Underskrifter Sekreterare... Per Ola Svensson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underskrifter Sekreterare... Per Ola Svensson"

Transkript

1 Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum Sammanträdestid 13:00-14:30 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Ingemar Johansson (C), ordförande Bengt Hackberg (S) Håkan Nylander (M) Eva Bengtsson (S) Göran Paulsson (M) Owe Hjortmarker (FP) för Bo Dannegren (C) Ero Ahola (S) för Peter Janson (S) Othmar Nekham (MP) Per Ola Svensson, sekreterare Anders Ramberg, förvaltningschef Angelica Nordlund, inspektör Ingela Danielsson, kommunekolog Paragrafer Justering Ordföranden samt Håkan Nylander Underskrifter Sekreterare... Per Ola Svensson Protokollet justerat och anslaget Ordförande... Ingemar Johansson Justerare... Håkan Nylander Underskrift... Per Ola Svensson

2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Fördjupad översiktsplan för norra och södra kusten, s kommun, Remiss från Samhällsbyggnadsavdelningen dnr KS Detaljplan/Översiktsplan Dnr Miljö- och hälsoskyddsnämnden lämnar följande yttrande: I utställningshandlingarna har flera nya områden för bostäder, blandad användning och mindre verksamheter tillkommit (område samt V2) som miljö- och hälsoskyddsnämnden vill kommentera. Gröna kilar/områden med särskilt bevarandevärde på land s kust har mycket höga, bitvis unika, naturvärden och är ett viktigt område för friluftsliv och turism. Miljö- och hälsoskyddsnämnden är fortfarande väldigt positiv till de tydliga ställningstaganden som gjorts FÖP:en för att säkra dessa värden genom att peka ut viktiga gröna kilar och områden med höga naturvärden som områden med särskilt bevarandevärde. Dessa ställningstaganden har också en grund i den nuvarande översiktsplanens strategi nr 4. Strategi nr 4 anger att bebyggelseutvecklingen i kustnära lägen ska styras så att bostadsbebyggelse helt undviks i det öppna kustlandskapet och istället styrs till noder och serviceorter där utveckling ska ske genom förtätning eller byggnation bakom befintlig bebyggelse. Miljö och hälsoskyddsnämnden är därmed kritisk till att befintliga gröna kilar nu föreslås bebyggas genom förslag om nytt område för bostäder vid Sandkärr (område 19), utökning av område för bostäder vid Småris (område 14), samt nytt verksamhetsområde vid Morups tånge (område V2). Vid Morups tånge finns en av västkustens främsta rast- och häckningslokaler för vadare och området är bland annat utpekat som riksintresse för Natura Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att det är av största vikt att bevara den gröna kil som löper från detta värdefulla strandområde in mot land. Området behöver bevaras eftersom det är spridningskorridor och buffert mot olika störningar, och dels för att området kan erbjuda reträttplats för skyddsvärda växt- och djurarter i området vid en förväntad havsytehöjning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser därför att område V2 inte är en lämplig lokalisering för verksamheter. I FÖP:en bör det istället finnas möjlighet att på sikt förstärka den gröna kilen om befintlig verksamhet naturligt avvecklas. Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser därför att det aktuella området ska bibehålla planbeteckning Förslag till område med: Möjlighet att pröva ny enstaka bebyggelse. Särskilt bevarandevärde i havet Miljö- och hälsoskyddsnämnden instämmer i länsstyrelsens yttrande gällande de höga biologiska värden som finns på havets bottnar från strandkanten och ut till ungefär sex meters djup. Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser därför, liksom länsstyrelsen, att dessa områden bör inkluderas i Områden med särskilt bevarandevärde. 2 (9)

