MINNESANTECKNINGAR. Handläggargrupen för internationaliseringsarbete Tid: Plats: Gula salongen, Vasaparken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MINNESANTECKNINGAR. Handläggargrupen för internationaliseringsarbete Tid: Plats: Gula salongen, Vasaparken"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR Handläggargrupen för internationaliseringsarbete Tid: Plats: Gula salongen, Vasaparken Närvarande: Pernilla Danielsson, Ordförande Douglas Washburn, Sekreterare Johan Ahlgren, IMO Christina Aurell, LUN Sigridur Beck, HFN Karin Dejke, SA Dora Kos- Dienes, IMO Kaisa Gerdin, HHFN Ilse Hakvoort, UFN Karin Hellqvist, Gästservice Annelie Hyllner, SA Laila Johannesson, NFN Christina Kaspersen, IMO Victoria Nilsson Lissvall, SFN Kjell Malmgren, IMO Catharina Miklin, HHFN Lena Pedersen, IMO Erika Qvist, SA Marjatta Rehnquist, IT Birgitta Rorsman, IMO Karolina Sahlin, IMO Övriga närvarande Kerstin Jönsson, Studieinformationsenheten Frånvarande fakulteter: KFN Mötesordning 1. Mötesordningens godkännande Mötesordningen godkändes med tillägg av en informationspunkt, 9f om Mobilitetssatsningen 2010/11 och en punkt om Århus resa 10a. 2. Internationell studentrekrytering Föredragande: Kerstin Jönsson, Studieinformationsenheten 2.a Uppdatering om Studyguiden Kerstin berättade att studentavdelningen ska se över mottagning och hela informationsflödet till freemover-studenter. I detta arbete kommer de att se över studyguiden och det kommer inte att tryckas i samma format som i höstas med information om t.ex. uppehållstillstånd och annan praktisk information som är relevant innan ankomst.

2 2.b Informationsmaterial på gång IMO har haft ett möte med studieinformationsenheten och informerat att det finns ett behov av informationsmaterial till potentiella och befintliga partneruniversitet. Önskemålet är att den är klar till NAFSA-konferensen den 30 maj. Åtgärd: Studieinformationsenheten kommer att skicka ut ett förslag till handläggargruppen 3. Bostadskvotering Föredragande: Karin Hellqvist Karin Hellqvist presenterade en kort bakgrund till bostadskvotering och det förslaget som arbetsgruppen bestående av Karin Hellqvist, Catharina Miklin, Victoria Nilsson Lissvall och Douglas Washburn har tagit fram. Arbetsgruppens uppdrag har varit att flytta beslutsprocessen till fakulteterna. Gästservice uppdrag gäller endast utbytesstudenter och inte andra kategorier som arbetsgruppen vilket har begränsat hur grupper som Erasmus Mundus och freemover-studenter kan handteras. Åtgärd: Internationaliseringsrådet tar ett beslut om förslaget den 23 februari. Förslaget ändras för att inkludera förtydligande text om inrapportering av statistik (framförallt HST), en rekommendation att fakulteter ser över sina utbytesavtal för att eftersträva balans och att fakulteter uppmanas se över kutsutbud på engelska på våren för att ha en jämnare fördelning terminsvis. Deadline för inrapportering av statistik om antal in- och utresande studenter enligt förslaget till International Affairs är den 18 februari. 4. Student IN och UT som har nya försäkringsvillkor from Föredragande: Karolina Sahlin Samlingsförsäkringarna Student IN och UT har nya försäkringsvillkor from De nya villkoren innebär vissa förändringar. Student UT Student UT har fått ett utökat personskadeskydd med en förtydligad olycksfallsdefinition. Skada under schemalagda träning samt praktik inom vård anses numer som olycksfall även om kravet på yttre våld inte är uppfyllt. Definitionen har även utökats till skador som uppkommit i samband med utbildning eller praktik som studenten frivilligt deltagit i. I sjuk- och tandvårdsskyddet har det gjorts ett förtydligande vad gäller skillnaden mellan akut och planerad vård samt vad ersättning inte utgår från. Det har även införts begränsningar i ersättning i egendomsskyddet. En självrisk har införts på 1500 kr. En utökning av skyddet vid Kris och katastrof situation har införts. Studenten kan bland annat få ersättning för kost och logi samt hjälp vid akut psykisk kris i form av ersättning för samtalsterapi. Student IN Student IN har fått samma förtydligande som Student IN vad gäller akut sjukvård och vad ersättning inte utgår för. Man har infört ett tak på 3000 kr för ersättning för akut tandvård. From 2010 är Falck Travelcare internationellt assistansbolag för Student UT. (information om försäkringarna på GU:s svenska webb)

3 5. Handlingsplan för stöd till internationella studenter vid en kris- och katastrofsituation Föredragande: Karolina Sahlin IMO har tillsammans med Leif Bouvin, Säkerhetschef för GU, tagit fram en handlingsplan för stöd till internationella studenter vid en kris- och katastrofsituation. Målgruppen är alla internationella studenter vid GU samt utresande utbytesstudenter. Moveon kommer att ha en övergripande översikt om studenters anhöriga. För nuvarande finns information om anhöriga hos IMO för utresande studenter på Erasmus och universitetsövergripande avtal. Fakulteterna ansvarar för information för studenter som åker ut på fakultets/institutionsavtal. Inresande studenter finns registrerat hos IMO om de registrerar sig online. Åtgärd: Handlingsplanen skickas ut när Mats Edvardsson har fattat ett beslut om detta. 6. Omorganisationen Remissvar I remissförslaget finns det en möjlighet att se över internationaliseringsarbetet och hur det ska organiseras. International Affairs skriver ett svar till remissen tillsammans med universitetsledningskansli. Fakulteter och andra enheter har en chans att skriva sina egna svar och påtala problem och eventuella ändringar de vill se. 7. Global Week Global Week 2011 är vecka 47. Jan Eliasson bjuder i första hand in Mary Robinson till Global Week. Global Forum som anordnas vid svenska mässan på måndagen 21 november under Global Week kommer att ingå som ett event i vår vecka. Åtgärd: De som vill vara med och delta under Global Week 2011 ska kontakta IA. 7.a Uppföljning IA har skrivit klart ett utkast till Global Week uppföljning och den kommer att skickas ut till handläggargruppen vecka 7. 7.b EAIE Academy IA har skickat in ansökan till EAIE för att anordna EAIE Academy under Global Week. Vi får besked i februari. Om GU anordnar EAIE Academy skulle det innebär att ca 200 personer deltar i kompetensutvecklingskurser på Wallenbergskonferenscentrum under Global Week. Staff training konceptet som var en del av Global Week 2010 kommer inte att läggas ner och är planerat som vanligt. 8. Erasmus Mundus Pernilla informerade att frågan om Erasmus Mundus kom upp på ledningsrådet och Claes- Göran Alvstam fick uppdraget att se över Erasmus Mundus och om det ska vara ett prioriterat program på GU. Under diskussion framkom följande synpunkter. Mundus ansökningar är resurskrävande och kräver kunskap om joint degrees och double degrees. Det är viktigt att en

