Boss Innovation En studie beträffande ensamkommandes delaktighet i utvecklandet av integrationsarbetet i Båstad kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Boss Innovation En studie beträffande ensamkommandes delaktighet i utvecklandet av integrationsarbetet i Båstad kommun"

Transkript

1 Boss Innovation En studie beträffande ensamkommandes delaktighet i utvecklandet av integrationsarbetet i Båstad kommun

2 Syfte: Syftet med vårt arbete var att undersöka vad ungdomarna inom integration ensamkommande i Båstad kommun ansåg sig behöva för att tillgodose sig integration på bästa sätt och för att på sikt kunna leva ett självständigt liv i Sverige. Dessa svar ska tillsammans med hur integration (ensamkommande) i Båstad ser på ämnet integration, omvandlas till spetskompetenser i arbetsbeskrivningarna för de anställda. Syftet var också undersöka vilka integrationsämnen som ungdomarna känner behov av och hur de ska kunna ta del av denna information. Bakgrund: Vi på integration i Båstad kommun anser att vi måste arbeta med vissa integrationsämnen/områden för att ungdomarna ska må bra och ta till sig integration på bästa sätt. Det blir också ett sätt att kvalitetssäkra integrationen då vi arbetar efter standardiserade riktlinjer, där alla arbetar på samma sätt, utan att förbise varje ungdoms enskilda behov. Förutom vårdplan och genomförandeplan så utgår vårt perspektiv och arbetssätt från Hitta rätt -materialet, samt MEDI (mottagande, etablering, delaktighet och inkludering). Vilket sker i samverkan med, de för ungdomen, viktiga aktörer som exempelvis skola och GM. Metod: Joakim undersökte ungdomens behov av integrationsämnen/områden genom att samtala med ungdomarna i grupp och intervjuade dem enskilt. Intervjumaterial: Kvalitativa standardiserade frågor, se bilaga 1f. Målgrupp: Asylsökande pojkar. Ålder: år. En ungdom var 16 år och fem stycken 17 år. Etnicitet: Två av ungdomarna är från Yemen och fem stycken är från Afghanistan. Intervjuplats: HVB-Ekan i Förslöv, Båstad kommun. Deltagarnas dåtida boende.

3 Samtidigt som Joaquim intervjuade ungdomarna så intervjuade Thord den ordinarie personalen (personal som arbetar med ensamkommande inom HVB och stödboende) som fick uttrycka sina önskningar om vad respektive vill ansvara för gällande integration. Resultat: Utifrån Joaquims undersökning av ungdomarnas behov av integration, så framkom följande (texten är lättförståeligt utformad av intervjuaren): 1. På vilket/vilka sätt skulle ni föredra att få information om olika integrationsämnen, i grupp eller enskilt? Svar: I grupp. Ungdomarna ville använda varandras ideér till de svar de kom fram till, samt kunna diskutera för och nackdelar. 2. Om grupp, vilket antal? Svar: 5-7st, ej flera. Här diskuterades även olika antal och med det fördelar/nackdelar. Ungdomarna kände att de kanske inte alla vågar säga sin mening i större grupper. I mindre grupper blir det ingen diskussion. 3. Någon speciell plats och/eller miljö? Svar: Först förstod inte deltagarna frågan. Vid närmare beskrivning av olika miljöer så landade deras svar i följande: Avskilt, för att kunna lyssna och prata ostört. 4. Vilka ämnen tycker ni är viktiga för framtiden? Svar: - Jämnställdhet: Vad betyder detta och hur ska man bete sig? - Studier, utbildning näringsliv: Vilka arbete finns, vilken utbildning krävs till dessa arbete? Vi vill inte bara ha hjälp av skolan. Vi behöver hjälp av personalens tyckande och åsikter. Även personalens praktiska hjälp i form av kontaktnät och ta kontakt med dessa. - Lagar och myndigheter: Vilka myndigheter finns? Vad arbetar dem med? Hur tar man kontakt med dem? En helhetsförståelse. Det finns så många lagar i Sverige. Vi behöver förstå varför de finns så många lagar. Vi måste kunna lagarna för att kunna leva i Sverige. - Social kompetens och sociala koder: Kopplat till kulturskillnaderna. Vill inte upplevas som konstiga av svenskar. Vill kunna uppvisa rätt beteenden i olika situationer, främst i skolan (deras nuvarande livssituation). Hur bemöter man exempelvis en svensk tjej i skolan?

