En felsökningsguide för rcloud Office tjänsterna och lite manualer.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En felsökningsguide för rcloud Office tjänsterna och lite manualer."

Transkript

1 Årsta En felsökningsguide för rcloud Office tjänsterna och lite manualer. rcloud molntjänster är helt beroende av att nätverket fungerar och du kan komma ut på Internet, Dina program och dina filer finns i Molnet i rcloud och inte i din lokala dator så nätverket är helt enkelt kritiskt och måste fungera för att du ska kunna jobba. Börja med att gå igenom de här sakerna. 1. Kommer du ut på Internet? Öppna en webbläsare och testa med t.ex. eller t.ex.

2 Tips: Tänk på att rensa historik och cache innan i webbläsaren då man kan bli lurad av att det ser ut som att det fungerar men det egentligen bara är den lokala datorn som kommer ihåg hur det såg ut förra gången du besökte den sidan Om du inte når dem, kontrollera om det är fler på ditt kontor som har problem Om ingen på kontoret kommer ut på internet är det troligen ert modem eller en kanske en s.k. switch. Kontakta er lokala IT leverantör för felsökning. Tips: Vanliga orsaker här är t.ex. att modemet/ routern bara behöver startas om eller t.ex. att din nätverkskabel har åkt ur datorn elelr det trådlösa nätverket har problem. Det kan också vara t.ex. ett s.k. DNS uppslag som inte fungerar. Testa eller be er lokala IT leverantör testa med t.ex. med ping. Om alla andra kommer ut på Internet men inte just du så är det troligen något med din lokala dator. Kontrollera att nätverkskablar sitter som de ska, att du har kontakt med ditt trådlösa nätverk o.s.v..

3 Tips: En omstart av datorn kan avhjälpa många fel. Om inte det hjälper, ta kontakt med din Internet leverantör för att se om de har några kända fel eller om det är fel på ditt modem/router. Tips För verksamheter som är mycket beroende av ständig uppkoppling skulle vi även rekommendera att inskaffa någon form av failover lösning t.ex. till ett 3G/4G modem för att minska risken för avbrott. Ett sådant modem kostar mellan plus ett mobil bredbandsabonnemang och kan mycket väl vara värt investeringen. Ibland kan det också kännas som att det går långsamt. Här kan det vara er bandbredd som är problemet. Antingen er bredbandsuppkoppling eller ert trådlösa nät som har så många användare kopplade till det. Kolla med t.ex. Bredbandskollen vilken hastighet ni har och fundera över om det räcker för det antal användare ni har. Tänk på att rcloud tjänsterna behöver en del bandbredd även för UTGÅENDE trafik d.v.s. när du t.ex. behöver skriva i dokument o.s.v. 2. Når du just rcloud molntjänsterna med en webbläsare? Om du nådde t.ex. Aftonbladet och Red Cloud så är det dags att kontrollera du når själva rcloud miljön. Öppna din webbläsare och testa t.ex. att gå till (webmail inloggningen för kunderna)

4 och

5 Om du når båda dem så har du också testat att två helt olika funktioner i rcloud molnet är nåbara, alltså är inte något avbrott mellan din dator. Tips: Ytterligare ett sätt att felsöka är att ta t.ex. en mobiltelefon, slå av det trådlösa nätverket i den och surfa till sidorna. Om du når dem från mobiltelefonen men inte datorn är det alltså troligen något nätverksfel på kontoret eller hos din leverantör. Om du når t.ex. den ena men inte den andra kan det vara rågot tillfälligt problem med just den funktionen rcloud. Kontakta i så fall HelpDesk så försöker vi lösa det så fort det bara går. Om du når andra ställen (aftonbladet t.ex.) men inte våra tjänster finns det två alternativ. Antingen är det tyvärr någon tillfällig störning hos oss eller en störning på vägen dit eller en störning hos er internetleverantör med hur de skickar trafik till oss och hur de hittar oss.

