HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet 2010-04-14 1"

Transkript

1 s Utbildningsutskottet Förvaltningshuset Haparanda Onsdag kl Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Carin Kerttu (c) ers. Eine Pirilä (c) Kurt Lindfors (m) ers. Peter Juntti (m) Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Paula Pietinhuhta, kost- och lokalvårdschef, 24 Maarit Kontio, bitr. kost- och lokalvårdschef, 24 Nadja Lukin, enhetschef, 24 Agneta Franzén Barn- och ungdomskontoret Karin Forsslund Kåre Strömbäck Agneta Franzén s Utbildningsutskott Barn- och ungdomskontoret Karin Forsslund

2 Utbildningsutskottet Uu 24 Kostfrågor Målsättningen är att öka användningen av ekologiskt odlade livsmedel med 5% för förskolan och skolan per år Lättmjölken byts ut till ekologisk lättmjölk 2011 Knäckebröd, ost, pasta, ris, frukt Kostcheferna får i uppdrag att till nästa utbildningsutskott den 19 maj redovisa konsekvenserna av införande av ekologiskt odlade livsmedel.

3 Utbildningsutskottet Uu 25. Lägesrapport Arbetet med planeringen inför ht 2010 har börjat, tjänsterna inom grundskolan är de samma som under vt 2010, däremot måste gymnasieskolan minska på lärartjänster ht 2010 då elevantalet minskat. Utredning är på gång ang. ett gemensamt fritids inom centralorten Lärarlegitimation ingen förändring i praktiken eftersom vi har nyanställda på provanställning. Inventering av pedagogpersonalens behörigheter har gjorts under våren. Fler födda barn 2010 än vid samma tidpunkt Ekonomirapport till den 5 maj.

4 Utbildningsutskottet Uu 26. Rapporter Förvaltningschef Sven Forsberg lämnar rapport om: Stil och ordning Betygsläget inför vårterminen 2010 Utbildningsutskottet tar del av rapporten.

5 Utbildningsutskottet Uu 27. Barnomsorgsregler Förvaltningschefen föredrar utkast till nya regler för barnomsorgen fr o m , förändring i reglerna är att Allmän förskolan gäller från det år barnen fyller 3 år. Utbildningsutskottets förslag till : beslutar att anta nya regler för barnomsorgen fr o m enl. bilaga.

6 Utbildningsutskottet Uu 28 Dnr Ansökan om gymnasieutbildning vid det regionala hockeygymnasiet i Luleå Sven Forsberg redogör för ansökan om gymnasieutbildning vid hockeygymnasiet i Luleå för, Andreas Hookanen Utbildningsutskottet förslag till : beslutar att bevilja ansökan om gymnasieutbildning vid hockeygymnasiet i Luleå för Andreas Hookanen.

7 Utbildningsutskottet Uu 29. Medborgarförslag om obligatorisk drogtest i skolan fr o m årskurs nio Harald Dahlgren har inlämnat följande medborgarförslag: I dag finns i Haparanda ca 20 ungdomar i åldrarna I7-23 år, som är aktiva droganvändare. Runt var och en av dessa 20, beräknar man, finns en "svans" av 5 st ungdomar. Svansen testar olika droger och är snart aktiva knarkare själva. Missbruket har ofta startat redan i års ålder. Inkörsporten är ofta tobaksrökning-haschrökning. Hasch anses tyvärr inte, i drogliberala kretsar, som knark. Bevisligen är just hasch början till bruket av tyngre narkotika, opium, amfetamin m.fl. preparat. Nya narkotiska preparat kommer ständigt på marknaden. Att Tullen i Haparanda den senaste tiden, gjort stora beslag av tung narkotika är mycket berömvärt. Tyvärr sipprar dock alltid mängder av narkotika ut på den lokala marknaden. Beställningar av olika preparat via Internet har gjort det mycket lätt att skaffa narkotika hem i brevlådan. Gruppen missbrukare har ökat i Haparanda. En ungdom som hamnar i narkotikabruk är mycket svår och dyrbar för samhället att rehabilitera. Ofta följer kriminalitet i narkotikans spår. Lidandet för den enskilde, familjen och närstående överskuggar dock alla ekonomiska utlägg. Att tidigt förebygga och förhindra allt narkotikabruk torde vara bästa vägen att få våra ungdomar att inte hamna i knarkträsket. Alla medel skall härvid användas. Information, utbildning och dragtester är tänkbara instrument. Förslag:, Att obligatorisk, oannonserad drogtest, en gång per år, införs i skolan f.o.m årskurs 9.

8 Utbildningsutskottet Om nu Skolinspektionen, Skolverket, annan myndighet eller Hem och Skolaföreningen anser att drogtesten är ett brott mot den personliga integriteten, så låt oss inleda Överläggningar med dessa institution«och erhålla dispens eller annan överenskommelse, som gör det möjligt att som första kommun i Sverige införa nämnda tester. Låt oss framförallt inte hemfalla åt defaitism inför drogproblemet. Kommunfullmäktige beslutar remittera förslaget till barn- och ungdomsnämnden för beredning och besvarande. Utbildningsutskottet beslutade att Nina Harila, Ola Backe och någon av skolans kuratorer kommer till den 5 maj för att informera om drogproblemen i Haparanda.

