Verksamhetsplan Tekniska Nämnden, VA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan Tekniska Nämnden, VA"

Transkript

1 Dagvattenmagasin anlagda på södra Bestorp i Falköping. Över 100 fastigheter får en säkrare avledning av dag- och spillvatten genom projektet. Verksamhetsplan Tekniska Nämnden, VA

2 Tekniska nämnden, november 2012 Verksamhetsplan, VA Nämndens ordförande Förvaltningschef Dan Gabrielsson Patrick Nohlgren (11)

3 Innehållsförteckning Ansvarsområde...4 Dricksvattenförsörjning...4 Avloppshantering...4 Antal brukare...4 Fördelning av nettokostnader...4 Utveckling av kostnader och intäkter Organisation...5 Tekniska nämnden...5 Samhällsbyggnads-...5 Lagrum som styr verksamheten Kvalitén inom verksamheten ska öka...6 Indikatorer som mäter nämndens delmål...6 Uppföljning av nämndens delmål...7 Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet...7 Omvärlds- regel- och lagförändringar...7 Volymförändringar...8 Verksamhets- och ambitionsförändringar...8 Verksamhetsutveckling med IT...8 Resursbehov drift och investeringar...9 Investeringar - Fastigheter och anläggningar...9 Personalplan (11)

4 Verksamhetsbeskrivning Vattenförsörjning, avloppshantering och dagvattenhantering för tätorterna i kommunen, samt för fastigheter utanför tätorterna i den mån det är tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt. Ansvarsområde Dricksvattenförsörjning Leverans av dricksvatten till hushåll och industrier, på ett säkert och hållbart sätt. Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Avloppshantering Avledning och rening av spillvatten från hushåll/industrier, i syfte att minska smittspridning och skydda miljön. Avledning, magasinering och vid behov rening av dagvatten från vägar, fastigheter och allmän platsmark, i syfte att skydda samhällets infrastruktur från översvämning och skydda miljön från utsläpp av förorenande ämnen. Antal brukare I nedanstående tabell visas antalet abonnenter som är anslutna till vatten respektive avlopp. Tabell: Antal abonnenter/verksamhet Ansvarsområde År 2010 År 2011 År 2012 År 2013 År 2014 Abonnenter anslutna till dricksvatten Abonnenter anslutna till avlopp Utveckling av kostnader och intäkter Ansvarsområde vatten och avlopp År 2010 År 2011 År 2012 prognos År 2013 plan År 2014 plan Kostnader Intäkter (11)

5 Organisation Förvaltningens organisation ser ut på följande sätt. Tekniska nämnden Samhällsbyggnads- Förvaltningen Förvaltningschef Kansli Deponi, 3 Vaktmästeri Biogas, 1 Flygplats, 2 Park- Gata Kost Fastighetsförvaltning Fastighetsservice VA 1. Biogas- och biogödselanläggningens drift utförs på uppdrag av kommunfullmäktige 2. Falköpings flygplats ägs av kommunen och samordning sker genom tekniska nämnden med driftentreprenör 3. Renhållningsarbetet utförs av Kommunförbundet Avfallshantering Östra Skaraborg (AÖS), som är ett samarbete mellan kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro och Töreboda VA-verksamheten lyder under Tekniska nämnden och leds av Samhällsbyggnadschefen och VA-chefen. Förvaltningens ledningsgrupp samlas två gånger per månad. Samverkansmöte hålls en gång per månad. Förvaltningen tar fram förslag till verksamhetsplan efter anvisningar från kommunstyrelsen och nämnden och verkställer i enlighet med kommunfullmäktiges beslut. 5 (11)

6 Lagrum som styr verksamheten För samtliga avdelningar gäller: Kommunallagen, Lagen om offentlig upphandling, Miljöbalken, Arbetsmiljölagen, Lag om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap, Falköpings kommuns författningssamlingar och policydokument. VA-avdelning: Lagen om allmänna vattentjänster, Dricksvattendirektivet, Livsmedelslagen och -förordningen, Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten samt om åtgärder mot sabotage, Socialstyrelsens Allmänna råd om försiktighetsmått för dricksvatten, Naturvårdsverkets föreskrifter om avloppsvatten (14 stycken), Naturvårdsverkets Allmänna råd om avloppsvatten (12 stycken), Lagen om offentlig upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster (LUF). Därutöver gäller följande för Falköpings VA-anläggningar: Miljöprövningsdelegationens tillstånd och Tillsynsmyndigheternas (Länsstyrelsen och miljöförvaltningens) anvisningar, samt kommunens Allmänna Bestämmelser för användande av Falköpings kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning (ABVA) och kommunens taxa. 6 (11)

7 Måluppfyllelse Nämnden väljer att inte omformulera de övergripande målen utan presenterar aktiviteter som genomförs för att bidra till uppfyllelse av de övergripande målen. 3 Kvalitén inom verksamheten ska öka Indikatorer som mäter nämndens delmål Verksamhet Indikator Trend Utfall VA: 1. Procent av ledningsnät som renoveras per år; genomsnittlig procentsats av dricks-, spill- och dagvattennät. År 2010 förnyades 0,85% av VA-ledningsnätet halvår 0,93% 2. Svinn av dricksvatten (%) 12% 3. Volym av bräddat (otillräckligt renat) avloppsvatten från Hulesjöns reningsverk (m³ och % av flödet) 8737m³ 0,24% 2013 helår Uppföljning av nämndens delmål Årlig uppföljning i samband med verksamhetsberättelse. Åtgärder som nämnden gör i syfte att nå delmålet Tekniska nämnden har tagit del av redovisningen av förnyelsebehov hos vatten- och avloppsledningsnätet och beslutat att behålla målet att förnyelsetakten ska vara en procent av ledningsnätet årligen, samt beslutat att begära investeringsbudget för att uppnå målet (Dnr TN 2012/00140, 344). En dagvattenpolicy har antagits av nämnden. Nämnden har beslutat om en inriktning för skydd av reservvattentäkter samt att söka utöka samarbetet kring vattenförsörjning med Skara och Skövde kommuner (Dnr TN 2011/00248, 340). 7 (11)

