VERKSAMHETSPLAN PRO VÄRMLAND 2016.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETSPLAN PRO VÄRMLAND 2016."

Transkript

1 VERKSAMHETSPLAN PRO VÄRMLAND PRO är en vital folkrörelse som bildades 1942 och som idag har drygt medlemmar i Sverige och PRO Värmland har nästan medlemmar fördelade på 63 föreningar. PRO är till för alla pensionärer oavsett ålder, yngre som äldre är mycket välkomna att delta i verksamheten. Utifrån detta är det viktigt att verksamheten är varierad och intressant så att den passar olika åldersgrupper samt att det är medlemmarna tillsammans som formar verksamheten. PRO Värmland kommer liksom många år tillbaka att erbjuda våra medlemmar en givande och trevlig verksamhet samt en mötesplats för gemenskap, glädje och personlig utveckling. PRO vill ha ett samhälle som präglas av solidaritet, rättvisa, medmänsklighet och att Sveriges pensionärer ska ha en god livskvalitet. Utifrån det här så uppmärksammar och pekar PRO på de brister som finns i samhället och som drabbar de äldre. PROs uppdrag är att tydligt säga ifrån när det gäller otillräcklig omsorg samt vård av de äldre, svagheter i pensionssystemet eller orättvis beskattning av pensioner. Likaså är det PROs uppgift att stå upp för de pensionärer som inte har en rimlig levnadsstandard. Många, framför allt kvinnor, har en pension som inte medger ett värdigt liv. PRO ska fortsätta att vara en kraft i det svenska samhället som står upp för solidaritet och en generell välfärdspolitik! Under 2016 kommer PRO Värmland att fortsätta att värva nya medlemmar. Ju fler medlemmar desto starkare organisation och större möjlighet att påverka. Men det är också mycket viktigt att PRO Värmland tar hand om de medlemmar som redan finns och att alla såväl nya som gamla medlemmar känner sig välkomna till alla aktiviteter och arrangemang som anordnas! PRO Värmland kommer även att fortsätta med riktade utbildningsinsatser på alla områden som PRO arbetar med. Vidare måste arbetet med att synas och märkas mer utvecklas ytterligare och PRO Värmland ska aktivt delta i samhällsdebatten och föra fram de äldres frågor! PRO kommer att fortsätta att vara en aktiv folkrörelse i tiden där medlemskapet är värdefullt och att det är en glädje samt meningsfullt att vara medlem. PRO Värmland ska alltid företräda pensionärerna i Värmland och rakryggat driva viktiga frågor så att det ger ett bra och positivt resultat för våra medlemmar! Styrelsen framlägger följande förslag för 2016 års verksamhet.

2 ORGANISATIONSGRUPPEN Organisationsgruppens övergripande uppdrag är att granska samhällsutvecklingen och sträva efter att kontinuerligt anpassa PROs verksamhet till omvärldens krav. Enligt det beslut som Distriktsstyrelsen tagit skall gruppen ägna sig åt omvärldsanalyser och utveckling av PRO Värmlands interna verksamhet, samt hur man kommunicerar med sina medlemmar. Verksamhetsutveckling och IT frågor hänger intimt samman, därför ligger båda dessa frågor under Organisationsgruppen Gruppen kommer att ansvara för att utbildning i det nya medlemsregistret kommer till stånd. Utbildningen kommer att ge kunskap om hur man sköter registret. I en förlängning finns även frågan om hur registret kan/skall användas, inte endast till att registrera medlemmar, utan även i det praktiska föreningsarbetet. När gruppen tillsattes fick den förtroendet att ägna sig åt kommunikationsfrågor. Där har hemsidan högsta prioritet, tillsammans med målet att PROs interna kommunikation skall ske digitalt För att öka antalet aktiva hemsidor är ambitionen att höja de basala kunskaperna, de mera avancerade nivåerna får komma senare. Denna fråga måste få högsta prioritet även under år Under 2016 är målsättningen att anordna två Hjördis- och två hemsidesutbildningar. Tanken är att under 2016 anordna regionala minikonferenser där vi uppmärksammar just utvecklings-/kommunikations- och samarbetsfrågor. Fokusera på vilka frågor vi har att lösa under de närmaste åren och vilka krav det ställer på föreningarna och distriktet. Därefter gäller det att planera utifrån vad som kommer fram under minikonferenserna. KOMMUNIKATION- OCH INFORMATION. PRO Värmlands informationsinsatser måste ökas för att kunna göra organisationens verksamhet, förslag och idéer kända för både medlemmar och allmänheten. Ett av de viktigaste sätten att klara ut detta är att synliggöra PRO Värmland i media. Det gäller både de traditionella såsom tidningar, TV, radio men också de nya sociala medierna. Men det handlar även om att delta i mässor och liknade utåtriktade arrangemang. Kommunikation i digitala kanaler har blivit allt mer betydelsefull och både PRO distriktet, samorganisationerna och föreningarna måste ha bra och aktuella webbsidor. Alla PRO föreningar och samorganisationer har fått tillgång till en e- postadress och målet är att alla inom en snar framtid ska använda denna kanal för information och kommunikation. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla våra medlemmar ännu inte tagit till sig den senaste tekniken och därför måste vi fortfarande ha information kommunikation mm på papper.

3 att arbeta för att synas och märks mer i den offentliga debatten att genomföra utbildningsinsatser på området att arbeta för att utveckla webbsidorna inom PRO Värmland att öka opinionsbildningen genom olika aktiviteter och arrangemang och därmed göra PRO än mer känt som den äldres främsta intresseorganisation att utveckla kontakterna med massmedia MEDLEMS/REKRYTERINGS OCH KONTAKTOMBUDSVERKSAMHETEN. PRO är en organisation som växer och antalet medlemmar ökar. PRO Värmland har närmare medlemmar och 63 föreningar och finns i länets samtliga kommuner. Det är dock mycket viktigt att fortsätta det målmedvetna arbetet med att värva fler medlemmar för att stärka organisationen. Det handlar om att fortsätta utveckla modellen med en kombination av lokalt arbete och väl genomarbetade centrala kampanjer såsom After Work. PRO Värmland kommer även under 2016 att delta i After Work som är ett mycket trevlig arrangemang och där man träffar många nyblivna pensionärer och har möjlighet att värva nya medlemmar. Det är också allt fler som ansluter sig till PRO via nätet och därför måste medlemsvärvningen i den digitala miljön utvecklas ytterligare. Det är också oerhört viktigt att ha en god och bra medlemsvård så att medlemmarna stannar i PRO. Det handlar om att PRO driver pensionärernas intressen mycket tydligt men det handlar också om att man känner sig välkommen i sin PRO förening och att man har en bra, intressant och givande verksamhet i föreningen. Kontaktombudsgruppen på distriktsnivå har ambitionen att på bästa sätt stödja PRO föreningarna i sitt arbete med medlems, rekryterings och kontaktombudsverksamheten. Utifrån detta kommer utbildningsinsatser att ske och en inspirationsdag kommer att genomföras. att erbjuda PRO föreningarna stöd och hjälp i deras arbete på området att genomföra en kurs för kontaktombud och medlemsansvariga att anordna en inspirationsdag, om medlemsvärvning.