4 mottagningsverksamhet byggs up, antagningsrutiner och en viss ekonomisk kompetens. Vi behöver även undersöka hur Mundus studenter påverkas av studieavgifter. Åtgärd: Kontakta IA om det finns punkter som är viktigt att få med i Claes Erasmus Mundus skrivning. 9. Informationspunkter ter 9.a Urvalskriterier Föredragande: Victoria Nilsson Lissvall En arbetsgrupp har tillsatts för att se över frågan bestående av Birgitta Rorsman, Laila Johannesson, Christina Kaspersen, Douglas Washburn och Victoria Nilsson Lissvall för att se över urvalskriterier som delegerades till handläggargruppen från IR. Victoria informerade om de tre förslagen de har kommit fram till. Åtgärd (uppdaterad den 15/2): Frågan tas tillbaka till IR för fortsatt diskussion. 9.b Nya regler för Erasmus stipendier för icke-europeiska studenter Pernilla redogjorde för gruppen att Mats Edvardsson hade informerade på förra IR-mötet att fakulteter själva får ta ställning till frågan om icke-europeiska studenter kan ansöka om Erasmus-stipendier. Johan informerade Mats kände inte igen detta från minnesanteckningar och att fakulteter inte kan ha olika regler för detta. Åtgärd: Mats Edvardsson ansvarar för frågan och återkommer om detta. 9.c Kurser i svenska Vt11 Denna vår ges svenska kurserna till freemover-studenter under kompetensutvecklings regi. Det finns 3 kurser på A1-nivå (105 platser) och 4 kurser på A2-nivå (140 platser), totalt 245 platser. Alla platserna fylldes på 20 minuter. Det är samma lärare som tidigare och kurserna administreras av Marit Albertson på personalavdelningen. I samband med detta pågår ett arbete att se över möjligheten att skapa ett språkcentrum. Frågan lyftes på avdelningschefsmöte och IA kommer med input. 9.d Carta-projektet Den 8/2 ordnades ett möte för att diskutera Carta-projektet som är ett nätverk för att stödja forskarutbildning på afrikanska universitet. Detta togs upp vid senaste IR-möte och frågan lyftes huruvida samarbetet skall breddas till fler fakulteter inom GU. Åtgärd: Kontakta IA om ni vet personer som är aktiva i Afrika. 9.e Indiska professuren Indiska ambassaden har kontaktat GU och frågat om vi vill anställa en gästprofessur med anknytning till Indien. 9.f Mobilitetssatsningen 2010/11 Dora informerade om den nya mobilitetssatsningen och resultat från 2010.

5 Lärarmobilitet: P g a det goda reslutatet av förra årets lärarmobilitet har GU fått det största tilldelningen bland alla svenska lärosäten för lärar- och studentmobilitet under (Det finns pengar kvar att söka för lärarmobilitet.) Satsningen är inte begränsade till resor inom Europa men det ska finnas ett avtal mellan universiteten. Avtal på fakultets- eller institutionsnivå gäller också. Under 2010 fick 38 lärare bidrag: SA 10, UFN, HFN 8, KFN 5, SFN 4, NFN 2, Det inte inkommit några ansökningar från HHFN och IT. Det kommer nya ansökningstillfällen i maj och september. Studentmobilitet: I år har GU fått 15 stipendier som uppgår till SEK. Finansiering ges för studier vid utomeuropeiska partneruniversitet där avtalet är inte utnyttjat till fullo. Kriteriet är att avtalet ska vara åtminstone 2 år gammalt, det ska finnas färre utresande än inresande studenter. Det gäller endast utanför Europa är sista året för satsningen. 10. Resor och konferenser 10.a Århus resa IA åker på studiebesök till Århus universitets International Centre den 11 februari för att studera deras organisation och försöker att hitta strategiska samarbetsområden. 10.b APAIE Catharina Miklin åker tillsammans med en representant från juridiska institutionen. 10.c NAFSA Från GU åker Douglas Washburn, Birgitta Rorsman, Dora Kos-Dienes, Catharina Miklin och Kajsa Gerdin. IA samordnar resan. 11. Avtal Kjell informerade att det finns ett nytt universitetsövergripande avtal med University of Hong Kong som skrevs på i december. Avtalet har öppnats upp redan Vt12 för fyra studenter. Nominering måste finnas den 1 september. Det kommer en utlysning på hemsidan och studentportalen. Victoria University, Edith Cowen, National University of Singapore och Zhejiang University avtal har skickats iväg. 12. Övriga frågor Ulla anmälde information riktad till utländska freemover-studenter till nästa mote. 13. Nästa sammanträde 15 mars kl Finns det någon fakultet som erbjuder sig att hålla i mötet?

