Kylsystem för löprännor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kylsystem för löprännor"

Transkript

1 Rapport Markus Vickman, Peder Lundström Projektansvarig Datum Markus Vickman, Peder Lundström Handledare Mathias Dahlbäck

2 Markus Vickman, Peder Lundström (15) Sammanfattning Vi hade ett allvarligt tillbud i juni 2014 där ett läckage i en löpränna uppstod och vatten sprutade in i pannan. Därför har vi med stöd av Sodahuskommitténs rekommendationer beskrivit hur ett säkert kylsystem för löprännor bör vara utformat. Vi redogör för Domsjö fabrikers nuvarande kylsystem och två vanliga kylsystem på marknaden. Det beskrivs också hur dessa system lever upp till Sodahuskommitténs rekommendationer. Rapporten avslutas med en diskussion om hur Domsjö fabriker kan lösa den här säkerhetsbristen.

3 Markus Vickman, Peder Lundström (15) Innehåll Sammanfattning... 2 Problemdefinition... 4 Mål... 4 Avgränsningar... 5 Tidplan... 5 Fakta insamling... 6 Läckage löpränna... 6 Ett säkert kylsystem... 8 Domsjö fabrikers nuvarande kylsystem... 9 Klarar Domsjö rekommendationerna?... 9 Andritz Klarar Andritz rekommendationerna? Valmet Klarar Valmet rekommendationerna? Diskussion Slutsats Bilaga(1)- Rekommendationer från Sodahuskommittén Bilaga(2)- Valmet kylsystem Bilaga(3)- Andritz kylsystem... 15

4 Markus Vickman, Peder Lundström (15) Problemdefinition Domsjö Fabrikers kylsystem för löprännor på sodapanna 8 och sodapanna 9 följer inte rekommendationerna från Sodahuskommittén. Vi hade ett allvarligt tillbud i juni 2014 där ett läckage i en löpränna uppstod och vatten sprutade in i pannan. Detta skulle troligtvis inte kunna ha skett om kylsystemet varit utformat enligt Sodahuskommitténs rekommendationer. En vattensamling kan bildas när en läcka på löprännan är in mot pannan. I sådant fall kan en smälta/vatten-explosion ske som i värsta fall leder till en pannexplosion. Mål Beskriva olika kylsystem för löprännor och jämföra dem mot Sodahuskommitténs rekommendationer. Målet är att kunna använda resultatet av rapporten för att besluta hur vi ska få en säkrare kyllösning. Om det blir aktuellt så kan rapporten användas som stöd för att äska pengar till ombyggnation av kylsystemen nästa år.

5 Markus Vickman, Peder Lundström (15) Avgränsningar Arbetet är avgränsat till 10 arbetsdagar. Endast 2 leverantörers lösningar. Inte aktuellt att begära in offerter. Deadline Tidplan

6 Markus Vickman, Peder Lundström (15) Fakta insamling

7 Markus Vickman, Peder Lundström (15) Läckage löpränna Den sjuttonde juni 2014 upptäcktes ett vattenläckage på en löpränna på en av Domsjös sodapannor. Vattnet sprutade in mot bädden men vad man kunde se så följde vattnet med smältan ut i löprännorna igen. Det gjordes en kontrollerad nedeldning. Efter några timmar gick det inte att hålla löphålet öppet längre. Då gick det inte längre att se vart vattnet tog vägen och kylvattnet byttes ut mot ånga. Löprännornas övre halva var i kolstål medan den nedre var påsvetsad med rostfritt stål. Inspectas rapport visar att godsförtunningen är mycket större på kolstålet än på det rostfriastålet. De gav också en rekommendation om att hela ytan som är exponerad in emot pannan bör vara påsvetsad med rostfritt stål. Det skulle minska korrosionshastigheten. Löprännorna byttes enligt rekommendationen på båda pannorna tjugotredje augusti 2014 med gott resultat.

8 Markus Vickman, Peder Lundström (15) Ett säkert kylsystem Sodahuskommittén skriver i sina rekommendationer om vad ett säkert kylsystem för löprännor ska innehålla.(1) Det ska vara undertryck eller ett väldigt lågt övertryck på vattnet i kylmantlarna för löprännorna. Ventiler får endast finnas i utloppsledningarna från löprännorna om de blir låsta i öppet läge under drift. Systemet bör innefatta en högt placerad reservvattentank. Reservvattentanken ska automatiskt förse löprännorna med kylvatten vid bortfall av ordinarie kylvatten. Rekommendationerna täcker även några givare och larm för löprännornas kylvatten. Givare för ingående flöde, ingående temperatur samt utgående temperatur bör finnas för alla löprännor. Om det är undertryck i löprännar bör även konduktivitetsmätning finnas efter varje löpränna. Larm bör finnas på lågt kylvattenflöde och på hög- och lågkylvattentemperatur. Vattentrycket i löprännorna ska gå att se lokalt ute vid löprännorna. I rekommendationerna står det också om två sätt att övervaka smältaflödet på löprännorna. Det ena är att räkna ut temperaturskillnaden mellan ingående och utgående kylvatten. Med den metoden ska man ha larm för låg temperaturskillnad. Den andra metoden är att övervaka löprännorna med kamera eller IR-kamera.

9 Markus Vickman, Peder Lundström (15) Domsjö fabrikers nuvarande kylsystem Råvatten pumpas från Moälven till råvattenstammen. Där fördelas vattnet och en ledning går till löprännorna. Om avdelningen tappar tillförsel av råvatten så går det att koppla på vatten på klokopplingar innan löprännorna. Men ännu bättre så går det att manuellt lägga om och köra vatten från Hamptjärn på råvattenstammen. Hamptjärn ligger högre upp än fabriken så vattnet självrinner. Temperaturen mäts och trendas på utgående vatten från löprännorna. Klarar Domsjö rekommendationerna? Vid bortfall av kylvatten kan en reservreservoar(hamptjärn) anslutas. Funktionen som saknas är att reservvattnet ska kopplas in automatiskt. Medan i Domsjös fall så måste ventiler öppnas manuellt. Det finns temperaturgivare och larm på högtemperatur på utgående kylvatten. Men det saknas givare för flöde och temperatur på ingående kylvatten. Det råder övertryck i löprännorna och det har bevisats att vatten kan spruta in i pannan. Eftersom det varken finns kamera eller differenstemperatur för löprännorna så kan inte smälta flödet på löprännorna övervakas.