4 LPR/ LANDSTINGETS PENSIONÄRSRÅD För att kunna bevaka samhällsutvecklingen och hävda de äldres intressen inom vårdområdet krävs att PRO tillsammans med övriga pensionärsorganisationer ges möjligheter att som rådgivare möta de politiska beslutfattarna inom Landstinget i Värmland. Detta görs i LPR. Det är dock mycket viktigt att pensionärsrådet verkligen får möjlighet att kunna påverka innan beslut tas och inte enbart blir ett informationsråd efter tagna beslut! LPR har många viktiga uppgifter när det gäller de äldres livskvalitet i Värmland. Det handlar om vård, omsorg, läkemedel, hjälpmedel, tandvård och mycket annat som är oerhört viktigt för äldre. Det handlar även om sjukresor och den kollektiva länstrafiken. När det gäller sjukresor så kommer PRO Värmland att noga bevaka denna fråga utifrån att förändringar har aviserats. Det är även mycket viktigt att PROs ledamöter är insatta och kunniga på alla de områden som LPR omfattar och därför kommer utbildningar och träffar att genomföras under året. att genomföra utbildningar för LPRs ledamöter att utveckla samarbetet med PRO distrikten i Örebro och Västmanland i denna fråga att medverka med information om LPRs verksamhet i PRO föreningar och samorganisationer att förbättra informationen om LPRs verksamhet och frågor. KPR VERKSAMHETEN KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET. PRO Värmland anser att de Kommunala Pensionärsråden KPR fyller en mycket viktig uppgift både för pensionärsorganisationerna och inte minst för politikerna. För att bevaka samhällsutvecklingen och hävda de äldres intressen krävs att PRO och övriga pensionärsorganisationer ges möjlighet att som rådgivare möta de politiska beslutsfattarna i kommunerna. De politiska beslutsfattarna får genom KPR en god möjlighet att inhämta råd och synpunkter inför viktiga beslut. KPR måste dock förstärkas och det ska finnas ett reglemente där det ska framgå att rådets synpunkter ska inhämtas före beslut, inte information efter att beslut har fattats. Vidare ska KPR vara rådgivande i alla frågor som berör pensionärer!

5 att anordna en kurs för KPR ledamöter att anordna ett antal träffar för ledamöter i KPR att informera PRO föreningarna om KPR verksamheten. KONSUMENTVERKSAMHET PRO Värmlands arbete med konsumentfrågor är mycket viktigt och vi anser att konsumenter ska ges ökad makt och tillgång till kunskap. På allt mer avreglerade marknader ställs vi inför allt fler val som kräver att vi har tid och kunskap att välja. Allt mer aggressiva försäljningsmetoder används också för att locka människor in i avtalsförhållanden som det kan vara mycket svårt att ta sig ur. Tyvärr drabbar detta mycket ofta de äldre i samhället! Butiker och annan service måste finnas tillgänglig även för den som inte har tillgång till bil. Det gäller även i glesbygden där samhället kan behöva göra särskilda insatser för att garantera nödvändig service. En annan mycket viktig fråga som PRO Värmland har drivit är bankernas ovilja att hantera kontanter. Allt fler betalningar sker med kort och via nätet och kontanter och kontanthantering blir allt mer sällsynt. Detta är en utveckling som vi inte motsätter oss men det måste finnas alternativ och lösningar för de som inte har kort eller internet att kunna sköta sina betalningar. PROs kongress beslutade att arbeta för att varje kommunal centralort ska ha ett bankkontor eller motsvarande med full kontanthantering och detta kommer PRO Värmland att följa upp i vårt län! PROs prisundersökningar över hela landet har genomförts under många år och PRO Värmland kommer att delta i denna under : att genomföra en kurs för konsumentansvariga att följa upp PROs kongressbeslut om kontanthantering att följa utvecklingen på den avreglerade marknaden när det gäller varor och priser att delta i PROs prisundersökning att tillsammans med ABF stimulera till studieverksamhet i konsumentfrågor.

6 SOCIALA GRUPPEN. Det sociala området är stort och omfattande och viktigt för PRO Värmland att arbeta med. I sociala gruppens verksamhet ingår både vård och omsorgsfrågor, läkemedel, men även bostadsfrågor, pensioner, rättvis beskattning och mycket annat. Den sociala gruppen har också samarbetet med övriga pensionärsorganisationerna på sin agenda och arrangemang, som mässor och annan utåtriktad verksamhet som sker i samarbete med andra. Läsglädje för äldre en verksamhet som PRO, SPF, ABF och Vuxenskolan har haft tillsammans under flera år kommer även att genomföras under Det är en mycket bra verksamhet som vänder sig till äldre som bor i särskilt boende och där man läser högt och diskuterar olika böcker. Äldrebarometern har genomförts under och i Värmland genomfördes den i 11 av länets 16 kommuner. att fortsätta arbetet för att få en rättvis beskattning och få ett förbättrat pensionssystem genom träffar med länets riksdagsledamöter att genomföra en bostadspolitisk konferens tillsammans med Hyresgästföreningen att följa upp Äldrebarometern att fortsätt med Läsglädje för äldre att delta i en Pensionärs och seniormässa. FRISKVÅRD. De flesta äldre lever ett ganska gott och aktivt liv och många är mycket intresserade av friskvård och olika fysiska aktiviteter. Begreppet friskvård står ju för ett levnadsmönster som minskar risken för fysiska och psykiska sjukdomar. Gemenskap, social samvaro, upplevelser, fysiska aktiviteter samt goda matvanor har en stor hälsofrämjande effekt. Därför är det viktigt att PRO Värmland och föreningarna i länet kan erbjuda medlemmarna ett aktivt liv i gemenskap med andra! Det betyder mycket för både kropp och själ och det motverkar i många fall både ensamhet och isolering. Utifrån det här så kommer PRO Värmland liksom tidigare år att genomföra mästerskap i boule och golf. Kunskapstävlingen PRO vetarna kommer att genomföras och att träna hjärnan är även det en form av friskvård. Vidare planerar PRO Värmland att försöka genomföra en PRO klassiker vilket innebär att man simmar 300 m, åker skidor i 5 km, cyklar i 20 km och löper/går i 4 km.

