Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande"

Transkript

1 Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland ID509 Då det är stora problem för datoranvändare med Windows 8-versionen som har lite datorvana och även för nybörjare att ett utbildningsprogram snarast utarbetas i detta ämne och skicas ut till dator och studieansvariga i alla föreningar Bengt-Erik Velander Motionen har behandlats vid medlemsmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Bengt-Erik Velander bengt-erik.velander@spray.se , Distriktets yttrande PRO Östergötlands styrelse har behandlat motionen och föreslår höstmötet att bifalla densamma: : Det är viktigt att alla får den hjälp som behövs för att kunna vara med på det digitala tåget. Distriktsstyrelsen anser därför att en sådan kurs är i högsta grad motiverad. Distriktsstyrelsen föreslår därför höstmötet att bifalla motionen. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 212 Styrelsen anser att kongressens viktigaste uppgift är att lägga fast riktlinjerna för hur vår organisation ska utvecklas och vilka frågor vi ska driva inom det intressepolitiska påverkansarbetet. En av våra viktiga uppgifter inom organisationen är att minska den digitala klyftan och detta arbete har pågått sedan PROsIT drogs igång vid millennieskiftet och kommer att utvecklas under åren framöver. Detta är en av våra absolut viktigaste demokratifrågor. Att nu, vid sittande kongress besluta om vilket studiematerial som ska satsas på under kommande kongressperiod är däremot kontraproduktivt. Snart kommer Windows 10, 12 osv. Styrelsen föreslår kongressen besluta att avslå motion 212.

2 Motion nr 213 Integrationskurs PRO Internationell - Linköping, Östergötland ID516 Som ett led i PROs integrationsarbete föreslår nedanstående undertecknare att Gysinge folkhögskola ska erbjuda en kurs som behandlar sociala processer och interkulturella relationer samt analyserar de möjligheter och problem som vårt mångkulturella samhälle har. Av egen erfarenhet vet vi att kursen bör behandla alla olika frågor kring flyktingskap i integrationssammanhang. att Gysinge folkhögskola får i uppdrag att erbjuda en integrationskurs med ovanstående beskrivet innehåll- Ulla Kardell Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Sylvia Magnusson sylvia@ostergotland.pro.se Distriktets yttrande PRO Östergötlands styrelse har behandlat motionen och föreslår höstmötet att bifalla densamma: : Då vi i Sverige har ett stort antal nya svenskar är det viktigt att både dessa och infödda svenskar lär sig om andra kulturer, kulturella relationer och hur de sociala processerna i vårt land fungerar. Distriktsstyrelsen föreslår därför höstmötet att bifalla motionen. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 213 Motionären tar upp en viktig fråga inom ett område där PRO inte är speciellt framgångsrikt, att nå ut, utanför den relativt genomsvenska organisation som PRO är idag. Att genomföra en Integrationskurs på PRO:s folkhögskola i Gysinge skulle kunna vara en start men det krävs ett större omtag i frågan för att det ska kunna bli en utveckling inom PRO som täcker en större del av organisationen än de som kan delta på en sådan kurs. Men det kan bli en bra start för ett fortsatt arbete. Styrelsen föreslår kongressen besluta att bifalla motion 213.

3 Motion nr 214 PRO - en miljöcertifierad organisation Ljusdal, Gävleborg ID601 Idag finns ett allt starkare intresse för frågor som rör vår miljö, det gäller inte minst klimatfrågan. Det blir allt mer angeläget att finna vägar till ökat medvetande och kunskap som ger möjlighet att göra genomtänkta miljöval. PRO bör på sikt sträva efter att bli en organisation som är miljöcertifierad. I praktiken innebär det ett åtagande att ständigt förbättra sig genom att sätta mål för att minska negativ miljöpåverkan tex genom att minimera pappers- och plastförbrukningen, att genom studier i miljöfrågor öka kunskapen mm. Det är ett angeläget uppdrag som också bidrar till att göra organisationen attraktiv inte minst för kommande generationer av pensionärer. att uppdra åt riksorganisationens styrelse att ta fram en handlingsplan som syftar till att på sikt gör PRO till en miljöcertifierad organisation att sprida kunskap i miljöfrågor genom bl a ett studiematerial som anpassas till hur vi i vår verksamhet kan bli mer miljömedvetna Anna-Maria Winblad Motionen har behandlats vid styrelsemöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Anna-Maria Winblad annamariawinblad@hotmail.com Distriktets yttrande Motionen tar upp en viktig och angelägen fråga. Distriktsstyrelsen tillstyrker motionen och föreslår höstmötet att anta motionen som sin egen och skicka den vidare till kongressen. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att bifalla motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 214 Miljöfrågan är viktig. En överlevnadsfråga för hela vår värld. Men, att låta miljöcertifiera en organisation som PRO med över föreningar från Västre Jär i södra Trelleborg till Karesuando i norr, 290 samorganisationer eller samrådsgrupper, 26 distrikt och riksorganisationen låter sig inte göras. En certifiering är en omfattande process som det är tveksamt att någon certifieringsorganisation skulle kunna genomföra med tanke på hur vår

4 organisation ser ut. Vi är inte ett företag utan en folkrörelse och kan inte styra med dekret i alla organisationsled och det kan i dessa sammahang vara på gott och ont men det goda överväger starkt. Riksorganisationen har i flera nummer av Studieaktuellt puffat för miljöstudier inom föreningar och samorganisationer men intresset har varit ljummet men självklart ska vi oförtrutet uppmana föreningarna att satsa på miljöfrågorna och föreslå lämpliga studiematerial. Styrelsen föreslår kongressen besluta att avslå att-sats 214:1. att anse att-sats 214:2 besvarad.