4 - Hälsa, fysisk och psykisk: Helhetsförståelsen för hälsa. Vad ingår i hälsa? Hur mår man bra och vad mår man bra av? Träning, mat, sömn osv Fram för allt utifrån friskvårdssynvinkel (ej sjukvård). - Fritidssysselsättning: Ungdomarnas svar handlade framförallt om fotboll (större insikt om utbud). - Kultur och friluftsliv: Vill kunna förstå varför vi firar högtider i Sverige. Varför firar ni julafoton eller påsk? Vi måste veta för att kunna vara en del av samhället. Vilka djur finns i Sverige? Är de farliga? Vad får man göra i skogen eller på stranden (allemansrätt)? - E-handel: Hur fungerar e-handel? Hur handlar man på nätet? Faror? Blufföretag? Hur betalar man? Målgruppens uppfattning var enhetlig utifrån svaren de gav, vilket inte tyder på några individuella eller etnisk skillnader i vad de var i behov av. Förutom arbetsuppgifter som gäller samtliga integrationshandledare (finns redan) i deras arbetsbeskrivningar så mynnade ungdomarnas och personalens svar (separata intervjuer med personalen ingick ej i denna undersökning) ut i nedanstående spetskompetenser. Den totala arbetsbeskrivningen sammanställdes i samarbete med HR-avdelningen. Integrationshandledare med fritidsaktiviteter som spetskompetens (se bilaga 1a) Integrationshandledare med hälsopedagogik som spetskompetens (se bilaga 1b) Integrationshandledare med kultur och friluftsliv som spetskompetens (se bilaga 1c) Integrationshandledare med näringslivet som spetskompetens (se bilaga 1d) Integrationshandledare med svenska lagar och sociala koder som spetskompetens (se bilaga 1e). Diskussion: Diskussionen utgår från svaren som ungdomarna gav i undersökningen kopplat till bakgrunden (där vi befann oss innan undersökningen).

5 Först och främst vill vi lyfta fram brister i undersökningen. Undersökningsdeltagarna var relativt få, 1/6 av verksamhetens totala antal. Vi skulle nu i efterhand önskat att vi hade fler intervjupersoner. Eftersom vi endast har ensamkommande pojkar i kommunen så fick vi inte med flickors syn på integration. Dessutom har vi endast med asylsökande i undersökningen och vi kan då inte diskutera eventuella skillnader mellan asylsökande och de med uppehållstillstånd. Samtliga undersökningspersoner var bekanta med varandra sedan tidigare (bodde på samma boende) och hade en god relation till varandra. Vår uppfattning var att de kände sig trygga i intervjugruppen och kunde uttrycka sin åsikt relativt fritt. Genomgående var att deras resonemang i intervjun upplevdes vara ett kollektivistiskt förhållningssätt, där individen definierar sina behov utifrån gruppens behov. Exempel på detta är Vi behöver och inte jag behöver. Efter att spetskompetenserna formulerats gick Thord igenom dem med de ungdomar som deltagit i undersökningen. Samtliga ungdomar ansåg att vi hade förstått vad de menade och att mynnats ut bra formuleringar. Projektet var mycket uppskattat av ungdomarna. De upplevde att vi lyssnade på deras behov och de kände sig delaktiga i integrationens utveckling i Båstads kommun. Undersökningen har resulterat i att ungdomarna har en större förståelse för vad integration innebär, möjlighet till inflytande och de känner att de får till sig behövlig kunskap på ett mer strukturerat sätt. Ungdomarna upplevs idag mer engagerade i integrationsarbetet. De har stående forum där de tillsammans med sina medboende får kan diskutera information och ställa frågor som är behövliga för deras situation och framtid. Dessutom upplever dem en större helhetsförståelse för den svenska kulturen och samhället som stort. Nyttan med detta arbete är att vi idag tydligt kan säga att vi arbetar med en kvalitetssäkrad integration utifrån standardiserade riktlinjer, där varje ungdom får genomgå ett tydligt integrationskoncept under tiden de bor inom vår verksamhet. Det är inte längre godtyckligt om hur vi arbetar med integration. Personalen var också överens om att detta är integrationsområde som vi måste arbeta mer med. Minst en ordinarie integrationshandledare ansvarar idag för respektive integrationsområde.

