Informationssäkerhet. Veronika Berglund Hans Carlbring Bo Hiding. Säkerhetsenheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationssäkerhet. Veronika Berglund Hans Carlbring Bo Hiding. Säkerhetsenheten"

Transkript

1 Informationssäkerhet Veronika Berglund Hans Carlbring Bo Hiding Säkerhetsenheten

2 Innehåll Säkerhetsenheten och säkerhetsarbetet på universitetet Laget runt kort om kursdeltagarna Lagar och riktlinjer Lösenord Mobila enheter Virus och skadlig kod Sociala medier och molnet E-post Säkerhetskopiering Avslutande diskussion Säkrare e-kommunikation, digital signering

3 Säkerhetsenheten Säkerhet för hela universitetet Personsäkerhet Hot och våldsutbildningar Konsultationer och säkerhetshöjande aktiviteter Bevakning Larm Passerkontroll Kris och kontinuitetshantering Övning Information Risk och sårbarhetsanalys Egendomsskydd Brandskyddsutbildningar Systematiskt brandskyddsarbete Restvärdesräddning Universitetets verksamhetsförsäkring Riskanalyser Teknisk säkerhet Bevakning Skalskydd Larm Passerkontroll Utbildningar Informationssäkerhet Informationssäkerhetsklassningar Dokumenthantering Mobil utrustning (bärbara datorer, smarta telefoner, surfplattor osv) IT-säkerhet Internet, webben Riskanalyser Säkerhetsanalyser, säkerhetsgranskningar Skydd mot virus, nätfiske, trojaner

4

5 Kort om kursdeltagarna

6 Lagar & riktlinjer

7 Lagar, ett axplock OSL - Offentlighets- och sekretesslag (2009:400) PuL - Personuppgiftslag (1998:204) Arkivlag (1990:782) Lag (2003:389) om elektronisk kommunikation Lag (2000:832) om kvalificerade elektroniska signaturer Lag (1998:112) om ansvar för elektroniska anslagstavlor Förvaltningslagen (1986:223) Förordning (1995:1300) om statliga myndigheters riskhantering MSB:s föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet (MSBFS 2009:10) Tryckfrihetsförordningen Lagen om offentlig anställning E-delegationens riktlinjer för sociala medier

8 Universitetets riktlinjer IT, säkerhet Mål- och regelsamlingen Handlingsplan för IT Riktlinjer inom IT-området Riktlinjer för säkerhetsarbetet: informationssäkerhet Regler för användning av användarkonton och datornät Hantering av allmänna handlingar Arkivhandboken Kommunikationspolicy Säkerhet och IT i Medarbetarportalen Lösenordshantering Elektronisk signering Automatisk vidaresändning av e-post Mobila enheter Hantering av elektroniskt lagrad information

9 Lösenord

10

11 Riktlinjer Nya riktlinjer för lösenordshantering vid universitetet fr.o.m Gäller för alla IT-tjänster och system om inte särskilda skäl föreligger. Riktlinjerna omfattar två områden; lösenordskvalitet och lösenordsskydd. Teknikstöd för att säkerställa efterlevnad införs i universitetets gemensamma inloggningstjänst under 2014.

12 Syfte och mål Att förhindra obehörig åtkomst till känslig information. Inloggning ska ske via universitetets gemensamma inloggningstjänst till alla system där det är tekniskt möjligt. Not. Känslig information definieras i universitetets riktlinjer för informationsklassificering.

13 Ditt ansvar Som användare av universitetets informationssystem ansvarar du själv för att dina lösenord uppfyller den kvalitet och hantering som anges i dessa riktlinjer. att du håller dina lösenord hemliga. att, som en del av ovanstående punkt, aldrig uppge dina lösenord till någon som efterfrågar dem via e-post, i telefon eller på annat sätt.

14 Lösenordskvalitet minst 10 tecken. vara sammansatt av följande tecken: A Z a z 0 9 mellanslag följande specialtecken: #, $, %, ^, &, (, ), _, +, -, *, /, =, {, }, [, ],, \, :, ;,,, <, >,, (kommatecken),. (punkt), och? innehålla minst en versal, minst en gemen och antingen minst ett specialtecken eller en siffra.

15 Lösenordskontroll sammansatt enligt f.g bild. inte finns i katalog med dåliga lösenord (123456, årstider, bilmärken etc). inte är samma som närmast föregående. inte är för lika varandra (gäller A- och B- lösenord). Lösenordet går ej att spara om det inte uppfyller minimikraven. Not. Införs prel. under Q för nätverkslösenord (A) och till gemensamma IT-tjänster (B).

16 Lösenordsskydd Datalagring och transport av lösenord alltid i krypterad form. aldrig i läs/hörbar form via e-post, telefon el motsv. Skydd mot gissningsattacker (rate limiting) max. 10 felaktiga gissningar inom 60 min. därefter låses kontot 5 min. Tvingande lösenordsbyte inom 24 mån. för anställda och övr. verksamma. inom 5 år för studenter. Not. Införs prel. under Q3-Q4 2014

17 Till sist Lösenord och PIN-koder är personliga och ska hållas hemliga Byt omedelbart om någon annan kan ha fått reda på det Anmäl till om någon (t.ex. i e-post eller i telefon) försöker lura av dig lösenordet Använd andra lösenord för tjänster utanför universitetet (twitter, facebook, google, gmail )

18 Mobila enheter

19

20 Mobila enheter Bärbar dator Läs- och surfplatta Smart mobiltelefon och liknande Portabla lagringsmedia Minneskort USB-minnen Externa hårddiskar och liknande

21 BYOD Bring Your Own Device En företeelse för universitetet att förhålla sig till

22 Är det något vi oroar oss över vid Uppsala universitet? Risk- och sårbarhetsanalys för Uppsala universitet 2013 Känslig information och dokument som lagras okrypterat i molnet eller på mobila enheter (BYODs) utan lösenordsskydd

23 Vad finns i universitetets riktlinjer med anknytning till mobila enheter och BYOD? Från Riktlinjer inom IT-området (Dnr UFV 2013/907): Personlig utrustning som används vid studier eller i tjänsteutövning ska, oavsett om den ägs av universitetet eller enskild verksam, hanteras på ett säkert sätt som minimerar risken för informationsförluster och intrång i universitetets datornät. Nivån på skyddet ska bedömas utifrån graden av känslighet på den information som lagras i eller som på annat sätt kan nås via enheten.

24 minimerar risken för informationsförluster och intrång i universitetets datornät. Hur då? Nivån på skyddet ska bedömas utifrån graden av känslighet på den information som lagras i eller som på annat sätt kan nås via enheten. Hur bedömer man det?

25 Angående nivå på skydd det handlar till stor del om medvetenhet! Medvetenhet om hur jag använder telefonen/plattan och vilken information jag lagrar i den. Det är lätt gjort att jag hanterar min mobiltelefon på ett friare sätt jämfört med hur jag hanterar min dator. Tänk på din mobiltelefonen på samma sätt som du tänker på din dator! Behovet av skydd är större för en platta som innehåller känsliga tjänstedokument än en mobiltelefon som jag använder enbart för att ringa och SMS:a med.

26 Hämtat från Regler och rekommendationer för användning av mobila enheter Enheten får inte lämnas fysiskt obevakad på osäker plats, t ex. hotellrum, i bil etc. Lösenordskydda enheten så att den blir låst när skärmsläckaren är aktiv Uppdatera enheten ofta, så fort tillgängliga uppdateringar finns. Lagra inte känsliga data eller dokument med personuppgifter i molntjänster, typ Icloud, Google Drive och liknande Öppna inte SMS/MMS från okända avsändare, klicka inte heller vidare på länkar som skickats från okända Installera endast de applikationer som det finns ett behov av Radera regelbudet information som inte längre behövs. Överför information till annan lagring vid behov

27 Vad kan hända? Vad ska jag vara orolig för? Problemet med skadlig kod ökar för kategorin mobila enheter. I takt med att de mobila enheternas användningsområden blir fler, kommer också hoten alltmer att rikta sig mot just dessa. Räkna med att de hot som vi pratar om när det gäller datorer också gäller för din mobiltelefon.

28 Spelar det någon roll vilket operativsystem som mobiltelefonen använder? Jämförelsen Android iphone motsvarar jämförelsen Windows Mac på persondatorsidan. Hoten riktar sig i mycket stor utsträckning mot det operativsystem som har den största spridningen och som dessutom är mera öppet. En förkrossande stor andel av den skadliga programkod som existerar i den mobila världen riktar sig mot Android. Behåll din Android, men var medveten om problemet!

29 Vad kan hända? Vad ska jag vara orolig för? Hämtat från en artikel i Ny Teknik: Så öppnar appar mobilen för spioner Slarv vid programmeringen av appar som görs på kända utvecklingsplattformar lämnar mobilerna öppna för dataspionage utan användarens vetskap. Programmerarna måste ta sig tid att bara aktivera de rättigheter som krävs för just den app de utvecklar. Problemet är att begäran om alla dessa rättigheter lämnar dörren öppen för datapioner via funktioner som kamera, kontakter, gps-position o s v. Mobilanvändaren märker inte något.

30 Säker användning av appar Installera endast de appar du behöver Försök bedöma om utgivaren är en seriös aktör Se upp med de frågor som ställs via appar. Ditt svar kan resultera i att du delar med dig av uppgifter som lagras i telefonen.

31 och den smarta telefonen är fortfarande en telefon Ja, det här är ju lite känsligt men..!

32 Vad gör jag om jag tappar bort eller blir bestulen på min mobiltelefon? Remote wipe: Raderar personliga inställningar och återställer fabriksinställningar Raderar SMS och MMS Raderar e-post Vid Uppsala universitet Remote wipe sätts till enable per automatik i och med att man synkar via Exchange och wipe utförs sedan enligt instruktion nedan (Om ej exchange gäller tredjepartsprodukter).

33 Logga in i webbmail (länk finns i Medarbetarportalen) Klicka på alternativ i övre högra hörnet välj visa alla alternativ

34 Välj Telefon (Mobila enheter) - här visas dina mobila enheter som är kopplade till ditt konto. Markera enheten i listan som du vill radera. Klicka på Rensa enhet. När rensningen är genomförd får du ett e-post meddelande om detta till din inkorg. Efter att du har fått en bekräftelse om rensning; gå till Telefon (Mobila enheter), markera enheten och välj Ta bort genom att klicka på krysset i rubriklisten (annars fortsätter synkningen med telefonen).

35 Virus och skadlig kod

36 Virus och skadlig kod Nästan alla virus sprids via webben Sårbarheter i olika program Surfar till smittad sida Klickar på länkar Du märker oftast inte att din dator smittats

37 Att skydda sig och sin information Tänk efter före Klicka inte på länkar i e-post eller IM Klicka inte på pop-up fönster som påstår att du har virus Mata inte in dina uppgifter i webbformulär som öppnats via e-postlänkar, IM eller sociala medier Undvik att ladda ner appar Installera säkerhetspatchar för alla program Ha ett antivirus som automatiskt uppdateras regelbundet Surfa utan javascript om möjligt Adobe Reader, Acrobat, Flash

38 Världens 25 vanligaste lösenord password qwerty abc iloveyou adobe admin letmein photoshop 1234 monkey shadow sunshine password1 princess azerty trustno

39 Adobe Reader, Acrobat och Flash Ändringar i Adobes Inställningar [Preferences] kan Hindra PDF-filer från att starta program Hindra javascript från att köra i PDF-filer Hindra PDF-filer från att öppnas automatiskt I webbläsaren Hindra Flash (SWF) sårbarheter från att utnyttjas i PDFfiler

40 Hjälp? Dator/IT-ansvarig vid institutionen Intendenturen på campus Säkerhetsenheten, tel 7560, e-post Universitetets helpdesk tel 7890, OBS! Medarbetare på Akademiska sjukhuset och Rudbecklaboratoriet kontaktar IT på Akademiska.

41 Sociala medier och molnet

42

43 Sociala medier Ett sätt att kommunicera, skapa relationer, främja dialog och dela kunskap

44

45 Sociala medier Samma regler som för e-postkommunikation men med fler och okända mottagare Allt mer ihopkopplade Höga förväntningar på snabbhet Allmän handling? Arkivering? Gallring? Inga sekretessreglerade uppgifter Undvik personuppgifter Använd inte privatkonto i tjänsten

46 Sociala medier Vem är du när du skriver i tjänsten eller privat? Vad och hur skriver du? Vem är det som läser? Lätt att missuppfatta eller feltolka Lätt att sprida vidare Publicering av bilder Kartlägga någon är lätt Svårt att få bort

47 Carl-Johan Wallenklev Säkerhetsenheten

48 Molntjänster

49 Molntjänster Ställer krav på dig som användare! Vilken typ av information? Vem äger information som lagras i molnet? Personuppgifter /sekretess medför särskilda krav Universitetets handlingar får inte förloras På vilket sätt ska tjänsten användas? Läst avtalet?

50 E-post

51

52 E-post som allmän handling Skräppost är inte allmän handling E-post ska kontrolleras dagligen arbetsdagar (vardagar) Inkorg och utkorg är allmän handling Handlingar via e-post ska diarieföras i samma utsträckning som pappershandlingar E-post får inte automatiskt vidaresändas utanför myndigheten

53 Att skicka e-post Undvik att blanda arbetspost och privat e-post Det finns alltid risk att andra kan ta del av meddelandet Lätt att skicka till fel mottagare av misstag Känsliga personuppgifter och sekretesskyddade uppgifter ska skickas krypterade

54 All e-post är inte äkta Några möjliga varningstecken: Frågor om personlig information: ditt användarnamn, lösenord, koder, kreditkortsnummer Hot med negativa konsekvenser: Ditt konto kommer att stängas / låsas / tas bort om du inte.. Länkar i e-posten: Nätfiskelänkar går ofta till helt andra ställen än de ser ut att göra. Var uppmärksam om möjliga risker innan du klickar på en länk. Skydda dig! Svara inte skicka istället det misstänkta brevet till security@uu.se eller ring oss, anknytning 7560.

55 All e-post är inte trevlig Hot / trakasserier i e-post Ta inte bort meddelandet Svara inte Skicka e-postmeddelandet till security@uu.se eller ring oss, anknytning 7560

56 Information?

57 Informationsklassning Oberoende av lagringsform (media) Vilken information? Avgränsa! Klassificera informationen Tillgänglig? På vilket sätt? Känsliga uppgifter? Får ej kunna förvanskas/förstöras? Skydda det som är skyddsvärt

58 Informationsklassning Utgå från informationens funktion och betydelse för verksamheten, och konsekvenserna om den skulle ändras, försvinna, hanteras felaktigt, komma i orätta händer, osv. Obehöriga ska inte kunna ta del av skyddsvärd information. (konfidentialitet - sekretess/ skyddsvärde) Vad blir konsekvensen om informationen hamnar i orätta händer? Informationen ska inte kunna förändras av misstag eller av någon obehörig (riktighet) Vad blir konsekvensen om information ändras? Information ska vara nåbar när den behövs (tillgänglighet) Vad blir konsekvensen om informationen inte går att nå?

59

60 Säkerhetskopiering

61

62 Se på din dator som något som kan fara i luften när som helst Diskkrasch Brand Radering eller uppdatering av misstag Intrång etc. Suck, diskkrasch och ingen backup! Typ surt!

63 Är det något vi oroar oss över vid Uppsala universitet? Risk- och sårbarhetsanalys för Uppsala universitet 2013 Förlust eller förvanskning (fusk) av forskningsdata pga. slarvig hantering av persondatorer, lokal lagring på persondatorer med bristfällig eller ingen backup, stöld, hackning etc.

64 Vad finns i universitetets riktlinjer med anknytning till säkerhetskopiering av persondatorer, mobil utrustning och portabla lagringsmedia? Från Riktlinjer inom IT-området (Dnr UFV 2013/907): Innehavaren är ansvarig för att säkerhetskopiering sker med relevant periodicitet och på ett säkert sätt... Uppdateringar, antivirus och säkerhetskopiering sköts i normalfallet av IT-ansvarig/dataansvarig på respektive institution/motsvarande eller av intendenturen. Prefekt/motsvarande kan besluta om undantag från detta Hur funkar det vid min institution?

65 Vad finns i universitetets riktlinjer med anknytning till säkerhetskopiering och serverdrift? Driftorganisationen ansvarar för att säkerhetskopiering sker med relevant periodicitet och på ett säkert sätt. Systemägaren försäkrar sig om detta genom upprättande av ett s.k. servicenivåavtal med driftorganisationen. Här finns en del att tänka på: Vad ska sparas och med vilken periodicitet? Hur länge ska data sparas? Behövs krypterad lagring? Test av återläsning? m.m.

66 Att tänka på Vad behöver jag göra själv? Kolla vad som gäller vid din institution. Säkerhetskopior ska förvaras säkert och skilda från berörda datorer. Lika viktigt som att ta säkerhetskopior är att testa att det går att återställa filer från dessa. Hur gör du med säkerhetskopiering hemma? Har du tusentals familjebilder och annat viktigt på din dator, men ingen backup?

67 Avslutande diskussion Är informationssäkerhet bara lås och bom eller öppnar det upp för nya och effektivare arbetssätt också? Diskutera gruppvis (5-10 min) om ni kommer på några exempel.

68 Projekt Säkrare e-kom Elektronisk identifiering på nätet (e-leg) Elektronisk signering av dokument Kryptering av e-post Kan ni se möjligheter nya arbetssätt i er vardag med dessa funktioner??

69 Elektronisk signering av dokument En elektronisk signatur, eller underskrift, identifierar, precis som en vanlig handskriven underskrift, personen som undertecknar ett dokument. Till skillnad från en traditionell underskrift på papper är en elektronisk underskrift svår att förfalska, eftersom den innehåller krypterad information som är unik för undertecknaren. Den kan lätt verifieras och informerar mottagarna om dokumentet har ändrats eller inte efter det att undertecknaren signerade dokumentet.

Informationssäkerhet 2014-11-21

Informationssäkerhet 2014-11-21 Informationssäkerhet 2014-11-21 Veronika Berglund Hans Carlbring Bo Hiding Säkerhetsenheten Innehåll Säkerhetsarbetet på universitetet, säkerhetsenheten Laget runt kort om kursdeltagarna Lagar och riktlinjer

Läs mer

Kurs i informationssäkerhet. Det händer inte mig. Säkerhetsenheten

Kurs i informationssäkerhet. Det händer inte mig. Säkerhetsenheten Kurs i informationssäkerhet Det händer inte mig Säkerhetsenheten 2015-02-09 Innehåll 1. Inledning a) Säkerhetsenheten b) Säkerhet i Medarbetarportalen c) Presentationsrunda 2. Lagar och riktlinjer 3. Allmänt

Läs mer

Kurs i informationssäkerhet. Det händer inte mig

Kurs i informationssäkerhet. Det händer inte mig Kurs i informationssäkerhet Det händer inte mig Veronika Berglund (veronika.berglund@uadm.uu.se) Bo Hiding (bo.hiding@uadm.uu.se) Michael Svensson (michael.svensson@uadm.uu.se) Innehåll 1. Inledning a)

Läs mer

Det händer inte mig. Informationssäkerhet en introduktion. Michael Svensson Bo Hiding. Säkerhetsavdelningen.

Det händer inte mig. Informationssäkerhet en introduktion. Michael Svensson Bo Hiding. Säkerhetsavdelningen. Informationssäkerhet en introduktion Säkerhetsavdelningen security@uu.se sakerhet@uu.se 018-471 75 60 Det händer inte mig Kyrkogårdsg. 2C Observatorieparken Michael Svensson Bo Hiding säkerhetsavdelningen

Läs mer

Dnr UFV 2013/1490. Lösenordshantering. Rutiner för informationssäkerhet. Fastställd av Säkerhetchef Reviderad

Dnr UFV 2013/1490. Lösenordshantering. Rutiner för informationssäkerhet. Fastställd av Säkerhetchef Reviderad Dnr UFV 2013/1490 Lösenordshantering Rutiner för informationssäkerhet Fastställd av Säkerhetchef 2013-11-06 Reviderad 2018-09-04 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2 Uppdatering

Läs mer

Informationssäkerhetsmånaden 2018

Informationssäkerhetsmånaden 2018 Informationssäkerhetsmånaden 2018 Ulrika Sundling Bo Hiding Cyberskräp och mobila enheter - en informationssäkerhetsutmaning! Säkerhetsavdelningens områden Riktlinjer för säkerhetsarbetet (UFV 2009/1929)

Läs mer

Informationssäkerhet en introduktion. Det händer inte mig. Veronika Berglund Hans Carlbring Bo Hiding

Informationssäkerhet en introduktion. Det händer inte mig. Veronika Berglund Hans Carlbring Bo Hiding Informationssäkerhet en introduktion Det händer inte mig Veronika Berglund Hans Carlbring Bo Hiding Innehåll 1. Inledning a) Säkerhetsarbetet och säkerhetsenheten b) Säkerhet i Medarbetarportalen c) Presentationsrunda

Läs mer

Riktlinjer för informationssäkerhet

Riktlinjer för informationssäkerhet Dnr UFV 2014/1308 Riktlinjer för informationssäkerhet Säkerhetskopiering och loggning Fastställda av Säkerhetschefen 2014-11-25 Rev. 2015-03-16 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad

Läs mer

Säker hantering av mobila enheter och portabla lagringsmedia

Säker hantering av mobila enheter och portabla lagringsmedia O Dnr UFV 2018/1675 Säker hantering av mobila enheter och portabla Rutiner för informationssäkerhet Fastställda av Säkerhetschefen 2018-09-03 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad

Läs mer

Riktlinjer för informationssäkerhet

Riktlinjer för informationssäkerhet Dnr UFV 2014/1308 Riktlinjer för informationssäkerhet Säkerhetskopiering och loggning Fastställda av Säkerhetschef 2014-11-25 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2 Uppdatering

Läs mer

Riktlinjer för informationssäkerhet

Riktlinjer för informationssäkerhet Riktlinjer för informationssäkerhet Säkrare elektronisk kommunikation - Tvåfaktorautentisering - Kryptering och signering av e-post - Elektronisk signering av dokument Fastställda av: Säkerhetschef 2014-03-09

Läs mer

Lösenordsregelverk för Karolinska Institutet

Lösenordsregelverk för Karolinska Institutet Lösenordsregelverk för Karolinska Institutet Dnr 1-213/2015 Version 2.0 Gäller från och med 2015-05-18 Sida 2 av 7 Lösenordsregelverk för Karolinska Institutet - Sammanfattning Syfte Det övergripande syftet

Läs mer

Informationssäkerhetsmånaden 2018

Informationssäkerhetsmånaden 2018 Informationssäkerhetsmånaden 2018 Informationssäkerhet för dig som reser Ulrika Sundling Bo Hiding Säkerhetsavdelningens områden Riktlinjer för säkerhetsarbetet (UFV 2009/1929) Fysisk säkerhet Informationssäkerhet

Läs mer

Riktlinjer för informationssäkerhet

Riktlinjer för informationssäkerhet UFV 2014/389 Riktlinjer för informationssäkerhet Säkrare elektronisk kommunikation - Tvåfaktorautentisering - Kryptering av e-post - Elektronisk signering av dokument Fastställd av: Säkerhetschef 2014-

Läs mer

Välkommen till Capture.

Välkommen till Capture. Välkommen till Capture http://capture-app.com Välkommen till Capture! Med Capture kan du spara, se och dela dina bilder och videor på alla dina enheter mobil, surfplatta och PC/ Mac. När du har laddat

Läs mer

Bilaga 1 - Handledning i informationssäkerhet

Bilaga 1 - Handledning i informationssäkerhet Bilaga 1 - Handledning i informationssäkerhet Regler för informationssäkerhet vid Karolinska Institutet Dnr 1-516/2013 (ersätter Dnr 6255-2012-060) Gäller från och med Bilagor Bilaga 1. Handledning i informationssäkerhet

Läs mer

Riktlinjer för informationssäkerhet

Riktlinjer för informationssäkerhet Dnr UFV 2015/401 Riktlinjer för informationssäkerhet Medarbetares användning av molntjänster Fastställda av Säkerhetschefen 2015-03-19 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2

Läs mer

Riktlinjer inom ITområdet

Riktlinjer inom ITområdet Riktlinjer inom ITområdet Uppsala universitet Fastställda av universitetsdirektören 2013-06-25 Reviderade 2013-10-30 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2 Uppdatering av riktlinjerna

Läs mer

Handledning i informationssäkerhet Version 2.0

Handledning i informationssäkerhet Version 2.0 Handledning i informationssäkerhet Version 2.0 2013-10-01 Dnr 1-516/2013 (ersätter Dnr 6255/12-060) Informationssäkerhet 6 saker att tänka på! 1. Skydda dina inloggningsuppgifter och lämna aldrig ut dem

Läs mer

SÅ HÄR GÖR VI I NACKA

SÅ HÄR GÖR VI I NACKA SÅ HÄR GÖR VI I NACKA Så här arbetar vi med informationssäkerhet i Nacka kommun Dokumentets syfte Beskriver vad och hur vi gör i Nacka rörande informationssäkerhetsarbetet. Dokumentet gäller för Alla chefer

Läs mer

Förslag till riktlinjer för telefoni, mobila enheter och e- post i Mjölby kommun

Förslag till riktlinjer för telefoni, mobila enheter och e- post i Mjölby kommun Missiv 1(2) Kommunstyrelsens förvaltning Datum Diarienummer 2017-04-19 KS/2017:145 Handläggare Tfn 0142-851 56 Kommunstyrelsen Förslag till riktlinjer för telefoni, mobila enheter och e- post i Mjölby

Läs mer

Låt dig inte luras! Ventilen Eva Blommegård och Sidsel Nybö

Låt dig inte luras! Ventilen Eva Blommegård och Sidsel Nybö Tyresö 2017 03 27 Låt dig inte luras! Ventilen 2018 04 05 Eva Blommegård och Sidsel Nybö Vårt mål med eftermiddagen Göra dig medveten om vad som kan hända Presentera några elementära saker som skall göra

Läs mer

Mejladressen är i formatet

Mejladressen är i formatet Datum 2018-02-20 Mejl och lagringstjänst för förtroendevalda. Den nya GDPR-lagstiftningen som börjar gälla 2018-05-25 har uppmärksammat behovet av att ha mejl och lagringsutrymme som är skilda från arbetsgivarens

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datum Diarienr 2013-05-08 646-2012 Socialnämnden i Halmstad kommun Box 230 301 06 Halmstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datainspektionens

Läs mer

Regler för lagring av Högskolan Dalarnas digitala information

Regler för lagring av Högskolan Dalarnas digitala information Regler för lagring av Högskolan Dalarnas digitala information Beslut: Rektor 2017-04-10 Reviderad: - Gäller fr o m: 2017-04-10 HDa dnr: 1.2-2017/546 Ersätter: - Relaterade dokument: - Ansvarig: Förvaltningschef

Läs mer

Koppla din Gavlenetmail till mobilen/surfplattan

Koppla din Gavlenetmail till mobilen/surfplattan Koppla din Gavlenetmail till mobilen/surfplattan Vill du använda din Gavlenetmail på din mobil eller surfplatta? För tillfället stödjer våra mailservrar enbart mottagande av mail till mobil/surfplatta,

Läs mer

Riktlinjer för Informationssäkerhet

Riktlinjer för Informationssäkerhet Dnr 2014/1279 Riktlinjer för Informationssäkerhet Hantering av utrangerad (avvecklad) IT-utrustning Fastställda av säkerhetschefen 2014-12-08 Innehåll 1 Inledning 3 2 Ansvar vid bedömning 3 3 Definitioner

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK. Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt... 4 Citrix-klienten... 4 Inloggning...

Läs mer

Vägledande råd och bestämmelser för Användare av ITsystem inom Timrå kommun

Vägledande råd och bestämmelser för Användare av ITsystem inom Timrå kommun Timrå Kommun Kommunledningskontoret Vägledande råd och bestämmelser för Användare av ITsystem inom Timrå kommun Du måste känna till: vilket ansvar du har som medarbetare i Timrå kommun och de allmänna

Läs mer

IT-riktlinjer Nationell information

IT-riktlinjer Nationell information IT-riktlinjer Nationell information Syftet med denna It-riktlinje: den ska vägleda i användningen av Studiefrämjandets gemensamma datornätverk och dess it-resurser, vilket även innefattar den egna datorarbetsplatsen.

Läs mer

För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare

För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till. Lärare och Elever har olika krav: Lärare Lösenord lösenordet ska vara minst 8 tecken långt. lösenordet

Läs mer

Kom igång med Windows Phone

Kom igång med Windows Phone 1 of 12 Windows Phone Innehåll 1 Inledning... 2 2 Konfigurera flerfaktorsinloggning... 2 4 Konfigurera applikationer... 12 4.1 Mail i mobilenhet... 12 4.2 Skype i mobil enhet... 12 4.3 OneNote i mobilenhet...

Läs mer

Säkerhetskopiera mobilen

Säkerhetskopiera mobilen Säkerhetskopiera mobilen gratis och helautomatiskt 7 Bästa gratistipsen 7 För Android, Iphone och Windows Phone 7 Säkerhetskopiera till Dropbox. Så fixar du automatisk säkerhetskopiering av mobilen Visst

Läs mer

Granskning av säkerheten i mobila enheter. Internrevisionsrapport

Granskning av säkerheten i mobila enheter. Internrevisionsrapport Dnr UFV 2017/0270 Granskning av säkerheten i mobila enheter srapport Fastställd av Konsistoriet 2017-04-26 Innehållsförteckning Inledning och bakgrund 3 Syfte och avgränsningar 3 Omfattning och metod 3

Läs mer

Juridik och informationssäkerhet

Juridik och informationssäkerhet 2 KAPITEL Juridik och informationssäkerhet Sammanfattning Information som hanteras i socialtjänstens hemtjänstverksamhet (hemtjänst) och i kommunal hälso- och sjukvård (hemsjukvård) innehåller känsliga

Läs mer

Nätsäkert. Om datorer och internet för elever i Karlshamns kommun

Nätsäkert. Om datorer och internet för elever i Karlshamns kommun Nätsäkert Om datorer och internet för elever i Karlshamns kommun Nätsäkert innehåller information om datoranvändning i skolan, för elever och vårdnadshavare, från Karlshamns kommun, september 2016. Karlshamns

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 111 KS/2017:145. Telefon och e-postpolicy

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 111 KS/2017:145. Telefon och e-postpolicy Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2017-05-22 1 (1) Sida 111 KS/2017:145 Telefon och e-postpolicy Bakgrund Kommunens uppgift är att erbjuda tjänster av god kvalitet till medborgare

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Instruktion: Trådlöst BYOD-nätverk Sida 2 av 24 2017-05-17 1.4 Instruktion - orebro-byod.pdf Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Så ansluter

Läs mer

Informationssäkerhetsanvisning

Informationssäkerhetsanvisning HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT 2012-12-12 Dnr 074-11-19 Informationssäkerhetsanvisningar Användare Beslutad av enhetschef för Gemensamma förvaltningen i enlighet med rektors beslut fattat den 16 februari

Läs mer

IT-Policy Vuxenutbildningen

IT-Policy Vuxenutbildningen IT-Policy Vuxenutbildningen För att du som användare skall kunna leva upp till de säkerhetskrav som ställs på dig måste du känna till kommunkoncernens förhållningssätt och regelverk angående hur du får

Läs mer

Säker informationshantering

Säker informationshantering Dnr UFV 2018/668 Säker informationshantering Rutiner för informationssäkerhet Fastställda av Säkerhetschefen 2018-03-23 Senast reviderade 2018-09-17 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad

Läs mer

Intern IT Policy fo r Riksfo rbundet Hjä rtlung

Intern IT Policy fo r Riksfo rbundet Hjä rtlung Intern IT Policy fo r Riksfo rbundet Hjä rtlung Syfte med policyn Förbundets IT-stöd skall vara ett lättillgängligt och arbetsbesparande verktyg till stöd för våra anställda och förtroendevalda i riksförbundet

Läs mer

Informationsklassning och systemsäkerhetsanalys en guide

Informationsklassning och systemsäkerhetsanalys en guide 2018-06-18 1 (7) GUIDE Digitaliseringsenheten Informationsklassning och systemsäkerhetsanalys en guide Innehåll Informationsklassning och systemsäkerhetsanalys en guide... 1 Kort om informationssäkerhet...

Läs mer

Riktlinjer vid lån av surfplatta för förtroendevalda

Riktlinjer vid lån av surfplatta för förtroendevalda Riktlinjer vid lån av surfplatta för förtroendevalda Antagen av kommunstyrelsen 2017-05-24, 110 Namn: Jonna Sanfridsson Datum: 2017-05-30 Sammanfattning I Götene kommun läser förtroendevalda främst de

Läs mer

Sammanfattning av riktlinjer

Sammanfattning av riktlinjer Sammanfattning av riktlinjer INFORMATIONSSÄKERHET FÖR ANVÄNDARE inom Luleå kommunkoncern 2015-03-04 Informationssäkerhet för användare beskriver hur Luleå kommun hanterar den information som används i

Läs mer

Säkerhetsinstruktion 1 BAKGRUND INLOGGNING HANTERING AV INFORMATION INTERNET E-POST INCIDENTER...

Säkerhetsinstruktion 1 BAKGRUND INLOGGNING HANTERING AV INFORMATION INTERNET E-POST INCIDENTER... 2000-08-11 Sida 1 1 BAKGRUND... 2 2 INLOGGNING... 2 3 HANTERING AV INFORMATION... 3 4 INTERNET... 4 5 E-POST... 5 6 INCIDENTER... 5 7 BÄRBAR PC... 5 8 ARBETSPLATSEN... 6 2000-08-11 Sida 2 1 BAKGRUND Information

Läs mer

Office 365 Windows 10

Office 365 Windows 10 KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT- OCH UTVECKLINGSAVDELNINGEN Office 365 Windows 10 Lathund 1 Innehåll Inledning 2 Vad är Office 365? 2 Innehållet i denna lathund 2 Mer information 2 Office 365-portalen 3 Logga

Läs mer

SeniorNet Säkerhet på nätet Säkerhet på nätet. Om du inte har köpt en lott på nätet, har du inte vunnit något heller.

SeniorNet Säkerhet på nätet Säkerhet på nätet. Om du inte har köpt en lott på nätet, har du inte vunnit något heller. SeniorNet 2018-10-22 Säkerhet på nätet Säkerhet på nätet Om du inte har köpt en lott på nätet, har du inte vunnit något heller. Ingen bank frågar efter ditt kontonummer, de har det ju redan. Om du får

Läs mer

Mobila enheter. Regler och rekommendationer. Mobiltelefoner Smarta mobiltelefoner Surfplattor. Fastställd av IT-chefen 2013-09-20 Version 1.

Mobila enheter. Regler och rekommendationer. Mobiltelefoner Smarta mobiltelefoner Surfplattor. Fastställd av IT-chefen 2013-09-20 Version 1. UFV 2013/907 Mobila enheter Regler och rekommendationer Mobiltelefoner Smarta mobiltelefoner Surfplattor Fastställd av IT-chefen 2013-09-20 Version 1.0 UPPSALA UNIVERSITET Regler och rekommendationer Mobila

Läs mer

Rutiner för fysisk säkerhet

Rutiner för fysisk säkerhet Rutiner för fysisk säkerhet Fastställd av universitetsdirektören 2019-03-18 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 2.1 Efterlevnad 3 2.2 Uppdatering av rutinerna 3 3 Mål 4 4 Personsäkerhet 4 5 Fysisk

Läs mer

Instruktion för elektronisk signering av dokument

Instruktion för elektronisk signering av dokument Instruktion för elektronisk signering av dokument Innehåll 1. Inledning... 2 2. Arbetsflöde... 2 2.1 Inför signering... 2 2.2 Vid signering... 2 3. Signering av pdf-dokument... 2 Steg 1 - Förbered för

Läs mer

IT-regler Användare BAS BAS-säkerhet Gislaveds kommun

IT-regler Användare BAS BAS-säkerhet Gislaveds kommun 2015-09-07 Version 1.3 IT-regler Användare BAS BAS-säkerhet Gislaveds kommun Innehåll Sida 2 av 11 1 Struktur... 4 2 Att komma igång... 5 3 Ditt ansvar som användare... 5 3.1 Utbildning informationssäkerhet...

Läs mer

Om du har ett mailkonto tex. Outlook har du också ett konto i Microsoft

Om du har ett mailkonto tex. Outlook har du också ett konto i Microsoft Lite spöklikt! Inte så spöklikt om vi får veta att molnet bara är ett namn på en okänd lagringsplats, som kan finnas på vilken plats som helst på jordklotet. Både Apple, Microsoft och Google har som villkor

Läs mer

IT riktlinjer vid användandet av Elektronisk post

IT riktlinjer vid användandet av Elektronisk post IT riktlinjer vid användandet av Elektronisk post Upprättad av: Johan Israelsson Godkänd av: Lennart Käll Godkänd av: Daniel Hellstrand Godkänd av: Henrik Jakobsson Sig.: Johan Israelsson Sig.: Lennart

Läs mer

Säkerhetsinstruktioner för användare av Falköpings kommuns nätverk

Säkerhetsinstruktioner för användare av Falköpings kommuns nätverk Säkerhetsinstruktioner för användare av Falköpings kommuns nätverk SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDARE AV FALKÖPINGS KOMMUNS NÄTVERK 1 BAKGRUND... 1 2 INLOGGNING... 1 3 HANTERING AV INFORMATION... 3 4

Läs mer

Internetsäkerhet. banktjänster. September 2007

Internetsäkerhet. banktjänster. September 2007 Internetsäkerhet och banktjänster September 2007 Skydda din dator Att använda Internet för att utföra bankärenden är enkelt och bekvämt. Men tänk på att din datormiljö måste vara skyddad och att du aldrig

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datum Diarienr 2013-05-08 1552-2012 Socialnämnden i Norrköpings kommun Rådhuset 601 81 Norrköping Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Behandling av känsliga personuppgifter i mobila enheter Datainspektionens

Läs mer

Riktlinjer för informationssäkerhet

Riktlinjer för informationssäkerhet UFV 2012/415 Riktlinjer för informationssäkerhet Hantering av elektroniskt lagrad information när anställning, studier eller uppdrag vid Uppsala universitet upphör Fastställd av: Säkerhetschef 2012-03-09

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Sida 2 av 21 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-byod... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK Advance Online

ANVÄNDARHANDBOK Advance Online ANVÄNDARHANDBOK Advance Online 2013-09-27 INNEHÅLL Innehåll... 2 Välkommen till Advance Online!... 3 Allmän information... 3 Idén bakom Advance Online... 3 Att logga in på en terminalstation... 4 Allmänt...

Läs mer

Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om trådlösa nät 2 Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om trådlösa nät Trådlösa nät för uppkoppling mot Internet är vanliga både

Läs mer

SLU Säkerhets instruktioner avseende kryptering av filer

SLU Säkerhets instruktioner avseende kryptering av filer 1 1 SLU Säkerhet Christian Nähl SLU Säkerhets instruktioner avseende kryptering av filer Nedanstående instruktioner kan tillämpas vid behov av att kryptera informationstillgångar i samband med exempelvis

Läs mer

Informationssäkerhet. Hur skall jag som chef hantera detta?? Vad är det??

Informationssäkerhet. Hur skall jag som chef hantera detta?? Vad är det?? Informationssäkerhet Hur skall jag som chef hantera detta?? Vad är det?? Vad är informationssäkerhet? Informationssäkerhet handlar om att skapa och upprätthålla ett lämpligt skydd av information. Information

Läs mer

Snabbguide. Secur box och GDPR e-fax

Snabbguide. Secur box och GDPR e-fax Snabbguide SecureMailbox och GDPR e-fax Skapa konto Det är enkelt att skapa ett konto i SecureMailbox. Antingen skapar ni ett konto direkt på my.securemailbox.com eller så svarar ni på en länk när någon

Läs mer

SeniorNet Huddinge Öppet Hus

SeniorNet Huddinge Öppet Hus SeniorNet Huddinge Öppet Hus 2017-10-26 Dagens tema: Mobilt Bankid och Internetbetalning E-legitimation / BankID Vad är e-legitimation E-legitimation en personlig elektronisk ID-handling som du använder

Läs mer

Bedragarens mål Att få den anställda att föra över medel eller information till bedragaren.

Bedragarens mål Att få den anställda att föra över medel eller information till bedragaren. Säkerhetsenheten Informationssäkerhet Christian Nähl 2019-01-22 Vanliga bedrägerier så skyddar du dig Här är en lista på några av de vanligaste typerna av bedrägeri. Du får råd och tips om hur du undviker

Läs mer

Policy för användande av IT

Policy för användande av IT Policy för användande av IT Inledning Det här dokumentet beskriver regler och riktlinjer för användningen av IT inom företaget. Med företaget menas [fylls i av kund] och med IT-avdelning menas vår partner

Läs mer

Snabbguide. Version

Snabbguide. Version Snabbguide Version 0-0-0 Skapa konto Det är enkelt att skapa ett konto i SecureMailbox. Antingen skapar ni ett konto direkt på my.securemailbox.com eller så svarar ni på en länk när någon skickat ett meddelande

Läs mer

Fillagringsplatser. Fillagringsplatser (information om fillagringsplatserna du har att tillgå på Konstfack) Inledning... 12

Fillagringsplatser. Fillagringsplatser (information om fillagringsplatserna du har att tillgå på Konstfack) Inledning... 12 Fillagringsplatser Innehåll Fillagringsplatser (information om fillagringsplatserna du har att tillgå på Konstfack) Inledning... 2 Lokal disk... 2 Filserver... 3 Molnlagring - OneDrive för Konstfack...

Läs mer

För att använda detta system behöver du en dator med internetåtkomst samt din G&D iphone.

För att använda detta system behöver du en dator med internetåtkomst samt din G&D iphone. Virtuell arbetsplats Gernandt & Danielsson Med detta system kan du koppla upp dig mot en virtuell arbetsplats på G&D från din hemmadator. Denna lathund riktar sig främst mot Windowsanvändare men du kan

Läs mer

Rekommenderad IT-miljö

Rekommenderad IT-miljö Rekommenderad IT-miljö INNEHÅLL SIDNUMMER Dator 1 Internetuppkoppling Webbläsare Webbläsare Inställningar Telefoner 2 Smartphone Inloggning med säkerhetsdosa Bilder Internet Explorer 3 Mozilla Firefox

Läs mer

Västerviks kommuns E-portal

Västerviks kommuns E-portal Västerviks kommuns E-portal Inledning Genom E-portalen får du åtkomst till vissa program och funktioner i kommunens IT-miljö utan att vara ansluten till kommunens interna nätverk. E-portalen är en säker

Läs mer

Metoder för att öka informationssäkerheten. och därmed minska säkerhetsriskerna

Metoder för att öka informationssäkerheten. och därmed minska säkerhetsriskerna Metoder för att öka informationssäkerheten och därmed minska säkerhetsriskerna Mål Att utifrån en riskanalys identifiera förbättringsåtgärder som ökar säkerheten i verksamheten kunna välja lämpliga åtgärder

Läs mer

Riktlinjer för informationssäkerhet

Riktlinjer för informationssäkerhet UFV 2012/415 Riktlinjer för informationssäkerhet Hantering av elektroniskt lagrad information när anställning, studier eller uppdrag vid Uppsala universitet upphör Fastställd av: Säkerhetschef 2012-03-09

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Dnr UFV 2010/424 Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställda av Universitetsdirektören 2010-03-31 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Underlåtelse 3 4 Definitioner 3

Läs mer

Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser

Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser Rekryteringsmyndighetens interna bestämmelser om användning av myndighetens IT-utrustning samt IT-tjänster och telefoni RIB 2014:1 beslutade den 9 april 2014.

Läs mer

Administrativ IT-säkerhetspolicy Version 1.0 Fastställd

Administrativ IT-säkerhetspolicy Version 1.0 Fastställd Administrativ IT-säkerhetspolicy Version 1.0 Fastställd 2016-09-28 Motiv Denna policy har framarbetats för att främja och utveckla verksamhetens syn på och förståelse för informationssäkerhet. IT-systemen

Läs mer

Informationssäkerhet

Informationssäkerhet Informationssäkerhet Information och anvisningar för medarbetare i Stockholms läns sjukvårdsområde Informationssäkerhet 3 Informationssäkerhet inom Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) Med informationssäkerhet

Läs mer

Lathund för Elektronisk signatur digitalt ID

Lathund för Elektronisk signatur digitalt ID Sida 1 Lathund för Elektronisk signatur digitalt ID Installation av program Adobe Acrobat DC 2 Tillverka elektronisk signatur första gången 3-12 Signera med sparad elektroniskt signatur 13-21 Sida 2 Installation

Läs mer

Spara dokument och bilder i molnet

Spara dokument och bilder i molnet Spara dokument och bilder i molnet Ett moln är en samling pyttesmå vattendroppar på 1 000 meters höjd eller till och med högre. Molnen är diffusa och ändrar hela tiden form. Det finns faktiskt en hel del

Läs mer

Elektronisk informationssäkerhet. Riktlinjer för Användare - anställda och förtroendevalda. Eslövs kommun

Elektronisk informationssäkerhet. Riktlinjer för Användare - anställda och förtroendevalda. Eslövs kommun Elektronisk informationssäkerhet Riktlinjer för Användare - anställda och förtroendevalda Eslövs kommun Dokumentet Riktlinjer för användare anställda och förtroendevalda är antaget av kommunstyrelsens

Läs mer

Guide för säker behörighetshantering

Guide för säker behörighetshantering 2018-06-18 1 (5) GUIDE FÖR SÄKER BEHÖRIGHETSHANTERING Digitaliseringsenheten Guide för säker behörighetshantering Innehåll Om guiden... 1 Om behörigheter... 2 Gör en informationsklassning först... 2 Visa

Läs mer

Policy för tekniska och organisatoriska åtgärder för dataskydd. 14 juni 2018 Peter Dickson

Policy för tekniska och organisatoriska åtgärder för dataskydd. 14 juni 2018 Peter Dickson Policy för tekniska och organisatoriska åtgärder för 14 juni 2018 Peter Dickson Sida 2 av 6 Innehåll Inledning... 3 Organisation... 3 Allmänt om det tekniska säkerhetsarbetet... 4 Kontinuitetsplanering...

Läs mer

Dnr UFV 2017/93. Informationssäkerhet. Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet. Fastställda av Universitetsdirektören

Dnr UFV 2017/93. Informationssäkerhet. Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet. Fastställda av Universitetsdirektören Dnr UFV 2017/93 Informationssäkerhet Riktlinjer för säkerhetsarbetet vid Uppsala universitet Fastställda av Universitetsdirektören 2017-05-22 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Definitioner

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR ANVÄNDARE AV IT-SYSTEM INOM TIMRÅ KOMMUN

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR ANVÄNDARE AV IT-SYSTEM INOM TIMRÅ KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 15 a 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR ANVÄNDARE AV IT-SYSTEM INOM TIMRÅ KOMMUN Fastställd av kommunstyrelsen 2016-12-06 291 Reviderad av kommunstyrelsen 2018-12-04 351

Läs mer

ORU /2016 Användning av IT-resurser - riktlinjer vid Örebro universitet

ORU /2016 Användning av IT-resurser - riktlinjer vid Örebro universitet Användning av IT-resurser Fastställda av: Rektor Datum: 2016-10-25 Inledning Örebro universitet är en statlig myndighet som bedriver utbildning, forskning och samverkan med det omgivande samhället. Universitetet

Läs mer

Hantering av elektroniskt lagrad information när anställning, studier eller uppdrag vid Uppsala universitet upphör

Hantering av elektroniskt lagrad information när anställning, studier eller uppdrag vid Uppsala universitet upphör UFV 2012/415 Hantering av elektroniskt lagrad information när anställning, studier eller uppdrag vid Uppsala universitet upphör Rutiner för informationssäkerhet Fastställd av: Säkerhetschef 2012-03-09

Läs mer

DATASKYDD (GDPR) Del 4: Kärnverksamheterna

DATASKYDD (GDPR) Del 4: Kärnverksamheterna DATASKYDD (GDPR) Del 4: Kärnverksamheterna Del 1 Organisationens högsta ledning Kommunledning eller regionledning Del 2 Förvaltningsledning Verksamhetsledning Del 3 Dataskyddssamordnare Dataskyddsredogörare

Läs mer

Bedrägerier på nätet hur undviker du att bli blåst? Anne-Marie Eklund Löwinder Säkerhetschef,.SE www.iis.se E-post: amel@iis.se Twitter: @amelsec

Bedrägerier på nätet hur undviker du att bli blåst? Anne-Marie Eklund Löwinder Säkerhetschef,.SE www.iis.se E-post: amel@iis.se Twitter: @amelsec Bedrägerier på nätet hur undviker du att bli blåst? Anne-Marie Eklund Löwinder Säkerhetschef,.SE www.iis.se E-post: amel@iis.se Twitter: @amelsec .SE i korthet Oberoende allmännyttig stiftelse med två

Läs mer

En felsökningsguide för rcloud Office tjänsterna och lite manualer.

En felsökningsguide för rcloud Office tjänsterna och lite manualer. Årsta 2014-05-27 En felsökningsguide för rcloud Office tjänsterna och lite manualer. rcloud molntjänster är helt beroende av att nätverket fungerar och du kan komma ut på Internet, Dina program och dina

Läs mer

Distansåtkomst via webaccess

Distansåtkomst via webaccess Distansåtkomst via webaccess Innehåll Syftet med tjänsten distansåtkomst via webbaccess... 1 Förutsättningar för att använda tjänsten distansåtkomst... 1 Så här gör du för att ansluta till tjänsten distansåtkomst...

Läs mer

LAJKA-GUIDE. Så totalraderar du. din mobil eller surfplatta. 7 Säker utrensning före försäljning 7 Smidigt och enkelt 7 För Android, Iphone och Ipad

LAJKA-GUIDE. Så totalraderar du. din mobil eller surfplatta. 7 Säker utrensning före försäljning 7 Smidigt och enkelt 7 För Android, Iphone och Ipad Så totalraderar du din mobil eller surfplatta 7 Säker utrensning före försäljning 7 Smidigt och enkelt 7 För Android, Iphone och Ipad. Säker radering av Iphone, Ipad och Android Såväl Iphone och Ipad som

Läs mer

DOKUMENTNAMN: IT-användarpolicy SKAPAT DEN: TYP AV DOKUMENT: Policy SENAST ÄNDRAT DEN:

DOKUMENTNAMN: IT-användarpolicy SKAPAT DEN: TYP AV DOKUMENT: Policy SENAST ÄNDRAT DEN: IT-Användarpolicy 2018-01-25 Rackfish AB DOKUMENTNAMN: IT-användarpolicy SKAPAT DEN: 2009-09-14 TYP AV DOKUMENT: Policy SENAST ÄNDRAT DEN: 2018-01-25 FILNAMN: IT-användarpolicy VERSION: 2018 v1 DOKUMENTÄGARE:

Läs mer

Ny i nätverket kontoansökan och information till tillfälliga användare

Ny i nätverket kontoansökan och information till tillfälliga användare ASKERSUNDS KOMMUN Ny i nätverket kontoansökan och information till tillfälliga användare Januari 2009 IT-Avdelningen Regler och anvisningar för användare av Askersunds datanät Syfte Denna skrift är till

Läs mer

Fortsatt arbete utifrån dataskyddsförordningen, GDPR. Denna presentation utgår i första hand från ett informationssäkerhetsmässigt perspektiv

Fortsatt arbete utifrån dataskyddsförordningen, GDPR. Denna presentation utgår i första hand från ett informationssäkerhetsmässigt perspektiv Fortsatt arbete utifrån dataskyddsförordningen, GDPR Denna presentation utgår i första hand från ett informationssäkerhetsmässigt perspektiv Dataskyddsförordningen General Data Protection Regulation (GDPR)

Läs mer

Version 1.6 Utfärdare Anton Lundin

Version 1.6 Utfärdare Anton Lundin 1 of 14 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Konfigurera flerfaktorsinloggning... 2 3 Registrera enhet i Intune... 4 4 Konfigurera applikationer... 7 4.1 Mail i mobil enhet... 7 4.2 Skype i mobil enhet... 8 4.3

Läs mer

IT-säkerhetsinstruktion

IT-säkerhetsinstruktion IT-säkerhetsinstruktion Innehållsförteckning 1. ANVÄNDARENS ANSVAR...2 2. ÅTKOMST TILL INFORMATION...2 2.1 BEHÖRIGHET...2 2.2 INLOGGNING...2 2.3 VAL AV LÖSENORD...2 2.4 BYTE AV LÖSENORD...2 3. DIN ARBETSPLATS...3

Läs mer

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund

KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN. Office 365. Lathund KOMMUNLEDNINGSKONTORET / IT-AVDELNINGEN Office 365 Lathund 1 Innehåll Inledning 2 Vad är Office 365? 2 Innehållet i denna lathund 2 Mer information 2 Office 365-portalen 3 Logga in i Office 365-portalen

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2014-12-03 1 (14) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer