Det kontantlösa samhället oroar många medlemmar. Arbetet för att kontanter ska vara kvar som betalmedel fortsätter.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det kontantlösa samhället oroar många medlemmar. Arbetet för att kontanter ska vara kvar som betalmedel fortsätter."

Transkript

1 Verksamhetsplan 2018 PRO skall vara en stark kraft för Sveriges pensionärer 2018 präglas av två händelser: PROs kongress och de allmänna valen. Det betyder att PRO arbetar med två tidsperspektiv under året. På kongressen stakar medlemmarna ut riktningen för den kommande treårsperioden, medan arbetet med att mejsla ut vilka frågor PRO med kraft ska driva i valrörelsen påbörjas redan under hösten PRO:s 22:a kongress äger rum juni 2018 i Stockholm. Övergripande mål för PRO 2018 Erbjuda gemenskap, aktiviteter och samvaro för landets pensionärer. Förbättra livet för landets pensionärer genom att arbeta för politisk förändring och bättre levnadsvillkor. Vara en del i det livslånga lärandet och folkbilda utifrån organisationens värdegrund. Värva medlemmar och vara en så attraktiv organisation att medlemmar vill fortsätta vara medlemmar. PRO:s grundläggande värderingar PRO verkar för alla människors lika värde och ett samhälle som präglas av solidaritet, rättvisa och medmänsklighet. Välfärden är till för alla inte bara för ett fåtal med goda ekonomiska resurser. PRO menar att alla har rätt till ekonomisk trygghet och en trygg livsmiljö. Samhället ska erbjuda god vård och omsorg för alla medborgare. För PRO är det självklart att motverka främlingsfientlighet och alla former av diskriminering, inte minst diskriminering på grund av ålder. Ett samhälle som är jämlikt och jämställt är bra för alla. PRO vill se ett samhälle där vi solidariskt ställer upp för varandra, där klyftan mellan rik och fattig krymper, där kvinnor och män är jämställda och där alla känner sig välkomna oavsett ursprung, hudfärg, religion och sexuell läggning. PRO:s tilltro till solidaritet, rättvisa och medmänsklighet sträcker sig längre än Sveriges gräns. PRO är med och påverkar livsvillkoren för äldre även internationellt. Utifrån denna värdegrund formar PRO sin verksamhet. Utifrån denna verksamhetsplan redovisas vad organisationen som helhet ska göra under Bättre levnadsvillkor för äldre PRO:s intressepolitiska inriktning ligger fast sedan kongressen De viktiga områden som kongressen fattat beslut om är pensionärernas ekonomi, äldreomsorg, boende för äldre, hälso- och sjukvård, läkemedel, tandvård, folkhälsa och konsumentpolitik. Allt arbete som bedrivs inom PRO ska genomsyras av en tydlig jämställdhetsprofil. På internationella kvinnodagen den 8 mars 2018 uppmärksammar PRO äldre kvinnors situation Under 2018 kommer PRO att bedriva sin egen valrörelse inför valet den 9 september 2018 med målet att få äldrefrågor på den politiska dagordningen och skapa politisk förändring. PRO:s intressepolitiska krav ska synas i både media och i den politiska debatten, företrädare för organisationen ska uppvakta politiker och andra beslutsfattare med de krav som är viktiga för landets pensionärer.

2 PRO:s arbete i de lokala och regionala pensionärsråden är viktigt för att påverka kommunernas och regionens äldrepolitik. PRO:s medlemmar skall vara kunniga och pålästa och veta hur beslutsprocesserna fungerar. Under 2018 skall distriktet anordna två kurser för KPR och LPR ledamöter PRO arbetar för att alla pensionärer ska känna sig trygga med sin ekonomi. Under de senaste åren har PRO bidragit till att den stora grupp pensionärer med låga inkomster synliggjorts och att pensionsgruppen genomför en översyn av grundskyddet. PRO kommer att arbeta för att översynen omsätts i konkreta förslag när den är klar i början av PRO:s krav om en utvärdering av pensionssystemet i sin helhet i syfte att förbättra inkomstpensionen samt att den högre skatten på pension ska avskaffas ligger fast. PRO kommer att ställa krav på de politiska partierna att inför valet 2018 lämna besked om när skillnaden i skatt ska upphöra. Frågan om äldres boende kommer att vara fortsatt aktuell. PRO intensifierar påverkansarbetet och ställer krav för att fler bostäder för äldre ska byggas och anpassas till äldres behov. Bostäder måste byggas och anpassas till rimliga kostnader så att äldre med låga pensioner har möjlighet att bo. I början av 2018 genomförs Äldrebarometern för att ta temperaturen på hur äldrevänliga landets kommuner är. Arbetet med att stärka äldres rättigheter och att motverka åldersdiskriminering intensifieras och är tyvärr lika aktuell som tidigare år. Åldersmaktordningen ska brytas. Äldres kunskap och erfarenhet ska tas till vara i samhället och i politiken. Målet ska vara att tillförsäkra äldre människor en god levnadsnivå och därför kräver PRO en ändring i Socialtjänstlagen som innebär en skärpning i förhållande till den minimibetonade standarden skälig levnadsnivå. Tillgång till god omsorg och vård ska göra att äldre personer kan åldras i trygghet och med bibehållet oberoende. En förutsättning för hälsa och ett gott, aktivt liv är att hälso- och sjukvården finns när man behöver den. Behoven är större när man blir äldre. Äldre personer har ofta flera, sammansatta sjukdomar. Läkemedel är en viktig del av behandlingen som regelbundet måste följas upp. PROs engagemang i Koll på läkemedel är viktigt för medlemmarna. Påverkansarbetet fortsätter. Akutvården, primärvården, tandvården, vaccinationsprogram, psykisk ohälsa och palliativ vård är andra viktiga områden för PRO att arbeta med. Med en åldrande befolkning ökar behovet av förebyggande hälso-och sjukvård. Den medverkar till en friskare befolkning och att vårdens resurser kan användas mer effektivt. Distriktet skall aktivt arbeta för att påverka politiker i regionen och kommunerna samt bilda opinion för PRO:s intressefrågor genom att synas i regionala och lokala media.

