Skillnader mellan godkänd och utställd MKB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skillnader mellan godkänd och utställd MKB"

Transkript

1 PM Ärendenr: TRV 2010/ Trafikverket Projekt Mälarbanan Skillnader mellan godkänd och utställd MKB Sammanställning över de revideringar som gjorts i den utställda miljökonsekvensbeskrivningen jämfört med den av länsstyrelsens godkända. Den utställda versionen är daterad oktober 2010 och den godkända versionen är daterad 25 augusti Skillnaderna redovisas med rubrik i miljökonsekvensbeskrivning och därefter den godkända versionens text till vänster och den utställdas till höger. Sammanfattning I Barkarby kommer en örtrik torräng samt växtplatsen för den rödlistade arten toppjungfrulin att påverkas i samband med järnvägsutbyggnaden. Kap 2.2 Järnvägsutredning och studerade alternativ Tillåtlighet I Barkarby kommer en åkerholme, med örtrik torräng samt växtplatsen för den rödlistade arten toppjungfrulin att påverkas i samband med järnvägsutbyggnaden. Utbyggnaden av Mälarbanan är en omfattande prövas av regeringen. Trafikverket lämnade en ansökan om tillåtlighet för sträckan Barkarby- Kallhäll till regeringen i oktober Den 1 juli 2010 beslutade regeringen om tillåtlighet för en utbyggnad av Mälarbanan etappen Barkarby- Kallhäll, se bilaga 3. Regeringens tillåtlighet är inte knuten till några villkor. Kap 5.3 Naturmiljö En örtrik torräng, som omfattas av biotopskydd kommer att försvinna i samband med järnvägsutbyggnaden. En gammal granskog kommer att påverkas väster om Veddesta. Utbyggnaden av Mälarbanan är en omfattande spårbyggnad som enligt miljöbalken kap 17 1, ska prövas av regeringen. Trafikverket lämnade en ansökan om tillåtlighet för sträckan Barkarby Kallhäll till regeringen i oktober Den 1 juli 2010 beslutade regeringen om tillåtlighet för denna sträcka av Mälarbanan. Regeringen ställer inga villkor i tillåtlighetsbeslutet men anger förutsättningar för beslutet, se bilaga 3. Delar av en åkerholme med örtrik torräng, som omfattas av biotopskydd att försvinna i samband med järnvägsutbyggnaden. Flera gamla tallar med reliktbock kommer att avverkas här. En gammal granskog kommer att påverkas väster om Veddesta. 1(12)

2 PM Ärendenr: TRV 2010/ Trafikverket Projekt Mälarbanan Mellan järnvägen och E18, i höjd med Veddesta idrottsplats, finns örtrika torrängar (åkerholmar) med en växtlighet som normalt gynnas av bete, slåtter och solöppna förhållanden. En örtrik torräng, som omfattas av biotopskydd kommer att försvinna i samband med järnvägsutbyggnaden. Området med tallar berörs av ny väg som planeras parallellt med järnvägen. Figur naturvärden i Barkarby Tall med reliktbock berörs delvis av ny väg. - Mellan järnvägen och E18, i höjd med Veddesta idrottsplats, finns en åkerholme som till delar täcks med örtrik torräng, en växtlighet som normalt gynnas av bete, slåtter och solöppna förhållanden. Delar av åkerholmen med örtrik torräng, som omfattas av biotopskydd kommer att försvinna i samband med järnvägsutbyggnaden. De flesta av tallarna vid Röda stugan kommer att tas bort på grund av den nya vägen som planeras parallellt med järnvägen. De flesta tallarna avverkas och reliktbocken riskerar att försvinna. Ny textruta: Växtplatsen för toppjungfrulin kommer att förstöras. Torrängar tas i anspråk Delar av åkerholme, som delvis utgörs av örtrik torräng tas i anspråk 2(12)

3 PM Ärendenr: TRV 2010/ Trafikverket Projekt Mälarbanan Kap 5.10 Risk och säkerhet Version länsstyrelsen godkännande 25 augusti (12)

4 4(12)

5 5(12)

6 6(12)

7 7(12)

8 PM Ärendenr: TRV 2010/ Trafikverket Projekt Mälarbanan Kap 6.5 Miljökonsekvenser Mellan järnvägen och E18 finns områden med örtrik torräng i närheten av järnvägskorridoren. Risken är stor att dessa områden skadas till följd av anläggningsarbeten. Områden med örtrik torräng (åkerholmar) mellan spårområde och E18 vid Barkarby skyddas genom exempelvis stängsling eller annan typ av tillfällig avgränsningsanordning under byggtiden. Mellan järnvägen och E18 finns åkerholme som till delar täcks med örtrik torräng i närheten av järnvägskorridoren. Delar av åkerholmen med örtrik torräng mellan spårområde och E18 vid Barkarby skyddas genom exempelvis stängsling eller annan typ av tillfällig avgränsningsanordning under byggtiden. 8(12)

