Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-03-15 12"

Transkript

1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Plats och tid Konferensrummet, Nämndhuset, Katrineholm kl Beslutande Erik Liljencrantz (m) ordförande, Marie-Louise Karlsson (s) 1:e vice ordförande, Göran Ivarsson (c) 2:e vice ordförande, Lars-Åke Eriksson (s), Anna Harrsjö (s), Jean Fridh (mp), Lars Levin (fp) Tjänstgörande ersättare Ersättare Stefan Luukkonen (s), Jerry Emanuelsson (s), Sanna Cronhielm (mp), Kurt Jonsson (kd) Övriga deltagande Håkan Lernefalk miljöchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid Göran Ivarsson (c) Miljöförvaltningen, Nämndhuset, Katrineholm Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ordförande... Justerande... BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Sammanträdes datum Datum för anslags uppsättande Miljö- och hälsoskyddsnämnden Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats av protokollet Miljöförvaltningen, Nämndhuset, Katrineholm Underskrift...

2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dnr Handläggare: Camilla Bender Beslut om uppskov om förbud vid vite att släppa ut spillvatten från fastigheten XXXXX i Katrineholms kommun Beslut Med stöd av 26 kap 9 och 14 miljöbalken beslutar miljö- och hälsoskyddsnämnden om uppskov om förbud för; xx, Björkvik, ägare till fastigheten, Katrineholm att släppa ut spillvatten från befintlig avloppsanläggning för fastigheten, som ej uppfyller miljöbalkens krav om längre gående rening än slamavskiljning. Förbudet är förenat med vite om kr för ägaren till samt träder i kraft den 1 maj Under nämndens överläggningar yttrar sig Lars-Åke Eriksson (s), Erik Liljencrantz (m), Jean Fridh (mp), Lars Levin (fp), Sanna Cronhielm (mp) Miljöförvaltningens skrivelse : Bakgrund Miljöförvaltningen har genomfört avloppsinventering på avloppsanläggningen för fastigheten den 20 augusti Vid inventeringen konstaterades att reningen av avloppsvatten från bostadshus med WC-anslutning var otillräcklig, dvs den uppfyller inte miljöbalkens krav på skyddsåtgärder. Avloppsanläggningen består av en enkammarbrunn utan T-rör och saknar efterföljande rening. En skrivelse med information om att åtgärder kommer att krävas skickades ut till fastighetsägaren på ovan nämnd fastighet den 13 april 2009.

3 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Beslut gällande förbud mot utsläpp av avloppsvatten från bostadshus på fastigheten, skickades ut till den 20 augusti Den 26 augusti 2010 beslutade miljö- och hälsoskyddsnämnden om förbud vid vite att släppa ut spillvatten från fastigheten i Katrineholms kommun. Förbudet gällde från och med den 1 februari Den 25 januari 2011 inkom med ansökan om inrättande av enskild avloppsanläggning samt en begäran om anstånd i 6 månader för installation av avloppsanläggning. Anledning till begäran om anstånd är enligt väder, kyla m.m. meddelar även att på grund av kylan som startade i november har entreprenör avrått från att påbörja arbetet. Med hänsyn till rådande vinter anser miljö- och hälsoskyddsnämnden att beslutet ska träda i kraft 1 maj Beslutsmotivering Enligt miljöbalken 9 kap 7 föreskrivs att avloppsvatten ska avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål ska lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras. Nuvarande lösning med avloppsanläggning som består av enkammarbrunn utan T-rör och som saknar efterföljande rening kan inte anses uppfylla detta krav. Miljöbalken anger i 2 kap. 3, att den som avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska iaktta de skyddsåtgärder som behövs för att motverka skador eller olägenheter för människors hälsa och miljön. Enligt förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:808) 12 föreskrivs att det är förbjudet att i vattenområde släppa ut avloppsvatten från vattentoalett eller tätbebyggelse, om avloppsvattnet inte har genomgått längre gående rening än slamavskiljning. Miljöbalkens inledande portalparagraf 1 kap. 1 utgör vidare en utgångspunkt för arbetet med att förbättra bristfälliga avlopp. De punkter i paragrafen som har en direkt eller indirekt koppling till enskilda avlopp är följande: Punkt 1. Människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan.

4 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Punkt 3. Den biologiska mångfalden ska bevaras. Punkt 5. Återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi ska främjas så att kretslopp uppnås. Med hänvisning till ovanstående konstaterar miljö- och hälsoskyddsnämnden att fortsatt utsläpp av spillvatten som ej genomgått längre gående rening än slamavskiljning måste upphöra och att avloppsanläggningen behöver bytas ut eller ändras så att den uppfyller miljöbalkens minimikrav på rening. Naturvårdsverkets allmänna råd 2006:7 om små avloppsanläggningar för hushållsspillvatten är vägledande för utförandet. Normal skyddsnivå bör tillämpas. Innan ändring av anläggning sker eller avloppsanordning installeras ska anmälan eller ansökan inges till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Kommunicering Ärendet är kommunicerat skriftligen i enlighet med förvaltningslagen 17. Inga synpunkter har inkommit till miljöförvaltningen. Överklagan Detta beslut går att överklaga, se bilaga Hur man överklagar.

