Förbättrad vård för patienter med kroniska sjukdomar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förbättrad vård för patienter med kroniska sjukdomar"

Transkript

1 Förbättrad vård för patienter med kroniska sjukdomar Slutrapport Sfam har av regeringen erhållit medel för 2014 och 2015 till nedan projektet Förbättrad vård för patienter med kroniska sjukdomar, S2014/588/FS. Bakgrunden till projektet är att allmänläkare behöver mer stöd för att kunna behandla patienter med kroniska sjukdomar på ett ändamålsenligt sätt. Personer med kroniska sjukdomar har ofta kontakter med läkare inom primärvården och dessa läkare förväntas kunna koordinera patientens övriga kontakter med vården och olika vårdinsatser. Sfam har i projektet haft som syfte att utveckla en webtjänst för planering, genomförande, dokumentation och uppföljning av fortbildning för allmänläkare. Ett delsyfte har varit att uppmuntra till olika former av fortbildning, inte bara kurs. För ändamålet har Sfam skapat en digital fortbildningsportal. 1 BAKGRUND 1.1 Utredningen Allmänläkares fortbildning Arbetet har haft utredningen Allmänläkares fortbildning (Sfam, G Eliasson, 2014) som utgångspunkt. Utredningen kan läsas på Den kan även beställas i tryckt form från Sfam:s kansli. Ur utredningens sammanfattning: Det finns goda skäl att utreda förutsättningarna för en fortbildningsmodul. Detta för att försöka åtgärda de brister vi ser i dagens fortbildning. Utredningen har kommit fram till följande slutsatser: - Det finns förutsättningar för introduktion av en fortbildningsmodul innehållande tre separata delar: en kursdel, en uppföljningsdel och en supportdel. Modulen bedöms kunna vara attraktiv för såväl allmänläkare som verksamhetschefer.

2 - Det finns ett oväntat stort intresse från kursgivare och företag som tillhandahåller material för fortbildning att samverka med Sfam, som därmed kommer att få möjlighet att erbjuda rabatter på utbildningar och andra stöd för fortbildning till sina medlemmar. - Uppföljningsdelen utgör ett viktigt instrument för uppföljning av de fortbildningsaktiviteter som individen genomför och bygger på individuell registrering av fortbildningsaktiviteter som är tilldelade poäng enligt en modell som sedan länge tillämpas för norska allmänläkare. - I samband med färdigställandet av denna rapport uppstod möjligheten att söka bidrag ur den statliga satsningen på förbättrad vård av kroniskt sjuka. Sfam:s styrelse har därvid ansökt om 3 miljoner kronor i uppstartsbidrag. Besked förväntas i mitten av februari Så snart de rekryterade medarbetarna är på plats bör de båda projektledarna för katalog/supportdel respektive uppföljningsdelen påbörja sina uppgifter: att i detalj utforma innehållet i fortbildningsmodulen samt att marknadsföra den till verksamhetschefer och allmänläkare. Styrelsen antog utredningens förslag och ansökte om medel från Regeringen ur satsningen kopplad till Nationell strategi för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar (Kronikersatsningen). Sfam:s projekt kallas Förbättrad vård för patienter med kroniska sjukdomar. I mars 2014 beviljade Socialdepartementet bidrag om 2,2 Mkr till Sfam för att genomföra projektet Förbättrad vård för patienter med kroniska sjukdomar enligt beslut S2014/588/FS. 1.2 Projektet Projektets huvudsyfte var att utveckla och introducera en webbaserad fortbildningsmodul med en katalogdel, en uppföljningsdel och en supportdel. Ur ansökan : Katalogdelen ger allmänläkaren en sökbar, nationell överblick över de kurser och aktiviteter som finns att tillgå. Uppföljningsdelen är tänkt att ge läkaren och verksamheten möjlighet att registrera genomgångna fortbildningsaktiviteter enligt en framgångsrik modell med CPD-poäng som tillämpas för norska allmänläkare. Supportdelen är avsedd att stödja fortbildning lokalt, bland annat genom att ge stöd till fortbildningssamordnare, FQ-grupper och individuella läkare.

3 1.3 Organisation Sfam:s styrelse stod bakom ansökan till Socialdepartementet och har varit ansvariga för att projektets genomförande. Styrelsen inrättade en Fortbildningsenhet för genomförandet av projektet. Fortbildningsenhetens chef har rapporterat direkt till styrelsen. Enhetens bemanning har varierat utifrån projektets behov Funktion Namn Period Omfattning Enhetschef Eva Norell maj tills 100% vidare Delprojektledare, Joakim Lindqvist augusti % specialist i allmänmedicin februari 2015 Delprojektledare, STläkare Roland Koch augusti % i allmänmedicin, januari 2016 Konsult, specialist i Roland Olofsson oktober ca 20% allmänmedicin Delprojektledare, specialist i allmänmedicin Dolk februari 2015 Maria Wolf april pågående 10-20% 1.4 Förankring Fortbildningsenheten har utgått från utredningen Allmänläkares fortbildning, ansökan om projektmedel till Socialdepartementet samt löpande styrelsebeslut i sitt arbete. Under projekttiden har styrelsen och Fortbildningsenheten informerat berörda råd och nätverk (Fortbildningsråd, Utbildningsråd, Kompetensvärderingsråd samt nätverk för fortbildningssamordnare) om processen och representanter för råd och nätverk har bjudits in till möten, dialog och rådslag. I september 2014 hölls ett rådslag om recertifiering. Vid rådslaget deltog representanter från Sfam:s styrelse, fortbildningsenheten, Fortbildningsrådet, Kompetensvärderingsrådet, ASK-nätverket, fortbildningssamordnarnätverket, Distriktsläkarföreningens styrelse samt chefredaktören för AllmänMedicin. I november 2014 överlämnade InUse sin behovsanalys i samband med en workshop. Vid workshopen deltog representanter för styrelsen, fortbildningsenheten och Fortbildningsrådet. Utifrån workshopen fattade styrelsen ett beslut att fortbildningsmodulen skulle bli en integrerad del av en helt ny hemsida.