MINNESANTECKNINGAR Handläggargrupen för internationaliseringsarbete

MINNESANTECKNINGAR Handläggargrupen för internationaliseringsarbete MINNESANTECKNINGAR Handläggargrupen för internationaliseringsarbete 2011-03-15 Tid: 10.30-12.00 Plats: C501, Artisten Närvarande: Pernilla Danielsson, Ordförande Douglas Washburn, Sekreterare Christina

Läs mer

2. Uppdatering angående den interimistiska omorganisationen av internationaliseringsverksamheten Föredragande: Peter Kim

2. Uppdatering angående den interimistiska omorganisationen av internationaliseringsverksamheten Föredragande: Peter Kim MINNESANTECKNINGAR Handläggargrupen för internationaliseringsarbete 2011-11-08 Tid: 11.00 12.00 Plats: Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande: Pernilla Danielsson, Internationella enheten (IE), Ordförande

Läs mer

Handlägargruppen MINNESANTECKNINGAR

Handlägargruppen MINNESANTECKNINGAR Handlägargruppen MINNESANTECKNINGAR 2010-03-02 Tid: 2 mars 2010 kl 10-00-11.30 Plats: Konferenscentrum Wallenberg Närvarande: Pernilla Danielsson, Ordförande Anna Hallgren, Gästservice Birgitta Karlén,

Läs mer

Handläggargruppen MINNESANTECKNINGAR

Handläggargruppen MINNESANTECKNINGAR Handläggargruppen MINNESANTECKNINGAR Datum: 2010-10-14 Tid: 10.00-11.30 Lokal: Lilla Skansen, Konferenscentrum Skansen, Sprängskullsgatan 21 Närvarande: Pernilla Danielsson, Ordförande Douglas Washburn,

Läs mer

Ordföranden hälsade alla välkomna. Mötesordningen godkändes med tillägg av en övrig punkt om vårens mötesformer.

Ordföranden hälsade alla välkomna. Mötesordningen godkändes med tillägg av en övrig punkt om vårens mötesformer. Internationaliseringsrådet (IR) MINNESANTECKNINGAR Tid: 15 december, kl 9-12 Plats: Konferensrummet, Studenternas hus Närvarande: Claes G. Alvstam, ordf. Pernilla Danielsson, International Affairs Ulf

Läs mer

Internationaliseringsrådet MINNESANTECKNINGAR Tid: Plats: Konsistorierummet, Vasaparken

Internationaliseringsrådet MINNESANTECKNINGAR Tid: Plats: Konsistorierummet, Vasaparken Internationaliseringsrådet MINNESANTECKNINGAR 2012-02-15 Tid: 09.00-11.00 Plats: Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande: Claes G. Alvstam, ordf Britt-Marie Apelgren, UFN (suppleant) Anders Cato, UB Ulf

Läs mer

Internationaliseringsrådet MINNESANTECKNINGAR 2010-01-27

Internationaliseringsrådet MINNESANTECKNINGAR 2010-01-27 Internationaliseringsrådet MINNESANTECKNINGAR 2010-01-27 Tid: 27 januari, kl 9-12 (10-12 med handläggargruppen) Plats: Förvaltningshögskolan hos Samfak, Stora Skansen Närvarande: Claes G. Alvstam, ordf.

Läs mer

UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING. Handlingsplan för internationalisering av lärarutbildningen 2009

UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING. Handlingsplan för internationalisering av lärarutbildningen 2009 UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Handlingsplan för internationalisering av lärarutbildningen 2009 Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning (UFL) Göteborgs universitet

Läs mer

Handlingsplan för stöd till internationella studenter vid en krisoch katastrof situation vid Göteborgs universitet

Handlingsplan för stöd till internationella studenter vid en krisoch katastrof situation vid Göteborgs universitet Universitetsledningens kansli STYRDOKUMENT International Centre 2011-04-08 dnr A1 2174/10 Karolina Catoni 031-786 53 28 Handlingsplan för stöd till internationella studenter vid en krisoch katastrof situation

Läs mer

Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter

Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter Avsikten med denna praktiska handläggningsordning är att den ska fungera som en riktlinje för internationella koordinatorer på fakultets- och institutionsnivå

Läs mer

Frånvarande: Sofie Blombäck, GUS Helena Lindholm Schulz, SFN Gunnar Tobin, SA Marie Rådbo, NFN Gunhild Vidén, HFN Mats Edvardsson, GF

Frånvarande: Sofie Blombäck, GUS Helena Lindholm Schulz, SFN Gunnar Tobin, SA Marie Rådbo, NFN Gunhild Vidén, HFN Mats Edvardsson, GF Internationaliseringsrådet Tid: 16 december 2008 kl 9.00-12.00 Plats: Röda rummet, Vasaparken MINNESANTECKNINGAR 2009-12-16 Närvarande: Claes G. Alvstam, ordf. Cecilia Nihlén, UFL, vice ordf. Pernilla

Läs mer

Praktisk handläggningsordning inkommande utbytesstudenter

Praktisk handläggningsordning inkommande utbytesstudenter Praktisk handläggningsordning inkommande utbytesstudenter Avsikten med denna praktiska handläggningsordning är att den ska fungera som en riktlinje för internationella koordinatorer på fakultets- och institutionsnivå

Läs mer

SAHLGRENSKA ACADEMY INTERNATIONAL OFFICE

SAHLGRENSKA ACADEMY INTERNATIONAL OFFICE Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. SAHLGRENSKA ACADEMY INTERNATIONAL OFFICE Nyhetsbrev Oktober 2017 På gång på SAIO CARTA-workshop i att söka forskningsanslag - För

Läs mer

Grundutbildningsberedningen Tid: kl Plats: Konsistorierummet, Vasaparken

Grundutbildningsberedningen Tid: kl Plats: Konsistorierummet, Vasaparken v GÖTEBORGS UNIVERSITET MINNESANTECKNINGAR Grundutbildningsberedningen 2012-06-15 Tid: kl 8.30 12.10 Plats: Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande: Lennart Weibull, ordförande Britt-Marie Apelgren, UFN

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering?

Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering? Internationella handläggargruppen Hans Abelius Annelie Hyllner Catharina Miklin Lena Pedersen Utbildningsnämnden V 2016/786 Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering? I Vision 2020

Läs mer

INTERNATIONALISERING. Pernilla Danielsson och Dora Kos Dienes

INTERNATIONALISERING. Pernilla Danielsson och Dora Kos Dienes INTERNATIONALISERING Pernilla Danielsson och Dora Kos Dienes Från BLUE-verktyget: Beskriv/ange och kommentera: 1. Ungefärlig andel litteratur på engelska och/eller andra språk än svenska. 2. Ungefärligt

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Annika Holm 013-282615 Jessica Yeh 013-281202 Origo, rum 2201 international@lith.liu.se Vilka är vi och vad gör vi? Vi är internationella

Läs mer

Utbytesstudier 2013/14

Utbytesstudier 2013/14 Utbytesstudier 2013/14 Del 1 Olika alternativ Nordplus/Nordlys 1-2 terminer i Norden Erasmus 1-2 terminer i Europa Bilaterala avtal Freemover utbildning i hela världen Andra alternativ 3 Nordplus/Nordlys

Läs mer

Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT

Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT Uppdrag och ansvar Inom nuvarande organisation ligger ansvaret för internationaliseringsfrågor i första hand på fakulteterna.

Läs mer

Språkredaktörsmöte. Onsdagen 30 mars Pernilla Danielsson & Douglas Washburn.

Språkredaktörsmöte. Onsdagen 30 mars Pernilla Danielsson & Douglas Washburn. Språkredaktörsmöte Onsdagen 30 mars 2011 Pernilla Danielsson & Douglas Washburn Språkredaktörsmöte 1. Internationaliseringsverksamheten vid Göteborgs universitet 2. Handlingsplan för språkfrågor vid Göteborgs

Läs mer

Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet

Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet 2014-11-14 Rebecka Herdevall Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet International Credit Mobility Utomeuropeisk mobilitet översikt Bygger vidare på Erasmus Mundus Action 2 Mobilitet för studenter och personal

Läs mer

Erasmus Mundus Basinformation

Erasmus Mundus Basinformation 2013-02-12 Erasmus Mundus Basinformation Rebecka Herdevall Vad är Erasmus Mundus? Programmets syfte, struktur etc. Erasmus Mundus EU-finansierat program som inrättades 2004 Europeiska kommissionens utförarorganisation,

Läs mer

Möjligheter till utlandsstudier vid Göteborgs universitet

Möjligheter till utlandsstudier vid Göteborgs universitet Karolina Sahlin, International Office, Göteborgs universitet SYV temadag 11 mars 2009 Internationell organisation på GU Varför utbytesstudier? Möjligheter, mobilitetsprogram Statistik och nationella trender

Läs mer

Medicinska fakulteten Sammanträdesdag Internationella kommittén för läkarprogrammet

Medicinska fakulteten Sammanträdesdag Internationella kommittén för läkarprogrammet LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL Medicinska fakulteten Sammanträdesdag 2018-04-06 Internationella kommittén för läkarprogrammet Närvarande: Jesper Petersson, ordf Lars Hagander Kristina Källén Elisabeth Axell

Läs mer

Arbetsgruppen för språkfrågor:

Arbetsgruppen för språkfrågor: Språkpolicy Denna språkpolicy för Göteborgs universitet är beslutad av Göteborgs universitets styrelse den 8 juni 2006. De åtgärder som behöver vidtas för att ovanstående policy skall kunna följas finns

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Handlingsplan för internationalisering Läkarprogrammet 2012 2013 INLEDNING Högskolor och universitet styrs av omvärldens direktiv och internationalisering har blivit en kvalitetsindikator. Attraktiva och

Läs mer

Kapacitetsuppbyggnad och gemensamma masterprogram i Sverige

Kapacitetsuppbyggnad och gemensamma masterprogram i Sverige 2014-11-14 Rebecka Herdevall Kapacitetsuppbyggnad och gemensamma masterprogram i Sverige Capacity Building and Joint Master Degrees Kapacitetsuppbyggnad Capacity Building for Higher Education Rebecka Herdevall

Läs mer

International Office (IO)

International Office (IO) International Office (IO) http://lnu.se/student/studera-utomlands/mobilitetsgruppen Jobbar med utresande utbytesstudenter och inresande utbytesstudenter. Vi på International Office är 5 internationella

Läs mer

Sid 1. Kammarkollegiet. en modern myndighet med anor

Sid 1. Kammarkollegiet. en modern myndighet med anor Sid 1 Kammarkollegiet en modern myndighet med anor Kammarkollegiet en modern myndighet med anor Sveriges, kanske världens, äldsta myndighet, grundad 1539. En myndighet med över trettiofem olika arbetsuppgifter

Läs mer

Nämndmöte KB. Mars 2016

Nämndmöte KB. Mars 2016 Nämndmöte KB Mars 2016 2016-03-16 2 Innehåll Internationalisering organisation Hur arbetar man vid LiTH/LiU Vad jobbar vi i KB-nämnden med Studenternas syn på utlandsstudier Är de intresserade? Varför

Läs mer

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare

kl , rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, Vasaparken Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare Protokoll 1 (6) Tid och plats kl. 13.00-14.00, rektors tjänsterum, huvudbyggnaden, asaparken Beslutsfattare Pam Fredman rektor Bisittare Lennart Weibull prorektor, rektors ställföreträdare P-O Rehnquist

Läs mer

Internt dokument - ej för spridning - uppdaterat 12 maj. Måndag 25 oktober Inför Global Week Keynote speaker Al Gore

Internt dokument - ej för spridning - uppdaterat 12 maj. Måndag 25 oktober Inför Global Week Keynote speaker Al Gore BILAGOR 1. Preliminära programmet för Global Week 2. Projektplan för Global Week 3. Preliminära staff training programmet för Global Week 4. Study Guide BILAGA 1 - Preliminära programmet för Global Week

Läs mer

UNIVERSITETSGEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR SÄRSKILDA ASPEKTER AV INTERNATIONALISERING

UNIVERSITETSGEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR SÄRSKILDA ASPEKTER AV INTERNATIONALISERING STYRDOKUMENT V 2014/476 UNIVERSITETSGEMENSAM HANDLINGSPLAN FÖR SÄRSKILDA ASPEKTER AV INTERNATIONALISERING 2014-2016 Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor

Läs mer

GöteborGs universitet

GöteborGs universitet Språkpolicy Göteborgs universitet www.gu.se Arbetsgruppen för språkfrågor, Göteborgs universitet: Anna Nordling, Michael Christie, Catharina Langendorf, Ann Strömberg, Allan Eriksson, Ulf Dalnäs, Sophie

Läs mer

1 Dagordningen Godkändes. Med tillägg av fem punkter under Övriga frågor.

1 Dagordningen Godkändes. Med tillägg av fem punkter under Övriga frågor. Lärarutbildningsråd 1 Mötestid 2010-04-15 kl 14.00-17 i Lillan, Föreningsgatan 20 PROTOKOLL 1/5 2010-04-15 Närvarande: Jan Carle, SFN, ordförande Sten Båth, UFN Silwa Claesson, UFN Rune Fredriksson, KFN

Läs mer

LiU Global Get Connected Utbytesstudier 2019/20. Johanna Persson Thor / Lisa Dobrosch Koordinator Filosofiska fakultetens kansli

LiU Global Get Connected Utbytesstudier 2019/20. Johanna Persson Thor / Lisa Dobrosch Koordinator Filosofiska fakultetens kansli LiU Global Get Connected Utbytesstudier 2019/20 Johanna Persson Thor / Lisa Dobrosch Koordinator Filosofiska fakultetens kansli Vad händer nu? Ansökan till partneruniversitet Försäkring CSN och stipendium

Läs mer

Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program

Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program 2012-03-02 1 1. Inledning Svenska lärosäten ska enligt regeringens direktiv bedriva ett aktivt internationaliseringsarbete i syfte

Läs mer

MINOR FIELD STUDIES MFS

MINOR FIELD STUDIES MFS MINOR FIELD STUDIES MFS IEI: fek nek Reviderad 2012-09-17 Till Dig som under Vt-2013 skall skriva en uppsats (Kandidat, Magister eller Master) i företagsekonomi (fek) eller nationalekonomi (nek) En del

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Handlingsplan för internationalisering 2017-2019 Dnr: 1242-1.1.1-2017 Handlingsplan för internationalisering 2017-2019 Bakgrund I Vision, ethos, mål och strategier för Södertörns högskola 2015-2019 betonas

Läs mer

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Välkomna till Lunds universitet! Christina Grossmann Chef, Internationella avdelningen LTH http://www.lu.se/studera/studera-utomlands Lunds universitets strategiska

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering fram till

Handlingsplan för internationalisering fram till UFV 2013/103 Handlingsplan för internationalisering fram till 2014-12-31 Fastställd av rektor 2013-02-12 Reviderad av rektor 2014-01-21 I Uppsala universitets mål och strategier (UFV 2007/1478) och i Program

Läs mer

Stipendietilldelning, stipendier som hanteras av centrala stipendiekommittén, våren 2017

Stipendietilldelning, stipendier som hanteras av centrala stipendiekommittén, våren 2017 Dnr. Stud 3.5.3-2017/490 1 (av 2) REKTOR BESLUT 2017-05-29 Stipendietilldelning, stipendier som hanteras av centrala stipendiekommittén, våren 2017 Bakgrund Centrala stipendiekommittén har till uppgift

Läs mer

Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 24 september 2015

Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 24 september 2015 Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 24 september 2015 Dagens agenda 1. Studentkåren Alina Semiletova, International Coordinator 2. Gruppen för internationell mobilitet Arrival days HT15/Stadshusmottagning

Läs mer

Det akademiska värdet av mobilitet

Det akademiska värdet av mobilitet Det akademiska värdet av mobilitet Förslag till åtgärder för att öka antalet utresande utbytesstudenter 2016-05-11 Anders Ahlstrand Bakgrund På forummötet i oktober 2013 diskuterades hinder och möjligheter

Läs mer

Sveriges universitets och högskoleförbund

Sveriges universitets och högskoleförbund Sveriges universitets- 2013-12-19 och högskoleförbund Minnesanteckningar Expertgruppen för studieadministrativa frågor Tid: Onsdagen den 11 december 2013, kl. 12:00 Plats: UHR, Stockholm Närvarande: Yasmine

Läs mer

universitetsövergripande ansvar för större mobilitetsprogram såsom Erasmus+ och Linnaeus-Palme.

universitetsövergripande ansvar för större mobilitetsprogram såsom Erasmus+ och Linnaeus-Palme. International Centre MÅLSÄTTNING FÖR 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR 2015 Inledning International Centre är en del av verksamhetsstödet vid gemensamma förvaltningen. Enheten arbetar med universitetsgemensamma

Läs mer

Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020

Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020 Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020 Greg Neely International Office Det internationella perspektivet ska vara en självklar del i all

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2017/493 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR UNIVERSITETSGEMENSAMMA SAMARBETSAVTAL MED UTOMEUROPEISKA UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth

Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR. Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth Kartläggning av studieavgifter ett regeringsuppdrag i samarbete med UHR Forum för internationalisering UHR 9 februari 2017 Marie Kahlroth UKÄ skulle särskilt kartlägga storlek på studieavgifterna, vad

Läs mer

studieavgifter, UKÄ, Antalet inresande studenter fortsätter att öka samt Kartläggning av

studieavgifter, UKÄ, Antalet inresande studenter fortsätter att öka samt Kartläggning av DIK är fackförbundet för alla med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK är en del av Saco och organiserar fler än 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, inklusive studenter