5 Motion nr 215 Gemensam resa till kurser i Gysinge PRO Matfors-Tuna - Sundsvall, Medelpad ID687 Vi har erfarit att det är en del svårigheter att resa med allmänna färdmedel till Gysinge folkhögskola. Det är väntetider i samband med tågbyten och som vi alla vet går inte tågen enligt tidtabell, vilket medför svårigheter att hinna till eventuella tågbyten.vi vet att det från bl a Stockholm går bussar till Gysinge. Några väljer att resa från Norrland till Stockholm för att åka med dessa bussar. Vårt förslag för att underlätta och kanske förbilliga våra resor till Gysinge är att samordna bussresor direkt till Gysinge från ex vis Ångermanland, Medelpad och Hälsingland Syrelsen PRO Matfors/Tuna /gn Maj-Britt Sjödin Motionen har behandlats vid medlemsmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Maj-Britt Sjödin majbritt.tord@gmail.com el Distriktets yttrande Distriktsstyrelsen anser detta vara en orimlighet eftersom det inte planeras några gemensamma utbildningar mellan föreningarna eller distrikten. Distriktsstyrelsen Avslår motionen. Motionen har behandlats vid höstmöte Mötet beslutade att avslå motionen. Styrelsens utlåtande över motion nummer 215 Det motionären hänvisar till när det gäller transporter med buss från Stockholm, handlar om kurser där riksorganisationen är arrangör. Dessa kurser är för distriktens olika förtroendevalda. Exempelvis studieorganisatörer, medlemsvärvaransvariga, friskvårdsansvariga m.fl. Dessa kurser planeras, genomförs och bekostas helt av riksorganisationen som ett led i utvecklingsarbetet i distrikten. Många distrikt och flera föreningar arrangerar egna kurser för sina förtroendevalda på PRO:s folkhögskola Gysinge och samordnar resan. När det gäller folkhögskolans egna kurser är det svårare att samordna resorna eftersom deltagarna är så utspridda. Med andra ord så kan man inte från riksorganisationens sida samordna resor till folkhögskolan utan det är något som måste ske genom samverkan inom respektive distrikt och dess föreningar.

6 Styrelsen föreslår kongressen besluta att avslå motion 215.

7 Motion nr 216 FÖRBÄTTRAT BIDRAGSSYSTEM TILL STUDIEFÖRBUNDEN Östergötland ID702 Detta är en gemensam motion från PRO Östergötland och PRO Kalmar län. PRO är i högsta grad beroende av att vårt studieförbund ABF med dess avdelningar har en stabil ekonomi. Det kommer våra PRO-föreningar och dess medlemmar till del genom stöd till kultur och studier. Därför måste det idag befintliga statliga studiestödet förändras. Det statliga stödet till studieförbunden är föråldrat och bristfälligt. Ökar ett studieförbund t.ex. ABF sina studietimmar ett år är det inte helt säkert att man får ökat bidrag trots sin ökade volym. Det kan vara ett eller flera andra studieförbund som ökat sina studietimmar mera och då kan det bli på det sättet att ABF inte får någon ökning av sitt statliga bidrag. Det tar i dag lång tid innan bidraget betalas ut till de studieförbund som är berättigade till ersättning. Har man en volymökning under ett verksamhetsår får man betalt först efter två år. Det i dag rådande systemet är för osäkert för våra studieförbund och måste ersättas av ett bättre. Stödet bör baseras på antalet studietimmar för varje studieförbund, oavsett vad som händer i de övriga studieförbunden. Ökar man volymen ett år med x antal timmar så skall man då veta vad man får i statligt stöd. Och betalningen måste ske betydligt snabbare än i dag, första kvartalet det kommande året. att PRO skall verka för ett förutbestämt statligt bidrag till studieförbunden baserat på antalet studietimmar i det egna studieförbundet oavsett vad som händer i övriga förbund. att PRO skall verka för att statsbidraget utbetalas första kvartalet efter det aktuella verksamhetsåret. Curt Karlsson/ordförande Motionen har behandlats vid höstmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Li Teske info@ostergotland.pro.se Samlat utlåtande över motion nr 216 och 217

8 Motion nr 217 Förbättrat bidragssystem till studieförbunden Kalmar län ID721 Detta är en gemensam motion från PRO Kalmar län och PRO Östergötland. PRO är i högsta grad beroende av att vårt studieförbund ABF med dess avdelningar har en stabil ekonomi. Det kommer våra PRO-föreningar och dess medlemmar till del genom stöd till kultur och studier. Därför måste det idag befintliga statliga studiestödet förändras. Det statliga stödet till studieförbunden är föråldrat och bristfälligt. Ökar ett studieförbund t.ex. ABF sina studietimmar ett år är det inte helt säkert att man får ökat bidrag trots sin ökade volym. Det kan vara ett eller flera andra studieförbund som ökat sina studietimmar mera och då kan det bli på det sättet att ABF inte får någon ökning av sitt statliga bidrag. Det tar i dag lång tid innan bidraget betalas ut till de studieförbund som är berättigade till ersättning. Har man en volymökning under ett verksamhetsår får man betalt först efter två år. Det i dag rådande systemet är för osäkert för våra studieförbund och måste ersättas av ett bättre. Stödet bör baseras på antalet studietimmar för varje studieförbund, oavsett vad som händer i de övriga studieförbunden. Ökar man volymen ett år med x antal timmar så skall man då veta vad man får i statligt stöd. Och betalningen måste ske betydligt snabbare än i dag, första kvartalet det kommande året. att PRO skall verka för ett förutbestämt statligt bidrag till studieförbunden baserat på antalet studietimmar i det egna studieförbundet oavsett vad som händer i övriga förbund. att PRO skall verka för att statsbidraget utbetalas första kvartalet efter det aktuella verksamhetsåret. Distriktsstyrelsen PRO Kalmar län Motionen har behandlats vid höstmöte , som beslutade att bifalla motionen. Kontaktperson: Anders Persson anders@kalmar.pro.se Samlat utlåtande över motion nr 216 och 217

