Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen. Antal sidor 2. Dok.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen. Antal sidor 2. Dok."

Transkript

1 Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen Område Hälso- och sjukvård Fastställd: Gäller t.o.m: Dok. Nr 1 Vers.nr. 1 Antal sidor 2 Inledning Läkemedelshanteringen inom kommunal hälso- och sjukvård ska vara individuellt anpassad till den enskildes sjukdom, personliga förutsättningar och boendeform. Utgångsläget är att den enskilde själv svarar för sina ordinationer, omhändertagande och förvaring av den egna medicinen. I de fall sjuksköterskan har tagit över ansvaret för läkemedelshanteringen, görs en riskbedömning om var läkemedlen ska förvaras. Omvårdnadsplan ska upprättas för patientens läkemedelshantering Socialstyrelsen har i sin tillsynsverksamhet kunnat konstatera uppenbara risker för feldosering och förväxlingar. ( Tillsynsrapport 2011 ) Stor noggrannhet ska därför iakttas i samband med läkemedelshantering. Styrdokument Hälso- och sjukvårdslag (1982:763) Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården med ändringsföreskrifter i SOSFS 2001:17. Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2008:14) om informationshantering och journalföring i hälso-och sjukvården. SOSFS 2009:16 Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 1999:26) om att förebygga och ha beredskap för att behandla vissa överkänslighetsreaktioner. Riktlinjer framtagna i samverkan mellan kommuner och landsting i Uppsala län Vårdhandboken: Läkemedelsverket: Fass: Ansvarsförhållanden Patientens eget ansvar För att läkemedelshanteringen ska vara säker, måste den enskildes förmåga att sköta sina läkemedel själv, bedömas individuellt. För att kunna dra gränser mellan hälso- och sjukvård och egenvård ska som regel patientens ansvarige läkare göra en bedömning av vilka åtgärder som kan anförtros åt patienten eller anhöriga genom enklare instruktion. Den som förskriver läkemedel kan vid förskrivningstillfället behöva ta ställning till om en den enskilde klarar av att själv hantera sina läkemedel. Om förskrivaren bedömer att denne inte klarar det, bör Postadress Besöksadress Telefon, växel Telefax Postgiro Org nr Enköpings kommun Rådhusgatan ENKÖPING E-post: vardomsorg@enkoping.se

2 2 (9) ställningstagandet dokumenteras i patientjournalen. (SOSFS 2001:17). Ansvaret för läkemedelshanteringen övergår då helt eller delvis till en sjuksköterska och ska dokumenteras i omvårdnadsjournalen. Egenvård Behöver den enskilde praktisk hjälp med sin läkemedelshantering på grund av rörelsehinder eller annan funktionsnedsättning, kan denna hjälp ges av personal utan att delegering sker. Förutsättningen för detta är att den enskilde är medveten om sin läkemedelsbehandling. Den praktiska hjälpen betraktas då som egenvård. Läkemedelshanteringen är hälso- och sjukvård när sjuksköterskan tar över ansvaret för läkemedelshanteringen. När läkemedelshanteringen övergår till hälso- och sjukvård Läkaren ska alltid kontaktas, informeras och därefter ta beslut om ansvarsfördelningen i läkemedelskedjan. Därefter kan sjuksköterskan överta ansvaret. Hjälpen kan bestå av delar i hanteringen eller totalt övertagande av hela läkemedelshanteringen. Vilka moment som sjuksköterskan ansvarar för ska dokumenteras i omvårdnadsplanen tillsammans med namngiven ansvarig läkare. Behovet av hjälp ska kontinuerligt utvärderas av omvårdnadsansvarig sjuksköterska. Resultatenhetschef ansvar för att: bemanna inrättade tjänster med adekvat utbildad personal samt rådgöra med ansvarig sjuksköterska inför semestertider om den kompetens som behövs hos vikarier för att säkerställa en god och säker vård sjuksköterska utses för att förestå läkemedelsförråd vara administratör i WebbAbest och tilldela behörighet till sjuksköterska att beställa läkemedel till basförrådet. (Sjukhusapoteket på ) det finns lokal skriftlig rutin för läkemedelshanteringen, kopia till MAS riktlinjer och lokal rutin för läkemedelshanteringen efterlevs sjuksköterskejouren har kännedom och tillgänglighet till enhetens läkemedelsförråd förutsättningar finns för att följa riktlinjer och lokal rutin för läkemedelshanteringen Omvårdnadsansvarig sjuksköterskas(oas) ansvar: OAS har ett övergripande ansvar för läkemedelshantering inom sitt område och ska vara med i arbetet med att upprätta lokal rutin för läkemedelshanteringen samt att hålla den aktuell. I ansvaret ingår att: läkares ordinationer och anvisningar blir rätt utförda. läkemedelshantering sker på ett, för patienten, säkert sätt. i enskild patients omvårdnadsjournal dokumentera omfattning av patientens ansvar för den egna läkemedelshanteringen. dokumentera när patients ansvar för läkemedelshantering övergår till omvårdnadsansvarig sjuksköterska. följa upp effekt av läkemedel och observera eventuella biverkningar. initiera till medicinsk vårdplanering vid behov.