5 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dnr Handläggare: Anna Lonevall Beslut gällande förbud mot utsläpp av avloppsvatten från bostadshus på fastigheten i Katrineholms kommun Beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att förbjuda att från och med släppa ut spillvatten från WC och BDT till den bristfälliga avloppsanläggningen på fastigheten i Katrineholms kommun. Förbudet meddelas med stöd av 26 kap. 9 och med hänvisning till 9 kap. 7 och 2 kap. 3 miljöbalken (1998:808). Under nämndens överläggningar yttrar sig Erik Liljencrantz (m), Jean Fridh (mp), Lars Levin (fp), Sanna Cronhielm (mp) Miljöförvaltningens skrivelse : Bakgrund Miljöförvaltningen har genomfört avloppsinventering på rubricerad fastighet den 22 juli Vid inventeringen konstaterades att reningen av avloppsvatten från bostadshus med WC-anslutning var otillräcklig, dvs den uppfyller inte miljöbalkens krav på skyddsåtgärder. Avloppsanläggningen består av en tvåkammarbrunn och saknar efterföljande rening. En skrivelse med information om att åtgärder kommer att krävas skickades ut till fastighetsägarna på ovan nämnd fastighet den 10 augusti Den 5 oktober 2010 inkom en skrivelse till miljöförvaltningen där fastighetsägaren vill ha uppskov med att åtgärda avloppsanläggningen. Miljöförvaltningen tog telefonkontakt med fastighetsägaren den 8 oktober 2010, då meddelade fastighetsägaren att fastigheten ska totalrenoveras och pga

6 Miljö- och hälsoskyddsnämnden kommande renovering vill fastighetsägaren vänta med avloppet. Miljöförvaltningen informerade om att eftersom fastigheten nyttjas regelbundet så bör en planering utav en ny avloppsanläggning ske inom snar framtid. Miljöförvaltningen ber fastighetsägaren att inkomma med en tidsplan för hur renoveringen planeras. Den 20 december 2010 inkom en ny skrivelse från, där hon samtycker om att avloppet behöver åtgärdas men vet inte vid tidpunkt för skrivelsen hur hon ska renovera huset utan hoppas på att ha bättre planer för hur huset ska användas och se ut inom ett par år. Miljöförvaltningen anser inte att det framkommit omständigheter som motiverar ett par års uppskov med att åtgärda avloppsanläggningens brister eftersom fastigheten nyttjas regelbundet. Motivering Miljö- och hälsoskyddsnämnden får enligt 26 kap. 9 miljöbalken, meddela de förelägganden eller förbud som behövs för att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken ska efterlevas. I 9 kap. 7 miljöbalken föreskrivs att avloppsvatten ska avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål ska lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras. Miljöbalken anger i 2 kap. 3, att den som avser att bedriva en verksamhet eller vidta en åtgärd ska iaktta den skyddsåtgärder som behövs för att motverka skador eller olägenheter för människors hälsa och miljön. Miljöbalkens portalparagraf (1 kap. 1 ) utgör en utgångspunkt för arbetet med att förbättra bristfälliga avlopp. De punkter i paragrafen som har en direkt eller indirekt koppling till enskilda avlopp är följande: Punkt 1. Människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan. Punkt 3. Den biologiska mångfalden ska bevaras. Punkt 5. Återanvändning och återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi ska främjas så att kretslopp uppnås.

7 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Kommunicering Ärendet är kommunicerat skriftligen. Synpunkterna föranleder inga ändringar i beslutet. Information Om ni fortsättningsvis ska kunna släppa ut avloppsvatten från WC och BDT från fastigheten måste avloppsanläggningen förbättras och vara färdigställd senast den Ni bör därför snarast planera för en ny avloppslösning. En ny avloppsanläggning alternativ ombyggnation av den befintliga är åtgärder som är tillstånds- eller anmälningspliktiga. Kontakta miljöförvaltningen i god tid innan några åtgärder vidtas. Gällande reningskrav kan uppnås på flera olika sätt. Vägledning vid val av avloppsanläggning kan bland annat fås på webbplatsen: Information om små avlopp finns i Naturvårdsverkets allmänna råd NFS 2006:7 samt Naturvårdsverkets handbok Små avloppsanläggningar. Överklagan Detta beslut går att överklaga, se bilaga Hur man överklagar.

8 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dnr Handläggare: Krister Andersson Kontrollplan livsmedel 2011 Beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att godkänna kontrollplanen gällande livsmedelskontrollen för verksamhetsåret Under nämndens överläggningar yttrar sig Lars-Åke Eriksson (s), Erik Liljencrantz (m), Jean Fridh (mp), Lars Levin (fp), Sanna Cronhielm (mp), Göran Ivarsson (c). Miljöförvaltningens skrivelse : Bakgrund Kontrollplan inom livsmedelsområdet för verksamhetsåret 2011 har upprättats. Redogörelse för ärendet Kontrollplanen är den operativa kontrollmyndighetens beskrivning av hur de krav som ställs på offentlig kontroll inom livsmedelskedjan uppfylls av myndigheten. Kraven finns bl.a. i Europaparlamentets och Rådets förordning (EG) nr 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll för att säkerställa kontrollen av efterlevnaden av foder- och livsmedelslagstiftningen samt bestämmelser om djurhälsa och djurskydd. Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun är enligt lagstiftningen kontrollmyndighet för de livsmedelsverksamheter som bedrivs i kommunen. Nämnden utför kontroll utifrån gällande lagstiftning och vägledningar framtagna av EU och livsmedelsverket. Syftet med kontrollplanen är att konsumenterna har trygga livsmedel, förtroende för kontrollverksamheten och en god grund för val av produkt. Med trygga livsmedel menas säkra livsmedel och att konsumenterna inte blir lurade. Kontrollplanen redovisas som bilaga till protokollet under beteckningen miljö- och hälsoskyddsnämndens handling nr 3/2011. Länsstyrelsen

