Konsekvensutredning Dnr /14. Rådets direktiv 91/676/EEG om skydd mot att vatten förorenas av nitrater från jordbruket.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsekvensutredning Dnr /14. Rådets direktiv 91/676/EEG om skydd mot att vatten förorenas av nitrater från jordbruket."

Transkript

1 1(15) Dnr / Växt- och miljöavdelningen Emmelie Johansson Tfn: E-post: Konsekvensutredning Sammanfattning Vart fjärde år görs en översyn av känsliga områden enligt nitratdirektivet 1. Sverige har under våren 2014 gjort en sådan översyn 2 och regeringen har lämnat en rapport till Europeiska kommissionen över vilka områden i Sverige som ska tillhöra känsliga områden. Församlingar 3 som utgör känsliga områden anges i bilagorna till Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2004:62) om miljöhänsyn i jordbruket vad avser växtnäring. De nya församlingar som pekades ut som nitratkänsliga i översynen våren 2014 och som har rapporterats till kommissionen ska nu läggas till i listorna i föreskriftens bilagor för att omfattas av åtgärdsprogram med försiktighetsåtgärder för att minimera risken för växtnäringsförluster från jordbruket. Församlingarna måste läggas till i föreskriftens bilagor för att Sverige ska uppfylla sitt åtagande i nitratdirektivet. När församlingarna läggs till i föreskriftens bilagor kommer jordbrukare i församlingarna att omfattas av samma bestämmelser som gäller i övriga församlingar inom känsligt område. De två församlingarna i Skåne län har tidigare varit en del av det nitratkänsliga området och återgår nu till de regler som gällde före 1 januari Föreskrifterna planeras att träda i kraft 1 januari För att jordbrukarna i de nya känsliga områdena ska få tid till att anpassa sin verksamhet till de nya bestämmelserna föreslås övergångsbestämmelser. Ändringarna i föreskriften innebär en ökad kostnad för jordbruksföretagen i de områden som tillkommer som känsliga områden. Den ökade kostnaden beror framförallt på ett mer detaljerat regelverk samt ökade administrativa kostnader. Kostnaderna för jordbruket i och med ändrade förutsättningar för spridning av gödsel har beräknats till ca kr per år. För de tillkommande församlingarna i Kalmar, Västra Götalands och Värmlands län har de administrativa kostnaderna beräknats öka med ca kr per år. För de båda församlingarna i Skåne återkommer administrativa kostnader för jordbrukarna som har beräknats till ca kr per år, samma kostnad som gällde till och med Rådets direktiv 91/676/EEG om skydd mot att vatten förorenas av nitrater från jordbruket. 2 Översynens metod och resultat beskrivs i Jordbruksverkets rapport 2014:11 3 Församlingarna anges utifrån 2004 års församlingsindelning. Jordbruksverket Jönköping jordbruksverket@jordbruksverket.se

2 Jordbruksverket Dnr /14 2(15) 1. Problemet och vad vi vill uppnå Sverige har genom sitt medlemskap i EU ett åtagande att genomföra nitratdirektivet 4 på ett korrekt sätt i svensk lagstiftning. Vart fjärde år ska en översyn av känsliga områden göras enligt nitratdirektivet. De nitratkänsliga områdena anges i bilagorna till Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2004:62) om miljöhänsyn i jordbruket vad avser växtnäring. Denna föreskriftsändring är en följd av att Sverige sett över vilka områden som ska vara nitratkänsliga. Nya församlingar som pekats ut i översynen måste föras in i föreskriften för att omfattas av de åtgärdsprogram med försiktighetsåtgärder som gäller jordbruk i känsliga områden. Totalt är det 16 nya församlingar som ska läggas till i listorna över nitratkänsliga områden i föreskriften. Om inte dessa församlingar läggs till i föreskriften uppfyller inte Sverige åtagandena som följer av EU-medlemskapet. Aktuella församlingar 5 att lägga till visas i tabell 1. Tabell 1. Församlingar (enligt 2004 års församlingsindelning) som läggs till i listorna i föreskriftens bilagor. Län Kommun Församling Bilagor i föreskriften Skåne Perstorp Perstorp 1 och 2 Klippan Vedby 1 och 2 Kalmar Nybro Kristvalla 1 och 3 6 Västra Götaland Åmål Åmål 1 och 3 Mo 1 och 3 Tösse med Tydje 1 och 3 Ånimskog 1 och 3 Fröskog 1 och 3 Gullspång Amnehärad 1 och 3 Södra Råda 1 och 3 Värmland Karlstad Östra Fågelvik 1 och 3 Väse 1 och 3 Kristinehamn Kristinehamn 1 och 3 Visnums-Kil 1 och 3 Visnum 1 och 3 Ölme 1 och 3 Vi föreslår även att föreskriftens paragrafer 2, 28 a och 28 d ändras så att Kalmar län nämns där. De ändringarna behövs för att föreskriften ska bli korrekt. Även sedan tidigare anges några församlingar i Kalmar län i bilagorna som känsligt område. På grund av ett förbiseende har 2, 28 a och 28 d inte nämnt Kalmar län. Eftersom församlingarna i Kalmar län sedan tidigare har angetts som känsligt område, och den ändringen föregicks av beräkningar av kostnader och andra konsekvenser för berörda företag, så omfattar inte denna konsekvensutredning konsekvenserna av de redaktionella ändringar som föreslås i 2, 28 a och 28 d. 4 Rådets direktiv 91/676/EEG om skydd mot att vatten förorenas av nitrater från jordbruket. 5 Enligt 2004 års församlingsindelning. 6 Detta föreslår vi under förutsättning att förordningen ändras så att även Kalmar län inkluderas i 5 punkt 2.

3 Jordbruksverket Dnr /14 3(15) Bemyndigande Bemyndigande för Jordbruksverket att meddela föreskriften finns i 5 förordningen (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket. Den aktuella föreskriftsändringen föreslår vi under förutsättning att förordningen ändras så att även Kalmar län inkluderas i 5 punkt 2. Ändringarna i 28 a och 28 d i föreskriften rör regler för spridning och nedbrukning av gödsel. Bemyndigande i den delen finns i 10 1 förordningen om miljöhänsyn i jordbruket. 2. Alternativa lösningar Den lagstiftning som ligger till grund för Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om miljöhänsyn i jordbruket vad avser växtnäring är bland annat det så kallade nitratdirektivet. Direktivet verkar för att minska eller förhindra ytterligare vattenförorening som orsakas av nitrater som kommer från jordbruket. Den ändring som nu görs i föreskriften är en följd av medlemskapet i EU. Enligt nitratdirektivet framgår det att vissa åtgärder ska vara obligatoriska i de områden som medlemsländerna pekat ut som känsliga områden. De församlingar som ligger inom känsligt område listas i bilagorna 1, 2 och 3 till föreskriften SJVFS 2004:62. Nollalternativet är att inte föra in de nya församlingar som utpekats i senaste översynen av de nitratkänsliga områdena. Detta är inte aktuellt eftersom det skulle innebära att Sverige gjorde sig skyldigt till fördragsbrott. 3. Berörda Jordbrukare i aktuella församlingar Jordbrukare verksamma i de 16 församlingar som läggs in i listorna över känsliga områden i bilagorna 1, 2 och 3 kommer att bli berörda på så sätt att det blir fler preciserade bestämmelser att förhålla sig till. Eftersom hela Skåne var känsligt område fram till 1 januari 2013 så borde förändringen inte medföra någon större konsekvens för jordbrukarna i de två skånska församlingar (Perstorp och Vedby). Reglerna förändras inte jämfört med Totalt är det ca 140 företag som nu återigen kommer omfattas av bestämmelser för nitratkänsligt område. Dessa har totalt ca ha åkermark och ca 800 ha betesmark. Ca 100 företag är djurhållande. De djurhållande företagen har totalt ca ha åkermark och ca 600 ha betesmark. De ca 40 företagen som är utan djur har totalt ca 650 ha åkermark och ca 200 ha betesmark. För övriga församlingar (i Kalmar, Västra Götalands och Värmlands län) innebär förändringen en skärpning av reglerna för lagring och spridning av stallgödsel. Totalt kommer ca 610 nya företag att omfattas av bestämmelser för nitratkänsligt område. Dessa har totalt ca ha åkermark och ca ha betesmark. Ca 310 företag är djurhållande. De djurhållande företagen har totalt ca ha åkermark och ca ha betesmark. De ca 300 företagen som är utan djur har totalt ca ha åkermark och ca 340 ha betesmark. Vissa av bestämmelserna innebär en ökad administrativ börda i form av att det i bestämmelserna ställs dokumentationskrav. Dessa konsekvenser behandlas närmare i avsnitt 4 och 8.