6 Vi arbetade visserligen tidigare med Hitta rätt-materialet och trestegsmodellen (och gör det nu igen), men utan någon ledningsstyrning så rann det standardiserade och kontinuerliga arbetssättet ut i sanden. Emellertid bör det ändå påpekas att det gjordes ett gott integrationsarbete, men det handlade framförallt om personalens entusiasm och goda socialarbetarhjärta. För att hålla arbetet levande utifrån ungdomarnas behov/önskemål så har vi bestämt att spetskompetenserna ska kunna vara öppna för revideringar. Vi kommer att ha uppföljningar med ungdomar och gå igenom spetskompetenserna/integrationsämnena. Dessutom måste vi följa utvecklingen och därmed ta till vara på innovationsprocessen. Dagens sanning kan vara morgondagens osanning (vetenskapens grundkoncept). Vi måste hela tiden följa upp behoven utifrån de nuvarande ungdomarna och de kommande ungdomar, samt utifrån samhällets situation. Det bör påpekas att vi är i ett tidigt stadium beträffande vårt innovationsarbete. Om ett antal månader så kan diskutera vårt innovativa arbete och integrationsämnena på ett mer nyanserat och utvärderat sätt. Integrations-ensamkommande i Båstad befinner sig i en orolig situation. Ständiga verksamhetsförändringar, personalnedskärningar och kommunalt politiskt motstånd gör att vi ständigt arbetar i motstånd beträffande ett kvalitetssäkrat integrationsarbete. Emellertid kommer vi göra allt för att våra ungdomar ska må bra och driva innovationsarbetet framåt på bästa sätt.

7

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Riktlinjer för integration

Riktlinjer för integration Sida 1/6 Riktlinjer för integration Det övergripande nationella målet för integrationspolitiken är Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Kungsbacka

Läs mer

Rapport Brukarundersökning bostäder med särskild service socialpsykiatri 2018

Rapport Brukarundersökning bostäder med särskild service socialpsykiatri 2018 Rapport Brukarundersökning bostäder med särskild service socialpsykiatri 2018 Sammanställd av sektionschef och socialförvaltningens kvalitetsgrupp Innehållsförteckning Rapport... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Socialtjänstens uppföljningar av barn och ungdomar på HVB

Socialtjänstens uppföljningar av barn och ungdomar på HVB Socialtjänstens uppföljningar av barn och ungdomar på HVB Välkomna Inledning Diskussioner vid borden Tillsynens syfte och resultat inklusive enkätsvar Diskussionsfrågor vid borden Mentimeter Avslutning

Läs mer

Stöd till ensamkommande barn och ungdomar perspektiv och erfarenheter

Stöd till ensamkommande barn och ungdomar perspektiv och erfarenheter Stöd till ensamkommande barn och ungdomar perspektiv och erfarenheter Vilket stöd behöver och får ensamkommande barn och ungdomar enligt de yrkesgrupper som arbetar i mottagandet och enligt ensamkommande

Läs mer

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet.

Det finns flera andra frågor som generellt går att applicera på alla fokusområden 1 i materialet. Malmö stad Projekt kvalitetsarbete - barn och ungdom Analysstöd förskola Måluppfyllelse Materialet är tänkt att användas som utgångspunkt vid de tillfällen då rektor/förskolechef tillsammans med personalen

Läs mer

Rapport Brukarundersökning dagverksamhet socialpsykiatri 2018

Rapport Brukarundersökning dagverksamhet socialpsykiatri 2018 Rapport Brukarundersökning dagverksamhet socialpsykiatri 2018 Sammanställd av sektionschef och socialförvaltningens kvalitetsgrupp Innehållsförteckning Rapport... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning...

Läs mer

Förskolans vision, barnsyn och värdegrund:

Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Plan mot kränkande särbehandling Västra lunds förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Resultat workshop. Båstad 29 maj Arbetsmarknad och etablering. Kommunförbundet Skåne

Resultat workshop. Båstad 29 maj Arbetsmarknad och etablering. Kommunförbundet Skåne Resultat workshop Båstad 29 maj Arbetsmarknad och etablering Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program

Läs mer

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag.

