Samordning av stadens omvärlds- och intressebevakning av EU-policy ----

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samordning av stadens omvärlds- och intressebevakning av EU-policy ----"

Transkript

1 Handling 2017 nr 68 Samordning av stadens omvärlds- och intressebevakning av EU-policy Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Yrkande från S, MP och V den 15 mars 2017 med förslag till beslut av kommunstyrelsen för egen del har bifallits. Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 4 oktober 2016 och yrkande från S, MP och V den 15 mars 2017 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Reviderade policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad antas i enlighet med bilaga 1 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande. Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: ---- Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) yrkade bifall till yrkande från S, MP och V den 15 mars Lars Hansson (SD) yrkade bifall till stadsledningskontorets förslag. Vid omröstning röstade Mariya Voyvodova (S), Daniel Bernmar (V), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S), Maria Rydén (M), Martin Wannholt, tjänstgörande ersättarna Jonas Attenius (S), Karin Pleijel (MP), Ann Catrine Fogelgren (L) och ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) för bifall till Ann-Sofie Hermanssons yrkande. Lars Hansson (SD) röstade för bifall till eget yrkande. Kommunstyrelsen beslutade med tolv röster mot en att bifalla ordföranden Ann-Sofie Hermanssons yrkande. Göteborg den 15 mars 2017 Göteborgs kommunstyrelse Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson 1(1)

2 Yrkande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende Yrkande om samordning av stadens omvärlds- och intressebevakning av EUpolicy Det uppdaterade upplägg för EU-arbetet som presenteras i tjänsteutlåtandet är i stora delar bra. Upplägget är tydligt och logiskt. Lösningarna för den praktiska administrationen verkar rimliga. Det är särskilt positivt att Göteborg i och med detta blir en föregångare i att hantera hela kedjan från lokal till europeisk nivå i flernivåstyret på samma sätt. Samtidigt finns det ett behov av att göra två justeringar. För att skapa ett starkare hela staden-perspektiv i EU-arbetet bör Advisory Board breddas något i förhållande till nuvarande sammansättning. Även fack- och stadsdelsförvaltningsperspektiven bör finnas representerade. Stadsdirektören bör därför ges i uppdrag att framöver komplettera nuvarande Advisory Board med 2-3 representanter för fack- och stadsdelsförvaltningarna. Det faktum att ansvaret för stadens Brysselfilial flyttats över till Stadshus AB innebär att den politiska styrningen av filialen nu i huvudsak sker genom Stadshus AB:s styrelse. Det är viktigt att styrelsen, utifrån ett konsekvent hela stadenperspektiv, skapar en aktiv och öppen arbetsmodell för denna styrning. Även fack- och stadsdelsnämndsperspektiven bör finnas med i arbetet. Det är särskilt viktigt att Stadshus AB och stadsledningskontoret utvecklar en konstruktiv samverkan i EU-frågorna. Förmågan att samarbeta effektivt kommer att bli avgörande för de övergripande effekterna av EU-arbetet. För att spegla den nya rollen bör det framgå att även Stadshus AB ska finnas med i framtagandet av den årliga stadenövergripande handlingsplanen för omvärlds- och intressebevakning. Förslag till beslut I kommunstyrelsen 1. Stadsdirektören får i uppdrag att tillsätta ett Advisory Board till Gothenburg European Office, som även ska inkludera 2-3 representanter från fack- och stadsdelsförvaltningarna, med syfte att säkerställa att omvärlds- och intressebevakningen sker utifrån stadens samlade behov.

3 2. Stadsledningskontoret, Stadshus AB och Gothenburg European Office, i samråd med dess Advisory Board, tar fram en årlig stadenövergripande handlingsplan för omvärlds- och intressebevakning. 3. Beslutspunkt 1 i tjänsteutlåtandet, som även ska tas i kommunfullmäktige, samt beslutspunkterna 3 och 4 i tjänsteutlåtandet bifalles.

4 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1324/16 Internationella avdelningen Kommunikation Staffan Lund Telefon E-post: Samordning av stadens omvärlds- och intressebevakning av EU-policy Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Reviderade policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad antas i enlighet med bilaga 1. I kommunstyrelsen 1. Stadsdirektören får i uppdrag att tillsätta ett Advisory Board till Gothenburg European Office med syfte att säkerställa att omvärlds- och intressebevakningen sker utifrån stadens samlade behov. 2. Stadsledningskontoret och Gothenburg European Office i samråd med dess Advisory Board tar fram en årlig stadenövergripande handlingsplan för omvärldsoch intressebevakning. 3. Gothenburg European Office ansvarar för omvärlds- och intressebevakningen gentemot EU:s institutioner i samråd med dess Advisory Board. 4. Stadsledningskontoret får i uppdrag att genomföra integrationen av arbetet med EU-policy i existerande ärendehantering och säkerställa samordning med arbetet mot nationell lagstiftning. Sammanfattning Arbetet med att förtydliga stadens EU-arbete har löpt parallellt med översynen av internationella avdelningens mandat, arbetssätt och gränsdragning inom uppdraget. Som ett led i denna process har kommunstyrelsen antagit en ny definition av vad som avses med EU-arbete i Göteborgs Stad. Definitionen beslutades av kommunfullmäktige som gav kommunstyrelsen i uppdrag att återkomma med förslag på hur den stadenövergripande samordningen av EU-arbetet ska organiseras, samt föreslå en struktur för arbetet som tydliggör förhållandet mellan stadens aktörer. Stadsledningskontoret bedömer inte att det är ändamålsenligt att samordningen av varje enskilt ärende faller på internationella avdelningen. För en effektivare hantering av EUärenden föreslås att områdesansvarig avdelning hanterar de EU-ärenden som faller inom deras verksamhetsområde. Gothenburg European Office (GEO) har fortsatt ansvar för omvärlds- och intressebevakning gentemot EU:s institutioner. Tillsammans med ett nytt Advisory Board tar GEO och Stadsledningskontoret fram en årlig handlingsplan över prioriterade frågor att bevaka utifrån Göteborgs intressen. 1(20)

5 Föreslagen omorganisering knyter arbetet med EU-policy närmare motsvarande frågor på nationell nivå samt underlättar bedömningen om en frågas relevans för staden. Rent konkret genomförs detta genom en integrering av arbetet med EU-policy i stadens ordinarie ärendehantering. Arbetsgången efterliknar hur staden arbetar med nationella remisser. Detta är ett väl inarbetat arbetssätt vilket underlättar för stadens aktörer att förhålla sig till varandra. I samband med utredningsarbetet med avseende på t ex Grants Office kan det bli aktuellt att revidera policy och riktlinjer ytterligare. Ekonomiska konsekvenser En ökad samordning av arbete med EU-frågor är en förutsättning för att stadens verksamheter och utvecklingsprojekt ska kunna ta del av EU:s finansieringsinstrument. Genomförandet av föreslagna beslut sker inom budgetram på stadsledningskontoret. Barn-, jämställdhets-, mångfalds- samt miljöperspektivet Stadens EU-arbete har i många sammanhang bäring på ovanstående perspektiv. EU stödjer utvecklingsinsatser genom stöd till enskilda regioner samt mer sektorsspecifika program. De aktuella perspektiven avspeglas i programmens inriktning samt att perspektiven finns med som beslutsgrundande kriterier för utbetalning av utvecklingsmedel. I stadens omvärlds- och intressebevakning på EU-nivå kan staden bevaka att dessa perspektiv lyfts fram som viktiga ståndpunkter från stadens sida i relevanta processer. Omvärldsperspektivet Både Stockholm och Malmö arbetar med att bevaka initiativ på EU-nivå och är representerade med egna kontor i Bryssel. EU-arbetets organisering skiljer sig något åt mellan städerna men gemensamt för både Stockholm och Malmö är att uppgiften att svara på EU:s samråd ligger på områdesansvarig förvaltning. Brysselrepresentationen tillsammans med central funktion bedömer vikten av de initiativ som ska besvaras. Stockholm och Malmö har därmed i större utsträckning än Göteborg anpassat arbetet med EU:s samråd utifrån dess sakinnehåll snarare än dess avsändare. Varken Stockholm eller Malmö har dock införlivat arbetet med EU:s samråd i den ordinarie ärendehanteringen utan arbetet bedrivs som i Göteborg mer informellt och personbundet. Göteborg skulle om påverkansarbetet gentemot EU började hanteras som nationella remisser bli den första kommunen i Sverige som 20 år efter medlemskapet i EU hanterar hela kedjan från lokal nivå till EU i flernivåstyret på samma sätt. Bilaga 1 Förslag till Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad Bilaga 2 Jämförelse mellan aktuell och reviderad skrivning kring intressebevakning i riktlinjer för internationellt samarbete. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(20)