10 Markus Vickman, Peder Lundström (15) Andritz Lösningen som beskrivs här är från en ritning av ett kylsystem som Andritz byggt.(3) Kylsystemet bygger på två vattenslingor och en kylvattentank där samma vatten används och cirkulerar. Det ingår även en reservvattentank. Kylvattentanken är på 1m3. Tanken har ett öppet bredavlopp i toppen och är därför alltid trycklös. Första slingan går från kylvattentanken och innehåller två pumpar där ena pumpen är reserv. Det är i den här slingan temperaturstyrningen sitter och vattnet kyls där med hjälp av en värmeväxlare. Här finns den viktiga konduktivitetsmätningen som finns för att upptäcka läckor i det slutna kylsystemet. Innan slingan går tillbaka in i kylvattentanken sitter 1 ejektor per löpränna. Man kan säga att pumparna driver ejektorerna som skapar ett undertryck i löprännorna som sitter i den andra slingan. Andra slingan innehåller flödes- och temperaturmätning. Vattnet går från kylvattentanken in i löprännornas kylmantlar. Därifrån fortsätter vattnet till ejektorerna som sitter i första slingan. Det är ejektorerna som gör att det uppstår cirkulation i andra slingan. Här blandas vattnet från båda slingorna och vattnet rinner ut i kylvattentanken. Det finns också en viktig reservvattentank som vid exempelvis strömavbrott tillför kylvatten till löprännorna. Reservvattentanken är placerad högre upp än löprännorna så att vattnet kan självrinna. Reservtanken brukar vara 50m3 eller större. Klarar Andritz rekommendationerna? Det här systemet möter rekommendationerna väldigt bra. Det man måste tänka på är att handventilerna på utloppsledningarna måste vara låsta i öppet läge under drift. Här används endast en tempgivare på ingående kylvatten för alla löprännor. Vilket inte är helt i enighet med rekommendationerna.

11 Markus Vickman, Peder Lundström (15) Valmet Det här är ett slutet kylsystemet som består av en kylslinga med kylvattentank och en reservvattentank. Observera att Valmet inte gav ut någon ritning, utan endast en idébild.(2) Vattnet går ifrån kylvattentanken via två pumpar, varav en är reserv. Därefter pumpas vattnet igenom en värmeväxlare som kyler vattnet. Vattnet går till sist igenom löprännans kylmantel och tillbaka till kylvattentanken. I kylslingan sitter innan löprännan en tryck- och en flödesindikator och efter sitter en temperaturindikator. Reservvattentanken är placerad ovanför löprännorna så att vattnet kan rinna med hjälp av gravitationskraften. Klarar Valmet rekommendationerna? Det ser inte ut att finnas temperaturgivare på ingående kylvatten. Vi tycker inte att det framgår hur undertrycket uppstår, men Valmet har försäkrat mig om att det är undertryck i kylmanteln. I sådant fall saknas konduktivitetsmätning.

12 Markus Vickman, Peder Lundström (15) Diskussion Vad man tydligt kan se är stora skillnader mellan Domsjös nuvarande kylsystem och de andra två alternativen. Systemet lever nästan inte upp till någon rekommendation från Sodahuskommittén. Fördelar är att det är billigt att behålla och nästan är underhållsfritt. Vi såg att kylningen höll löprännan kall trots läckaget. Förutom det finns inget positivt att nämna då det är osäkrare än alternativen och inte klarar några rekommendationer. Kan man förbättra nuvarande system tillsvidare om det dröjer innan ett nytt system beställs? Förbättringar som kan vara av intresse i nuvarande system är: En gemensam tempgivare för ingående kylvatten så att differenstemperatur kan mätas. Flödesmätare på kylvatten. Kameror för löprännorna så det syns hur det rinner ur pannorna. Ventiler så att Hamptjärnsvattnet automatisk går in vid tryckbortfall på råvattenstammen. Kontakten med Andritz har varit lättsam och deras lösning möter bäst rekommendationerna från Sodahuskommittén. Valmet upprepar att deras system arbetar i undertryck, men vi är osäkra på om idébilden vi utgick ifrån ger en korrekt bild av Valmets lösning. För i så fall saknas även konduktivitetsmätning och temperatur på utgående kylvatten. Men det borde ändå inte vara svårt att välja till extra givare. Valmet ska återkomma med mer information om deras kylsystem. Det är möjligt att använda vatten från Hamptjärn som reservvatten istället för en tank. Slutsats Risken för läckage är mycket lägre med rostfritt stål in mot pannan på löprännorna. Men vi borde ändå skaffa ett kylsystem som är säkert även vid läckage. Det nya systemet borde använda Hamptjärn som reservoar för reservvattnet. Då sparar Domsjö fabriker pengar, men även det utrymme i lokalen som en stor reservvattentank hade tagit upp. Vi väntar på mer information ifrån Valmet, men Andritz är det bästa och säkraste valet med informationen vi har till hands. Oavsett så bör offerter inskaffas från fler än en leverantör, där man också bör nämna att man vill använda Hamptjärn som nödkylning. Det vi tar vidare från rapporten är en frågeställning om Domsjö borde förbättra nuvarande kylsystem i väntan på ett nytt?

13 Markus Vickman, Peder Lundström (15) Bilaga(1)- Rekommendationer från Sodahuskommittén Citat 7.3 Kylsystem för löprännor Kylvattensystemet för löprännorna skall utformas så att nämnvärt övertryck i kylmantlarna inte kan uppstå. Ventiler bör helst inte finnas i utloppsledningarna från kylmantlarna. Skulle ventiler dock finnas, skall de vara låsta i öppet läge under drift. Vid bortfall av kylvatten skall löprännorna automatiskt förses med kylvatten från en högt placerad reservvattentank. Sida 15 av 24 Sodahuskommittén Rekommendation Nr B1 o I varje vattenledning till löprännorna skall det finnas en flödesmätare med larmfunktion för lågt flöde. o Vattentrycket i varje löpränna skall indikeras lokalt. o Kylvattnets konduktivitet efter varje löpränna med undertryck bör registreras. o Kylvattnets ingående temperatur, liksom dess temperatur efter varje löpränna, bör registreras och larm ges för hög och låg vattentemperatur o Smältaflödet i löprännorna bör övervakas enligt rekommendation B 4, kapitel Övervakning av smältaflödet Smältaflödet i rännorna bör övervakas genom att mäta temperaturdifferensen mellan in och utgående kylvatten, med larm för låg differenstemperatur. Alternativt kan smältaflödet i rännorna övervakas med TV-kamera eller genom mätning av smältatemperaturen med IRkamera.

14 Markus Vickman, Peder Lundström (15) Bilaga(2)- Valmet kylsystem

15 Markus Vickman, Peder Lundström (15) Bilaga(3)- Andritz kylsystem

SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK. Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson

SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK. Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson Innehåll Inledning... 4 Plan... 4 Historik... 4 Smältatömning... 4 Bottentvätt...

