Instruktioner för roedeers.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instruktioner för roedeers.se"

Transkript

1 Instruktioner för roedeers.se Allmänna instruktioner Roller Gäst Anonym användare, ej inloggad Inloggad användare Inloggad användare Administratör Kan utföra allt och även fixa design osv, endast en eller ett fåtal kommer ha denna roll Moderator för forum En roll för individer som har rättigheter att vara moderator för forum Redaktör Kan skapa och uppdatera alla typer av dokument på sidan Spelare Seniorlag, Spelare U-13, Spelare U-15, Spelare U-17, Spelare U-19 Används mest för Forumet. Alla spelare i det laget. Det finns ett forum för varje lag där bara de (tillsammans med tränare och styrelsen) kan skriva och läsa. Styrelsemedlem För att komma åt protokoll upplagda i forumet för styrelsen. De har även rätt att skapa/uppdatera den mesta information på sidorna. Tränare/Lagledare Används i forumet men de kan också skapa Spelare, Matcher, Statistik och nyheter/artiklar Administratören sätter rätt roll på användare efter att deras konton är skapade.

2 Brödtextfält Det finns två varianter av fältet brödtext beroende av vilken roll man tillhör. Infoga bild i brödtexten Klicka på knappen för att infoga bild. Du ser det flytande fönstret för Bildegenskaper. Klicka på knappen Bläddra på server

3 Det öppnas nu ett nytt fönster (ovan). Det finns många kataloger med många bilder tillgängliga. Dessa kataloger används av webbplatsen. Om du vill ladda upp en bild som finns på hårddisken på din dator så får du lov att gå till en katalog i botten som heter users/uxx där XX står för ditt användar id. (Se nedan) Om du inte vet ditt användar id så testa dig fram och klicka på de olika katalogerna tills du ser länken Ladda upp längst upp i fönstret (som bilden nedan).

4 Välj en fil från din dator genom att klicka i Fil fältet. Du kan också välja att samtidigt göra en eller flera miniatyrbilder av bilden du ska ladda upp (rekommenderas). Klicka på LADDA UPP knappen. Efter bilen är uppladdad och miniatyrbilderna är skapade ser du nu bilderna i din katalog på servern. Du kan klicka på filnamnen i listan för att se bilden i rutan längst ned till höger. Klicka på bilen för att ta dig tillbaka till det flytande fönstret för Bildegenskaper.

5 Du ser nu bilden i Förhandsgranska delen. Du ser också adressen till bilen i URL fältet. Även Bredd och Höjd är automatiskt ifyllda. Jag har även valt en Horis. marginal på 5 och valt en Justering av Vänster. Detta är den absolut vanligaste inställningen vi bör ha i artiklar och andra sidor om bilder används. Klicka sedan på fliken Länk i toppen. Detta är så att du kan länk till något annat på webbplatsen eller någon annan webplats. Som Du ser har jag kopierat texten i fältet URL från fliken Bildinformation men tagit bort _xl från slutet av bildnamnet. Detta gör att den lilla bilden länkar till den stora bilden du laddade upp. På den sista fliken Avancerad, fyller du i fältet Titel. På denna flik kan du också välja att skriva lightbox i fältet Stylesheet class. Detta gör att när användaren klickar på länken på miniatyrbilden så öppnas ett lightbox - fönster istället för en länk till endast bilden. Du kan se exempel på det på webbplatsen idag. De andra knapparna i fältet Brödtext är i de flesta fallen självförklarande.

6 Skapa innehåll Artikel En artikel är idealisk för att skapa och visa innehåll som informerar en besökare på webbplatsen. Pressmeddelanden, webbplats meddelanden och informella blogg-liknande poster kan alla skapas som en artikel. Som standard är en artikel post automatiskt med på hemsidan i flikbläddraren. De hamnar också automatiskt under fliken Artiklar. Besökare kan också skriva kommentarer med hjälp av Facebook på artiklar. Skriv en titel, välj vad artikeln tillhör och skriv en brödtext. Mer om brödtext fältet under Allmänna instruktioner. När du är klar klicka på FÖRHANDSVISA eller direkt på SPARA.

7 Diskussionsämne Ett diskussionsämne är det första inlägget för en trådad diskussion inom ett forum. Skriv ett ämne, välj ett forum för inlägget och skriv en brödtext. (Forum är automatiskt valt för det du var i när du skapade Diskussionsämnet.) När du är klar klicka på FÖRHANDSVISA eller direkt på SPARA. Aktiv medlem Här skapar man aktiva medlemmar. Tränare, styrelsemedlemmar och andra är exempel på aktiva medlemmar. Referens till användare: Koppla den aktiva medlemmen till ett inloggningskonto för att kunna skicka e-post till medlemmen. Titel: Medlemmens roll/titel i klubben. Endast inloggade användare kan se detta. Inga spamrobotar. Foto: Här kan man ladda upp ett foto på medlemmen. Började med aktiviteten: Används endast för tränare. Aktiv: Om medlemmen är aktiv just nu.

8 Händelse Händelser hamnar på kalendern och i blocket på framsidan och andra sidor inkl. lagsidorna. Precis som en Artikel men man för också in datum och tid. Datum och tid till är inte obligatoriskt och om man inte skriver något så blir det detsamma som Datum och tid från. Lag Skapa ett nytt motståndarlag. Se till att inte laget redan finns. Om laget är ett B-lag ska det införas separat.

9 Match Här skapar man en match. Matcher är lite speciella på det sättet att de har två faser. Före och efter matchen är spelad. Matcher hamnar också automatiskt på kalendern. När matchen är bokad och klar så fyller man in den första fasen. För in datum och tid för matchen. Man väljer vilket lag som matchen tillhör; Seniorlaget, U-19, U-17, U-15 eller U-13. Man väljer borta- eller hemmamatch. Man för in Plan/stadium, Gata, Stad (För in den information du har tillgänglig) Välj motståndarlag Man kan också skriva brödtext inför matchen. När matchen är spelad för man in ytterligare information. Poäng Roedeers och poäng motståndare. Man kan lägga till media från matchen. Både filmer och bilder går att lägga in. Filmer lägger man först upp på YouTube eller Vimeo och klistrar in länken i fältet. (Roedeers har ett YouTube konto där vi bör lägga upp matchfilms klipp.) Finns bra stillbilder från matchen så kan man lägga upp dem här under media också. Man bör också ändra brödtexten till ett matchreferat istället. Omröstning / Poll En omröstning är en fråga med ett antal tänkbara svarsalternativ. När en omröstning väl har skapats tillför den en enkel fortlöpande räknare över antalet röster som erhållits på respektive svarsalternativ. En omröstning kan vara tidsbestämd. Den senaste omröstningen finns alltid på framsidan. Sida En sida, liknande i form som en artikel, är en enkel metod för att skapa och visa information som sällan ändras, t.ex. en "Om oss" för en webbplats. De hamnar heller inte på hemsidan. Spelare Skapa en ny spelare för ett av lagen i Roedeers. Exempel på fält att fylla i är: Förnamn och Efternamn Foto (om inget foto laddas upp används en standarbild) Födelsedatum, längd och vikt Tillhör (lag i Roedeers) Spelarnummer, position, moderklubb, andra klubbar och landskamper Man kan också lägga in länkar till filmer på YouTube. Spelarens biografi. Veckans spelare och om spelaren är aktiv just nu. (Vi raderar aldrig spelare eftersom statistik då skulle bli fel)

10 Statistik Skapa statistik för en spelare i en match. Alla spelare och matcher finns i två första fälten. Spelare är i lagordning och sen spelarnummer. Ej aktiva spelare finns också med sist i listan. Matcher är i datumordning. Sätta roller på användare Endast rollerna administratör, redaktör och styrelsemedlem kan utföra detta. Under menyn Skapa innehåll / Administrera användare ser du alla användare som finns på webbplatsen. Markera användaren med kryssrutan och välj sedan den roll användaren ska ha från rullgardinslistan. Klicka på UPPDATERA knappen. Om personen ska ha fler roller utför dessa steg igen. Du kan också ta bort roller från en användare här genom att välja rollen som ska tas bort i rullgardinslistan. Här kan man också Spärra en användare som inte längre bör vara medlem på webbplatsen pga t ex spam.

11 Forum Forumet används för att föra fram information till de som har rätt till informationen. Spelböcker, information om betalning av medlemsavgifter osv är exempel på information här. Man skapar ett nytt diskussionsämne där en trådad diskussion sen kan föras. Nuvarande forumgrupper och forum Lag Alla lag i Västerås Roedeers Seniorlaget Ett forum för alla i seniorlaget. Endast spelare i seniorlaget har rättigheter att skriva och kommentera här. U-19 Ett forum för alla i U-19. Endast spelare i U-19 har rättigheter att skriva och kommentera här. U-17 Ett forum för alla i U-17. Endast spelare i U-17 har rättigheter att skriva och kommentera här. U-15 Ett forum för alla i U-15. Endast spelare i U-15 har rättigheter att skriva och kommentera här. U-13 Ett forum för alla i U-13. Endast spelare i U-13 har rättigheter att skriva och kommentera här. Roedeers Information om/från klubben och allt annat som rör våra medlemmar. Viktiga meddelanden Meddelanden från klubben till medlemmar. Endast medlemmar kan läsa inlägg i detta forum. Administratörer, Redaktörer, Styrelsemedlemmar och Tränare/Lagledare kan skapa inlägg här, alla andra roller kan läsa inläggen. Tips & Ideér Kom med tips och förslag på hur vi kan göra forumet och sajten ännu bättre! Om man är inloggad på webbplatsen så kan man skapa inlägg här. Styrelsen Här diskuteras frågor angående klubben och styrelsen. Endast styrelsemedlemmar kan se, läsa och skriva här. Webbplatsen Ett forum för alla med rätt att skapa innehåll på Roedeers.se Här kan du få svar på alla dina frågor gällande webbplatsen. Endast Administratörer, Redaktörer, Styrelsemedlemmar och Tränare/Lagledare kan skapa och läsa inlägg här.

12 Off-Topic Snacka allt möjligt som inte hör hemma i något annat forum... Om man är inloggad på webbplatsen så kan man skapa inlägg här. Anonyma användare kan också läsa inlägg här. Babbel Snacket som är lite mer "Dirty" Här kan alla roller förutom U-13, U-15 och U-17 skapa och läsa inlägg. Andra sidan Atlanten Här kan ni diskutera vad som händer i Staterna. NFL, NCAA etc... Alla roller kan läsa och skriva inlägg här. Köpes/Säljes Annonsera här om du vill köpa eller sälja någonting. Om man är inloggad på webbplatsen så kan man skapa inlägg här. Anonyma användare kan också läsa inlägg här.

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET...

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET... Camelonta CMS Handledning för redaktörer Innehållsförteckning INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 TA BORT EN SIDA... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 FORMATERA

Läs mer

Välkommen till Jaguarklubben på internet

Välkommen till Jaguarklubben på internet Välkommen till Jaguarklubben på internet Menyn här ovanför tar dig snabbt till olika delar av webbplatsen. Start är förstasidan, För medlemmar innehåller länkar till bl.a. förmåner och försäkringsinformation,

Läs mer

www.s-info.se Personlig hemsida/blogg Version 5.1

www.s-info.se Personlig hemsida/blogg Version 5.1 www.s-info.se Personlig hemsida/blogg Version 5.1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Portalen... 2 Exempel på en personlig hemsida... 3 Inloggning till er hemsida... 4 Startsida redigering...

Läs mer

Välkommen till HL Konsult CMS

Välkommen till HL Konsult CMS 1 Inledning Välkommen till HL Konsult CMS Här är det första utskicket av manualen till vårt CMS verktyg. Vi kommer uppdatera det här dokumentet med alla de förbättringar vi gör med CMS-verktyget. 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Välkommen till din nya sida! Det här materialet är till för att ge en snabb genomgång av din nya sida och de olika funktionerna så att du snabbt kan komma igång och arbeta

Läs mer

IdrottOnline Klubb Hemsidan. Arbeta med föreningens hemsida

IdrottOnline Klubb Hemsidan. Arbeta med föreningens hemsida Arbeta med föreningens hemsida Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet, RF. Webbplatsen baseras på webbpubliceringsverktyget

Läs mer

Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet

Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet 1 Manual Gemensamt CRM-system Umeå universitet 2 Startsidan På startsidan kan du se: Studentuppdragsansökningar för LinkedStudent, ENS personal tar hand om detta. Påminnelser om uppföljningsmejl för LinkedStudent,

Läs mer

REDAKTÖRSMANUAL. Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor

REDAKTÖRSMANUAL. Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor REDAKTÖRSMANUAL Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor Version 1.0 2015-01-08 2 (37) Innehållsförteckning Redaktörsmanual... 1 1. Inledning... 5 1.1 Begreppsförklaring... 5 1.2 Sidtyper... 6 1.2.1

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

Kom igång med din butik. 1. Skapa kategorier och produkter 2. Att göra en beställning i butiken 3. Övriga verktyg

Kom igång med din butik. 1. Skapa kategorier och produkter 2. Att göra en beställning i butiken 3. Övriga verktyg Kom igång med din butik Tack för att du har valt en butik hos Talex! Detta är en liten snabbguide som hjälper dig att komma igång med din butik. Den är skapad för att du snabbt ska få ett grepp om hur

Läs mer

Inledning/innehållsförteckning. Hej!

Inledning/innehållsförteckning. Hej! WORDPRESS LATHUND Inledning/innehållsförteckning Hej! Det här är en lathund för dig som har en hemsida i Möcklenföreningarnas webbportal. Vi hoppas att den ska vara till hjälp. Är det något du inte förstår

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Inloggnings- och registreringsfrågor

Inloggnings- och registreringsfrågor Inloggnings- och registreringsfrågor» Varför kan jag inte logga in? Det finns flera möjliga förklaringar till detta. Först och främst, försäkra dig om att ditt användarnamn och lösenord stämmer. Om du

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 VÄSTERVIKS KOMMUN EPiServer - Lathund Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 Dokumentet informerar och guidar dig i verktyget för EpiServer 7. Utformad av Beatrice Runesson, kommunstyrelsens förvaltning,

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10)

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) Innehåll Sid 2 Inledning Sid 3 Logga in Sid 4 Startsidan Sid 5 Obligatoriska frågor Sid 6 Kursutvärderingar Sid 10 Statistik Sid 12 Formulär Sid 16 Skapa utvärdering

Läs mer

Författare av denna guide är Peter Muld och finns att nå på info@pc-concept.se

Författare av denna guide är Peter Muld och finns att nå på info@pc-concept.se 3 Denna guiden är speciellt anpassad för att redigera sidor som är gjord av Pcconcept till dess kunder. Här kommer vi inte att gå igenom hur du installerar Wordpress på din webbhotell utan endast redigerar

Läs mer

Manual till Skanskas Webbfakturaportal

Manual till Skanskas Webbfakturaportal Manual till Skanskas Webbfakturaportal (Husera TSP/TSP Online) Webbfaktura Version 3.0 Manual Version 1.5 Friskrivning Informationen i denna manual är till för att vägleda användarna av webbsystemet och

Läs mer

MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR. Utgåva mars 2015

MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR. Utgåva mars 2015 MANUAL TILL SVENSKA KYRKANS UNGAS MEDLEMSSIDOR Utgåva 205 Manual 20 INNEHÅLL Allmänt Logga in Nyhet: Logga in från hemsidan Glömt lösenord Lokalavdelningens sida. Ändra uppgifter på lokalavdelning och

Läs mer

Snabbt. Användarvänligt. Enkelt. Webbpubliceringsverktyg. nvändarhandbok

Snabbt. Användarvänligt. Enkelt. Webbpubliceringsverktyg. nvändarhandbok Snabbt. Användarvänligt. Enkelt. Webbpubliceringsverktyg nvändarhandbok Copyright Alla eventuella logotyper och varumärken ägs och skyddas av respektive upphovsrättsinnehavare. Manualen är producerad av

Läs mer

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Januari 2011 Guide för lärare Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Här beskriver vi hur du arbetar med bedömnings-matriser i Unikum. Guiden beskriver dels hur du själv lägger in dina bedömningsmatriser

Läs mer

Kom i gång med EpiServer

Kom i gång med EpiServer Kom i gång med EpiServer 25 januari 2013 EpiServer för redaktörer Innehåll Innehåll... 2 Riktlinjer för skol- och barnomsorgsförvaltningens webbplatser... 4 Kom igång med EPiServer... 8 Logga in... 8 Mina

Läs mer

Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser

Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser Augusti 2011 Guide för lärare - Grundskola Arbeta med Individuella mål och Överenskommelser Denna guide beskriver hur du dokumenterar individuella mål och överenskommelser i Unikum. Här beskrivs hur du

Läs mer

Medlemsregister IdrottOnline Klubb Medlemsregister

Medlemsregister IdrottOnline Klubb Medlemsregister Uppdaterad 2012-04-18 Medlemsregister IdrottOnline Klubb Medlemsregister Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet,

Läs mer

SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365

SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 Användarmanual & Övningsuppgifter Innehåll Inledning... 2 Inloggning... 3 Inkorgen... 4 Skapa mappar... 4 Skriv ett nytt meddelande... 4 Bifoga fil... 6 Kontakter... 7 Lägg

Läs mer

Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline

Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline Redaktörsmanual för korpföreningar i IdrottOnline 1 Innehåll: Inledning s.3 Logga in s.3 Design responsive, version 2.0 s.3 Layout s.6 Grundinställningar s.9 Boxinställningar s.10 Toppflikar s.11 Information

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 5 Kursens rum (startsida) 6 Webblektion 7 Deltagare 8 Inlämning 9 Kalender 11 Diskussionsforum

Läs mer

Utbildning Webtool 2014. Utbildningskompendium Webtool Ver 5

Utbildning Webtool 2014. Utbildningskompendium Webtool Ver 5 Utbildning Webtool 2014 Utbildningskompendium Webtool Ver 5 Utbildning Webtool 2014... 1 Allmänt om Webtool... 4 Open24... 4 Arbetsyta & Navigeringsträdet... 5 Arbetsytan... 6 Statistik... 7 Logga ut...

Läs mer