Redovisning till IVO av vidtagna åtgärder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning till IVO av vidtagna åtgärder"

Transkript

1 SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Handläggare Christina Koistinen Telefon: Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd Svar till IVO, dnr / Förvaltningens förslag till beslut Skarpnäcks stadsdelsnämnd beslutar följande: 1. Förvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas som svar till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. 2. Ärendet expedieras till IVO. Margareta Östrand Stadsdelsdirektör Lars-Gunnar Winsa Avdelningschef SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Björkhagsplan 6 Box Johanneshov Telefon Växel skarpnack@stockholm.se stockholm.se Sammanfattning IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har genomfört en egen initierad tillsyn av förvaltningens arbete med anmälningar gällande barn och unga som far illa. IVO granskade även hur barn synliggörs och kommer till tals under förhandsbedömningarna. IVO ställer ett antal krav på på nämnden, vilka redovisas i detta tjänsteutlåtande.

2 Sida 2 (6) Bakgrund IVO har genomfört en egen initierad tillsyn av förvaltningens arbete med anmälningar gällande barn och unga med anledning av ändringar i socialtjänstlagen som trädde i kraft den 1 januari Syftet med granskningen var att se hur nämnden arbetar med inkomna anmälningar gällande barn som far illa. IVO granskade också hur barn synliggörs och kommer till tals under förhandsbedömningen. Granskningen var begränsad till att endast avse anmälningar som efter förhandsbedömning avslutats med beslut om att inte inleda utredning. IVO begärde att få statistik över inkomna ansökningar/anmälningar för hela 2013 och första halvåret Inspektionen genomfördes på mottagningsenheten inom avdelningen för individ- och familjeomsorg. Enhetschefen för mottagningen samt en gruppledare intervjuades den 11 september Granskning genomfördes av 25 förhandsbedömningar. IVO ställer ett antal krav på på nämnden. Nämnden ska säkerställa att: Beslut fattas om att utredning enligt 11 kap 1 socialtjänstlagen skall inledas eller ej inkommen anmälan utan dröjsmål, senast inom 14 dagar samt, att det av dokumentationen ska framgå om synnerliga skäl finns för att förlänga tidsperioden om 14 dagar barn och unga ges möjlighet att framföra sina åsikter i ärenden som rör dem själva nämnden inleder utredning för att utreda barns behov av stöd och skydd IVO anser slutligen att nämnden har en god ordning i sina kronologiska pärmar och att den redovisade statistiken och arbetet med att följa upp avvikelser från rutinen innebär att det finns goda förutsättningar för uppföljning och utvärdering av arbete med förhandsbedömningar. IVO vill ha en redovisning av senast den 9 januari 2015 men förvaltningen är beviljad anstånd till den 6 februari Om nämnden inte uppfyller de i beslutet ställda kraven kan IVO komma att utfärda ett föreläggande med vite.

3 Sida 3 (6) Ärendets beredning Ärendet har beretts inom avdelningen för individ- och familjeomsorg. Ärendet har behandlats i förvaltningsgrupp , i rådet för funktionshindersfrågor samt i pensionärsrådet Förvaltningens synpunkter och förslag Förvaltningen redovisar vidtagna gällande tidsgräns inom 14 dagar, skyddsbedömning, bedömningar att ej inleda utredning, barns inställning, anmälningsmöte, och vidtagna som berör samtliga punkter: 1. Tidsgräns inom 14 dagar Den statistik som mottagningsenheten lämnade i anslutning till inspektionen visar att tidsgränsen på 14 dagar hålls i 73 procent av de inkomna anmälningarna. Detta trots en ökning på cirka 20 procent av antal ärenden i jämförelse med samma period Mottagningsenheten arbetar intensivt för att försöka undanröja hinder för att uppnå lagstiftarens mål med en tidsgräns på 14 dagar. För att kunna nå detta mål arbetar socialsekreterarna i dessa ärenden sedan en tid tillbaka enskilt, istället för två och två, för att kunna hantera anmälningar utifrån den tidsram som de 14 dagarna innebär. Gemensam ärendedragning och handledning är viktiga delar i arbetet för att säkerställa kvaliteten och rättssäkerheten. Granskningen visade att av 25 ärenden var det sju som inte höll tidsgränsen. I tre av dessa sju tog förhandsbedömningen 16 dagar. IVO lämnar med all rätt kritik gällande två förhandsbedömningar. En förhandsbedömning tog 34 dagar och en annan 53 dagar (vilket var ett känt ärende där skyddsbedömning gjordes men inte dokumenterades). Mottagningsenheten har sedan inspektionen under en hel dag diskuterat ytterligare förbättrings kring arbete med förhandsbedömningar. Vidtagna : Handläggarna har omstrukturerat arbetet och avsätter tid direkt efter ärendeutdelningen för att kontakta och kalla familjen till möte. Detta för att säkerställa att första kontakten tas så fort som möjligt. Det ska framgå av dokumentationen om det finns synnerliga skäl för att förlänga tidsperioden om 14 dagar.