Läs mer

Kärnkraft och värmeböljor

Kärnkraft och värmeböljor Kärnkraft och värmeböljor Det här är en rapport från augusti 2018. Den kan även laddas ned som pdf (0,5 MB) Kärnkraften är generellt okänslig för vädret, men det händer att elproduktionen behöver minskas

Läs mer

Montering och installation av Sfinx Solars solfångarstyrning

Montering och installation av Sfinx Solars solfångarstyrning Hamnvägen 5b, 430 31 Åsa Tel: 0340 658840, 0708 653282 info@sfinx.se Innehåll Montering 2 Installation av elektrisk utrustning 3 Om anslutningar 3 Funktioner och inställningar 3 Ställa in klockan 3 Temperaturstyrning

Läs mer

Solfångarstyrning SWP140

Solfångarstyrning SWP140 Solfångarstyrning SWP140 Innehåll. Solfångarstyrningen består av ett antal komponenter. 1 st Styrning kapslad i ljusblå/vit låda 1 st Givarkabel för solpanel, längd ca 12 meter. Gul anslutningskontakt.

Läs mer

2011-03-27. Användar-manual. Styrenhet SM-SS-F

2011-03-27. Användar-manual. Styrenhet SM-SS-F Användar-manual Styrenhet SM-SS-F 1 Innehållsförteckning 1 Teknisk Data... 3 2 Elektriskt kopplingsschema... 4 3 Användande av styrenhet... 5 3.1 Första sidan... 5 3.2 Meny sida... 6 3.2.1 Temp Query (Temperatur

Läs mer

Installationsguide WT-T 300 WT-T 500

Installationsguide WT-T 300 WT-T 500 Installationsguide WT-T 300 WT-T 500 Danfoss A/S (Dept./Init.), 2014-05 VIILC107 1 Danfoss A/S frånsäger sig allt ansvar om dessa instruktioner inte följs vid installation eller service. Det engelska språket

Läs mer

INSTALLATIONS- och DRIFTSANVISNING

INSTALLATIONS- och DRIFTSANVISNING INSTALLATIONS- och DRIFTSANVISNING ARITERM Solstyrning RC-SolEx ARITERM Solstyrning RC-SolEx Innehållsförteckning Viktiga funktioner...2 Produktinformation...3 Tekniska data...4 Huvudmeny...5 Meny temperaturer...6

Läs mer

Systemlösnings presentation del 1. JP Walther AB 2013

Systemlösnings presentation del 1. JP Walther AB 2013 Systemlösnings presentation del 1. JP Walther AB 2013 Vattenburen energi för egnahem/vannburen varme för bolig och hyttan Värmesystem med vattenmantling Ger möjlighet till *Förbrukarvatten/tappvarmvatten

Läs mer

Funktionsguide GOLD, Daggpunktsreglering

Funktionsguide GOLD, Daggpunktsreglering Funktionsguide GOLD, Daggpunktsreglering 1. Allmänt Funktionen Daggpunktsstyrd kylvattenreglering är avsedd att användas när klimatbafflar eller fasadapparatsystem används i lokaler med fuktöverskott under

Läs mer

Cirkulerande varmvattensystem 220V Gjutjärns modell. 2016

Cirkulerande varmvattensystem 220V Gjutjärns modell. 2016 Bruksanvisning Art.: 9027791 Cirkulerande varmvattensystem 220V Gjutjärns modell. 2016 Cirkulerande varmvattensystem Aqualine Art.: 9027791 Cirkulerande varmvattensystem för frostskydd av vattenkoppar

Läs mer

Genomsnittliga energibehov Inget flödande grundvatten och poolen är täckt minst 20 timmar/dag

Genomsnittliga energibehov Inget flödande grundvatten och poolen är täckt minst 20 timmar/dag INSTALLATIONSMANUAL FÖR VÄRMEPUMP Genomsnittliga energibehov Inget flödande grundvatten och poolen är täckt minst 20 timmar/dag Säsonger Kort säsong Mediumsäsong Lång säsong Maj September April Oktober

Läs mer

Sign: PER Bilaga: Pos Skadehändelse? Tänkbar orsak Konsekvens Vidtagen P S K V Rekommenderad Ansvarig Åtgärdat Åtgärd Åtgärd datum datum

Sign: PER Bilaga: Pos Skadehändelse? Tänkbar orsak Konsekvens Vidtagen P S K V Rekommenderad Ansvarig Åtgärdat Åtgärd Åtgärd datum datum Process: Höganäs Sweden AB, Höganäs - Ytterområden Sida: 1 (9) Ytterområden - Allmänt 1 Trafikolycka Fortkörning m.m. Risk för personer som blir påkörda eller inblandade i krock Allmänna trafikregler gäller

Läs mer

Montering och installation av solfångare

Montering och installation av solfångare Montering och installation av solfångare 2007-07-01 Innehåll www.trebema.se 1. Allmänna monteringsråd... 2 2. Montering och uppsättning av solfångarna... 4 3. Driftsättning av solfångarna... 5 4. Service

Läs mer

Tips & Råd vid montering av Solfångare

Tips & Råd vid montering av Solfångare Tips & Råd vid montering av Solfångare Val av plats för solfångare-modul. Att sätta modulerna på taket, är det vanligaste valet Vid placeringen av nyinköpta solfångare. TH Solar vill att ni ställer er

Läs mer

Namn Födelsedatum Mailadress Susanne Almquist 890308 susal716@student.liu.se. Oliver Eriksson 931109 olier456@student.liu.se

Namn Födelsedatum Mailadress Susanne Almquist 890308 susal716@student.liu.se. Oliver Eriksson 931109 olier456@student.liu.se KYLSKÅPSPROJEKTET Grupp 1 Mi1A TMMI44 Namn Födelsedatum Mailadress Susanne Almquist 890308 susal716@student.liu.se Oliver Eriksson 931109 olier456@student.liu.se Johan Boström 941112 johbo700@student.liu.se

Läs mer

Användarmanual NORDIC. Juicemaskin U / SE. Rev. 090921 ... ... Din återförsäljare

Användarmanual NORDIC. Juicemaskin U / SE. Rev. 090921 ... ... Din återförsäljare Användarmanual NORDIC Juicemaskin Din återförsäljare U / SE...... Rev. 090921 Allmän maskinbeskrivning Allmän beskrivning av juicemaskinen Nordic Nordic är en maskin för kylning av vatten och blandning

Läs mer

Bevara din mjölkkvalitet

Bevara din mjölkkvalitet Bevara din mjölkkvalitet Mjölkkylning för DeLaval VMS Din lösning varje dag Mjölkkylning för DeLaval VMS Mjölkkylning för DeLaval VMS Automatisk mjölkning ställer nya krav på kylningen av mjölken. DeLaval

Läs mer

Pos Skadehändelse? Tänkbar orsak Konsekvens Vidtagen P S K V Rekommenderad Ansvarig Åtgärdat Åtgärd Åtgärd datum datum

Pos Skadehändelse? Tänkbar orsak Konsekvens Vidtagen P S K V Rekommenderad Ansvarig Åtgärdat Åtgärd Åtgärd datum datum Process: öganäs Sweden AB, öganäs - Pulververket Sida: (6) Ugnar Naturgas in i ugn utan att det tänder Fel i tändning Risk för tändning av större mängd naturgas i ugn. Risk för haveri av ugn i värsta fall