3 61 forts. Utbyggnad Långasand/Småris Miljö- och hälsoskyddsnämnden tillstyrker förslaget om att öka möjligheten för Ugglarp/Långasand att utvecklas enligt förslag med område 14,15,16,17,18. Dock med undantaget beträffande halva området 14 för den del som befinner sig söder om Smårisvägen. Nämnden anser att denna del ska fungera som en grön passage mellan Ullarps naturreservat och havet. Område S2 behöver studeras vidare med syfte att hitta en bättre lokalisering för kommunal service. Trafikutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden ser positivt på att en enkel analys av trafikbuller har gjorts, eftersom den tydliggör att noggrannare trafikstudier kommer att behövas vid framtagande av detaljplanerna. Vidare visar analysen att bland annat föreslagna områdens utformning, antal bostäder och hastigheter på vägarna kommer att behöva anpassas för att klara bullerkraven. Miljöoch hälsoskyddsnämnden är dock tveksam till placering av kommunal service (såsom äldreboende och förskola) utanför Småris, med avseende på närhet till väg 610 (kustvägen). Riktlinjer vid byggande Miljö- och hälsoskyddsnämnden ser positivt på att den fördjupade översiktsplanen innefattar riktlinjer vid prövning av byggande inom olika typer av områden. Exempelvis presenteras behovet av skyddsavstånd mellan bostäder (m.a.p. enskilt vatten och avlopp) och skyddsavstånd mellan bostäder och vägar, häst/djurverksamheter eller andra typer av störande verksamheter. Nämnden anser även att FÖP:en visar att byggnation av bostäder kan ske om hänsyn tas till eventuellt störande verksamheter vid prövning. Redogörelse för ärendet Den fördjupade översiktsplanen (även kallat FÖP) för norra och södra kusten har varit på remiss hos miljö- och hälsoskyddsnämnden vid två tidigare tillfällen vid programsamråd (april 2015) och vid samråd (mars 2016). FÖP för norra och södra kusten har nu skickats ut på remiss en tredje gång i utställningsskedet. Remisser för planer tas vanligtvis upp i miljö- och hälsoskyddsnämnden i programsamråds- och samrådsskedet (det är inte alla planer som har ett programsamrådsskede). När planen sedan går på remiss för tredje (alt. andra) gången, kallat utställning, skrivs yttrandet vanligtvis av förvaltningen, på delegation av nämnden. Remissen ska dock dras i miljö- och hälsoskyddsnämnden i det fall förvaltningen anser att det är lämpligt. I detta fall är anledningen att antalet och omfattningen av områden för exploatering av olika slag har utökats. Detta trots att länsstyrelsen i samrådsskedet pekat på att hänsynsreglerna i miljöbalken endast tillåter bebyggelseutveckling av befintliga tätorter inom kustområdet, dvs. Glommen och Morup. 3 (9)

4 61 forts. Förslag och yrkanden Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har i tjänsteskrivelse lämnat förslag på yttrande i ärendet. Göran Paulsson (M) yrkar på följande tillägg efter tredje stycket om Morups tånge: Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser därför att det aktuella området ska bibehålla planbeteckning Förslag till område med: Möjlighet att pröva ny enstaka bebyggelse. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar enligt Göran Paulssons förslag. Ordförande Ingemar Johansson (C) yrkar att följande text tillstyrker förslaget om att öka möjligheten för Ugglarp/Långasand att utvecklas enligt förslag med område 14,15,16,17,18. Dock med undantaget beträffande halva området 14 för den del som befinner sig söder om Smårisvägen. Nämnden anser att denna del ska fungera som en grön passage mellan Ullarps naturreservat och havet. Område S2 behöver omstuderas med syfte att hitta en bättre lokalisering för kommunal service ersätter instämmer i länsstyrelsens tolkning av vilka områden som kan betraktas som tätorter utmed kusten. Nämnden anser därför även att område 14, liksom de nya områdena 15-18, bör utgå från den fördjupade översiktsplanen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser även att planering för ytterligare byggnation inom området är direkt olämpligt med tanke på redovisade problem med dagvatten och havsvattenkvalitet som redan finns i området. Vice ordförande Bengt Hackberg (S) yrkar bifall till förvaltningens förslag. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar enligt Ingemar Johanssons förslag Bengt Hackberg reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. 4 (9)

5 62 Dricksvattenutredningens slutbetänkande En trygg dricksvattenförsörjning Remiss från Näringsdepartementet dnr N2016/03080/DL Dnr Miljö- och hälsoskyddsnämnden lämnar följande yttrande Miljö- och hälsoskyddsnämnden instämmer i utredningens slutsats att samhällets krisberedskap behöver stärkas för att säkra en trygg dricksvattenförsörjning. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ser den nationella vattenkatastrofgruppen, VAKA, som ett mycket viktigt stöd för att på lokal nivå kunna hantera en krissituation. På kommunal nivå där större problem med dricksvattenförsörjningen sker sällan är det svårt att samla erfarenhet och uppehålla den spetskompetens som behövs vid en svår dricksvattenhändelse. Miljö- och hälsoskyddsnämnden ser det därför som nödvändigt och också kostnadseffektivt att samla expertis i en nationell stödfunktion. Utöver stödfunktionen VAKA, med tillhörande lager med utrustning för nödvattenförsörjning, så har kommunen behov av nationellt stöd i form av metodutveckling, handböcker, utbildningar och övningar. Redogörelse för ärendet Regeringen tillkallade 2013 en särskild utredare för att gå igenom dricksvattenområdet, från råvatten till tappkran för allmänt dricksvatten med syfte att identifiera nuvarande och potentiella utmaningar för en säker dricksvattenförsörjning i landet, på kort och lång sikt. Uppdraget omfattade också att i förekommande fall föreslå lämpliga åtgärder. Utredningen, som antagit namnet Dricksvattenutredningen, har lämnat sitt slutbetänkande En trygg dricksvattenförsörjning (SOU 2016:32). Regeringen önskar nu synpunkter på förslagen eller materialet i betänkandet. Förslag och yrkanden Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har i tjänsteskrivelse lämnat förslag på yttrande i ärendet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. 5 (9)