3 PR0:s konsumentpolitiska verksamhet syftar till att medlemmarna ska bli kunniga och medvetna konsumenter. En av de mest kända konsumentpolitiska aktiviteter som PRO genomför är den årliga prisundersökningen. Undersökningen kommer att genomföras under Under 2018 skall distriktet aktivt arbeta för att utöka antalet butiker som skall besökas för prisgranskning. Det kontantlösa samhället oroar många medlemmar. Arbetet för att kontanter ska vara kvar som betalmedel fortsätter. Bättre verksamhet, fler deltagare PRO, Pensionärernas Riksorganisation, driver en folkhögskola sedan Folkhögskolan är den enda folkhögskolan i världen som riktar sig till pensionärer. Syftet med folkhögskolan är att möta medlemmarnas och andra äldres behov av bildning, lärande och gemenskap. Verksamheten vid folkhögskolan är en del av det livslånga lärandet och bygger på frivillighet från deltagarnas sida. Folkhögskolan har också till uppgift att främja demokrati och äldres delaktighet i samhället. Folkhögskolan är navet i PRO:s bildnings- och utbildningsverksamhet. Folkhögskolan ska ha en tydlig friskvårdsprofil. Distriktet kommer även under 2018 att fortsätta med att ge föreningar som sänder kursdeltagare på förenings och ledarkurser kr i bidrag per deltagare Hälsa och välbefinnande. Under 2018 utvecklar vi PRO:s friskvårdsprofil med teman som kost, hälsa och rörelse. Friskvårdsarbetet sker i nära samarbete med folkhögskolan som ska ha en tydlig hälsoprofil. Distriktsmästerskapen är en bärande del av distriktets friskvårdsarbete. Under 2018 genomförs distriktsmästerskap i boule, bridge, bowling, golf mm. Den populära frågesporten PROvetarna är också friskvård och genomförs i hela distriktet. Kultur av olika slag spelar en viktig roll inom all PRO-verksamhet och både antalet utövare och antalet deltagare på kulturarrangemang är stort. Denna verksamhet ska utvecklas vidare. Det är viktigt att kultur får ta plats inom äldreomsorgen. Förebyggande arbete PRO har tillsammans med SKPF fått medel av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap under perioden för att genomföra utbildning i organisationen om förebyggande arbete när det gäller fallolyckor, brott och it-säkerhet. I distriktet följer vi upp PRO:s utmaning genom att fortsätta med studiecirklar i Bättre tänka efter före. Resor Det finns ett stort utbud av resor i föreningarna. Reseansvariga bjuds in till en träff under 2018 för att utveckla samarbete med reseverksamheten mellan föreningarna.

4 Nöjda medlemmar skapar ett starkt och vitalt PRO Arbetet med att rekrytera och behålla medlemmar är en prioriterad del av PROs verksamhet. Högst i prioriteringsordningen kring PROs medlemsutveckling ligger arbetet med att behålla fler medlemmar. Det gör vi bland annat genom att utveckla kommunikationen till medlemmarna och utveckla material och arbetssätt kring framförallt välkomnandet. Vi ska också bli bättre på att ta reda på vad nya medlemmar kan och vill bidra med. Distriktet har som mål att vi skall vara över medlemmar Distriktets medlemskommitté uppmanas att följa den särskilda medlemsgrupp som riksorganisationen tillsatt att bevaka och komma med nya förslag kring organisationens medlemsutvecklande insatser. Eventbaserad medlemsrekrytering Distriktet och föreningarna skall planera att finnas på plats, synas och rekrytera på event där det samlas många pensionärer från hela landet, t.ex. mässor, torgdagar och stadsfester. Kontaktombudsverksamheten En viktig del i det medlemsvårdande arbetet är arbetet med kontaktombud, det gäller särskilt de äldre medlemmarna som ibland har svårt att ta sig till aktiviteterna och ibland därför behöver lite extra stöd, kontakt och hjälp. Kontaktombudsverksamheten är viktig för att motverka ensamhet hos de medlemmar som av olika skäl inte kan delta i PRO:s aktiviteter. Distriktet skall uppmuntra föreningarna till att utse kontaktombud och erbjuda utbildning för uppdraget. PRO och framtiden Det är viktigt att PRO följer med i utvecklingen för att även i framtiden vara den mest attraktiva organisationen för pensionärer. PRO måste därför vara en aktuell, förändringsbenägen, modern organisation. För att säkerställa detta fortsätter arbetet med framtidsspaning under PRO skall hålla sig uppdaterad om de frågor och eventuella samhällsförändringar som på sikt kan komma att påverka PRO och landets pensionärer. Distriktet skall återuppliva framtidsgruppen som tillsattes inför kongressen Studier Studiecirkelverksamheten är grunden i PRO:s studieverksamhet och kommer att vara det även under Tillsammans med vårt studieförbund ABF ska PRO förbättra utbudet så att det svarar emot medlemmarnas önskemål. Nyrekrytering och utbildning av cirkelledare kommer att vara i fokus. Det digitala utanförskapet kan bara minskas med hjälp av kunskap. PROsITverksamheten, där medlemmar lär sig att använda datorer, smartphones, läsplattor mm för att kommunicera, är nyckeln för att detta ska lyckas. Fokus på rekrytering och utbildning av nya PROsIT ledare.