4 Jordbruksverket Dnr /14 4(15) Myndigheter De kommuner och länsstyrelser som rymmer någon av församlingarna som läggs till i bilagorna över känsliga områden kommer att beröras av förändringar. För de som redan hanterar andra församlingar som ligger inom nitratkänsligt område bedöms förändringarna som mycket små. De kommuner som inte sedan tidigare har några församlingar inom nitratkänsligt område bedöms vara i större behov av information i samband med förändringen. Även miljötillsynen påverkas av ändringarna. Eftersom frågan är reglerad i direktiv och det inte finns några lämpliga alternativ till föreskriftsändringen, så bedömer Jordbruksverket att föreskriftsändringarna är en lämplig lösning. 4. Kostnader och andra konsekvenser, förändringar i företagens verksamheter De beräknade kostnaderna som blir av ändrade föreskrifter är framförallt kopplade till utökade spridningsrestriktioner på hösten för jordbrukare i tillkommande känsliga områden. Restriktionerna leder till ändrade spridningstidpunkter av stallgödseln och eventuellt ett större behov av lagringskapacitet för att klara att endast sprida gödseln vid de tidpunkter som är tillåtna. Kostnaderna för jordbruket i och med ändrade förutsättningar för spridning har beräknats till ca kr per år. Se närmare nedan om kostnader och andra konsekvenser. För jordbruksföretag i församlingarna som föreslås läggas till i listorna för känsliga områden kommer regeln i 6 fjärde stycket förordningen (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket att bli aktuell. Den har inte tillämpats på församlingarna tidigare, förutom för församlingarna i Skåne län där regeln tillämpades fram till 1 januari Regeln innebär att jordbruksföretag där över två och upp till tio djurenheter hålls ska ha utrymme för lagring av stallgödsel som minst motsvarar en gödselproduktion under sex månader. Vår kostnadsberäkning omfattar inte de kostnader som uppstår på grund av den regeln, eftersom kravet finns i förordningen och inte i föreskriften. Jordbrukare i tillkommande församlingar i Kalmar, Västra Götalands och Värmlands län Beräkning av lagringsvolym I de tillkommande församlingarna kommer jordbruksföretagen behöva beräkna sitt behov av lagringsutrymme för stallgödsel, och dokumentera den beräkningen, såvida man inte redan har en sådan beräkning. Kostnaden för jordbrukarna blir i form av ökad administrativ börda. Den ökade administrativa bördan för jordbrukarna är en följd av att föreskriftsändringarna innebär att det totalt sett blir fler jordbrukare som omfattas av kraven för nitratkänsligt område än tidigare. Denna kostnad redovisas närmare i avsnitt 8. Begränsning av mängden gödsel som får spridas Gränsen för tillförsel av stallgödsel inom det känsliga området är idag satt till den mängd som motsvarar 170 kg totalkväve per hektar, enligt bestämmelser i nitratdirektivet. I hela

5 Jordbruksverket Dnr /14 5(15) landet gäller dessutom att jordbrukaren inte får sprida stallgödsel eller andra organiska gödselmedel i större mängd än vad som under en femårsperiod motsvarar 22 kg totalfosfor per hektar och år. Gränsen för fosfor gör att även mängden kväve begränsas automatiskt genom det förhållande mellan kväve och fosfor som finns i stallgödseln. Att regeln med begränsning till 170 kg för kväve ska tillämpas i de tillkommande församlingarna bedöms därför få små konsekvenser vad gäller den mängd stallgödsel som jordbrukaren får sprida. För jordbrukarna i de tillkommande församlingarna som nu kommer omfattas av regler för känsliga områden kommer även en begränsning för kvävegödsling på hösten att införas. Den innebär att högst 60 kg lättillgängligt kväve per hektar får tillföras vid höstsådd av oljeväxter samt att högst 40 kg lättillgängligt kväve per hektar får tillföras inför höstsådd av övriga grödor. Jordbruksverkets hittillsvarande rekommendationer när det gäller kvävegödsling på hösten till oljeväxter är att det kan finnas ett behov av kg lättillgängligt kväve om förfrukten varit stråsäd. Vid goda förfrukter kan dock kvävebehovet helt eller delvis tillgodoses av förfrukten. Kvävebehovet för stråsäd på hösten är mindre. Jordbruksverket ser därför generellt sett inte att det blir några större konsekvenser i praktiken för jordbrukarna av denna bestämmelse. Beräkning av kvävegödslingsbehov I det känsliga området finns en bestämmelse som innebär att jordbrukarna ska beräkna behovet av kvävegödsling på sina fält och dokumentera denna beräkning. De jordbrukare som kommer att beröras av dessa regler är de som sprider gödselmedel, oberoende av om det är stallgödsel, andra organiska gödselmedel eller mineralgödselmedel som sprids. Föreskrifterna kommer att omfatta både djurhållande och icke djurhållande företag i dessa församlingar. Bestämmelsen innebär att jordbrukare ska kunna redovisa hur gödslingsbehovet av kväve har beräknats för tillsynsmyndigheten. Beräkningen ska dokumenteras i en växtodlingsplan eller liknande. Jordbrukaren ska alltid på något sätt kunna redovisa hur gödslingsbehovet beräknats för den areal som gödselmedel spridits på. I och med de nya församlingarna i Kalmar, Västra Götalands och Värmlands län tillkommer ca 610 jordbruksföretag till känsligt område. Dessa jordbrukare kommer att omfattas av bestämmelser om att beräkna gödslingsbehovet. Den administrativa bördan för denna bestämmelse redovisas närmare i avsnitt 8. Spridningsrestriktioner och konsekvenserna för behov av lagringskapacitet I Sverige finns olika restriktioner under året vad gäller spridning av stallgödsel och mineralgödsel. Bestämmelserna för spridning av gödsel kommer att utökas i de församlingar som läggs till i listan över känsliga områden. Det finns perioder under året då det inte är tillåtet att sprida gödsel alls, så kallade stängda perioder. I det känsliga området är det helt förbjudet att sprida gödsel under månaderna

6 Jordbruksverket Dnr /14 6(15) november, december, januari och februari. Utanför det känsliga området är det inte förbjudet att sprida gödsel under denna period, med då finns istället krav på nedbrukning av gödseln. De tillkommande församlingarna i Kalmar, Västra Götalands och Värmlands län kommer att omfattas av restriktionerna i tabell 2. Tabell 2. Restriktioner under året för spridning av olika gödselslag. De känsliga kustområdena, känsliga områden i Uppsala, Östergötlands, Jönköpings, Kalmars, Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Västmanlands och Dalarnas län samt Stockholms, Södermanlands och Gotlands län Mineralgödselkväve Mineralgödsel innehållande urea Stallgödsel och andra organiska gödselmedel Fasta gödselslag (undantag fjäderfägödsel)* aug sep okt nov dec jan feb Spridningsförbud Vid spridning på obevuxen mark, myllning eller nedbrukning inom 4 timmar Spridning till växande gröda (ej fånggröda) eller inför höstsådd Vid spridning på obevuxen mark, nedbrukning inom 12 timmar *1 okt-31 okt är det tillåtet att sprida fasta gödselslag både i växande gröda och på obevuxen mark. Fastgödsel från fjäderfä får dock inte spridas på obevuxen mark. Införandet av spridningsförbudet under vintermånaderna bedöms ha liten betydelse generellt för spridningen av stallgödsel. Enligt SCB:s gödselmedelsundersökningar sprids i princip ingen gödsel under januari-februari. Den mest påtagliga inskränkningen som sker för jordbruket när ett område pekas ut som känsligt område är förbudet mot spridning av stallgödsel under hösten på mark som ska vårsås. Omfattningen av denna spridning kan skattas utifrån uppgifter i gödselmedelsundersökningen 7 om sen höstspridning till spannmål baserat på olika län. Spannmålsarealen i det tillkommande känsliga området i Kalmar, Västra Götalands och Värmlands län är ca ha 8. Sen höstspridning till spannmål beräknas ske till ca 65 ha. Gödsel som tidigare spridits sent på hösten kan komma att överföras till vårspridning. Vi utgår i vår beräkning från att all gödsel som spridits sent på hösten kommer att överföras till 7 Gödselmedel i jordbruket 2012/13, SCB. 8 Jordbruksmarkens användning 2013, JO10SM1401.

7 Jordbruksverket Dnr /14 7(15) vårspridning, även om så inte behöver bli fallet 9. Den gödsel som överförs till vårspridning bedöms av praktiska skäl kräva utökade lagringsutrymmen. Vi utgår i vår beräkning från att 30 m 3 gödsel sprids per hektar. Merkostnader som uppkommer till följd av ändrad spridningsstrategi för stallgödsel utgörs bland annat av kapitalkostnad för utbyggd lagringskapacitet. Vidare bedöms det vara rimligt att beakta läglighetskostnaden för att vårspridning tränger undan andra angelägna arbetsoperationer eller att man måste leja in ökad maskinkapacitet. Vårspridning kan också leda till kostnader i form av att markpackningen ökar. Två investeringsnivåer för utökad lagringskapacitet presenteras i tabell 3. Den låga (200 kr/m 3 ) avser anläggning av en stor behållare (>1000 m 3 ), medan den högre kostnaden (500 kr/m 3 ) avser en komplettering av en befintlig lagring (<200 m 3 ). Kapitalkostnaden uppgår till ca kr per år och den totala årskostnaden 10 blir ca kr per år. Tabell 3. Kostnader för överföring av stallgödselspridning från höst till vår vid olika investeringskostnad. Investeringsnivå 200 kr/m kr/m 3 Kapitalkostnad för utökad lagringskapacitet (kr/år) Läglighetskostnad (kr/år) Ökad maskinkapacitet (kr/år) Packningskostnad (kr/år) Summa årskostnad Vattendrag och lutande mark Förutom de ovan beskrivna restriktionerna för gödselspridning finns särskilda bestämmelser som avser spridning invid vattendrag och spridning på lutande mark i det känsliga området. Dessa bestämmelser kommer att gälla för de församlingar som läggs till i föreskriftens bilagor med känsliga områden. Jordbruksverkets föreskrifter om miljöhänsyn i jordbruket anger att det inte är tillåtet att sprida gödselmedel närmare än 2 meter från en kant som gränsar till vattendrag eller sjö. Detta kommer främst få konsekvenser för grödans avkastning på grund av minskad gödselspridning. Denna regel gäller dock som ett så kallat skötselkrav inom tvärvillkoren från och med år 2012 för alla företag som har gårdsstöd. Det är inte heller tillåtet att inom det känsliga området sprida gödselmedel på jordbruksmark som gränsar till vattendrag eller sjö och där markens lutning mot vattnet överskrider 10 %. 9 Fastgödsel kan även fortsättningsvis spridas under oktober månad och bedöms därför inte kräva utökad lagringskapacitet. 10 Kostnaden efter avskrivning beräknat på 15 år.

