Tryggt och säkert till skolan trafiksäkerhetsstationer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tryggt och säkert till skolan trafiksäkerhetsstationer"

Transkript

1 Tryggt och säkert till skolan trafiksäkerhetsstationer I den här broschyren har vi plockat ut trafiksäkerhetsstationer som lämpar sig för trafikundervisningen i årsklasserna 0-6. Beskrivningarna av trafikstationerna innehåller anvisningar om hur uppgifterna vid stationerna ska genomföras på olika klassnivåer. Idéerna kan utnyttjas som sådana eller utformas i enlighet med skolans storlek, läge och speciella behov. Uppgifterna kan genomföras enskilt eller sammanställas t.ex. för en trafikdag med temat säkerhet. Trafiksäkerhetsstationerna har ursprungligen tagits fram för ett evenemang om säkerhet på skolvägen - Kolhuitta kouluun som anordnats i skolor i Uleåborgstrakten i samarbete med Trafikskyddet, samarbetsgruppen för trafiksäkerhet i Uleåborgsregionen, en grupp kommuner i Kajanaland, Ramboll Finland och ingenjörsbyrå Liidea Oy. Ljus i mörkret eleverna upptäcker på ett konkret sätt hur viktig säkerhetsutrustning reflexen är under den mörka tiden och hur en reflex fungerar. Levande trafikmärken eleverna får veta hur man bör bete sig vid olika trafikmärken. Trafikant i trafiken här kombinerar vi flera faktorer som påverkar säkerheten i trafiken (säkerhetsanordningar, tryggt vägval, trafikregler och säkra handlingssätt) Med cykel i trafiken eleverna får redogöra för cykelns plats i trafiken i olika trafikmiljöer. Dessutom diskuteras vikten av att vara observant på den övriga trafiken medan man cyklar. Cykelns utrustning en genomgång av cykelns utrustning och diskussion om varför det är dumt att låta bli att underhålla cykeln. Cykelhjälm en diskussion om cykelhjälmens egenskaper samt hjälmens skyddande effekt och korrekta användning. Eleverna får också diskutera varför man använder och inte använder hjälm. Cykelkontroll eleverna får lära sig hur cykeln ska hanteras och göra ett varv på en teknikbana för cykel. Trafikobservation kontroll av användningen av säkerhetsanordningar. Minns du eller springer du en kombination av motion och minne samt utvecklingen av slutledningsförmåga. Farliga platser en kartläggning av farliga platser i barnens trafikomgivning och genomgång av olika lösningar.

2 LJUS I MÖRKRET Kunskap om reflexer och demonstration av hur reflexen återkastar ljus i mörkret. I ett mörkt klassrum eller annat utrymme gömmer vi mjukisleksaker, skoltillbehör eller andra föremål. Vissa föremål förses med reflex, andra inte. Gruppen ska på fastställd tid (till exempel 5minuter) hitta alla föremål med hjälp av ficklampa. Efter sökningen får gruppen svara på frågor som gäller reflexer. I förskole- och nybörjarundervisningen är föremålen lätta att hitta och de flesta försedda med reflex. Fråga: Vad hjälper dig att se i mörker? I årskurserna 3-4 är 3-4 föremål bättre dolda eller också är de föremål som är försedda med reflexer placerade på ställen som syns sämre. Frågor: Vad är en reflex och hur fungerar den? Var ska reflexen placeras? I årskurserna 5-6 är endast ett fåtal föremål försedda med reflex och en del är placerade på ställen som syns dåligt. Frågor: Var bör reflexen placeras och varför? Vilka är orsakerna till att man inte använder reflex? Hur kunde man främja användningen av reflex? - Föremål som ska gömmas, t.ex. mjukisleksaker, skoltillbehör eller andra föremål som förses med reflexer (eleverna kan t.ex. ta med sig en favoritmjukisleksak hemifrån) - Reflexer av olika slag, 5-15 st (eleverna kan ta med sig en reflex hemifrån) - Ficklampor för gruppen Betydelsen av var reflexen sitter kan betonas genom att fästa reflexen på olika ställen på mjukisleksakerna (t.ex. på magen). För äldre elever kan man demonstrera hur en korrekt reflex ska se ut. En CE-märkt reflex syns bättre än produkter som inte uppfyller de villkor som gäller för reflexer, exempelvis reflekterande pins. Uppgiften förutsätter ett utrymme som kan mörkläggas. Bakgrundsinformation till läraren finns på Trafikskyddets Internetsidor

3 LEVANDE TRAFIKMÄRKEN Säkra och regelenliga sätt att bete sig vid trafikmärken och trafikljus. En eller några elever i elevgruppen fungerar som trafikmärken och resten som trafikanter. Eleven som agerar trafikmärke har flera trafikmärken som han byter ut. Då en elev som rör sig i trafiken närmar sig trafikmärkeseleven väljer denne ett trafikmärke och lyfter upp det. Eleven som är trafikant berättar vad märket betyder och hur man bör bete sig vid märket. Viktigare än att komma ihåg vad trafikmärket heter är att med egna ord kunna förklara hur märket vägleder eller bestämmer hur man bör agera. Läraren kan medan uppgiften genomförs fungera som trafikpolis. Tillsammans kan alla också diskutera vad man ytterligare bör komma ihåg vid trafikmärket (t.ex. att man vid ett övergångsställe alltid själv bör garantera säkerheten innan man går över gatan). Utbytet av trafikmärkeselev kan ordnas t.ex. så, att den som vid märket kan berätta hur man beter sig vid trafikmärket får vara nästa trafikmärkeselev. Uppgiften kan inledas med en genomgång av trafikmärkenas betydelse. Trafikmärken som används i förskole- och nybörjarundervisningen: övergångsställe, trafikmärkenas olika färger, gångbana, olika lättrafikleder. Trafikmärkena i årskurserna 3-4 kan förutom ovannämnda vara t.ex: stoppmärke, väjningsplikt, plankorsning, förbjuden körriktning. I årskurserna 5-6 kan man dessutom använda följande trafikmärken: gångtrafik förbjuden, cykelåkning och körning med moped förbjuden, körning med moped förbjuden, fordonstrafik förbjuden. Ovan har vi presenterat förslag till trafikmärken som kan användas. Helst bör man välja sådana trafikmärken som barnen möter i den omgivning där de rör sig i dagligen. - trafikmärken som finns i bilagan (eleverna kan också ges som uppgift att klippa ut och limma fast trafikmärkena på papp samt färglägga dem ifall skolan inte har färgskrivare) (Se: Inga andra krav ställs för utförandet av uppgiften. Fler trafikmärken för utskrivning finns på Vägförvaltningens internetsidor ( /www2/liikennemerkit/index.htm) Trafikmärken av papp kan beställas från Trafikskyddet. (Se: och Turvapuoti)