9 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dnr Handläggare: Sara Wahrby Beslut gällande klagomål på lukt från verksamheten Sims Recycling Solutions AB, Karossen 5, Katrineholms kommun Beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar med stöd av 9 kap 3 miljöbalken att det inte råder någon risk för olägenhet för människors hälsa orsakad av lukt och/eller damm från verksamheten Sims Recycling Solutions AB, fastigheten Karossen 5, Katrineholms kommun, med hänvisning till den redovisning av mätningar som utförts av företaget. Klagomålen föranleder inga vidare åtgärder från miljö- och hälsoskyddsnämndens sida. Under nämndens överläggningar yttrar sig Lars-Åke Eriksson (s), Erik Liljencrantz (m), Jean Fridh (mp), Sanna Cronhielm (mp). Miljöförvaltningens skrivelse : Bakgrund Miljöförvaltningen har tagit emot ett flertal klagomål gällande lukt från verksamheten Sims Recycling Solutions AB, i fortsättningen kallad verksamheten. Det första klagomålet gällande lukt inkom till miljöförvaltningen den 5 maj Sedan dess har ett flertal klagomål gällande lukt inkommit från sammanlagt åtta fastigheter på och i Katrineholm. De klagande bor på fastigheterna,,,,,, och. Enligt klaganden är det mycket stark och störande lukt från verksamheten. Lukten definieras som plast/metall/bränd bakelit. Miljö- och hälsoskyddsnämnden tog den 22 september 2009 ett beslut om att det inte råder någon risk för olägenhet för människors hälsa orsakad av lukt från Sims Recycling Solutions AB. Beslutet togs med motiveringen att miljöförvaltningen gjort ett stort antal inspektioner av lukten och endast vid ett tillfälle har lukten bedömts som mycket stark, vid ett fåtal tillfällen har lukt kunnat kännas men ej bedömts som störande. Endast en gång har lukten känts Sims Recycling Solutions AB, Enl. sändlista

10 Miljö- och hälsoskyddsnämnden vid bostadsområdet, övriga gånger då lukt kunnat kännas har detta varit strax intill verksamheten (på dess parkering) samt vid. Med anledning av att lukt ej kunnat påvisas mer än vid ett fåtal tillfällen bedömdes den framförda störningen ej motsvara olägenhetsbegreppet enligt 9 kap 3 miljöbalken. Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut överklagades av närboende till länsstyrelsen i Södermanlands län. Ett beslut från länsstyrelsen inkom till miljöförvaltningen den 15 april Länsstyrelsen återförvisar ärendet till miljö- och hälsoskyddsnämnden för fortsatt handläggning med motiveringen att det inte går att utesluta att lukt- och dammproblem är att betrakta som en olägenhet för människors hälsa och miljön. Det bör därför närmare utredas vilka ämnen som släpps ut från verksamheten, om det kan ha en skadlig inverkan och i så fall vilka försiktighetsmått som behöver vidtas. Miljöförvaltningen överklagade länsstyrelsens beslut till miljödomstolen. Den 13 september 2010 inkom till miljöförvaltningen ett beslut från miljödomstolen att länsstyrelsens beslut inte går att överklaga med anledning av att de inte tagit ställning i frågan utan återförvisat ärendet för vidare utredning. Den 26 november 2010 skickades ett föreläggande till Sims Recycling Solutions AB om att inkomma med vidare uppgifter om lukt från verksamheten. Ett svar på föreläggandet inkom till miljöförvaltningen den 22 november Ett nytt föreläggande skickades till företaget den 30 november Ett svar med redovisning av provtagningsresultat inkom till miljöförvaltningen den 10 januari Klagomål på damm framfördes inte i början av detta ärende och har inte behandlats i tidigare beslut. Med anledning av att länsstyrelsen i sitt beslut som inkom till miljöförvaltningen den 15 april 2010 tog upp dammfrågan, har även detta utretts och tagits med i det här beslutet. Beslutsmotivering Enligt länsstyrelsen i Södermanlands län behövde det utredas vilka ämnen som släpps ut från verksamheten, om de kan ha en skadlig inverkan och i så fall vilka försiktighetsmått som behöver vidtas. Miljöförvaltningen bedömer utifrån de mätresultat som Sims Recycling Solutions redovisat att det inte råder någon risk för olägenhet för människors hälsa för närboende med anledning av lukt och/eller damm från verksamheten. De framförda

11 Miljö- och hälsoskyddsnämnden klagomålen på lukt och damm bedöms ej motsvara olägenhetsbegreppet enligt 9 kap 3 miljöbalken. Kommunicering Beslutet har kommunicerats med företaget och klaganden. Överklagan Detta beslut går att överklaga, se bilaga Hur man överklagar. Sändlista: Sims Recycling Solutions AB Kopia för kännedom: Länsstyrelsen i Södermanlands län

12 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dnr Handläggare: Håkan Lernefalk Indexjustering av taxa för handel med vissa receptfria läkemedel, taxa för offentlig kontroll av livsmedel, taxa för tillsyn enligt strålskyddslagen, taxa för nämndens verksamhet enligt miljöbalken och taxa för nämndens verksamhet enligt tobaks- och alkohollagen Beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden indexjusterar taxa för handel med vissa receptfria läkemedel, taxa för offentlig kontroll av livsmedel, taxa för tillsyn enligt strålskyddslagen, taxa för nämndens verksamhet enligt miljöbalken och taxa för nämndens verksamhet enligt tobaks- och alkohollagen. Ny timavgift blir 760 kronor. De indexjusterade taxorna gäller från den 1 april Under nämndens överläggningar yttrar sig Göran Ivarsson (c), Erik Liljencrantz (m). Miljöförvaltningens skrivelse : Bakgrund Kommunfullmäktige antog taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt miljöbalken , 278 och senast ändrad , 71, taxa för tillsyn enligt strålskyddslagen , 84, senast ändrad , 204, taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel , 130, taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet enligt tobakslagen och alkohollagen , 10 samt taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet , 68, senast ändrad , 8. Enligt samtliga taxor får miljö- och hälsoskyddsnämnden för varje kalenderår besluta att ändra fast angivna avgifter, samt den avgift som ska utgå per timme handläggningstid. Ändringen ska motsvara de tolv senaste månadernas förändring i konsumentprisindex räknat från den 1 oktober året före avgiftsåret. Timavgiften avrundas till närmaste tiotal kronor.

13 Miljö- och hälsoskyddsnämnden De tolv senaste månadernas förändring i index motsvarar 1,5 %. Det ger en höjning av timtaxan från 750 kronor till 761 kronor. Efter avrundning blir den nya timavgiften 760 kronor.

14 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Information Håkan Lernefalk informerar om miljöpriset Håkan Lernefalk informerar om nämndutbildning den 27 april Håkan Lernefalk informerar om FAH:s vårkonferens Håkan Lernefalk informerar om att de kommande två nämdmötena kommer att förlängas till Efter sammanträdet kommer förvaltningen att informera om sin verksamhet.

15 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Meddelanden Dom från Nacka tingsrätt, Dom från Nacka tingsrätt,

16 Sammanträdesdatum Miljö- och hälsoskyddsnämnden Blad 27 Anmälan om delegationsbeslut Redogörelse av beslut som fattats sedan sammanträdet den 8 februari 2011 med stöd av gällande delegation. Beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att lägga redogörelsen till handlingarna.

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S)

Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik Pettersson (M) vice ordf. Håkan Karlsson (S) 1(9) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-10-12 kl. 13.30-16.00 Justerade paragrafer 37--40 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) Anita Thörn von Rosen (MP) John-Erik

Läs mer

Anslag av protokollet (51)

Anslag av protokollet (51) 2018-07-03 1 (51) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.20-14.20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Roger Eriksson (VF) ordförande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Håkan Thydén

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun Diarienummer: 676/2014-424 Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun -Sara Berglund18 november 2014 Besöksadress Postadress Telefon Telefax E-post (E-mail)

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-09-06 1 (58) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 16.40 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordföranden Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Sten Johansson (M) Kjell Brolin (KD)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1 (13) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 15.00 ande Ledamöter Lena Hållinder Berglund (S) Åke Karlsson (S) Mikael Swahn (S) Kjell Åke Nottemark (M) ordf Håkan Thydén (C) 1:e

Läs mer

Stefan Luukkonen (S), Jerry Emanuelsson (S), Kurt Jonsson (KD) Paragrafer 44-51. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Stefan Luukkonen (S), Jerry Emanuelsson (S), Kurt Jonsson (KD) Paragrafer 44-51. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN 2013-12-10 1 Plats och tid Rum 611, AVA-huset, Katrineholm kl 08.15 9.30 ande Erik Liljencrantz ordförande (M), Marie-Louise Karlsson (S) vice ordförande, Göran Ivarsson (C)

Läs mer

Stefan Luukkonen (S), Zdenka Klemse (S), Jerry Emanuelsson (S), Kurt Jonsson (KD)

Stefan Luukkonen (S), Zdenka Klemse (S), Jerry Emanuelsson (S), Kurt Jonsson (KD) Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-06-14 39 Plats och tid Konferensrummet, Nämndhuset, Katrineholm kl 13.30-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz (M) ordförande, Marie-Louise Karlsson (S) 1:e vice ordförande,

Läs mer

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare

Mats Melin byggnadsinspektör Sofi Hjelte miljö- och hälsoskyddsinspektör Lena Högfeldt sekreterare 1(11) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 14:00-15.30 Beslutande Britt Marie Öjstrand (M) ordförande Patric Carlsson (V) Bo Guldbrandsson (S) ersättare för Jan-Erik Nilsson

Läs mer

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden

Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden Arvidsjaurs kommun Miljö-, bygg- och hälsoskyddsnämnden DELEGATIONSBESLUT Datum Regnr. Ärendegrupp 2017-12-11 2017-881-2 823 Delg 18:1 Handläggare Direktval 0960-165 30 VITTJÅKK AVLOPPSANLÄGGNING CAMPINGEN

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT 060104 DOM 2012-12-06 Stockholm Mål nr M 5811-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolens dom 2012-06-04 i mål M 2299-12, se bilaga A KLAGANDE Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers.

Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina Hallström (C) Ylva Franzén (MP) tj ers. 140609 Plats och tid Stadshuset Sal B, Måndagen den 9 juni 2014, kl 13.30-16.30 Ledamöter och ersättare Beslutande Gunilla Nordén (S), 1:e v ordf Anna af Sillén (M), 2:e v ordf Staffan Folke (V) Martina

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2014-07-01 1 (50) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 16.20 Beslutande Övriga deltagare Åke Karlsson (S) Mikael Swahn (S) Kjell-Åke Nottemark (M) ordf Håkan Thydén (C) 1:e vice ordf Sven-Olov Karlsson

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-09-05 1 (57) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 16.00 ande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Håkan Thydén (C) Sten Johansson (M)

Läs mer

Förslag till beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten till befintliga anläggningar vid Gillevi idrottsanläggning i Koppom