8 Jordbruksverket Dnr /14 8(15) Detta krav bedöms att beröra en mycket liten areal. I det nuvarande känsliga området har större delen av åkermarken en lutning som är mindre än gränsen 10 % som gäller för spridningsförbudet. Eftersom det troligtvis är en mycket liten areal som kommer att beröras, bedöms kostnaderna för jordbruket i ett utökat känsligt område inte öka på grund av att det omfattas av den regeln. Jordbrukare i tillkommande församlingar i Skåne län Beräkning av lagringsvolym I de tillkommande församlingarna i Skåne län kommer jordbruksföretagen återigen behöva beräkna sitt behov av lagringsutrymme för stallgödsel, och dokumentera den beräkningen. Kostnaden för jordbrukarna blir i form av administrativ börda, men den skiljer sig inte mot den administrativa kostnad de omfattades av fram till och med Denna kostnad redovisas närmare i avsnitt 8. Begränsning av mängden gödsel som får spridas Jordbrukare i de tillkommande församlingarna i Skåne län kommer återigen att omfattas av begränsningen på max 170 kg totalkväve per hektar för tillförsel av stallgödsel. I hela landet gäller att jordbrukare inte får sprida stallgödsel eller andra organiska gödselmedel i större mängd än vad som under en femårsperiod motsvarar 22 kg totalfosfor per hektar och år. Gränsen för fosfor gör att även mängden kväve begränsas automatiskt genom det förhållande mellan kväve och fosfor som finns i stallgödseln. Att regeln med begränsning till 170 kg för kväve återigen ska tillämpas i de tillkommande församlingarna i Skåne län bedöms därför få små konsekvenser vad gäller den mängd stallgödsel som jordbrukaren får sprida. För jordbrukare i de tillkommande församlingarna i Skåne län som nu återigen kommer omfattas av regler för känsliga områden kommer även en begränsning för kvävegödsling på hösten att återinföras. Den innebär att högst 60 kg lättillgängligt kväve per hektar får tillföras vid höstsådd av oljeväxter samt att högst 40 kg lättillgängligt kväve per hektar får tillföras inför höstsådd av övriga grödor. Jordbruksverkets hittillsvarande rekommendationer när det gäller kvävegödsling på hösten till oljeväxter är att det kan finnas ett behov av kg lättillgängligt kväve om förfrukten varit stråsäd. Vid goda förfrukter kan dock kvävebehovet helt eller delvis tillgodoses av förfrukten. Kvävebehovet för stråsäd på hösten är mindre. Jordbruksverket ser därför generellt sett inte att det blir några större konsekvenser i praktiken för jordbrukarna av denna bestämmelse. Beräkning av kvävegödslingsbehov I det känsliga området finns en bestämmelse som innebär att jordbrukarna ska beräkna behovet av kvävegödsling på sina fält och dokumentera denna beräkning. De jordbrukare som kommer att beröras av dessa regler är de som sprider gödselmedel, oberoende av om det är stallgödsel, andra organiska gödselmedel eller mineralgödselmedel som sprids. Föreskrifterna kommer att omfatta både djurhållande och icke djurhållande företag. Bestämmelsen innebär att jordbrukare ska kunna redovisa hur gödslingsbehovet av

9 Jordbruksverket Dnr /14 9(15) kväve har beräknats för tillsynsmyndigheten. Beräkningen ska dokumenteras i en växtodlingsplan eller liknande. Jordbrukaren ska alltid på något sätt kunna redovisa hur gödslingsbehovet beräknats för den areal som gödselmedel spridits på. I och med de tillkommande församlingarna i Skåne län återkommer ca 140 jordbruksföretag till känsligt område. Dessa jordbrukare kommer återigen att omfattas av bestämmelser om att beräkna och dokumentera kvävegödslingsbehovet. Kostnaden för jordbrukarna blir i form av administrativ börda, men den skiljer sig inte mot den administrativa kostnad de omfattades av fram till och med Denna kostnad redovisas närmare i avsnitt 8. Spridningsrestriktioner och konsekvenserna för behov av lagringskapacitet I Sverige finns olika restriktioner under året vad gäller spridning av stallgödsel och mineralgödsel. Bestämmelserna för spridning av gödsel kommer åter att utökas i de tillkommande församlingarna i Skåne län när de återigen läggs in i bilagorna över nitratkänsliga områden. De tillkommande församlingarna i Skåne län kommer att omfattas av restriktionerna i tabell 4, vilket de också tidigare gjort fram till årsskiftet 2012/2013. Tabell 4. Restriktioner under året för spridning av olika gödselslag. Känsliga områden i Blekinge, Skåne och Hallands län Mineralgödselkväve Mineralgödsel innehållande urea Stallgödsel och andra organiska gödselmedel Fasta gödselslag (undantag fjäderfägödsel)* aug sep okt nov dec jan feb Spridningsförbud Vid spridning på obevuxen mark, myllning eller nedbrukning inom 4 timmar Spridning till växande gröda (ej fånggröda) eller inför höstoljeväxter. På lerjordar (>15 % ler) får spridning ske även till höstsäd. Vid spridning på obevuxen mark, nedbrukning inom fyra timmar *1 okt-31 okt är det tillåtet att sprida fasta gödselslag både i växande gröda och på obevuxen mark. Fastgödsel från fjäderfä får dock inte spridas på obevuxen mark. Under hela året gäller för hela Blekinge, Skåne och Hallands län att stallgödsel som sprids på obevuxen mark ska myllas ned inom fyra timmar.

10 Jordbruksverket Dnr /14 10(15) Spridningsförbud under vintermånaderna bedöms ha liten betydelse generellt för spridningen av stallgödsel. Enligt SCB:s gödselmedelsundersökningar sprids i princip ingen gödsel under januari-februari. Den mest påtagliga inskränkningen för jordbruket är förbudet mot spridning av stallgödsel under hösten på mark som ska vårsås. För de tillkommande församlingarna i Skåne län har dessa bestämmelser gällt fram till 1 januari 2013, och att de nu återinförs bedöms inte få några större konsekvenser eller skapa några större kostnader för jordbrukarna. Vattendrag och lutande mark Förutom de ovan beskrivna restriktionerna för gödselspridning finns särskilda bestämmelser som avser spridning invid vattendrag och spridning på lutande mark i det känsliga området. Dessa bestämmelser kommer återigen att gälla för de tillkommande församlingarna i Skåne län när de läggs in i föreskriftens bilagor med känsliga områden. Jordbruksverkets föreskrifter om miljöhänsyn i jordbruket anger att det inte är tillåtet att sprida gödselmedel närmare än 2 meter från en kant som gränsar till vattendrag eller sjö. Denna regel gäller dock som ett så kallat skötselkrav inom tvärvillkoren från och med år 2012 för alla företag som har gårdsstöd. Regeln har också gällt i de tillkommande församlingarna i Skåne län fram till 1 januari Det är inte heller tillåtet att inom det känsliga området sprida gödselmedel på jordbruksmark som gränsar till vattendrag eller sjö och där markens lutning mot vattnet överskrider 10 %. Detta krav bedöms att beröra en mycket liten areal. I det nuvarande känsliga området har större delen av åkermarken en lutning som är mindre än gränsen 10 % som gäller för spridningsförbudet. Regeln har också gällt i de tillkommande församlingarna i Skåne län fram till 1 januari Natur- och kulturvärden Betesmarkernas natur- och kulturvärden är beroende av att markerna hävdas, vilket innebär att det måste finnas betande djur på markerna. När de tillkommande församlingarna i Kalmar, Västra Götalands och Värmlands län läggs till i föreskriftens bilagor med känsliga områden ställs ökade krav även på mindre djurföretag. Kostnaderna som uppkommer i och med nya lagkrav kan för vissa mindre företag komma att upplevas som alltför stora i förhållande till intäkterna. De tillkommande församlingarna i Skåne län har omfattats av reglerna fram till 1 januari 2013, och att de nu återkommer bedöms inte medföra lika stora konsekvenser för jordbrukarna i området. Det är svårt att förutsäga om några djurföretag lägger ner verksamheten då lagkraven ändras, var i landet risken för nedläggning är störst och när förändringen kan komma att ske. Risken är däremot stor att små företag som redan nu har för avsikt att avsluta verksamheten inom de närmaste åren lägger ner tidigare än planerat. Små företag som planerar att utöka verksamheten måste ändå bygga nytt eller bygga ut och påverkas inte direkt av kostnader som uppstår i och med nya lagkrav, investeringen måste göras ändå. För företag som