6 Ärendet Kommunfullmäktige gav Kommunstyrelsen i uppdrag att återkomma med förslag på hur den stadenövergripande samordningen av stadens EU-arbete ska organiseras, samt föreslå en struktur för arbetet som tydliggör stadens aktörers förhållande till varandra. Föreslagen ska ges utifrån den nya definitionen av stadens EUarbete som innebär en revidering av policy och riktlinjer för internationellt samarbete. I samband med utredningsarbetet med avseende på t ex Grants Office kan det bli aktuellt att revidera policy och riktlinjer ytterligare. Bakgrund Sedan 2008 har Göteborgs Stad en kontinuerlig intressebevakning av EU-frågor genom ett bemannat kontor i Bryssel. Kontorets arbete sker i bred samverkan inom Göteborgs Stad, och med andra aktörer. Parallellt med etableringen av ett kontor i Bryssel inleddes ett mer aktivt arbete på Stadsledningskontorets internationella avdelning att arbeta med intressebevakning för att på hemmaplan förankra arbetet i Bryssel. Enligt stadens policy och riktlinjer för internationellt samarbete har stadsledningskontoret ett samordningsansvar för omvärlds- och intressebevakning av EU-frågor bildades det svenska aktiebolaget Gothenburg European Office AB för att legalt ansvara för den lokala filialen i Bryssel. I samband med effektiviseringen av stadens bolagsstruktur avvecklades GEO som eget bolag och kontoret i Bryssel bedrivs som filial till GSHAB från och med 1 december GEO är därmed en integrerad del av GSHABs styrelses ansvar. GEO har under åren etablerat specifika samarbetsavtal med Göteborgs hamn, Göteborg Energi, Business Region Göteborg, Chalmers, Lindholmen SP och Johanneberg SP. Dessa aktörer har bidragit finansiellt till driften av kontoret. I samband med utvidgningen av GEOs verksamhet skapades ett Advisory Board där de nya parterna finns representerade. SLK representeras av internationell chef. Arbetsformen var inledningsvis informell men idag ger gruppen inspel till GEOs verksamhetsplan samt diskuterar respektive organisations aktiviteter på plats i Bryssel. Internationella avdelningen roll i intressebevakning gentemot Bryssel har varit att samordna det bidrag som förvaltningar och bolag tillför arbetet med intressebevakning, samt att hitta synergier i det påverkansarbete av EU-frågor som ska riktas gentemot nationell nivå som Regeringskansliet eller SKL. Samtidigt som GEOs verksamhet har utvecklats har arbetet med intressebevakning av EU frågor på internationella avdelningen varierat i omfattning genom åren. Utifrån den här utvecklingen har det funnits ett behov av att tydliggöra internationella avdelningens uppdrag, roller, ansvar och arbetssätt. Stadsledningskontoret har mot bakgrund av detta genomfört två översyner av avdelningens verksamhet, en mer generell kopplad till Stadsledningskontorets grunduppdrag, och en mer specifikt kring arbetet med EU-frågor. Översynerna har visat på vikten av en förtydligad, och för staden gemensam, fastställd definition av vad som omfattas av stadens arbete kopplat till EU, samt förtydligande av internationella avdelningens mandat, arbetssätt och gränsdragning inom uppdraget. I ett yrkande från Kommunstyrelsen den 15 juni 2016 (Ärende 2.1.6) beslutades om en ny definition av stadens EU-arbete. Vidare påtalades behovet av att se över hur ansvaret av EU-arbetet ska fördelas. Gällande ansvarsfördelningen fördes i yrkandet ett resonemang kring eventuella fördelar med att fördela samordningsansvaret till områdesansvarig avdelning på stadsledningskontoret istället för att behålla det under Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(20)

7 internationella avdelningen. Det skulle kunna få EU-frågorna att i större utsträckning gå hand i hand med övrig policyutveckling. Kommunfullmäktige beslutade den 8 september enligt 11 Dnr 1377/15 att fastställa den av kommunstyrelsen beslutade definitionen av stadens EU-arbete, samt att ge Kommunstyrelsen i uppdrag att: 1. Revidera policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad i enlighet med den fastställda definitionen. 2. Utifrån policy och riktlinjer för internationellt samarbete återkomma med ett reviderat förslag om hur ansvaret för samordning av Göteborgs Stads EU-arbete ska fördelas. 3. Med utgångspunkt från sin föreslagna ansvarsfördelning presentera ett förslag till struktur för hur aktörer i staden som är involverade i EU-arbetet ska förhålla sig till varandra. 4. Utifrån policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad utreda förutsättningarna för att etablera ett "Grants Office" (kontor för extern finansiering) med ansvar för att samordna hela stadens finansiering. I det här tjänsteutlåtandet behandlar stadsledningskontoret de tre första uppdragen. Förslag lämnas på hur policy och riktlinjer för internationellt samarbete kan uppdateras och hur samordningsansvaret för omvärlds- och intressebevakning kan förändras. Vidare föreslås åtgärder som bidrar till förtydliga relationen mellan stadens olika aktörer i EU-arbetet. Dessa förslag är utformade så att de samtidigt implementerar den uppdaterade definitionen av stadens EU-arbete. Stadsledningskontoret återkommer i ett särskilt ärende till frågan om förutsättningarna för att etablera ett Grants Office (kontor för extern finansiering) med ansvar för att samordna externa finansiering. Definitionen av Göteborg Stads EU arbete Den av kommunfullmäktige fastslagna definitionen av stadens EU-arbete består av fyra sammanlänkade komponenter. a. En löpande integration av relevanta EU-aspekter i beslutsfattande och verksamheter i hela staden. b. Ett operativt påverkansarbete inom EU:s policyprocess på europeisk och nationell nivå (grönböcker, vitböcker, förordningar, direktiv, relaterad svensk lagstiftning etc) i frågor som är av betydelse för staden. c. En strategisk hantering av EU-relaterade frågor, genom omvärldsbevakning och generella påverkansinsatser, för att på längre sikt tillvarata stadens intressen d. Ett systematiskt arbete, koordinerat inom hela staden och med alla relevanta externa aktörer, för att optimera användningen av EU-finansiering i stadens verksamheter och utvecklingsprocesser. Utifrån den beslutade definitionen har ett förslag på uppdatering av riktlinjerna för internationellt samarbete i Göteborgs Stad tagits fram. Förändringsförslaget gäller avsnittet som rör omvärlds- och intressebevakning och återfinns i bilaga 1. Omvärldsbevakning och påverkansarbete av EU-frågor EU är en union av nationalstater och underordnade nivåer såsom regioner, landsting och kommuner utgör inga formella enheter av unionen. Trots detta har EU medlemskapet kommit att få en allt större betydelse för subnationella aktörer. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(20)

