Kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting"

Transkript

1 Landstingsstyrelsens förvaltning Administration Regionala enheten för Kris- och katastrofberedskap BILAGA 3 1 (8) Kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting 1. Inledning Enligt Inriktning för kriskommunikation inom Stockholms läns landsting (bilaga till Krishanteringsplan för Stockholms läns landsting) har Stockholms läns landsting (SLL) ett ansvar att informera allmänheten i Stockholms län, medarbetare och samverkande samhällsfunktioner om landstingets sjukvårdsinsatser och organisation, kollektivtrafiken, samt landstingets övriga verksamhet och ansvarsområden. Detta gäller både i ett normalläge och i situationer som ställer extra krav på samhällsfunktionerna, och oavsett om kommunikationen rör verksamhet som SLL bedriver i egen regi, eller ett vård- och tjänsteutbud som utförs av externa entreprenörer. Ansvaret gäller oavsett om det rör sig om kriser som direkt påverkar landstingets kärnverksamheter (t ex vård eller kollektivtrafik), eller förtroendekriser och andra situationer då landstingets eller enskilda bolags och förvaltningars möjlighet att fungera normalt sätts på prov. Denna centrala kriskommunikationsplan är styrande för hur SLL:s centrala funktioner och staber kommunicerar vid en uppkommen kris. Som grund för planen ligger SLL:s krishanteringsplan och SLL:s plan för extraordinära händelser, med bilagan Inriktning för kriskommunikation inom Stockholms läns landsting,. Planen är även kopplad till SLL:s kommunikationspolicy och SLL:s Regionala katastrofmedicinska plan. 2. Allmänt Kriskommunikationen ska ske i samverkan mellan de centrala funktionerna Kommunikationsdirektören, Kommunikatör i Beredskap, SLL Kommunikation, Kommunikationsavdelningen vid Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning, Tjänsteman i beredskap, RKML samt berörda bolag, förvaltningar och staber. Det löpande arbetet med kriskommunikation skall i så hög grad som möjligt utföras i den ordinarie organisationen, med ordinarie medarbetare, på ordinarie arbetsplatser och genom ordinarie kanaler. Därför är det viktigt att de centrala kommunikationsfunktionerna är flexibla och har en beredskap att möta de krav som uppstår med anledning av en kris. SLL:s och HSN-förvaltningens centrala kommunikationsavdelningar skall vid behov bistå med operativa resurser i de ledningsstaber som upprättats för att sköta krishanteringen. Stabens kommunikationsarbete ska ske i enlighet med de beslut som fattas av stabens ledning. Underbilagor: A Kommunikatör i beredskap B Målgrupper och kanaler

2 2 (8) 3. Organisation, ansvar och uppgifter - Landstingsdirektören har ett övergripande ansvar för SLL:s krishantering, inklusive kommunikationen med allmänheten, krisledningsnämnden, landstingets personal, entreprenörer och andra viktiga målgrupper. - Ledningen och samordningen av det strategiska och operativa kriskommunikationsarbetet delegeras till SLL:s Kommunikationsdirektör, som även svarar för bemanningen av kommunikationsmedarbetare i SLL:s centrala stabs- och ledningsfunktioner. - Kommunikationsdirektören delegerar till den centrala beredskapsfunktionen Kommunikatör i Beredskap, KiB (Bilaga A), att initiera och leda kriskommunikationsarbetet, både då det etableras en speciell stab för krishanteringen, t ex RKML, och vid andra händelser som kräver speciella kommunikationsinsatser. - KiB eller annan person som utses av kommunikationsdirektören knyts, då det upprättas en speciell krisledningsstab, till staben som arbetsledare för stabens informatörer. - Chefen för krisledningsstaben ansvarar för att informationsorganisationen får kännedom om hur de SLL-funktioner som ställs under stabens ledning och samordning hanterar sitt uppdrag och den uppkomna krisen. - Budskap ska stämmas av med ansvarig chef i krisledningsstaben eller (då det inte upprättats stab) den berörda förvaltningen. - Landstingets verksamheter inom till exempel sjukvård och kollektivtrafik ansvarar för att deras egna kriskommunikationsplaner anpassas till denna centrala plan. - SLL Kommunikation och kommunikationsavdelningen vid Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning har, vid sidan om ansvaret för sina ordinarie arbetsuppgifter, även uppdraget att vid behov bistå med operativa resurser i ledningsstab eller andra sammanhang. En speciellt viktig uppgift är att fortlöpande sprida sjukvårdsinformation genom Vårdguidens olika kanaler. - Sjukvårdsledare har ett lokalt ansvar att sköta presskontakter på olyckseller skadeplats. Sjukvårdsledaren kan vid behov vända sig till Jourhavande tjänsteman/rkml för att få hjälp med kommunikationsarbetet. - Smittskyddsläkaren har ett eget myndighetsansvar. Kriskommunikation som rör smittskyddsfrågor bygger därför på Smittskyddsläkarens anvisningar. 4. Larmrutiner SLL:s Jourhavande tjänsteman (Tjänsteman i beredskap) har initialt ansvar för den regionala katastrofmedicinska ledningen. Jourhavande tjänsteman larmar vid behov SLL:s Kommunikatör i Beredskap (KiB), som fungerar som landstingets centrala informationsresurs till dess att ordinarie organisation enligt denna kriskommunikationsplan har kommit i funktion. Kommunikatör i beredskap är tillgänglig per telefon dygnet runt. Jourhavande tjänsteman nås dygnet runt genom SOS Alarm.