Barnsyn: Inom Skänninge förskolor arbetar vi för att alla barn får vara sitt bästa jag. Plan mot kränkande särbehandling Vallens förskola 2017/2018 Förskolans vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt

Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt Brukarundersökning Individ- och familjeomsorg 2016 Analys och arbetet framåt Socialnämnden genomför vartannat år en brukarundersökning inom Individ- och familjeomsorgen, IFO. Under hösten 2016 genomfördes

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Rapport Brukarundersökning personlig assistans 2018

Rapport Brukarundersökning personlig assistans 2018 Rapport Brukarundersökning personlig assistans 2018 Sammanställd av sektionschefer och socialförvaltningens kvalitetsgrupp Innehållsförteckning Rapport... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Resultat...

Läs mer

inspektionen for vård och omsorg

inspektionen for vård och omsorg n, inspektionen for vård och omsorg /() inspektionen för vård och omsorg Sammanfattande presentation Från återföringskonferenserna i Örebro den 12 oktober 2016 och Uppsala den 28 oktober 2016 (presentationerna

Läs mer

Psykisk hälsa Lokal handlingsplan

Psykisk hälsa Lokal handlingsplan Psykisk hälsa Lokal handlingsplan Handlingsplan kring området psykisk hälsa utifrån regional analys Psykisk hälsa fastställd av Chefsgrupp Närvård 2016-10-27 Handlingsplan Oktober 2016 ARBETSMATERIAL 0

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Flyktingmottagande och inkludering i Lund. Integrationsrådet 11 september 2018 Magdalena Titze och Oliwer Karlsson

Flyktingmottagande och inkludering i Lund. Integrationsrådet 11 september 2018 Magdalena Titze och Oliwer Karlsson Flyktingmottagande och inkludering i Lund Integrationsrådet 11 september 2018 Magdalena Titze och Oliwer Karlsson Detta ska vi prata om Såhär arbetar vi med mottagandet Lite siffror om mottagandet i Lund

Läs mer

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet.

Beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) avslutar ärendet. [ l Y 7fl TgK1 2016 v 1.1 Inspektionen för vård och omsorg BESLUT 2017 03 06 Dnr 8.4.2 5308/2017-5 1(6) Wemind HVB AB Box 38 149 21 NYNÄSHAMN Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende, HVB, för barn

Läs mer

Innehåll upplägg och genomförande

Innehåll upplägg och genomförande Innehåll upplägg och genomförande Tjänst 1: Tjänstens innehåll, upplägg och metod/arbetssätt Innehåll: Vi kommer att jobba med individen efter dennes egna förutsättning. Deltagarna får coachning enskilt

Läs mer

Policy. Integrationspolicy

Policy. Integrationspolicy Policy Integrationspolicy 1 Styrdokument Handlingstyp: Översyn av policy för integrationsarbetet Diarienummer: KS/2017:749 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2018-09-03 90 Dokumentansvarig:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

Socialförvaltningen CARPE

Socialförvaltningen CARPE CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (5) 2014 Inledning Carin hälsade välkommen till dagens träff som har temat forskning och utveckling. Vid dagens Kompetensombudsträff medverkade Kristina Engwall, forskningsledare

Läs mer

Åk 1 Åk 2 Åk 3. visar initiativförmåga i verksamheten Eleven önskar vara med i möten med olika yrkesgrupper tillsammans med sin handledare.

Åk 1 Åk 2 Åk 3. visar initiativförmåga i verksamheten Eleven önskar vara med i möten med olika yrkesgrupper tillsammans med sin handledare. Pedagogisk kompetens visar vilja att orientera sig om Eleven skall observera och tillgodogöra sig den information man får vid introduktionen. Eleven ska visa förståelse för vikten av att vara i tid. uppvisar

Läs mer

Vill ge anhöriga partners stöd

Vill ge anhöriga partners stöd Vill ge anhöriga partners stöd Ett utvecklingsarbete på Gynavdelning 45 Norra Älvsborgs Länssjukhus SLUTRAPPORT gör det jämt! Gynavdelning 45, NÄL, Trollhättan 2 Innehållsförteckning Allmänt 3 Inledning

Läs mer

APL-matris Instruktör inom Fritid och hälsa GYM Elev:

APL-matris Instruktör inom Fritid och hälsa GYM Elev: Pedagogisk kompetens visar vilja att orientera sig om visar initiativförmåga i tar egna initiativ i de olika verksamheten verksamheten arbetsuppgifter som ingår i Handledarens kommentar: Eleven skall observera

Läs mer

atervandande@stromsund.se När börjar och när slutar asylprocessen? När börjar och när slutar återvändandearbetet? Fundera lite själv, dela sedan med dig till din granne. Jag ska inte åka hem - Vi ska