6 63 Förbud mot utsläpp av avloppsvatten Toarp X:X Dnr Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att förbjuda dig NN (xx) så som fastighetsägare, att släppa ut avloppsvatten från WC och BDT till befintlig avloppsanläggning på fastigheten Toarp från och med den 1 april Förbudet förenas med ett vite om kronor. Om du vill fortsätta släppa ut avloppsvatten från fastigheten måste du installera en av miljö- och hälsoskyddsnämnden tillståndsgiven anläggning för rening av avloppsvatten. et kan överklagas. Information om hur man överklagar finns i bilaga. Motivering av beslut Den 30 oktober 2013 trädde ett förbud mot utsläpp av orenat avloppsvatten i kraft. Avloppsanläggningen på fastigheten består av en tre-kammarbrunn som leds vidare till en sjunkbrunn. Den 13 april 2016 genomförde miljö- och hälsoskyddsförvaltningen en uppföljande inspektion av avloppsanläggningen på fastigheten. Vid inspektionen hade avloppet inte åtgärdats. Sedan inspektionen har ingen ansökan om ny avloppsanläggning inkommit till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Miljö- och hälsoskyddsnämnden bedömer att avloppsanläggningen i dagsläget inte uppfyller miljöbalkens krav på rening för avloppsvatten och därför är det rimligt att på nytt förbjuda utsläpp av avloppsvatten till befintlig anläggning. Nämnden bedömer även att det är rimligt att förena detta förbud med ett engångsvite då NN inte åtgärdat sin avloppsanläggning trots att ett förbud att släppa ut orenat avloppsvatten finns sedan år Lagstöd et fattas med stöd av miljöbalken 2 kap 1, 3, 7, 9 kap 7, 26 kap 9, 14 samt Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13. Miljöbalken Enligt 2 kapitlet 1, 3 och 7 ska den som släpper ut avloppsvatten utföra de skyddsåtgärder som krävs för att utsläppet inte ska medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Detta ska göras i den mån nyttan av åtgärden anses rimlig. Den som utför åtgärden måste kunna visa att den är tillräcklig. Enligt 9 kapitlet 7 ska avloppsvatten avledas, renas eller tas om hand om så att det inte uppstår olägenhet för människors hälsa eller miljön. Rening ska ske i lämpliga avloppsanordningar. 63 forts. 6 (9)

7 Enligt 26 kapitlet 9 får miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta om de förbud som krävs för att miljöbalken ska följas. Enligt 26 kap 14 får miljö- och hälsoskyddsnämnden förena beslut eller förelägganden med vite. Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Enligt den 13 så krävs det tillstånd för att inrätta en avloppsanordning som en eller flera vattentoaletter ska anslutas till. Redogörelse för ärendet Den 30 oktober 2013 trädde ett förbud mot utsläpp av orenat avloppsvatten i kraft. Den 12 mars 2014 förenades förbudet med ett löpande vite, detta trädde i kraft den 1 juni Den 21 november 2014 ansökte miljö- och hälsoskyddsnämnden om utdömande av vite. Markoch miljödomstolen dömde den 9 mars 2016 ut vitet. Den 11 november 2015 ansökte miljö- och hälsoskyddsnämnden om utdömande av vite för överträdelse av förbudet för juni, augusti och september månad under Den 4 februari avslog mark- och miljödomstolen ansökan av utdömande av vite. Mark- och miljödomstolen ansåg att förbudet var för otydligt för att kunna ligga till grund för en ansökan om utdömande av vite. Miljö- och hälsoskyddsnämnden överklagade beslutet från mark- och miljödomstolen till mark- och miljööverdomstolen som inte gav prövningstillstånd 22 mars Miljö- och hälsoskyddsnämnden fick ta del av beslutet den 27 september Underlag inför beslut har kommunicerats ut den 7 oktober 2016 med möjlighet att yttra sig över uppgifterna i ärendet fram till den 30 oktober Inget yttrande har inkommit. Förslag och yrkanden Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har i tjänsteskrivelse lämnat förslag på beslut i ärendet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. 7 (9)

8 64 Redovisning av budget och verksamhetsplan, januari-oktober 2016 Dnr Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att lägga redovisning av budget och verksamhetsplan januari- oktober till handlingarna. Ärendet Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tagit del av ekonomiska- samt verksamhetsresultat för perioden jan-okt i för ändamålet upprättade matriser. Periodens ekonomiska resultat Miljö- och hälsoskyddsnämnden har för perioden ett överskott med 752 tkr. Intäkterna har inkommit i förväntad omfattning. Kostnaden för personal understiger de budgeterade med ca 600 tkr. Att det blivit så beror på att nämnden periodvis haft vakanta tjänster. Att tjänsterna varit och är vakanta beror dels på personalskiften, dels på att många medarbetare valt att arbeta deltid. Dessa deltidstjänster är svåra att ersätta av flera olika anledningar. Fler inspektörer fordrar fler lokaler. Ett annat problem med ersättnings rekrytering är att inspektörerna arbetar med olika specialområden på olika enheter. Det är svårt att hitta nya medarbetare som har den kompetens som krävs för att samtidigt kunna tjänstgöra på flera av dessa enheter. Fokuserat, planerat och intensivt kontrollarbete samt viss inskränkning av interna projekt och utvecklingsarbeten har gjort att nämnden trots viss brist på arbetskraft ändå till stor del kunnat utföra det arbete som planerats i förväntad omfattning. Måluppfyllelse Miljöskydds- och livsmedelsenheten ligger lite efter med sina periodiska kontroller. Avloppsenheten ligger lite efter med den löpande tillsynen. I övriga har avdelningarna en måluppfyllelse på 90 % eller mer. Prognos för helår Förväntat resultat för året är att nämnden planerar att klara sin driftsram för 2016 och göra ett överskott på 450 tkr. Nämnden väntas kunna utföra de kontroller som planerats. Förslag och yrkanden Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har i tjänsteskrivelse lämnat förslag på beslut i ärendet. Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar enligt förvaltningens förslag. 8 (9)

9 65 Delegationsbeslut september och oktober 2016 Miljö- och hälsoskyddsnämnden lägger nedan redovisade delegationsbeslut till handlingarna. 9 (9)

Ero Ahola (S) Othmar Nekham (MP) Ordföranden samt Håkan Nylander. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson

Ero Ahola (S) Othmar Nekham (MP) Ordföranden samt Håkan Nylander. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2015-02-11 Sammanträdestid Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Ingemar Johansson (C), ordförande Bengt Hackberg (S), vice ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12 Protokoll 2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-02-14 Sammanträdestid 13:00-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Ordföranden samt justerare

Ordföranden samt justerare Protokoll Nr 3 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2017-04-05 Sammanträdestid 08:30-16:00 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga närvarande Bengt Hackberg (S) Vice ordförande Peter

Läs mer

Ledamöter. Susanne Råbius (MP) Marcus Gyllenstolpe (M) Sofia Inlund (S) Othmar Nekham (C) Ersättare

Ledamöter. Susanne Råbius (MP) Marcus Gyllenstolpe (M) Sofia Inlund (S) Othmar Nekham (C) Ersättare Protokoll 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2019-01-21 Sammanträdestid 13:00-16:00 Ledamöter Ersättare Bengt Hackberg (S), Ordförande Ninni Gustavsson (M), Vice Ordförande Isabell Leoson

Läs mer

Ero Ahola (S) Ordföranden och Håkan Nylander

Ero Ahola (S) Ordföranden och Håkan Nylander Protokoll 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-01-24 Sammanträdestid 13:30-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Ordföranden samt Peter Janson

Ordföranden samt Peter Janson Protokoll Nr 9 Sammanträdesdatum 2015-11-11 Sammanträdestid 09:00-15:00 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Ersättare Tjänstemän Ingemar Johansson (C), ordförande Bengt Hackberg (S), vice

Läs mer

Denisa Ruca (S) Ordföranden samt Bengt Hackberg. Underskrifter Sekreterare... Per Ola Svensson

Denisa Ruca (S) Ordföranden samt Bengt Hackberg. Underskrifter Sekreterare... Per Ola Svensson Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2016-05-11 Sammanträdestid 13:00-15:00 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Ingemar Johansson (C), ordförande

Läs mer

Ordföranden samt Eva Bengtsson. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson

Ordföranden samt Eva Bengtsson. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson Protokoll Nr 6 Sammanträdesdatum 2015-08-19 Sammanträdestid 13:00-14:40 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Tjänstemän Ingemar Johansson (M), ordförande Bengt Hackberg

Läs mer

Remiss Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi (SOU 2017:22). KS

Remiss Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi (SOU 2017:22). KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-30 177 Remiss Styrmedel för att förebygga uppkomst av avfall i syfte att främja en cirkulär ekonomi (SOU

Läs mer

Owe Hjortmarker (FP) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande... Anders Hellström

Owe Hjortmarker (FP) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande... Anders Hellström Protokoll Nr 5 Sammanträdesdatum 2011-05-11 Sammanträdestid 13.30-16.30 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Anders Hellström (M), ordförande

Läs mer

Översyn av taxor inom miljöbalkens område bilaga A och B. KS 2015-332

Översyn av taxor inom miljöbalkens område bilaga A och B. KS 2015-332 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-11-03 303 Översyn av taxor inom miljöbalkens område bilaga A och B. KS 2015-332 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) och Eva Bengtsson (S) Göran Paulsson (M)

Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) och Eva Bengtsson (S) Göran Paulsson (M) Protokoll 9 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-10-10 Sammanträdestid 13:00-16:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande 69-90 Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) 68-71 och 73-90

Läs mer

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S) 1(9) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-10-12 kl. 13.30-16.00 Justerade paragrafer 37--40 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (13) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 15.00 ande Ledamöter Lena Hållinder Berglund (S) Åke Karlsson (S) Mikael Swahn (S) Kjell Åke Nottemark (M) ordf Håkan Thydén (C) 1:e

Läs mer

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers.

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers. 140609 Plats och tid Stadshuset Sal B, Måndagen den 9 juni 2014, kl 13.30-16.30 Ledamöter och ersättare Beslutande Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson

Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2013-02-13 Sammanträdestid 13:00-16:30 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Anders Hellström (M), ordförande Bengt Hackberg (S), vice ordförande Bo Dannegren

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare 1(11) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 14:00-15.30 Beslutande Britt Marie Öjstrand (M) ordförande Patric Carlsson (V) Bo Guldbrandsson (S) ersättare för Jan-Erik Nilsson

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT 060104 DOM 2012-12-06 Stockholm Mål nr M 5811-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolens dom 2012-06-04 i mål M 2299-12, se bilaga A KLAGANDE Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Onsdag den 25 januari 2012 kl Fågelviksalen Mötet ajournerades för gruppmöten kl

Onsdag den 25 januari 2012 kl Fågelviksalen Mötet ajournerades för gruppmöten kl sid 1 (12) Tid och plats Ledamöter Ersättare Onsdag den 25 januari 2012 kl 14.00-16.20 Fågelviksalen Mötet ajournerades för gruppmöten kl 15.25-16.00 Martin Oscarsson (MP) ordförande Håkan Svenneling (V)

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-09-05 1 (57) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 16.00 ande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Håkan Thydén (C) Sten Johansson (M)

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060103 DOM 2017-04-25 Stockholm Mål nr M 9801-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-10-21 i mål M 3084-16, se bilaga

Läs mer

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Närvarande

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Närvarande Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2015-03-11 Sammanträdestid 13.00 16.00 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Ingemar Johansson (C), ordförande 21-27 Bengt Hackberg (S), vice ordförande Håkan

Läs mer

Anslag av protokollet (51)

Anslag av protokollet (51) 2018-07-03 1 (51) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.20-14.20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Roger Eriksson (VF) ordförande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Håkan Thydén

Läs mer

Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S) Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) Bo Dannegren (C) Eva Bengtsson (S) Göran Paulsson (M)

Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S) Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) Bo Dannegren (C) Eva Bengtsson (S) Göran Paulsson (M) Protokoll 7 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-08-22 Sammanträdestid 13:00-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S) Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) Bo

Läs mer

söderåsens MILJOFORB Bjuv Klippan Perstorp Svalöv Örkelljunga 116 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-10-04 Dnr 2010.3238 Sida 15(21) TILLSYNSKAMPANJ -AVLOPP, TARSTAD 11:6, SVALÖVS KOMMUN Direktionens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 50-63

Sammanträdesprotokoll 50-63 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (18) 2018-04-24 Miljö- och konsumentnämnden Sammanträdesprotokoll 50-63 Sammanträdesdatum 24 april 2018 Plats och tid Port-Anders gata 3, T3, kl 14:30-15:45 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Sven-Ingvar Blixt (L) Jörgen Johnsson (M) Jonas Lindqvist (KD) Jörgen Sjöqvist (S) Peter Persson (S) Lennart Wiberg (S) Gert-Åke Liljenborg (SD)

Sven-Ingvar Blixt (L) Jörgen Johnsson (M) Jonas Lindqvist (KD) Jörgen Sjöqvist (S) Peter Persson (S) Lennart Wiberg (S) Gert-Åke Liljenborg (SD) 1 (12) Plats och tid Mikaelstugan, torsdagen den 12 oktober 2017 kl 14:00-15:15 Beslutande Kenneth Bolinder (S), Ordförande Liselott Ljung (S), 1:e vice ordförande Niels Madsen (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (1) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 16.30 ande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Kjell Åke Nottemark (M) ordf Håkan Thydén (C) 1:e v ordf Sven-Olov

Läs mer

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-01 343 Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS 2016-431 Beslut

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Einar Wängmark (S), ordförande Pär Johansson (M), vice ordförande Per Helgesson (S)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Einar Wängmark (S), ordförande Pär Johansson (M), vice ordförande Per Helgesson (S) 2017-03-23 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 23 mars, kl 09:00-11:00 Beslutande Ledamöter Einar Wängmark (S), ordförande Pär Johansson (M), vice ordförande Per Helgesson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45.

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 08:30 11:45. Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S)

Läs mer

LYSEKI LS. mmm. se KOMMUN

LYSEKI LS. mmm. se KOMMUN LYSEKI LS mmm se KOMMUN a LYSEKILS KOMMUN återrapportering svar Sotenäs kommun mmm-lars. LYSEKILS KOMMUN Miljönämnden i mellersta Bohuslän Sammanträdesprotokoll 2013-10-28 57-69 MN 58 Meddelande Länsstyrelsens

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Sammanträde 2014-06-26, kl 14:30 i Särörummet.