3 3 (8) I samband med förtroendekriser och händelser som inte hanteras enligt SLL:s katastrofmedicinska plan kan larmvägarna se annorlunda ut. Var och en inom SLL som får kännedom om en situation som kan kunna utvecklas till en kris som kräver speciella informationsinsatser ska, oavsett om frågan gäller centrala eller lokala ansvarsområden, larma KiB. 5. Kanaler Allmänt Intern och extern kommunikation ska i så hög grad som möjligt samordnas vad gäller tidpunkt och budskap. Kommunikation med interna målgrupper bör, om det är praktiskt möjligt och lämpligt, ske före den externa kommunikationen. I händelse av att ordinarie kommunikationsvägar inte fungerar ska kommunikationsarbetet koncentreras på de alternativa kanaler som vid varje tillfälle ger bäst effekt. Webbplatserna samt intranäten ska ha förberedda kriskommunikationssidor, som snabbt kan tas i bruk om det finns behov för detta. Prioriterade målgrupper, se bilaga B. Externt Den externa kommunikationen sker dels genom SLL:s egna kanaler, t ex Vårdguiden och webbplatsen dels genom information till nyhetsbevakande medier som kontinuerligt ska få tillgång till faktauppgifter om händelseutvecklingen. SLL:s centrala telefonväxlar ska hänvisa till dessa kanaler, till SLL:s lokalt ansvariga informationsfunktioner samt (när SLL inte har kommunikationsansvar) till de samverkande organisationer som har egna ansvarsområden i krishanteringen (till exempel länsstyrelsen, kommunerna, polisen och räddningstjänsten). Prioriterade nyhetsredaktioner för snabb och bred spridning av information till invånarna är Radio Stockholm och TT. Därutöver sker både proaktivt och reaktivt kontakter med andra relevanta nyhetsmedier. SLL kan under vissa omständigheter begära att Sveriges Radio sänder ut informationsmeddelande som Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, som också distribueras genom andra radio- och TV-kanaler. Smittskyddsläkaren har, vid överhängande fara för spridning av allvarlig smittsam sjukdom, möjlighet att begära att Sveriges Radio sänder ut varningsmeddelande som Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Internt Den interna kommunikationen sker dels genom de centrala interna kanalerna (chefer, nyhetsbrev från landstingsdirektören, intranät, Uppdragsguiden, e-post till olika målgrupper, samt muntliga kontakter).

4 4 (8) 6. Stabsarbete Roller Jourhavande tjänsteman tar initiativ till och beslutar om eventuell höjning av landstingets centrala beredskapsläge. Därefter kontaktas KiB, som inleder kriskommunikationsarbetet. Om det upprättas en stab inom SLL för krishantering, t ex RKML, knyts KiB till staben som arbetsledare för stabens kommunikationsfunktion. KiB avgör bemanningsbehovet i samråd med ansvarig chef för staben. Uppgifter Huvudsakliga uppgifter för kommunikationsfunktionen i ledningsstaben: Kommunikationsstöd och -rådgivning för staben och dess ledning. Sammanställning av fakta, rapporter/statistik, omvärldsinformation och annat underlag för analys och beslut. Produktion och spridning av information till beslutsfattare i staben, landstingsledningen och den politiska ledningen, samt SLL:s centrala interna och externa informationskanaler, som SLL:s centrala webbplatser (Vårdguiden, SLL.se och centrala intranät), samt, om uppdateringen sker på annan plats, kontakter med de medarbetare som arbetar med dessa kanaler. Informationsspridning genom WIS (Webbaserat InformationsSystem). Stöd till lokala informatörer. Produktion och distribution av pressmeddelanden och annat material. Arrangemang av pressmöten. Arbete med stabens omvärldskontakter (medier, samverkande organisationer, allmänhet med flera). Aktivt följa stabens arbete och föra loggbok över kommunikationsinsatser. I övrigt utföra de arbetsuppgifter som arbetsledningen bestämmer. Bemanning i stab SLL Kommunikation upprättar, i samråd med den regionala enheten för kris- och katastrofberedskap, REK, bemanningsplaner för de olika funktioner som ska bemannas i händelse av att SLL:s centrala katastroforganisationen träder i kraft. Stabens kommunikationsfunktioner ska i så hög grad som möjligt bemannas med medarbetare som har genomgått speciell utbildning, som arrangeras i samarbete mellan REK och SLL Kommunikation. Normalt kan krisledningsstaben bemannas med fyra kommunikationsmedarbetare i RKML:s lokaler. De ska tillsammans ha tillräcklig kompetens och möjlighet att klara stabens kommunikationsarbete.

5 5 (8) Bemanningen ska ske så att det säkerställs att alla medarbetare får möjlighet till paus och vila. 7. Förtroendekriser o dyl SLL kan utsättas för olika situationer som direkt eller indirekt påverkar förtroendet för landstinget som helhet, dess ledning eller landstingets förmåga att hantera sina ansvarsområden. SLL kan även utsättas för händelser som direkt eller indirekt påverkar landstingets ledning, fastigheter, anläggningar och egendom. Landstingets kommunikationsarbete ska då fungera enligt samma policy och, i tillämpliga delar, enligt samma rutiner som gäller för annan kriskommunikation. 8. Talesmän Talesmannaansvaret under kris följer huvudsakligen det ansvar som gäller i en normalsituation. Centrala talesmän ska vara utsedda för sin uppgift av chefen för ansvarig krisledningsstab, av landstingsdirektören eller annan behörig chef. Talesmännen kan ha olika roller i informationsförmedlingen, dels som en expert som företräder SLL eller krisstaben under längre tid eller för ett speciellt tillfälle (t ex en presskonferens), dels som presstalesman (d v s en mer allmän företrädare) för SLL och den centrala krishanteringen. Talesman kan vara till exempel landstingsdirektör, jourhavande tjänsteman, chef i RKML eller annan central stab, smittskyddsläkare, säkerhetschef, chefläkare, PKL-ansvarig, kommunikationsdirektör, presschef, sjukvårdsledare på skadeplats eller expert inom något speciellt område. Den som har en ledande operativ roll i krisledningen, eller på annat sätt är direkt inblandad i arbetet med att hantera själva krisen, kan gå in i talesmannarollen som expert men bör därutöver inte samtidigt ska vara presstalesman. 8. Utvärdering Större kommunikationsinsatser i samband med kriser som berör SLL ska utvärderas. Vid utvärderingen ska det göras en analys av hur landstingets krisarbete har skildrats i medierna. Dessutom ska det interna informationsarbetet utvärderas. Erfarenheterna och utvärderingens slutsatser ska spridas till berörda målgrupper och nätverk inom SLL. För att underlätta utvärderingen kan kommunikationsdirektören eller informationschefen redan under krisens aktiva förlopp anlita en konsult som får ansvar för utvärderingen.