Läs mer

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli Kick-off Utbytesstudier utanför Europa Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli 2018-03-08 2 Vad händer nu? Ansökan till partneruniversitet Försäkring CSN och stipendium Begrepp

Läs mer

Handläggningsordning för Akademiska utbytesavtal

Handläggningsordning för Akademiska utbytesavtal Umeå universitet, 901 87 Umeå Rektor Dokumenttyp: Regler Område: Utbildning och forskning Dnr: 500-2180-11 Datum: 2011-10-04 Ansvarig enhet: Studentcentrum Giltighetstid: 2011-2013 Sid 1 (10) Handläggningsordning

Läs mer

Studenter kan matchas genom språkmatchning och aktivitetsmatchning bland annat. Informera kåren om intresset finns.

Studenter kan matchas genom språkmatchning och aktivitetsmatchning bland annat. Informera kåren om intresset finns. Internationell mobilitet Minnesanteckningar från koordinatorsmöte Datum: 2015-09-24 Tid: kl. 09:00-10:30 Närvarande: Malin Håkansson BUV, Jenny Ehn, Psykologiska institutionen, Anna Cederin IPD, Aline

Läs mer

Villkor och principer för ingående och avslutande av samarbetsavtal med utländska lärosäten

Villkor och principer för ingående och avslutande av samarbetsavtal med utländska lärosäten dnr V 2017/320 Fastställt av Handelshögskolans fakultetsstyrelse 2017-03-30 (dnr V 2017/320) Villkor och principer för ingående och avslutande av samarbetsavtal med utländska lärosäten Det övergripande

Läs mer

1 Dagordningen Godkändes. Med tillägg av val av protokollförare samt fem punkter under Övriga frågor.

1 Dagordningen Godkändes. Med tillägg av val av protokollförare samt fem punkter under Övriga frågor. Lärarutbildningsråd 1 Mötestid 2010-02-25 kl 14.00-17 i Lillan, Föreningsgatan 20 PROTOKOLL 1/5 2010-02-25 Närvarande: Jan Carle, SFN, ordförande Johan Boman, NFN Sten Båth, UFN Silwa Claesson, UFN Rune

Läs mer

IT-BESTÄLLARRÅDET Möte 2009:2 2009-04-15. Tid och plats kl.13.15-16.00, Konferensrummet, plan 5, Vasagatan 33

IT-BESTÄLLARRÅDET Möte 2009:2 2009-04-15. Tid och plats kl.13.15-16.00, Konferensrummet, plan 5, Vasagatan 33 1 (5) GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-BESTÄLLARRÅDET Möte 2009:2 2009-04-15 MINNESANTECKNINGAR Tid och plats kl.13.15-16.00, Konferensrummet, plan 5, Vasagatan 33 Närvarande Marina Ghersetti John Hultberg Johan

Läs mer

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession

Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Christin de Flon 2012-02-27 Tid Måndag den 23 januari klockan 13 15:45 Plats Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Närvarande Ledamöter Jonas Emanuelsson prefekt, ordförande Ann Zetterqvist

Läs mer

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop Seminariets upplägg Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop 2014 05 26 Carola Barhammar& Karin Andrén 1 2014 05 19

Läs mer

Christina Kaspersen, beredningsstöd för utbildningsnämndens utskott för utbildning på forskarnivå

Christina Kaspersen, beredningsstöd för utbildningsnämndens utskott för utbildning på forskarnivå Utbildningsnämndens utskott för utbildning på forskarnivå Minnesanteckningar 1/5 Sammanträde 2014:1 2014-01-30 Tid och plats: kl. 13.00-16.00, Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande Ledamöter Boo Johansson

Läs mer

Short Term Mobility- sammanställning av remissvar och analys

Short Term Mobility- sammanställning av remissvar och analys GÖTEBORGS UNIVERSITET Short Term Mobility- sammanställning av remissvar och analys Datum: 2017-04-07 Dnr: V 2016/786 Mottagare: Utbildningsnämnden Handläggare: Karolina Catoni Inledning Efter möte i den

Läs mer

1 Tekniska fakultetens verksamhetsplan för internationalisering av utbildning på grund- och avancerad nivå Dnr LiU

1 Tekniska fakultetens verksamhetsplan för internationalisering av utbildning på grund- och avancerad nivå Dnr LiU PROTOKOLL Delegationsbeslut 1(1) Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Delegationsbeslut Närvarande: Ulf Nilsson Helena Herbertsson Anna Andersson Maria Boberg dekanus föredragande föredragande sekreterare

Läs mer

Internationella kommittén 2014 11 10 för Arbetsterapi och Ms Medicinsk Vetenskap

Internationella kommittén 2014 11 10 för Arbetsterapi och Ms Medicinsk Vetenskap LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL Medicinska fakulteten Sammanträdesdag Internationella kommittén 2014 11 10 för Arbetsterapi och Ms Medicinsk Vetenskap Närvarande Ragnhild Cederlund Carina Tjörnstrand Karin

Läs mer

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Utbytesstudier Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Agenda Varför utbytesstudier? Partneruniversitet Intresseanmälan Behörighet & Urval Utbytesstudier 2016-12-06

Läs mer

Forskningens styrkeområden strategier för det fortsatta arbetet

Forskningens styrkeområden strategier för det fortsatta arbetet Universitetsledningens kansli Ingela Elofsson PM 1 / 6 2008-08-22 Dnr H 5 3490/08 Forskningens styrkeområden strategier för det fortsatta arbetet Bakgrund I universitetets Forsknings- och utbildningsstrategier

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET GUDOK- Projektet 2011-04-29 Processer Ge stöd till student och doktorand (inkl. presumtiva) Utbildning Forskning Syntax Processnivåer Aktörer Enskild process Samverkan Syntax enskild