5 PRO:s kommunikation PRO:s kommunikation ska bidra till att stödja PRO:s olika processer och verksamhetsmål samt bidra till att driva verksamheten framåt. PRO:s kommunikationsinsatser har mottagaren i centrum och utgår från de behov som finns hos målgruppen. Många i PRO:s målgrupp kan tillgodogöra sig både tryckt och digital kommunikation, samtidigt som vissa grupper föredrar det ena eller andra sättet att hålla kontakt med organisationen. Under överskådlig tid kommer därför PRO:s kommunikation att bestå av både traditionella och nya digitala kanaler, som tillsammans samverkar och förstärker budskapet. Under 2018 skall distriktet producera två 4-sidiga bilagor i PROpensionären. Distriktets större aktiviteter Under 2018 skall distriktet genomföra distriktsmästerskap i Bridge samt tre idrotter, Boule, Bowling och Golf PROvetarna, samt PRO-trav skall genomföras traditionsenligt även Finansiering och budget För 2018 räknar distriktet med ett minskat ekonomiskt utrymme och presenterar en underfinansierad budget. Trippelskrapet är en viktig inkomstkälla för hela PRO. Målet för 2018 är att alla föreningar bör sälja PRO:s lotter och ytterligare öka lottförsäljningen. Kalendarium 2018 Möten och Kurser Januari Måndagen den 22 styrelsemöte. Onsdagen den 31 kurs för ordföranden Februari Måndagen den 19 styrelsemöte Onsdagen den 21kurs för studieorganisatörer Fredagen den 24 sista dag för nomineringar till val på distriktets årsmöte Onsdagen den 28 kurs för webbansvariga (nybörjare) Mars 6-9 DM i Bowling se flygblad med inbjudan till Bowlingcenter Tidaholm Onsdagen den 7 mars kurs för miljö och konsumentansvariga Fredagen den 9 mars valupptakt Måndagen den 12 styrelsemöte. Onsdagen den 14 kurs för reseansvariga Onsdagen den 21 kurs för kulturansvariga Måndagen den 26 DM i Bridge Onsdagen den 28 Årsmöte

6 April Onsdagen den 11 april kurs för KPR och LPR ledamöter Onsdagen den 18 kurs för nya användare av medlemssystemet Hjördis Måndagen den 23 styrelsemöte Onsdagen den 25 kurs för nya föreningsstyrelseledamöter Maj Måndagen den 14 styrelsemöte Torsdagen den 31 DM i Golf Juni Måndagen den 11 styrelsemöte Fredag-Söndag PRO:s Kongress Juli Augusti Onsdagen den 22 Regionala finaler i PROvetarna Måndagen den 27 styrelsemöte. Fredagen den 24 DM i Boule RM i Golf September Onsdagen den 12 kurs för ordföranden Onsdagen den 19 kurs för reseansvariga Måndagen den 24 styrelsemöte Onsdagen den 26 kurs för trafiksäkerhetsansvariga Ca. 18 dagar före valet demonstrationer RM i Boule RM i Bridge Oktober Onsdagen den 3 kurs för friskvårdsansvariga Onsdagen den 10 kurs för erfarna webbredaktörer Måndagen den 15 styrelsemöte Onsdagen den 17 kurs för KPR och LPR ledamöter Onsdagen den 24 kurs för medlemsansvariga Onsdagen den 31 Höstmöte. November Onsdagen den 14 kurs för miljö och konsumentansvariga Tisdagen den 27 styrelsemöte. RM i Bowling

7 December Januari 2019 Måndagen den 21 styrelsemöte. Februari Måndagen den 25 styrelsemöte. Mars Måndagen den 18 styrelsemöte. April Onsdagen den 10 årsmöte.

Distriktets större aktiviteter Under 2017skall distriktet genomföra distriktsmästerskap i Bridge samt tre idrotter, Boule, Bowling och Golf

Distriktets större aktiviteter Under 2017skall distriktet genomföra distriktsmästerskap i Bridge samt tre idrotter, Boule, Bowling och Golf Verksamhetsplan 2017 PRO en stark kraft för Sveriges pensionärer I denna Verksamhetsplan drar PRO upp riktlinjerna för vad organisationen som helhet ska göra under 2017. PRO arbetar för en bättre tillvaro

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2016 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2015 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND

Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2017 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND

Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND 2 Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2018 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Uppdrag. Värdegrund. Vision. Fyra fokusområden

Uppdrag. Värdegrund. Vision. Fyra fokusområden Uppdrag PRO distriktet Stockholms län har cirka 46 000 medlemmar i ungefär 119 föreningar. Styrelsens uppdrag är att leda verksamheten, vilket bidrar till medlemmarnas, föreningarnas och samorganisationernas

Läs mer

Förslag till dagordning vid PRO Jämtlands höstmöte 5 november 2015

Förslag till dagordning vid PRO Jämtlands höstmöte 5 november 2015 Verksamhetsplan och budget 2016 PRO Jämtlands län Box 377, Krondikesvägen 93 831 25 Östersund Tel: 063-137600 e-post:pro@jamtlands-lan.pro.se Förslag till dagordning vid PRO Jämtlands höstmöte 5 november

Läs mer

Söder Gävle. Verksamhetsplan 2019

Söder Gävle. Verksamhetsplan 2019 Söder Gävle Verksamhetsplan 2019 1 Verksamhetsplan 2019 PRO är en självständig, oberoende och partipolitisk obunden organisation. En organisation som verkar för ett samhälle där medborgarna har ekonomisk

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015

VERKSAMHETSPLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Verksamhetsplan 2015 Förutsättningar för verksamheten 2015 En ny regering kommer att finnas på plats. Det är upp till PRO att visa att vi förmår att påverka regeringen i den riktning

Läs mer

Denna utveckling påverkar både samhället och PRO. Flexibiliteten måste öka och verksamheten måste anpassas till växande och olika behov.

