Rapport R Rev 1. Gnisturladdningar vid färd med cykel under kraftledningar av Lena Lunn och Göran Olsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport R Rev 1. Gnisturladdningar vid färd med cykel under kraftledningar av Lena Lunn och Göran Olsson"

Transkript

1 Rev 1 Gnisturladdningar vid färd med cykel under kraftledningar av Lena Lunn och Göran Olsson

2 Titel Författare Gnisturladdningar vid färd med cykel under kraftledningar Lena Lunn, Göran Olsson Datum STRsI projektnummer Kundens referens Distribution till Proj nr Erik Thunberg Erik Thunberg Antal sidor i huvuddokument Distribution STRI Copyright: Rapport version sid 1-3 VD, M, Q, R, RT, S Utan skriftligt tillstånd från STRI AB får publicering eller kopiering av innehållet i denna rapport endast ske i sin helhet.

3 Sida 1 (9) Sammanfattning Till Svenska Kraftnät har det kommit klagomål från personer som upplevt besvärande elektriska urladdningar när de cyklar under större kraftledningar. Man har bl a klagat över urladdningar mellan fingrar och styre och mellan lår och ram. För att närmare kunna förklara dessa fenomen och avgöra om de direkt kan medföra någon hälsopåverkan, har det genomförts en serie mätningar. Mätningar av det elektriska fältet kring en cyklist utfördes i oktober 2011 under en 400 kv kraftledning i Snöån utanför Ludvika. Mätningen visar på en fältförstärkning med ca 50 % nära cyklisten jämfört med det opåverkade fältet. Kapacitansen mellan cykel och cyklist har genom mätningar uppskattats till ca 300 pf. Baserat på detta värde, fältförstärkning närmast cykeln och den maximala fältstyrkan under kraftledningar har en största urladdningsenergi på 1,1 mj uppskattats. Detta är en ofarlig men fullt kännbar nivå. Beräkningar baserade på ett mer genomsnittligt förekommande elektriskt fält under en kraftledning ger ca 0,2 mj, vilket ligger under den energinivå som är kännbar för de flesta personer. Mätresultaten visar att fältpåverkan av en kraftledning inte helt kan förklara de upplevelser som folk berättat om och att det måste finnas andra orsaker, eller troligare, en kombination av orsaker till dessa problem. En sådan möjlighet skulle kunna vara statisk uppladdning orsakad av byxor av syntetmaterial som gnider mot en cykelsadel. Mätningar av statisk elektricitet gjordes på en cyklist med byxor av med bomull i ett fall och polyester i ett annat fall. Mätningarna visade att kläderna gav ett bidrag även om det finns flera faktorer som påverkar noggrannheten på mätningarna. Det är i detta fall svårt att mäta uppladdningsspänningen direkt utan att drastiskt påverka situationen. En möjlighet, som användes här, är att mäta det statiska elektriska fältet och sedan beräkna spänningen. För korrekt resultat kräver dock det kännedom om fältets utbredning med avståndet, vilket här bara uppskattats som linjärt avtagande. Den här osäkerheten till trots, visar mätresultaten på en uppladdning och som bli mer påtaglig med byxor av syntetmaterial jämfört med bomullstyg. Uppladdningsspänningen orsakad av kraftledningens elektriska fält och uppladdningen orsakad av statisk elektricitet kan summeras och energin i urladdningen likaså. I slutändan är det dock så att den sammanlagda urladdningsenergin är måttlig och väl under gränsen för att akut kunna påverka hjärta eller nervsystem. Däremot finns naturligtvis alltid risken för sekundära händelser, d v s att en smärtförnimmelse skrämmer cyklisten så till den grad att han eller hon tappar kontrollen över cykeln och kör i diket eller krockar med mötande trafik. Risken för obehagliga urladdningar mellan kropp och cykel minskar påtagligt om man har elektrisk kontakt med cykelramen. Enklast löser man detta genom att hålla tummarna direkt mot styret och inte mot de isolerande handtagen.

4 Sida 2 (9) Innehåll Sammanfattning... 1 Innehåll... 2 Bakgrund Gnisturladdningar Mätning av kapacitans mellan cykel och cyklist Fältmätningar med cykel under kraftledning Beräkning av gnisturladdningar Mätning av urladdningsström Statisk elektricitet Slutsats Referenser... 9 Rev Rapporten har kompletterats med en administrationssida (före sid 1)

5 Sida 3 (9) Bakgrund Svenska Kraftnät har 2011 tagit emot ett antal klagomål från personer som upplevt besvär med elektriska urladdningar när de cyklat under större kraftledningar. Den 2 juli rapporterade t ex Aftonbladets nätupplaga om en sådan händelse i trakterna av Döshult nära Helsingborg. Klagomålen kan av någon anledning möjligen ha varit fler 2011 än tidigare år. De drabbade klagar framförallt över urladdningar mellan hand och styre och mellan lår och ram. En sadel med metallnitar lär också ha gett upphov till smärtsamma urladdningar. 1 Gnisturladdningar Frågan om gnisturladdningar har tidigare behandlats mer utförligt i Elforskrapporten 07:36 (Gnisturladdningar och kontaktströmmar av Anette Larsson och Göran Olsson [1]). Urladdningar i samband med cykling togs dock inte upp i rapporten, men i korthet torde följande gälla: Cyklisten är isolerad från cykeln via handtag av gummi, pedaler/skor och via sadeln. Själva cykeln är sedan isolerad från jord via däcken. Det elektriska fältet under en kraftledning medför att cyklisten laddas upp till en viss spänningsnivå och cykeln till en något lägre nivå. Spänningsskillnaden blir i vissa fall tillräckligt stor för att det skall kunna ske kortvariga urladdningar över korta luftgap; t ex mellan ett finger och styret. Högre urladdningsspänning och större uppladdad kapacitans, d v s större energi, medför en mer smärtsam urladdning. 2 Mätning av kapacitans mellan cykel och cyklist För att kunna göra beräkningar av gnisturladdningarna har kapacitansen mellan en cykel och en cyklist mätts upp. Mätningar av kapacitansen har utförts med en LCR mätare. Mätningen utfördes inomhus vid rumstemperatur. Mätningen har gjorts mellan ramen och en aluminiumfolie av samma storlek som kontaktytan. För att få rätt avstånd har en cyklist suttit på cykeln vid mätningen mellan händer och styre respektive mellan sadel och ram. För mätning av kapacitans mellan fot och pedal har en folie lagts i en sko. Ovanpå folien har en träbit lagts och allt har sedan klämts fast på pedalen med en plastklämma. Cykeln som användes var samma som vid fältmätningen av elektriska fältet. Följande resultat har erhållits: Styre-båda händerna: 161 pf Sadel-ram: 96 pf Mellan 1 pedal och 1 fot: 12 pf Totalt fås då * pf

6 3 Fältmätningar med cykel under kraftledning Rapport R Mätningar av det elektriska fältet har utförts under en 400 kv kraftledning i Snöån utanför Ludvika den 5 oktober Mätning av bakgrundsfältet gjordes på tio olika punkter nära ledningen innan den plats som hade högst fält valdes ut för mätningarna. Om mätningen utförts en riktigt varm sommardag, då nedhängningen av linorna varit större, hade fältstyrkan blivit högre. Utgångspunkten här är att den lokala fältförstärkningen vid cyklisten i procent blir lika stor som vid ett högre omgivande fält. Sida 4 (9) Figur 1 Uppställning vid mätning av elektriskt fält kring cyklist. Området har delats upp i rutor med 1x1 meters sidor, se Figur 2 Mätpunkternas placering relativt cykeln. Mätningar har gjorts på 1 respektive 2 meters höjd. Mätningen gjordes med ett fältmätinstrument typ EHP 50C.