Läs mer

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Utbytesstudier Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Agenda Partneruniversitet Behörighet Intresseanmälan & Urval Praktisk info Utbytesstudier 2016-11-16 3 Varför

Läs mer

Delrapport Internationell marknadsföring

Delrapport Internationell marknadsföring Mittuniversitetet Implementering av utbildningsstrategin Sandra Wåger 2013-04-10 Delrapport Internationell marknadsföring Innehållsförteckning Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Problemformulering 1.2 Projektets

Läs mer

bland alla studenter i Stockholm så är andelen internationella studenter 10 %.

bland alla studenter i Stockholm så är andelen internationella studenter 10 %. 2 Bland de inresande studenterna var 3 036 personer utbytesstudenter och 6 243 personer freemoverstudenter. Det innebär ungefär samma siffror som föregående år och även samma fördelning. Cirka 2/3 av alla

Läs mer

Ordförande Kaj Bergenhill hälsade alla välkomna till årets sjätte regionstyrelsemöte och förklarade samtidigt sammanträdet öppnat.

Ordförande Kaj Bergenhill hälsade alla välkomna till årets sjätte regionstyrelsemöte och förklarade samtidigt sammanträdet öppnat. Villaägarnas Riksförbund Regionstyrelsen ABC RS 6/18 Protokoll fört vid regionstyrelsens sammanträde torsdagen den 8 november kl.18.34 20:15 Villaägarnas kontor, Rotebergsvägen 3, Sollentuna. Närvarande

Läs mer

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013

Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Information om utbytesstudier för nominerade studenter läsåret 2012/2013 Maria Högemark Internationell handläggare Maria.hogemark@su.se Sektionen för internationell mobilitet Studentavdelningen Dagens

Läs mer

PROTOKOLL Lärarutbildningsråd 4

PROTOKOLL Lärarutbildningsråd 4 UFL:s kansli Hans Werner 031 786 5848 0732 594328 PROTOKOLL 1 / 6 2007-10-25 PROTOKOLL Lärarutbildningsråd 4 2007-10-11 kl 13.00-16.00 i konferensrummet, Viktoriagatan 30A Närvarande: Anna Brodin, UFL:s

Läs mer

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Utbytesstudier Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Agenda Behörighet Partneruniversitet Intresseanmälan & Urval Praktisk info Behörighet och urval 2016-11-11

Läs mer

Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI

Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI Kick-off för utbytesstudier! 2015-2016 JOHANNA PERSSON KOORDINATOR UTRESANDE UTBYTESSTUDENTER FILOSOFISKA FAKULTETENS KANSLI Vad händer nu? Ansökan Språkintyg Finansiering Försäkring Begrepp och ord Att

Läs mer

Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa. För medarbetare vid Stockholms universitet

Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa. För medarbetare vid Stockholms universitet Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa 1 För medarbetare vid Stockholms universitet Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning inom Europa 2 Erasmus+ Lärarmobilitet och personalfortbildning

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande Sammanträdesdatum Kansliadm Susanne Pedersen

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Pedagogisk utveckling och interaktivt lärande Sammanträdesdatum Kansliadm Susanne Pedersen GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 2008:7 1 av 5 Tid: Måndagen den 24 november kl. 13.00 16.00 Plats: Göteborgs universitet, Pedagogen Hus A, A2 136 Närvarande: Ledamöter: Företrädare för verksamheten

Läs mer

1 Fastställande av föredragningslistan Även fakulteternas representanter föredrar punkt 3. Handlingsplaner.

1 Fastställande av föredragningslistan Även fakulteternas representanter föredrar punkt 3. Handlingsplaner. 2013-10-15 1 (5) Internationaliseringsrådets () möte 9 okt 2013 Närvarande Anna Andersson, fakultetskoordinator LiTH (adjungerad) Anna Bergek, prodekan tek fak Karin Gibson, enhetschef IO (sekr) Anderz

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 2 november 2017 kl 11 12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Karolinska Institutet ett medicinskt universitet

Karolinska Institutet ett medicinskt universitet Karolinska Institutet ett medicinskt universitet Erik G Svensson Uppsala 2014-08-19 Anna-Lena Paulsson, Internationella kansliet Handlingsplan för internationalisering 2014-2017 för utbildning på grundnivå

Läs mer

Minnesanteckningar vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi

Minnesanteckningar vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Minnesanteckningar 180312 SAHLGRENSKA AKADEMIN Minnesanteckningar vid sammanträde med utbildningskommittén för arbetsterapi och fysioterapi Datum: 2018-03-12 Tid: 14:00-15:40 Plats: Konferensrummet HVB,

Läs mer

Underlag till diskussion kring Internationalisering Referensgruppsmöte i Mittuniversitetets visions och strategiarbete

Underlag till diskussion kring Internationalisering Referensgruppsmöte i Mittuniversitetets visions och strategiarbete Underlag till diskussion kring Internationalisering Referensgruppsmöte i s visions och strategiarbete 2018-01-09 Instruktion På mötet den 9 januari kommer vi att fokusera på att formulera och konkretisera

Läs mer

PROTOKOLL Lärarutbildningsråd 2, Nr 4, , kl , UFL, Konferensrummet, Viktoriagatan 30 A

PROTOKOLL Lärarutbildningsråd 2, Nr 4, , kl , UFL, Konferensrummet, Viktoriagatan 30 A PROTOKOLL Lärarutbildningsråd 2, Nr 4, 2009-03-23, kl. 13.00 16.10, UFL, Konferensrummet, Viktoriagatan 30 A 1 Fastställande av dagordning 2 Genomgång av föregående mötes protokoll 3 Planering av LUR 2s

Läs mer

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli

Utbytesstudier. Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Utbytesstudier Mathilda Ingemarsson Internationell samordnare, Filosofiska fakultetens kansli Agenda Partneruniversitet Behörighet Intresseanmälan & Urval Eramuspraktik 2016-11-30 Pengar 3 Utgifter: Vad

Läs mer

Ewa Melin, utbildningsavdelningen

Ewa Melin, utbildningsavdelningen Ewa Melin, utbildningsavdelningen Protokoll fört vid sammanträde med Läkarprogramkommittén 22 oktober 2013, klockan 15.00 16.55 Lokal: Ingegerd Eriksson, Academicum, plan 3000, Medicinaregatan 3 Närvarande

Läs mer

Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR

Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR Kalendarium 2015-2016 Och nyheter från UHR 2015-05-27 Jari Rusanen Kalendarium 2015 16 september deadline för ansökan inför Nordic Master http://www.cimo.fi/programmes/nordic_master/to_the_applicant 21-20

Läs mer

LiU- Global 5/

LiU- Global 5/ LiU- Global 5/12 2016 Informationspass för nominerade LiTH-studenter Åsa Karlsson, rum Origo-2203 Annika Holm, rum Origo-2202 och Täppan-6124 (oftast onsdagar) outgoing@lith.liu.se Agenda CSN, stipendier

Läs mer

Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning

Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning Fastställd av rektor 2014-06-24 Dnr: FS 1.1.1-284-14 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Regler Rektor Tillsvidare

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

Jag kommer hem som en ny starkare människa eftersom jag vet att jag kan åka till ett land helt ensam och kan klara mig.

Jag kommer hem som en ny starkare människa eftersom jag vet att jag kan åka till ett land helt ensam och kan klara mig. Jag är jätteglad och nöjd över att jag gjorde utbytesstudier. Under både min praktik och mina kurser lärde jag mig väldigt mycket om mig själv, om kommunikation och jag fick kunskaper om den holländska

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016

UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016 UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016 Antagen av Åbo Akademis styrelse 18.4.2012 Utvecklingsplan för den internationella verksamheten vid Åbo Akademi 2012-16 Inledning

Läs mer

Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 17 februari 2016

Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 17 februari 2016 Välkommen till nätverksmöte för utbyteskoordinatorer! 17 februari 2016 2016-02-22 /International Office Dagens agenda 1. Studentavdelningen, Studenthälsan Eliza Cedervall, Företagssköterska Vad kan vi

Läs mer

Policy för internationalisering vid Lunds universitet

Policy för internationalisering vid Lunds universitet Styrelsen 2007-12-17 Policy för internationalisering vid Lunds universitet 2008-2011 I denna policy 1 för internationalisering formuleras gemensamma visioner, värderingar, mål och strategier för universitetets

Läs mer

ARBETSGRUPPEN FÖR FRÅGOR KRING ÖKAD INTERNATIONELL RÖRLIGHET INOM RAMEN FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITETS FÖRBEREDELSER INFÖR BOLOGNAPROCESSEN

ARBETSGRUPPEN FÖR FRÅGOR KRING ÖKAD INTERNATIONELL RÖRLIGHET INOM RAMEN FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITETS FÖRBEREDELSER INFÖR BOLOGNAPROCESSEN Göteborgs Universitet Handelshögskolans Fakultetsnämnd Utlandsavdelningen/CGA 060620 ARBETSGRUPPEN FÖR FRÅGOR KRING ÖKAD INTERNATIONELL RÖRLIGHET INOM RAMEN FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITETS FÖRBEREDELSER INFÖR

Läs mer

Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet

Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet 2016-05-26 Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet Rebecka Herdevall, handläggare UHR Grundläggande information Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet (ICM) Erasmus+ översikt Utomeuropeisk mobilitet översikt Bygger

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Från LiU - Ut i världen! Informationspass för nominerade LiTH-studenter 2013-12-10 Jessica Yeh och Annika Holm, rum 2201 i Origo international@lith.liu.se

Läs mer

Grundutbildningsberedningen Tid: kl Plats: Konsistorierummet, Vasaparken

Grundutbildningsberedningen Tid: kl Plats: Konsistorierummet, Vasaparken GÖTEBORGS UNIVERSITET MINNESANTECKNINGAR Grundutbildningsberedningen 2012-01-31 Tid: kl 9.00 12.00 Plats: Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande: Lennart Weibull, ordförande Britt-Marie Apelgren, UFN

Läs mer

Nätverk för Internationalisering vid Lnu Minnesanteckningar 8 mars 2012

Nätverk för Internationalisering vid Lnu Minnesanteckningar 8 mars 2012 2012-03- 08 Nätverk för Internationalisering vid Lnu Minnesanteckningar 8 mars 2012 Närvarande Björn Albin, HV (ordförande) Nils Nilsson, vice rector Daiva Balciunaite Håkansson, ELNU Kajsa Higgins, PPI

Läs mer

Närvaro- och yttranderätt Johan Pontén Anna Carin Lindberg Helen Ziser

Närvaro- och yttranderätt Johan Pontén Anna Carin Lindberg Helen Ziser Ewa Melin, utbildningsavdelningen Protokoll fört vid sammanträde med Läkarprogramkommittén 7 maj 2013, klockan 15.00 17.20 Lokal: Ingegerd Eriksson, Academicum, plan 3000, Medicinaregatan 3 Närvarande

Läs mer

Utbytesstudier 2014/15. www.pol.gu.se

Utbytesstudier 2014/15. www.pol.gu.se Utbytesstudier 2014/15 Introduction Lisa Broadwell Acting International Coordinator, Department of Political Science lisa.broadwell@gu.se Agenda Alternativ och information Att tänka på Ansökansprocess

Läs mer

PM HINDER FÖR INTERNATIONALISERING EFFEKTIVISERING AV VÅRA PROCESSER

PM HINDER FÖR INTERNATIONALISERING EFFEKTIVISERING AV VÅRA PROCESSER PM HINDER FÖR INTERNATIONALISERING EFFEKTIVISERING AV VÅRA PROCESSER Linn Gabrielsson/ International Centre PM: 2016-03-02 Bakgrund Under 2015 släpptes rapporten hinder för svenska studenters mobilitet

Läs mer