8 Utveckling inom ansvarsområdet Omvärlds- regel- och lagförändringar VA-ledningsnätet och -anläggningar är i stort behov av förnyelse, samtidigt som det pågår utbyggnad av exploateringsområden kring Falköping. Kommunen saknar fullgoda reservvattentäkter, varför det behövs fler vattenskyddsområden inom kommunen och samarbete med närliggande kommuner. Livsmedelsverket ställer högre krav på säkerhet vid distribution av dricksvatten. Kommande klimatförändringar och ökad miljöhänsyn innebär att VAanläggningarnas kapacitet behöver ses över och och funktionen förbättras. Miljökontorets tillsyn av enskilda avlopp leder till större intresse för anslutning till kommunalt VA. Reningsverken i Stenstorp, Floby och Hulesjön har fått nya tillstånd enligt Miljöbalken och nya kontrollprogram. Alla anläggningar blir mer tekniskt avancerade och fortbildning i styr- och reglersystem och drift- och processteknik är nödvändig. Höjda krav på hygienisering av slam väntas komma. Ett antal mindre reningsverk planeras att avvecklas, och spillvatten ledas till större reningsverk. Naturvårdsverket meddelar att ett certifikatssystem för kväverening ska införas år Volymförändringar En ökad renoveringstakt av ledningsnät och VA-anläggningar innebär större kostnader för arbete, material m.m. och större personalbehov för att planera, leda och följa upp arbetet. Exploatering pågår vid Ulricehamnsrondellen och planeras vid Marjarp samt Vilhelmsro (B5). Ledningsnätet blir längre i och med att Kättilstorp har anslutits till Vättervatten och avloppsledningar planeras mellan Vartofta-Falköping och mellan Borgunda-Dala. Sanering av spillvattennäten i Vartofta, Kättilstorp, Åsarp, Slutarp och Kinnarp planeras för att på sikt kunna pumpa spillvatten från Vartofta, Kättilstorp och Åsarp till Falköping. På sikt kan reningsverken i Vartofta, Kättilstorp, Åsarp och Borgunda läggas ned. Verksamhets- och ambitionsförändringar Ökning av det planerade underhållet av vatten- och avloppsledningar, samt renovering av VA-anläggningar. Genomförande av vattenförsörjningsplan och handlingsplan för säker dricksvattenkvalitet. Effektivisering genom mer överföringsledningar för samordning av avloppsrening. Energioptimering. Se över behovet av grövre dagvattenledningar och -magasin för att klara ökade vattenmängder. 8 (11)

9 Verksamhetsutveckling med IT Digital övervakning av VA-anläggningar utökas. Statistik om ledningsnät samlas i databasen VABAS, och används för analyser av investeringsbehov och planering av verksamhet. Digitala kartor används av Park-Gatas personal vid arbeten på ledningsnätet. Fler anställda på VA- och Park- /Gatuavdelningarna får tillgång till och kan tolka information i övervakningssystemen. Projektering i 3D. Programmet DeDu används för felanmälan och underhållsplanering. Resursbehov drift och investeringar Det finns ett politiskt mål om 100 års renoveringstakt på ledningsnätet, vilket är bättre än den tidigare renoveringstakten. Samtidigt är den genomsnittliga livslängden på ledningar i Falköpings kommun år. Drift VA-taxan föreslås höjas med cirka 3% till andra kvartalet 2013 och därefter ligga still under Det kan behövas en större höjning till år Generellt sett behövs det 5% årlig höjning av VA-taxan de närmaste åren, en höjningstakt som på sikt bör sjunka. Konsekvenser År 2013 År 2014 År 2015 År 2016 VA-taxan behöver höjas årligen för att uppnå 100 års renoveringstakt på ledningsnätet och år på övriga anläggningar. 3% Ingen höjning ~ 10% 5-10% 9 (11)

10 Investeringar - Fastigheter och anläggningar Utöver ledningsnätet (vatten-, spillvatten- och dagvattenledningar) beräknas VA-kollektivets anläggningar ha ett återanskaffningsvärde på 272 Mkr. Det är vattentorn, avloppsreningsverk, pumpstationer, tryckstegringsstationer och reservvattenverk. För ledningsnätet är investeringsbehovet cirka 25 Mkr per år för att uppnå 100 års renoveringstakt. För övriga anläggningar är investeringsbehovet cirka 5 Mkr per år. Av nedanstående tabell framgår hur investeringsanslaget planeras användas. Markeringen X innebär att kostnadsberäkningar ännu saknas. Investeringsplan Ledningsnät, 100 års renoveringstakt Åtgärder för att minska ovidkommande vatten planeras framförallt i Vartofta och Stenstorp. Inkl. relining (3,6 Mkr). Spillvattenledning Vartofta-Falköping Spillvattenledning Borgunda-Dala Slamlager (fack och tak) och X X hygienisering Investeringsbehov reningsverk, övriga åtgärder Vattenförsörjningsplan, renovering X vattenreservoarer. Fortsättning från 2012 Studiebesökslokal o personalutrymmen vid Fkg:s reningsverk, fortsättning från 2012 Summa Driftskonsekvenserna av en investering på 30 Mkr blir första året 1875 tkr (om man räknar med i genomsnitt 40 års avskrivningstid och 3,75% internränta). 10 (11)

