Byggnadsnämnden bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Byggnadsnämnden bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda"

Transkript

1 Stadsrevisionen Byggnadsnämnden bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda goteborg.se/stadsrevisionen

2 2 September 2016 En bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Diarienummer: 230/14 Stadsrevisionen i Göteborgs Stad Yrkesrevisorer: Carina Dalenius (projektledare), Linda Bengtsson, Vilma Lisboa Skarp och Charlotte Nätstrand

3 B ILA GA T IL L E N RE V IS IO N S R A P P O RT 3 Byggnadsnämnden Inledningsvis redogör vi för våra iakttagelser i granskningen av nämnden. Därefter följer en bedömningsdel. För ytterligare information hänvisar vi till huvudrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda. Iakttagelser avseende intern kontroll Behörigheter i lönesystemet Regelbunden genomgång av behörigheter är en viktig kontroll för att säkerställa att anställda som har bytt roll eller lämnat sin anställning inte längre har åtkomst till systemet. För att i efterhand kunna spåra att kontrollen är genomförd och av vem, är det viktigt att genomgången av behörigheter dokumenteras. På byggnadsnämnden har två personer behörighet att registrera arvoden i Förtroendemannarutinen. Enligt uppgift från intraservice skickas listor med behörigheter ut till nämnden två gånger om året. Detta är dock inget som nämnden känner till varför vi inte kunnat få information om någon genomgång av behörigheter sker regelbundet. Rutiner för registrering av grunddata i lönesystemet Grunddata som registreras i lönesystemen kan exempelvis avse personuppgifter och årsarvode. Om det finns automatiska kontroller som säkerställer att förändringar i grunddata alltid måste godkännas är detta en förebyggande kontroll i det fall en felaktig uppgift registreras avsiktligt eller oavsiktligt. Om systemet saknar en sådan kontroll är det viktigt att kompenserande manuella kontroller utförs för att upptäcka felaktiga förändringar i grunddata. Byggnadsnämnden registrerar ny ledamot efter att det finns protokollfört beslut i kommunfullmäktige. Nämnden får ingen information om den förtroendevalde förutom det som står i kommunfullmäktiges handlingar. Nämnden får själva ta kontakt med den förtroendevalde för att få de uppgifter som krävs för att kunna göra registreringen i Förtroendemannarutinen. Inga andra godkända underlag än kommunfullmäktiges handlingar krävs för att registrering ska ske. Det saknas även funktion i Förtroendemannarutinen för godkännande av förändringar i grunddata. De två personer som har behörighet till Förtroendemannarutinen kan registrera nya förtroendevalda utan godkännande.

4 4 B IL A GA T IL L E N R E V IS I ONS R A P P O RT Rutiner för registrering av arvoden Årsarvoden Årsarvoden utgår från beslutade nivåer i bilaga 1 till Reglemente rörande ersättningar till kommunala förtroendevalda i Göteborgs Stad. Nivåer för årsarvoden och vilka uppdrag som berättigar till årsarvode specificeras i bilagan. Årsarvoden registreras av nämnden dels vid ny mandatperiod och dels vid förändringar under mandatperioden. Underlag till registreringen är kommunfullmäktiges protokoll. Någon ytterligare kontroll av inlagda årsarvoden görs inte. Om en förtroendevald inte har kunnat fullfölja sitt uppdrag på mer än två månader ska avdrag göras för denna tid. För nämnden har frågan inte varit aktuell under år Om en ledamot avsäger sig sitt uppdrag ska datum för uppdragets sluttid justeras i Förtroendemannarutinen. Den ersättande ledamoten registreras för den kvarvarande perioden. För nämnden har frågan inte varit aktuell under år Förrättningsarvoden De förtroendevalda har rätt att begära förrättningsarvoden för de förrättningar som framgår av arvodesreglementet. I praktiska anvisningar och arvodesbestämmelser finns en blankett för förrättningsrapport med tillhörande anvisningar som bör användas vid inrapportering. Nämnden har som rutin att nämndsekreteraren upprättar en närvarolista på nämndmötena som ligger till grund för arvoden avseende nämndmöten. Några formella kontroller mot protokoll sker därför inte. Deltagande på förrättningar som avser kurser, konferenser, temadagar etc. ska beslutas av presidiet. Anmälan ska gå via nämndsekreteraren som sparar materialet avseende förrättningen. Nämndsekreteraren kontrollerar utbildning mot beslut och på temadagar är denne oftast med och kan verifiera närvaron. Vid intervjun har det inte framkommit om ytterligare kontroller av begärd ersättning görs. Det är inte vanligt förekommande att förrättningsrapporter upprättas av de förtroendevalda vid begäran om ersättning. Vid intervjun framkom att det endast är fyra av nämndens nio ledamöter som använder den mall som finns i stadens anvisningar. Ersättning för förlorad arbetsinkomst Som underlag till ersättning för förlorad arbetsinkomst krävs enligt arvodesreglementet lönespecifikation eller intyg från arbetsgivaren där avdraget framgår.