3 3 (9) förbereda årlig läkemedelsgenomgång. se till att riktlinjer och lokala rutiner efterföljs på enheten. följa upp avvikelser vad gäller läkemedelshantering. I ansvaret för sjuksköterska ansvarig för läkemedelsförråd ingår att: medverka vid upprättandet av lokal rutin för läkemedelshantering. upprätthålla rutiner för narkotikaregistrering. upprätthålla ordningen i läkemedelsförråd och läkemedelsdepå. ansvara för att ordination och läkemedel enligt generella direktiv rekvireras via WebbAbest. kontrollera att läkemedlen i Akutask överensstämmer med senaste versionen av akutaskförteckningen samt utgångsdatum. Akutasken ska förvaras lättåtkomligt i uppmärkt skåp akutask Akutasken ska alltid medfölja vid vaccinering. ansvara för att inaktuella läkemedel snarast kasseras. medverka i kvalitetsgranskningar. ansvara för att meddelanden från apoteket åtgärdas. ansvara för rutiner och kontroll av nycklar till läkemedelsförråd. samarbeta med medicinskt ansvarig sjuksköterska i frågor som rör läkemedelshantering. Delegerad vårdpersonal ansvarar för att: utföra delegerade arbetsuppgifter enligt instruktion och ordination. i övrigt fullgöra sina, av sjuksköterska tilldelade, arbetsuppgifter. inom ramen för sin kompetens uppmärksamma förändringar i patientens hälsotillstånd och informera ansvarig sjuksköterska om dessa. kontakta sjuksköterska om man bedömer att ett läkemedel behöver krossas. kontakta sjuksköterska om läkemedel är fel delade eller om problem uppstår vid läkemedelshanteringen. rapportera avvikelser. följa riktlinjer och lokal rutin för läkemedelshanteringen. Ordination av läkemedel Med ordination avses förskrivning av läkemedel kontinuerligt, vid behov, tillfälligt eller genom generella skriftliga direktiv. En läkemedelsordination ska innehålla uppgifter om läkemedlets namn, läkemedelsform, styrka, dosering, administrationssätt och tidpunkterna för administrering. Doseringen ska anges som antalet tabletter eller andra avdelade läkemedelsdoser eller läkemedlets volym per doseringstillfälle (SOSFS 2001:17). Ordinationer utfärdas på dosrecept från Dosapoteket eller via recept som sammanställs av läkare på en ordinationshandling (läkemedelslista) Huvudregel är att läkemedel ska ordineras skriftligt. För behovsordinerade läkemedel skall maxdos per dygn ange.s Internationella enheter ska, vid läkemedelsordination, förkortas med E.

4 4 (9) En patients alla läkemedelsordinationer ska finnas samlade i en ordinationshandling. Ordinationsunderlag är en journalhandling och skall sparas i omvårdnadsjournal. Individuellt ordinerade läkemedel får aldrig överlåtas, lånas ut eller sparas som bra att ha läkemedel. Läkemedel som inte längre används ska alltid kasseras. Telefonordination Ordinationer som tas emot per telefon ska dokumenteras och signeras av sjuksköterska i patientens ordinationshandling med namn på ordinerande läkare. Läkemedelsordination ska innehålla uppgifter om läkemedelsform, styrka, dosering, administrationssätt och tidpunkt för administrering. Den som ordinerar läkemedel per telefon ska, om inte synnerliga hinder finns, i efterhand bekräfta ordinationen med sin signatur. Om annan läkare än den ansvariga läkaren för boendet har ordinerat, men inte signerat, ska ansvarig läkare för boendet informeras och i efterhand signera ordinationen. Telefonordination bör om möjligt bekräftas med ett kompletterande faxmeddelande. Sjuksköterskan ska försäkra sig om att ordinationen har uppfattats rätt. Läkemedel för tillfälligt bruk Generella direktiv finns för läkemedel som tillfälligt får ges av sjuksköterska efter bedömning. Läkemedel som ordineras enligt generella direktiv ska utfärdas restriktivt. Efter 3 doseringar ska läkare kontaktas. Ordinationen dokumenteras i omvårdnadsjournalen. Av dokumentationen ska framgå att det är enligt generell ordination och signeras av den som gjort bedömningen. Ordinationen måste noteras på ordinationsunderlaget Akuta ordinationer Ordination enligt generella direktiv vid anafylaktisk reaktion (generell ordination) ska finnas tillgänglig inom varje resultatenhet. Vid akuta antibiotikakurer upp till 1 vecka ska hela kuren tas från generella förrådet av sjuksköterska. Tillfällig utsättning av perorala läkemedel En generell delegation att sätta ut perorala läkemedel gäller för sjuksköterskor i kommunal hälso- och sjukvård vid särskilda fall. Indikation: Patient som riskerar intorkning på grund av hastigt insjuknande med kräkningar, diarréer, feber eller som på grund av annan akut sjukdom inte kan äta eller dricka. Åtgärd: Efter bedömning av sjuksköterska görs uppehåll med perorala läkemedel tills kontakt skett med läkare, dock senast inom ett dygn. Ordinarie läkare ska informeras nästkommande vardag. Ordinarie läkare avgör när det är lämpligt att läkemedel återinsätts. Läkemedel vid behov Läkemedel som ordinerats att ges vid behov får endast ges då sjuksköterska bedömer att behov föreligger. Bedömningen ska helst ske i direkt anslutning till att

5 5 (9) läkemedlet överlämnas. I vissa fall kan sjuksköterska i förväg bedöma om behov föreligger hos vårdtagare. Sjuksköterska ska alltid följa upp sitt beslut. Läkemedel vid palliativ vård Läkemedel vid behandling i livets slutskede ska finnas tillgängligt för alla enheter i generella förråden. Ordination ska finnas på läkemedelslista eller i Pascal. Läkemedlen ska dock inte hämtas ut för varje enskild patient, utan tas från generella förråden. Vid vård i livets slut ska skriftliga ordinationer finnas tillgängliga för joursjuksköterska. Växtbaserade läkemedel och naturläkemedel För personer vilka sjuksköterska tagit över ansvaret för läkemedelshanteringen kan växtbaserade läkemedel och naturläkemedel inkluderas. Förutsättningen är att en ordination alternativt en överenskommelse med ansvarig läkare skett och att bruket är journalfört. Se ytterligare information på Läkemedelsverkets webbplats Syrgas Syrgas, oxygen, är ett läkemedel. Om syrgas finns på enheten är det sjuksköterska ansvarig för läkemedelsförrådet som har ansvar för att det finns lokala rutiner angående syrgasbehandling, beställning och mottagande. Rutiner gällande syrgas se avsnitt Oxygenbehandling i Vårdhandboken: Iordningställande av läkemedel Iordningställande av läkemedel får endast ske enligt läkarens/förskrivarens ordination eller efter skriftliga generella ordinationer. Den som iordningställer ett läkemedel ska kontrollera patientens identitet, läkemedlets namn, styrka och läkemedlets form samt dosen och doseringstidpunkten mot ordinationshandlingen. Om omvårdnadsansvarig sjuksköterska bedömer att patientsäkerheten kan garanteras är det möjligt att delegera till omvårdnadspersonal att iordningställa läkemedel/dosett. I dessa fall skrivs en delegering som gäller för just denna patient och till denna person. Beslutet ska dokumenteras i en omvårdnadsplan av omvårdnadsansvarig sjuksköterska. Då läkemedel iordningställs i dosett ska dosetten vara märkt med namn och personnummer. Ordinationen ska inte finnas på dosetten, utan i direkt anslutning till denna. Iordningställande av läkemedel i dosett ska inte ske för längre period än fjorton dagar. När person som vid inflyttning/vistelse på boende har med sig egna läkemedelsförpackningar, och sjuksköterska tar över hela eller delar av läkemedelshanteringen, bör läkemedlen vara i obruten originalförpackning. I annat fall måste sjuksköterskan försäkra sig om att det är rätt läkemedel. För de som själva hanterar sina läkemedel, alternativt där anhöriga ansvarar för delar av läkemedelshanteringen (t.ex. att dela läkemedel i dosett), och personen själv kan avgöra när läkemedlet ska tas fortsätter det som egenvård i samband med vistelsen på boendet. Dosdispensierade läkemedel Dosdispensierade läkemedel är förpackade i dospåsar av apotekstjänst, där varje påse innehåller de läkemedel som ska tas vid ett och samma tillfälle. Varje dospåse är märkt med namn, personnummer, läkemedlets namn, styrka och läkemedelsform samt klockslag när läkemedlet ska tas. Vissa läkemedel går inte att dosförpacka, till exempel flytande läkemedel och salvor. De levereras i originalförpackning.

6 6 (9) Så länge läkemedelsförpackningen är obruten ansvarar apotekspersonal, utifrån dosreceptet, för att dosdispenserat läkemedel innehåller rätt läkemedel. Felaktigheter som berör ordinationer, dosförpackade läkemedel, originalförpackningar, läkemedelsnära förbrukningsartiklar och leveranser ska rapporteras snarast till Apotekstjänst. Rutin för leverans, kontroll av att levererad dosförpackning stämmer med ordinationsunderlag skall utformas och ingår i enhetens lokala rutin för läkemedelshantering. Sjuksköterska ska kontrollera att eventuella ordinationsändringar är införda på det nya dosreceptet och att texten på den första dygnsdosen av apodospåsarna i rullen överensstämmer med ändringen. Sjuksköterskan signerar därefter på aktuell signeringslista. Den som överlämnar ApoDos-rulle till patienten signerar på kontrollista under rubrik: Levererad ApoDos. Vid manuella ändringar (som ska undvikas) i befintlig dospåse övergår ansvar för påsens innehåll till den som utfört ändringen. Endast sjuksköterska får göra denna ändring och det ska dokumenteras i omvårdnadsjournalen. Dosett / bubblor / påsar / läkemedelskopp Den som iordningsställer dosett / bubblor / påsar / läkemedelskopp ansvarar för innehållet. Förpackningen ska vara märkt med patientens namn och personnummer, läkemedlets namn, läkemedelsform, styrka, dosering, administrationssätt och tidpunkten för administreringen. Flytande läkemedel Flytande läkemedel ska iordningställas i så nära anslutning till dosens administrering som möjligt. Om överlämnandet av dosen inte sker direkt måste läkemedelskoppen märkas med patientens namn, personnummer, läkemedlets namn, dos, datum och signatur. Injektioner/infusioner Injektioner/infusioner ska iordningställas i så nära anslutning till dosens administrering som möjligt. Infusionspåsen ska märkas med patientens namn, personnummer, dagens datum, klockslag, infusionstid och signeras. Eventuella läkemedel/tillsatser som tillförs infusionsvätskan ska dokumenteras direkt på infusionspåsen. Förutsättningen för att ge intravenös infusion av antibiotika är att rätt kompetens finns och att tillsynen under behandlingen är tillgodosedd. Vid antibiotikabehandling i infusion/injektionsform ska alltid en riskbedömning göras tillsammans med ansvarig läkare och nödvändiga åtgärder ska vidtas för att trygga patientsäkerheten. Överlämnande/administrering av iordningställt läkemedel Administrering/överlämnande av läkemedel är en uppgift för den sjuksköterska som ansvarar för patientens vård. Sjuksköterskan kan om hon finner det lämpligt genom delegering överlåta till omvårdnadspersonal att överlämna/administrera: läkemedel som iordningställts av sjuksköterska och som inte är avsett för injektion. injektion med förfylld insulinpenna, vid stabil blodsockernivå. iordningställande och administrering av tarmreglerande medel. iordningställande och administrering av läkemedel som inte får avlägsnas ur sin originalförpackning. läkemedel som iordningställts i patientdoser genom Dosdispensering.

7 7 (9) Överlämnande av läkemedel i tablett, flytande, pulver, stol, vagitor, ögon/öron droppar, salvor, krämer, depåplåster, insulin och P-glukos kontroller samt fabriksförfyllda sprutor för sc injektion kan delegeras till reellt kompetent personal. Även överlämnande av läkemedel till patient genom peg-sond kan delegeras. Det finns läkemedel som inte kan doseras i förväg. För att annan personal än sjuksköterska ska kunna iordningställa sådan typ av läkemedel gäller följande förutsättningar: Hållbarhetstid medger inte dosering i förväg. Alternativ beredningsform är ej tillämpbar. Det är ett vanligt förekommande läkemedel på enheten. Sjuksköterska har haft speciell genomgång med vederbörande personal vilket ska framgå av delegeringsbeslutet. Läkemedlet är för kontinuerligt bruk. Risker för och med överdosering tas i beaktande. Sjuksköterskan ska ta ställning till om ett läkemedel får krossas. I första hand ska läkare tillfrågas om annan beredningsform kan ordineras. Om läkemedel ska krossas noteras detta på signeringslistan. Läkemedel ska krossas i en rengjord tablettkross. Vid iordningställande av läkemedel bör läkemedlet inte tas med händerna utan med hjälpmedel som exempelvis en sked då risk annars finns för bl.a. överkänslighetsreaktioner hos personalen Den som överlämnar läkemedel ska: Titta på signeringslistan att läkemedlet inte är givet Rätt person Rätt dos utifrån ordination Rätt tidpunkt Rätt sätt Kontrollera att personen tagit läkemedlet Signera överlämnandet på signeringslistan direkt efter att personen tagit läkemedlet. Förvaring av läkemedel Läkemedel ska förvaras i låst utrymme som anpassats speciellt till respektive verksamhet. Rumstemperaturen får ej övergå 28 grader. Endast behörig personal ska ha tillgång till nyckel och i lokal rutin ska tydligt framgå hur nycklar förvaras och hanteras. Läkemedelsförråd Läkemedelsförråd förestås av leg. sjuksköterska utsedd för uppgiften av resultatenhetschef och meddelas för kännedom till MAS. Tillgång till läkemedelsförråd ska endast legitimerad sjuksköterska ha och en nyckel/tagg ska finnas tillgänglig på jourenheten. I läkemedelsförråd förvaras läkemedel som rekvirerats enligt den lista som finns för generella direktiv. Aktuell lista ska finnas i anslutning till läkemedlen. Individuellt förskrivna läkemedel som ej dosexpedierats förvaras i läkemedelsförråd. Endast aktuella läkemedel ska finnas. Respektive användares läkemedel ska vara tydligt åtskilda och lådorna tydligt märkta med