Läs mer

Värmeanläggning IVT 590 BRF Ekvecklaren 2008(2015) Handledning för skötsel och underhåll

Värmeanläggning IVT 590 BRF Ekvecklaren 2008(2015) Handledning för skötsel och underhåll Värmeanläggning IVT 590 BRF Ekvecklaren 2008(2015) Handledning för skötsel och underhåll Anläggningen, pannan, har följande huvuddelar Frånluftsfläkt som suger luft via kanaler i huset. Värmepump som tar

Läs mer

Kartering av råvattensystem

Kartering av råvattensystem Kartering av råvattensystem Förord Det här examensarbetet(7,5 hp) är det avslutande momentet i Högskoleprogrammet till processoperatör(120hp). Examensarbetet har genomförts vid och i samarbete med Domsjö

Läs mer

sustainable energy solutions

sustainable energy solutions SV sustainable energy solutions 2 Innehållsförteckning Sid 3 Innehållsförteckning Sid 4 Varför ackumulatortank? Sid 5 Varför Laddotank? Sid 6-7 Volymtank, PUFFER (500-2 000) Sid 8-9 Volymtank, PUFFER COMPACT

Läs mer

Sodahuskommittén. Handläggare Datum Utgåva David Good Mobil: +46-(0) SMS: +46-(0)

Sodahuskommittén. Handläggare Datum Utgåva David Good Mobil: +46-(0) SMS: +46-(0) Sodahuskommittén Handläggare Datum Utgåva David Good 2018-08-15 1 Mobil: +46-(0)10-455 17 54 SMS: +46-(0)70-534 67 05 david.good@dekra.com Sodapanneträffen 2018 Domsjö Fabriker 15:e maj Sodahuskommittén,

Läs mer

LK Elpanna - 4,5. Utförande. Rörinstallation. Funktion/Förutsättningar. Montage

LK Elpanna - 4,5. Utförande. Rörinstallation. Funktion/Förutsättningar. Montage LK Elpanna -,5 Utförande LK Elpanna,5 kw är en vägghängd elpanna, främst avsedd för lågtempererade värmesystem som t.ex. golvvärme. LK Elpanna,5 kw levereras helt komplett. Endast vatten och ström behöver

Läs mer

Skogsindustridagarna 2014 Utmattningsskador hos batchkokare? 2014-03-19

Skogsindustridagarna 2014 Utmattningsskador hos batchkokare? 2014-03-19 Skogsindustridagarna 2014 Utmattningsskador hos batchkokare? 1 Först lite information om hur en batchkokare fungerar Vid satsvis kokning (batchkokning) fylls kokaren med flis, vitlut och svartlut. Kokvätskan

Läs mer

högtryckssystem i sågverk Ett system klarar kylning, smörjning och dammbindning DANFOSS HIGH-PRESSURE WATER SOLUTIONS

högtryckssystem i sågverk Ett system klarar kylning, smörjning och dammbindning DANFOSS HIGH-PRESSURE WATER SOLUTIONS Vattendimma med högtryckssystem i sågverk Ett system klarar kylning, smörjning och dammbindning DANFOSS HIGH-PRESSURE WATER SOLUTIONS Fakta om vattendimma med högtryck i sågverk: 1. Minskar kådbeläggning

Läs mer

Användarmanual. Juice maskin Torn U / SE. Rev. 090914 ... ... Din återförsäljare

Användarmanual. Juice maskin Torn U / SE. Rev. 090914 ... ... Din återförsäljare Användarmanual Juice maskin Torn Din återförsäljare U / SE...... Rev. 090914 Innehållsförteckning. Innehållsförteckning sid. 2 Maskinens ingående delar sid. 3-7 Installation sid. 8-9 Rengöringsinstruktion

Läs mer

Applikationsexempel för Styrning av solfångare

Applikationsexempel för Styrning av solfångare Applikationsexempel för Styrning av solfångare Document title Document Identity 4655-015-01 Valid for Firmare version IMSE WebMaster Pro 1.09 Date 06-04-09 Webpages version 1.09 Abelko Innovation info@abelko.se

Läs mer

Filter. Alfa Port-filter ALF 13:2. Läs mer på sidan 13:7. Läs mer på sidan 13:3

Filter. Alfa Port-filter ALF 13:2. Läs mer på sidan 13:7. Läs mer på sidan 13:3 Kapitel 13 1 Alfa Laval Group 2 Värme- och kylapplikationer från Alfa Laval 3 Användningsområden 4 Teorin bakom värmeöverföring 5 Produktsortiment 6 Packningsförsedda plattvärmeväxlare 7 Lödda plattvärmeväxlare

Läs mer

Användarmanual SUNNY OUTSIDE. Juicemaskin U / SE. Rev. 090914 ... ... Din återförsäljare

Användarmanual SUNNY OUTSIDE. Juicemaskin U / SE. Rev. 090914 ... ... Din återförsäljare Användarmanual Juicemaskin SUNNY OUTSIDE U / SE Din återförsäljare...... Rev. 090914 Innehållsförteckning Innehållsförteckning sid. 2. Allmän maskinbeskrivning sid. 3. Maskinens ingående delar sid. 4 till

Läs mer

Installationsanvisning för fläktkonvektor MVP. Anläggning:. Datum:. Utgåva 2012-06-19

Installationsanvisning för fläktkonvektor MVP. Anläggning:. Datum:. Utgåva 2012-06-19 Utgåva 2012-06-19 Installationsanvisning för fläktkonvektor MVP Anläggning:. Datum:. 2012-06-19 OBS! Denna anvisning utgör komplement till tillverkarens anvisning. Om dessa står i strid med varandra har

Läs mer

Manual för SR Villa 100224.

Manual för SR Villa 100224. 10-10-08 10-10-27 A 10-10-22 Percy Eriksson 1 av 16 Manual för SR Villa 100224. Gäller även SR 200240 Kund: Levererad av: TH Solvärme Sverige. Tossene Berg 16. 455 98 Dingle Support-tel: 0523-91139 vardag

Läs mer

TERMOVAR LADDNINGSPAKET

TERMOVAR LADDNINGSPAKET TERMOVAR Laddningspaket (SE) 6.12 TERMOVAR LADDNINGSPAKET MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING Storlekar Rp 25 Rp 32 28 mm klämring Med EPP isolering Med backventil Utan backventil 1(8) TERMOVAR Laddningspaket

Läs mer

Slangreparation och underhåll

Slangreparation och underhåll Slangreparation och underhåll Stort sortiment från en enda leverantör Unika hållbara konstruktioner Snabba och tillförlitliga prestanda Typ Antal modeller Sida Provtryckningspumpar 2 9.2 Rörfrysar 2 9.3

Läs mer

Fallgropar med pannor från Kina till Sverige.