9 PM Ärendenr: TRV 2010/ Trafikverket Projekt Mälarbanan Kap 7.4 Miljökvalitetsnormer Omgivningsbuller Buller från tågtrafiken har kartlagts och åtgärdsförslag har tagits fram. Inomhusnivåer åtgärdas enligt riktvärden. I småhus längs Slöjdvägen i norra Jakobsberg samt Basvillan i Kallhäll finns risk att riktvärden inomhus inte kan uppfyllas på grund av höga ljudnivåer i kombination med byggteknik med låg ljudisolering, då åtgärder inte är ekonomiskt försvarbara. När det gäller utomhusmiljön så är det främst sträckan genom Jakobsberg där riktvärden för buller inte kan klaras trots åtgärder. Sammantaget kommer normen för omgivningsbuller att överskridas. Buller från tågtrafiken har kartlagts och åtgärdsförslag har tagits fram. Inomhusnivåer åtgärdas enligt riktvärden. I småhus längs Slöjdvägen i norra Jakobsberg samt Basvillan i Kallhäll finns risk att riktvärden inomhus inte kan uppfyllas på grund av höga ljudnivåer i kombination med byggteknik med låg ljudisolering, då åtgärder inte är ekonomiskt försvarbara. När det gäller utomhusmiljön så är det främst sträckan genom Jakobsberg där riktvärden för buller inte kan klaras trots åtgärder. Bullerskyddsåtgärder utförs i ett tidigt skede för att kunna utnyttjas även under byggtiden. Risk finns att Naturvårdsverkets riktlinjer för buller inomhus inte kan uppfyllas vid sprängningsarbeten, bergsschakt, vid arbeten med hjullastare samt i kombination med att befintliga bullerskärmar byts ut. Vid övriga arbeten kan riktvärdena inom- och utomhus uppnås, med undantag för Bas- och Glasvillan där enbart inomhusvärdena kan uppnås. Riktvärdena avseende ekvivalent ljudnivå för rekreationsområde i tätorter kommer att överskridas där byggarbeten sker i anslutning till Görvälns naturreservat. Sammantaget kommer normen för omgivningsbuller att överskridas. 9(12)

10 Kap 7.4 Miljökvalitetsnormer Mälarens fisk- och musselvatten Längs den nya järnvägen byggs dränering med möjlighet till fördröjning och omhändertagande av utsläpp i form av dammar och/eller magasin i syfte att minska risken för föroreningsläckage till Mälaren. Åtgärderna längs Mälarbanan görs i första hand för att järnvägen går genom Östra Mälarens vattenskyddsområde och kommer att ge positiva effekter för Mälarens fisk- och musselvatten. Sammantaget förväntas gällande normer för Mälarens fisk- och musselvatten att underskridas. Längs den nya järnvägen byggs dränering med möjlighet till fördröjning och omhändertagande av utsläpp i form av dammar och/eller magasin i syfte att minska risken för föroreningsläckage till Mälaren. Åtgärderna inom vattenskyddsområdet anläggs tidig för att kunna nyttjas även under byggtiden. Åtgärderna längs Mälarbanan görs i första hand för att järnvägen går genom Östra Mälarens vattenskyddsområde och kommer att ge positiva effekter för Mälarens fiskoch musselvatten. Sammantaget förväntas gällande normer för Mälarens fisk- och musselvatten att underskridas. 10(12)

11 Kap 7.4 Miljökvalitetsnormer Yt- och grundvatten Sedimentationsdammar för dagvatten anläggs i Bällstaån för att förbättra åns status samt minska risken för föroreningsspridning nedströms ån vid eventuell olycka. Den nya trumman för Bällstaån anpassas till höga flöden och utförs så att passage underlättas för faunan, vilket är positivt för den ekologiska statusen. Åtgärder i form av dagvattendamm och/eller magasin inom den yttre skyddszonen för Östra Mälarens vattenskyddsområde innebär lokalt omhändertagande av järnvägsanläggningens dräneringsvatten. Genom detta uppnås kontroll av eventuella föroreningar och utsläpp langs anläggningen, da föroreningar samlas upp innanvattnet leds ut till det befintliga dagvattennätet, vilket i sin tur mynnar i Malaren. Sammantaget förväntas gällande normer for yt- och grundvatten att underskridas. Sedimentationsdammar for dagvatten anläggs i Bällstaån for att förbättra ans status samt minska risken for föroreningsspridning nedströms an vid eventuell olycka. Den nya trumman for Bällstaån anpassas till höga floden och utfors sa att passage underlattas for faunan, vilket ar positivt for den ekologiska statusen. Åtgärder i form av dagvattendamm och/eller magasin inom den yttre skyddszonen for Östra Malarens vattenskyddsområde innebar lokalt omhändertagande av järnvägsanläggningens dräneringsvatten. Genom detta uppnås kontroll av eventuella föroreningar och utsläpp langs anläggningen, da föroreningar samlas upp innan vattnet leds ut till det befintliga dagvattennätet, vilket i sin tur mynnar i Malaren. Åtgärder inom vattenskyddsområdet anläggs tidig for att kunna nyttjas aven under byggtiden. I övrigt kommer dränvatten att omhändertas lokalt samt länshållningsvatten/dagvatten från arbetsområdet kontrolleras och renas före utsläpp till Bällstaån. Sammantaget förväntas gällande normer for yt- och grundvatten att underskridas. Kap 8.3 Naturmiljö I Barkarby kommer en ortrik torrang att forsvinna i samband med järnvägsutbyggnaden och gamla tallar med reliktbock riskerar att avverkas. I Barkarby kommer delar av en åkerholme med örtrik torräng att försvinna i samband med järnvägsutbyggnaden. De flesta av de gamla tallarna vid Röda stugan kommer att avverkas och reliktbocken riskerar att försvinna. 11(12)

12 Tabell Samlad bedömning Kap 9.1 Sakprövningar Görvälns naturreservat Görvälns naturreservat är skyddat enligt 7 kapitlet Miljöbalken. Mälarbanan kommer att göra intrång inom en mindre del av reservatet (drygt kvadratmeter). Trafikverket har ansökt om att få göra intrång och flytt av reservatsgräns, se vidare bilaga 10, Ansökan om upphävande av del av Görvälns naturreservat. Järfälla kommuns Miljö-och bygglovsnämnd tog den 1 juli 2010 ett beslut i ärendet. Beslutet lyder enligt följande: Görvälns naturreservat är skyddat enligt 7 kapitlet Miljöbalken. Mälarbanan kommer att göra intrång inom en mindre del av reservatet (drygt kvadratmeter). Trafikverket har ansökt om upphävande av del av Görvälns naturreservat. Järfälla kommuns Miljö- och bygglovsnämnd tog den 1 juli 2010 ett beslut i ärendet, se bilaga 10. Beslutet lyder enligt följande: Biotopskydd Åkerholmar med en areal under 0,5 hektar omgivna av åkermark eller kultiverad betesmark omfattas av biotopskydd enligt 7 kap Miljöbalken. Trafikverket kommer att anmäla om dispens från biotopskyddet vid borttagande av den örtrika torrängen i Barkarby. Åkerholmar med en areal under 0,5 hektar omgivna av åkermark eller kultiverad betesmark omfattas av biotopskydd enligt 7 kap Miljöbalken. Trafikverket kommer att anmäla om dispens från biotopskyddet vid borttagande av delar av åkerholmen med örtrik torräng i Barkarby. 12(12)

INBJUDAN TILL UTSTÄLLNING

INBJUDAN TILL UTSTÄLLNING INBJUDAN TILL UTSTÄLLNING Utbyggnad av Mälarbanan, delen Barkarby Kallhäll Järnvägsplan Detaljplan inklusive tillhörande miljökonsekvensbeskrivning Utställningstid: 15 november t.o.m. 13 december 2010

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Tumba, februari 2018 Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Aspen är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden 1 Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden ÄNDRING FÖR FASTIGHETERNA GNARPS-BÖLE 3:86 OCH NORRFJÄRDEN 14:1. Planens syfte Planen syftar till att öka den sammanlagda byggrätten

Läs mer

Information om Mälarbanans utbyggnad

Information om Mälarbanans utbyggnad Information om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo, lägesrapport december Hej! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för att möta den ökade efterfrågan

Läs mer

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

Behovsbedömning. Planprogram för Hensbacka Saltkällan Delen Hensbacka 2:4 m fl

Behovsbedömning. Planprogram för Hensbacka Saltkällan Delen Hensbacka 2:4 m fl 1/5 1. av miljöbedömning En miljöbedömning skall göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. en är den analys som leder fram till ställningstagandet

Läs mer

VÄGPLAN Väg 63 Förbi Hjulsjö. Möte på orten. 2 juni 2015

VÄGPLAN Väg 63 Förbi Hjulsjö. Möte på orten. 2 juni 2015 VÄGPLAN Väg 63 Förbi Hjulsjö Möte på orten 2 juni 2015 Presentation Mattias Broberg Projektledare Trafikverket Fredrik Sunnhed Biträdande projektledare Trafikverket Eric Westerlund Markförhandlare Trafikverket

Läs mer

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby Tumba, mars 2018 Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Svalan är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

UNDERLAG FÖR MILJÖ OCH HÄLSOFRÅGOR. för detaljplan för Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal, Dp

UNDERLAG FÖR MILJÖ OCH HÄLSOFRÅGOR. för detaljplan för Sköndal 2:1 i stadsdelen Sköndal, Dp ECOS Mall 47_PLANBYGG_synpunkter_02_MKB - ver.2.0, 2012-03-16 MILJÖFÖRVALTNINGEN DNR: 2013-013212 SID 1 (5) 2013-10-21 Ulrika Kvartoft Kruså miljöutredare 08-508 28 935 ulrika.kvartoft.krusa@stockholm.se