4 TRAFIKANT I TRAFIKEN Trafikregler, säkerhetsanordningar och ett tryggt ruttval. Förskole- och nybörjarelever väljer en trygg rutt för Kajsas skolväg. För uppgiften används blanketten som finns i bilaga 1. Äldre elever får försöka gissa vilken typ av trafikant det är frågan om. Förskole- och nybörjarundervisningen: Eleverna får se situationen i bilagan och ska sedan hitta den säkraste vägen till skolan. Tillsammans diskuterar vi hur en säker skolväg ska se ut. Årskurserna 3-6: En av eleverna lyfter upp en lapp ur en hatt. Lappen berättar om han är personbilsförare, cyklist, inlinesåkare, mopedist, vuxen personbilspassagerare, barn i bilbarnstol som färdas i personbil eller busspassagerare. Var och en av de andra eleverna får ställa en fråga till eleven och på det sättet försöka utreda vilken typ av trafikant han är. Frågan ska gälla hur man rör sig i trafiken, regler eller säkerhetsutrustning. Frågan ska kunna besvaras med ja eller nej. Efter frågerundan tar gruppen gemensamt ett beslut om vad eleven är. Objektet för gissningen byts ut. Gruppen ska identifiera tre trafikanter för att uppgiften ska anses genomförd. Efter gissningen kan läraren kort gå igenom faktorer som påverkar säkerheten för ifrågavarande trafikant. Bakgrundsinformation finns bl.a. på Trafikskyddets Turvatieto-sidor i internet. Trafikbilden i bilaga 1 i förskole- och nybörjarundervisningen Lappar med olika trafikanter enligt bilaga 2 Inga andra krav ställs för utförandet av uppgiften.

5 MED CYKEL I TRAFIKEN Cykelns plats i trafiken i olika trafikmiljöer och beaktande av den övriga trafiken vid cykelåkning. Temat behandlas t.ex. med hjälp av uppgifterna i bilagan. Förskole- och nybörjarelevernas uppgift är att berätta var cyklistens plats är. Tillsammans med eleverna diskuteras säkra platser för cykelåkning. För förskole- och nybörjarelever är det säkrast att cykla på områden där den lätta trafiken och biltrafiken inte möts. Uppgiften för elever i årskurserna 3-6 är att berätta var cyklistens plats är i olika omgivningar. Förutom att ange cyklistens plats ska eleverna också förklara varför cyklistens plats är just den som angetts. Vilka andra faktorer i trafiken bör observeras och hur kan var och en själv påverka sin egen och andras säkerhet? Vid genomförandet av uppgiften kan eleverna använda de färdiga bilder som finns som bilagor. I förskole- och nybörjarundervisningen kan man i huvudsak använda de uppgifter som handlar om hur man rör sig på lättrafikleder (bilagorna 1-4). För årsklasserna 3-6 passar också uppgifterna i bilagorna 5 och 6. Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Bilaga 4 Bilaga 5 Bilaga 6 (Se: /tyokalupakki/index.php) Alternativa sätt att genomföra uppgiften: I stället för färdiga bilder kan eleverna teckna bilderna själva och placera cyklisterna (och fotgängarna) på de rätta platserna. Eleverna kan också utnyttja presentationen Till fots och med cykel ( Inga andra krav ställs för utförandet av uppgiften.

6 CYKELNS UTRUSTNING Cykelns säkerhetsutrustning Eleverna ska namnge de säkerhetsanordningar som finns på en cykel och ange utrustningen på en blankett som finns som bilaga. Uppgiften kan också genomföras på så sätt, att eleverna tar reda på vilken utrustning som fattas på vissa cyklar som finns utomhus. Utrustningen som saknas antecknas på samma blankett som ovan, på ett tomt papper eller anges muntligen till läraren. I princip passar samma uppgift för alla klassnivåer. Ifall det gäller att ta reda på utrustning som saknas kan cyklarna för de äldre eleverna vara sämre utrustade och cyklarna för de yngre eleverna bättre utrustade. - Bilaga 1: blankett för namngivning av utrustning på cykel - För identifieringen av utrustning: 2-5 cyklar som är utrustade på olika sätt Uppgiften genomförs bäst utomhus. Inga andra krav ställs för utförandet av uppgiften.