7 Sida 5 (9) Figur 2 Mätpunkternas placering relativt cykeln. Fältstyrkan vid mätningen på 2 meters höjd låg kring 4-4,5 kv/m för att stiga till 6 kv/m närmast cyklisten (punkt 10 och 11 vid mätning på 2 meter). Jämförelse med mätresultat från samma punkter utan cykel ger en beräknad fältförstärkning på ca 50 %. 4 Beräkning av gnisturladdningar För det mer allmänna fallet med urladdning mellan människa och jord gäller att: U C = I C / ω C I C =ω ε E S dvs att U C = ε E S / C Där U C = Den maximala uppladdningsspänningen ε = ε r ε 0 8,854 x E = Den elektriska fältstyrkan. Ett rimligt maximalt värde under en 4000 kv ledning är ca 10 kv/m på 2 meters höjd. Den beräknade fältförstärkningen (baserat på mätningar) vid en cyklist är 50 %. Antag därför att den faktiska maximala fältstyrkan är 15 kv/m.

8 S = Den laddningsuppsamlande ytan hos cyklisten. Motsvarande yta för en upprättstående 1,8 m lång person är 5,25 m 2. En cyklist är mer hopvikt men vänder samtidigt ryggen upp mot kraftledningen. Antag därför att ytan är 6 m 2. Sida 6 (9) C = Kapacitansen mellan cyklist och cykel. Mätningen som gjordes gav ca 300 pf. Det här är givetvis ett osäkert värde, som beror av handtagens tjocklek och framförallt av sadelns stoppning. En kraftig sadel, som vid denna mätning, ger låg kapacitans. Ingen hänsyn har tagits till det bidrag som kommer från kroppen i övrigt, exempelvis mellan ram och ben då detta är särskilt svårt att uppskatta, men detta extra bidrag bör vara litet. Uppladdningsspänningen U C = ε E S / C kan med detta beräknas till: U C = 8,854 x x x 6 / 300 x = V Den maximala energin i urladdningen kan beräknas enligt: W = 0,5 x C x U 2 W = 0,5 x 300 x x ,1 mj Den framräknade spänningen är förhållandevis hög för att vara gälla för en gnisturladdning från en människa men å andra sidan är kapacitansen högst måttlig. Energin blir därmed också högst måttlig. En urladdning på ca 1-2 mj är kännbar men ofarlig i sig (IEC TS :2007, Figur 19 [2]). Om den beräknade energin däremot baseras på uppmätta 6 kv/m närmast cyklisten, fås en urladdningsenergi på 0,2 mj. En sådan nivå ligger under tröskeln för att vara kännbar för de flesta personer. 5 Mätning av urladdningsström I samband med fältmätningen den 5 oktober 2011 genomfördes även en mätning av urladdningsströmmen från en stillastående cyklist. Mätningen gjordes med en digital multimeter typ Fluke 85 III. Cyklisten försågs en kopparlits runt handleden som via strömmätinstrumentet var kopplad till cykelstyret. Strömmen som mättes upp låg i normalfallet på 0,18-0,20 ma, men även högre värden kunde tillfälligtvis mätas upp. För en försöksperson låg maxvärdet på 0,40 ma för den andra på 0,55 ma. De tillfälliga höga värdena kan inte enkelt förklaras, men kan möjligen vara orsakade av en laddningsomfördelning i kondensatorsystemet cyklist-cykel-jord. En kontinuerlig ström av i storleksordningen 0,1 0,2 ma förefaller rimlig i detta fall då strömmen från en upprättstående människa är ca 0,07 ma och från en bil ca 0,4 ma vid denna opåverkade elektriska fältstyrka (4,5 kv/m) [3]. Gränsen för vad som är kännbart vid kontakt med finger ligger på 0,2-0,3 ma [1]. Förnimmelse vid ett stadigt grepp ligger på 0,7-1,1 ma [1]. Kvinnor är här mer känsliga än män. En intressant iakttagelse här är att när höjden på mätinstrumentet för elektriskt fält justerades in med en talmeter i metall så kändes det i fingrarna men inte så mycket att det upplevdes som obehagligt. Det gör att de uppmätta värdena

9 verkar rimliga även om man inte helt kan förklara den stora spridningen hos mätvärdena. En beräkning av strömmen vid den uppmätta opåverkade fältstyrkan E = 6 kv/m nära cyklisten och en laddningsuppsamlande yta S = 6 m 2 ger: I C = ω ε E S = 2 * π * 50 * 8,854 * * * 6 = 0,1 ma Rapport R Strömmen är proportionell mot det elektriska fältet. Med en högsta opåverkad fältstyrka på 10 kv/m, motsvarande 15 kv/m nära cyklisten, bör den maximala urladdningsströmen kunna bli 2,5 x 0,1 = 0,25 ma. Även du uppmätta värdena bör kunna multipliceras med samma faktor 2,5 för att motsvara maximal fältmiljö. Medelströmmen (vid 2,5 x 6 = 15 kv/m) fås på detta sätt till 2,5 x 0,2 = 0,5 ma. På grund av de oväntade resultaten gjordes ytterligare en mätning på samma plats den 2:a december Mätningen av det elektriska fältet gjordes i punkt 19 på 1 meters höjd. Fältet var då 4,4 kv/m, vilket är likvärdigt med den förra mätningen. Strömmen blev den här gången bara 50 μa, vilket ligger under gränsen av vad som kan kännas. Vid mätning av höjd med talmeter kändes heller ingenting i fingrarna. Vid mätningen den 5 oktober kändes fältet svagt men upplevdes inte som obehagligt. Vid mätningen i december var det kyligt och fuktigt ute. Vatten kondenserade på cykel och mätinstrument. Detta har troligen haft inverkan på mätresultaten även om storleken därav inte är klarlagd. Sida 7 (9) 6 Statisk elektricitet Då den beräknade elektriska fältstyrkan blev så pass låg föddes tanken om det fanns ytterligare fenomen som kan bidra till gnisturladdningar. Ett sådant bidrag skulle kunna vara statisk elektricitet, som skulle kunna orsakas av att man gnider kläder mot cykel och framförallt mot sadel. För att undersöka detta riggades en cykel upp i laboratoriet. Cykeln var upphängd i pakethållaren. Lastpallarna på bilden tar upp sidokrafter och stabiliserar cykeln medan bakhjulet kan snurra fritt medan försökspersonen trampar.