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Syftet med att upprätta en ny detaljplan för del av

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad Madeleine Turén (kompletterad av Louise Eriksson) Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Planens

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Planarbetets syfte är att i enlighet med Plan- och

Läs mer

Järnvägssträckning genom Tullgarn N2000. Påverkan av olika alternativ

Järnvägssträckning genom Tullgarn N2000. Påverkan av olika alternativ PM Järnvägssträckning genom Tullgarn N2000 Påverkan av olika alternativ TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Järnvägssträckning

Läs mer

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby Tumba, mars 2018 Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Staren i Alby Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Staren är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Vändspår Floda/Lerum. Samrådsmöte Järnvägsplan, JP TRV 2017/43687

Vändspår Floda/Lerum. Samrådsmöte Järnvägsplan, JP TRV 2017/43687 Vändspår Floda/Lerum Samrådsmöte 2019-01-23 Järnvägsplan, JP TRV 2017/43687 Agenda vid samrådsmöte 23/1 1. Välkommen 2. Information från Lerums kommun 3. Presentation av Trafikverkets järnvägsplan i Lerum

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för triangelspår, Luspen 3:116 m fl. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för triangelspår, Luspen 3:116 m fl. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för triangelspår, Luspen 3:116 m fl Dnr: Upprättad: 2015-03-30 Förslag till detaljplan för triangelspår Samråd om miljöpåverkan Lagen om Miljöbedömningar av

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PLANPROGRAM DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PROGRAMHANDLING HANDLINGAR Planprogram Programskiss Behovsbedömning Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Prinsens väg

Behovsbedömning av detaljplan för Prinsens väg Behovsbedömning av detaljplan för Prinsens väg Tumba maj 2017 Behovsbedömningen av detaljplan för Prinsens väg är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är att avgöra

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Bullerskyddsåtgärder Hastighetssänkning samt bullerdämpande asfalt

Bullerskyddsåtgärder Hastighetssänkning samt bullerdämpande asfalt Uppdrag Beställare Att Handläggare Granskare Rapportnr Brandbergen Centrum Haninge Kommun Ida-Maria Classon Jan Pons Michel Yousif 132007389 PM1 Datum 2015-11-13 Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Planens syfte är att i enlighet med Plan- och bygglagen

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe 2017-11-30 reviderad 2018-07-26 1 [5] Referens David Ekberg Anders Forsberg av detaljplan för Harbro backe Orenteringskarta över området en av detaljplan för Harbro backe är framtagen som ett underlag

Läs mer

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Spårområde vid kv Tegen Granskning: 18 mars 15 april 2013 Öppet hus: 27 mars 2013 kl. 17-19, Solna stadsbibliotek

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 5 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner 2018-2025 2018-06-26 Miljöbedömning av avfallsplanen För Dalslands

Läs mer

Borsökna 1:304. Begäran om uppdrag. Detaljplan för. Borsökna Eskilstuna kommun. Förslag till planområde:

Borsökna 1:304. Begäran om uppdrag. Detaljplan för. Borsökna Eskilstuna kommun. Förslag till planområde: Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-08-28 SBN/2018:440 Planavdelningen Charlotte Bäckstrand, 016-710 80 19 Begäran om uppdrag Detaljplan för Borsökna 1:304 Borsökna

Läs mer

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs Emma Nordstrand 0474 0474-470 68 emma.nordstrand@uppvidinge.se 2015-01-21 Dnr: 2014-0150 1(5) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs län.

Läs mer

Undersökning av detaljplan för Ringblomman 1 m.fl. i Tullinge villastad

Undersökning av detaljplan för Ringblomman 1 m.fl. i Tullinge villastad Undersökning av detaljplan för Ringblomman 1 m.fl. i Tullinge villastad Tumba, oktober 2018 Undersökning av detaljplan för Ringblomman 1 m.fl. är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte

Läs mer

Behovsbedömning. Kommunen gör den sammanvägande bedömningen att den aktuella detaljplanen inte bedöms ge upphov till betydande miljöpåverkan.