8 När europeisering studeras handlar det ofta om hur nationell politik påverkas av EU:s politik, det vill säga uppifrån och ner. Detta gäller framförallt stora politiska frågor som ekonomisk politik, utrikespolitik eller välfärdspolitik. Områden som är tydliga nationella angelägenheter. Andra områden såsom regional utveckling, kultur, stadsutveckling och miljö blir i allt större utsträckning föremål för samarbete mellan andra aktörer än nationalstaten och EU, en process där civilsamhället, företag samt regionala och loka nivåer medverkar. Inte minst har kommuner och regioner under det senaste decenniet fått en starkare ställning som viktiga aktörer vid beslut och genomförandet av EU:s lagstiftning. Uttrycket flernivåstyre används ofta för att beskriva de allt mer komplexa vertikala och horisontella beslutsprocesser som styr den politiska utvecklingen i EU. EU har med åren ökat sitt fokus på regioner och städer som viktiga aktörer för att skapa ett sammanhållet Europa och för att driva på mot en högre tillväxt- och innovationstakt i Europa. Sveriges Kommuner och Landsting har också visat att omkring 70 % av ärendena hos ett svensk kommunfullmäktige påverkas av EU-lagstiftning. Den lokala nivån har därmed många anledningar att följa EU:s politik för att förstå utvecklingen av den egna verksamheten. Det är anledningen till att det idag finns över 300 kontor i Bryssel som representerar lokal och regional nivå. Sveriges alla län och de tre största städerna är idag representerade med kontor i Bryssel för att bevaka och påverka olika processer hos EU:s institutioner. Syftet med den omvärldsbevakningen och påverkansarbete som Göteborgs Stad bedriver gentemot EU:s institutioner är att stödja beslutsprocesser och möjliggöra påverkan av olika policyfrågor som är av intresse för staden. Av den anledningen är det viktigt att staden i ett tidigt skede tar in information och arbetar med att påverka utformningen av olika lagstiftnings- och policyprocesser samt finansieringsmöjligheter till utvecklingsprojekt. Det är väsentligt att omvärldsbevakningsarbetet sker med kontinuitet utifrån ett långsiktigt perspektiv i samarbete mellan stadens olika enheter samt externa parter. Förankring och diskussion med berörda parter Mot bakgrund av den fastställda definitionen av stadens EU-arbete och uppdragen från Kommunfullmäktige hölls en workshop kring förutsättningar för stadens framtida arbete med omvärlds- och intressebevakning gentemot EU. På workshoppen deltog ledningsoch direktörsnivå från Stadsledningskontoret, Stadshus AB, Göteborgs Hamn, Business Region Göteborg och Göteborg Energi Den gemensamma bilden från deltagarna var att EU-frågorna behöver upp på ledningsnivå och att bättre strukturer behöver byggas kring arbetet med EU-frågor, dit hör frånvaron av integrering med ordinarie ärendehantering. Det ansågs också viktigt att omvärlds- och intressebevakning i större omfattning speglar den bredd av frågor som är viktiga för staden. Stadsledningskontorets förslag för hur samordning av Göteborgs Stads EU-arbete ska utvecklas. Stadens arbete med EU-relaterade frågeställningar har successivt ökat med åren och omfattar en stor bredd av frågor. Flera bolag och förvaltningar är idag aktiva i att bidra till omvärlds- och intressebevakning gentemot EU. Det är därför viktigt att hitta en långsiktigt hållbar struktur för samordningsansvaret av EU- arbetet i staden. Ett förtydligande i samordningen bidrar också till implementeringen av den uppdaterade EU-definitionens punkt b och c. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(20)

9 b. Ett operativt påverkansarbete inom EU:s policyprocess på europeisk och nationell nivå (grönböcker, vitböcker, förordningar, direktiv, relaterad svensk lagstiftning etc) i frågor som är av betydelse för staden. c. En strategisk hantering av EU-relaterade frågor, genom omvärldsbevakning och generella påverkansinsatser, för att på längre sikt tillvarata stadens intressen. Utifrån den bredd av sakområden som intressebevakningen i Bryssel idag omfattar bedöms det inte längre som ändamålsenligt att samordningen av varje enskilt ärende helt faller på internationella avdelningen. Stadsledningskontorets förslag innebär att områdesansvarig avdelning hanterar de EU-ärenden som faller inom deras verksamhetsområde. GEO har fortsatt ansvar för omvärlds- och intressebevakning gentemot EU:s institutioner. Förslaget innebär ett behov av kompetenshöjande insatser inom förvaltningen. För att säkerställa att GEO:s omvärlds- och intressebevakning speglar hela stadens intressen föreslår Stadsledningskontoret att stadsdirektören får i uppdrag att utse ett nytt Advisory Board till GEO. Vidare föreslås att Advisory Board tillsammans med Stadsledningskontoret och GEO tar fram årliga handlingsplaner för omvärlds- och intressebevakning. Stadsledningskontoret har i uppdrag att leda, samordna och följa upp stadens EU-arbete, samt en samordningsroll för Gothenburg European Office. Stadsledningskontorets förslag till struktur för hur aktörer i staden som är involverade i EU-arbetet ska förhålla sig till varandra. Arbetet med EU-frågor har traditionellt betraktats som något utöver ordinarie verksamhet. EU-arbetet har därmed ofta haft en informell och personberoende karaktär. För att skapa en tydligare arbetsgång och förtydliga olika aktörers förhållande till varandra i EU-arbetet föreslår Stadsledningskontoret att omvärlds- och intressebevakningen gentemot EU integreras med ordinarie ärendehantering. Förslagen säkerställer en samordning mot nationell lagstiftning samt bidrar till implementering av den uppdaterade EU-definitionens punkt a och b: a. En löpande integration av relevanta EU-aspekter i beslutsfattande och verksamheter i hela staden. b. Ett operativt påverkansarbete inom EU:s policyprocess på europeisk och nationell nivå (grönböcker, vitböcker, förordningar, direktiv, relaterad svensk lagstiftning etc) i frågor som är av betydelse för staden. Integrationen av arbetet med EU-policy i existerande ärendehantering För att löpande integrera EU-aspekter i beslutsfattande och verksamheter bör arbetet med EU-policy hanteras på motsvarande sätt som staden arbetar med nationella remisser. I Sverige är det bara myndigheter under regeringen (som regeringen har direktivrätt över) som har skyldighet att svara på remisser. För kommuner innebär en remiss från Regeringskansliet enbart en inbjudan att lämna synpunkter. Vi svarar på remisser för att regeringens och riksdagens ställningstagande ska bli så allsidigt som möjligt. Göteborgs Stads förhållande till samråd från EU-kommissionen skiljer sig därmed inte från nationella remisser, staden avgör själv om ett samråd ska besvaras. Det finns dock ett värde i att EU-kommissionens beslutsunderlag belyser generella perspektiv från städer och specifika behov från Göteborg eftersom de påverkar vår verksamhet och framtida möjligheter till extern finansiering. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(20)