Förslag till beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten till befintliga anläggningar vid Gillevi idrottsanläggning i Koppom Ärende 3 Samhällsbyggnad, Miljösektionen Sofi Hjelte, 0571-282 08 sofi.hjelte@eda.se Datum 2018-11-08 Diarienummer MN-2018-534 Sida 1(2) Förslag till beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten till befintliga

Läs mer

Ero Ahola (S) Ordföranden och Håkan Nylander

Ero Ahola (S) Ordföranden och Håkan Nylander Protokoll 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-01-24 Sammanträdestid 13:30-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Samhällsbyggnadsnämnden 2015-10-13 115 (126) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, tisdagen den 13 oktober 2015, kl. 17.00-17.45 Beslutande Övriga deltagande Leif Skeppstedt (S) ordf Göran Axelsson (M) tjänstg

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-10-03 1 (41) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.00-15.30 Beslutande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Håkan Thydén

Läs mer

Anslag av protokollet (63)

Anslag av protokollet (63) 2019-06-05 1 (63) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 13.30-16.15 ande Tjänstgörande ersättare Sven-Åke Karlsson (S) ordförande Sten Johansson (M) 1:e vice ordförande Roger Eriksson (VF) 2:e vice ordförande

Läs mer

Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30. Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist Paavola (S)

Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30. Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist Paavola (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och tid Lokal Utsikten, måndag 8 juni 2015 kl 08.30 09.30 Beslutande ledamöter Gunnar Johansson (S), ordförande Eva-Britt Ekberg (S), vice ordförande Ulrica Rönnquist

Läs mer

Erik Liljencrantz (M), Göran Ivarsson (C) 2:e vice ordförande, Lars-Åke Eriksson (S), Anna Harrsjö (S), Sanna Cronhielm (Mp), Lars Levin (Fp)

Erik Liljencrantz (M), Göran Ivarsson (C) 2:e vice ordförande, Lars-Åke Eriksson (S), Anna Harrsjö (S), Sanna Cronhielm (Mp), Lars Levin (Fp) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid Rum 611, AVA-huset, Katrineholm kl. 08.15 09.30 Beslutande Erik Liljencrantz (M), Göran Ivarsson (C) 2:e vice ordförande, Lars-Åke Eriksson (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Einar Wängmark (S), ordförande Pär Johansson (M), vice ordförande Per Helgesson (S)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Einar Wängmark (S), ordförande Pär Johansson (M), vice ordförande Per Helgesson (S) 2017-03-23 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdag den 23 mars, kl 09:00-11:00 Beslutande Ledamöter Einar Wängmark (S), ordförande Pär Johansson (M), vice ordförande Per Helgesson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2015-03-03 1 (46) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 17.30 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordförande Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Håkan Thydén (C)

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-06-13. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-06-13. Miljönämnden Innehåll 22 Presentation av nyanställda livsmedelsinspektören och assistenten... 34 23 Information om skol- och förskoleprojektet... 35 24 Anmälan om miljöfarlig verksamhet vindkraft Gölhult 2:13, Habo

Läs mer

LYSEKI LS. mmm. se KOMMUN

LYSEKI LS. mmm. se KOMMUN LYSEKI LS mmm se KOMMUN a LYSEKILS KOMMUN återrapportering svar Sotenäs kommun mmm-lars. LYSEKILS KOMMUN Miljönämnden i mellersta Bohuslän Sammanträdesprotokoll 2013-10-28 57-69 MN 58 Meddelande Länsstyrelsens

Läs mer

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-13 Handläggare Monika Weiss Telefon: 08-508 28 707 Till Till miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27p.11 Yttrande till Mark- och miljödomstolen,

Läs mer

Kurth Stenberg, (S) ordförande Mats Bentzer (M), v ordförande Susanne Magnusson, (S) Peter Dahlström, (SD) Andreas Andersson, (KD), tjg ersättare

Kurth Stenberg, (S) ordförande Mats Bentzer (M), v ordförande Susanne Magnusson, (S) Peter Dahlström, (SD) Andreas Andersson, (KD), tjg ersättare 1(62) Plats och tid Sammanträdesrum, Ekelund klockan 8.30-12.30 Beslutande ledamöter Kurth Stenberg, (S) ordförande Mats Bentzer (M), v ordförande Susanne Magnusson, (S) Peter Dahlström, (SD) Andreas Andersson,

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016

Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016 Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016 området mellan Stigåsa och Rörvik Foto: Illustration från avloppsguiden.se Licens: Copyright 2016-08-19 Sammanfattning Under juni månad

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling Taxa 2011 nr 6 Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelsområdet Antagen av kommunfullmäktige 10 november 2011 203 Gäller från och med 1 januari 2012 Ersätter KFS 2009

Läs mer

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun

Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun Taxa för kontroll enligt livsmedels- och foderlagstiftningen i Täby kommun Taxan gäller från och med den 1 januari 2017 Fastställd av Täbys kommunfullmäktige 2016-11-28, 111 med stöd av livsmedelslagen

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa 2014-12-17 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Dnr BMN 2014/89 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet antagen av Kommunfullmäktige 2011-12-19 187 med justering beslutad

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Nämnden för myndighetsutövning

Sammanträdesprotokoll Nämnden för myndighetsutövning 2015-06-15 1(15) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-06-15 kl. 13.00-15.00 Justerade paragrafer 18-24 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) 19-24 jäv 18 Anita Thörn

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 30 Presentation av nya miljöinspektören Linn Sundberg... 39 31 Yttrande över program till detaljplan för Spinnet Gunnarsbo 1:264 m.fl. Habo kommun... 40 32 Svar på remiss om vattenskyddsområde