5 B ILA GA T IL L E N RE V IS IO N S R A P P O RT 5 Vid intervju framkom att det inte har varit aktuellt för någon med eget företag att begära ersättning. Vid begäran om förlorad arbetsinkomst lämnar de förtroendevalda oftast in endast lönespecifikation. Nämndsekreteraren gör ingen kontroll av begärd ersättning mot lönespecifikation för att säkerställa att den inte överstiger maxbelopp enligt arvodesreglementet. Ersättning för förlorad semesterförmån Ersättning för förlorad semesterförmån ska enligt arvodesreglementet betalas ut efter intyg. Utbetalning av ersättning för förlorad semesterförmån har inte varit aktuellt för nämnden under den granskade perioden. Kostnadsersättningar Förtroendevalda har rätt till kostnadsersättningar vid förrättning utanför kommunen i enlighet med kommunens resebestämmelser. Enligt arvodesreglementet har de även rätt till ersättning för kostnader för barntillsyn och om funktionshinder föreligger har de rätt till skälig resersättning och kostnader som föranletts av uppdraget. Kostnadsersättningar registreras av nämndsekreteraren, men utbetalning av denna typ av ersättning är inte vanligt förekommande. Nämnden har endast haft en begäran om ersättning för barntillsyn under år Blanketten skickades till intraservice för registrering, i enlighet med gällande rutiner. Inga andra utlägg än begäran om milersättning har varit aktuellt på nämnden under år Vid intervjun framkom dock att nämnden har som krav att originalkvitto ska lämnas in om ersättning för utlägg begärs. Attestrutiner Stadens nämnder och bolag ska följa regler för attest i Göteborgs Stad. 1 Enligt attestreglerna, som gäller för alla externa ekonomiska händelser i Göteborgs Stads bokföring och försystem, ska för de ekonomiska händelser som medför en utbetalning genomföras tre attester: kontrollattest, beslutsattest och betalningsattest. 1 Regler för attest i Göteborgs Stad (gällande fr.o.m )

6 6 B IL A GA T IL L E N R E V IS I ONS R A P P O RT Viktiga principer som gäller vid attest är även följande: En och samma person får inte ensam ha hand om de olika attestmomenten i en transaktion från början till slut (dualitetsprincipen). En person som befinner sig i beroendeställning till någon annan ska inte attestera händelser som avser denna person (exempelvis får en underordnad inte attestera ekonomiska transaktioner för en överordnad). Attest får inte ske för överföringar med närstående. Med närstående avses make, sambo, förälder, barn, syskon eller någon annan närstående. Attest får inte ske om det finns någon annan särskild omständighet som kan rubba förtroendet för opartiskhet. Beslutsattest får inte ske för egna kostnader i tjänsten. Ersättare till attestanten får bara utföra uppdrag när ordinarie attestant inte kan. Vid oaktsamhet eller missbruk av attesträtten kan uppdraget tas ifrån attestanten. Enligt beslut i nämnden per 20 januari 2015 attesterar nämndens ordförande utgifter avseende nämndens ledamöter, med vice ordförande som ersättare, och nämndens vice ordförande attesterar utgifter avseende nämndens ordförande. Årsarvoden registreras enligt dagens rutin utan godkännande från ordförande. Förrättningsarvoden och ersättning för förlorad arbetsinkomst registreras utan attest av nämndens ordförande. Vid intervjun framkom att i de fall förrättningsrapport upprättas undertecknas den av den förtroendevalde men kontrollattesteras inte av nämndsekreteraren. De attesteras heller inte av nämndens ordförande. Vid intervjun framkom att arvoden och ersättningar till ordförande och vice ordföranden inte betalas av nämnden då de är heltidsarvoderade. Vid intervjun framkom att nämnden har som rutin att kostnadsersättningar ska attesteras i enlighet med nämndens beslut avseende attestbehörighet. Rutiner inför och efter utbetalning av arvoden Att genomföra kontroller av registrerade arvoden och ersättningar inför utbetalning kan förhindra att felaktiga arvoden betalas ut. Denna kontroll är en viktig förebyggande kontroll. Den som genomför kontrollen bör vara en annan person än den som genomför registrering av arvodet då detta innebär att kontrollen blir starkare och mer tillförlitlig.

7 B ILA GA T IL L E N RE V IS IO N S R A P P O RT 7 De som har behörighet i Förtroendemannarutinen kan registrera nya personer i systemet och därefter registrera arvoden och ersättningar utan godkännande. Även utbetalningar kan ske utan att det krävs godkännande. För att minimera risken för oegentligheter bör alla transaktioner kontrolleras av minst två personer (dualitetsprincipen). Kontrollen bör även dokumenteras för att kunna spåras i efterhand. Stadsledningskontoret har tagit fram en handledning för intern kontroll i Personec för att underlätta för användarna av systemet att säkerställa en god intern kontroll i löneprocessen 2. Handledningen ger ingen specifik vägledning till vilka kontroller som bör göras avseende arvoden och ersättningar till förtroendevalda och av vem. En beskrivning finns dock av de kontroller ansvarig chef bör utföra i samband med löneutbetalning. Exempelvis ansvarar chefen för att korrekt lön utbetalas till medarbetaren genom att i förväg kontrollera preliminär lönebearbetning och ett annat exempel är att chefen ansvarar för att rätt lön har utbetalats till medarbetaren och om en felaktighet upptäcks ska detta korrigeras. När det gäller nämndledamöters arvoden och ersättningar bör den senare kontrollen genomföras av nämndens ordförande som kan likställas med ansvarig chef. En dokumenterad kontroll av samtliga utbetalda arvoden och ersättningar av ordförande innebär även att de årsarvoden som registreras i Personec blir beslutsattesterade. Byggnadsnämnden genomför inga dokumenterade kontroller av arvoden och ersättningar inför och efter att utbetalning skett. Iakttagelser avseende stickprov Utifrån genomförd registeranalys har vi gjort ett urval om tio stickprov på arvoden och ersättningar som har utbetalats under Vid granskningen identifierades brister i nio av stickproven. Tre ersättningar för förlorad arbetsinkomst har betalats ut efter lönespecifikation. För en av dessa har förrättningsrapport upprättats men är inte attesterad. De andra två saknar upprättade och attesterade förrättningsrapporter. En kostnadsersättning för barntillsyn har betalats ut men underlaget för kostnaden är inte attesterat. 2 Personec Handledning intern kontroll Ver 1.0