9 Styrelsens utlåtande över motion nr 216 och 217 Motionärerna beskriver hur viktigt PRO: s och ABF: s samarbete är och att vårt studieförbund missgynnas när det gäller fördelning av statsbidrag. Styrelsen delar motionärernas syn på vikten av vårt samarbete men kan inte se på vilket sätt PRO enskilt skulle kunna få inflytande på statsbidragskonstruktionen då detta ligger utanför våra påverkans- och beslutsnivåer. Storlek på statsbidraget till Folkbildningen föreslås i regeringens budgetproposition och Riksdagen fattar beslut. Fördelningen med utgångspunkt från givna anslag görs sedan av Folkbildningsrådet. Som grund för fördelningen mellan studieförbunden ligger antalet statsbidragsberättigade studietimmar. Statsbidraget till ABF är således inte att betrakta som ett anslag till medlemsorganisationerna med ABF avdelningen på orten som någon slags mellanhand före transfereringen till exempelvis PRO föreningen. Statsbidraget avsätts till respektive studieförbund med utgångspunkt från sammanlagt antal studietimmar man fått ihop där PRO:s studiecirklar och kulturarrangemang är en del av antalet studietimmar. Istället vill styrelsen uppmana våra föreningar och samorganisationer att stötta vårt studieförbund när det gäller kommunala bidrag till folkbildningen. Här kan PRO påverka tillsammans med exempelvis SPF (medlemsorganisation i Studieförbundet Vuxenskolan) i KPR och ABF och SV mot den nämnd där beslut om anslagen fattas. Ett sådant samarbete skulle ge en bredd rent parlamentariskt också då ABF är en del av arbetarrörelsen och SV har Folkpartiet och Centerpartiet som stiftare. Styrelsen föreslår kongressen besluta att anse motion 216, 217 besvarad.

Motion nr 183 Trippelskrapet. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Område: PRO:s organisation Underområde: Trippelskrapet. Motivering.

Motion nr 183 Trippelskrapet. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Område: PRO:s organisation Underområde: Trippelskrapet. Motivering. Motion nr 183 Trippelskrapet PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland ID510 som pensionärer tycker vi att prenumerationen på (abonnemanget) på Trippelskrapets lotter är för dyr. Nu kostar det 200:-/mån

Läs mer

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar

Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING. PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland. Område: PRO:s organisation Underområde: Försäkringar Motion nr 205 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO Haga-Malmaberg - Västerås, Västmanland ID574 Utveckla PRO:s HEMFÖRSÄKRING PRO: medlemsförsäkringar är till delar unika i sin omfattning. Olycksfallsförsäkringen

Läs mer

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 233 Kommunala pensionärsråd och Landstings/Region pensionärsråd PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg ID529 Pensionärsråden inom landsting och kommun har under många år knappast genomsyrats av

Läs mer

Område: Konsument Underområde: Kontanthantering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster. PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland. Motivering.

Område: Konsument Underområde: Kontanthantering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster. PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland. Motivering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland ID540 Folkunga PRO, Väderstad, Mjölby kommun har under de senaste åren upplevt en klar försämring i de grundläggande betaltjänster,

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Facklig utbildning DAGORDNINGSPUNKT. nr 47 49

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Facklig utbildning DAGORDNINGSPUNKT. nr 47 49 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Facklig utbildning DAGORDNINGSPUNKT nr 47 49 Sid 2 Facklig utbildning HEM Innehåll Dagordningspunkt 47... 3 Motion nr 55 Angående förlorad inkomst vid fackliga utbildningar... 3

Läs mer

Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering

Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Idrottsrörelsen har valt att låta studieförbundet, SISU Idrottsutbildarna, få nyckelrollen som idrottens

Läs mer

Område: PRO:s organisation Underområde: Stadgar PRO Internationell - Linköping, Östergötland

Område: PRO:s organisation Underområde: Stadgar PRO Internationell - Linköping, Östergötland Motion nr 193 Ordval i stadgarnas punkt 3 PRO Internationell - Linköping, Östergötland När vi presenterar vår PRO-förening brukar vi överlämna ett A4-blad, som börjar med frågan: Varför heter vår förening

Läs mer

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-09-01, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-09-01, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 129 Medlemsavgifter PRO Oskarshamn - Oskarshamn, Kalmar län ID561 Med nuvarande rutiner kan man vara medlem i PRO upp till ett år utan att betala medlemsavgift. Kanske inte ett stort problem,

Läs mer

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Fastställt av kulturnämnden 24/2017 Region Kronobergs avsikt med bidragssystemet är att skapa ändamålsenliga former för dialog och samverkan med folkbildningens

Läs mer

Motion Bättre anpassade bussar för PRO:s resor, Bussar som är lättare att komma på och av

Motion Bättre anpassade bussar för PRO:s resor, Bussar som är lättare att komma på och av Motion nr 208 Bättre anpassade bussar för PRO:s resor. PRO Möllevången - Malmö, Skåne ID502 Motion Bättre anpassade bussar för PRO:s resor, Bussar som är lättare att komma på och av Vi blir inte yngre

Läs mer

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-05-12, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-05-12, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 157 Motion gällande den alltför snabba övergången till enbart datorbaserad information och kommunikartion inom PRO och i samhället i övrigt. PRO Godegård - Motala, Östergötland ID520 Vi kan säkert

Läs mer

Motion nr 47 Föreningars möjlihet att ordna möten och aktiviteter. PRO Sofia - Stockholm, Stockholms län. Område: Friskvård. Motivering.

Motion nr 47 Föreningars möjlihet att ordna möten och aktiviteter. PRO Sofia - Stockholm, Stockholms län. Område: Friskvård. Motivering. Motion nr 47 Föreningars möjlihet att ordna möten och aktiviteter PRO Sofia - Stockholm, Stockholms län ID596 Område: Friskvård Motivering Många är de PRO-medlemmar, som gör stora insatser både för sitt

Läs mer

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län Välkommen till PRO 1 Nu är det dags! PRO Stockholms län 1 Innehållet i PRO 1 Detta är PRO Intressepolitik hur kan PRO påverka Hur fungerar en PROförening Hur finansieras verksamheten Vara ledare i PRO

Läs mer

Samorganisation Sundsvall

Samorganisation Sundsvall Samorganisation Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 PRO Alnö, PRO Attmar, PRO City Sundsvall, PRO Holm, Pro Indal, PRO Liden, PRO Matfors-Tuna PRO Njurunda, PRO Selånger, PRO Sköns Norra, PRO Sköns Södra,

Läs mer

Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder

Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder Motion nr 83 Fel medicin eller fel dosering kan få allvarliga följder PRO Bräcke - Bräcke, Jämtlands län ID605 Område: Hälsa och vård Underområde: Läkemedel Motivering Kvinnor och män kan reagera helt