11 Personalplan Tabell Personalplan Personalplan Antal årsarbetare / ansvarsområde År 2013 År 2014 År 2015 År 2016 År 2017 VA-avdelning: Drifttekniker 11,5 11,5 11,5 11,5 11,5 Ingenjörer Handläggare Tabell Pensionsavgångar Pensionsavgångar Yrkesgrupper / ansvarsområde År 2013 År 2014 År 2015 År 2016 År 2017 VA-avdelning: Drifttekniker Ingenjörer Handläggare (11)

Tekniska nämnden, VA 2013

Tekniska nämnden, VA 2013 Tekniska nämnden, VA 2013 Ordförande: Dan Gabrielsson Förvaltningschef: Patrick Nohlgren Verksamhet Dricksvattenförsörjning, spillvatten- och dagvattenhantering för abonnenter anslutna till VA-kollektivet

Läs mer

Verksamhetsplan 2013-2015 Tekniska nämnden, biogas

Verksamhetsplan 2013-2015 Tekniska nämnden, biogas Biogasanläggningen i Falköping Verksamhetsplan -2015 Tekniska nämnden, biogas Tekniska nämnden, november 2012 Verksamhetsplan, biogas - 2015 Nämndens ordförande Förvaltningschef Dan Gabrielsson 0515 142

Läs mer

Tekniska nämnden, VA. Nettokostnader 1931-649 -1 291 Budget 500 500. Verksamhet. Ekonomi. Bokslut Bokslut Bokslut

Tekniska nämnden, VA. Nettokostnader 1931-649 -1 291 Budget 500 500. Verksamhet. Ekonomi. Bokslut Bokslut Bokslut Tekniska nämnden, VA Ordförande: Dan Gabrielsson Förvaltningschef: Patrick Nohlgren Exempel på dokumentation av VA-ledningar. Verksamhet Dricksvattenförsörjning, spillvatten- och dagvattenhantering för

Läs mer

Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB

Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB Sida 1 (7) Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB Förutsättningar inför 2017 Årsprognosen för år 2016 visar på ett underskott för VA-verksamheten om 2,7 mnkr,

Läs mer

PROJEKT. Miljötillsyn vid kommunala avloppsreningsverk

PROJEKT. Miljötillsyn vid kommunala avloppsreningsverk PROJEKT Miljötillsyn vid kommunala avloppsreningsverk 2016-09-14 ADRESS Hertig Johans torg 2 541 83 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

Verksamhetsplan Tekniska nämnden, skattefinansierad verksamhet. En av Park-Gatas lekplatser

Verksamhetsplan Tekniska nämnden, skattefinansierad verksamhet. En av Park-Gatas lekplatser En av Park-Gatas lekplatser Verksamhetsplan 2017-2019 Tekniska nämnden, skattefinansierad verksamhet Nämndens ordförande Förvaltningschef Dan Gabrielsson 0515 142 80 dan.gabrielsson@falkoping.se Patrick

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-05-22 219 Taxa för vatten- och avloppstjänster 2019 KS/2018:302 1.2.1 Beslut förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att taxan

Läs mer

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion VA-taxa utanför verksamhetsområde 2019 Populärversion Vilkor och avgifter utanför verksamhetsområde Kommunen ska enligt vattentjänstlagen förse de invånare som bor inom det så kallade verksamhetsområdet

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Vatten Vattenreningsverk finns i Bockara, Fredriksberg (Oskarshamn), Fårbo och Kristdala.

Vatten Vattenreningsverk finns i Bockara, Fredriksberg (Oskarshamn), Fårbo och Kristdala. VA-redovisning 2010 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE VA-VERKSAMHETEN 2010-12-31 Tekniska kontoret ansvarar för det dricksvatten som produceras och levereras till abonnenterna och för rening av det förbrukade avloppsvattnet

Läs mer

Bilaga till skrivelse 2013-02-12. Särredovisning. Vatten och avlopp

Bilaga till skrivelse 2013-02-12. Särredovisning. Vatten och avlopp Bilaga till skrivelse 2013-02-12 Särredovisning Vatten och avlopp 2012 Förvaltningsberättelse Uppdrag Vatten och avloppsverksamheten ska tillgodose efterfrågade vatten- och avloppstjänster av god kvalitet.

Läs mer

Redovisning av VA-verksamhet. Verksamhetsåret 2018

Redovisning av VA-verksamhet. Verksamhetsåret 2018 Grästorps kommun Redovisning av VA-verksamhet Verksamhetsåret 2018 Innehåll: Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning.. 5 Balansräkning 5 Noter 6 Redovisningsprinciper 7 1(7) FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Inledning

Läs mer

Redovisning av VA-verksamhet. Verksamhetsåret 2016

Redovisning av VA-verksamhet. Verksamhetsåret 2016 Grästorps kommun Redovisning av VA-verksamhet Verksamhetsåret 2016 Innehåll: Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning.. 5 Balansräkning 5 Noter 6 Redovisningsprinciper 7 1(7) FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Inledning

Läs mer

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt.

VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. VA som i Vatten och Avlopp. Bekvämt, helt enkelt. I den här broschyren vill vi ge dig sakliga besked om vad det innebär när Mälarenergi har ansvaret för vatten och avlopp hos dig. Vår syn på Vatten och

Läs mer

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta Välkomna Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta 2013 07 04 Agenda Välkomna Presentation Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar Borgholm Energi informerar Frågestund Kaffe och bulle / Mingel

Läs mer

Flerårsplan gällande VA-avdelningens investeringsbudget, år 2010-2019

Flerårsplan gällande VA-avdelningens investeringsbudget, år 2010-2019 Sida 1 (13) Tjänsteutlåtande till tekniska nämnden Flerårsplan gällande VA-avdelningens investeringsbudget, år 2010-2019 Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar 1. att föreslå Kommunfullmäktige att

Läs mer

VA-taxa Populärversion

VA-taxa Populärversion VA-taxa 2019 Populärversion Ordlista VA-taxa är hur man tar betalt för VA-tjänsterna, alltså taxekonstruktionen. Fastighet är ett mark- eller vattenområde som är fast egendom med tillhörande fastighetstillbehör

Läs mer

Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA, Åkers styckebruk, återremitterat ärende

Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA, Åkers styckebruk, återremitterat ärende PROTOKOLLSUTDRAG Teknik- och servicenämnden Sammanträdesdatum 2018-01-30 1/2 TSN 5 Dnr TSN/2017:394-303 Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA, Åkers styckebruk, återremitterat ärende Beslut Teknik-

Läs mer

Årsredovisning 2011 VA-verksamheten

Årsredovisning 2011 VA-verksamheten Årsredovisning 211 VA-verksamheten Rev 12316 Innehållsförteckning VA-verksamheten 3 Bakgrund 3 VA-verksamheten i Kinda 3 Mål och måluppfyllelsen 3 Årets verksamhet 3 Drift och underhåll 4 Investeringar

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Detta dokument är en vatten- och avloppsstrategi för Sotenäs kommun.

Detta dokument är en vatten- och avloppsstrategi för Sotenäs kommun. VA-strategi för Kommunfullmäktige 2017-02-16 9 Dnr KA 2016/1089 Sid 1/6 VA-strategi för Inledning Detta dokument är en vatten- och avloppsstrategi för. VA-strategin har tagits fram med utgångspunkt i den

Läs mer

PROJEKT. Teamövergripande projekt om avloppsvattenrening 2015-12-02

PROJEKT. Teamövergripande projekt om avloppsvattenrening 2015-12-02 PROJEKT Teamövergripande projekt om avloppsvattenrening 2015-12-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp Budget 2016 med plan 2017-2018 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Vatten och avlopp... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 5 1.4 Förslag till budget 2016... 6 1.5 Utmaningar

Läs mer

Kostnader och intäkter för produktion och distribution av vatten samt behandling av avloppsvatten för kommuner och kommunala bolag

Kostnader och intäkter för produktion och distribution av vatten samt behandling av avloppsvatten för kommuner och kommunala bolag Kostnader och intäkter för produktion och distribution av vatten samt behandling av avloppsvatten för kommuner och kommunala bolag fördelade per vattendistrikt Producent Producer Förfrågningar Inquiries

Läs mer

Åtgärdsdokument Flen

Åtgärdsdokument Flen Åtgärdsdokument Flen Nummer Åtgärd Rubrik i huvuddokumentet Tidplan Ansvar Kommentar 1 Utreda om hur tidplan för detaljplan och verksamhetsområdebeslut samordnas för att få en effektiv genomförandeprocess,

Läs mer

VA-policy för Bengtsfors kommun

VA-policy för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011.726 340 155/15 1(6) VA-policy för Bengtsfors kommun s:\va-plan bengtsfors\steg 3, va-policy\va-policy

Läs mer

YTTRANDE. Ert diarienummer: KS 2016/ Näringsdepartementets betänkande En trygg dricksvattenförsörjning,

YTTRANDE. Ert diarienummer: KS 2016/ Näringsdepartementets betänkande En trygg dricksvattenförsörjning, HANDLÄGGARE: Tony Grantz, VA-ingenjör TELEFON 0522-63 88 40 tony.grantz@vastvatten.se Kommunledningskontoret kommun 451 81 UDDEVALLA Ert diarienummer: KS 2016/00310 Näringsdepartementets betänkande En

Läs mer

Bilaga 5. Ekonomisk konsekvensanalys

Bilaga 5. Ekonomisk konsekvensanalys BILAGA 5 1(7) Antagen av Kommunfullmäktige 2/17 Bilaga 5 Ekonomisk konsekvensanalys s:\va-plan bengtsfors\steg 4, va-plan\bilaga 5 ekonomisk konsekvensanalys antagen.docx 2 1 Ekonomisk konsekvensanalys

Läs mer

Förstudie: förnyelse. Krokoms kommun. Johan Lidström. Januari 2013

Förstudie: förnyelse. Krokoms kommun. Johan Lidström. Januari 2013 Förstudie: Vatten- och avloppsledningsnätets kvalitet och förnyelse Krokoms kommun Johan Lidström Januari 2013 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Uppdrag och syfte... 1 1.3.