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Sammanträde 2014-06-26, kl 14:30 i Särörummet. KUB2001, v2.0, 2013-10-03 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sammanträde 2014-06-26, kl 14:30 i Särörummet. Ärende Sid Beslutsförslag 1 Justering av protokoll Britt Tönnberg (S) onsdag 2 juli kl 17 2 Budget ekonomisk

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-09-06 1 (58) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 16.40 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordföranden Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Sten Johansson (M) Kjell Brolin (KD)

Läs mer

Mari-Louise Wernersson (C) Claës-L Ljung (M) Per Svensson (S) Dahn Persson (S) Tore Holmefalk (C)

Mari-Louise Wernersson (C) Claës-L Ljung (M) Per Svensson (S) Dahn Persson (S) Tore Holmefalk (C) Protokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-03-27 Sammanträdestid 08:30-12.00 Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C) Claës-L Ljung (M) Per Svensson (S) Dahn Persson (S) Tore Holmefalk

Läs mer

M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21

M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21 M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21 Målnummer: M390-09 Avdelning: 13 Avgörandedatum: 2009-10-15 Rubrik: Lagrum: Miljösanktionsavgift för avloppsanordningar ----- Hinder mot att ta ut miljösanktionsavgifter

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 30 Presentation av nya miljöinspektören Linn Sundberg... 39 31 Yttrande över program till detaljplan för Spinnet Gunnarsbo 1:264 m.fl. Habo kommun... 40 32 Svar på remiss om vattenskyddsområde

Läs mer

Information om inkomna delgivningar

Information om inkomna delgivningar KRISTIANSTADS KOMMUN 2 MHN 2017/50 Information om inkomna delgivningar Miljö- och hälsskyddsnämnden godkänner redovisning av inkomna delgivningar. Inkomna delgivningar 1. Mark- och miljööverdomstolens

Läs mer

Rebecka Bäck, plan- och byggchef Annelie Vestergren, miljöchef Mari Bäckström, nämndsekreterare

Rebecka Bäck, plan- och byggchef Annelie Vestergren, miljöchef Mari Bäckström, nämndsekreterare 1(6) Plats och tid Carl August-rummet, onsdagen den 26 oktober 2016 kl 08:00-08:30 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD), vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Anslag av protokollet (63)

Anslag av protokollet (63) 2019-06-05 1 (63) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 13.30-16.15 ande Tjänstgörande ersättare Sven-Åke Karlsson (S) ordförande Sten Johansson (M) 1:e vice ordförande Roger Eriksson (VF) 2:e vice ordförande

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-03-15 12

Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-03-15 12 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-03-15 12 Plats och tid Konferensrummet, Nämndhuset, Katrineholm kl 13.00 Beslutande Erik Liljencrantz (m) ordförande, Marie-Louise Karlsson (s) 1:e vice ordförande, Göran

Läs mer

Miljönämnden sammanträder i Åsaka-Velandarummet, entréplan Stadshuset, onsdagen den 16 april 2014, kl. 16.30

Miljönämnden sammanträder i Åsaka-Velandarummet, entréplan Stadshuset, onsdagen den 16 april 2014, kl. 16.30 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid Miljönämnden sammanträder i Åsaka-Velandarummet, entréplan Stadshuset, onsdagen den 16 april 2014, kl. 16.30 A. Upprop och ersättare B. Dagordningens fastställande

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2014-07-01 1 (50) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 16.20 Beslutande Övriga deltagare Åke Karlsson (S) Mikael Swahn (S) Kjell-Åke Nottemark (M) ordf Håkan Thydén (C) 1:e vice ordf Sven-Olov Karlsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(6) Plan- och byggnadsnämnden (omedelbar justering)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(6) Plan- och byggnadsnämnden (omedelbar justering) Sammanträdesprotokoll Sida 1(6) Omfattning 42 (omedelbar justering) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl 15.00 15.05 Beslutande Lars-Inge Andersson (KD), tjänstgör för Lars-Åke

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och byggnadsnämnden. nedtagande

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och byggnadsnämnden. nedtagande Sammanträdesprotokoll 1(7) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset Hultsfred 16 augusti 2017 kl. 9.00-9.20 Beslutande Övriga deltagande Se särskild närvarolista Anders Helgée, miljö- och byggnadschef

Läs mer

DOM 2015-06-18 Stockholm

DOM 2015-06-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060101 DOM 2015-06-18 Stockholm Mål nr M 11273-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-12-04 i mål M 3431-14, se bilaga KLAGANDE Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS).

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS). YTTRANDE 1 (5) Avdelningen för tillsyn och prövning Hanna Lind 010-2240184 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(9)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(9) Sammanträdesprotokoll Sida 1(9) Plats och tid Tunasalen, tisdagen den 14 februari 2017 kl 13:00-14:00 Beslutande Ledamöter Tomas Peterson (M), Ordförande Helen Nilsson (S), 1:e vice ordförande Magnus Gustafsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-10-19 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 19 oktober, kl 13.00-16.00. ande Ledamöter Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson

Läs mer

BESLUT Stockholm

BESLUT Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060301 BESLUT 2016-10-11 Stockholm Mål nr M 4816-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-05-11 i mål nr M 585-16,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämnden 2015-10-13 115 (126) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, tisdagen den 13 oktober 2015, kl. 17.00-17.45 Beslutande Övriga deltagande Leif Skeppstedt (S) ordf Göran Axelsson (M) tjänstg

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 23 januari 2019 kl. 09:00 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 23 januari 2019 kl. 09:00 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 23 januari 2019 kl. 09:00 11:45 Beslutande Daniel Gunsth (S) Ordförande Lars Hed (M)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2018-04-25 1 Plats och tid Beslutande Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Malung, kl.13:00-16:00 Lars-Göran Gustafsson (S), ordförande Hans Lind (M) Bertil Helmersson (V) Mikael Östling