8 8 B IL A GA T IL L E N R E V IS I ONS R A P P O RT Ett förrättningsarvode avseende kursverksamhet har betalats ut men saknar upprättad och attesterad förrättningsrapport. Tre förrättningsarvoden för nämndmöten har betalats ut men saknar attesterade underlag. Stadsrevisionens bedömning Vår samlade bedömning är att nämnden inte har tillräckliga rutiner och kontroller för att säkerställa att hantering av arvoden och ersättningar sker i enlighet med stadens regler. Vi har i vår granskning inte kunnat ta del av en dokumenterad genomgång av behörigheter i Förtroendemannarutinen. Nämnden bör säkerställa att en regelbunden, dokumenterad genomgång av behörigheter görs. Grundat på resultatet av vårt stickprov är vår bedömning att det har förekommit väsentliga brister avseende attest av arvoden och ersättningar under den granskade perioden. En väsentlig del av stickproven visar att de arvoden och ersättningar som har betalats ut inte har attesterats vilket strider mot stadens regler för attest. Nämnden bör därför säkerställa att stadens regler för attest följs. Stickprovet visar också att några av de utbetalda arvodena saknar underlag som verifierar att förrättningarna ägt rum. Flera av stickproven saknar även förrättningsrapporter vid begäran om ersättning. Nämnden bör därför säkerställa att kontroll av arvoden och ersättningar sker mot protokoll eller annat underlag inför registrering samt att kontrollen dokumenteras. Vi har noterat i granskningen att det vid begäran om förlorad arbetsinkomst inte sker någon kontroll av den begärda ersättningen mot lönespecifikation för att säkerställa att den inte överstiger maxbeloppet enligt arvodesreglementet. Nämnden bör därför tillse att tillräckliga kontroller av arvoden och ersättningar görs för att säkerställa att arvodesreglementet följs. Det saknas automatiska kontroller som säkerställer att registrerad grunddata i lönesystemet godkänns. Den som har behörighet att registrera arvoden och ersättningar i Förtroendemannarutinen och Personec kan genomföra hela kedjan från registrering till utbetalning vilket medför en risk för oegentligheter. Kompenserande manuella kontroller är därför en nödvändighet. För att förhindra att felaktiga arvoden utbetalas bör en kontroll av registrerade arvoden och ersättningar göras inför utbetalning.

9 B ILA GA T IL L E N RE V IS IO N S R A P P O RT 9 Nämnden bör även göra en dokumenterad kontroll efter det att arvoden och ersättningar har utbetalats. Detta för att säkerställa att varje transaktion kontrolleras av minst två personer och för att minimera risken för oegentligheter. Kontrollen efter utbetalning bör utföras av ordförande för nämndledamöters kostnader och av vice ordförande för ordförandes kostnader. Vi har noterat att nämnden inte gör någon dokumenterad kontroll inför utbetalning av arvoden och ersättningar. Vi har även noterat att nämnden saknar en kontroll efter att arvoden och ersättningar har utbetalats. Nämnden bör därför säkerställa att en dokumenterad kontroll görs inför och efter utbetalning av arvoden och ersättningar har skett. Med anledning av ovanstående lämnar stadsrevisionen följande rekommendation till nämnden: Stadsrevisionen rekommenderar nämnden att stärka sina rutiner och kontroller för hantering av arvoden och ersättningar.

10 goteborg.se/stadsrevisionen

Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Stadsrevisionen Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda goteborg.se/stadsrevisionen 2 September 2016 En bilaga

Läs mer

Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Rapportsammandrag Stadsrevisionen 13 september 2016 Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Bakgrund Enligt kommunallagen har förtroendevalda rätt till skälig ersättning

Läs mer

Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda goteborg.se/stadsrevisionen

Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda goteborg.se/stadsrevisionen Revisionsrapport Stadsrevisionen Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda goteborg.se/stadsrevisionen 2 September 2016 Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar

Läs mer

Skriftlig information om rutiner och kontroller för hantering av arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Skriftlig information om rutiner och kontroller för hantering av arvoden och ersättningar till förtroendevalda Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-10 Diarienummer N135-0419/16 Kommunikationsavdelningen Ulrika Stridvall Dahlén Telefon 365 80 00 (vxl) E-post: ulrika.stridvall.dahlen@majornalinne.goteborg.se Skriftlig

Läs mer

Regler för attest i Göteborgs Stad

Regler för attest i Göteborgs Stad Göteborgs Stad Ekonomi Gemensamt för staden Regler för attest i Göteborgs Stad - Policy/riktlinjer/regler N010G00356 Version: 1 Handläggare: Anders Roswall Fastställare: Kommunfullmäktige Gällande from

Läs mer

Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar.

Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar. Regler för attest i Göteborgs Stad, med utbildningsnämndens kompletterande anvisningar. 1. Regler för attest i Göteborgs Stad Reglerna för attest gäller för alla interna och externa ekonomiska händelser

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Beslutad av kommunfullmäktige 10 december 2018, 177. Dnr KS2018.0458 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Omfattning... 3 1.3 Definitioner... 3 2 Attestroller... 3 3 Kontroller...

Läs mer

Granskning av ersättning till förtroendevalda

Granskning av ersättning till förtroendevalda LANDSTINGSREVISIONEN Granskning av ersättning till förtroendevalda Rapport nr 19/2017 Mars 2018 Malin W Blom, Negin Nazari och Petra Sääf, Ernst & Young AB Diarienummer: REV 45:2 2017 Revisionsrapport

Läs mer

Punkt 12: Anvisningar för attest- och beställningsrätt

Punkt 12: Anvisningar för attest- och beställningsrätt 2016-11-23 Punkt 12: Anvisningar för attest- och beställningsrätt Förslag till beslut i styrelsen att anta Anvisningar för attest- och beställningsrätt för Försäkrings AB Göta Lejon Förändringar i Anvisningar

Läs mer

Arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Arvoden och ersättningar till förtroendevalda www.pwc.se Promemoria Arvoden och ersättningar till förtroendevalda Jenny Nyholm Februari 2017 Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2.

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun

Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun 7 Juni 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 3 2. Rutinbeskrivning... 4 3. Granskningsresultat... 6 Sammanfattning

Läs mer

Punkt 15 Anvisningar för attest- och beställningsrätt

Punkt 15 Anvisningar för attest- och beställningsrätt 1 Tjänsteutlåtande 2017-11-23 Diarienummer: Handläggare: Björn Wennerström Tel: 031-368 55 06 E-post: bjorn.wennerstrom@gotalejon.goteborg.se Punkt 15 Anvisningar för attest- och beställningsrätt Förslag

Läs mer

Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars Huddinge kommun. Granskning av arvoden

Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars Huddinge kommun. Granskning av arvoden Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars 2016 Huddinge kommun Granskning av arvoden Innehåll 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4 2.2 Syfte och revisionsfrågor...4

Läs mer

Ersättningar och arvoden till förtroendevalda Sollentuna kommun

Ersättningar och arvoden till förtroendevalda Sollentuna kommun www.pwc.se Revisionsrapport Sofia Nylund Sandra Feiff Juni 2013 Ersättningar och arvoden till förtroendevalda Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer...1

Läs mer

Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker

Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker Revisionsrapport Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker Trelleborgs kommun September 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker

Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker Revisionsrapport Granskning av förlorad arbetsinkomst avseende politiker Ängelholms kommun Januari 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst enligt reglementet

Förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst enligt reglementet Revisionsrapport Förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst enligt reglementet Bollnäs kommun Lars-Åke Ullström Hanna Franck Förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst Innehållsförteckning

Läs mer

Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder

Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder Attestreglemente för Uppsala kommuns nämnder Ett organiserande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 2016-10-03 Attestreglemente Kommunfullmäktige 2016-10-03 1 (4) 1 Reglementets omfattning

Läs mer

Attest- och utbetalningsreglemente

Attest- och utbetalningsreglemente POLICY Godkänd/ansvarig Beteckning 1(5) Attest- och utbetalningsreglemente 2 Inledning omfattning Detta reglemente gäller för kommunens samtliga ekonomiska transaktioner samt transaktioner som kommunen

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Antagen av kommunfullmäktige, 2006-10-30, 67 Sidan 1 Attestreglemente för Vara kommun 1 Tillämpningsområde Reglementet omfattar kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive

Läs mer

Granskning av arvoden till förtroendevalda

Granskning av arvoden till förtroendevalda www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Granskning av arvoden till förtroendevalda Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Revisionsfråga... 1 1.1.1.

Läs mer

Ersättningar och arvoden till förtroendevalda

Ersättningar och arvoden till förtroendevalda www.pwc.se Revisionsrapport Rebecca Lindström Revisionskonsult Ersättningar och arvoden till förtroendevalda Örkelljunga kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

REGLEMENTE RÖRANDE ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA FR O M 2003-01-01 1. Årsarvode till ordförande och vice ordförande Arvode enligt denna punkt avser ersätta den förtroendevalde för nämndsarbete

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst www.pwc.se Revisionsrapport Helena Steffansson Carlson September 2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och revisionsfråga...3 1.3. Kontrollmål...3 1.4. Avgränsning...3

Läs mer

Revisionsrapport Arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Revisionsrapport Arvoden och ersättningar till förtroendevalda www.pwc.se Revisionsrapport Arvoden och ersättningar till förtroendevalda Helena Steffansson Carlson Simon Lindskog Oktober 2016 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2. Syfte

Läs mer

Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2009-12-15 102. Dokumentet är fastställt på nytt av kommunfullmäktige 2011-05-24, 63.

Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2009-12-15 102. Dokumentet är fastställt på nytt av kommunfullmäktige 2011-05-24, 63. Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2009-12-15 102. Dokumentet är fastställt på nytt av kommunfullmäktige 2011-05-24, 63. Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras,

Läs mer

Handläggare: Björn Wennerström Tel: E-post:

Handläggare: Björn Wennerström Tel: E-post: 1 Tjänsteutlåtande 2017-06-13 Punkt 15: Anvisningar för attest- och beställningsrätt Diarienummer: Handläggare: Björn Wennerström Tel: 031-368 55 06 E-post: bjorn.wennerstrom@gotalejon.goteborg.se Anvisningar

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1(5) ATTESTREGLEMENTE FÖR SJÖBO KOMMUN 1 Omfattning För att upprätthålla en god intern kontroll krävs bl.a. ändamålsenliga regelverk och rutiner för kontroll av verifikationer. Kontroller i enlighet med

Läs mer

www.hassleholm.se S Attestregler Policy Diarienummer: Fastställt den: 2015- - Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För uppföljning ansvarar: Ekonomiavdelningen Dokumentet

Läs mer

Dorotea Kommun. Förtroendevaldas arvoden. Fastställd av kommunfullmäktige xx, x

Dorotea Kommun. Förtroendevaldas arvoden. Fastställd av kommunfullmäktige xx, x Dorotea Kommun Förtroendevaldas Fastställd av kommunfullmäktige 2018-06-xx, x FÖRTROENDEVALDAS ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR 1 Tillämpningsområde Dessa bestämmelser gäller för: - ledamot och ersättare i kommunfullmäktige

Läs mer

Punkt 17: Anvisningar för attest- och beställningsrätt

Punkt 17: Anvisningar för attest- och beställningsrätt 2016-12-06 Punkt 17: Anvisningar för attest- och beställningsrätt Förslag till beslut i styrelsen att anta Anvisningar för attest- och beställningsrätt för Försäkrings AB Göta Lejon Förändringar i Anvisningar

Läs mer

Attestreglemente för Tierps kommun

Attestreglemente för Tierps kommun Attestreglemente för Tierps kommun Dokumenttyp Regler/reglemente Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter Fastställd av Kommunstyrelsen 115/2016 Dokumentansvarig Conny Rönnholm Diarienummer 2016:677 Gäller

Läs mer

Ersättningar. Ersättning till kommunalt förtroendevalda 2012-12-17 KS-838/2012 024. Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-17. Ersätter KS-688/2010

Ersättningar. Ersättning till kommunalt förtroendevalda 2012-12-17 KS-838/2012 024. Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-17. Ersätter KS-688/2010 Ersättningar 2012-12-17 Ersättning till kommunalt förtroendevalda KS-838/2012 024 Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-17. Ersätter KS-688/2010 Detta dokument innehåller bestämmelser om ersättning till

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna Härjedalens Kommun 3 September 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 3 2. Rutinbeskrivning... 4 3. Granskningsresultat... 6 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för ersättning till förtroendevalda med flera Antagna av fullmäktige 2010-12-15, 136 att gälla fr.o.m. 2011-01-01 Reviderade av fullmäktige 2011-06-15, 90 att gälla fr.o.m. 2011-07-01 Reviderade

Läs mer

Arboga kommun Regler vid ersättning. Revisionsrapport nr 3, 2011 R Wallin

Arboga kommun Regler vid ersättning. Revisionsrapport nr 3, 2011 R Wallin Arboga kommun Regler vid ersättning Revisionsrapport nr 3, 2011 R Wallin Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Metod och avgränsning... 3 3. Ersättning för förlorad arbetsförtjänst...

Läs mer

Reglemente med bestämmelser om ersättningar för förtroendevalda år 2011-2014

Reglemente med bestämmelser om ersättningar för förtroendevalda år 2011-2014 1 Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 30 november 2010 234 Reviderad: Reglemente med bestämmelser om ersättningar för förtroendevalda år 2011-2014 Tillämpningsområde 1 Dessa bestämmelser gäller

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.16

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.16 Arvodesreglemente för Kungsörs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2007-06-18, 167 Reviderat av kommunfullmäktige - 2007-11-26, 215-2010-10-25, 72 (arvode till valnämndens ordförande) - 2011-02-28, 82

Läs mer

Punkt 10: Anvisningar för attest- och beställningsrätt

Punkt 10: Anvisningar för attest- och beställningsrätt 2016-10-18 Punkt 10: Anvisningar för attest- och beställningsrätt Förslag till beslut i styrelsen att anta Anvisningar för attest- och beställningsrätt för Försäkrings AB Göta Lejon Förändringar i Anvisningar

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Tekniska nämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Sammanfattning

Läs mer

Kommunrevisorerna granskar

Kommunrevisorerna granskar Kommunrevisorerna granskar UMEÅ KOMMUN förtroendevalda 2013-06-10 ABCD Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning...3 1 Inledning...5 1.1 Bakgrund...5 1.2 Syfte...5 1.3 Genomförande...5 1.4 Revisionskriterier...5

Läs mer

Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun

Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun Fastställda av kommunfullmäktige 2015-06-01, 48. 1. Allmänna bestämmelser 2. Ersättningsformer 3. Ersättningsberättigade

Läs mer

HÖRBY KOMMUN Författningssamling

HÖRBY KOMMUN Författningssamling REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA 1 Grundläggande bestämmelser Reglementet gäller för kommunens förtroendevalda, som avses i 4 kap. 1 kommunallagen (1991:900) d.v.s. ledamöter och ersättare

Läs mer

Attestreglemente med tillämpningsanvisningar

Attestreglemente med tillämpningsanvisningar Attestreglemente med tillämpningsanvisningar Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Attestreglemente med tillämpningsanvisningar Reglemente 2001-02-26, 3 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING

FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING Attestreglemente Omfattning 1 Detta reglemente gäller för kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Beslut: 2014 11 24 164 Dnr: 2013/258 Sid: 1

FÖRFATTNINGSSAMLING Beslut: 2014 11 24 164 Dnr: 2013/258 Sid: 1 Beslut: 2014 11 24 164 Dnr: 2013/258 Sid: 1 REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA 1 Grundläggande bestämmelser Reglementet gäller för kommunens förtroendevalda, som avses i 4 kap. 1 kommunallagen

Läs mer

Förlorad arbetsförtjänst samt sammanträdesarvode för presidiemöten

Förlorad arbetsförtjänst samt sammanträdesarvode för presidiemöten Handläggare: Sara Mellander Kulturnämnden Förlorad arbetsförtjänst samt sammanträdesarvode för presidiemöten Enligt Arvodesreglerna för förtroendevalda i Malmö, 6, kategoriseras ett presidiemöten som förrättning

Läs mer

Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige/styrelsen , 52. Reglemente för kontroll av ekonomiska transaktioner i Partille kommun

Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige/styrelsen , 52. Reglemente för kontroll av ekonomiska transaktioner i Partille kommun Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige/styrelsen 2015-05-19, 52 Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING G 1 1(7) Gäller från Diarienummer 2015-01-01 2014/1201 024 Antagen: kommunfullmäktige 1991-12-16 och ändrad senast 2014-12-15 143 (ersätter: KS AU 2014-11-05 216) Bestämmelser

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Enligt detta reglemente utgår följande slag av ersättningar: ersättning för sammanträde/förrättning

Enligt detta reglemente utgår följande slag av ersättningar: ersättning för sammanträde/förrättning 1 Beslut i Sävsjö kommunfullmäktige 2018 02 19 19 Reglemente med bestämmelser om ersättningar för Sävsjö kommuns förtroendevalda under mandatperioden 2019-2022 1 Tillämpningsområde Dessa bestämmelser gäller

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.16

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.16 Arvodesreglemente för Kungsörs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2007-06-18, 167 Reviderat av kommunfullmäktige - 2007-11-26, 215-2010-10-25, 72 (arvode till valnämndens ordförande) - 2011-02-28, 82

Läs mer

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser Revisionsrapport Rikspolisstyrelsen Box 12 256 102 26 Stockholm Datum Dnr 2008-03-14 32-2007-0571 Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen 2007 Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN TILL FÖRTROENDEVALDA I FALKENBERGS KOMMUN. Bolagen

BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN TILL FÖRTROENDEVALDA I FALKENBERGS KOMMUN. Bolagen BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN TILL FÖRTROENDEVALDA I FALKENBERGS KOMMUN Bolagen 2019-2022 Förtroendevalda som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda med förtroendeuppdrag

Läs mer

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner 1 (6) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: 2014-11-18, KS 244 Uppdateras: 2017 Innehållsförteckning 1. Giltighet 2. Övergripande principer 3. Attestantens uppgift och ansvar

Läs mer

Attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar

Attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar BARN- OCH UTBILDNINGS- 2011-11-01 FÖRVALTNINGEN DNR 280/2011-040 Förskolenämnden Attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar Beslutsunderlag Förskolenämndens protokoll den 3 februari 2011 10.

Läs mer

Attestreglemente. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta. att anta attestreglemente enligt bilaga.

Attestreglemente. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta. att anta attestreglemente enligt bilaga. KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Backlund Thomas Duvner Sara Datum 2016-07-06 Diarienummer KSN-2016-1445 Kommunstyrelsen Attestreglemente Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

ATTESTREGLEMENTE FÖR UMEÅ KOMMUN

ATTESTREGLEMENTE FÖR UMEÅ KOMMUN ATTESTREGLEMENTE FÖR UMEÅ KOMMUN Ersätter attestreglemente för Umeå kommun antaget av kommunfullmäktige 2002-03-26 52 och reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-27 157 Dokumenttyp Riktlinjer Dokumentägare

Läs mer

Arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Arvoden och ersättningar till förtroendevalda www.pwc.se Revisionsrapport Arvoden och ersättningar till förtroendevalda Projektledare Petra Ribba Konsult Projektmedarbetare Jennifer Lendeng Konsult Marcus Alvstrand Konsult September 2018 Innehållsförteckning

Läs mer

Arvoden och ersättning till förtroendevalda. Region Gävleborg

Arvoden och ersättning till förtroendevalda. Region Gävleborg www.pwc.se Revisionsrapport Arvoden och ersättning till förtroendevalda Helena Steffansson Carlson Johanna Kemppainen September 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2.

Läs mer

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161.

Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996, 161. Riktlinje 2014-01-27 Attestreglemente för Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS 2013/0267-8 Riktlinjen trädde i kraft den 1 januari 1997 enligt beslut i kommunfullmäktige den 19 december 1996,

Läs mer

Vännäs kommun. Reglemente för ersättning till förtroendevalda. Gäller from tills vidare

Vännäs kommun. Reglemente för ersättning till förtroendevalda. Gäller from tills vidare Vännäs kommun Reglemente för ersättning till förtroendevalda Gäller from 2019-01-01 tills vidare Tillämpningsområde 1. Reglementet gäller för förtroendevalda som avses i kommunallagen så som ledamöter

Läs mer

Manual - Ersättning till kommunalt förtroendevalda Avser mandatperioden

Manual - Ersättning till kommunalt förtroendevalda Avser mandatperioden 2014-10-21 Manual - Avser mandatperioden 2015-2018 KS14.666 Efter beslut om Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda i KF 2014-08-24, 169 Innehåll 1 Förtroendevaldas arvoden och ersättningar

Läs mer

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner 1 (5) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2009-09-16, 64 Uppdateras: av ekonomiska transaktioner Paragrafen efter rubriken är hänvisning till reglementet för attest

Läs mer

S Attestregler Regler

S Attestregler Regler www.hassleholm.se S Attestregler Regler Diarienummer: 2015/586 040 Fastställt den: 2015-12-14 182 Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För uppföljning ansvarar: Ekonomiavdelningen

Läs mer

Granskningsrapport Nr

Granskningsrapport Nr Nr. 2015-06 s revisorer Granskning av Granskningsrapport Nr. 2015-06 Granskningsrapporten är beställd av revisionen i genom: Bengt Sebring Mats Lindskog Bengt Joehns Harri Rosqvist Kristoffer Glinka Audit

Läs mer

Reglemente om ekonomiska förmåner till förtroendevalda och för styrelseledamöter i kommunens helägda bolag

Reglemente om ekonomiska förmåner till förtroendevalda och för styrelseledamöter i kommunens helägda bolag REGLEMENTE Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 124/2014 Dnr 14/544-024 1(8) Slutbetänkande Arvodesberedningen Författningssamling MBLAFS 2014:1 Reglemente om ekonomiska förmåner till förtroendevalda och

Läs mer

Vår bedömning är att kommunstyrelsen i huvudsak har ändamålsenliga kontroller på plats

Vår bedömning är att kommunstyrelsen i huvudsak har ändamålsenliga kontroller på plats Bollebygds kommun Revisorerna Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige - för kännedom Granskning av intern kontroll i löneprocessen Revisorerna i Bollebygds kommun har gett i uppdrag att genomföra en granskning

Läs mer

Arvodesbestämmelser

Arvodesbestämmelser Arvodesbestämmelser 2018-2022 Arvodesberedningens uppdrag Arvodesberedningen ansvarar för tolkningar och tillämpningsanvisningar i arvodesbestämmelserna och kan göra mindre tillägg och ändringar i dessa.

Läs mer

Attestreglemente för Härnösands kommun

Attestreglemente för Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen Attestreglemente Härnösands kommun Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Attestreglemente Kommunfullmäktige Dokumenttyp Reglemente 2016-09-26 Diarienummer KS16-409-003 Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Dnr KS 25-2013/42. Arvodesreglemente. Antaget av kommunfullmäktige 126/2014-11-24

Dnr KS 25-2013/42. Arvodesreglemente. Antaget av kommunfullmäktige 126/2014-11-24 Dnr KS 25-2013/42 Arvodesreglemente Antaget av kommunfullmäktige 126/2014-11-24 Innehåll Arvodesregler för förtroendevalda i Degerfors kommun... 3 Årsarvoderad förtroendevald... 3 Pension... 4 Fasta arvoden...

Läs mer

Ekonomiska förmåner för förtroendevalda i Sametinget

Ekonomiska förmåner för förtroendevalda i Sametinget Ekonomiska förmåner för förtroendevalda i Sametinget Datum för beslut 23 maj 2019 Beslutad av Sametingets plenum Styrdokument Dokumenttyp Regler Beslutad av Plenum 2019-05-23, 28 Dokumentansvarig Kanslichefen

Läs mer

Ersättning till förtroendevalda KS 2014/0512 024

Ersättning till förtroendevalda KS 2014/0512 024 Ersättning 2014-08-25 Ersättning till förtroendevalda KS 2014/0512 024 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-08-25. Ersätter KS-838/2012 024 Bestämmelserna gäller för alla förtroendevalda som har utsetts

Läs mer

Bestämmelser för ersättning till förtroendevalda

Bestämmelser för ersättning till förtroendevalda Bestämmelser för ersättning till förtroendevalda Arvode utges för inställelse till och deltagande i sammanträde eller förrättning, samt i form av fast årsarvode. Ersättning för inläsningstid ingår i samtliga

Läs mer

Reglemente för arvoden och andra ekonomiska ersättningar till förtroendevalda

Reglemente för arvoden och andra ekonomiska ersättningar till förtroendevalda POLICY 2017/332.10 1(9) Antagen av Kommunfullmäktige 32 Rev. KF 2018-11-26 164 Gäller fr.o.m. 2019-01-01 Reglemente för arvoden och andra ekonomiska ersättningar till förtroendevalda 2(10) Innehåll Allmänna

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering AB Kristianstadsbyggen 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Att betalning sker vid rätt tidpunkt. Att transaktionen är rätt konterad

Att betalning sker vid rätt tidpunkt. Att transaktionen är rätt konterad HAPARANDA STAD 01-05-02 ATTESTREGLEMENTE Omfattning 1 Detta reglemente gäller för Haparanda stads samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel som staden

Läs mer

Stadsgemensam tillämpningsanvisning

Stadsgemensam tillämpningsanvisning Stadsgemensam tillämpningsanvisning Innehåll Agresso... 2 Försystem till Agresso... 2 Leverantörsfakturor... 3 Agressos elektroniska flöde... 3 Periodiska fakturor - Avtal och objekt... 3 Reversering av

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2017-11-07 DNR: 2007-000183 Antagen av KS den 15 maj 2007 133 Gäller tillsvidare Tillämpningsanvisningar till reglemente för attest och kontroll av ekonomiska transaktioner Inledning...

Läs mer

Arvodesbestämmelser

Arvodesbestämmelser Arvodesbestämmelser 2018-2022 Arvodesberedningens uppdrag Arvodesberedningen ansvarar för tolkningar och tillämpningsanvisningar i arvodesbestämmelserna och kan göra mindre tillägg och ändringar i dessa.

Läs mer

Översyn av attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar

Översyn av attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar Kommunstyrelsen Protokoll 32 (44) Sammanträdesdatum: 2012-04-10 99 Dnr: KS-0320/2011 Översyn av attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll den 12

Läs mer

Beslutsattest omfattar följande moment:

Beslutsattest omfattar följande moment: 1 (3) 9:0 ATTESTREGLEMENTE 1 Tillämpningsområde Detta reglemente gäller för kommunens ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning och medel som kommunen ålagts eller åtagit

Läs mer

Attestreglemente. Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige

Attestreglemente. Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Attestreglemente Dokumenttyp: Reglemente Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-04-25 DNR: KS-2015/00806 Attestreglementets syfte Syftet med attestreglementet

Läs mer

1. Antagen av kultur- och fritidsnämnden den XX XX 2011, XX

1. Antagen av kultur- och fritidsnämnden den XX XX 2011, XX 14 15 Kultur- och fritidsnämndens attestrutiner och behörighet att underteckna handlingar 1 Rutinerna gäller för samtliga ekonomiska transaktioner i stadens ekonomisystem samt i försystem knutna till dessa.

Läs mer

Allmänna bestämmelser för arvoden och ersättningar till förtroendevalda.

Allmänna bestämmelser för arvoden och ersättningar till förtroendevalda. Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-12-17 Ärendenummer: 18/KS/185 Allmänna bestämmelser för arvoden och ersättningar till förtroendevalda. Kontakt E-post: kommun@hallsberg.se Telefon: 0582-68 50

Läs mer

Kommunal författningssamling. Attestreglemente. Motala kommun

Kommunal författningssamling. Attestreglemente. Motala kommun Kommunal författningssamling Attestreglemente Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 05/KS 0304 Datum: 2005-10-24 Paragraf: KF 113 Reviderande instans: Kommunfullmäktige Diarienummer:

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling Sid 1 (7) REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA Tillämpningsområde 1 Reglementet gäller för ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och kommunens övriga nämnder samt i beredningar,

Läs mer

Bestämmelser för ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun

Bestämmelser för ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun KS-SA.2019.13 1(6) Bestämmelser för ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-01 48 Senast reviderad: 2019-03-25 34/19 Giltig från och med:

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 108/04 2005-04-01 Kf 7 1. Kf 172/10 BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL KOMMUNALT FÖRTROENDEVALDA

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 108/04 2005-04-01 Kf 7 1. Kf 172/10 BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL KOMMUNALT FÖRTROENDEVALDA FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 108/04 2005-04-01 Kf 7 1 2006-04-01 Ändring Kf 63/06 Kf 89/06 Klu 173/09 Kf 171/10 Kf 172/10 Kf 184/13 Kf 29/15 2006-05-29 Ändring 2006-11-06 Ändring 2007-01-01

Läs mer

Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6

Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6 Rapport avseende granskning av lönerutin Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6 2011 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated

Läs mer

1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna. Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap. 1 kommunallagen.

1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna. Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap. 1 kommunallagen. 1 av 6 Reglemente för ekonomiska ersättningar till 1 förtroendevalda 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap. 1 kommunallagen.

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Intern styrning och kontroll leverantörer. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Intern styrning och kontroll leverantörer. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Intern styrning och kontroll leverantörer goteborg.se/stadsrevisionen 2 INTERN STYRNING OCH KONTROLL LEVERANTÖRER Intern styrning och kontroll leverantörer I revisionsplanen

Läs mer

RIKTLINJER OCH ARVODESBESTÄMMELSER FÖR FÖRTROENDEVALDA I HAGFORS KOMMUN

RIKTLINJER OCH ARVODESBESTÄMMELSER FÖR FÖRTROENDEVALDA I HAGFORS KOMMUN RIKTLINJER OCH ARVODESBESTÄMMELSER FÖR FÖRTROENDEVALDA I HAGFORS KOMMUN Antagen av Hagfors kommuns fullmäktige 2011-12-19 89 Senast ändrad av Hagfors kommuns fullmäktige 2015-02-23 7 INNEHÅLL 1. Tillämpningsområde...

Läs mer

---- Karlsborgs kommun. Regler för ersättning för förtroendevalda i Karlsborgs kommun Bilaga 9 KF Diarienummer: 48.

---- Karlsborgs kommun. Regler för ersättning för förtroendevalda i Karlsborgs kommun Bilaga 9 KF Diarienummer: 48. Bilaga 9 KF 18 2017-02-27 Karlsborgs kommun Regler för ersättning för förtroendevalda i Karlsborgs kommun 2015-2018 Dokumenttyp: Regler Diarienummer: 48.2013 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 2014-03-25

Läs mer

1 (5) Attestreglemente. Regler för kontroll av verifikationer. Antagen av Kommunfullmäktige

1 (5) Attestreglemente. Regler för kontroll av verifikationer. Antagen av Kommunfullmäktige 1 (5) Attestreglemente Regler för kontroll av verifikationer Antagen av Kommunfullmäktige 2011-01-10. 2 (5) Ordlista Attest: Attestant: Ekonomisk transaktion Intern kontroll: Kommunalt koncernföretag Intyg

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) IJ. 1 REGLER FÖR ARVODEN M. M TILL FÖRTROENDEVALDA I LOMMA KOMMUN 1 GRUNDLÄGGANDE BESTÄMMELSER Dessa regler gäller för förtroendevalda, som avses i 4 kap. 1 kommunallagen och

Läs mer

Regler. Fö r ekönömiska transaktiöner. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd

Regler. Fö r ekönömiska transaktiöner. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan. Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Regler Fö r ekönömiska transaktiöner Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning...3 2. Syfte...3 3. Ansvar...3 3.1 Kommunstyrelsen...3

Läs mer

Arvodesreglemente för förtroendevalda i Åre kommun

Arvodesreglemente för förtroendevalda i Åre kommun Beslutad av: kommunfullmäktige Dokumentansvarig: kanslichef Dokumenttyp: Reglemente Giltighetstid: Mandatperioden Gäller från: 2019-01-01 Diarienr: KS.2013.234/101 Arvodesreglemente för förtroendevalda

Läs mer