7 Motionsloppen kommer att spridas ut under året men varje deltävling genomförs under en och samma dag för gemenskap och feststämning! Precis som i en Svensk klassiker! att genomföra en kurs i hälso- och friskvård att genomföra olika mästerskap att genomföra en PRO klassiker. FÖRSÄKRINGSFRÅGOR. PRO har sedan några år tillbaka fyra försäkringar för medlemmarna. Den är PRO Hemförsäkring som är tillsammans med försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Den andra är PRO SparLiv som är tillsammans med försäkringsbolaget Förenade Liv som är ett helägt dotterbolag till Folksam. I denna försäkring samarbetar PRO även med Swedbank och Sparbankerna. Den tredje försäkringen är PRO Olycksfallsförsäkring och även denna försäkring är tillsammans med försäkringsbolaget Förenade Liv. Den sista försäkringen är PRO Husdjurförsäkring som är tillsammans med försäkringsbolaget Sveland. att genomföra en träff för försäkringsansvariga att informera om, försäkringsfrågor på medlemsmöten. TRAFIKSÄKERHET. PRO Värmlands utgångspunkt när det gäller trafiksäkerhetsarbete är att aktivt delta i förverkligandet av nollvisionen. Detta innebär inga dödade eller skadade i trafiken. En del anser att hög ålder är ett hinder för att vara en bra trafikant men så är absolut inte fallet! Men för att friska upp både köregenskaper samt den teoretiska kunskapen så finns det vidareutbildning för äldre förare som så önskar och detta stöder PRO Värmland. Vidare ska PRO Värmland försöka få tillstånd även under 2016 möjligheter till övningskörning halkbana. De allmänna transporterna måste också fungera bra för äldre samt vara lättillgängliga. Tyvärr har inte PRO Värmland lyckats med att få tillstånd att pensionärer kan åka gratis på bussarna under lågtrafik som man kan göra i flera andra län och kommuner men ytterligare försök ska göras för nå detta mål!

8 PRO Värmland kommer att fortsätta sitt arbete för att de äldres situation i trafiken ska uppmärksammas mer och att man måste ta mer hänsyn till gångtrafikanter, rullstolsburna samt de som använder rullator. Genom PROs representanter i KPR ska vi arbeta med att minska riskerna för olyckor samt att de äldre ska kunna känna trygghet i trafiken. Samarbetet med NTF, polis och andra lämpliga aktörer på trafikområdet ska utvecklas ytterligare och frågan om den olagliga kombinationen alkohol/bilkörning ska lyftas upp. En kurs för föreningarnas trafikansvariga kommer att anordnas och ge dem stöd i deras viktiga arbete för en säker trafikmiljö för äldre! att försöka få tillstånd övningskörning på halkbana att genomföra en kurs för trafikansvariga att utveckla samarbetet med NTF, polis med flera på trafikområdet. KULTURFRÅGOR. Kulturens betydelse i det moderna samhället fortsätter att öka och är således en viktig del i samhällsutvecklingen. PROs kulturtradition har utvecklats genom medlemmarnas engagemang och i dag finns det en omfattande kulturverksamhet inom PRO. Detta har bland annat resulterat i att det 2013 bildades en ny förening PRO Kultur i Värmland vilket är mycket glädjande. Många PRO medlemmar ägnar sig åt skapande verksamhet av olika slag. En viktig kulturgärning bedrivs i hantverksgrupper som är verksamma inom många olika tekniker. Här kan man hjälpas åt att bevara gamla hantverkstraditioner och föra dessa vidare till yngre generationer. Annars är risken stor att en del av traditionerna försvinner med den äldre generationen. Vidare finns det många sång-, musik och teatergrupper som medverkar på möten och sammankonster och sprider glädje. PRO Kultur Värmland anordnar liksom ett flertal andra PRO föreningar konstresor, teaterbesök, besök på olika museum, författarbesök och mycket annat trevligt för sina medlemmar. att fortsätta att stimulera olika kulturaktiviteter i distriktet- och föreningarna.

9 PRO-DAG. Många PRO distrikt i Sverige anordnar PRO dagar med olika aktiviteter. PRO Värmland ska försöka att anordna en sådan dag under 2016 där medlemmar kan träffas och trivas under gemytliga former. Arrangemanget ska innehålla sång, musik, enklare förtäring, någon tävling samt andra trevliga aktiviteter. att anordna en PRO dag i någon trevlig form. TRIPPELSKRAPET PROs Rikslotteri Trippelskrapet är en viktig del i verksamheten. Lotteriet är grunden för att finansiera verksamheten på PROs Folkhögskola, Gysinge. Lotteriet består av skraplotter och säljs via föreningarna, prenumeration och via ATG-ombud. Lotteriet ger en bra inkomst till de föreningar som säljer och det är en bra kontaktverksamhet vid utåtriktade aktiviteter. PRO Värmland kommer uppmana samtliga föreningar inom distriktet att sälja Trippelskrapslotter under perioden 1/ / MÄSTERSKAP OCH TÄVLINGAR. att anordna mästerskap och tävlingar i boule, golf samt PRO vetarna. Vi vill även gärna försöka få igång fler mästerskap och tävlingar inom andra områden till exempel inom bowling, bridge med flera. Om någon är beredd att ta ansvar för detta så är distriktet positivt inställd till detta. RESEVERKSAMHETEN. Resor är en viktig del i PRO Värmlands verksamhet. Distriktsstyrelsen är ansvarig för reseverksamheten och en av arbetsuppgifterna är att ha god kontakt med PRO föreningarnas reseansvariga samt kunna ta tillvara de fördelar som samordning kan ge. Reseverksamheten sker till största delen i föreningarnas regi och så ska det vara även framöver. PRO Värmland kan dock under det kommande året eventuellt genomföra några resor med speciell inriktning eller till ett speciellt arrangemang. Avtal finns nu med både Viking Line och Birka så att PRO Värmlands medlemmar kan åka på trevliga båtresor till ett bra pris! att genomföra en kurs för reseansvariga.

10 STUDIER. Studier är en mycket viktig del i PROs verksamhet, arbete och för organisationens utveckling. Utifrån det här så ska alla som har ett uppdrag inom PRO Värmlands organisation ha en möjlighet att få en utbildning som motsvarar uppdraget och organisations krav. Medlemmarna i PRO Värmland ska kunna erbjudas en utbildning som tillgodoser deras behov av kunskap, kulturupplevelse och aktivt skapande. En viktig del i studieverksamheten är även att stärka gemenskapen, sammanhållningen och den sociala samvaron. Målsättningen med kursverksamheten är bland annat att utbilda cirkelledare som ska starta och leda studiecirklar i länets PRO föreningar. PRO Värmland kommer självklart att fortsätta det goda samarbetet med ABF. PRO Värmland kan numera även ge ett litet ekonomiskt stöd när medlemmar vill gå en kurs på PROs egen folkhögskola, Gysinge. Under förutsättning att PRO Värmland får sökta medel från Landstinget i Värmland kommer även ytterligare temadagar och kurser att anordnas. att genomföra en studieorganisatörskurs

11 Konsumentkurs Trafikkurs Studieorganisatörskurs Friskvårdskurs PRO Värmland KURSER & KONFERENSER 2016 KPR-kurs / Äldrebarometern Försäkringskurs / Halvdag LPR-möte/ Halvdag 2 st Hemsideskurs 2 dagar varav 1st i Norra Värmland 2 st Hjördisutbildning (PROs Medlemssystem) 2 dagar - varav 1st i Norra Värmland Ordförandekonferens Bostadskonferens tillsammans med Hyresgästföreningen Temadag Ekonomi Valberedarkurs

Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2018.

Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2018. 1 Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND 2018. ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2018. Erbjuda gemenskap, aktiviteter och trevlig samvaro för våra medlemmar. Arbeta för förbättrade levnadsförhållanden

Läs mer

Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2019.

Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2019. 1 Förslag VERKSAMHETSPLAN FÖR PRO VÄRMLAND 2019. ÖVERGRIPANDE MÅL FÖR PRO VÄRMLAND 2019. Erbjuda gemenskap, aktiviteter och trevlig samvaro för våra medlemmar. Arbeta för förbättrade levnadsförhållanden

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN - PRO VÄRMLAND 2017.

VERKSAMHETSPLAN - PRO VÄRMLAND 2017. 1 VERKSAMHETSPLAN - PRO VÄRMLAND 2017. PRO är en vital folkrörelse som bildades den 1 mars 1942, vilket innebär att 2017 kan PRO fira 75 års jubileum. Riksorganisationen kommer att anordna fyra stora arrangemang

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2015 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND

Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan 2017 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2017 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län Välkommen till PRO 1 Nu är det dags! PRO Stockholms län 1 Innehållet i PRO 1 Detta är PRO Intressepolitik hur kan PRO påverka Hur fungerar en PROförening Hur finansieras verksamheten Vara ledare i PRO

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016

VERKSAMHETSPLAN 2016 VERKSAMHETSPLAN 2016 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2016 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND

Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan 2018 ÖSTERGÖTLAND 2 Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2018 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation

PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation 1 Del 2, PRO:s organisation PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation Sveriges pensionärer behöver en stark organisation PRO är en stor och aktiv organisation och den främsta företrädaren för

Läs mer

Denna utveckling påverkar både samhället och PRO. Flexibiliteten måste öka och verksamheten måste anpassas till växande och olika behov.

Denna utveckling påverkar både samhället och PRO. Flexibiliteten måste öka och verksamheten måste anpassas till växande och olika behov. Antagen 20171109 PRO Stockholms län Verksamhetsplan 2018 Innehåll Omvärldsanalys Prioriteringar Inriktningsmål Omvärldsanalys Stockholms län: Stockholms län med sina närmare 2,3 miljoner invånare växer

Läs mer

Söder Gävle. Verksamhetsplan 2019

Söder Gävle. Verksamhetsplan 2019 Söder Gävle Verksamhetsplan 2019 1 Verksamhetsplan 2019 PRO är en självständig, oberoende och partipolitisk obunden organisation. En organisation som verkar för ett samhälle där medborgarna har ekonomisk

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017

VERKSAMHETSPLAN 2017 VERKSAMHETSPLAN 2017 Samorganisationens uppgifter SAMORGANISATIONER MOM 1 SAMARBETE KOMMUNVIS Enligt PRO:s stadgar ska, där det finns mer än en PRO-förening, finnas en samorganisation. Det krävas i olika

Läs mer

Förslag till dagordning vid PRO Jämtlands höstmöte 5 november 2015

Förslag till dagordning vid PRO Jämtlands höstmöte 5 november 2015 Verksamhetsplan och budget 2016 PRO Jämtlands län Box 377, Krondikesvägen 93 831 25 Östersund Tel: 063-137600 e-post:pro@jamtlands-lan.pro.se Förslag till dagordning vid PRO Jämtlands höstmöte 5 november

Läs mer

PRO är en självständig, oberoende och partipolitiskt obunden organisation. PRO arbetar för

PRO är en självständig, oberoende och partipolitiskt obunden organisation. PRO arbetar för 1 Verksamhetsplan 2015 PRO är en av Sveriges största folkrörelser och har en viktig roll och uppgift att fylla som pensionärernas intresseorganisation. PRO strävar efter ett samhälle som präglas av solidaritet,

Läs mer

Verksamhetsplan SPF Seniorerna Bohusdistriktet

Verksamhetsplan SPF Seniorerna Bohusdistriktet Verksamhetsplan 2016-2017 SPF Seniorerna Bohusdistriktet 1 Mål och inriktning 2016-2017 Vår verksamhetsplan tar utgångspunkt i Mål och Riktlinjer för kongressperioden 2015-2017 som beslöts av SPF Seniorernas

Läs mer

Det kontantlösa samhället oroar många medlemmar. Arbetet för att kontanter ska vara kvar som betalmedel fortsätter.

Det kontantlösa samhället oroar många medlemmar. Arbetet för att kontanter ska vara kvar som betalmedel fortsätter. Verksamhetsplan 2018 PRO skall vara en stark kraft för Sveriges pensionärer 2018 präglas av två händelser: PROs kongress och de allmänna valen. Det betyder att PRO arbetar med två tidsperspektiv under

Läs mer

ORGANISATORISKT PROGRAM

ORGANISATORISKT PROGRAM KONGRESS 2018 ORGANISATORISKT PROGRAM PRO en stark, välkomnande och kompetent organisation 2 PRO EN STARK, VÄLKOMNANDE OCH KOMPETENT ORGANISATION Sveriges pensionärer behöver en stark organisation PRO

Läs mer

Uppdrag. Värdegrund. Vision. Fyra fokusområden

Uppdrag. Värdegrund. Vision. Fyra fokusområden Uppdrag PRO distriktet Stockholms län har cirka 46 000 medlemmar i ungefär 119 föreningar. Styrelsens uppdrag är att leda verksamheten, vilket bidrar till medlemmarnas, föreningarnas och samorganisationernas

Läs mer

Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO

Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO Medlemsundersökningar i samarbete med Kantar-SIFO Medlemsrekrytering & Medlemsvård PRO är en medlemsburen organisation. Medlemmarna är PRO:s största tillgång. För att vara en stark röst som kan påverka

Läs mer

PRO UPPSALA LÄN. Kurser och aktiviteter 2018

PRO UPPSALA LÄN. Kurser och aktiviteter 2018 PRO UPPSALA LÄN Kurser och aktiviteter 2018 Vi är ett starkt distrikt och vi ska bli ännu bättre. Därför behåller vi stipendium även under 2018 för förtroendevalda och ledare som deltar i Gysinge Folkhögskolas

Läs mer

VERKSMANHETSPLAN 2015 PRO distriktet Västmanland

VERKSMANHETSPLAN 2015 PRO distriktet Västmanland VERKSMANHETSPLAN 2015 PRO distriktet Västmanland Inledning PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015

VERKSAMHETSPLAN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Verksamhetsplan 2015 Förutsättningar för verksamheten 2015 En ny regering kommer att finnas på plats. Det är upp till PRO att visa att vi förmår att påverka regeringen i den riktning

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV

TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV SPF Seniorerna Norra Älvsborgsdistriktet TILLSAMMANS FÖR ETT RIKARE SENIORLIV Foto: Sven H Svensson JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI Christina Rogestam är SPF Seniorernas förbundsordförande. Här

Läs mer

Vi gör din röst hörd!

Vi gör din röst hörd! Vi gör din röst hörd! SPF bevakar dina intressen! - Har du tänkt på hur du vill du bo när du blir äldre? - Tycker du att det är rättvist att arbete och pension beskattas olika? - Vet du att i genomsnitt

Läs mer

SPF Seniorerna Norrbotten TILLSAMMANS FÖR ETT AKTIVARE SENIORLIV

SPF Seniorerna Norrbotten TILLSAMMANS FÖR ETT AKTIVARE SENIORLIV SPF Seniorerna Norrbotten TILLSAMMANS FÖR ETT AKTIVARE SENIORLIV DÄRFÖR SKA DU BLI MEDLEM! Du stödjer SPF Seniorernas äldrepolitiska arbete Du erbjuds ett rikt programutbud och aktiviteter Du kan delta

Läs mer

VERKSAMHET OCH BUDGET

VERKSAMHET OCH BUDGET VERKSAMHET OCH BUDGET 2016 Höstmöte 4:e november 2015 Scandic Star, Lund Distriktsmästerskap i Boule, 4 augusti 2015 PRO-DISTRIKTET I SKÅNE Innehåll Ordförande har ordet 2 Intressepolitik 3 Kommunikation

Läs mer

Mål och riktning från förbund och distrikt

Mål och riktning från förbund och distrikt SPF Seniorerna Leksand Verksamhetsplan 2019 Innehållsförteckning Mål och riktning 2018 2021 från förbund och distrikt...2 Värdegrund...2 SPF Seniorerna Leksand...3 A. t med föreningens verksamhet...3 B.

Läs mer

Arbetsutskott har utsetts av styrelsen och bestått av Carl-Eric Thörngren, Eivor Johansson, Lars-Erik Nyström och Åke Swahn.

Arbetsutskott har utsetts av styrelsen och bestått av Carl-Eric Thörngren, Eivor Johansson, Lars-Erik Nyström och Åke Swahn. 1 PRO Uppsala län Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen Styrelsen har bestått av Carl-Eric Thörngren, ordförande Eivor Johansson, kassör Lars-Erik Nyström, sekreterare Åke Swahn, vice ordförande, studieorganisatör

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016

Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016 1 Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016 PRO arbetar utifrån det handlingsprogram som antogs av kongressen 2015. År 2016 är det år då vi fortsätter att utveckla organisationen

Läs mer

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1 Bilden av PRO PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats för gemenskap, personlig utveckling, glädje

Läs mer

JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI

JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI JU BÄTTRE SAMARBETE, DESTO MER UPPNÅR VI Christina Rogestam är SPF Seniorernas förbundsordförande. Här ger hon sin syn på SPF Seniorernas roll och hur hon arbetar när hon företräder medlemmarna. Fotograf:

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 PRO distriktet i Västmanland

VERKSAMHETSPLAN 2016 PRO distriktet i Västmanland VERKSAMHETSPLAN 2016 PRO distriktet i Västmanland Inledning PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats

Läs mer

Medlemsvärvning & Medlemsvård

Medlemsvärvning & Medlemsvård Medlemsvärvning & Medlemsvård En liten handbok från PRO Värmland PRO Sveriges största pensionärsorganisation! Organisationen för Sveriges alla pensionärer. Finns på de flesta orter i Värmland. PRO erbjuder

Läs mer

Ett aktivt liv. Studiecirklar

Ett aktivt liv. Studiecirklar Ett aktivt liv Det är hälsofrämjande att delta i föreningslivet. SPF Seniorerna genomför sociala aktiviteter på alla nivåer t.ex. promenader, resor, konserter och studiecirklar. Studiecirklar Sju goda

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019

VERKSAMHETSPLAN 2019 VERKSAMHETSPLAN 2019 PRO Samorganisation Västerås PRO Samorganisation i Västerås Inledning Samorganisationens roll är att vara samordnare för Västerås 14 PRO föreningar. Samorganisationen har till uppgift

Läs mer

Gemenskap och förändring det här är PRO plan 2018

Gemenskap och förändring det här är PRO plan 2018 Gemenskap och förändring det här är PRO plan 2018 PRO ska erbjuda gemenskap och meningsfulla aktiviteter för landets pensionärer, förbättra livet för äldre genom att arbeta för samhällsförändringar och

Läs mer

Verksamhet och budget 2015

Verksamhet och budget 2015 1 Blekinge Verksamhet och budget 2015 PRO-Blekinge Höstmötet den 21 november 2014 i Sölvesborg Deltagare vid kursen i surfplattor 2014 2 Inledning. PRO är en folkrörelse i förändring. Den tekniska utvecklingen

Läs mer

Distriktets verksamhetsplan

Distriktets verksamhetsplan Distriktets verksamhetsplan 2014 2013-08-12 Distrikten MOM 1 Verksamhet Distrikten omfattar föreningar och samorganisationer inom områden som fastställs av riksorganisationens styrelse. Distrikten har

Läs mer

Leder styrelsens sammanträden och arbetar för att stärka samarbetet mellan föreningarna.

Leder styrelsens sammanträden och arbetar för att stärka samarbetet mellan föreningarna. Verksamhetsplan för 2017 Samorganisationens uppgift enligt 5 MOM 1 I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika sammanhang samarbete mellan föreningarna. Samorganisationen har till uppgift

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2017

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2017 Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2017 Välkommen till kurser och konferenser våren 2017 Vi går nu in i ett nytt år, 2017, och det är nu tid att se över vilka utbildningar som ni behöver att erbjuda

Läs mer

Organisation och Fördelning av arbetsuppgifter

Organisation och Fördelning av arbetsuppgifter Organisation och Fördelning av arbetsuppgifter SPF Seniorerna 159 Hässleholm Föreningens stadgar utgör grunden för framtiden och fördelning av arbetsuppgifter, SPF:s normalstadgar antogs vid årsmötet den

Läs mer

SPF Seniorerna Leksand Verksamhetsplan 2017 Sida 1 (6)

SPF Seniorerna Leksand Verksamhetsplan 2017 Sida 1 (6) SPF Seniorerna Leksand Verksamhetsplan 2017 Sida 1 (6) 2017-02-05 Mål och riktlinjer för 2015-2017 Utifrån utvecklingsprocessen Ett steg till utkristalliserades 4 viktiga fokusområden för SPF Seniorerna

Läs mer

Uppdrag. Värdegrund. Vision. Fyra fokusområden

Uppdrag. Värdegrund. Vision. Fyra fokusområden Uppdrag PRO distriktet Stockholms län har cirka 46 000 medlemmar i ungefär 119 föreningar. Styrelsens uppdrag är att leda verksamheten, vilket bidrar till medlemmarnas, föreningarnas och samorganisationernas

Läs mer

Område: Konsument Underområde: Kontanthantering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster. PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland. Motivering.

Område: Konsument Underområde: Kontanthantering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster. PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland. Motivering. Motion nr 107 Grundläggande betaltjänster PRO Folkunga - Mjölby, Östergötland ID540 Folkunga PRO, Väderstad, Mjölby kommun har under de senaste åren upplevt en klar försämring i de grundläggande betaltjänster,

Läs mer

SPF Seniorerna. SPF Seniorerna är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för alla som har rätt att uppbära någon form av pension.

SPF Seniorerna. SPF Seniorerna är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för alla som har rätt att uppbära någon form av pension. SPF Seniorerna SPF Seniorerna är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för alla som har rätt att uppbära någon form av pension. Vi finns över hela landet Ca 270 000 medlemmar Knappt 800

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2017

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2017 Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2017 Välkommen till kurser och konferenser hösten 2017 Vi har nu avverkat en fantastisk studievår och närmar oss nu en solig och skön sommar. Sommaren ska vi

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016 Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016 Välkommen till kurser och konferenser våren 2016 Som förtroendevald eller tilltänkt förtroendevald inbjuds du till ett antal kurser och konferenser som vi

Läs mer

VERKSAMHET OCH BUDGET

VERKSAMHET OCH BUDGET VERKSAMHET OCH BUDGET 2013 Höstmöte 7:e november 2012 Amiralen, Malmö PRO-DISTRIKTET I SKÅNE Innehåll Inledning 2 Medlemsutveckling 3 Ledarutveckling 5 Studier 6 Socialpolitik 7 Information 8 Friskvård

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Aktiviteter Antagen vid styrelsemöte nr 6, , 59

VERKSAMHETSPLAN Aktiviteter Antagen vid styrelsemöte nr 6, , 59 Orustveteranerna VERKSAMHETSPLAN Aktiviteter 2017-2019 Antagen vid styrelsemöte nr 6, 2017-08-21, 59 INNEHÅLLSFÖRTECKNING VERKSAMHETSPLAN (VP) 3 Inledning 3 Varför upprätta en lokal VP 3 Vad är uppgiften

Läs mer

Verksamhetsplan PRO Oxelösund

Verksamhetsplan PRO Oxelösund Verksamhetsplan 2017 PRO Oxelösund Pro Oxelösunds uppgift är: att erbjuda alla pensionärer en mötesplats för gemenskap personlig utveckling, glädje och hälsa. att erbjuda ett varierat utbud av verksamheter

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 PRO SAMORGANISATIONEN I VÄSTERÅS

VERKSAMHETSPLAN 2017 PRO SAMORGANISATIONEN I VÄSTERÅS VERKSAMHETSPLAN 2017 PRO SAMORGANISATIONEN I VÄSTERÅS Verksamhetsplan för PRO- Samorganisation, Västerås, 2017 Samorganisationen, Västerås är samordnare för 14 föreningar, med 4.800 medlemmar. Anslutna

Läs mer

ROLLEN SOM DISTRIKTSANSVARIG

ROLLEN SOM DISTRIKTSANSVARIG Tips och råd för distriktsansvariga inom SPF Seniorerna ROLLEN SOM DISTRIKTSANSVARIG Innehåll 1. Du är viktig 3 2. Rollen som distriktsansvarig 5 3. Distriktsstyrelsens stödjande roll 10 4. Ta pulsen på

Läs mer

Utbildningsplaner. Stockholms län PRO 1 PRO 2. för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag)

Utbildningsplaner. Stockholms län PRO 1 PRO 2. för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag) Stockholms län Utbildningsplaner för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag) PRO 1 PRO 2 Totalt 16 studietimmar Antagna av styrelsen för PRO Stockholms

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Kongressen som genomfördes i juni 2015 slog fast riktlinjerna för verksamheten inom PRO under perioden 2015-2018. Den intressepolitiska inriktningen är tydlig. Det finns många viktiga

Läs mer

Datumplan för 2015. Stockholms län. Skapad:2015-01-29. Dokumentet kommer kontinuerligt att uppdateras via vår hemsida www.

Datumplan för 2015. Stockholms län. Skapad:2015-01-29. Dokumentet kommer kontinuerligt att uppdateras via vår hemsida www. Datumplan för 2015 Stockholms län Skapad:2015-01-29 Dokumentet kommer kontinuerligt att uppdateras via vår hemsida www.pro/stockholm Var observant på datum för revideringar. Innehåll Sid 2 Distriktets

Läs mer

RAMBUDGET KONGRESS 2017

RAMBUDGET KONGRESS 2017 RAMBUDGET 2018-2020 KONGRESS 2017 Förbundsstyrelsens förslag Rambudget 2018-2020 I Mål och riktning beslutar kongressen om de övergripande verksamhetsmässiga aktiviteterna. Rambudgeten beskriver i ekonomiska

Läs mer

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2018

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2018 1 Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry Styrelsen Verksamhetsplan för år 2018 2 Allmänt. Föreningens syfte enligt stadgarna: Föreningens syfte är att arbeta för sina medlemmars

Läs mer

GENOMFÖRD ABF KURSER FÖR PRO MEDLEMMAR 2016 GENOMFÖRD PRO KURSER OCH AKTIVITETER 2016

GENOMFÖRD ABF KURSER FÖR PRO MEDLEMMAR 2016 GENOMFÖRD PRO KURSER OCH AKTIVITETER 2016 GENOMFÖRD ABF KURSER FÖR PRO MEDLEMMAR 2016 ABF Inspirationsdag för dataledare Plats: Missionskyrkan Målgrupp: Alla Dataledare PRO Uppsala Län 26 januari Kursledning: Gunnel Eriksson ABF, Gunder Brandell

Läs mer

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen.

3 (8) Under verksamhetsperioden ska vi arbeta med att utveckla hela rekryteringskedjan som innefattar, frågan betalningen välkomnandet introduktionen. 2 (8) Den här verksamhetsplanen för Socialdemokraterna i Bohuslän sträcker sig från 1 januari 2015 till 31 december 2018. Eftersom det är en flerårig verksamhetsplan håller den sig på en övergripande verksamhetsnivå.