6 6 (8) Bilaga A Kommunikatör i beredskap Kommunikatör i Beredskap, KiB, är en central SLL-resurs som dygnet runt, året runt, finns tillgänglig för att kunna bedöma behovet av, samt initiera, det kommunikationsarbete som kan bli aktuellt vid höjd krisberedskap och andra tillfällen som kan kräva speciella kommunikationsinsatser. Kommunikationen kan dels ske på KiB:s eget initiativ, dels initieras av Jourhavande tjänsteman, RKML, landstingsdirektör, kommunikationsdirektör eller annan centralt placerad chef inom Landstingsstyrelsens förvaltning eller Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning. KiB har ett nära samarbete med Jourhavande tjänsteman och de centrala krisledningsstaber som inrättas i händelse av kris. KiB gör en bedömning av händelsens karaktär ur ett kommunikationsperspektiv och påbörjar vid behov ett kommunikationsarbete. KiB kan kalla in ytterligare resurser för att ta hand om intern information, extern information/press och information på webben. KiB ansvarar för att uppdatera kommunikationsdirektör om läget. Kommunikationsdirektören avgör om och när ansvaret för kommunikationen ska övergå från KiB till annan person. Då RKML eller annan krisledningsstab höjer sin beredskap till stabsläge, förstärkningsläge eller katastrofläge knyts KiB till staben och blir arbetsledare för de övriga informatörer som bemannar staben. KiB tar då även initiativ för att förstärka övriga centrala kommunikationsfunktioner inom SLL. När en allvarlig händelse inträffar som berör Stockholms läns landstings verksamheter ansvarar KiB för det övergripande kommunikationsarbetet. Berörd förvaltning/bolag ansvarar för sin egen verksamhet, och kommunikationen kring denna. Detta ska dock alltid ske i dialog med KiB. Vid centrala förtroendekriser och andra sammanhang då det inte bildas en central krishanteringsstab hanteras krisen av KiB i samråd med kommunikationsdirektören och Jourhavande tjänsteman. Vid förtroendekriser vid enskild förvaltning/bolag hanteras krisen av förvaltningens/bolagets kommunikatör och förvaltningschef i samråd med KiB. Kompetens: KiB skall självständigt kunna fatta beslut om, samt genomföra, publicering på SLL:s centrala externa och interna webbplatser, producera och distribuera pressmeddelanden, genomföra andra reaktiva och proaktiva mediekontakter o dyl. KiB ska kunna fungera som central talesman för SLL. KiB ska ha kunskap och teknisk behörighet att uppdatera landstingets

7 7 (8) centrala webbplatser. KiB kompetensutvecklas löpande, i samarbete med REK, för att kunna klara dessa uppgifter Tillgänglighet: KiB ska vara ständigt tillgänglig per telefon och ska kunna träda i funktion inom fem minuter. KiB:s kontaktuppgifter ska vara kända för personer i SLL:s och LSF:s ledning, inklusive Jourhavande tjänsteman och koncernens säkerhetschef. KiB:s telefonnummer ska i normalfallet inte göras tillgänglig för medierna. KiB ska kunna infinna sig på arbetsplatsen (RKML:s stabsrum eller Landstingshuset) inom 90 minuter. KiB ska vara nykter. KiB ska ha tillgång till telefon, mobil dator samt uppkoppling för att kunna uppdatera SLL:s centrala webbplatser. Arbetspass: KiB tjänstgör normalt under hela dygnet, med en veckas beredskap enligt ett rullande och i förväg fastställt schema. Skifte sker på måndagar klockan Byte av helt eller del av pass sker direkt mellan de personer som innehar funktionen. Bemanning: KiB utses av kommunikationsdirektören. Funktionen delas på cirka 8 personer. Förstärkning: Ytterligare kommunikatörer kallas i vid behov in i första hand bland dem som, i samarbete med REK, är utsedda att fungera som informatör i RKML. Informatörer vid sjukhusen, primärvården, SL och andra förvaltningar och bolag ingår inte i beredskapslinjen, eftersom det vid krislägen är sannolikt att en eller flera av dessa förvaltningar/bolag kan komma att beröras av krisen. Samverkan inom SLL: KiB samverkar med lokalt informationsansvariga och de olika parterna kan vid behov ta hjälp av varandra. Vid alla krislägen som berör enskild förvaltning eller SLL-ägt bolag ska kontakt mellan KiB och förvaltningens kommunikatör etableras så snabbt som möjligt. Mediekontakter/pressjour: SLL:s centrala pressjour ( ) bemannas under kontorstid (måndag - fredag cirka ) av i första hand LSF:s presschef och LSF:s bibliotek, i andra hand annan kommunikatör inom LSF. Övrig tid kopplas pressjouren till KiB.

8 8 (8) Bilaga B Målgrupper och kanaler: Interna målgrupper - SLL:s krisledningsnämnd och övriga politiska ledning - SLL:s koncernledning - Katastrofledningsgrupper inom SLL:s förvaltningar och bolag - Informationsansvariga inom SLL:s förvaltningar och bolag - Chefläkare - SLL:s medarbetare Externa målgrupper - Medier - Allmänhet - Anhöriga - De som berörs av krisen Samverkansparter - Polisen - Räddningstjänsten - Länsstyrelsen - Kommuner - Andra berörda myndigheter och organisationer - Entreprenörer som arbetar på SLL:s uppdrag Externa kanaler - Pressjouren - Pressmeddelanden, presskonferenser och andra mediekontakter - Vårdguiden på telefon (1177) - Vårdguidens webbplats - Stockholms läns landstings webbplats Interna kanaler och kanaler riktade samverkande organisationer - Centrala interna webbplatser - Uppdragsguiden, - Landstingsdirektörens nyhetsbrev - Telefonkonferens med berörda delar av SLL (till exempel sjukhusen och SL) - Telefonkonferens med samverkande myndigheter - E-postlistor för krisledningsutskottet, koncernledning, informatörer knutna till olika krisledningsstaber inom SLL, chefläkare, verksamheternas informatörer och katastrofledningsgrupper, samt samverkanspartner som kommuner och andra myndigheter. - WIS (Webbaserat Informations System)