4 Sida 4 (6) 2. Skyddsbedömning Enligt inspektionen har skyddsbedömning gjorts i samtliga förhandsbedömningar utom i en. De är motiverade i alla beslut utom två. Däremot framgår det inte med tydlighet när skyddsbedömningarna är gjorda. Vidtagna : Numera skrivs datum när skyddsbedömningen har gjorts. Det är samma dag som anmälan inkommit. Om de berörda är kontaktade samma dag dokumenteras detta i skyddsbedömningen. En skyddsbedömning kan även göras utifrån kännedom om tidigare förhandsbedömningar alternativt tidigare kännedom om familjen. Detta dokumenteras. I ärenden som inte kräver direkt kontakt, till exempel de som rör skolfrånvaro eller snatteri, kan bedömning om att ett akut skyddsbehov ej föreligger göras utifrån anmälans innehåll. Detta dokumenteras. 3. Bedömningar att ej inleda utredning I de ärenden där IVO har ställt sig ifrågasättande till handläggarnas bedömning om att inte inleda utredning, bedömer förvaltningen att det är dokumentationen kring bedömningen som inte har varit tillräckligt tydlig. Bedömningarna har däremot gjorts omsorgsfullt utifrån handläggarnas erfarenhet och professionalitet. Därför ska mottagningen utveckla arbetssättet för att tydliggöra hur handläggarna kommer fram till sina bedömningar. Vidtagna : Dokumentationen ska utvecklas och det ska framgå tydligare hur handläggaren kommit fram till bedömningen att inte inleda utredning. Förhandsbedömningarna granskas av gruppledare alternativt enhetschef som tillser att skyddsbedömning är gjord och att det dokumenterats korrekt.

5 Sida 5 (6) 4. Barnets inställning Mottagningsenheten tar kritiken från IVO kring barns låga delaktighet i förhandsbedömningarna på största allvar. Enheten kommer att arbeta för att öka barns delaktighet i förhandsbedömningar som inte leder till utredning. Hela enheten har arbetat med frågan och har bland annat formulerat ett särskilt åtagande kring detta för verksamhetsåret Mottagningen ska eftersträva att barn utifrån sina förutsättningar får göra sina röster hörda. Barn och unga kommer således i större utsträckning att ges möjlighet att framföra sina tankar i ärenden som rör dem själva. Vidtagna : Huvudregeln är att handläggarna alltid träffar och pratar med barnet, i de fall det är oklart om utredning ska inledas eller inte. En bedömning görs alltid om det finns skäl som gör att det inte är lämpligt att prata med barnet, även om utredning inte inleds. För att hjälpa barnet att uttrycka sig arbetar handläggarna med hjälp av metoder såsom Nalle-kort, Signs of Safety, Tejping och Samhandlingsplan. Mottagningen träffar även spädbarn, för att kunna observera samspelet med föräldern. Dessa observationer dokumenteras. Handläggarna samtalar med barnet tillsammans med föräldern alternativt enskilt utifrån situationen. I de fall handläggarna inte träffar barnet ska det vara motiverat och dokumenterat. Mottagningen upprättar statistik över huruvida barnet kommit till tals alternativt observerats, eller inte. I de fall det inte skett, motiveras det. Handläggarna ska återkommande få vidareutbildning kring att samtala med barn. 5. Anmälningsmöte Mottagningen har som rutin att överväga ett anmälningsmöte när anmälningar gäller barn i skolor/förskolor och sjukvården när familjen/barnet är inlagda. Anmälningsmötet ska vara relevant och tillföra förhandsbedömningen ytterligare information samt kunna genomföras inom 14 dagar. Handläggarna har varit tvungna att bortprioritera anmälningsmöten utifrån kravet att hinna fatta beslut inom 14 dagar.