Läs mer

T e k ni k fö r va l t n i n ge n, Re g i o n Go tl a n d, m ars 20 1 6

T e k ni k fö r va l t n i n ge n, Re g i o n Go tl a n d, m ars 20 1 6 Vatten- och avloppsverksamheten i Region Gotland 2015 O m sl a gs bi l d : I n t a gsl e d ni n g vi d H er r vi ks av s al t ni n g sv e rk T e k ni k fö r va l t n i n ge n, Re g i o n Go tl a n d, m

Läs mer

VA-chefsträff 2015-04-28 Bjärsjölagård

VA-chefsträff 2015-04-28 Bjärsjölagård VA-chefsträff 2015-04-28 Bjärsjölagård =? Höör: 15 500 Hörby: 14 900 Hörby Höör Sysselsatt personal 11,3 11,9 Kostnad personal och administration 6 545 000 kr 6 902 000 kr Reningsverk 6 4 Vattenverk 6

Läs mer

Taxa för vatten och avlopp 2019

Taxa för vatten och avlopp 2019 Utlåtande Rotel V (Dnr KS 2018/935) Taxa för vatten och avlopp 2019 Hemställan från Stockholm Vatten AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Taxa för vatten och avlopp 2019,

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

Brukningstaxa för Uppsala kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning

Brukningstaxa för Uppsala kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning Brukningstaxa för Uppsala kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning Begreppsförklaringar För fullständiga definitioner hänvisas till tekniska nomenklaturcentralens handbok Plan- och byggtermer 1994

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

Var rädd om vårt vatten! Kostnadsfri rådgivning för dig med eget avlopp

Var rädd om vårt vatten! Kostnadsfri rådgivning för dig med eget avlopp Var rädd om vårt vatten! Kostnadsfri rådgivning för dig med eget avlopp Miljösamverkan östra Skaraborg Vänern Mariestad Töreboda Lidköping Götene Karlsborg Skara Tibro Skövde Falköping Tidaholm Hjo Vättern

Läs mer

VERKSAMHETSSTRATEGI FÖR HÄSSLEHOLMS VATTEN AB

VERKSAMHETSSTRATEGI FÖR HÄSSLEHOLMS VATTEN AB VERKSAMHETSSTRATEGI FÖR HÄSSLEHOLMS VATTEN AB 2018-2022 1 (7) Verksamhetens uppdrag Hässleholms Vatten är ett kommunalt bolag som ansvarar för att producera och distribuera dricksvatten, transportera och

Läs mer

Att ansluta till kommunalt VA. Skövde VA, sektor service

Att ansluta till kommunalt VA. Skövde VA, sektor service Att ansluta till kommunalt VA Skövde VA, sektor service Kommunalt vatten och avlopp Funderar du på vad kommunalt vatten och avlopp är? Varför du måste ansluta din fastighet när du bygger ett nytt hus innanför

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

VA-strategi. Förslaget är nu ute på remiss hos Färgelanda Vatten AB, Dalslands miljökontor och de politiska partierna i Färgelanda kommun.

VA-strategi. Förslaget är nu ute på remiss hos Färgelanda Vatten AB, Dalslands miljökontor och de politiska partierna i Färgelanda kommun. VA-strategi Inledning Detta dokument är en strategi för försörjning av vatten och avlopp i Färgelanda kommun. Dokumentet kallas VA-strategi och här anges hur man i Färgelanda kommun ska agera för att på

Läs mer

Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy

Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy 2016-03-08 1 (5) Stadsmiljö- och tekniska nämnden Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy Beslutsunderlag Förslag till Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy den 29:e april 2016. Stadsmiljö- och

Läs mer

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013 Information om vatten & avlopp i Åmot 19 december 2013 Tillbakablick bildandet av Gästrike Vatten och Ockelbo Vatten samt uppdrag Utredning av förutsättningar för utbyggnad av kommunalt avloppsnät och

Läs mer

Gästrike Vatten kulturen och samverkan med kommunerna. Lena Blad, Gästrike Vatten

Gästrike Vatten kulturen och samverkan med kommunerna. Lena Blad, Gästrike Vatten Gästrike Vatten kulturen och samverkan med kommunerna Lena Blad, Gästrike Vatten Chef Teknik & Utveckling Bildades 1 maj 2008 VA samverkan över kommungränserna Erfarenhet och kompetens för fyra kommuner

Läs mer

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Upprättad i 2017 Dnr 2017-00175. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-28, 107 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Syfte och beslutsförslag 2 Riktlinjer

Läs mer

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Informationsmöte 2019-04-22 Vad är projektet? Varför kommunalt VA? Vad är ett Verksamhetsområde? Vad är projektets status? Vad ska du

Läs mer

Välkommen till Roslagsvatten

Välkommen till Roslagsvatten Välkommen till Roslagsvatten r o s l a g s vat t e n å r s red o v i s ning 2 0 0 7 Knivsta Vallentuna Österåker Täby Danderyd Vaxholm Ekerö Roslagsvatten AB är ett VA-bolag som ansvarar för den kommunala

Läs mer

Periodens händelser. Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året:

Periodens händelser. Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året: Januari april 2018 Periodens händelser Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året: Från 1 januari 2018 är organisationen inom Mittskåne Vatten förändrad.

Läs mer

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: VATTEN OCH AVLOPP

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på:  VATTEN OCH AVLOPP KS 2015/0385 Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: www.kalmar.se/vaplan VATTEN OCH AVLOPP Tematiskt tillägg till översiktsplanen Antagen

Läs mer

Remiss på Förslag på åtgärdsprogram för Västerhavets vattendistrikt för perioden

Remiss på Förslag på åtgärdsprogram för Västerhavets vattendistrikt för perioden Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalanda län Remiss på Förslag på åtgärdsprogram för Västerhavets vattendistrikt för perioden 2015-2021 Bakgrund VIVAB har tillfrågats om synpunkter

Läs mer

VA-sektorn arbetar systematiskt med energieffektivisering genom att kartlägga energianvändningen och göra energieffektiviseringsåtgärder.