Läs mer

Svedala Kommuns 2:31 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 2:31 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter antagen av kommunfullmäktige 2011-12-12, 183 Gäller från 2012-01-01 Inledande

Läs mer

Onsdag den 25 januari 2012 kl Fågelviksalen Mötet ajournerades för gruppmöten kl

Onsdag den 25 januari 2012 kl Fågelviksalen Mötet ajournerades för gruppmöten kl sid 1 (12) Tid och plats Ledamöter Ersättare Onsdag den 25 januari 2012 kl 14.00-16.20 Fågelviksalen Mötet ajournerades för gruppmöten kl 15.25-16.00 Martin Oscarsson (MP) ordförande Håkan Svenneling (V)

Läs mer

(9) 14:30. C7(7YelL "pnifitrankell. Justerande Gert Berlin ti BEVIS OM ANSLAG

(9) 14:30. C7(7YelL pnifitrankell. Justerande Gert Berlin ti BEVIS OM ANSLAG 2017-03-14 1 (9) Plats och tid Kommunhuset 24 augusti, Rådrummet, kl. 13:00 14:30 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 1-7 Utses att justera Justeringens plats och tid Gert Berlin (S) Kommunhuset,

Läs mer

Stefan Wallner förvaltningschef, sekreterare

Stefan Wallner förvaltningschef, sekreterare 2010-10-19 140. Miljö- och byggkontoret 19 oktober 2010 kl 08.30-12.00 Lena Ludvigsson-Olafsen (s) ordförande Ingemar Hellström (s) Frank Norgren (s) Vesa Panula (s) Roger Jansson (s) Roland Nilsson (s)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6)

Sammanträdesprotokoll 1 (6) Sammanträdesprotokoll 1 (6) Plats och tid Stadshuset, Skive, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.15 15.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande (S) Gerd Karlsson, vice

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag , kl. 08:15-11:30

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag , kl. 08:15-11:30 1 Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag 2017-11-16, kl. 08:15-11:30 Beslutande Anne-Marie Petersson Birthe Hellman Sten-Inge Kedbäck Anders Hygrell Anne Kolni tjg ers. Övriga deltagande Se sidan

Läs mer

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten Helena Lundberg, Sekreterare

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten Helena Lundberg, Sekreterare 2016-03-15 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 15:00 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2015-01-07 1/2 SBN 7 Dnr SBN/2015:39-206 Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen Beslut Samhällsbyggnadsnämnden föreslår

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö, plan och bygg

Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö, plan och bygg 1 (11) Plats och tid Kommunkontoret, Sunne, kl 13.00 15.30 Paragrafer Beslutande Anders Folkesson (C) Elisabeth Karlsson (C) Arne Olsson (M), ordförande Thomas Waldenström (M), ersättare för Maria Widlund

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Falkenbergs kommuns kostnader för offentlig kontroll, prövning och registrering enligt livsmedelslagen (2006:804),

Läs mer

Fågelsjörummet :30. Tommy Borg

Fågelsjörummet :30. Tommy Borg PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet 2015-01-29 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande Helena Olovsdotter Haglund

Läs mer

Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Taxa för Jönköpings kommuns offentliga kontroll av livsmedel Beslutad av kommunfullmäktige 2015-06-17 190. Innehållsjusterad av kommunfullmäktige 2017-01-26 17. Indexjustering av miljö- och hälsoskyddsnämnden

Läs mer

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd Datum Dnr 2017-11-22 MIL.2017.1506 Linda Bergman linda.bergman@varmdo.se 08 570 481 46 Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 5215 GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande

Läs mer

Taxa enligt livsmedelslagen Gäller f.o.m

Taxa enligt livsmedelslagen Gäller f.o.m Taxa enligt livsmedelslagen Gäller f.o.m. 2019-01-01 Datum: 2018-07-10 Diarienummer: 2018/0680-2 Sidan 2 av 5 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Lilla Edets kommuns kostnader för offentlig

Läs mer

Taxa för livsmedelskontroll

Taxa för livsmedelskontroll Antagen: KF 271/2009 Taxa för livsmedelskontroll Senast indexreglerad av miljö- och hälsoskyddsnämnden 263/2012, att gälla fr o m 2013-01-01. 1 KAP INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 Denna taxa gäller avgifter för

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Information om inkomna delgivningar

Information om inkomna delgivningar 2 MHN 2016/ 45 Information om inkomna delgivningar 1. BESLUT OM AVSLAG; Länsstyrelsen avslår ett överklagande av beslut om föreläggande och förbud som Miljö- och beslutade den 151124, gällande inomhusmiljö

Läs mer

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86 MILJÖFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-11-06 Handläggare: Linda Maria Vonstad Telefon: 08-508 28 824 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-11-20 p. 11 Överklagande

Läs mer

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens offentliga kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Dokumenttyp Taxa Dokumentansvarig Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dokumentnamn Taxa för miljö- och hälsoskyddsnämndens offentliga

Läs mer

Anslag av protokollet (67)

Anslag av protokollet (67) 2019-07-03 1 (67) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 13.30-15.30 ande Övriga deltagare Sven-Åke Karlsson (S) ordförande Sten Johansson (M) 1:e vice ordförande Roger Eriksson (VF) 2:e vice ordförande

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och animaliska biprodukter

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och animaliska biprodukter Styrdokument Taxa för offentlig kontroll av livsmedel och animaliska biprodukter Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.26) Senast reviderad av bygg-och miljönämnden 2016-12-07, 141 2 (7) Beslutshistorik

Läs mer

PROTOKOLL MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN

PROTOKOLL MILJÖTILLSYNSNÄMNDEN 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Lars-Ivar Kahl (M) Malcolm Hansson (S) Hans Grahn (M) Per-Erik Lundberg (S) Anita Bäck (KD) Annica Elvefors (FP)

Läs mer

M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21

M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21 M i l j ö ö v e r d o m s t o l e n MÖD 2009:21 Målnummer: M390-09 Avdelning: 13 Avgörandedatum: 2009-10-15 Rubrik: Lagrum: Miljösanktionsavgift för avloppsanordningar ----- Hinder mot att ta ut miljösanktionsavgifter

Läs mer

Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel Taxa för Sigtuna kommuns offentliga kontroll av livsmedel Antagen av kommunfullmäktige 20 oktober 2011, 166. Taxan reviderades av kommunfullmäktige 29 november 2018, 116 SIG2000, v4.1, 2015-11-12 MILJÖ-

Läs mer

Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Malmö stad Miljöförvaltningen Taxa enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Ant. av kommunfullmäktige den 2 januari 2007, 278. Ändr. den 29 mars 2007, 63, den 21 oktober 2009, 192, den 27 oktober 2011,

Läs mer

söderåsens MILJOFORB Bjuv Klippan Perstorp Svalöv Örkelljunga 116 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-10-04 Dnr 2010.3238 Sida 15(21) TILLSYNSKAMPANJ -AVLOPP, TARSTAD 11:6, SVALÖVS KOMMUN Direktionens

Läs mer

Taxa inom livsmedelsområdet

Taxa inom livsmedelsområdet Taxa inom livsmedelsområdet Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Kommunfullmäktige Mariestads kommun 2012-01-30 Töreboda kommun 2011-12-12 Gullspångs kommun 2012-01-12 Datum: 2012-02-10 Sida: 2 (6)

Läs mer

Ero Ahola (S) Othmar Nekham (MP) Ordföranden samt Håkan Nylander. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson

Ero Ahola (S) Othmar Nekham (MP) Ordföranden samt Håkan Nylander. Underskrifter Sekreterare... Per-Ola Svensson Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2015-02-11 Sammanträdestid Miljö- och hälsoskyddsnämnden Närvarande Ledamöter Ingemar Johansson (C), ordförande Bengt Hackberg (S), vice ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

DOM 2015-06-18 Stockholm

DOM 2015-06-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060101 DOM 2015-06-18 Stockholm Mål nr M 11273-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-12-04 i mål M 3431-14, se bilaga KLAGANDE Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2016-12-14 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Lars-Göran Gustavsson (S), ordförande Bertil Helmersson (V) Hans Lind

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN Bygg- och miljönämnden Antagen av Kommunfullmäktige Beslutsdatum/paragraf 2014-04-23 63 Indexuppräknad BMN 2014-533 119 Giltighetstid

Läs mer

Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) och Eva Bengtsson (S) Göran Paulsson (M)

Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) och Eva Bengtsson (S) Göran Paulsson (M) Protokoll 9 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-10-10 Sammanträdestid 13:00-16:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande 69-90 Håkan Nylander (M) Peter Janson (S) 68-71 och 73-90

Läs mer

Taxa. enligt livsmedelslagen. Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige , 174

Taxa. enligt livsmedelslagen. Gäller fr.o.m Antagen av kommunfullmäktige , 174 Taxa enligt livsmedelslagen Gäller fr.o.m. 2018-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-22, 174 enligt livsmedelslagen Sida 1 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser... 2 Timtaxa (timavgift)...

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 15 december

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Taxa Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Antagen av kommunfullmäktige 119/2015 att gälla från den 1 januari 2016 att nuvarande taxa, fastställd av kommunfullmäktige 99/2014 upphör att gälla från samma

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Datum 2014-01-16 Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-10-20, 206 Kommunfullmäktige 2011-12-20, 152 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2013-10-24, 154

Läs mer

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun

TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Taxa för Surahammars Bygg- och Miljönämnds kontroll inom livsmedel- och foderlagstiftningen TAXA inom livsmedel- och foderlagstiftningen för Surahammars kommun Skapad: 2018-05-31, Minal Mistry Antagen:

Läs mer

Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp

Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp Miljö- och hälsoskyddskontoret informerar Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp www.sigtuna.se Ny anläggning kräver tillstånd! Utsläpp av avloppsvatten i mark, grundvatten eller vattenområde

Läs mer

John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Krister Berg (M) Kent Mandorff (MP) Lisbeth Holmqvist (S)

John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson (AA) Krister Berg (M) Kent Mandorff (MP) Lisbeth Holmqvist (S) 2014-11-24 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2014-11-24 kl. 13.00-16.30 Justerade paragrafer 26-30 Beslutande John-Erik Pettersson (M) ordf. Torbjörn Svensson (S) Solveig Nilsson

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-11-01 1 (23) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 15.00 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordföranden Börje Andreasson (S) Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Håkan Thydén (C)

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Sammanträde 2014-06-26, kl 14:30 i Särörummet.