Läs mer

KURSER OCH TRÄFFAR våren 2016

KURSER OCH TRÄFFAR våren 2016 STOCKHOLMS LÄN KURSER OCH TRÄFFAR våren 2016 Uppdaterad 2016-01-02 1 2 Välkommen till kurser och träffar! Vi erbjuder dig som förtroendevald utbildningar som ska inspirera dig till att vara aktiv i PRO.

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för 2014.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för 2014. VERKSAMHETSBERÄTTELSE Styrelsen för PRO Värmland överlämnar härmed följande berättelse för 2014. DISTRIKTSSTYRELSEN Ordinarie: Lisbeth Staaf-Igelström Karlstad-Handels Ordförande Lillemor Johansson Hammarö

Läs mer

Verksamhetsplan för 2016

Verksamhetsplan för 2016 Verksamhetsplan för 2016 Samorganisationens uppgift I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika sammanhang samarbete mellan föreningarna. Samorganisationen har till uppgift att ta initiativ

Läs mer

Mål och riktlinjer 2015-2017. Justerat enligt kongressbeslut

Mål och riktlinjer 2015-2017. Justerat enligt kongressbeslut Mål och riktlinjer 2015-2017 Justerat enligt kongressbeslut 1 Mål och Riktlinjer 2015 2017 Sveriges Pensionärsförbund, SPF, går in i en ny kongressperiod, visare och än mer kompetent i frågor som rör seniorer

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2019

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2019 Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2019 Välkommen till kurser och konferenser hösten 2019 Efter en mycket bra studievår 2019 vill jag hälsa dig välkommen att deltaga i höstens kurser och konferenser.

Läs mer

STOCKHOLMS LÄN KURSPROGRAM 2014

STOCKHOLMS LÄN KURSPROGRAM 2014 2012 STOCKHOLMS LÄN KURSPROGRAM 2014 Välkomna till 2014 års kursverksamhet Vi erbjuder dig som förtroendevald utbildning som ska inspirera dig till att vara aktiv i PRO: - Nya kunskaper - Erfarenhetsutbyte

Läs mer

Datumplan för 2015. Stockholms län. Skapad:2015-05-06. Dokumentet kommer kontinuerligt att uppdateras via vår hemsida www.

Datumplan för 2015. Stockholms län. Skapad:2015-05-06. Dokumentet kommer kontinuerligt att uppdateras via vår hemsida www. Datumplan för 2015 Stockholms län Skapad:2015-05-06 Dokumentet kommer kontinuerligt att uppdateras via vår hemsida www.pro/stockholm Var observant på datum för revideringar. Innehåll Sid 2 Distriktets

Läs mer

Kom med i SKPF det lönar sig!

Kom med i SKPF det lönar sig! Kom med i SKPF det lönar sig! VI ÄR STARKA Vi försvarar välfärden och kräver pensioner som går att leva på på riktigt. Välkommen till en givande gemenskap SKPF Pensionärerna är ett demokratiskt pensionärsförbund

Läs mer

Distriktets större aktiviteter Under 2017skall distriktet genomföra distriktsmästerskap i Bridge samt tre idrotter, Boule, Bowling och Golf

Distriktets större aktiviteter Under 2017skall distriktet genomföra distriktsmästerskap i Bridge samt tre idrotter, Boule, Bowling och Golf Verksamhetsplan 2017 PRO en stark kraft för Sveriges pensionärer I denna Verksamhetsplan drar PRO upp riktlinjerna för vad organisationen som helhet ska göra under 2017. PRO arbetar för en bättre tillvaro

Läs mer

Kronoberg. Kursprogram 2019

Kronoberg. Kursprogram 2019 Kursprogram 2019 Till ledamöter och ersättare i kommunala och regionala pensionärsråden Utbildning för KPR- och RPR-ledamöter samt ersättare Tid: 31/1-19, kl. 9-15. Plats: ABF-huset (Sal 5), Arabygatan

Läs mer

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2017

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2017 1 Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry Styrelsen Verksamhetsplan för år 2017 2 Allmänt. Föreningens syfte Föreningens syfte är att arbeta för sina medlemmars trivsel och tillvarata

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 & Budget

Verksamhetsplan 2019 & Budget Bomhus Verksamhetsplan 2019 & Budget 1 FÖRENINGENS VERKSAMHETSPLAN 2019 Föreningen ska verka för bedriva en bred verksamhet som främjar gemenskap och är till gagn för medlemmarna Kontaktombud/Solglimten

Läs mer

PRO NORRA ÄLVSBORGS DISTRIKT. Verksamhetsplan. och. Budget.

PRO NORRA ÄLVSBORGS DISTRIKT. Verksamhetsplan. och. Budget. PRO NORRA ÄLVSBORGS DISTRIKT Verksamhetsplan och Budget 2019 www.norraalvsborg.pro.se Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2019 Vid kongressen 2018 antogs ett nytt handlingsprogram och nya

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt

PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt Tid: 2013-05-05 13.00-16.00 Plats: IOGT-NTO Distriktsexpeditionen, Klara Södra Närvarande: Oskar Jalkevik Ordförande Linda Tjälldén Vice ordförande

Läs mer

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen.

Motionen har behandlats vid styrelsemöte 2014-08-08, som beslutade att bifalla motionen. Motion nr 233 Kommunala pensionärsråd och Landstings/Region pensionärsråd PRO Ale Norra - Ale, Norra Älvsborg ID529 Pensionärsråden inom landsting och kommun har under många år knappast genomsyrats av

Läs mer

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ÅRE 21-22/4 2018 1 5 10 Ett omfattande arbete med att förnya socialdemokraterna sattes igång i och med framtidspartiet. Framtidspartiet handlar om att

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans!

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! Gör en annan värld möjlig! Den här broschyren riktar sig till arrangörer som är på väg eller vill börja samarbeta

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 PRO distriktet i Västmanland

VERKSAMHETSPLAN 2017 PRO distriktet i Västmanland VERKSAMHETSPLAN 2017 PRO distriktet i Västmanland Inledning PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats

Läs mer

Välkommen in att skriva under vårt upprop som kommer att överlämnas till ansvarig minister i augusti.

