En halv miljard. människor påverkas. av hur du röstar! Val till Europaparlamentet 7 juni Fackliga Samhällsbyggarna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En halv miljard. människor påverkas. av hur du röstar! Val till Europaparlamentet 7 juni Fackliga Samhällsbyggarna"

Transkript

1 En halv miljard människor påverkas av hur du röstar! Val till Europaparlamentet 7 juni Fackliga Samhällsbyggarna

2

3 Valet för dig och alla andra i EU! Mellan den 4-7 juni är det val i alla EUs 27 länder. Då är vi 375 miljoner medborgare i EU som har chans att vara med och rösta till Europaparlamentet. Allt fler beslut tas i Europaparlamentet så det är ett viktigt val. Innehållet i maten vi äter, säkerheten på våra barns leksaker, arbetsmiljöregler, fackliga rättigheter, miljökrav och kollektivavtal. Det är bara några exempel på frågor där EU och Europaparlamentet är med och beslutar om vad som ska gälla. Var med och bestäm hur du vill att det ska vara. Det gör du genom att rösta och välja vilka partier och kandidater du vill ska företräda dig och oss i Sverige. 7 juni är det val. Redan 20 maj kan du börja förtidsrösta. Vad är Europaparlamentet? Europaparlamentet väljs vart femte år och är EU:s enda folkvalda institution. I EU-valet väljer EU:s medborgare vilka som ska representera deras intressen i parlamentet. Medlemsländerna har olika antal platser beroende på hur många invånare landet har. Efter valet 2009 kommer antalet ledamöter i parlamentet att minska så att det totala antalet blir 736 ledamöter, varav 18 svenska ledamöter.

4 Någon annan bestämmer om du inte röstar Det är både en rättighet och en skyldighet att rösta i ett demokratiskt samhälle. Det ska vara lika självklart att rösta till EU-parlamentsvalet som i riksdagsvalet. Genom att rösta har du chans att vara med och påverka. Mellan 60 och 80 procent av besluten som fattas i EU påverkar oss i vår vardag här i Sverige. Det är viktigt att du är med och väljer partier och kandidater som tycker som du och som jobbar för det du tror på. Även om du är EU-kritisk ska du rösta. Då har du chans att rösta fram det parti som du tror kan påverka EU i den riktning du vill. Om du inte röstar blir det andra som får bestämma. Det kan till exempel innebära att ett parti som främlingsfientliga Sverigedemokraterna tar plats i parlamentet. Om man inte röstar kan man heller inte komma och klaga efteråt. Vi kan bli bättre på att rösta! eller inte komma och klaga efterå e på att rösta Snittet för valdeltagandet i EU-länderna är 46 procent. I Sverige ligger vi tyvärr under genomsnittet med knappt 38 procent. derna är 46 procent. I Sverige ligg Bland LO-förbundens medlemmar var valdeltagandet knappt 30 procent. appt 38 procent. Två av tre medlemmar lät alltså andra bestämma vilka som ska mar var valdeltagandet knappt representera oss löntagare i parlamentet. lät alltså andra bestämma vilka s Se till att din kandidat kommer in i parlamentet mentet. använd din röst! ommer in i parlamentet

5 Välj vem du vill kryssa en kandidat I första hand röstar du på ett parti, men den som vill kan dessutom ge en kandidat en särskild personröst. Det gör man genom att sätta ett kryss i rutan framför kandidatens namn på valsedeln. Man får bara personrösta på en kandidat. Du kan inte stryka en kandidat på listan. En överstruken kandidat påverkar inte ordningen på namnen på valsedeln. Vem ska bestämma över dina pengar? Europaparlamentet deltar i besluten om EU:s budget. Ledamöterna i parlamentet bestämmer alltså vad EU-pengarna ska användas till. a efteråt. Rösta på en kandidat som du litar på! Rösta på en kandidat som du litar på! sta! rige ligger vi appt a vilka som ska entet

6 Kryssa en kandidat på Socialdemokraternas valsedel 1. Marita Ulvskog är riksdagsledamot och har tidigare varit partisekreterare, statsråd och arbetat på LO. Svenska kollektivavtal måste gälla fullt ut för alla på svensk arbetsmarknad. Och EU:s budget måste användas till investeringar i jobb. Det kan vi klara om vi blir fler socialdemokrater i Europaparlamentet. Jag älskar den svenska arbetsmarknadsmodellen - för mig är det självklart att om man är kritisk till det som beslutas i Bryssel så måste man rösta in folk som kan göra skillnad. Använd din rösträtt den 7 juni annars är det någon annan som tar den! 2. Olle Ludvigsson är ordförande på Volvo Verkstadsklubb i Göteborg. Idag är det högern som dominerar i parlamentet och om de får härja fritt finns det risk att de tar beslut som gör att vårt fackliga inflytande minskar. Därför är det viktigt att rösta till Europaparlamentet och välja företrädare som vill kämpa för löntagarna, kollektivavtalen och de fackliga rättigheterna. Jag ställer upp i EU-parlamentsvalet för att jag vill att EU ska färgas av de idéer, tankesätt och målsättningar som vi löntagare och socialdemokrater har. 3. Åsa Westlund är Europaparlamentariker sedan 2004, då hon kryssades in från en sjunde till en tredje plats på listan. Jag har arbetat med miljö och klimatfrågor under fem år i Europaparlamentet och för mig är det självklart att lösningen på miljöproblemen ligger i investeringar i ny miljövänlig teknik och klimatsmarta lösningar. Det ger inte bara bättre miljö utan skapar också fler jobb. Vi ska inte konkurrera i världen med låga löner och usla villkor utan med kunskap och kvalitet. När beslut fattas om jobb, arbetsmiljö och fackliga rättigheter står jag på löntagarnas sida. 4. Göran Färm är Europaparlamentariker. Göran har tidigare bland annat varit chef för LOs näringspolitiska enhet. Valet till EU-parlamentet handlar om att ta matchen med regeringen om deras passiva krispolitik, som nu förvärrar arbetslösheten. Vi ska också ta matchen med borgarna om kollektivavtalen och de fackliga rättigheterna i Europa och med Sverigedemokraterna om främlingsfientligheten. Jag vill ha ett starkt socialt Europa, inte ett EU som används för att urholka löntagarnas villkor eller vår nationella vårdoch bostadspolitik.