8 8 (9) namn och födelsedatum. Lådorna ska vara tillräckligt stora för förvaring av respektive användares läkemedel. Översyn av läkemedelsförrådet ska göras kontinuerligt, gamla läkemedel kasseras och ordningen ska vara god etc. Översynen ska göras minst var tredje månad (narkotikakontroll en gång per månad) och översynen skall registreras med datum och sjuksköterskans namnteckning. Narkotikaklassade läkemedel Narkotika och andra beroendeframkallande läkemedel ska dokumenteras i en särskild förbrukningsjournal. Detta gäller inte narkotiska läkemedel som är dosdispensierade av apotektstjänst. Journalen ska förvaras i läkemedelsförråd. Inventering och kontroll ska utföras av annan leg. sjuksköterska än den som förestår läkemedelsförrådet. Förslagsvis ges uppgiften till leg. sjuksköterska från annan enhet. I lokal rutin ska det finnas instruktioner för dessa kontroller. Tjänstgörande sjuksköterska kontrollerar och dokumenterar tillförsel, uttag och kassering av narkotikan vid varje dispenseringstillfälle samt signerar i förbrukningsjournalen. Inventering och kontroll ska utföras en gång per månad av sjuksköterska ansvarig för läkemedelsförrådet tillsammans med annan utsedd sjuksköterska. Översynen ska registreras med datum och signaturer. Vid återkommande eller större avvikelser ska medicinskt ansvarig sjuksköterska kontaktas och rutin för läkemedelssvinn följas. När läkemedlet inte längre används ska resterande läkemedel kontrollräknas. Därefter undertecknas förbrukningsjournalen. Läkemedlet ska snarast lämnas för kassering. Narkotiska läkemedel skall avidentifieras innan kassering genom att ta ur läkemedlen från förpackningen. Läkemedelsdepå I läkemedelsdepå (läkemedelsvagn, skåp etc.) förvaras, individuellt förskrivna, iordningställda/doserade (av sjuksköterska eller apotek) läkemedel. Endast sjuksköterska och personal som har delegering ska ha tillgång till nyckel. Läkemedel ska vara tydligt åtskilda från varandra och lådorna tydligt märkta med namn och födelsedatum. Lådorna ska vara tillräckligt stora för förvaring av respektive användares alla läkemedel. Hela förpackningar, till exempel Loraga, som av utrymmesskäl inte kan förvaras i läkemedelsdepån får förvaras på annan säker plats. Hänvisning ska då finnas på lådorna och vilka dessa säkra platser är ska framgå i lokal rutin. Förvaringsutrymme ska vara låst. I lokal rutin ska tydligt framgå hur nycklar förvaras och hanteras under dygnet. Kasserade läkemedel Förvaring av kasserade läkemedel ska ske på samma betryggande sätt som förskriven förvaring i läkemedelsförråd. En särskild behållare ska användas som ska märkas med kasserade läkemedel. Återlämning av läkemedel ska ske regelbundet och på ett säkert sätt Signering Signeringslistan är en journalhandling där iordningställande och administrering signeras. Signering ska ske separat av till exempel dosdispensierade läkemedel, dosett, flytande läkemedel. Separata signeringslistor ska finnas för insulin och vid behovs ordinerade läkemedel. Signeringslistan ska förvaras i anslutning till patientens läkemedel. När signeringslistan är avslutad ska den sparas i journal. Sjuksköterskan ska följa upp att varje patient har fått sina ordinerade läkemedel

9 9 (9) genom att kontrollera att signeringslistan är ifylld och dokumentera i patientjournalen. Upprättandet av signeringslista ska göras av sjuksköterska, delegerad personal kan utforma signeringslista men i dessa fall ska alltid en sjuksköterska godkänna och signera att listan stämmer innan den tas i bruk. Signaturförtydligande Lista för signaturförtydligande ska finnas på enheten. Signaturlista ska tillföras omvårdnadsjournalen när vården avslutas. Listan ska innehålla uppgifter om datum, namn, signatur, befattning och vårdgivare/företag. Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering Kommunens läkemedelsförråd ska granskas av farmaceut en gång per år. Inspektionen ska omfatta hela läkemedelskedjan, lokal rutin för läkemedelshantering, rådgivning, tillsyn av läkemedelsmärkning, hållbarhet, förvaring samt narkotikaregistrering. Lokalerna där läkemedel förvaras och hanteras ska också granskas så att krav på säker läkemedelshantering kan uppfyllas Avvikelserapportering All personal ska kontakta sjuksköterska då fel eller brister uppstår i hanteringen av läkemedel, så att sjuksköterska kan vidta de åtgärder som krävs för att förhindra att en allvarlig situation uppstår. Sjuksköterska ska planera in åtgärder som minskar risken att liknande händelse inträffar igen. Lokal rutin för läkemedelshantering För att kvalitetssäkra rutiner kring läkemedelshanteringen ska lokal rutin för läkemedelshantering skrivas. Den ska följa Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2001:17) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården samt Riktlinjer för hälso- och sjukvård från medicinskt ansvarig sjuksköterska. Lokal rutin för läkemedelshanteringen ska klargöra det praktiska förfarandet på enheten, vara aktuell och vid behov revideras. Rutinen ska placeras på enheten så att den används i det dagliga arbetet. Den ska vara känd av alla som hanterar läkemedel och efterlevas. Den ska ingå i introduktionen av nya sjuksköterskor. De delar som gäller delegerad personal ska ingå i delegeringsutbildningen. Som stöd vid utarbetandet av den lokala läkemedelsrutinen ska avsedd mall användas som finns som bilaga till denna riktlinje

Läkemedelshantering Inledning Styrdokument Ansvarsförhållande Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet

Läkemedelshantering Inledning Styrdokument Ansvarsförhållande Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Vård- och omsorgskontoret 2008-09-02 Uppdaterad 2009-07-15, 2010-07-08, Ann-Mari Godeberg 2011-01-04, 2011-07-19, 2012-07-25 2013-03-20, 2013-08-01, 2014-08-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2014-11-06

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård 2013-07-18 1 (5) RIKTLINJE Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utgångspunkten för läkemedelshanteringen i kommunal verksamhet är att den enskilde i första hand själv ansvarar

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Reviderad: 2007-02-16 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Riktlinjer för Läkemedelshantering

Riktlinjer för Läkemedelshantering Riktlinjer för Läkemedelshantering Antagen av: Utbildnings- och omsorgsnämnden, 2018-12-04 135 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Britta Gustavsson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet

Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet Lagar och föreskrifter som ligger till grund för riktlinjerna SOSFS 2000:1 ändrad och omtryckt i 2001:17 Läkemedelshantering inom hälso-

Läs mer

Lokal läkemedelsinstruktion

Lokal läkemedelsinstruktion Dokumentnamn: Lokal läkemedelsinstruktion Berörd verksamhet: Sektor Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Läkemedelsgruppen, MAS Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2018-01-04 (MAS) Lokal läkemedelsinstruktion

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun

Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun Allmänt Inom öppen hälso- och sjukvård är det patienten/ boende som i första hand ansvarar för sin läkemedelsbehandling.

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING PÅ.ÄLDREBOENDE, datum

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING PÅ.ÄLDREBOENDE, datum Riktlinje Utgåva nr 1 sida 1 av Dokumentets namn Mall för lokal instruktion för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare/handläggare Annette Karlsson Medicinskt ansvarigsjuksköterska

Läs mer

Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46. Riktlinje för läkemedelshantering

Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46. Riktlinje för läkemedelshantering Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46 Riktlinje för läkemedelshantering Rutinerna grundas på Lag (1998:531) LYHS; Förordning (1998:1513) FYHS; Läkemedelslagen (1992:859); Lag om läkemedelsförmåner (2002:160);

Läs mer

Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden

Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden 1 [10] Socialförvaltningen 2015-02-16 Referens Judith Berntsson Nilsson Mottagare Socialförvaltningen Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden

Läs mer

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Utgåva nr 2 sida 1 av 6 Dokumentets namn Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare/handläggare Annette Karlsson Medicinskt ansvarig

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING Referensdokument Mall för lokal rutin/instruktion gällande läkemedelshantering Indikator Äldreförvaltningen Processindikator Läkemedelshantering Område SÄBO DAV Enhet Äldreboenden, dagverksamhet, korttidsboende

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504. Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun.

VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504. Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun. VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504 Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun. För läkemedelshanteringen inom Vimmerby kommun gäller föreskriften SOSFS 2001:17

Läs mer

Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun

Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun Gäller från 2012-04-15 1 Innehållsförteckning Inledning sidan 3 Grund för läkemedelshantering sidan 3 Regelverk/styrdokument

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad: 2009-06-18 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet. Delegering av läkemedelshantering

Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet. Delegering av läkemedelshantering Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet Delegering av läkemedelshantering Avsnitt för delegering 1. Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2009:6) om bedömning av en hälso- och

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsboende för äldre i Solna kommun samt inom LSS

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsboende för äldre i Solna kommun samt inom LSS SID 1 (21) Ansvarig för rutin är medicinsk ansvarig sjuksköterska Solna stad Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2015-08-12 Revideras 2017-08-12 Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård-

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Läkemedelshantering Dokumentansvarig (MAS) Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för läkemedelshantering Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery, MAS Godkänd av Monica Holmgren, chef Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Rutin för läkemedelsbehandling

Rutin för läkemedelsbehandling 1(10) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2008-08-01 Gäller från och med: 2008-08-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Jeanette Brink,

Läs mer

Ansvarsfördelning. Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad

Ansvarsfördelning. Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad 2015-09-01 Läkemedelshantering riktlinje Den som förskriver läkemedel ska ta ställning till om patienten själv klarar att hantera sina läkemedel, så kallad egenvård,

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad 2012-04-13 Annelie Granquist, Helene Martinsson Eva Marie Wendel Innehållsförteckning Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård...

Läs mer

6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter

6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter 1(15) Dnr 0187/11-014 6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvård

Läs mer

Riktlinje och rutin för läkemedelshantering

Riktlinje och rutin för läkemedelshantering Riktlinje och rutin Rev. 2013-09-17 Vård- och omsorgsförvaltningen Dnr VON 127/10 Lena Jadefeldt Slattery Godkänd av förvaltningschef Riktlinje och rutin för läkemedelshantering 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård: Läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter. Lokal Instruktion

Regel för Hälso- och sjukvård: Läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter. Lokal Instruktion Region Stockholms Innerstad Sida 1 (30) MEDICINSKT ANSVARIGA 2013-08-06 SJUKSKÖTERSKOR Regel för Hälso- och sjukvård: Läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter Sjuksköterskor

Läs mer

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering Hållets äldreboende

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering Hållets äldreboende Riktlinjer utarbetade för: Vård- och omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Läkemedelshantering Framtagen av ansvarig tjänsteman: Annika Jansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Giltig fr

Läs mer

Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Karin Paust MAS. Godkänd av Monica Holmgren chef Vård och omsorgsförvaltningen

Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Karin Paust MAS. Godkänd av Monica Holmgren chef Vård och omsorgsförvaltningen Riktlinje Diarienr VON 198/15 Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen Version 3 Dokumentansvarig Karin Paust MAS Gäller från 2015-10-29 Vård- och omsorgsförvaltningen Godkänd av Monica Holmgren chef Vård

Läs mer

Riktlinjer. Dosförpackade läkemedel i Stockholms län

Riktlinjer. Dosförpackade läkemedel i Stockholms län Riktlinjer Dosförpackade läkemedel i Stockholms län Riktlinjer dosförpackade läkemedel Riktlinjerna vänder sig till sjukvården i öppenoch slutenvård, förskrivare, kommunal vårdpersonal samt Apotekets personal.