11 Jordbruksverket Dnr /14 11(15) planerar utökning eller minskning av antalet djur kommer ändrade lagkrav således snarare innebära att planerna tidigareläggs. Ur betesmarkssynpunkt kan något av följande hända om företag slutar med djurhållning: - Betesmarkerna arrenderas av annan djurhållare och hävden fortsätter som vanligt - Betesmarkerna betas mer extensivt av annan djurhållare - Betesmarkerna lämnas för igenväxning Det är svårt att veta exakt vilka faktorer det är som påverkar jordbruksföretag att sluta med djurhållning. Vi kan anta att en viss andel av djurhållande företag kommer att sluta med verksamheten på grund av nya bestämmelser, men det är svårt att avgöra om det är kostnaden för att uppfylla nya lagkrav eller om det är andra faktorer. Djurhållare som har mellan 2 och 10 djurenheter (DE) kan antas komma att sluta med djurhållningen i något större omfattning än övriga. I de tillkommande församlingarna i Kalmar, Västra Götalands och Värmlands län finns ca 60 djurhållare som har mellan 2 och 10 djurenheter. Dessa djurhållare har totalt ca 240 ha betesmark. Jordbruksverket har tidigare 11 antagit att 1-5 procent 12 av djurföretag med 2 till 10 djurenheter (nöt, ströbädd) slutar helt med sin verksamhet som en följd av lagkrav och ökade kostnader. I det här fallet skulle det alltså röra sig om ca 2-12 hektar betesmark som potentiellt kommer hotas av igenväxning om djurföretagare skulle välja att lägga ner. Slutsatsen är att det kommer bli en marginell påverkan på betesmarkernas natur- och kulturvärden nationellt, men att det i enskilda fall kan ha stor lokal påverkan. Det är även troligt att vissa betesmarker på sikt lämnas för igenväxning på grund av jordbrukens rationalisering och inte specifikt på grund av dessa regler. Tvärvillkor Vissa bestämmelser enligt nitratdirektivet är tvärvillkor. Tvärvillkoren är regler som jordbrukaren måste följa för att erhålla full utbetalning av gårdsstödet eller miljöersättningar. En avvikelse kan påverka stödutbetalningen. Utökade tvärvillkor kommer att bli följden för jordbrukare i församlingarna som nu läggs till i bilagorna över känsliga områden. Kontrollen av dessa bedöms dock inte orsaka en utökad kostnad för jordbrukaren. 5. Överensstämmelse med Sveriges medlemskap i EU Som nämnts tidigare är det nitratdirektivet 13 som ligger till grund för Jordbruksverkets föreskrifter om spridning av gödselmedel. Känsliga områden enligt nitratdirektivet är 11 Konsekvensutredning vid tidigare ändring av församlingar i bilagorna, Dnr / Kostnaden för att bygga en gödselplatta har jämförts med inkomstkalkyl för diko. Detta ger en inkomstminskning på 1,5 procent. I en modellstudie visade man att en nedgång på 9 procent i mjölkpriset innebär 7-28 procent färre mjölkdjur. Om minskningen i inkomst (1,5 %) jämförs med siffrorna från modellstudien innebär det 1,3-5,2 procent färre dikor. Modellen är inte tillämpbar fullt ut, det kan bli en starkare eller svagare reaktion på kostnaden som de nya lagkraven innebär. 13 Rådets direktiv 91/676/EEG av den 12 december 1991 om skydd mot att vatten förorenas av nitrater från jordbruket.

12 Jordbruksverket Dnr /14 12(15) utpekade av regeringen i förordningen (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket. Enligt förordningen ska Jordbruksverket i sina föreskrifter specificera vilka områden som är nitratkänsliga. De tillkommande församlingarna uppfyllde kriterierna för att pekas ut som nitratkänsliga områden i den översyn av känsliga områden som gjordes av Jordbruksverket våren 2014, och har av regeringen rapporterats till EU-kommissionen som nitratkänsliga områden. Att lägga till församlingarna i bilagorna till föreskriften gör att de omfattas av de åtgärder som syftar till att minska näringsläckage i nitratkänsliga områden. Vi anser att detta ligger i linje med åtaganden vi har i enlighet med vårt medlemskap i EU. 6. Ikraftträdande och informationsinstanser Ikraftträdande Ändringen i föreskriften föreslås träda i kraft den 1 januari Det är angeläget med ett snabbt ikraftträdande av ändringen för att Sveriges åtaganden enligt nitratdirektivet ska anses vara uppfyllda. För jordbrukare som är verksamma i de känsliga områden som tillkommer från och med den 1 januari 2015 kan förändringen bli påtaglig. Vi bedömer att det behövs en tid för anpassning till bestämmelserna. Därför föreslås ett års övergångsbestämmelser för verksamheterna i de nya känsliga områdena, vilket innebär att jordbrukare i de tillkommande nya församlingarna under 2015 är undantagna de specifika krav som gäller nitratkänsliga områden. Informationsinsatser Det är viktigt att särskilda informationssatsningar görs för att ändringen i föreskrifterna ska bli känd för jordbruksföretagare, myndigheter och organisationer. Jordbruksverket kommer efter beslut om föreskrifterna att informera om förändringarna via webb och riktade mailutskick till bland annat berörda kommuner, länsstyrelser och organisationer. 7. Tidsåtgång och administrativa kostnader för företag En tabell över förändringarna i administrativ börda finns i den särskilda konsekvensanalysen. Ändringarna leder till att fler verksamheter omfattas av bestämmelserna för känsliga områden. Inga ändringar har dock gjorts i åtgärdsbestämmelserna. Den administrativa bördan är större för jordbrukare inom känsliga områden än utanför känsliga områden. Ändringarna kommer sammantaget därför att leda till vissa ökningar i administrativ börda. Jordbrukare i tillkommande församlingar i Kalmar, Västra Götalands och Värmlands län Beräkning av lagringsvolym I de tillkommande församlingarna i Kalmar, Västra Götalands och Värmlands län som läggs till i bilagorna över nitratkänsliga områden kommer företagen behöva beräkna sitt behov av

13 Jordbruksverket Dnr /14 13(15) lagringsutrymme för stallgödsel, och dokumentera den beräkningen. Den administrativa bördan kommer till följd av detta att öka något för dessa jordbrukare. Dokumentationen kommer i de allra flesta fall att gälla för ett flertal år. Det är endast i de fall då man förändrar verksamheten på något sätt, exempelvis utökar sitt djurantal eller gör en förändring i sin inriktning, som det blir aktuellt att räkna om vilken lagringsvolym som krävs utifrån den nya situationen. Den administrativa bördan utslagen över en längre tidsperiod borde därför bli mycket liten. Man kan anta att vissa företag redan har beräknat sin lagringsvolym och därför inte kommer att påverkas av de nya reglerna. Eftersom det totalt sett rör sig om så få företag väljer vi att anta att alla (ca 310) djurhållande företag behöver göra beräkningen. För att beräkna kostnaden har uppgifter i Tillväxtverkets databas Malin använts. Där anges en jordbrukares timkostnad till 145 kr/timme. Tidsåtgången antas vara 1 timme för att göra själva beräkningen. Detta gör att den totala kostnaden för ca 310 jordbrukare blir ca kr. Detta är beräknat som en engångskostnad som uppkommer när ett område övergår till nitratkänsligt område. Ett rimligt antagande är att beräkningen behöver göras i genomsnitt vart tionde år och därför beräknas den administrativa bördan till kr per år. Beräkning av kvävegödslingsbehovet I det känsliga området finns en bestämmelse som innebär att jordbrukarna ska beräkna behovet av kvävegödsling på sina fält och dokumentera denna beräkning. Det är rimligt att anta att gårdar med en viss omfattning på driften redan upprättar en växtodlings-/gröngödslingsplan och således inte kommer att beröras av ökade kostnader. Eftersom det totalt sett rör sig om så få företag väljer vi att anta att alla (ca 610) företag behöver göra beräkningen. Arbetskostnad per timme för jordbrukaren beräknas till 145 kr, och för konsult 750 kr/timme enligt Tillväxtverkets databas Malin. Av de totalt ca 610 företagen antas 50 %, motsvarande ca 305 stycken, välja konsulthjälp för att göra beräkningen. Konsulthjälpen beräknas till 20 min per företag. Kostnaden för detta blir totalt ca kr. För de ca 305 företag som inte anlitar konsulthjälp antas beräkningen ta en timme per företag. Den totala kostnaden för dessa blir ca kr. Utifrån ovan givna förutsättningar beräknas kostnaden för jordbruket i de tillkommande områdena öka med ca kr. Denna kostnad är en årlig, återkommande kostnad, men behovet av konsulthjälp kan antas minska med tiden. Jordbrukare i tillkommande församlingar i Skåne län Beräkning av lagringsvolym Jordbruksföretag i tillkommande församlingar i Skåne län kommer återigen att behöva beräkna sitt behov av lagringsutrymme för stallgödsel, och dokumentera den beräkningen. Företagen har fram till 1 januari 2013 omfattats av regler för nitratkänsligt område, och borde därför redan ha beräkningar för lagringsvolym. I de tillkommande församlingarna i Skåne län finns ca 100 djurhållande företag. Med antagandet att beräkningen behöver göras

14 Jordbruksverket Dnr /14 14(15) om i genomsnitt vart tionde år kan den administrativa bördan beräknas till kr per år. För att beräkna kostnaden har uppgifter i Tillväxtverkets databas Malin använts. Där anges en jordbrukares timkostnad till 145 kr/timme. Tidsåtgången antas vara 1 timme för att göra själva beräkningen. Det här blir ingen ny kostnad för företagarna eftersom de har omfattats av krav på att ha en dokumenterad beräkning fram till 1 januari Beräkning av kvävegödslingsbehov För beräkning av kvävegödslingsbehovet skiljer det sig inte heller för jordbruksföretagen i de tillkommande församlingarna i Skåne län jämfört med tiden innan 1 januari För de ca 140 jordbruksföretagen i de tillkommande församlingarna i Skåne län visas nedan en beräkning av den återkommande administrativa kostnaden som är kopplad till beräkningen av kvävegödslingsbehov. Arbetskostnad per timme för jordbrukaren beräknas till 145 kr, och för konsult 750 kr/timme enligt Tillväxtverkets databas Malin. Av de totalt ca 140 företagen antas 50 %, motsvarande ca 70 stycken, välja konsulthjälp för att göra beräkningen. Konsulthjälpen beräknas till 20 min per företag. Kostnaden för detta blir totalt ca kr. För de ca 70 företag som inte anlitar konsulthjälp antas beräkningen ta en timme per företag. Den totala kostnaden för dessa blir ca kr. Utifrån ovan givna förutsättningar beräknas kostnaden för jordbruket till ca kr. Denna kostnad är en årlig, återkommande kostnad, men behovet av konsulthjälp kan antas minska med tiden. 8. Konkurrensförhållanden för företag Strängare bestämmelser gäller för företag inom de känsliga områdena. Dessa företag kommer att få ökade kostnader och därmed en konkurrensnackdel gentemot jordbruksföretagare som inte omfattas av känsliga områden. Förslagen har inte bedömts påverka konkurrensen mellan företag inom samma område. 9. Andra aspekter för företag Inga ytterligare aspekter har identifierats. 10. Särskild hänsyn till små företag Ingen särskild hänsyn måste tas till små företag i samband med de ändringar vi gör i föreskriften. Följderna av de ändringar som görs bedöms bli desamma både för små och större företag. 11. Tidigt samråd Tidigt samråd hölls genom att de kommuner som någon av de nya tillkommande församlingarna ligger inom kontaktades och informerades om den kommande ändringen av föreskriften.

15 Jordbruksverket Dnr /14 15(15) 12. Kontaktpersoner Kontaktpersoner för frågor kring remissen är Emmelie Johansson, tfn eller Johannes Eskilsson, tfn , eller maila

Konsekvensutredning. Dnr / (17)

Konsekvensutredning. Dnr / (17) 1(17) 2012-11-27 Dnr 23 11289/12 Växt- och miljöavdelningen Mona Strandmark Tfn: 036-15 6015 E-post: mona.strandmark@jordbruksverket.se Konsekvensutredning Sammanfattning Vart fjärde år ska en översyn

Läs mer

Tvärvillkor växtnäring

Tvärvillkor växtnäring Tvärvillkor växtnäring Johannes Eskilsson johannes.eskilsson@jordbruksverket.se Växt- och Miljöavdelningen Jordbruksverket 036-15 61 58 Kontrollpunkter - växtnäring Många punkter ja eller nej - men alla

Läs mer

Växtnäring Tvärvillkorsutbildning, sept. 2017

Växtnäring Tvärvillkorsutbildning, sept. 2017 Växtnäring Tvärvillkorsutbildning, 19-20 sept. 2017 Johannes Eskilsson Miljöregelenheten, Jordbruksverket vaxtnaring@jordbruksverket.se 036-15 61 58 växtnäring Presentationen utgår från kontrollpunkterna

Läs mer

Miljöhänsyn i jordbruket nya gödselregler. Helena Nilsson

Miljöhänsyn i jordbruket nya gödselregler. Helena Nilsson Miljöhänsyn i jordbruket nya gödselregler Helena Nilsson Stallgödselregler Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket Föreskrift (2004:62) om miljöhänsyn i jordbruket vad avser växtnäring Förändringarna

Läs mer

Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket

Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket Förordning (1998:915) om miljöhänsyn i jordbruket Svensk författningssamling 1998:915 t.o.m. SFS 2015:250 SFS nr: 1998:915 Departement/myndighet: Näringsdepartementet RS L Utfärdad: 1998-06-25 Ändrad:

Läs mer

Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter

Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter Checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter Känsligt område Över 10 djurenheter Administrativa uppgifter 1. Fastighetsbeteckning Besöksdatum Fastighetsägare Församling Verksamhetsutövare

Läs mer

Konsekvensbeskrivning Remissversion,

Konsekvensbeskrivning Remissversion, Konsekvensbeskrivning Remissversion, 2009-10-16 Föreskriftsändringar i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om miljöhänsyn i jordbruket 2009 Inledning...4 Bakgrund...4 Denna remiss...4 Kontaktperson...5

Läs mer

Jordbruksverkets åtgärder i åtgärdsprogrammen

Jordbruksverkets åtgärder i åtgärdsprogrammen Jordbruksverkets åtgärder i åtgärdsprogrammen Else-Marie Mejersjö Åtgärd enligt VM:s åtgärdsprogram Jordbruksverket och länsstyrelserna, behöver prioritera sin rådgivning inom miljöområdet i ett avrinningsområdesperspektiv

Läs mer

Lantbrukstillsyn december 2018 Stockholm 8

Lantbrukstillsyn december 2018 Stockholm 8 Lantbrukstillsyn 11-12 december 2018 Stockholm 8 Louise Zetterholm Hushållningssällskapet Halland Skörd Kvalitét Kväve vad är det bra för? nr hänvisar till Föreskrifter och allmännaråd (SJVFS 2015:42)

Läs mer

Vägledning. för bedömning av tvärvillkorsöverträdelser lagring och spridning av gödsel samt höst- eller vinterbevuxen mark

Vägledning. för bedömning av tvärvillkorsöverträdelser lagring och spridning av gödsel samt höst- eller vinterbevuxen mark Vägledning för bedömning av tvärvillkorsöverträdelser lagring och spridning av gödsel samt höst- eller vinterbevuxen mark Användningsområde för vägledningen Denna vägledning ska underlätta för tillsynsmyndigheterna

Läs mer

Totalt antal anmälningspliktiga jordbruksverksamheter i kommunernas register

Totalt antal anmälningspliktiga jordbruksverksamheter i kommunernas register Sammanställning av enkätsvar 1:28 svar från kommuner på Jordbruksverkets frågor 218 (261 kommuner har svarat) Totalt antal anmälningspliktiga jordbruksverksamheter i kommunernas register 3343 1 Kommentar:

Läs mer

Förslag till bestämmelser för att minska nitratutlakningen. jordbruket. Enligt nitratdirektivet (direktiv 91/676/EEG) m.m.

Förslag till bestämmelser för att minska nitratutlakningen. jordbruket. Enligt nitratdirektivet (direktiv 91/676/EEG) m.m. Förslag till bestämmelser för att minska nitratutlakningen från jordbruket Enligt nitratdirektivet (direktiv 91/676/EEG) m.m. Rapport 2003:5 Förslag till bestämmelser för att minska nitratutlakningen

Läs mer

Magnus Bång Miljömålssamordnare Växt- och miljöavdelningen, Jordbruksverket

Magnus Bång Miljömålssamordnare Växt- och miljöavdelningen, Jordbruksverket Magnus Bång Miljömålssamordnare Växt- och miljöavdelningen, Jordbruksverket - Vilken betydelse har EU:s jordbrukspolitik och styrmedel haft för kväve- och fosforbelastningen från jordbruket Åtgärdsarbetet

Läs mer

För lantbruk eller hästverksamhet Checklista för egenkontroll och inför tillsynsbesök

För lantbruk eller hästverksamhet Checklista för egenkontroll och inför tillsynsbesök För lantbruk eller hästverksamhet Checklista för egenkontroll och inför tillsynsbesök Det här är en lista på frågor som inspektören kommer att ställa till dig vid tillsynsbesöket. Läs gärna igenom frågorna

Läs mer

Information för dig som lagrar, för bort eller tar emot stallgödsel

Information för dig som lagrar, för bort eller tar emot stallgödsel Information för dig som lagrar, för bort eller tar emot stallgödsel Om Uppsalas regler för stallgödsel Hela Uppsala kommun är klassat som ett nitratkänsligt område. Enligt EU:s nitratdirektiv innebär det

Läs mer

Yttrande över Generella krav på utrymme för lagring av gödsel från djurhållning på jordbruksföretag eller annan djurhållande verksamhet

Yttrande över Generella krav på utrymme för lagring av gödsel från djurhållning på jordbruksföretag eller annan djurhållande verksamhet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Carl-Johan Fredriksson

Handläggare Datum Ärendebeteckning Carl-Johan Fredriksson Handläggare Datum Ärendebeteckning Carl-Johan Fredriksson 2015-08-31 2015-3909 0480-45 03 17 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Sökande: Ärende: *Remiss Näringsdepartementet REMISS, Generella

Läs mer

Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin Fjäderfä Växtodling. Egen och arrenderad areal (totalt)

Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin Fjäderfä Växtodling. Egen och arrenderad areal (totalt) FÖR LANTBRUKARE: Checklista inför tillsynsbesök Frågor inför tillsynsbesök Uppgifter om verksamheten Inriktning på verksamhet Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin Fjäderfä Växtodling Annat: Antal djurenheter

Läs mer

Ansökan om dispens från SFS 1998:915 miljöhänsyn i jordbruket (gödselspridning etc.)

Ansökan om dispens från SFS 1998:915 miljöhänsyn i jordbruket (gödselspridning etc.) Ansökan om dispens från SFS 1998:915 miljöhänsyn i jordbruket (gödselspridning etc.) Enligt SJVFS 2004:62 (EB.34:6) Miljöenheten Tel: 0416-271 53 Fax: 0416-185 16 De bestämmelser i Statens jordbruksverks

Läs mer

Foto: Ulrika Burman. Lagring av stallgödsel i Västmanlands län. Förslag till länspolicy

Foto: Ulrika Burman. Lagring av stallgödsel i Västmanlands län. Förslag till länspolicy Foto: Ulrika Burman Lagring av stallgödsel i Västmanlands län Förslag till länspolicy April 2007, bilagan uppdaterad januari 2008 2007-04-10 1 Policy för lagring av stallgödsel i Västmanlands län - komplement

Läs mer

Information inför tillsynsbesöket

Information inför tillsynsbesöket Information inför tillsynsbesöket I den här broschyren har vi försökt att sammanfatta viktiga bestämmelser i miljöbalken som det är vanligt att man får anmärkningar på. Allt som vi tar upp i broschyren

Läs mer

A Allmänt. KONSEKVENS- Dnr 3.4.16-9306/13 UTREDNING 2013-11-06. Stödkommunikationsenheten

A Allmänt. KONSEKVENS- Dnr 3.4.16-9306/13 UTREDNING 2013-11-06. Stödkommunikationsenheten KONSEKVENS- Dnr 3.4.16-9306/13 UTREDNING 2013-11-06 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning med anledning av ändringar i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:90) om ansökan om vissa jordbrukarstöd

Läs mer

Vattendirektivet, Östersjöplanen och Nitratdirektivet

Vattendirektivet, Östersjöplanen och Nitratdirektivet Vattendirektivet, Östersjöplanen och Nitratdirektivet SVEAförsökens växtodlingskonferens Brunnby 2010.01.12 Bertil Albertsson Jordbruksverket, Skara Vad händer på vattenområdet? EU:s vattendirektiv Östersjöplanen

Läs mer

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall.

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall. 1(5) KONSEKVENS- UTREDNING Dnr 19-5984/12 2012-07-09 Miljöersättningsenheten Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2007:42) om kompensationsbidrag,

Läs mer

Fosfor användning och balanser. Stina Olofsson, Greppa Näringen, Jordbruksverket Linköping

Fosfor användning och balanser. Stina Olofsson, Greppa Näringen, Jordbruksverket Linköping Fosfor användning och balanser Stina Olofsson, Greppa Näringen, Jordbruksverket Linköping 19-01-17 Sverige var tidigt ute med att reglera fosfortillförseln 1983 kom regler om lagring och spridning av stallgödsel

Läs mer

Minnesanteckningar från lantbruksgruppens möte i Åtvidaberg den 10 februari 2011

Minnesanteckningar från lantbruksgruppens möte i Åtvidaberg den 10 februari 2011 Datum för mötet: 2011-02-10 Grupp: Lantbruk, Miljöskydd Sidan 1 av 2 Minnesanteckningar från lantbruksgruppens möte i Åtvidaberg den 10 februari 2011 Mötestid: kl. 9.00-16.00 Närvarande: Linnea Salbark,

Läs mer

Checklista Gödseltillsyn

Checklista Gödseltillsyn April 2016 Checklista Gödseltillsyn Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning Besöksdatum Fastighetsägare Verksamhetsnamn Verksamhetsutövare Pers/orgnummer Adress Mejladress Telefon Verksamhet inom

Läs mer

Generellt. Befolkning 59 milj. Lantbruksareal 17 milj. ha. Antal Lantbruk Medelareal 70 ha. Ekologisk 1,8%

Generellt. Befolkning 59 milj. Lantbruksareal 17 milj. ha. Antal Lantbruk Medelareal 70 ha. Ekologisk 1,8% Storbrittanien Generellt Befolkning 59 milj. Lantbruksareal 17 milj. ha. Antal Lantbruk 240.000 Medelareal 70 ha. Jordart Mycket varierande Ekologisk 1,8% Generellt Befolkning 59 milj. (1 % i lantbruk)

Läs mer

Frågor efter grundkurs i tvärvillkor

Frågor efter grundkurs i tvärvillkor Frågor efter grundkurs i tvärvillkor 19-20 september 2017 Allmänt 1. Vad är det som skiljer på SMR och GAEC? SMR är direktiv från EU medan GAEC kan Sverige själv bestämma hur de ska införlivas mha föreskrifter.

Läs mer

Hur odlar vi och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket

Hur odlar vi och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket Hur odlar vi och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket Produktionsområden Nö Nn Ssk Gsk Ss Gns Gmb Gss Område (ha) Största gröda Näst största Största avbrotts-gröda Total åkerareal Gss Höstvete

Läs mer

Bild: Bo Nordin. Riskvärderingsmall för näringsläckage vid hästhållning. Vägledningsmaterial vid miljötillsyn enligt miljöbalken

Bild: Bo Nordin. Riskvärderingsmall för näringsläckage vid hästhållning. Vägledningsmaterial vid miljötillsyn enligt miljöbalken Bild: Bo Nordin Riskvärderingsmall för näringsläckage vid hästhållning Vägledningsmaterial vid miljötillsyn enligt miljöbalken Detta material är framtaget av Jordbruksverket med hjälp av en arbetsgrupp

Läs mer

Antalet hästar ökar stadigt i Stockholmsområdet. Olika informationsinsatser har tidigare vänt sig till hästägare, gällande den miljöpåverkan som

Antalet hästar ökar stadigt i Stockholmsområdet. Olika informationsinsatser har tidigare vänt sig till hästägare, gällande den miljöpåverkan som Antalet hästar ökar stadigt i Stockholmsområdet. Olika informationsinsatser har tidigare vänt sig till hästägare, gällande den miljöpåverkan som hästhållningen ger upphov till. Som en del i Oxundaåns vattenvårdsprojekt

Läs mer

2 Företag och företagare

2 Företag och företagare 2 Företag och företagare 35 2 Företag och företagare I kapitel 2 redovisas grundläggande uppgifter om jordbruksföretagens fördelning efter grödgrupper, storleksgrupper (hektar åker) och efter brukningsform

Läs mer

2 Företag och företagare

2 Företag och företagare 2 Företag och företagare 35 2 Företag och företagare I kapitel 2 redovisas grundläggande uppgifter om jordbruksföretagens fördelning efter grödgrupper, storleksgrupper (hektar åker) och efter brukningsform

Läs mer

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter

Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter KONSEKVENS- Dnr 2.3.16-5762/13 UTREDNING 2016-09-08 EU-fondsenheten Konsekvensutredning av ny föreskrift om säkerheter för jordbruksprodukter A Allmänt Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Statens

Läs mer

Checklista för miljöersättning för miljöskyddsåtgärder år 2012 år 1-3 och år 4-5

Checklista för miljöersättning för miljöskyddsåtgärder år 2012 år 1-3 och år 4-5 Sida 1 av 5 Från och med 2012 kan du inte söka ett nytt åtagande för miljöskyddsåtgärder. Checklistan är till för dig som redan har ett åtagande. Om du går igenom checklistan kan du få en uppfattning om

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Övertagande. Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande SAM-ansökan. Vem behöver blanketten?

Övertagande. Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande SAM-ansökan. Vem behöver blanketten? Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande 2014 Följ anvisningen så att du fyller i ansökan rätt. Kom ihåg att lämna in den i rätt tid! Observera att länsstyrelserna har särskilda

Läs mer

Felicia Strid Skickat: den 22 oktober :25

Felicia Strid Skickat: den 22 oktober :25 Från: Skickat: den 22 oktober 2018 09:25 Till: Ämne: Remiss förslag på upphävande av SJVFS 2012:22 Bifogade filer: Särskild konsekvensanalys SJVFS 2012-22.pdf; SJVFS

Läs mer

Tvärvillkor Vad är tvärvillkor?

Tvärvillkor Vad är tvärvillkor? 1(11) Tvärvillkor 2016 Här finns den information som gällde för tvärvillkor 2016. Du som söker gårdsstöd, miljöersättningar och några andra jordbrukarstöd måste följa tvärvillkoren för att få full ersättning

Läs mer

2 Företag och företagare

2 Företag och företagare 2 Företag och företagare 35 2 Företag och företagare I kapitel 2 redovisas grundläggande uppgifter om jordbruksföretagens fördelning efter grödgrupper, storleksgrupper (hektar åker) och efter brukningsform

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning Jordbruksverket Diarienummer 31-6484/12 Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks (SJVFS 2007:77) och allmänna råd om slakt och avlivning 1. Beskrivning av problemet och

Läs mer

Vägledning BAT-slutsatser

Vägledning BAT-slutsatser Vägledning BAT-slutsatser Johannes Eskilsson, Teresia Persson Vaxtnaring@jordbruksverket.se Jordbruksverket IED och nya BAT-slutsatser BAT-slutsatser för intensiv uppfödning av fjäderfä eller gris Publicering

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Andel väntande inom 60 dagar Kömiljard besök andel väntande inom 60 dagar 100 90 80 70 60 2012 2011 2010 50 40 30 Jan Feb Mar Apr Maj Jun

Läs mer

GÖDSEL OCH MILJÖ lagring och spridning av gödsel höst- och vinterbevuxen mark

GÖDSEL OCH MILJÖ lagring och spridning av gödsel höst- och vinterbevuxen mark IP SIGILL Bas Flik 9 Giltig från 2011-02-01 Sammanfattning av SJV rapport (2007) GÖDSEL OCH MILJÖ lagring och spridning av gödsel höst- och vinterbevuxen mark Hela rapporten Gödsel och Miljö kan beställas

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2015:2) om ansökan om jordbruksstöd

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändrade föreskrifter (SJVFS 2015:2) om ansökan om jordbruksstöd Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Dnr 5.1.16-5994/15 REMISS 2015-09-04. Enligt sändlista 1(4) Avdelningen för djurskydd och hälsa Karin Åhl

Dnr 5.1.16-5994/15 REMISS 2015-09-04. Enligt sändlista 1(4) Avdelningen för djurskydd och hälsa Karin Åhl 1(4) REMISS Dnr 5.1.16-5994/15 2015-09-04 Avdelningen för djurskydd och hälsa Karin Åhl Enligt sändlista Förslag på ny föreskrift - Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:16) om obligatorisk hälsokontroll

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Tillsyn av lantbrukens växtnäringsläckage inom Sagåns avrinningsområde

Tillsyn av lantbrukens växtnäringsläckage inom Sagåns avrinningsområde Tillsyn av lantbrukens växtnäringsläckage inom Sagåns avrinningsområde Rapport från samverkansprojekt mellan Västerås, Enköping och Sala kommuner. Oktober 2011 maj 2012 1 Innehållsförteckning Sammanfattning.3

Läs mer

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14

1 Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Datum 2015-04-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (8) Enheten för farliga ämnen Narges Teimore 0102405402 Narges.teimore@msb.se Konsekvensutredning avseende förslag till myndigheten för samhällskydd och

Läs mer

Reglerna i detta kapitel gäller för produkter som odlas på friland, t ex spannmål, trindsäd, potatis, grönsaker, frukt och bär.

Reglerna i detta kapitel gäller för produkter som odlas på friland, t ex spannmål, trindsäd, potatis, grönsaker, frukt och bär. 3 VÄXTODLING Reglerna i detta kapitel gäller för produkter som odlas på friland, t ex spannmål, trindsäd, potatis, grönsaker, frukt och bär. Målet med reglerna är att minska klimatpåverkan i växtodlingen.

Läs mer

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling

11 Ekologisk produktion. Sammanfattning. Ekologiskt odlade arealer. Ekologisk trädgårdsodling 165 I kapitel 11 redovisas uppgifter från KRAV om ekologisk odling inom jordbruk och trädgård samt ekologisk djurhållning. Statistik rörande miljöstöd för ekologisk odling redovisas i kapitel 9. Sammanfattning

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter om vissa skyddsåtgärder med avseende på chronic wasting disease

Förslag till nya föreskrifter om vissa skyddsåtgärder med avseende på chronic wasting disease 1(2) REMISS Dnr 6.2.16-9704/16 2016-11-07 Avdelningen för djurskydd och hälsa Enligt sändlista Förslag till nya föreskrifter om vissa skyddsåtgärder med avseende på chronic wasting disease Ni får härmed

Läs mer

SPRIDNING AV GÖDSEL OCH BEKÄMPNINGSMEDEL UTDRAG ur lagar och föreskrifter, inkl. lokala föreskrifter, samt rek. Skapad Ändrad

SPRIDNING AV GÖDSEL OCH BEKÄMPNINGSMEDEL UTDRAG ur lagar och föreskrifter, inkl. lokala föreskrifter, samt rek. Skapad Ändrad 1 (12) SPRIDNING AV GÖDSEL OCH BEKÄMPNINGSMEDEL UTDRAG ur lagar och föreskrifter, inkl. lokala föreskrifter, samt rek. Skapad 2003-06-30 Ändrad 2006-12-01 Miljöbalken 12 kap. 11 Om över 5 ha åkermark;

Läs mer

Kompensationsstöd 2015

Kompensationsstöd 2015 Kompensationsstöd 2015 Här finns den information som gällde för kompensationsstödet 2015. Namnet på ersättningen är ändrat till kompensationsstöd. Syftet med kompensationsstödet är att ge ersättning till

Läs mer

Remiss angående överklagat tillstånd till djurhållning Bredsjö 1:30

Remiss angående överklagat tillstånd till djurhållning Bredsjö 1:30 MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Cecilia Möne 2015-09-21 2014-2490- MI 018-727 43 01 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 30 september 2015 Remiss angående överklagat tillstånd

Läs mer

Dagens brukningspraxis och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket Introduktionskurs Hallsberg

Dagens brukningspraxis och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket Introduktionskurs Hallsberg Dagens brukningspraxis och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket Introduktionskurs Hallsberg 2011-11-18 Vilka problemområden har vi? Alltid varit rätt att producera så mycket som möjligt

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar något. Var tredje jordbrukare 65 år eller äldre

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar något. Var tredje jordbrukare 65 år eller äldre JO 34 SM 1701 Jordbruksföretag och företagare 2016 Agricultural holdings and holders in 2016 I korta drag Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska Antalet jordbruksföretag uppgick år 2016 till 62

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall.

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall. 1(5) KONSEKVENS- UTREDNING 2014-10-20 Dnr 3.4.16-9853/14 Samordningsenheten Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:90) om ansökan om

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar inte nämnvärt. Mer än var fjärde jordbrukare 65 år eller äldre

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar inte nämnvärt. Mer än var fjärde jordbrukare 65 år eller äldre JO 34 SM 1101 Jordbruksföretag och företagare 2010 Agricultural holdings and holders in 2010 I korta drag Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska Antalet jordbruksföretag uppgick år 2010 till 71

Läs mer

Stöd till unga jordbrukare 2016

Stöd till unga jordbrukare 2016 1(8) Stöd till unga jordbrukare 2016 Här finns den information som gällde för stödet till unga jordbrukare 2016. Det finns ett stöd till dig som är 40 år eller yngre och som har startat ett jordbruksföretag

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur

Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur 1(5) 2014-09-12 Dnr: 6.6.16-9367/14 Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2004:32) om utfärdande av pass för sällskapsdjur A Allmänt 1 Beskrivning av

Läs mer

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker

Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt och grönsaker KONSEKVENS- Dnr 3.5.16-11350/14 UTREDNING 2014-11-10 Stödkommunikationsenheten Konsekvensutredning inför ändring av SJVFS 2013:19 Statens jordbruksverks föreskrifter om producentorganisationer för frukt

Läs mer

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49)

Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2015:49) 2016-05-04 Dnr 4.4.16-1619/16 Miljöregelenheten Magnus Sandström Tfn: 036-15 89 34 E-post: magnus.sandstrom@jordbruksverket.se Konsekvensutredning till föreskrifter om ändring av Statens jordbruksverks

Läs mer

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar inte nämnvärt. Mer än var fjärde jordbrukare 65 år eller äldre

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar inte nämnvärt. Mer än var fjärde jordbrukare 65 år eller äldre JO 34 SM 1101, korrigerad version 2014-05-05 Jordbruksföretag och företagare 2010 Agricultural holdings and holders in 2010 I korta drag Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska Antalet jordbruksföretag

Läs mer

SPRIDNING AV GÖDSEL OCH BEKÄMPNINGSMEDEL

SPRIDNING AV GÖDSEL OCH BEKÄMPNINGSMEDEL SPRIDNING AV GÖDSEL OCH BEKÄMPNINGSMEDEL UTDRAG ur lagar och föreskrifter, inkl. lokala föreskrifter, samt rek. Skapad 2003-06-30 Ändrad 2010-02-16 Miljöbalkens förordning 1998:915 om miljöhänsyn i jordbruket

Läs mer

Hur odlar vi och vad behöver ändras?

Hur odlar vi och vad behöver ändras? Hur odlar vi och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket Produktionsområden Nö Nn Ssk Gsk Ss Gns Gmb Gss 1 Vad odlar vi var? GSS Höstvete Vårkorn Höstraps 324000 NN Slåttervall Vårkorn Vårrybs

Läs mer

Jordbrukarstöd

Jordbrukarstöd Jordbrukarstöd 2016 Läs mer på www.jordbruksverket.se/stöd 1 Innehåll De här stöden kan du söka i år...3 Tips som gör det enklare för dig...4 Nyheter...5 Tänk på det här...14 Adresser till länsstyrelserna...16

Läs mer

Gårdsstödet grönsaker, bär och matpotatis

Gårdsstödet grönsaker, bär och matpotatis Gårdsstödet grönsaker, bär och matpotatis Innehåll Vad är tillstånd för grönsaker, bär och matpotatis?...........5 Kan jag få tillstånd för grönsaker, bär och matpotatis?........5 Hur får jag tillstånd

Läs mer

Antal förprövade platser för olika djurslag under 2014

Antal förprövade platser för olika djurslag under 2014 1(7) 215-2-2 Stabsenheten Harald Svensson Enheten för idisslare och gris Gunnar Palmqvist Antal förprövade platser för olika djurslag under 214 Jordbruksverket ställer årligen samman uppgifter om antalet

Läs mer

Fastighetsbeteckning Församling Känsligt område Icke känsligt område. Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin Fjäderfä Häst Växtodling

Fastighetsbeteckning Församling Känsligt område Icke känsligt område. Mjölkgård Köttdjur (nöt) Svin Fjäderfä Häst Växtodling FÖR MILJÖINSPEKTÖR: Checklista för tillsynskampanjen Effektiv näring Administrativa uppgifter Ansvarig verksamhetsutövare Org. Nr/person nr Fastighetsbeteckning Församling Känsligt område Adress Postadress

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping Tfn Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping Tfn 036-15 50 00 www.jordbruksverket.se ISSN 1102-0970 Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS

Läs mer

Antalet sysselsatta fortsätter att minska. Sysselsättningen utanför jordbruket ökar

Antalet sysselsatta fortsätter att minska. Sysselsättningen utanför jordbruket ökar JO 30 SM 1701 Sysselsättning i jordbruket 2016 Farm Labour Force in 2016 I korta drag Antalet sysselsatta fortsätter att minska År 2016 var antalet sysselsatta i jordbruket 171 400, en minskning med mindre

Läs mer

Gödselhantering & Växtnäringsläckage Information från Miljö- och Byggnadsförvaltningen

Gödselhantering & Växtnäringsläckage Information från Miljö- och Byggnadsförvaltningen Gödselhantering & Växtnäringsläckage Information från Miljö- och Byggnadsförvaltningen Gödselhantering och växtnäringsläckage Borgholm, aug 2011 Utgivare: Borgholms kommun Box 52 387 21 Borgholm Layout:

Läs mer

Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet fram till och med den 2 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sara Grigoryan Sammanfattning

Läs mer

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur

Yttrande över Statens jordbruksverks förslag till ändring i föreskrifter (SJVFS 2007:12) om märkning och registrering av nötkreatur Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Lagring av hästgödsel i Eskilstuna kommun

Lagring av hästgödsel i Eskilstuna kommun Lagring av hästgödsel i Eskilstuna kommun Inledning Sveriges riksdag har antagit 16 nationella miljömål. Miljömålet Ingen övergödning, rör problemen med förluster av närsalter till mark och vatten. Småskalig

Läs mer

Lathund till Jordbruksverkets checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter

Lathund till Jordbruksverkets checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter Lathund till Jordbruksverkets checklista för växtnäringstillsyn på hästgårdar upp till 100 djurenheter Checklistan är ett verktyg som Jordbruksverket erbjuder kommunerna att använda vid växtnäringstillsyn

Läs mer

Åtgärder för minskade växtnäringsförluster från jordbruket

Åtgärder för minskade växtnäringsförluster från jordbruket Åtgärder för minskade växtnäringsförluster från jordbruket Foto: Mats Pettersson www.jordbruksverket.se Innehåll Jordbrukets bidrag till övergödning...3 Sveriges åtgärder mot växtnäringsförluster och övergödning...3

Läs mer

Statens Jordbruksverk

Statens Jordbruksverk Statens Jordbruksverk Diarienummer 19-7986/12 Konsekvensutredning på grund av ändringar av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:90) om ansökan om vissa jordbrukarstöd och landsbygdsstöd Statens

Läs mer

Jordbruksreformen påverkar statistiken. Andelen arrenderade företag minskar. Var femte jordbrukare 65 år eller äldre

Jordbruksreformen påverkar statistiken. Andelen arrenderade företag minskar. Var femte jordbrukare 65 år eller äldre JO 34 SM 0601, korrigerad version 2007-05-02 Jordbruksföretag och företagare 2005 Agricultural holdings and holders in 2005 I korta drag Jordbruksreformen påverkar statistiken Uppgifterna i detta statistiska

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Åtgärdsprogrammet mot växtnäringsförluster från jordbruket

Åtgärdsprogrammet mot växtnäringsförluster från jordbruket Åtgärdsprogrammet mot växtnäringsförluster från jordbruket 2006 Åtgärdsprogrammet Sveriges åtgärdsprogram Det första svenska åtgärdsprogrammet för minskat kväveläckage togs fram redan i slutet av 1980-talet

Läs mer

Praktiska råd för optimering av fosforgödsling för gröda och växtföljd. Johan Malgeryd Jordbruksverket, Linköping

Praktiska råd för optimering av fosforgödsling för gröda och växtföljd. Johan Malgeryd Jordbruksverket, Linköping Praktiska råd för optimering av fosforgödsling för gröda och växtföljd Johan Malgeryd Jordbruksverket, Linköping Gödsla rätt med fosfor Gödsla efter grödans behov och markens fosforinnehåll Fem frågor:

Läs mer

Inledning Stina Olofsson, projektledare

Inledning Stina Olofsson, projektledare Inledning Stina Olofsson, projektledare 2008-11-26 Utbildning för rådgivare Introduktionskurs: Jordbrukets miljöpåverkan Pedagogiska hjälpmedel Teambildning, samverkansformer Grundläggande STANK-utb. 2

Läs mer

Vem behöver blanketten? Vad kan du överta med den här blanketten?

Vem behöver blanketten? Vad kan du överta med den här blanketten? Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande 2015 Följ anvisningen så att du fyller i ansökan rätt. Kom ihåg att lämna in ansökan i rätt tid! Observera att länsstyrelserna har särskilda

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Miljöregler för lantbruket i Jönköpings län 2011

Miljöregler för lantbruket i Jönköpings län 2011 Miljöregler för lantbruket i Jönköpings län 2011 1 2 Miljöregler i Jönköpings län Denna skrift ger en kort sammanfattning av de miljöregler som gäller för jordbruket i Jönköpings län. Regler som har med

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring med anledning av amerikansk yngelröta och varroakvalster hos bin

Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring med anledning av amerikansk yngelröta och varroakvalster hos bin 1(5) Dnr 6.2.16-11874/14 2015-01-29 Regelenheten Anders Johansson Tfn: 036-15 59 71 E-post: anders.johansson@jordbruksverket.se Konsekvensutredning avseende förslag till nytt beslut om smittförklaring

Läs mer

Syfte- att bidra till miljömålen

Syfte- att bidra till miljömålen Greppa Näringen -ett redskap för åtgärder Stina Olofsson, Jordbruksverket Kristianstad 2010-12-02 Syfte- att bidra till miljömålen Begränsad klimatpåverkan Ingen övergödning Giftfri miljö Foto: Stina Olofsson

Läs mer

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Dnr 6.4.16.5005/14 2014-05-19 Konsekvensutredning av Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2014:15) om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2013:38) om växtskadegörare som omfattas av Europeiska

Läs mer

PM Strategin för växtskyddsmedel

PM Strategin för växtskyddsmedel Strategin för växtskyddsmedel PM 214-2-1 Ekonomiska konsekvenser för odlingen på grund av angrepp av bladlöss Beräkningarna är gjorda av Marianne Bring, Hushållningssällskapet Skaraborg, på uppdrag av

Läs mer

Miljöersättning för bruna bönor på Öland

Miljöersättning för bruna bönor på Öland Texten är kopierad från www.jordbruksverket.se Har du frågor om stöd, SAM-ansökan och SAM Internet? Kontakta din länsstyrelse! 1(13) Texten är från 2010-08-10 JS6003 Version 2 Miljöersättning för bruna

Läs mer

Regional analys av Greppas växtnäringsdatabas. Cecilia Linge, Jordbruksverket Hans Nilsson, Länsstyrelsen i Skåne

Regional analys av Greppas växtnäringsdatabas. Cecilia Linge, Jordbruksverket Hans Nilsson, Länsstyrelsen i Skåne Regional analys av Greppas växtnäringsdatabas Cecilia Linge, Jordbruksverket Hans Nilsson, Länsstyrelsen i Skåne Databasen 13 4 växtnäringsbalanser 6 15 specifika gårdar 3 15 gårdar där det finns två balanser

Läs mer