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-10-05 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik, 2015-11-10 MBN 207/15 1 (4) Riktlinjer för enskilda avlopp Inledning För att få

Läs mer

Referat av domar MÖD godtar schabloniserad beräkningsmodell som underlag för bedömning av lämplig skyddsnivå

Referat av domar MÖD godtar schabloniserad beräkningsmodell som underlag för bedömning av lämplig skyddsnivå 1/6 2017-01-27 Referat av domar MÖD godtar schabloniserad beräkningsmodell som underlag för bedömning av lämplig skyddsnivå Det har varit rätt att förbjuda utsläpp av toalettavloppsvatten från avloppsanläggning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1(14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1(14) Sida 1(14) Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214, klockan 17.30 19.40. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) My Blomgren (MP), ordförande Lars Selin (V) Annikka Hedberg

Läs mer

Sammanträdesdatum Nämnden för Laholmsbuktens VA (16) ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sammanträdesdatum Nämnden för Laholmsbuktens VA (16) ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. é Nämnden för 2017-09-19 1(16) Plats och tid Humlegången, Laholm, 19 september 2017 kl 13:30-15:45 ande Ledamöter Ola Nilsson (MP), Ordförande Lena Olofsdotter (C), 1:e vice ordförande Imre Gulyas (S),

Läs mer

Bilaga 4 DELEGATIONSBESLUT 2009-

Bilaga 4 DELEGATIONSBESLUT 2009- Handläggare: YY Sid 1(5) Namn Adress Postadress H Tillstånd till avloppsanordning med ansluten vattentoalett/ Föreläggande om att vidta skyddsåtgärder med anledning av anmälan om ändring av befintlig avloppsanordning/nyanläggning

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060102 DOM 2017-10-12 Stockholm Mål nr M 5773-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-06-02 i mål nr M 1325-17,

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-11-10 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Dnr Söderköping: SBF 2015-162 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik datum, Samhällsbyggnadsnämnden i Söderköping datum,

Läs mer

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling

Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling GRANSKNINGSYTTRANDE 1 (51) Kanslienheten, Kommunledningskontoret Växjö kommun Box 1222 351 12 Växjö Översiktsplan för Växjö kommun. Utställningshandling 2005-01-11. Förslag till översiktsplan för Växjö

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Fördjupad översiktsplan för Östergarnslandet, antagande

Fördjupad översiktsplan för Östergarnslandet, antagande Rf 96 Fördjupad översiktsplan för Östergarnslandet, antagande RS 2015/184 - Förslag FÖP Östergarnslandet och Katthammarsvik - Utställningsutlåtande -Plankarta inför antagande - Regionstyrelseförvaltningen

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-09:50 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Ingemar Johansson (C), Ordförande Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) Bo Dannegren (C) Eva Bengtsson (S) Göran Paulsson (M) Owe Hjortmarker (L)

Ingemar Johansson (C), Ordförande Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) Bo Dannegren (C) Eva Bengtsson (S) Göran Paulsson (M) Owe Hjortmarker (L) Protokoll 6 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-06-13 Sammanträdestid 09:30-11:30 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga närvarande Ingemar Johansson (C), Ordförande Håkan

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Plats och tid Port Anders gata 3, ing T 3, kl 15.30-17.00

Plats och tid Port Anders gata 3, ing T 3, kl 15.30-17.00 1 (6) Sammanträde med Miljö- och konsumentnämnden Sammanträdesdatum 24 mars 2009 Plats och tid Port Anders gata 3, ing T 3, kl 15.30-17.00 Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Andreas Porswald (MP),

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

Ero Ahola (S) Othmar Nekham (MP) Ordföranden samt Bengt Hackberg. Underskrifter Sekreterare... Per Ola Svensson

Ero Ahola (S) Othmar Nekham (MP) Ordföranden samt Bengt Hackberg. Underskrifter Sekreterare... Per Ola Svensson Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum 2015-10-21 Sammanträdestid 13:00-17:00 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Ingemar Johansson (C), ordförande

Läs mer

Göran Löfquist (M) Eva Bengtsson (S) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande...

Göran Löfquist (M) Eva Bengtsson (S) Susanne Råbius (MP) Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson. Ordförande... Protokoll Nr 4 Sammanträdesdatum 2013-04-10 Sammanträdestid 13:00-17:00 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Ersättare Tjänstemän Anders Hellström (M), ordförande Bengt Hackberg (S), vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Miljönämnden Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl.

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Miljönämnden Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Omfattning: 25 Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 13:00-16:15 Beslutande: Bengt Ferm (M) Ragnar Nilsson (C) Thomas Larsson (MP) Elise Arnell

Läs mer

Yttrande över Länsstyrelsens remiss om utvidgat strandskydd i Luleå kommun

Yttrande över Länsstyrelsens remiss om utvidgat strandskydd i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7 40 Yttrande över Länsstyrelsens remiss om utvidgat strandskydd i Luleå kommun Dnr SBK 2013.34 20 Byggnadsnämndens beslut Byggnadsnämnden beslutar att rekommendera kommunstyrelsen

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-05-02. Miljönämnden Innehåll 15 Förslag till yttrande över remiss, Anslutning till kommunalt spill- och dagvattensystem i Jönköpings län... 23 16 Fastställande av provtagningsfrekvens och analysomfattning för dricksvattenanläggning

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-10-03 1 (41) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.00-15.30 Beslutande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Håkan Thydén

Läs mer

PROTOKOLL MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN

PROTOKOLL MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Lars-Ivar Kahl (M) Malcolm Hansson (S) Hans Grahn (M) Per-Erik Lundberg (S) Anita Bäck (KD) Annica Elvefors (FP)

Läs mer

Miljö- och byggnämnden (6)

Miljö- och byggnämnden (6) 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult den 19 januari 2015 kl. 13.30 17.00 Beslutande Tommy Lövquist (S), ordförande Roland Johansson (M), vice ordförande Birgitta Bengtsson (S) Einar Holmquist (S),

Läs mer

Länsstyrelsens tillsynsvägledning. Länsstyrelsens roll i va-frågor. BDT-avlopp ur ett tillsynsperspektiv. Temadag BDT-vatten, hur farligt är det

Länsstyrelsens tillsynsvägledning. Länsstyrelsens roll i va-frågor. BDT-avlopp ur ett tillsynsperspektiv. Temadag BDT-vatten, hur farligt är det BDT-avlopp ur ett tillsynsperspektiv Temadag BDT-vatten, hur farligt är det 2011-01-25 Tomas Waara Länsstyrelsens roll i va-frågor Granskning av detaljplaner och ÖP Regionalt miljömålsarbete Prövning och

Läs mer

Byggnadsnämnden. Eirik Langjord (FP) Hans Engstrand (KD) Per-Olof Westerberg (S)

Byggnadsnämnden. Eirik Langjord (FP) Hans Engstrand (KD) Per-Olof Westerberg (S) Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Kungsbackarummet Klockan 8.30-8.45 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Lars Stranne (M), ordförande Alf Olofsson (S), vice ordförande Ove Svan (M)

Läs mer

Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare

Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare 1(12) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga, klockan 09.00 10.30 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall, ersättare Övriga närvarande Marie-Christine

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 1 2 Plats och tid Skräddaren Paragrafer 17-22 kl. 14:00-15:50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Maria

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Nämnden för myndighetsutövning

Sammanträdesprotokoll Nämnden för myndighetsutövning 2015-06-15 1(15) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-06-15 kl. 13.00-15.00 Justerade paragrafer 18-24 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) 19-24 jäv 18 Anita Thörn

Läs mer

Isabelle Vramsten (M)

Isabelle Vramsten (M) Sida 1(15) Plats och tid Mölndals stadshus, rum 214, klockan 17.30 19.30. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) Jennie Rodin (MP) tjänstgörande för My Blomgren (MP), 76-86,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2013-10-03 Stockholm Mål nr M 4921-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-04-30 i mål nr M 1500-13, se bilaga

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060104 DOM 2016-09-08 Stockholm Mål nr M 8123-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-08-28 i mål nr M 3228-15, se bilaga A KLAGANDE Miljönämnden

Läs mer

DOM 2013-08-21 Stockholm

DOM 2013-08-21 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060108 DOM 2013-08-21 Stockholm Mål nr M 2275-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-28 i mål nr M 134-13, se

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge YTTRANDE 1 (6) Enheten för samhällsutveckling Monica Lindström 010-225 12 33 monica.lindstrom@lansstyrelsen.se Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Anslag av protokollet (67)

Anslag av protokollet (67) 2019-07-03 1 (67) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 13.30-15.30 ande Övriga deltagare Sven-Åke Karlsson (S) ordförande Sten Johansson (M) 1:e vice ordförande Roger Eriksson (VF) 2:e vice ordförande

Läs mer

Information om inkomna delgivningar

Information om inkomna delgivningar KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 MHN 2017/42 Information om inkomna delgivningar 1. BEDÖMNING/BESLUT, den 2017-05-23, yttrande gällande ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet, slakteri

Läs mer

Samhällsbyggnadsutskottet

Samhällsbyggnadsutskottet Sammanträdesdatum Tid: 08:30-11:00 Plats: Skeppet ande Göder Bergermo (L), ordförande Olof Lundberg (S), vice ordförande ej 64 pga. jäv. Melisa Nilsson (S) ersätter Olof Lundberg (S) 64 Gunnar Lidén (M)

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2013-12-02 Stockholm Mål nr M 7165-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-07-04 i mål nr M 2379-13, se bilaga KLAGANDE Söderåsens miljöförbund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1(17)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1(17) Sida 1(17) Plats och tid Mölndals stadshus rum 214, klockan 17.30 19.15. Beslutande Elpida Georgitsi (S) Kåre Widenqvist (S) Lars Möglebust (S) My Blomgren (MP), ordförande Viktoria Eliasson (V) tjänstgör

Läs mer