Läs mer

Verksamhetsplan för 2016

Verksamhetsplan för 2016 Verksamhetsplan för 2016 Samorganisationens uppgift I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika sammanhang samarbete mellan föreningarna. Samorganisationen har till uppgift att ta initiativ

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2015 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Motion nr 114 Hedersmedlem. PRO Lergöken - Göteborg, Göteborg. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande. Styrelsens utlåtande över motion nummer 114

Motion nr 114 Hedersmedlem. PRO Lergöken - Göteborg, Göteborg. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande. Styrelsens utlåtande över motion nummer 114 Motion nr 114 Hedersmedlem PRO Lergöken - Göteborg, Göteborg ID508 PRO Lergöken i V:a Frölunda har strax under 400 medlemmar. Vi har sett att när man kommit upp i åldern 90 år och äldre så kommer man inte

Läs mer

Område: Boende Underområde: Bostadstillägg. Motion nr 12 Bostadstillägg. PRO Ljura - Norrköping, Östergötland. Motivering. Yrkande

Område: Boende Underområde: Bostadstillägg. Motion nr 12 Bostadstillägg. PRO Ljura - Norrköping, Östergötland. Motivering. Yrkande Motion nr 12 Bostadstillägg PRO Ljura - Norrköping, Östergötland ID544 Med den prissättning som förekommer inom byggbranchen idag vet vi att många äldre som skulle behöva en mer tillgänglig bostad inte

Läs mer

Motion nr 87 Kommunikationsplattform. Skåne. Motivering. Yrkande

Motion nr 87 Kommunikationsplattform. Skåne. Motivering. Yrkande Motion nr 87 Kommunikationsplattform Skåne ID567 Område: Kommunikation Motivering En kommunikationsplattform skall, enligt vår mening, innehålla riktlinjer för organisationens kommunikation, såväl intern

Läs mer

Det här vill landstinget uppnå med bidragen

Det här vill landstinget uppnå med bidragen ANVISNINGAR - BIDRAG TILL STUDIEDISTRIKT STUDIEDISTRIKT Det här vill landstinget uppnå med bidragen Landstingsbidrag lämnas till studieförbunden för att förbättra människors livskvalitet, och stimulera

Läs mer

Motion nr 228 Äldreombud. PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg. Område: Äldres rätt till inflytande och respekt. Motivering.

Motion nr 228 Äldreombud. PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg. Område: Äldres rätt till inflytande och respekt. Motivering. Motion nr 228 Äldreombud PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg ID530 Område: Äldres rätt till inflytande och respekt Motivering Sveriges befolkning lever allt längre. Med högre levnadsålder följer utsatthet

Läs mer

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet Tipspromenad Syfte: Syftet med tipspromenaden är att repetera den information som ges på ledarintroduktionen för att deltagarna ska få ökade kunskaper om Studiefrämjandet & Folkbildningen. Tidsåtgång:

Läs mer

Utbildningsplaner. Stockholms län PRO 1 PRO 2. för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag)

Utbildningsplaner. Stockholms län PRO 1 PRO 2. för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag) Stockholms län Utbildningsplaner för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag) PRO 1 PRO 2 Totalt 16 studietimmar Antagna av styrelsen för PRO Stockholms

Läs mer

Samorganisationen i Gävle

Samorganisationen i Gävle Samorganisationen i Gävle Verksamhetsplan och budget för år 2015 Sida 1 av 5 PRO Samorganisation i Gävle kommun Uppgifter enligt stadgarna I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika

Läs mer

Utbildningsplaner. ledare och funktionärer. Introduktionskurs ( Intro ) PRO 1 PRO 2. Totalt 20 studietimmar

Utbildningsplaner. ledare och funktionärer. Introduktionskurs ( Intro ) PRO 1 PRO 2. Totalt 20 studietimmar Distrikt Stockholm Utbildningsplaner för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer Introduktionskurs ( Intro ) PRO 1 PRO 2 Totalt 20 studietimmar Antagna av styrelsen för PRO

Läs mer

Bidragsregler för studieförbund

Bidragsregler för studieförbund Regler Bidragsregler för studieförbund Antagen av kommunstyrelsen, 7/2014 att gälla från den 1 januari 2014. Tierps kommun 815 80 Tierp, Telefon 0293-21 80 00, www.tierp.se Bidragsregler studieförbund

Läs mer

Bidrag till studieförbund

Bidrag till studieförbund REGLER FÖR Bidrag till studieförbund Antaget av Kultur- och fritidsnämnden Antaget 2019-04-29 42 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kulturchef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KFN

Läs mer

Särskilda villkor Svenska från dag ett på folkhögskola 2019

Särskilda villkor Svenska från dag ett på folkhögskola 2019 2019-03-18 Diarienr: 126,2019,091 1 (5) Särskilda villkor Svenska från dag ett på folkhögskola 2019 Allmänt Regeringen har i Budgetproposition 2018/19:1, utgiftsområde 17, anslag 14:3 Särskilda insatser

Läs mer

Studieförbundens ekonomi 2005 och 2006

Studieförbundens ekonomi 2005 och 2006 Studieförbundens ekonomi 2005 och 2006 Bakgrund Folkbildningsrådet följer den ekonomiska situationen och utvecklingen inom studieförbundens samtliga organisationsled för att kunna fullgöra återrapporteringen

Läs mer

Motion nr 239 Global solidaritet äldre emellan. PRO Global - Stockholm, Stockholms län. Motivering. Yrkande

Motion nr 239 Global solidaritet äldre emellan. PRO Global - Stockholm, Stockholms län. Motivering. Yrkande Motion nr 239 Global solidaritet äldre emellan PRO Global - Stockholm, Stockholms län ID615 Område: Övrigt Motivering Bättre livsvillkor och bättre möjligheter till vård innebär att människor lever längre

Läs mer

Motionen har behandlats vid medlemsmöte 2014-05-30, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid medlemsmöte 2014-05-30, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 144 Äldres måltider PRO Ryd - Linköping, Östergötland ID527 För äldre människor som inte längre kan laga sin egen mat har måltiden övergått till att bli en livsuppehållande utfordran. Man får