Fallgropar med pannor från Kina till Sverige. Fallgropar med pannor från Kina till Sverige. Jari Orava DEKRA Industrial AB Göteborg Är 41 år, fru Johanna och 3 barn, 11, 13 och 17 år. Spelar innebandy på fritiden. Orava betyder ekorre. Är sektionschef

Läs mer

Risk Orsak Åtgärd/Kommentar. Flyktvägar, gångvägar, passager.

Risk Orsak Åtgärd/Kommentar. Flyktvägar, gångvägar, passager. Riskanalys Syfte: Värdera risker och miljö med sprängsotning. Framtagen av: Åke Gustavsson och Mathias Selg. AB Sprängsotning Datum: 2008-10-25 Nr: Aktivitet 1 Transport av rensningsutrustning Gasläckage.

Läs mer

Installationsanvisning för fläktkonvektorer

Installationsanvisning för fläktkonvektorer 2008-09-02 Installationsanvisning för fläktkonvektorer UN-MVP-, UN-MVT-, UN-MOP-, UN-MOF-, UN-IVP-, UN-IVF-, UN-IOP-. Innehåll sid Översikt 2 Montering & vattenventiler 3 Termostat SR, reglerpanel SV/WKSV

Läs mer

Testrapport. Miljö- och arbetsmiljövänlig rengöring av cisterner Testrapport. Nr

Testrapport. Miljö- och arbetsmiljövänlig rengöring av cisterner Testrapport. Nr Nr. 01-1708 2017-08-10 Miljö- och arbetsmiljövänlig rengöring av cisterner Mikael Yabandeh Tel: +47 73 864 1177 E-post: mikael.yabandeh@fvuab.se Postadress Telefon Bankgiro Org. nr. E-post Box 1026 08-525

Läs mer

RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk

RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk Sid 1 (5) RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk Avd: Utskriftsdatum Projektnr Lut och Kraft, sodapannan 0001 Tjänsteställe, Utfärdare Reg nr Extern klassificeringskod Max Baroutsis A B Distribution Nyckelord

Läs mer

Användningsområde För tillfällig flödesmätning i applikationer där höga krav på noggrannhet ställs och där processen inte kan avbrytas.

Användningsområde För tillfällig flödesmätning i applikationer där höga krav på noggrannhet ställs och där processen inte kan avbrytas. Utanpåliggande sensorer, ingen påverkan på flödet Kompakt format Monterad i väska med utvändiga kontakter Integrerat batteri för 42 timmars drift Temperaturområde -40 till 250 C Flödeshastighet -12 till

Läs mer

Haveri Mavapump 64P0102

Haveri Mavapump 64P0102 Skadegruppens Temadag 17 november 2011 Jozef Kowalkowski Haveri Mavapump 64P0102 Rapport från grundorsaksanalys Innehåll Förutsättningar haveridagen Körfilosofi Tidslinje Grundorsaksanalys Sannolikt haveriförlopp

Läs mer

Föreskriftsarbete Kan ändrade regler förebygga

Föreskriftsarbete Kan ändrade regler förebygga Föreskriftsarbete Kan ändrade regler förebygga y y vissa typer av olyckor och tillbud? Björn Lindberg, RET, Arbetsmiljöverket Utbildning trycksatta anordningar 2011-11-21 1 Innehåll - Kort presentation

Läs mer

UPONOR VVS GOLVVÄRME ELPANNA 11kW 2-STEG. Uponor Elpanna 11kW 2-steg Installation, drift och skötsel

UPONOR VVS GOLVVÄRME ELPANNA 11kW 2-STEG. Uponor Elpanna 11kW 2-steg Installation, drift och skötsel UPONOR VVS GOLVVÄRME ELPANNA 11kW 2-STEG Uponor Elpanna 11kW 2-steg Installation, drift och skötsel 02 2007 142 Innehåll Funktion... 2 Tekniska data... Rörinstallation... 4 Expansionskärl Säkerhetsventil

Läs mer

INSTRUKTION EUROTEC OMVÄND OSMOS FÖR DEMINERALISERING AV VATTEN SERIE L4-1-UP VÄGGMONTERAD-MED MEMBRANHYDROFOR FIGURFÖRTECKNING...

INSTRUKTION EUROTEC OMVÄND OSMOS FÖR DEMINERALISERING AV VATTEN SERIE L4-1-UP VÄGGMONTERAD-MED MEMBRANHYDROFOR FIGURFÖRTECKNING... VATTENRENING INSTRUKTION EUROTEC OMVÄND OSMOS FÖR DEMINERALISERING AV VATTEN SERIE L4-1-UP VÄGGMONTERAD-MED MEMBRANHYDROFOR FIGURFÖRTECKNING... 2 KRAV PÅ INSTALLATIONSFÖRHÅLLANDEN... 3 KRAV PÅ FÖRBEHANDLING...

Läs mer

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3)

Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Föreskrifter om användning och kontroll av trycksatta anordningar (AFS 2017:3) Skadegruppens Temadag 8 november 2017 Björn Lindberg, Arbetsmiljöverket 1 Innehåll Övergripandande förändringar Genomgång

Läs mer

Funktionsguide GOLD LP/COMPACT, All Year Comfort

Funktionsguide GOLD LP/COMPACT, All Year Comfort Funktionsguide GOLD LP/COMPACT, All Year Comfort 1. Allmänt Funktionen All Year Comfort är avsedd att användas för att styra primärvattenkretsen för kyla och/eller värme till klimatbafflar, fasadapparatsystem

Läs mer

Bruksanvisning. AQUA LINE Typ: AQ V 3000W Art.:

Bruksanvisning. AQUA LINE Typ: AQ V 3000W Art.: Bruksanvisning AQUA LINE Typ: AQ340 230V 3000W Art.: 90 27 791 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg!

Läs mer

Värmeväxlarpaket. Montage, drift och skötsel THE FLOW OF ENERGY

Värmeväxlarpaket. Montage, drift och skötsel THE FLOW OF ENERGY Montage, drift och skötsel THE FLOW OF ENERGY Användningsområde Med Neotherm värmeväxlarpaket är det möjligt att installera vattenburen golvvärme kopplad till husets värmesystem i t. ex. små markvärmeanläggningar

Läs mer

GRUNDFOS PRODUKTbroschyr. Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit

GRUNDFOS PRODUKTbroschyr. Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit GRUNDFOS PRODUKTbroschyr Avlägsnande av mikrobubblor, föroreningar och magnetit Avskiljning av mikrobubblor, föroreningar och magnetit Med Grundfos Cleanvent og Magvent löser man detta. Luftavskiljning

Läs mer

Kompletterande samråd Eskilstuna Energi och Miljö

Kompletterande samråd Eskilstuna Energi och Miljö Stockholm 2013-06-27 http://ams.se.wspgroup.com/projects/10168692/document/b-mkb och Tillståndsprocesser/6 Samråd/Kompletterande samråd/följebrev kompletterande samråd övriga.docx Mall: Allmän - Stående

Läs mer

Bruksanvisning: LP-600/LL-600

Bruksanvisning: LP-600/LL-600 Bruksanvisning: LP-600/LL-600 1 KONTAKTUPPGIFTER STOCKHOLM GÖTEBORG Debe Flow Group AB Debe Flow Group AB Gamla Enköpingsvägen 106 Rollsbovägen 52 SE-174 46 Sundbyberg SE-442 40 Kungälv Org. Nr: 556095-1450

Läs mer

Säkerhetsutrustning För varmvattenpannor och värmeväxlare enligt AFS 2002:1 och VVA 1993

Säkerhetsutrustning För varmvattenpannor och värmeväxlare enligt AFS 2002:1 och VVA 1993 NOK UTÅV 6 2004 Säkerhetsutrustning ör varmvattenpannor och värmeväxlare enligt S 2002:1 och VV 1993 NY uppdaterad utgåva planerad under 2010! örord enna nya utgåva är en bearbetning av den tidigare utgåvan

Läs mer

Sprinklerpumpar erfarenheter från besiktning. Daniel Sällström

Sprinklerpumpar erfarenheter från besiktning. Daniel Sällström Sprinklerpumpar erfarenheter från besiktning Daniel Sällström certifierad ingenjör sprinkler / brandlarm / gassläck 1 Regelkrav; Leverantörens egenkontroll SS-EN 12845:2004+A2:2009 SBF 120:7 Provkörning

Läs mer

Mätdator för vatten. Avjoniserat varmvatten passar perfekt för alla anläggningar. Installation Funktion Drift Service

Mätdator för vatten. Avjoniserat varmvatten passar perfekt för alla anläggningar. Installation Funktion Drift Service SV Avjoniserat varmvatten passar perfekt för alla anläggningar Mätdator för vatten Installation Funktion Drift Service Motsvarar VDI 2035 SWKI BT 102-01 ELYSATOR mätdator för vatten kontrollerar kontinuerligt

Läs mer

2.2 Användning. 2.2 Utloppsenhet BLS-2

2.2 Användning. 2.2 Utloppsenhet BLS-2 2.2 Användning 2.2 Utloppsenhet BLS-2 Utloppsenhet BLS-2 är den enhet som reglerar färgnivån i färglådan. Utloppsenheterna har ingen behörighet till varandra utan varje enhet lever sitt eget liv. 1 2.2.1

Läs mer

Serverrack med kyla. Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop. Kapsling av kall korridor

Serverrack med kyla. Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop. Kapsling av kall korridor Serverrack med kyla Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop Racktech har ett heltäckande utbud för bästa möjliga kylning av serverrack med hjälp av kall korridor, EHDC Open Loop samt EHDC Closed

Läs mer

De vanligaste besiktningsanmärkningarna, tryckkärl & pannor

De vanligaste besiktningsanmärkningarna, tryckkärl & pannor De vanligaste besiktningsanmärkningarna, tryckkärl & pannor 1 24/10/2012 Det här är Inspecta Vilka tryckkärl har man i en fastighet? 2 Eller några av dom här 3 Vissa syns knappt alls Ingen panna, bara

Läs mer

Anordning för varsam tankpåfyllning

Anordning för varsam tankpåfyllning Instruktionsbok 89920431 2013-05-10, Version 1 Bruksanvisning i original Innehållsförteckning Allmän beskrivning... 5 Anordning för varsam tankpåfyllning 1 Introduktion... 5 2 T-rör... 6 Produktdata...

Läs mer

TEKNISKA LÖSNINGAR FÖR BÄRANDE KONSTRUKTIONER. Mixon Separat limning av bärande konstruktioner 2800 Serien

TEKNISKA LÖSNINGAR FÖR BÄRANDE KONSTRUKTIONER. Mixon Separat limning av bärande konstruktioner 2800 Serien TEKNISKA LÖSNINGAR FÖR BÄRANDE KONSTRUKTIONER Mixons system för separat limning av bärande konstruktioner används för olika produkter där trälameller limmas ovanpå varandra genom att applicera lim på det

Läs mer

MicroChiller2. Användarmanual. Mediavägen 8, 135 48 Tyresö - Tel. 08-742 04 40 - Fax. 08-742 11 80 D99218R0 05-05-13 BG 1(9)

MicroChiller2. Användarmanual. Mediavägen 8, 135 48 Tyresö - Tel. 08-742 04 40 - Fax. 08-742 11 80 D99218R0 05-05-13 BG 1(9) MicroChiller2 ( µc2 ) Användarmanual 1(9) Allmän Beskrivning µc2 (micro chiller 2) är en elektronisk reglerenhet med en modern display. Genom ett lokalt nätverk (tlan) kan µc2 sammankopplas med olika "drivers"

Läs mer

UPONOR VVS GOLVVÄRME SYSTEM 17. Handbok för Uponor Golvvärmesystem 17

UPONOR VVS GOLVVÄRME SYSTEM 17. Handbok för Uponor Golvvärmesystem 17 UPONOR VVS GOLVVÄRME SYSTEM 17 Handbok för Uponor Golvvärmesystem 17 12 2006 5013 Uponor Golvvärmesystem 17 Det ideala golvvärmesystemet för nya trägolv Vattenburen golvvärme är det moderna och energisnåla

Läs mer

INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN

INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN INGÅR I HUSPÄRMEN FLIK 5 2010-02-07 1(6) INFORMATION OM VATTEN, VÄRME OCH AVLOPP I SAMFÄLLIGHETEN 1. KORT BESKRIVNING AV SYSTEMET Hetvatten distribueras av Södertörns Fjärrvärme AB till vår undercentral.

Läs mer

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Peter Gustafsson 20080715 Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Adress: Ekologi.Nu, Näckrosv 108, 590 54 Sturefors Tel: 0702792068 Hemsideadress: www.ekologi.nu Email: peter@ekologi.nu

Läs mer

Sitter och skissar på en grej där jag skulle vilja mäta temperatur på ett värmeledningsrör och läsa in detta till KNX.

Sitter och skissar på en grej där jag skulle vilja mäta temperatur på ett värmeledningsrör och läsa in detta till KNX. Temperaturgivare för KNX Postad av Eric Ericsson - 02 maj 2015 17:51 Sitter och skissar på en grej där jag skulle vilja mäta temperatur på ett värmeledningsrör och läsa in detta till KNX. För att använda

Läs mer

3. ANVÄNDNING. 3.1 Princip

3. ANVÄNDNING. 3.1 Princip 3. ANVÄNDNING 3.1 Princip LVA enheten är från AZTOgraph AB byggd som en enhet. Inne i enheten finns cirkulationskrets och elskåp. Cirkulationskretsen pumpar vatten ut till respektive användningsområde

Läs mer

Funktionsguide GOLD version E, SMART Link/AQUA Link

Funktionsguide GOLD version E, SMART Link/AQUA Link Funktionsguide version E, SMART Link/AQUA Link 1. Allmänt Funktionen SMART Link är avsedd att användas för styrning av tider, temperaturer etc. samt avläsning av larm och värden för en Swegon kylmaskin/värmepump

Läs mer

Funktionsguide GOLD version E/F, Förvärmning

Funktionsguide GOLD version E/F, Förvärmning Funktionsguide OLD version E/F, Förvärmning 1. Allmänt enom att förvärma uteluften kan man, vid kall utetemperatur och hög luftfuktighet, undvika utfällning av fukt i aggregatets uteluftsfilter. Förvärmning

Läs mer

Frågor och svar, Sanyo CO2.