10 Det finns tre sätt på vilka Göteborgs Stad agerar på initiativ från EU-kommissionen. 1) Europeiska kommissionens remissystem, även kallat öppna samråd, används i konsekvensanalyser inför utarbetandet av lagstiftningsförslag. GEO bevakar med utgångspunkt från den årliga handlingsplanen kontinuerligt vilka remissrundor som öppnas upp. 2) Regeringskansliet förbereder sina egna svar på förslag från EU-kommissionen genom att remittera dem till kommuner. Dessa behandlas idag av staden på samma sätt som remisser som gäller rent nationella frågor. 3) Staden kan på eget initiativ ta fram en ståndpunkt i en viktig fråga som varken remitterats till staden från Regeringskansliet eller behandlats av ett öppet samråd från EU-kommissionen. På samma sätt som staden får till sig remisser från Regeringskansliet kan GEO skicka aktuella samråd till Stadsledningskontorets förvaltningsbrevlåda. Den ordinarie ärendehanteringen säkerställer att de bereds inom rätt avdelning på Stadsledningskontoret eller remitteras för att besvaras direkt av den nämnd eller det bolag som handhar den berörda verksamheten. I enlighet med riktlinjerna för kommunstyrelsens remittering ankommer det på berörd nämnd eller styrelse att höra de verksamheter som berörs av frågan. Genom att integrera samråden i den ordinarie ärendeprocessen säkerställs en samordning med arbetet med nationell lagstiftning samt med ärenden som berör initiativ på EU-nivå men som kommer till staden som remiss från Regeringskansliet. Arbetet med generella påverkansinsatser Den beslutade definitionen av EU-arbetet är tydlig med att intressebevakning av EUfrågor både handlar om den formella policyprocessen samt ett arbeta med generella påverkansinsatser. Utgångspunkten är därmed densamma som intressebevakning mot nationell nivå, där hanteringen av remisser bara är en del av en större insats. Det finns ingen motsättning i att tydligt strukturera arbetet med EU:s formella policyprocess och planering av andra generella påverkansinsatser i en specifik fråga. Den föreslagna strukturen ska förtydliga aktörernas förhållande till varandra och koppla samman relaterade frågor på nationell och EU-nivå, och därmed underlätta andra insatser i en specifik fråga. Stadsledningskontoret Staffan Lund Planeringsledare Gunilla Bökmark Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(20)

11 Bilaga 1 Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad Policy för internationellt samarbete i Göteborgs Stad Policyn innebär att Göteborg är öppen för världen. Göteborg är en internationell stad och har alltid välkomnat människor och influenser utifrån. Det finns goda förutsättningar att utnyttja stadens historia och det arbete som pågår kontinuerligt för att utveckla stadens verksamheter. Internationellt samarbete är därför en integrerad del av stadens arbete och kommer den enskilde invånaren till del genom att det skapar ett mervärde för Göteborgs Stads invånare, näringsliv och civilsamhälle. Göteborgs Stad har tagit ställning för ett aktivt internationellt samarbete för att på bästa sätt tillvarata möjligheter och möta utmaningar. Samverkan mellan stad, akademi, näringsliv, och civilsamhälle ger goda möjligheter till ett framgångsrikt samarbete med omvärlden. Göteborg är ett centrum i en europeisk framtidsregion. Genom ett aktivt internationellt samarbete strävar staden efter att säkerställa sin position i ett regionaliserat Europa. Stadens arbete gentemot och inom EU är och skall vara en integrerad del i Göteborgs Stads verksamheter. Göteborgs Stad beaktar utvecklingen i omvärlden i det löpande arbetet inom alla dess verksamhetsområden. Sverige såväl som övriga världen påverkar de frågor som staden arbetar med. Det internationella samarbetet är en naturlig del av visionen om en bärkraftig stad med konkurrenskraft och hållbar utveckling. Göteborgs Stad är en betydelsefull aktör, främst på den europeiska arenan, som främjar Göteborgs intressen samt bidrar med goda erfarenheter och exempel. Samtliga verksamheter inom Göteborgs Stad, inklusive dess direkt och indirekt helägda aktiebolag ansvarar för att denna policy efterlevs. Kommunala bolag som inte är helägda, men där Göteborgs Stad har ett bestämmande eller betydande inflytande, stiftelser, ekonomiska föreningar och andra associationer där Göteborgs Stad utser fler än hälften av styrelseledamöterna, skall förhålla sig till denna policy så långt det är möjligt. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(20)

12 Riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad 1. Inledning Stadens internationella samarbete utgår från i budgeten uppsatta visioner och mål. Samarbetet grundar sig på och följer den svenska regeringens utrikespolitik, i vilken arbetet med att främja exempelvis de mänskliga rättigheterna, är en integrerad del. Internationaliseringens möjligheter och effekter på lokal och regional nivå gör internationellt samarbete nödvändigt för staden och dess enheter. Internationellt inriktat samarbete skall därmed ses som en del av de allmänna investeringarna inför framtiden. Stadens internationella samarbete skall utveckla och stärka den kommunala verksamheten och dess personal till förmån för medborgarna. Göteborgs Stad skall genom internationell samverkan öka kvalitén avseende resultat, kunskapsinhämtning och finansiering av utvecklingsåtgärder. Internationellt samarbete skall präglas av transparens och ömsesidig nytta. 2. Omfattning Riktlinjerna omfattar samtliga verksamheter inom Göteborgs Stad, inklusive dess direkt och indirekt helägda aktiebolag. Samtliga verksamheter och bolag enligt ovan benämns nedan var för sig och gemensamt Göteborgs Stad. Kommunala bolag som inte är helägda, men där Göteborgs Stad har ett bestämmande eller betydande inflytande, stiftelser, ekonomiska föreningar och andra associationer där Göteborgs Stad utser fler än hälften av styrelseledamöterna, skall förhålla sig till Göteborgs Stads riktlinjer för internationellt samarbete så långt det är möjligt. 3. Definitioner Med internationellt samarbete avses stadens samlade arbete med internationella organisationer och nätverk, vänorter och partnerstäder, projekt där finansieringen härrör från institutioner såsom EU, Sida och ICLD, internationella besök samt internationell omvärlds- och intressebevakning. Med Göteborgssamhället avses aktörer som bidrar till stadens utveckling (invånare, näringsliv, universitet, stadens egen organisation etc.). 4. Kommunikation Väl fungerande kommunikation är en förutsättning för ett samordnat internationellt arbete i Göteborgs Stad. I samband med uppdrag/aktiviteter, projekt och kontakter inom områden som omfattas av samordning skall stadsledningskontoret informeras för att säkerställa synergieffekter, ta fram beslutsunderlag för kommunstyrelsen samt skapa förutsättningar för att internt och externt kommunicera en helhetsbild av stadens internationella samarbete. Intern information om det internationella samarbetet anslås på stadens intranät. Goteborg.se är huvudkanalen för extern information. 5. Riktlinjerna 5.1 Syfte Riktlinjerna syftar till att skapa en gemensam plattform och referensram för stadens internationella samarbete. En gemensam plattform och referensram möjliggör ett enhetligt agerande i internationella sammanhang med avsikten att underlätta och förtydliga stadens agerande på den internationella arenan. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(20)

13 5.2 Ansvar - Kommunfullmäktige och kommunstyrelsen fattar beslut om policy samt riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad. - Kommunstyrelsen samordnar stadens internationella samarbete internt och externt. - Nämnder och styrelser har huvudansvaret för internationellt samarbete inom ramen för sitt verksamhetsområde förutom inom de av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen beslutade samordningsområdena. - Nämnder och styrelser ansvarar, där så är tillämpligt, för att ta fram anvisningar för internationellt samarbete inom ramen för sitt verksamhetsområde. - Stadsledningskontoret stödjer kommunstyrelsen i samordningen av stadens internationella samarbete. 5.3 Samordningsområden Samordning av det internationella samarbetet syftar till att Göteborgs Stad skall agera som en aktör utanför kommungränsen i internationella sammanhang. Genom samordning blir staden som organisation tydligare i kontakten med vår omvärld. Staden får en gemensam riktning och fokus som har en samlande effekt. På så vis förstärks också känslan av att vara en stad både internt och externt. Kommunstyrelsen samordnar stadens internationella samarbete inom fem huvudområden, dvs. städer, organisationer och nätverk, omvärlds- och intressebevakning, projekt samt besök. STÄDER Definition Med städer avses stadens samarbete med partnerstäder och vänorter. Med partnerstäder avses de städer som kommunstyrelsen har beslutat att sluta partnerstadsavtal med. Partnerstadssamarbeten är tematiskt indelade, tidsbegränsade och till ömsesidig nytta för de inblandade parterna. Med vänorter avses stadens samarbete med de nordiska städerna Aarhus, Bergen och Åbo (Turku). Syfte Göteborgs Stads samarbete med vänorter och partnerstäder syftar till att främja Göteborgs intressen, säkra en god omvärlds- och intressebevakning samt att få möjlighet till erfarenhetsutbyte och projektdeltagande. Ansvar - Kommunfullmäktige fattar beslut beträffande stadens vänorter samt eventuella nya vänortsförbindelser. - Kommunstyrelsen beslutar om nya partnerstadssamarbeten samt om ändringar av betydande karaktär i nuvarande samarbetsavtal. - Kommunstyrelsen samordnar stadens övergripande samarbete med vänorter och partnerstäder. - Nämnder och styrelser ansvarar, mot bakgrund av gällande avtal, för det löpande arbetet inom sina respektive verksamhetsområden i fråga om vänorter och partnerstäder. Nämnder och styrelser ansvarar därtill för att resurser avsätts i motsvarande mån för att möjliggöra sådant engagemang. - Nämnder och styrelser äger inte rätt att sluta avtal av vänorts- eller partnerstadskaraktär med andra städer eller stadsdelar. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(20)

14 - Nämnder och styrelser ansvarar för att arbetet med aktuella vänorter och partnerstäder bedrivs i enlighet med stadens resepolicy samt för att möjligheter till video-/webbkonferenser beaktas. - Stadsledningskontoret stödjer kommunstyrelsen i samordningen av stadens arbete med aktuella städer, bereder frågor kopplade till stadens vänorter och partnerstäder samt stödjer stadens förvaltningar/bolag som står för det löpande arbetet. - De förvaltningar/bolag som står för det löpande arbetet inom ramen för aktuella avtal skall kontinuerligt samverka med stadsledningskontoret i syfte att säkerställa en god samordning av stadens engagemang. Arbetssätt Ett formellt avtal mellan aktuella städer ligger till grund för samarbetet. Med vissa städer sluts även samförståndsavtal som avser att i tidsbegränsade perioder identifiera prioriterade samarbetsområden för stadens aktörer. För stadens relationer med städer skall positionspapper tas fram. Positionspappret tar upp syfte, bakgrund, aktiviteter/framtida inriktning, ansvarsfördelning, informationsspridning, ekonomiska förutsättningar samt utvärdering och översyn av stadens samarbete med aktuell stad. En handlingsplan skall tas fram i dialog med de aktörer som medverkar i samarbetet med städerna. Planen, som är ett komplement till positionspappret, omfattar en mer detaljerad beskrivning av mål, prioriteringar, aktiviteter, rutiner för återkoppling och politisk avstämning samt samarbeten för att synergier skall kunna hittas mellan de olika aktörernas kontakter med staden i fråga. Handlingsplanen kan även innehålla aktiviteter och samarbeten mellan aktörer såväl inom Göteborgs Stad som utanför stadens organisation (universitet, science parks, företag med flera). En samlad utvärdering och översyn av stadens relation till städerna skall göras enligt beslut av kommunstyrelsen. Eventuella förändringar i positionspappret skall baseras på utvärderingen och kommunstyrelsens slutsatser. Göteborgs Stad skall arbeta aktivt med kommunikation via de kanaler som finns tillgängliga (exempelvis hemsida, nyhetsbrev, osv.). Stadsledningskontoret ansvarar för att informera om vänorts- och partnerstadssamarbetet via goteborg.se samt stadens intranät. INTERNATIONELLA ORGANISATIONER OCH NÄTVERK Definition Med internationella organisationer och nätverk avses de organisationer/nätverk i vilka kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen fattat beslut om medlemskap. Med branschspecifika organisationer/nätverk avses de organisationer/nätverk där enskilda nämnder/styrelser, inom ramen för sitt verksamhetsområde, fattat beslut om medlemskap. Syfte Syftet med stadens medlemskap i internationella organisationer/nätverk är att inom ramen för organisationerna/nätverken, främja Göteborgs intressen, knyta kontakter med andra städer och regioner, säkra en god omvärlds- och intressebevakning samt att få möjlighet till erfarenhetsutbyte och projektdeltagande. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11(20)

15 Ansvar - Kommunfullmäktige och/eller kommunstyrelsen beslutar om medlemskap i internationella organisationer/nätverk av kommungemensamt intresse. - Kommunstyrelsen samordnar stadens övergripande samarbete med internationella organisationer/nätverk av kommungemensamt intresse. - Kommunstyrelsen beslutar om deklarationer, avsiktsförklaringar och liknande som föreslås antas inom ramen för aktuella organisationer/nätverk. - Nämnders och styrelsers medlemskap i branschspecifika internationella organisationer/nätverk omfattas inte av samordning. Aktuellt medlemskap skall utvärderas och prövas minst en gång per mandatperiod. - Nämnder och styrelser ansvarar för att resurser avsätts för att möjliggöra engagemang i de av kommunfullmäktige och/eller kommunstyrelsen beslutade medlemskapen i internationella organisationer/nätverk samt i eventuella branschspecifika internationella organisationer/nätverk. - Nämnder och styrelser ansvarar för att arbetet med aktuella internationella organisationer/nätverk bedrivs i enlighet med stadens resepolicy samt för att möjligheter till video-/webbkonferenser beaktas. - Stadsledningskontoret stödjer kommunstyrelsen i samordningen av de av kommunfullmäktige och/eller kommunstyrelsen beslutade medlemskapen i aktuella organisationer/nätverk samt bereder frågor kopplade till organisationerna. - Stadsledningskontoret samverkar med de förvaltningar/bolag som står för det löpande arbetet inom ramen för de av kommunfullmäktige och/eller kommunstyrelsen beslutade medlemskapen i aktuella organisationer/nätverk. I syfte att säkerställa en god samordning av stadens engagemang skall berörda förvaltningar/bolag löpande göra avstämningar med stadsledningskontorets internationella avdelning. Arbetssätt För Stadens relationer med internationella organisationer/nätverk skall ett positionspapper tas fram. Positionspappret tar upp syfte, bakgrund, aktiviteter/framtida inriktning, ansvarsfördelning, informationsspridning, ekonomiska förutsättningar samt utvärdering och översyn av stadens samarbete med aktuell organisation/nätverk. Positionspapper, mandat och liknande i fråga om deklarationer, röstningsförfarande inom ramen för organisationerna/nätverken etc. utformas med avsikt att ge ett tydligt stöd till dem som agerar för Göteborgs Stad. En handlingsplan skall tas fram i dialog med de aktörer som medverkar i arbetet inom ramen för organisationerna/nätverken. Planen, som är ett komplement till positionspappret, omfattar en mer detaljerad beskrivning av mål, prioriteringar, aktiviteter, rutiner för återkoppling och politisk avstämning samt samarbeten för att synergier skall kunna hittas mellan de olika aktörernas verksamhetsområden. Handlingsplanen kan även innehålla aktiviteter och samarbeten med aktörer utanför stadens organisation (universitet, science parks, företag med flera). En samlad utvärdering och översyn av stadens engagemang inom ramen för organisationerna/nätverken skall göras enligt beslut av kommunstyrelsen. Eventuella förändringar i positionspappret skall baseras på utvärderingen och kommunstyrelsens slutsatser. Göteborgs Stad skall arbeta aktivt med kommunikation via de kanaler som finns tillgängliga (exempelvis hemsida, nyhetsbrev, osv.). Stadsledningskontoret ansvarar för att informera om aktuella organisationer/nätverk via goteborg.se samt stadens intranät. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12(20)