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering inom vård och omsorg

Riktlinje för läkemedelshantering inom vård och omsorg RIKTLINJE 1(12) Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Riktlinje för läkemedelshantering inom vård och omsorg Den

Läs mer

SOSFS 2000:1 (M) 3 kap. 7. Följande ordinationstyper finns: Ordinationstyper

SOSFS 2000:1 (M) 3 kap. 7. Följande ordinationstyper finns: Ordinationstyper 9 10 2.ORDINATION Socialstyrelsen har i sin tillsynsverksamhet i ett flertal sammanhang kunnat konstatera, att det vid tillämpningen av reglerna för ordination och övrig läkemedelshantering förekommit

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS 16.2 2003-08-05 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Eva Kohl LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS BAKGRUND Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Vers 20120323 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2012:X (M) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering Riktlinjer utarbetade för: Vård- och omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Läkemedelshantering Framtagen av ansvarig tjänsteman: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lagstiftning, föreskrift:

Läs mer

KVALITETSSYSTEM Socialförvaltningen

KVALITETSSYSTEM Socialförvaltningen Socialförvaltningen Dokumentnamn Delegeringspolicy; medicinsk delegering Fastställt av Eva Blomberg Regelverk HSL Verksamhet Särskilt boende Utarbetad av Eva Blomberg Skapat datum 090901 Gäller fr.o.m.

Läs mer

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun.

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. KILS KOMMUN RUTIN 2018-02-08 Besl. av enhetschefer säbo 171123 Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. Ansvariga sjuksköterskor: Ansvariga enhetschefer: Linda Hansen, Mary G Lynch,

Läs mer

Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården

Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården - sektor Arbete trygghet och omsorg Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av MAS Beslutsdatum 2018-03-13 Ansvarig sektor Arbete trygghet och omsorg Gäller

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården Riktlinje 2/ Delegering Rev. 2018-06-27 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården Allmänt

Läs mer

DÄR KUNSKAP & ANSVAR & TRYGGHET

DÄR KUNSKAP & ANSVAR & TRYGGHET DELEGERING DÄR KUNSKAP & ANSVAR & TRYGGHET GÅR HAND I HAND 1 Strängnäs kommun Ett utbildningskompendium sammanställt av: Cecilia Wineström sjuksköterska. & Katarina Thörne sjuksköterska på Riagården Antaget

Läs mer

Kungälvs kommun

Kungälvs kommun Kungälvs kommun 2012-02-16 Sektor Vård och äldreomsorg Sektor Arbetsliv och stöd Övergripande instruktioner för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård i Kungälvs kommun Allmänt Inom öppen

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen

Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen Riktlinje 1/Läkemedelshantering Rev. 2014-12-18 Nämndkontor Social Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen

Läs mer

Rutin för läkemedelshantering

Rutin för läkemedelshantering Ansvarig Gunilla Marcusson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Dokumentnamn Läkemedelshantering Upprättad av Gunilla Marcusson Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter Vård och omsorg Handbok

Läs mer

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (7) B0103 1.0 Medverkande Maclina Loyal, läkemedelsansvarig sjuksköterska Ida Lorenzson, medicinskt ansvarig sjuksköterska Åtgärdsplanen skickad till goran.forslund@vardaga.se maclina.loyal@vardaga.se

Läs mer

Arbetsordning för läkemedelshantering i äldreboenden (sjukhem, gruppboende, och servicehus) inom Täby kommun

Arbetsordning för läkemedelshantering i äldreboenden (sjukhem, gruppboende, och servicehus) inom Täby kommun Täby kommun 2003-10-20 9.1 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Eva Kohl Arbetsordning för läkemedelshantering i äldreboenden (sjukhem, gruppboende, och servicehus) inom Täby kommun Bakgrund Socialstyrelsens

Läs mer

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering Medverkande Maclina Loyal, sjuksköterska Sara Kalmerlind, sjuksköterska Ida Lorenzson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska en skickad till: maclina.loyal@vardaga.se goran.forslund@vardaga.se sara.kalmerlind@vardaga.se

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende, serviceboende och daglig verksamhet).

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende, serviceboende och daglig verksamhet). Riktlinje 3/ Delegering LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende,

Läs mer

Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2015-09-01 Delegering riktlinje Delegering får endast ske om det är förenat med god och säker vård. Delegering får inte ske slentrianmässigt eller för att lösa personalbrist

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Läkemedelshantering Dokumentansvarig (MAS) Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

Namn:... Datum och tid för del:... Plats:...

Namn:... Datum och tid för del:... Plats:... Namn:......... Datum och tid för del:...... Plats:...... Allmän och Specifik omvårdnad Syftet med omvårdnad är att stärka och/eller återställa hälsa, förebygga sjukdom och minska lidande. Omvårdnaden utgår

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsriktlinje

Hälso- och sjukvårdsriktlinje Hälso- och sjukvårdsriktlinje Ansvarig: Gunilla Marcusson Riktlinje: För läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare: Gunilla Marcusson Utfärdad den: 981105 Reviderad den: 2012-03-23

Läs mer

DELEGERING. Regel för hälso- och sjukvård Sida 1 (7) 2015-08-25

DELEGERING. Regel för hälso- och sjukvård Sida 1 (7) 2015-08-25 Sida 1 (7) 2015-08-25 DELEGERING MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida 2 (7) Innehåll Inledning... 3 Definitioner... 3

Läs mer

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (5) B0103 1.0 Medverkande Karin Borgström, verksamhetschef Jennie Nordin, läkemedelsansvarig sjuköterska Ida Lorenzson, medicinskt ansvarig sjuksköterska Åtgärdsplanen skickad till karin.borgstrom@aleris.se

Läs mer

En lokal rutin för läkemedelshanteringen ska upprättas som komplement vid varje boendeenhet.

En lokal rutin för läkemedelshanteringen ska upprättas som komplement vid varje boendeenhet. 1 (8) 2016-01-20 reviderad 2016-08-04 Rutinbeskrivning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård i boenden med särskild service och särskild omsorg, dagligverksamhet enligt LSS och socialpsykiatriboendena

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Fastställd: 2012-04-13 Reviderad: 2015-03-17 Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Ansvarfördelning... 3 Processen vid läkemedelshantering

Läs mer

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun 1(10) Irene Elofsson, MAS Antagen av MAS 09 06 30 Reviderad 10 09 14 11 07 04 Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun Instruktionen har utarbetats av medicinskt

Läs mer

Läkemedelshantering Styrdokument Beslutat av Gäller från och med Dokumentansvarig Gäller för Senast reviderad Skribent

Läkemedelshantering Styrdokument Beslutat av Gäller från och med Dokumentansvarig Gäller för Senast reviderad Skribent Läkemedelshantering Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig MAS Skribent MAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med 2015-10-29 Senast reviderad 2019-04-01

Läs mer

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING Kurs: Omvårdnadsvetenskap B, klinisk kurs OM1414 Datum: 140809 Antal frågor: 12 huvudfrågor Tid: 2 timmar Examinator: Karin Blomberg/ Anita Ross Information: Skriv svaren på tentamensformuläret. Skriv

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Fastställd: 2012-04-13 Reviderad: 2016-11-30 Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Ansvarfördelning... 3 Processen vid läkemedelshantering

Läs mer

Läkemedelshantering Lokal arbetsordning för Nordmalings kommuns Hälso- och sjukvård

Läkemedelshantering Lokal arbetsordning för Nordmalings kommuns Hälso- och sjukvård Läkemedelshantering Lokal arbetsordning för Nordmalings kommuns Hälso- och sjukvård 1 Ledningssystem för läkemedelshantering i Nordmalings kommuns särskilda boenden, korttidsplatser samt hemsjukvård i

Läs mer

Lokal instruktion för läkemedelshantering

Lokal instruktion för läkemedelshantering Lokal instruktion för läkemedelshantering Utarbetad av: Medicinskt ansvariga sjuksköterskor 2000-06-22 Reviderad 2002-02-26, 2009-06-01, 2014-01-29, 2014-09-22 Innehållsförteckning Lokal arbetsordning

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Fastställd: 2012-04-13 Reviderad: 2014-05-21 Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Ansvarfördelning... 3 Processen vid läkemedelshantering

Läs mer

4. Ordination av läkemedel.

4. Ordination av läkemedel. 4. Ordination av läkemedel. 4:1 Syfte 4:2 Ansvar 4:3 Definitioner 4:4 Allmänt 4:5 Ordinationssätt 4:5:1 Muntlig ordination 4:5:2 Telefonordination 4:6 Generell behandlingslista 4:7 Dosexpedierade läkemedel

Läs mer

Riktlinje för delegering av läkemedelshantering. Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery MAS

Riktlinje för delegering av läkemedelshantering. Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery MAS Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för delegering av läkemedelshantering Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery MAS Godkänd av Monica Holmgren chef Vård-

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor

Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Hälso-och sjukvårdsansvar... 3 Studerande... 3 Processen vid läkemedelshantering kan indelas i sex steg...

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsförvaltningen

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (10) Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsförvaltningen Övergripande styrdokument Hälso- och sjukvårdslag, HSL-FS, 2017:30 Hälso- och sjukvårdsförordningen,

Läs mer

Utbildningsmaterial kring delegering

Utbildningsmaterial kring delegering Utbildningsmaterial kring delegering Att användas vid undervisning inför delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter. Innehåller även overheadmaterial Framtagen av MAS gruppen i Jämtlands län 2005 Omvårdnad

Läs mer

Delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter riktlinje

Delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter riktlinje Delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter riktlinje Inledning Delegering innebär att en person som är legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal genom beslut överlåter en eller flera arbetsuppgifter till

Läs mer

DELEGERING. Regel för hälso- och sjukvård Sida 1 (7)

DELEGERING. Regel för hälso- och sjukvård Sida 1 (7) Sida 1 (7) 2016-11-15 DELEGERING MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida 2 (7) Innehåll Inledning... 2 Definitioner... 3

Läs mer

Rapport. Enhet Wesströms väg Sollentuna

Rapport. Enhet Wesströms väg Sollentuna Rapport 2017-10-10 Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Kvalitetsgranskningen utförd av Leg. apotekare: Sheila Eriksson Telefon: 073 8067969 E-post:

Läs mer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Enhet Esbergs äldreboende, Sollentuna Närvarande: MAS Ida Lorenzson Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Datum 20190401

Läs mer

Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård

Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård Upprättad 2004 Reviderad 2015 (version 6) Reviderad av: Elisabeth C Ekman

Läs mer

Arbetsordning och lokal instruktion för läkemedelshantering i Falu kommun

Arbetsordning och lokal instruktion för läkemedelshantering i Falu kommun Arbetsordning och lokal instruktion för läkemedelshantering i Falu kommun 2013-2014 Denna lokala instruktion är ett underlag som ska kompletteras med skriften Läkemedelshantering i Dalarna utgiven av Dalarnas

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Dokumenttyp: Riktlinje Dokumentnamn: Upprättad: 2015-02-03 Övergripande läkemedelshantering Upprättad av: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Kristina Nyckelgård Förankrad i: Ledningsgrupper VoÄ och AoS

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun

Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun År 2013 2013-08-14 EF/DL Innehållsförteckning Styrdokument... 4 Inledning... 4 Grund för läkemedelshantering... 4 Egenvård...

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun

Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun År 2015-2016 2014-12-02 IO/DL Innehållsförteckning Styrdokument... 4 Inledning... 4 Grund för läkemedelshantering...

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Ikraftträdande 1 januari 2018 Läkemedelsenheten 2018-05-25 Innebörd för

Läs mer

Rutin läkemedelsförråd/närförråd

Rutin läkemedelsförråd/närförråd 2018-01-29 1 (5) Rutin läkemedelsförråd Ansvarig Helen Hansson Malmgren Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad av Helen Hansson Malmgren Upprättad den 2016-04-18 Reviderad den 2018-01-29 Rutin läkemedelsförråd/närförråd

Läs mer

RUTINBESKRIVNING. För läkemedelshantering. Sjuksköterskor inom särskilda boenden, korttidsboenden och dagverksamheter på Nacka Seniorcenter.

RUTINBESKRIVNING. För läkemedelshantering. Sjuksköterskor inom särskilda boenden, korttidsboenden och dagverksamheter på Nacka Seniorcenter. RUTINBESKRIVNING För läkemedelshantering Dokumentet gäller för Sjuksköterskor inom särskilda boenden, korttidsboenden och dagverksamheter på Nacka Seniorcenter. Dokumentets syfte Säkerställa god och säker

Läs mer

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering Medverkande Rigmor Lindström, sjuksköterska Ida Lorenzson, Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska en skickad till: patrikm@forenadecare.com rigmorl@forenadecare.com ida.lorenzson@sollentuna.se 1 (7) B0103 1.0

Läs mer

ÖVERGRIPANDE INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING INOM KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I ULRICEHAMNS KOMMUN.