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Sammanträde 2014-06-26, kl 14:30 i Särörummet. KUB2001, v2.0, 2013-10-03 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Sammanträde 2014-06-26, kl 14:30 i Särörummet. Ärende Sid Beslutsförslag 1 Justering av protokoll Britt Tönnberg (S) onsdag 2 juli kl 17 2 Budget ekonomisk

Läs mer

1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Styrdokument

1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel. Styrdokument 1(6) Taxa för Eda kommuns offentliga kontroll av livsmedel Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-01-30 5 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad Reviderad

Läs mer

Mark. ?wa/(w 4%. Sammanträdesprotokoll Sida 1 (9) Omfattning: Underskrifter: Miljönämnden 20-23

Mark. ?wa/(w 4%. Sammanträdesprotokoll Sida 1 (9) Omfattning: Underskrifter: Miljönämnden 20-23 Mark 1='{: 1.«\\ _ 4%. Sammanträdesprotokoll Sida 1 (9) 2017-0615 Omfattning: Plats och tid: Beslutande: 20-23 Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 08:30-11:30 Studieresa kl. 11.30-16.00,

Läs mer

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll

Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Taxa 1(5) 2015-05-26 Dnr: MHN 2015-000532.54 Fastställd av Kommunfullmäktige i Danderyds kommun 2015-12-14, 111 Taxa för livsmedelskontroll och foderkontroll Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun

Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Varbergs kommuns kostnader för prövning

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Antagen av kommunfullmäktige Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Smedjebackens kommuns kostnader för

Läs mer

STORFORS KOMMUN. TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena

STORFORS KOMMUN. TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena STORFORS KOMMUN TAXA för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Storfors kommun 2011-12-15 KF 158 Reviderad

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen beslutad av kommunfullmäktige Samhällsbyggnadskontoret TAXA

Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen beslutad av kommunfullmäktige Samhällsbyggnadskontoret TAXA 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-02-23 30 Gäller fr o m: 2015-02-23 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:23-206 Ersätter: Ansvarig: Taxa för prövning och offentlig kontroll enligt livsmedelslagen

Läs mer

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel

Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Taxa Offentlig kontroll av livsmedel Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-11-24 120 Taxa för Torsås kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Torsås

Läs mer

DOM meddelad i Stockholm

DOM meddelad i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060109 DOM 2014-06-18 meddelad i Stockholm Mål nr M 2539-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-09-16 i mål nr M 3257-13,

Läs mer

Taxa för Uppvidinge kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Uppvidinge kommuns offentliga kontroll av livsmedel Taxa för Uppvidinge kommuns offentliga kontroll av livsmedel Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Uppvidinge kommuns kostnader för offentlig kontroll, prövning och registrering enligt

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2018-06-05 1 (34) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.30-15.30 Beslutande Övriga deltagare Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Håkan Thydén (C) Sten Johansson (M) Börje Andreasson (S) Kjell Brolin

Läs mer

Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel

Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel 1 Taxa för Övertorneå kommuns offentliga kontroll av livsmedel Nedanstående taxa följer Sveriges kommuner och landstings underlag 2013-06-20. Underlag för utformning av taxa för offentlig kontroll av livsmedel.

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för prövning och offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa Diarienummer: KS 2016/1602 Dokumentansvarig: Enhetschef, miljöenheten Beredande politiskt organ: Miljö- och byggnadsnämnden Beslut:

Läs mer

203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2015-09-14 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2015/297 203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

TAXA FÖR LIVSMEDELSKONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN M M

TAXA FÖR LIVSMEDELSKONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN M M TAXA FÖR LIVSMEDELSKONTROLL ENLIGT LIVSMEDELSLAGEN M M Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för Bräcke kommuns kostnader för offentlig kontroll enligt livsmedelslagen (2006:804), lagen om foder och

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet Gäller från 1 januari 2019 Dokumenttyp: Regel Diarienummer: KS-2018/596 Beslutande nämnd: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-11-21 Giltighetstid: Tills

Läs mer

Taxa. Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi

Taxa. Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet MBN Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi MBN 11-253 406 Taxa för offentlig kontroll och prövning inom livsmedelsområdet Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Antagen av KF 2011-11-28, 66 Indexjusterad av MBN 2018-11-01

Läs mer

Plats och tid Port Anders gata 3, ing T 3, kl 15.30-17.00

Plats och tid Port Anders gata 3, ing T 3, kl 15.30-17.00 1 (6) Sammanträde med Miljö- och konsumentnämnden Sammanträdesdatum 24 mars 2009 Plats och tid Port Anders gata 3, ing T 3, kl 15.30-17.00 Närvarande ledamöter Frånvarande ledamöter Andreas Porswald (MP),

Läs mer

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12

Owe Hjortmarker (L) Ero Ahola (S) Per Ola Svensson, sekreterare Angelica Nordlund, inspektör 9 Ingela Danielsson, kommunekolog 9 Paragrafer 9-12 Protokoll 2 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2018-02-14 Sammanträdestid 13:00-15:00 Ledamöter Ingemar Johansson (C), Ordförande Bengt Hackberg (S), Vice Ordförande Håkan Nylander (M) Peter

Läs mer

Ledamöter. Susanne Råbius (MP) Marcus Gyllenstolpe (M) Sofia Inlund (S) Othmar Nekham (C) Ersättare

Ledamöter. Susanne Råbius (MP) Marcus Gyllenstolpe (M) Sofia Inlund (S) Othmar Nekham (C) Ersättare Protokoll 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Sammanträdesdatum 2019-01-21 Sammanträdestid 13:00-16:00 Ledamöter Ersättare Bengt Hackberg (S), Ordförande Ninni Gustavsson (M), Vice Ordförande Isabell Leoson

Läs mer

Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet

Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Miljö- och byggnadsnämndens dnr: 2014:1887 Taxa för Västervik kommuns offentliga kontroll inom livsmedelsområdet Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-15, 45 Att gälla från och med 2015-01-01 Inledande

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2013-12-02 Stockholm Mål nr M 7165-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-07-04 i mål nr M 2379-13, se bilaga KLAGANDE Söderåsens miljöförbund

Läs mer