Dokumenttyp: Projekt: Projeknr: Överenskommelser - missbruk och beroende. Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumenttyp: Projekt: Projeknr: Överenskommelser - missbruk och beroende. Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:"

Transkript

1 Utkast/Utgåva 1 (1)13 Dokumenttyp: Projekt: Projeknr: Slutrapport Överenskommelser - missbruk och beroende Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Eva Claesson och Sonny Johansson Styrgrupp närvård Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Slutrapport Överenskommelser - missbruk och beroende DOK.NAMN: ÖVERENSKOMMELSER - MISSBRUK OCH BEROENDE UTSKRIFTSDATUM:

2 0.00 Utkast/Utgåva (2)13 Innehållsförteckning Sid Sammanfattning 3 Inledning. 4 Bakgrund 4 Avgränsningar. 5 Genomförande resultat och erfarenheter.. 6 Omvärldsbevakning.. 7 Diskussion.. 10

3 0.00 Utkast/Utgåva (3)13 Sammanfattning Under perioden genomfördes projektet Överenskommelser missbruk och beroende i Södra Älvsborg. Projektet tilldelades utvecklingsmedel från kammarkollegiet i Stockholm. Lagstiftningen förändrades under 2013 när det gäller vård och behandling av personer med missbruks- och beroendeproblematik. Det lagstiftades då om att socialtjänsten och hälsooch sjukvården skulle ingå överenskommelser inom olika områden för att främja en utveckling mot en mer effektiv, jämlik och tillgänglig vård för målgruppen. Regeringen ville via utvecklingsmedel stödja utvecklingen. Projektgruppen har utgjorts av representanter från närvårdsområdena inom Närvårdssamverkan Södra Älvsborg, en brukarrepresentant från brukarrådet för Västra Götaland samt två projektledare. Det huvudsakliga arbetet har genomförts i varje närvårdsområde, där en arbetsgrupp har arbetat med två uppdrag, dels att tillsammans diskutera fram behovet av gemensamma överenskommelser, dels att genomföra en GAP-analys i förhållande till preliminära Nationella riktlinjer missbruk och beroende (2014). Alla närvårdsområden har diskuterat behov av överenskommelser och analyserat sitt resultat av GAP-analysen. Den totala bilden i Södra Älvsborg är att i de flesta organisationer är identifieringen av alkoholproblem mycket god, något sämre för identifiering av narkotikaproblem. I en del närvårdsområden finns god följsamhet till riktlinjerna med en bredd på utbud av rekommenderade behandlingsformer. I en del områden med mindre folkmängd är tillgången till rekommenderade metoder mycket bristfällig. Med tanke på att målet om ökad effektivitet och ökad tillgång till effektiva och evidensbaserade behandlingsmetoder föreslås följande förslag till beslut för Styrgrupp närvård för förbättringsarbeten under Styrgrupp närvård föreslås besluta - Att godkänna slutrapport från projektet Överenskommelser missbruk och beroende inklusive tabell innehållande sammanställning av GAP-analyser per Närvårdsområde i Södra Älvsborg Bilaga 1 och 2 - att framtagen Guide för missbruks- och beroendevården i Södra Älvsborg kommuniceras i varje närvårdsområde och att den lokala ledningsgruppen ansvarar för spridning Bilaga 3 - att det fortsatta utvecklingsarbetet inom området missbruk och beroende genomförs enligt handlingsplan för åren Bilaga 4 - att aktualisera frågan om gemensamt Beroendecentrum till LiSA-gruppen (Ledning i samverkan i Västra Götaland)

4 0.00 Utkast/Utgåva (4)13 Inledning Projektet Överenskommelser - missbruk och beroende har genomförts i den samverkansstruktur med olika vårdaktörer som är uppbyggd sedan 2011 i Södra Älvsborg. I varje närvårdsområde (geografisk kommun) finns en ledningsstruktur för samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård samt arbetsgrupper för beredning av olika frågor med samma parter. Diskussioner har förts om förutsättningar för att bedriva ett effektivt arbete för personer med missbruk och beroende i varje närvårdsområde. Medel har tilldelats Västra Götalandsregionen för 2013 och Länssamverkan i Västra Götaland valde att fördela utvecklingsmedlen från kammarkollegiet mellan de fem delregionerna för att dessa skulle få möjlighet att välja metod och sätt att stödja utvecklingen av överenskommelser. Södra Älvsborg valde att anställa två personer på 40 respektive 50 % under perioden För Södra Älvsborg del fanns ca SKR för genomförandet. Projektgrupp har utgjorts av en representant från varje närvårdsområde tillsammans med brukarrepresentant (Brukarrådet för missbruksfrågor VG, samt projektledarna. Referensgrupp har varit Utvecklingsrådet personer med psykisk ohälsa och styrgrupp har varit Styrgrupp närvård Södra Älvsborg. Bakgrund I propositionen God kvalitet och ökad tillgänglighet inom missbruks- och beroendevården (2012/13:77), föreslog regeringen förändringar i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen, som innebär att huvudmännen skulle ingå överenskommelser om samarbete i fråga om personer som missbrukar alkohol, narkotika, beroendeframkallande medel, läkemedel och dopningsmedel. Syftet är att stärka samverkan mellan landsting och kommuner för att bättre tillgodose behovet av vård, stöd och behandling för målgruppen Regeringen beslutade också att stödja detta arbete i kommuner och landsting genom utvecklingsmedel. Den nya lagtexten i Socialtjänstlagen (5 kap 9 a ) och Hälso- och sjukvårdslagen (8 b ) är gemensam och lyder: Kommunen/landstinget ska ingå en överenskommelse med kommunen/landstinget om ett samarbete i fråga om personer som missbrukar alkohol, narkotika, andra beroendeframkallande medel, läkemedel eller dopningsmedel. Om det är möjligt bör organisationer som företräder dessa personer eller deras närstående ges möjlighet att lämna synpunkter på innehållet i överenskommelsen. Lagstiftningen gäller fr.o.m. 1 juli Den finns sedan en överenskommelse mellan kommunerna i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen om samarbete och samordning av insatser till personer med psykisk funktionsnedsättning. Denna innehåller ett kapitel angående insatser rörande personer med missbruk. Där ges en viss vägledning angående samarbetet i missbruksfrågor, exempelvis att vid samsjuklighet ska missbruk/beroende och den psykiska sjukdomen