6 Tips: Ibland är det jättesvårt att veta vilket av dem det är men på vår hemsida, Facebook och Twitter brukar vi ha driftsinformation om det är något som trasslar i våra molntjänster. 3. Prova att logga in med ditt användarnamn och lösenord. Om allt fungerar så lång att du når t.ex. web inloggningarna är det dags att kolla du har rät användarnamn och lösenord. Prova starta dina program i rcloud (vanligen finns de under Start/Program/rCloud Office som ikoner och har oftast t.ex. tillägget rcloud för programmet t.ex. Microsoft Office Word 2007 rcloud ) Om du skrivit in ditt fel lösenord eller användarnamn kan du få upp en sån här ruta Tips: Klicka på Använd ett annat konto och skriv in de uppgifter du fått i ditt välkomst mail t.ex. rcasp\000demo och lösenordet. Oftast fungerar också din mail adress som användarnamn.

7 Om du ser att programmet startar ("Starting Remote App") men inget händer, klicka på knappen Detaljer och se vilket felmeddelande som finns på skärmen. Ibland kan det vara lösenordet eller ni sagt upp ert avtal med Red Cloud IT och kontot har inaktiverats. Skriv upp felmeddelandet och ring HelpDesk Klicka på knappen Detaljer Står det t.ex. "Wrong username or password" har du troligen skrivit in fel användarnamn och lösenord. Kontrollera att du skriver in användarnamnet med RCASP\ före användarnamnet om du inte använde din mailadress före.

8 Tips: Tänk också på att lösenordet är känsligt för stora och små bokstäver Om du är helt säker på att skriver in rätt lösenord men ändå inte kan logga in, dubbelkolla att ditt tangentbord verkligen skriver rätt tecken. Öppna t.ex. anteckningar och skriv in lösenordet manuellt och kontrollera at det blir rätt tecken. Om du t.ex. har en laptop kan det ju hända du råkat trycka ner FN tangenten som gör att vissa bokstäver blir till siffror istället som ett s.k. numpad eller det kan vara någon tangent som är trasig helt enkelt. Om du får felsvaret "Det angivna användarnamnet finns inte" kan det bero på att du sparat dina inloggningsuppgifter i rcloud programs ikonen med din mailadress istället för rcasp\*********. Det har hänt ibland att Windows av någon anledning inte förstår den inloggningen. I så fall, starta Anslutning till fjärrskrivbord, och välj "Ta bort" och starta rcloud programmet igen så du kan skriva in dina användaruppgifter på nytt.

9 Klicka här Några andra felsvar som kan dyka upp "Programmet startade inte på fjärrdatorn" Det här kan bero på ett par olika saker, antingen har du som användare inte rättigheter att starta det programmet dvs du har inte beställt det från rcloud eller det har hänt något centralt i rcloud miljön som måste åtgärdas av vår HelpDesk. Oavsett vilket, ring eller maila HelpDesk så ska vi försöka lösa det så fort som möjligt. Det här en fråga som måste lösas på rcloud sidan och har inge med din lokala dator att göra. Ibland kan det också behövas installeras om ikonerna för rcloud av en mängs olika orsaker. Här är en länk till vår startguide vi brukar maila ut. 4. Skrivare Vad gäller skrivare, se till att ha de senaste drivrutinerna för din skrivare installerade. Ibland har vi märkt att skrivare som är ansluta över USB och inte nätverk kan ha problem med att skriva ut från rcloud. Tyvärr är det här ett problem vi inte kan lösa utan det ligge i samspelemt mellan skrivaren och Windows. Kontakta HelpDesk så ska vi i vart fall försöka hjälpa er så gott vi kan.

10 Tips: Kontrollera att du kan skriva ut lokalt först. Kontrollera sedan att du ser din skrivare bland de skrivare som dyker upp i rcloud (den heter som din lokala skrivare men med tillägget - /Redirected) 5. MAC/Android/iPhone/iPad portalen För att nå dina program och data från MAC, Android, iphone, ipad öppnar du webbläsaren och skriver in om du inte installerat RD Client på din enhet eller lånar någon annans t.ex. Tips: Här måste du logga in med hela avändarnamnet i form av RCASP\000demo t.ex. d.v.s här fungerar inte bara den sista delen av användarnamnet eller din mailadress. För att få fram ett s.k. backslash ( \ ) på ett MAC tangent bord skriver du SHIFT + ALT + 7. Ibland måste vi starta om tjänster för att säkertställa funktioner (t.ex. vid säkerhetsuppdtaeringar). Den första inloggningen efter en sådan omstart kan tyvärr ta längre tid än du är van vid dvs ringen står och snurrar längre än vanligt. Det här är normalt och "släpper" efter ett tag (vanligen max en minut)

11 . Om du däremot får "wrong username / password" så har du troligen skrivit in fel användarnamn eller lösenord. Tänk på att skriva rcasp\ före dit användarnamn vid inloggningen. Tips: Ser grafiken konstig ut i MAC/iPhone/Android/iPad? Prova med att logga ur och rensa den lokala historiken i webbläsaren (rensa även cache, temporära filer o.s.v. )så brukar det lösa sg. 6. Konfigurera mobiltelefoner för mail, kontakter och kalender. Det finns väldigt många olika mobiltelefoner och tillverkare så vi har inte manualer för alla men uppgifterna du behöver ha är Exchange server = exchange.rcasp.se Ditt användarnamn och lösenord För att sätta upp din telefon mot molnet, leta upp mailprogrammet och välj att du vill konfigurera en Exchange server (ibland står det ActiveSync for Exchange) Tips: Istället för att autokpnfigurera din telefon i uppsättning av Exhange, välj MANUELLA inställningar dr du själv skriver in adressen till servern (exchnage.rcasp.se) Tips: På en del telefoner står ordet Domän/domin på en egen rad istället för ihopskrivet på användarnamnsraden. I så fall ska du bara skriva användarnamnet (t.ex. 000demo) på användarnamnsraden och domänen RCASP på raden där det står domän Konfigurera iphone, ipad, ipod för mail, kalender och kontakter - Hur konfigurerar jag Exchange ActiveSync på en Android-mobiltelefon? 1. Välj E-post i programmenyn. I vissa versioner av Android kan appen heta Mail. 2. Ange din e-postadress (till exempel och ditt lösenord. Tryck sedan på Nästa. 3. Välj Exchange-konto. Det här alternativet kan heta Exchange ActiveSync i vissa versioner av Android. 4. Ange följande kontoinformation och välj Nästa. Domän\användarnamn Skriv din fullständiga e-postadress i rutan. Om det finns en varsin ruta för domän och användarnamn i din version av Android låter du domänrutan vara tom och anger den fullständiga e-e-postadressen i rutan för användarnamn.

12 Obs! I vissa versioner av Android måste du använda formatet domän\användarnamn. Om din e-postadress är skriver du Ditt användarnamn är din fullständiga e-postadress. Lösenord Använd det lösenord som du använder för att komma åt ditt konto. 6. Kan man koppla data i rcloud som lokal disk? Det går att komma åt sitt data i rcloud som det vore en lokal hårddisk på din dator, ja. Här använder vi oss av tekniken WebDav och det finns många olika gratis klienter för detta. Ta t.ex. en titt på Cloudsafe (https://secure.cloudsafe.com/pages/topics_cloudsafeclient.html) Inställningarna du behöver veta är att servern du kopplar upp dig till heter https://ts001rcasp.se/webdav och ditt användarnamn och lösenord Tips: För att kopiera filer till din lokala dator eller från den så finns den redan uppmappad som enheter under ikonen Computer eller som enhet i ikonen Mina dokument på rcloud. De vanliga kommandona Kopiera (CTRL + C) och Klipp ut (CTRL + X )fungerar också, dock inte dra och släpp 7. Allmänna råd. Se till att din dator alltid är uppdaterad med de senaste uppdateringarna för ditt operativsystem och kolla vilka systemkrav som är minimikraven rcloud här Se till att ha ett antivirus på din dator. I rcloud är dina filer skyddade med antivirus och backuper och generationer men tänk också på din lokala dator och mobiltelefon. Här rekommenderar vi F Secures PSB lösning. För mer information, kontakta Helpdesk eller

13 Med vänlig hälsning Red Cloud IT

Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord

Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord 1 (26) Manual för hur man använder Koneos fjärrskrivbord Koneo Box 327, Sylveniusgatan 5 751 05 Uppsala Telefon 018-66 01 00 Fax 018-66 01 01 E-post info.uppsala@koneo.se Org nr 556528-0079 2 (26) Innehåll

Läs mer

Bra att läsa, bra att spara.

Bra att läsa, bra att spara. Tips och råd är alltid bra att ha nära till hands! Bra att läsa, bra att spara. Om bredband och telefoni Com Hem Kundservice: www.comhem.se Telefon 90 222 BB007-1502 Bra att läsa, bra att spara. Bra att

Läs mer

Användarmanual TDC Song Mail

Användarmanual TDC Song Mail Användarmanual TDC Song Mail Sida 1 Innehåll Om tjänsten... 2 Konfiguration av ert företags konton i mail admin... 2 Tillvägagångssätt... 2 Funktioner i mail admin... 3 Börja använda mail admin... 4 Logga

Läs mer

KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4

KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4 1 Innehållsförteckning KOM-IGÅNG MED ERT KONTO... 3 Kontrollpanelen... 4 E-post...4 Hemsida...4 Domännamn... 4 Checklista för att komma igång...4 LOGGA IN... 5 1 Kontrollpanelen : Hur man loggar in...

Läs mer

Guide för att välja fibertjänst

Guide för att välja fibertjänst Guide för att välja fibertjänst Förord Många är vi som i dagarna skall välja nya leverantörer för Internet, TV och telefoni. Sundholmens fiberförening har valt Quadracom som komunikationsopperatör. De

Läs mer

BlackBerry Internet Service. Version: 4.5.1. Användarhandbok

BlackBerry Internet Service. Version: 4.5.1. Användarhandbok BlackBerry Internet Service Version: 4.5.1 Användarhandbok Publicerad: 2014-01-09 SWD-20140109133738600 Innehåll 1 Komma igång... 7 Om serviceplanerna för meddelanden för BlackBerry Internet Service...7

Läs mer

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB Användarmanual LOCKBEE - Business En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee - Business Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB

Home Edition. Användarmanual LOCKBEE. En produktion av Avtre AB Home Edition Användarmanual LOCKBEE En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

Hur jag kopplar upp mig min mac mot Falnet:

Hur jag kopplar upp mig min mac mot Falnet: Hur jag kopplar upp mig min mac mot Falnet: Handledningen är indelad i följande delar: *Inledning *Förberedelser *Konfigurering av MacOS *Konfiguration av TCP/IP *Hur du kommer åt din hemsida *Vanliga

Läs mer

SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365

SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 Användarmanual & Övningsuppgifter Innehåll Inledning... 2 Inloggning... 3 Inkorgen... 4 Skapa mappar... 4 Skriv ett nytt meddelande... 4 Bifoga fil... 6 Kontakter... 7 Lägg

Läs mer

Hjälp! Det fungerar inte.

Hjälp! Det fungerar inte. Hjälp! Det fungerar inte. Prova först att dra ur elsladden på telefonidosan och elsladden till ditt bredbandsmodem/bredbandsrouter (om du har en) och vänta ca 30 min. Koppla därefter först in strömsladden

Läs mer

Koppla din Gavlenetmail till mobilen/surfplattan

Koppla din Gavlenetmail till mobilen/surfplattan Koppla din Gavlenetmail till mobilen/surfplattan Vill du använda din Gavlenetmail på din mobil eller surfplatta? För tillfället stödjer våra mailservrar enbart mottagande av mail till mobil/surfplatta,

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

INSTALLATION AV TELE2 BREDBAND VIA TELEJACKET. Den här manualen hjälper dig att installera ditt bredband. Glöm inte att ha dina abonnemangsuppgifter

INSTALLATION AV TELE2 BREDBAND VIA TELEJACKET. Den här manualen hjälper dig att installera ditt bredband. Glöm inte att ha dina abonnemangsuppgifter INSTALLATION AV TELE2 BREDBAND VIA TELEJACKET Den här manualen hjälper dig att installera ditt bredband. Glöm inte att ha dina abonnemangsuppgifter tillgängliga. INNEHÅLL 1. BRA ATT VETA OM UTRUSTNINGEN

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer

Installationsanvisning. Hogia Ekonomisystem

Installationsanvisning. Hogia Ekonomisystem Installationsanvisning Hogia Ekonomisystem 1 Stenungsund april 2009 Välkommen som Hogia-kund. Vi hoppas att ekonomisystemet ska vara till er belåtenhet. Leveransen sker via nedladdning från Internet eller

Läs mer

Bordermail instruktionsmanual

Bordermail instruktionsmanual Bordermail instruktionsmanual Du kan själv skapa upp till 4 nya e-postadresser via självadministrationssidorna Du kan läsa och skicka e-post på 2 sätt För att komma till självadministrationssidorna öppna

Läs mer

Konfigurera Xenta från Babs

Konfigurera Xenta från Babs Konfigurera Xenta från Babs Nedan följer en instruktion hur du konfigurerar din nya Xenta terminal från Babs PayLink med JobOffice Kassa. Om du känner dig osäker på det här, kontakta någon lokal data-

Läs mer

Bruksanvisning EasyMail

Bruksanvisning EasyMail Bruksanvisning EasyMail Handitek Innehållsförteckning Introduktion...4 Bakgrund...5 Utrustning...5 Installation...5 Registrera programmet när demoversion finns installerad...6 Allmänt om Internet och mail...6

Läs mer

Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07

Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07 Sammanställd av Peter Essen Datoriet - Lundby 2002-05-07 1 Denna bok är producerad med Claris Works 4.0 för Windows 95 2 Innehåll Förord... 4 1 - FrontPage 2000 - en första titt...5 2 - Skapa en webb-plats...9

Läs mer

För kundservicefrågor: bredbandstelefonikundservice@tele2.se. För teknisk support och installationshjälp: bredbandstelefonisupport@tele2.

För kundservicefrågor: bredbandstelefonikundservice@tele2.se. För teknisk support och installationshjälp: bredbandstelefonisupport@tele2. T2BT342g För kundservicefrågor: bredbandstelefonikundservice@tele2.se För teknisk support och installationshjälp: bredbandstelefonisupport@tele2.se För ytterligare information. Gå in på: www.tele2.se/bredbandstelefoni

Läs mer

Unix och skolans datormiljö

Unix och skolans datormiljö Unix och skolans datormiljö Mål Målet med labben är att du ska lära dig grundläggande användning av Nadas datorsalsmiljö. Tanken är att labben ska visa hur du sköter vardagliga sysslor och hur du hittar

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone För iphone Smartphones Rev 2 1 Innehållsförteckning ENDAST FÖR ADMINISTRATÖREN - SKAPA FÖRETAGETS SOFTALARM KONTO....3 ANVÄNDARNA.....4 INSTALLATION

Läs mer

Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget

Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget Installation Tele2 Bredband via TV-uttaget Den här manualen hjälper dig att installera ditt bredband.glöm inte att ha dina abonnemangsuppgifter tillgängliga. T2P_053_01-01 tele2.se tele2.se 2 Innehåll:

Läs mer

Datorer och privat säkerhet (privacy)

Datorer och privat säkerhet (privacy) Datorer och privat säkerhet (privacy) Vetenskapsmetodik, CDT212 Mälardalens Högskola, Västerås 2010-03-05 Sofie Allared, sad07004@student.mdh.se Kim Thor, ktr05001@student.mdh.se 1(9) SAMMANFATTNING Rapporten

Läs mer

Preppmaterial för ARON

Preppmaterial för ARON Preppmaterial för ARON DATORSALAR... 3 INLOGGNING OCH HEMKATALOG... 3 SKRIVARE... 3 FILÖVERFÖRING... 3 E-POST... 6 STUDENTPORTALEN... 7 STUDIER... 7 Studiehandbok... 7 LADOK... 7 Tentaanmälan... 7 MINA

Läs mer

Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4

Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4 Sus Andersson Så surfar du säkrare Så surfar du säkrare 2 Skydda surfvanor på din dator 2 Skydda det du skickar 4 Skydda din identitet 4 Digitalt Källskydd - en introduktion Sus Andersson, Fredrik Laurin

Läs mer

Manual Partnerwebben 2014

Manual Partnerwebben 2014 Manual Partnerwebben 2014 Innehållsförteckning Inloggning 3 Snabbguide till sidans uppbyggnad 4 Avisera ett utskick 6 Skapa bokning från avisering 6 Skapa ny bokning 7 Delinlämning 8 Så här ser en bokning

Läs mer