Bilaga 13. Vattenförhållanden på Vallåkern

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 13. Vattenförhållanden på Vallåkern"

Transkript

1 Bilaga 13 Vattenförhållanden på Vallåkern

2 Vattenförhållanden på etableringsplatsen eller Vallåkern Själva etableringen av vindkraftverket, om det nu blir något, avses ske på den så kallade vallåkern, en bit åkermark som av ägaren medstadels används för vallodling, men också bär andra grödor emellanåt. Den har som åkermark gamla anor, och var uppodlad redan på 1920-talet, och har sedan varit mer eller mindre kontinuerligt odlad. Liksom många andra marker i det här området har den ingen eller dålig dikning. Det innebär att mycket nederbördsvatten dräneras bort som ytligt markvatten och försvinner genom avdunstning. En del sjunker också ner igenom jorden och förenas med annat liknande till grundvatten från området. Området bildar en ganska flack yta, på ca 148 m ö hy. Från denna sluttar terrängen mot söder ner till bäcken, som rinner i det lägst belägna området söder om etableringsplatsen, men också mot norr till en annan bäck som senare förenar sig med den i söder. Detta behandlas ingående i ett annat dokument. Under vintern samlas stora mängder vatten på vallåkern. Bilden visar förhållandena på vintern 2013/2014. Detta år var det nästan ingen tjäle, varför mycket vatten kunde sjunka undan ganska snabbt till grundvattnet. De år när tjälen är djupare står vattnet kvar betydligt längre tid. På vårar efter kalla, nederbördsrika vintrar ser det betydligt värre ut i området (se nästa sida).

3 Två bilder från olika fotolägen längs väg 1062 tagna på vårvintern Det finns stora mängder vatten närmast vägen och ett rejält område i bakgrunden. Bägge dessa dräneras mot öster (alltså mot väg 1062 och sedan vidare ner mot söder och bäcken.

4 Här har vattnet delvis sjunkit undan. Vallåkern med tydliga spår av vattensamling.

5 En del av vallåkern dräneras också åt norr, in på den betesmarksdel som finns mellan skogen och vallåkern. Det området är inlemmat i ett dikningsföretag, vilket leder vattnet ner till samma bäck som övrigt vatten från området, nämligen den som går söder om området. Bilden visar en del av det område som tar emot vatten, från vallåkern. Möjligen är området på bilden tänkt som ett fördröjningsmagasin när dräneringarna gjordes, troligen på 1930-talet. Sedan dess har vattnet brutit igenom vallarna och eroderat kraftigt i utloppsområdet med markskador som följd (bilden nedan).

6 Vallåkern 19 okt 2014 efter kraftigt regn. Trots att det inte finns tjäle i marken börjar vattnet samlas i området. Även denna bild tagen 19 okt I närmaste grannens åker i söder har vattnet redan börjat rinna fram. Det finns ingt begränsande dike här, och markerosionen blir betydande vissa år.

7 Längst nere vid bäcken samlas vattnet som sipprat ut från Sallerup 5:10 och tar sig successivt ner i bäcken. Bäcken har som synes svällt rejält. Foto från regnvädersdag den 19 0kt Hur man än försöker maskera problemen, så utgör vallåkern en integrerad del av områdets vattenbalans. Man kan inte göra några dräneringar där utan att påverka hela områdets vattenregim. Påverkan kommer också att bli allt större, ju längre ner i vattensystemet man kommer. Den slutliga recipienten, bäcken i söder, blir den som kommer att ta mest stryk. Eftersom den redan i dag är ett problem genom sina översvämningar, kommer den att bli ett ännu större sådant om exploatörens planer realiseras. Foto Linda Silberman, Ronnie Liljegren Text Ronnie Liljegren

8 Bilaga 14 Bilder efter den regniga helgen okt 2014

9 Bilder efter den regniga helgen oktober 2014 Helgen oktober 2014 föll ganska mycket regn. Vi uppmätte ca 35 mm hos oss. Det satte genast sina spår i bäcken och områdena däromkring. Trots att det var grader varmt och således ingen som helst tjäle i marken skedde omfattande översvämningar runt bäcken. Det var inget extremt väder, eftersom det bara renderade en klass-1-varning från SMHI och vi är vana vid att sådant kommer årligen eller näst intill. Bäcken söder om etableringsplatsen svämmade dock över ordentligt, och täckte stora arealer. En del av detta var ganska kortvarigt, och var delvis överståndet till middagstid den 20 okt, då vi var ute och fotograferade, men tillräckligt många spår återstod för att vi skall få goda bilder som stöder vår argumentation. På vallåkern hade mycket vatten samlats. Det kommer nu främst att avdunsta eller sjunka ner i marken, även om det tar tid. Hade det funnits en hård körbana på vallåkern, ca 6 m bred (dränerat område, snällt räknat) och 400 m lång samt ett par tusen extra kvadratmeter för själva etableringen och dess platta, hade flera hundra kubikmeter vatten, utöver nuvarande mängder redan varit på väg eller nere på åkrarna längs bäcken i söder. En hel del vatten från Vallåkern hade dessutom redan under natten funnit en ny väg via körbanan på väg 1062 ner mot bäcken. Om det varit köldgrader kunde det ställt till det ordentligt där.

10 I bäcken i söder ställde vattnet till en rejäl översvämning. Vattnet fyllde bäckfåran och gick ut över omkringliggande åkrar och vallstycken. Bilden visar bäcken uppströms bron Omsed Stensro, några tiotal meter efter det att det norra avloppet från etableringsområdet förenat sig med bäcken. Även söder om bron var bäckfåran full med vatten. Där hade vattnet också på åtskilliga ställen sökt sig ut över omkringliggande marker. En full bäckfåra sätter också markavloppen från de omgivande gårdarna ur spel. Då kan vattnet inte ledas bort därifrån, utan det kommer att översvämma markerna i stället.