Behovsbedömning. Kommunen gör den sammanvägande bedömningen att den aktuella detaljplanen inte bedöms ge upphov till betydande miljöpåverkan. Bo 5343, Vädursgatan 6 Fa 031-40 39 52 1/5 1. av miljöbedömning En miljöbedömning ska göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. en är den analys som

Läs mer

Bilaga till Planprogram för Ålsta/Aspvik/Ensta

Bilaga till Planprogram för Ålsta/Aspvik/Ensta Bilaga till Planprogram för Ålsta/Aspvik/Ensta Checklista för översiktlig behovsbedömning Ålsta/Aspvik/Ensta Checklistan utgör underlag för behovsbedömning om huruvida planprogram kan tänkas medföra betydande

Läs mer

Checklista Behovsbedömning. Tvärbanans Kistagren, Stockholms stad. dnr

Checklista Behovsbedömning. Tvärbanans Kistagren, Stockholms stad. dnr Sida 1 (6) Checklista Behovsbedömning Tvärbanans Kistagren Dnr 201407599 Checklista Behovsbedömning Tvärbanans Kistagren, Stockholms stad dnr 201407599 (Miljöbalken 6 kap 12 punkt 6 och MKB förordningen

Läs mer

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Barkarby-Kallhäll

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Barkarby-Kallhäll Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Barkarby-Kallhäll Banverkets järnvägsplan Järfälla kommuns detaljplan Samrådstid januari 8 februari 00 Öppet hus 6, 7 och 8 januari 00 Kallhäll

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Ekebykorset, del av Bregården 2:90 m fl Karlskoga kommun

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Ekebykorset, del av Bregården 2:90 m fl Karlskoga kommun BEHOVSBEDÖMNING 2017-11-14 Detaljplan för Ekebykorset, del av Bregården 2:90 m fl Karlskoga kommun Inledning När en kommun upprättar eller ändrar en detaljplan ska kommunen alltid ta ställning till behovet

Läs mer

5.6 Buller 5.6 5. DRIFTSKEDET

5.6 Buller 5.6 5. DRIFTSKEDET Buller Redan idag är ett stort antal hus exponerade för buller över långsiktiga riktvärden för tågbuller. Detta gäller framför allt i Jakobsberg där avstånden mellan spår och hus är små. Trafikverkets

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Undersökning om BMP Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Planens syfte Planen ska pröva möjligheten för byggnation av förskola/skolverksamhet. Planen innebär att förskola med tolv avdelningar kommer

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Beskrivning biotopskyddade objekt

Beskrivning biotopskyddade objekt Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, Detaljplan Halvorsäng Beskrivning biotopskyddade objekt Bilaga till dispensansökan biotopskydd Göteborg, 2010-10-05 Peter Rodhe Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 25 maj 2016 2 Inledning Höghastighetsjärnväg Göteborg Borås Planläggningsprocessen och tidplan Pågående

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN 1(8) DETALJPLAN FÖR VÄTTLANDS VERKSAMHETSOMRÅDE VID SKEE I STRÖMSTADS KOMMUN STRÖMSTADS KOMMUN detaljplan Göteborg FB ENGINEERING AB Skärgårdsgatan 1, Göteborg Postadress: Box 12076, 402 41 GÖTEBORG Telefon:

Läs mer

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Referens Anders Forsberg Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Tumba, februari 2011 Behovsbedömningen av detaljplan för del av kvarteret Rotemannen är framtagen som ett underlag inför

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

Kompletterande PM Granskning

Kompletterande PM Granskning Kompletterande PM Granskning Avseende inkomna yttrande för järnvägsplan Tunnelbana från Akalla till Barkarby station Mitt i den växande Barkarbystaden planeras två nya tunnelbaneuppgångar. Titel: Kompletterande

Läs mer

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Trafikverkets järnvägsplan Solna stads detaljplan, Spårområde vid kv Tegen Samrådstid: 8 augusti 19 september 2012 Öppet hus:

Läs mer

Behovsbedömning. Planens beteckning Detaljplan för Matrosen 4, 7 och 8. Beslut. Motiv till beslut. Sida 1 av 6

Behovsbedömning. Planens beteckning Detaljplan för Matrosen 4, 7 och 8. Beslut. Motiv till beslut. Sida 1 av 6 Behovsbedömning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2016/01154 Datum: 2016-07-20 Handläggare: Peter Jönsson för fastigheten Matrosen 4, 7 och 8 inom centrala Umeå i, Västerbottens län Behovsbedömning av detaljplan

Läs mer

Hagsätra Rågsved. Bullerutredning. Mars Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr (6)

Hagsätra Rågsved. Bullerutredning. Mars Mars Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr (6) Hagsätra Rågsved Bullerutredning Mars 017 Mars 017 memo0.docx 01-03-814 Sweco Environment AB 1 (6) PM BULLER HAGSÄTRA RÅGSVED 017-0-16 Översiktlig studie av ljudmiljö Bedömningarna i denna PM är baserade

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-10-17 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp

Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför tillståndsprövning av vattenverksamhet: Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp Östra Göinge kommun, Skåne län Samrådsunderlag 2016-09-19 UNDERLAG

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Villkorsförslag, 2017-06-15 1. Villkorsförslag 1.1 Slutliga villkor Allmänt villkor 1. Verksamheten ska bedrivas

Läs mer

Delen Jakobsberg. Beskrivningen omfattar sträckan från strax norr. sen för Jakobsberg. Korridorernas namn och indelning

Delen Jakobsberg. Beskrivningen omfattar sträckan från strax norr. sen för Jakobsberg. Korridorernas namn och indelning 5. A LT E R N AT I V Korridorernas namn och indelning Delen Jakobsberg Kallhäll Jakobsberg Kista Vattmyran Barkarby Spånga Ulriksdal Solna Sundbyberg Tomteboda Beskrivningen omfattar sträckan från strax

Läs mer

Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning

Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning 5. A LT E R AT I V Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning Delen Tomteboda Solna E18 Spårområde Hagalund Kallhäll Jakobsberg Frösunda Kista Barkarby Spånga E4 Solna Sundbyberg

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun 1(7) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun, fysisk planering den 3 februari 2011 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd

Läs mer

Behovsbedömning MKB checklista. för PLÅTEN 1, Centralorten, Oskarshamns kommun

Behovsbedömning MKB checklista. för PLÅTEN 1, Centralorten, Oskarshamns kommun Behovsbedömning MKB checklista för PLÅTEN 1, Centralorten, Oskarshamns kommun Behovsbedömning MKB Berörs Inledning Dynamate äger fastigheten Plåten 1 där det idag finns lagerbyggnader. P.g.a. utökad verksamhet

Läs mer

Tunnelbana till Nacka och söderort. Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling

Tunnelbana till Nacka och söderort. Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling Tunnelbana till Nacka och söderort Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling 2016-11-09 Titel: Tunnelbana till Nacka och söderort Projektledare: Martin Hellgren Bilder

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Begonian 1 och del av Backen 2:1 inom Backen i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten Begonian 1 och del av Backen 2:1 inom Backen i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning till miljö Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2016/00951 Datum: 2016-09-21 Handläggare: Anders Dieter Aubry för fastigheten Begonian 1 och del av Backen 2:1 inom Backen i, Västerbottens län Behovsbedömning

Läs mer

Behovsbedömning av ändring av detaljplan för Hassela friluftsbad, Hassela Kyrkby 5:40 och 5:11

Behovsbedömning av ändring av detaljplan för Hassela friluftsbad, Hassela Kyrkby 5:40 och 5:11 1 Behovsbedömning av ändring av detaljplan för Hassela friluftsbad, Hassela Kyrkby 5:40 och 5:11 Planens syfte Planen syftar till att möjliggöra nybyggnad av kompletterande byggnader till friluftsbadets

Läs mer

RAPPORT. Riddersvik Studentbostäder RIDDERSVIK FASTIGHETER AB BULLERUTREDNING UPPDRAGSNUMMER SWECO ARCHITECTS AB VÄST 1

RAPPORT. Riddersvik Studentbostäder RIDDERSVIK FASTIGHETER AB BULLERUTREDNING UPPDRAGSNUMMER SWECO ARCHITECTS AB VÄST 1 RAPPORT RIDDERSVIK FASTIGHETER AB Riddersvik Studentbostäder UPPDRAGSNUMMER 3740088000 BULLERUTREDNING SWECO ARCHITECTS AB VÄST 1 MATTIAS OCKLIND RICARDO OCAMPO DAZA SEBASTIAN LARSSON Uppdragsledare Akustiker

Läs mer

(UPPSALA) (STORVRETA) DUBBELSPÅR UPPSALA GAMLA UPPSALA VITTULSBERGSVÄGEN Sträckan km 0+000-0+420

(UPPSALA) (STORVRETA) DUBBELSPÅR UPPSALA GAMLA UPPSALA VITTULSBERGSVÄGEN Sträckan km 0+000-0+420 Dokumentnummer Sida 1 (7) Handläggare/upprättad av Tyréns Granskad Tyréns Godkänd Tyréns 3445-00-010 Datum Nils-Erik Ångman Handläggare namn/sign. TrV Handling förvaltningsgranskad TrV Ketil KIndestam

Läs mer

UNDERSÖKNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN STRATEGISK MILJÖBEDÖMNING

UNDERSÖKNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN STRATEGISK MILJÖBEDÖMNING UNDERSÖKNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN STRATEGISK MILJÖBEDÖMNING Enligt Plan- och Bygglagen (2010:900), Regeringens proposition 2016/17:200 Miljöbedömningar och enligt Miljöbedömningsförordning (2017:996)

Läs mer

Generellt biotopskydd vad är det och hur fungerar det? Adam Bergner och Emma Hagström Länsstyrelsen Östergötland

Generellt biotopskydd vad är det och hur fungerar det? Adam Bergner och Emma Hagström Länsstyrelsen Östergötland Generellt biotopskydd vad är det och hur fungerar det? Adam Bergner och Emma Hagström Länsstyrelsen Östergötland Bakgrund Biotop = naturlig omgivning som är livsmiljö för växter och djur Utveckling: rationalisering

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivningar för program och detaljplaner för Årstafältet i stadsdelarna Östberga, Enskedefältet och Årsta - remissvar

Miljökonsekvensbeskrivningar för program och detaljplaner för Årstafältet i stadsdelarna Östberga, Enskedefältet och Årsta - remissvar Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-10-29 Handläggare Marie Broberg Telefon: 08-508 14 050 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Miljökonsekvensbeskrivningar

Läs mer

Vägplan för E10 vid Kiruna nya centrum

Vägplan för E10 vid Kiruna nya centrum PM Detaljplan Vägplan för E10 vid Kiruna nya centrum Kiruna kommun, Norrbottens län TRV 2016/4236 Datum 2018-05-14 Trafikverket Postadress: Box 809, 971 25 Luleå E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon:

Läs mer

Granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad Sträckan Duvbo Spånga. Välkommen!

Granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad Sträckan Duvbo Spånga. Välkommen! Granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad Sträckan Duvbo Spånga Välkommen! Vi vill bjuda in dig till granskning av Trafikverkets järnvägsplan. Mälarbanan ska byggas ut från två spår till fyra

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun 1 SAMHÄLLSBYGGNAD Diarienr: Miljöreda 11/0246a Upprättad: 2012-02-01 Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun I samband med upprättande av

Läs mer

Bedömning av konsekvenser i Natura 2000-område, Lärjeån, i samband med planarbete för ny bad- och isanläggning i Angered.

Bedömning av konsekvenser i Natura 2000-område, Lärjeån, i samband med planarbete för ny bad- och isanläggning i Angered. Bedömning av konsekvenser i Natura 2000-område, Lärjeån, i samband med planarbete för ny bad- och isanläggning i Angered. 2010-04-14, Reviderad 2010-09-03 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Föreslagna

Läs mer

S A M R Å D S H A N D L I N G

S A M R Å D S H A N D L I N G Dnr TPN 2013/35 S A M R Å D S H A N D L I N G Upphävande av stadsplan PLAN af Platsen Hallsberg från år 1886 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län Upprättat 2013-04-05 Antagen: Laga kraft: Dnr TPN

Läs mer

Detaljplan för Tvååker 14:49, del av Stenen B , Varbergs kommun

Detaljplan för Tvååker 14:49, del av Stenen B , Varbergs kommun 1 (5) Detaljplan för Tvååker 14:49, del av Stenen B 2018-08-16, Varbergs kommun Behovsbedömning av En skall göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan.

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Väg 73 Trafikplats Handen

Väg 73 Trafikplats Handen ARBETSPLAN - MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Väg 73 Trafikplats Handen Haninge kommun, Stockholms län Utställelsehandling 2012-01-27 Revidering 1: 2012-09-10 Objektnummer:884232 Revidering 1: Kap. 2.1 sid 18

Läs mer

Vattenvårdsprogram Kävlingeån. Slänter utmed Sularpsbäcken ska sås in

Vattenvårdsprogram Kävlingeån. Slänter utmed Sularpsbäcken ska sås in Vattenvårdsprogram Kävlingeån Slänter utmed Sularpsbäcken ska sås in Nya intresseanmälningar, projekt inom Etapp 2 Ågerup 2:82 m.fl. Sjöbo kommun Nr. 544, Navröd Återskapande av Våtmark för näringsreduktion,

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Vänge 4:1, samråd

Yttrande över detaljplan för Vänge 4:1, samråd MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Olof Öhlund 2019-04-08 2019-003324- PL 018-727 43 42 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 23 april 2019 Yttrande över detaljplan för Vänge

Läs mer

MÄLARBANAN, Barkarby Kallhäll fastigheterna Barkarby 2:3 m fl, Järfälla kommun

MÄLARBANAN, Barkarby Kallhäll fastigheterna Barkarby 2:3 m fl, Järfälla kommun 2010-10-27 1 (6) Dnr Kst 2009/117 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för MÄLARBANAN, Barkarby Kallhäll fastigheterna Barkarby 2:3 m fl, Järfälla kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR Tidplan

Läs mer

6.2 Uppföljning och skyddsåtgärder inför och under byggskede

6.2 Uppföljning och skyddsåtgärder inför och under byggskede 6.2 Uppföljning och skyddsåtgärder inför och under byggskede Järnvägsplanen och miljökonsekvensbeskrivningen lägger grunden för den fortsatta miljöstyrningen i arbetet med att förverkliga järnvägsplanen.

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: Detaljplan för område väster om Gamla Faluvägen i

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Alby torghus

Behovsbedömning av detaljplan för Alby torghus Behovsbedömning av detaljplan för Alby torghus Tumba, december 2016 Behovsbedömningen av detaljplan för Alby torghus är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING (med checklista)

BEHOVSBEDÖMNING (med checklista) Centralorten, Oskarshamns kommun BEHOVSBEDÖMNING (med checklista) Behovsbedömningen utgör underlag för beslut om detaljplanen kan tänkas medföra betydande miljöpåverkan eller inte. Om detaljplanen kan

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Orren 3, Tumba

Behovsbedömning av detaljplan för Orren 3, Tumba Behovsbedömning av detaljplan för Orren 3, Tumba Tumba, februari 2017 Behovsbedömningen av detaljplan för Orren 3 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen är att

Läs mer

Översiktsplan 2003: Planen är förenlig med gällande översiktsplan.