7 CYKELHJÄLM Vikten av att använda cykelhjälm och hjälmens skyddande egenskaper. Hur man fäster hjälmen på rätt sätt. Diskussion om användningen av cykelhjälm och hjälmens egenskaper med hjälp av en teckningsuppgift. Eleverna får diskutera problem och hinder som är förknippade med användningen av hjälm samt söka lösningar på problemen. Förskole- och nybörjarundervisningen: Eleverna får teckna sin egen eller någon familjemedlems hjälm. Om de inte har någon hjälm så får de teckna en som de själva eller familjemedlemmen borde ha. Eleverna får med en riktig cykelhjälm öva sig att fästa hjälmen. Årskurserna 3-4: Eleverna får färglägga en hjälm som syns bra i trafiken. Vi går igenom det rätta sättet att fästa en hjälm och diskuterar hjälmens skyddande egenskaper. Årskurserna 5-6: Eleverna får teckna och färglägga en korrekt fastspänd, säker hjälm som syns bra i trafiken. Eleverna får göra en förteckning över egenskaperna hos en säker hjälm. Tillsammans diskuteras orsakerna till att hjälm inte används samt lösningar på problemet. bilaga med konturerna av en cykelhjälm, avsedd för färgläggningsuppgiften för årskurserna 3-4. färgpennor Av de tecknade och färglagda bilderna kan eleverna göra en utställning och under lärarens ledning tillsammans diskutera användningen av cykelhjälm, hjälmens egenskaper och orsaker till att inte använda hjälm. Inga andra krav. Bakgrundsinformation till läraren finns på Trafikskyddet internetsidor ( ). Sidorna innehåller bl.a. anvisningar om hur man fäster hjälmen på rätt sätt och information om hjälmens egenskaper. Hjälmtest För att demonstrera hjälmens skyddande egenskaper kan man göra ett litet test med ett ägg och en miniatyrhjälm. Då ägget placeras i miniatyrhjälmen och får falla ner på ett hårt golv från en halv meters höjd förblir det oskadat. Äggtestet fungerar som ett bra praktiskt exempel i en diskussion om cykelhjälmens skyddande egenskaper. Miniatyrhjälm kan beställas från Trafikskyddet.

8 CYKELKONTROLL Inlärning av cykelteknik och hantering av cykeln. Eleverna får öva sig på en teknikbana för cykel. Samma övningsbana kan användas för alla klassnivåer. Banans svårighetsgrad kan regleras genom att man lämnar bort vissa delar av banan eller ändrar avståndet mellan banavsnitten. Läraren bör helst testa banan innan det är elevernas tur. I bilagan finns anvisningar om hur man anlägger teknikbanan. Material som behövs för byggandet framgår i anvisningarna. En teknikbana som är byggd enligt anvisningarna är rätt svår. Det är skäl att testa förhållanden och avstånd och anpassa dem enligt elevernas ålder och färdigheter. Eleverna ska ha egna cyklar. Uppgiften bör genomföras utomhus.

9 TRAFIKOBSERVATION Vikten av att använda bilbälte eller cykelhjälm eller reflex och användningen enligt de egna observationerna. Eleverna räknar antalet förbipasserande fordon och antecknar hur många av de förbikörande förarna som bär bilbälte/cykelhjälm. Förskole- och nybörjarundervisningen: Om gruppen ännu inte kan räkna kan eleverna rita en boll för varje för förare som inte använder bilbälte och ett kryss för varje förare som använder bilbälte. Sammanräkningen kan göras tillsammans med läraren. Årskurserna 3-4: Eleverna räknar själva ihop det totala antalet fordon med förare som använder respektive förare som inte använder bilbälte. Årskurserna 5-6: Eleverna noterar förutom antalet bilar och förare som använder bilbälte också hur många av förarna som är män och hur många kvinnor. Därefter uträknas procentandelarna kvinnliga och manliga förare och procentandelen kvinnor respektive män som använder bilbälte. blankett som behövs för räkningen finns som bilaga pennor I stället för att räkna antalet förare som använder bilbälte kan eleverna räkna t.ex. antalet personer som använder cykelhjälm eller reflex ifall skolan är belägen nära en lättrafikled. Innan genomförandet av uppgiften kan det vara bra att framhålla vikten av att använda den säkerhetsutrustning som ska observeras eller genomföra uppgift 6. Det är en fördel om observationerna också leder till något gott. Man kan t.ex. diskutera varför säkerhetsutrustningen inte används, vilka följderna kan vara vid försummelse att använda utrustningen osv. Eleverna får också diskutera åtgärder som kunde leda till en ökad användning av säkerhetsutrustning. Genomförandet av uppgiften förutsätter en tillräckligt gles trafik och ett säkert observationsställe.

10 MINNS DU ELLER SPRINGER DU Uppgiften kombinerar motion och minne samt utveckling av slutledningsförmågan. Ungefär 30 meter från läraren som håller stationen finns en tavla med bilder av trafikmärken. Eleverna studerar trafikmärkena och springer sedan till läraren. Läraren ställer en fråga om något av trafikmärkena till gruppen. Om eleverna inte kan/minns svaret får de återvända till trafikmärkena och kontrollera svaret på bilden. Då eleverna har svarat rätt på t.ex. fem frågor har de klarat uppgiften. Elevernas kunskapsnivå kan beaktas genom frågornas svårighetsgrad. Äldre elever kan få frågor som kräver noggrannare uppmärksamhet, t.ex. hur många streck det finns på övergångsstället på trafikmärket som visar ett övergångsställe. Förutom att förklara hur trafikmärket ser ut får eleverna också berätta hur man bör bete sig vid trafikmärket. Trafikmärken, finns i bilaga Trafikmärkena som används i uppgiften kan fästas på papp och färgläggas ifall skolan inte har en färgskrivare. Ett tillräckligt stort utrymme där eleverna har möjlighet att röra sig, t.ex. en gymnastiksal. Uppgiften kan också genomföras utomhus.

Cyklisten i trafiken

Cyklisten i trafiken Cyklisten i trafiken Tilläggsuppgifter: gsuppgifter: LL-Bladet Tölögatan 27 A 15 00260 Helsingfors telefon: 09-440 442 fax: 09-407 748 e-post: ll-bladet@fduv.fi Trafikskyddet Cittervägen 7 PB 29 00421

Läs mer

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Lämna spelrum TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Innehåll 3 Till fots och med cykel 4 På egna vägar 5 Körning i cykelfält 6 Var vaksam i korsningar 6 Lär dig väjningsreglerna 7 Enligt vägmärke 8 Den

Läs mer

Till fots och med cykel

Till fots och med cykel Till fots och med cykel Innehåll: Innehåll... 1 Till fots och med cykel... 2 På egna banor... 3 Cykling på cykelbana... 4 Gågata och gårdsgata... 5 Att korsa en väg... 6 Till fots... 6 Med cykel... 7 Var

Läs mer

februari en viss typ av text. net för en serie e och skrivträning. Träna läsförståelse aövning Månadens tänka vidare uttryck.

februari en viss typ av text. net för en serie e och skrivträning. Träna läsförståelse aövning Månadens tänka vidare uttryck. Månadens Sanomaövning Månadens Sanomaövning Februari Träna läsförståelse Träna läsförståelse innehåller berättande texter och sakprosatexter. Till varje text finns läsförståelseövningar. Övningarna tränar

Läs mer

Till fots och med cykel

Till fots och med cykel Till fots och med cykel LT_jalan_pyoralla_SE_290413.indd 1 Innehåll: Till fots och med cykel... 1 På egna banor.... 2 Cykling på cykelbana... 3 Gågata och gårdsgata... 4 Att korsa en väg... 5 Till fots...