Denna utveckling påverkar både samhället och PRO. Flexibiliteten måste öka och verksamheten måste anpassas till växande och olika behov. Antagen 20171109 PRO Stockholms län Verksamhetsplan 2018 Innehåll Omvärldsanalys Prioriteringar Inriktningsmål Omvärldsanalys Stockholms län: Stockholms län med sina närmare 2,3 miljoner invånare växer

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017

VERKSAMHETSPLAN 2017 VERKSAMHETSPLAN 2017 Samorganisationens uppgifter SAMORGANISATIONER MOM 1 SAMARBETE KOMMUNVIS Enligt PRO:s stadgar ska, där det finns mer än en PRO-förening, finnas en samorganisation. Det krävas i olika

Läs mer

Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2018.

Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2018. 1 Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND 2018. ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2018. Erbjuda gemenskap, aktiviteter och trevlig samvaro för våra medlemmar. Arbeta för förbättrade levnadsförhållanden

Läs mer

Uppdrag. Värdegrund. Vision. Fyra fokusområden

Uppdrag. Värdegrund. Vision. Fyra fokusområden Uppdrag PRO distriktet Stockholms län har cirka 46 000 medlemmar i ungefär 119 föreningar. Styrelsens uppdrag är att leda verksamheten, vilket bidrar till medlemmarnas, föreningarnas och samorganisationernas

Läs mer

PRO UPPSALA LÄN. Kurser och aktiviteter 2018

PRO UPPSALA LÄN. Kurser och aktiviteter 2018 PRO UPPSALA LÄN Kurser och aktiviteter 2018 Vi är ett starkt distrikt och vi ska bli ännu bättre. Därför behåller vi stipendium även under 2018 för förtroendevalda och ledare som deltar i Gysinge Folkhögskolas

Läs mer

Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2019.

Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2019. 1 Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND 2019. ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2019. Erbjuda gemenskap, aktiviteter och trevlig samvaro för våra medlemmar. Arbeta för förbättrade levnadsförhållanden

Läs mer

PRO är en självständig, oberoende och partipolitiskt obunden organisation. PRO arbetar för

PRO är en självständig, oberoende och partipolitiskt obunden organisation. PRO arbetar för 1 Verksamhetsplan 2015 PRO är en av Sveriges största folkrörelser och har en viktig roll och uppgift att fylla som pensionärernas intresseorganisation. PRO strävar efter ett samhälle som präglas av solidaritet,

Läs mer

Leder styrelsens sammanträden och arbetar för att stärka samarbetet mellan föreningarna.

Leder styrelsens sammanträden och arbetar för att stärka samarbetet mellan föreningarna. Verksamhetsplan för 2017 Samorganisationens uppgift enligt 5 MOM 1 I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika sammanhang samarbete mellan föreningarna. Samorganisationen har till uppgift

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN - PRO VÄRMLAND 2017.

VERKSAMHETSPLAN - PRO VÄRMLAND 2017. 1 VERKSAMHETSPLAN - PRO VÄRMLAND 2017. PRO är en vital folkrörelse som bildades den 1 mars 1942, vilket innebär att 2017 kan PRO fira 75 års jubileum. Riksorganisationen kommer att anordna fyra stora arrangemang

Läs mer

Distriktets verksamhetsplan

Distriktets verksamhetsplan Distriktets verksamhetsplan 2014 2013-08-12 Distrikten MOM 1 Verksamhet Distrikten omfattar föreningar och samorganisationer inom områden som fastställs av riksorganisationens styrelse. Distrikten har

Läs mer

Verksamhetsplan SPF Seniorerna Bohusdistriktet

Verksamhetsplan SPF Seniorerna Bohusdistriktet Verksamhetsplan 2016-2017 SPF Seniorerna Bohusdistriktet 1 Mål och inriktning 2016-2017 Vår verksamhetsplan tar utgångspunkt i Mål och Riktlinjer för kongressperioden 2015-2017 som beslöts av SPF Seniorernas

Läs mer

VERKSAMHET OCH BUDGET

VERKSAMHET OCH BUDGET VERKSAMHET OCH BUDGET 2016 Höstmöte 4:e november 2015 Scandic Star, Lund Distriktsmästerskap i Boule, 4 augusti 2015 PRO-DISTRIKTET I SKÅNE Innehåll Ordförande har ordet 2 Intressepolitik 3 Kommunikation

Läs mer

Verksamhetsplan för 2016

Verksamhetsplan för 2016 Verksamhetsplan för 2016 Samorganisationens uppgift I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika sammanhang samarbete mellan föreningarna. Samorganisationen har till uppgift att ta initiativ

Läs mer

Medlemsvärvning & Medlemsvård

Medlemsvärvning & Medlemsvård Medlemsvärvning & Medlemsvård En liten handbok från PRO Värmland PRO Sveriges största pensionärsorganisation! Organisationen för Sveriges alla pensionärer. Finns på de flesta orter i Värmland. PRO erbjuder

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN PRO VÄRMLAND 2016.