9 Utbildningsutskottet Uu 30. Dnr Lägesbeskrivning Språkskolan ht 2009-vt 2010 Lärarna på Språkskolans har lämnat in skrivelse ang. lokalsituationen på skolan. Elevernas situation: Samtliga elever är inrymda i den östra byggnaden, dvs ca. 320 elever har det som bas och som tidigare har inhyst ung. hälften av eleverna. Mycket av undervisningen för elever från åk 4 och uppåt är utlokaliserat i ett flertal närliggande miljöer: Staren, Gränsskolan, Tornedalsskolan, Idrottshuset och Aspen. Undervisning bedrivs i t ex skyddsrum som bild och form samt musik. Lunchen för åk 4 och uppåt serveras på Tornedalsskolan. Fritidsverksamheten bedrivs i bl a korridorer. Förkoleverksamheten (18 elever) har ett enda klassrum att tillgå. Det är ont om hygienutrymmen som toaletter för att motsvara 320 elever. Vissa klassrum utsätts för ständigt buller från korridoren dagligen. Det är väldigt komprimerade dagar med få och korta raster för eleverna, främst i åk 4 och 5 men även åk 6 och uppåt. Konsekvenser för eleverna: Trängsel och dålig luft. Lokalbrist leder till dåligt om utrymmen för undervisning men även för elever att vistas i under rasterna. Eleverna vistas ständigt i ett buller samt i ett vimmel och myller av människor. Ingen lugn miljö eller stund på dagen finns. Den psykosociala miljön är dålig. Konflikter och irritation uppstår mycket lätt. Mycket bristfälligt med utrymmen att hänga kläder. Frustrerande situationer uppstår dagligen bl a bland de små eleverna som har mycket kläder och kläderna försvinner i myllret. Svårt att garantera undervisningstiden för eleverna när mycket tid går till att transportera sig mellan olika byggnader. Svårt att få ihop ett pedagogiskt bra schema ur ett elevperspektiv Lektioner bedrivs i utlokaliserade lokaler är; hemkunskap, slöjd, musik, språkval ryska, tyska, franska, spanska, idrott, so ämnen, elevens val.

10 Utbildningsutskottet Trafiksituationen: eleverna färdas kontinuerligt i grupperingar flera gånger dagligen längs med livligt trafikerade gator. All undervisning har inte fasta salar utan tvingas till att variera sal från tillfälle till tillfälle. Eleverna vet inte alltid var undervisningen sker. Undervisningen i skyddsrummet har en olidlig ljudnivå eftersom salen har betongväggar som ekar. Dessutom saknas fönster. Barn i behov av särskilt stöd har inga fasta lokaler samt undervisas i skrubb liknande lokaler. Matserveringen på Tornedalsskolan medför att elevernas lunchrast går till att transportera sig till och från lunchen. Ingen tid för övrig rastverksamhet. Förskola och fritids får svårt att bedriva pedagogisk verksamhet. Inga utrymmen för lek för barn som är i en ålder där de absolut behöver lek och mycket av inlärningen sker via lek och i leken. Hygienutrymmena upplevs ofräscha och motbjudande samt svårtillgängliga pga fåtalet toaletter. Svårt för eleverna att koncentrera sig i klassrummen pga ständigt buller utifrån. Eleverna orkar inte fokusera och koncentrera sig på undervisningen pga att rasterna är för korta eller obefintliga och därmed hinner de inte leka och koppla av. Eleverna visar symptom på trötthet och huvudvärk Personalens situation: Det är trångt och ont om utrymmen. Brist på både undervisningslokaler samt arbetsplatser och hygienutrymmen. Svårt att få ut lagenliga lunchraster och pauser. Personalen befinner sig i ett ständigt buller, vimmel och myller av människor. Psykosociala arbetsmiljön bristfällig De utlokaliserade personalen springer mellan lokalen och skolan för att sköta elevärenden, kopiering och liknade uppgifter. När eleverna kommer till lokaler utanför skolan, är de stressade, okoncentrerade, vilket medför störning i lärande situatuon. Konsekvenser: Luften upplevs dålig Arbetsbelastningen upplevs väldigt hög och betungande. Därav uppstår utmattningssymtom och en otillfredsställande känsla av att inte hinna med och räcka till. Symtom som uppkommit hos personal är rodnader, utslag, heshet, utmattning, migrän, andningssvårigheter, högt blodtryck och annat.

11 Utbildningsutskottet Personalen med kroniska sjukdomar förvärras Personalen upplever en ständig stress. Den psykosociala miljön är bristfällig och belastningen leder till konflikter osv. Eftersom arbetsplatserna är så minimala och delas av så många, medför det svårigheter att fokusera på uppgifter pga ständigt bakgrundsljud, osv. Det är även omöjligt att sköta elevärenden med sekretess. Det maximala utnyttjandet av salarna leder till att ingen förberedelsetid finns (att ta fram och ställa i ordning lokalen), ej heller att plocka undan efter sig. Uppdragen under en dag är väldigt många, t ex rastvakt, bussvakt, undervisning, planering, lunch med eleverna osv osv. Pga denna situation blir pauserna minimala och tillfällena att ta ut 30 min lunch väldigt sällsynta. Det händer att pauserna och rasterna infaller först efter skoldagens slut kl.15. Mycket svårt att ha sekretess belagda samtal, utvecklingssamtal och annat pga. bristen på utrymmen. Förslag på åtgärder Vid upphandling av bussar krävs det att eleverna kommer till skolan så att skoldagen kan starta kl Detta leder till att eleverna kan få ut 10 min extra vid raster dagligen. Ramscheman utarbetas först och främst av Språkskolans personal, och det helst nu i skrivande stund. Språkskolans behov av idrottstider, slöjd, hemkunskap osv. för att ur elevperspektiv göra dagarna så drägliga som möjligt och kunna lägga minsta möjliga antal husbyten för eleverna. Lokalbristen löses tillfälligt bäst genom modula baracker för ca 2-3 årskurser samt arbetsrum för lärarna. Dessutom tas Särskolans lokaler i bruk efter att de flyttat till Marielund. Detta ger maximalt samlad skola och tillräckligt med luft och utrymmen för elever och personal. Den 26 april tar Kommunfullmäktige beslut om framtidens skollokaler. Till nästa utbildningsutskott skall förvaltningen redovisa hur Språkskolans lokalbehov inför ht 2010 kan tillgodoses på bästa sätt. Hänsyn skall tas till de problem som personalen beskriver i skrivelsen.