Läs mer

Genomgång av teorifrågor som krävs för mopedkörkort med hjälp av Internet. Fundera ut motiveringar för trafikregler och rätt trafikbeteende.

Genomgång av teorifrågor som krävs för mopedkörkort med hjälp av Internet. Fundera ut motiveringar för trafikregler och rätt trafikbeteende. Tryggt och säkert till skolan II Trafiksäkerhetsuppgifter för högstadiet Ramboll Finland Oy, Insinööritoimisto Liidea Oy, Trafikskyddet Tryggt och säkert till skolan II materialet innehåller 13 trafiksäkerhetsuppgifter

Läs mer

Genomgång av teorifrågor som krävs för mopedkörkort med hjälp av Internet. Fundera ut motiveringar för trafikregler och rätt trafikbeteende.

Genomgång av teorifrågor som krävs för mopedkörkort med hjälp av Internet. Fundera ut motiveringar för trafikregler och rätt trafikbeteende. Tryggt och säkert till skolan II Trafiksäkerhetsuppgifter för högstadiet Ramboll Finland Oy, Insinööritoimisto Liidea Oy, Trafikskyddet Tryggt och säkert till skolan II materialet innehåller 13 trafiksäkerhetsuppgifter

Läs mer

Manual för cykeldag på SFI

Manual för cykeldag på SFI Manual för cykeldag på SFI Cykla säkert på lätt svenska www.ntf.se www.ntf.se Syftet med en cykeldag Tanken är att efter en genomförd cykeldag ska så många som möjligt av eleverna antingen ha provat på

Läs mer

Fotgängarkort. - Trafik för lärare

Fotgängarkort. - Trafik för lärare Fotgängarkort - Trafik för lärare Fotgängarkort Fotgängarkortet är ett materialpaket för lärare. Syftet med materialet är att underlätta lärarens fostringsarbete med trafikinlärning. Här finns de mest

Läs mer

Lärarhandledning. Copyright 2002 Malmö Stad Gatukontoret

Lärarhandledning. Copyright 2002 Malmö Stad Gatukontoret Lärarhandledning Copyright 2002 Malmö Stad Gatukontoret Trafikdjuren ska på ett lättsamt och roligt sätt introducera trafik och trafiksäkerhet för de allra yngsta skolbarnen. Sagorna ska ge upphov till

Läs mer

Trafiksäkerhetsteman i dagvården

Trafiksäkerhetsteman i dagvården 1 Trafiksäkerhetsteman i dagvården www.liikenneturva.fi Verktygsbacken för trafi kfostran 2 Trafi kundervisning för barn Ju yngre ett barn är desto mer handlar undervisningen om att fungera som modell.

Läs mer

När du ska korsa en gata

När du ska korsa en gata När du ska korsa en gata Information från Örebro kommun I den här broschyren finns exempel som beskriver hur du som går, cyklar eller kör ett fordon ska bete dig vid olika typer av korsningar enligt trafiklagstiftningen.

Läs mer

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd Cykelvett Cykla lagligt och säkert Tips och råd Rätt utrustning Enligt lag måste en cykel ha: Ringklocka Broms I mörker måste cykeln också ha: Vit reflex och strålkastare med vitt eller gult ljus fram

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Hur gammal är Du? 1

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra! 1. Är du man eller kvinna? Man Kvinna 2. Vilket år är du född? 3. Känner

Läs mer

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling.

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling. Cykling i naturen Att cykla i naturen är härligt och enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på enskilda vägar. Men tänk på att inte cykla över tomt, plantering eller mark som lätt kan skadas!

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Vilket år är du född?

Läs mer

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati. Cykla säkert på lätt svenska

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati.   Cykla säkert på lätt svenska Bild 2. Demokrati Manus till bildspel Cykla säkert på lätt svenska Cykla säkert på lätt svenska www.ntf.se Sverige är ett av världens mest trafiksäkra länder. Det beror framför allt på ett nationellt arbete

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1a Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 1b Hur gammal är Du? 1

Läs mer

1. Cykeln som motion och fordon

1. Cykeln som motion och fordon Musklerna och skelettet stärks och konditionen blir bättre. Cykeln är ett fordon. Cykelbana i första hand. Håll dig långt till höger på vägbanan. Diskussionsfrågor: Fördelar respektive nackdelar med att

Läs mer

Trafiksäkerhetsveckan, material för högstadiet

Trafiksäkerhetsveckan, material för högstadiet Trafiksäkerhetsveckan, material för högstadiet Trafiksäkerhetsveckans tema är ouppmärksamhet användning av mobiltelefon (prata, lyssna på musik, spela) att röra sig i grupp att rikta uppmärksamheten på

Läs mer

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar, Arbetsområde: Trafik Huvudsakligt ämne: Samhällskunskap Läsår:- Tidsomfattning: 12 lektioner Ämnets syfte Undervisning i Samhällskunskap syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas:

Läs mer

Förfrågan om beteende vid övergångsställen i Lovisa

Förfrågan om beteende vid övergångsställen i Lovisa Förfrågan om beteende vid övergångsställen i Lovisa 28.6.2018 Bakgrund och svar Enkäten genomfördes på finska och svenska som en del av projektet Trafiksäkerhetsaktör i Lovisa. Enkäten förverkligades som

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN

LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN Se denna handledning som ett hjälpmedel för att på ett enkelt och smidigt sätt få igång diskussioner kring trafik. Trafikanter blir vi så fort vi lärt oss gå,

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Samsas i trafiken. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Samsas i trafiken. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Samsas i trafiken Malmö stad, Gatukontoret Samsas i trafiken Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål

Läs mer

1. Cykeln som motion och fordon

1. Cykeln som motion och fordon Äldre i trafiken Sveriges befolkning blir allt äldre. Trafiken är inte alltid anpassad till allas förutsättningar/behov. NTF i samarbete med SPF, PRO och SKPF. Studiematerial till studiecirklar eller information

Läs mer

Trafiken i praktiken Åk 2-3

Trafiken i praktiken Åk 2-3 2010-10-06 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafiken i praktiken Åk 2-3 Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att

Läs mer

GATSMART INTRODUKTION OCH ARBETSBLAD

GATSMART INTRODUKTION OCH ARBETSBLAD 1 GATSMART INTRODUKTION OCH ARBETSBLAD GATSMART - EN SERIE OM TRAFIK FÖR LÅGSTADIET 5 tv-program à 15 minuter Målgrupp: årskurs 1-3 I serien Gatsmart ingår följande program: 1. Korsa gatan AV nr: 102478tv1

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Cykeln. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Cykeln. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Cykeln Malmö stad, Gatukontoret Cykeln Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål Trafiksäkra skolan

Läs mer

Trafiksäkerhet för seniorer

Trafiksäkerhet för seniorer Trafiksäkerhet för seniorer Genomgång av material FixaMinGata Ny teknik i våra bilar ID-kort Snabbtest Aktivitetstips Tips på aktiviteter Värderingsövning 4 hörn. Ta med en cykelhjälm till utbildningstillfället

Läs mer

Regelverk som påverkar gående

Regelverk som påverkar gående Dainis Ciparsons Transportstyrelsen dainis.ciparsons@transportstyrelsen.se 1 Disposition - Regelverket - generellt - Regler för - Regler för fordon mot - Utformning av trafikmiljöer 2 Trafikförordningen,

Läs mer

Min skolväg Djupadalsskolans temavecka

Min skolväg Djupadalsskolans temavecka Min skolväg Djupadalsskolans temavecka Dag 1 Undersökningar och experiment kring energi. Skolår 1-3 gör dessa studier på skolan Skolår 4-5 åker till Klimat-X halva dagen och diskuterar olika sätt för dem

Läs mer

CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA

CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA Lektion 1 Teori Trafiksäkerhet, regler och vägmärken Lektion 2 Repetition Besiktning av cykel Teoriprov Övriga lektioner Öva på att cykla Cykelskolan avslutas med: Cykelbanor

Läs mer

Trafiken i praktiken Åk 4-5

Trafiken i praktiken Åk 4-5 2010-10-06 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafiken i praktiken Åk 4-5 Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att

Läs mer

Vår trafiksäkerhet. Ärendemening. Syfte. Alla svar är viktiga. Resultat. Kontakta oss gärna. Bilaga 2b

Vår trafiksäkerhet.  Ärendemening. Syfte. Alla svar är viktiga. Resultat. Kontakta oss gärna. Bilaga 2b Bilaga 2b Ärendemening Vår trafiksäkerhet Syfte Vägverket har till uppgift att informera allmänheten i frågor som rör trafiksäkerhet. Genom att fråga allmänheten får vi viktig kunskap om hur vi uppträder

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

reflexer Visa dig med

reflexer Visa dig med Reflexer måste bytas ut Reflexer håller inte hur länge som helst. Den normala livslängden är ungefär tre år. Förmågan att reflektera påverkas negativt av smuts, repor och andra skador. Därför måste reflexerna

Läs mer

IT-projektet ya svenskar i trafiken

IT-projektet ya svenskar i trafiken Bakgrund och fakta IT-projektet ya svenskar i trafiken Pågått sedan 2004 i samarbete mellan FMK, NTF, Bilkåren och Vägverket Mål: ge kunskap om svensk trafiklag + påverka attityder och beteenden när det

Läs mer

Manus till bildspel. Säker cykel

Manus till bildspel.   Säker cykel Manus till bildspel Säker cykel Tidsåtgång: cirka 40 minuter. Avsedd för: årskurs 4 Illustration: Shutterstock/GraphicsRF Kopplat till ämne/kursplan: Bild Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar

Läs mer

Oskyddade Trafikanter

Oskyddade Trafikanter Oskyddade Trafikanter Inledning I vårt arbete om gruppen oskyddade trafikanter det vill säga alla de som befinner sid vid eller på en väg som inte färdas eller tar sig fram i ett fordon som är stängt och

Läs mer

Skärpt i trafiken. - Trafik för lärare

Skärpt i trafiken. - Trafik för lärare - Trafik för lärare Målsättning Målsättningen är att åskådliggöra för unga hur viktigt det är att vara uppmärksam i trafiken. Förutom att man behöver känna till och följa trafikregler behöver man även

Läs mer

Trygg i trafiken: Gå i trafiken

Trygg i trafiken: Gå i trafiken L Ä R A R H A N D L E D N I N G Trygg i trafiken: Gå i trafiken Läroplan, åk 1-3 med kortfattade lektionstips Trafik och trafiksäkerhet finns med på många ställen i kursplanerna. Ofta fungerar trafik och

Läs mer

Cykelpassager och cykelöverfarter

Cykelpassager och cykelöverfarter Cykelpassager och cykelöverfarter 1 Vem är fordonsförare? Fordonsförare är den som för ett fordon, dvs. en anordning på hjul, band eller medar. Bestämmelser om fordonsförare gäller även för den som rider

Läs mer

New Summary Report - 24 September 2015

New Summary Report - 24 September 2015 New Summary Report - 24 September 215 1. Är du? 1 85.6% 8 6 4 2 14.4% Man Kvinna Man 85.6% 831 Kvinna 14.4% 14 Total 971 2. Känner du dig som en bättre människa om och när du väljer cykeln istället för

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651).

Läs mer

Cykelkurs. övning och teori. Gärdhemsvägen Trollhättan Telefon:

Cykelkurs. övning och teori. Gärdhemsvägen Trollhättan Telefon: Cykelkurs övning och teori Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon: 0520-49 50 00 www.trollhattan.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning...3 Teoridel: Skyltar & regler...4-5 Teoridel: Vad säger lagen om...6

Läs mer

Årshjulet. Årshjulet finns med som ett stöd och ersätter: Seniorernas Trafikkalender.

Årshjulet. Årshjulet finns med som ett stöd och ersätter: Seniorernas Trafikkalender. Årshjulet Årshjulet finns med som ett stöd och ersätter: Seniorernas Trafikkalender. Januari - februari Säkrare promenader; hjälpmedel, reflexer och halkskydd Studieväghandledningen kapitel 3 Hjälpmedel

Läs mer

Riktlinjer för passager i Västerås

Riktlinjer för passager i Västerås nternati i Västerås Beslutad av Tekniska nämnden 20 maj 2008 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

JÄRNVÄGEN ÄR ENDAST TILL FÖR TÅGEN

JÄRNVÄGEN ÄR ENDAST TILL FÖR TÅGEN Lektionsplanering 1 JÄRNVÄGEN ÄR ENDAST TILL FÖR TÅGEN JÄRNVÄGEN ÄR ENDAST TILL FÖR TÅGEN Läroämnen och lektioner där man kan gå igenom materialet: Miljö- och naturkunskap (biologi, hälsokunskap) Nivå:

Läs mer

Trafik- & Gatudagarna Trafiksäkerhetsarbete i Umeå kommun

Trafik- & Gatudagarna Trafiksäkerhetsarbete i Umeå kommun Trafiksäkerhetsarbete i Umeå kommun - Trafikutredningar - trafikmätningar - hastighetsöversyn - genomfartsförbud / mopedförbud - parkeringsprogram - vägvisning för gång- och cykel - parkeringsförbudsområden

Läs mer

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder.

Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile I samband med planering av nya seniorbostäder. Trafikutredning, Hälle Lider, Ljungskile Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Hälle Lider AB Husåsvägen 2 459 30 Ljungskile Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Maria Young Uppdragsnr: 102

Läs mer

Cykelpassager och Cykelöverfarter

Cykelpassager och Cykelöverfarter Cykelpassager och Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner

Läs mer

SKOLSKJUTSINFORMATION

SKOLSKJUTSINFORMATION Vasa Övningsskola SKOLSKJUTSINFORMATION 1 1. Inledning Denna broschyr är utarbetad av Vasa Övningsskola för att ge elever, vårdnadshavare och chaufförer information om skolskjutsarna och de spelregler

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov

Moped klass II Kunskapsprov Moped klass II Kunskapsprov Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder

14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14 Utmärkning av fartdämpande åtgärder 14.1 Allmänt Olika färger och material i beläggningen kan användas för att framhäva gupp, förskjutningar mm, och för att komplettera utmärkning med vägmärken och

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Hastighet. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Hastighet. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Hastighet Malmö stad, Gatukontoret Hastighet Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål Trafiksäkra skolan

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 1 Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver

Läs mer

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver

Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Lärarhandledning Vi berättar och beskriver Innehåll Aktivitet 1. Vi berättar och beskriver 2 Bildunderlag 1 5 Blankett för individuell kartläggning Aktivitet 1 6 KARTLÄGGNING FÖRSKOLEKLASS HITTA SPRÅKET.

Läs mer

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Teknik. 1 2 Steg 3

Kartläggningsmaterial för nyanlända elever. Uppgifter Teknik. 1 2 Steg 3 Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Uppgifter Teknik 1 2 Steg 3 Tema innehåll Tema 1. Tekniska lösningar...4 Tema 2. Teknik, människa, samhälle och miljö...6 Tema 3. Arbetssätt för utveckling av

Läs mer

Säkerhet till vardags och vid kris Kursupplägg 8 12 år, förslag

Säkerhet till vardags och vid kris Kursupplägg 8 12 år, förslag 2008-04-08 Säkerhet till vardags och vid kris Kursupplägg 8 12 år, förslag INNEHÅLL Vår Sårbarhet (bakas in i kurspaketet) 2 tim Bostaden/närmiljön 1 tim Utomhus 1 tim Krisberedskap 1 tim Extratimme 1

Läs mer

Studieanvisning i Optik, Fysik A enligt boken Quanta A

Studieanvisning i Optik, Fysik A enligt boken Quanta A Detta är en något omarbetad version av Studiehandledningen som användes i tryckta kursen på SSVN. Sidhänvisningar hänför sig till Quanta A 2000, ISBN 91-27-60500-0 Där det har varit möjligt har motsvarande

Läs mer

Fem skolor många vägar

Fem skolor många vägar Fem skolor många vägar Kartläggning av barns skolväg på fem orter i Svenskfinland 2013 Innehåll Förord...1 Skolvägskartläggningen...2 Malms skola Pargas... 2 Salpar skola Sibbo... 6 Smedsby Böle lågstadieskola...

Läs mer

Arbetsområden för Freja och Frigg

Arbetsområden för Freja och Frigg Arbetsområden för Freja och Frigg Arbetsområde: Trafik Kunskapskrav Eleven identifierar riskfyllda platser i närområdets trafikmiljö och ger exempel på hur man kan minska riskerna genom ett säkert beteende

Läs mer

Trafiksäkerhetsinformation i kommunen

Trafiksäkerhetsinformation i kommunen Trafiksäkerhetsinformation i kommunen I Munkfors är en trafiksäkerhetsinformatör anställd. Arbetet med trafiksäkerhet är ett projekt som startade 3 februari 2003 i samverkan med sex andra kommuner och

Läs mer

UT PÅ EN CYKELTUR MED KLASSEN

UT PÅ EN CYKELTUR MED KLASSEN TRAFIKSKYDDET www.liikenneturva.fi UT PÅ EN CYKELTUR MED KLASSEN Råd vid planering och genomförande av en cykeltur Tumregel: I likvärdiga korsningar har den företräde som kommer från höger. 1. FÖRE CYKELTUREN

Läs mer

Analys och slutsatsprotokoll för dödsolyckor

Analys och slutsatsprotokoll för dödsolyckor Månad: Januari Projekt 2007- Skåne OLYCKA 1 Analys och slutsatsprotokoll för dödsolyckor Datum: 2007-01-03 Riksväg 21, ca 1 km från Lommarpskorset Hässleholm Hastighetsbegränsning: 90 km/tim Förare, framsätespassagerare

Läs mer

Vägledning till Från bild till ord (Dimodimage)

Vägledning till Från bild till ord (Dimodimage) Vägledning till Från bild till ord 1 Vägledning till Från bild till ord (Dimodimage) Från bild till ord har som syfte att skapa situationer där barnen får möjlighet att bygga sitt språk i samspel med andra.

Läs mer

Klockan 1. Klockan. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Till läraren. Specialpedagogiska skolmyndigheten

Klockan 1. Klockan. Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson. Till läraren. Specialpedagogiska skolmyndigheten Klockan Kristina Lutteman Per-Anders Nilsson 1 Till läraren Specialpedagogiska skolmyndigheten 1 Boken inleds med en presentation av olika typer av klockor eller redskap som vi använder för att mäta tid.

Läs mer

Fakta om cyklar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial ULF SINDT SIDAN 1

Fakta om cyklar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial ULF SINDT SIDAN 1 SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi lära oss om cykelns historia och hur cykeln har utvecklats genom tiderna. Idag finns det en mängd olika cyklar som kan användas till olika saker.

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Att se och synas. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Att se och synas. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Att se och synas Malmö stad, Gatukontoret Att se och synas Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål

Läs mer

AV TRAFIKKALENDERN HEJ!

AV TRAFIKKALENDERN HEJ! 4:e UTGÅVAN AV TRAFIKKALENDERN HEJ! Trafikkalendern har funnits i 4 år och är Sveriges mest omfattande och mest använda läromedel med tema barn och trafik. Läsåret 0/01 distribueras materialet till drygt

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet - information om blomlådor till intresserade boende

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet - information om blomlådor till intresserade boende 1(6) Service- och teknikförvaltningen Datum 1998-03-06 Handläggare Mats Rydell Tel. 0142-851 76 mats.rydell@mjolby.se Reviderad 2003-08-18, 2009-07-21, 2015-04-22 Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet

Läs mer

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas.

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas. 2005 Till Er som vill ställa ut blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Blomlådor för ökad trafiksäkerhet startade som ett projekt i Luleå 1992. Då det visat sig ha en mycket god effekt har modellen spritt

Läs mer

Inventering av skolbarnens transporter hösten 2012

Inventering av skolbarnens transporter hösten 2012 Inventering av skolbarnens transporter hösten 2012 I inventeringsarbetet har tekniska förvaltningen och bildningsförvaltningen bett alla rektorer om hjälp att nå ut till samtliga klasslärare i årskurserna

Läs mer

En liten. Trafikskola för cykel

En liten. Trafikskola för cykel En liten Trafikskola för cykel Cykeln är ett fordon, precis som bilar och mopeder. I grunden gäller samma regler för cyklister som bilister. du får till exempel cykla på de flesta vanliga vägar. Dessutom

Läs mer

Instruktioner till hur du skapar en rolig labyrintorientering. Labyrintorientering

Instruktioner till hur du skapar en rolig labyrintorientering. Labyrintorientering Instruktioner till hur du skapar en rolig labyrintorientering Labyrintorientering LABYRINT för skolor och eftermiddagsklubbar LABYRINTORIENTERING (LabyrintOl): Är ett trevligt sätt att röra på sig på t.ex

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som cyklar till skogen med sin pappa. De ska plocka bär så att mamma kan göra paj och saft. De hittar många bär i skogen.

Läs mer

Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud

Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud Innehåll Aktivitet 4. Vi urskiljer ord och språkljud 2 Bildunderlag 2 7 Bildunderlag 3 8 Underlag Bokstäver versaler för eleven 9 Underlag Bokstäver gemener

Läs mer

BLOMLÅDOR FÖR EN FÖRÄNDRAD TRAFIKMILJÖ

BLOMLÅDOR FÖR EN FÖRÄNDRAD TRAFIKMILJÖ BLOMLÅDOR FÖR EN FÖRÄNDRAD TRAFIKMILJÖ - Information Datum 2018-02-07 Författare Stadsmiljö - Trafik Förutsättningar för att få ställa ut blomlådor på din gata Blomlådor i tätbebyggt område Grundförutsättningen

Läs mer

VV publikation 2002:120 2002-11

VV publikation 2002:120 2002-11 VU 94S-2 10 Gång- och cykeltrafik Innehållsförteckning 10 Gång- och cykeltrafik 1 1 10.1.1 Definitioner 1 10.1.2 Planering för gång- och cykeltrafik 3 10.2 Nättillhörighet 7 10.2.1 Nätstruktur 7 10.2.2

Läs mer

Trafikkalendern har funnits i 23 år och är Sveriges mest omfattande och mest använda läromedel med tema barn och trafik.

Trafikkalendern har funnits i 23 år och är Sveriges mest omfattande och mest använda läromedel med tema barn och trafik. har funnits i 23 år och är Sveriges mest omfattande och mest använda läromedel med tema barn och trafik. Läsåret 2013/2014 distribueras materialet till drygt 500 000 skolbarn i årskurs F-6, 27 000 lärare

Läs mer

Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem

Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem 1 Fotgängarnas fallolyckor - Ett ouppmärksammat problem Transportforum 2010-01-13 Lennart Adolfsson Fotgängarnas föreningen FOT har som uppgift att påvisa problem och risker som drabbar fotgängare sprida

Läs mer

Publikation 2001:33. Trafik. säkerhet. Resultat från 2000 års enkätundersökning

Publikation 2001:33. Trafik. säkerhet. Resultat från 2000 års enkätundersökning Publikation 1:33 Trafik säkerhet Resultat från års enkätundersökning 1-5 Titel: Resultat från års trafiksäkerhetsenkät Författare: Helena Mujagic och Galip Bozkurt, Statistiska centralbyrån Kontaktperson:

Läs mer

Skrymmande packning får inte tas med i bussen, som till exempel: cyklar, skidor och pulkor, stora hockeytrunkar och liknande.

Skrymmande packning får inte tas med i bussen, som till exempel: cyklar, skidor och pulkor, stora hockeytrunkar och liknande. Att åka Skolbuss Åka skolbuss Att åka skolbuss till och från skolan är en nödvändighet för många elever. Här får du svar på de vanligaste frågorna om skolskjuts samt information om hur vi tillsammans kan

Läs mer

Trafiksäkerhet på lätt svenska

Trafiksäkerhet på lätt svenska Trafiksäkerhet på lätt svenska www.ntf.se Gående. Det är viktigt att alltid se sig för och att få ögonkontakt med andra. Gå aldrig över gatan förrän du är säker på att bilen stannar. 2 NTF Trafiksäkerhet

Läs mer

- fakta. Sörmland/ - Reflexer syns bäst när de si er lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är bästa placeringen.

- fakta. Sörmland/ - Reflexer syns bäst när de si er lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är bästa placeringen. Reflexer - fakta Det är mörkt ute och Arvons är på väg hem från förskolan med mamma och sin kompis Tora. På Arvons och Toras gummistövlar är det gråa band runt stövelska e t och över jackan har de en gul

Läs mer

Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen

Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen NOLLVISIONEN MÅL ANALYS INRIKTNINGAR LÄNKAR Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen 1 NOLLVISIONEN MÅL ANALYS INRIKTNINGAR LÄNKAR Vad är nollvisionen? Nollvisionen är

Läs mer

TITTA! EN TILL SOM JUST LÄRT SIG GÅ! KAMPANJEN FÖR ETT VETTIGARE SÄTT ATT RÖRA SIG I GÖTEBORGSTRAFIKEN

TITTA! EN TILL SOM JUST LÄRT SIG GÅ! KAMPANJEN FÖR ETT VETTIGARE SÄTT ATT RÖRA SIG I GÖTEBORGSTRAFIKEN TITTA! EN TILL SOM JUST LÄRT SIG GÅ! KAMPANJEN FÖR ETT VETTIGARE SÄTT ATT RÖRA SIG I GÖTEBORGSTRAFIKEN Det går knappast att öppna en tidning eller sätta på teven utan att larmrapporterna strömmar ut vi

Läs mer

Trafiksäkerhet på lätt svenska

Trafiksäkerhet på lätt svenska www.ntf.se Trafiksäkerhet på lätt svenska Gående. Det är viktigt att se sig för och att få ögonkontakt med andra. Gå över gatan på ett övergångsställe. Vänta tills bilen sett dig och stannat. 2 NTF Trafiksäkerhet

Läs mer

Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet

Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet Innehåll Aktivitet 4. Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet 2 Bildunderlag 2 7 Bildunderlag 3 8 Underlag Bokstäver

Läs mer

Emmaboda kommun Bildningsförvaltningen SKOLSKJUTS REGLER FÖR SKOLSKJUTS I EMMABODA KOMMUN. Fastställd av bildningsnämnden 2014-11-13

Emmaboda kommun Bildningsförvaltningen SKOLSKJUTS REGLER FÖR SKOLSKJUTS I EMMABODA KOMMUN. Fastställd av bildningsnämnden 2014-11-13 Emmaboda kommun Bildningsförvaltningen SKOLSKJUTS REGLER FÖR SKOLSKJUTS I EMMABODA KOMMUN Fastställd av bildningsnämnden 2014-11-13 1. Skolskjutsinformation Enligt skollagen har kommunen skyldighet att

Läs mer

CYKEL LIV om cyklar, hälsa och utrustning

CYKEL LIV om cyklar, hälsa och utrustning CYKEL LIV om cyklar, hälsa och utrustning Du är smart Vilken typ av cyklist är du? Gillar du att ta i så att det känns i hela kroppen eller glider du hellre fram utan brådska, med solen i ansiktet och

Läs mer

triathl n SVENSKA CUPEN OCH SM 2008 Information, PM 28-29 juni 2008

triathl n SVENSKA CUPEN OCH SM 2008 Information, PM 28-29 juni 2008 triathl n Säter SVENSKA CUPEN OCH SM 2008 Information, PM 28-29 juni 2008 Detta informationsblad innehåller information om starttider, bansträckningar, regler m.m. vilket gör att det är viktigt att du

Läs mer

Elevintervju, elevsvar Namn: Ålder:

Elevintervju, elevsvar Namn: Ålder: Namn: Ålder: 1 Subitisering. Uppfattar eleven ett litet antal i en blink, dvs utan att räkna? (1) Lägg antalskorten (kopieringsunderlag 2) i en osorterad hög med baksidan upp. Vänd upp ett kort i taget.

Läs mer

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet!

Blomlådor för en bättre trafiksäkerhet! ! 2010-04-21 Sida 2(5) Information för dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vilka regler som gäller kan du läsa mer om här. En grundförutsättning

Läs mer

Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar

Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar Hur får man reglera trafiken på enskilda vägar Kort presentation av vilka möjligheter vägföreningar m fl har och inte har att reglera trafiken på sina vägar. Ytterligare information : malin.klasson@vellinge.se

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen

LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen LÄRARHANDLEDNING Samla på sinnen Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister?

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? www.pitea.se/trafik Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? Obevakat övergångsställe Lagtext: Vad innebär lagen? Exempel i Piteå: En del av en väg som är avsedd att användas av gående

Läs mer

RP 48/2010 rd. Dessutom föreslås att i undantagsbestämmelserna

RP 48/2010 rd. Dessutom föreslås att i undantagsbestämmelserna RP 48/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av vägtrafiklagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att vägtrafiklagen ändras. Enligt förslaget

Läs mer