VA-sektorn arbetar systematiskt med energieffektivisering genom att kartlägga energianvändningen och göra energieffektiviseringsåtgärder. 9 Vatten och avlopp Tillgång till friskt dricksvatten och rening av avlopp är grundläggande funktioner i samhället. I Dalarna finns tillgång till grundvatten och ytvatten av god kvalitet och kvantitet.

Läs mer

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE OCH UTE Nu gäller nya riktlinjer för hur Karlstadsborna ska hantera sitt dagvatten. Riktlinjerna

Läs mer

Va-planeringens roll i samhället

Va-planeringens roll i samhället Va-planeringens roll i samhället Vattendirektivet Miljökvalitetsnormer. Vattentjänstlagen kommunens ansvar enligt 6 Va-plan PBL Översiktsplanering Detaljplaner Miljöbalken Avloppsreningsverk Enskilda avlopp

Läs mer

Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige. Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten

Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige. Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten Vi tittar på Kan vi leverera hälsomässigt säkert vatten idag och i framtiden? Status,

Läs mer

Taxa för Vatten och Avlopp 2018, anläggningstaxa

Taxa för Vatten och Avlopp 2018, anläggningstaxa Bilaga 1:1 Teknik- och servicenämnden Taxa för Vatten och Avlopp 218, anläggningstaxa Förslag till beslut Teknik- och servicenämnden beslutar att 1. Godkänna Prisbilaga till anläggningstaxa 218, att ersätta

Läs mer

Förnyelsebehov hos vatten- och avloppsledningsnät i Falköpings kommun

Förnyelsebehov hos vatten- och avloppsledningsnät i Falköpings kommun Tjänsteutlåtande till Tekniska nämnden Förnyelsebehov hos vatten- och avloppsledningsnät i Falköpings kommun Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar 1. att godkänna redovisningen av förnyelsebehov

Läs mer

10 Vatten och avlopp (VA)

10 Vatten och avlopp (VA) 10 Vatten och avlopp (VA) De miljömål som är viktigast för sektorns verksamhet är Giftfri miljö, Ingen övergödning, Levande sjöar och vattendrag, Grundvatten av god kvalitet och God bebyggd miljö. Tillgång

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp

Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp Behovsanalys för verksamhetsområde Vatten och avlopp Styrprocessen 2017 2016-03-15 Tyresö kommun / 2 (7) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde VA... 3 1.1 Slutsatser - Samlad bedömning

Läs mer

EY Building a better working world. Mölndals Stad. Uppföljande granskning av VA-underhåll

EY Building a better working world. Mölndals Stad. Uppföljande granskning av VA-underhåll Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna September 2013 Mölndals Stad Uppföljande granskning av VA-underhåll EY Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Inledning 3 2.1. Bakgrund 3 2.2. Syfte och

Läs mer

Organisationsformer inom VA-branschen 2013-02-12. Exempel 4. Solna Vatten AB. André Meyer

Organisationsformer inom VA-branschen 2013-02-12. Exempel 4. Solna Vatten AB. André Meyer Organisationsformer inom VA-branschen 2013-02-12 Exempel 4 Solna Vatten AB André Meyer Solna stad 70 000 invånare (Sveriges 29:e största kommun) 63 000 arbetsplatser, ca 55 000 personer pendlar in till

Läs mer

Göteborgsregionens regionala vattenförsörjningsplan

Göteborgsregionens regionala vattenförsörjningsplan Göteborgsregionens regionala vattenförsörjningsplan 160511 Vattenstämman Lena Blom, Göteborg stad Kretslopp och vatten DRICKS Chalmers Vattenförsörjningsplan för Göteborgsregionen Göteborgsregionens kommunalförbund

Läs mer

Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun.

Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun. Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun. Del 1. Grundläggande fakta om va- verksamheten. Upprättad februari 2011 Älvsbyns Energi AB Innehåll

Läs mer

Rapport - Investeringsplan. Föreslagen prioriteringsordning

Rapport - Investeringsplan. Föreslagen prioriteringsordning Rapport - Investeringsplan Föreslagen prioriteringsordning Innehåll 1 Bakgrund...2 2 Varför en investeringsplan?...2 2.1 Workshop 1 - Översiktsbilder...2 2.1.1 Översiktsbilder - resultat...2 2.2 Workshop

Läs mer

Benchmarking VA-verksamhet 2007

Benchmarking VA-verksamhet 2007 Benchmarking VA-verksamhet 7 Lysekil Munkedal Sotenäs Strömstad Tanum 8-- Inledning Riksdagen har antagit en ny lag om allmänna vattentjänster som gäller från januari 7. Lagstiftningen ställer bland annat

Läs mer

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB

NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB NSVA - Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB Kommunalt VA-bolag Bildades 2009 Sex ägarkommuner 230 000 invånare 160 medarbetare Därför bildades NSVA Säkrar VA-kompetens i regionen Optimal utveckling av

Läs mer

Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse och kommunfullmäktige

Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse och kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-05-22 Tekniska nämnden Dnr Ten 2014/337 Mål och budget 2015- samhällsuppdraget Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 20 ANTAGEN I VA-POLICY 2013 KARLSTADS KOMMUN

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 20 ANTAGEN I VA-POLICY 2013 KARLSTADS KOMMUN ANTAGEN I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 20 VA-POLICY 2013 1 KARLSTADS KOMMUN ORDLISTA Allmän VA-anläggning är en VA-anläggning som kommunen har rättsligt bestämmande över och som har anordnats för att uppfylla

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-11-14 165 KS 407/18 Nytt reglemente för tekniska nämnden Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunfullmäktige

Läs mer

Vristulven. Kommunalt vatten och avlopp

Vristulven. Kommunalt vatten och avlopp Vristulven Kommunalt vatten och avlopp Mötesordningen Introduktion Annika Holmén Information Jenny Järnmark och Katarina Carlsten MÖS Miljösamverkan Östra Skaraborg Alexander Spak Frågor Paus med fika

Läs mer

Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som är Kommunal författningssamling (KFS) 13:2.

Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som är Kommunal författningssamling (KFS) 13:2. 2013-09-03 Rev 2013-10-15 Mats Falås VA- och renhållningschef 08 560 39 336 Mats.falas@ekero.se PM VA-taxa 2014 (KFS 13:2) Dnr KS13/228-346 Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som

Läs mer

Taxa för vatten och avlopp 2019

Taxa för vatten och avlopp 2019 Utlåtande Rotel IX (Dnr KS 2018/935) Taxa för vatten och avlopp 2019 Hemställan från Stockholm Vatten AB Återremiss från kommunfullmäktige den 1 oktober 2018 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen. Tjänsteutlåtande 2018-09-12 Kaspar Fritz Miljö- och hälsoskyddschef 08-124 57 100 Miljönämnden Verksamhetsredovisning augusti 2018 Dnr MOV.2018.405 Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen

Läs mer

Sven-Inge Eriksson (KD) 1:e vice ordförande Björn Nilsson (S) Ledamot Sven Olsson (C) Tjänstgörande ersättare

Sven-Inge Eriksson (KD) 1:e vice ordförande Björn Nilsson (S) Ledamot Sven Olsson (C) Tjänstgörande ersättare Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset Mariestad, lokal Hemön, 11 april 2017, kl. 11.00 11.55 Beslutande Suzanne Michaelsen Gunnarsson (S) Ordförande Sven-Inge Eriksson (KD) 1:e vice ordförande

Läs mer

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juni 2017 VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2017-10-03, 171 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter

Läs mer

FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN

FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN FORSKNINGS OCH INNOVATIONSAGENDA FÖR VATTENSEKTORN VISION Svensk forskning, innovation och samverkan mellan vattensektorns aktörer ska skapa uthålliga och globalt konkurrenskraftiga vattentjänster, produkter

Läs mer

Förslag till höjning av VA-taxan 2017

Förslag till höjning av VA-taxan 2017 SIDAN: 1 (9) Förslag till höjning av VA-taxan 2017 FÖRSLAG TILL BESLUT att att att Österåkersvatten föreslår till kommunfullmäktige att besluta om höjning av anläggningstaxan med 10 % från och med 1 januari

Läs mer

TEKNIK OCH SERVICENÄMNDEN ÅRSREDOVISNING VATTEN OCH AVLOPPSFÖRSÖRJNINGEN

TEKNIK OCH SERVICENÄMNDEN ÅRSREDOVISNING VATTEN OCH AVLOPPSFÖRSÖRJNINGEN TEKNIK OCH SERVICENÄMNDEN ÅRSREDOVISNING VATTEN OCH AVLOPPSFÖRSÖRJNINGEN 2014 1(7) vatten och avloppsförsörjningen 2014 Inledning Enligt Lag om allmänna vattentjänster ska VA-verksamheten särredovisas

Läs mer

LJ äger fastigheten Landvetter Östergård 6:290, som är belägen inom verksamhetsområdet för Härryda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

LJ äger fastigheten Landvetter Östergård 6:290, som är belägen inom verksamhetsområdet för Härryda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. 31 Den omständigheten att endast en del av takvattnet och dränvatten direkt avleddes till kommunens dagvattennät har inte påverkat vaavgiftens storlek. LJ äger fastigheten Landvetter Östergård 6:290, som

Läs mer

REDOVISNING VA-VERKSAMHET 2017

REDOVISNING VA-VERKSAMHET 2017 REDOVISNING VA-VERKSAMHET 2017 1 2 Förvaltningsberättelse Inledning Den första januari 2007 trädde Lagen om allmänna vattentjänster i kraft (LAV 07). Lagen reglerar bland annat att den ekonomiska redovisningen

Läs mer

Budget 2019 med plan Vatten och avlopp

Budget 2019 med plan Vatten och avlopp Budget 2019 med plan 2020-2021 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun förvaltar och utvecklar anläggningar och byggnader så att önskad funktion vidmakthålls

Läs mer

REDOVISNING VA-VERKSAMHET 2013

REDOVISNING VA-VERKSAMHET 2013 REDOVISNING VA-VERKSAMHET 2013 1 Förvaltningsberättelse Den första januari 2007 trädde Lagen om allmänna vattentjänster i kraft (LAV 07). Lagen reglerar bland annat att den ekonomiska redovisningen ska

Läs mer

VA-verksamheten rutiner och uppföljning

VA-verksamheten rutiner och uppföljning Revisionsrapport* VA-verksamheten rutiner och uppföljning Motala kommun 2007-03-19 Gunnar Karlsson Öhrlings PricewaterhouseCoopers, Komrev *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Inledning...4

Läs mer

Budget för Munkedal Vatten AB

Budget för Munkedal Vatten AB sida 1 23-11-08 Dnr: KS 23- KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Budget för Styrelsen för har 23-11-07 antagit förslag till driftbudget för 24 samt investeringsbudget 24, plan 25-26. Beslutet om driftsbudget

Läs mer

Ockelbo Välkommen! Lena Blad, tf VD Magnus Jonsson, ordförande Ockelbo Vatten AB

Ockelbo Välkommen! Lena Blad, tf VD Magnus Jonsson, ordförande Ockelbo Vatten AB Ockelbo 2016-12-08 Välkommen! Lena Blad, tf VD Magnus Jonsson, ordförande Ockelbo Vatten AB Informationsmöte 8 december 2016 Kort presentation av Gästrike Vatten Varför föreslås en höjning av brukningstaxan?

Läs mer

Verksamheten för vattentjänster Årsredovisning

Verksamheten för vattentjänster Årsredovisning Verksamheten för vattentjänster Årsredovisning 2010 harryda.se MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Innehållsförteckning Verksamhetsberättelse 3 Organisation 3 Verksamheten Uppdrag 3

Läs mer

VeVa Tynningö Prel. version

VeVa Tynningö Prel. version Prel. version Frida Pettersson, Erik Kärrman 1. - Syfte Målet med etta uppdrag var att ta fram beslutsunderlag som visar ekonomiska och miljömässiga konsekvenser vid introduktion av avloppslösningar på

Läs mer

Tekniska nämnden TEKNISKA NÄMNDEN BUDGET 2007

Tekniska nämnden TEKNISKA NÄMNDEN BUDGET 2007 TEKNISKA NÄMNDEN BUDGET 2007 Verksamhetsbeskrivning Tekniska nämnden ansvarar för planering och genomförande av byggnads- och anläggningsprojekt samt drift och underhållsarbeten avseende: Allmänna vägar,

Läs mer

Verksamhetsplan Nämnden för Samhällsskydd mellersta Skaraborg

Verksamhetsplan Nämnden för Samhällsskydd mellersta Skaraborg Verksamhetsplan 2018-2020 Nämnden för Samhällsskydd mellersta Skaraborg Nämnden för Samhällsskydd mellersta Skaraborg Verksamhetsplan 2018 2020 Nämndens ordförande Förvaltningschef Dan Hovskär 0707 390905

Läs mer

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Miljöbalken Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler och detaljerade bestämmelser om avloppsvattenrening.

Läs mer

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Antagen av Linköpings Kommunfullmäktige 2008-12-09 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om taxeföreskrifter samt taxa/prislista...3

Läs mer

Vatten Avlopp Kretslopp

Vatten Avlopp Kretslopp Hotet mot vår dricksvattenförsörjning - ur ett regionalt perspektiv 160310 vatten avlopp kretslopp Lena Blom, Göteborg stad Kretslopp och Vatten, DRICKS Chalmers Hot mot dricksvattnet Klimatförändringar

Läs mer

VA-ENHETEN, RIKTLINJER OCH STYRPRINCIPER 1(6)

VA-ENHETEN, RIKTLINJER OCH STYRPRINCIPER 1(6) VA-ENHETEN, RIKTLINJER OCH STYRPRINCIPER 1(6) INLEDNING Götene kommun införde från och med den 1 januari 1995 en balansräkningsmodell för tekniska kontorets VA-enhet (balansräkningsenhet). Införandet av

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun Revidering 2018. 17KS465. Antagandehandling Riktlinjer för exploateringsavtal Revidering 2018. Antagandehandling 17KS465 Övergripande

Läs mer

Åtgärdsdokument Katrineholm

Åtgärdsdokument Katrineholm Åtgärdsdokument Katrineholm Nummer Åtgärd Rubrik i huvuddokumentet Tidplan Ansvar Kommentar 1 Utreda om hur tidplan för detaljplan och verksamhetsområdebeslut samordnas för att få en effektiv genomförandeprocess,

Läs mer

Information om utbyggnaden

Information om utbyggnaden 2019-04-10 Information om utbyggnaden av Vidja Det här brevet får du som äger en fastighet i Vidja. Huddinge kommun och Stockholm Vatten och Avfall förbereder och planerar för utbyggnaden av gator och

Läs mer

Utbyggnad av allmänt VA i Kornhall och Gunnesby by

Utbyggnad av allmänt VA i Kornhall och Gunnesby by Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-13 Diarienummer 0433/13 Utveckling och projektavdelningen Christian Gustavsson Telefon 031-368 27 04 E-post: christian.gustavsson@kretsloppochvatten.goteborg.se Utbyggnad

Läs mer

Hantering av dagvattenfrågor. Ansvarsfördelning i den kommunala organisationen

Hantering av dagvattenfrågor. Ansvarsfördelning i den kommunala organisationen Hantering av dagvattenfrågor Ansvarsfördelning i den kommunala organisationen Innehåll 1 Inledning 5 2 Ansvarsfördelning 5 2.1 Byggnadsnämnden...5 2.1.1 Plan- och bygglovskontoret...5 2.2 Norrhälsinglands

Läs mer

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Hedgårdarna Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Samrådsversion 2015-12-18 1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Kommunfullmäktige 2015-xx-xx Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-xx-xx xxx Diarienummer KS 2013/181 och 2015/475M. BAKRUND Vatten- och

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING DAGVATTEN SKA INTE GÅ TILL RENINGSVERKET RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE OCH UTE Det finns riktlinjer för hur Karlstadsborna ska hantera sitt dagvatten. Riktlinjerna

Läs mer