12 Utbildningsutskottet Uu 31. Revisionsrapport Kommunens revisorer har lämnat in revisionsrapport Barn- och ungdomsnämndens ansvarsutövande Granskningen visar följande: Nämnd och verksamhet bedöms ha upprättat lagstadgade planer Nämndens fullgörande av särskilda fullmäktigeuppdrag bedöms vara otillräcklig Nämndens ledning och styrning av verksamhet bedöms i stort vara tillfredsställande Nämndens uppföljning och kontroll bedöms vara otillräcklig Nämndens aktiva åtgärder bedöms vara tillfredsställande Sammantaget görs bedömningen att barn- och ungdomsnämndens ansvarsutövande i huvudsak har varit tillfredsställande under år För att utveckla sitt ansvarsutövande bör nämnden prioritera följande: Att nämnden analyserar barnkonventionens förverkligande inom verksamheterna Att nämnden utvecklar verksamhetsplanarbetet med att tydliggöra och konkretisera på viket sätt de kommunövergripande målen ska uppnås Att nämnden framgent säkerställer regelbunden och löpande uppföljning av verksamhetsplanen inklusive friskoleverksamheten. Utbildningsutskottet tar del av revisionsrapporten. Kostcheferna skall till nämnden den 5 maj redogöra för revisorernas påpekande ang. utredningen av kostorganisationen avseende äldreomsorgen. Lokalbehovet är redovisat i budgetarbetet 2010 för budgetberedning, som i sin tur beslutade att lyfta ut detta från 2010 års budget. Kvalitetsredovisningen för Montessori är inlämnad. Barn- och ungdomsförvaltningen har god insyn när det gäller elever med särskilda behov eftersom resurserna till Montessori fördelas utifrån samma premisser som för kommunens egen verksamhet.

13 Utbildningsutskottet Fk Kometens förskola Uu 32. Dnr Intraprenadförskolan Kometen. I skrivelse från personalen på Kometen framför de följande tankar och idéer: Deras önskan och vision om att utöka till en tvåavdelnings Intraprenadförskolan kvarstår, kön är i stort sett konstant med c:a 25 barn. Huset som de idag delar med Montessori kommer vid årsskiftet 2010/11 att stå till Kometens förfogande för en ev. utökning av Kometens verksamheten till 2 avdelningar, en 1-2 år och en 3-5 år. I och med en utökning av barn medför det givetvis en utökning av personal med 2 2,5 tjänster, beroende på barnantalet och en förändring av deras nuvarande organisation. De är i behov av en mindre förrådsbyggnad för att kunna bygga upp och utveckla en återanvändningscentral. Deras begäran är att Barn och ungdomsnämnden står för konstanden för en förrådsbyggnad. Utbildningsutskottet vidhåller tidigare svar när det gäller utökning av verksamheten. Utskottet ställer sig positiv till en utökning när det finns behov av ytterligare förskoleplatser. För närvarande finns ej detta behov. När behovet ökar kommer Kometens förskola att prioriteras Under de första 12 veckorna av 2010 har det födds fler barn jämfört med motsvarande period de senaste åren. Om denna trend fortsätter är möjligheterna stora att en utökning av Kometens verksamhet kan ske under Utbildningsutskottet beslutar att hänskjuta frågan om förrådsbyggnaden till budgetarbetet 2011.

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Gretha Wikgren, 33 Paula Pietinhuhta, kost- och lokalvårdschef, 34-36

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Gretha Wikgren, 33 Paula Pietinhuhta, kost- och lokalvårdschef, 34-36 s Utbildningsutskottet 2010-05-19 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2010-05-19 kl. 08.30-11:30 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Carin Kerttu (c) Kurt Lindfors (m) ers.

Läs mer

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Paula Pietinhuhta, kost och lokalvårdschef, 35. Barn- och ungdomskontoret 32-39

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Paula Pietinhuhta, kost och lokalvårdschef, 35. Barn- och ungdomskontoret 32-39 s Utbildningsutskottet 2009-05-13 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2009-05-13 kl. 08.30-11.30 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Eine Pirilä (c) Kurt Lindfors (m) ers.