16 OMVÄRLDS- OCH INTRESSEBEVAKNING Definition Med omvärlds- och intressebevakning avses en strategisk och långsiktig bevakning av internationella processer som påverkar staden. Med omvärldsbevakning avses strävan att få en övergripande förståelse av ett givet sakområde med hänsyn till den nationella och internationella miljö och situation i vilken Göteborgs Stad verkar, i syfte att identifiera, formulera och stödja stadens långsiktiga övergripande politik, policy och planer. Med intressebevakning avses all verksamhet som avser att påverka politiska lösningar och beslutsprocesser. Intressebevakning riktas primärt mot regional, nationell och EUnivå. Med Göteborgs Stads EU-arbete avses: - En löpande integration av relevanta EU-aspekter i beslutsfattande och verksamhet i hela staden - Ett operativt påverkansarbete inom EU:s policyprocess på europeisk och nationell nivå (grönböcker, vitböcker, förordningar, direktiv, relaterad svensk lagstiftning etc.) i frågor som är av betydelse för staden. - En strategisk hantering av EU-relaterade frågor, genom omvärldsbevakning och generella påverkansinsatser, för att på längre sikt tillvarata stadens intressen. - Ett systematiskt arbete, koordinerat inom hela staden och med alla relevanta externa aktörer, för att optimera användningen av EU-finansiering i stadens verksamheter och utvecklingsprocesser. Syfte Syftet med omvärlds- och intressebevakningen är att stödja beslutsprocesser och möjliggöra påverkan av policyfrågor som är av intresse för staden. Genom påverkan av lagstiftnings- och policyprocesser och utformning av finansieringsmöjligheter till utvecklingsprojekt främjas stadens utvecklingsmöjligheter. Ansvar - Staden svarar på konsultationer och samråd i enlighet med de av kommunfullmäktige beslutade riktlinjerna för kommunstyrelsens remittering - Nämnder och styrelser har i uppdrag att omvärlds- och intressebevaka frågor inom sina respektive verksamhetsområden. - Nämnder och styrelser ska i informera stadsledningskontoret om aktuella konsultationer/remisser med koppling till EU-initiativ i syfte att säkerställa en för staden gemensam beredning i frågan. - Göteborgs Stads nämnder och bolagsstyrelser ska upprätta förvaltnings- och bolagsinterna rutiner för en löpande integration av relevanta EU-aspekter - Stadsledningskontoret stödjer kommunstyrelsen i samordningen av stadens arbete med omvärlds- och intressebevakning. - Intressebevakning och kontakter gentemot EU:s institutioner samordnas av Göteborgs Stads representationskontor i Bryssel. Genomförandet sker av, eller i samråd med, kontoret i Bryssel. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13(20)

17 Arbetssätt Staden har möjlighet att lämna synpunkter på EU-initiativ genom olika kanaler: - Europeiska kommissionens remissystem, även kallat öppna samråd, används i konsekvensanalyser inför utarbetandet av lagstiftningsförslag. GEO bevakar med utgångspunkt från den årliga handlingsplanen kontinuerligt vilka remissrundor som öppnas upp. - Regeringskansliet förbereder sina egna svar på förslag från EU-kommissionen genom att remittera dem till kommuner. - Staden kan på eget initiativ ta fram en ståndpunkt i en viktig fråga som varken remitterats till staden från Regeringskansliet eller behandlats av ett öppet samråd från EU-kommissionen. INTERNATIONELLA PROJEKT Definition Med internationella projekt avses projekt som i någon form delfinansieras av EU eller som ansöker om sådan delfinansiering, projekt som planeras eller genomförs i samarbete med partners i andra länder men utan EU-finansiering samt projekt där finansieringen härrör från institutioner såsom Sida och ICLD. Syfte Internationella projekt syftar till att, genom extern medfinansiering, skapa mervärden för Göteborgssamhället och dess omvärld som inte hade kunnat skapas utan sådana projekt. Internationella projekt skall bidra till stadens prioriterade mål. De skall samtidigt länkas samman med stadens övriga internationella samordningsområden. Ansvar - Kommunstyrelsen samordnar stadens internationella projektarbete ur ett hela staden perspektiv. - Nämnder och styrelser ansvarar för att bevaka möjligheterna till en positiv utveckling av den egna verksamheten genom ett aktivt samarbete i utvecklingsprojekt och att resurser avsätts i motsvarande mån för att möjliggöra sådant engagemang. Utvecklingsprojekt skall alltid bedömas med utgångspunkt från vilket mervärde en internationell dimension kan tillföra projektet. - Nämnder och styrelser ansvarar för att arbetet med aktuella internationella projekt bedrivs i enlighet med stadens resepolicy samt för att möjligheter till video-/webbkonferenser beaktas. - Stadsledningskontoret stödjer kommunstyrelsen i arbetet med stadens internationella projektarbete samt bereder frågor kopplade till projekten - Stadsledningskontoret ansvarar för samordning av stadens internationella projekt. I ansvaret ingår att stödja förvaltningar/bolag i deras internationella projektarbete. Arbetssätt Samordning och samarbete är en nödvändig förutsättning för stadens internationella projektarbete. Formerna för detta utvecklas kontinuerligt såväl internt i staden som externt tillsammans med relevanta aktörer i och utanför Sverige. För stadens internationella projektarbete skall ett positionspapper tas fram. Positionspappret tar upp syfte, bakgrund, aktiviteter/framtida inriktning, ansvarsfördelning, informationsspridning, ekonomiska förutsättningar samt utvärdering av stadens internationella projektarbete. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 14(20)

18 En handlingsplan skall tas fram i dialog med de aktörer som medverkar i arbetet inom ramen för stadens internationella projektarbete. Planen, som är ett komplement till positionspappret, omfattar en mer detaljerad beskrivning av mål, prioriteringar, aktiviteter, rutiner för återkoppling och politisk avstämning samt samarbeten för att synergier skall kunna hittas mellan de olika aktörernas verksamhetsområden. Handlingsplanen kan även innehålla aktiviteter och samarbeten med aktörer utanför stadens organisation (universitet, science parks, företag med flera). En samlad utvärdering och översyn av aktuellt positionspapper samt stadens internationella projektarbete skall göras enligt beslut av kommunstyrelsen. Eventuella förändringar i positionspappret skall baseras på utvärderingen och kommunstyrelsens slutsatser. Göteborgs Stad skall arbeta aktivt med kommunikation via de kanaler som finns tillgängliga (exempelvis hemsida, nyhetsbrev, osv.). Stadsledningskontoret ansvarar för att informera om arbetet med internationella projekt via goteborg.se samt stadens intranät. BESÖK Definition Med besök avses protokollära besök, VIP-besök samt studiebesök. Med protokollära besök avses besök på en hög politisk nivå av representativ karaktär. Besöken riktar sig till kommunfullmäktiges ordförande. Med VIP-besök avses besök på en hög politisk, organisations- eller näringslivsnivå där kommunstyrelsen representerar staden som en del i ett för staden sammanhållet besöksprogram. Med studiebesök avses besök till förvaltningar och bolag som hanteras inom ramen för förvaltningarnas/bolagens respektive verksamhetsområden samt besök inom ramen för Green Gothenburg. Syfte Besök ger en möjlighet för Göteborgs Stad att fördjupa och utveckla internationella samarbeten. Besöken syftar till att lyfta fram och visa upp stadens verksamhet samt att utveckla dessa och skapa ett mervärde genom det kunskapsutbyte som följer därmed. Ansvar - Kommunfullmäktige ansvarar för stadens representation i samband med protokollära besök. - Kommunstyrelsen ansvarar för stadens representation i samband med VIPbesök. - Nämnder och styrelser ansvarar för studiebesök inom ramen för förvaltningarnas/bolagens verksamhetsområden. Nämnder och styrelser ansvarar därtill för att resurser avsätts i motsvarande mån för att möjliggöra aktuella studiebesök. - Business Region Göteborg ansvarar för samordning av de studiebesök som hanteras inom ramen för Green Gothenburg. - Stadsledningskontoret stödjer kommunfullmäktige vad avser stadens representation i samband med protokollära besök. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 15(20)

19 - Stadsledningskontoret stödjer kommunstyrelsen i dess internationella representation i samband med VIP-besök samt ansvarar för samordningen av aktuella VIP-besök. Arbetssätt Protokollära besök är riktade till kommunfullmäktiges ordförande och är av representativ karaktär, ofta på en hög politisk nivå. Förfrågningar om protokollära besök ställs till och samordnas av stadsledningskontoret. VIP-besök är besök på en hög politisk, organisations- eller näringslivsnivå där kommunstyrelsen representerar staden som en del i ett för staden sammanhållet besöksprogram. Besöken samordnas av stadsledningskontoret. Förfrågningar om representation från kommunstyrelsen som kommer till enskilda förvaltningar/bolag skall meddelas stadsledningskontoret i syfte att säkerställa samordning av besöket. Stadens verksamheters aktiva delaktighet i planering och genomförande av aktuella besök är av största vikt för ett bra genomförande och kunskapsutbyte. Studiebesök omfattar besök till förvaltningar och bolag samt besök inom ramen för Green Gothenburg. Besök till enskilda förvaltningar och bolag hanteras inom ramen för förvaltningarnas/bolagens verksamhetsområden. Besök bör avvägas mot aktuella inriktningsdokument etc. samt det mervärde som stadens verksamheter skapar genom det kunskapsutbyte som följer med studiebesöket. Verksamheternas aktiva delaktighet i planering och genomförande av aktuella besök är av största vikt för ett bra genomförande. Vid besök som involverar flera förvaltningar och bolag skall dessa mellan sig utse huvudansvarig värd för programläggning och genomförande. Staden har inom ramen för Green Gothenburg tagit fram studiebesöksprogram med fokus på miljö och hållbar utveckling. Arrangemang inom ramen för programmen är avgiftsbelagda med undantag för besök av företrädare för Göteborgs Stads partnerstäder samt städer inom EU och EES. Anvisningar för besökshantering skall tas fram i dialog med aktörer i staden. Anvisningarna omfattar en mer detaljerad beskrivning av arbetssätt samt rutiner för återkoppling och avstämning. En samlad utvärdering och översyn av aktuella anvisningar skall göras enligt beslut av kommunstyrelsen. Göteborgs Stad skall arbeta aktivt med kommunikation via de kanaler som finns tillgängliga (exempelvis hemsida, nyhetsbrev, osv.). Stadsledningskontoret ansvarar för att informera om besöken via goteborg.se samt stadens intranät. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 16(20)

20 Bilaga 2 Förslag till reviderad riktlinje för internationellt samarbete i Göteborgs stad. Avser avsnitt Omvärlds- och intressebevakning Nu gällande riktlinje Definition Med omvärlds- och intressebevakning avses en strategisk och långsiktig bevakning av internationella processer som påverkar staden. Med omvärldsbevakning avses strävan att få en övergripande förståelse av ett givet sakområde med hänsyn till den nationella och internationella miljö och situation i vilken Göteborgs Stad verkar, i syfte att identifiera, formulera och stödja stadens långsiktiga övergripande politik, policy och planer. Med intressebevakning avses all verksamhet som avser att påverka politiska lösningar och beslutsprocesser. Intressebevakning riktas primärt mot regional, nationell och EU-nivå. Förslag till ny riktlinje Definition Med omvärlds- och intressebevakning avses en strategisk och långsiktig bevakning av internationella processer som påverkar staden. Med omvärldsbevakning avses strävan att få en övergripande förståelse av ett givet sakområde med hänsyn till den nationella och internationella miljö och situation i vilken Göteborgs Stad verkar, i syfte att identifiera, formulera och stödja stadens långsiktiga övergripande politik, policy och planer. Med intressebevakning avses all verksamhet som avser att påverka politiska lösningar och beslutsprocesser. Intressebevakning riktas primärt mot regional, nationell och EU-nivå. Med Göteborgs Stads EU-arbete avses: En löpande integration av relevanta EUaspekter i beslutsfattande och verksamhet i hela staden Ett operativt påverkansarbete inom EU:s policyprocess på europeisk och nationell nivå (grönböcker, vitböcker, förordningar, direktiv, relaterad svensk lagstiftning etc.) i frågor som är av betydelse för staden. En strategisk hantering av EU-relaterade frågor, genom omvärldsbevakning och generella påverkansinsatser, för att på längre sikt tillvarata stadens intressen. Ett systematiskt arbete, koordinerat inom hela staden och med alla relevanta externa aktörer, för att optimera användningen av EU-finansiering i stadens verksamheter och utvecklingsprocesser. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 17(20)

Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad Policy för internationellt samarbete i Göteborgs Stad Policyn innebär att Göteborg är öppen för världen. Göteborg är en internationell

Läs mer

Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad (Styrelsemöte i Förvaltnings AB Framtiden 2014-12-09) Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad - Policy/riktlinjer/regler Gällande from 2014-06-05 Handläggare: Helena Mehner

Läs mer

Handling 2016 nr 136. Definition av Göteborgs Stads EU-arbete Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 136. Definition av Göteborgs Stads EU-arbete Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 136 Definition av Göteborgs Stads EU-arbete Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från S, M, MP, V, L och KD den 15 juni 2016 och

Läs mer

EU handlingsplan för omvärlds- och intressebevakning 2017

EU handlingsplan för omvärlds- och intressebevakning 2017 Bilaga K Styrelsen 2016-11-28 1 Diarienummer: 0097/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se EU handlingsplan för omvärlds- och intressebevakning 2017 Förslag

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Handlingsplan Omvärlds- och intressebevakning Gothenburg European Office 2018

Handlingsplan Omvärlds- och intressebevakning Gothenburg European Office 2018 1 Bilaga J 2017-12-18 Diarienummer: 0093/17 Handläggare: Sebastian Marx Tel: 031-368 03 56 E-post: sebastian.marx@stadshuset.goteborg.se Handlingsplan Omvärlds- och intressebevakning Gothenburg European

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01 Diarienummer: KS2013/0195 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2013-11-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Anette Olsson Revideras senast: 2018-06-01

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 171-186 Tid: 2015-11-02, kl 13:00-15:30 Plats: Regionens Hus, sal A 181 RJL2015 /1943 Internationell policy Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande

Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-11-28 Dnr: KS 2016/327 Kommunstyrelsen Strategi för EU- och internationellt arbete/ antagande Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Strategi för EU-arbetet i Kävlinge kommun

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun Antagna XXX-XX-XX Tyresö kommun / 2015-04-15 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inriktning... 3 2 Prioriterade områden... 3 2.1 Utveckling av kommunens

Läs mer

Riktlinje för medborgardialog

Riktlinje för medborgardialog KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Palmquist Teresa Fällman Therese Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-0239 Kommunstyrelsen Riktlinje för medborgardialog Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) s synpunkter på betänkandet Regeringens ambitioner att skapa en nationell strategi

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information Årsredovisning 2016 Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0043/17 Årsredovisning för Göteborgs Stad 2016 2. 0938/16 Göteborgs Stads uppföljningsrapport 4 2016 3. 0453/17

Läs mer

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ----

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ---- Handling 2018 nr 184 Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker beslutssats 1 och 2 med viss justering i yrkande

Läs mer

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 Innehåll Planen som verktyg... 3 Framtagande av Planen... 4 Samarbetsparter... 4 Lokala

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Internationell policy för Eksjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, , 25

Internationell policy för Eksjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, , 25 Internationell policy för Eksjö kommun Antagen av kommunfullmäktige, 2018-02-22, 25 2(5) Innehåll Internationell policy för Eksjö kommun...3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Strategi arbetsmetod...

Läs mer

Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10) 1 (6) Remissyttrande Datum 2016-06-07 Diarienummer RS 1181-2016 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Regeringskansliet per e-post: ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0523/16 Repronummer 71/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0523/16 Repronummer 71/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-15 Diarienummer 0523/16 Repronummer 71/16 Kommunikation Internationella avdelningen Demis Stavridis Telefon 031 367 8309 E-post: Demis.stavridis@goteborg.se Positionspapper

Läs mer

2013-02-20 Ks 848/2011. Internationell policy Örebro kommun

2013-02-20 Ks 848/2011. Internationell policy Örebro kommun 2013-02-20 Ks 848/2011 Internationell policy Örebro kommun Innehållsförteckning Internationell policy för Örebro kommun... 3 Varför internationellt arbete?...3 Syfte... 3 Mål... 3 Beslutsnivåer... 4 Policy

Läs mer

möjligheten att strategiskt använda EU-projekt som verktyg för att genomföra verksamhetsspecifika insatser inom EU-policyfrågor.

möjligheten att strategiskt använda EU-projekt som verktyg för att genomföra verksamhetsspecifika insatser inom EU-policyfrågor. Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-05-04 Handläggare Madeleine Duggin Telefon: 08-50835881 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 maj 2016 Ärende

Läs mer

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Fotograf Bengt Ekberg Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Övergripande plattform Värmdö kommuns internationella arbete ska vara förankrat i den

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer

Policy för internationellt samarbete. KS

Policy för internationellt samarbete. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-05-31 192 Policy för internationellt samarbete. KS 2015-236 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-05-23 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/161 157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Policy för internationellt samarbete. (AU 192) KS

Policy för internationellt samarbete. (AU 192) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-06-07 189 Policy för internationellt samarbete. (AU 192) KS 2015-236 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

Internationell strategi för Stockholms stad, svar på remiss

Internationell strategi för Stockholms stad, svar på remiss Kyrkogårdsnämnden Tjänsteutlåtande Dnr 1.7-1008-2016 Sida 1 (5) 2016-06-29 Handläggare Mats Larsson Telefon: 08 508 301 01 Till KN 2016-09-21 Internationell strategi för Stockholms stad, svar på remiss

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

Utbildningsnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper

Utbildningsnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper Utbildningsförvaltningen Bilaga 14 Ledningsstaben Sida 1 (6) 2013-12-30 Handläggare Monica Söderman Telefon: 08-508 33 889 Till Utbildningsnämnden 2014-01-16 Förvaltningens förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Handling 2018 nr 25 Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från MP, S och V den 24 januari

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) EU-strategi för Sala kommun INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 4 2 SYFTE... 4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 4 STRATEGI... 5 5 BESLUTSNIVÅER ANSVAR OCH ORGANISATION...

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN

INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN INTERNATIONELL PLAN STYRDOKUMENT FÖR INTERNATIONELLT ARBETE I KARLSTADS KOMMUN KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Kommunstyrelsen Ansvarig samt giltighetstid: Mia Marklund 2017-2018 Diarienummer: KS-2016-315

Läs mer

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 PM 2016:116 RI (Dnr 110-658/2016) Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 21 juni 2016

EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 21 juni 2016 PM 2016:99 RI (Dnr 110-523/2016) EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 21 juni 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014-2015 KOMMUNFÖRBUNDET SKÅNE BRYSSEL Denna verksamhetsplan presenterar verksamhetsinriktning, arbetsmetod och prioriteringar under 2014-.2015 för Kommunförbundet Skånes Brysselrepresentation.

Läs mer

Sammanträdesdatum Förslag till EU-strategi för Sala kommun

Sammanträdesdatum Förslag till EU-strategi för Sala kommun "'"'I..,..,.....,... SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOITET Sammanträdesdatum 2016-05-03 10 (14) 87 Förslag till EU-strategi för Sala kommun INLEDNING Dnr 2016/589 Förslag till EU-strategi

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Internationell strategi för Stockholms stad

Internationell strategi för Stockholms stad Bilaga 2 Dnr 171-482/2016 Sida 1 (8) 2016-06-02 Internationell strategi för Stockholms stad 1. Bakgrund och syfte I en globaliserad värld sammanlänkas det lokala med den globala utvecklingen. Det blir

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad

Nytt it-program för Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0401-308/2012 SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr:

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-06-07 141 KS 412/17 Policy för säkerhet och krisberedskap Beslut Kommunstyrelsen ger stadsdirektören i uppdrag att bereda förslag till ny krisledningsplan

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation ---- Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation ---- Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 242 Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från:

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: Ks2018/ Gäller från: Diarienummer: Ks2018/0200.143 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2018-08-14 Gäller för: Ljungby kommun Globalt mål: Samtliga Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgruppen

Läs mer

POLICY. Internationell policy

POLICY. Internationell policy POLICY Internationell policy POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen Medborgardialog Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-28 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen Antagen

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 123 Förslag till definition och arbetsformer utifrån kommunstyrelsens uppsiktsplikt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Strategisk näringslivsdialog

Strategisk näringslivsdialog Bilaga G Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0001/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Strategisk näringslivsdialog Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet

Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet Datum Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet (dnr ) Länsstyrelsen i Jönköpings län yttrar sig över Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Agenda 2030 och Sverige: Världens

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Ärendet utgår. 2. 0393/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 3. 1857/16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

Läs mer

Internationell strategi för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Internationell strategi för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-02 ÖFN 2016-08-23 9.6 Handläggare Håkan Andersson Tel: 08-508 29 712 Till Överförmyndarnämnden Internationell strategi för Stockholms stad

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Axel Josefson Mathias Sköld

Axel Josefson Mathias Sköld Handling 2019 nr 16 Ny modern styrning och ledning av Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag tillstyrker yrkande från M, L och C den 30 januari 2019 och föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

POLICY. Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad

POLICY. Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad POLICY Kvalitetspolicy och strategi för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen beslöt på sammanträde den 22 augusti 2002, 183, att anta ett

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för internationellt arbete. Diarienummer: KS 2010/232. Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010

Riktlinje. Riktlinje för internationellt arbete. Diarienummer: KS 2010/232. Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010 Riktlinje 2010-06-02 Riktlinje för internationellt arbete Diarienummer: KS 2010/232 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010 Om riktlinjen Riktlinje för internationellt arbete är en gemensam riktlinje

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Östermalms stadsdelsförvaltning Kvalitetsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Carolina Bjurling Telefon: 08-50810052 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Program för barnets

Läs mer

INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD

INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD 2017-2022 1. Mölndal i världen och världen i Mölndal Internationell policy för Mölndals stad, antagen av kommunfullmäktige. Policyn är stadsövergripande och ska

Läs mer