4 I april 2015 hölls ett rådslag där en nulägesrapport gavs kring och dialog fördes kring arbetet med fortbildningsportalen. Vid rådslaget deltog representanter från Sfam:s styrelse, fortbildningsenheten, Fortbildningsrådet, Kompetensvärderingsrådet, Utbildningsrådet samt chefredaktören för AllmänMedicin. Fortbildningsenheten har haft en egen sida på Sfam:s hemsida samt medverkat vid olika möten inom Sfam för att informera om projektet samt bjuda in till dialog. Nyheter kring projektets utveckling har också meddelats via nyhetsbrev och i Sfam:s medlemstidning AllmänMedicin. Under maj och juni 2015 anordnades sammanlagt fem webbaserade visningar av den nya hemsidan och fortbildningsportalen. Inbjudan gick till samtliga. Totalt deltog ca 15 personer i visningarna. Under oktober 2015 genomfördes betatest av nya sfam.se. Samtliga medlemmar i råd och nätverk bjöds in med personliga mail och alla medlemmar i Sfam bjöds in genom nyhetsbrevet. Enkäten i betatestet besvarades av 28 personer. 2 BEHOVSINVENTERING Projektet har genomfört behovsinventering hos flera målgrupper Allmänläkares behov avseende fortbildning Allmänläkares behov avseende uppföljningssystem Producenters (av fortbildning för allmänläkare) behov avseende kontaktytor 2.1 Allmänläkares behov avseende fortbildning Under oktober till decemer 2015 genomförde Sfam, i samarbete med konsultföretaget InUse en kartläggning av allmänläkarens behov och önskemål avseende fortbildning. I undersökningen vände vi oss till specialister i allmänmedicin. Kartläggningen visar att allmänläkarna har en stark drivkraft att fortbilda sig men att de upplever en del praktiska hinder för genomförandet. Vi har valt ut fyra karaktärer som får illustrera olika behov och arbetssätt. De är givetvis bara en illustration men de tjänar syftet väl för att tydliggöra och konkretisera vad Sfam kan göra för underlätta och möjliggöra deras utveckling och lärande.

5 PABLO PATIENTNÄRA Jag vill ge patienterna bästa möjliga vård. Pablo sitter en del på sin kammare och är ganska ensam i sin roll. Han googlar och läser på lite inför patientbesök. Hans driv ligger i det vardagsnära: det som händer här och nu, att kunna bedöma och ge svar. Det finns inte mycket tid. Kanhända lägger han en halvtimme på kvällen innan han ska träffa patienten om han känner sig osäker. Eller så kollar han när patienten är i rummet. Utmaning: Att prioritera lärande på längre sikt och inte bara det som ligger närmast för dörren. Att förstå vikten av planerad utveckling och komma över tröskeln att ta sig tid till reflektion och dialog med kollegor LISA LIVSPUSSLARE Jag försöker få det att gå ihop, men luften har gått ur Det är en stressig arbetssituation med högra krav. Lisa upplever ibland att hon bara är till för att skapa bra siffror och att sjukintyg premieras före kroniskt sjuka. Att hon är en nickedocka utan att hennes profession tas på allvar. Hon är fast i ett ekorrhjul som är svårt att bryta sig ur. Hon är mitt i livet med barn hemma. För att orka har hon gått ner i arbetstid. Utmaning: Att ta del av tjänsten och uppleva värde trots tidsbrist - på bussen eller när hon snabbt ändå kollar mejlen på kvällen. SANDRA SAMORDNARE Lärande och utveckling är viktigast för oss Sandra brinner för allmänläkares behov av kontinuerlig utveckling. Hennes främsta intresse är att arbeta med frågor som rör lärande. Sandra är fortbildningssamordnare och ordnar utbildningsdagar. Hon leder också en FQ-grupp med medlemmar från några olika vårdcentraler där deltagarna delar erfarenheter. Sandra är medlem i Sfam. Hon har behov av struktur och ramverk och hon vill ha stöttning och uppmärksammas i rollen som samordnare. Utmaning: Att agera ambassadör, få med kollegor i aktiviteter. DEREK DELA DISKUTERA Det är i diskussionerna jag lär mig Derek drivs av att diskutera patientfall och att dela med sig av sin kunskap till kollegorna. Som nybliven specialist är hans kunskap lite färskare än flera av hans äldre kollegors. Derek utvecklas genom dialog, reflektion och att formulera frågor och tankar. Utmaning: Att dela och diskutera även i andra forum och ha en mer strukturerad kollegial dialog. 2.2 Producenters behov avseende kontaktytor

6 Sfam kontaktade producenter av fortbildning och presenterade den nya webblösningen och erbjöd dem att exponera sina aktiviteter såsom böcker, e-learning och liknande i en katalogfunktion. Gensvaret var mycket positivt och vi ser goda möjligheter till samverkan. På det här sättet kommer allmänläkaren att ha en samlad plats att vända sig till för att kunna hitta sin fortbildning. Sfam kommer så långt det är möjligt att samverka med producenter av fortbildning istället för att producera egna kurser och aktiviteter. Det finns många bra artiklar och aktiviteter som produceras av landsting, privata aktörer och föreningar och Sfam ser som sin uppgift att förmedla dessa. Om behov uppstår kan Sfam producera egna aktiviteter. Sfamgranskar de aktiviteter som erbjuds på webben så att de håller en god medicinsk kvalitet och vänder sig till allmänläkare. 2.3 Planering och uppföljning av fortbildning Under det sista kvartalet 2014 genomförde Fortbildningsenheten en undersökning avseende allmänläkares behov av fortbildning samt av ett uppföljningssystem. Kartläggningen har genomförts som diskussionsgrupper på fem platser i Sverige. Deltagarna har varit både medlemmar i Sfam och enskilda allmänläkare. Deltagarna kan bara sägas representera sig själva då det inte har gjorts något statistiskt urval. Metoden motsvarar inte vetenskapligt ställda krav på fokusgrupper. Vi tror att den ögonblicksbild av fortbildningssituationen som vi har fått genom dessa diskussionsgrupper ändå ger en bra bild av de olika frågeställningar och svårigheter som allmänläkare i Sverige möter i sin vardag. Vi har även orienterat oss om hur allmänläkare ser på möjligheten att planera och följa upp sin fortbildning i ett webbverktyg och användningen av ett CPD-poängsystem Fortbildning Det finns en generell uppfattning om att det är svårt att få använda sin arbetstid till fortbildning. De flesta deltagarna önskar betydligt mer fortbildning och de säger att det är tid som saknas. När det finns tid för fortbildning är det sällan svårigheter att få medel till att bekosta själva fortbildningsaktiviteten CPD-poäng Continuing Professional Development är en internationellt vedertaget benämning på läkarens pågående utveckling i yrket, både medicinskt och inom yrkets andra delar

7 (ledarskap, handledning med mera). CPD-poäng kan vara ett sätt att mäta fortbildningsaktiviteten över tid. Få allmänläkare i diskussionsgrupperna har någon relation till begreppet men är positiva till det vid en beskrivning. Det finns önskemål om att Sfam ska ge förslag på hur mycket fortbildning, till exempel genom en rekommenderad mängd CPD-poäng, en allmänläkare bör ha över tid. Skälet till detta är att enskilda allmänläkare vill ha argument för att fortbilda sig, gentemot chefer eller vårdvalskontor. 3 Genomförande av projektet 3.1 Webblösning Sfam har samarbetat med företaget InUse för att utveckla fortbildningsportalen Under utvecklingsarbetet genomfördes ett betatest med 28 användare där viktiga synpunkter framkom som har integrerats i sajten. Sfam.se togs i drift den 1 december Vi fortsätter ett löpande arbete med korrigeringar och utveckling av funktioner. Användarna erbjuds support och en guide för publicering. Vi arbetar kontinuerligt med att göra portalen mer användarvänlig. 3.2 SWAMP Sfam har producerat ett webbaserat studiematerial, kallat SWAMP (Sfam:s webbutbildning i allmänmedicin med patientfall) med sju SWAMP:ar inom olika kroniska sjukdomar som snart är snart färdiga (publiceras preliminärt under mars-april 2016). 3.3 CPD-poäng, Continuing Professional Development Sfam har inspirerats av det norska systemet för läkares recertifiering i arbetet med CPD-poäng och bearbetat det utifrån svenska förhållanden. Fortbildningsaktiviteter ger poäng utifrån hur lång tid aktiviteten tar; exempelvis ger 1 studietimme på kurs 1 poäng. Innehållet i CPD-poängsystemet och hur det ska värderas diskuteras inom Sfam och en första utvärdering ska göras i april. Perioden från lansering fram till den 31 mars kommer att ses som ett första pilottest. Användarna som registrerar poäng under den tiden kommer att få besvara en enkät om poängsystemets utformning, vilken nytta läkaren upplever att hen har av poängen och hur systemet kan utvecklas för framtiden. Den tekniska lösningen är mycket flexibel och kan förändras utifrån nya önskemål och behov.

8 Om medel beviljas för fortsatt projekt 2016 kommer ett större pilottest att göras under hösten Samarbeten På sfam.se finns en egen ingång för producenter av fortbildning där de lägger upp sina aktiviteter. Vi har för närvarande kurser, e-learning (både kostnadsfri och avgiftsbelagd), böcker, studiebrev, video och länksamlingar i katalogen. Producenter lägger löpande in nya aktiviteter och dessa granskas av en allmänläkare innan de publiceras. Det är idag fler än 20 producenter av fortbildning som har lagt upp sina aktiviteter på sfam.se. 3.5 Resultat Sfam har genomfört projektet Förbättrad vård med kroniska sjukdomar i enlighet med ansökan till Socialdepartementet. Projektet kommer att drivas vidare som en del av Sfam:s ordinarie verksamhet. Den nya fortbildningsportalen har tagits emot med intresse av allmänläkare i hela landet, både medlemmar i Sfam och andra. Andra specialitetsföreningar följer arbetet med intresse. Producenter av fortbildning ser sfam.se som en viktig kontaktyta för marknadsföring och dialog med användarna. Sfam.se lanserades den 1 december. 165 personer har skapat en profil för att registrera poäng och planera fortbildning på sfam.se under de två månader som portalen varit i drift. 4 Fortsättning Under 2016 kommer vi att anpassa och utveckla webben i den riktning som användarna önskar med fortsatt fokus på lärande och utveckling. Vårt mål är att den nya webblösningen, samarbetet med producenter samt möjligheten att använda CPDpoäng ska uppmuntra, inspirera och motivera till lärande och utveckling. I nästa steg vill Sfam driva ett projekt för att utveckla lokal fortbildning (ULF-projektet) där sfam.se är ett verktyg. Det nya projektet ska vara till stöd för lokalföreningar och fortbildningssamordnar i deras arbete. Projektet befinner sig ett planeringsstadium där

9 möjlig finansiering får avgöra projektets omfattning. Sfam avser att ansöka om fortsatta medel ur den statliga satsningen för bättre vård vid kroniska sjukdomar 2016 och Sfam planerar inom ramen för ULF-projektet aktiviteter inom fyra områden. Lokala fortbildningsgrupper Ett pilotprojekt för att initiera och stötta fortbildning om kroniska sjukdomar i lokala fortbildningsgrupper (FQ-grupper). Studiematerial SWAMP SWAMP (Sfam:s webutbildning i allmänmedicin med patientfall) fokuserar på kroniska sjukdomar och utgår från verklighetstrogna patientfall. Sju SWAMPar är under utformning och fler planeras. För att stärka implementeringen av PrimärvårdsKvalitet planeras SWAMParna innefatta instruktioner om hur uppföljning och förbättring av den egna verksamheten kan ske med hjälp av PrimärvårdsKvalitet. CPD-poängsystem Sfam har utvecklat ett webbaserat CPD-poängsystem. Sfam vill genomföra en pilotstudie för att värdera nyttan och svårigheterna med användningen av CPDpoängsystemet. Utvärdering av kompetensutveckling Sfam vill utvärdera tre modeller för kompetensutvärdering; Webb-enkät för feedback till läkare från patienter och medarbetare, Formativ examination av patient-/personcentrerad vård och Progresstest Tidslinje för projektet Förbättrad vård för patienter med kroniska sjukdomar Q Q4 2015

10

Utveckling av lokal fortbildning (ULF)

Utveckling av lokal fortbildning (ULF) Utveckling av lokal fortbildning (ULF) Projektplan För innevarande år har regeringen gett Socialstyrelsen uppdraget att fördela medel för fortsatta insatser för kroniskt sjuka personer. I Socialstyrelsens

Läs mer

Verksamhetsplan inkl budget för Svensk förening för allmänmedicin 2013/2014

Verksamhetsplan inkl budget för Svensk förening för allmänmedicin 2013/2014 Verksamhetsplan inkl budget för Svensk förening för allmänmedicin 2013/2014 SFAM skall på ett oberoende sätt främja utbildning, forskning och utveckling inom allmänmedicin och stödja nationella, regionala

Läs mer

Individuell kompetensplan för nyblivna specialistläkare

Individuell kompetensplan för nyblivna specialistläkare Individuell kompetensplan för nyblivna specialistläkare Mattias Damberg, Medicinsk utvecklingschef Docent, Specialistläkare i Allmänmedicin Förvaltningsstab Primärvård, Psykiatri och Habilitering Region

Läs mer

Verksamhetsplan för Svensk förening för allmänmedicin 2015-2016

Verksamhetsplan för Svensk förening för allmänmedicin 2015-2016 Verksamhetsplan för Svensk förening för allmänmedicin 2015-2016 Vision Styrelsens vision är att SFAM på ett tydligt sätt ska bidra till utvecklingen av den allmänmedicinska specialiteten och av hälso-

Läs mer

Verksamhetsplan för Svensk förening för allmänmedicin 2014-2015

Verksamhetsplan för Svensk förening för allmänmedicin 2014-2015 Verksamhetsplan för Svensk förening för allmänmedicin 2014-2015 Vision Styrelsens vision är att SFAM på ett tydligt sätt ska bidra till utvecklingen av den allmänmedicinska specialiteten och av primärvården

Läs mer

Fortbildning i dialog. Verktyg för lokalt fortbildningsarbete

Fortbildning i dialog. Verktyg för lokalt fortbildningsarbete Fortbildning i dialog Verktyg för lokalt fortbildningsarbete SVERIGES LÄKARFÖRBUND 2018 Om textförfattarna: Sofia Rydgren Stale är ledamot i Sveriges läkarförbunds förbundsstyrelse och ordförande i Läkarförbundets

Läs mer

Kollegial konsultation

Kollegial konsultation Kollegial konsultation Årlig rapport Sandra Backlund Bun 2013/124 Utredare 2013-03-26 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. HUR GÅR EN KOLLEGIAL KONSULTATION TILL?... 2 4.

Läs mer

Anders Jakobsson, Socialstyrelsen Geriatriskt Forum 2013-09-13

Anders Jakobsson, Socialstyrelsen Geriatriskt Forum 2013-09-13 Utveckling av Webbutbildning för att stärka kompetensen hos AT-läkare om läkemedelsbehandling av äldre Anders Jakobsson, Socialstyrelsen Geriatriskt Forum 2013-09-13 Nationell Läkemedelsstrategi Rätt läkemedelsanvändning

Läs mer

Till dig som arbetar som ST-läkare i allmänmedicin

Till dig som arbetar som ST-läkare i allmänmedicin Till dig som arbetar som ST-läkare i allmänmedicin Läkarförbundet genomför här en enkät för att utvärdera vårdvalet i den svenska primärvården. Enkäten är det tredje och sista steget i förbundets arbete

Läs mer

Protokoll fört vid styrelseinternat i Svensk förening för allmänmedicin den 25-26 september 2014 på Sjövillan i Sollentuna

Protokoll fört vid styrelseinternat i Svensk förening för allmänmedicin den 25-26 september 2014 på Sjövillan i Sollentuna Protokoll fört vid styrelseinternat i Svensk förening för allmänmedicin den 25-26 september 2014 på Sjövillan i Sollentuna Kallade/Närvarande: Karin Träff Nordström (KTN) Kenneth Widäng (KW) Olof Cronberg

Läs mer

Detta dokument är avsett att vara ett stöd vid utformning

Detta dokument är avsett att vara ett stöd vid utformning oftast krav på fortbildning i de dokument som reglerar vårdenheternas åtaganden i vårdvalssystemet. Fortbildningsrådet har, på uppdrag av styrelsen, nu tagit fram dokumentet Golden Standard för allmänläkares

Läs mer

PrimärvårdsKvalitet Ett stöd för förbättringsarbete på vårdcentralen. Ulrika Elmroth, allmänläkare, projektledare PrimärvårdsKvalitet

PrimärvårdsKvalitet Ett stöd för förbättringsarbete på vårdcentralen. Ulrika Elmroth, allmänläkare, projektledare PrimärvårdsKvalitet PrimärvårdsKvalitet Ett stöd för förbättringsarbete på vårdcentralen Ulrika Elmroth, allmänläkare, projektledare PrimärvårdsKvalitet Vad behövs i svensk primärvård? PrimärvårdsKvalitet Vi vill göra ett

Läs mer

SFAM:s riktlinjer för fortbildning

SFAM:s riktlinjer för fortbildning SFAM:s riktlinjer för fortbildning Bakgrund, principer och handlingsplan Version 8 17-05-22 Förord I detta förslag ligger fokus på den enskilda allmänläkarens professionella utveckling utifrån yttre förutsättningar

Läs mer

Ekonomisk berättelse för Svensk förening för allmänmedicin 2015

Ekonomisk berättelse för Svensk förening för allmänmedicin 2015 Ekonomisk berättelse för Svensk förening för allmänmedicin 2015 Utfall 2015 Utfall Föreningsintäkter 2015-12- 31 Medlemsavgifter 2 138 273 Utbildningsprenumeration 235 426 Studiebrev 70 000 AllmänMedicin

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM SPECIALIST I ALLMÄNMEDICIN I REGION KRONOBERG!

VÄLKOMMEN SOM SPECIALIST I ALLMÄNMEDICIN I REGION KRONOBERG! VÄLKOMMEN SOM SPECIALIST I ALLMÄNMEDICIN I REGION KRONOBERG! Aldrig tidigare har Region Kronoberg gjort en så offensiv satsning på specialister i allmänmedicin som nu med bland annat en extralön på 10

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

Till dig som arbetar kliniskt som specialistläkare i primärvårdens vårdval

Till dig som arbetar kliniskt som specialistläkare i primärvårdens vårdval Till dig som arbetar kliniskt som specialistläkare i primärvårdens vårdval Läkarförbundet genomför här en enkät för att utvärdera vårdvalet i den svenska primärvården. Enkäten är det tredje och sista steget

Läs mer

Kontinuerlig professionell utveckling (CPD) har högsta prioritet! Kerstin Nilsson ordförande i Svenska läkaresällskapets utbildningsdelegation

Kontinuerlig professionell utveckling (CPD) har högsta prioritet! Kerstin Nilsson ordförande i Svenska läkaresällskapets utbildningsdelegation Kontinuerlig professionell utveckling (CPD) har högsta prioritet! Kerstin Nilsson ordförande i Svenska läkaresällskapets utbildningsdelegation Kvalitet och patientsäkerhet Signaler från sektioner/specialitetsföreningar

Läs mer

Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) FoU primärvård

Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) FoU primärvård Primärvårdens universitetssjukvårdsenheter i Västra Götalandsregionen: Göteborg och Södra Bohuslän Skaraborg, Södra Älvsborg (Fyrbodal) Universitetssjukvård FoU-centrum Gbg/SB FoU-centrum Fyrbodal Primärvårdens

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION AVSEENDE SPECIALIST- TJÄNSTGÖRING (ST) I ALLMÄNMEDICIN INOM HÄLSOVAL BLEKINGE

KRAVSPECIFIKATION AVSEENDE SPECIALIST- TJÄNSTGÖRING (ST) I ALLMÄNMEDICIN INOM HÄLSOVAL BLEKINGE KRAVSPECIFIKATION AVSEENDE SPECIALIST- TJÄNSTGÖRING (ST) I ALLMÄNMEDICIN INOM HÄLSOVAL BLEKINGE Bilaga till kontrakt mellan vårdgivare i och Landstinget Blekinge gällande anställning av ST-läkare i allmänmedicin:....

Läs mer

Anders Lundqvist 060830 familjeläkare

Anders Lundqvist 060830 familjeläkare 1 Anders Lundqvist 060830 familjeläkare Fortegruppens verksamhetsberättelse 050701-060630 1. Bakgrund Fortegruppen består av familjeläkarna: Gunilla Byström, VC Viken Örnsköldsvik, Anders Lundqvist, VC

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Pia Håkansson 010-240 35 93 pia.hakansson@msb.se Noomi Egan 010 240 35 45 noomi.egan@msb.se Verksamhetsplan 2015 Kunskapsplattform ledning samhällsskydd och beredskap

Läs mer

PROJEKTPLAN

PROJEKTPLAN 2011-12-31 PROJEKTPLAN Bakgrund Socialstyrelsen har fastställt Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder. Huvudansvaret för implementeringen av de nationella riktlinjerna vilar på huvudmän

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

Anbud Gävle. Verksamhetsidé: Centrum för kognition och teknik

Anbud Gävle. Verksamhetsidé: Centrum för kognition och teknik Anbud Gävle Detta dokument är en förkortad version av Frösundas inlämnade anbud för de sex gruppbostäderna i Gävle. Först beskrivs den verksamhetsidé som vi ska genomföra under kontraktsperioden. Sedan

Läs mer

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 januari 2009 TALARE Kommunlex Katarina Lindblad Socialstyrelsen Helena Forssell Kristinehamn kommun

Läs mer

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019

Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården. Stockholm 2019 Åt samma håll Nationella insatser för stärkt ledarskap i hälso- och sjukvården Stockholm 2019 Innehåll Regeringens uppdrag till Vårdanalys och våra utgångspunkter Svar på regeringens frågor om förutsättningar

Läs mer

Stöd på vägen. En uppföljning av satsningen på att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Stöd på vägen. En uppföljning av satsningen på att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Stöd på vägen En uppföljning av satsningen på att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Innehåll Uppdraget och vårt tillvägagångssätt Satsningens bakgrund Våra resultat och slutsatser Våra

Läs mer

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1.

Uppdraget ska följa projektbeskrivningen i ansökan till uppdragsgivaren. Se bilaga 1. Samordningsförbundet Skellefteå 2007-03-13 Stellan Berglund Uppdragsavtal angående projektet Samverkan Närsjukvård Försäkringskassa Arbetsförmedling Arbetsgivare/Företagshälsovård i sjukskrivnings- och

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

PrimärvårdsKvalitet Ett stöd för förbättringsarbete på vårdcentralen. Stina Gäre Arvidsson, ST-läkare i allmänmedicin Ulrika Elmroth, allmänläkare

PrimärvårdsKvalitet Ett stöd för förbättringsarbete på vårdcentralen. Stina Gäre Arvidsson, ST-läkare i allmänmedicin Ulrika Elmroth, allmänläkare PrimärvårdsKvalitet Ett stöd för förbättringsarbete på vårdcentralen Stina Gäre Arvidsson, ST-läkare i allmänmedicin Ulrika Elmroth, allmänläkare Vad behövs i svensk primärvård? Hur vet du att du gör ett

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (6)

SOCIALFÖRVALTNINGEN UTLYSNING DNR /2011 SID 1 (6) SOCIALFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSENHETEN UTLYSNING SID 1 (6) 2011-10-17 UTLYSNING AV FOU-MEDEL FÖR PROCESSUTVÄRDERING AV INFÖRANDET AV SINGLE SYSTEM DESIGN (SSD) HOS BOENDESTÖDJARE INOM UTFÖRARENHETEN SOCIALPSYKIATRIN

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

Yrkesresan. en satsning på kompetens och stabilitet för personal i Göteborgsregionen. Växa eller krympa Luleå,

Yrkesresan. en satsning på kompetens och stabilitet för personal i Göteborgsregionen. Växa eller krympa Luleå, Yrkesresan en satsning på kompetens och stabilitet för personal i Göteborgsregionen Växa eller krympa Luleå, 2018-05-17 Cristina Dahlberg projektledare Göteborgsregionens kommunalförbund Innehåll Bakgrund

Läs mer

Socialstyrelsens arbete med stöd till implementering. Ulrika Freiholtz Ragnhild Mogren

Socialstyrelsens arbete med stöd till implementering. Ulrika Freiholtz Ragnhild Mogren Socialstyrelsens arbete med stöd till implementering Ulrika Freiholtz Ragnhild Mogren Med kunskap om implementering genomförs i genomsnitt 80% av det planerade förändringsarbetet efter 3 år Utan sådan

Läs mer

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten. Det

Läs mer

PrimärvårdsKvalitet Ett stöd för förbättringsarbete på vårdcentralen

PrimärvårdsKvalitet Ett stöd för förbättringsarbete på vårdcentralen PrimärvårdsKvalitet Ett stöd för förbättringsarbete på vårdcentralen Stina Gäre Arvidsson, ST-läkare Helsa VC, Sundbyberg Ulrika Elmroth, DL, vice ordf SFAM, projektledare PrimärvårdsKvalitet Eva Arvidsson,

Läs mer

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor

Regional utvecklingsplan för cancer. Utvärdering mha konceptkartor Regional utvecklingsplan för cancer Utvärdering mha konceptkartor 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 07-0-6 RCC Väst Concept mapping 6 0 0 0 6 9 7 79 8 86 6 8 0 6 6 7 9 7 8 6 66 7 76 89 9 00 7 8 0 78 88 90

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Mitt-i-ST FyrBoDal. I Mitt-i-ST ingår följande moment

Mitt-i-ST FyrBoDal. I Mitt-i-ST ingår följande moment Inger Hagqvist, Anders Hansson Studierektorer i allmänmedicin FoU-enheten Regionens Hus 462 80 Vänersborg Mitt-i-ST FyrBoDal Syftet med värderingen är att utgöra stöd och hjälp för ST-läkaren i fortsatt

Läs mer

Redovisning personalförsörjning. Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014

Redovisning personalförsörjning. Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014 1 Redovisning personalförsörjning Landstingsstyrelsen 6 oktober 2014 2 Uppdrag till personalpolitiska beredningen Inhämta kunskap, diskutera och lägga förslag kring landstingets personalrekrytering i syfte

Läs mer

Utveckling för dig som är handledare.

Utveckling för dig som är handledare. Utbildningsdag. Utveckling för dig som är handledare. Runt om i landet erbjuder vi utbildningsdagar för dig som vill utvecklas i rollen som handledare. Här träffar du andra hand ledare, tränar dina kunskaper,

Läs mer

Åtgärder för en bättre fortbildning. - en policy från Sveriges läkarförbund

Åtgärder för en bättre fortbildning. - en policy från Sveriges läkarförbund Vår vision för läkares kompetensutveckling Alla läkare ska ha goda förutsättningar att under hela sitt yrkesliv ta till sig ny kunskap. Läkarnas kompetens har en avgörande betydelse för sjukvårdens kvalitet

Läs mer

Ett pilotprojekt i fem svenska kommuner under Projektet ska höja och säkra barnrättsperspektivet lokalt samt bidra till att skapa

Ett pilotprojekt i fem svenska kommuner under Projektet ska höja och säkra barnrättsperspektivet lokalt samt bidra till att skapa Ett pilotprojekt i fem svenska kommuner under 2017-2019. Projektet ska höja och säkra barnrättsperspektivet lokalt samt bidra till att skapa samverkansmöjligheter mellan kommun, föreningar och företag.

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 161019 Södertull Vårdcentral Gävle Ort Inspektörer: Ulf Eklund, Sonja Modin Gradering A B C D Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Sammanfattning av projektplan för Nationella självskadeprojektet, Skånenoden

Sammanfattning av projektplan för Nationella självskadeprojektet, Skånenoden 2013-11-05 Sammanfattning av projektplan för Nationella självskadeprojektet, Skånenoden Projektet startade 2012 och finansieras av regeringen. Den består av en nationell del och av arbete i tre kunskapsnoder,

Läs mer

SKiLLS Stärkt Kompetens inom Läkemedel för Läkare under Specialiseringstjänstgöring

SKiLLS Stärkt Kompetens inom Läkemedel för Läkare under Specialiseringstjänstgöring SKiLLS Stärkt Kompetens inom Läkemedel för Läkare under Specialiseringstjänstgöring Delprojekt 3.3. i Nationella läkemedelsstrategin Sevim Barbasso Helmers 2014-03-26 Socialstyrelsen i samverkan med berörda

Läs mer

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Innehåll Förord Kap 1 Därför är kompetensutveckling viktig för verksamheten Så skapar du en bra arbetsmiljö Kap 2 Kap 3 Kap 4 Kap 5 Kap 6 Kap 7 Källor

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt. Chefer utan högskoleutbildning

Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt. Chefer utan högskoleutbildning Projektbeskrivning samt sammanställning av inventeringen i delprojekt Chefer utan högskoleutbildning September 2012 1 Innehåll 1. Projekt Carpe 2... 3 2. Syfte och mål för delprojekt Chefer utan högskoleutbildning...

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring Närhälsan Horred vårdcentral Klinik Allmänmedicin Specialitet 2019-04-05 Datum Horred Ort Erik Tyrberg och Robert Svartholm Inspektörer LÄKARNAS

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-05-09 Sundets Läkargrupp Klinik järred Ort Kerstin Ermebrant Inspektörer Roland Morgell Gradering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt SDF Östra Göteborg 2018-03-19 Barn och unga ska lyckas i skolan! Övergripande mål familjecentrerat arbetssätt att alla barn ska lyckas i skolan Inledning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018

VERKSAMHETSPLAN 2018 VERKSAMHETSPLAN 2018 Verksamhetsplan & Budget 2018 Syftet med Verksamhetsplanen är att skapa en ram för året Föreningens ändamål 2 i föreningens stadgar Föreningens ändamål är att verka för ett projektivare

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Följeforskning av En ingång Slutrapport. Lena Strindlund och Christian Ståhl Institutionen för Medicin och Hälsa

Följeforskning av En ingång Slutrapport. Lena Strindlund och Christian Ståhl Institutionen för Medicin och Hälsa Följeforskning av En ingång Slutrapport Lena Strindlund och Christian Ståhl Institutionen för Medicin och Hälsa Uppdraget för följeforskningen av En ingång 1 DECEMBER 2017 2 Övergripande syfte Att genom

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

Flexibelt lärande för kvinnliga nätverk i Habo/Mullsjö

Flexibelt lärande för kvinnliga nätverk i Habo/Mullsjö Flexibelt lärande för kvinnliga nätverk i Habo/Mullsjö Folkuniversitetet 2013-01-09 Henrik Hermansson henrik.hermansson@folkuniversitetet.se 036-166401 2. Projektets syfte Tidigare har vi med stöd av Folkbildningsrådet

Läs mer

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven PM 2019-03-20 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Åsa Furén-Thulin Återrapportering till Socialdepartementet avseende medel för Samordnad individuell plan (SIP) och förebyggande insatser (regeringsbeslut 2018-07-19

Läs mer

Attityder och erfarenheter till chefskap i vården

Attityder och erfarenheter till chefskap i vården Attityder och erfarenheter till chefskap i vården Sammanställning av kartläggningen Chef i vården som genomfördes av Sveriges läkarförbund 2009. Kartläggning av läkares chefsskap Läkarförbundet anser att

Läs mer

NÄRD INTE TÄRD. Kompetensutveckling för socialsekreterare i Jönköpings län 2011-2013. Helena Post Mårtensson Projektledare

NÄRD INTE TÄRD. Kompetensutveckling för socialsekreterare i Jönköpings län 2011-2013. Helena Post Mårtensson Projektledare NÄRD INTE TÄRD Kompetensutveckling för socialsekreterare i Jönköpings län 2011-2013 Helena Post Mårtensson Projektledare FoUrum - samverkan för bästa möjliga socialtjänst 13 kommuner i ett utvecklingspartnerskap

Läs mer

FaR-nätverk VC. Minst en FaR-ansvarig/enhet Nätverksträffar 2 gånger/termin Ansvarsuppgifter FaR-ansvarig Introduktionsträff för FaR-ansvarig

FaR-nätverk VC. Minst en FaR-ansvarig/enhet Nätverksträffar 2 gånger/termin Ansvarsuppgifter FaR-ansvarig Introduktionsträff för FaR-ansvarig FaR-nätverk VC FaR-nätverk VC Minst en FaR-ansvarig/enhet Nätverksträffar 2 gånger/termin Ansvarsuppgifter FaR-ansvarig Introduktionsträff för FaR-ansvarig Ansvarsuppgifter FaR-ansvarig på vårdcentral

Läs mer

Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov?

Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov? Hur kan nätverkssjukvården möta patienter med stora medicinska behov? Torsdag 16 oktober 2014 Florean Pietsch Verksamhetschef Geriatrik Medicin Södertälje Sjukhus AB 2014-10-15 Din nära specialistvård

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av specialiseringstjänstgöring Helsa Vårdcentral Kneippen Klinik llmänmedicin Specialitet 2018-09-21 Norrköping atum Ort Lasse Karlsson, Robert Svartholm Inspektörer Styrkor Goda

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2016-11-08 Hälsocentralen i Harmånger Klinik Harmånger Ort Susanna lthini Inspektörer Gösta Elisasson Gradering Socialstyrelsens föreskrifter och

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-03-22 apio Mariastaden Klinik Helsingborg Ort Ulf Eklund Inspektörer Fia-Lotta Pipping Gradering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare

Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare 2019-02-12 1 (2) Vård och omsorg Anette Nilsson Till regionernas projektansvariga för införande av Patientkontrakt Patientkontrakt sök extra medel för tester i samverkan med kommuner och invånare Nu finns

Läs mer

Miniskrift Mot mer agila former av samarbete och kommunikation

Miniskrift Mot mer agila former av samarbete och kommunikation Miniskrift Mot mer agila former av samarbete och kommunikation Skrift fyra i en serie om agil verksamhetsutveckling. Innehållet bygger på material som deltagarna i Partsrådets program Förändring och utveckling

Läs mer

Uppföljning palliativ vård

Uppföljning palliativ vård Revisionsrapport* Uppföljning palliativ vård Eskilstuna kommun Februari 2008 Kerstin Svensson, certifierad kommunal revisor *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Uppdraget...3 1.1 Bakgrund...3 1.2

Läs mer

Resultat från seminarium 2

Resultat från seminarium 2 Projektet Vård och Omsorgscollege Västerbotten Resultat från seminarium 2 En sammanställning av inkomna synpunkter och förslag från BUSprojektets seminarieserie i Vilhelmina, Lycksele, Umeå och Skellefteå

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-10-20 Vårdcentralen Getingen Klinik Lund Ort Sonja Modin Inspektörer Sofia Hellman Gradering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd följs.

Läs mer

Vårdgivardirektiv angående läkarnas specialiseringstjänstgöring (ST)

Vårdgivardirektiv angående läkarnas specialiseringstjänstgöring (ST) Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Vårdgivardirektiv 1 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Marie-Louise Mauritzon övergripande studierektor Vårdgivardirektiv angående

Läs mer

Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export. Februari 2012

Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export. Februari 2012 Verksamhetsplan för Avfall Sveriges arbetsgrupp för export Februari 2012 Bakgrund Styrelsen för Avfall Sverige beslutade 2011 att inrätta en ny arbetsgrupp för att stimulera till utveckling inom området

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-11-01 apio itykliniken Malmö Västra Hamnen Klinik Malmö Ort Matilda Zetterquist Inspektörer Ulf Eklund Gradering Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Skolhälsovården (SHV) Kramfors Kommun

Patientsäkerhetsberättelse för Skolhälsovården (SHV) Kramfors Kommun Patientsäkerhetsberättelse för Skolhälsovården (SHV) Kramfors Kommun 2013 Datum och ansvarig för innehållet; 20140217 Christina Norlander Verksamhetschef SHV Kramfors Kommun Mallen är framtagen av Sveriges

Läs mer

Förebyggande insatser för att minska cannabisanvändandet bland unga

Förebyggande insatser för att minska cannabisanvändandet bland unga SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERG RIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 3.2-195/2013 SID 1 (8) 2013-02-27 Handläggare: Carina Cannertoft/ Christina Grönberg Telefon: 08-508 43 028/ 508

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman forskola@stockholm.se Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid förskolan Abrahamsbergsvägen 92, Stockholms kommun Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm

Läs mer

Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar. Konferens

Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar. Konferens Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar Konferens 2017-09-14 Nationell förstudie sjukfrånvaro 1 I kommunerna motsvarar sjukfrånvaron 54 700 heltidstjänster inom exempelvis skola

Läs mer

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn

Mobil närvård Västra Götaland Projektplan Mobil närvård Projektnamn Mobil närvård Västra Götaland 2017-06-29 Projektplan Mobil närvård Projektnamn 2 Innehåll Syfte med dokumentet... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Syfte... 3 Projektmål... 3 Framgångsfaktorer... 3 Risker...

Läs mer

Dialogmöte Framtid 2027

Dialogmöte Framtid 2027 Dialogmöte Framtid 2027 VERKSAMHETSCHEFER Hanna Lunding, Lisa Eriksson, Sara Maripuu Hälso- och sjukvårdsledningens stabsenhet November 2017 Innehållsförteckning Introduktion...2 Syfte...2 Metod och material...2

Läs mer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer

Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer Uppföljningsrapport av handlingsplanen- våld i nära relationer 2014 1. Inledning Arbetet med våld i nära relationer är ett högt prioriterat område utifrån regeringens skrivelse 2007/08:39. Familjefridssamordnarens

Läs mer

Vad innehåller handlingsplanen?

Vad innehåller handlingsplanen? Vad innehåller handlingsplanen? Hur/Vad - Hur kan vi göra för att bli mera attraktiva för våra medarbetare och dem vi ska rekrytera för att bli oberoende av inhyrd personal Aktivitet Exempel på aktiviteter

Läs mer

Anne Persson, Professor anne.persson@his.se

Anne Persson, Professor anne.persson@his.se FÖRUTSÄTTNINGAR OCH STRUKTUR FÖR ATT HANTERA KUNSKAP OCH KUNSKAPSUTVECKLING Anne Persson, Professor anne.persson@his.se Bild 1 AGENDA Kunskapsarbete i verksamheter en kort introduktion Hur kan en kunskapsportal

Läs mer

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte...3 2. Tillämpning...4 3. Definition...4 3.1 Avgränsningar...4 4. Mål...5 5. Viljeriktning...5 5.1 Fokus

Läs mer

Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009

Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009 Workshop om bibliotekens kompetensbehov sammanfattning Högskolan i Borås, BHS, 13 oktober 2009 Workshopen inleddes med en genomgång av begreppet kompetens och bibliotekens framtida kompetensbehov med utgångspunkt

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård

Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024 Forskning och utveckling en förutsättning för god hälso- och sjukvård Landsting och regioner bedriver en kunskapsintensiv verksamhet. De behöver

Läs mer

Våga se framåt, där har du framtiden!

Våga se framåt, där har du framtiden! Våga se framåt, där har du framtiden! Det finansiella Samordningsförbundet Västerås Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Landstinget Västmanland samt Västerås stad har den 1 maj 2010 gemensamt bildat

Läs mer

Nationella minoriteter

Nationella minoriteter PM59100 PM59008 2.1 Produktionsavdelningen/ Kommunikationsavdelningen Innehåll Sammanfattning... 3 Uppdraget... 3 Samråd... 3 Deltagare... 4 Samråd 2016... 4 Innehåll... 4 Återrapportering... 5 Resultat...

Läs mer

Krav på utbildningsvårdcentral Utbildningsuppdraget för ST-läkare i allmänmedicin

Krav på utbildningsvårdcentral Utbildningsuppdraget för ST-läkare i allmänmedicin 1 (6) Datum: 2018-06-18 Enhet Primärvård Handläggare: Jennifer Rudolph Tel: 0700 82 31 38 E-post: jennifer.rudolph@vgregion.se Postadress: Regionens Hus, 405 44 Göteborg Krav på utbildningsvårdcentral

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-10-31 Vårdcentralen Fosietorp Klinik Malmö Ort Matilda Zetterquist Inspektörer Ulf Eklund Gradering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal UTVECKLINGSSAMTAL Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal Detta är ett stödmaterial för planering och förberedelser av utvecklingssamtal och innehåller tre delar: 1. Syfte med utvecklingssamtal 2.

Läs mer