6 Sida 6 (6) Vidtagna : Handläggarna gör alltid en bedömning och prioriterar anmälningsmöten med skola/förskola och sjukvården. Om annan prioritering görs, kommer det att framgå i dokumentationen av förhandsbedömningen. 6. Vidtagna åtgärdar som rör alla dessa punkter Mottagningsenheten (handläggarna inom barn och ungdom) kommer att, förutom ovan redogjorda, boka in minst två workshops under året för kollegial feedback genom granskning av ett antal slumpmässigt utvalda förhandsbedömningar samt för att arbeta med fortsatt förbättringsarbete. Förvaltningen delar bedömningen från IVO att enheten har goda förutsättningar för uppföljning och utvärdering av de vidtagna na. Mottagningen arbetar med ständiga förbättringar enligt LEAN-filosofin med möten en gång i veckan för att följa upp åtaganden samt för att ta upp avvikelser och förbättrings. Bilaga 1. Beslut från IVO dnr /2014-8

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Dnr.1.L~.P.-.?~.. ct...l.:.?

Dnr.1.L~.P.-.?~.. ct...l.:.? In BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2018-04-18 Dnr 8.5-3317912017-7 1(5) SÖDER" '",Uv:; STADSD L:.:h.,~:\f, \LTNIN GGöta Ark 200 ll8 72 STOCKHOLM Ink 2a., -" A - 2 O Dnr '. -, 0'0... - 0.0......

Läs mer

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014 Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Sida 1 (8) 2015-01-07 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-50815024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-01-29 familjeomsorgen

Läs mer

Inriktningsbeslut om att ingå finansiell samordning i Stockholm (inrättande av samordningsförbund)

Inriktningsbeslut om att ingå finansiell samordning i Stockholm (inrättande av samordningsförbund) Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-02-23 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-03-26

Läs mer

Yttrande till IVO med anledning av tillsynsärende, dnr /2015-7

Yttrande till IVO med anledning av tillsynsärende, dnr /2015-7 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Andersson Therese Datum 2016-04-04 Diarienummer SCN-2015-0183 Socialnämnden Yttrande till IVO med anledning av tillsynsärende, dnr 8.5-12415/2015-7 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-508 05097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2017-12-19 Utredningstider

Läs mer

Återföringsdialog. Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga

Återföringsdialog. Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga Återföringsdialog Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga Sammanställning av tillsyner i åtta kommuner & stadsdelar i Stockholms län 2013-2014 Du får gärna citera Inspektionen för vård och

Läs mer

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende

Ett fönster av möjligheter - stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (5) 2018-03-12 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-04-12 Svar på remiss

Läs mer

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning

Samteamet - en förändrad inriktning för Gullmarsplans beroendemottagning SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd 2014-12-18

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun.

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. 1(6) Ramona Persson/Tor Nilsson 0155-264116 Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. Beslut Länsstyrelsen i Södermanlands län riktar kritik mot

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg: Meddelande om inspektion, dnr 8.5-12415/2015-3

Inspektionen för vård och omsorg: Meddelande om inspektion, dnr 8.5-12415/2015-3 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-05-27 Diarienummer SCN-2015-0183 Socialnämnden Inspektionen för vård och omsorg: Meddelande om inspektion, dnr 8.5-12415/2015-3 Förslag till beslut

Läs mer

Anmälan av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS

Anmälan av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-02-06 Handläggare Maria Haskas Telefon: 08-508 150 87 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 SoL och LSS Förvaltningens

Läs mer

BESLUT Dnr /20141(5) Strängnäs kommun Socialnämnden STRÄNGNÄS

BESLUT Dnr /20141(5) Strängnäs kommun Socialnämnden STRÄNGNÄS BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3490/20141(5) Avdelning mitt Tor Nilsson tor.nilssongivo.se Strängnäs kommun Socialnämnden 645 80 STRÄNGNÄS Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg: Klagomål om handläggning av barnavårdsärende vid socialtjänsten, Uppsala, dnr /

Inspektionen för vård och omsorg: Klagomål om handläggning av barnavårdsärende vid socialtjänsten, Uppsala, dnr / SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Jeremiasen Ola Datum 2015-05-26 Diarienummer SCN-2015-0197 Inspektionen för vård och omsorg: Klagomål om handläggning av barnavårdsärende vid socialtjänsten, Uppsala, dnr