Läs mer

Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga

Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga Systematisk uppföljning för vård och omsorg av barn och unga Maria Branting och Peter Nilsson, utredare Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Birgitta Svensson, fil. dr, universitetslektor i socialt

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 6. Integration

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 6. Integration Gemensamma planeringsförutsättningar 2018 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 6. Integration 6. Integration 6.1. Inledning Ett bra mottagande och en inkluderande integration av asylsökande och nyanlända

Läs mer

133527 Mäster Mikaels Förskola, Mäster Mikaels Gata

133527 Mäster Mikaels Förskola, Mäster Mikaels Gata Stockholms stad Förskoleundersökning 1 17 Mäster Mikaels Förskola, Mäster Mikaels Gata 1--1 Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD:

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: - Var tydlig med dina svar! Ge konkreta exempel och statistik och visa på en tydlig koppling mellan din vision och hur din lösning kan förverkligas. - Varje svar får innehålla

Läs mer

SAMSYN VÄRMLAND EN KARTLÄGGNING AV IMPLEMENTERINGEN OCH UTVECKLINGEN AV SAMSYN VÄRMLAND

SAMSYN VÄRMLAND EN KARTLÄGGNING AV IMPLEMENTERINGEN OCH UTVECKLINGEN AV SAMSYN VÄRMLAND SAMSYN VÄRMLAND EN KARTLÄGGNING AV IMPLEMENTERINGEN OCH UTVECKLINGEN AV SAMSYN VÄRMLAND Martina Svensson & Stefan Wagnsson Värmlandsidrotten & Karlstads universitet KARTLÄGGNING AV SAMSYN VÄRMLAND SYFTET

Läs mer

Plan mot diskriminering och likabehandling Norrskensgårdens förskola Gävle kommun

Plan mot diskriminering och likabehandling Norrskensgårdens förskola Gävle kommun Plan mot diskriminering och likabehandling Norrskensgårdens förskola Gävle kommun Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Grunduppgifter a för planen: Madeleine Jansson och Erica Holm

Läs mer

Kvalitetsuppföljning av utförare inom Välfärdsområdet:

Kvalitetsuppföljning av utförare inom Välfärdsområdet: Kvalitetsuppföljning av utförare inom Välfärdsområdet: Kommunen har ett underlag för uppföljning och kvalitetssäkring av utförare oavsett om det sker av den egna kommunala verksamheten eller av privata

Läs mer

Kvalitativa metoder I: Intervju- och observationsuppgift

Kvalitativa metoder I: Intervju- och observationsuppgift 1 Kvalitativa metoder I: Intervju- och observationsuppgift Temat för övningen är ett pedagogiskt tema. Övningen skall bland medstuderande eller studerande vid fakulteten kartlägga hur ett antal (förslagsvis

Läs mer

Förskolan Månen, Loviselundsvägen

Förskolan Månen, Loviselundsvägen Stockholms stad Förskoleundersökning 15 1 Förskolan Månen, Loviselundsvägen 15-5-11 Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande

Läs mer

Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013

Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013 2013-08-19 Resultat för I Ur och Skur Tallrotens förskola för verksamhetsår 2012/2013 Ett systematiskt kvalitetsarbete Förskolechef har en pedagogisk utvecklare anställd på deltid i sina verksamheter.

Läs mer

Rapport Brukarundersökning bostad med särskild service för vuxna (LSS) 2018

Rapport Brukarundersökning bostad med särskild service för vuxna (LSS) 2018 Rapport Brukarundersökning bostad med särskild service för vuxna (LSS) 2018 Sammanställd av sektionschefer och socialförvaltningens kvalitetsgrupp Innehållsförteckning Rapport... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad Fritids- 2009-2013 plan Landskrona stad Plan för idrott och friluftsliv i Landskrons stad 2009-2013 BAKGRUND Idrotten i samhället Statens stöd till idrotten Målet med den nationella idrottspolitiken är:

Läs mer

Gunghästen, Montebellogatan

Gunghästen, Montebellogatan Stockholms stad Förskoleundersökning 15 89 Gunghästen, Montebellogatan 15-5- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande resultat

Läs mer

135127 Pysslingen Förskolor Nytorget, Skånegatan

135127 Pysslingen Förskolor Nytorget, Skånegatan Stockholms stad Förskoleundersökning 1 7 Pysslingen Förskolor Nytorget, Skånegatan 1--1 Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande

Läs mer

Förskolan Sälen

Förskolan Sälen Stockholms stad Förskoleundersökning 15 111 Förskolan Sälen 15-5-11 Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande resultat Per

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

Förskolan Bild & Tanke, Hägerstensvägen

Förskolan Bild & Tanke, Hägerstensvägen Stockholms stad Förskoleundersökning 1 17 Förskolan Bild & Tanke, Hägerstensvägen 1-- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande

Läs mer

Att komma till Sverige som ensamkommande flykting ett mottagande med närhet i tanke och distans i handling?

Att komma till Sverige som ensamkommande flykting ett mottagande med närhet i tanke och distans i handling? Att komma till Sverige som ensamkommande flykting ett mottagande med närhet i tanke och distans i handling? Eva Nyberg, eva.nyberg@fou-sodertorn.se Åsa Backlund, asa.backlund@sollentuna.se Riitta Eriksson,

Läs mer

Pysslingen Förskolor Grönkulla, Brännkyrkagatan

Pysslingen Förskolor Grönkulla, Brännkyrkagatan Stockholms stad Förskoleundersökning 15 Pysslingen Förskolor Grönkulla, Brännkyrkagatan 15-5- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat

Läs mer

"Siri och ishavspiraterna"

Siri och ishavspiraterna "Siri och ishavspiraterna" A Eleverna tränar förmågan att samtala, uttrycka åsikter och budskap om berättelser de lyssnat på, hörförståelse, föra samtalet framåt och att hålla sig till ämnet. Skapad 2014-12-08

Läs mer

Förskolan Långe Erik Kärrtorpsvägen 7 A

Förskolan Långe Erik Kärrtorpsvägen 7 A Stockholms stad Förskoleundersökning 1 1 Förskolan Långe Erik Kärrtorpsvägen A 1-6- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande

Läs mer

Små vänner, G:a Tyresövägen 349 Hus A

Små vänner, G:a Tyresövägen 349 Hus A Stockholms stad Förskoleundersökning 1 Små vänner, G:a Tyresövägen 9 Hus A 1-- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Förskolan Vultejusvägen 15 BDE

Förskolan Vultejusvägen 15 BDE Stockholms stad Förskoleundersökning 1 1 Förskolan Vultejusvägen 1 BDE 1-- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande resultat

Läs mer

Sockenstugan, Sockenvägen

Sockenstugan, Sockenvägen Stockholms stad Förskoleundersökning 15 157 Sockenstugan, Sockenvägen 15-5-11 Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande

Läs mer

Mother Goose International Pre-school Kista

Mother Goose International Pre-school Kista Stockholms stad Förskoleundersökning 5 Mother Goose International Pre-school Kista 5-5- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande

Läs mer

Olivträdets Skola och Förskola, Stävholmsgränd

Olivträdets Skola och Förskola, Stävholmsgränd Stockholms stad Förskoleundersökning 15 857 Olivträdets Skola och Förskola, Stävholmsgränd 15-5- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat

Läs mer

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det!

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende; (göra) Självkänsla; (vara) Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende: Vi vill att barnen ska våga uttrycka sig, stå för sina åsikter. Ett gott

Läs mer

I Ur och Skur Vindivil, Kvickrotsgränd

I Ur och Skur Vindivil, Kvickrotsgränd Stockholms stad Förskoleundersökning 1 1 I Ur och Skur Vindivil, Kvickrotsgränd 1--11 Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och

Läs mer

Förskolan Eden

Förskolan Eden Stockholms stad Förskoleundersökning Förskolan Eden -- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande resultat Per år Flickor/pojkar

Läs mer

Situationen för nyanlända barn i familj

Situationen för nyanlända barn i familj Situationen för nyanlända barn i familj - med fokus på sociala frågor och socialtjänstens roll En kartläggning i de 13 kommunerna i Göteborgsregionen Jeanette Olsson 26 april, 2018 Antal asylsökande till

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Identifierade och prioriterade utmaningar från workshops den 6 och 16 november 2017

Identifierade och prioriterade utmaningar från workshops den 6 och 16 november 2017 Identifierade och prioriterade utmaningar från workshops den 6 och 16 november 2017 Nu är AllAgeHubs innovationsprocess igång! Två workshoppar hölls i november 2017 där AllAgeHubs medverkande kommuner