VERKSAMHETSPLAN PRO VÄRMLAND 2016. VERKSAMHETSPLAN PRO VÄRMLAND 2016. PRO är en vital folkrörelse som bildades 1942 och som idag har drygt 400 000 medlemmar i Sverige och PRO Värmland har nästan 17 000 medlemmar fördelade på 63 föreningar.

Läs mer

Arbetsutskott har utsetts av styrelsen och bestått av Carl-Eric Thörngren, Eivor Johansson, Lars-Erik Nyström och Åke Swahn.

Arbetsutskott har utsetts av styrelsen och bestått av Carl-Eric Thörngren, Eivor Johansson, Lars-Erik Nyström och Åke Swahn. 1 PRO Uppsala län Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen Styrelsen har bestått av Carl-Eric Thörngren, ordförande Eivor Johansson, kassör Lars-Erik Nyström, sekreterare Åke Swahn, vice ordförande, studieorganisatör

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV

TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV SPF Seniorerna Norra Älvsborgsdistriktet TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV Foto: Sven H Svensson JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI Christina Rogestam är SPF Seniorernas förbundsordförande. Här

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 PRO distriktet i Västmanland

VERKSAMHETSPLAN 2017 PRO distriktet i Västmanland VERKSAMHETSPLAN 2017 PRO distriktet i Västmanland Inledning PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats

Läs mer

ORGANISATORISKT PROGRAM

ORGANISATORISKT PROGRAM KONGRESS 2018 ORGANISATORISKT PROGRAM PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation 2 PRO EN STARK, VÄLKOMNANDE OCH KOMPETENT ORGANISATION Sveriges pensionärer behöver en stark organisation PRO

Läs mer

PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation

PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation 1 Del 2, PRO:s organisation PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation Sveriges pensionärer behöver en stark organisation PRO är en stor och aktiv organisation och den främsta företrädaren för

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018 PRO distriktet i Västmanland

VERKSAMHETSPLAN 2018 PRO distriktet i Västmanland VERKSAMHETSPLAN 2018 PRO distriktet i Västmanland Inledning PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats

Läs mer

I Riksorganisationens verksamhetsplan nämns några förutsättningar för PRO:s verksamhet 2016 under rubrikerna Världen och Sverige.

I Riksorganisationens verksamhetsplan nämns några förutsättningar för PRO:s verksamhet 2016 under rubrikerna Världen och Sverige. 1 PRO STOCKHOLMS LÄN 15-11-12 Verksamhetsplan 2016 Omvärldsanalys. I Riksorganisationens verksamhetsplan nämns några förutsättningar för PRO:s verksamhet 2016 under rubrikerna Världen och Sverige. Världen:

Läs mer

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län Välkommen till PRO 1 Nu är det dags! PRO Stockholms län 1 Innehållet i PRO 1 Detta är PRO Intressepolitik hur kan PRO påverka Hur fungerar en PROförening Hur finansieras verksamheten Vara ledare i PRO

Läs mer

Aktuellt. PRO Vänner. PRO Skåne. Fortsättning. Detta händer i sep-okt:

Aktuellt. PRO Vänner. PRO Skåne. Fortsättning. Detta händer i sep-okt: Aktuellt Nummer 9 september 2013 PRO Skåne Ö Rönneholmsv 2 Box 170 21 200 10 Malmö 040-30 69 90 pro-skane@skane.pro.se www.pro.se/skane Exp. & telefontid: Må - to 9-12 & 13-15 Fr 9-12 Månadens citat "Din

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2019

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2019 Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2019 Välkommen till kurser och konferenser hösten 2019 Efter en mycket bra studievår 2019 vill jag hälsa dig välkommen att deltaga i höstens kurser och konferenser.

Läs mer

VERKSMANHETSPLAN 2015 PRO distriktet Västmanland

VERKSMANHETSPLAN 2015 PRO distriktet Västmanland VERKSMANHETSPLAN 2015 PRO distriktet Västmanland Inledning PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats

Läs mer

Samorganisationen i Gävle

Samorganisationen i Gävle Samorganisationen i Gävle Verksamhetsplan och budget för år 2015 Sida 1 av 5 PRO Samorganisation i Gävle kommun Uppgifter enligt stadgarna I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika

Läs mer

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet

Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Råd för råden Presentation: Margareta Jansson ersättare för Guy Lööv, deltagit i framtagandet av Äldrevårdsprogrammet Sjuksköterska Barnmorska Vårdlärare Utvecklingschef Närsjukvårdschef Presentation Förväntningar

Läs mer

GENOMFÖRD ABF KURSER FÖR PRO MEDLEMMAR 2016 GENOMFÖRD PRO KURSER OCH AKTIVITETER 2016

GENOMFÖRD ABF KURSER FÖR PRO MEDLEMMAR 2016 GENOMFÖRD PRO KURSER OCH AKTIVITETER 2016 GENOMFÖRD ABF KURSER FÖR PRO MEDLEMMAR 2016 ABF Inspirationsdag för dataledare Plats: Missionskyrkan Målgrupp: Alla Dataledare PRO Uppsala Län 26 januari Kursledning: Gunnel Eriksson ABF, Gunder Brandell

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019

VERKSAMHETSPLAN 2019 VERKSAMHETSPLAN 2019 PRO Samorganisation Västerås PRO Samorganisation i Västerås Inledning Samorganisationens roll är att vara samordnare för Västerås 14 PRO föreningar. Samorganisationen har till uppgift

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 PRO distriktet i Västmanland

VERKSAMHETSPLAN 2016 PRO distriktet i Västmanland VERKSAMHETSPLAN 2016 PRO distriktet i Västmanland Inledning PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats

Läs mer

SPF Seniorerna. SPF Seniorerna är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för alla som har rätt att uppbära någon form av pension.