Läs mer

studiematerial ORGAniSATION Handledning för studieorganisatörer i PRO

studiematerial ORGAniSATION Handledning för studieorganisatörer i PRO studiematerial ORGAniSATION Handledning för studieorganisatörer i PRO 3 STUDIEMATERIAL Handledning för studieorganisatörer 3 Välkommen som studieorganisatör! Uppdraget som studieorganisatör är ett av de

Läs mer

PRO UPPSALA LÄN. Kurser och aktiviteter 2018

PRO UPPSALA LÄN. Kurser och aktiviteter 2018 PRO UPPSALA LÄN Kurser och aktiviteter 2018 Vi är ett starkt distrikt och vi ska bli ännu bättre. Därför behåller vi stipendium även under 2018 för förtroendevalda och ledare som deltar i Gysinge Folkhögskolas

Läs mer

VERKSMANHETSPLAN 2015 PRO distriktet Västmanland

VERKSMANHETSPLAN 2015 PRO distriktet Västmanland VERKSMANHETSPLAN 2015 PRO distriktet Västmanland Inledning PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats

Läs mer

Förslag till dagordning vid PRO Jämtlands höstmöte 5 november 2015

Förslag till dagordning vid PRO Jämtlands höstmöte 5 november 2015 Verksamhetsplan och budget 2016 PRO Jämtlands län Box 377, Krondikesvägen 93 831 25 Östersund Tel: 063-137600 e-post:pro@jamtlands-lan.pro.se Förslag till dagordning vid PRO Jämtlands höstmöte 5 november

Läs mer

insatser riktade till utrikes födda kvinnor i

insatser riktade till utrikes födda kvinnor i 2018-01-25 Dnr. 48.2018.092 (363.2017.092) 1 (5) Villkor för Uppsökande och motiverande insatser riktade till utrikes födda kvinnor i studieförbund 2018 Allmänt Sysselsättningen bland utrikes födda kvinnor

Läs mer

Denna utveckling påverkar både samhället och PRO. Flexibiliteten måste öka och verksamheten måste anpassas till växande och olika behov.

Denna utveckling påverkar både samhället och PRO. Flexibiliteten måste öka och verksamheten måste anpassas till växande och olika behov. Antagen 20171109 PRO Stockholms län Verksamhetsplan 2018 Innehåll Omvärldsanalys Prioriteringar Inriktningsmål Omvärldsanalys Stockholms län: Stockholms län med sina närmare 2,3 miljoner invånare växer

Läs mer

Söder Gävle. Verksamhetsplan 2019

Söder Gävle. Verksamhetsplan 2019 Söder Gävle Verksamhetsplan 2019 1 Verksamhetsplan 2019 PRO är en självständig, oberoende och partipolitisk obunden organisation. En organisation som verkar för ett samhälle där medborgarna har ekonomisk

Läs mer

Protokoll fört vid Höstmöte med Samorganisationen i Västerås Datum: Plats: Viking Line kryssning m/s Cinderella

Protokoll fört vid Höstmöte med Samorganisationen i Västerås Datum: Plats: Viking Line kryssning m/s Cinderella Protokoll fört vid Höstmöte med Samorganisationen i Västerås Datum: 2018-10-28--29 Plats: Viking Line kryssning m/s Cinderella Söndag 28 okt, start kl. 16.30 Ordförande Owen Olofsson hälsade alla välkomna.

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 & Budget

Verksamhetsplan 2019 & Budget Bomhus Verksamhetsplan 2019 & Budget 1 FÖRENINGENS VERKSAMHETSPLAN 2019 Föreningen ska verka för bedriva en bred verksamhet som främjar gemenskap och är till gagn för medlemmarna Kontaktombud/Solglimten

Läs mer

PRO informerar, november 2017.

PRO informerar, november 2017. PRO informerar, november 2017. Hej! Vi vill tacka för den respons, kommentarer och de synpunkter som vi har fått av er förtroendevalda, anställda och medlemmar efter Aftonbladets granskning av PRO. De

Läs mer

s 118 :..~~~, TRANAs KOMMUN 2011-05-31 Sida 23 (36) KOMMUNSTYRR SEN Svar på motion angående Somm-enbygde ns Folkhögsko la, kf 20, ksau L,,!./ \.

s 118 :..~~~, TRANAs KOMMUN 2011-05-31 Sida 23 (36) KOMMUNSTYRR SEN Svar på motion angående Somm-enbygde ns Folkhögsko la, kf 20, ksau L,,!./ \. $ }~~ ~t. ~ :..~~~, S~~NTRÄDESPROTOKOLl Sammanträdesdatum TRANAs KOMMUN 2011-05-31 Sida 23 (36) KOMMUNSTYRR SEN 92 Svar på motion angående Somm-enbygde ns Folkhögsko la, kf 20, ksau s 118 Frida Gårdmo

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsen i Stockholms läns föreskrifter om statsbidrag för nationella minoriteter; 01FS 2011:26 Utkom från trycket den 27 maj 2011 beslutade den 25

Läs mer

Över 300 motioner inskickade till kongressen

Över 300 motioner inskickade till kongressen PRO informerar, januari 2018. Över 300 motioner inskickade till kongressen Välkommen till ett nytt och innehållsrikt år i PRO som både innehåller kongress och valrörelse! Kongressen hålls den 15-17 juni

Läs mer

Styrelsens svar på inkomna motioner till årsmötet

Styrelsens svar på inkomna motioner till årsmötet Styrelsens svar på inkomna motioner till årsmötet 2018-04-09 Styrelsen är glad för de inkomna motionerna och vill lämna följande förslag till beslut till årsmötet gällande dessa. Svar Motion 1: Utveckla

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND

Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND 2 Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2018 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Vi föreslår kongressen besluta att pensionärerna skall få ett högkostnadskort för all tandvård

Vi föreslår kongressen besluta att pensionärerna skall få ett högkostnadskort för all tandvård Motion nr 69 Högkostnadskort tandvården PRO Norrby - Borås, Södra Älvsborg ID538 De flesta pensionärerna dra sig för tandläkarbesök på grund av de höga behandlingskostnaderna. Dåliga tänder påverkar ju

Läs mer

Arbetsutskott har utsetts av styrelsen och bestått av Carl-Eric Thörngren, Eivor Johansson, Lars-Erik Nyström och Åke Swahn.