Läs mer

Lösningsfokus och ensamkommandes hälsa. - ett forskningsprojekt i samverkan för stärkt hälsa hos ungdomar och personal

Lösningsfokus och ensamkommandes hälsa. - ett forskningsprojekt i samverkan för stärkt hälsa hos ungdomar och personal Lösningsfokus och ensamkommandes hälsa - ett forskningsprojekt i samverkan för stärkt hälsa hos ungdomar och personal Instruction does much, but encouragement does everything. Johann Wolfgang von Goethe

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

HANDIKAPPOMSORGENS VÄRDEGRUND

HANDIKAPPOMSORGENS VÄRDEGRUND SOCIALFÖRVALTNINGEN I HUDDINGE HANDIKAPPOMSORGENS VÄRDEGRUND Vi som är anställda i handikappomsorgen i Huddinge kommun har ett uppdrag av invånarna. Uppdraget är att ge service, omsorg och stöd som bidrar

Läs mer

Fsk Trollgården

Fsk Trollgården Stockholms stad Förskoleundersökning 1 1 Fsk Trollgården 1-- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande resultat Per år Flickor/pojkar

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2016/2017 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Barns inflytande Ingela Nyberg, Barn och Utbildning, BU Chef/Adm

Läs mer

Välkommen. Varvsgatan 8 374 35 Karlshamn. Telefonnummer: 0454-30 74 98

Välkommen. Varvsgatan 8 374 35 Karlshamn. Telefonnummer: 0454-30 74 98 Välkommen Varvet är ett boende för ensamkommande flyktingungdomar. Här bor både killar som väntar på svar angående uppehållstillstånd och killar som fått permanent uppehållstillstånd. På boendet bor killar

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS

Kommunförbundet Skåne. Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Jenny Strand, integrationsstrateg Dhara Söderström, projektledare BOSS Kommunförbundet Skåne Samarbete och samverkan Nätverksbyggande Inspiration Kommunernas behov 2017 Bostadsförsörjning

Läs mer

Förskolan Rönnholmsgränd 42

Förskolan Rönnholmsgränd 42 Stockholms stad Förskoleundersökning 1 1 Förskolan Rönnholmsgränd 1-- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande resultat

Läs mer

Pysslingen Förskolor - Skogen, Petrejusvägen

Pysslingen Förskolor - Skogen, Petrejusvägen Stockholms stad Förskoleundersökning 55 Pysslingen Förskolor - Skogen, Petrejusvägen --5 Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande

Läs mer

MA Vätterosen, Vita Huset, Nordmarksvägen 6a

MA Vätterosen, Vita Huset, Nordmarksvägen 6a Stockholms stad Förskoleundersökning 17 Nordmarksvägen a Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat Övergripande resultat Per år Flickor/pojkar

Läs mer

Pysslingen Förskolor - Gläntan, Drivhusvägen

Pysslingen Förskolor - Gläntan, Drivhusvägen Stockholms stad Förskoleundersökning 5 7 Pysslingen Förskolor - Gläntan, Drivhusvägen 5-5- Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens Resultat

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Delaktighetsmodellen. Dialogforum för jämlika möten mellan personer med olika inflytande över gemensamma frågor

Delaktighetsmodellen. Dialogforum för jämlika möten mellan personer med olika inflytande över gemensamma frågor Delaktighetsmodellen Dialogforum för jämlika möten mellan personer med olika inflytande över gemensamma frågor Den svagaste parten är ofta i ett beroendeförhållande Vad är delaktighetsmodellen? Presentation

Läs mer

Pysslingen Förskolor - Skogsgläntan, Bäverdammsgr

Pysslingen Förskolor - Skogsgläntan, Bäverdammsgr Stockholms stad Förskoleundersökning 15 7 Pysslingen Förskolor - Skogsgläntan, Bäverdammsgr 15-5-11 Capital of Scandinavia Om undersökningen Frågorna i enkäten Inför läsning av rapporten Svarsfrekvens

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Yrkesintroduktion för personal på HVB för barn och unga

Yrkesintroduktion för personal på HVB för barn och unga Yrkesintroduktion för personal på HVB för barn och unga Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR PERSONAL PÅ HVB FÖR BARN OCH UNGA 1 Guide till webbaserat stöd Yrkesintroduktion för personal på

Läs mer

Ungdomarna kommer vara uppdelade i två-tre mindre boenden (beroende på beläggning) för att skapa en familjeliknande miljö.