Välkommen in att skriva under vårt upprop som kommer att överlämnas till ansvarig minister i augusti. PRO informerar, april 2018. PRO:s valkampanj 2018 digitaliseras Under året kommer PRO att lyfta en av våra prioriterade frågor gentemot politikerna: Höjd allmän pension. I april kommer PRO:s digitala kampanjsidan

Läs mer

Planeringskonferens 18-19 april 2012. Livsstilsförändring. Christina Kicki Fjellström

Planeringskonferens 18-19 april 2012. Livsstilsförändring. Christina Kicki Fjellström Planeringskonferens 18-19 april 2012 Livsstilsförändring Christina Kicki Fjellström christina.fjellstrom@hjart-lung.se 08-55 606 205 www.hjart-lung.se Livsstilsförändring Mänskliga behov Energi och näring

Läs mer

Över 300 motioner inskickade till kongressen

Över 300 motioner inskickade till kongressen PRO informerar, januari 2018. Över 300 motioner inskickade till kongressen Välkommen till ett nytt och innehållsrikt år i PRO som både innehåller kongress och valrörelse! Kongressen hålls den 15-17 juni

Läs mer

Bodekull. Program SPF Bodekull i Karlshamn. Vårt kansli. Karlshamn

Bodekull. Program SPF Bodekull i Karlshamn. Vårt kansli. Karlshamn Bodekull Karlshamn Program 2018 SPF Bodekull i Karlshamn SPF Bodekull i Karlshamn är en ideell förening som är öppen för alla pensionärer. Den är helt opolitisk, religiöst neutral och vill ta vara på pensionärernas

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014. Styrelsen. Styrelsen för PRO Medelpads distrikt avger följande berättelse för 2014

Verksamhetsberättelse 2014. Styrelsen. Styrelsen för PRO Medelpads distrikt avger följande berättelse för 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Styrelsen för PRO Medelpads distrikt avger följande berättelse för 2014 Styrelsen Ordförande Eda Anderson Sköns Södra v. ordförande Sigbritt Hedlund Haverö Kassör Britta Pettersson

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Holmsund brukshundklubb

Verksamhetsplan 2017 Holmsund brukshundklubb Verksamhetsplan 2017 Holmsund brukshundklubb VISION OCH MÅLBESKRIVNING VISION Holmsund Brukshundklubb är en klubb där alla medlemmar är välkomna att trivas och utvecklas oavsett mål med hundägandet. Allt

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2018 Denna verksamhetsplan antogs på Distriktsmötet 2017-10-28 1 (6) Hörselskadades Riksförbund Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av de

Läs mer

DET SKA VARA ROLIGT OCH MENINGSFYLLT ATT VARA MEDLEM I SPF

DET SKA VARA ROLIGT OCH MENINGSFYLLT ATT VARA MEDLEM I SPF VERKSAMHETSPLAN 2015, SPF Distrikt Halland Detta dokument är ett av våra många verktyg för distriktets årsaktiviteter. Innehåller utbildningar, aktiviteter, sammankomster, föreläsningar, seminarier. Vår

Läs mer

Tillsammans mot ensamhet Med PRO, SKPF och SPF Seniorerna PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna. Tillsammans mot ensamhet

Tillsammans mot ensamhet Med PRO, SKPF och SPF Seniorerna PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna. Tillsammans mot ensamhet Tillsammans mot ensamhet Med PRO, SKPF och SPF Seniorerna PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna Tillsammans mot ensamhet Tillsammans mot ensamhet Vårt gemensamma arbete för att minska äldres ofrivilliga

Läs mer

SPFs förnyelse - ett steg till!

SPFs förnyelse - ett steg till! SPFs förnyelse - ett steg till! Sammanställning av styrelsernas seminarier under hösten 2012 för utveckling av SPF Dokumentet innehåller frågor som ställts och diskuterats på seminarierna. Därför är jag

Läs mer

Bodekull. Program SPF Bodekull i Karlshamn. Vårt kansli. Karlshamn

Bodekull. Program SPF Bodekull i Karlshamn. Vårt kansli. Karlshamn Bodekull Karlshamn Program 2017 SPF Bodekull i Karlshamn SPF Bodekull i Karlshamn är en ideell förening som är öppen för alla pensionärer. Den är helt opolitisk, religiöst neutral och vill ta vara på pensionärernas

Läs mer

Brodalen. Verksamhetsberättelse och Ekonomisk berättelse 2013

Brodalen. Verksamhetsberättelse och Ekonomisk berättelse 2013 Brodalen Verksamhetsberättelse och Ekonomisk berättelse 2013 Styrelsen för Brodalens PRO-förening avger härmed följande verksamhetsberättelse för 2013 Medlemmar Antal medlemmar 2013-12 -31, 225 10 nya

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2019

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2019 Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2019 Välkommen till kurser och konferenser våren 2019 Vi har nu lämnat en bra och framgångsrik studiehöst bakom oss. Vi har kommit en bra bit på vägen när det

Läs mer

Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande

Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande Protokoll 1 (13) Plats och tid: Beslutande: Ersättare: Övriga deltagare: Regionens hus, den 9 maj 2019, kl. 09:00 15.30 Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande Kenneth Holmström (M) Eva Fredriksson (KD)

Läs mer

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017 Folkhälsoplan för Laxå kommun 214 21 1 Kommunen och Länet Befolkning i Laxå kommun Laxå kommun har 5562 invånare 213-5 varav 21 kvinnor och 2845 män. I åldern -19 år finns 124 personer. Från 65 år och

Läs mer

Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019

Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019 Wä-Skepparslöv VERKSAMHETSPLAN och BUDGET 2019 1 SPF Seniorernas värdegrund (antagen av kongressen 2017) SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation. Vi värnar om varje

Läs mer

I Riksorganisationens verksamhetsplan nämns några förutsättningar för PRO:s verksamhet 2016 under rubrikerna Världen och Sverige.

I Riksorganisationens verksamhetsplan nämns några förutsättningar för PRO:s verksamhet 2016 under rubrikerna Världen och Sverige. 1 PRO STOCKHOLMS LÄN 15-11-12 Verksamhetsplan 2016 Omvärldsanalys. I Riksorganisationens verksamhetsplan nämns några förutsättningar för PRO:s verksamhet 2016 under rubrikerna Världen och Sverige. Världen:

Läs mer

ABF-distriktet i Gävleborg VERKSAMHETSPLAN

ABF-distriktet i Gävleborg VERKSAMHETSPLAN 2012 ABF-distriktet i Gävleborg VERKSAMHETSPLAN INLEDNING Under 2011 har ABF Gävleborg prioriterat utveckling av cirkelledarutbildning genom att forma nya strategier för rekrytering och genomförande och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019 HOLMSUND BRUKSHUNDKLUBB

VERKSAMHETSPLAN 2019 HOLMSUND BRUKSHUNDKLUBB VERKSAMHETSPLAN HOLMSUND BRUKSHUNDKLUBB VISION OCH MÅLBESKRIVNING VISION Holmsund Brukshundklubb är en klubb där alla medlemmar är välkomna att trivas och utvecklas oavsett mål med hundägandet. Allt arbete

Läs mer

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD

INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD INFORMATION OM FÖRENINGAR INOM OMRÅDET PSYKISK HÄLSA I KARLSTAD Arbetsmarknads - och socialförvaltningen Vuxenavdelningen 2018-07-02 Arbetsmarknads- och socialnämnden ser civilsamhället (frivilliga organisationer,

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer