Tema: Lärsekvens, Presentationssida, Artikel och Startsida

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tema: Lärsekvens, Presentationssida, Artikel och Startsida"

Transkript

1 Tema: Lärsekvens, Presentationssida, Artikel och Startsida Fronter 91 Detta dokument är producerat av Fronter as Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt eller avtal med Nytt i version 91 av detta dokument: Det är inga förändringar i detta dokument Tema: Lärsekvens, Presentationssida, Artikel och Startsida...1 Inledning...2 Objektslista...2 Presentationssida...6 Skapa...6 Presentationssidan är färdig...11 Bild ändra egenskaper...12 Startsida...13 Startsida lägg till verktyget...14 Koppla en Presentationssida till Startsidan...15 Artikel...16 Lärsekvens inledning...19 Lärsekvens exempel på en linjär lärsekvens...20 Diagram...23 Design...24 Lärsekvens lägg till Rösta...25 Lärsekvens exempel med brytpunkter...27 Länka samman sidor igen efter en brytpunkt...31 Kopiering av en lärsekvens...32 Tips: Gör det enkelt!...35 Några exempel...36 Presentationssida i stället för Word (eller annan ordbehandlare)...37 KnatteFronter (Fronter för de minsta)...37 Artikel med video...41 Allt på ett ställe också för studenter...43 Lärsekvens och Frågedatabas...44 Objektslista som navigationsmeny...45 Versjonskontroll

2 Inledning Verktygen som beskrivs i detta temahäfte har en del likheter i hur man använder och skapar dem. Verktygen som beskrivs i detta temahäfte är: Presentationssida, Objektlista, Lärsekvens, Artikel och Startsida. Fronter är under ständig utveckling och förbättring. Det kan därför förekomma avvikelse mellan dokumentation och applikation. Denna vägledning skrevs till Fronters version 91. Lycka till Lillehammer, februar 2009 Steinar Hov/Ingun Vaglid Objektslista I Arkiv kan man skapa objektslistor, som är en samling av interna och externa länkar. Detta kan användas som en samling av relevanta resurser för ett tema. En sådan objektslista kan sättas in i en Presentationssida, Startsida osv. Så här skapas en Objektslista: Välj titel och markera Objektslista:

3 Välj färgerna för zebraränderna så att det blir enklare att läsa av listan: Skriv in titel samt URL för de externa länkarna som man vill ha med i listan: Tips: Man kan lägga till en beskrivning, den kommer då att visas i objektslistan tillsammans med titeln. Så här kan en färdig rad se ut:

4 Det går snabbt att lägga in nya rader och man kan även infoga interna länkar: Bläddra fram på vanligt sätt (detta finns beskrivet i Grundkurs i Fronter) till aktuellt dokument för att skapa en ny rad:

5 Den färdiga Objektslistan hittas i det arkiv som den skapades i. Sådana objektslister kan man sätta in i en Presentationssida: Man bläddra sig fram till Objektslistan i arkivet och slutresultatet ser ut som följande:

6 Presentationssida Presentationssida är ett verktyg i Fronter som kan användas i flera sammanhang. Du kan med hjälp av Presentationssida sätta samman text, bilder, länkar etc. på ett enkelt sätt. Dessutom kan du flytta omkring de olika delarna efter behov. Nya fält kan läggas till medan andra kan tas bort. Beroende av situationen kan det löna sig att planlägga layouten, i alla fall bör man ha en idé eller grov skiss klar innan man börjar. Vi börjar med att göra en generell genomgång av verktyget Skapa En Presentationssida skapas genom att man väljer Nytt dokument från ett Arkivverktyg: När man har valt Nytt dokument kommer man att få flera val. I detta exempel önskar vi använda verktyget Presentationssida då detta verktyg är mycket mer flexibelt än t.ex. rumsbeskrivningen i ett ämnesrum. Man kommer nu till en sida där du skall välja en mall för layouten. Man kan fritt ändra detta efteråt, men en av mallarna skall väljas som utgångspunkt för hur det skall se ut:

7 Genom att klicka på Nästa kommer man till ett fönster som visar de olika delarna: Viktig! Notera att det är förkryssat i rutan vid Lägg till i arkivinformation. Detta för att man senare skall kunna knyta denna Presentationssida till en egen knapp i verktyget Startsida. Här är fälten (platshållare) klara att fyllas med innehåll man väljer Redigera från snabbmenyn i den aktuella platshållaren:

8 Om man till exempel skall skriva in text, väljer du Redigera som visats ovanför och skriver in text direkt i Redigeraren (som också används i andra sammanhang i Fronter): Bilder i ett textfält Man kan lägga in bilder i ett textfält genom att klicka på ikonen för Infoga bild:

9 Man kan välja om man vill hämta bilden från ett arkiv i Fronter (1) eller om bilden skall hämtas från datorn (2): Bilder i ett bildfält Ett av fälten är enbart till för att infoga bilder: Här ser man att man kan välja om bilden skall hämtas från din dator eller från Arkivet i Fronter (där man i sådana fall måste ha laddat upp bilden på förhand).

10 Om platshållaren skall tas bort, väljs det från snabbmenyn: Man kan också flytta de enskilda platshållarna genom att klicka på pilarna. De pilar som är grå är av olika anledningar inaktiva och flyttning i den riktningen är inte möjlig: Och slutligen kan man lägga till nya platshållare genom att klicka på det plustecken som passar i den givna situationen: Då fås följande val:

11 De flesta valen här är självförklarande, men ett par bör nämnas. Infoga objektslista förklaras i början av detta dokument samt Infoga Rösta som finns beskrivet senare under Lärsekvens. Presentationssidan är färdig En färdig Presentationssida med text och bilder infogade kan, i redigeringsläge, se ut på följande sätt:

12 För eleverna/studenterna ser samma sida ut på detta sätt: Bild ändra egenskaper Det kan hända att man vill ändra storleken på en bild, flytta den innanför platshållaren, lägga till kantlinje/ram osv. Då klickar man på Redigera egenskaper på snabbmenyn:

13 Valen är självförklarande: Lägg speciellt märke till att bilder kan vara klickbara genom att de knyts till externa eller interna länkar. Startsida Startsida är ett eget verktyg som är avsett för att presentera exempelvis ett ämne eller ett tema genom att det knyts direkt till en Presentationssida. Startsideverktyget kan placeras så att det blir det första verktyget i rummet (översta knappen i inredningen); då kommer användarna direkt till Presentationssidan. Man kan knyta en Presentationssida till detta verktyg om du har markerat Gör tillgänglig för arkivinformation. Man kan också skapa en Presentationssida direkt från Startsideverktyget.

14 Startsida lägg till verktyget Detta verktyg läggs till på samma sätt som alla andra verktyg. Man måste vara rumsägare för att få lägga till nya verktyg: Genom att klicka på knappen kan en Startsidan skapas direkt, på samma sätt som med en Presentationssida:

15 Koppla en Presentationssida till Startsidan Som nämnts ovan kan man skapa en Startsida direkt, men man kan också knyta en godtycklig Presentationssida till detta verktyg. Så har gör man: Se till att arkivet visar med två spalter genom att klicka på knappen till höger: Avmarkera Arkivinformation: Här ser man att det finns två Presentationssidor. Nedanför ser man Presentasjon av faget. Det är den Presentationssidan som skapades i arkivet. För att få denna att visas på Startsidan måste man se till att den kommer överst av alla Presentationssidor genom att använda sig av uppåtpilen: När man nu klickar på Startsida i vänstermarginalen ser man att den visar önskat innehåll. Man kan, som du säkert känner till, flytta knappen för Startsida så att den blir den översta knappen i inredningen. Då kommer den automatiskt visas när man kommer till rummet. På detta sätt övertar och utvecklar Startsida möjligheterna för en beskrivning av rummet. Knappen kan också ges ett nytt namn om så är önskvärt.

16 Anmärkning Verktyget rum Rum kan fortfarande användas på samma sätt som tidigare. Verktyget Startsida ger dig emellertid en större grad av designmässig flexibilitet. Om man använder sig av Startsida kan man ta bort rumsbeskrivningen (Välj Anpassa rummets idagsida och avmarkera Visa rumsbeskrivning) samt döp om verktyget Rum till Meddelande eller något annat passande. Här visas ett exempel på ett sådant rum: Här är Startsida döpt till Informasjon om faget, medan Rum heter Meldinger. I Rumsverktyget är därför rumsbeskrivningen borttagen för att Meddelande och Kalender skall komma så långt upp som möjligt. Artikel En Artikel är närmast att uppfatta som en något enklare variant av Presentationssida, då Artikel endast kan innehålla text och bilder. Man kan självklart använda de möjligheter som finns i redigeraren, såsom länkar osv., men inga andra möjligheter finns tillgängliga. Artiklar kan återanvändas genom att sättas in i en Lärsekvens eller en Presentationssida. Man skapar en Artikel genom att välja Nytt Dokument:

17

18 Här ser man hur det kan se ut när man skapar en Artikel: Här har man infogat bilder och text samt flyttat platshållarna:

19 Och i redigeringsläge ser det ut som följande: Tips! Man kan infoga en bild i ett textfält på samma sätt som för Presentationssida. Lärsekvens inledning Med en Lärsekvens avser vi en samling Sidor som sammankopplats i ett system som reflekterar en pedagogisk tanke eller idé. Vi kan skapa linjära sekvenser där elever/studenter följer en rak stig med Presentationssidor placerade efter varandra. I en sådan lärsekvens kan vi placera in krav om att klara test/prov innan eleven/studenten kan komma vidare. Ett sådant test/prov kan också leda vidare till en eller flera förgreningar, också kallat brytpunkter, där eleven/studenten kan gå i olika riktningar (lärsekvens) baserat på intresse eller kunskap. Exemplet nedan visar en Lärsekvens där det ingår flera uppgifter.

20 Lärsekvens exempel på en linjär lärsekvens Exemplet visar ett undervisningsupplägg i matematik med ett bestämt tema. Tanken är att det finns utmanande uppgifter under arbetets gång, samt en uppmaning till att värdera sin egen kunskapsnivå inom temat, både före och efter det att vissa av uppgifterna lösts. Skapa När man skapar en Lärsekvens gör man som ovan, via Nytt Dokument i Arkivverktyget. Nästa steg är att skapa den första sidan, något som sker på samma sätt som nämnts i den första delen om Presentationssidor. Ett exempel på en färdig sida kan se ut så här:

21 Tips! Du kan också ändra titel på denna sida: Här används 3 platshållare, en för text, en för bilder som hämtas direkt från datorn, samt ytterligare ett textfält.

22 Sidan ser ut på följande sätt för eleverna/studenterna: I övre högra hörnet finns valen Ny sida med prov och Ny sida: För tillfället väljer vi nu vanliga sidor och skapar på samma sätt: I en platshållare på en sådan sida är nu en pröva-själv-uppgift inlagd:

23 I detta fall är det en Excel-uppgift. Detta är en fil som i förhand har sparats i Arkiv och som visas här genom att använda internlänkarna. Andra användningar kan vara att olika texter läggs in genom användning av Provverktyget. Dessa prov måste skapas i förhand för att du ska kunna länka till dem Diagram Du får en snabb överblick samt tillgång till de enskilda sidorna i Lärsekvensen genom att klicka på fliken Diagram: Tips! Om man håller musmarkören över en sida i diagrammet kommer namnet på sidan fram. Här får du möjlighet till att ändra de enskilda elementen klicka på snabbmenyn för att få fram alternativen:

24 Det är också här som du sätter in en ny sida inne i Lärsekvensen den kommer då efter (till höger) om den sida som du väljer i snabbmenyn från. Design Du kan dessutom ändra bakgrundsfärger, välja kantlinje osv. Från denna flik: Genom att klicka på Välj... får du fram en färgpalett där du kan välja bakgrundsfärg: Markera önskad färg, men tänk på att inte alla färgkombinationer är lika bra för en god läsbarhet på skärmen.

25 Lärsekvens lägg till Rösta När man jobbar med Lärsekvenser kan det vara aktuellt att företa en eller annan form av avstämning. I Fronter finns detta som ett eget verktyg som endast kan användas i Lärsekvens. Exemplet nedan visar hur Rösta är placerad i en Lärsekvens, där eleven/studenten själv värderar sin kunskap. Man infogar avstämningen genom att först skapa en tom sida där man önskar att den skall vara: Efter det du har klickat på Nästa kommer du till en platshållare där du väljer Infoga Rösta: Nu kan man designa innehållet i själva avstämningen. I detta exempel ser vi på elevens/studentens egenvärdering till ämneskunskaper i de olika uppgifterna i läroboken:

26 Och för eleven/studenten kommer det att ser ut som så här när han/hon kommer till denna punkt i Lärsekvensen: Om man har markerat Visa resultat kommer eleven/studenten att se en enkel statistik över svaren:

27 Man kan INTE ändra på själva Rösta efter det att någon har svarat. Om man önskar att ändra en fråga måste man skapa en ny Rösta. Man kan emellertid ändra på de egenskaper som handlar om design: Lärsekvens exempel med brytpunkter Med en brytpunkt avses att lärsekvensen kommer till ett läge där man kan gå två olika vägar. Det finns två grundläggande brytpunkter: eleven/studenten väljer vilken väg den önskar ta eller så får eleven/studenten genomgå ett prov som bestämmer vilken väg han/hon skall ta. I båda dessa fall handlar det om att eleven/studenten möter valmöjligheten i form av ett Prov. Detta prov skapas av läraren innan det kan ingå i en lärsevens. Bilden nedan visar starten på en lärsekvens där brytpunkten kommer på sida 2. Man ser att direkt efter brytpunkten delas lärsekvensen i två grenar: För att skapa en sådan brytpunkt lägger man till en Ny sida med prov:

28 Bläddra fram till provet som måste vara skapat på förhand: Här visas ett exempel på ett prov där eleven/studenten själv väljer vilken väg han/hon skall ta:

29 Här skall eleven/studenten välja vilket område han/hon skall jobba vidare med. De två svarsalternativen ger olika poäng, något som utnyttjas för att bestämma vilken väg eleven/studenten har valt Så här ser det ut för eleven/studenten: I nästa bild visas detaljerna i brytpunkten där man väljer vad som skall ske beroende på svarsalternativen. Regel innebär att vägvalet baseras på procent eller poäng:

30 Vidare anges både Gränsvärde och Prioritet för de olika valen (man kan ha fler än två alternativ). Det skapas automatiskt en tom sida för varje alternativ, sidor som man sedan ändrar titel på och fyller med innehåll. Några detaljer: Lägg märke till att i upprättandet av provet har vi följande poängsummor: Logaritmefunksjoner: 10 Eksponentialfunksjoner: 20 I bilden ovan som visar regler och gränsvärden fungerar vägvalet enligt följande: Första testen som utförs står överst. Första testen verkställes om poängsumman är över 10 i vårt fall endast om eleven/studenten har valt Eksponentialfunksjoner, som ger 20 poäng. Andra testen verkställes om första testen inte aktiveras, alltså när poängsumman är 10 eller mindre. I vårt fall är det Logaritmefunksjoner, som har 10 poäng. Tips! Man kan ändra prioriteringsordningen genom att klicka på pilarna.

31 Länka samman sidor igen efter en brytpunkt I vissa situationen kan det vara aktuellt att olika grenar samlas igen efter det att en test har utförts. Ett exempel från HiL visas här: Denna lärsekvens är ett specialutvecklat hjälpsystem för studieadministrationen. Beroende på vad svaren är i de olika kontrollfrågorna leds användaren vidare i lärsekvensen. Skapandet av själva grenen (markerad med gult) görs via val från snabbmenyn: Välj den sida som det skall kopplas från: Peka därefter på den sida som det skall kopplas till: Kopplingen är skapad: En koppling kan tas bort:

32 Notera att man endast kan koppla till sidor som ligger till höger om aktuell sida. De sidor kan kopplas visas genom att när man håller muspekaren över en valbar sida ändras muspekaren till en hand med utsträckt pekfinger. Om man försöker att koppla till en sida som inte är tillgänglig, visas muspekaren som en vanlig pil. Kopiering av en lärsekvens En lärsekvens kan vara skapad i ett resursrum, bibliotek eller liknande så att den kan vara aktuell att kopieras till ett annat rum. En sådan kopiering kan medföra att en mängd bilder, länkar, diskussioner osv. också skall följa med. Det finns en kopieringfunktion för detta ändamål, men den måste aktiveras av Fronter på förfrågan, för den enskilda installationen. Vi tänker oss att resurserna som hör till lärsekvensen ligger i relevanta mappar: Den första mappen blir automatiskt skapad när lärsekvensen blir till. I den andra mappen, Ressurser Drøfting - har vi samlat bilder, prov, diskussioner etc. som det är länkat till ifrån lärsekvensen:

33 Vid en kopiering av en lärsekvens är det ganska svårt (kanske också omöjligt) att återskapa mappstrukturen för att länkarna till filerna skall bli relevanta. Låt oss se hur detta är löst genom ett kopieringsexempel. Kopiera den markerade lärsekvensen (med tillhörande resurser): Lägg märke till att man bara markerar lärsekvensen för kopiering ingen resursmapp eller extrafiler skall markeras! Valet Kopiera ger oss följande:

34 Här kan vi själva ändra titel på den kopierade lärsekvensen (den får automatiskt Kopia av följt av originaltitel som förslag på ny titel). Vidare väljer vi vilket rum lärsekvensen skall kopieras till. Arkivverktygen samt tillhörande mappstruktur visas så att du kan välja målmapp för den kopierade lärsekvensen. Så här ser resultatet ut: Här ser vi att själva lärsekvensen samt de automatiskt genererade mapparna (_files) är på plats. Våra egna resursmappar, som innehåller bilder, prov, diskussioner osv., hittar vi i den automatiskt genererade mappen (_files):

35 De resurserna som det finns länkar till, eller som är inbyggda i de olika sidorna i lärsekvensen, är nu kopierade till mappen med samma namn som själva sidan (med ändelsen _files): Här visas vad som ligger i en av dessa mappar: tre bilder. På detta sätt följer resurserna med i kopieringen och knyts samman direkt till relevanta sidor i lärsekvensen. Tips: Gör det enkelt! När du jobbar med Sidor i en eller annan form (Lärsekvens, Artikel, Presentationssida eller Startsida), se till att placera alla resurserna till själva sidan i en och samma mapp. Namnge gärna mappen med samma namn som din sida följt av ett suffix, tex. _filer. Detta är mappar som eleverna/studenterna inte har behov utav att se (resurserna har de tillgång till ändå) och de bör döljas. Detta är en inställning som administratören kan ställa in så att det sker automatiskt. Alternativt kan mappen döljas för eleverna/studenterna genom att läraren väljer egenskapen Dolt för mappen.

36 Alla mapparna är dolda så att eleverna/studenterna endast ser detta: Några exempel Presentationssidor kan t.ex. användas för att skapa navigationsmenyer via klickbara bilder, något som kan vara praktiskt när Fronter används för de yngre barnen. Ett annat alternativ kan vara att använda objektslista som navigationsmeny. Artiklar kan återanvändas på samma sätt som bilder då de kan sättas in i presentationssidor. Lärsekvens används för att styra inlärningsförloppet genom att kombinera det med prov. Här följer ett antal exempel att använda som inspirationsmaterial!

37 Presentationssida i stället för Word (eller annan ordbehandlare) Hur ofta blir inte korta dokument skriva i Word och därefter överförda till ett arkiv i Fronter! Varför inte använda sig av Presentationssida istället, såsom visas här: Detta är ett lösningsförslag till en uppgift där texten skrivs rätt in och bilderna laddas upp. Det finns 3 fördelar: Man behöver inte leta efter originalet, det finns endast i Fronter, där det skall användas Man kan enkelt ändra på dokumentet Det går snabbt att öppna dokumentet Nackdelar? En eventuell utskrift kommer inte att ha sidnumrering, sidbrytningen kommer där det passar osv. Detta är först och främst ett dokument som lever i Fronter. KnatteFronter (Fronter för de minsta) Ett exempel på användning där Startsida används både för information och navigation:

38 I den övre delen av Startsidan finns det fält för information samt ett Rösta-verktyg kopplat till temat som eleverna jobbar med för närvarande, nämligen musik. Lite längre ner kommer skälva navigationsmenyn: Här är alla knappar klickbara genom att de är kopplade till olika uppgifter via interna länkar. Dessa uppgifter finns i en dold mapp i ett arkiv som eleverna inte har tillgång till på annat sätt än via länkarna.

39 I detta konkreta exempel är de olika knapparna kopplade till en Presentationsssida som innehåller texter och bilder, ett forum där eleverna kan ställa frågor till läraren, en Artikel som innehåller en video, en ljudfil, ett Prov, en Lärsekvens, en individuell mapp, en samarbetsmapp samt Portfolio. Poängen är att underlätta navigationen för eleverna och de flesta verktyg i vänstra marginalen är därför dolda för dem. I redigeringsläge ser denna sida ut på följande sätt: Medan den nedre delen består av en Artikel:

40 Denna Artikel kan inte redigera här, den kan endast sättas in eller tas bort från Startsidan. Artikeln är lagrad i ett arkiv och kan redigeras där:

41 För att det visuella intrycket skall bli bra bör bilderna vara av samma storlek och utseende. Artikel med video På Internet finns det en mängd video, problemet är bara att hitta de som är relevanta och håller den kvalitet som man önskar. Låt oss säga att vi önskar infoga en video från YouTube: Leta reda på embed-koden, se det markerade fältet i bilden. Denna kod måste markeras och kopieras (ctrl + c). Därefter skapas en tom artikel för denna video och väljer Infoga text: Välj Källa:

42 Klistra in koden som kopierades: Så här ser den färdiga Artikeln ut:

43 Denna kan sedan användas på Presentationssidor eller Startsidor. Allt på ett ställe också för studenter Matematikrummet för BØA-studentene vid HiL baserar sig på aktivt bruk av Startsida: Här finns (1) ett Forum där studenterna kan ställa frågor (det är bara läraren som skall svara i detta fall så det är ett forum av sorten Frågor och Svar). Länken (2) går till en mapp som innehåller källfiler som eleverna skall ha tillgång till. I detta konkreta fall handlar det om tankekartor som används i undervisningen: För att skapa denna länk används en intern länk kopplad till mappen där dessa filer finns. (3) är ett exempel på en bild som är länkad till en Lärsekvens inom det angiva temat. Förutom att lägga till en bild använde man sig av bildbeskrivning för att få med text. Därmed kom det lite extra information till vardera bilden.

44 I dessa Lärsekvenser är det inlagt studentaktiviteter i form av uppgifter med lösningsförslag: samt Flash-animeringar: Lärsekvens och Frågedatabas I detta exempel visas hur en omfattande Lärsekvens kombineras med frågor från en frågedatabas i ämnet Mikroøkonomi og konkurransestrategi (Siri Hege Løkken, HiL):

45 Här skall studenterna arbeta sig igenom hela Lärsekvensen, kapitel för kapitel där de får utvalda frågor från den stora databasen med över 1000 olika frågor! Det är satt en gräns för hur många poäng studenterna måste klara för att gå vidare vid varje prov så att de som inte når upp till det måste göra om provet, denna gång med nya frågor. Objektslista som navigationsmeny För att förenkla navigationen mellan olika tema i en kurs vid HiL används Objektslista där de enskilda raderna länkar till var sin temasida: Denna lista är placerad överst på var och en av de 5 presentationssidorna för de olika temana. På detta sätt kan studenterna snabbt navigera från ett tema till ett annat.

46 Versjonskontroll Versjon Dato QA Revisjon Dato Beskrivelse Sider og Læringsstier Samme Samme Samme Samme Samme Samme Bilder kan nå lastes opp fra PC (tekstfelt) Ingen endringer Godkjent av Ingun Vaglid Ingun Vaglid Ingun Vaglid Ingun Vaglid Ingun Vaglid Georg Ranhoff Ingun Vaglid Ingun Vaglid Ansvarlig Steinar Hov Steinar Hov Steinar Hov Steinar Hov Steinar Hov Steinar Hov Steinar Hov Steinar Hov Steinar Hov Kommentarer gjennomgått og korrigert gjennomgått og godkjent samme samme samme samme Godkjent Godkjent

Inledning Detta dokument tar sig an verktyget Frågedatabas. Exemplen avser att illustrera kända problemställningar.

Inledning Detta dokument tar sig an verktyget Frågedatabas. Exemplen avser att illustrera kända problemställningar. Tema: Frågedatabas Fronter 91 Detta dokument är producerat av Fronter AS www.fronter.com Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt eller avtal med Nytt i version

Läs mer

Detta dokument är producerat av Fronter as Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt med

Detta dokument är producerat av Fronter as   Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt med Tema: FronterBrygga Fronter 91 Detta dokument är producerat av Fronter as www.fronter.com Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt med Nytt i detta dokument:

Läs mer

Tema: Redigeraren. Fronter 91

Tema: Redigeraren. Fronter 91 Tema: Redigeraren Fronter 91 Detta häfte är producerat av Fronter AS www.fronter.com Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt eller avtal med Nytt i version

Läs mer

Tema: Elevdokumentation

Tema: Elevdokumentation Tema: Elevdokumentation Fronter 91 Detta dokument är producerat av Fronter AS www.fronter.com Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt eller avtal med Nytt i

Läs mer

Tema: Kom igång med Webbfronter

Tema: Kom igång med Webbfronter Tema: Kom igång med Webbfronter Fronter 82 Detta dokument är producerat av Fronter as www.fronter.com Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt med Nytt i detta

Läs mer

Detta dokument är producerat av Fronter as Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt med

Detta dokument är producerat av Fronter as   Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt med Tema: Vårdnadshavare Fronter 82 Detta dokument är producerat av Fronter as www.fronter.com Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt med Nytt i detta dokument:

Läs mer

Tema: Administratörens uppgifter i Frånvaroverktyget

Tema: Administratörens uppgifter i Frånvaroverktyget Tema: Administratörens uppgifter i Frånvaroverktyget Fronter 82 Detta dokument är producerat av Fronter AS www.fronter.com Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt

Läs mer

Tema: Kom igång med Webform och Infofronter

Tema: Kom igång med Webform och Infofronter Tema: Kom igång med Webform och Infofronter Fronter 82 Detta dokument är producerat av Fronter as www.fronter.com Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt med

Läs mer

Tema: Kalender, möten, uppgifter, noteringar Fronter 91

Tema: Kalender, möten, uppgifter, noteringar Fronter 91 Tema: Kalender, möten, uppgifter, noteringar Fronter 91 Detta dokument är producerat av Fronter as www.fronter.com Dokumentet får endast kopieras eller distribueras elektroniskt om det finns kontrakt med

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Skapad: 2011-08-11 Innehåll Vilka verktyg finns det i

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Word Word är ett effektivt ordbehandlings- och layoutprogram, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de aktiviteter

Läs mer

Verktyg i Fronter, för student

Verktyg i Fronter, för student Verktyg i Fronter, för student Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Skapad: 2011-08-17 Innehåll Vilka verktyg finns det i Fronter?...

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. 2012-07-18 Innehållsförteckning Hur hittar jag mitt kursrum?...

Läs mer

Publicera material i Learn

Publicera material i Learn Publicera material i Learn Inne i kursrummet har du en ny meny till vänster. Har du arbetat i Fronter tidigare känner du igen dig rätt bra. Du kan publicera material i Kursinformation och i Kursmaterial.

Läs mer

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar.

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Kursvärdering Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Här finns även tips på några olika sätt att skapa en kursvärdering

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Rev 2014-07-07 1 Innehållsförteckning Hitta mitt kursrum...

Läs mer

Dokumentation av rapportmall

Dokumentation av rapportmall Dokumentation av rapportmall Utgivningsår: 2003 Författare: Eva Erbenius Samhällsmedicin Centrum för Tillämpad Näringslära Box 175 33 Wollmar Yxkullsgatan 19 118 91 Stockholm Innehåll Inledning... 3 Rapportens

Läs mer

Verktyg i Fronter, för student. Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum.

Verktyg i Fronter, för student. Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Verktyg i Fronter, för student Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Innehållsförteckning Hur hittar jag mitt kursrum?... 3

Läs mer

Office 365. Vad är det?

Office 365. Vad är det? Office 365 Vad är det? Vad är Office 365? Om du sparar i Office 365 kommer du kunna fortsätta med ditt arbete var du än är så länge du har tillgång till en dator, en smartphone eller en surfplatta och

Läs mer

OBS! Lägg till planeringsområde

OBS! Lägg till planeringsområde Planering Fronter 19 har en ny planeringsfunktion som gör det enklare för lärare att organisera sin undervisning. Det är enkelt att lägga till valfritt material, oavsett om det ligger på datorn eller på

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON Kom i gång med din handbok Standard Innehåll 1 Börja redigera 2 Arbetsbordet 3 Redaktörsfliken 3.1 Uppstart: Att-göra-listor 4 Redigera innehåll

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här.

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här. Snabbstartsguide Microsoft Word 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona

Läs mer

Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget

Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget Snabbguide HJÄRNTORGET Produktionsverktyget Skapa ny Importera Kopiera Sida Skapa en sida med text, bild, ljud eller film. Mapp Skapa en mapp som kan innehålla annat innehåll. Test Skapa ett test med poängsatta

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Publicera material i Blackboard

Publicera material i Blackboard Marie Andersson, IKT-centrum E-post: iktcentrum@mdh.se 2012-06-25 (Bb Learn 9.1.8) Publicera material i Blackboard Innehåll Att tänka på... 2 Mappar och Lärmoduler... 2 Skapa en mapp... 2 Skapa en lärmodul...

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

Hur använder du som elev Fronter?

Hur använder du som elev Fronter? Hur använder du som elev Fronter? Fronter är en lärplattform. Det är ett digitalt verktyg som du som elev ska använda dig av för att hitta uppgifter, länkar och dokument från alla dina lärare, lämna in

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer

www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer www.grade.com LUVIT LMS Quick Guide LUVIT Composer LUVIT Composer LUVIT Composer är ett verktyg för att enkelt skapa snyggt innehåll direkt i LUVITs kurser. Verktyget innehåller designade mallar som du

Läs mer

Administration av asrp.se

Administration av asrp.se Administration av asrp.se Inloggning sker från: http://www.asrp.se/cms/admin_login.php Avdelningar/rubriker: - Sidor - Användare - Galleri - Övrigt - Annonser - Hästar - Faktablad - Logga ut SIDOR Under

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Grunderna i PowerPoint

Grunderna i PowerPoint Grunderna i PowerPoint Pow erpoint är ett effektivt presentationsprogram, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de aktiviteter

Läs mer

Provverktyget i Fronter för lärare

Provverktyget i Fronter för lärare Provverktyget i Fronter för lärare Det här är en guide för att skapa ett prov i Fronter. Skapad: 2011-08-16 Innehåll Hur skapar jag ett prov i Fronter?... 3 IKT-pedagogiskt centrum... 20 2 Hur skapar jag

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA 1- Adress till webbplatsen Alla föreningar har tillgång till en webbplats (webbsajt) gratis via förbundet Webbplatsen är en undersida till www.spfpension.fi,

Läs mer

Kurs och workshop. Youtubfilmer i Fronter. Vad är Flipped Classroom En kort förklaring av den didaktiska metoden

Kurs och workshop. Youtubfilmer i Fronter. Vad är Flipped Classroom En kort förklaring av den didaktiska metoden Kurs och workshop Youtubfilmer i Fronter Innehåll Vad är Flipped Classroom En kort förklaring av den didaktiska metoden Youtube Hitta andras instruktionsfilm Skapa Konton på Youtube Filmen Va inte perfektionist,

Läs mer

FÖRETAGETS GRAFISKA PROFIL

FÖRETAGETS GRAFISKA PROFIL FÖRETAGETS GRAFISKA PROFIL och Microsoft Office 1 Innehållsförteckning Förord... 2 Företagets grafiska profil... 2 Färger... 2 Fonter (teckensnitt)... 2 Var börjar man? - PowerPoint... 2 Börja med att

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats

Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats Linda Höglund Pulsen Application AB 1 Innehållsförteckning Logga in på projektkontoret... 3 Startsida Projektkontoret... 4 Funktioner på projektkontorets startsida...

Läs mer

GoTalk NOW. Lathund för redigering i appen. Senast redigerad av Henrik Hasselqvist

GoTalk NOW. Lathund för redigering i appen. Senast redigerad av Henrik Hasselqvist GoTalk NOW Lathund för redigering i appen Senast redigerad 2017-04-28 av Henrik Hasselqvist Innehållsförteckning Startsidan 3 Skapa ny bok 4 Säkerhetskopiera-/återskapa bok från Dropbox 5 Redigera rutor

Läs mer

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Januari 2011 Guide för lärare Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Här beskriver vi hur du arbetar med bedömnings-matriser i Unikum. Guiden beskriver dels hur du själv lägger in dina bedömningsmatriser

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Kom igång med FrontPage 2003

Kom igång med FrontPage 2003 Kom igång med FrontPage 2003 Skolorna i Kristianstads kommun har inte gemensam licens som med vissa övriga Microsoft-program utan licens måste köpas för varje dator som det ska installeras på. Din tekniker

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

GRATIS FÖR PRENUMERANTER

GRATIS FÖR PRENUMERANTER GRATIS FÖR PRENUMERANTER Exempel : Exempel : Bygg en egen Journalist Mathias Alsted Lund Flinck Som prenumerant på PC-tidningen får du din egenwebbplats helt gratis. Här kan du läsa mer om hur du får ut

Läs mer

Lägga till bild i e- handeln

Lägga till bild i e- handeln Lägga till bild i e- handeln INNEHÅLL 1 LÄGGA TILL BILD I E-HANDELN... 3 2 LÄGGA TILL BILD PÅ PRODUKT... 3 3 LÄGGA TILL BILD PÅ KURS... 4 4 LÄGGA TILL BILD I TIDMALLEN... 6 5 SKAPA URL TILL BILD... 7 5.1

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

När appen startar så gör den det på en särskild sida som du bestämt ska vara Hem-sida. Du kan ändra det under Inställningar och Spara sida som Hem.

När appen startar så gör den det på en särskild sida som du bestämt ska vara Hem-sida. Du kan ändra det under Inställningar och Spara sida som Hem. Chatable Denna snabbguide går igenom det du behöver kunna för att komma igång med appen Chatable. För dig som fått appen som ett förskrivet hjälpmedel från Region Skåne finns möjlighet att få vidare utbildning

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 NYHETER Manual HSB Webb brf 2004 03 23 Nu kan man sätta en hemavdelning på ett arbetsflöde, så att det bara blir synligt från den avdelningen och nedåt i strukturen under en förening. Ett arbetsflöde blir

Läs mer

Öppna EndNote varje gång när du vill samla referenser till ditt bibliotek.

Öppna EndNote varje gång när du vill samla referenser till ditt bibliotek. 1. Skapa ett EndNote-bibliotek Börja med att öppna EndNote och skapa ett bibliotek (Reference Library). Det gör du under File / New. Namnge ditt bibliotek och välj var på datorn du vill spara det. Nu kan

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Resultat och bedömning tips för lärare

Resultat och bedömning tips för lärare Resultat och bedömning tips för lärare Denna manual gör nedslag i olika delar av Kursadministration och resultat i Learn och ger exempel på inställningar och förändringar som kan förenkla arbetet för läraren

Läs mer

I.site Webbsidesverktyg handledning

I.site Webbsidesverktyg handledning I.site Webbsidesverktyg handledning Ingela Ek IT-pedagogisk utveckling Barn- och ungdomsförvaltningen Botkyrka kommun Senast uppdaterad 2007 Välkommen som webbredaktör till Botkyrka kommuns hemsidor Logga

Läs mer

Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1)

Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1) Classfronter Vägledning för Studenter (version 1.1) 1. LOGGA IN. VÄLJA RUM/KURS 4 3. SKRIVA IN INFORMATION OCH ÄNDRA PERSONLIGA UPPGIFTER. 4 4. ANVÄNDA HJÄLP-SYSTEMET 5 5. LÄSA MEDDELANDEN. 5 6. DELTA

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

Kom igång guide: Så här skapar du din första grupp. Vill du gå med i skolans LoopMe-organisation och skapa en egen grupp? Läs denna guide!

Kom igång guide: Så här skapar du din första grupp. Vill du gå med i skolans LoopMe-organisation och skapa en egen grupp? Läs denna guide! Kom igång-guide Kom igång guide: Så här skapar du din första grupp Vill du gå med i skolans -organisation och skapa en egen grupp? Läs denna guide! Kom igång-guide -organisationens administratör måste

Läs mer

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide För elever på grundskolan. Skolplattformen på en dator stockholm.se Innehåll Vad är Skolplattformen? 3 Att logga in 3 Skolplattformens startsida

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 OneDrive 1 Innehåll ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2 Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 HANTERA DOKUMENT OCH FILER PÅ ONEDRIVE... 4 Skapa mapp... 4

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

Snabbmanual. för. Lärresurshanteringsverktyget

Snabbmanual. för. Lärresurshanteringsverktyget Snabbmanual för Lärresurshanteringsverktyget Beskrivning av olika vyer i Lärresurshanteringsverktyget Skapa I detta fönster skapar man nya sidor och/eller väljer struktur på sin lärresurs. Men man redigerar

Läs mer

Instruktioner för roedeers.se

Instruktioner för roedeers.se Instruktioner för roedeers.se Allmänna instruktioner Roller Gäst Anonym användare, ej inloggad Inloggad användare Inloggad användare Administratör Kan utföra allt och även fixa design osv, endast en eller

Läs mer

Lathund för att skapa dokument i redigeraren

Lathund för att skapa dokument i redigeraren Lathund för att skapa dokument i redigeraren Denna guide beskriver hur man skapar ett dokument i redigeraren. Redigeraren är Fronters inbyggda textredigerare. Man kan även låta andra skriva och kommentera

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer

Lathund grundkurs datorutbildning

Lathund grundkurs datorutbildning Lathund grundkurs datorutbildning Innehåll: - Skapa mappar i hemkatalogen samt i gemensam mapp - Spara dokument i hemkatalogen eller i gemensam mapp - Spara bilder från ipaden på datorn - Infoga bilder

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T Wordpress Om ni vill ha någonting på startsidan på www.heby.se eller på intranätet - skicka ett mail till webmaster@heby.se och skriv vad som ska läggas in på startsidan. Även om ni har behörighet så ska

Läs mer

Diskussionsforum i Fronter

Diskussionsforum i Fronter Diskussionsforum i Fronter guide för användning av Forum i Fronter Vers 2.0 Inledning I Fronter finns det fem olika diskussionsverktyg. Fronter har gett dem den gemensamma beteckningen Forum, och du hittar

Läs mer

1

1 www.itpedagogeek.se 1 Innehåll INNAN DU KÖR IGÅNG... 3 DET HÄR ÄR KLASSANTECKNINGSBOKEN... 3 ATT SPARA I ONENOTE... 3 MENYERNA... 3 ANTECKNINGSBOK FÖR KLASSEN... 4 STRUKTUR... 4 BYGG UPP DIN KLASSANTECKNINGSBOK...

Läs mer

Läsa med stöd av talsyntes

Läsa med stöd av talsyntes UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Läsa med stöd av talsyntes ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Starta programmet genom att klicka på genvägen på skrivbordet. Du hittar också programmet i startmenyn >

Läs mer

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten.

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten. LINGUS32 Handledning Anne Börjesson Introduktion Lingus32 är ett program som främst är avsett att användas för att göra multimedia-baserade språkövningar. Programmet är skrivet för PC. Det finns möjlighet

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Inloggning. 1. http://www.spfpension.se/medlem.html 2. https://medlem.foreningssupport.se/spf/ open24/admin/system/default.asp

Inloggning. 1. http://www.spfpension.se/medlem.html 2. https://medlem.foreningssupport.se/spf/ open24/admin/system/default.asp Inloggning 1. http://www.spfpension.se/medlem.html 2. https://medlem.foreningssupport.se/spf/ open24/admin/system/default.asp Gör så här: Peka och klicka i rutan nedanför Ange ditt användarnamn och skriv

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Office 365 Kompetens 2014 / MB

Office 365 Kompetens 2014 / MB Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Tema...2 E-post... 2 E-post inställningar (signatur)...2 E-posthistorik samt sökning...3

Läs mer

MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET

MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET Sida 0 av 17 Version: 124 (EL) MANUAL TILL SKYLTSYSTEMET Beskrivning och instruktioner för Skyltsystemet. 2010-10-01 Jerntorget Sverige AB JERNTORGET SVERIGE AB BOX 256, 792 24 MORA TFN: 0250-141 00 FAX:

Läs mer