Grunden i detta dokument är taget från IF Metalls kursdeltagarreglemente.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grunden i detta dokument är taget från IF Metalls kursdeltagarreglemente."

Transkript

1 Studiereglemente Grunden i detta dokument är taget från IF Metalls kursdeltagarreglemente. Tillämpningsområde Ett delat ansvar mellan lokal och central nivå för centrala utbildningar uppnås genom att resor, kost samt logi bekostas centralt och eventuellt förlorad arbetsförtjänst ersätts av avdelningen, om arbetsgivaren inte betalar detta. Kostnaderna hanteras lika oavsett om det är ABF, IF Metall eller LO som arrangerar utbildningen. När avdelningen anmäler deltagare till förbundskontoret accepterar man samtidigt att ta på sig kostnaden för förlorad arbetsförtjänst om arbetsgivaren inte betalar den. Förbundskontoret åtar sig kostnaden för resor, kost och logi när deltagaren antas till utbildning. Kursavgifter jämställs med resor, kost och logi undantaget de utbildningar där arbetsgivaren ska betala kursavgiften. För att delta i centrala utbildningar, kurser och konferenser ska beslut om deltagande fattas i avdelningsstyrelsen, eller i vissa fall av avdelningens studieorganisatör. Alla lokala heldagsutbildningar börjar och slutar Ersättningar Vilken ersättning det blir avgörs av vilken utbildning det handlar om och vem det är som deltar. Det förekommer fyra former av ersättningar; stipendium, förlorad förtjänst, utbildningsarvode samt ersättning för resekostnader. Deltagaren ska i regel ha sin ersättning utbetald från avdelningen senast den dag hen får lönen för aktuell tid som utbildningen pågått. Medlemmar Stipendier är en skattefri ersättning för medlemsutbildningar och utgår för 2017 med beloppen 110 kr/närvarotimme (max 880 kr/dag). Stipendier betalas av avdelningen till medlemmar som inte är förtroendevalda och för förtroendevalda som går en utbildning som inte har samband med det fackliga uppdraget. Om medlemsutbildningen har ett samband med uppdraget erhåller den förtroendevalda förlorad arbetsförtjänst från avdelningen. Det förekommer av olika anledningar att arbetsgivaren betalar lön till deltagarna för medlemsutbildningar, i sådana fall ska IF Metall inte betala stipendier till deltagarna.

2 Förtroendevalda Förtroendevald ersätts för verkligt förlorad förtjänst för utbildningar där arbetsgivaren inte betalar lön enligt Förtroendemannalagen 7 (FML). Ersättningen är skattepliktig. Den verkligt förlorade arbetsförtjänsten för kursen beräknas och ska kunna intygas av deltagaren. Beräkningsgrunden ska kunna styrkas i efterhand vid de stickprovskontroller som de förtroendevalda revisorerna eller avdelningens studieorganisatör gör. I avdelningens studiekatalog står det vilka utbildningar som är enligt 6 eller 7 FML. FML 7: Arbetsgivaren betalar full förlorad arbetsförtjänst för de timmar som är godkända. FML 6. Förlorad arbetsförtjänst betalas av avdelningen, ersättningen är skattepliktig. Gäller utbildningar för förtroendevalda där inte FML 7 kan användas. Studier på nattskift För nattskift gäller det att i första hand undvika utbildningar som kolliderar med dessa, om det finns andra utbildningsdatum inom en inte alltför lång framtid. Om inte det går att undvika utbildning på nattskift så gäller ersättningarna för det antal dagar kursen är plus natten efter. Detta gäller inte medlemsutbildning med stipendium och inte heller om deltagaren väljer att jobba natten efter. Tid som deltagare behöver ta ledigt efter kurs för att få skälig vila omfattas av ersättningen. Vad som i det här sammanhanget är skälig nattvila ska jämställas med arbetsmiljölagens regler. Deltagaren ska ha tillfälle till 11 timmar i vila. Studier på friskift För friskift gäller det att i första hand undvika utbildningar som kolliderar med dessa, om det finns andra utbildningsdatum inom en inte alltför lång framtid. Om utbildningen trots allt måste genomföras på ett friskift betalas utbildningsarvode på 162 kr/närvarotimme av avdelningen. D.v.s. avslutas utbildningen klockan så utfaller betalning till klockan Detta fylls i under övriga upplysningar på kursräkningen. Ersättningen är skattepliktig. Samma regler gäller för handledaren på friskift, men då ska det skrivas på reseräkningen för handledare, se avdelningens handledarinstruktion. Utbildningsarvode utbetalas endast för utbildningar, inte för temadagar/föreläsningar eller för ombuds- och styrelsekurser.

3 Bilersättning vid utbildningar Vid utbildning på annan ort än där du arbetar utgår ersättning med 18,50kr/mil skattefritt eller buss- tågkostnad mot kvitto. Har deltagare kortare än en mil till utbildningen utgår ingen ersättning. Ersättning utfaller också vid friskift om deltagare har mer än en mil enkel väg till utbildning. Dock utfaller inte ersättning om resvägen ändå skulle göras till arbetsplatsen. För miljöns och ekonomins skull strävar vi efter samåkning så långt det är möjligt. Vid samåkning utfaller det högre beloppet på 32kr/mil där mellanskillnaden från är skattepliktig. Uppsökeri Avdelningens uppsökerigrupp ska minst en gång/år besöka företagen utan klubborganisation med studieutbudet, så att de får möjlighet att delta i de utbildningar vi har. Gruppen kan också vara tillgänglig för klubbar som behöver hjälp, men då behöver en förfrågan komma från aktuell klubb. Avdelningens uppsökerigrupp är en undergrupp till organisationskommittén. Anmälan till utbildningar Alla anmälningar till utbildningar ska gå genom avdelningens studiepostbox. Ansökan om Studieledighet för medlemsutbildningar För studieledighet för medlemsutbildningar skall lokal studieorganisatör/ansvarig ansvara för. Ledigheten begärs enl. Studieledighetslagen 1. Ledigheten ska begäras minst 14 dagar före utbildningens start, (helst tidigare). Detta för att arbetsgivaren inte ska kunna skjuta på ledigheten. Uppstår problem ska lokal ordförande eller avdelningens studieorganisatör rådfrågas. Utbildningsinventering och personlig utbildningsplan Lokal studieorganisatör på klubb/grupp ska årligen göra en personlig utbildningsinventering, för varje förtroendevald, som ska ligga till grund för den förtroendesvaldes utbildningsplan. För arbetsplatser utan klubborganisation sköts detta av avdelningens studiekommitté eller därav delegerad person. Ansökan om ledighet för förtroendemannautbildningar Studieorganisatör på respektive klubb söker ledighet enl. FML (Förtroendemannalagen) 6 och i vissa fall ersättning enl. FML 7. Som regel skall förtroendevalda själva söka ledigheten enl. FML 6 hos arbetsgivaren. Ledigheten skall begäras i så god tid som möjligt. Kallelse till kurs skickats till berörd förtroendevald via brev medan deltagarlista skickas till respektive klubb/grupp via mail. Efter utförd utbildning får klubb/grupp återkoppling genom närvarodeltagarlista och eventuell frånvaro via återbudslista. Återbudslistan ska följas upp lokalt för att få koll på orsak till frånvaro.

4 Förtäring vid utbildningar. Förtäring gäller för alla utbildningar som är heldagsutbildningar. Förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe ingår. Vid halvdagsutbildningar erbjuds i regel ingen förtäring. Alkohol betalas aldrig av avdelningen i samband med studier! Se avdelningens reglemente Ombudskurs Varje klubb och grupp har möjlighet att med bidrag från avdelningen anordna utbildningar för sina förtroendevalda som benämns Ombudskurs. Denna utbildning är på minst 16 timmar som kan spridas under året och kan köras som internat eller externat. Avdelningens bidrag är på max 1500kr/deltagare. Bidraget får användas till förtäring, logi, kurslokal, resor. På fakturan från kursstället får inte alkohol vara med. Kostnader utöver 1500kr/deltagare debiteras/faktureras anordnaren (klubb/grupp). En deltagaravgift på 75 kr/deltagare och handledare debiteras alltid. För att erhålla bidraget ska en halvdag förfogas av avdelningen för aktuell information/utbildning. Om kursen läggs längre bort än vad som är rimligt för medverkande att åka för en halvdags utbildning får klubb/grupp bekosta de fyra timmarna på hemmaplan för utbildning. I normalfallet max en och en halv timme i bil. Denna kurs kan användas på klubb- och gruppnivå. Lokal Ombudskurs Kan användas på samma sätt som Ombudskurs med skillnaden att klubb/grupp har möjlighet att köra den på hemmaplan i mer produktionsnära ombudsgrupper. Denna typ av kurs kan med fördel delas upp på flera tillfällen under ett kalenderår. Vid minst ett av tillfällena ska avdelningsstyrelsen ha rätt till minst två timmar för aktuell information/utbildning med gruppen. Avdelningen står för lokalkostnad och förtäring. Styrelsekurs I syfte att öka kompetensen bland våra klubb- och gruppstyrelser erbjuder avdelningen möjligheten att vid styrelsemöten ägna minst två timmar av mötet till utbildning. Det ska redan vid planering tas in i dagordningen att tiden till står till avdelningens förfogande. Kan inte avdelningen eller en av avdelningen utsedd person medverka kommer detta att meddelas till ordförande på klubb/grupp så snart det fastställts. Vid dessa tillfällen utgår kurskostnad som om avdelningen skulle medverkat. Avdelningen står för lokalkostnad och förtäring.

5 För alla dessa tre typer av kurser ska nedanstående uppfyllas för att ersättning ska utgå från avdelningen. Årsplanering för dessa kurser, kommande verksamhetsår, ska ske till avdelningens studiepostbox senast september månads utgång. Detta för att underlätta budget- och verksamhetsplanering, samt planering av avdelningens medverkan. Har ni önskemål om innehåll eller annat så meddela det via avdelningens studiepostbox. Det är avdelningsstyrelsen som sedan fördelar medverkande till kursen. När det gäller ombudskurser ska, för planeringens skull, tid för avdelningsmedverkan fastställas. För styrelsekurser och lokala ombudskurser ska regeln vara att tiden till står till avdelningens förfogande. För styrelsekurser var annat möte. För lokala ombudskurser - minst en gång per år. Om detta ändras ska det kommuniceras i god tid före kursen. Anmälningslistor ska skickas till studieboxen innan första kurstillfället. Uppdatera dessa efter varje tillfälle med nya listor. Personnummer och namn är den info vi behöver. Lokal för ombudskurser och styrelsekurser bokas av klubben. Till dessa utbildningar ska ABF:s eller andra lokaler till rimlig kostnad användas. Bokar klubb/grupp lokal själv så ska detta meddelas avdelningen så snart bokningen är klar. Avdelningen kan hjälpa till att boka lokaler om klubben önskar. För styrelsekurser och ombudskurser meddelar klubb/grupp lokal till avdelningen. Vi bokning ska fakturan ställas till: IF Metall Gävleborg /Studier Köpmangatan Sandviken. Det ska också framgå vilken kurs, vilken klubb/grupp det gäller och med kursansvarigs namn på fakturan. Om kriterierna uppfylls räknas detta som ett utbildningstillfälle och förtäring kommer att ingå. Om kriterierna inte uppfylls kommer klubb/grupp att bli betalningsskyldiga avdelningen. All kontakt med avdelningen angående studier ska ske via mail till studier.avd07@ifmetall.se Tolkning Frågor rörande tillämpning och tolkning av dessa regler behandlas av avdelningsstyrelsen. Giltighet Denna policy gäller från och med 1 april 2017

Studieledighet ansökan - ersättning

Studieledighet ansökan - ersättning Studieledighet ansökan - ersättning Enligt studieledighetslagen har du rätt att vara ledig från jobbet för att delta i fackliga studier och vuxenutbildning. Lagen klargör också hur det ska gå till när

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011 FACKLIGA STUDIER Hösten 2011 ABF ÖREBRO LÄN Drottninggatan 38 702 22 Örebro Tel: 019-601 54 13 Fax: 019-601 54 09 E-POST: tomas.hjort@abf.se thomas.andersson@abf.se LO-distriktet Örebro-Värmland Kungsvägen

Läs mer

Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart

Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart Kurskalender 2019 Läs det här först: Ansökan om deltagande i utbildningar måste ske senast fyra veckor före kursstart Utbildningar som arrangeras av ABF har sex veckors ansökningstid Det ska framgå i kursansökan

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015

Kalendarium Fackliga studier. Hösten 2015 Kalendarium Fackliga studier Hösten 2015 Lite om våra kurser under våren 2011 2015-02-02 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Kursprogram för Medlemmar och Förtroendevalda

Kursprogram för Medlemmar och Förtroendevalda Kursprogram för Medlemmar och Förtroendevalda 2019 Att sluta utbilda för att spara pengar är som att stanna klockan för att spara tid! Rev. 2019-01-02 IF Metalls studieorganisation Varför ska vi utbilda

Läs mer

Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier.

Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. 1 Medlemsutbildning Medlemmar. Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. Kurslängd 24 timmar ( 3 dagar ). Utbildningsstipendium

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017

Kalendarium Fackliga studier. Våren 2017 Kalendarium Fackliga studier Våren 2017 Lite om våra kurser under våren 2011 2016-11-17 Medlem i facket / Medlemsutbildning Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Med önskan om ett bra studieår!

Med önskan om ett bra studieår! Med önskan om ett bra studieår! 1 Medlemsutbildning Medlemmar. Att ge grundläggande kunskaper om lagar, avtal och den fackliga organisationen. Stimulera till fortsatt fackligt arbete samt studier. Kurslängd

Läs mer

nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm

nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm nmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm rtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuio pasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas dfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjk Utbildningarna riktar

Läs mer

Tänk på att VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2018 ANMÄLAN LEDIGHET ERSÄTTNING KURSKOSTNAD OM SISTA ANMÄLNINGSDAG MÖJLIGHET TILL ÖVERNATTNING

Tänk på att VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2018 ANMÄLAN LEDIGHET ERSÄTTNING KURSKOSTNAD OM SISTA ANMÄLNINGSDAG MÖJLIGHET TILL ÖVERNATTNING STUDIEK ATALOG 2018 VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2018 Kunskap är mer än fakta. Kunskap är förståelse, medvetenhet, färdigheter och omdöme. Kunskap är personlig och utvecklar gruppen. Genom våra lagar och

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. and@lo.se

FACKLIGA STUDIER. and@lo.se FACKLIGA STUDIER 2013 ABF Örebro län Drottninggatan 38 702 22 Örebro Tel: 019-57 10 84 Fax: 019-601 54 09 www.abf.se/orebrolan E-POST: thomas.andersson@abf.se tomas.hjort@abf.se LO-distriktet Örebro-Värmland

Läs mer

15. Ersättning till förtroendevalda 2014

15. Ersättning till förtroendevalda 2014 Förmiddag, station 2 15. Ersättning till förtroendevalda 2014 Valberedningen har tagit fram ett förslag på ersättningar till förtroendevalda. Valberedningens förslag till beslut: Att anta valberedningens

Läs mer

Tänk på att VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2019

Tänk på att VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2019 Studiekatalog 2019 VÄLKOMMEN TILL STUDIEÅRET 2019 Kunskap är mer än fakta. Kunskap är förståelse, medvetenhet, färdigheter och omdöme. Kunskap är personlig och utvecklar gruppen. Genom våra lagar och avtal

Läs mer

Studiekatalog för Medlemmar och Förtroendevalda

Studiekatalog för Medlemmar och Förtroendevalda Studiekatalog för Medlemmar och Förtroendevalda 2019 Att sluta utbilda för att spara pengar är som att stanna klockan för att spara tid! Rev. 2018-12-17 IF Metalls studieorganisation Varför ska vi utbilda

Läs mer

Kalendarium Fackliga studier 2019

Kalendarium Fackliga studier 2019 Kalendarium Fackliga studier 2019 Lite om våra kurser under våren 2019 Medlem i facket / Medlemsutbildning (tvärfacklig) ABF Målgrupp: För medlemmar utan förtroendeuppdrag. Kursinnehåll: Är du nöjd eller

Läs mer

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka Handels 2018 Handels avd 29 Umeå handels.se/umea Kunskap ger styrka Januari 30 AMK Jobbet & Framtiden Umeå 6 Februari 5-10 Uppsökeri vecka 6 13-15 Steg 4, Skellefteå 7 14-15 Tjänstemannautbildning Skellefteå

Läs mer

Östra, Värmland-Örebro, Stockholm och Gävle-Dala. Studieprogram Våren 2014

Östra, Värmland-Örebro, Stockholm och Gävle-Dala. Studieprogram Våren 2014 Östra, Värmland-Örebro, Stockholm och Gävle-Dala Studieprogram Våren 2014 SEKO väg & ban i Östra, Värmland-Örebro, Stockholm och Gävle-Dala arrangerar olika kurser som berör din arbetsplats. Detta gör

Läs mer

Reglemente IF Metall Gävleborg

Reglemente IF Metall Gävleborg Reglemente IF Metall Gävleborg Allmänt Avdelningarna i IF Metall ska årligen ta reglemente för att säkerställa att reglementena inte blir ålderstigna och inaktuella. I de avseende dessa reglementen inte

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIER 2018 1 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

Skåne, Sydost och Väst. Studieprogram Hösten 2012 och Våren 2013

Skåne, Sydost och Väst. Studieprogram Hösten 2012 och Våren 2013 Skåne, Sydost och Väst Studieprogram Hösten 2012 och Våren 2013 SEKO väg & ban i Skåne, Sydost och Väst arrangerar olika kurser som berör din arbetsplats. Detta gör vi eftersom vi anser att utbildning

Läs mer

Väst, Skåne och Sydost. Studieprogram Våren 2014

Väst, Skåne och Sydost. Studieprogram Våren 2014 Väst, Skåne och Sydost Studieprogram Våren 2014 SEKO väg & ban i Skåne, Sydost och Väst arrangerar olika kurser som berör din arbetsplats. Detta gör vi eftersom vi anser att utbildning är rätt väg till

Läs mer

Fackliga studier för förtroendevalda i Handels avdelning 2

Fackliga studier för förtroendevalda i Handels avdelning 2 STUDIEPROGRAM 2019 Fackliga studier för förtroendevalda i Handels avdelning 2 Anmäl dig till kurser och andra aktiviteter 0771-666 444, trollhattan@handels.se, handels.se/trollhattan 1 Välkommen till studieåret

Läs mer

Mitt, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Studieprogram Våren 2014

Mitt, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Studieprogram Våren 2014 Mitt, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten Studieprogram Våren 2014 SEKO väg & ban i Mitt, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten arrangerar olika kurser som berör din arbetsplats. Detta gör vi eftersom

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING STUDIEKATALOG 2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning 2 Information kring studier 3 Vald på jobbet 4 Agera 5 Kollektivavtalet 6 Lagar i arbetslivet 7 Förhandlarutbildning 8 Hållbart arbete Grund

Läs mer

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall Studiekatalogen 2018 Hitta rätt i katalogen Flera goda skäl att studera med IF Metall 3 Kontakt 3 ar 4 Medlemsutbildningar 6 Facklig introduktion 7 Medlem i facket 8 Facket och samhället 9 Medlem i facket

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. Våren 2011 653 46 KARLSTAD FOLKETS VÄG 1, 683 31 HAGFORS

FACKLIGA STUDIER. Våren 2011 653 46 KARLSTAD FOLKETS VÄG 1, 683 31 HAGFORS FACKLIGA STUDIER Våren 2011 ABF VÄRMLAND ABF NORRA VÄRMLAND KÖRKARLSVÄGEN 4 KULTUR KONFERENS HUSET 653 46 KARLSTAD FOLKETS VÄG 1, 683 31 HAGFORS TEL:054-20 38 30 VX BOX 194, 683 24 HAGFORS FAX: 054-20

Läs mer

( Studieprogram 2016

( Studieprogram 2016 (Studieprogram 2016 För att förstå facket Nästan alltid vet vi vad vi betalar för. Det sitter i ryggraden att ha koll på vart pengarna går och vad man får för dem. Men erfarenheten visar att många medlemmar

Läs mer

BRANSCHORGANISATION VÄG OCH BAN. Studieprogram Våren 2019

BRANSCHORGANISATION VÄG OCH BAN. Studieprogram Våren 2019 BRANSCHORGANISATION VÄG OCH BAN Studieprogram Våren 2019 SEKO väg och ban arrangerar olika kurser som berör din arbetsplats. Detta gör vi eftersom vi anser att utbildning är rätt väg till förbättrade arbets-förhållanden.

Läs mer

Medlemmar utan fackliga uppdrag ersätts med ett skattefritt stipendium på 824 kr/dag eller 103 kr/timme.

Medlemmar utan fackliga uppdrag ersätts med ett skattefritt stipendium på 824 kr/dag eller 103 kr/timme. 2 Varför skall jag gå en facklig utbildning? Kunskap är mer än att hämta in fakta. Kunskap är även förståelse, medvetenhet, färdigheter och omdöme, vilket är unikt för varje individ. Kunskap utvecklas

Läs mer

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall

Hitta rätt i katalogen. Flera goda skäl att studera med IF Metall Studiekatalogen 2019 Hitta rätt i katalogen Flera goda skäl att studera med IF Metall 3 Kontakt 3 ar 4 Utbildningskalender 6-7 Medlemsutbildningar 10 Facklig introduktion 11 Medlem i facket 12 Facket och

Läs mer

Tvärfackliga Studier 2019

Tvärfackliga Studier 2019 Tvärfackliga Studier 2019 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLANDS OCH ÖREBRO LÄN Innehållsförteckning Information kring fackliga studier 2019 3 Introduktionsutbildning 4 Medlemsutbildning

Läs mer

2013-01-07 TVÄRFACKLIGA STUDIER JÖNKÖPINGS LÄN. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761 807911 mariette.ljunggren@abf.se

2013-01-07 TVÄRFACKLIGA STUDIER JÖNKÖPINGS LÄN. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761 807911 mariette.ljunggren@abf.se 2013-01-07 TVÄRFACKLIGA STUDIER JÖNKÖPINGS LÄN Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761 807911 mariette.ljunggren@abf.se 2013 1 Innehållsförteckning 3 Information 4 Anmälningsblankett 5 Introduktionsutbildning

Läs mer

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016 2016 Tvärfackliga studier Jönköpings län 2016 1 Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att du anmäler

Läs mer

Studiekalender

Studiekalender Studiekalender 2019 Vårens utbildningar Förhandlarutbildning 20-21 maj Steg 1 tillfälle 1 Kursen vänder sig till förtroendevalda som ska förhandla. Ansvarig: Avd. 4 Plats: Ädelfors Folkhögskola Förhandlarutbildning

Läs mer

Tvärfackliga Studier 2019

Tvärfackliga Studier 2019 Tvärfackliga Studier 2019 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLANDS OCH ÖREBRO LÄN Innehållsförteckning Information kring fackliga studier 2019 3 Introduktionsutbildning 4 Medlemsutbildning

Läs mer

Studieprogram Hösten 2009

Studieprogram Hösten 2009 Studieprogram Hösten 2009 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig upp till 30...4 Fackets Grunder...5 Anmälningsblankett...6 Facket & Politiken...7 Information

Läs mer

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse

VARMT VÄLKOMMEN! Om de tvärfackliga studierna. Platser för utbildningarna. Ledighet från arbetet. Anmälan. Bekräftelse STUDIEKATALOG 2019 Om de tvärfackliga studierna Flera utav utbildningarna i häftet görs tillsammans med övriga LO-förbund genom ABF i Uppsala län. Vi tror på vikten av att träffas och bilda oss tillsammans

Läs mer

Fackliga studier för medlemmar i Handels avdelning 2

Fackliga studier för medlemmar i Handels avdelning 2 STUDIEPROGRAM 2018 Fackliga studier för medlemmar i Handels avdelning 2 Anmäl dig till kurser och andra aktiviteter 0771-666 444, trollhattan@handels.se, handels.se/trollhattan 1 Välkommen till studieåret

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

FACKLIGA STUDIER. Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier våren 2012 3 Facklig introduktion 4 Medlemsutbildning

Läs mer

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015

Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015 2014-12-15 Tvärfackliga studier Jönköpings län 2015 1 Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att du anmäler

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND Uppdaterad 2012-02-09 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier våren 2012 3 Facklig introduktion

Läs mer

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka Handels 2017 Handels avd 29 Umeå handels.se/umea Kunskap ger styrka Januari 31 Peppdagen, Skellefteå 6 Februari 6-12 Uppsökeri vecka 6 21-23 Steg 4, Umeå 7 Mars 1-2 Valutbildning, Skellefteå 8 16 Avdelningens

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning sid 1 Ersättningsregler sid 2 Kurser sid 3-8 Arbetsmiljöutbildningar sid 9 ABF sid 10 LO - Ung sid 11 Albins Folkhögskola sid 12 Medlemsutbildningar sid 13 LO kurser sid

Läs mer

2013-12-16. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761-807911 mariette.ljunggren@abf.se

2013-12-16. Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761-807911 mariette.ljunggren@abf.se 2013-12-16 Ansvarig: Mariette Ljunggren Tel: 0761-807911 mariette.ljunggren@abf.se Tvärfackliga studier Jönköpings län 2014 1 Innehållsförteckning 3 Information 4 Anmälningsblankett 5 Fackets roll i samhället

Läs mer

Svedala Kommuns 5:04 Författningssamling 1(5)

Svedala Kommuns 5:04 Författningssamling 1(5) Författningssamling 1(5) Reglemente rörande sammanträdesersättning m m till kommunalt förtroendevalda i Svedala kommun antaget av kommunfullmäktige 2014-06-09, 80 Gäller från 2015-01-01 1 Förtroendeuppdrag

Läs mer

FÖRSLAG TILL BESLUT OM REGLEMENTE AVSEENDE ARVODEN OCH EKONOMISKA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I HSB ÖSTERGÖTLAND

FÖRSLAG TILL BESLUT OM REGLEMENTE AVSEENDE ARVODEN OCH EKONOMISKA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I HSB ÖSTERGÖTLAND 1 (5) FÖRSLAG TILL BESLUT OM REGLEMENTE AVSEENDE ARVODEN OCH EKONOMISKA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I HSB ÖSTERGÖTLAND Stämman ska besluta om arvoden och andra ekonomiska ersättningar för av stämman

Läs mer

Fackliga studier Hösten 2013

Fackliga studier Hösten 2013 Fackliga studier Hösten 2013 Gå en facklig utbildning och ta reda på dina rättigheter och skyldighet! Medlemsutbildning Steg 1 Varför ska jag vara med? Lär dig om fackets grundläggande värderingar...!

Läs mer

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst

Studieprogram. FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Studieprogram 2011 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst 2 Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år...5 Om Facket... 6 Om Samhället...7 Om Global rättvisa...8 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

BRANSCHORGANISATION VÄG OCH BAN. Studieprogram Våren 2017

BRANSCHORGANISATION VÄG OCH BAN. Studieprogram Våren 2017 BRANSCHORGANISATION VÄG OCH BAN Studieprogram Våren 2017 SEKO väg och ban arrangerar olika kurser som berör din arbetsplats. Detta gör vi eftersom vi anser att utbildning är rätt väg till förbättrade arbets-förhållanden.

Läs mer

Studier 2015. GS Facket avd 1 Västra Skåne

Studier 2015. GS Facket avd 1 Västra Skåne Studier 2015 GS Facket avd 1 Västra Skåne Innehållsförteckning Inledning sid 1 Ersättningsregler sid 2 Kurser sid 3-11 ABF sid 12 LO - Ung sid 13 Albins Folkhögskola sid 14 Centrala kurser sid 15-18 Insikter

Läs mer

BRANSCHORGANISATION VÄG OCH BAN. Studieprogram Våren 2015

BRANSCHORGANISATION VÄG OCH BAN. Studieprogram Våren 2015 BRANSCHORGANISATION VÄG OCH BAN Studieprogram Våren 2015 SEKO väg och ban arrangerar olika kurser som berör din arbetsplats. Detta gör vi eftersom vi anser att utbildning är rätt väg till förbättrade arbetsförhållanden.

Läs mer

BRANSCHORGANISATION VÄG OCH BAN. Studieprogram Våren 2016

BRANSCHORGANISATION VÄG OCH BAN. Studieprogram Våren 2016 BRANSCHORGANISATION VÄG OCH BAN Studieprogram Våren 2016 SEKO väg och ban arrangerar olika kurser som berör din arbetsplats. Detta gör vi eftersom vi anser att utbildning är rätt väg till förbättrade arbets-förhållanden.

Läs mer

Studiecirklar För dig som är medlem i facket

Studiecirklar För dig som är medlem i facket LO:s medlemsförbund: Studiecirklar För dig som är medlem i facket 2005 Fackligt Lärcenter Skaraborg www.flc.nu i samverkan med Vad vill Facket? Arbeta för bättre villkor och bevaka att de lagar och avtal

Läs mer

Förutsättning för ledighet

Förutsättning för ledighet Studieledighet Förutsättning för ledighet Den anställde måste vid ledighetens början ha varit anställd i banken/företaget: i en följd de senaste 6 månaderna eller i perioder om sammanlagt minst 12 månader

Läs mer

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Facklig utbildning DAGORDNINGSPUNKT. nr 47 49

MOTIONER OCH UTLÅTANDEN. Facklig utbildning DAGORDNINGSPUNKT. nr 47 49 MOTIONER OCH UTLÅTANDEN Facklig utbildning DAGORDNINGSPUNKT nr 47 49 Sid 2 Facklig utbildning HEM Innehåll Dagordningspunkt 47... 3 Motion nr 55 Angående förlorad inkomst vid fackliga utbildningar... 3

Läs mer

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2 Studieprogram 2017 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels region väst och avd 2 Anmälan till kurser och andra aktiviteter 0771-666 444, trollhattan@handels.se eller handels.se/trollhattan

Läs mer

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka Handels 2014 Handels avd 29 Umeå handels.se/umea Kunskap ger styrka Februari 24-26 Steg 4, Umeå 7 Mars 3-4 Samhället, Förtroendev. Skellefteå 8 6 Samhället, Medlemmar, Skellefteå 9 17-18 Samhället, Skyddsombud,

Läs mer

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat Studieprogram 2018 För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Reviderat 2018-05-29 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket...

Läs mer

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka

Handels Handels avd 29 Umeå Anmälan handels.se/umea Kunskap ger styrka Handels 2013 Handels avd 29 Umeå handels.se/umea Kunskap ger styrka Kalender för 2013 Januari 29-31 Steg 4, Umeå 7 Februari 5 Arbetsplatsen, Umeå 8 20 Arbetsplatsen, Skellefteå 9 26-28 Steg 5, Skellefteå

Läs mer

Fackliga Studier 2013

Fackliga Studier 2013 Fackliga Studier 2013 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier 2013 3 Facklig introduktion 4 Medlemsutbildning 5 Facket och

Läs mer

i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar

i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar 1 Innehållsförteckning: Anmälningsrutiner m.m. Sid. 3 Medlemsutbildningar Facklig introduktionsutb. Sid. 4 Medlem i Facket Sid. 4 Facklig/Politisk

Läs mer

Reglemente IF Metall Gävleborg

Reglemente IF Metall Gävleborg Reglemente IF Metall Gävleborg Allmänt Avdelningarna i IF Metall ska årligen ta reglemente för att säkerställa att reglementena inte blir ålderstigna och inaktuella. I de avseende dessa reglementen inte

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning sid 1 Ersättningsregler sid 2 Kurser sid 3-13 Medlemsutbildningar sid 14 Arbetsmiljöutbildningar sid 15 Funktionsutbildningar sid 16 ABF sid 17 LO - Ung sid 18 Albins Folkhögskola

Läs mer

Studieprogram Hösten 2011

Studieprogram Hösten 2011 Studieprogram Hösten 2011 FÖR ALLA MEDLEMMAR INOM SEKO Väst Innehållsförteckning Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 6 Om Global rättvisa... 7 Om Främligsfientlighet...

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda Dokumentets namn Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda Diarienr KS 2019/426 Dokumenttyp Reglemente Fastställd av Kommunfullmäktige

Läs mer

Till deltagare: Du anmäler Dig till din organisation. Har du frågor ang ledighet mm, vänd dig till din studieorganisatör eller din fackliga kontakt.

Till deltagare: Du anmäler Dig till din organisation. Har du frågor ang ledighet mm, vänd dig till din studieorganisatör eller din fackliga kontakt. FACKLIGT STUDIE- PROGRAM Gävleborg 2016 vt/ht I den här samlade studiekatalogen hittar du de tvärfackliga utbildningar som finns inom LO och ABFs verksamhetsområden i Gävleborgs län. Upplägget presenterar

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 108/04 2005-04-01 Kf 7 1. Kf 172/10 BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL KOMMUNALT FÖRTROENDEVALDA

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 108/04 2005-04-01 Kf 7 1. Kf 172/10 BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL KOMMUNALT FÖRTROENDEVALDA FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 108/04 2005-04-01 Kf 7 1 2006-04-01 Ändring Kf 63/06 Kf 89/06 Klu 173/09 Kf 171/10 Kf 172/10 Kf 184/13 Kf 29/15 2006-05-29 Ändring 2006-11-06 Ändring 2007-01-01

Läs mer

Fackliga Studier 2015

Fackliga Studier 2015 Fackliga Studier 2015 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND INNEHÅLLSFÖRTECKNING Information kring fackliga studier 2015 2-3 Facklig introduktion 4 Medlemsutbildning 5 Facket och samhället

Läs mer

Studieprogram. För alla medlemmar inom Seko Mellansverige

Studieprogram. För alla medlemmar inom Seko Mellansverige Studieprogram 2018 För alla medlemmar inom Seko Mellansverige 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 6 Om Främlingsfientlighet... 7

Läs mer

LOs undersökning om fackliga grundutbildningar

LOs undersökning om fackliga grundutbildningar LOs undersökning om fackliga grundutbildningar 2013-08-29 lah@lo.se 1 Målgrupp Målgruppen är de personer som är studieaktiva eller studieansvarig i LOs respektive organisationer Datainsamlingsmetod LO

Läs mer

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

FACKLIGA STUDIER. Hösten 2011 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Hösten 2011 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Kommentarer kring kurser våren 2010 3 Facklig introduktion 4 Medlemsutbildning 5 Facket

Läs mer

Fackliga Studier 2016

Fackliga Studier 2016 Fackliga Studier 2016 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND INNEHÅLLSFÖRTECKNING Information kring fackliga studier 2016 2-3 Facklig introduktion 4 Medlemsutbildning 5 Facket och samhället

Läs mer

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag.

Studieprogram. För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. Studieprogram 2019 För medlemmar inom Seko Mellansverige, som inte har förtroendeuppdrag. 1 Hej Seko medlem... 3 Information om ungdomskurser för dig under 30 år... 4 Om Facket... 5 Om Samhället... 7 Om

Läs mer

500 (max) effektiv tid 450 (max) rullande tid

500 (max) effektiv tid 450 (max) rullande tid Domarreglemente Svenska Innebandyförbundet 2007-2010 Gäller även för SDF avseende maximala belopp för domararvoden (skattepliktigt) och restidsersättning (skattepliktigt) i SDF-serier samt turneringsarvoden.

Läs mer

POLICYDOKUMENT. Dethleffs Club of Sweden styrelse har genom åren fattat beslut om policy som är komplement till stadgarna.

POLICYDOKUMENT. Dethleffs Club of Sweden styrelse har genom åren fattat beslut om policy som är komplement till stadgarna. POLICYDOKUMENT Dethleffs Club of Sweden styrelse har genom åren fattat beslut om policy som är komplement till stadgarna. Idag finns policybeslut på sju områden. 1. Rese- och kostnadsersättningar 2. Budget

Läs mer

Bohuslän-Dal Studiehäfte

Bohuslän-Dal Studiehäfte Bohuslän-Dal Studiehäfte 1 2017 Detta häfte vänder sig enbart till medlemmar utan fackliga uppdrag 2 Välkommen till studieåret 2017 4 Vår expedition och studieansvariga 5 Viktig information innan du söker

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning sid 2 Ersättningsregler sid 3 Kurser sid 4-14 Medlemsutbildningar sid 15 1 Arbetsmiljöutbildningar sid 16 Funktionsutbildningar sid 17 ABF sid 18 LO - Ung sid 19 Albins Folkhögskola

Läs mer

Arvodes- och ersättningsreglemente

Arvodes- och ersättningsreglemente Hörselskadades Riksförbund 1(5) Arvodes- och ersättningsreglemente Gäller för styrelseledamöter och övriga förtroendevalda på förbundsnivå 1. Grundläggande bestämmelser 1.1 Definitioner Med förrättning

Läs mer

( Studieprogram 2017

( Studieprogram 2017 (Studieprogram 2017 För att förstå facket Nästan alltid vet vi vad vi betalar för. Det sitter i ryggraden att ha koll på vart pengarna går och vad man får för dem. Men erfarenheten visar att många medlemmar

Läs mer

Tvärfackliga studier i Småland och Blekinge

Tvärfackliga studier i Småland och Blekinge Tvärfackliga studier i Småland och Blekinge 2017 1 Praktisk Information. Ledigt för fackliga studier: Ansökan ska göras till arbetsgivaren senast 14 dagar före utbildningens start. Vi rekommenderar att

Läs mer

Planering och budgetering av facklig tid. Jane, butiksanställd

Planering och budgetering av facklig tid. Jane, butiksanställd Jane, butiksanställd Planering och budgetering av facklig tid Genom Handels går vi samman, där trygga medlemmar skapar facklig styrka och bästa jobbet Detta är Handels vision och något vi alla tillsammans

Läs mer

Avdelningar i Samsö, kommuner, telefonnummer 3. Styrelse 4. Regler deltagarersättning, reseersättning 5

Avdelningar i Samsö, kommuner, telefonnummer 3. Styrelse 4. Regler deltagarersättning, reseersättning 5 Innehållsförteckning Om Samsö, regler Avdelningar i Samsö, kommuner, telefonnummer 3 Styrelse 4 Regler deltagarersättning, reseersättning 5 Förtroendemannalagen 6 7 gäller för följande kurser 6 IF Metalls

Läs mer

SÄSONGEN 2017/18 6 BESTÄMMELSER ANGÅENDE EKONOMISK ERSÄTTNING TILL DOMARE OCH FUNKTIONÄRER

SÄSONGEN 2017/18 6 BESTÄMMELSER ANGÅENDE EKONOMISK ERSÄTTNING TILL DOMARE OCH FUNKTIONÄRER 6 BESTÄMMELSER ANGÅENDE EKONOMISK ERSÄTTNING TILL DOMARE OCH FUNKTIONÄRER 6a MATCHERSÄTTNING DOMARE MATCHERSÄTTNINGAR I HANDBOLLSLIGAN OCH SHE Domarersättningarna är fastställda efter enskild överenskommelse

Läs mer

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening

Basutbildningar. För styrelseledamot i klubb eller förening Kursprogram 2015 Basutbildningar För styrelseledamot i klubb eller förening FTFs basutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse de kunskaper du behöver för att på bästa sätt

Läs mer

Fackliga Studier ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

Fackliga Studier ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND Fackliga Studier 2017 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND Innehållsförteckning Information kring fackliga studier 2017 3 Alla kan göra något 4 Medlemsutbildning 5 Facket och samhället

Läs mer

Studiekatalog GS Avd

Studiekatalog GS Avd Studiekatalog GS Avd.7 2018 Katalogen är ett utdrag ur den centrala studiekatalogen som sätter fokus på de lokala utbildningarna i Avd.7. Vill du få det totala utbudet gå in på www.lo.se och klicka vidare

Läs mer

Grundutbildningar. För styrelseledamöter i klubb eller förening

Grundutbildningar. För styrelseledamöter i klubb eller förening Kursprogram 2016 Grundutbildningar För styrelseledamöter i klubb eller förening FTFs grundutbildningar ger dig som är ledamot i föreningens eller klubbens styrelse de kunskaper du behöver för att på bästa

Läs mer

STUDIE KATALOG

STUDIE KATALOG STUDIE KATALOG 2019 1 Det fackliga löftet Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin under några omständigheter arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovar varandra. Vi lovar varandra

Läs mer

Bildningsprogram 2014. Team Syd. Huddinge, Skärholmen Brännkyrka-Hägersten Södertälje/Nykvarn Botkyrka-Salem Nacka-Värmdö Tyresö

Bildningsprogram 2014. Team Syd. Huddinge, Skärholmen Brännkyrka-Hägersten Södertälje/Nykvarn Botkyrka-Salem Nacka-Värmdö Tyresö Bildningsprogram 2014 Team Syd Huddinge, Skärholmen Brännkyrka-Hägersten Södertälje/Nykvarn Botkyrka-Salem Nacka-Värmdö Tyresö Vi hoppas att du kan hitta något som känns bra för din utveckling och ditt

Läs mer

Ersättningsregler för uppdrag inom Gymnastikförbundet 2011-2012

Ersättningsregler för uppdrag inom Gymnastikförbundet 2011-2012 2011-02-18 Ersättningsregler för uppdrag inom Gymnastikförbundet 2011-2012 Generella bestämmelser... 2 Bilaga 1 Förbundsstyrelsen och kommittéer... 4 Bilaga 2 Nationella tävlingar... 5 Bilaga 3 Internationella

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.16

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.16 Arvodesreglemente för Kungsörs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2007-06-18, 167 Reviderat av kommunfullmäktige - 2007-11-26, 215-2010-10-25, 72 (arvode till valnämndens ordförande) - 2011-02-28, 82

Läs mer

Facklig utbildning SID 1

Facklig utbildning SID 1 FACKLIGA STUDIER Facklig utbildning 2019 ABF Västernorrland ABF Jämtland/Härjedalen LO-distriktet Mellersta Norrland SID 1 Uppdaterad 181112 Medlemsutbildningar FACKLIGA STUDIER Alla medlemsutbildningar

Läs mer

i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar

i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar i samverkan med LO, ABF och närliggande IF Metall-avdelningar 1 Innehållsförteckning: Anmälningsrutiner m.m. Sid. 3 Medlemsutbildningar Facklig introduktionsutb. Sid. 4 Medlem i Facket Sid. 4 Facklig/Politisk

Läs mer

Utbildningar hösten 2016

Utbildningar hösten 2016 STUDIEPLAN HT 2016 Utbildningar hösten 2016 September 5 september Inspirationskväll tema Arbete Plats: Kristianstad 7 september Inspirationskväll tema Arbete Plats: Landskrona 17 september Medlemsutbildning,

Läs mer

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg

Studieprogram Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg Studieprogram 2019 Fackliga studier för medlemmar och förtroendevalda i Handels Göteborg 1 Handels grundläggande förtroendemannautbildning Steg 1-6 Kursinnehåll Steg 1 inriktas först och främst på att

Läs mer

Administration räddningshund

Administration räddningshund Svenska Brukshundklubben Administration räddningshund Komplement till regler för räddningshundprov Alla anvisningar, protokoll och blanketter finns på SBK:s hemsida,. Kurs räddningshund Ansöka om att hålla

Läs mer

UPPDRAGSREGLEMENTE 1 januari 2015 31 december 2015

UPPDRAGSREGLEMENTE 1 januari 2015 31 december 2015 1(8) UPPDRAGSREGLEMENTE 1 januari 2015 31 december 2015 1. TILLÄMPNINGSOMRÅDE Detta reglemente gäller för avdelningsstyrelsen och vid av avdelningsstyrelsen meddelade uppdrag inklusive fackliga studier,

Läs mer

Bestämmelser för ersättning till förtroendevalda

Bestämmelser för ersättning till förtroendevalda Bestämmelser för ersättning till förtroendevalda Arvode utges för inställelse till och deltagande i sammanträde eller förrättning, samt i form av fast årsarvode. Ersättning för inläsningstid ingår i samtliga

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Inledning sid 2 Ersättningsregler sid 3 Kurser sid 4-14 Medlemsutbildningar sid 15 1 Arbetsmiljöutbildningar sid 16 Funktionsutbildningar sid 17 ABF sid 18 LO - Ung sid 19 Albins Folkhögskola

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda Dokumentets namn Diarienr KS 2018/461 Dokumenttyp Fastställd av Datum och Kf 119/2018 paragraf Dokumentansvarig/processägare Giltighetstid Reviderat

Läs mer