7 5. Anna Hedh är EU-parlamentariker och EU-kritiker blev hon inkryssad till parlamentet från en 31:a plats på vallistan. Det är viktigt att fackföreningsrörelsen är med i valrörelsen eftersom den svenska arbetsmarknadsmodellen och våra fackliga fri- och rättigheter är hotade. EU-högern sätter den fria konkurrensen före mänskliga och fackliga rättigheter. EU:s domstol har tagit beslut som innebär att arbetare från låglöneländer tillåts arbeta under sämre villkor. Domstolen har även fastslagit att rätten att vidta fackliga stridsåtgärder är underordnad den fria rörligheten av kapital och tjänster. Vi måste ta hård strid mot denna högerpolitik. 6. Jens Nilsson är kommunalråd i Östersund. Frågan om fackliga rättigheter är viktig för mig. Den fria rörligheten inom EU får inte innebära att grundläggande fackliga rättigheter sätts åt sidan. Det måste finnas regler som garanterar fackliga och sociala rättigheter. Låga löner, usel arbetsmiljö och dåliga arbetsvillkor kan aldrig accepteras. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige och varje lands regler på arbetsmarknaden måste respekteras. Människors rättigheter är alltid viktigare än marknaden 7. Hillevi Larsson är riksdagsledamot sedan Hon är bland annat ledamot i civilutskottet och suppleant i EU-nämnden. Jag vill förändra så att vi får ett Europa som är anpassat efter människorna, inte marknaden. Därför måste löntagarnas villkor och vår rätt att bibehålla den svenska modellen överordnas den inre marknadens fria rörlighet. EU:s lagstiftning måste ändras så att nya Laval-fall blir omöjliga. Sverige och Europa befinner sig i en djup jobbkris. Vi kan inte, som Europas höger gör, bara stå och se på. Kraftiga åtgärder behövs för att minska arbetslösheten. Europa behöver en ny framtids tro där solidaritet och rättvisa ersätter håglöshet och oro. 8. Ardalan Shekarabi är jurist (notarie). Han har tidigare varit ordförande för SSU. Jag kandiderar till Europaparlamentet för att jag tror att Europa måste förändras. Att stärka löntagarnas rättigheter och bekämpa den växande främlingsfientligheten är viktiga frågor för mig. Arbetslösheten, girigheten och den ökande fattigdomen måste bekämpas! För att lyckas behövs din och min röst. Vi måste höja valdeltagandet för att lyckas förändra EU tillsammans, men också för att hålla de främlingsfientliga utanför. Därför behöver Europa vår röst den 7e juni!

8 Orättvisa med ett blått EU-parlament Idag styrs EU av ett blått Europa. Det har satt sina spår. De fackliga och de sociala frågorna har hamnat i skymundan. Arbetsförhållanden och arbetsvillkor hotas. De konservativa i parlamentet sätter den fria rörligheten inom EU före löntagare och fackliga rättigheter medan rätten till alla människors lika värde och lika lön för lika arbete uppfattas som mindre viktigt. Moderaterna i parlamentet har till exempel begärt ändringar i flera förslag till parlamentet som handlar om arbetsvillkor och fackliga rättigheter. Ändringarna har genomgående varit till fördel för företagen och den fria rörligheten och till nackdel för löntagarnas arbetsvillkor och fackliga rättigheter. I Europaparlamentet har moderaterna även röstat för en utökad arbetstid upp till 65 timmars arbetsvecka och mot förslag om att stärka fackliga rättigheter. Det här är märkligt eftersom moderaterna hävdar att den här typen av frågor ska hanteras nationellt och inte i parlamentet. I Lavaldomen valde EG-domstolen att se mer till den fria rörligheten än till fackliga friheter och rättigheter. Domen innebär att svenska fackförbund inte kan kräva att svenska kollektivavtal ska gälla för tillfälligt utstationerad utländsk arbetskraft i Sverige. Byt färg på parlamentet! Idag är 20 av 27 länder i Europa konservativa och vi har ett högerdominerat parlament. De svenska socialdemokraterna har endast 5 av Sveriges 19 platser i parlamentet! Ändra på det genom att rösta!

9 Rättvisa med ett rött EU-parlament SOCIALDEMOKRATERNA försvarar dig som löntagare. kämpar för den svenska modellen och kollektivavtalen! ll exempel emokraterna tar kräver att lika lön för lika arbete enligt lagar och avtal ska gälla i hela Europa. vill motverka att oseriösa arbetsgivare får möjlighet att använda låga löner, usla villkor och farlig arbetsmiljö som konkurrensmedel. vill att EU inför regelverk som skyddar de fackliga rättigheterna, förhindra social dumpning och garanterar rätten att vida fackliga stridsåtgärder över gränserna. jobbar för att EU ska arbeta för global rättvisa. eller inte komma och klaga efteråt. n bli bättre på att rösta! deltagandet i EU-länderna är 46 procent. I Sverige ligger vi Ve öve Europap Ledamöte EU-pengar Rösta på nomsnittet med knappt 38 procent. bundens medlemmar var valdeltagandet knappt v tre medlemmar lät alltså andra bestämma vilka som ska ntagare i parlamentet. andidat kommer in i parlamentet öst!

10 Fackligt och viktigt i EU för alla löntagares skull Det handlar om människosyn I Lavaldomen valde EG-domstolen att se mer till den fria rörligheten i EU än till fackliga friheter och rättigheter. En konsekvens av domstolens utlåtande är att ursprungslandsprincipen blir gällande. Det innebär att arbetare tillåts arbeta för sina hemländers regler under ett års tid, vilket betyder att olika villkor kan gälla för svenska och utländska arbetare på samma arbetsplats. Det skapar orättvisa och kan dessutom innebära dumpade löner och arbetsvillkor. Vi menar att alla som arbetar i Sverige, oavsett var man kommer från, ska ha de arbetsvillkor och den lön som gäller här. För oss handlar det om människosyn. Stärk ställningen för fackliga frågor Långsiktigt jobbar vi för att fackliga frågor ska få en bättre ställning i EU:s fördragstext. Genom att balansera de fyra friheterna med en femte facklig frihet vill facken på sikt stärka de fackliga rättigheterna. Inte förrän de fackliga rättigheterna får samma status som övriga friheter i fördragstexten kommer domstolen att vikta de fackliga frågorna när de dömer i framtida fall liknande Laval-målet. Öka arbetstagarinflytandet Vi tycker att arbetstagarrepresentationen måste vara en rättighet när man gör företagssammanslagningar eller bildar nya s k Europabolag. Kollektivavtalen Att behålla rätten till de svenska kollektivavtalen är en av fackets allra viktigaste frågor på Europanivå. Vår grundinställning är att svenska avtal ska gälla på den svenska arbetsmarknaden.

11 Motverka arbetsmiljödumpning I jämförelse med många andra länder i EU har Sverige kommit långt när det gäller arbetsmiljöfrågor. Bra arbetsmiljö kostar och det finns risk för att oseriösa arbetsgivare konkurrerar med sämre arbetsmiljö. Vi måste skapa regelverk inom EU som förhindrar arbetsmiljödumpning. Skydda arbetstiderna I förslaget till arbetstidsdirektiv finns ett undantag som innebär att arbetsgivare i individuella avtal skulle kunna göra avsteg från regeln om 48 timmars arbetsvecka till 65 timmar i maximalt ett år. Vi vill att undantaget ska strykas ur lagförslaget. Jobba för jobben Vi vill också att EU ska jobba för full sysselsättning. Den ekonomiska krisen måste mötas med en expansiv ekonomisk politik och en väl fungerande arbetsmarknadspolitik. Alla människors lika värde Vi fortsätter kampen i EU för alla människors lika värde, lika lön för lika arbete och rättvisa arbetsvillkor oavsett nationalitet. Det handlar helt enkelt om människosyn.

12 Rösta till Europaparlamentet 20 maj-7 juni

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa Ett rött Europa för jobb och rättvisa 2 Fotografer: Nils Sjöstedt sid 1, Bea Tigerhielm sid 5, 9, 11, Jonas Lundborg sid 7, Lars-Örjan Josefsson sid 13 och Jeanette Larsson sid 15. Ett rött Europa för

Läs mer

Valet mellan människa och marknad

Valet mellan människa och marknad DA GRANSKAR Valet mellan människa och marknad Den svenska modellen är bra, säger regeringen hemma i Sverige. Men i EU-parlamentet tycker det blå laget att lika villkor för lika arbete är ett hinder mot

Läs mer

EU-kritiker som inte är till salu. Jöran Fagerlund

EU-kritiker som inte är till salu. Jöran Fagerlund EU-kritiker som inte är till salu Jöran Fagerlund 1989 Blev medlem i KU och VPK Supervalåret 2014 Besegra Reinfeldt två gånger. Få fler medlemmar. Samma politik i Sverige som i EU. Inte till salu. Mobilisera

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP Lättläst Guide till det aktiva medborgarskapet Om du är medborgare i ett EU-land är du också EU-medborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 Kvinnornas Europa S-kvinnors kandidater Den 7 juni 2009 är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val och vår chans

Läs mer

Materialet framtaget i Projekt Mitt val.

Materialet framtaget i Projekt Mitt val. För mer demokrati 2 Materialet framtaget i Projekt Mitt val. Ett projekt i samverkan med FUB och Riks-Klippan med stöd från Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Projektledare:

Läs mer

Lektion 16 SCIC 17/01/2014. TEMA: FÖRETAG: konkurrens, offentlig upphandling. A. Den svenska modellen

Lektion 16 SCIC 17/01/2014. TEMA: FÖRETAG: konkurrens, offentlig upphandling. A. Den svenska modellen Lektion 16 SCIC 17/01/2014 TEMA: FÖRETAG: konkurrens, offentlig upphandling A. Den svenska modellen En viktig del i den svenska modellen är att löner och trygghet på arbetsmarknaden sköts genom förhandlingar

Läs mer

Kompetens och konkurrenskraft i Europa Olle Ludvigsson Europaparlamentariker (S)

Kompetens och konkurrenskraft i Europa Olle Ludvigsson Europaparlamentariker (S) Kompetens och konkurrenskraft i Europa Olle Ludvigsson Europaparlamentariker (S) Teknikcollege 2012-01-30 Socialdemokraterna S i Europaparlamentet Sex ledamöter: Marita Ulvskog, Anna Hedh, Åsa Westlund,

Läs mer

Eu-valet i Halland 25 maj 2014

Eu-valet i Halland 25 maj 2014 Eu-valet i Halland 25 maj 2014 NÄR? Valet till EU-parlamentet sker i hela EU samtidigt. Den 25 maj kan man gå till vallokalen och rösta. Den 7 maj öppnar förtidsröstningen. VEM? Du som är svensk medborgare

Läs mer

Fördelning av ytterligare två mandat i Europaparlamentet och fastställande av vilka kandidater som har valts till ledamöter och ersättare

Fördelning av ytterligare två mandat i Europaparlamentet och fastställande av vilka kandidater som har valts till ledamöter och ersättare BESLUT 1 (2) 2011-12-01 Fördelning av ytterligare två mandat i Europaparlamentet och fastställande av vilka kandidater som har valts till ledamöter och ersättare I beslut den 11 juni 2009 (dnr 09-067/4)

Läs mer

Krävs det alltid oaktsamhet för att skadestånd skall dömas ut?

Krävs det alltid oaktsamhet för att skadestånd skall dömas ut? Vad är ett interimistiskt beslut i Arbetsdomstolen? Om det uppstår en tvist om en stridsåtgärd är lovlig kan en av parterna vända sig till Arbetsdomstolen och be domstolen avgöra frågan. Eftersom det då

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

Fler jobb, schyssta villkor och mindre klimatpåverkan i EU och i Sverige. Socialdemokraternas EU-valplan 2014

Fler jobb, schyssta villkor och mindre klimatpåverkan i EU och i Sverige. Socialdemokraternas EU-valplan 2014 Fler jobb, schyssta villkor och mindre klimatpåverkan i EU och i Sverige Socialdemokraternas EU-valplan 2014 Valet är avgörande: Socialdemokraterna kan bli största parlamentsgrupp i EU Mandatfördelning

Läs mer

EU-VALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE

EU-VALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE EU-VALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET VID DÖRREN FÖR DIG SOM VALARBETARE Sid 2 (8) HUVUDBUDSKAP Rättvisa villkor och fler jobb Det är ett historiskt misslyckande att 26 miljoner människor i dag saknar

Läs mer

EU-Valet 2009. Hur går valet till?

EU-Valet 2009. Hur går valet till? EU-Valet 2009 Hur mycket vet du egentligen om Europaparlamentet och om röstningen som sker den 7 juni? Vad är en talesman, och vad gör ledamöterna för någonting? Vad innebär att Sverige skall bli ordförande

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP GUIDE TILL DET AKTIVA MEDBORGARSKAPET Om du är medborgare i ett EU-land är du också automatiskt EUmedborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor.

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. Därför EU Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. 2 Ett EU för oss EU kan kännas krångligt och långt borta, men är mer tydligt och nära än du

Läs mer

EU och arbetsrätten. Per-Ola Ohlsson

EU och arbetsrätten. Per-Ola Ohlsson EU och arbetsrätten EU:s regler om arbetstagare m.m. Per-Ola Ohlsson Unionsfördraget Grundläggande och övergripande bestämmelser EUF art. 2 Unionens värden EUF art. 3 Art. 3.2 Fri rörlighet för personer

Läs mer

Jens Nilsson. Europaparlamentariker (S) Demokratin och solidariteten måste erövras av varje ny generation.

Jens Nilsson. Europaparlamentariker (S) Demokratin och solidariteten måste erövras av varje ny generation. Demokratin och solidariteten måste erövras av varje ny generation. Vad gör Europaparlamentet? Europaparlamentet kan liknas vid Europas riksdag. 754 ledamöter från 27 länder sitter i Europaparlamentet.

Läs mer

Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO

Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO Den inre marknaden och arbetskraftens rörlighet Miljökrav och sociala krav (Artikel 18.2 OU) Artikel 18

Läs mer

Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna. arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då

Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna. arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då Kära kamrater och mötesdeltagare! Det är för mig en stor ära att på denna arbetarrörelsens högtidsdag få tala inför er. Första maj är ett datum då människor från alla världens hörn samlas för att demonstrera

Läs mer

EU-VALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET MED VÄLJAREN PER TELEFON FÖR DIG SOM VALARBETARE

EU-VALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET MED VÄLJAREN PER TELEFON FÖR DIG SOM VALARBETARE EU-VALET 2014 SAMTALS- KAMPANJEN SAMTALET MED VÄLJAREN PER TELEFON FÖR DIG SOM VALARBETARE Sid 2 (8) HUVUDBUDSKAP Rättvisa villkor och fler jobb Det är ett historiskt misslyckande att 26 miljoner människor

Läs mer

Kamrater Mötesdeltagare!

Kamrater Mötesdeltagare! 2014-05-01 Christer Engelhardt Kamrater Mötesdeltagare! Varmt välkomna till supervalårets första majfirande här i Bingebyparken och jag vill rikta ett varmt tack till Gråbo- Bingeby Socialdemokratiska

Läs mer

Stockholm 2010-08-19 Socialdemokraternas handlingsplan för ordning och reda på arbetsmarknaden

Stockholm 2010-08-19 Socialdemokraternas handlingsplan för ordning och reda på arbetsmarknaden Socialdemokraterna Stockholm 2010-08-19 Socialdemokraternas handlingsplan för ordning och reda på arbetsmarknaden 2 (5) Socialdemokraternas handlingsplan för ordning och reda på arbetsmarknaden Arbetsmarknaden

Läs mer

Val till Europaparlamentet 2009

Val till Europaparlamentet 2009 Lättläst information Val till Europaparlamentet 2009 Så här röstar du Innehåll Vad är EU?... 3 Valet i Sverige... 3 Vem får rösta?... 4 Vem röstar du på?... 5 Så här röstar du... 6 Du kan rösta före valet...

Läs mer

TRYCKSAKER OCH MATERIAL TILL EU-VALET

TRYCKSAKER OCH MATERIAL TILL EU-VALET TRYCKSAKER OCH MATERIAL TILL EU-VALET EU-KANDIDATER FOLDER 104X148MM MARITA ULVSKOG Min bakgrund är i Norrbotten och i Dalarna, men nu bor jag i Solna. De senaste fem åren har jag representerat Sverige

Läs mer

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda

Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda Gemensamma värderingar, gemensamt ansvar och det gemensamma goda #ep2014 TIGT. MAKE AN Ett hurdant Europa vill Du ha? Gör något. Gör det bättre. Gör skillnad. Rösta i EU-valet! EV.LUTH KYRKAN I FINLAND

Läs mer

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric Nu drar vi igång! Så kan löntagarna vinna valet 2006 Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Maria Lindberg, medlem i Handels. I undersökningen Valet är ditt har 30 032 medlemmar deltagit och

Läs mer

Lavaldomen. Betydelse för småföretag? 2013-09-12 handels.se Handels Direkt 0771-666 444

Lavaldomen. Betydelse för småföretag? 2013-09-12 handels.se Handels Direkt 0771-666 444 Lavaldomen Betydelse för småföretag? Bakgrund November 2004. Det lettiska byggbolaget Laval un Partneri i blockad av fackförbundet Byggnads. Laval vill inte teckna svenskt kollektivavtal. Enligt EU:s utstationeringsdirektiv

Läs mer

1 Inledning Den 7 juni 2009 är det val till Europaparlamentet. Det är då femton år sedan vi röstade om medlemskap i den Europeiska Unionen. Under valrörelsen 1994 försökte ja-sidan lansera EU som ett stort

Läs mer

Gör ett annat Europa möjligt!

Gör ett annat Europa möjligt! Gör ett annat Europa möjligt! Åsa Westlund Socialdemokratisk ledamot i Europaparlamentet Foto: Peter Berggren/Imagine De Europeiska Socialdemokraternas Parlamentsgrupp Foto: Curt Berggren/Imagine Bättre

Läs mer

Politisk Målsättning 3 (8)

Politisk Målsättning 3 (8) 2013-10-04 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar...

Läs mer

Fakta om undersökningarna

Fakta om undersökningarna - - 9 EU företagens eller medborgarnas projekt? Välkomna! Anders Ydstedt, Svensk Tidskrift Christina Riksén, Stiftelsen Sverige i Europa Allmänhetens respektive företagares syn på EUfrågor Örjan Hultåker,

Läs mer

Vad vill Moderaterna med EU

Vad vill Moderaterna med EU Vad vill Moderaterna med EU Förstärka Miljö och Fredsfrågan Underlätta för handel Bekämpa internationell brottslighet Varför skall jag som Eksjöbo intressera mig för EU och rösta i EU valet Våra exporterande

Läs mer

VALHANDBOK FÖR EU-VALET 2014. För dig som ska planera, leda eller delta i insatser i EU-valrörelsen lokalt eller regionalt

VALHANDBOK FÖR EU-VALET 2014. För dig som ska planera, leda eller delta i insatser i EU-valrörelsen lokalt eller regionalt VALHANDBOK FÖR EU-VALET 2014 För dig som ska planera, leda eller delta i insatser i EU-valrörelsen lokalt eller regionalt INNEHÅLLSFÖRTECKNING VAD SKA VI GÖRA?...3 Samtalskampanj...3 Valupptakt...3 Turné...3

Läs mer

Vi vill bygga framtiden

Vi vill bygga framtiden å p n e k fi y N? Socia a n r e t a r ldemok Vi vill bygga framtiden Politiken måste alltid blicka framåt. Den måste alltid handla om framtiden, om det samhälle vi vill skapa imorgon, inte om det vi redan

Läs mer

Röda Rosen Nytt. Nu är det dags för val till Europaparlamentet! Socialdemokraterna på Rosengård 2009 NR 1

Röda Rosen Nytt. Nu är det dags för val till Europaparlamentet! Socialdemokraterna på Rosengård 2009 NR 1 Röda Rosen Nytt Socialdemokraterna på Rosengård 2009 NR 1 Sidan 1: Dags för val. Nu är det dags för val till Europaparlamentet! Sidan 2: Ordföranden har ordet Sidan 3: Europaparlamentsvalet Sidan 4: Hillevi

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Moderaterna och arbetsrätten i EU. En rapport från LO/TCO Rättsskydd

Moderaterna och arbetsrätten i EU. En rapport från LO/TCO Rättsskydd Moderaterna och arbetsrätten i EU En rapport från LO/TCO Rättsskydd Vårt uppdrag och sammanfattning LO-TCO Rättsskydd har tidigare på uppdrag av LO granskat hur moderaterna agerat i den svenska riksdagen

Läs mer

Kommittédirektiv. Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen. Dir. 2008:38. Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008

Kommittédirektiv. Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen. Dir. 2008:38. Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008 Kommittédirektiv Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen Dir. 2008:38 Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008 Sammanfattning av uppdraget Den särskilde utredaren ges i uppdrag

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Valinformation till dig som bestämt dig för att rösta i valet till EU-parlamentet! Rösta på EU-motståndare eller EU-kritiker!

Valinformation till dig som bestämt dig för att rösta i valet till EU-parlamentet! Rösta på EU-motståndare eller EU-kritiker! STOCKHOLM Valinformation till dig som bestämt dig för att rösta i valet till EU-parlamentet! Vi har ställt fem frågor till de som kandiderar till EU-parlamentet. Frågorna har skickats som e-post till de

Läs mer

Olle Ludvigsson kommer till Gissleparken i Gislaved för att prata EU. I förra valet till EUparlamentet

Olle Ludvigsson kommer till Gissleparken i Gislaved för att prata EU. I förra valet till EUparlamentet Olle Ludvigsson kommer till Gissleparken i Gislaved för att prata EU. I förra valet till EUparlamentet deltog bara var fjärde LO-medlem. "Om vi vill ha ett rödare och mer rättvist EU måste folk gå och

Läs mer

FÖR DEMOKRATI OCH JÄMLIKHET, MOT KLYFTOR OCH EXTREMISM.

FÖR DEMOKRATI OCH JÄMLIKHET, MOT KLYFTOR OCH EXTREMISM. FÖR DEMOKRATI OCH JÄMLIKHET, MOT KLYFTOR OCH EXTREMISM. Valplattform för EU-valet 2019 Ett Europa som sätter vanligt folk främst EU bildades för att föra människor närmare varandra. Handel och utbyte mellan

Läs mer

Landsorganisationen i Sverige 2013

Landsorganisationen i Sverige 2013 Integrationspolicy Landsorganisationen i Sverige 2013 Foto: Lars Forsstedt Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet, Stockholm 2013 isbn 978-91-566-2907-5 lo 13.12

Läs mer

MINDRE EU MER SVERIGE!

MINDRE EU MER SVERIGE! MINDRE EU MER SVERIGE! SVERIGEDEMOKRATERNAS VALMANIFEST I EU-VALET SVERIGEDEMOKRATERNAS VALMANIFEST I EU-VALET Utgåva 2 2014-04-05 MINDRE EU MER SVERIGE! - SVERIGEDEMOKRATERNAS VALMANIFEST I EU-VALET De

Läs mer

TRYGGA ANSTÄLLNINGAR ÄR I ALLAS INTRESSE

TRYGGA ANSTÄLLNINGAR ÄR I ALLAS INTRESSE TRYGGA ANSTÄLLNINGAR ÄR I ALLAS INTRESSE EU-VALET 26.5.2019 förhandsröstning 15-21.5.2019 VAD BESLUTAR EU OM? Europaparlamentet och Europeiska rådet (EU-ländernas ministrar) beslutar tillsammans om EU:s

Läs mer

ETT RÄTTVISARE EUROPA FÖR ARBETSTAGARE

ETT RÄTTVISARE EUROPA FÖR ARBETSTAGARE ETT RÄTTVISARE EUROPA FÖR ARBETSTAGARE EFS PROGRAM FÖR VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 kommer att

Läs mer

Stockholm 2014-05-21. Rättvisa villkor. För alla.

Stockholm 2014-05-21. Rättvisa villkor. För alla. Stockholm 2014-05-21 Rättvisa villkor. För alla. 2(8) Rättvisa villkor. För alla. Femton år med ett högerdominerat styre har slagit hårt mot EU. Europa halkar efter. Arbetslösheten har skjutit i höjden,

Läs mer

ORDNING OCH REDA MED LAGAR OCH KOLLEKTIVAVTAL

ORDNING OCH REDA MED LAGAR OCH KOLLEKTIVAVTAL ORDNING OCH REDA MED LAGAR OCH KOLLEKTIVAVTAL LO-TCO Rättsskydd AB MINDRE KAOS MED KOLLEKTIVAVTAL Kollektivavtalen ger ordning och reda på arbetsplatserna. Med dem i handen står vi starkare mot arbetsgivarna.

Läs mer

JOBBET SOM DÖDS- FÄLLA. En rapport om hur farorna i arbetslivet negligeras av extremhögern.

JOBBET SOM DÖDS- FÄLLA. En rapport om hur farorna i arbetslivet negligeras av extremhögern. JOBBET SOM DÖDS- FÄLLA En rapport om hur farorna i arbetslivet negligeras av extremhögern. Arbetsmiljön för vanligt folk En bra arbetsmiljö för alla som arbetar måste vara målet, och en arbetsplats som

Läs mer

EU och småföretagen. - EU-valet och Sveriges småföretagare

EU och småföretagen. - EU-valet och Sveriges småföretagare EU och småföretagen - och Sveriges småföretagare EU och Småföretagen Sammanfattning Så många som sju av tio svenska småföretagare uppger att de kommer att rösta i den 7 juni. De viktigaste frågorna är

Läs mer

Makten är din! Glynnis Jones/Shutterstock.com. EU-valet på 5 minuter

Makten är din! Glynnis Jones/Shutterstock.com. EU-valet på 5 minuter Makten är din! Glynnis Jones/Shutterstock.com EU-valet på 5 minuter Europeiska unionen 2014 - Europaparlamentet Vad är Europaparlamentet? Europaparlamentet är världens enda gränsöverskridande parlament

Läs mer

För ett socialdemokratiskt Europa

För ett socialdemokratiskt Europa För ett socialdemokratiskt Europa Foto: Imagine/Peter Berggren Jan Andersson Ledamot för Socialdemokraterna i Europaparlamentet De Europeiska Socialdemokraternas Parlamentsgrupp Foto: Imagine/Jerry Bergman

Läs mer

Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling

Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling Arbetsrättsliga krav vid offentlig upphandling - om möjligheterna att ställa krav på kollektivavtalsvillkor Upphandlingsdagarna 29 januari 2015 Lisa Sennström Definition av socialt ansvarsfull upphandling

Läs mer

5 röster för Europa. 5 röster för Europa Publicerad på Nya Moderaterna (http://www.moderat.se)

5 röster för Europa. 5 röster för Europa Publicerad på Nya Moderaterna (http://www.moderat.se) En förutsättning för ett bra val är att vi är många som är aktiva. I Europavalen har valdeltagandet traditionellt sett varit lågt vilket innebär att det parti som fått flest sympatisörer att gå och rösta

Läs mer

EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad

EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad J Arbetslivsinstitutet ILO:s konstitution (1919) Whereas the failure of any nation to adopt humane conditions of labour is an obstacle

Läs mer

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014.

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Lättläst om valet till Europaparlamentet 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du inte kan rösta

Läs mer

Nya utstationeringsregler

Nya utstationeringsregler Pressträff om proposition: Nya utstationeringsregler Ylva Johansson Arbetsmarknads- och etableringsminister 17 februari 2017 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Det här är den svenska modellen Arbetsmarknadens

Läs mer

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013

Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Kandidater till partikongressen den 3-7 april 2013 Valkrets 1 Habo, Jönköping och Mullsjö arbetarekommuner 5 ombud skall väljas i valkretsen. Presentation av de 16 kandidater som kandiderar i valkrets

Läs mer

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag.

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag. EU på 10 minuter Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam arbetet

Läs mer

Framtidens utmaningar kräver ETT BÄTTRE EU!

Framtidens utmaningar kräver ETT BÄTTRE EU! Framtidens utmaningar kräver ETT BÄTTRE EU! Foto: Imagine/Peter Berggren Göran Färm Socialdemokratisk ledamot i Europaparlamentet De Europeiska Socialdemokraternas Parlamentsgrupp Här samtalar jag om EUs

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valen år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du

Läs mer

Presentation kandidater

Presentation kandidater Presentation kandidater Riksdag & Landsting 2014-2018 Distriktskongressen 5-6 april i Ånge I denna broschyr hittar du den politiska valberedningens förslag till de sex översta namnen på valsedeln till

Läs mer

Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker!

Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Valets vik tigaste fr ågor Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Landsorganisationen i Sverige 2006 Omslagsfoto: Stefan Bohlin Grafisk form: LO Original: MacGunnar

Läs mer

Viviane Reding. bjuder in till dialog. fokus. EU:s vice ordförande. en tidning från eu-kommissionen #7 2012

Viviane Reding. bjuder in till dialog. fokus. EU:s vice ordförande. en tidning från eu-kommissionen #7 2012 europa fokus #7 2012 i detta nummer en dag på eu:s call center möt olle & olle allt om medborgaråret så kan du påverka eu en tidning från eu-kommissionen EU:s vice ordförande Viviane Reding bjuder in till

Läs mer

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER EU-VALET 2019 EU PÅ 10 MINUTER Det här är EU Sverige är en av 28 * medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen Kort, aktuellt och lätt om EU Medfinansieras av EU-kommissionen Europa Direkt Smedjebacken Dalarna / norra Västmanland mars, 2015 Europa Direkt I Sverige finns 19 Europa Direktkontor spridda över hela

Läs mer

Vår EU-valkampanj våren 2009

Vår EU-valkampanj våren 2009 Vår EU-valkampanj våren 2009 Bilaga till verksamhetsberättelse 2007-2009 I GLÖD-KONGRESSEN 2009 RÅDHUSET, MALMÖ BOX 704 03, 107 25 STOCKHOLM Besök, Sveavägen 68 Telefon: 08 545 55 330 Broderskapsrörelsen

Läs mer

Jag vill säga något!

Jag vill säga något! Jag vill säga något! Prov på grundkursen i demokrati den 17/11! Varför prov på grundkursen? Syftet med provet är att du ska ta dig till att träna in alla de ord och begrepp som är viktiga att kunna för

Läs mer

Människan i arbete och arbetets former Arbetsplatsdemokrati

Människan i arbete och arbetets former Arbetsplatsdemokrati Människan i arbete och arbetets former Arbetsplatsdemokrati hanne.randle@kau.se Per Hyytiäinen per.hyytiainen@ifmetall.se 1 Olika perspektiv på Industrial Relations Institutionalism IR som system kollektivavtal

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla

Kommunal och Vision tillsammans för mångfald. En arbetsplats för alla Kommunal och Vision tillsammans för mångfald En arbetsplats för alla Varför är det här en viktig facklig fråga för Kommunal och Vision? Min övertygelse är att mångfald, olikheter och solidaritet gör vårt

Läs mer

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten!

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobbkommissionen Socialdemokraterna i Sörmland SSU i Sörmland Sverige står inför den värsta jobbkrisen på decennier. Hårdast drabbas de som redan

Läs mer

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland.

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland. EU PÅ 10 MINUTER Sverige i EU Sverige är en av 28 medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige samarbetar

Läs mer

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik?

Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför politik Varför ska ett fackförbund bry sig om politik? Därför att din chef gör det. Arbetsgivarna har ett tätt samarbete med de borgerliga partierna för att få lagar och beslut som gynnar dem.

Läs mer

Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123)

Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123) YTTRANDE Dnr 27/2009 Stockholm den 18 mars 2009 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr A2008/3541/ARM Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123) Svenska institutet för europapolitiska

Läs mer

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar

Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Medlemmar ser på SEKO ett diskussionsmaterial om SEKOs medlemsundersökningar Starka tillsammans Genom att vi är många och håller ihop är vi starka. Genom aktiva och engagerade medlemmar formar vi våra

Läs mer

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056 Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se 2 Avtalet är befrielse Kollektivavtalet handlar om löner, arbetstider och ersättningar. Men

Läs mer

Unga arbetstagares möte

Unga arbetstagares möte Unga arbetstagares möte Durban, Sydafrika lördag 24 november 2012 I folkets intresse: ett ungdomsperspektiv STÖDINFORMATION 0 I folkets intresse: ett ungdomsperspektiv Unga människor är en av samhällets

Läs mer

EU:s inflytande över minimilöner och kollektivavtal

EU:s inflytande över minimilöner och kollektivavtal 2014-04-07 EU:s inflytande över minimilöner och kollektivavtal Svar på LO:s, TCO:s och Sacos enkät till de svenska politiska partiernas valbara kandidater inför valet till Europaparlamentet den 25 maj

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SOCIODEMOGRAFISK BILAGA

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SOCIODEMOGRAFISK BILAGA Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) Bryssel, november 2013 ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

Vita jobb Lokalt partiarbete för trygga anställningar och bra arbetsvillkor

Vita jobb Lokalt partiarbete för trygga anställningar och bra arbetsvillkor Vita jobb Lokalt partiarbete för trygga anställningar och bra arbetsvillkor 2012-11-28 Inledning Genom att arbeta systematiskt med offentlig upphandling kan ekonomisk brottslighet trängas tillbaka. Det

Läs mer

Medfinansieras av Europeiska kommissionen

Medfinansieras av Europeiska kommissionen Medfinansieras av Europeiska kommissionen Varför en Europeisk Union? Visioner och tankar om ett enat Europa fanns redan på 1800talet men först efter de två världskrigen startade ett sådant Europeiskt samarbete.

Läs mer

Därför demokrati. Faktamaterial till bilderna om demokrati

Därför demokrati. Faktamaterial till bilderna om demokrati Därför demokrati Studiematerial från riksdagen Bild 1. Faktamaterial till bilderna om demokrati Till dig som lärare: Nedan finns korta texter som kan fungera som stöd till presentationsbilderna som hör

Läs mer

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista ordförande fackförening/facket fackklubb kommunalarbetareförbundet fackförbund kommun landsting medlem löntagare socialdemokrat tjänsteman arbetare

Läs mer

HUR KAN DU PÅVERKA I EU?

HUR KAN DU PÅVERKA I EU? HUR KAN DU PÅVERKA I EU? Det här är en broschyr som förklarar arbetet i EU. Den handlar om vem som fattar beslut inom EU, och hur det går till. Du får en kort beskrivning av EU-kommissionen, Europaparlamentet

Läs mer

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET

TYCKA VAD MAN VILL HÄLSA RÖSTA JÄMLIKHET HA ETT EGET NAMN RESA ÄTA SIG MÄTT FÖRÄLDRARLEDIGHET SÄGA VAD MAN VILL TAK ÖVER HUVUDET SIDA 1/8 ÖVNING 2 ALLA HAR RÄTT Ni är regering i landet Abalonien, ett land med mycket begränsade resurser. Landet ska nu införa mänskliga rättigheter men av olika politiska och ekonomiska anledningar

Läs mer

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot

Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Ja till framtiden! Jan Björklund, partiledare Liselott Hagberg, riksdagsledamot Riksdagen: Rösta på mig Viktiga frågor som jag vill arbeta med är Integration, jämställdhet, utbildning och socialafrågor.

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras

EU kan heller inte skryta med någon kvinno- eller hbtq-vänlig politik. Generellt negligeras och nedprioriteras Vänsterpartiet i EU Fotograf: GUE/NGL Vi i Vänsterpartiet är kritiska till hur Europeiska unionen fungerar idag. Därför kämpar vi för att påverka utvecklingen inom EU till det bättre. Våra tre främsta

Läs mer

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 1(5) 2018-12-10 TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 TCO 114 94 Stockholm Org nr: 802003-5252 Besöksadress Linnégatan 14 Stockholm Leveransadress: Linnégatan 12 114 47 Stockholm

Läs mer

EU valanalys för Norrbotten

EU valanalys för Norrbotten Norrbotten 2009-10-08 EU valanalys för Norrbotten 2 (14) Innehållsförteckning Valanalys EU-valet 2009... 3 Engagemang... 3 Vanligaste frågorna... 4 Budskap... 4 Kandidater... 5 Personval... 6 Facklig/politiskt

Läs mer

Bilaga 2. Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige 2001

Bilaga 2. Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige 2001 Bilaga 2 Tabellbilaga till opinionsundersökningen Reformopinionen i Sverige Tabell 1: Vad tycker Du? Hur stort är behovet av förändringar i dagens Sverige? Procent Mycket stort 18 Ganska stort 53 Ganska

Läs mer