsa: Kapitel 7 i Rogers et al.: Interaction design

Föreläsning 2: Datainsamling - Observation, enkät, intervju. Att läsa: Kapitel 7 i Rogers et al.: Interaction design Föreläsning 2: Datainsamling - Observation, enkät, intervju Att läsa: Kapitel 7 i Rogers et al.: Interaction design Stjärnmodellen Analys Utvärdering Implementation Prototyper Krav Design 100326 Datainsamling

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Bilaga 1. Teknisk rapport från NFO Infratest AB

Bilaga 1. Teknisk rapport från NFO Infratest AB Bilaga 1 Teknisk rapport från NFO Infratest AB Riksskatteverket Riksenkät Allmänheten 2002 Projekt nr 13290 Göteborg 2002-12-19 Kundansvarig: Jonas Persson Dataansvarig: Jan Lundmark Information om undersökningen

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR OCH KODNING

FRÅGEFORMULÄR OCH KODNING F8 FRÅGEFORMULÄR OCH KODNING Förberedelser inför undersökningen och frågeformuläret: 1. Tidigare undersökningar Om formulär finns, hur fungerade det? Kvaliteten? 2. Registeruppgifter/sekundärdata Samma

Läs mer

EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-11 (110204)

EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-11 (110204) ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott B Vetenskaplig metod EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-11 (110204) Examinationen består av 11 frågor, flera med tillhörande följdfrågor. Besvara alla frågor i direkt

Läs mer

Statistik. Det finns tre sorters lögner: lögn, förbannad lögn och statistik

Statistik. Det finns tre sorters lögner: lögn, förbannad lögn och statistik Statistik Statistik betyder ungefär sifferkunskap om staten Statistik är en gren inom tillämpad matematik som sysslar med insamling, utvärdering, analys och presentation av data eller information. Verkligheten

Läs mer

Uppgifternas tillförlitlighet. 1. Allmänt. 2. Datainsamling, ram 1 och referensperiod 2. Bilaga 2

Uppgifternas tillförlitlighet. 1. Allmänt. 2. Datainsamling, ram 1 och referensperiod 2. Bilaga 2 Bilaga 2 Uppgifternas tillförlitlighet Följande kvalitetsdeklaration redovisar först vissa statistiska aspekter på framställningen av statistiken, därefter följer i mer resonerande form redovisning av

Läs mer

BILAGA 1. FRÅGEFORMULÄR gällande skolelevers datorvanor (åk 3-9) 1. Kön Pojke Flicka. 2. Årskurs

BILAGA 1. FRÅGEFORMULÄR gällande skolelevers datorvanor (åk 3-9) 1. Kön Pojke Flicka. 2. Årskurs BILAGA 1. FRÅGEFORMULÄR gällande skolelevers datorvanor (åk 3-9) 1. Kön Pojke Flicka 2. Årskurs Kryssa för endast ett svarsalternativ per fråga om inget annat nämns! 3. Hur länge sitter du vid datorn i

Läs mer

ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9

ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9 ÖVNINGSUPPGIFTER KAPITEL 9 STOKASTISKA VARIABLER 1. Ange om följande stokastiska variabler är diskreta eller kontinuerliga: a. X = En slumpmässigt utvald person ur populationen är arbetslös, där x antar

Läs mer

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 Reviderad 2009-09-30 av rwk Sidan 1 av 23 Innehållsförteckning HANDLINGSPLAN - AMT...3 Åtgärdstrappan en handlingsplan

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Laboration 3: Urval och skattningar

Laboration 3: Urval och skattningar S0004M Statistik 1 Undersökningsmetodik. Laboration 3: Urval och skattningar Denna laboration handlar om slumpmässiga urval. Dessa urval ska användas för att uppskatta egenskaper hos en population. Statistiska

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 1 av 11 2010-12-13 16:22 Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 Antal besvarade enkäter: 15 1 Hur tycker du att målen för momentet har uppfyllts? Vi har väl uppfyllt de delarna bra. Jag tycker det känns

Läs mer

Kvantitativ metod. Föreläsning Kristin Wiksell

Kvantitativ metod. Föreläsning Kristin Wiksell Kvantitativ metod Föreläsning 161114 Kristin Wiksell Kvantitativ metod När begrepp som längre, mer eller fler används är det en kvantitativ studie. Den vanligaste metoden är enkäter, kallas också surveyundersökning.

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

Kommunalskatterna 2000

Kommunalskatterna 2000 Kommunalskatterna 2000 OE0101 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Offentlig ekonomi A.2 Statistikområde Kommunernas finanser A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik A.4 Beställare

Läs mer

Fakta om undersökningen

Fakta om undersökningen Medborgarnas attityder 2017 Fakta om undersökning Fakta om undersökningen Population och urval Populationen, d.v.s. de objekt som man vill kunna dra slutsatser om, utgjordes av samtliga invånare i åldern

Läs mer

Bilaga 1: Informationsbrev Informationsbrev gällande enkät undersökning

Bilaga 1: Informationsbrev Informationsbrev gällande enkät undersökning Bilaga 1: Informationsbrev Informationsbrev gällande enkät undersökning Hej! Mitt namn är Anna Vestman och jag studerar vid Karlstads Universitet på Vård- och stödsamordnarprogrammet. Jag håller just nu

Läs mer

Kvantitativa metoder en introduktion. Mikael Nygård, Åbo Akademi, vt 2018

Kvantitativa metoder en introduktion. Mikael Nygård, Åbo Akademi, vt 2018 Kvantitativa metoder en introduktion Mikael Nygård, Åbo Akademi, vt 2018 Vad är kvantitativ metod? Kvantitativa (siffermässiga) analyser av verkligheten: beskrivning och förklaringar av fenomen i fokus!

Läs mer

STATISTISKA CENTRALBYRÅN

STATISTISKA CENTRALBYRÅN STATISTISKA CENTRALBYRÅN 1(6) Enkät till lärare Inledning vid Statistiska centralbyrån (SCB) har under mars juli 2005 genomfört en enkätundersökning till lärare på uppdrag av Göteborgs universitet. Undersökningen

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad

Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad Det här är bilagan till den andra delrapport som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har tagit fram inom ramen för regeringsuppdraget

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

KVANTITATIV FORSKNING

KVANTITATIV FORSKNING KVANTITATIV FORSKNING Teorier innehåller begrepp som byggstenar. Ofta är kvantitativa forskare intresserade av att mäta företeelser i verkligheten och att koppla denna kvantitativa information till begrepp

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Teknisk rapport från NFO Infratest AB

Teknisk rapport från NFO Infratest AB Bilaga 1 Teknisk rapport från NFO Infratest AB Page 1 Riksskatteverket Regionenkät - Företag Projekt nr 14356 Göteborg 2003-12-18 Kundansvarig: Jonas Persson Dataansvarig: Jan Lundmark Information om undersökningen

Läs mer

Europaparlamentsval, valresultat

Europaparlamentsval, valresultat Europaparlamentsval, valresultat 2004 ME0109 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Medborgarinflytande A.2 Statistikområde Allmänna val A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik A.4

Läs mer

Informationsbrev oktober 2015

Informationsbrev oktober 2015 Informationsbrev oktober 2015 Hej alla föräldrar! Nu har terminen varit igång i några veckor och vi börjar lära känna varandra i de olika grupperna. Eftersom föräldramötet inte blev av så bifogar vi ett

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

RAPPORT 1. Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan

RAPPORT 1. Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan RAPPORT 1 2011-05-30 Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan Inledning och bakgrund Utbildningsnämnden tog beslut 2008-12-02 att införa skriftlig

Läs mer

Om mig 2014. Snabbrapport år 8

Om mig 2014. Snabbrapport år 8 Om mig 2014 Snabbrapport år 8 Om mig är en webbaserad enkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för första gången under hösten 2014. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Processledarmanual. Landsbygd 2.0

Processledarmanual. Landsbygd 2.0 Processledarmanual Landsbygd 2.0 Historien bakom Landsbygd 2.0 Landsbygdens invånare blir äldre, färre och dummare... Knappast! Men vi måste bli bättre på att ta vara på alla lantisars tankar och ideér.

Läs mer

Beskrivande statistik Kapitel 19. (totalt 12 sidor)

Beskrivande statistik Kapitel 19. (totalt 12 sidor) Beskrivande statistik Kapitel 19. (totalt 12 sidor) För att åskådliggöra insamlat material från en undersökning används mått, tabeller och diagram vid sammanställningen. Det är därför viktigt med en grundläggande

Läs mer

Årskurs 9-elevregistret 2003/04

Årskurs 9-elevregistret 2003/04 Årskurs 9-elevregistret 2003/04 UF0101 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Utbildning och forskning A.2 Statistikområde Skolväsende och barnomsorg A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik

Läs mer

30 januari 2013. Arbetsmarknadssektionen Kicki Lundgren. Hej!

30 januari 2013. Arbetsmarknadssektionen Kicki Lundgren. Hej! 30 januari 2013 Arbetsmarknadssektionen Kicki Lundgren Hej! Du har anmält intresse att ta emot sommarjobbare på din arbetsplats i sommar. Om detta inte stämmer var vänlig hör av dig till mig snarast. Om

Läs mer

Konkurser och offentliga ackord

Konkurser och offentliga ackord Konkurser och offentliga ackord Budgetåret 2000 NV1401 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Konkurser och offentliga ackord A.2 Statistikområde Näringsverksamhet A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Barn och ungdomar om doping 090529

Barn och ungdomar om doping 090529 Barn och ungdomar om doping 090529 Om undersökningen Undersökningen genomfördes under maj 2009 i form av en digital enkät. Enkäten distribuerades via datainsamlingsföretaget Cint. I undersökningen deltog

Läs mer

Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012.

Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012. Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012. Kontaktperson på Karlstads kommun är Sofia Nylander. Undersökningen

Läs mer

Hur såg elever i åk 9 på sig själva och sin skolsituation år 2003 och år 2008?

Hur såg elever i åk 9 på sig själva och sin skolsituation år 2003 och år 2008? Hur såg elever i åk 9 på sig själva och sin skolsituation år 2003 och år 2008? Inom projektet Utvärdering Genom Uppföljning (UGU) vid Göteborgs universitet genomförs med jämna mellanrum enkätundersökningar

Läs mer

Skolbiblioteksstatistiken 2002

Skolbiblioteksstatistiken 2002 Skolbiblioteksstatistiken 2002 KU0103 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Kultur och Fritid A.2 Statistikområde Bibliotek A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik A.4 Ansvarig Myndighet/organisation:

Läs mer

Statistiska undersökningar - ett litet dokument

Statistiska undersökningar - ett litet dokument Statistiska undersökningar - ett litet dokument Olle the Greatest Donnergymnasiet, Sverige 28 december 2003 Innehåll 1 Olika moment 2 1.1 Förundersökning........................... 2 1.2 Datainsamling............................

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

Kostnader för utbildningsväsendet 2000-2004

Kostnader för utbildningsväsendet 2000-2004 Kostnader för utbildningsväsendet 2000-2004 UF0514 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Utbildning och forskning A.2 Statistikområde Befolkningens utbildning A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella

Läs mer

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING

STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Statistikens framställning version 1 1 (16) STATISTIKENS FRAMSTÄLLNING Konjunkturstatistik, löner för statlig sektor (KLS) Ämnesområde Arbetsmarknad Statistikområde Löner och arbetskostnader Produktkod

Läs mer

Gymnasieskolan: Sökande och intagna 1997

Gymnasieskolan: Sökande och intagna 1997 1 Beskrivning av statistiken Gymnasieskolan: Sökande och intagna 1997 UF0105 0 Administrativa uppgifter om produkten 0.1 Benämning Gymnasieskolan: Sökande och intagna 0.2 Statistikområde Skolväsende och

Läs mer

Valundersökningen, Europaparlamentsval

Valundersökningen, Europaparlamentsval Valundersökningen, Europaparlamentsval 2004 ME0111 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Medborgarinflytande A.2 Statistikområde Allmänna val A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik

Läs mer

Musik bland dagens ungdomar

Musik bland dagens ungdomar Musik bland dagens ungdomar En undersökning som tar reda på hur dagens ungdomar gör då de vill lyssna på musik. Musik är för många ungdomar en mycket stor del av vardagen. Utbudet av musik och sätt att

Läs mer

När skrivs de första proven i studentexamen på dator?

När skrivs de första proven i studentexamen på dator? Enkäten skickades till en lärare/skola i Vi7 (olika ämnen), som bad en grupp ettor fylla i. Enkäten är alltså ett stickprov. Kicki Häggblom 2015 När skrivs de första proven i studentexamen på dator? Hösten

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

4. Kunna orientera sig mellan de olika fönstren

4. Kunna orientera sig mellan de olika fönstren Datorövning 1 Statistikens Grunder 1 Syfte 1 Lära sig läsa in data i SAS 2 Importera data från Excel 3 Lära sig skriva ut data med proc print 4 Kunna orientera sig mellan de olika fönstren Exempel Att

Läs mer

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE

Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Li#eratur och empiriska studier kap 12, Rienecker & Jørgensson kap 8-9, 11-12, Robson STEFAN HRASTINSKI STEFANHR@KTH.SE Innehåll Vad är en bra uppsats? Söka, använda och refera till litteratur Insamling

Läs mer

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php Introlektion PHP är ett av de enklare språken att lära sig just pga. dess dynamiska struktur. Det används för att bygga upp båda stora och mindre system. Några vanliga system som använder sig av PHP är

Läs mer

Valresultat, Allmänna val

Valresultat, Allmänna val Valresultat, Allmänna val 2002 ME0104 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Medborgarinflytande A.2 Statistikområde Allmänna val A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik Ja A.4 Ansvarig/Beställare

Läs mer

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät IFO 2014 Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät 2014 visar att förvaltningen totalt sett har en mycket god brukarnöjdhet (kundnöjdhet) i alla de områden som berörs i enkäten.

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

Frågeformulär och kodning. Se även psykologistencilen samt ur Fråga rätt; finns i extrakopiebunten. Förra gången (F2) Planering av en undersökning

Frågeformulär och kodning. Se även psykologistencilen samt ur Fråga rätt; finns i extrakopiebunten. Förra gången (F2) Planering av en undersökning Frågeformulär och kodning F3 Se även psykologistencilen samt ur Fråga rätt; finns i extrakopiebunten. Förra gången (F2) Planering av en undersökning Problem, frågeställning typ av undersökning (ex survey),

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

Folkhögskolan vår- och hösttermin 2015 UF0510

Folkhögskolan vår- och hösttermin 2015 UF0510 BV/UA 2016-03-04 1(6) Folkhögskolan vår- och hösttermin 2015 UF0510 I denna beskrivning redovisas först allmänna uppgifter om undersökningen samt dess syfte och historik. Därefter redovisas undersökningens

Läs mer

EXAMINATION KVANTITATIV METOD

EXAMINATION KVANTITATIV METOD ÖREBRO UNIVERSITET Hälsoakademin Idrott B, Vetenskaplig metod EXAMINATION KVANTITATIV METOD vt-09 (090209) Examinationen består av 8 frågor, några med tillhörande följdfrågor. Frågorna 4-7 är knutna till

Läs mer

Ämnesprov årskurs 9: resultat 2010

Ämnesprov årskurs 9: resultat 2010 Ämnesprov årskurs 9: resultat 2010 UF0116 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Utbildning och forskning A.2 Statistikområde Skolväsende och barnomsorg A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella

Läs mer

för att komma fram till resultat och slutsatser

för att komma fram till resultat och slutsatser för att komma fram till resultat och slutsatser Bearbetning & kvalitetssäkring 6:1 E. Bearbetning av materialet Analys och tolkning inleds med sortering och kodning av materialet 1) Kvalitativ hermeneutisk

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Teknisk rapport Enkät om kunskaper och attityder till trafiksäkerhet 2007 (VV27), Trafiksäkerhetsenkäten 2007

Teknisk rapport Enkät om kunskaper och attityder till trafiksäkerhet 2007 (VV27), Trafiksäkerhetsenkäten 2007 Datum Beteckning 2007-07-04 850957-2/164835 853259-0/174775 Ert datum Er beteckning Enheten för transportstatistik TR80A 2007:6289 Ingemar Ekander RM/TRP Teknisk rapport Enkät om kunskaper och attityder

Läs mer