ÖVERGRIPANDE INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING INOM KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I ULRICEHAMNS KOMMUN. Dokumentnamn: Övergripande instruktion för läkemedelshantering Berörd verksamhet: Sektor Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: MAS MAS 2015-02-23 ÖVERGRIPANDE INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING

Läs mer

Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring

Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring 1 MAS Flik 8.3. Maj 2006 uppdat feb 2012. Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring 1. Ordination Det finns tre olika typer av ordination:

Läs mer

Gunnar Dahlberg, Elma Tajic, Anders Wickberg, Annika Olsson

Gunnar Dahlberg, Elma Tajic, Anders Wickberg, Annika Olsson 1 (5) 1 Syfte Syftet med instruktionen är att tydliggöra samverkan och ansvarsfördelning mellan kommuner och landsting avseende akutläkemedelsförråd inom hemsjukvård och särskilda boenden i Västmanland.

Läs mer

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun.

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Elisabeth Berggren elisabeth.berggren@kil.se RUTIN 2016-10-12 Besl. av enhetschefer säbo 161012 Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. Läkemedelsansvarig sjuksköterska:

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LÄKEMEDELSHANTERING

RIKTLINJER FÖR LÄKEMEDELSHANTERING Riktlinje Utgåva Antal sidor 4 18 Dokumentets namn Riktlinje för läkemedelshantering Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Datum 2012-10-192 Reviderad 2014-03-19 RIKTLINJER

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Rutin för delegering. Syfte. Definitioner

Rutin för delegering. Syfte. Definitioner Ansvarig Gunilla Marcusson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Dokumentnamn Delegering Upprättad av Gunilla Marcusson Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter Stöd & Omsorg Handbok för hälso-

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. DELEGERING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSUPPGIFTER

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. DELEGERING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSUPPGIFTER Region Stockholm Innerstad Sida 1 (7) Reviderad Sjuksköterskor 2014-05-16 REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. DELEGERING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSUPPGIFTER Sida

Läs mer

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering 1(7) 2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering Innehåll 2.1 Ledningssystem... 1 2.2 Vårdgivarens ansvar... 2 2.3 Hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar... 3 Legitimerad läkares/tandläkare ansvar

Läs mer

Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun

Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun Följande rutiner har tagits fram utifrån de Skriftliga direktiv för att säkerställa kvalitén inom läkemedelshantering i kommunal hälso- och sjukvård som

Läs mer

Cirkulärnr: 2002:88 Diarienr: 2002/1956 Handläggare: Gabriella Kollander Fållby Sektion/Enhet: Sektionen för äldreomsorg och sjukvård Datum:

Cirkulärnr: 2002:88 Diarienr: 2002/1956 Handläggare: Gabriella Kollander Fållby Sektion/Enhet: Sektionen för äldreomsorg och sjukvård Datum: Cirkulärnr: 2002:88 Diarienr: 2002/1956 Handläggare: Gabriella Kollander Fållby Sektion/Enhet: Sektionen för äldreomsorg och sjukvård Datum: 2002-09-26 Mottagare: Äldreomsorg Sjukvård Omsorg/Handikapp

Läs mer

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården (HSLF-FS 2017:37) Läkemedelskommittén Rim

Läs mer

Läkemedelsinstruktion för elevhälsans medicinska insats

Läkemedelsinstruktion för elevhälsans medicinska insats Läkemedelsinstruktion för elevhälsans medicinska insats Allmänt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården (SOSFS 2000:1) med ändringsföreskrifter reglerar

Läs mer

Ansvarig Upprättad av Berörda verksamheter Fastställd datum Dokumentnamn Diarienummer Rutin för delegering Syfte Regelverk Beskrivning

Ansvarig Upprättad av Berörda verksamheter Fastställd datum Dokumentnamn Diarienummer Rutin för delegering Syfte Regelverk Beskrivning Ansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Dokumentnamn Delegering Upprättad av Medicinskt ansvarig sjuksköterska Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter Hälsa och Omsorg Handbok för hälso-

Läs mer

Läkemedelshantering ny riktlinje 2018

Läkemedelshantering ny riktlinje 2018 Läkemedelshantering ny riktlinje 2018 Ny föreskrift om ordination och hantering av läkemedel HSLF-FS 2017:37 Målet med de nya föreskrifterna är att de ska stödja hälso- och sjukvården i arbetet för en

Läs mer

Inläsningsmaterial och instuderingsfrågor - läkemedelsutbildning (inför delegering)

Inläsningsmaterial och instuderingsfrågor - läkemedelsutbildning (inför delegering) Sid 1(6) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Tillsynsenheten Karlstad 2015-06-23 Medicinsk ansvarig sjuksköterska Inläsningsmaterial och instuderingsfrågor - läkemedelsutbildning (inför delegering) Hälso- och

Läs mer

Handläggare Eva Nykvist Wallberg 08-5230 1983

Handläggare Eva Nykvist Wallberg 08-5230 1983 Södertal je kommun 2013-04-04 Tjänsteskrivelse Kontor Social- och omsorgskontoret Handläggare Eva Nykvist Wallberg 08-5230 1983 Äldreomsorgsnamnden socialnämnden Omsorgsnamnden Kommundelsnämnderna Riktlinje

Läs mer

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering Medverkande Jenny Smedberg sjuksköterska Ida Lorenzson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska en skickad till: jenny.smedberg@temabo.se katarina.ruben@temabo.se ingrid.andersson@temabo.se ida.lorenzson@sollentuna.se

Läs mer

Delegering av läkemedelshantering enligt HSL

Delegering av läkemedelshantering enligt HSL Riktlinje Diarienr VON 198/15 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Version 7 Dokumentansvarig Karin Paust MAS Gäller från 2015-10-29 Vård- och omsorgsförvaltningen Godkänd av Monica Holmgren chef

Läs mer

Lokala instruktioner för akutläkemedelsförråd och skötselanvisningar.

Lokala instruktioner för akutläkemedelsförråd och skötselanvisningar. Lokala instruktioner för akutläkemedelsförråd och skötselanvisningar. Inledning Läkemedel som finns i akutläkemedelsförråd är fastställda av Västra Götalandsregionen.(VGR). Läkemedel i förrådet skall användas

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Vers 20110531 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2011:X (M) Utkom från trycket den 2011 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: DELEGERING

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: DELEGERING Region Stockholm Innerstad Sida 1 (8) 2014-02-15 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: Sjuksköterskor och Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering på Sida 2

Läs mer