11 Översvämmad mark söder om vägen Stensro Omsed. Översvämmad mark norr om vägen Stensro Omsed.

12 Flera mindre enskilda vägar var också översvämmade. Här kan man se att det varit värre några timmar tidigare, eftersom finmaterialet i vägbeläggningen svämmats bort och endast grovt grus återstår. Fiskmåsarna i bakgrunden njuter i fulla drag, eftersom sådana här översvämningar gravt påverkar åker och vall. Bl a dränks daggmaskarna, vilket medför att marken blir allt mindre porös och genomsläpplig för vatten. Dessutom kommer tillförda och naturliga gödselmedel i marken att lakas ut med ökad tillförsel av sådana ämnen till vattnet i sjöar och bäckar som följd. Bäcken gör en 90-graders böj vid Stensrovägens södra sida och sedan åter en 90-gtadersböj mot väster lite längre fram. Både mellan dessa böjar, och framför allt efter dem, hade bäcken svämmat över en åkeryta och flera vallstycken.

13 Vattnet hade också flödat över vägen Stensro Omsed. Vid middagstid hade det nästan upphört, men man kan se hur mycket högre vattennivåerna legat under natten genom att studera det grova grus som tittar fram i vägbanan. Det här illustrerar på ett utmärkt sätt de problem vi vill belysa. Ju mera vatten Girovind snabbt tillför vattendragen uppe vid etableringsplatsen, desto värre blir förhållandena nedströms i huvudbäckfåran. Nu finns tydliga bevis dessutom för att detta inte bara behöver vara ett vinterproblem, utan kan inträffa även på andra årstider. Vi vill därför påpeka, att vi finner det mycket märkligt att kommunen inte kräver att Girovind skall redogöra för hur han tänker hantera vattnet i området. Man hanterar detta som om det vore en självklarhet att han inte behöver redovisa, men i själva verket är det så att han stöder sig på en undantagsbestämmelse, FMH 25b som bl. a lyder: 25 b Den myndighet som handlägger ett anmälningsärende som avser en verksamhet med vindkraftverk 1. får medge undantag från kraven i 25 a, om undantaget avser sådant som inte behövs för handläggningen, och. I paragraf 23 a räknas bl a vägar upp bland det som kan ges undantag för. Enligt detta kan myndigheten (dvs kommunen) mycket väl kräva att Girovind redogör för hur han tänker agera och låta oss ta del av det. Det är närmast bara flathet att Ni inte kräver detta. Som vanligt blir det så att Ni agerar så att vi känner oss överkörda. Text och bilder: Ronnie Liljegren

14 Bilaga 14 Så var det dags igen och igen

15 Så var det dags igen. och igen.. Direkt innan jul, runt 22 december kom en ny omgång regnväder. Då fylldes åter bäcken med vatten upp över sina bräddar. Här är några bilder från 22 dec Övre bilden är från bäcken direkt söder om och nedanför etableringsområdet, den andra från vägbron strax efter den plats där bäcken från etableringsområdet rinner ut i vår bäck.

16 Den övre bilden är en fortsättning på föregående bild mot väster och visar hur bäcken flödar ut över omkringliggande marker. Den undre bilden visar hur vatten har ansamlats på åkrarna direkt norr om bäcken. Det beror delvis på att det fortsatt från platsen där bäcken flödade över, men också på att det ansamlats på marken eftersom bäcken inte kan svälja avloppen från dräneringarna när den är så full av vatten.

17 Nästa högvatten I januari 2015 var det dags återigen. Då missade vi tyvärr fotograferingen vid det absoluta högvattnet, men bilderna här nedan ger ändå en fingervisning om vad som hände. Bilden överst på sidan visar det dike som går direkt norr om vallåkern/etableringsplatsen (notera den överallt närvarande taggtråden) och den undre vattensamlingar ute på vallåkern. Tittar man noga ser man flera sådana ute på markytan.

18 Här ser man bäcken i Omsed. Den är således överfull redan här, och då har ändå en del av det värsta hunnit rinna undan. Spåren av översvämningarna syns tydligt även om bäcken minskat lite i omfång.

19 Bilderna visar översvämmade marker i området. Översvämningarna beror inte bra på direkt flöde från bäcken, utan också på att dräneringarna i området inte fungerar tillfredsställande när vattennivån i bäcken är hög.

20 Det här understryker det vi framfört, att vi inte är betjänta av mera snabbt vattentillflöde från vallåkern. Det kommer det att bli, på grund av att markytor där hårdgörs som vägbanor och uppställningsplatta. Det är märkligt att man tänker låta dessa passera över våra huvuden utan att avkräva exploatörerna någon redovisning. Våra vägar och bäcken i vårt område kommer således att behandlas helt över våra huvuden och enbart på tjänstemannabasis. Vi vill också erinra om att det som släpps ut i bäcken i form av ökat flöde även kommer dom som bor nerströms längre bort till del, och det gäller både Ventusverket och Sallerupsverket. Det kan inte vara rimligt att detta inte regleras från början genom att exploatörerna får redogöra för hur dom tänker sig det hela. Vi måste få ha möjlighet att se och diskutera och ställa krav på exploatörerna. Med den slappa hållning som kommunen uppvisar i vindkraftsärenden, vågar vi inte lita på att man tillvaratar våra intressen på rätt sätt. Exploatörerna måste avkrävas redovisning med riktiga beräkningar på vilka vattenmängder man tänker hälla över oss, och om man anser att sådana inte uppkommer, hur man då tänker sig ta hand om vattnet. Det finns en mycket enkel beräkning att fundera över om exploatörerna inte menar att dom tänker släppa ut något vatten till omgivningarna. Den yta som man minskar den mark med som i dag infiltrerar vattnet på vallåkern motsvarar ungefär 4000 kvadratmeter per verk. Eftersom vattnet knappast kommer att avdunsta särskilt mycket medan det vistas på vallåkern, motsvarar detta vid en nederbörd på 650 mm årligen ca 2,6 miljoner liter eller 2600 kubikmeter. Märk väl, att årsnederbörden numera är större, men vi räknar med att en del avdunstar. Dessa 2600 kubikmeter antyder Girovind skall sväljas av markerna uppe kring verket t ex, och det är marker som redan är mättade med vatten. Det går knappast ihop sig. Man bör därför kräva att exploatörerna ser till att skapa vattenmagasin där dessa mängder vatten kan lagras och sedan släppas vidare successivt. Dessa bör utformas enligt de angivna vattenmängderna med viss säkerhetsmarginal. Den beräknade vattenmängden innebär t ex en damm med måtten 100 x 30 m och en meter djupt. Säkerligen kan volymen justeras med hänsyn till att inte allt vatten förekommer samtidigt i området. Eftersom utsläppet från magasinet dessutom ändå belastar flera vattenavledningsföretag bör exploatörerna ta kontakt med dessa och diskutera rensning av vattendrag mm. Vi menar också att det inte är lämpligt med en damm nära verken, eftersom då ytterligare fåglar kommer att dödas, varför de bör utformas som underjordiska reservoarer. Text och foton: Ronnie Liljegren

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin.

Datum Handläggare Lars Erik. Widarsson Telefon E post. Allerum. Innehåll. sidan magasin. Datum 2015 03 15 Handläggare Lars Erik Widarsson Telefon 010 490 E post 97 68 lars erik.widarsso@nsva.se Allerum 1:32 Underlag om vatten, avlopp och avvattning till detaljplan förutsättningar och diskussion

Läs mer

Riskbedömning för översvämning

Riskbedömning för översvämning Riskbedömning för översvämning Kallfors ängar och Norra Myrstugan GRAP 17127 Alexander Hansen Geosigma AB Maj 2017 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604502 17127 2017-05-22 Uppdragsledare

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. orebro.se

Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. orebro.se Dag- och dräneringsvatten. Riktlinjer och regler hur du ansluter det på rätt sätt. 1 orebro.se Var rädd om ditt hus! Om du ansluter ditt dag- och dräneringsvatten rätt, minskar du risken för översvämning

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Hydrogeologiska förutsättningar för Albyberg etapp 2

Hydrogeologiska förutsättningar för Albyberg etapp 2 Hydrogeologiska förutsättningar för Albyberg etapp 2 PM Handläggare Johan von Garrelts Tel +46 72 707 38 78 Date 2016-02-19 Uppdragsnr 588965 Mobil +46 72 707 38 78 Albyberg Etapp 2 E-mail jvongarrelts@outlook.com

Läs mer

Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite

Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Olof Persson 1 Vattnet i landskapet: olika perspektiv på för mycket och för lite Hur ser man på vattnet i landskapet? Olika aktörer har

Läs mer

Pedagogiska vattenmiljöer vid Erikstorps förskola

Pedagogiska vattenmiljöer vid Erikstorps förskola Pedagogiska vattenmiljöer vid Erikstorps förskola Vattnet i skolan 2016-08-23. Lyngnerns vattenråd www.vattenorganisationer.se/lygnernsvr/ 1 (8) Genom Erikstorp rinner en lite bäck som mynnar i Nolån.

Läs mer

Att planera för högre havsnivå Kristianstad och Åhuskusten. Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun

Att planera för högre havsnivå Kristianstad och Åhuskusten. Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun Att planera för högre havsnivå Kristianstad och Åhuskusten Michael Dahlman, C4 Teknik Kristianstads kommun Kristianstadsslätten är en gammal havsvik med stora ytor av lågt belägna områden. Genom den gamla

Läs mer

Förprojektering Smedby 6:1

Förprojektering Smedby 6:1 Norrköpings Kommun PM Hydrogeologi Uppsala PM Hydrogeologi Datum 2016-09-30 Uppdragsnummer 1320015727 Utgåva/Status Helene Snöberg Agnes Forsberg Benjamin Reynolds Uppdragsledare Handläggare Granskare

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Klimatanpassning Daniel Bergdahl

Klimatanpassning Daniel Bergdahl Klimatanpassning Daniel Bergdahl Jag heter Daniel och jobbar med klimatanpassning på Länsstyrelsen. Nederbörd och flöden kommer att förändras i ett framtida klimat. Tittat vi historiskt så har förhållandena

Läs mer

Bilaga 8. Översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun Översiktskarta över översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun.

Bilaga 8. Översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun Översiktskarta över översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun. Bilaga 8. Översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun 2010. Översiktskarta över översvämningskänsliga områden i Markaryds kommun. Innehåll 801. Traryd... 3 805. Strömsnäsbruk... 4 806. Kylhult, södra

Läs mer

Olika perspektiv på för mycket och för lite

Olika perspektiv på för mycket och för lite 1 Olika perspektiv på för mycket och för lite Hur ser man på vattnet i landskapet? Olika aktörer har olika syn på vattnet Samma aktör har olika syn på vattnet i olika situationer Är vattnet ett kvittblivningsproblem?

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Lovisa Bjarting UPPRÄTTAD AV. Göran Lundgren

UPPDRAGSLEDARE. Lovisa Bjarting UPPRÄTTAD AV. Göran Lundgren UPPDRAG VÄG 798 ESARP-GENARP UPPDRAGSNUMMER 2222064 UPPDRAGSLEDARE Lovisa Bjarting UPPRÄTTAD AV Göran Lundgren DATUM PM Avvattning Här nedan redovisas vad den planerade ombyggnaden och breddningen av vägen

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37)

Samtliga veckans ord v VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) Samtliga veckans ord v 35-42 VECKANS ORD v 35 (+ omprov v 37) bytesdjur ett djur som äts av ett annat djur mossa växer över stenar och trädrötter promenera kan vara skönt att göra i skogen barrskog skog

Läs mer

Västernorrlands län. Översiktlig klimat- och sårbarhetsanalys Naturolyckor. Översiktlig klimat- och sårbarhetsanalys Västernorrlands län

Västernorrlands län. Översiktlig klimat- och sårbarhetsanalys Naturolyckor. Översiktlig klimat- och sårbarhetsanalys Västernorrlands län Västernorrlands län Översiktlig klimat- och sårbarhetsanalys Naturolyckor Översiktlig klimat- och sårbarhetsanalys Västernorrlands län Redovisning av resultat Beskrivande rapport med kartor Kartorna är

Läs mer

Bilaga 8. Döda och döende träd

Bilaga 8. Döda och döende träd Bilaga 8 Döda och döende träd Döda och döende träd i området. Hela det område som vi är intresserade av, tillhörigt Sallerup 5:10, innehåller massor av öd ved och döende träd. Död och döende ved är mycket

Läs mer

Följder av 1933 års vattendom

Följder av 1933 års vattendom Följder av 1933 års vattendom Lite bilder och kommentarer om hur 1933 års vattendom slår i Strålsnäs när vattenflödet överstiger 28 m 3 /s. Bilderna är från trädgården i Villa Solvik belägen i södra änden

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

Hållbar dagvattenhantering

Hållbar dagvattenhantering Hållbar dagvattenhantering Bakgrund Det faller årligen stora mängder nederbörd. All nederbörd som inte infiltreras bildar dagvatten. Dagvatten är det vatten som rinner ut i sjöar och vattendrag via rör,

Läs mer

2014-12-16. Vi riskerar att dränkas nerifrån

2014-12-16. Vi riskerar att dränkas nerifrån Vi riskerar att dränkas nerifrån 1 2 1 3 2014-12-16 4 2 5 Stigande havsnivåer, exempel Malmö, Svenskt Vatten M134 Havsnivå = +1,56 m 3 Havsnivå = +2,45 m, ca 220 fast. m hus berörs Höjda nivåer i hav,

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP

SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP GENOM ATT TA HAND OM DITT AVLOPP, SPARAR DU BÅDE PENGAR OCH MILJÖN! BYGG- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN KONTROLLERA DIN ANLÄGGNING OFTA Du som fastighetsägare har ansvar

Läs mer

GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN

GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN UNDERLAG FÖR DETALJPLAN PÅ UPPDRAG AV NÖDINGE AB VIA ALE KOMMUN 2012-05-11 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.ahlen@naturcentrum.se

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

Förvaltning av vägområde Påtåker Samfällighetsförening

Förvaltning av vägområde Påtåker Samfällighetsförening Förvaltning av vägområde Påtåker Samfällighetsförening 2015-05-24 Inledning Dagvatten är ett samlingsnamn för ytvatten (regn och smältvatten som rinner från vägar, tak och gräsmattor) och dräneringsvatten

Läs mer

Berätta för lantbrukaren att deltagarna har ett gemensamt tillstånd med ett rättskraft som de är skyldiga att följa. De är dessutom enligt lag

Berätta för lantbrukaren att deltagarna har ett gemensamt tillstånd med ett rättskraft som de är skyldiga att följa. De är dessutom enligt lag 1 Berätta för lantbrukaren att deltagarna har ett gemensamt tillstånd med ett rättskraft som de är skyldiga att följa. De är dessutom enligt lag skyldiga att ha en styrelse. Ge rådet till lantbrukaren

Läs mer

Tofta Krokstäde 1:51, Gotland

Tofta Krokstäde 1:51, Gotland Beställare: Arkitektur & Film C J AB, Gotland Hydrogeologiskt utlåtande till detaljplan Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Projektansvarig Karin Törnblom Handläggare Matilda Gustafsson L:\Uppdrag\

Läs mer

Jordbrukets tekniska utveckling.

Jordbrukets tekniska utveckling. /BOD Inläsningsfrågor i ämnet: Jordbrukets tekniska utveckling. För cirka 6000 år sedan började de första invånarna i Sverige bruka jorden. Dess för innan var de jakt och samlare. Då började de även bli

Läs mer

Angående anlagd tröskeldamm i Verkmyraån/Hillesjön, Gävle kommun

Angående anlagd tröskeldamm i Verkmyraån/Hillesjön, Gävle kommun FÖRFRÅGAN 1 (5) Miljöenheten Hans Sjöberg 010-225 12 12 hans.sjoberg@lansstyrelsen.se Enligt sändlista Angående anlagd tröskeldamm i Verkmyraån/Hillesjön, Gävle kommun Bakgrund Mark- och miljödomstolen

Läs mer

Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning

Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning Sida 1(9) Kommentarer till bildspel Exempel från rådgivning Bildmaterial härrör från Ronny Sköller, Anuschka Heeb (länsstyrelsen Östergötland), Tilla Larsson och Magdalena Nyberg (jordbruksverkets vattenenhet)

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

1 Högåsen vattenverk.

1 Högåsen vattenverk. Högåsen vattenverk. 1 Högåsen vattenverk. 2 Vattenverket vid Högåsen ägs av Nyköpings- och Oxelösunds kommuner gemensamt genom NOVF (Nyköping Oxelösund Vattenverks Förbund). Vattenverket producerar cirka

Läs mer

Dag- och dräneringsvatten

Dag- och dräneringsvatten Dag- och dräneringsvatten Information till fastighetsägare I denna broschyr finns information om vad fastighetsägare som ansluter sig till det allmänna vatten- och avloppsnätet kan tänka på för att undvika

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga Ta hand om dagvattnet - råd till dig som ska bygga Vad är dagvatten? Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner på hårda ytor som tak och vägar, eller genomsläpplig mark. Dagvattnet rinner vidare via

Läs mer

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget MUNKEDALS KOMMUN Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget Göteborg Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget, Munkedals kommun Datum 2010-06-11 Uppdragsnummer 61440932881-4 Utgåva/Status Tea Cole Stefan

Läs mer

Dagvattenutredning. Pontarius AB Jönköping. Myresjöhus AB. Dagvattenutredning för Tahe 1:66, Taberg, Jönköpings kommun. Förhandskopia

Dagvattenutredning. Pontarius AB Jönköping. Myresjöhus AB. Dagvattenutredning för Tahe 1:66, Taberg, Jönköpings kommun. Förhandskopia Dagvattenutredning Myresjöhus AB, Taberg, Jönköpings kommun Pontarius AB Jönköping Tobias Johansson 1 Orientering På uppdrag av Myresjöhus AB har Pontarius utarbetat föreliggande dagvattenutredning avseende

Läs mer

Våtmarkstyper och kalkeffekter

Våtmarkstyper och kalkeffekter Våtmarkstyper och kalkeffekter Våtmarkstyper och kalkeffekter Innehåll Vilka våtmarker är lämpliga för kalkning. Vilka våtmarker är olämpliga för kalkning. Vegetationsförändringar. Foto: Tobias Haag 2015-06-04

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

Projekt Lantbruk. Rapport avseende spridning av bekämpningsmedel intill dräneringsbrunnar 2018

Projekt Lantbruk. Rapport avseende spridning av bekämpningsmedel intill dräneringsbrunnar 2018 2018-09-11 LAN.2018.2317 Projekt Lantbruk Rapport avseende spridning av bekämpningsmedel intill dräneringsbrunnar 2018 Ystad-Österlenregionens miljöförbund Gladanleden 2, 273 36 Tomelilla, telefon: 0417-57

Läs mer

Enkel och effektiv dränering med BIO-BLOK moduler ger bättre förhållanden på golfbanor!

Enkel och effektiv dränering med BIO-BLOK moduler ger bättre förhållanden på golfbanor! EXPO-NET Danmark A/S Phone: +45 98 92 21 22 Georg Jensens Vej 5 Fax: +45 98 92 41 89 DK-9800 Hjørring E-mail: plast@expo-net.dk Enkel och effektiv dränering med BIO-BLOK moduler ger bättre förhållanden

Läs mer

Kvarnhöjden, Kyrkeby 4:1 m fl Stenungsunds kommun. Geoteknisk, bergteknisk, radon- och geohydrologiskt utlåtande 1 009 5668 2007-07-01

Kvarnhöjden, Kyrkeby 4:1 m fl Stenungsunds kommun. Geoteknisk, bergteknisk, radon- och geohydrologiskt utlåtande 1 009 5668 2007-07-01 Kvarnhöjden, Kyrkeby 4:1 m fl Stenungsunds kommun Geoteknisk, bergteknisk, radon- och geohydrologiskt utlåtande 1 009 5668 2007-07-01 Upprättad av: Magnus Lundgren Granskad av: Magnus Lundgren Godkänd

Läs mer

Vist Energi- och Miljöcenter Dagvattenutredning

Vist Energi- och Miljöcenter Dagvattenutredning Vist Energi- och Miljöcenter Dagvattenutredning 2017-08-28 2017-07-14 1 Innehåll 1 Orientering... 2 2 Befintlig dagvattenhantering... 2 3 Föreslagen dagvattenhantering... 3 3.1 Gröna tak... 4 3.2 Öppna

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

Arbetskopia Stina Carlsson

Arbetskopia Stina Carlsson AQARKITEKTER Dagvattenutredning Studentbostäder i Ektorp, Nacka kommun Arbetskopia 2013 08 19 Stina Carlsson Eskilstuna den 2013-08-19 Inledning: Byggvesta planerara att bygga nya studentbostäder i Ektorp

Läs mer

E4 Förbifart Stockholm

E4 Förbifart Stockholm FS Gemensamt Bilaga 1 Analys av grundvattenförhållande och ARBETSPLAN Bilaga_1_Edeby_ekhage Objektnamn E4 Förbifart Stockholm Entreprenadnummer FS Entreprenadnamn Gemensamt Beskrivning 1 Bilaga 1 Beskrivning

Läs mer

INFORMATION OM EVENTUELLA ÖVERSVÄMNINGAR I SURAHAMMARS KOMMUN

INFORMATION OM EVENTUELLA ÖVERSVÄMNINGAR I SURAHAMMARS KOMMUN INFORMATION OM EVENTUELLA ÖVERSVÄMNINGAR I SURAHAMMARS KOMMUN ÖVERSVÄMNING Risken för översvämningar ökar efter vintrar med stora snömängder. Under våren, när snö och isar smälter, kan den så kallade vårfloden

Läs mer

Kemisk/fysikaliska mätresultat. Biologisk funktion. Raritet. Biologisk mångformighet. Bedömning: Stark påverkan vilket ger 1- poäng.

Kemisk/fysikaliska mätresultat. Biologisk funktion. Raritet. Biologisk mångformighet. Bedömning: Stark påverkan vilket ger 1- poäng. Verån Verån tillhör den gren av Virån som rinner upp i sjön Solnen i Vimmerby kommun. Den inventerade delsträckan är belägen mellan Versjöns utlopp ca 6 km SO Vena samhälle och inloppet i sjön Näjern.

Läs mer

Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat

Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat KSLA 2013-03-05 2013-03-11 Dimensionering av jordbrukets vattenanläggningar Jordbruksverket Vattenenheten C-J Rangsjö Linköping, 013/19 65 14 Jordbrukets

Läs mer

V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING

V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING 2018-09-06 V REPISVAARA HYDROGEOLOGISK UTREDNING KUND Gällivare kommun KONSULT WSP Environmental Sverige Storgatan 59 901 10 Umeå Besök: Norra Skeppargatan 11 Tel:

Läs mer

Avledning av vatten med diken

Avledning av vatten med diken Avledning av vatten med diken Anna-Maria Perttu innovativ dagvattenhantering Avledning av vatten med diken Diken används i dagvattensystem för att på ett enkelt sätt leda iväg överskottsvatten från ett

Läs mer

Göta älv, Ales största recipient och dricksvattenkälla för över 700 000 människor.

Göta älv, Ales största recipient och dricksvattenkälla för över 700 000 människor. DAGVATTENPOLICY Göta älv, Ales största recipient och dricksvattenkälla för över 700 000 människor. Innehållsförteckning Inledning... 3 Dagvattenpolicy... 4 Vad är dagvatten?... 5 Förutsättningar... 5 Göta

Läs mer

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman

Kvalitetsgranskning: Handläggare: Denis van Moeffaert. Aino Krunegård Ronie Wickman UPPDRAGSNUMMER ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING ARNÖ 1:3 SÖDER FLÄTTNALEDEN BJÖRKÖ, NYKÖPING NYKÖPINGS KOMMUN NYKÖPING Handläggare: Aino Krunegård Ronie Wickman Kvalitetsgranskning: Denis van Moeffaert 1

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Examensarbete HGU

Examensarbete HGU Mikael Ingeroth HGU 2015-2017 Bollnäs GK Examensarbete HGU 2015-2017 Höjning av fairway Bollnäs GK En beskrivning av arbetet som utförts i fairwayprojektet på hål 16 på Bollnäs GK. Innehåller även en ekonomisk

Läs mer

Markavvattning för ett rikt odlingslandskap

Markavvattning för ett rikt odlingslandskap Markavvattning för ett rikt odlingslandskap Anuschka Heeb Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden

Läs mer

Dagvatten-PM, Storvreta centrum

Dagvatten-PM, Storvreta centrum Tengbom 2015-11-09 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Hållbar dagvattenhantering på kvartersmark och allmän platsmark... 5 Dimensionering... 6 Metoder... 10 3.1 Fördröjning via magasin i mark... 10 3.2

Läs mer

VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län

VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län Östersund 16-01-26 Sid 1 (5) VA-utredning för sjönära bebyggelse i Offne Del av Offne 1:6 Åre kommun, Jämtlands län 2015-01-28 Projektnr: 15190 Handläggare: Östersund 16-01-26 Sid 2 (5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Klimatsäkring -P104 samt P105

Klimatsäkring -P104 samt P105 Klimatsäkring -P104 samt P105 Seminarium vid Föreningen Vattens Norrlandsmöte 2012 Sundsvall Gilbert Svensson Urban Water Management AB och Luleå tekniska universitet 1 Klimatsäkring P104 samt P105 Risker

Läs mer

Uponor IQ Utjämningsmagasin

Uponor IQ Utjämningsmagasin Uponor IQ Utjämningsmagasin 1 2013 32010 6.3 Utjämningsmagasin Inledning Uponor IQ är ett komplett och flexibelt system, som används i hela Norden. De många erfarenheterna av systemet gör att det är väl

Läs mer

BILAGA 5 VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN. Växjö 2009-11-11 SWECO Infrastructure AB

BILAGA 5 VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN. Växjö 2009-11-11 SWECO Infrastructure AB BILAGA 5 VA-UTREDNING DETALJPLAN FÖR SKUMMESLÖV 24:1 M FL. FAST. SKUMMESLÖVSSTRAND, LAHOLMS KN Växjö 2009-11-11 SWECO Infrastructure AB Malin Engström Uppdragsnummer 2292762 ra01s 2008-06-03 SWECO Lineborgsplan

Läs mer

Information till fastighetsägare angående dagvattenanslutningar

Information till fastighetsägare angående dagvattenanslutningar Information till fastighetsägare angående dagvattenanslutningar Råd och vägledning för att koppla sitt dagvatten på bästa sätt. HelsingeVatten AB ger råd till fastighetsägare som är ansluten till det kommunala

Läs mer

Dagvattenutredning. Arbetsmaterial. Södra Årby 1 (24) Datum

Dagvattenutredning. Arbetsmaterial. Södra Årby 1 (24) Datum 1 (24) Datum 2012-09-03 Dagvattenutredning Arbetsmaterial Södra Årby SEVAB Strängnäs Energi AB Dammvägen 12a, Box 32, 645 21 Strängnäs Tel. 0152-460 50 Fax. 0152-188 88 kundservice@sevab.com www.sevab.com

Läs mer

Täckdikning och juridik. Nässjö Tilla Larsson

Täckdikning och juridik. Nässjö Tilla Larsson Täckdikning och juridik Nässjö 2017-03-08 Tilla Larsson gällande rätt Dikningslagen 1879 Vattenlagen 1918 Vattenlagen 1983 Miljöbalken 1998 Lag med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet markavvattning

Läs mer

KUNGSLEDEN SANTA MARIA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 KUNGSBACKA. Göteborg Rev GICON Installationsledning AB

KUNGSLEDEN SANTA MARIA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 KUNGSBACKA. Göteborg Rev GICON Installationsledning AB KUNGSLEDEN SANTA MARIA KUNGSBACKA DAGVATTENUTREDNING KRAFTVÄGEN 2 HEDE 3:122 Göteborg 2014-01-08 Rev 140415 /Christoffer Ericsson/ GICON Installationsledning AB GICON Installationsledning AB Åvägen 17C

Läs mer

Säkerheten vid våra kraftverk

Säkerheten vid våra kraftverk Säkerheten vid våra kraftverk Tillsammans kan vi öka säkerheten Ett vattenkraftverk är mäktigt att uppleva på nära håll. Det ger respekt och förståelse för naturens krafter. Vi på Vattenfall vill gärna

Läs mer

Flodvattnet fördärvade Minória Manuels odlingar

Flodvattnet fördärvade Minória Manuels odlingar Minória Manuel pekar på åkern som blev dränkt då floden Zambezi svämmade över. Flodvattnet fördärvade Minória Manuels odlingar På åkern sjunker fötterna djupt ner i varm gyttja. Här och där finns fortfarande

Läs mer

RAPPORT. Suseån - Förstudie utredning av flödesbegränsade åtgärder

RAPPORT. Suseån - Förstudie utredning av flödesbegränsade åtgärder RAPPORT Suseån - Förstudie utredning av flödesbegränsade åtgärder 2014-01-14 Upprättad av: Mattias Svensson Granskad av: Bo Nilsson Godkänd av: Mattias Svensson RAPPORT Suseån - Förstudie utredning av

Läs mer

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 2016-11-14 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Dagvattenhantering i Askeslättsområdet Bilaga 1 På grund av områdets specifika markförhållanden, dess flacka topografi och klimatanpassning har

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

Niclas Hjerdt Sveriges vattenbalans nu och i framtiden: Välfyllda eller övertrasserade konton?

Niclas Hjerdt Sveriges vattenbalans nu och i framtiden: Välfyllda eller övertrasserade konton? Niclas Hjerdt Sveriges vattenbalans nu och i framtiden: Välfyllda eller övertrasserade konton? Vattenbalansen Nederbörd Avdunstning Snö Nederbörd Avdunstning Avrinning Mark- och grundvatten Ytvatten Avrinning

Läs mer

Kulturarv för framtida generationer. Om kulturarv och klimatförändringar i Västsverige

Kulturarv för framtida generationer. Om kulturarv och klimatförändringar i Västsverige Kulturarv för framtida generationer Om kulturarv och klimatförändringar i Västsverige Kallbadhuset i Varberg är ett exempel på en byggnad som kan komma att påverkas av både höjda havsnivåer och ökad nederbörd.

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

Markavvattning och bevattningsbehov i landskapet vid förändrat klimat. Harry Linnér Mark och miljö Sveriges Lantbruksuniversitet

Markavvattning och bevattningsbehov i landskapet vid förändrat klimat. Harry Linnér Mark och miljö Sveriges Lantbruksuniversitet Markavvattning och bevattningsbehov i landskapet vid förändrat klimat Harry Linnér Mark och miljö Sveriges Lantbruksuniversitet Nederbörd Avdunstning = Avrinning 4-500 mm 2-400 mm 6-800 mm = 2-4000 m 3

Läs mer

Aftermath vårflod, översvämning, erosion och fosforförluster. en fotoessä

Aftermath vårflod, översvämning, erosion och fosforförluster. en fotoessä Aftermath vårflod, översvämning, erosion och fosforförluster en fotoessä Faruk Djodjic, april 2013 I veckan (v. 17 2013) drabbades Uppland av kraftigt vårflod med påföljande översvämningar. Självklart

Läs mer

Restaurering av vattendrag på fastigheten Västansjö S:9 i Vilhelmina kommun (2 bilagor)

Restaurering av vattendrag på fastigheten Västansjö S:9 i Vilhelmina kommun (2 bilagor) 1(7) Västansjö Samfällighetsförening c/o Gerd-Marie Alenius gerd-marie.alenius@umu.se Restaurering av vattendrag på fastigheten Västansjö S:9 i Vilhelmina kommun (2 bilagor) Länsstyrelsen godkänner att

Läs mer

RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSKARTERING TIDAN, ÖSTEN - ULLERVAD JOAKIM HOLMBOM & ANDERS SÖDERSTRÖM UPPDRAGSNUMMER STOCKHOLM

RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSKARTERING TIDAN, ÖSTEN - ULLERVAD JOAKIM HOLMBOM & ANDERS SÖDERSTRÖM UPPDRAGSNUMMER STOCKHOLM UPPDRAGSNUMMER 2156059 ÖVERSVÄMNINGSKARTERING TIDAN, ÖSTEN - ULLERVAD STOCKHOLM SWECO INFRASTUCTURE AB VATTENKRAFT & DAMMAR JOAKIM HOLMBOM & ANDERS SÖDERSTRÖM 1 (25) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044

Läs mer

Igor Zozoulenko TNBI28 Föreläsningsanteckningar HYDROLOGI

Igor Zozoulenko TNBI28 Föreläsningsanteckningar HYDROLOGI Igor Zozoulenko TNBI28 Föreläsningsanteckningar HYDROLOGI Hydrologi (grekiska Yδρoλoγια, Hydrologia = vattenlära) är läran om vattenförhållandena på jorden. Hydrologi omfattar: Hydrometerologi, hydroinformatik:

Läs mer

Hur blir klimatet i framtiden? Två scenarier för Stockholms län

Hur blir klimatet i framtiden? Två scenarier för Stockholms län Hur blir klimatet i framtiden? Två scenarier för Stockholms län Foto: Timo Schmidt/flickr.com Människans utsläpp påverkar klimatet Temperaturen på jorden stiger det pågår en global uppvärmning som med

Läs mer

STOCKHOLMS LÄN 2100 VARMARE OCH BLÖTARE

STOCKHOLMS LÄN 2100 VARMARE OCH BLÖTARE STOCKHOLMS LÄN 2100 VARMARE OCH BLÖTARE nordens venedig VARMARE OCH BLÖTARE DET FRAMTIDA STOCKHOLMSKLIMATET kommer att utsätta vårt samhälle och vår natur för allt större påfrestningar. Här får du se vad

Läs mer

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING VILKA RIKTLINJER STYR?... 3 OLIKA RENINGSMETODER... 3 ALLMÄNT...

Läs mer

Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun

Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun Information om dagvatten till fastighetsägare i Mariestads kommun Innehåll Inledning... 1 Dagvatten, dräneringsvatten och spillvatten... 2 Fastighetsägarens roll i dagvattenhanteringen... 2 Lokalt omhändertagande

Läs mer

Dagvattenutredning Liden 2:4

Dagvattenutredning Liden 2:4 Dagvattenutredning Liden 2:4 Adrian Lavén Teknisk service VA-avdelningen. 2018-11-16 Bakgrund och syfte Lidköpings kommun har fått i uppdrag utav samhällsbyggnadskontoret att ta fram en dagvattenutredning

Läs mer

Årstastråket etapp 3 Översvämning

Årstastråket etapp 3 Översvämning Årstastråket etapp 3 Översvämning 2018 Uppdragsnr: 13000425 Daterad: Reviderad: PM Översvämningsytor Årstastråket etapp 3 2018 Handläggare: Gudrun Aldheimer, Madelene Drougge, Vitorino Carvalho Gonçalves

Läs mer

Ur stämmoprotokoll och räkenskaper.

Ur stämmoprotokoll och räkenskaper. Ur stämmoprotokoll och räkenskaper. 1965.05.06 Bland övriga frågor, tog Reymond Skjulstad upp frågan om man inte genom eget arbete på vägen skulle kunna underhålla och förbättra den till en ringa kostnad.

Läs mer

Sjöar. Mark. Avdunstning. Avdunstningen från en fri vattenyta (sjöar, hav, dammar mm.) kan således principiellt formuleras

Sjöar. Mark. Avdunstning. Avdunstningen från en fri vattenyta (sjöar, hav, dammar mm.) kan således principiellt formuleras Avdunstning Avdunstning Energi från solen tillförs en fri vattenyta och omvandlar vattnet till vattenånga. När avdunstningen ökar kommer luften till sist att mättas av vattenånga och kondensation börjar.

Läs mer

Dagvattenutredning. Pontarius AB Jönköping. Myresjöhus AB. Dagvattenutredning för Tahe 1:66, Taberg, Jönköpings kommun. Förhandskopia

Dagvattenutredning. Pontarius AB Jönköping. Myresjöhus AB. Dagvattenutredning för Tahe 1:66, Taberg, Jönköpings kommun. Förhandskopia Dagvattenutredning Myresjöhus AB, Taberg, Jönköpings kommun Pontarius AB Jönköping Tobias Johansson 1 Orientering På uppdrag av Myresjöhus AB har Pontarius utarbetat föreliggande dagvattenutredning avseende

Läs mer

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Peter Gustafsson 20080715 Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Adress: Ekologi.Nu, Näckrosv 108, 590 54 Sturefors Tel: 0702792068 Hemsideadress: www.ekologi.nu Email: peter@ekologi.nu

Läs mer

Höje å, samarbete över VA-gränserna. Patrik Nilsson

Höje å, samarbete över VA-gränserna. Patrik Nilsson Höje å, samarbete över VA-gränserna Patrik Nilsson Höje å 58% jordbruksmark, 12% tätorter avrinningsområdet storlek 316,0 km 2 Lomma Lund Staffanstorp Drygt 50 st dikningsföretag 15 st med utlopp i huvudfåran

Läs mer

Förslag till skyddsåtgärd för farligt gods, Kallebäck 2:3

Förslag till skyddsåtgärd för farligt gods, Kallebäck 2:3 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se DATUM 15. maj 2014 SIDA 1/5 REF HIDA/KRSA PROJEKTNR A030660 Förslag till skyddsåtgärd för farligt

Läs mer

UPPRÄTTAD: KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign

UPPRÄTTAD: KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign PM- DAGVATTENUTREDNING BOSTÄDER VID SKJUTBANEVÄGEN UTREDNING DP PERMANENTHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:29, 1:449, 1:593 OCH 1:626 - HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2015-12-15 Upprättad

Läs mer

Uvekull 5:1 m.fl. Weland. Dagvattenhantering. Smålandsstenar Gislaveds Kommun. Arb. nr. DG Södra Ekeryd xx

Uvekull 5:1 m.fl. Weland. Dagvattenhantering. Smålandsstenar Gislaveds Kommun. Arb. nr. DG Södra Ekeryd xx Uvekull 5:1 m.fl. Weland Smålandsstenar Gislaveds Kommun Dagvattenhantering Arb. nr. DG 11 208 Södra Ekeryd 2019-03-xx Dagsgårds VVS Konsulter AB Södra Ekeryd 123 314 93 HYLTEBRUK Tel: 0345-175 40, Fax:

Läs mer

Diamanter Diamanter är det hårdaste ämnet som finns i naturen. Vad består diamanter av?

Diamanter Diamanter är det hårdaste ämnet som finns i naturen. Vad består diamanter av? 1. Diamanter Diamanter är det hårdaste ämnet som finns i naturen. Vad består diamanter av? 1. Hårt glas x. Kol 2. Kåda 2. Hur varm är lava? När det är tillräckligt varmt smälter berget. Så varmt är det

Läs mer

Markavvattning och aktuell lagstiftning

Markavvattning och aktuell lagstiftning Markavvattning och aktuell lagstiftning Norra Sandsjö Bygdegård 26 september Charlotta Carlsson, Jordbuksverkets vattenenhet 2012-09-26 Vattenenheten Vattenenheten finns på tre platser Linköping Jönköping

Läs mer

Borgviks hamnområde, Grums kommun

Borgviks hamnområde, Grums kommun Datum 2017-03-24 Uppdragsnr 731844 Borgviks hamnområde, Grums kommun PM Geoteknik för detaljplan ÅF-INFRASTRUCTURE AB Helena Kernell GRANSKARE Per Axelsson INNEHÅLL 1. Objekt... 3 2. Syfte och begränsningar...

Läs mer

Översiktsplan Tullstorpsåprojektet Etapp 2

Översiktsplan Tullstorpsåprojektet Etapp 2 Översiktsplan Tullstorpsåprojektet Etapp 2 Jordberga - Stävesjö Tullstorpsån ekonomisk förening 2014-08-21 1 Översiktskarta Tullstorpsån Etapp 2, Jordberga Stävesjö, Trelleborgs kommun Avrinningsområde

Läs mer