Läs mer

HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet

HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet s Utbildningsutskottet 2009-11-25 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2009-11-25 kl. 08.30-11.45 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Eine Pirilä (c) 65-68, 70-73 Kurt Lindfors

Läs mer

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Kjell Lindgren, kamrer. Barn- och ungdomskontoret 1-7

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Kjell Lindgren, kamrer. Barn- och ungdomskontoret 1-7 s Utbildningsutskottet 2008-01-09 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2008-01-09 kl. 08.30 10.45 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Eine Pirilä (c) Peter Juntti (m), Sven

Läs mer

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Kjell Lindgren, kamrer John Waltari, rektor, 5-6. Barn- och ungdomskontoret 1-10

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Kjell Lindgren, kamrer John Waltari, rektor, 5-6. Barn- och ungdomskontoret 1-10 s Utbildningsutskottet 2009-01-14 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2009-01-14 kl. 08.30-10.45 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Eine Pirilä (c) Kurt Lindfors (m) ersättare

Läs mer

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare. Barn- och ungdomskontoret 60-69. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskott

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare. Barn- och ungdomskontoret 60-69. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskott s Utbildningsutskottet 2008-08-13 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2008-08-13 kl. 08.30 11.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Eine Pirilä (c) Peter Juntti (m), Sven

Läs mer

Sven Forsberg, förvaltningschef Kjell Lindgren, sekreterare John Waltari, 43 Arja Martinviita, 44. Barn- och ungdomskontoret

Sven Forsberg, förvaltningschef Kjell Lindgren, sekreterare John Waltari, 43 Arja Martinviita, 44. Barn- och ungdomskontoret s Utbildningsutskottet 2010-08-11 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2010-08-11 kl. 08.30-10:30 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Lennart Blom (c) Kurt Lindfors (m) ers.

Läs mer

HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet 2008-05-19 1

HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet 2008-05-19 1 s Utbildningsutskottet 2008-05-19 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2008-05-19 kl. 08.30 12.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Eine Pirilä (c) Peter Juntti (m), Sven

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden 2010-06-02 1

Barn- och ungdomsnämnden 2010-06-02 1 Barn- och ungdomsnämnden 2010-06-02 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2010-06-02 kl. 09.00 12.00 Kåre Strömbäck (S) ordförande Agneta Franzén (S) Rauni Paldanius (S) Hans Öhman (S) Jouni Slagner (S)

Läs mer

HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet 2009-02-25 1

HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet 2009-02-25 1 s Utbildningsutskottet 2009-02-25 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2009-02-25 kl. 08.30-12.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Eine Pirilä (c) Peter Juntti (m), Sven

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2009-05-27 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2009-05-27 kl. 09.00 15.00 Kåre Strömbäck (S) ordförande Agneta Franzén (S) Mia Romppainen (S) Hans Öhman (S) Rauni Paldanius (S)

Läs mer

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Tabellbilaga till rapport för läsåret 2008/2009 Annika Nordstrand Sekretariatet wwwnll.se/folkhalsa Tabellförteckning sidan Vi som var med 4 1-4. Antal elever

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2009-09-30 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2009-09-30 kl. 09.00 11.30 Kåre Strömbäck (S) ordförande Agneta Franzén (S) Mia Romppainen (S) Hans Öhman (S) Jouni Slagner (S)

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg Barn- och ungdomsnämnden Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2010-07-01 2 I N N E H Å L L sid HAPARANDA STADS FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG 3 RÄTT TILL PLATS 4 Barn till förvärvsarbetande och

Läs mer

Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra F-9

Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra F-9 Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum 2015-04-23 Utbildningssamordnare Mats Sandberg 0410-733936, 0708-817491 mats.sandberg@trelleborg.se Underlag för förslag till beslut att flytta Alstad skola 4-6 till Väståkra

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lyrfågelskolan 4-9 2014

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Lyrfågelskolan 4-9 2014 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Lyrfågelskolan 4-9 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat...

Läs mer

HAPARANDA STAD sida SAMMANTRÄD ESPROTA KOLL. Barn- och ungdomskontoret. ^^a ^^^^^^ Gc^2^,,-

HAPARANDA STAD sida SAMMANTRÄD ESPROTA KOLL. Barn- och ungdomskontoret. ^^a ^^^^^^ Gc^2^,,- sida SAMMANTRÄD ESPROTA KOLL s Utbildningsutskottet 0-03-09 Plats och tid Beslutande Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 0-03-09 kl. 08.30 -.00 Kåre Strömbäck (S) ordförande Ida Karkiainen (S) Agneta Franzen

Läs mer

Förskola och Fritidshem

Förskola och Fritidshem Barn- och ungdomsnämnden Förskola och Fritidshem Regler 2013-01-01 2 I N N E H Å L L sid FÖRSKOLA 3 ERBJUDANDE AV PLATS 4 Barn till förvärvsarbetande och studerande Barn till arbetssökande och föräldralediga

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 2015 Kallelse

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 2015 Kallelse HAPARANDA STAD BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 2015 Kallelse Tid: Onsdag 2015-02-11 kl 09:00 Plats: Hamnskär Föredragningslista Nr Ärende Diarienr Föredragande 1 Godkännande av dagordning 2 Val av justerare 3

Läs mer

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015

Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 2015 Utbildnings- och fritidsförvaltningen Håkan Jansson Enkät till föräldrar och elever i årskurs 3, 5, 8 och Olsboskolan, vt 215 Utbildnings- och fritidsförvaltningen genomförde under februari 215 enkätundersökningar

Läs mer

OJUSTERAT VALLENTUNA KOMMUN. 5 2ss. Uppföljning av timplaner (BUN 2013.2t0) Arbetsutskottets förslag till beslut. Ärendet i korthet.

OJUSTERAT VALLENTUNA KOMMUN. 5 2ss. Uppföljning av timplaner (BUN 2013.2t0) Arbetsutskottets förslag till beslut. Ärendet i korthet. VALLENTUNA KOMMUN Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Sa m ma nträdesp rotokol I 20L3-L2-O3 1r (40) 5 2ss Uppföljning av timplaner (BUN 2013.2t0) Arbetsutskottets förslag till beslut Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott (14)

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott (14) Kultur- och fritidsutskott 2008-09-10 1(14) Förvaltningshuset, Haparanda Onsdag 2008-09-10 kl. 13.00 16.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Tryggve Kenttä (s) Kurt Lindfors (m), ers för Carina Boman Sven

Läs mer

Måltiden ett gemensamt uppdrag

Måltiden ett gemensamt uppdrag Måltiden ett gemensamt uppdrag Föreläsning av Anders Söderberg Minnesanteckningar chefsforum EU-projekt MEDEL 8 mars 2012, Villa Belparc Anders inledde med att beskriva sin karriär från matvägrare i grundskolan

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-7608/2016 Sida 1 (10) 2016-10-07 Handläggare Elisabeth Forsberg-Uvemo Telefon: 08-50833010 Annika Risel Telefon: 08-50833607 Till

Läs mer

Enheten för förskole- och grundskolestatistik 19 april (14) Dnr 2016:1320 Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2016/17

Enheten för förskole- och grundskolestatistik 19 april (14) Dnr 2016:1320 Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2016/17 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 19 april 2017 1 (14) Dnr 2016:1320 Planerad undervisningstid i grundskolan läsåret 2016/17 I denna promemoria beskrivs s statistik om planerad undervisningstid

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2007-07-01

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2007-07-01 Barn- och ungdomsnämnden Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2007-07-01 2 I N N E H Å L L sid HAPARANDA STADS FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG 3 RÄTT TILL PLATS 4 Barn till förvärvsarbetande och

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2005-09-19

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2005-09-19 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 35 Förslag till policy angående kostnader i samband med klassresor, utfärder och dylikt Utbildningsutskottet har 2005-04-18 uppdragit åt verksamhetsområde Utbildning

Läs mer

En skola Grankullen Gränsskolan Språkskolan. Förslag till revidering av Fågelboet 2

En skola Grankullen Gränsskolan Språkskolan. Förslag till revidering av Fågelboet 2 En skola Grankullen Gränsskolan Språkskolan Förslag till revidering av Fågelboet 2 En skola Grankullen Gränsskolan Språkskolan För att möjliggöra en framgångsrik skola som utmärks av pedagogiskt nytänkande

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola n Skolinspektionen Beslut Filosofiska i Sverige AB (svb) Org.nr. 556867-4252 Beslut för förskoleklass och grundskola efter förstagångstillsyn i Filosofiska i Skarpnäck belägen i Stockholm kommun Beslut

Läs mer

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Tabellbilaga till rapport för läsåret 2009/2010 Annika Nordstrand Sekretariatet www.nll.se/folkhalsa Tabellförteckning sidan Vi som var med 4 1-4. Antal elever

Läs mer

UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum Servicenämnden 54 Medborgarförslag om att kommunens pensionärer fortsatt erbjuds lunch i skolmatsalarna Dnr

UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum Servicenämnden 54 Medborgarförslag om att kommunens pensionärer fortsatt erbjuds lunch i skolmatsalarna Dnr UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2019-04-17 Servicenämnden 54 Medborgarförslag om att kommunens pensionärer fortsatt erbjuds lunch i skolmatsalarna Dnr SFN 2019/0046 Handlingar Förvaltningens skrivelse 2019-03-07

Läs mer

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Förskola 1-5 år I förskolan kommer du arbeta tillsammans med barnskötare, förskollärare och specialpedagoger. Varje förskolaområde har en ansvarig förskolechef. Förskolorna

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltning Attestant/budgetansvarig Ersättare 1 Ersättare 2

Barn- och ungdomsförvaltning Attestant/budgetansvarig Ersättare 1 Ersättare 2 Beslutad av Datum Giltighetstid Barn- och ungdomsnämnden Tillsvidare Ansvar för omprövning Omprövning Gäller för Barn- och ungdomsnämnden Vid behov Angivna deleganter Attestreglemente för Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Utbildningsutskottet

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Utbildningsutskottet HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Plats och tid Notariet,tisdagen den 5 november 2018 kl 10.00-15.00 Beslutande Tuva Bojstedt (KD), ordförande Jonas Erlandsson (S), v ordförande Leif Gustavsson

Läs mer

irn Beslut för grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Centrina Lindholmen belägen i Göteborgs kommun

irn Beslut för grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Centrina Lindholmen belägen i Göteborgs kommun irn Beslut Dnr 44-2015:9774 Centrina utbildning Aktiebolag Org.nr. 556757-2234 info@centrina.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Centrina Lindholmen belägen i Göteborgs kommun 2(7) Dnr 44-2015:9774

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2016:5086 Humfry Utbildning AB Org.nr. 556729-2478 malmo@humfryskolan.se för grundskola efter tillsyn i den fristående grundskolan Humfryskolan i Malmö kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Resultat Enkät. Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen

Resultat Enkät. Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen Resultat Enkät Vad föräldrarna i Rudboda skola anser om de föreslagna evakueringsalternativen Sammanställt av Ulrika Eidenstam skolrådsrepresentant 3B Enkäten Enkät gick ut till alla föräldrar med följande

Läs mer

WJ KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 9 (19)

WJ KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 9 (19) ~ LJUSNARSBERGS WJ KOMMUN SAM MANTRÄDESPROTOKOLL 9 (19) Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALA UTSKOIT 2015-10-08 Bos 192 Dnr KS 484/2014 Yttrande över motion rörande kostnadsfri pedagogisk

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott Kultur- och fritidsutskott 2009-09-16 1 Förvaltningshuset, Haparanda Onsdag 2009-09-16 kl. 13.00 15.00 Kåre Strömbäck (S) ordförande Tryggve Kenttä (S) Sven Danell (C) ers för Valle Olsson Kurt Lindfors

Läs mer

Timplan för kommunala grundskolor och grundsärskolan i Värmdö kommun

Timplan för kommunala grundskolor och grundsärskolan i Värmdö kommun Tjänsteskrivelse 2016-12 - 20 Handläggare Jane Jonsson - Syrén Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2016UTN/0271 Utbildningsnämnden Timplan för kommunala grundskolor och grundsärskolan i Värmdö

Läs mer

Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson (M

Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson (M 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00 16.20 Beslutande Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret kl. 14.00-14.45 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson,

Läs mer

Förvaltningshuset ihaparanda. Kåre Strömbäck, (S) ordförande Agneta Franzen (S) Birgit Niva (M) Ida Karkiainen (S)

Förvaltningshuset ihaparanda. Kåre Strömbäck, (S) ordförande Agneta Franzen (S) Birgit Niva (M) Ida Karkiainen (S) Utbildningsutskott Tid och plats Beslutande Förvaltningshuset ihaparanda SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-01-18 Kåre Strömbäck, (S) ordförande Agneta Franzen (S) Birgit Niva (M) Ida Karkiainen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10624 Partille kommun kundcenter@partille.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vallhamra skola 2-6 i Partille kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Narkotikakartläggning för 2010

Narkotikakartläggning för 2010 KARTLÄGGNING 1(11) Handläggare, titel, telefon Britt Birknert, programansvarig 11-152268 Socialnämnden Narkotikakartläggning för 21 Sammanfattning Kartläggningen är avgränsad till Norrköpings kommun. Myndigheter

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:6516 Sollefteå kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn på Vallaskolan 4-6 i Sollefteå kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Anslag / Bevis Justeringen har tillkännagetts genom anslag

Anslag / Bevis Justeringen har tillkännagetts genom anslag Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens skolutskott - delegering 2009-05-27 36 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Arvidsjaur klockan 10.00-16.00. Beslutande Lars Holmkvist (s),

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2015:9775 Centrina utbildning Aktiebolag Org.nr. 556757-2234 info@centrina.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Centrina Kviberg belägen i Göteborgs kommun 2 (7) Dnr 44-2015:9775 Tillsyn i Centrina

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2005-02-14

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sammanträdesdatum Utbildningsutskottet 2005-02-14 SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 1 Yttrande över förslag till gemensam beräkningsmodell för interkommunala ersättningar inom gymnasieskolan Kommunförbundet Skåne har för yttrande översänt ett förslag

Läs mer

el% Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Karlstads kommun Beslut Dnr :5371

el% Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Karlstads kommun Beslut Dnr :5371 el% Beslut Karlstads kommun barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Karlstads kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Beslut

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 PM 2016:192 RIV (Dnr 110-1269/2016) En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 23 november 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

I vilken skolform/vilket program går barnet på adressetiketten? 2 Hur viktiga är följande aspekter för dig och ditt barn vid val av skola?

I vilken skolform/vilket program går barnet på adressetiketten? 2 Hur viktiga är följande aspekter för dig och ditt barn vid val av skola? Frågorna 1 7 ska besvaras utifrån ett specifikt barn och avse barnets nuvarande förhållanden. På enkätens framsida framgår vilket barn svaren ska gälla. 1 I vilken skolform/vilket program går barnet på

Läs mer

Sven Forsberg, förvaltningschef Allan Fjellvind, fritidschef Annika Hansson, kulturutvecklare, sekreterare. Hans Öhman Barn- och ungdomskontoret

Sven Forsberg, förvaltningschef Allan Fjellvind, fritidschef Annika Hansson, kulturutvecklare, sekreterare. Hans Öhman Barn- och ungdomskontoret Kultur- och fritidsutskott 2009-08-12 1(11) Förvaltningshuset, Haparanda Onsdag 2009-08-12 kl. 13.00 15.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Tryggve Kenttä (s) Carina Boman (m) Hans Öhman (s), ers för Ann-Sofie

Läs mer

Tranängskolans fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17

Tranängskolans fritidshem. Kvalitetsanalys 16/17 Tranängskolans fritidshem Kvalitetsanalys 16/17 Innehållsförteckning 1 Förutsättningar förskola, fritidshem och skola... 3 2 Resultatet av årets verksamhet... 5 2.1 Verksamhetens resultat... 5 2.1.1 Förändrat

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Likabehandlingsplan 2013-2014 Gullstensskolan 7-9

Likabehandlingsplan 2013-2014 Gullstensskolan 7-9 Likabehandlingsplan 2013-2014 Gullstensskolan 7-9 Inledning Vi har valt att ha en gemensam plan för plan mot diskriminering och mot kränkande behandling.. Diskrimineringslag (2008:567) och Skollag (2010:800

Läs mer

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor

En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor Bilaga Promemoria Utbildningsdepartementet 2016-08-23 U2016/03475/S En stadieindelad timplan i grundskolan och närliggande frågor 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 6 1 Författningsförslag... 12

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem Kvalitetsredovisning 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera,

Läs mer

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Tabellbilaga till rapport för läsåret 2011/2012 Folkhälsocentrum Författare: Farhad Ali Khan Tabellförteckning sidan Vi som var med 3 1-4. Antal elever 3-5

Läs mer

Datum: 2015-09-22 kl 08:30 10:50 Paragrafer: 102-114. Lina Edkvist Sekreterare

Datum: 2015-09-22 kl 08:30 10:50 Paragrafer: 102-114. Lina Edkvist Sekreterare Datum: kl 08:30 10:50 Paragrafer: 102-114 Plats: Lyran, Kommunkontoret, Hova Underskrifter Anja Nyström Ordförande Lina Edkvist Sekreterare Justeringens plats och tid: Justeras Martina Karlsson Victor

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2010-05-20 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 08.00 12:00 Beslutande Håkan Svensson (S) ordf Monica Forsgren (S) Andreas Boström (S) Jenny Hellström

Läs mer

Beslut Dnr :3784. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun

Beslut Dnr :3784. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun Beslut 2011-03-04 Dnr 43-2010:3784 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Blichers friskola i Svalövs kommun Beslut 2011-03-04 1 (2) Dnr 43-2010:3784 Blichers friskola AB. birgitte@blichersfriskola.se

Läs mer

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag

Bilaga 1: Redovisning av statistik och statsbidrag Bilaga 1: Redovisning av statistik statsbidrag Utbildningsnämnden Innehåll 1 Statistik för förskola pedagogisk omsorg... 2 1.1 Personaltäthet utbildningsnivå i förskolor i Danderyd... 2 2 Statistik för

Läs mer

Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson (M

Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson (M 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-15.15 Beslutande Kari Staatsen (HEL), ordförande Birgitta Olsson (HEL) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) Hanna Andersson

Läs mer

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten NLL-2013-10 Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Tabellbilaga till rapport för läsåret 2012/2013 Folkhälsocentrum Författare: Åsa Rosendahl Förteckning över tabeller i Hälsosamtal Norrbottens

Läs mer

Förskoleplatsbehov

Förskoleplatsbehov Kansli Barbro Forsberg Nystedt barbro.nystedt@ludvika.se TJÄNSTESKRIVELSE Ert datum 1(8) Er referens Social- och utbildningsnämnden Förskoleplatsbehov 2020-2023 Förvaltningens förslag till beslut Social-

Läs mer

Stöd och stimulans för grundskolans elever

Stöd och stimulans för grundskolans elever Revisionsrapport Stöd och stimulans för grundskolans elever Pajala kommun Andreas Jönsson Cert. kommunal revisor Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...3 2.1. Revisionsfråga...3

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (16) Plats och tid Ramslättsrummet, Kommunhuset, Kinna, klockan 13.00 16.00, rast klockan 14.50 15.10. Beslutande s Gunnar Nilsson, ordförande kd Per-Olof Hermansson, vice ordförande

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-15.20. Annsofi Ramevik (s), Ordförande Magnus Lundquist (s) Siv Friedmann Björk (c)

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-15.20. Annsofi Ramevik (s), Ordförande Magnus Lundquist (s) Siv Friedmann Björk (c) 1(1) Plats och tid Beslutande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-15.20 Annsofi Ramevik (s), Ordförande Magnus Lundquist (s) Siv Friedmann Björk (c) Övriga deltagande Gösta Högberg, Barn- och utbildningschef

Läs mer

Uppföljning 2010. Utvärdering av Skolplan 2007

Uppföljning 2010. Utvärdering av Skolplan 2007 Uppföljning 2010 God och trygg arbetsmiljö för barn och elever Utvärdering av Skolplan 2007 Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsförvaltningen Birgitta Bresell 2011-06-08 Innehåll 1 Sammanfattning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 1 (8) Plats och tid Matsalen på Västerskolan, onsdagen den 21 mars 2018, klockan 16.00-17.45 ande Monica Lindgren (S), Margareta Johansson (S9, Mikael Peterson (S) ordförande,

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 9 maj 2016 kl. 08:15 12:45. Ulla Britt Hånell Sekreterare. Kommunkontoret i Bergsjö

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 9 maj 2016 kl. 08:15 12:45. Ulla Britt Hånell Sekreterare. Kommunkontoret i Bergsjö NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 9 maj 2016 kl. 08:15 12:45 Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent Hammarström

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Stavreskolan Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Stavreskolan 4-9 2015 KVALITÉTSARBETE Stavreskolans kvalitetsarbete fokuseras runt vårt systematiska årshjul där

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva oktober 2012 11:2

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva oktober 2012 11:2 SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva oktober 2012 11:2 ANSÖKNINGS- OCH PLACERINGSREGLER INOM FÖRSKOLA OCH SKOLBARNOMSORG Regler för kommunal förskoleverksamhet 1. Vem reglerna gäller Verksamheten

Läs mer

Tonny Fernerud (S), Madelene Eriksson (C), Rebecka Burlind (FP), Ingrid Gummeson (KD) Taito Arkkukangas. ... Maija Liisa Åsenbrygg

Tonny Fernerud (S), Madelene Eriksson (C), Rebecka Burlind (FP), Ingrid Gummeson (KD) Taito Arkkukangas. ... Maija Liisa Åsenbrygg Barn- och utbildningsnämnden 1 (5) Plats och tid Hellqvistsalen, Kommunhuset, onsdagen den 12 november 2014, klockan 16.00 17.45 Beslutande Taito Arkkukangas (S), Maija Liisa Åsenbrygg (S), Tauno Arbelius

Läs mer

ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG

ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG 1 ÖVERSYN AV LOKALNYTTJANDE I FÖRSKOLOR OCH SKOLOR I ÖSTERSUNDS KOMMUN Dnr 729/2011 UPPDRAG Barn och Utbildningsnämnden fastställde 20110413 direktiv avseende översyn av lokalnyttjande i förskolor och

Läs mer

F-6 skola, centralorten 2015-05-19

F-6 skola, centralorten 2015-05-19 F-6 skola, centralorten 2015-05-19 Rösparksskolan Mossens fritidshem Nya skolan (förskoleklass och fritidshem) Rösparksskola (årskurs 1-6) Nolby (Tellus fritidshem) 2015-03-11 2 Rösparksskolan - nuläge

Läs mer

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken

Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken Minnesanteckningar 2012-01-24 Möte om ny skolstruktur med föräldrar i Näsviken 24 januari 2012 Medverkande: Stefan Bäckström, ordförande Lärande- och kulturnämnden Lennart Backlund, utredare Ingela Rauhala,

Läs mer

Tjänsteskrivelse Betygsresultat HT-14

Tjänsteskrivelse Betygsresultat HT-14 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 0-0- DNR BUN 0.09 SUSANNE MALMER SID / KVALITETSHANDLÄGGARE 08-8 78 SUSANNE.MALMER@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11141 Jensen education college AB Org.nr. 556635-8759 anna.wigerjensen@jenseneducation.se mats.rosen@jenseneducation.se Rektorn vid JENSEN grundskola Södermalm Sthlm petra.jonasson@jenseneducation.se

Läs mer

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) 2014-02-20 Norrsätraskolans kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Skolan består av 2 arbetslag F-3, 4-6. Vi är uppdelade i två byggnader

Läs mer

Verksamhetsplan Ramshyttans fritids HT 2013/ VT 2014

Verksamhetsplan Ramshyttans fritids HT 2013/ VT 2014 Verksamhetsplan Ramshyttans fritids HT 2013/ VT 2014 Verksamhetsplan för fritids Ramshyttans skola Skolans namn: Ramshyttans fritids Ansvarig rektor: Anna Lemnell Var är vi? 9. Sammanställ och dokumentera

Läs mer

Eriksskolan Mitt i naturen Mitt i kulturen. Utbildningsförvaltningen

Eriksskolan Mitt i naturen Mitt i kulturen. Utbildningsförvaltningen Eriksskolan Mitt i naturen Mitt i kulturen Eriksskolan Skol- och fritidsverksamhet Förskoleklass Skolvalet Viktiga datum Eriksskolan Eriksskolan är en F-3 skola. Ca 320 elever. Olika byggnader, matsalen,

Läs mer

ATTITYDER TILL SKOLAN 2003 SKOLBARNSFÖRÄLDRAR

ATTITYDER TILL SKOLAN 2003 SKOLBARNSFÖRÄLDRAR ATTITYDER TILL SKOLAN 2003 SKOLBARNSFÖRÄLDRAR Fråga 1 Nedanstående fråga omfattar ett antal påståenden som förekommit i debatten om den svenska skolan. I vilken instämmer Du i vart och ett av dem? Påståenden

Läs mer

Timplan för Värmdös grundskolor och grundsärskola

Timplan för Värmdös grundskolor och grundsärskola Tjänsteskrivelse 2016-10 - 20 Handläggare Jane Jonsson - Syrén Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2016UTN/0271 Utbildningsnämnden Timplan för Värmdös grundskolor och grundsärskola Förslag till

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10821 Säters kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stora Skedvi skola i Säters kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Lärarlegitimation och behörighet

Lärarlegitimation och behörighet Lärarlegitimation och behörighet Presentation 2015-06-15 för studenter på alternativa KPU (antagna VT15) Behörighetsförordningen Förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare

Läs mer

Förskola och Fritidshem

Förskola och Fritidshem Barn- och ungdomsnämnden Förskola och Fritidshem Regler 2013-01-01 2 Innehållsförteckning Förskola... 3 Tider i förskolan... 4 Riktlinjer för förskola på obekväm arbetstid... 4 Förskoleklass... 5 Fritidshem...

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Dnr 43-2016:10942 Luleå kommun för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn av Luleå gymnasieskola, skolenhet D i Luleå kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress

Läs mer

Kvalitetsrapport. Gräsö skola. läsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport. Gräsö skola. läsåret 2014/2015 Kvalitetsrapport Resultat Gräsö skola Östhammars kommun läsåret 2014/2015 20150611 KVALITETSRAPPORT GRUNDSKOLA FRITISHEMMET Denna kvalitetsrapport innehåller inga tabeller eller diagram över resultaten.

Läs mer

Behörighet gymnasieskolans yrkesprogram

Behörighet gymnasieskolans yrkesprogram 1. Kunskaper Sett till alla elever på skolan minskar behörigheten till gymnasieskolans yrkesprogram något, ner till 85,7 % från 88,5 % föregående läsår. Skolan har under läsåret 2017/2018 haft större andel

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens behov och prioriteringar 2017

Barn- och utbildningsnämndens behov och prioriteringar 2017 Barn- och utbildningsnämnden 2016-04-06 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen Ledningsgruppen BUN/2016:193 Åsa Lundkvist Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens behov och prioriteringar

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Dalkjusans skola 1-3 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Dalkjusans skola 1-3 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Dalkjusans skola 1-3 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV

Läs mer

Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Åstorps kommun Haganässkolan Dnr 53-2005:3062 Utbildningsinspektion i Haganässkolan Förskoleklass, grundskola årskurs 1 5, särskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 4 april 2012 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-16:15 Sekreterare

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10515 Ljungby kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ljungby kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10515 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund

Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund VÅR VISION Fokus på Framtiden Kunskap och Kreativitet är våra ledstjärnor Trivsel och Trygghet ger arbetsglädje Detta kompendium

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:4466 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

2014-05-27. Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf.

2014-05-27. Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, rum 303/304 08:30-09:45 Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf. Ida Nilsson (MP)

Läs mer