Krishanteringsplan. Krishanteringsplan för Stockholms läns landsting samt plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser

Krishanteringsplan. Krishanteringsplan för Stockholms läns landsting samt plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser Krishanteringsplan för Stockholms läns landsting samt plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser Antagen av landstingsfullmäktige den 7 april 2009. Krishanteringsplan 1 Innehållsförteckning

Läs mer

4.7. Att kommunicera i kris. Målgrupper

4.7. Att kommunicera i kris. Målgrupper Att kommunicera i kris Information om en kris ska snabbt nå allmänheten, medarbetare inom Region Skåne och de samverkande organisationer som berörs. Vid en kris kan det behöva kallas in extra kommunikatörsresurser

Läs mer

Kriskommunikationsplan för Region Norrbotten,

Kriskommunikationsplan för Region Norrbotten, Styrande regeldokument Policy Sida 1 (5) Kriskommunikationsplan för Region Norrbotten, 2017 2019 Kriskommunikationsplanen gås igenom årligen. Den uppdateras vid behov och skall då på nytt godkännas av

Läs mer

Kommunikationsplan vid kris

Kommunikationsplan vid kris Antagen av kommunfullmäktige 13 juni 2002, 82 Reviderad av kommunfullmäktige 13 februari 2009, 4 Reviderad kommunfullmäktige 25 oktober 2012, 145 Innehåll 1 Kommunikationsplan för Arboga kommun 5 1.1

Läs mer

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR RMKL, KONCERNKONTORET, REGION SKÅNE

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR RMKL, KONCERNKONTORET, REGION SKÅNE KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR RMKL, KONCERNKONTORET, REGION SKÅNE Utarbetad av: Lina Miller, presschef Region Skåne Fastställd av: Rolf Ohrlander, chef RMKL Datum: 2009-12-18 Kriskommunikationsplan för RMKL

Läs mer

Styrande dokument. Kriskommunikationsplan för Oskarshamns kommun

Styrande dokument. Kriskommunikationsplan för Oskarshamns kommun Styrande dokument Kriskommunikationsplan för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 Ersätter Kriskommunikationsplan för Oskarshamns kommuns ledning

Läs mer

Dnr: KRISKOMMUNIKATIONSPLAN

Dnr: KRISKOMMUNIKATIONSPLAN 2015 03 26 Dnr: 2014 000094 KRISKOMMUNIKATIONSPLAN Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Ansvarsprincipen... 2 Bemanning och inkallning av informationsorganisationen... 2 Lokaler... 3 Kommunikationsarbete

Läs mer

Informationsplan. Informationsplan vid kris och extraordinär händelse. Informationsavdelningen maj 2013. Informationsplan Falköpings kommun 1

Informationsplan. Informationsplan vid kris och extraordinär händelse. Informationsavdelningen maj 2013. Informationsplan Falköpings kommun 1 Informationsplan vid kris och extraordinär händelse Informationsavdelningen maj 2013 1 Innehållsförteckning Informationsbehov vid kris 3 Mål 3 Syfte 3 Organisation 3 Informationsavdelningen 4 Informationsgruppen

Läs mer

Informationsplan för Valdemarsviks kommun gällande särskild händelse. Beslutad Uppdaterad

Informationsplan för Valdemarsviks kommun gällande särskild händelse. Beslutad Uppdaterad Informationsplan för Valdemarsviks kommun gällande särskild händelse Beslutad 2009-11-27 Uppdaterad 2016-05-26. 1 INNEHÅLL 1. Allmänt..3 2. Mål och riktlinjer...3 3. Ledning och ansvarsfördelning....3-4

Läs mer

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN KRISKOMMUNIKATIONSPLAN Kriskommunikationsplan En kriskommunikationsplan beskriver hur krisinformationsarbetet ska utföras vid en allvarlig eller extra ordinär händelse. Kommunikationen ska ske på ett snabbt,

Läs mer

Vid alla typer av kriser ska kommunens information vara:

Vid alla typer av kriser ska kommunens information vara: 1 (7) RIKTLINJE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING RIKTLINJE Riktlinje för information vid kris Sala kommuns information i samband med en olycka eller extraordinär händelse syftar till att ge drabbade, allmänhet,

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kriskommunikationsplan

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kriskommunikationsplan Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 61 Den 2019-05-07 61 Dnr 2019/00213 Kriskommunikationsplan Kommunstyrelsens beslut Upprättat förslag till kriskommunikationsplan antas.

Läs mer

Kriskommunikationsplan för Nora kommun

Kriskommunikationsplan för Nora kommun Dnr Ks 347/2014 Kriskommunikationsplan för Nora kommun Kriskommunikationsplan för organisation och ledning vid små som stora oönskade händelser Nerikes Brandkår Nora kommun Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5 Kommunikationsplan för Kungsörs kommun vid kris Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-10, 83 KS-handling nr 30/2012 Planen ersätter tidigare antagen plan från 2005-09-26, 109 senast reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN. Dnr KS/2012:200-168

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN. Dnr KS/2012:200-168 KRISKOMMUNIKATIONSPLAN Dnr KS/2012:200-168 Innehåll 1 Kriskommunikationsplanens syfte... 3 2 Användning av kriskommunikationsplanen... 3 2.1 När ska kriskommunikationsplanen användas?... 3 3 Syfte och

Läs mer

Kriskommunikationsplan Båstads kommun

Kriskommunikationsplan Båstads kommun Kriskommunikationsplan Båstads kommun Januari 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Syfte... 3 1.4 Målgrupper... 3 2. Uppdraget... 5 2.1 Krisinformationsorganisationen...

Läs mer

Riktlinje för kriskommunikation tillika kriskommunikationsplan

Riktlinje för kriskommunikation tillika kriskommunikationsplan KS 2018/467 2018-11-15 Riktlinje för kriskommunikation tillika kriskommunikationsplan Bakgrund Kommunikation är centralt för att hantera och minimera skadeverkan av en större samhällsstörning/ kris. En

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan Kriskommunikationsplan Bilaga till Ledningsplan vid allvarliga och extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap. Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-18 (Uppdaterad november 2016) 2 Innehåll

Läs mer

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR REGION SKÅNE

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR REGION SKÅNE KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR REGION SKÅNE Fastställd av regionstyrelsen 2012-06-11 INNEHÅLL Ansvar för kriskommunikation... 3 Ansvarsfördelning... 4 Kommunikation vid kris... 7 Mål för kriskommunikation...

Läs mer

Generell informationsplan vid förhöjd epidemiberedskap i Landstinget Västmanland

Generell informationsplan vid förhöjd epidemiberedskap i Landstinget Västmanland 1 (7) Generell informationsplan vid förhöjd epidemiberedskap i Landstinget Västmanland 2 (7) Innehåll 1 Utgångspunkter och förutsättningar...3 2 Syfte...3 3 Mål...3 4 Samordning och ansvar...4 5 Åtgärdskalender

Läs mer

Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser. Antagen av Kommunfullmäktige , 69

Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser. Antagen av Kommunfullmäktige , 69 Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser Antagen av Kommunfullmäktige 2009-08-27, 69 Dokumentets historia Upprättad: 2009-03-26 Antagen: 2009-08-27 Reviderad: Denna

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan Upprättad av Mark Boustedt, tf presschef Granskad av Monika Samuelsson, kommunikationsdirektör Fastställd av Carina Clemin, beredskapschef Reviderad den 2012-02-06 Version Dnr Kriskommunikationsplan kommunikationsinsatser

Läs mer

Informationsplan. vid kris. Antagen av kommunstyrelsen

Informationsplan. vid kris. Antagen av kommunstyrelsen Informationsplan vid kris Antagen av kommunstyrelsen 2012-08-30 101 Information vid kris Kommunens information vid kris syftar till att ge drabbade, allmänhet, personal, samverkande organisationer och

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5 Kriskommunikationsplan för Kungsörs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-04-10, 71 KS-handling nr 15/2017 Planen ersätter tidigare plan antagen av kommunfullmäktige 2012-09-10, 83 Innehåll 1 Kommunikationsplan

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 ÖVERGRIPANDE RIKTLINJER Gislaveds kommuns kommunikation ska bidra till att nå och förverkliga våra mål och kommunens vision. I syfte att

Läs mer

Sammanfattning av. Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland

Sammanfattning av. Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland Sammanfattning av Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland Allvarlig händelse innebär inom hälso- och sjukvården en händelse som är så omfattande eller allvarlig att resurserna

Läs mer

Goda råd kring kriskommunikation och informationssamverkan

Goda råd kring kriskommunikation och informationssamverkan 1(6) Goda råd kring kriskommunikation och informationssamverkan 80 procent av en kris är information och kommunikation 1. Hur väl en organisation lyckas hantera sin kommunikation är en av de viktigaste

Läs mer

Riktlinjer för Pressarbetet inom Stockholms läns landsting 2004

Riktlinjer för Pressarbetet inom Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer 1(7) Riktlinjer för Pressarbetet inom Stockholms läns landsting 2004 Kompletterande dokument till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer 2(7) Förord Stockholms läns

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Informationsplan vid krisinformation

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Informationsplan vid krisinformation >> Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Informationsplan vid krisinformation Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-04-20, 55 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning

Läs mer

Plan för kriskommunikation

Plan för kriskommunikation Plan för kriskommunikation Maj 2017 Plan för kriskommunikation Syfte Linnéuniversitets plan för kriskommunikation är kopplad till de planer som styr arbetet vid en kris respektive kommunikationsarbetet

Läs mer

Kriskommunikationsplan. För Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Kriskommunikationsplan. För Länsstyrelsen i Västra Götalands län Kriskommunikationsplan För Länsstyrelsen i Västra Götalands län Kriskommunikationsplanen är en bilaga till Länsstyrelsens Krisledningsplan med rapportnummer 2013:105 Beslutande: Annika Braide, informationsenheten

Läs mer

Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser. Antagen av Kommunfullmäktige , 69

Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser. Antagen av Kommunfullmäktige , 69 Informationsplan vid extraordinära händelser, stora olyckor och andra kriser Antagen av Kommunfullmäktige 2009-08-27, 69 Dokumentets historia Upprättad: 2009-03-26 Antagen: 2009-08-27 Reviderad: 2015-10-29

Läs mer

KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN

KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN LEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, HÖJD BEREDSKAP OCH ANDRA ALLVARLIGA HÄNDELSER Antagen av kommunfullmäktige den 15 december 2011 Dnr KS/2011:691 Innehåll 1 Inledning...5

Läs mer

Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004

Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer 1(6) Riktlinjer för Internkommunikation Stockholms läns landsting 2004 Kompletterande dokument till Kommunikationspolicy för Stockholms läns landsting 2004 Riktlinjer 2(6) Introduktion Internkommunikation

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Dnr: 2014 000094 KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Antagen av Ronneby Kommunfullmäktige 2015 02 26, rev 2016 03 21 Dnr: 2014 000094 Innehåll 1.

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan Kriskommunikationsplan Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2015-12-15 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman: Administrativ chef Diarienummer: KS 15-263 Policy Program >Plan Riktlinje

Läs mer

KRISPLAN SIGTUNA KOMMUN

KRISPLAN SIGTUNA KOMMUN KRISPLAN SIGTUNA KOMMUN KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, HÖJD BEREDSKAP OCH ANDRA ALLVARLIGA HÄNDELSER 2016-01-28 1 Innehållsförteckning 1. Vad är en kris?... 3 2. Sigtuna kommuns krisledning

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser

Plan för hantering av extraordinära händelser 1 (8) Typ: Plan Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2013-11-13, 147 Uppdateras: 2015 Plan för hantering av extraordinära händelser Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Syfte 3. Risk-

Läs mer

Riktlinje för kriskommunikation

Riktlinje för kriskommunikation 1[7] Referens Marica Nordwall Mottagare Kommunstyrelsen Riktlinje för kriskommunikation Vad är kriskommunikation? Kriskommunikation är utbyte av information inom och mellan organisationer, medier, berörda

Läs mer

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab 1 (6) Krisledningsorganisation Katrineholms kommun Ledning För att säkerställa samordning och information vid extraordinära händelser i fredstid har kommunen en krisledningsorganisation som ansvarar för

Läs mer

Mall krishanteringsplan. Krishanteringsplan för XXXX (nämnd/styrelse/bolag) i Västra Götalandsregionen.

Mall krishanteringsplan. Krishanteringsplan för XXXX (nämnd/styrelse/bolag) i Västra Götalandsregionen. 2013-11-11 Mall krishanteringsplan Krishanteringsplan för XXXX (nämnd/styrelse/bolag) i Västra Götalandsregionen. Västra Götalandsregionen är en del av rikets krishanteringsorganisation och XXXX (nämnd/styrelse/bolag)

Läs mer

Regional katastrofmedicinsk plan för Region Skåne

Regional katastrofmedicinsk plan för Region Skåne Regional katastrofmedicinsk plan för Region Skåne Inledning: I det moderna samhället strävar vi efter robusthet och olycksprevention. Samtidigt är det viktig att inse att samhället är sårbart. Stora olyckor

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan Datum 2015-06-17 Sida 1(11) Kommunledningsförvaltningen Kriskommunikationsplan w:\förslag till kriskommunikationsplan 2015-06-17.docx Örkelljunga kommun Postadress Kommunledningsförvaltningen 286 80 Örkelljunga

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2015 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk profil...

Läs mer

Kriskommunikationsplan för Askersunds kommun

Kriskommunikationsplan för Askersunds kommun Kriskommunikationsplan för Askersunds kommun Sammanställt av: Jessica Kärrlander, Nerikes Brandkår 2015-10-15 KS 233-2015 Innehåll Kriskommunikationsplanens syfte... 3 Kriskommunikationsplanen... 3 När

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-10-07

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-10-07 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-10-07 20 (28) 146 REVIDERAD INFORMATIONSPLAN VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER Dnr: LKS 2015-429 En informationsplan vid extraordinära händelser är

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Tillämpning 19 maj 2015 Till dess nytt beslut fattas

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Tillämpning 19 maj 2015 Till dess nytt beslut fattas Plan Kriskommunikation Stockholms läns landsting Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Tillämpning 19 maj 2015 Till dess nytt beslut fattas Dokumentnummer Fastställd av Upprättad av _ Landstingsfullmäktige

Läs mer

Krishanteringsplan Västra Götalandsregionen. Krishanteringsplan. Västra Götalandsregionen

Krishanteringsplan Västra Götalandsregionen. Krishanteringsplan. Västra Götalandsregionen Krishanteringsplan Västra Götalandsregionen Regionfullmäktiges beslut 2011-02-01 Dnr RSK 136-2010 1 Krishanteringsplan Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen är en del av rikets krishanteringsorganisation.

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan Upprättad av Johan Adolfsson, koncernstaben Godkänd av Tomas Storm, tf kommunikationsdirektör 2010-02-09 Fastställd av Carina Clemin, beredskapschef, 2010-02-09 Reviderad den Version Dnr kommunikationsinsatser

Läs mer

Samordnad kommunikation

Samordnad kommunikation Samordnad kommunikation - före, under och efter samhällsstörningar i Gävleborgs län Regional kommunikationsstrategi Utgiven november 2015 Tryck: Taberg Media Group Produktion: Länsstyrelsen Gävleborg Innehållsförteckning

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan Kriskommunikationsplan Riktlinjer för kommunikation vid extraordinär och allvarlig händelse Dokumenttyp Kriskommunikationsplan Dokumentnamn Kriskommunikationsplan, riktlinjer för kommunikation vid extraordinär

Läs mer

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Dnr UFV 2015/1058 Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Krisorganisationen vid Uppsala universitet Fastställd av: Rektor 2015-09-29 Reviderad av: Rektor 2017-06-26 Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Riktlinjer för informationsverksamhet vid särskild händelse

Riktlinjer för informationsverksamhet vid särskild händelse Informationsplan Riktlinjer för informationsverksamhet vid särskild händelse Dokumenttyp Informationsplan Dokumentägare Kommunstyrelsen Dokumentinformation Informationsplan. Dokumentnamn Informationsplan,

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET 1 SU FU-2.11.1-3666-14 KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET Fastställd av rektor 2014-12-18 2 INNEHÅLL 1 Syfte och mål 3 2 Händelser som omfattas av krisplan 3 3 Krisledningsstruktur 4 3.1 Krisledningsgruppen

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Kriskommunikationsplan

FÖRFATTNINGSSAMLING. Kriskommunikationsplan FÖRFATTNINGSSAMLING Kriskommunikationsplan 1 Kriskommunikationsplan för Norrtälje kommun vid extraordinära händelser eller vid krissituation 2012-11-13 Innehåll Inledning Mål Tilltal och förhållningssätt

Läs mer

4 Krisledningens organisation 4.1 Politisk ledningsgrupp/krisledningsnämnd 4.2 Ledningsenhet 4.3 Kansli 4.4 Informationscentral

4 Krisledningens organisation 4.1 Politisk ledningsgrupp/krisledningsnämnd 4.2 Ledningsenhet 4.3 Kansli 4.4 Informationscentral Sida 1(7) PLAN FÖR KRISLEDNING Antagen KF 2010 12 20 55 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Kommunens krishantering 2 Krisplanering 3 Mål för kommunens krisledning 3.1 Verksamhetsmål 4 Krisledningens organisation 4.1

Läs mer

KRISINFORMATIONSPLAN. för Lycksele kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17

KRISINFORMATIONSPLAN. för Lycksele kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17 KRISINFORMATIONSPLAN för Lycksele kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17 Inledning Krisinformationsplanens giltighet och delar Planen gäller kommunledningens och förvaltningarnas/bolagens

Läs mer

Plan för extraordinära händelser i Värmdö kommun

Plan för extraordinära händelser i Värmdö kommun Plan för extraordinära händelser i Värmdö kommun 1 Krisledning vid extraordinära händelser Enligt lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN. För Stockholms läns landsting samt plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser

KRISHANTERINGSPLAN. För Stockholms läns landsting samt plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser KRISHANTERINGSPLAN För Stockholms läns landsting samt plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser 2009-02-20 Landstingsstyrelsens förvaltning Administration 2 (22) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Informationsplan vid större samhällsstörning, vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun

Informationsplan vid större samhällsstörning, vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Anna Sandström, 0531-52 60 25 anna.sandstrom@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige Rev av styrelsen 1(6) 29/2011. rev Informationsplan vid större samhällsstörning, vid

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2)

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-11-02 Vår referens Pia Oredsson Birgersson Informationschef Pia.Oredsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Krisledningsplan

Läs mer

Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser

Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser 1 (6) Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser Antagen av kommunfullmäktige 2 (6) Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Tyresö kommun / 2011-12-15 2 (9) Innehållsförteckning Kommunikationspolicy för Tyresö kommun... 3 1 Krav på kommunikationsarbetet... 4 1.1 Tyresö kommuns kommunikation... 4 2 Grafisk

Läs mer

KRISLEDNINGSPLAN. för HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER

KRISLEDNINGSPLAN. för HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER KRISLEDNINGSPLAN för HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER 1 PLAN FÖR KRISLEDNING Upprättad Gäller från Reviderad Sign 2009-05-28 2009-06-22 Antagen av KS 2009-06-15 Antagen av KF 2009-06-22 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum:

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum: Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser 2015-2018............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-11-30 184 Ansvarig: Kommunchef Revideras:

Läs mer

Förslag på ny kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting

Förslag på ny kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-04-22 Landstingsstyrelsen Kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeskrivning

Läs mer

Informationsplan vid. extraordinär händelse

Informationsplan vid. extraordinär händelse Informationsplan vid extraordinär händelse Informationsplan vid extraordinära händelser för Lysekils kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-27 88. Reviderad av kommunfullmäktige 2015-10-29 98. 1

Läs mer

Kommunikationsplan vid kris

Kommunikationsplan vid kris 1 (11) Kommunikationsplan vid kris Antagen av kommunstyrelsen 2017-03-16 57 Köping2000, v4.1, 2014-01-30 Postadress Besöksadress Telefon Fax Webbplats och e-post Bankgiro Org. nr Köpings kommun Rådhuset

Läs mer

Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15

Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15 Kommunikationspolicy Polismyndigheten i Södermanlands län Reviderad 2008-02-15 INLEDNING...3 KOMMUNIKATION...3 INFORMATIONSANSVAR...3 INTERN KOMMUNIKATION...4 INTERNA KANALER...4 GroupWise och Intrapolis...4

Läs mer

POLICY Dokumentansvarig Krisinformationsplan

POLICY Dokumentansvarig Krisinformationsplan Dokumentansvarig Annica Ohlsson, 0485-470 18 annica.ohlsson@morbylanga.se POLICY Beslutande Kommunchefen 2016-11-03 1(7) Beteckning Handbok Giltighetstid 2020 Aktualitetsprövning/revidering senast Årligen

Läs mer

Riktlinjer för mediakontakter

Riktlinjer för mediakontakter Kommunstyrelsen Datum 1 (6) Kommunledningskontoret KLK Kommunikation Eva Norberg, 016-710 16 92 KSKF/2014:59 Riktlinjer för mediakontakter Inledning Eskilstuna kommunkoncern spelar en viktig roll för alla

Läs mer

Informationsplan för extraordinära händelser och andra allvarliga händelser

Informationsplan för extraordinära händelser och andra allvarliga händelser 2006-08-31 1 (5) Informationsplan för extraordinära händelser och andra allvarliga händelser Antagen av: kommunfullmäktige 2006-08-31 SIG300 v 1.1 2005-11-23 c:\docume~1\jeasun~1\lokala~1\temp\mxlibdir\krisinformationsplan

Läs mer

Granskningen har genomförts i form av en hearing vid vilken följande personer/befattningshavare närvarade:

Granskningen har genomförts i form av en hearing vid vilken följande personer/befattningshavare närvarade: Landstinget Blekinge Landstingets revisorer Räkenskapsår 2010 Datum 2010-10-07 Till Från Angående Landstingets förtroendevalda revisorer Ernst & Young AB, Andreas Endrédi Grundläggande granskning / hearing

Läs mer

Regional katastrofmedicinsk plan

Regional katastrofmedicinsk plan Regional katastrofmedicinsk plan Regional katastrofmedicinsk plan för Region Skåne Inledning: I det moderna samhället strävar vi efter robusthet och olycksprevention. Samtidigt är det viktig att inse att

Läs mer

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET

KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET 2015-09-18 Kommunikationsenheten KRISKOMMUNIKATIONSPLAN FÖR GÖTEBORGS UNIVERSITET Kommunikationsenheten 1 (8) Erik Dahlbergsgatan 11 B, plan 5, Box 100, 405 30 Göteborg 031 786 00 00 www.gu.se INNEHÅLL

Läs mer

Krisledningsplan vid extraordinära händelser

Krisledningsplan vid extraordinära händelser Krisledningsplan vid extraordinära händelser. Antagen av kommunfullmäktige den 20 juni 2012 Ändringar införda till och med KF 22 oktober 2015 80 Reviderad 2016-07-22 Innehållsförteckning Inledning... 2

Läs mer

KRISINFORMATIONSPLAN PLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER ELLER SVÅR PÅFRESTNING I EMMABODA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 69

KRISINFORMATIONSPLAN PLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER ELLER SVÅR PÅFRESTNING I EMMABODA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 69 KRISINFORMATIONSPLAN PLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER ELLER SVÅR PÅFRESTNING I EMMABODA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 69 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ansvar... 3 Informationsstabens uppgifter...

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Krisledningsplan

Tjänsteskrivelse. Krisledningsplan Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-06-17 Vår referens Pia Oredsson Birgersson Kommunikationschef Tjänsteskrivelse Krisledningsplan Ärende 16 UTB 2013-297 Sammanfattning

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Indikatorer för bedömning av landstingets generella krisberedskap Norrbottens läns landsting dnr 3520-16 Syftet med en bedömning av landstingets

Läs mer

Smörgåsbord av syfte och mål för regionala samverkansövningar

Smörgåsbord av syfte och mål för regionala samverkansövningar samhällsskydd och beredskap PM 1 (14) SÖ-UUTV Thomas Bengtsson 010-240 22 12 thomas.bengtsson@msb.se Smörgåsbord av syfte och mål för regionala samverkansövningar Innehållsföreteckning Inledning...2 Övergripande

Läs mer

K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N

K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-05 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Krisberedskap i Lunds kommun... 4 Grundprinciper i krishantering...

Läs mer

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser KS 2016/0015. Beslutad av kommunfullmäktige

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser KS 2016/0015. Beslutad av kommunfullmäktige Lagstadgad plan 2016-01-04 Plan för hantering av extraordinära händelser KS 2016/0015 Beslutad av kommunfullmäktige 2016-02-02 Ersätter Plan för hantering av extraordinära händelser beslutad av kommunfullmäktige

Läs mer

Katastrofmedicinskt centrum KMC

Katastrofmedicinskt centrum KMC Syfte Att öka kunskaperna om kris och katastrofmedicinsk beredskap utifrån perspektivet medicinisk teknik Vad är er roll före under efter en allvarlig händelse, samhällsstörning, kris? Vad behöver ni förberda?

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Dnr UFV 2015/1058 Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Krisorganisationen vid Uppsala universitet Fastställd av: Rektor 2015-09-29 Rev. 2015-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Krishantering

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Kommunikationsplan vid kris

Kommunikationsplan vid kris Antagen av kommunfullmäktige 13 juni 2002, 82 Reviderad av kommunfullmäktige 13 februari 2009, 4 Reviderad av kommunfullmäktige 25 oktober 2012, 145 Reviderad av kommunstyrelsen 2017-04-11, 63 Innehåll

Läs mer

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Krisorganisationen vid Uppsala universitet Fastställda av Rektor 2015-09-29 1 Inledning Uppsala universitets verksamhet är omfattande och bedrivs både i Sverige

Läs mer

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET 1 Dnr SU 671-0384-10 Dok nr 1 KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET Fastställd av rektor 2010-03-25 2 INNEHÅLL sida 1 Syfte och mål 3 2 Händelser som omfattas av krisplan 3 3 Krisledningsstruktur 4 3.1 Krisledningsgruppen

Läs mer

Kriskommunikationsplan Bräcke kommun

Kriskommunikationsplan Bräcke kommun Kriskommunikationsplan Bräcke kommun 1 Rev 2010-04-20 Rev 2010-06-07 Rev 2012-08-29 Bilaga 8 till Ledningsplan 22/2008 Kriskommunikationsplan - kommunikation i händelse av kris 1. Inledning och syfte Kriskommunikation

Läs mer

RIKTLINJE. Informationsplan vid krisledning. Antagen av kommunfullmäktige den 20 juni 2012

RIKTLINJE. Informationsplan vid krisledning. Antagen av kommunfullmäktige den 20 juni 2012 Informationsplan vid krisledning Antagen av kommunfullmäktige den 20 juni 2012 Ändringar införda till och med KF, 111/2013 Innehållsförteckning Inledning... 2 Informationspolicy... 2 Organisation av informationsarbetet...

Läs mer

RUTIN. Datum 2012-05-21. Kriskommunikationsplan för Härnösands kommun

RUTIN. Datum 2012-05-21. Kriskommunikationsplan för Härnösands kommun Diarienummer 1(10) Katarina Lundqvist, 0611-34 80 52 katarina.lundqvist@harnosand.se Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-18, 152 Kriskommunikationsplan för Härnösands kommun Innehållsförteckning 1. Inledning...2

Läs mer

Sammanfattning Serviceförvaltningen har tagit fram en reviderad krisledningsplan med anledning av förändringar inom förvaltningen.

Sammanfattning Serviceförvaltningen har tagit fram en reviderad krisledningsplan med anledning av förändringar inom förvaltningen. Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (1) Datum 2015-02-10 Vår referens Lars-Göran Lindh Planeringssekreterare LarsGoran.Lindh@malmo.se Tjänsteskrivelse Krisledningsplan för serviceförvaltningen SN-2015-29

Läs mer

Informationspolicyn ska revideras en gång per mandatperiod och däremellan vid behov uppdateras av informationsenheten på uppdrag av kommunstyrelsen.

Informationspolicyn ska revideras en gång per mandatperiod och däremellan vid behov uppdateras av informationsenheten på uppdrag av kommunstyrelsen. Informationspolicy Sollefteå kommun November 2007 Denna informationspolicy är ett övergripande dokument för Sollefteå kommuns informationsoch kommunikationsarbete. Informationspolicyn kommer efterhand

Läs mer

Rapport om Kriskommunikation m.m. den 5 december 2012

Rapport om Kriskommunikation m.m. den 5 december 2012 Stockholms läns landsting 1(9) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören Ankom Stockholms läns landsting 2013-01- 1 8 LS I30l-0ll Rapport om Kriskommunikation m.m. den 5 december 2012 Bakgrund

Läs mer

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97 Styrande dokument Styrdokument för krishantering 2016-2018 Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 1 (6) Styrdokument för Krishantering 2016-2018

Läs mer

POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar

POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295 Revidering antagen av kommunstyrelsen 2012-12-04 290

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser

Plan för hantering av extraordinära händelser Plan för hantering av extraordinära händelser Lagstadgad plan enligt lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och under höjd beredskap Dokumenttyp:

Läs mer