SPF Seniorerna. SPF Seniorerna är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för alla som har rätt att uppbära någon form av pension. SPF Seniorerna SPF Seniorerna är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för alla som har rätt att uppbära någon form av pension. Vi finns över hela landet Ca 270 000 medlemmar Knappt 800

Läs mer

Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019

Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019 Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019 1 SPF Seniorernas värdegrund (antagen av kongressen 2017) SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation. Vi värnar om varje

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016

Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016 1 Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016 PRO arbetar utifrån det handlingsprogram som antogs av kongressen 2015. År 2016 är det år då vi fortsätter att utveckla organisationen

Läs mer

Utbildningsplaner. Stockholms län PRO 1 PRO 2. för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag)

Utbildningsplaner. Stockholms län PRO 1 PRO 2. för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag) Stockholms län Utbildningsplaner för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag) PRO 1 PRO 2 Totalt 16 studietimmar Antagna av styrelsen för PRO Stockholms

Läs mer

Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 2, februari 2018

Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 2, februari 2018 Nordiska samarbetskommittén Nyhetsbrev # 2, februari 2018 Innehåll Livsglädjechaufförer, seniorrestauranger och fritt inträde för äldre i swimmingpooler Human Rights manifesto AGE SKPF pensionärernas handlingsprogram

Läs mer

Bodekull. Program SPF Bodekull i Karlshamn. Vårt kansli. Karlshamn

Bodekull. Program SPF Bodekull i Karlshamn. Vårt kansli. Karlshamn Bodekull Karlshamn Program 2017 SPF Bodekull i Karlshamn SPF Bodekull i Karlshamn är en ideell förening som är öppen för alla pensionärer. Den är helt opolitisk, religiöst neutral och vill ta vara på pensionärernas

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2017

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2017 Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2017 Välkommen till kurser och konferenser hösten 2017 Vi har nu avverkat en fantastisk studievår och närmar oss nu en solig och skön sommar. Sommaren ska vi

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 PRO SAMORGANISATIONEN I VÄSTERÅS

VERKSAMHETSPLAN 2017 PRO SAMORGANISATIONEN I VÄSTERÅS VERKSAMHETSPLAN 2017 PRO SAMORGANISATIONEN I VÄSTERÅS Verksamhetsplan för PRO- Samorganisation, Västerås, 2017 Samorganisationen, Västerås är samordnare för 14 föreningar, med 4.800 medlemmar. Anslutna

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 SOCIALNÄMND Kommunfullmäktige 18 juni 2013 2014 2015 2016 Kommunbidrag, tkr 453 592 444 300 444 371 varav: serviceutökning, tkr 2 000 priskompensation, tkr 1 910 engångsanslag,

Läs mer

Så här tycker seniorerna (1)

Så här tycker seniorerna (1) 2 Seniorpanelen Undersökningen genomfördes som en webbenkät och pågick mellan den 15-24 september Frågorna handlade om sakfrågor i valet 2018 och prioriterade områden för SPF Seniorerna att driva under

Läs mer

Verksamhetsplan PRO Oxelösund

Verksamhetsplan PRO Oxelösund Verksamhetsplan 2017 PRO Oxelösund Pro Oxelösunds uppgift är: att erbjuda alla pensionärer en mötesplats för gemenskap personlig utveckling, glädje och hälsa. att erbjuda ett varierat utbud av verksamheter

Läs mer

Handlingsprogram 2013-2016. Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF

Handlingsprogram 2013-2016. Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF Handlingsprogram 2013-2016 Sveriges Pensionärers Riksförbund, SPRF FÖRORD Handlingsprogrammet för 2014 2016 utgör ett övergripande styrdokument för SPRFs förtroendevalda och anställda och förmedlar förbundets

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2017

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2017 Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2017 Välkommen till kurser och konferenser våren 2017 Vi går nu in i ett nytt år, 2017, och det är nu tid att se över vilka utbildningar som ni behöver att erbjuda

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Kongressen som genomfördes i juni 2015 slog fast riktlinjerna för verksamheten inom PRO under perioden 2015-2018. Den intressepolitiska inriktningen är tydlig. Det finns många viktiga

Läs mer

Samorganisationen i Gävle

Samorganisationen i Gävle Samorganisationen i Gävle Verksamhetsplan och budget för år 2014 Sida 1 av 5 PRO Samorganisation i Gävle kommun Uppgifter enligt stadgarna I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika

Läs mer

Pensionärerna förväntar sig att partierna uppfyller sina löften

Pensionärerna förväntar sig att partierna uppfyller sina löften PRO informerar, september 2018. Pensionärerna förväntar sig att partierna uppfyller sina löften Oavsett vilken regering som nu tillträder vill PRO se en höjd allmän pension, kraftfulla satsningar på äldreomsorgen

Läs mer

Kurser o samlingar 2017

Kurser o samlingar 2017 Kurser o samlingar 2017 01. Hjördis erfarenhetsutbyte 25 januari Målgrupp: Hjördisansvariga Medverkande: Anne-Lie Fröberg PRO Riks, Eivor Johansson 02. Samorganisationer och samrådsgrupper 26 januari Diskussion