Ungdomarna kommer vara uppdelade i två-tre mindre boenden (beroende på beläggning) för att skapa en familjeliknande miljö. Bogården bedriver ett asyl- och PUT-boende för ensamkommande flyktingbarn i Hultsfred kommun, beläget i Småland. Verksamhetens tre avdelningar har sammanlagt 19 platser för pojkar och flickor i åldrarna

Läs mer

Vi verkar för gemensamt lärande och ökad delaktighet i vård och stöd.

Vi verkar för gemensamt lärande och ökad delaktighet i vård och stöd. Vi verkar för gemensamt lärande och ökad delaktighet i vård och stöd. Barns brukarinflytande barnets möjlighet att som användare av offentlig service och skola påverka sin vardag och tjänsternas utformning

Läs mer

HVB-boenden för asylsökande

HVB-boenden för asylsökande Socialförvaltningen Avdelningen för mottagande av nyanlända Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-14 Handläggare Britt Lundkvist Telefon: 508 25 294 Till Socialnämnden 2018-03-27 HVB-boenden för asylsökande

Läs mer

Värdegrund, vision, arbetsmetod. För var och en. inom Strands förskolor. Att få växa och utvecklas med förundran

Värdegrund, vision, arbetsmetod. För var och en. inom Strands förskolor. Att få växa och utvecklas med förundran Värdegrund, vision, arbetsmetod För var och en inom Strands förskolor Att få växa och utvecklas med förundran Alla ska med! Allt går! Alla gör skillnad! Alltid framåt! Välkomna till Strands förskolor För

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Vivere AB tidigare Minnesota I Malmö AB Rapport 20170905 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga

Läs mer

Hem för vård eller boende - barn och ungdom

Hem för vård eller boende - barn och ungdom - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende - barn och ungdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/188 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

okal arbetsplan Familjedaghem område Söder reviderad maj 2008

okal arbetsplan Familjedaghem område Söder reviderad maj 2008 l okal arbetsplan Familjedaghem område Söder reviderad maj 2008 2 Innehåll Familjedaghemmens organisation sid. 3 Familjedaghemmens uppgift sid. 4 Värdegrunden sid. 5 Barns inflytande sid. 6 Samverkan med

Läs mer

Zarok Homes Nordica AB. Förstärkt HVB. Mål och vision

Zarok Homes Nordica AB. Förstärkt HVB. Mål och vision Sjuhärad Gård Ett av Marks Kommuns byggnadsminnen förläggaregården Sanden med anor från 1840 har renoverats varsamt i omgångar genom åren för anpassning till nya verksamheter och ändamål. Gården som ligger

Läs mer

Söderbykarls Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderbykarls Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderbykarls Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: HT 2014-VT 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Sammanställning över diskussionsmaterialet hösten 2015

Sammanställning över diskussionsmaterialet hösten 2015 Sammanställning över diskussionsmaterialet hösten 2015 Inledning Under hösten 2015 har länsgrupperna haft chansen att diskutera det informations- och diskussionsmaterial om Kulturskolans uppdrag som styrelsen

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Arbetsplan 2010 Klossdammens förskola Sydöstra området

Arbetsplan 2010 Klossdammens förskola Sydöstra området Arbetsplan läsåret 07/08 Arbetsplanen ska bygga på Söderhamns kommuns skolplan, samt målen från BUN:s verksamhetsplan. Övriga styrdokument är läroplan Lpo 94, våra kursplaner och allmänna råd för skolbarnsomsorg.

Läs mer

Bogruppen stödboende Eget boende med tillgång till personal dygnet runt

Bogruppen stödboende Eget boende med tillgång till personal dygnet runt Bogruppen stödboende Eget boende med tillgång till personal dygnet runt Bogruppen det hållbara alternativet Vi på Bogruppen utgår från ett relations- och kunskapsorienterat arbetssätt tillsammans med individen.

Läs mer

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt invånare

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt invånare Skarpnäcks stadsdelsförvaltning 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt 46 000 invånare Ensamkommande flyktingbarn Med ensamkommande flyktingbarn menas en person under 18 år och som

Läs mer

Åvägens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Åvägens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Page 1 of 7 Åvägens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 3-5år a för planen I första hand är det förskolechefen och

Läs mer