10 Sida 8 (9) Figur 3. Cykel uppriggad för prov med statisk uppladdning. Mätningarna utfördes med en Influence-E-Fieldmeter EMF 57 för statiska E-fält. Det elektriska fältet (E) mättes på ett visst mätavstånd (L). E (kv/m) L (m) E*L uppskattad (kv dc ) Material byxor Mätningar 0 0, % bommull stillasittande +0,5 0,5 0,25 100% bommull Cyklar, kontakt med sadel +0, ,5 0,25-0,5 100% bommull Cyklar, kontakt mot sadel och ram -0,5 0,5 0,25 100% polyester Stillasittande -1,2 0,5 0,6 100% polyester Cyklar, kontakt mot sadel och ram -2 0,25 0,25 100% polyester Cyklar, kontakt mot sadel och ram +2 0,1 0,2 100% bommull Cyklar, kontakt mot sadel och ram -4 0,1 0,4 100% polyester Cyklar, kontakt mot sadel och ram Tabell 1. Uppmätning av statisk uppladdning. Det finns betydande mätosäkerhet både via mätinstrumentet i sig (det mäter lågt på sitt mätområde) och att det hölls på exakt avstånd under själva mättillfället. Fältet

11 hos den cyklande personen är inte homogent, därför är det också en grov förenkling att spänningen kan beräknas genom att multiplicera E och L. Tyvärr medgav inte tillgänglig mätutrustning en mer exakt uppmätning av spänningen, då det krävs ett instrument med extremt hög ingångsimpedans för en sådan mätning. Bomull gav ett positivt elektriskt fält. Polyester gav ett negativt elektriskt fält. Det var tillräkligt att cykla 1 minut för att kunna mäta fälten i tabellen ovan. Fältet vid den första mätningen med polyester orsakades troligen av klädbytet. Det är fullt rimligt att anta att uppladdning orsakad av kraftledningens växelfält och uppladdningen orakad av statisk elektricitet kan överlagra varandra och därmed summeras. En uppladdning till i storleksordningen 500 V orsakad av statisk elektricitet kan antas vara rimlig. Om det summeras med de beräknade 2,8 kv i kapitel 4 ovan ger det en urladdningsenergi på totalt 1,6 mj. Jämfört med de tidigare beräknade 1,1 mj (baserat enbart på uppladdningen via kraftledningen), ger det ett högst intressant bidrag där man ligger i gränslandet mellan förnimbart och smärtsamt. Urladdningsenergin beror på kvadraten av spänningen, vilket gör att varje ytterligare bidrag till spänningen får en stor inverkan. Även det här beräknade högre värdet ligger på en ofarlig nivå. Sida 9 (9) 7 Slutsats När man cyklar under en kraftledning orsakar den elektriska fältstyrkan en uppladdning av cyklisten jämfört med cykeln. Detta kan resultera i en kortvarig urladdning. Beräkningar baserade på ett genomsnittligt förekommande elektriskt fällt under en kraftledning ger en urladdningenergi på 0.2 mj, som ligger väl under den energinivå som är kännbar för de flesta personer. Även under en ledning för 400 kv och räknat med en hög lokal fältstyrka, fås en måttlig urladdningsenergi (1.1 mj). Nivån ligger väl under gränsen för att akut kunna påverka hjärta eller nervsystem. Det är dock möjligt att statisk uppladdning kan bidra till problemet och ge upphov till en märkbar men i sig ofarlig nervretning. En viss risk finns naturligtvis alltid för sekundära händelser, d v s att en smärtförnimmelse skrämmer cyklisten så till den grad att han eller hon tappar kontrollen över cykeln och kör i diket eller krockar med mötande trafik. Risken för obehagliga urladdningar mellan kropp och cykel minskar påtagligt om man har elektrisk kontakt med cykelramen, ex vis genom att hålla tummarna direkt mot styret. 8 Referenser [1] Elforskrapport 07:36 (Gnisturladdningar och kontaktströmmar av Anette Larsson och Göran Olsson). [2] IEC TS :2007 Effects of current on human beings and livestock- Part2: Special aspects. [3] Transmission Line Reference Book. 345 kv and Above. EPRI. Second edition

ESD ElektroStatic Discharge (elektrostatisk urladdning) är oftast en trestegsprocess:

ESD ElektroStatic Discharge (elektrostatisk urladdning) är oftast en trestegsprocess: ESD ElektroStatic Discharge (elektrostatisk urladdning) är oftast en trestegsprocess: 1. Uppladdning av en isolator 2. Laddningsöverföring till en isolerad ledare 3. Urladdning mellan ledare (med olika

Läs mer

Att gnida glas med kattskinn gör att glaset blir positivt laddat och att gnida plast med kattskinn ger negativ laddning på plasten.

Att gnida glas med kattskinn gör att glaset blir positivt laddat och att gnida plast med kattskinn ger negativ laddning på plasten. Experiment 1: Visa att det finns laddningar, att de kan ha olika tecken, samma laddning repellera varandra, olika laddning attrahera varandra. Visa att det finns elektriska fält. Material: Två plaststavar,

Läs mer

Strömtänger för AC ström

Strömtänger för AC ström Strömtänger för AC ström Y serien Denna serie strömtänger är gjorda för att vara enkla att använda och ha ett brett mätområde. Tängerna har en form som gör de enkla att kunna omsluta en kabel eller skena

Läs mer

Laborationsrapport Elektroteknik grundkurs ET1002 Mätteknik

Laborationsrapport Elektroteknik grundkurs ET1002 Mätteknik Laborationsrapport Kurs Lab nr Elektroteknik grundkurs ET1002 1 Laborationens namn Mätteknik Namn Kommentarer Utförd den Godkänd den Sign 1 Elektroteknik grundkurs Laboration 1 Mätteknik Förberedelseuppgifter:

Läs mer

Att välja rätt strömtång (tångamperemeter) Börja med att besvara följande;

Att välja rätt strömtång (tångamperemeter) Börja med att besvara följande; Att välja rätt strömtång (tångamperemeter) Börja med att besvara följande; Är det AC eller DC ström som ska mätas? (DC tänger är kategoriserade som AC/DC tänger eftersom de mäter både lik- och växelström.)

Läs mer

Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen

Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen Beräkning av magnetfält längs en planerad 130 kv ledning mellan Moskog Vindkraftpark och Järpströmmen T-PPS 10-01 Magnetfält Jämtkraft Anna Karin Renström 2010-10-22 Dokumenttyp Dokumentidentitet Rev.

Läs mer

Elektronik grundkurs Laboration 1 Mätteknik

Elektronik grundkurs Laboration 1 Mätteknik Elektronik grundkurs Laboration 1 Mätteknik Förberedelseuppgifter: Uppgifterna skall lösas före laborationen med papper och penna och vara snyggt uppställda med figurer. a) Gör beräkningarna till uppgifterna

Läs mer

Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden

Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden Hogre spanningar har inforts 130 kv 220 kv 1936 i Sverige och varlden 380 kv 1952 i Sverige och varlden Justera spanningarna 380 kv blir 400 kv blir 410 kv Coronaförlusten kan uppgå till 1 kw per 10 meter.

Läs mer

Räkneuppgifter på avsnittet Fält Tommy Andersson

Räkneuppgifter på avsnittet Fält Tommy Andersson Räkneuppgifter på avsnittet Fält Tommy Andersson 1. En negativt laddad pappersbit befinner sig nära en oladdad metallplåt. Får man attraktion, repulsion eller ingen kraftpåverkan? Motivera! 2. På ett mönsterkort

Läs mer

RAPPORT TR Vibrationsutredning Kv Sälgen 6, Karlstad

RAPPORT TR Vibrationsutredning Kv Sälgen 6, Karlstad RAPPORT TR 10174557.01 Vibrationsutredning Kv 2012-12-21 Upprättad av: Bo Bredberg Granskad av: Andreas Wennblom Godkänd av: Bo Bredberg Q:\TR_101557_ 201212021.docx RAPPORT 10174557 Vibrationsutredning

Läs mer

Magnetfältsberäkning för femte stadsdelen inom Arlandastad

Magnetfältsberäkning för femte stadsdelen inom Arlandastad PM Magnetfältsberäkning för femte stadsdelen inom Arlandastad 2016-03-17 PM Magnetfältsberäkning för femte stadsdelen inom Arlandastad KUND Arlandastad Holding AB KONSULT WSP Systems Box 71 581 02 Linköping

Läs mer

Strömdelning. och spänningsdelning. Strömdelning

Strömdelning. och spänningsdelning. Strömdelning elab005a Strömdelning och spänningsdelning Namn Datum Handledarens sign Laboration I den här laborationen kommer du omväxlande att mäta ström och spänning samt även använda metoden för indirekt strömmätning

Läs mer

Rapport Vibrationsutredning Strömsborg - Avesta Upprättad av: Bo Bredberg Granskad av: Andreas Wennblom Godkänd av: Bo Bredberg

Rapport Vibrationsutredning Strömsborg - Avesta Upprättad av: Bo Bredberg Granskad av: Andreas Wennblom Godkänd av: Bo Bredberg Rapport Vibrationsutredning Strömsborg - Avesta 2012-05-08 Upprättad av: Bo Bredberg Granskad av: Andreas Wennblom Godkänd av: Bo Bredberg TR 10165177 RAPPORT VIBRATIONSUTREDNING STRÖMSBORG, AVESTA Kund

Läs mer

Rev 1 Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Edward Friman

Rev 1 Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Edward Friman MEDDELANDE UTM16-669 Rev 1 Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Edward Friman Kopior till ABB PC 2018-05-30 87033.95 1(6) Från, tfn Eero Heikkinen, 076-76 11 535 Ver. 1.1 Snösätra - Beräknad magnetisk

Läs mer

Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Pär Ridderstolpe, Edward Friman

Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Pär Ridderstolpe, Edward Friman MEDDELANDE UTM16-653 Till Avd Datum Projnr Sida Svenska kraftnät Pär Ridderstolpe, Edward Friman Kopior till P 2016-06-22 86644.85 1(9) Från, tfn Göran Olsson, 0240-795 32 Ver. 1.1 Beräkning av magnetisk

Läs mer

Current clamps for AC current

Current clamps for AC current Current clamps for AC current MINI serien Små, kompakta och med många mätområden, är denna serie av minitänger utvecklade för att mäta några ma upp till 150Aac. Med en praktiskt utformad tångöppning som

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts författningssamling

Statens strålskyddsinstituts författningssamling Statens strålskyddsinstituts författningssamling ISSN 03475468 Statens strålskyddsinstituts allmänna råd om begränsning av allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält; SSI FS 00:3 Sakbeteckning

Läs mer

Magnetiska fält laboration 1FA514 Elektimagnetism I

Magnetiska fält laboration 1FA514 Elektimagnetism I Magnetiska fält laboration 1FA514 Elektimagnetism I Utförs av: William Sjöström 19940404 6956 Oskar Keskitalo 19941021 4895 Uppsala 2015 05 09 Sammanfattning När man leder ström genom en spole så bildas

Läs mer

3. Potentialenergi i elfält och elektrisk potential

3. Potentialenergi i elfält och elektrisk potential 3. Potentialenergi i elfält och elektrisk potential 3.1 Potentiell energi i elfält Vi betraktar en positiv testladdning som förs i närheten av en annan laddning. I det första fallet är den andra laddningen

Läs mer

Chalmers Tekniska Högskola Tillämpad Fysik Igor Zoric

Chalmers Tekniska Högskola Tillämpad Fysik Igor Zoric Chalmers Tekniska Högskola 2002 05 28 Tillämpad Fysik Igor Zoric Tentamen i Fysik för Ingenjörer 2 Elektricitet, Magnetism och Optik Tid och plats: Tisdagen den 28/5 2002 kl 8.45-12.45 i V-huset Examinator:

Läs mer

I samband med detaljplanering kontrakterades Ramböll för utförande av mätning gällande elektromagnetiska fält (enhet mickrotesla, µt).

I samband med detaljplanering kontrakterades Ramböll för utförande av mätning gällande elektromagnetiska fält (enhet mickrotesla, µt). mätning Uppdrag Ringvägen Upplands-Bro, mätning elektromagnetiska fält Mötets syfte/typ Mätning / Utredning Mötesdatum 2016-10-10 Tid 10-16 Plats Byggarbetsplats, Kungsängens Kyrkby 2:1, Upplands-Bro förare

Läs mer

Personfara genom elektrisk ström

Personfara genom elektrisk ström UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Sverker Johansson Johan Pålsson 1999-09-15 Rev 1.0 Personfara genom elektrisk ström K O M P E N D I U M 3 ELEKTRO INNEHÅLL 1. VILKEN STRÖMSTYRKA ÄR FARLIG?...2

Läs mer

Vecka 2 ELEKTRISK POTENTIAL OCH KAPACITANS (HRW 24-25) Inlärningsmål

Vecka 2 ELEKTRISK POTENTIAL OCH KAPACITANS (HRW 24-25) Inlärningsmål Vecka 2 ELEKTRISK POTENTIAL OCH KAPACITANS (HRW 24-25) Inlärningsmål Elektrisk potential Arbete och elektrisk potentialenergi Elektrisk potential Ekvipotentialytor Sambandet mellan elfält och elektrisk

Läs mer

Laboration i Tunneltransport. Fredrik Olsen

Laboration i Tunneltransport. Fredrik Olsen Laboration i Tunneltransport Fredrik Olsen 9 maj 28 Syfte och Teori I den här laborationen fick vi möjlighet att studera elektrontunnling över enkla och dubbla barriärer. Teorin bakom är den som vi har

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 0000987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 0000987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens allmänna råd om begränsning av allmänhetens exponering

Läs mer

Lab nr Elinstallation, begränsad behörighet ET1013 Likströmskretsar

Lab nr Elinstallation, begränsad behörighet ET1013 Likströmskretsar Laborationsrapport Kurs Elinstallation, begränsad behörighet ET1013 Lab nr 1 version 2.1 Laborationens namn Likströmskretsar Namn Kommentarer Utförd den Godkänd den Sign 1 Noggrannhet vid beräkningar Anvisningar

Läs mer

RC-kretsar, transienta förlopp

RC-kretsar, transienta förlopp 13 maj 2013 Labinstruktion: RC-kretsar, magnetiska fält och induktion Ellära, 92FY21/27 1(5) RC-kretsar, transienta förlopp I den här laborationen kommer du att titta på urladdning av en RC-krets och hur

Läs mer

DIGITAL MULTIMETER BRUKSANVISNING MODELL DT9201

DIGITAL MULTIMETER BRUKSANVISNING MODELL DT9201 DIGITAL MULTIMETER BRUKSANVISNING MODELL DT9201 1. INLEDNING Den digitala serie 92-multimetern är ett kompakt, batteridrivet instrument med 3½ LCD-skärm. Fördelar: Stor noggrannhet Stor vridbar LCD (flytande

Läs mer

r 2 C Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0).

r 2 C Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0). 1 Föreläsning 2 Motsvarar avsnitten 2.4 2.5 i Griffiths. Arbete och potentiell energi (Kap. 2.4) r 1 r 2 C Låt W vara det arbete som måste utföras mot ett givet elektriskt fält E, då en laddning Q flyttas

Läs mer

Bruksanvisning ELMA 21 LCR MULTIMETER / E:nr Göteborg 2003

Bruksanvisning ELMA 21 LCR MULTIMETER / E:nr Göteborg 2003 Bruksanvisning ELMA 21 LCR MULTIMETER 42.21 / E:nr 4203144 Göteborg 2003 1. Inledning Elma 21C är en multimeter som mäter spänning (V), Ström (A), Temperatur ( C), Kapacitet (F), Motstånd (Ω), Logiskt

Läs mer

***** Testa laddbara batterier

***** Testa laddbara batterier ***** Testa laddbara batterier Kort version Ett laddbart batteri laddar man upp med energi från solceller eller från elnätet. Men får man tillbaka lika mycket energi som man stoppar in? Så här kan du göra

Läs mer

Elektricitet och magnetism

Elektricitet och magnetism Elektricitet och magnetism Eldistribution Laddning Ett grundläggande begrepp inom elektricitetslära är laddning. Under 1700-talet fann forskarna två sorters laddning POSITIV laddning och NEGATIV laddning

Läs mer

DEMONSTRATIONER ELEKTROSTATIK II. Bandgeneratorns princip Försök med bandgeneratorn Åskvarnare Ljuslåga i elektrostatiskt fält

DEMONSTRATIONER ELEKTROSTATIK II. Bandgeneratorns princip Försök med bandgeneratorn Åskvarnare Ljuslåga i elektrostatiskt fält DEMONSTRATIONER ELEKTROSTATIK II Bandgeneratorns princip Försök med bandgeneratorn Åskvarnare Ljuslåga i elektrostatiskt fält Introduktion I litteraturen och framför allt på webben kan du enkelt hitta

Läs mer

3.7 Energiprincipen i elfältet

3.7 Energiprincipen i elfältet 3.7 Energiprincipen i elfältet En laddning som flyttas från en punkt med lägre potential till en punkt med högre potential får även större potentialenergi. Formel (14) gav oss sambandet mellan ändring

Läs mer

Kv Tygeln PM - Vibrationsmätning från spårtrafik - komfort och stomljud

Kv Tygeln PM - Vibrationsmätning från spårtrafik - komfort och stomljud 2014-12-15, sid 1 (7) Kv Tygeln PM - Vibrationsmätning från trafik - komfort och stomljud 1. Sammanfattning Vid kvarteret Tygeln i Solna planeras två nya kontorshus. Fastigheten ligger i direkt anslutning

Läs mer

r 2 Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0).

r 2 Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0). 1 Föreläsning 2 Motsvarar avsnitten 2.4 2.5 i Griffiths. Arbete och potentiell energi (Kap. 2.4) r 1 r 2 C Låt W vara det arbete som måste utföras mot ett givet elektriskt fält E, då en laddning Q flyttas

Läs mer

1( ), 2( ), 3( ), 4( ), 5( ), 6( ), 7( ), 8( ), 9( )

1( ), 2( ), 3( ), 4( ), 5( ), 6( ), 7( ), 8( ), 9( ) Inst. för Fysik och materialvetenskap Ola Hartmann Tentamen i ELEKTROMAGNETISM I 2008-10-08 Skrivtid: 5 tim. för Kand_Fy 2 och STS 3. Hjälpmedel: Physics Handbook, formelblad i Elektricitetslära, räknedosa

Läs mer

Laboration 1: Likström

Laboration 1: Likström 1. Instrumentjämförelse Laboration 1: Likström Syfte och metod Vi undersöker hur ett instruments inre resistans påverkar mätresultatet. Vi mäter spänningar med olika instrument och inställningar, och undersöker

Läs mer

RAPPORT Kv Sjöbotten, Älvsjö Vibrationsutredning Upprättad av: Olivier Fégeant Granskad av: Ulrica Kernen

RAPPORT Kv Sjöbotten, Älvsjö Vibrationsutredning Upprättad av: Olivier Fégeant Granskad av: Ulrica Kernen RAPPORT 10163910-02 Kv Sjöbotten, Älvsjö Vibrationsutredning 2012-10-17 Upprättad av: Olivier Fégeant Granskad av: Ulrica Kernen RAPPORT 10163910-02 Kv Sjöbotten, Älvsjö Vibrationsutredning Kund Sjælsö

Läs mer

Tentamen i El- och vågrörelselära,

Tentamen i El- och vågrörelselära, Tentamen i El- och vågrörelselära, 23 2 8 Hjälpmedel: Physics Handbook, räknare. Ensfäriskkopparkulamedradie = 5mmharladdningenQ = 2.5 0 3 C. Beräkna det elektriska fältet som funktion av avståndet från

Läs mer

RAPPORT. Barkåkra 55:1 Magnetfältsmätning / Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren

RAPPORT. Barkåkra 55:1 Magnetfältsmätning / Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren RAPPORT Barkåkra 55:1 2016-05-10/2016-05-17 Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren RAPPORT Barkåkra 55:1 El- och Kund PEAB Bostad Att. Ola Magnusson Box 334

Läs mer

Partiell Skuggning i solpaneler

Partiell Skuggning i solpaneler Partiell Skuggning i solpaneler Amir Baranzahi Solar Lab Sweden 60222 Norrköping Introduktion Spänningen över en solcell av kristallint kisel är cirka 0,5V (vid belastning) och cirka 0,6V i tomgång. För

Läs mer

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20

Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 reducerar magnetfält Mätning av magnetiska växelfält: Kåbäcken 2013-03-14/20 Projekt 11410 Uppdrag Att kartlägga lågfrekventa magnetfält från en kraftledning vid Kåbäcken, Partille. Uppdragsgivare Pär-Anders

Läs mer

4:2 Ellära: ström, spänning och energi. Inledning

4:2 Ellära: ström, spänning och energi. Inledning 4:2 Ellära: ström, spänning och energi. Inledning Det samhälle vi lever i hade inte utvecklats till den höga standard som vi ser nu om inte vi hade lärt oss att utnyttja elektricitet. Därför är det viktigt

Läs mer

DN-SERIEN 5.00 (1/2) E - Ed 1. Icke-bindande dokument

DN-SERIEN 5.00 (1/2) E - Ed 1. Icke-bindande dokument Pinces Strömtänger ampèremetriques för AC-ström pour courant AC DN-SERIEN D N-serien omfattar en rad högpresterande AC-strömtänger utvecklade för högströmsmätningar. Deras utmärkta strömtransformatoromsättning

Läs mer

2. Vad menas med begreppen? Vad är det för olikheter mellan spänning och potentialskillnad?

2. Vad menas med begreppen? Vad är det för olikheter mellan spänning och potentialskillnad? Dessa laborationer syftar till att förstå grunderna i Ellära. Laborationerna utförs på byggsatts Modern Elmiljö för Elektromekanik / Mekatronik. När du börjar med dessa laborationer så bör du ha läst några

Läs mer

Tentamen i El- och vågrörelselära,

Tentamen i El- och vågrörelselära, Tentamen i El- och vågrörelselära, 204 08 28. Beräkna den totala kraft på laddningen q = 7.5 nc i origo som orsakas av laddningarna q 2 = 6 nc i punkten x,y) = 5,0) cm och q 3 = 0 nc i x,y) = 3,4) cm.

Läs mer

Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki

Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki Bruksanvisning Cykeln är vid leverans monterad och klar att användas. Sadel och styre kan justeras. Använd cykeln med omtanke, det är inte en tvåhjulig cykel. Låna

Läs mer

1. q = -Q 2. q = 0 3. q = +Q 4. 0 < q < +Q

1. q = -Q 2. q = 0 3. q = +Q 4. 0 < q < +Q 2.1 Gauss lag och elektrostatiska egenskaper hos ledare (HRW 23) Faradays ishinksexperiment Elfältet E = 0 inne i en elektrostatiskt laddad ledare => Laddningen koncentrerad på ledarens yta! Elfältets

Läs mer

Ellära. Laboration 2 Mätning och simulering av likströmsnät (Thevenin-ekvivalent)

Ellära. Laboration 2 Mätning och simulering av likströmsnät (Thevenin-ekvivalent) Ellära. Laboration 2 Mätning och simulering av likströmsnät (Thevenin-ekvivalent) Labhäftet underskrivet av läraren gäller som kvitto för labben. Varje laborant måste ha ett eget labhäfte med ifyllda förberedelseuppgifter

Läs mer

RAPPORT. Kv. Kronan 8, Klippan Magnetfältsmätning. 2012-05-28 Reviderad. Upprättad av: Mats Löfgren Granskad av: Bengt-Åke Åkesson

RAPPORT. Kv. Kronan 8, Klippan Magnetfältsmätning. 2012-05-28 Reviderad. Upprättad av: Mats Löfgren Granskad av: Bengt-Åke Åkesson RAPPORT 2012-05-28 Reviderad Upprättad av: Mats Löfgren Granskad av: Bengt-Åke Åkesson Dokument/Rapport-Kv. Kronan, Klippan-.doc RAPPORT Kund Bygg Fast Projekt AB Joakim Lindahl Grynbodgatan 14 211 33

Läs mer

Lösningar Kap 7 Elektrisk energi, spänning och ström. Andreas Josefsson. Tullängsskolan Örebro

Lösningar Kap 7 Elektrisk energi, spänning och ström. Andreas Josefsson. Tullängsskolan Örebro Lösningar Kap 7 Elektrisk energi, spänning och ström Andreas Josefsson Tullängsskolan Örebro Lösningar Fysik 1 Heureka: kap 7 7.1) Om kulan kan "falla" från A till B minskar dess potentiella elektriska

Läs mer

Mätning av lågfrekventa magnetfält i bilar

Mätning av lågfrekventa magnetfält i bilar Sida: 1/6 MÄTPROTOKOLL Datum: 2010-03-03 Vår referens: SSM 2010/861 Författare: Jimmy Estenberg Fastställd: Hélène Asp, 2010-03-03 Mätning av lågfrekventa magnetfält i bilar Syftet med mätningarna var

Läs mer

Svar: Inbromsningssträckan ökar med 10 m eller som Sören Törnkvist formulerar svaret på s 88 i sin bok Fysik per vers :

Svar: Inbromsningssträckan ökar med 10 m eller som Sören Törnkvist formulerar svaret på s 88 i sin bok Fysik per vers : FYSIKTÄVLINGEN KVALIFICERINGS- OCH LAGTÄVLING 1 februari 001 LÖSNINGSFÖRSLAG SVENSKA FYSIKERSAMFNDET 1. Enligt energiprincipen är det rörelseenergin som bromsas bort i friktionsarbetet. Detta ger mv sambandet

Läs mer

Bankeberg, Vikingstad

Bankeberg, Vikingstad Bankeberg, Vikingstad Mätning av eventuella vibrationer från närliggande spårväg. Beställare: Linköping kommun Upprättad av: Magnus Sunnervik 1 ALLMÄNT OM UPPDRAGET... 3 2 UNDERLAG... 3 3 SAMMANFATTNING...

Läs mer

Spänning, ström och energi!

Spänning, ström och energi! Spänning, ström och energi! Vi lever i ett samhälle som inte hade haft den höga standard som vi har nu om inte vi hade lärt oss att utnyttja elektricitet. Därför är det viktigt att lära sig förstå några

Läs mer

Mätning av lågfrekvent buller i Uddebo, Tranemo kommun

Mätning av lågfrekvent buller i Uddebo, Tranemo kommun Mätning av lågfrekvent buller i Uddebo, Tranemo kommun Mikael Ögren Akustiker Göteborg den 14 mars 2013 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Arbets- och miljömedicin Västra Götalandsregionens Miljömedicinska

Läs mer

Lösningsförslag Inlämningsuppgift 3 Kapacitans, ström, resistans

Lösningsförslag Inlämningsuppgift 3 Kapacitans, ström, resistans Inst. för fysik och astronomi 2017-11-26 1 Lösningsförslag Inlämningsuppgift 3 Kapacitans, ström, resistans Elektromagnetism I, 5 hp, för ES och W (1FA514) höstterminen 2017 (3.1) En plattkondensator har

Läs mer

4 i1 SKYDDA DINA ÄLSKADE MOT ELEKTRISKA FÄLT

4 i1 SKYDDA DINA ÄLSKADE MOT ELEKTRISKA FÄLT SKYDDA DINA ÄLSKADE MOT ELEKTRISKA FÄLT 4 i1 SKYDD MOT ELEKTRISKA FÄLT VIT FÄRG ANTISTATISK TÄCKNING GRUNDFÄRG NoEM ELECTRO PROTECTOR 4I1 är världens första produkt som skyddar genom att absorbera skadlig

Läs mer

Ellära och Elektronik Moment AC-nät Föreläsning 4

Ellära och Elektronik Moment AC-nät Föreläsning 4 Ellära och Elektronik Moment AC-nät Föreläsning 4 Kapacitans och Indktans Uppladdning av en kondensator Medelvärde och Effektivvärde Sinsvåg över kondensator och spole Copyright 8 Börje Norlin Kondensatorer

Läs mer

ESD CERTIFIERINGSPROV

ESD CERTIFIERINGSPROV Provet består av 24 frågor med fyra svarsalternativ. Alla frågor är tagna ur DVD n ESD Kontroll. Varje fråga har endast ett möjligt svarsalternativ. Sätt en cirkel runt det alternativ du anser vara rätt.

Läs mer

Vad betyder det att? E-fältet riktat åt det håll V minskar snabbast

Vad betyder det att? E-fältet riktat åt det håll V minskar snabbast , V Vad betyder det att V? -fältet riktat åt det håll V minskar snabbast dv Om -fältet endast beror av x blir det enkelt: xˆ dx Om V är konstant i ett område är där. konst. V -x x Om är homogent så ges

Läs mer

Sensorer och elektronik. Grundläggande ellära

Sensorer och elektronik. Grundläggande ellära Sensorer och elektronik Grundläggande ellära Innehåll Grundläggande begrepp inom mekanik Elektriskt fält och elektrisk potential Dielektrika och kapacitans Ström och strömtäthet Ohms lag och resistans

Läs mer

Tentamen Modellering och simulering inom fältteori, 21 oktober, 2006

Tentamen Modellering och simulering inom fältteori, 21 oktober, 2006 Institutionen för elektrovetenskap Tentamen Modellering och simulering inom fältteori, oktober, 006 Tillåtna hjälpmedel: Formelsamling i Elektromagnetisk fältteori Varje uppgift ger 0 poäng. Delbetyget

Läs mer

RÖRELSE. - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt.

RÖRELSE. - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. RÖRELSE Inledning När vi går, springer, cyklar etc. förflyttar vi oss en viss sträcka på en viss tid. Ibland, speciellt när vi har bråttom, tänker vi på hur fort det går. I det här experimentet undersöker

Läs mer

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Kalibrering av instrument för elektriska installationer. Technical Manager, Intertek

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Kalibrering av instrument för elektriska installationer. Technical Manager, Intertek Kalibrering - Intertek reder ut begreppen Kalibrering av instrument för elektriska installationer Lars Andersson Technical Manager, Intertek Kontroll och provning före idrifttagning viktiga mätningar enl.

Läs mer

TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING 1(7) STOCKHOLM ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A STOCKHOLM

TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING 1(7) STOCKHOLM ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A STOCKHOLM 1(7) TUNBERGSSKOLAN SVARVEN 5, SOLLENTUNA MAGNETFÄLTSMÄTNING STOCKHOLM 2013-04-07 ÅF-INFRASTRUCTURE AB Frösundaleden 2 A 169 99 STOCKHOLM Bo Juslin Tfn 010-505 14 61 MAGNETFÄLTSMÄTNING Innehållsförteckning

Läs mer

Införa begreppen ström, strömtäthet och resistans Ohms lag Tillämpningar på enkla kretsar Energi och effekt i kretsar

Införa begreppen ström, strömtäthet och resistans Ohms lag Tillämpningar på enkla kretsar Energi och effekt i kretsar Kapitel: 25 Ström, motstånd och emf (Nu lämnar vi elektrostatiken) Visa under vilka villkor det kan finnas E-fält i ledare Införa begreppet emf (electromotoric force) Beskriva laddningars rörelse i ledare

Läs mer

RAPPORT TRIANGELN, BERGSHAMRA, SOLNA BEDÖMNING AV MAGNETFÄLT FRÅN LIKRIKTARSTATION REV STENA FASTIGHETER.

RAPPORT TRIANGELN, BERGSHAMRA, SOLNA BEDÖMNING AV MAGNETFÄLT FRÅN LIKRIKTARSTATION REV STENA FASTIGHETER. 15501241 TRIANGELN, BERGSHAMRA, SOLNA BEDÖMNING AV MAGNETFÄLT FRÅN LIKRIKTARSTATION REV 1 2018-06-04 STENA FASTIGHETER Jan C Andersson Ändringsförteckning VER. GRANSKAD GODKÄND 0 NY 1 2018-06-04 SYNPUNKTER

Läs mer

Mikroprocessorstyrd Batteritestare

Mikroprocessorstyrd Batteritestare Bruksanvisning Mikroprocessorstyrd Batteritestare 12V 0.3A-25A 24V 0.3A 25A Svensk Version Introduktion: Med denna mikroprocessorkontrollerade kapacitetstestare kan man mäta upp batteriers kapacitet. Stoppspänning

Läs mer

Bruksanvisning Innehållsförteckning

Bruksanvisning Innehållsförteckning Bruksanvisning Innehållsförteckning 1 Översikt över delar...70 1.1 Styrreglage... 70 1.2 Batteri och laddare... 71 2 Styrreglage...72 2.1 Styrreglagets funktioner... 72 2.2 Ledhjälp och boost-funktion...

Läs mer

Rep. Kap. 27 som behandlade kraften på en laddningar från ett B-fält.

Rep. Kap. 27 som behandlade kraften på en laddningar från ett B-fält. Rep. Kap. 7 som behandlade kraften på en laddningar från ett -fält. Kraft på laddning i rörelse Kraft på ström i ledare Gauss sats för -fältet Inte så användbar som den för E-fältet, eftersom flödet här

Läs mer

RAPPORT R Kv. Dalmasen 4, Blackeberg, Stockholm. Kompletterande ljudutredning. Antal sidor: 10

RAPPORT R Kv. Dalmasen 4, Blackeberg, Stockholm. Kompletterande ljudutredning. Antal sidor: 10 RAPPORT R2012264-2 Beställare: Primula Byggnads AB, Sveavägen, Stockholm Vår referens: Torleif Falk tele: 0730-70 05 49 Antal sidor: 10 Datum: 2012-10-23 Uppdragsnummer: 2012264 Uppdragsledare: Lars Högberg,,

Läs mer

Konstruktion av volt- och amperemeter med DMMM

Konstruktion av volt- och amperemeter med DMMM UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Lars Wållberg Stig Esko 1999-10-12 Rev 1.0a Konstruktion av volt- och amperemeter med DMMM LABORATION E233 ELEKTRO Personalia: Namn: Kurs: Datum: Återlämnad

Läs mer

LTK010, vt 2017 Elektronik Laboration

LTK010, vt 2017 Elektronik Laboration Reviderad: 20 december 2016 av Jonas Enger jonas.enger@physics.gu.se Förberedelse: Du måste känna till följande Kirchoffs ström- och spänningslagar Ström- och spänningsriktig koppling vid resistansmätning

Läs mer

Lektion 1: Automation. 5MT001: Lektion 1 p. 1

Lektion 1: Automation. 5MT001: Lektion 1 p. 1 Lektion 1: Automation 5MT001: Lektion 1 p. 1 Lektion 1: Dagens innehåll Electricitet 5MT001: Lektion 1 p. 2 Lektion 1: Dagens innehåll Electricitet Ohms lag Ström Spänning Motstånd 5MT001: Lektion 1 p.

Läs mer

Vad innebär nya EU direktivet för EMF? Göran Olsson

Vad innebär nya EU direktivet för EMF? Göran Olsson Vad innebär nya EU direktivet för EMF? Göran Olsson 1 Elektriska och magnetiska fält i arbetslivet och i allmänna miljöer. Av: Göran Olsson 2 Elektriska och magnetiska fält Omedelbara effekter - Exponering

Läs mer

Hörapparatbatterier, urladdningskurvor och strömbehov.

Hörapparatbatterier, urladdningskurvor och strömbehov. Hörapparatbatterier, urladdningskurvor och strömbehov. Om en extern enhet så som en minimottagare ansluts till en hörapparat så kan det ibland visa sig uppstå funderingar kring strömförbrukning. Detta

Läs mer

Lektion 2: Automation. 5MT042: Automation - Lektion 2 p. 1

Lektion 2: Automation. 5MT042: Automation - Lektion 2 p. 1 Lektion 2: Automation 5MT042: Automation - Lektion 2 p. 1 Lektion 2: Dagens innehåll Repetition av Ohms lag 5MT042: Automation - Lektion 2 p. 2 Lektion 2: Dagens innehåll Repetition av Ohms lag Repetition

Läs mer

Bra tabell i ert formelblad

Bra tabell i ert formelblad Bra tabell i ert formelblad Vi har gått igenom hur magnetfält alstrar krafter, kap. 7. Vi har gått igenom hur strömmar alstrar magnetfält, kap. 8. Återstår att lära sig hur strömmarna alstras. Tidigare

Läs mer

Magnetfältssimulering Staffanstorps kommun

Magnetfältssimulering Staffanstorps kommun Handläggare Mattias Ehrstrand Tel Mobil +46702771556 E-post mattias.ehrstrand@afconsult.com Datum 2016-11-04 Projekt-ID 6105376 Rapport-ID 6105376/1 Kund Staffanstorps kommun Magnetfältssimulering Staffanstorps

Läs mer

1 SÄKERHET FARA VARNING VIKTIGT FUNKTIONER... 4

1 SÄKERHET FARA VARNING VIKTIGT FUNKTIONER... 4 DIGITAL MULTIMETER MED AC/DC STRÖMTÅNG KEW MATE MODEL2001 Innehållsförteckning 1 SÄKERHET... 3 1.1 FARA... 3 1.2 VARNING... 3 1.3 VIKTIGT... 3 2 FUNKTIONER... 4 3 SPECIFIKATIONER... 4 3.1 AC STRÖM... 4

Läs mer

Statisk elektricitet och elektrisk ström

Statisk elektricitet och elektrisk ström Statisk elektricitet och elektrisk ström 1 Elektricitet...2 Statisk elektricitet...2 Elektrisk ström...4 Seriekoppling...4 Parallellkoppling...5 Repetera kopplingar...6 Elektricitet Det finns två sorters

Läs mer

Efter avsnittet ska du:

Efter avsnittet ska du: ELLÄRA Kapitel 3 Efter avsnittet ska du: veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat kunna förklara vad elektricitet är veta vad som menas med strömstyrka, spänning och resistans samt känna

Läs mer

DET ÄR INGEN KONST ATT MÄTA SPÄNNING OCH STRÖM

DET ÄR INGEN KONST ATT MÄTA SPÄNNING OCH STRÖM DE ÄR INGEN KONS A MÄA SPÄNNING OCH SRÖM OM MAN VE HR DE FNGERAR! lite grundläggande el-mätteknik 010 INNEHÅLL Inledning 3 Grunder 3 Växelspänning 4 Effektivvärde 5 Likriktat medelvärde 6 Överlagrad spänning

Läs mer

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Kalibrering av instrument för elektriska installationer. Technical Manager, Intertek

Kalibrering. Lars Andersson. - Intertek reder ut begreppen. Kalibrering av instrument för elektriska installationer. Technical Manager, Intertek Kalibrering - Intertek reder ut begreppen Kalibrering av instrument för elektriska installationer Lars Andersson Technical Manager, Intertek Kontroll och provning före idrifttagning viktiga mätningar enl.

Läs mer

Extralab fo r basterminen: Elektriska kretsar

Extralab fo r basterminen: Elektriska kretsar Extralab fo r basterminen: Elektriska kretsar I denna laboration får du träna att koppla upp kretsar baserat på kretsscheman, göra mätningar med multimetern samt beräkna strömmar och spänningar i en krets.

Läs mer

Impedans och impedansmätning

Impedans och impedansmätning 2016-09- 14 Impedans och impedansmätning Impedans Många givare baseras på förändring av impedans Temperatur Komponentegenskaper Töjning Resistivitetsmätning i jordlager.... 1 Impedans Z = R + jx R = Resistans

Läs mer

Magnetfältssimulering, Lerums kommun, Hjällsnäs 36:1

Magnetfältssimulering, Lerums kommun, Hjällsnäs 36:1 Handläggare Mattias Ehrstrand Tel +46 10 505 94 38 Mobil +46702771556 E-post mattias.ehrstrand@afconsult.com Datum 2017-01-13 Projekt-ID 6113191 Rapport-ID 6113191-1 Kund Lerums kommun 6113191 Magnetfältssimulering,

Läs mer

Mät resistans med en multimeter

Mät resistans med en multimeter elab003a Mät resistans med en multimeter Namn Datum Handledarens sign Laboration Resistans och hur man mäter resistans Olika ämnen har olika förmåga att leda den elektriska strömmen Om det finns gott om

Läs mer

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D14-0002672 0.2. Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning

Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D14-0002672 0.2. Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning Dokumentslag Sida Rapport 1 (6) Företag Ersätter tidigare dokument Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB D14-0002672 0.2 Organisation Giltig fr o m Giltig t o m Anläggning Dokumentansvarig Sekretessklass

Läs mer

Del av Torp 2:80- bostäder vid Torpskolan (bostäder och centrumverksamhet)

Del av Torp 2:80- bostäder vid Torpskolan (bostäder och centrumverksamhet) RAPPORT 1 (7) Handläggare Erik Olsson Tel +46 10 505 84 10 Mobil +46 70 184 74 10 Fax +46 10 505 30 09 erik.o.olsson@afconsult.com Datum 2014-02-26 Lerums kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten 443

Läs mer

Mätresultat med undervattensljud från havsbaserade vindkraftverk

Mätresultat med undervattensljud från havsbaserade vindkraftverk 12-01738 Bilaga 2 Mätresultat med undervattensljud från havsbaserade vindkraftverk Vindkraftverk Effekt [MW] Toner [Hz] Absolut ljudtrycksnivå @ 1 upa[db] Normerad ljudtrycksnivå 1m Normerad ljudtrycksnivå

Läs mer

Strömtänger för AC/DC ström

Strömtänger för AC/DC ström Strömtänger för AC/DC ström är en noggrann och mångsidig AC/DC serie strömtänger. Det finns två olika utföranden på tängernas utformning. strömtänger mäter enligt Hall effektprincipen, och har ett område

Läs mer

Ramböll har på uppdrag av Härryda Kommun utfört vibrationsmätningar som underlag till detaljplanearbete.

Ramböll har på uppdrag av Härryda Kommun utfört vibrationsmätningar som underlag till detaljplanearbete. Uppdrag Beställare Härryda Kommun Till PM nummer Anna-Kajsa Gustafsson Datum 2016-06-01 Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan 21 104 62 Stockholm T: +46-10-615 60 00 D: +46-10-615 64 55 F: +46-10-615

Läs mer

Sensorer och mätteknik Laborationshandledning

Sensorer och mätteknik Laborationshandledning Sensorer och mätteknik Laborationshandledning Institutionen för biomedicinsk teknik LTH Introduktion Välkommen till introduktionslaborationen! Syftet med dagens laboration är att du ska få bekanta dig

Läs mer

INLEDNING... 2 MÅLSÄTTNING, EXPRIMENTPLATS OCH MÄTUTRUSTNING...

INLEDNING... 2 MÅLSÄTTNING, EXPRIMENTPLATS OCH MÄTUTRUSTNING... Sidan 1 av 7 Innehåll INLEDNING... MÅLSÄTTNING, EXPRIMENTPLATS OCH MÄTUTRUSTNING... TEST LOKALISERING OCH MÅLSÄTTNING... TEORI OCH RESULTAT... TEORI... RESULTAT... 3 UTVÄRDERING... 6 APPENDIX... 6 APPENDIX

Läs mer

RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad Magnetfältsmätning 2012-08-17

RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad Magnetfältsmätning 2012-08-17 RAPPORT Ystad Stationshus RB DP, Ystad 2012-08-17 Upprättad av: Jimmy Bengtsson Granskad av: Mats Andersson Godkänd av: Mats Löfgren http://ams.se.wspgroup.com/projects/10166041/document/rapport//ra pport-.doc

Läs mer

Sven-Bertil Kronkvist. Elteknik. Tvåpolssatsen. Revma utbildning

Sven-Bertil Kronkvist. Elteknik. Tvåpolssatsen. Revma utbildning Sven-Bertil Kronkvist Elteknik Tvåpolssatsen Revma utbildning TVÅPOLSSATSEN Tvåpolssatsen används vid analys, för att ersätta komplicerade linjära kretsar med enkla seriekretsar. INTRODUKTION Anta att

Läs mer

Sensorer, effektorer och fysik. Grundläggande fysikaliska begrepp som är viktiga inom mättekniken

Sensorer, effektorer och fysik. Grundläggande fysikaliska begrepp som är viktiga inom mättekniken Sensorer, effektorer och fysik Grundläggande fysikaliska begrepp som är viktiga inom mättekniken Innehåll Grundläggande begrepp inom mekanik. Elektriskt fält och elektrisk potential. Gauss lag Dielektrika

Läs mer