Frågor och svar, Sanyo CO2. Pannans uppbyggnad: Frågor och svar, Sanyo CO2. 1. Tappvarmvatten uppvärms via värmeslinga, förvärms i botten av tanken och spetsvärms i toppen av tanken (där el-patronen är monterad). Fördelningen av

Läs mer

Phyn Plus mer än bara en vattenfelsbrytare. Skydda ditt hem från läckor. Spara vatten. Spara pengar. Exklusiv distributör i Europa

Phyn Plus mer än bara en vattenfelsbrytare. Skydda ditt hem från läckor. Spara vatten. Spara pengar. Exklusiv distributör i Europa Exklusiv distributör i Europa Phyn Plus mer än bara en vattenfelsbrytare Skydda ditt hem från läckor. Spara vatten. Spara pengar. Tala vattnets språk 1 Skapa förändring hemma. Påverka hela världen. Den

Läs mer

Kalkstenstäkt i Skövde

Kalkstenstäkt i Skövde Beställare: Cementa AB Kalkstenstäkt i Skövde Förslag till kontrollprogram Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Uppdragsansvarig Karl Persson Författare Johan Larsson L:\Uppdrag\ - Grundvattenutredning

Läs mer

Tips & Råd vid montering av Solfångare

Tips & Råd vid montering av Solfångare Tips & Råd vid montering av Solfångare Val av plats för solfångare-modul. Att sätta modulerna på taket, är det vanligaste valet Vid placeringen av nyinköpta solfångare. TH Solar vill att ni ställer er

Läs mer

vatette vattenfelsbrytare

vatette vattenfelsbrytare vatette vattenfelsbrytare ÖVERVAKAR HELA TAPPVATTENSYSTEMeT automatisk och självlärande övervakning en tryggare och säkrare vardag Vattenskador är den vanligaste skadeorsaken i svenska bostäder och varje

Läs mer

IVT 290 A/W. Elpanna. Användarhandledning. Art. nr: 290565 Utgåva 2.1

IVT 290 A/W. Elpanna. Användarhandledning. Art. nr: 290565 Utgåva 2.1 IVT 290 A/W Elpanna Användarhandledning Art. nr: 290565 Utgåva 2.1 Tack för att du har valt en värmeanläggning från IVT Industrier AB Vi hoppas att vår värmeanläggning kommer att uppfylla dina förväntningar

Läs mer

Funktionsguide GOLD version E/F, Förvärmning

Funktionsguide GOLD version E/F, Förvärmning SE.PREHEAT.10 Funktionsguide OLD version E/F, Förvärmning 1. Allmänt enom att förvärma uteluften kan man, vid kall utetemperatur och hög luftfuktighet, undvika utfällning av fukt i aggregatets uteluftsfilter.

Läs mer

Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning

Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning Författare: Kenneth Bank Madsen, Danfoss A/S & Peter Bjerg, Danfoss A/S Transkritiska CO 2 system har erövrat stora marknadsandelar de senaste åren, och baserat

Läs mer

Dockningssats DEW 40 IHB

Dockningssats DEW 40 IHB IHB 110-1 01 1 Installatörshandbok - DEW 0 Säkerhetsinformation Denna handbok beskriver installations- och servicemoment avsedda att utföras av fackman. Denna produkt är ej avsedd att användas av personer

Läs mer

NeoTherm Golvvärme. Ledningsfört styrning. NeoTherm monteringsanvisning

NeoTherm Golvvärme. Ledningsfört styrning. NeoTherm monteringsanvisning NeoTherm Golvvärme Ledningsfört styrning S NeoTherm monteringsanvisning Innehållsförteckning Om NeoTherm Golvvärme...2 Teknisk beskrivning...3 Tekniska data...3 Fördelarunit...3 Basisenhet (se särskild

Läs mer

MANUAL Cerlic HKS 2343

MANUAL Cerlic HKS 2343 1 MANUAL Cerlic HKS 2343 Rostfritt Syrafast Kylskåp INNEHÅLLSFÖRTECKNING MAN 9901 VER 1.00 I Kapitel Rubrik Sid 1. INLEDNING 1.1 INLEDNING... 3 1.2 ANKOMSTKONTROLL...3 2. INSTALLATION 2.1 INSTALLATION

Läs mer

Shunt FS 160. Installationsanvisning

Shunt FS 160. Installationsanvisning Shunt FS 160 Installationsanvisning 1 Introduktion Vattenburna värmegolv är så kallade lågtemperatursystem, vilket innebär att framledningstemperaturen är betydligt lägre än vad konventionella radiatorsystem

Läs mer

Det finns många sätt att koppla ackumulatortankar

Det finns många sätt att koppla ackumulatortankar Det finns många sätt att koppla ackumulatortankar Skall man elda med ved i värmepannor skall man ha en ackumulatortank. Bekvämligheten och komforten ökar, verkningsgraden förbättras och utsläppen till

Läs mer

Ansluta Servicevätska för SIHI Vakuumpumpar

Ansluta Servicevätska för SIHI Vakuumpumpar Ansluta Servicevätska för SIHI Vakuumpumpar Innehåll Vakuum funktion Installations varianter Att tänka på vid start/stopp Kavitation Vakuum funktion Pumpen arbetar enligt vätskeringprincipen (bild 1).

Läs mer

Svart i menyfönstret. Exempel på ett larm: Observera

Svart i menyfönstret. Exempel på ett larm: Observera Om något blir fel i värmeanläggningen Reglercentralen har en avancerad övervakningsfunktion som larmar om något oförutsett har hänt. De flesta larm åtgärdar du själv. Det är aldrig någon risk att du förstör

Läs mer

HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA BERÄKNING AV PUMPENS VERKNINGSGRAD

HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA BERÄKNING AV PUMPENS VERKNINGSGRAD HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA BERÄKNING AV PUMPENS VERKNINGSGRAD Parametrar för övervakning av pumpens prestanda Det är ganska enkelt att upprätthålla pumpens prestanda och det kräver övervakning

Läs mer

TA-Therm. Termostatisk cirkulationsventil ENGINEERING ADVANTAGE

TA-Therm. Termostatisk cirkulationsventil ENGINEERING ADVANTAGE VVC-ventiler TA-Therm Termostatisk cirkulationsventil Tryckhållning & Vattenkvalitet Injustering & Reglering Rumstemperaturreglering ENGINEERING ADVANTAGE Termostatventilen för automatisk injustering av

Läs mer

Hydraulikgruppen. Torgil Granström, Fredrik Gunnarsson, Bo Axelsson Olle Gelin, Björn Löfgren

Hydraulikgruppen. Torgil Granström, Fredrik Gunnarsson, Bo Axelsson Olle Gelin, Björn Löfgren Hydraulikgruppen Torgil Granström, Fredrik Gunnarsson, Bo Axelsson Olle Gelin, Björn Löfgren Vinnova projekt ny köldmedia Studera byte av köldmedia från propylenglykol till ett fossilfritt oljebaserat

Läs mer

TERMOMAT 1 LADDNINGSAUTOMATIK FÖR DUBBELPANNA - ACKUMULATORTANK

TERMOMAT 1 LADDNINGSAUTOMATIK FÖR DUBBELPANNA - ACKUMULATORTANK TERMOMAT 1 LADDNINGSAUTOMATIK FÖR DUBBELPANNA - ACKUMULATORTANK MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING FÖR ART.NR 8001, 8011, 8012, 8014 och 8015 TERMOMAT 1 är en elektronisk laddningsautomatik avsedd för ackumulatoranläggningar

Läs mer

NeoTherm Golvvärme. NeoTherm monteringsanvisning

NeoTherm Golvvärme. NeoTherm monteringsanvisning NeoTherm Golvvärme S NeoTherm monteringsanvisning Innehållsförteckning Om NeoTherm Golvvärme... 2 Teknisk beskrivning... 3 Tekniska data... 3 Fördelarunit... 3 Basisenhet (se särskild manual i kartongen)...

Läs mer

Monteringsbox VM Beskrivning. Varianter. stål DN PN 10 fläns

Monteringsbox VM Beskrivning. Varianter. stål DN PN 10 fläns Beskrivning Monteringsbox för vätskor. Monteras mellan armatur och rörfläns för att underlätta montering respektive demontering. För justering av avståndet mellan ventil och rör med max ±20 mm för DN 50-150

Läs mer

Framsida BRF RYNNINGEHÖJDEN LÄGENHET. Brf Rynnningehöjden

Framsida BRF RYNNINGEHÖJDEN LÄGENHET. Brf Rynnningehöjden Framsida BRF RYNNINGEHÖJDEN Välkommen till LÄGENHET Brf Rynnningehöjden Lägenhetsmanual ALLMÄNNA RÅD Som medlemmar i BRF Rynningehöjden äger vi gemensamt de fastigheter som föreningen består av. Det är

Läs mer

Energilagring i ackumulatortank.

Energilagring i ackumulatortank. Umeå Universitet Tillämpad fysik och elektronik Anders Åstrand 2004-02-10 Laboration Energilagring i ackumulatortank. (Inom kursen Energilagringsteknik C 5p) Reviderad: 050303 AÅ 070213 AÅ Inledning Ackumulatortanken

Läs mer

TA-Therm-D. VVC-ventiler Termostatisk cirkulationsventil

TA-Therm-D. VVC-ventiler Termostatisk cirkulationsventil TA-Therm-D VVC-ventiler Termostatisk cirkulationsventil IMI TA / Tappvatten / TA-Therm-D TA-Therm-D Termostatventilen för automatisk injustering av varmvattencirkulation i bostäder har en steglös temperaturinställning,

Läs mer

frikyletekniker Vad är frikyla? baltic presentation av

frikyletekniker Vad är frikyla? baltic presentation av presentation av frikyletekniker Vad är frikyla? Det finns många olika sorters frikyla, men en sak har de gemensamt miljöpåverkan och energianvändning är liten jämfört med traditionella kompressorkylanläggningar.

Läs mer

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN Värt att veta om ENERGIMÄTNING av fjärrvärme RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN i fjärrvärmenätet TRYCK OCH FLÖDE 1 VÄRT ATT VETA För att informera om och underlätta

Läs mer

Elektronikbox till pelletsbrännare Janfire Flex-a

Elektronikbox till pelletsbrännare Janfire Flex-a Elektronikbox till pelletsbrännare Janfire Flex-a R0 SV Janfire 2010 Innehållsförteckning 1 Funktionsbeskrivning...3 1.1 Manöverpanelen...4 1.1.1 Drift indikations dioder...4 1.1.2 Larmdioder...5 1.1.3

Läs mer

Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader

Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader Område Energieffektiv avfuktning Detta informationsblad har tagits fram som en del i s och Sustainable Innovations projekt - Energieffektiva lösningar

Läs mer

1000TR TEMP. Svensk manual

1000TR TEMP. Svensk manual 1000TR TEMP Svensk manual INNEHÅLL 1. INTRODUKTION... 2 1.1 ALLMÄN INTRODUKTION... 2 1.2 DELAR & TILLBEHÖR... 2 2. INSTALLATION... 3 2.1 KAPSLING... 3 2.2 MONTERING... 3 2.3 ELEKTRISK INSTALLATION... 3

Läs mer

Skötselanvisningar för din fjärrvärmecentral

Skötselanvisningar för din fjärrvärmecentral Skötselanvisningar för din fjärrvärmecentral Så här fungerar fjärrvärme centralen i din villa Vi producerar varmt fjärrvärmevatten vid vår stora panna. Vatt net går via nedgrävda led ningar till din bostad

Läs mer

Skötselanvisningar för din fjärrvärme.

Skötselanvisningar för din fjärrvärme. Skötselanvisningar för din fjärrvärme. Hur fungerar fjärrvärmecentralen i min villa? Vi tillverkar varmt fjärrvärmevatten vid vår stora panna. Vattnet går via nedgrävda ledningar till din bostad och in

Läs mer

TERMOMAT. Solvärmeautomatik TM 5 G5 MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING

TERMOMAT. Solvärmeautomatik TM 5 G5 MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING TERMOMAT Solvärmeautomatik TM 5 G5 2005.09 MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING Termomat 5 är en elektronisk differenstemperaturregulator avsedd för styrning av cirkulationspump i solvärmeanläggningar. Den har

Läs mer

INSTRUKTION SILEX TYP 1 B OCH 2 B FIGURFÖRTECKNING... 2 ALLMÄN INFORMATION... 3

INSTRUKTION SILEX TYP 1 B OCH 2 B FIGURFÖRTECKNING... 2 ALLMÄN INFORMATION... 3 VATTENRENING INSTRUKTION SILEX TYP 1 B OCH 2 B FIGURFÖRTECKNING... 2 ALLMÄN INFORMATION... 3 MONTERINGSANVISNING... 4 SILEX typ 1 B - trycklös installation... 4 SILEX typ 1 B - installation under tryck...

Läs mer