Översiktsplan 2003: Planen är förenlig med gällande översiktsplan. 1 (5) Aktuell detaljplan Planens syfte Berörda fysiska planer och program Ändring av detaljplan för del av Mariestads hamn, Mariestads centralort, Mariestads kommun Rubricerad ändring av detaljplan syftar

Läs mer

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby Granskning 26 januari 23 februari 2015 Öppet hus: tisdag den 10 februari 2015 kl. 17 20 Plats: Trafikverket,

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Sidan 1 av 5 Datum 2018-10-01 Granskningshandling Diarienummer 2018-018 Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Samrådsförfarande Detaljplanen har varit på samråd

Läs mer

PM 10168123.03. Bullerutredning, detaljplaneområde i Påarp

PM 10168123.03. Bullerutredning, detaljplaneområde i Påarp Uppdragsnr: 10168123 1 (8) PM 10168123.03 Denna PM har uppdaterats 2013-11-18 med nya data för trafik på Helsingborgsvägen samt järnvägen. Utöver detta har extra beräkningar utförts med lägre tåghastigheter

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

Järnvägsplan Tunadal. PM Ändringar efter granskning av järnvägsplan. Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Ingår i Projekt Maland och Tunadalsspåret

Järnvägsplan Tunadal. PM Ändringar efter granskning av järnvägsplan. Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Ingår i Projekt Maland och Tunadalsspåret PM Ändringar efter granskning av järnvägsplan Järnvägsplan Tunadal Ingår i Projekt Maland och Tunadalsspåret Sundsvalls kommun, Västernorrlands län 2018-01-15 Diarienummer: TRV 2015/35757 TMALL 0093 PM

Läs mer

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag 2017-05-18 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-493 Dokumentansvarig: Adresserat till:

Läs mer

Sammanfattning PLANBESKRIVNING 1(5)

Sammanfattning PLANBESKRIVNING 1(5) PLANBESKRIVNING 1(5) Detaljplan Hamn och industri vid Getterövägen - Getakärr 9:6, 9:1 och del av Getterön 2:1 - Varbergs kommun Sammanfattning Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för Varbergs hamn

Läs mer

TRAFIKBULLERBERÄKNING KOMPLETTERING MED STORGATAN, GÄRSNÄS

TRAFIKBULLERBERÄKNING KOMPLETTERING MED STORGATAN, GÄRSNÄS TRAFIKBULLERBERÄKNING KOMPLETTERING MED STORGATAN, GÄRSNÄS 2018-02-26 UPPDRAG 266906, Gärsnäs nytt mötesspår inkl ny plattform Titel på rapport: Trafikbullerberäkning komplettering med Storgatan, Gärsnäs

Läs mer

Trafikbullerutredning Bolinder Strand

Trafikbullerutredning Bolinder Strand Trafikbullerutredning Bolinder Strand Utredning med avseende på krav och riktvärden för trafikbuller Uppdragsgivare: JM AB Referens: Anders Joelson Ert referensnummer: P.061212.1.4.3.13 Vårt referensnummer:

Läs mer

Träkvista Torg, Ekerö. PM - Utredning av trafikbuller. Rapport nummer: r01.1 Datum:

Träkvista Torg, Ekerö. PM - Utredning av trafikbuller. Rapport nummer: r01.1 Datum: L:\2016\2016-098 MB Träkvista Torg, Trygghem AB\Rapporter mm\2016-098 r01.1 PM - Utredning av trafikbuller.docx Datum: 2017-02-28 Träkvista Torg, Ekerö PM - Utredning av trafikbuller Figur 1. Situationsplan

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad, sträckan Duvbo Spånga

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad, sträckan Duvbo Spånga Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad, sträckan Duvbo Spånga Samråd för järnvägsplan Samråd till med 15 juni 2015 Öppet hus: 26 maj 2015 kl. 17 20 Plats: Trafikverket, Stormbyvägen 2-4, Spånga

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Stöcksjö 7:9 inom Stöcksjö by i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten Stöcksjö 7:9 inom Stöcksjö by i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning [skede] Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2016/02180 Datum: 2018-04-11 Handläggare: Tichaona Dumba Maphosa för fastigheten Stöcksjö 7:9 inom Stöcksjö by i, Västerbottens län Behovsbedömning

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2014-11-20 Miljökonsekvensbeskrivning Färg e rigat an Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Innehållsförteckning Inledning...3 Avgränsning...3 Alternativ...3 Förutsättningar

Läs mer