Läs mer

Utvärdering av kvalitetsgarantin inom verksamhetsområde vuxen/missbruk

Utvärdering av kvalitetsgarantin inom verksamhetsområde vuxen/missbruk Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Dnr 1.4.1-634/2015 Sida 1 (8) 2015-10-16 Handläggare Carina Gillgren Telefon: 08-50825611 Till Socialnämnden Utvärdering av kvalitetsgarantin

Läs mer

Stockholmsenkäten 2014, angående ungdomars drogvanor, kriminalitet, psykisk hälsa, samt risk-och skyddsfaktorer

Stockholmsenkäten 2014, angående ungdomars drogvanor, kriminalitet, psykisk hälsa, samt risk-och skyddsfaktorer Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande 6.-549/14 Sida 1 (5) 2014-11-15 Handläggare Susanne Aplehag Balotis Telefon: 08-508 15 049 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund

Förslag till beslut Stadsdelsnämnden Östra Göteborg föreslås besluta. Bakgrund Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-24 Diarienummer N132-0958/17 Handläggare Dan Larsson Telefon: 031-365 43 79 E-post: dan.larsson@ostra.goteborg.se Yttrande till Inspektionen för vård och

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Rutin för handläggning vid misstänkta eller konstaterade missförhållanden i familjehem, jourhem eller HVB

Rutin för handläggning vid misstänkta eller konstaterade missförhållanden i familjehem, jourhem eller HVB Kvalitetsledningssystem enligt SOSFS 2011:9 RUTIN FÖR HANDLÄGGNING VID MISSTÄNKTA ELLER KONSTATERADE MISSFÖRHÅLLANDEN I FAMILJEHEM, JOURHEM ELLER HVB Gäller fr o m t o m: 2015-10-09 2017-10-09 Fastställare:

Läs mer

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2015

Uppföljning av verksamhet och entreprenadavtal avseende dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2015 Skarpnäcks stadsdelförvaltning Avdelningen för äldre och funktionsnedsatta Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-05-18 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-06-11

Läs mer

Införandet av ett system för prova-på-studier för personer med försörjningsstöd

Införandet av ett system för prova-på-studier för personer med försörjningsstöd Södermalms stadsdelsförvaltning Sociala avdelningen staben Tjänsteutlåtande Dnr 881-2015-1.5.1. Sida 1 (5) 2015-10-26 Handläggare Helena Örnevall Telefon: 08-508 13 205 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-11-19

Läs mer

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ

SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDIVID OCH FAMILJ ALL-TEAMET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-29 Handläggare: Gunnel Öhrming Telefon: 08-50803203 Gudrun Johansson Telefon: 08-508

Läs mer

1,619-0 4- Fax +46 010-788 56 46 Org nr 202100-6537 BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6)

1,619-0 4- Fax +46 010-788 56 46 Org nr 202100-6537 BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6) BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3473/20141(6) Avdelning mitt Ann Fagerlind ann.fagerlindgivo.se Eskilstuna kommun Arbetsmarknads- och familjenämnden 631 86 Eskilstuna Ärendet Egeninitierad

Läs mer

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att BESLUT egp inspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3485/20141(7) Avdelningmitt SusanneGerlecz Susanne.gerleczgivo.se Nyköpings kommun Socialnämnden 611 83 Nyköping Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Verksamhetsuppföljning av vård- och omsorgsboendet Hemmet för Gamla

Verksamhetsuppföljning av vård- och omsorgsboendet Hemmet för Gamla Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (6) 2017-03-27 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-04-20 Förvaltningens förslag till

Läs mer

Granskning av den sociala barn- och ungdomsvården vid Södermalms stadsdelsförvaltning

Granskning av den sociala barn- och ungdomsvården vid Södermalms stadsdelsförvaltning Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.3-402/2013 Sida 1 (6) 2013-10-24 Handläggare Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Eva Tornberg Telefon: 08

Läs mer

Åtgärder gällande särskilda avgifter

Åtgärder gällande särskilda avgifter Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Sida 1 (5) 2016-12-14 Handläggare Sarah Adewale Chaara Telefon: 08-508 24 953 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Åtgärder gällande särskilda avgifter Förvaltningens

Läs mer

Uppföljning och kvalitet inom mottagandet av ensamkommande flyktingbarn

Uppföljning och kvalitet inom mottagandet av ensamkommande flyktingbarn Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-14 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-10-26 Uppföljning och kvalitet

Läs mer

Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) rörande nämndens handläggning av barnavårdsärenden i Uppsala kommun, Dnr 8.

Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) rörande nämndens handläggning av barnavårdsärenden i Uppsala kommun, Dnr 8. SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ylva Byström 2015-02-25 SCN-2015-0100 Socialnämnden Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) rörande nämndens handläggning av barnavårdsärenden

Läs mer

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm BESLUT +nspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) Avdelning mitt Cathrine Lauri cathrine.laurigivo.se Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap. 1 SoL av Skedvikens gruppboende

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap. 1 SoL av Skedvikens gruppboende ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-10 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

Förhandsbedömningar av barn och unga skydd i tid? Återföring av iakttagelser från IVO:s tillsyn

Förhandsbedömningar av barn och unga skydd i tid? Återföring av iakttagelser från IVO:s tillsyn Förhandsbedömningar av barn och unga skydd i tid? Återföring av iakttagelser från IVO:s tillsyn Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer

Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning

Kvinnor som utsätts för våld efter att ha beviljats uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-439/13 Sida 1 (6) 2013-09-30 Handläggare Cecilia Wassén Telefon: 08-508 15 150 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd

Läs mer

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice

Riktlinjer för ledsagning och ledsagarservice Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab och kansli Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-09 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19

Läs mer

Fastställande av delegationsordning med ändringar avseende familjerätt och LSS

Fastställande av delegationsordning med ändringar avseende familjerätt och LSS Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-08-08 Handläggare Carin Berg Telefon: 08-508 21 008 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2013-08-29 med ändringar avseende

Läs mer

Barn som upplevt våld- Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning

Barn som upplevt våld- Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-18 Handläggare Anna Forsström 08-508 25 085 Maj-Stina Samuelsson 08-508 25 623 Till Socialnämnden

Läs mer

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Välfärdsutredningens slutbetänkande Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38) Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-02 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 50 129 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-06-15 Kvalitet i Välfärden (SOU 2017:38)

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Granskning av den sociala barn- och ungdomsvården vid Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

Granskning av den sociala barn- och ungdomsvården vid Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-02 Handläggare Eva Tornberg telefon: 08 508 25 618 Maj-Stina Samuelsson telefon: 08 508 25 623 Till

Läs mer

Beslut IVO - Svar avseende handläggning av barn och ungdomsärenden

Beslut IVO - Svar avseende handläggning av barn och ungdomsärenden Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 12(25) Socialnämndens arbetsutskott SNau 101 Beslut IVO - Svar avseende handläggning av barn och ungdomsärenden Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Svar på skrivelse med anledning av ökning av orosanmälningar, barn och unga utsatta för våld

Svar på skrivelse med anledning av ökning av orosanmälningar, barn och unga utsatta för våld Kungsholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-09-08 Handläggare Hans Wallöf Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2015-09-24 Svar på

Läs mer

Barngruppernas storlek i förskolorna

Barngruppernas storlek i förskolorna Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2018-05-31 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-06-14 Svar på skrivelse från Jessica

Läs mer

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att BESLUT ExP Z6 t C4--61( 756 inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3492/2014 1(8) Avdelningmitt SusanneGerlecz Susanne.Gerleczgivo.se Trosa kommun Socialnämnden 619 80 TROSA Ärendet Egeninitierad

Läs mer

Modernisering av sociala system

Modernisering av sociala system Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-02-04 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-03-08 Svar på remiss

Läs mer

BESLUT. ansökningar om bistånd utreds och avgörs med ett beslut.

BESLUT. ansökningar om bistånd utreds och avgörs med ett beslut. BESLUT inspekhonenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3480/20141(7) Avdelning mitt Tor Nilsson tor.nilssongivo.se Flens kommun Socialnämnden 642 81 Flen Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn enligt

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Ola Jeremiasen SCN

Handläggare Datum Diarienummer Ola Jeremiasen SCN SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ola Jeremiasen 2015-01-08 SCN-2015-0034 Socialnämnden Yttrande till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) rörande nämndens handläggning avseende förhandsbedömningar

Läs mer

Projektrapport från Stadsrevisionen Nr 8/2017 Direktupphandling

Projektrapport från Stadsrevisionen Nr 8/2017 Direktupphandling Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (7) 2018-01-02 Handläggare Fredrik Rådman Telefon: 08-50812199 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Projektrapport från Stadsrevisionen

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Tillsynsärende hemlösa barn

Tjänsteskrivelse. Tillsynsärende hemlösa barn Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (3) Datum 2014-09-11 Vår referens Sofi Kimfors Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse sofi.kimfors@malmo.se Tillsynsärende hemlösa barn SOFN-2013-188 Sammanfattning

Läs mer

Åtgärdsplan för socialtjänstens Barn- och ungdomsenhet

Åtgärdsplan för socialtjänstens Barn- och ungdomsenhet Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2014-07-16 Handläggare Lena Thorson Telefon: 08-508 24 801 Till Skärholmens stadsdelsnämnd 2014-08-28 Åtgärdsplan för socialtjänstens

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Yttrande "Ett starkt straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling m.m.

Yttrande Ett starkt straffrättsligt skydd mot köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling m.m. Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-08-22 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Yttrande

Läs mer

Skrivelse om tiggeriets konsekvenser på Södermalm

Skrivelse om tiggeriets konsekvenser på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-24 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-09-21 Skrivelse

Läs mer

Enheten för ensamkommande barn

Enheten för ensamkommande barn Kungsholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-05-29 Handläggare Madelen Lyckedal Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-06-15 Enheten

Läs mer

Svar på granskningsrapport Socialtjänstens rutiner för inkomna anmälningar kring barn och unga som far illa

Svar på granskningsrapport Socialtjänstens rutiner för inkomna anmälningar kring barn och unga som far illa PROTOKOLL Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden Sammanträdesdatum: 2016-01-21 OAN 3 Dnr OAN.2015.140 Svar på granskningsrapport Socialtjänstens rutiner för inkomna anmälningar kring barn och unga som far

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Lokal lex Sarah-rutin Kommunfullmäktige har utfärdat riktlinjer för nämndernas verksamhet när det gäller tillämpningen av bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänsten (SoL)

Läs mer

Svar på granskningsrapport - Socialtjänstens rutiner för inkomna anmälningar kring barn och unga som far illa

Svar på granskningsrapport - Socialtjänstens rutiner för inkomna anmälningar kring barn och unga som far illa TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2015.140 Datum: 2016-01-07 Enhetschef Barn- och ungdomsenheten Anne-Marie Blixt E-post: annemarie.blixt@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Jämställda vårdnadsutredningar

Jämställda vårdnadsutredningar Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Avdelningen för social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-05-25 Handläggare Hillevi Andersson Telefon: 08-508 22 329 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

ABCDE. Tillsyn av Blackebergs sjukhem i Bromma Yttrande till Länsstyrelsen. Bromma stadsdelsnämnd

ABCDE. Tillsyn av Blackebergs sjukhem i Bromma Yttrande till Länsstyrelsen. Bromma stadsdelsnämnd Äldreomsorgens utföraravdelning Bromma stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (6) 2006-01-11 Dnr 649-05-504 sdn 2005-01-24 Handläggare: Monica Mårdén Tfn: 508 06 322 Bromma stadsdelsnämnd Tillsyn

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för bistånd enligt SoL och insatser enligt LSS till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning

Förslag till reviderade riktlinjer för bistånd enligt SoL och insatser enligt LSS till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD TILL RESULTATSTYRNING Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1-537-2013 Sida 1 (5) 2013-09-30 Handläggare Johanna Edlund Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten

Avvikelsehantering inom socialtjänsten Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-04-22 Handläggare: Kristina Svärling 08 508 18 080 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-05-22 Avvikelsehantering inom socialtjänsten Yttrande över rapport från Stadsrevisionen

Läs mer

Förslag till nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad

Förslag till nytt idrottspolitiskt program för Stockholms stad SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-07-05 Handläggare: Carola Östling Telefon: 08-508 15 055 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2012-08-28 Förslag till

Läs mer

Uppföljning av äldreomsorgen Servicehusen Rågsved, Enskededalen och Enskede Nya

Uppföljning av äldreomsorgen Servicehusen Rågsved, Enskededalen och Enskede Nya krav Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-05-31 Handläggare Ann-Sophie Rüder Telefon: 08-508

Läs mer

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa

Reviderade riktlinjer för medföljare vid semesterresa Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2016-08-30 Handläggare Josefin Lokvist Telefon: 08-508 12 197 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-09-22 Reviderade riktlinjer för medföljare

Läs mer

Yttrande till Socialstyrelsens smittskyddsenhet, tillsynsavdelningen, om tillgång till vårdhygienisk kompetens

Yttrande till Socialstyrelsens smittskyddsenhet, tillsynsavdelningen, om tillgång till vårdhygienisk kompetens SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG OCH OMSORG OM PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNI NG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-09-07 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08-508 15 047 Till

Läs mer

Svar på granskning av rättssaker handläggning inom barn- och ungdomsvården

Svar på granskning av rättssaker handläggning inom barn- och ungdomsvården ö Österåker Sammanträdesprotokoll för Socialnämnden 2019-01-24 SN 1:5 Dnr. SN 2018/0086 Svar på granskning av rättssaker handläggning inom barn- och ungdomsvården Socialnämndens beslut 1. Godkänna föreliggande

Läs mer

Lokala lex Sarahrutiner

Lokala lex Sarahrutiner Lokala lex Sarahrutiner Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Dnr 1.2.2-477-2014 stockholm.se Lokala lex Sarah-rutiner Beslutade av Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 27 november 2014 Dnr: 1.2.2-477-2014 Hässelby-Vällingby

Läs mer

Återrapportering av 2015 års utvecklingsmedel för kvalitetsarbete mot våld i nära relationer

Återrapportering av 2015 års utvecklingsmedel för kvalitetsarbete mot våld i nära relationer Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningens utvecklingsenhet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-03-23 Handläggare Jessica Oldin Lazaroff Telefon: 08-508 12 581 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-04-14

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till allmänna råd om socialnämndens ansvar för barn och unga

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till allmänna råd om socialnämndens ansvar för barn och unga If'\ 1nspekt1onen för vård och omsorg 2014-01-31 Dnr 10.1-45335/2013 1(2) Avdelning syd Elisabet Marklund elisabet.marklund@ivo.se Socialstyrelsen 106 30 Stockholm socialstyrelsen@socialstyrelsen.se Yttrande

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

Ändring i Skarpnäcks delegationsordning med anledning av ny förvaltningslag och kommunallag mm.

Ändring i Skarpnäcks delegationsordning med anledning av ny förvaltningslag och kommunallag mm. Administration Nämnd och kansli Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.-468/17 Sida 1 (5) 2018-05-31 Handläggare Maria Haskas Telefon: 08-508 15 087 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-06-14 med anledning av ny förvaltningslag

Läs mer

Rapportering till IVO av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS för kvartal 4 år 2017

Rapportering till IVO av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS för kvartal 4 år 2017 Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Sida 1 (7) 2018-02-15 Handläggare Monika Lind Telefon: 08-508 20505 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg

Riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Avdelningen för äldreomsorg Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 socialtjänstens

Läs mer

Rättssäkerhet för personer med funktionshinder - svar på remiss från revisionskontoret

Rättssäkerhet för personer med funktionshinder - svar på remiss från revisionskontoret Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (7) 2006-04-04 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Rättssäkerhet för personer med funktionshinder

Läs mer

Förslag till kvalitetsgaranti för vuxna som söker vård och behandling för missbruks- /beroendeproblem

Förslag till kvalitetsgaranti för vuxna som söker vård och behandling för missbruks- /beroendeproblem SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR DNR 3.2-0538/2011 SID 1 (7) 2011-10-28 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Förslag till kvalitetsgaranti

Läs mer

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning

Översyn av stadens budget- och skuldrådgivning och Riktlinjer för budget- och skuldrådgivning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Dnr 1242-2017-1.5.1. Sida 1 (7) 2017-12-15 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Översyn

Läs mer

Anmälan enligt lex Sarah enligt socialtjänstlagen (SoL) inom verksamhetsområde Barn och familj vid socialtjänsten i Motala kommun

Anmälan enligt lex Sarah enligt socialtjänstlagen (SoL) inom verksamhetsområde Barn och familj vid socialtjänsten i Motala kommun BESLUT inspektionenforvårdochomsorg Avdelning sydöst Cecilia Lobos Cecilia.Lobosgivo.se 2013-09-04 Dnr 8.1.2-30137/20131(5) Motala kommun Socialnämnden 591 86 Motala Ärendet Anmälan enligt lex Sarah enligt

Läs mer

Riktlinjer för lex Sarah

Riktlinjer för lex Sarah Riktlinjer för lex Sarah Beslutade av Södermalms stadsdelsnämnd 6 februari 2014 Dnr: 79-2014-1.2.1. Innehåll Rutiner för lex Sarah 3 1. Syftet med lex Sarah 3 2. Rapporteringsskyldiga 4 2.1. Den som uppmärksammar

Läs mer

Remiss av Nya påföljder (SOU 2012:34)

Remiss av Nya påföljder (SOU 2012:34) SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-09-27 Handläggare: Carola Östling Telefon: 08-508 15 055 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2012-10-25

Läs mer

Bilaga 1. Redogörelse

Bilaga 1. Redogörelse Bilaga 1 Redogörelse Ärendet Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har begärt stadsdelsnämndens yttrande över placeringar av ensamkommande barn på Positivum AB och Caremore Migration AB. IVO vill veta

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende

Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-29 Handläggare Ida Öhman Pils Telefon: 08-508 09 560 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens

Läs mer

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd

Revidering av riktlinjerna för handläggning av ekonomiskt bistånd Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (6) 2017-07-05 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsförvaltning 2017-08-24 Revidering av riktlinjerna

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende

Yttrande över Socialstyrelsens tillsyn av Sjöstadsgårdens vård- och omsorgsboende SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-10 Handläggare: Gunilla Jalmarsson Telefon: 08-508 12 311 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2010-08-26 Yttrande

Läs mer

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah En del av kvalitetsarbetet Fastställd av Individ- och familjenämnden 2014-11-18 Innehåll Skyldighet att rapportera 1 Skyldighet

Läs mer

Skrivelse angående ledsagning och kontaktperson

Skrivelse angående ledsagning och kontaktperson Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-03-01 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Skrivelse

Läs mer

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att /9--/y/ce BESLUT inspektionenforvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3493/20141(7) Avdelningmitt CathrineLauri Cathrine.laurigivo.se Vingåkers kommun Socialnämnden 643 80 Vingåker Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) Inspektionen för vård och omsorg (IVO) En regionaliserad verksamhet Insynsråd Generaldirektören Internrevision Avdelningen för verksamhetsstöd och styrning Generaldirektörens stab Avdelningen för analys

Läs mer

Vuxna i missbruk - tillämpningen av LVM

Vuxna i missbruk - tillämpningen av LVM Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2018-12-04 Handläggare Anna Forsström 08-508 25 085 Carolina Morales 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2019-01-22 Vuxna i

Läs mer

Revisionsrapport mottagninsenheten. mot orosanmälningar

Revisionsrapport mottagninsenheten. mot orosanmälningar www.pwc.se Revisionsrapport Revisionsrapport mottagninsenheten IFO med fokus mot orosanmälningar Tommy Nyberg Februari 2018 Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...3 2. Inledning...4 2.1.

Läs mer

Yttrande gällande projektrapport Ensamkommande flyktingbarn

Yttrande gällande projektrapport Ensamkommande flyktingbarn Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjestöd Sida 1 (6) 2017-02-01 Handläggare Patricia Hamberg Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-03- 09 Yttrande gällande

Läs mer

BESLUT. Den 6 mars 2014 genomförde två inspektörer från IVO en anmäld inspektion av verksamheten genom att granska ett urval av anmälningar

BESLUT. Den 6 mars 2014 genomförde två inspektörer från IVO en anmäld inspektion av verksamheten genom att granska ett urval av anmälningar BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3482/20141(8) Avdelningmitt SusanneGerlecz Susanne.Gerleczgivo.se Gnesta kommun Socialnämnden 646 80 Gnesta Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-24 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00105-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Äldrenämnden Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Uppföljning inom äldreomsorgen-enskede Hemtjänst, Stureby Hemtjänst, Vantörs kommunala Hemtjänst och Årsta Hemtjänst

Uppföljning inom äldreomsorgen-enskede Hemtjänst, Stureby Hemtjänst, Vantörs kommunala Hemtjänst och Årsta Hemtjänst Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Beställaravdelningen för äldre, funktionsnedsatta och socialpsykiatri Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-11-21 Handläggare Lena Johansson Telefon: 08-50820037 Till

Läs mer