Arbetsutskott har utsetts av styrelsen och bestått av Carl-Eric Thörngren, Eivor Johansson, Lars-Erik Nyström och Åke Swahn. 1 PRO Uppsala län Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen Styrelsen har bestått av Carl-Eric Thörngren, ordförande Eivor Johansson, kassör Lars-Erik Nyström, sekreterare Åke Swahn, vice ordförande, studieorganisatör

Läs mer

PRO YTTERHOGDAL Protokoll 6/18. Protokoll fört vid medlemsmöte den 4 oktober 2018 kl 13.00

PRO YTTERHOGDAL Protokoll 6/18. Protokoll fört vid medlemsmöte den 4 oktober 2018 kl 13.00 PRO YTTERHOGDAL Protokoll 6/18 Protokoll fört vid medlemsmöte den 4 oktober 2018 kl 13.00 på Trollbacken. 1. Öppnande och fastställande av dagordning Ordförande Göran Andersson hälsade de 32 medlemmarna

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2017

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2017 Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2017 Välkommen till kurser och konferenser hösten 2017 Vi har nu avverkat en fantastisk studievår och närmar oss nu en solig och skön sommar. Sommaren ska vi

Läs mer

Historik inför SPF Distriktets 30 års jubileum

Historik inför SPF Distriktets 30 års jubileum Historik inför SPF Distriktets 30 års jubileum Först i slutet av 1930-talet kom en organiserad samverkan mellan pensionärer till stånd. Diskussionerna var många och inte alltid så eniga, men den 6 september

Läs mer

Det kontantlösa samhället oroar många medlemmar. Arbetet för att kontanter ska vara kvar som betalmedel fortsätter.

Det kontantlösa samhället oroar många medlemmar. Arbetet för att kontanter ska vara kvar som betalmedel fortsätter. Verksamhetsplan 2018 PRO skall vara en stark kraft för Sveriges pensionärer 2018 präglas av två händelser: PROs kongress och de allmänna valen. Det betyder att PRO arbetar med två tidsperspektiv under

Läs mer

Vi föreslår kongressen besluta att PRO verkar för att nödvändiga hjälpmedel tillhandhålls kostnadsfritt, antingen som egendom eller som lån

Vi föreslår kongressen besluta att PRO verkar för att nödvändiga hjälpmedel tillhandhålls kostnadsfritt, antingen som egendom eller som lån Motion nr 218 Fria hjälpmedel PRO Ryd - Linköping, Östergötland ID524 Många huvudmän, landsting och kommuner, har börjat ta betalt för hjälpmedel, ex rollatorer mm. För den enskilde kan hjälpmedlet betyda

Läs mer

Folkbildnings- verksamhet med asylsökande

Folkbildnings- verksamhet med asylsökande 2016-11-21 Folkbildnings- verksamhet med asylsökande 14:3 Särskilda insatser inom folkbildningen Studieförbund Folkhögskolor Svenska från dag ett Vardagssvenska Svenska från dag ett Svenska från dag ett

Läs mer

STADGAR. antagna vid PRO:s kongress den juni Gäller fr o m 1 januari 2016.

STADGAR. antagna vid PRO:s kongress den juni Gäller fr o m 1 januari 2016. STADGAR antagna vid PRO:s kongress den 12-14 juni 2015 Gäller fr o m 1 januari 2016. 3 INNEHÅLL 1 DETTA ÄR PRO...4 2 SÅ HÄR SER ORGANISATIONEN UT...5 3 MEDLEMSKAP...5 4 FÖRENINGARNA...6 5 SAMORGANISATIONER...10

Läs mer

RAMBUDGET KONGRESS 2017

RAMBUDGET KONGRESS 2017 RAMBUDGET 2018-2020 KONGRESS 2017 Förbundsstyrelsens förslag Rambudget 2018-2020 I Mål och riktning beslutar kongressen om de övergripande verksamhetsmässiga aktiviteterna. Rambudgeten beskriver i ekonomiska

Läs mer

Motion nr 1 Den som fyllt 80 år skall ha rätten att få en egen plats i ett äldreboende inom 3 månader

Motion nr 1 Den som fyllt 80 år skall ha rätten att få en egen plats i ett äldreboende inom 3 månader Motion nr 1 Den som fyllt 80 år skall ha rätten att få en egen plats i ett äldreboende inom 3 månader PRO Söderkulla - Malmö, Skåne ID505 Dagens äldre blir allt vitalare, friskare och lever längre än tidigare

Läs mer

ORGANISATORISKT PROGRAM

ORGANISATORISKT PROGRAM KONGRESS 2018 ORGANISATORISKT PROGRAM PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation 2 PRO EN STARK, VÄLKOMNANDE OCH KOMPETENT ORGANISATION Sveriges pensionärer behöver en stark organisation PRO

Läs mer

.RPPXQDOI UIDWWQLQJVVDPOLQJ

.RPPXQDOI UIDWWQLQJVVDPOLQJ .RPPXQDOI UIDWWQLQJVVDPOLQJ 8WJLYHQDY6WDGVNDQVOLHWL.ULVWLDQVWDG 1U 5(*/(5)g5.20081$/$%,'5$*7,//678',()g5%81'(16/2.$/$ 25*$1,6$7,21(5,.5,67,$167$'6.20081 Fastställd av kommunfullmäktige 1995-11-21 259.

Läs mer

Folkbildning så funkar det

Folkbildning så funkar det Folkbildning så funkar det Region Uppsala 2019-01- 29 Magnus Wetterberg, Folkbildningsrådet 1 100 000 människor 2017 Folkbildningsrådet Folkbildningsrådet är en ideell förening med tre medlemsorganisationer

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 PRO distriktet i Västmanland

VERKSAMHETSPLAN 2016 PRO distriktet i Västmanland VERKSAMHETSPLAN 2016 PRO distriktet i Västmanland Inledning PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats

Läs mer

Kommunernas och landstingens bidrag till studieförbund och folkhögskolor

Kommunernas och landstingens bidrag till studieförbund och folkhögskolor Kommunernas och landstingens bidrag till studieförbund och folkhögskolor 2006 Innehåll Kommunernas och landstingens bidrag till studieförbund och folkhögskolor 3 I Uppdraget 3 II Sammanfattning 3 III Beskrivning

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2014 Verksamhetsberättelse för Nordmalings PRO-förening 1 januari 31 december 2014 Styrelse Ordförande Vice ordförande Studieorganisatör Sekreterare Kassör Övriga ledamöter Suppleanter:

Läs mer

FOLKBILDNING 1997/98:115

FOLKBILDNING 1997/98:115 FOLKBILDNING 1997/98:115 Regeringens proposition 12 mars 1998 Textunderlag för OH-presentation 6.1 Bedömning av folkbildningens verksamhet Folkbildningen har genomfört en verksamhet som står i god överensstämmelse

Läs mer

Studieförbundens ekonomi

Studieförbundens ekonomi Studieförbundens ekonomi 2012 + Innehåll Sammanfattning 3 Nyckeltal 2012 4 Jämförelse 2010 2012 i fasta priser 4 All verksamhet på samtliga nivåer 2012 6 Bidragsberättigad folkbildningsverksamhet på samtliga

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019

VERKSAMHETSPLAN 2019 VERKSAMHETSPLAN 2019 PRO Samorganisation Västerås PRO Samorganisation i Västerås Inledning Samorganisationens roll är att vara samordnare för Västerås 14 PRO föreningar. Samorganisationen har till uppgift

Läs mer

Protokoll fört vid medlemsmöte med PRO Lindsdal

Protokoll fört vid medlemsmöte med PRO Lindsdal Protokoll fört vid medlemsmöte med PRO Lindsdal Datum 2018-01-16 Tid 13.00 Plats Lindsdals Folkets Hus 1 Mötets öppnande 2 Dagordning Ordförande Christer C Svensson öppnade mötet och hälsade de närvarande

Läs mer

Regel för bidrag till studieförbund

Regel för bidrag till studieförbund Regel för bidrag till studieförbund Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Regel för bidrag till studieförbund Gäller för: Kultur

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014. Styrelsen. Styrelsen för PRO Medelpads distrikt avger följande berättelse för 2014

Verksamhetsberättelse 2014. Styrelsen. Styrelsen för PRO Medelpads distrikt avger följande berättelse för 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Styrelsen för PRO Medelpads distrikt avger följande berättelse för 2014 Styrelsen Ordförande Eda Anderson Sköns Södra v. ordförande Sigbritt Hedlund Haverö Kassör Britta Pettersson

Läs mer

Aktuellt. PRO Vänner. PRO Skåne. Fortsättning. Detta händer i sep-okt:

Aktuellt. PRO Vänner. PRO Skåne. Fortsättning. Detta händer i sep-okt: Aktuellt Nummer 9 september 2013 PRO Skåne Ö Rönneholmsv 2 Box 170 21 200 10 Malmö 040-30 69 90 pro-skane@skane.pro.se www.pro.se/skane Exp. & telefontid: Må - to 9-12 & 13-15 Fr 9-12 Månadens citat "Din

Läs mer

Förslag till reviderade bidragsregler för bidrag till Studieförbund

Förslag till reviderade bidragsregler för bidrag till Studieförbund 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-04-09 91 Förslag till reviderade bidragsregler för bidrag till Studieförbund Dnr 2018-000096 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

FACKLIG UTBILDNING (FU)

FACKLIG UTBILDNING (FU) FACKLIG UTBILDNING (FU) Motionerna FU 1 FU 7 MOTION FU 1 Byggnads GävleDala Det blir svårare få ungdomar intressera sig för fackliga frågor. Detta beror oftast på okunskap om vad en fackförening är och

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND

Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2017 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Särskilda villkor för Svenska från dag ett och Vardagssvenska i studieförbund 2019

Särskilda villkor för Svenska från dag ett och Vardagssvenska i studieförbund 2019 2019-03-18 Diarienr 127,2019,092 1 (8) Särskilda villkor för Svenska från dag ett och Vardagssvenska i studieförbund 2019 Allmänt Regeringen har i Budgetproposition 2018/19:1, utgiftsområde 17, anslag

Läs mer

Samorganisationen i Gävle

Samorganisationen i Gävle Samorganisationen i Gävle Verksamhetsplan och budget för år 2014 Sida 1 av 5 PRO Samorganisation i Gävle kommun Uppgifter enligt stadgarna I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika

Läs mer

Motion 57 Motion 58 Motion 59 Motion 60. med utlåtanden

Motion 57 Motion 58 Motion 59 Motion 60. med utlåtanden Motion 57 Motion 58 Motion 59 Motion 60 med utlåtanden 150 Motion 57 En demokratisk organisation där allas engagemang uppskattas, på riktigt. För att en enskild medlem ska kunna skicka en motion till stämman,

Läs mer

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-05-12, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-05-12, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 91 Motion gällande pågående teknikväxling för telefoni och bredband på landsbygden. PRO Godegård - Motala, Östergötland ID518 Idag pågår en övergång till digital kommunikationsteknik via mobilnät

Läs mer

REGLER FÖR REGIONBIDRAG TILL STUDIEFÖRBUNDENS REGIONALA VERKSAMHET

REGLER FÖR REGIONBIDRAG TILL STUDIEFÖRBUNDENS REGIONALA VERKSAMHET 021206 REGLER FÖR REGIONBIDRAG TILL STUDIEFÖRBUNDENS REGIONALA VERKSAMHET Regionen stödjer de fria och frivilliga bildningssträvandena. Folkbildningen är en del i samhällets demokratiska process och ger

Läs mer

Leder styrelsens sammanträden och arbetar för att stärka samarbetet mellan föreningarna.

Leder styrelsens sammanträden och arbetar för att stärka samarbetet mellan föreningarna. Verksamhetsplan för 2017 Samorganisationens uppgift enligt 5 MOM 1 I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika sammanhang samarbete mellan föreningarna. Samorganisationen har till uppgift

Läs mer

PRO är en självständig, oberoende och partipolitiskt obunden organisation. PRO arbetar för

PRO är en självständig, oberoende och partipolitiskt obunden organisation. PRO arbetar för 1 Verksamhetsplan 2015 PRO är en av Sveriges största folkrörelser och har en viktig roll och uppgift att fylla som pensionärernas intresseorganisation. PRO strävar efter ett samhälle som präglas av solidaritet,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2016 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Preliminära 1 villkor för Svenska från dag ett och Vardagssvenska i studieförbund 2019

Preliminära 1 villkor för Svenska från dag ett och Vardagssvenska i studieförbund 2019 2018-12-12 Diarienr 375,2018,092 1 (8) Preliminära 1 villkor för Svenska från dag ett och Vardagssvenska i studieförbund 2019 Allmänt Regeringen har i Budgetproposition 2018/19:1, utgiftsområde 17, anslag

Läs mer

Studieförbundens ekonomi

Studieförbundens ekonomi Studieförbundens ekonomi 2009 Inledning Folkbildningsrådet har sedan 2005 sammanställt uppgifter om studieförbundens samlade ekonomi på samtliga organisationsnivåer: nationell, regional- och lokal nivå.

Läs mer

Kulturnämnden Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018.

Kulturnämnden Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018. VALLENTUNA KOMMUN Förslag till beslut 2 (2) Kulturnämnden 2018-05-08 6. Revidering av regler för kommunalt bidrag till studieförbund verksamma i Vallentuna kommun (KN 2018.021) Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer Gäller fr o m 2014-01-01 Beslutad av Landstinget Dalarnas Kultur- och bildningsnämnd 2013-05-28, 38 Kontaktuppgifter

Läs mer

Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2014-2015

Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2014-2015 Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2014-2015 Innehåll INTRODUKTION... 3 VI UNGAS UTBILDNINGSOMRÅDEN... 3 UTBILDNINGSOMRÅDE 1: FÖRTROENDEVALDA... 3 UTBILDNINGSOMRÅDE 2: LEDARSKAP... 4 UTBILDNINGSOMRÅDE

Läs mer

Riktlinje för bidrag till studieförbund

Riktlinje för bidrag till studieförbund Dnr KFN13/72 RIKTLINJE Riktlinje för bidrag till studieförbund Antagen av Kultur- och fritidsnämnden 2013-10-16 Dnr KFN13/72 2/6 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrundsanalys

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2019

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2019 Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2019 Välkommen till kurser och konferenser hösten 2019 Efter en mycket bra studievår 2019 vill jag hälsa dig välkommen att deltaga i höstens kurser och konferenser.

Läs mer

Svenska från dag ett i studieförbund 2018

Svenska från dag ett i studieförbund 2018 2018-01-29 Dnr. 29.2018.092 (330, 2017, 092) 1 (7) Villkor för Vardagssvenska respektive Svenska från dag ett i studieförbund 2018 Allmänt Regeringen har i sin budgetproposition 2017/18:1, utgiftsområde

Läs mer

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen.

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen. 2 (8) Den här verksamhetsplanen för Socialdemokraterna i Bohuslän sträcker sig från 1 januari 2015 till 31 december 2018. Eftersom det är en flerårig verksamhetsplan håller den sig på en övergripande verksamhetsnivå.

Läs mer

KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM)

KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM) KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM) Motionerna KSM 1 KSM 7 MOTION KSM 1 Byggnads Väst Lägg ut små adds (Reklam) på ungdomshemsidor, vi i Byggnads vill ha mer medlemar och de är väldig brist på unga medlemmar,

Läs mer

STADGAR. Förbundet. Vi Unga

STADGAR. Förbundet. Vi Unga STADGAR Förbundet Vi Unga Vad Är en stadga? Varje förening ska ha stadgar. I stadgarna skall stå vad en förening ska göra, hur den skall arbeta och vilka som kan bli medlemmar. Det skall vara helt klart

Läs mer

Fördelningsmodell 2012

Fördelningsmodell 2012 2012-02-15 Fördelningsmodell 2012 Underlag för den fördelningsmodell som antagits av Folkbildningsrådets styrelse 2011-12-14 presenteras i nya tabeller. Tabellerna är avsedda att underlätta en tillämpning

Läs mer

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2014

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2014 2014 PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2014 Styrelsen har under året bestått av: Ordförande - studieorganisatör Vice ordförande - pressombud Kassör Sekreterare - IT / webbansvarig Styrelseledamot

Läs mer

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/ Riktlinje 2017-03-14 Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/0071-4 003 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 14:e mars 2017. Riktlinjen beskriver grunderna för hur kultur- och

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT. nr 44 45 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Jämlikhet och jämställdhet DAGORDNINGSPUNKT nr 44 45 Sid 2 Jämlikhet och jämställdhet HEM Innehåll Dagordningspunkt 44... 3 Motion nr 47 Angående HBTQ-certifiera förbundet... 3

Läs mer

Beslutades utse Leif Linde att jämte ordföranden justera protokollet.

Beslutades utse Leif Linde att jämte ordföranden justera protokollet. FOLKBILDNINGSRÅDET Styrelsen PROTOKOLL 9 1999 Tid Plats Närvarande ledamöter Adjungerade ledamöter Sekreterare Kanslichef Övriga 27 oktober Stockholm Bo Toresson, ordförande Karin Perers, vice ordförande

Läs mer

KONGRESS 2018 STADGAR

KONGRESS 2018 STADGAR KONGRESS 2018 STADGAR antagna vid PRO:s kongress den 15-17 juni 2018 Gäller fr o m 1 januari 2019 2 INNEHÅLL 1 Detta är PRO 3 2 PRO:s organisation 3 3 Medlemskap 4 4 Föreningarna 4 5 Samorganisationer

Läs mer

Verksamhets- och Budgetplan

Verksamhets- och Budgetplan Örkelljunga Verksamhets- och Budgetplan 2019 Föreningens 62:a verksamhetsår Styrelsens förslag till höstmötet den 9 november 2018 VERKSAMHETS- OCH BUDGETPLAN FÖR ÅR 2019 PRO Skånes verksamhetsplan som

Läs mer