5 0.00 Utkast/Utgåva (5)13 behandlas samtidigt. Där förordas också att Regionen och kommunerna har ett gemensamt ansvar för att nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård beaktas. Överenskommelsen kommer att under 2015 bli föremål för revidering och komplettering, som ett led i statens PRIO-satsning. (PRIO är regeringens satsning för att förbättra livssituationen för personer med psykisk ohälsa. Satsningen pågår till och med 2016). Under våren 2014 publicerade Socialstyrelsen nya preliminära Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården. Rekommendationerna i riktlinjerna syftar till att göra vården mer jämlik, tillgänglig, individuellt anpassad, samordnad och kunskapsbaserad. I aktuellt projekt har de preliminära riktlinjerna diskuterats i varje Närvårdsområde med utgångspunkt i att det i varje Närvårdsområde ska finnas kunskap om varandras resurser att samordnade vårdinsatser ger större effektivitet. Projektgruppen har samlats vid tre tillfällen, ett tillfälle för information och två tillfällen för avstämning. Det huvudsakliga arbetet har genomförts i närvårdsområdena. De har arbetar utifrån två uppdrag - att genom diskussioner komma fram till behovet av överenskommelser - att lokalt gemensamt genomföra en GAP-analys med rekommendationerna i de Nationella riktlinjerna som utgångspunkt. Avgränsningar Projektet utgår från den nya lagstiftningen om överenskommelser mellan hälso-och sjukvård och socialtjänst. Lagstiftningen syftar bl.a. till att göra vården mer tillgänglig och effektiv. Projektet har därför behandlat de områden som kan förorsaka att den enskilde faller mellan stolarna eller att det överhuvudtaget inte finns några stolar, som kan fånga upp den enskilde. Tyngdpunkten har legat på alkohol- och narkotikaområdet, som under flera år har haft problem med gränsdragningar. De nationella riktlinjerna omfattar bl.a. rekommendationer vid läkemedelsbehandling och olika åtgärder vid långvarigt läkemedelsbruk. Svaren från alla närvårdsområden återfinns i GAP-analyserna men kommenteras inte i slutrapporten. Fokus i rapporten är rekommendationerna för psykosociala behandlingsformer vid alkohol- och narkotikamissbruk, där både hälso- och sjukvården och socialtjänsten har gemensamt ansvar för behandling. GAP-analysen behandlar inte dopingmissbruk och så gör inte heller slutrapporten. Under våren 2015 kommer Socialstyrelsen att publicera de permanenta nationella riktlinjerna för missbruk och beroende. De kommer då att vara kompletterade med nationella riktlinjer för psykosociala stödinsatser, som nu är ute på remiss. Dessa kommer att riktas till kommunerna och handla om olika boendeformer, sysselsättning och anhörigstöd. De behandlas inte i rapporten.

6 0.00 Utkast/Utgåva (6)13 Genomförande resultat och erfarenheter Det huvudsakliga arbetet har således bedrivits lokalt i närvårdsområdena under ledning av den person som har deltagit i projektgruppen. Arbetsgruppen för psykisk hälsa i varje närvårdsområde har varit huvudansvarig och har haft möjligheten att adjungera representanter från barn-och ungdomssidan för att kunna få en bild av vilka insatser som görs för barn och ungdomar under 18 år med missbruksproblematik. Mallen för den GAP- analys som har använts i projektet togs fram gemensamt på länsnivå inför en konferens i april 2014 i Göteborg, då Socialstyrelsen presenterade de preliminära Nationella riktlinjerna missbruk och beroende. Under våren 2014 genomfördes en GAPanalys bland kommunerna i Västra Götaland och en inom Regionens verksamheter. Gemensamt för båda är mycket dålig svarsfrekvens och svårigheter att dra slutsatser. Alla tio närvårdsområden har fyllt i GAP-analysen och diskuterat behovet av överenskommelser. Den privata primärvården har inte deltagit i arbetet, Närhälsan har deltagit i sex av tio områden. Det har funnits svårigheter med få deltagare från barn- och ungdomssidan. Resultatet av GAP-analysen framgår av Tabell 1 Där framgår: Viktiga utvecklingsområden Tillnyktrings- och abstinensvård i Södra Älvsborg Kompetensutveckling i rekommenderade psykosociala behandlingsmetoder från Nationella riktlinjer missbruk och beroende Identifiering och behandling för ungdomar under 18 år med missbruksproblem Förslag till överenskommelser från närvårdsområdena Tydligare ansvarsfördelning för de psykosociala behandlingsmetoderna enligt Nationella riktlinjer Rutiner vid placering på institution där gemensam finansiering av hälso- och sjukvård och socialtjänst är aktuellt Rutiner för att hänvisa brukare inom och emellan verksamheter inom kommun och region Övriga resultat Identifieringverktyget AUDIT används i hög utsträckning inom alla organisationer för att identifiera alkoholmissbruk. Identifieringsverktyget AUDIT används inte i andra verksamheter än inom missbruk och beroendeverksamheten inom socialtjänsten. Det framgår inte om AUDIT används inom mödra- och barnhälsovården, primärvården eller inom ungdomsmottagningarna Identifieringsverktygen AUDIT och DUDIT används i en del närvårdsområden i hög utsträckning, samtidigt som det fattas utbud om behandling i alla organisationer.

7 0.00 Utkast/Utgåva (7)13 Identifieringverktyget DUDIT (narkotikamissbruk) används inte i så hög utsträckning som AUDIT. Det framgår inte av materialet om DUDIT används inom skolan, inom ungdomsmottagningarna eller inom barn- och ungdomspsykiatrin. Området missbruk för barn och unga under 18 år har inte fyllts i och analyserats i flera områden. Där det har fyllts i, finns stor otydlighet om vem som gör vad och vad närvårdsområdet kan erbjuda den enskilde. Flera kommuner har en rad behandlingsformer, som rekommenderas i Nationella riktlinjer och som erbjuds via öppna insatser eller som biståndsbedömda insatser. Som exempel kan nämnas Alingsås, Svenljunga, Borås och Mark Flera kommuner har inte utvecklat egna behandlingsformer för alkohol- eller narkotikamissbruk. Vid behov upphandlas dessa av externa leverantörer. Vissa kommuner, som har en närmre anknytning specialistvården i Borås (Beroendemottagningen), har större tillgång till rekommenderade behandlingsformer. Det gäller kommunerna Borås, Bollebygd och Ulricehamn. Samma behandlingsformer erbjuds inte i lika hög från beroendemottagningen till invånarna i övriga kommuner. Alla aktörer använder Motiverande intervju som metod för behandling både av alkohol- och narkotikamissbruk. Nationella riktlinjer rekommenderar dock MET, som är en nyare, mer strukturerad metod som bygger vidare på MI. Resultatet är inte användbart när det gäller missbruk hos ungdomar under 18 år och det är omöjligt att dra slutsatser av det Omvärldsbevakning För att få en fördjupning av kunskaperna om och större förståelse för Södra Älvsborgs missbruksarbete har studiebesök gjorts på Tillnyktringsenheten i Göteborg, Nordhemskliniken i Göteborg, Frivården i Borås och Regionförbundet i Jönköping. Information/kunskaper har också inhämtats från bl.a. övriga delregionala samverkansområden, från Region Halland, från nationella öppna jämförelser, från nätet om SIS (Statens institutionsstyrelse) behandlingsmetoder och från beroenderegistret för Södra Älvsborg. Delregionala samverkansområden I övriga fem delregioner i Västra Götaland har delregion Skaraborg tagit fram Riktlinjer för missbruks- och beroendevården i Skaraborg Gemensamt ansvar, samverkan och samordning. Skaraborg/NyaVardsamverkanSkaraborg/Navigering/Arbetsgrupp/Grupper/Vuxna-psykiatrioch-missbruk/Riktlinjer/ Beslutet i vårdsamverkan Skaraborg har inte åtföljts av politiska beslut i kommunerna och i Regionen, varför de hittills har betraktats som vägledning, inte riktlinjer. De antogs i vårdsamverkan Vårdsamverkan Fyrbodal har haft en gemensam utvecklingsdag under hösten 2014 med bl.a. frågor om missbruk och beroende på agendan. Där startades i december 2014 ett

8 0.00 Utkast/Utgåva (8)13 liknande projekt med bl.a. en kartläggningsdel. Projektet syftar till gemensamma överenskommelser. Regionförbundet Jönköping Regionförbundet har tillsammans med landstinget i Jönköpings län tagit fram riktlinjer för riskbruks-, missbruks- och beroendevård. Riktlinjerna antogs 2010 och har reviderats Regionförbundet tillsammans med Landstinget i Jönköpings har även tagit fram ett dokument Överenskommelse i Jönköpings län om samarbete kring personer som missbrukar alkohol, narkotika, andra beroendeframkallande medel, läkemedel eller dopningsmedel. Överenskommelsen är antagen i Läns-LAKO Till överenskommelsen är kopplat en Handlingsplan för riskbruk, missbruk och beroende med gemensamma mål, uppföljningsindikatorer och tidsplan. Region Halland I januari 2012 beslutade den strategiska gruppen (gemensam grupp för kommunerna i Halland och Region Halland) att ge taktiska gruppen (också gemensam grupp för kommunerna i Halland och Region Halland) för missbruk och beroende att göra en analys/utredning/sammanställning som skulle redovisa hur en optimal missbruksvård skulle kunna vara organiserad i Hallands län. Utredningen är nu klar och har kompletterats med ekonomiska konsekvenser. Utredningen har utmynnat i fyra huvudförslag - Gemensamt finansierad beroendeavdelning. Den ekonomiska ansvarsfördelningen utgår från att kommun och region har ett gemensamt ansvar för tillnyktring, regionen har ansvar för abstinensvården och kommunen har ett ansvar för behandlingsinsatser - För att effektivisera och höja kvaliteten inom missbruks- och beroendevården i öppna former föreslås att hälso- och sjukvårdspersonal från närsjukvården i varje kommun samlokaliseras med kommunernas öppenvård - Samlokalisering öppenpsykiatri och kommuner vid samsjuklighet. - En eller flera specialistläkare inom missbruks- och beroendevården Nordhemskliniken, Göteborg Nordhemskliniken är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhusets beroendeklinik. Kliniken har både vårdavdelning och poliklinisk verksamhet och bedriver individuell behandling och behandling i grupp när det gäller missbruk och beroende. Följande gruppbehandling erbjuds: Motivationsgrupp Fördjupningsgrupp Återfallsprevention Kvinnogrupp Tolvstegsprogrammet Beroendekliniken på Sahlgrenska övertar ansvaret för TNE fr.o.m Tillnyktringsenheten TNE, Göteborg Göteborgs Stad, social resursförvaltning driver tillnyktringsenheten fram till årets slut då hälso- och sjukvården, Sahlgrenska Universitetssjukhuset övertar ansvaret för elva platser.

9 0.00 Utkast/Utgåva (9)13 Tillnyktringsenheten är ett alternativ till tillnyktringsarresten hos polisen. Polisen bedömer när det är ett bättre alternativ att tillnyktra på tillnyktringsenheten. Tillnyktringsenheten förvarar även personer som väntar på verkställighet av LVM-beslut. En svårighet för tillnyktringsenheten är gränsdragningen till abstinensvård. I dagsläget finns inte läkare på plats. Får den enskilde medicinska problem transporteras han/hon till somatisk akutmottagning eller psykiatrisk akutmottagning. Kriminalvården Ett besök har gjorts hos chefen för kriminalvårdens frivård i Borås. Kriminalvården arbetar i hög utsträckning i med manualstyrda metoder enligt Nationella riktlinjer, när det gäller intagnas missbruksproblem. Så sker även för dem som har skyddstillsyn och har missbruksproblem. Institutioner SIS och Gryning AB Både SIS och Gryning AB använder sig av manualstyrda metoder som är rekommenderade i Nationella riktlinjer. Öppna jämförelser missbruks- och beroendevård publicerade 2014 a) Övergripande resultat: Andelen kommuner som har rutiner för intern samordning mellan missbruksverksamheten och andra verksamhetsområden inom socialtjänsten har ökat över tid, framförallt gäller detta för verksamheten för ekonomiskt bistånd. De flesta landsting och beroendemottagningar har skriftliga rutiner för arbetet med personer med samsjuklighet, det vill säga samtidig psykisk ohälsa och missbruk eller beroende. Nästan hälften av kommunerna saknar dock aktuella rutiner för intern samordning med verksamheten som arbetar med stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning. Runt 70 procent av kommunerna har rutiner för att erbjuda stödinsatser till närstående vuxna och till närstående barn. Skriftliga rutiner finns i 18 av 21 landsting för att uppmärksamma barns behov av information, råd och stöd när deras förälder har missbruks- och beroendeproblem. Många kommuner kan bli bättre på att snabbt erbjuda en första besökstid hos socialtjänsten och att på olika sätt ta tillvara brukarnas synpunkter. Det är lättare att snabbt få tillgång till en besökstid hos socialtjänsten i invånarmässigt små kommuner. Det systematiska uppföljningsarbetet kan utvecklas i både kommuner, landsting och på beroendemottagningar b) Ett urval ur resultat från Öppna jämförelser Södra Älvsborg, som har koppling till projektet Parameter - Brukarinflytande Brukarstyrd brukarrevision och använd brukarrevision för verksamhetsutveckling? - Inga kommuner har genomfört brukarstyrda brukarrevisioner Parameter Kunskapsbaserad verksamhet standardiserade bedömningsverktyg som underlag till behov av insats? - Tre kommuner (Borås, Herrljunga, Tranemo) i Södra Älvsborg redovisar att de inte använder standardiserade bedömningsverktyg, som underlag inför beslut om insats.

10 0.00 Utkast/Utgåva (10)13 Parameter Systematisk uppföljning följt upp resultatet av insatser utifrån mål-och individnivå? - Tre kommuner (Borås, Herrljunga, Ulricehamn) i Södra Älvsborg redovisar att de följer upp vissa insatser, övriga att de följer upp alla. Parameter Trygghet och säkerhet Skriftliga rutiner för att delge enskilda information om samordnad individuell plan? - En kommun (Alingsås) uppger att de informerar skriftligt, en kommun (Mark) muntligt och skriftligt, en kommun (Borås) muntligt och övriga informerar inte alls Parameter Kunskapsbaserad verksamhet Strategi för unga vuxna? - Inga kommuner har strategier för unga vuxna Öppna jämförelser återfinns bl.a. på SKL:s hemsida. Beroenderegistret I Sverige finns ett stort antal nationella kvalitetsregister med personbundna uppgifter om hälso- och sjukvård inom specifika områden. Registren används idag för förbättringsarbete och uppföljning av vårdens resultat samt för forskning. Registrets syfte: Följa patienters process genom vårdinsatser/vårdkedjor och beskriva relationen mellan insatser och utfall. Jämförelser inom och mellan vårdenheter, organisationer och vårdkedjor. Studera effekterna av specifika och samordnade insatser för personer med komplexa vårdbehov och/eller samsjuklighet. Ta fram underlag för beslutsfattare. Underlag för utvärdering och forskning På psykiatriska kliniken, SÄS har inte registret ännu använts systematiskt för uppföljning av patientarbetet. Diskussion Fokus för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg är de patienter/vårdtagare och grupper som samtidigt och samordnat har behov av vård- och omsorgsinsatser från både kommun och region. En fungerande närvårdssamverkan ska för patienten/vårdtagaren/klienten innebära närhet, kontinuitet, trygghet och tillgänglighet i kontakt med vården. Det betyder att den enskilde inte ska påverkas när ansvaret för vården delas, eller går över från en vårdgivare till en annan. Målgrupp för närvårdssamverkan är de patienter och grupper i befolkningen som samtidigt och samordnat har behov av vård- och omsorgsinsatser från både kommun och region. Grupper som särskilt ska uppmärksammas: Barn och unga vuxna med utsatt situation Äldre multisjuka och multisviktande Personer med psykisk ohälsa Personer med funktionsnedsättning

11 0.00 Utkast/Utgåva (11)13 Personer med behov av vård i livets slutskede Frågan om samverkan för personer med missbruksproblematik har inte varit aktuell förrän i december 2014 då Styrgrupp närvård beslutade att tillsätta en samordnare för att sätta gruppen personer med samsjuklighet i fokus. Frågan har nu aktualiserats igen i närvårdssamverkan Södra Älvsborg p.g.a. ny lagstiftning om överenskommelse. Propositionen. 2012/2013:77 God kvalitet och ökad tillgänglighet i missbruks- och beroendevården föreslog regeringen att det i hälso- och sjukvårdslagen och i socialtjänstlagen skulle införas bestämmelser om att kommuner och landsting ska ingå överenskommelser om ett samarbete med varandra i fråga om person som missbrukar alkohol, narkotika, andra beroendeframkallande medel, läkemedel eller dopningsmedel. Lagen trädde i kraft 1 juli 2013 och dess syfte är att stärka samverkan mellan landsting och kommuner för att bättre tillgodose behovet av vård, stöd och behandling för målgruppen. Missbruks- och beroendevård bör därför vara en angelägen fråga för Närvårdssamverkan i fortsättningen. Den genomförda GAP-analysen samt de dialoger som förts i Södra Älvsborg i förhållande till Nationella Riktlinjer, syftar till att tydliggöra förbättringsområden inom missbruks- och beroendevården för att utifrån en helhetssyn kunna möta individers alla behov. På lokal nivå finns möjlighet att fördjupa GAP-analysen och fortsätta det gemensamma utvecklingsarbetet med överenskommelser och utveckla metoder för att kunna erbjuda bästa tillgängliga kunskap. Närvårdsområde Ulricehamn har påbörjat detta arbete. För att kunna erbjuda bästa tillgängliga kunskap krävs att verksamheterna avsätter tid, systematisk dokumenterar, utvärderar och följer upp sitt arbete. Med god samverkan på alla nivåer inom den egna organisationen, god samverkan mellan olika de olika vårdaktörerna och övergripande styrning och nödvändiga fattade beslut, så finns det goda förutsättningar till effektiva, tillgängliga och jämlika insatser för den enskilde med missbruks- och beroendeproblem. Brukares krav på förändring och förbättring är en viktig kraft till att utveckla missbruks- och beroendevården. På individnivå handlar det om den enskildes möjlighet att påverka den vård och det stöd han får och på verksamhetsnivå handlar det om att ge brukare inflytande över en verksamhet, till exempel en mottagning eller ett boendestöd. En representant från Brukarrådet i Västra Götaland har deltagit i projektet och har poängterat att det finns tre viktiga områden som måste fungera för att missbruksvården ska bli effektiv, samordnad, individuellt anpassad och tillgänglig: - Sammanhållen vårdkedja - Brukarnas delaktighet genom samordnade individuella planer (SIP) - Uppföljning av gjorda insatser. Projektet har velat lyfta fram synpunkterna från brukarrepresentanten och har därför framfört förslaget i handlingsplanen för att Närvårdskansliet ska synliggöra i varje närvårdsområde möjligheten till brukarstyrda brukarrevisioner. Dessa kan bli ett komplement

12 0.00 Utkast/Utgåva (12)13 till övrig uppföljning och revision. Brukarorganisationerna har andra fokus och sätter ljus på andra frågor, bl.a. bemötande och tillgänglighet. Projektet har också velat lyfta fram i en sammanställning de styrdokument som finns idag för missbruks- och beroendevården, där vissa dokument redan idag är avtalade och överenskomna. Syftet med sammanställningen är dels att alla ska ha samma kunskap om befintliga styrdokument, dels att lokalt i varje närvårdsområde synliggöra vad som gäller för missbruksoch beroendevården inom kommun, primärvård och specialistvård. I gällande lagstiftning framhålls speciellt fram den gemensamma formuleringen i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen om att upprätta samordnade individuella planer för dem som har behov från olika vårdorganisationer. Lagstiftningen syftar till den enskildes delaktighet och inflytande ska öka men också att rätt vård ges vid rätt tillfälle av rätt organisation. Gränsdragningsproblematiken och komplexiteten i missbruks- och beroendevården blir mest synlig för dem med samsjuklighet. Om en person har både en psykiatrisk diagnos och ett missbruk är det troligt att problemen förstärker varandra, så att de upplevs som svårare än om de förekommer var för sig Personer med samsjuklighet utgör en heterogen grupp med varierande svårighetsgrad av missbruket eller beroendet och psykiska sjukdomar med varierande svårighetsgrad. Personer med svåra problem av ett eller båda tillstånden har också ofta samtidigt andra problem och därmed behov av ytterligare stöd och insatser. Alla har dock behov av vård och behandling för båda eller flera av sina tillstånd och inte sällan också för andra problem. För den här målgruppen blir samordnad individuell plan en möjlighet att få rätt vård vid rätt tillfälle. I GAP-analysen ställdes frågor om vad som erbjuds för dem, som har samsjuklighet beroende och depression och samsjuklighet beroende och svår psykisk sjukdom. Där rekommenderar Nationella riktlinjer metoder som utgår från att organisationerna tar sin utgångspunkt i både sjukdomen och missbruket och att dessa ska behandlas samtidigt. En fråga som tydliggjorts i samband med GAP-analysen är behovet av tillnyktrings- och abstinensvård. Ska det finnas en fungerande vårdkedja i Södra Älvsborg är detta en viktig länk. Ett sätt att lösa den här frågan för bl.a. flera mindre kommuner är att skapa ett gemensamt Beroendecentrum med tillgång till tillnyktrings- och abstinensvård men också till olika professioner och olika rekommenderade psykosociala behandlingsformer enligt Nationella Riktlinjer. Frågan kan dock inte lösas på delregional nivå varför föreslås att Styrgrupp närvård initierar den här frågan hos LiSA gruppen (LiSA =Ledningsgrupp i Västra Götaland) Med tanke på att SÄS, Psykiatriska kliniken just har påbörjat ett utvecklingsarbete kring missbruk- och beroendevård och att flera kommuner också har aviserat sitt behov av utveckling känns tanken på ett gemensamt beroendecentrum i Södra Älvsborg som en utveckling som på många områden skulle lyfta missbruks- och beroendevården till en mer effektiv, tillgänglig och jämlik nivå.

13 0.00 Utkast/Utgåva (13)13 Flera områden har i GAP-analysen framfört behov av stöd i att utveckla kompetensförsörjning i de rekommenderade psykosociala behandlingsformerna och att det är en förutsättning för att rekommenderade behandlingsformer ska användas. Projektet har därför föreslagit i handlingsplanen att Utvecklingsrådet för personer med psykisk ohälsa (inom Närvårdssamverkan) får bereda frågan om hur organisationerna kontinuerligt ska förses med kompetens i de rekommenderade behandlingsformerna. Det har också framförts behovet av handledning för att metoderna ska kunna befästas. Frågan om ungdomars missbruks- och beroendeproblematik är i allra högsta grad aktuell. Det saknas för mycket i GAP-analysen för att den ska kunna vara vägledande om Nationella Riktlinjers rekommendationer följs ute i verksamheterna. Frågan är dock av sådan vikt att den bör prioriteras och utifrån konkret, faktisk verklighet diskuteras i närvårdsområdena. Ledningsgruppen i närvårdsområdena med aktörer från olika organisationer bör vara en lämplig arena för gemensamma diskussioner om hur närvårdsområdet ska arbeta på ett effektivt och lämpligt sätt. I första skedet föreslås att Utvecklingsrådet för barn och unga i utsatt situation får uppdraget om en fortsatt beredning med rapportering senast juni 2015 och med förslag till åtgärder. Projektet har medvetandegjort missbruks- och beroendearbetet i Södra Älvsborg, både det som är bra och det som är mindre bra. De åtgärder som är föreslagna i handlingsplanen hoppas vi att de är de första i en längre rad av åtgärder för att effektivisera vården och göra den mer tillgänglig i Södra Älvsborg.

CHECKLISTA för god kvalitet och ökad tillgänglighet inom missbruks- och beroendevården

CHECKLISTA för god kvalitet och ökad tillgänglighet inom missbruks- och beroendevården CHECKLISTA för god kvalitet och ökad tillgänglighet inom missbruks- och beroendevården Inledning I propositionen (Prop. 2012/13:77) har regeringen föreslagit att det i hälso- och sjukvårdslagen och i socialtjänstlagen

Läs mer

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR Överenskommelse om samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk 2016 10 11 Malin Camper Kunskapscentrum

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009

Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009 Genomförandeplan med gemensamma riktlinjer för kommun och landsting angående missbruks-och beroendevården i Haparanda 2009 Sammanfattning Detta bygger på av socialstyrelsen 2007 utfärdade nationella riktlinjerna

Läs mer

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum

Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 2019-02-08 Projektplan för start av socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria i samverkan i Alingsås och Lerum 1 Innehåll 2 Bakgrund s 3 3 Mål s 4 4 Metod s 4 5 Genomförande s 4 6 Modell s 5 7 Målgrupp

Läs mer

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR 2016-11-25 Överblick kring vad som sker på länsnivå Samverkan i Västra Götaland: från LiSA-gruppen till Vårdsamverkan

Läs mer

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården.

Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården. Kvalificerat stöd för implementering av de nationella riktlinjerna inom missbruks-och beroendevården Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik 1 Kunskap till praktik är ett utvecklingsarbete

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden Socialnämnden. Bakgrund

Hälso- och sjukvårdsnämnden Socialnämnden. Bakgrund Handlingstyp Överenskommelse 1 (8) Datum 6 november 2014 Missbruks- och beroendevård Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och avseende samverkan när det gäller personer som missbrukar alkohol,

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (7)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (7) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2019-06-03 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Ingmar Ångman Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Missbruks- och beroendevården Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa

Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa Tid:, 8.30 12.00 Plats: Solhem, plan 8, lokal Blå rummet Omfattning: p. 60-70/2012 Närvarande: Bertil Martinsson Anneli Svensson Kerstin

Läs mer

2012-03-18. Inledning

2012-03-18. Inledning Inledning Dokumentet bygger på de nationella riktlinjerna (Socialstyrelsen, 2007) och förtydligar hur socialtjänsten och hälso- och sjukvården i Piteå älvdal kan samarbeta och avgränsa sitt arbete kring

Läs mer

Lokal överenskommelse för Trepartssamverkan

Lokal överenskommelse för Trepartssamverkan Lokal överenskommelse för Trepartssamverkan mellan X kommun, Skaraborgs Sjukhus, Närhälsan, privata vårdgivare om samarbete och samordning av insatser för personer med psykisk funktionsnedsättning och/eller

Läs mer

Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA!

Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA! Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA! Program för dagen 09.00 Inledning, bakgrund och förutsättningar för länsgemensamt arbete 10.15 Stöd till riktade insatser

Läs mer

Etablerat missbruk och beroende i fokus

Etablerat missbruk och beroende i fokus Etablerat missbruk och beroende i fokus Plan för en stärkt missbruksvård 2018 2020 KORTVERSION www.goteborg.se INNEHÅLL Inledning... 2 Jämlik och likvärdig hjälp för personer med missbruk... 3 Fyra strategiområden...

Läs mer

Datum 2014-05-06. Antal sidor 1(1)

Datum 2014-05-06. Antal sidor 1(1) Datum 2014-05-06 Antal sidor 1(1) Överenskommelse i Jönköpings län om samarbete kring personer som missbrukar alkohol, narkotika, andra beroendeframkallande medel, läkemedel eller dopningsmedel Antaget

Läs mer

Projektrapport Socialmedicinska mottagningar SAMLA - samverkan i Lerum och Alingsås

Projektrapport Socialmedicinska mottagningar SAMLA - samverkan i Lerum och Alingsås Projektrapport Socialmedicinska mottagningar SAMLA - samverkan i Lerum och Alingsås -05-09 Sammanställt av Lena Arvidsson, processledare SAMLA där avsnittet genomförandet/kartläggningen av rapporten är

Läs mer

Projekt samsjuklighet

Projekt samsjuklighet Projekt samsjuklighet Projektets mål Kommunerna, psykiatrin och primärvården ska i samverkan arbeta för målgruppen personer med psykisk störning/sjukdom och ett samtidigt missbruk tas om hand inom ramen

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Gemensamma riktlinjer. för. missbruks- och beroendevård. Dalarna

Gemensamma riktlinjer. för. missbruks- och beroendevård. Dalarna Gemensamma riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Dalarna Riktlinjer för socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens verksamhet för personer med missbruk- och beroendeproblem Version 2007-11-05 Inledning

Läs mer

Motion 14 Ny ansvarsfördelning i missbruks- och beroendevården

Motion 14 Ny ansvarsfördelning i missbruks- och beroendevården MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4197 2015-10-23 Avdelningen för vård och omsorg Mikael Malm Anneli Jäderland Motion 14 Ny ansvarsfördelning i missbruks- och beroendevården Beslut Styrelsen föreslår kongressen

Läs mer

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Skaraborg 2012-06-19 Pär Levander, VästKom 1 Staten utmanar socialtjänst och sjukvård Maria Larsson: Vill ha

Läs mer

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Beroendevården 2015

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Beroendevården 2015 Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Beroendevården 2015 Tord Fredriksen FoU Välfärd Arbetsrapport 2015:4 Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Beroendevården 2015 Tord Fredriksen Arbetsrapport

Läs mer

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen Lokal överenskommelse om samarbete mellan X kommun och xx närhälsa och yy privat vårdgivare samt Specialistsjukvården i Västra Götalandsregionen, kring Barn och unga för psykisk hälsa Utgångspunkt för

Läs mer

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk Vårdsamverkan Fyrbodal Beredningen psykiatri/missbruk Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012 Överenskommelse mellan staten och SKL Fortsättning på tidigare satsningar inom området

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Regional överenskommelse. kommunerna i VG Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Regional överenskommelse och aktuellt inom VGR och kommunerna i VG 2018 02 01 Charlotta Wilhelmsson, VästKom Malin Camper, Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Områden för samverkan Hälso och sjukvårdsavtal

Läs mer

satsning från kunskap till praktik Brukare utvecklar missbruksoch beroendevården

satsning från kunskap till praktik Brukare utvecklar missbruksoch beroendevården satsning från kunskap till praktik Brukare utvecklar missbruksoch beroendevården nationell satning på brukarmedverkan Brukares krav på förändring och förbättring är den viktigaste kraften för att utveckla

Läs mer

Samverkan mellan kommunerna och VGR i Närvårdssamverkan Södra Älvsborg rutin för tvistehantering

Samverkan mellan kommunerna och VGR i Närvårdssamverkan Södra Älvsborg rutin för tvistehantering Samverkan mellan kommunerna och VGR i Närvårdssamverkan Södra Älvsborg rutin för tvistehantering Denna rutin syftar till att klargöra vad som gäller när huvudmännen har olika tolkning av ansvaret för de

Läs mer

Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård

Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård RAPPORT juni 2014 Analys av Öppna Jämförelser av missbruks- och beroendevård Resultat och förbättringsområden Sammanfattning Varje år genomför SKL och Socialstyrelsen öppna jämförelser gällande Missbruks

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål

Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Övergripande mål Verksamhetsplan 2016 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg* Bakgrund Närvårdssamverkan Södra Älvsborgs målgrupp är de patienter och grupper i befolkningen som samtidigt och samordnat har behov av vård- och

Läs mer

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM:

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: 2014-04-11 NÄRVÅRDSSAMVERKAN SÖDRA ÄLVSBORG VERKSAMHETSPLAN 2014 Verksamhetsplan 2014 Närvårdssamverkan Södra

Läs mer

LOB, tillnyktring och abstinensvård

LOB, tillnyktring och abstinensvård LOB, tillnyktring och abstinensvård Bakgrund 2014-2016 Satsning beträffande förbättrade stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagande av berusade personer. (Regeringsbeslut II:6) Utveckla alternativa

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom

SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom SKL:s arbete för att stödja utvecklingen av vården och omsorgen för personer med psykisk funktionsnedsättning och sjukdom 2015-08-25 Sektionen för vård och socialtjänst 1 Knivdåd i Norrköping kunde ha

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Västra Götaland Presentation för Styrgrupp närvård 2017-03-03 Malin Camper, Charlotta Wilhelmsson Bakgrund Staten och SKL har under de senaste åren slutit överenskommelser

Läs mer

Överenskommelse i Jönköpings län omgemensam satsning för förbättrade. stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagande av berusade personer

Överenskommelse i Jönköpings län omgemensam satsning för förbättrade. stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagande av berusade personer MISSIV 1(2) 2015-09-04 LJ 2014/628 Regionsledningskontoret Folkhälsa och sjukvård Nämnden för Folkhälsa och Sjukvård Överenskommelse i Jönköpings län omgemensam satsning för förbättrade stöd- och behandlingsinsatser

Läs mer

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013

Öppna jämförelser Missbruks- och beroendevård 2014 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 resultat för Tjörns kommun, inrapporterat 2013 Om öppna jämförelser Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevården har gjorts av Socialstyrelsen sedan 2009. Öppna jämförelser på detta område baseras

Läs mer

Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015

Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015 SOLNA STAD 2015-08-17 Socialförvaltningen SID 1 (6) Christina Enocson SN/2015:164 TJÄNSTESKRIVELSE Redovisning Öppna jämförelser - Missbruks- och beroendevården 2015 Sammanfattning Årets öppna jämförelser

Läs mer

Utvecklingsråd barn och unga i utsatt situation Minnesanteckningar

Utvecklingsråd barn och unga i utsatt situation Minnesanteckningar Utvecklingsråd barn och unga i utsatt situation Minnesanteckningar Tid: Plats: Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund Omfattning: 36 46/2013 Närvarande: Ordinarie deltagare Malin Camper Boråsregionen/Sjuhärads

Läs mer

Tabell 1 - GAP analys Preliminära Nationella riktlinjer Missbruk och beroende 2014, Södra Älvsborg

Tabell 1 - GAP analys Preliminära Nationella riktlinjer Missbruk och beroende 2014, Södra Älvsborg Tabell 1 - GAP analys Preliminära Nationella riktlinjer Missbruk och beroende 2014, Södra Älvsborg Kmn= kommunerna, Pv= primärvården, Spv=Specialistvården Närvårdsområde Alingsås Alkohol Narkotika Långvarigt

Läs mer

Agneta Öjehagen. Sakkunnig NR missbruk beroende. Professor, socionom, leg.psykoterapeut. Avdeln. psykiatri, Institutionen kliniska vetenskaper Lund

Agneta Öjehagen. Sakkunnig NR missbruk beroende. Professor, socionom, leg.psykoterapeut. Avdeln. psykiatri, Institutionen kliniska vetenskaper Lund Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende 2015 - hur kan de hjälpa oss utveckla kunskapsbaserad vård - de största förändringarna jmf tidigare version av NR Göteborg 2016-08-31 Agneta

Läs mer

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2015

RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2015 RAPPORT ÖPPNA JÄMFÖRELSER (ÖJ) Missbruks- och beroendevården 2015 Rapporten sammanställd av: Sten Eriksson, utvecklingsledare Region Dalarna, enheten för Utveckling, hälsa och välfärd Juni 2015 Innehåll

Läs mer

Brukarinflytande. Håkan Blom KF Länken Älvsborg och ordförande Brukarrådet för Missbruksfrågor Västra Götaland

Brukarinflytande. Håkan Blom KF Länken Älvsborg och ordförande Brukarrådet för Missbruksfrågor Västra Götaland Brukarinflytande 24 november, Göteborg Håkan Blom KF Länken Älvsborg och ordförande Brukarrådet för Missbruksfrågor Västra Götaland Emma Ekblom Länsnykterhetsförbundet Västra Götaland www.brukarstyrd.se

Läs mer

Förslag till förlängning av Policy för att förebygga och behandla missbruk och beroende. Samverkan mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län

Förslag till förlängning av Policy för att förebygga och behandla missbruk och beroende. Samverkan mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-11 1 (5) HSN 1302-0168 Handläggare: Jocelyne Ängeslevä Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-03-18, p 5 Förslag till förlängning av Policy för att

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa. Västra Götaland

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa. Västra Götaland Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Västra Götaland Bakgrund Staten och SKL har under de senaste åren slutit överenskommelser inom området psykisk ohälsa för att utveckla vården för personer med psykisk

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt?

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt? Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt? Charlotta Rehnman Wigstad, samordnare ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak, spel) charlotta.rehnman-wigstad@socialstyrelsen.se

Läs mer

Utveckling av missbruks- och beroendevården i Halland. Konferens; Kunskap till praktik 11-12 november 2014

Utveckling av missbruks- och beroendevården i Halland. Konferens; Kunskap till praktik 11-12 november 2014 Utveckling av missbruks- och beroendevården i Halland Konferens; Kunskap till praktik 11-12 november 2014 Regional stödstruktur plattform i Halland Uppdragsgivare Chefsgrupp Halland Kommunchefer RD Kommunberedning

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Monica Jonsson Regionförbundet Uppsala län 018 18 21 09 monica.jonsson@regionuppsala.se Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Representanter från landstinget och länets kommuner på ledningsnivå

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

Plan och budget för Närvårdssamverkan Tillsammans gör vi skillnad

Plan och budget för Närvårdssamverkan Tillsammans gör vi skillnad Tillsammans gör vi skillnad Plan och budget för Närvårdssamverkan 2018 Innehåll Syfte med Närvårdssamverkan... 2 Styrning och struktur... 2 Inriktning... 2 Organisation... 2 Närvårdskontoret... 3 Kvalitetssäkring

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Länsöverenskommelse Riskbruk - Missbruk - Beroende

Länsöverenskommelse Riskbruk - Missbruk - Beroende Stekenjokk, Annika N Länsöverenskommelse Riskbruk - Missbruk - Beroende för hälso- och sjukvården och socialtjänsten 2014 0 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 1 Inledning... 2 Länssamordningsgruppens

Läs mer

Årsrapport/Verksamhetsberättelse

Årsrapport/Verksamhetsberättelse Tillsammans gör vi skillnad Årsrapport/Verksamhetsberättelse Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2017 Årsrapport/Verksamhetsberättelse DNR: 2017/SKF007 Beslutat datum: 2018-02-15 Sakkod: 2 Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

N y a n a t i o n e l l a r i k t l i n j e r n a f ö r m i s s b r u k s - o c h b e r o e n d e v å r d Välkomna!

N y a n a t i o n e l l a r i k t l i n j e r n a f ö r m i s s b r u k s - o c h b e r o e n d e v å r d Välkomna! Nya nationella riktlinjerna för missbruks - och beroendevård Välkomna! 9:00-9:30 Kaffe och registrering Program: 9:30-12:30 Inledning Socialstyrelsens presentation av riktlinjerna. GAP-analysen över Skåne

Läs mer

FÖRSLAG TILL DAGORDNING

FÖRSLAG TILL DAGORDNING Närvårdsområde Herrljunga Ledningsgruppsmöte Datum: 214-2-27 Tid: 8.15-1. Plats: Herrljunga, Kommunhuset Lokal: Mollasjön (F-sal) FÖRSLAG TILL DAGORDNING 1. Mötets öppnande 2. Val av justerare 3. Information

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN REGERINGEN Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde 2008-04-24 S2008/3957/ST (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen bemyndigar

Läs mer

Riktlinjer för missbruksvård

Riktlinjer för missbruksvård Riktlinjer för missbruksvård Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Vård och omsorgsnämnden 2017-05-30 2018-05-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Utvecklingsstrateg Castor VON.2017.36

Läs mer

Vet den ena handen vad den andra gör? Lokalt råd för psykisk ohälsa- ett sätt att bry sig tillsammans.

Vet den ena handen vad den andra gör? Lokalt råd för psykisk ohälsa- ett sätt att bry sig tillsammans. Vet den ena handen vad den andra gör? Lokalt råd för psykisk ohälsa- ett sätt att bry sig tillsammans. SamKom Ett Miltonprojekt i Södra Älvsborg 10 kommuner Primärvården i Södra Älvsborg Brukarorganisationer

Läs mer

PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET

PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET 1 BAKGRUND 1.1 Samverkan och samsjuklighet Forskningen visar att av de personer som söker hjälp för missbruk

Läs mer

Uppdrag att fördela medel för vidareutveckling av missbruks- och beroendevården inom ramen för Kunskap till praktik 2013 2014

Uppdrag att fördela medel för vidareutveckling av missbruks- och beroendevården inom ramen för Kunskap till praktik 2013 2014 Regeringsbeslut II:6 2013-09-19 S2013/6484/FST (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att fördela medel för vidareutveckling av missbruks- och beroendevården inom

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Beroendecentrum I Norrbotten

Beroendecentrum I Norrbotten 2014-08-22 Beroendecentrum I Norrbotten Invånarna i Norrbotten ska mötas av en missbruks- och beroendevård som är lätt tillgänglig, har hög kvalitet och är effektiv. Vården som utgår från evidensbaserad

Läs mer

Välkommen! En angelägen konferens om stöd till anhöriga och närstående till person med missbruk!

Välkommen! En angelägen konferens om stöd till anhöriga och närstående till person med missbruk! Välkommen! En angelägen konferens om stöd till anhöriga och närstående till person med missbruk! Arrangörer: Kommunal utveckling, Region Jönköpings län Länsstyrelsen Jönköpings län Sofia Rosén, Länsstyrelsen

Läs mer

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 Datum för upprättande: 2017-10-31 Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 0 TML HSVO Tjänstemannaledning för hälsa, stöd, vård och omsorg. (Länsgemensam). HSO Handikappförbundens

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i. HSL (8b) och SoL (5a.9a)

Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i. HSL (8b) och SoL (5a.9a) Överenskommelse om samverkan mellan landsting/kommun är reglerad i HSL (8b) och SoL (5a.9a) Målgrupper 1. Föräldrar/gravida med missbruk/beroende samt deras barn (inkl. det väntade barnet) 2. Ungdomar

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Våld i nära relationer Nationella resultat och resultat Nässjö kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts genom

Läs mer

IFO nätverket 19 maj 2017

IFO nätverket 19 maj 2017 IFO nätverket 19 maj 2017 INNEHÅLL Hälso- och sjukvårdsavtalet 1. Allmänt om Hälso och sjukvårdsavtalet 2. Gemensam värdegrund 3. Parternas ansvar 4. Avtalsvård 5. Gemensamma utvecklingsområden Avtalet

Läs mer

Samverkan runt barn och unga med missbruk och beroende

Samverkan runt barn och unga med missbruk och beroende Samverkan runt barn och unga med missbruk och beroende Presentation Styrgruppen för närvårdssamverkan sjuhärad 2017-09-01 Kay Eriksson Ordförande Uppdragsgruppen Barn och unga Varför skall vi samverka??

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning

Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning Nationella resultat och resultat kommun Nytt för öppna jämförelser 2016 gemensam insamling Årets insamling har genomförts

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk

Intresseanmälan. till deltagande i ett nationellt utvecklingsarbete gällande samordnat stöd. till barn och föräldrar i familjer med missbruk Sida 1 av 7 2012-09-05 Dnr 5.3-37722/2011 Avdelningen för Kunskapsstyrning Marie Nyman marie.nyman@socialstyrelsen.se Till Socialchef eller motsvarande Intresseanmälan till deltagande i ett nationellt

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors. Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården

Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors. Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården 2015-09-15 1(7) Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården Samverkan mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård när det gäller personer

Läs mer

Missbruksorganisationer i Stockholm Historik

Missbruksorganisationer i Stockholm Historik 1 Missbruksorganisationer i Stockholm Historik Missbrukskliniker inom och utom psykiatrin Olika behandlingstraditioner och personberoende Sjukvård socialtjänst på olika håll Tillnyktring avgiftning behandling

Läs mer

Datum Antal sidor 1(1)

Datum Antal sidor 1(1) 2014-05-06 1(1) Överenskommelse om samarbete kring personer som missbrukar alkohol, narkotika, andra beroendeframkallande medel, läkemedel eller dopningsmedel Antaget i Läns-LAKO den 28 april 2014 .. ya

Läs mer

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut II:1 2011-06-30 S2011/6353/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att leda, samordna och stimulera till ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till

Läs mer

Tillsammans utvecklar vi beroendevården. Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst.

Tillsammans utvecklar vi beroendevården. Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst. Tillsammans utvecklar vi beroendevården Egentligen ska inte vården bero på tur, utan på att man vet vilken vård som fungerar bäst. En säker och enkel väg till bättre beroendevård Svenskt Beroenderegister

Läs mer

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås Planeringsdag Grand hotell Alingsås 2018-10-11 Politisk samrådsgrupp Nuläge Samverkansstruktur Samordningsgrupp AU Utvecklingsgrupp Barn och unga Utvecklingsgrupp Psykisk hälsa och missbruk Utvecklingsgrupp

Läs mer

Samverkansöverenskommelse

Samverkansöverenskommelse Samverkansöverenskommelse om missbruks- och beroendevård i Kronobergs län Överenskommelse för socialtjänsten och hälso- och sjukvårdens verksamhet för personer med missbruks- och beroendeproblematik Förvaltningen

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Socialstyrelsen god hälsa, social välfärd vård och omsorg på lika villkor socialtjänst hälso- och sjukvård hälsoskydd smittskydd epidemiologi

Socialstyrelsen god hälsa, social välfärd vård och omsorg på lika villkor socialtjänst hälso- och sjukvård hälsoskydd smittskydd epidemiologi Socialstyrelsen har som uppdrag att verka för god hälsa, social välfärd samt vård och omsorg av hög kvalitet på lika villkor för hela befolkningen har verksamhet inom områden som rör socialtjänst, hälso-

Läs mer

Verksamhetsplan Närvårdssamverkan Uppsala Fastställd av Närvårdssamverkan Uppsala (NSU)

Verksamhetsplan Närvårdssamverkan Uppsala Fastställd av Närvårdssamverkan Uppsala (NSU) Verksamhetsplan Uppsala 2015 2015-01-20 Fastställd av Uppsala (NSU) Innehållsförteckning 1 NÄRVÅRDSSAMVERKAN UPPSALA (NSU) - BESKRIVNING 2015... 3 1.1 INLEDNING... 3 1.2 BESKRIVNING AV NÄRVÅRDSSAMVERKAN

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB)

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM ANSVARSFÖRDELNING NÄR KOMMUNEN BESLUTAR OM PLACERING PÅ HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Dokumenttyp: Samverkansöverenskommelse Utfärdande: Landstinget och kommunerna

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks och beroendevården i Norrbottens län Bakgrund Regeringen fattade den 24 april 2008 beslut om en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE 1(6) version 2010-01-04 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE Överenskommelsen om samverkan är en lokal överenskommelse mellan socialnämnden i Danderyds kommun genom Socialkontorets vuxenenhet och Stockholms läns

Läs mer

Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, trädde i kraft den 1 januari 2018 Syftet med den nya lagen

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

VARFÖR DÅ? 23 oktober, Göteborg

VARFÖR DÅ? 23 oktober, Göteborg Lyssna på missbrukare... VARFÖR DÅ? 23 oktober, Göteborg Calle Lundberg KF Länken Älvsborg och representant för Brukarrådet för Missbruksfrågor Västra Götaland Emma Ekblom administratör Brukarrådet för

Läs mer

Barn i familjer med missbruk. Insatser till stöd för barn i en otrygg familjemiljö

Barn i familjer med missbruk. Insatser till stöd för barn i en otrygg familjemiljö Barn i familjer med missbruk Insatser till stöd för barn i en otrygg familjemiljö Stöd till utsatta barn och ungdomar Förord av äldre- och folkhälsominister Maria Larsson De flesta barnen i vårt land

Läs mer

Samverkan vid missbruk och psykisk ohälsa

Samverkan vid missbruk och psykisk ohälsa Samverkan vid missbruk och psykisk ohälsa IFO chefsnätverket på GR Eva Hallberg, KPH/VGR Yvonne Witzöe, GR Lagstiftning Socialtjänstlagen Kommunallagen Hälso- och sjukvårdslagen Samverkan vi utskrivning

Läs mer