Läs mer

PRO Segeltorp Ditt förtroendeuppdrag i PRO

PRO Segeltorp Ditt förtroendeuppdrag i PRO PRO Segeltorp Ditt förtroendeuppdrag i PRO Utbildningsdag för styrelse och funktionärer 203-08-5 Dagens program 0:00-0:45 PRO:s grunddokument 0:50-:30 Styrelsens årsplanering, två viktiga möten :30-2:00

Läs mer

Bodekull. Program SPF Bodekull i Karlshamn. Vårt kansli. Karlshamn

Bodekull. Program SPF Bodekull i Karlshamn. Vårt kansli. Karlshamn Bodekull Karlshamn Program 2018 SPF Bodekull i Karlshamn SPF Bodekull i Karlshamn är en ideell förening som är öppen för alla pensionärer. Den är helt opolitisk, religiöst neutral och vill ta vara på pensionärernas

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Gemenskap och förändring det här är PRO plan 2018

Gemenskap och förändring det här är PRO plan 2018 Gemenskap och förändring det här är PRO plan 2018 PRO ska erbjuda gemenskap och meningsfulla aktiviteter för landets pensionärer, förbättra livet för äldre genom att arbeta för samhällsförändringar och

Läs mer

Brodalen. Verksamhetsberättelse och Ekonomisk berättelse 2013

Brodalen. Verksamhetsberättelse och Ekonomisk berättelse 2013 Brodalen Verksamhetsberättelse och Ekonomisk berättelse 2013 Styrelsen för Brodalens PRO-förening avger härmed följande verksamhetsberättelse för 2013 Medlemmar Antal medlemmar 2013-12 -31, 225 10 nya

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1 Bilden av PRO PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats för gemenskap, personlig utveckling, glädje

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

SPF Seniorerna Norrbotten TILLSAMMANS FÖR ETT AKTIVARE SENIORLIV

SPF Seniorerna Norrbotten TILLSAMMANS FÖR ETT AKTIVARE SENIORLIV SPF Seniorerna Norrbotten TILLSAMMANS FÖR ETT AKTIVARE SENIORLIV DÄRFÖR SKA DU BLI MEDLEM! Du stödjer SPF Seniorernas äldrepolitiska arbete Du erbjuds ett rikt programutbud och aktiviteter Du kan delta

Läs mer

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET.

MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. VI ÄLSKAR VÄLFÄRD MER ÄN BARA GRUNDTRYGGHET. Välfärden ska erbjuda mer än bara grundtrygghet. Den ska omfatta alla oavsett inkomst och finansieras solidariskt. Välfärden ska hålla en hög kvalitet och styras

Läs mer

Hur har uppgifterna förändrats?

Hur har uppgifterna förändrats? Rune Kjernald Titt i backspegeln SPF bildades med namnet Sveriges Folkpensionärers Riksförbund, SFRF, 1939 i Göteborg med omnejd och bestod till stora delar av kommunister och syndikalister. Allmän folkpension

Läs mer

JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI

JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI Christina Rogestam är SPF Seniorernas förbundsordförande. Här ger hon sin syn på SPF Seniorernas roll och hur hon arbetar när hon företräder medlemmarna. Fotograf:

Läs mer

VERKSAMHET OCH BUDGET

VERKSAMHET OCH BUDGET VERKSAMHET OCH BUDGET 2013 Höstmöte 7:e november 2012 Amiralen, Malmö PRO-DISTRIKTET I SKÅNE Innehåll Inledning 2 Medlemsutveckling 3 Ledarutveckling 5 Studier 6 Socialpolitik 7 Information 8 Friskvård

Läs mer

KONGRESS 2018 HANDLINGS- PROGRAM

KONGRESS 2018 HANDLINGS- PROGRAM KONGRESS 2018 HANDLINGS- PROGRAM Gäller 2018 2022 2 INNEHÅLL Gemenskap och förändring det här är PRO 4 Solidaritet och rättvisa - PRO:s grundläggande värderingar 4 Meningsfulla aktiviteter och inflytande

Läs mer

STOCKHOLMS LÄN. KURSER OCH TRÄFFAR vintern 2015 och våren 2016. Uppdaterad 6 november 2015. Sida 1 av 14

STOCKHOLMS LÄN. KURSER OCH TRÄFFAR vintern 2015 och våren 2016. Uppdaterad 6 november 2015. Sida 1 av 14 STOCKHOLMS LÄN KURSER OCH TRÄFFAR vintern 2015 och våren 2016 Uppdaterad 6 november 2015 Sida 1 av 14 Välkommen till kurser och träffar! Vi erbjuder dig som förtroendevald utbildningar som ska inspirera

Läs mer

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsplan 2017 Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Januari 2017 3 Den svenska idrottsrörelsen samlas i en gemensam verksamhetsidé,

Läs mer

Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO

Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO Medlemsrekrytering & Medlemsvård PRO är en medlemsburen organisation. Medlemmarna är PRO:s största tillgång. För att vara en stark röst som kan påverka

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2018

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2018 Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2018 Välkommen till kurser och konferenser våren 2018 Efter en bra studiehöst 2017 med många nya aktiviteter är det nu tid för föreningarna att se över vilka utbildningar

Läs mer

Vi gör din röst hörd!

Vi gör din röst hörd! Vi gör din röst hörd! SPF bevakar dina intressen! - Har du tänkt på hur du vill du bo när du blir äldre? - Tycker du att det är rättvist att arbete och pension beskattas olika? - Vet du att i genomsnitt

Läs mer

Verksamhet och budget 2015

Verksamhet och budget 2015 1 Blekinge Verksamhet och budget 2015 PRO-Blekinge Höstmötet den 21 november 2014 i Sölvesborg Deltagare vid kursen i surfplattor 2014 2 Inledning. PRO är en folkrörelse i förändring. Den tekniska utvecklingen

Läs mer

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE Varför blir äldre ensamma? Ensamhet kan komma plötsligt eller långsamt. Att råka ut för en förlust på äldre dagar som att förlora vänner, make/maka, husdjur eller

Läs mer

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 0 1. Inledning Statens fyra syften 2 ABF Bäst i länet på folkbildning 2 2. Våra medlemsorganisationer Vårt uppdrag 3 Kvalitetsarbete 3 Vårt pedagogiska folkbildningsarbete

Läs mer

Organisation och Fördelning av arbetsuppgifter

Organisation och Fördelning av arbetsuppgifter Organisation och Fördelning av arbetsuppgifter SPF Seniorerna 159 Hässleholm Föreningens stadgar utgör grunden för framtiden och fördelning av arbetsuppgifter, SPF:s normalstadgar antogs vid årsmötet den

Läs mer

VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR

VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR VAL 2018 ETT TRYGGT LIV SOM SENIOR Du ska kunna leva ett tryggt liv som senior Vi seniorer vill leva ett tryggt och fritt liv. Hot och oro minskar vår glädje och möjlighet att fortsätta bidra till Sverige,

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016 Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016 Välkommen till kurser och konferenser våren 2016 Som förtroendevald eller tilltänkt förtroendevald inbjuds du till ett antal kurser och konferenser som vi

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET November Folkets Park 15.00

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET November Folkets Park 15.00 DALSJÖFORS VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2019 19 November 2018 Folkets Park 15.00 Dagordning 1 Mötets öppnande 2 Mötet behörigen sammankallat 3 Godkännande av dagordning och arbetsordning 4 Val av mötesfunktionärer

Läs mer

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun

Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun Innehåll Framtidens äldreomsorg i Alingsås kommun sid 3 Befolkningsprognos för äldre i Alingsås kommun sid 4 Att bo tryggt sid 5 Stöd för ett gott åldrande sid

Läs mer

Här kommer inbjudan till vårens distriktskurser 29 januari -- 7 maj 2019! Kontakta din studieorganisatör för deltagande i kurs!

Här kommer inbjudan till vårens distriktskurser 29 januari -- 7 maj 2019! Kontakta din studieorganisatör för deltagande i kurs! Trollhättan 13 december 2018 Till PRO-föreningarna Studieorganisatören i föreningen Kommittéordföranden (5) i distriktet Här kommer inbjudan till vårens distriktskurser 29 januari -- 7 maj 2019! Kontakta

Läs mer

STOCKHOLMS LÄN KURSPROGRAM 2014

STOCKHOLMS LÄN KURSPROGRAM 2014 2012 STOCKHOLMS LÄN KURSPROGRAM 2014 Välkomna till 2014 års kursverksamhet Vi erbjuder dig som förtroendevald utbildning som ska inspirera dig till att vara aktiv i PRO: - Nya kunskaper - Erfarenhetsutbyte

Läs mer

Scouterna Västmanland

Scouterna Västmanland Västmanlands scoutdistrikts verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplanen föreslås av distriktsstyrelsen och fastställdes av distriktsstämman 2013-10-19 Västmanlands scoutdistrikts verksamhetsidé Att stödja Västmanlands

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

SPF Seniorerna Leksand Verksamhetsplan 2017 Sida 1 (6)

SPF Seniorerna Leksand Verksamhetsplan 2017 Sida 1 (6) SPF Seniorerna Leksand Verksamhetsplan 2017 Sida 1 (6) 2017-02-05 Mål och riktlinjer för 2015-2017 Utifrån utvecklingsprocessen Ett steg till utkristalliserades 4 viktiga fokusområden för SPF Seniorerna

Läs mer

Mål och riktlinjer 2015-2017. Justerat enligt kongressbeslut

Mål och riktlinjer 2015-2017. Justerat enligt kongressbeslut Mål och riktlinjer 2015-2017 Justerat enligt kongressbeslut 1 Mål och Riktlinjer 2015 2017 Sveriges Pensionärsförbund, SPF, går in i en ny kongressperiod, visare och än mer kompetent i frågor som rör seniorer

Läs mer

Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID

Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan 2017 2019 KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID Vi är Verdandi! för social rättvisa och ett drog- och alkoholskadefritt samhälle

Läs mer

6 sept IT-kurs Trollhättan FH

6 sept IT-kurs Trollhättan FH OBS! KONTAKTA DIN STUDIEORGANISATÖR FÖR DELTAGANDE I KURS! STUDIEORGANISATÖREN GÖR SEDAN ANMÄLAN! 6 sept IT-kurs Trollhättan FH Målgrupp IT Informations och webbansvariga i föreningarna. Kursledare Lisbeth

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2019

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2019 Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2019 Välkommen till kurser och konferenser våren 2019 Vi har nu lämnat en bra och framgångsrik studiehöst bakom oss. Vi har kommit en bra bit på vägen när det

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

Mål och riktning från förbund och distrikt

Mål och riktning från förbund och distrikt SPF Seniorerna Leksand Verksamhetsplan 2019 Innehållsförteckning Mål och riktning 2018 2021 från förbund och distrikt...2 Värdegrund...2 SPF Seniorerna Leksand...3 A. t med föreningens verksamhet...3 B.

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer